Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Re:ferendum (9, slot) - Een spel zonder regels

De boreale uilenspeech is het moment waarop de wal de Renaissancevloot begon te keren

De pers zag z’n eigen profetieën over de wederopstanding van het fascisme bevestigd worden toen FvD in de Senaat met twaalf zetels plotseling de grootste partij was en daar kun je wetten maken, of breken. Maar een Eerste Bierkelder werd het nooit, want Henk Otten - nu zelf politicus - was de boreale borrelpraat beu en zag tevens zijn kans schoon om de show op zijn eigen manier te runnen: meer over de ‘zakelijke’ boeg dan de ideologische. Het leidde tot lelijke ruzies en die ruzies leidden weer tot roddels die soms feiten bleken, waar pijnlijke screenshots bij bestonden.

Is het nodig om alles nog eens op te rakelen? Baudet won 2 zetels in 2017, vond dat zelf eigenlijk te weinig om echt mee aan het werk te gaan, bleef bouwen aan de beweging - en waarom ook niet - maar verloor de grip op zijn eigen genootschap toen 86 overwegend heel normale mensen een niet zo heel relevante politieke positie op plekken ver buiten Amsterdam en Den Haag gingen bekleden en iedere “foute” tweet van een onbeduidende FvD’er uit Zeeland plotseling landelijke headlines ging maken waar Ons Soort Mensen heel hard ZIE JE WEL van ging gillen zonder ooit enige nieuwsgierigheid te betrachten (net als bij Fortuyn of Wilders voor hem) over de vraag wáár die potentie voor zo veel zetels toch vandaan kwam. Want dat antwoord willen ze nooit horen.

Ineens waren daar dan toch de LPF-achtige toestanden. Ditmaal niet over wiens beurt het was om het fractiepistool vast te mogen houden, maar over intrinsieke “filosofische” kwesties.

Baudet waant zich kennelijk nog steeds kansrijk om de eerste kanselier van Forumland te worden en trekt met een verdrietige complotkaravaan door het land, waar hij dan vanaf een platte kar tegen acht mensen, een paardenkop en de camera van de livestream hele absurde dingen zegt waar Marina Meeuw fragmentjes uit knipt voor haar Twitteraccount, zodat er twee dagen later alsnog headlines over in de krant verschijnen, waar een paar laatste gelovigen nog “uit context!!1!” bij proberen te boostwitteren.

De enige filosofische vraag die je op dit moment over Thierry Baudet kunt stellen, is hoe je iemand die zelf geen enkele mentale context meer lijkt te hebben, nog ín een gekaderde context kunt citeren.

“Een rare snijboon”, typeerde Pritt hem in 2015 en dat was ie, en dat is ie nog steeds. Het is tragisch om te zien hoe snel een rijzende ster in een zwart gat kan veranderen maar dat komt echt niet alleen door hemzelf.

Een spel zonder regels is een spel zonder grenzen

Baudet heeft door zijn eigen uitspraken, maar ook door stempels die op hem geplakt zijn, mensen aangetrokken die je uit je buurt moet houden en heeft hij sowieso te weinig gedaan om die mensen te weren, terwijl hij degenen die hem waarschuwden van zich vervreemdde. Hij heeft (te veel) uitspraken gedaan die je als racistisch of antisemitisch kunt duiden, en die hem gezien zijn positie als gekozen Kamerlid (terecht) bloot stellen aan stevige kritiek.

Toch is nog steeds moeilijk te geloven dat hij intrinsiek een van beiden is. Baudet zoekt openlijk de randen op van wat je “mag denken” of “mag vinden”, maar wat je aan die randen aantreft is niet per definitie interessant.

Baudet psychologisch duiden, daar moet je een beetje bij weg blijven. Het is een zichtbaar feit dat hij zich vreemd gedraagt, het blijft een vraag hoe dat komt. Het is evident dat hij weet dat je een spel waarvan je opponenten de regels tijdens het spelen steeds wijzigen - zoals we tijdens ons referendum aan den lijve ervoeren - alleen naar je eigen hand kunt zetten, als de regels ook voor jou niet meer bestaan. Maar in een spel zonder regels val je snel van het bord, en voor je het weet tuimel je in een konijnenhol richting Wonderland Forumland. Waar het kartel achter iedere boom een populist, nationalist of fascist ontwaart, propageert Baudet achter elke progressieve politieke globalist een complot en het is geen van beiden waar.

Baudet oogst in een storm van politieke argwaan

Zijn keuze om van corona een verzonnen of gefabriceerde pandemie te maken en om de oplossingen daartegen te bestempelen als “experimentele gentherapie” waar een groter plan voor de onderwerping van de gehele mensheid achter zit, hebben er toe geleid dat hij slechts nog gehoor vindt bij een kleine (maar helaas nog steeds vervelend grote) groep mensen met een lage cognitieve weerbaarheid tegen dergelijke ongekaderde opvattingen. Baudet parasiteert op hun achterdocht tegen de macht, de media, de overheid en de elite, en denkt dat hij daarmee zijn eigen spel aan het winnen is.

Die achterdocht en argwaan tegen de autoriteiten en hun narratieven heeft hij niet zelf gezaaid bij zijn achterban (mind you, niet alleen die van hem koestert zulke gevoelens), hij oogst slechts een deel van de storm die als wind gezaaid is door onze onbetrouwbare, inconsequente en steeds verder achter de individuele voordeur dringende overheid.

Windzaadjes die zijn bewaterd door ambtenaren, bestuurders en voorlichters maar dus ook door de pers, een steeds verder schaalvergrotend verlengstuk van de staat dat zich een overijverige overschrijver van overheidsretoriek toont en veel te weinig een kritische tegenmacht, maar wel heel hard over “pers veilig!” gilt als meneer Wilders een rake tweet over tuig van de richel plaatst, of als de vleesgeworden bodywarmer Hansie Nijenhuis per ongeluk een politiecel van binnen ziet omdat ie (zonder perskaart) bij een dommig klimaatprotest niet te onderscheiden was van de rest van de deelnemers.

Zorgen die omslaan als het weer

Er zijn steeds minder mensen die zich ‘zorgen maken’, tegenover steeds meer mensen die woedend zijn, of gewoon afhaken. Anno 2021 bestaat het bezorgde Burgercomité EU niet meer. Arjan van Dixhoorn is de chronisch boze beheerder van hun laatste relikwie, het twitteraccount. Pepijn van Houwelingen, die ik ken als een uiterst beleefde maar bedeesde man, schreef een vreemde roman en is nu Kamerlid voor Baudet (waar hij met zijn jarenlange ervaring als SCP-ambtenaar in ieder geval de systemen snapt en niet louter als een complotmarmot aan een onverschillig apparaat knaagt, maar desalniettemin hele rare vergelijkingen maakt). Beata Supheert is een lieve vrouw, die verstandigerwijs overal net een beetje buiten is gebleven (veel wandelen is goed voor de geest).

Peter Vlemmix, die ons destijds aan elkaar voorstelde, werkt nu voor Ongehoord Nederland, dat zelf eigenlijk ook niet weet welk doel het dient behalve dat Zwarte Piet moet blijven - zeg maar het fotonegatief van Omroep Zwart, dat wil dat Zwarte Piet verdwijnt en dus ook geen enkel nuttig doel dient. Beiden zijn een natte windstoot in de maatschappelijke storm: vlagen die soms het verstand verbijsteren maar hooguit een paar goedkope tuinstoelen omblazen. (We weten overigens wel welke van die twee omroepen in Hilversum en daarbuiten met meer égards zal worden behandeld, terwijl Ongehoord Nederland geen geweldsoproepen doet of laptops van andere journalisten steelt, maar enfin.)

Waar willen we nou heen met dit allengs meer als een slecht weerbericht des doods klinkend relaas? Nou. Vanuit onszelf geredeneerd is het goed om af en toe flink op je bek te gaan, zoals we met de verkiezingen van 2017 deden, want dat kan best louterend werken. (We zouden het Baudet ook gunnen boven hoe het hem nu is vergaan.)

Maar als we de publieke weerstatistieken er bij pakken en terugblikken op de jaren vanaf het GeenPeil-referendum, ontwaren we een verhitting in het maatschappelijke klimaat die zich aftekent als een kleine of misschien niet eens zo’n hele kleine Zie Je Wel, We Zeiden Het Toch.

Een spel zonder regels

Het referendum was, met alle poeha en morele paniek die het veroorzaakte, een storm in een glas water. Maar het probleem was toen wat het nu nog steeds is: de alles willen dicterende, bevoogdende maar zich volstrekt onbetrouwbare tonende bovenlaag die steeds de regels buigt om zichzelf in het spel te houden. Baudet is voor de politiek gebleken wat Sywert is voor de media: een kleine uitzaaiing die het zicht op de kanker belemmert, en die kanker groeit zoals kwaadaardige celdeling placht te doen: tot een potentieel dodelijke storm die niet meer gaat liggen.

Je kunt niet als politicus een jaar lang roepen dat een bepaalde maatregel niet en nooit zal worden ingevoerd, om hem vervolgens toch in te voeren - zoals Hugo de Jonge met de tot vaccinatie dwingende QR-pas. Je kunt niet aftreden als “erkenning” van je eigen fouten in het Toeslagenschandaal en vervolgens niet alleen doodleuk demissionair doormodderen, maar ook het probleem niet oplossen omdat je Mark Rutte bent, de man die hier al tien, twaalf jaar de baas is maar bij grote problemen plotseling pretendeert dat hij ook maar een toevallige passant is.

Je kunt niet pleiten voor een nieuwe bestuurscultuur in een democratie waarin gekozen volksvertegenwoordigers grondwettelijk zonder last moeten kunnen bewegen, maar je meest kritische Kamerlid - die niet uit is op je scalp, maar op het herstellen van de schade - je partij uit pesten. Je kunt niet prediken dat er geen tijd meer is voor “het klimaat” en dat het “radicaal moet”, zonder daar enige vorm van onderbouwing of argumentatie bij te geven, zoals Kaag deed in haar Schoo-lezing, en ondertussen anderen van populistische retoriek of totalitaire taal betichten.

Je kunt niet continu blijven liegen of informatie achterhouden voor een Tweede Kamer - feitelijk: het volk - die grondwettelijke rechten heeft op die informatie. Dat door zetelroof en splinterpartijen gespleten nepparlement kan zich op zijn beurt niet eindeloos als leeuw blijven voordoen terwijl het in werkelijkheid een lam is, omdat wérkelijk leeuwengedrag “de populisten in de kaart speelt”. Je kan ook niet eeuwig blijven vrezen voor “de populisten” omdat inertie de snelste weg is om iedereen op “de populisten” te laten stemmen (zeker als je ook nog denkt dat identiteitspolitiek een goed antwoord op dat populisme is).

En je kunt niet bij herhaling referenda organiseren maar de uitslag ongezien naast je neerleggen en daarna het hele instrument afschaffen, met de toezegging dat je de volgende keer beter uit zult leggen waarom mensen de verkeerde keus hebben gemaakt. Vooral niet als de burgers die het hardst wilden lopen voor een referendum (als vrijwilliger of gewoon als actieve stemmer) zich juist het meest betrokken tonen bij de invulling van hun eigen democratie - ook al koesteren ze misschien niet altijd de Juiste Mening.

Vrijwilligerskaart van GeenPeil

The house always wins?

Terugdenkend aan de zomer van 2015, toen de nieuwe vrienden van het Burgercomité een biertje dronken op GSHQ en we met onze borrelende onderbuik ruim vier miljoen mensen naar de stembus stuurden, leerden we van dichterbij dan ooit hoe hoog de muren van de macht zijn, hoe giftig de pijlen van hun inktridders en hoe spelregels van de democratie meestal in het nadeel van de burger worden geïnterpreteerd.

Toen was het ernst, maar ook nog spel: een referendum waarmee de macht zich liet tarten, liet kennen en uiteindelijk liet gelden. The house always wins, maar we hebben in ieder geval gelachen. Vijf jaar later is de ernst veel groter, wat duidelijker dan ooit te zien is in het Toeslagenschandaal: de raderen draaien, maar louter in malende bewegingen en het zijn altijd dezelfde doodnormale mensen die vermalen worden, door altijd dezelfde Ons Soort Mensen die de machine al de hele eeuw bedienen.

Het huis wint altijd, maar een huis dat verdeeld is tegen zichzelf, kan niet blijven staan. Een spel zonder eerlijke regels kent uiteindelijk alleen maar verliezers. 

Dit was deel 9 in een reeks van 9. Alle eerdere afleveringen hier.

Voor alle vrijwilligers, maar vooral voor Niels

Social

Reaguursels

Inloggen

Oeps- foute topic.

bisbisbis | 31-10-21 | 17:14

Mooie serie Nijman, veel van geleerd. Ik ben nog niet zo heel lang een lezer/reaguurder van GeenStijl en ik kan mij herinneren dat ik destijds dit inderdaad meer van de 'andere' kant heb bekeken. Goed om nu deze kant te zien. Ben nog steeds van mening dat dit project ook mensen trok met de verkeerde intenties en dat is ook wel gebleken (Baudet, Roos), maar wat ik ook destijds zag is dat er fundamenteel iets niet klopt in de relatie tussen overheid en burger en dat moet aangekaart worden. En dat deed GeenPeil toen, dus hulde daarvoor. Het heeft ook de zwakheden van de EU blootgelegd die nu nog steeds niet verbeterd zijn. Ik was en ben voorstander van de EU, maar het kan zoveel beter georganiseerd worden. Ik ben blij dat er nog genoeg media zijn die daar heel kritisch op zijn.

rederijker | 31-10-21 | 11:55 | 1

Verkeerde intenties houd in dat ze niet pro EU zijn? En zou je dan eigenlijk de stille wens hebben oppositie te verbieden zodat de enige vorm van tegen geluid verdwijnt? Of ken je voorbeelden van deze foute intenties?

mmx | 31-10-21 | 13:22

Mooie omschrijving wel, dat spel waarvan de regels steeds veranderd worden; en Baudet die zonder regels van het bord valt. Al met al geen vrolijk verhaal maar wel de stand van ons land. Feynman had gisteravond ook weer een degelijk onderbouwd boosmakertje over de belastingdienst die in een ander schandaaltje weer duizenden mensen kapot maakte.

Zoals Omtzigt zegt, er is geen tegenmacht. Iemand die door de overheid wordt genaaid hoeft niet aan te kloppen bij rechters, raad van state, ombudsman, journalistiek, etc. Want die staan allemaal aan de kant van de macht.
En de macht, dat is extreem kort samengevat;
- een roulerende ambelijke top die geen binding heeft met haar eigen werkvloer, maar wel in grote lijnen het kabinetsbeleid bepaalt;
- een kabinet van coalitiepartijen die hun eigen standpunten na de verkiezingen direct verruilen voor de ambtelijke plannen;
- een tweede kamer die het kabinet niet controleert en blind voor of tegen ongelezen coalitieakkoorden en wetsvoorstellen stemt;
- kamerleden zijn "braaf" om in de baantjesmachine mee te mogen draaien;
- wie niet braaf is wordt structureel tegengewerkt en krijgt een "functie elders".

Het is uiteraard nog veel ingewikkelder vanwege die almaar groeiende baantjesmachine vol "brave" politici. Naast een veel te grote ambtelijke top is er een oerwoud aan fopwetenschappelijke commissies, (advies-) raden, task forces, maatschappelijke organisaties en (klankbord-) werkgroepen ontstaan. Die ongekozen en ongecontroleerde macht is veel groter maar vooral veel minder transparant dan de vele bestuurslagen die we hebben. Bestuurslagen die trouwens ook weinig transparant zijn of zelfs overbodig; wat is de meerwaarde van waterschapsverkiezingen? Het onderhouden van dijken is nou juist iets dat *sowieso* moet gebeuren, net als het onderhouden van wegen of scholen. Daar is geen aparte bestuurslaag met aparte verkiezingen voor nodig.

We mogen stemmen of we een CDA-er of een GL-er betalen voor het "besturen" van dijkonderhoud. Maar over echt belangrijke zaken mogen we niet meepraten. Als de macht bepaalt dat NL naar 30 miljoen inwoners moet, hoe kan je daar dan tegen stemmen? Gemeenten en provincies wijzen naar kabinet en EU, kabinet en EU naar elkaar en naar internationale verdragen met vijandige regimes (?!?!), etc. Stemmen lijkt zinloos, ook omdat partijen die zogenaamd tegen ongecontroleerde massa-immigratie zijn, daar uiteindelijk toch aan meewerken (CDA, VVD). Zelfs extreme gevallen zoals isis-oorlogsmisdadigers worden niet eens tegen gehouden; erger nog we halen ze gratis op.
Mocht een toekomstig kabinet toch besluiten isis-oorlogsmisdadigers tegen te houden dan zijn er altijd nog tientallen ongekozen en ongecontroleerde subsidiesponzen, commissies en rechters die dat beleid gaan dwarsbomen.
De overheid geeft honderden miljoenen per jaar uit aan "wetenschappelijke raden" en "maatschappelijke organisaties" die de ideologische plannen van diezelfde overheid steunen. Ook op gemeentelijk, provinciaal en EU-niveau gebeurt dit overigens. Dat hoort ook bij het kartel.

Bijna alle grote affaires van afgelopen jaar zijn veroorzaakt door een te grote overheid en een te grote baantjesmachine. De val van Kaboel werd al een jaar voorspeld, maar de top van defensie heeft geen enkele binding met defensie zelf en werd dus verrast.
Het onrecht in de toeslagenaffaire was zelfs al ruim 10 jaar bekend, dus vele tientallen topambtenaren en meerdere ministers schoven het probleem steeds voor zich uit. Tot er teveel vragen kwamen, en alle bewijsstukken *dus* werden verstopt, zwartgelakt of vernietigd. Ook best wel misdadig, maar dat terzijde.

Is het dan raar als er allerlei complottheoriën opduiken?
Nota bene Baudet waarschuwde eind 2020 als eerste voor corona, en werd daarvoor twee keer achter elkaar weggelachen door het parlement. Sindsdien houden alle hoofdrolspelers in het coronadebat wedstrijdjes wie zichzelf het vaakst tegenspreekt, en wie het paniekerigst paniekvoetbal speelt. Tientallen bevoegde instanties die een half jaar lang verzuimden om mondkapjes of testkits te bestellen; om er daarna veel te veel te kopen voor veel te hoge prijzen. Het RIVM dat maandenlang mondkapjes aanraadt, afwiijst, aanraadt, afwijst, etc; en uiteindelijk zorgpersoneel verwijt dat die de tegenstrijdige RIVM-adviezen niet hebben opgevolgd (!!). Een OMT dat grootschalig testen maandenlang tegenhoudt omdat een van de leden de kleine laboratoria vertegenwoordigt, dus uiteindelijk worden ze dubbel ingekocht voor veel te veel geld. Er is zo'n 9 miljard euro aan cornamaatregelen gewoon "kwijt", niemand weet waar dat aan is uitgegeven; of het beoogde geleverd is en of dat zin had. Nu wordt gezonde mensen en zelfs kinderen een vaccin opgedrongen, wat de prijs natuurlijk flink opdrijft. Omdat niemand in onze veel te grote overheid weet hoe je onderhandelingen met medicijnenleveranciers voert, lieten we die onderhandelingen over aan de medicijneleveranciers zelf...
Zou dat goedkoop uitpakken, iemand?

We moeten echt van die veel te grote overheid af. Al die overbodige bestuurslagen en subsidie-experts zijn niet alleen extreem duur, ze verhinderen daadkrachtig optreden en transparant bestuur. Niemand van al die overbodige grootverdieners durft zijn nek uit te steken want dan liggen ze uit de gratie; dus uit de subsidiecircuits en baantjescarrousels. Dus ze praten elkaar allemaal na en reageren ten vroegste als het al veel te laat is. En omdat er veel te veel mensen op hetzelfde gebied meekwebbelen is er nooit een eindverantwoordelijke. Niemand weet wie wat gezegd of besloten heeft en waarom. Nog los van de Rutte-doctrine waar zo min mogelijk wordt opgeschreven en zo veel mogelijk wordt vernietigd als er een probleem opduikt.

Dandruff | 31-10-21 | 11:54

Ik ben nog steeds kwaad over de discussie rond het gebruik van het woord 'boreaal'. Volgens de main stream media is het een Nazi-woord voor noordelijk. Daarmee vinden Clairy Polak c.s. dat alle Noren en Zweden Nazi's zijn. Let me explain.

Boreaal betekent 'uit het noorden'. Aurora Borealis, noorderlicht. Een van de grootste busmaatschappijen in Noorwegen: Boreal. Denk je echt dat Noorwegen, dat ook bezet is geweest onder Nazi-Duitsland en ook flink te lijden heeft gehad, een grote landelijke busmaatschappij zou tolereren die Nazi's verheerlijkt, tenzij het merendeel zelf Nazi is? Ik dacht het niet. In Oslo bestaat ook een architectenbureau met de naam Borealis, Bergen heeft een festival genaamd Borealis, Zweden heeft een enorm chemieconcern genaamd Borealis. Gewoon omdat Borealis 'uit het noorden' betekent. Alle Vikingen zijn Nazi's volgens Clairy Polak. Ik woon zelf in Zweden en hier denkt niemand 'Nazi!' bij het woord boreaal.

Als je dan toch op zoek wilt naar een noordelijk woord dat in Nazi-ideologie werd misbruikt, zoek dan op Ultima Thule. En zelfs daar is de wereld inmiddels overheen gestapt, bijvoorbeeld omdat NASA er een object in de ruimte naar heeft vernoemd.

Jessinator | 31-10-21 | 10:59 | 3

Holocaust ontkenner en vriendje van Baudet, Le Pen, gebruikt het ook vaak. Zo ook andere fascisten. Het is niet echt erg hoor als je dezelfde gedachten koestert over een "boreale" wereld waar negers enkel in Sjors en Sjimmie voorkomen.
images.poms.omroep.nl/image/s750/7844...

Of waar moslims niet bestaan omdat je geen "kruisridder" bent.

Dat je gewoon echt wil dat iedereen Jansen, Janssen, of de Boer heet. Of Sjoerdsma (da's Fries, wij hadden ooit een gebied van Denemarken tot Noord Frankrijk, maar ja) maar de werkelijkheid is niet zo.

"Als je dan toch op zoek wilt naar een noordelijk woord dat in Nazi-ideologie werd misbruikt, zoek dan op Ultima Thule. En zelfs daar is de wereld inmiddels overheen gestapt, bijvoorbeeld omdat NASA er een object in de ruimte naar heeft vernoemd."

Nazi's waren ook occulte complotgekkies. Zie jij het verband echt niet?

Baudet is geen "Hitler" nazi. Maar hij is wel een fascist die gelooft in complotidioterie (of niet) maar hij doet het niet voor jou en mij. Hij voedt op angst en woede en haat.

Waarom?

Weet ik niet. Misschien moet iemand hem dit vragen. Maar de boreale wereld betekent in fascisme blank, niet joods en de rest is untermensch.

GrandMechantLoup | 31-10-21 | 11:14

@GrandMechantLoup | 31-10-21 | 11:14: Die neiging om iedereen die iets zegt wat je niet zint voor racistische racisten-nazi uit te maken wordt niet echt minder stompzinnig door het zo achterbaks mogelijk te doen. Ik zou zeggen met vlag en wimpel gediskwalificeerd.

Mazzelstof | 31-10-21 | 11:47

@GrandMechantLoup | 31-10-21 | 11:14:

De nazi's gebruikten ook vaak woorden als "stoel" en "tafel". wat zegt dat over mensen die die woorden nu nog steeds gebruiken?

Ken je @Jessinator persoonlijk? Niet?
Ik snap dat jij je bij gebrek aan inhoudelijke argumentatie altijd bezig moet houden met het zwart maken van mensen waar je niks van afweet. Je hebt al vaak aangegeven dat je het belangrijk vindt om niet te weten waar je over praat, en je wijst er terecht op dat dat bij vol;strekt onbeknde mensen nog veel makkelijker is.
De fout die je nu echter maakt is dat je niet alleen iemand die je niet kent belastert; maar en passant ga je toch in op een woord dat gewoon in het woordenboek staat. Dat moet je niet doen, want dan kunnen mensen dat opzoeken.

Blijf gewoon bij jouw vakgebied; mensen waar je niks van afweet belasteren. Dat is ook waar jouw grote voorbeelden Stalin en Hitler groot mee werden. Dat je Hitler nu afwijst omdat die te vaak met Hirsii Ali in verband gebracht is geloof ik best, maar kretologisch gezien zitten jij en Hitler echt nog wel op dezelfde lijn.

Dandruff | 31-10-21 | 12:03

"@GrandMechantLoup | 31-10-21 | 07:50: Wat mij bij staat is dat 61,1 procent van de Nederlanders tegen de EU hebben gestemd in de tijd van Balkenende ,dus hoe jij aan die 20% komt ? En ik heb al antwoord gegeven op de vraag in je laatste alinea ; terug naar handelsverdragen.
Is het bij jou nooit opgekomen dat een samenvoegsel van 27 landen met evenzoveel culturen gedoemd is om uiteindelijk te mislukken en dat het migratie gebeuren wel eens het einde van het EU gedrocht zou kunnen betekenen?

Koning BongoBongo | 31-10-21 | 08:52 | reageer"

DEZE...

Ik wil dit uitprojecteren. Er zijn dus echt mensen die denken dat ze TEGEN de EU hebben gestemd. Dat is helemaal niet zo.

We zijn niet alleen LID van de EU. Wij zijn de oprichters voor onze boeren, industrie en uiteindelijk belang in de wereld.

GrandMechantLoup | 31-10-21 | 10:41 | 5

Je gaat niet in op m'n vraag in de laatste alinea ? Ik was overigens al tegen een EU voordat ik wist dat we netto betaler zouden worden. Je kunt eenvoudigweg geen 27 landen samenvoegen en die als een unie proberen aan te sturen .

Koning BongoBongo | 31-10-21 | 11:44

@GrandMechantLoup | 31-10-21 | 11:22:

Volstrekt irrelevante vraag omdat 1963 hier en nu niet ter zake doet.
Er is met de EU veel meer mis dan alleen dat we nettobetalers zijn die corruptie in grote delen van de EU sponsoren, en daarmee corruptie in de hele EU stimuleren. Je holle slogans veranderen niks aan de realiteit om ons heen.

Dandruff | 31-10-21 | 12:15

@GrandMechantLoup | 31-10-21 | 11:22: Zegt het begrip "stropop-redenering" u iets? Want dat is precies het type redenering dat u hier toepast.

U wilt toch niet beweren dat de EU zoals deze nu is totaal perfect is en geen nadelen kent?

countus | 31-10-21 | 12:36
▼ 2 antwoorden verborgen

Niemand hier de zwartgelakte contracten bewonderd die de eu heeft afgesloten met Big Pharma? Bekijk dit maar eens.. Vanaf 14:14 m.youtube.com/watch?v=lEkvD5To02U&...

All_Anonymous | 31-10-21 | 09:33 | 7

@zwartzondersuiker | 31-10-21 | 10:50: kan die flippo niet!, verkiest er liever voor dat dit soort praktijken, net als zwartgelakte toeslagaffaire documenten, niet bestaan… wake up!.

All_Anonymous | 31-10-21 | 10:53
▼ 4 antwoorden verborgen

Interessant om te lezen dat veel reaguurders naast hun gewone werk ook in staat zijn om diagnoses te stellen inzake de geestelijke gesteldheid van Thierry Baudet.

intrigant | 31-10-21 | 09:11 | 1

Bij Baudet lijkt me dat redelijk eenvoudig . Hij is narcist en onvoorspelbaar; dat maakt hem ongeschikt voor politiek . Maar als jij het anders weet te formuleren is het ook prima.

Koning BongoBongo | 31-10-21 | 11:52

Uitstekende serie met verdrietig stemmende conclusie. Leuke Seinfeld referentie aan het eind.

Adminsan | 31-10-21 | 08:39

Mijlpaaltje weer van Rossem. Dat van die vlagen verstandsverbijstering is een mooie literaire vondst. Een typische stijlvorm die dit blog zo onderscheidt van alle andere media. Jullie zijn daar echt volwassen in geworden daarmee de drie fundamenten van dit blog bijna geweld aandoend. Je zou toch maar eens genuanceerd overkomen. Kortom proficiat redactie. Ik denk dat ik namens velen hier kan spreken. Bedankt voor jullie harde werk en nimmer aflatend enthousiasme om nog als laatst overgebleven stukje stekeligheden van de cactus van de grote Theo in ieder geval mij een beetje hoop geeft in de zwartste periode van onze democratie.

Tiscali-2 | 31-10-21 | 08:30 | 1

gevend.

Tiscali-2 | 31-10-21 | 08:39

Het lijkt er op dat de trollen opdracht hebben gekregen om wat actiever te zijn en de EU verder te promoten. Ja het gaat hier lekker sinds we in de EU zitten..... een steeds invasiever verbond van 27 landen met evenzoveel verschillende culturen waarbij mensen uit andere landen mede kunnen bepalen wat in ons land goed of slecht is .Hoe moeilijk is het niet om een enkel land te besturen ? Welnee joh ,we doen er in een verbond nog 26 landen bij . Alsof zoveel verschillende culturen nog niet genoeg zijn voor een 'road to disaster' voegen we er ook nog eens middels migratie culturen bij waarvan bekend is dat die never nooit gaan integreren. Enorm strak plan. Goed over nagedacht . Het leven in Nederland wordt volgens de NPO ook nog eens onbetaalbaar voor 4 van de 10 gezinnen en met de komst van migranten ook steeds onleefbaarder. Ik zeg ... terug naar handelsverdragen.... en heel vlug.

Koning BongoBongo | 31-10-21 | 07:40 | 11
-weggejorist-
GrandMechantLoup | 31-10-21 | 10:37
-weggejorist-
GrandMechantLoup | 31-10-21 | 10:39

@GrandMechantLoup | 31-10-21 | 10:35: Waarom legt u het dan niet even uit aan Intrigant en anderen? Kennelijk ligt het toch niet allemaal zo voor de hand. Aan u de taak het dan maar te verduidelijken.

countus | 31-10-21 | 10:48
▼ 8 antwoorden verborgen

LGB (let's go boreaal)

etwaboy | 31-10-21 | 04:32 | 21

@GrandMechantLoup | 31-10-21 | 07:07: mooi toch al die meningsverschillen. Ze willen elkaar gelukkig niet doodslaan, mag ik je uitlachen voor het feit dat elk ras, cultuur, geloof grapjes of opmerkingen maken zonder geweld te gebruiken. Vroeger was het net zo in De VS alleen toen ging het meer om welvaart

Dutch-Super-Evil | 31-10-21 | 07:12

@GrandMechantLoup | 31-10-21 | 05:20: Biden heeft tenminste, net als Obama, een hoog IQ. Daarom komt hij in de ogen van dombo's zo "verward" over, hij is minimaal 20 zetten vooruit aan het denken om de grote problemen in Amerika en dan heb je geen tijd voor lagere geesten.
Kijk maar wat hij in de afgelopen 10 maanden heeft bereikt, een radicale koerswijziging van alles wat de oranje oeran oetan heeft aangericht. Een eind aan de belastingvoordeeltjes voor de rijken, een eerlijker immigratiebeleid, afwikkeling van de Afghanistanoorlog en een vreedzame opstelling naar de buitenwereld na al de aanmatigende oorlogszuchtige taal van Drumpf.

Mijn GS nick magnie | 31-10-21 | 09:44

@Mijn GS nick magnie | 31-10-21 | 09:44:

Kan hij dan niet beter als OUDE wijze man adviseur zijn? Zo deden we dat vroeger namelijk.

GrandMechantLoup | 31-10-21 | 10:29
▼ 18 antwoorden verborgen

Ik mis eigenlijk een aantal nogal duidelijke feiten in het gehele relaas. Dat, of ik lette niet goed op.

Namelijk dat Baudet en consorten het hele Oekraineverdrag geen hol kon schelen maar dat zij met name erop uit waren om Nederland te beschadigen. Er zijn theorietjes over het hoe en waarom zoals dat ze een soort van John Birch Society zijn die alles, maar dan ook alles gebruiken om de samenleving te slopen. Het kapot te maken en opnieuw in te richten in een 'soort van Mussolini-achtige oligarchie.

Maar goed, dat weten we niet zeker. Baudet, zelfs Willem Engel ze hebben allemaal open relaties met JBS dat staat vast. Hoe dan ook. Het feit blijft dat ze (met hulp van anderen) een D66 wetje, jawel DeeZesEnZestig, voor een raadgevend referendum wisten om te toveren naar een soort van "Burgerlijk Verzet" of "Burger Woede" met geen enkele valide reden behalve dan de "overheid" een hak te zetten.

Soort van anarchistisch verzet of dissident zijn; niet over de inhoud. Nee gewoon om dwars te liggen, boos te zijn. Niet om de 'boven ons gestelde' een halt toe te roepen. Maar meer om de BV Nederland (want dat zijn we, een BV moet goede werknemers- en ondernemersvoorwaarden) te beschadigen. Het motief? Denk slopen van onze samenleving. Ik weet het niet. Ik weet WEL zeker dat Bart Nijman dit niet in gedachten had. Dat is een prima vent die soms heel nuttig is voor sommigen.

Ik dwaal af. Dus. Hiervoor werd ingezet een D66 wet tot raadgevend (let op, RAADGEVEND) referendum. Met geen enkel ander doel dan de overheid een hak te zetten over iets wat 99,9% van de Nederlanders niets aangaat behalve dan het FEIT dat ze er van profiteren. JAWEL, profiteren.

Het EU-LIDmaatschap.

Het kost ons niet meer dan de 1% van BNP dan we toch al investeren in de EU.

Het levert ons als op 1 na grootste leverancier van landbouwgoederen ter WERELD een hele hoop op. Voor werkgevers en werknemers. Het zet onze (helaas) vijand Poetin een hak. Het maakt ons als Europa sterker en beter (Rusland is geen Europa net zo min als Turkije Europa is). Dus al met al dikke prima.

Nou ja, PRIMA? Nee, het moet en kan beter.

Al met al, het hele GeenPeil referendum heeft ons geen goed gedaan. Een simpel inlegformuliertje was genoeg om het (zoals sowieso ging gebeuren) door te laten gaan omdat het goed is voor onze landbouwindustrie, olie-industrie etc. etc. etc. en alle andere zaken waarom wij 1 van de rijkste landen ter wereld zijn.

Laat dit duidelijk zijn.

Maar goed. De VVD (niet D66) wilde dat nogal naïeve en dommige wetje voor een raadgevend referendum weghebben. Het was duidelijk. Het volk stemde op emotie, niet op verstand. De VVD (want Bart, die heb jij eigenlijk het meest geholpen) vond dat terecht evident. Het was de VVD die dat neerlegde als EIS om een nieuwe coalitie te vormen.

D66 ging akkoord. Want ook zij snapte inmiddels dat hun INITIATIEF-wetje eigenlijk waardeloos was omdat het niet Nederland vertegenwoordigde maar gewoon de boze burger (U DUS) en ge- en misbruikt kon worden door alles en iedereen die goed- of kwaadwilde

Maar Bart, wacht eventjes... Let op.

IPV van dat sukkelige, domme wet raadgevend referendum wil D66... Let op hoe democratisch dit is... Een BINDEND referendum.

Dat wil dus zeggen dat als de absolute meerderheid voor- of tegenstemt gelijk krijgt. Beetje zoals Zwitserland.

Dus om mijn verhaal te eindigen.

Waarom is er geen steun vanuit GeenStijl, of wie dan ook die hier komt voor dat Bindende REFERENDUM?

Je zou eigenlijk een deel 10 moeten schrijven over het BINDENDE referendum en waarom Baudet en cs. dat absoluut niet niet willen.

Dank voor het lezen.

Theodorus.Goldbach | 31-10-21 | 03:58 | 29

@GrandMechantLoup | 31-10-21 | 10:23: kun je dan even toelichten hoe Oostenrijk het nationalisme heeft 'uitgevonden'? Want ik heb nog steeds geen antwoord op mijn vraag.

Bataafje | 31-10-21 | 11:25

@echtpaul | 31-10-21 | 05:32: de EU heeft vorige maand 6,5 miljard euro aan Oekraïene gedoneerd èn toegezegd dat Oekraïene extra goedkoop gas uit de EU geleverd gaat krijgen. Volgens Von der Leyen hoort Oekraïene bij de familie en deelt het dezelfde EU waarden. Dit ter info.

Bataafje | 31-10-21 | 12:15

@GrandMechantLoup | 31-10-21 | 10:26: Je hebt geen verbintenis met een Limburger maar je verwacht wel een verbintenis tussen 27 landen met een hoeveelheid aan culturen. Vreemde Fries ben jij .

Koning BongoBongo | 31-10-21 | 12:23
▼ 26 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Der Lehrer | 31-10-21 | 01:12 | 9
▼ 9 antwoorden verborgen

Een heel groot verhaal om uit te leggen dat Geenstijl geen verbintenis meer heeft met Baudet.

Piet-Kietelaar | 31-10-21 | 01:11
-weggejorist-
Shadow112 | 31-10-21 | 00:44 | 2

Uiterst leerzame introspectie over een, in meer dan een opzicht, opzienbarende episode uit de jonge geschiedenis van (imo) het meest spraakmakende en, met FTM, journalistieke onderzoeksblog die Nederland rijk is. Kan die uitgeverij van Jan Dijkgraaf (Prosecco, geloof ik) Geenstijl misschien de helpende hand bieden om dit als essay uit te geven?

Bluebarry55 | 30-10-21 | 23:59

Een ding duidelijk uit deze 9 stukken tekst: die Nijman kan wel schrijven! Was mooi. En waar.

FordPrefect | 30-10-21 | 23:39

Zo, en nu lekker naar de Algarve….

W_Drees | 30-10-21 | 23:33

Ze kiezen voor uitstel , want referendum of niet het loopt toch ergens uit de hand in Nederland. Kijk ik na handhavers Amsterdam die zijn 80 % bezig die mensen te verbaliseren terwijl die mensen geen geld hebben. De lieve stad gaat de verbalen betalen ? Wat een wereld. Heel triest ook om mensen binnen te halen en te laten creperen als dakloze. Schaam je .

foxhunter | 30-10-21 | 23:30

Ik vond het mooi. Geenstijl zoals ik Geenstijl al van het begin af aan ken. Lekker de boel opfokken, omdat het kan. Zand in de raderen, luis in de pels, pijn in de kont. Of het nu het frustreren van een reclamecampagne voor chips is, D66 de stuipen op het lijf te jagen door zogenaamd de ledenvergadering te manipuleren, een minister ten val brengen door haar hinderlijk te volgen of een te referendum te gebruiken om tegen de haren van de dreigende eurofielen in te strijken. Ik vind het prachtig. Dit is waarom ik hier al 18 jaar ben, dit is waarom ik lid ben.
Het is wel weer een poos geleden dat Geenstijl de zittende macht serieus tackelde, dus kom op jongens. Aan het werk en haal weer eens een meesterlijke kwajongensstreek uit. De Vos Reynaarde of de Tijl Uilenspiegel van deze tijd.

Arnold Layne | 30-10-21 | 23:26 | 1

Ik doe zo weer mee. Het referendum en alles eromheen heeft velen de ogen geopend. In ieder geval de mijne. En ze gaan nooit meer dicht!

joepiedepeopie | 31-10-21 | 00:03

Moet het wederom roepen; 'het wordt geen wintertijd, maar dé geijkte tijd voor onze tijdzone dognsmmit!

darmflora | 30-10-21 | 22:57 | 1

En eigenlijk klopt die ook niet. We zitten veel dichter bij Greenwich dan bij Berlijn.

Verbandmeester | 30-10-21 | 23:31

"Meninkjes. Op het internet."

Bij elk deel uit deze reeks kwam dit steeds als eerste bij me boven en schoot ik in de lach. Echt heerlijk zoveel dedain als er in deze paar woordjes gepropt zit. Iemand heeft dit ooit tegen Bart Nijman gezegd in de context van het GeenPeil-referendum. Maar wie deed deze uitspraak?

Zottekap | 30-10-21 | 22:47 | 2

Pechthold?

Phantomas | 30-10-21 | 23:05

@Phantomas | 30-10-21 | 23:05:
Nee. Er staat mij zoiets van bij dat het een journalist of columnist was ofzo. Ik weet het niet meer precies.

Zottekap | 31-10-21 | 00:56
-weggejorist-
bigstone | 30-10-21 | 22:43

Mooi stuk. Ging deze serie nou over het Glorieuze Geenpeil Referendum of over de Boreale Boeman :).

"propageert Baudet achter elke progressieve politieke globalist een complot ".

Goed om te lezen dat kennelijk de classificatie "globalist" wel erkend wordt. Een classificatie die geldt voor "progressieve" politici over de hele wereld die de zelfde doelen nastreven. Controle. Immigratie (god weet waarom, waarschijnlijk barmhartigheid propageren). LGBT tot je erbij neervalt. Grotere overheid. Sturen vanuit grote organen zoals IMF en VN. Klimaat alarmisme. Centraliseren macht. Samenwerking tussen alle landen en organisaties die die doelen meewerken. De kampioenen van Ons Soort Mensen. Ik denk veelal gedreven door opportunisme. Inzetten op het winnende team. De prevalerende mening. Echter tussen de meelopers zullen ook een aantal echt gedreven fanatici zitten.

"Zijn keuze om van corona een verzonnen of gefabriceerde pandemie te maken en om de oplossingen daartegen te bestempelen als “experimentele gentherapie” waar een groter plan voor de onderwerping van de gehele mensheid achter zit"

Nee. Echter is wel duidelijk dat een hoge mate van controle en een grotere macht van de overheid tot gevolg is gemaakt van de pandemie.

Ir. Wilhelmus | 30-10-21 | 22:29

Bedankt voor deze reeks, een mooie trip down memory lane. Er staat nog altijd een correctief bindend referendum op de rol, maar ik ben bang dat er uiteindelijk zoveel uitzonderingsclausules ingebouwd worden met zaken die niet referendabel zijn dat het een nutteloos instrument wordt. Laten we eerlijk zijn, het Oekraïnereferendum en bovenal de Brexit betekenen in de praktijk dat ze een bindende raadpleging over EU zaken nooit gaan toestaan.

Tashtego | 30-10-21 | 22:13

Baudetje drukt even de snor en likt zijn wonden komt wel terug eerdaags met een goede campagne beetje wijzer en minder genotsmiddelen kan hij nog wel een zeteltje scoren. Mensen leven vaker met een korte termijn geheugen, opa Hiddenmeister komt met iets heeft over de koers van de partij etc. deden een plas...

Shadow112 | 30-10-21 | 22:10

Een referendum betekent dat politici net doen alsof je een mening mag hebben. Die mag je zelfs geven en dan toen ze toch wat ze zelf willen want ze weten het veel beter dan het plebs.

Patatter | 30-10-21 | 21:57 | 1

Ik zou als regering juist doen wat het plebs wil met een referendum uitslag, mocht de meerderheid van de bevolking het toch niet eens zijn met de uitslag Dan kan de regering I.i.g de schuld opleggen aan de bevolking zelf

Dutch-Super-Evil | 30-10-21 | 22:02

Heb vorige verkiezingen een ondersteuningsverklaring ingediend voor Alexander van Hattem van de PVV om toe te kunnen treden tot de gemeenteraadsverkiezingen, nog steeds geen spijt van.

Sinterbikske | 30-10-21 | 21:42

Baudet snapt het.
Die boreale uilenspeech was een dikke middelvinger naar de machine.
Een dikke middelvinger naar de poppetjes die bij de FvD waren gekomen om politicusje te mogen spelen, aan de knoppen van de machine te mogen draaien.
Een ding is zeker; met Nanninga en Eerdmans ga je de machine niet bedwingen.

pjotr nicknaamtov | 30-10-21 | 21:31 | 2

Met een virtueel land ook niet.

Duwbak_Linda | 30-10-21 | 21:38
-weggejorist-
VolgendjaarkrygikAOW | 30-10-21 | 21:31

>>> "een kleine uitzaaiing die het zicht op de kanker belemmert, en die kanker groeit zoals kwaadaardige celdeling placht te doen: tot een potentieel dodelijke storm die niet meer gaat liggen."

Dus het is eigenlijk *nog* erger dan Baudet roept? Dat snap ik nu niet. Als je de ziekte niet duiden kunt met een soort van sociale theorie, dan heb je niets buiten "we zijn allemaal corrupt" of als beschaving of samenleving gewoon stuk. Maar dat is nog geen visie om iets te verbeteren. Ook Omtzigt heeft dat gewoon niet. Baudet probeert wat maar die richting van denken en filosofie zal leiden tot iets dat uiteindelijk verboden gaat worden. Want voor een grote koepel van dunne doorzichtige leugens zal de waarheid er altijd uitzien als een zware steen geworpen richting het glas. En uiteindelijk als terreur bestempeld worden. Het is toch duidelijk dat dit is waar het zal eindigen?

GeenAccount | 30-10-21 | 21:26

Al jaren en jaren zien een heleboel mensen geen alternatief voor Rutte. En dat weet Rutte heel goed. In die trieste situatie zitten we. Rutte 4, 5, 6, 7...

Rest In Privacy | 30-10-21 | 21:21 | 2

Let's go Ruben

Dutch-Super-Evil | 30-10-21 | 21:58

Bosma

Koning BongoBongo | 30-10-21 | 22:01

Hoezo is het niet alleen de schuld van Baudet zelf? Zoals Annabel Nanninga het zo goed verwoordde toen ze haar FvD lidmaatschap opzegde:

"De media praten geen nazisme propagerende appjes goed. De media flirten niet steeds met complottheorieën en types van bedenkelijk allooi. De media houden niet een rot jongerenbestuur aan de macht. De media bellen volksvertegenwoordigers die milde kritiek hebben niet schreeuwend op, ‘Ik ben de partij’, maar steken geen poot uit tegen radicaal gebral. De media stellen geen bewezen, herhaaldelijk nazistische bagger postende malloot aan als fractiemedewerker. De media raken niet in duizelingwekkend tempo gepeilde zetels kwijt met rellen en uitglijders. De media houden geen interne angstcultuur in stand waarin bijna niemand inhoudelijke kritiek durft te geven. De media maken niet in een weekend een hele partij kapot omdat ze hun fout niet willen toegeven en herstellen."

De enige verantwoordelijke voor het de vernieling in helpen van de partij is toch echt Baudet zelf. Eigenlijk wel benieuwd hoe Baudet hier nu zelf tegenaan kijkt. Zou hij in staat zijn tot enige zelfreflectie of is hij daar te narcisitisch voor?

Barend Braakbal | 30-10-21 | 21:20 | 3

Ja, en te vreemd.

Rest In Privacy | 30-10-21 | 21:23

Aan de andere kant heeft hij wel drie en een half jaar lang inkomen.

Adriel | 30-10-21 | 21:28

Dat was natuurlijk een frame van Anabel Nanninga. Baudet heeft die nazi appjes nooit goedgepraat. Hij wilde zijn collega niet voor de bus gooien onder druk van de MSM voordat er intern een goed onderzoek was gedaan. Een leider die voor zijn organisatie staat dus en niet een slappe vaatdoek die zijn hoofd laat hangen als gevolg van andermans gespeelde verontwaardiging

intrigant | 31-10-21 | 08:48
-weggejorist en opgerot-
Hetkanverkeren | 30-10-21 | 21:18

Ondertussen, sla nu, ja NU, de NRC open. Althans, koop het kreng niet, maar ga naar de homepagina van het vod. Klimaat, klimaat, klimaat, u gaat dood. Dood gaat u! Wit wit wit, het is uw schuld! Witte racist! Vieze racistische witte man. Mysogene lul! Vrouwenmisbruiker. Ranzige vent dat u bent. Alles is UW schuld. Uw! Uw? Jouw schuld, jij miezerige provinciale racistische witte vrouwenhatende domme boer. Extreem rechts. Radicaal rechts. Ver-rechts. In de NRC! Voormalig diepgravend en mid-rechts blaadje. De hele fakking voorpagina schreeuwt dood aan u. Weet je, prima; dan maar dood aan mij. Ondertussen regent het de godganse dag, hebben we een koud en nat kut jaar achter de rug, liggen de ziekenhuizen vol met alles behalve blanke mannen, wordt het geld verdiend door de autochtone bevolking, wordt het geld ook door hen uitgegeven, en hollen we dankzij alle retoriek van de
Progressieve regressievelingen richting een Amerikaanse burgeroorlog. What the fuck man. What the fuck.

The-loopy-cowboy | 30-10-21 | 21:17 | 7

Prachtegel. Printen, inlijsten en ophangen.

Godmiljaar | 30-10-21 | 23:09

Ik ben ook gek op egels. Serieus. Gave beessies.

The-loopy-cowboy | 30-10-21 | 23:24

Nederland heeft 5000 miljard in de pensioenpotten zitten en de VN wil dat dit geld gebruikt wordt om de energietransitie te bekostigen. Grote kans dat daarom Nederland aan klimaatpsychose leidt. Want realistisch gezien heeft zo'n klein.land zo goed als nul effect op klimast.
Maar wel geld om het eea te bekostigen....het enge, en ja ik vind dat eng, is dat mensen hier zelf steeds minder over te zeggen hebben. Er is geen democratisch gezonde samenleving meer. Wel burgers die geld op moeten hoesten met steeds minder zeggenschap daarover.
Volgens de Wahington Post stort de EU zich in de ellende en armoede door het EU klimaatbeleid. En dat op niet democratische wijze, aldus WP. De EU verzwakt zichzelf en Nederland betaalt wel.

Bataafje | 31-10-21 | 09:42
▼ 4 antwoorden verborgen

Baudet heeft grootsheidswaan gekregen na de PS verkiezingen en ziet zichzelf als de Messias. https://nl.wikipedia.org/wiki/Messiascomplex

Brabeaulander | 30-10-21 | 21:16 | 5

Ik denk dat hij eerder lijdt aan megalomanie.

IslamPislam | 30-10-21 | 21:31
▼ 2 antwoorden verborgen

Het is volbracht. Dit is uiteraard een hyperbool. Autisten, ze zouden verboden moeten worden.

Wie precies moet ik pijpen voor een zwitsal te zijner tijd?

Hetkanverkeren | 30-10-21 | 21:09 | 1

21:28: Hkv! Dit topic gaat weliswaar over de opkomst en ondergang van een belofte, maar niet zo letterlijk. We houden je kruk vrij tot je terugkomt!

MickeyGouda | 30-10-21 | 21:51

goed verhaal, lekker kort, nu al zin in de verkiezingen van volgend jaar... hoop stiekem dat geenpeil toch ooit echt opstaat maar zou d'r even wat mee wachten, zeg maar een coronagolfje of 3, iets met dor hout, chapeau!

evilbird | 30-10-21 | 21:04 | 1

Ik zat er toevallig ook aan te denken, een rebirth of GeenPeil. Maar wie de kar moet gaan trekken, ik zou het nu niet weten.

TonAlias | 30-10-21 | 22:11

Ik geloof intussen in ieder geval helemaal nergens meer in.

knutsel_ | 30-10-21 | 21:03 | 5

Dit. East!

The-loopy-cowboy | 30-10-21 | 21:43
▼ 2 antwoorden verborgen

Baudet's idioom is af en toe interessant. De partij heeft hij opgericht en afgebroken, een nicheplayer geworden.

van Oeffelen | 30-10-21 | 21:00 | 2

*Baudets

Rest In Privacy | 30-10-21 | 21:06

Daverend slot waarin alle onderhuidse onvrede over De Toestand van Het Land weer eens prima op een rij is gezet. Er verandert helaas niets, maar wij hebben het nu eenmaal niet voor het zeggen.

Duwbak_Linda | 30-10-21 | 20:59

Maar hoe dan wel? Het zijn een nogal onvoorspelbaar nachtjes slapen tot de volgende verkiezingen. Geen kudt presteren en razend populair: www.youtube.com/watch?v=POWsFzSFLCE Voor Rob Jetten.

-eindelijk?- qua edit?

Hetkanverkeren | 30-10-21 | 20:54
-weggejorist-
jitro | 30-10-21 | 20:47 | 1
-weggejorist-
Hetkanverkeren | 30-10-21 | 20:47

24 november stemmen in gemeente Langedijk en Heerhugowaard, worden fusie Dijk en Waard.

FvD doet mee. Mijn stem hebben ze omdat ze de fusie willen terug draaien! Gemeente Langedijk wil zichzelf blijven, met specifiek Sint Pancras!

SinisterNL | 30-10-21 | 20:44

Ik ben blij dat ik op gepaste afstand heb mee kunnen helpen. (Deugpinten)

Maar ik ben vooral trots dat dit allemaal is bewerkstelligd.

Ik vind het jammer dat het momentum verwaterd mede door valse profeten en algehele massa stupiditeit.

Kaas de Vies | 30-10-21 | 20:42 | 1

Het is een golfbeweging dus dat momentum kan weer terugkomen. Bovendien zijn er onderwerpen die m.i. een referendum verdienen. Zoals: Hoeveel nationaliteiten mag de Nederlander hebben totdat hij/zij geen Nederlander meer is ?

LD69 | 30-10-21 | 21:28
-weggejorist-
Longhorn | 30-10-21 | 20:38 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Geenpeil was een ramp, maar ik dank geenstijl hartelijk voor het grote initiatief dat als eerste een landelijke referendum begon. Welke politieke partijen zijn eigenlijk nog voorstander van referenda?

Dutch-Super-Evil | 30-10-21 | 20:37 | 4

@-Sloppie- | 30-10-21 | 20:44: Het probleem met referenda is dat mensen niet kunnen worden vertrouwd het juiste antwoord te kiezen. Dat is waarom referenda moeten gaan over onbelangrijke of irrelevante bijzaken en alleen "raadgevend" zodat een foute uitslag kan worden geschrapt en genegeerd.

Mazzelstof | 30-10-21 | 21:27

@Mazzelstof | 30-10-21 | 21:27: dus je bedoelt onbelangrijke en irrelevante bijzaken wat ze ook in zwitserland hebben? Vind ik helemaal prima.

Dutch-Super-Evil | 30-10-21 | 21:37
▼ 1 antwoord verborgen

Baudet is een geniale gek.

Toetsenbordcomplex | 30-10-21 | 20:35 | 4

@Kaas de Vies | 30-10-21 | 20:43:
Maar zo gek ook niet.

Binkoo | 30-10-21 | 21:12

@Usumani | 30-10-21 | 21:34:
Je moet ook wel een beetje gek zijn natuurlijk om vrijwillig in die slangenkuil te gaan zitten. Het is jammer dat hij te zweverig is en nu nog relevant probeert te blijven door de extremere kant op te gaan qua mening, want het FvD-partijprogramma behoort nog steeds tot één van de betere.

Binkoo | 30-10-21 | 23:04
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
Hetkanverkeren | 30-10-21 | 20:34

de uitkomst maakt niet uit. zolang het maar heel veel geld kost.

newray | 30-10-21 | 20:34

Mooi stukkie, met plezier gelezen terwijl ik op mijn bestelling wacht bij de kruidenier.

knuffedol | 30-10-21 | 20:29

Het wordt tijd dat er een soort van Robin Hood opstaat die zorgt voor het terugkrijgen van ieders vrijheid en de macht teruggeeft aan het volk.

Cirkelred | 30-10-21 | 20:28 | 10

@-Sloppie- | 30-10-21 | 20:36: Ben jij er geschikt voor, ik niet, en zo zijn er meer lui die alleen lomp werk kunnen verrichten.

TonAlias | 30-10-21 | 22:14

Beste Libelle,

Jarenlang heb ik me afgevraagd, waarom is er niemand die hier iets aan doet? Maar uiteindelijk realiseerde ik het me! IK BEN OOK IEMAND! En toen heb ik dus een boze brief geschreven.

DutchLion33 | 30-10-21 | 22:22
▼ 7 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen