Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Oorlogspad Oekraïne, deel 1: Terug naar Odessa

Na Safari Eurabia op Oorlogspad Oekraïne - deel één van een drieluik over een reis naar het front

Conflictkenner en camerasoldaat Dr. Teun Voeten is voor een speciale operatie voor GeenStijl naar Oekraïne gereden, in één ruk in zijn ouwe Peugeot diesel, met wat voedselbonnen, een knapzak en een camera. Hij bezocht steden en stranden op het strijdtoneel en reisde door naar het front van de oorlog tegen de Russen. In een drieluik, waarvan dit de eerste episode is, deelt hij zijn ervaringen. @Teun, voor de lezers van Safari Eurabia bekend als reisgenoot van Arthur van Amerongen in onder meer de fatwa-zones van Scandinavië, Ter Apel, Brussel en Antwerpen, maakte ook alle foto's - allen opklibaar voor groot - in deze nieuwe serie over Europese frontlinies. Daarbij geldt een kleine kijkerswaarschuwing: het is oorlog, en dat is soms goed te zien. 

"Oekraïne staat in brand. We moeten het vuur doven. Ons bluswater is zware wapens", zegt Stanislav Shyrokoradiuk, de katholieke bisschop van Odessa en de Krim. De bisschop is niet het type dat de andere wang toekeert als hij gemept wordt. Hij is strijdvaardig en drukt zich graag uit in klare taal. "Poetin is de nieuwe Hitler. Hij moet verdwijnen."

Monseigneur Stanislav heeft een opmerkelijke carrière. Hij diende in het Sovjetleger en werd paracommando. Later ging hij in de fabriek werken. Maar de roep van God bleek uiteindelijk onweerstaanbaar. Hij ging theologie studeren en sloot zich in het geniep aan bij de Franciscanen. Paus Johannes Paulus II wijdde hem in 1994 persoonlijk tot bisschop. 

Net als indertijd in Polen speelt de katholieke kerk in de bezette gebieden in Oekraïne een subversieve rol. De Russen hebben op de Krim dan ook in alle kerken cameras opgehangen om te volgen wat er gezegd wordt. "Mijn priesters op de Krim mogen niet voor vrede bidden. Want volgens de Russen is er helemaal geen oorlog. Alleen een special militaire operatie." Wanneer in Odessa het luchtalarm gaat, luidt de bisschop de kerkklokken. "Als we niet zo hard hadden teruggevochten, had de wereld gewoon de inval van Rusland geaccepteerd als een voldongen feit."


Ik heb de bisschop leren kennen tijdens mijn eerste reis naar Odessa, afgelopen maart, toen ik daar was met vriend en collega Robert Dulmers. Samen waren we op pad voor het Nederlands Dagblad, een kleine maar sympathieke krant van Christelijke huize waar de hoofdredacteur in een editorial voor onze veiligheid bad, een zeldzaamheid in het ontkerstende Nederland. Met Dulmers liep het slecht af. Hij werd in april met harde hand uit het land gezet, waarover later meer.

Afgeprijsde schuilkelders
In maart was de situatie in Odessa uitgesproken grimmig. De oorlog was enkele weken aan de gang en meer dan de helft van de mensen was de stad ontvlucht. Het treinstation puilde uit van de vluchtelingen die de opmars van de Russen in het zuiden waren ontvlucht. Elke avond loeiden de sirenes. In het Gagarinn Hotel, niet ver van de Zwarte Zee, een betonkolos van twaalf verdiepingen hoog, waren alleen de onderste etages in gebruik. Die waren min of meer beschermd tegen binnenvliegende kruisraketten door appartementsgebouwen aan de kust. Elke avond ging het luchtalarm af. Dat was in het Gagarinn niet te horen, maar het werd aangekondigd door een dingdong-klank uit de intercom waarna een gladde stem in het Oekraïens, zonder enige urgentie, met een intonatie alsof hij afgeprijsde varkenslapjes in de supermarkt aankondigde, de mensen aanspoorde om toch vooral naar de schuilkelder te gaan.
Overal in de stad waren roadblocks achter muren van zandzakken, bemand door nerveuze militairen of vrijwilligers van de ‘Territoriale Verdediging’, een soort burgerwachten die je papieren aandachtig inspecteerden. De avondklok begon om acht uur en er was een tijdelijke drooglegging. Regelmatig sloegen raketten in. Het gerucht deed de ronde dat Russische fregatten in de Zwarte zee opstoomden naar de kust voor een landinvasie. De journalisten in het Gagarinn-hotel deelden screenshots van Marine Tracker waarop ondubbelzinnig te zien was hoe er inderdaad een dozijn schepen opstoomden richting ons hotel. De stranden lagen vol met landmijnen en gordijnen van zeemijnen moesten een landing tegenhouden - maar niemand was gerust.

Mooie vrouwen en zeemijnen
Uiteindelijk materialiseerde de landing zich nooit. Het is inmiddels augustus, ik ben terug in Odessa en zit met journalist Vyacheslav Popova op een terrasje aan de koffie. Het is warm weer; in feite al drie weken lang rokjesdag. De vrouwen in Odessa zijn van een in het oog springende schoonheid en laten dat ook graag zien. "De invasie is er nooit gekomen", legt Vyacheslav uit, "Want er waren maar dertien schepen, met hooguit drieduizend soldaten; daarmee kun je geen landing doen. De zeemijnen blijven echter." Vyacheslav vertelt over een waaghals die ging zwemmen en nieuwsgierig werd naar een zeemijn die hij van dichtbij wilde bekijken. Na de explosie kleurde de zee rood van bloed. "Doodsoorzaak: een abrupte scheiding van hoofd en romp", luidde het autopsierapport, aldus Vyacheslav. 
Niet alleen haar inwoonsters, maar ook de stad is van een zeldzaam elegante schoonheid. In het Tsaristische Rusland werden de beste architecten uit Frankrijk en Italië aangetrokken. Schitterende hotels en appartementsgebouwen staan zij aan zij langs elegante straten zoals de nog steeds niet hernoemde Pushkin Boulevard en wedijveren in roze en pastelgroene tinten om aandacht. "Elke journalist die ik ken zegt dat hij na de oorlog met zijn vriendin terugkomt als toerist", zegt Vyacheslav trots over zijn stad.

Als kers op de taart aan het einde van Pushkin Boulevard het Odessa Nationale Academische Theater voor Opera en Ballet. Flarden viool en een zingende sopraan kinken uit het gebouw. Een klein detail is dat de gevel, die uitzicht geeft op de zee, met zandzakken beveiligd is. Iets verder zijn de Potemkin-trappen, aanvankelijk aangelegd om de 150 meter hoogteverschil te overbruggen tussen de stad en  kades die vroeger alleen te bereiken waren via kronkelige weggetjes. De Trappen werden wereldberoemd door de iconische filmscene van Eisenstein’s Panzerkreuzer Potemkin, waar Tsaristische troepen het vuur openen op een volksmenigte die op de Trappen wordt afgeslacht. Ze zijn momenteel gesloten voor toeristen. Het standbeeld van de hertog van Richelieu, achterneef van de beruchte kardinaal, die het begin negentiende eeuw tot meest geliefde gouverneur van Odessa schopte, is helemaal ingepakt met zandzakken. Het is nu een merkwaardige soort piramide waar het hoofdje nog boven uitsteekt. Een installatie waar Christo niet aan kan tippen.
Een decadente badplaats, dankuwel
Odessa is niet alleen de grootste havenstad van Oekraïne, wat het een zekere ruige sfeer geeft, het is tegelijkertijd een decadente badplaats. Als het ware Marseille en Nice verenigd in één stad. Vijfennegentig procent van de bewoners is van oorsprong Russischtalig en een journalist die absoluut anoniem wil blijven, vertelt me dat de meerderheid van de bewoners een Russische overheersing niet erg zou vinden. Daar valt in de stad zo op het eerste gezicht weinig van te merken, want overal sieren propagandaposters en de Oekraïense vlag het straatbeeld. De stad die twee eeuwen lang bekend was onder de naam Odessa, heeft nu de dubbele ‘s’ uit haar naam weggehaald en noemt zich nu op zijn Oekraïens Odesa. Braaf zeg ik ook het Oekraïense woord dyakuya, dank-u-wel, in plaats van het Russische spasiba, dat ik overigens nog opvallend vaak hoor.

De meeste zandzakken en tankblokkades van aan elkaar gelaste spoorrails zijn nu uit het straatbeeld verdwenen. De avondklok is verlegd naar elf uur ‘s avonds. Alle cafés en terrasje zijn open. Niet knetterdruk, maar er is leven op straat. Gezellige koffiehoekjes, waar jongeren druk praten. Af en toe gaat het luchtalarm af, maar niemand, maar dan ook echt niemand, besteedt er enige aandacht aan. In Schizza, een café tegenover de orthodoxe Kathedraal van de Heilige Drievuldigheid, voert de plaatselijk LGBTQ-gemeenschap bronstige paringsdansen op en betasten obese meisjes met piercings elkaars borsten. Een studente in een kort spijkerbroekje is wreed-opslepend aan het paaldansen. Een paar straten verderop vinden ruige rockconcerten plaats in een keldercafé dat heel toepasselijk Underground heet. Ongelooflijk wilde hardcore metal postpunk, uitgevoerd op gitaar en drums door twee slecht geklede jongens op een podium versierd met de Oekraïense vlag. Ik kan de teksten niet verstaan, maar ze gaan waarschijnlijk over de dood, vernietiging, bommen en granaten en verlies en angst. Maar dan niet als steriele concepten, maar als een reëel beleefde werkelijkheid. De muziek gaat door merg en been.


Ik ga naar het strand. Op de boulevard lopen meer mensen rond dan in het huidige Scheveningen. Hier zijn de strandtenten voor dertig procent bezet. Niet slecht. Alleen de club Ibiza, in vulgair modernistische stijl opgetrokken, is leeg. Op een strandje waar rode bordjes met een doodskop staan, waarschuwingsbordjes voor mijnen die ik uit Angola en Afghanistan ken, zie ik zowaar mensen zwemmen op een stukje strand. Ik kom de volgende dag terug met zwemspullen en trek heerlijk wat baantjes in het enige stuk in Odessa dat mijnvrij zou moeten zijn, als ik al de medezwemmers mag geloven die onbezorgd rondspartelen in het water. Ontspanning in oorlogstijd.
Sponsor onze loopgravenloop

Dit soort reportages kosten veel tijd, voorbereiding en geld en niet alleen omdat de diesel zo duur is. Mocht u nog wat monetaire voedselbonnen hebben liggen om van deze driedaagse veldtocht een goed gevoede sponsorloop te maken, dan kunt u hier een erekruis halen in de vorm van een roze kroontje, hier de oorlogskas spekken of gewoon hieronder het algehele mobilisatieformulier invullen:

Reaguursels

Inloggen

@saboteerik, het was tijdens het auto topic gisteren om 17:50 uur. Na alles sneuvelde hij op een auto topic, bijzonder wel.

Sinterbikske | 22-08-22 | 15:39 | 2

Correctie, het was het Tom Dillion topic, nog steeds bijzonder.

Sinterbikske | 22-08-22 | 15:43

Ja, zie hieronder, ik vind sinds ongeveer 2 jaar niets meer bijzonder hiero.
Blijf het apart vinden dat je 'wappies' voor alles uit mag maken, maar als ik 1x een bepaald persoon noem, ik gejorst wordt. Mijn mening: De beste man gaat zo vaak Ad Hominem dat hij er om vraagt. Maar goed, ik zal daar fout in zitten. Mea Culpa en alles.

Saboteerik | 22-08-22 | 15:44
-weggejorist-
Saboteerik | 22-08-22 | 14:15 | 5
▼ 5 antwoorden verborgen

"Als we niet zo hard hadden teruggevochten, had de wereld gewoon de inval van Rusland geaccepteerd als een voldongen feit."
-
Klopt. Er had verder nauwelijks een haan naar gekraaid - en als je bedenkt in wat voor strop Europa z'n nek nu weer heeft gestoken, dan was dat misschien voor de komende vijftien jaren nog helemaal niet zo slecht geweest. Even nuchter blijven, graag. Laten wij nu met z'n allen niet doen alsof Ukraïna nou zo'n gigantische aanwinst voor de mensheid is of dat een ex-komiek in een legergroen T-shirt nu zo'n lekkere jongen is. Voorlopig is er een noodtoestand en heerst er oorlogsrecht in Ukraïna, het is een politiestaat waarin de geheime diensten griezelige bevoegdheden hebben, al-dan-niet vermeende Ruslandsympathysanten worden nogal ongezellig aangepakt en mannen in de weerbare leeftijd kunnen het land niet uit. Ze hebben het allemaal geleerd van Moedertje Rusland. Geef ze maar een neutrale status - maar laat ze NIET in de EU.

bisbisbis | 22-08-22 | 13:47 | 1

Waar ideologie in beeld komt, zeker vermengd met stoerdoenerij, zijn oorlog en ellende nooit ver weg.

funda | 22-08-22 | 13:55

Hij kan nou wel zeggen katholiek, maar die kerk is volgens mijn Orthodox.

Sans Comique | 22-08-22 | 13:46 | 2

Even overnieuw kijken, alstublieft: die bisschop staat voor een gewoon Rooms altaar - en er zijn niet heel veel bisschoppen met zo'n paars ding op hun hoofd te vinden in orthodoxe kerken...

bisbisbis | 22-08-22 | 13:54

@bisbisbis | 22-08-22 | 13:54: Katholieke Kerken zitten doorgaans niet zo volgepropt met die kitcherige tierelantijntjes overal. Wel veel goud en freso's maar de opsmuk op de foto's is van een heel ander niveau. De bisschop zal best katholiek zijn en het altaar ook.

Sans Comique | 22-08-22 | 21:04

Ik vind het prima als je een agressor op zijn plaats zet en veroordeelt, zolang het maar gericht is op de daadwerkelijke schuldigen en niet op sporters, kunstenaars, wetenschappers en andere onschuldige mensen. De gemiddelde Rus kan er weinig aan doen dat een machtsgeile dictator besluit een buurland te gaan aanvallen. Natuurlijk is het belangrijk dat Oekraïne als slachtoffer van een agressor gesteund wordt. Wat ik echter niet in orde vind, is de tomeloze verheerlijking in de media van alles dat Oekraïens is. Het is niet voor niks dat 2/3 van Nederland Oekraïne NIET in de EU wil. Oekraïne staat op plaats 121 (!) van de wereldranglijst mbt corruptie, nog onder democratisch paradijs Sierra Leone en net boven het walhalla namens Zambia. Kortom: een boevennest. Laat je niet verleiden door propaganda. Het feit dat Rusland momenteel een groteske, criminele misdaad begaat betekent niet dat Oekraïne een paradijs is dat kostte wat kost in de EU geïntegreerd moet worden. Helpen: ja. Integreren: driewerf neen! Maar het zal wel gaan gebeuren, want het welzijn van de burger staat niet op de eerste plaats.

Gladiator Fap | 22-08-22 | 13:33 | 3

Ondanks dat ik ook kritisch ben op de EU zie ik toch een pluspunt in de kandidaatstatus van Oekraïne. De regering heeft het doorvoeren van anti corruptie wetten flink versneld in de afgelopen maanden, omdat de EU dit eist. Ik hoor van schoonfamilie in Oekraïne dat het tegenwoordig zelfs verboden is om een chocolaatje te geven aan een baliemedewerkster, terwijl dat eerst standaard was. Daarnaast zijn ze alles aan het digitaliseren zodat papierstromen makkelijker te volgen zijn. De wil is er in ieder geval om er iets aan te doen. Zeker de nieuwe generatie die eraan komt. Mocht het allemaal goed uitpakken hebben we een land erbij dat veel grondstoffen heeft en mensen die hard werken itt de zuidelijke landen in de EU.

GSOnafhankelijk | 22-08-22 | 14:08

@GSOnafhankelijk | 22-08-22 | 14:08: Ik denk dat je met een paar wetten de cultuur niet 1,2,3 verandert, maar het is in ieder geval een stap in de goede richting, dat klopt. Maar op het moment dat je op plek 121 staat, nog vér onder landen als Marokko, Turkije, Tanzania, Gambia, (die staan echt allemaal een plek of 30 hoger op de lijst) etc etc moet je je gaan afvragen of het niet beter is om het eerst een halve eeuw aan te kijken om te zien of er dan ook daadwerkelijk wat gebeurd is. Tot die tijd is het gewoon een boevennest dat beterschap belooft. Niet meer en niet minder.

Gladiator Fap | 22-08-22 | 14:14

Helemaal eens met je tegel. Daar wil ik nog aan koppelen dat dat "kostte wat kost in de EU geïntegreerd moet worden" volgens mij de accelerator is geweest voor de inval van de Russen. Maakt het niet ineens 'goed' ofzo, maar kunnen we in godsnaam de nuance blijven opzoeken en ons realiseren dat het aanjagen van het conflict niet van 1 kant kwam, al die tijd? Ik hanteer altijd het 'follow the money' principe en het is over-over-overduidelijk dat vooral de wapenindustrie hier baat bij heeft op deze manier (en de gas/olie industrieen by proxy met die prijzen die ineens tegen het plafond slaan).

Saboteerik | 22-08-22 | 15:06

Leuk inkijkje, maar echt jammer dat Ro niet meer mee mag.

entredeuxverres | 22-08-22 | 13:30

Odessa betekende ooit iets anders. Organisation der ehemaligen SS-Angehörigen

small_town_dude | 22-08-22 | 13:11 | 1

En dáárvoor betekende het weer wat anders.

Sans Comique | 22-08-22 | 13:47

De heer Teun Voeten is een koning en een held tegelijk. Ik kijk uit naar de rest van de reportage.

De Ongematigde | 22-08-22 | 13:09

Misschien een tikje of tocpic: Odessa is een nogal ondergewaardeerd album van The BeeGees. Pas jaren later kwam de erkenning en waardering. In feite is het hun Sgt. Peppers...

Lockerman | 22-08-22 | 13:08 | 1

Yee, ooit ('73) eens gekocht bij Concerto.

NatNiks | 22-08-22 | 16:52

Iemand die gevochten heeft in/voor het Sovjetleger en Poetin de nieuwe Hitler noemt... De ironie.

_Roy_ | 22-08-22 | 13:07 | 1

Stalin wist net als Vlad wel raad met dat soort critici.

funda | 22-08-22 | 13:50

Mooi, een nieuwe serie! Hoop nog veel te mogen lezen hier van Arthur en Teun.

Sinterbikske | 22-08-22 | 13:06

Het front (Cherson) ligt toch 225 kilometer ten oosten van de terrasjes en het strand van Odessa ?

johnyl | 22-08-22 | 12:59 | 1

Oh Oh Cherson? (nee, is niet grappig, ik weet het...)

Sans Comique | 22-08-22 | 13:48

Ik weet niet wat ik moet geloven, in de Oekraïne zijn genoeg rechtsextremisten te vinden, in Rusland net zo. Er is geen media meer te vinden wat neutraal verslag doet. Ik denk dat het het beste is zo ver mogelijk uit de buurt te blijven van dit conflict, het liefst nog naar het zuidelijk halfrond...

Linke Soep | 22-08-22 | 12:55 | 4

Als u denkt dat deze oorlog over de aanwezigheid van rechtsextremisten gaat dan loopt u een klein beetje achter in uw kennis. Verder is het zuidelijk halfrond op Nieuw-Zeeland na zo ongeveer 1 groot wespen- danwel boevennest.

_pacman_ | 22-08-22 | 12:57

@guldenmiddenweg | 22-08-22 | 13:22: Het mooie van (communistische) dictators is dat ze veel tijd en energie moeten steken in het onder de duim houden van het eigen volk maar ook het systeem. Ik ben benieuwd hoe lang het nog duurt voor Poetin Grote Zuiveringen gaat houden onder zijn officiers.

Sans Comique | 22-08-22 | 13:58
▼ 1 antwoord verborgen

Odesa

Pea a Monte | 22-08-22 | 12:53 | 1

Korte E? Dan met twee S-en.
Lange E? Dan met één.
Lijkt me wel zo praktisch.

guldenmiddenweg | 22-08-22 | 13:23

Nog even werken tot pm 17 uur en dan lees ik dit graag. Zijn boek "how de body" over horror in Sierra Leone was ook heel goed.

Stachauer1971 | 22-08-22 | 12:42

Wat handig, XTC tabletten in de vorm van een hosti.
Die kan je veel makkelijker in vieren breken als je maar een kwartje wil.
www.dumpert.nl/item/6560618_10a29d46

Osdorpertje | 22-08-22 | 12:40

Odessa is van oudsher een centrum van georganiseerde misdaad:

De meest beruchte en bekende vorm van Oekraïense georganiseerde misdaad is de zogenaamde Odessa-maffia, genoemd naar de havenstad Odessa aan de Zwarte Zee . Odessa is een berucht toevluchtsoord voor smokkelaars en een belangrijk knooppunt in post-Sovjet-wereldwijde mensensmokkelnetwerken, niet in de laatste plaats de vervoerde Afghaanse heroïne die vanuit de Kaukasus naar Europa gaat. Zelfs in het westen van Oekraïne zijn bendes vaak nauw betrokken bij de lucratieve handel in heroïne, mensen en namaaksigaretten naar Europa, soms in samenwerking met Russische maffia- bendes.

Odessa had van oudsher een oude cultuur van banditisme, die teruggaat tot de grote en verarmde Joodse bevolking. Beroemde schrijvers zoals Isaac Babel schreven vaak over de beruchte heldendaden van joodse gangsters, dieven en misdaadheren in de havenstad. Misdadigers uit de 20e eeuw maakten plaats voor geavanceerde georganiseerde misdaad toen lokale misdaadheren de uitgestrekte haven van de stad in hun voordeel begonnen te gebruiken. De aanvankelijk lokaal actieve Odessa-maffia , soms ook de Malina genoemd , werd bekend toen ze zich voor het eerst vertakte naar New York City en later naar Israël , toen beide landen de Sovjetjoden de mogelijkheid gaven om te emigreren. Veel mensen van de Joodse bevolking van Odessa migreerden naar het buitenland, waaronder een aanzienlijk aantal van de meest beruchte beroepscriminelen.

Glasgow Argus | 22-08-22 | 12:35 | 2

En uw punt is?| Het is gewoon een mooie plek, net als Palermo - ook een maffia hotspot. De daaraan gerelateerde misdaad in deze plaatsen merk je niet veel van.

small_town_dude | 22-08-22 | 13:07

Let maar op, als het kouder wordt en alles nog duurder dan gaan er steeds meer stemmen op om toch met Poetin te praten.
Want het hemd is nader dan de rok en Oekraïne is ver weg.
Poetin neemt een groot deel van Oekraine in. Vervolgens pakt hij Armenië, misschien Wit-Rusland. mensenrechten aan de laars lappend en weer spreken we er schande van.
Stilzwijgend maar met opgeheven vingertje nemen we weer gas en olie af in de hoop dat de dialoog met de Russen weer op gang komt.... als wij maar warm zitten, toch?

Jan Lange3373 | 22-08-22 | 12:35

Foto's NIET opklikbaar voor groot, jammer.

rifraf | 22-08-22 | 12:35 | 7

@funda | 22-08-22 | 12:39: Netscape ook

small_town_dude | 22-08-22 | 13:09

Print screen en gaan

Hetiswathetis | 22-08-22 | 15:41
▼ 4 antwoorden verborgen

'in zijn ouwe Peugeot diesel' ver van huis maar in zijn sas
Heerlijke tekst. Schitterende foto's.

funda | 22-08-22 | 12:34 | 1

"in één ruk in zijn ouwe Peugeot diesel, met wat voedselbonnen, een knapzak en een camera."

Ik dacht gelijk; hippie.

Sans Comique | 22-08-22 | 14:14
-weggejorist-
Dubbelepunthoofd | 22-08-22 | 12:30 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Meestal heeft men het alleen maar over de nare kant van oorlog.

calamiteiltje | 22-08-22 | 12:28 | 4

Zonder oorlog geen vrede.

HerzlichWillkommen | 22-08-22 | 12:35

Voor goede redenen.

Lubbberrtt | 22-08-22 | 12:37
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
pejoar | 22-08-22 | 12:25 | 11
▼ 11 antwoorden verborgen

De foto's doen het niet lekker in de app.

PaardenliefhebberVet | 22-08-22 | 12:24

Dank voor deze. En ik moet nog tig artikelen en foto's van Don Arturo inhalen.

Piet Karbiet | 22-08-22 | 12:23

Het wordt vaak over het hoofd gezien dat deze oorlog ook een religieuze component heeft.
De Oekraïens-Katholieke kerk is een kerk die de orthodoxe rites volgt, maar de paus in Rome als hun hoogste baas erkent in plaats van de patriarch in Moskou. Dat is een van de redenen dat patriarch Kirill zo fanatiek zijn steun voor deze oorlog uitspreekt.

Leon Tosti | 22-08-22 | 12:23

Het oorlogspad is een doolopende weg.

Mr_Natural | 22-08-22 | 12:20 | 2

* doorlopende

funda | 22-08-22 | 12:48

Zoeken naar een middenweg dan maar.

guldenmiddenweg | 22-08-22 | 13:28

"Poetin is de nieuwe Hitler." Een waarheid als een koe.
In het Kremlin zitten nazi's met hun ultranationalistische praatjes!
Gelukkig is er nu in ieder geval één ultranationalist(e) minder.

Aristotalloss | 22-08-22 | 12:17 | 5

O ja, iedereen met een andere mening gewoon opblazen…

070 | 22-08-22 | 12:39

Waarom zou Putin niet de 'nieuwe' Lenin zijn, en wat maakt het uit?
Is Ome Adolf nu echt de maat der dingen? Dat is pas echt dom.

funda | 22-08-22 | 12:44

@070 | 22-08-22 | 12:39:
Als je constant publiekelijk een oorlog verder aan het aanwakkeren en escaleren bent en zelfs oproept tot het plegen van oorlogsmisdaden, dan ben je feitelijk gewoon een actieve deelnemer aan die oorlog. En dat kan dodelijke consequenties hebben, het blijft oorlog.

Maar kan ook zijn dat de dame simpelweg een pion op het schaakbord van Poetin was, de tijd zal het leren.

ZonderNaam | 22-08-22 | 13:30
▼ 2 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen