Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Trailer! Film over KNIL-makkers 'De Oost'

Indië verloren, mogelijk een goede film geboren.

Lekker gewerkt Gouden Kalf-winnaar Jim Taihuttu, die we natuurlijk kennen van Rabat en met zo'n beetje dezelfde cast daarna Wolf. Daarbij merken we trouwens graag even op dat Wolf-acteur Marwan Kenzari vorig jaar niemand minder dan Jafar speelde in Disney's live action Aladdin. Maar goed, De Oost dus, over Nederlands-Indië in 1946. Ook weer met Marwan, ditmaal als de charismatische KNIL-kapitein Westerling. Maar ook Martijn Lakemeier, die in 2011 nog niet fout was in de oorlog. We vinden de kleurengradiënt en het camerawerk er in ieder geval al veelbelovend uitzien, en dat gebed nieuwe stijl zien we met liefde even door de vingers. Zelfs 's lands laatste levende autoriteit op het gebied van Nederlands-Indië is enthousiast. Vanaf 10 september in de betere bios.

Reaguursels

Inloggen

Yep, correct. Neef zit op Kalimantan. Afgelopen 20 jaar steeds meer Islamic Orthodox geworden. Hij overweegt bedrijf te verkopen omdat het steeds moeilijker voor hem wordt. Kijkt ook met leden ogen aan hoe het in NL nu gaat, Islam wint steeds meer terrein. Ik trouwens ook. Snap nog steeds dat na de ontkerkelijking in Jaren 60/70/80, dezelfde 'progressieve' krachten, nu opeens Islam in hart sluiten, wat nog regressiever is dat de andere religies….

feiten_en _cijfers | 07-05-20 | 14:15

Je moet niet vergeten hoeveel volken er daadwerkelijk in Indonesië zitten. Daardoor is er enorme decentralisatie van het land zelf en in der tijd repressie voor volken die onafhankelijk van Indonesië wouden zijn (bijv Aceh, Papoea, de Molukken).

Indonesië nu is eigenlijk steeds instabieler sinds de dictatoren gevallen zijn, omdat deze regio's steeds meer decentralisering eisen van de zwakke centrale overheid.

Ondertussen is er in de democratie (die redelijk goed functioneert in Indonesië, een wapenfeit) een keuze tussen Widodo, die zijn best doet de boel bij elkaar te houden en de schoonzoon van de laatste dictator die het op een akkoordje heeft gegooid met de immer groeiende moslimfundamentalisten.

Ik zie dus grote risico's voor de samenhang van het moderne Indonesië.

En goed boek over Indonesië en haar chaotische natuur is Indonesia Etc. Leest lekker weg, vol leuke anecdotes, de moeite waard in Coronatijd.

De Eierbal | 07-05-20 | 11:38 | 1

Indonesie, grootste muslim land in wereld trouwens. Vergeten veel mensen.

feiten_en _cijfers | 07-05-20 | 14:19

Waarom speelt Marwan de rol van Westerling die half Grieks half Nederlands was. Hij heette de Turk om zijn slechte Nederlands en zijn opgroeien aldaar.

Alex Delarge | 07-05-20 | 11:10

Mijn vader zat bij de KNIL-Militaire Luchtvaartdienst als bommenrichter( na 1945) op een bommenwerper en kende de Kapitein Westerling persoonlijk van het Korps Speciale Troepen. Heb hem ook nog een handje gegeven toen hij mijn vader thuis kwam bezoeken. Westerling ( de Turk) gaf leiding aan commando’s, voornamelijk bestaande uit Molukkers die de Kampongs van waaruit de ploppers opereerden overvielen. Zij schoten de Kepala/dorpshoofd door het hoofd en vroegen aan de volgende in lijn waar zich de ploppers bevonden. Die vertelde het hen dan wel,anders ging hij er ook aan. De Mariniersbrigade deed hetzelfde maar op een andere manier. Die schoten met geschut de hele Kampong aan flarden en vroegen daarna waar de ploppers zaten. Westerling en zijn KST waren dus efficiënter en spaarde zo meer mensenlevens uit.

Eendragtmaaktmagt | 07-05-20 | 10:25 | 1

Hm, heeft u vader misschien ook aan de APRA coup meegedaan?

Roadblock | 07-05-20 | 10:55

G*dT, ken mijn collega kapitein alleen als mislukte opera zanger!
Had hem graag gezien in meest Italiaanse opera van Wagner ‘Lohengrin’ in de rol van graaf Friedrich von Telramund;-)
**CcMed*

kapitein oosterlng | 07-05-20 | 10:21

Mijn opa diende als sergeant majoor onder Westerling. Hij heeft tot zijn dood gebeden voor ieder slokje drinken en hapje eten. Zoveel spijt en schaamte voelde hij voor het executeren van mannen, vrouwen en soms kinderen. Ben benieuwd naar de film.

TaliSepatu | 07-05-20 | 09:58

Kijken of het een beetje overeenkomt met de schaarse verhalen van veelal zwijgende ooms die daar voor hun nummer naartoe gestuurd werden

Rest In Privacy | 07-05-20 | 06:55

Tja, en dat Nieuw Guinea nooit moeten afgeven na druk vd VN. Het is nu een wingewest voor Indonesië waar de Papoeas vreselijk worden onderdrukt
en weg-geassimileerd

bart2653 | 06-05-20 | 23:19 | 6

Idem voor Nederlands Indië. De VS dreigden de Marshall-hulp stop te zetten. Achteraf bleek dat die Marshall-hulp fijn was, maar nied noodzakelijk. Nederland had dus niet hoeven zwichten voor die druk, en een uiteindelijke souvereiniteit op eigen tempo en zonder Soekarno kunnen bewerkstelligen...

Nederlanddraaitdoor | 07-05-20 | 11:43

@Renkum0317 | 07-05-20 | 09:57:

De nationalisten pleegden een coup. NL verloor de strijd. Indonesië was verloren. NLers werden het land uitgegooid. Degenen die meevochten ook.

Leg mij eens uit. ...

HOE had NL de Molukken aan de Molukkers kunnen geven dan? Hoe dan? Hoe kan je iets geven ... Dat NIET meer van jou is?

Begrijp me niet verkeerd. Kwaad zijn op NL gaat niet helpen. NL gunt Molukkers onafhankelijkheid. De Indonesische regering niet.

Als de Molukkers echt op iemand kwaad kunnen zijn, dan is dat de Indonesische regering.

gaffelbaard | 07-05-20 | 12:21

@Eendragtmaaktmagt | 07-05-20 | 10:30:
Nee hoor. Hetzelfde zie je ook bij staatshoofden van andere moslimlanden.
De Indonesiërs ontkennen genocide op papua's, christenen en nog wat groepen. Erdogan van Turkije ontkent de genocide op christenen, Armeniërs, grieken en assyriers. Bashir van Soedan ontkende genocide op christenen. De Taliban die op hazaras. Marokko die op de berbers.

Je schreef: "Zo behandeld Nederland haar voormalige koloniën.", maar in vergelijking met heel veel andere landen, zijn wij eigenlijk nog wel een goed voorbeeld. En, wij hebben wij ook de kolonies teruggegeven. Dat zie ik Turkije met Cyprus voorlopig nog niet doen. Of Marokko met de West-Sahara.

gaffelbaard | 07-05-20 | 12:45
▼ 3 antwoorden verborgen

De vader van een schoolvriendje vertelde in de jaren 70 over zijn tijd in Indie. Hoe ze door hinderlagen werden geteisterd. Hoe ze vrienden terugvonden met hun ballen afgesneden. Hoe ze in een hinderlaag werden ontzet door een kapitein met een zwaard. Hoe ze een gevangen pelopper meenamen in de Jeep, hoe die onderweg werd doodgeschoten omdat hij lastig deed. Hoe een pelopper met een afgehakt been nog een paar uur leefde. Hoe ze gevangenen aan het praten kregen met water. Hoe hij op wacht stond en een insluiper neerschoot. Ik vond het allemaal superspannend en logisch. Het was oorlog, nietwaar?

Beste_Landgenoten | 06-05-20 | 22:54

Ga zeker kijken. Ik heb een aantal veteranen gekend, buurman, oom en vader van een goede vriend. Nu allemaal deaud, inclusief de goede vriend. Zij waren de eersten die na mijn uitzending contact zochten. Groot respect voor deze mannen, die zonder dat hun mening werd gevraagd zijn heengezonden en daarna door links zijn verketterd. Amen.

Kukooo1 | 06-05-20 | 22:32

Helemaal met old-spice eens. Zal wel weer een oikofobe aanklacht zijn tegen de blanke Nederlander. De hele Nederlands-indische geschiedenis en dan met name de Bersiap tijd is gekaapt door de deugkerk die de geschiedenis zal herschrijven.. In de fimtrailer vind ik het gebed al ongepast en verdacht.. Het onze vader heeft voor de NL'ers uit de kampen een bijzondere en emotionele betekenis, men zong het om elkaar moed, hoop en troost in te spreken vooral na martelpartijen. Het staat dan ook bekend als het Indische Onze Vader.. blijf daar van af! Er is al van overheidswege een groot onderzoek gaande dat door wetenschappers dat 2021 moet worden opgeleverd. Nou rarara wat wordt de conclusie.. Het feit dat er misdaden zijn gepleegd door NL'ers staat buiten kijf, en dat is heel erg. Goed dat daar excuses over zijn gemaakt, het toont onze beschaving en vermogen tot zelfreflectie. Maar de misdaden door de 'inlanders' was minstens zo erg. De Blanke NL'ers (Totoks) die onder de Jappen het meest hadden geleden moesten nu door hun kampbeulen worden beschermd. De indo-europeanen waren het meest het haasje, zij werden door bendes pemoeda's gemarteld, verkracht en vermoord, kinderen inclusief. (Deze bendes waren vaak jihadisten, dus toen ook al..). Maar dat was natuurlijk onze eigen schuld.... Hadden we de pemoeda's maar stageplaatsen moeten geven voor de oorlog.. Verbaast mijn niets dat dit soort dingen nu afspelen, er is geen weerwoord of wederhoor meer., De Indie-gangers generatie is bijna uitgestorven. De laatste jaren zijn veteranen verenigingen en Indie clubs bij bosjes opgeheven omdat de leden simpelweg waren uitgestorven... De enkele veteraan die nog leeft was in die tijd meestal een piepjonge knul die verder geen flauw benul had van wat er allemaal om hem heen gebeurde. De beslissers en mensen die meer overzicht hadden zijn er gewoon niet meer, immers als je toen officier of senior onderofficier was dan was je in leeftijd op zijn minst de mid-twintig al gepasseerd en zou je nu (ver) over de honderd moeten zijn.. Ik ken de verhalen uit de overlevering van mijn familie. Mijn oma was geinterneerd door de Indonesiers, mishandeld en uitgehongerd. Mijn opa was als KNIL'er krijgsgevangene bij de Jappen en heeft een paar jaartjes meegeklust aan de Birma spoorlijn en het overleefd. Heeft zijn makkers door deze hel gesleept om als held uit de oorlog te komen. Werd vervolgens gemobiliseerd voor de politionele acties en heeft toen misdaden begaan. Zo zie je maar, het kan verkeren. Zoals in elke oorlog is de uitspraak van een NL'se, "don't shoot the pianoplayer", overste waarheid als een koe: 'There are no good guys and bad guys'. Ook hij is door de deugers uitgekotst immers: Bosnische moslims zijn goed en Serviers zijn slecht.. Zo zal het ook de Ned-Indische geschiedschrijving vergaan.. Tot zover andere tijden en nu weer terug naar de onze

Rest In Privacy | 06-05-20 | 22:23 | 8

Wacht andere eerst even tot de film uit is voor je begint met klagen. De regisseur zegt in een interview openlijk dat het niet zijn doel is om een aanklacht tegen Nederland te maken of de soldaten te veroordelen, maar om een stuk geschiedenis op film te zetten. Dat is in ieder geval een aardige insteek.

Ben het met je eens dat het goed zou zijn om de brutaliteit van beide kanten te laten zien. Maar er moed ook een goed verhaal verteld worden. Een grote uitdaging! Ik ben benieuwd of het lukt.

De Eierbal | 07-05-20 | 11:42

@De Eierbal | 07-05-20 | 11:42:
*moet, hopelijk was dat autocorrect.

De Eierbal | 07-05-20 | 11:43
▼ 5 antwoorden verborgen

Overigens zijn er Indonesische speelfilms over de onafhankelijkheidsstrijd waarbij er alleen maar goeie Indonesiers zijn en alleen maar slechte Nederlanders. Nu wachten op de Indonesische film waarbij ze de slachtpartij op 1 miljoen Chinezen en vermeende communisten in de jaren '60 aan de kaak stellen....
Enfin. Ga de film zeker downloaden. Ik blijf tenslotte een Indo.

Lafayette | 06-05-20 | 22:01 | 2

Die jaren 60 waren heel bloedig. En wat gebeurde er ook al weer op Papoea Nieuw-Guinea?

Rest In Privacy | 06-05-20 | 22:17

Er is een film over die slachtpartij, geloof ik. Een of andere guerilla filmmaker is daarheen gegaan en omdat er totaal geen schaamte heerst over die moordpartij, kon hij ex-soldaten vragen om de executies na te spelen omdat ze er nog steeds trots op waren.

De Eierbal | 07-05-20 | 11:45

Na de oorlog wilden sommige mannen (en jongens) niet naar Indië.
Er was net een bezetter eruit gewerkt in eigen land.
Deze mensen werden als deserteur behandeld en gingen de bak in als landverrader.
Probleempje was: bij die weigeraars zaten ook verzetsstrijders uit de oorlog. En die konden dan naast de cel van een NSB-er terecht komen.

kloopindeslootjijook | 06-05-20 | 21:57 | 1

Dienstweigeraars moesten terecht 2 x zo lang zitten als ze moesten dienen. Vroeger stond er zelfs de doodstraf op net als bij desertie ( nig steeds van kracht in het Mil.Strafrecht)

Eendragtmaaktmagt | 07-05-20 | 10:41

Leuk, ik speel een klein rolletje in deze film. Bij mij in de buurt zijn opnames gemaakt!!

brouwer1978 | 06-05-20 | 21:57 | 2

Vertel, wat is uw rol?

Zeebonkus | 06-05-20 | 22:12

Wordt dit weer van dat marxistisch historisch revisionisme? Hoor je de laatste tijd nogal veel van en is erg vermoeiend.

1. Er is geen Indonesische onafhankelijkheidsstrijd alleen een Javaanse. Het enige verschil tussen toen en nu is dat nu de rest van Indonesië een Javaanse kolonie is in plaats van een Nederlandse. Op de molukken, bali, papua, etc. zitten ze echt niet te wachten op die Javanen. Aan Java zou je eventueel nog Sumatra nog kunnen toevoegen, maar Het gebied rond Atjeh is en was dan ook een radicale Islamitische Staat vegelijkbaar met IS in Syrië.

2. Nee. We zijn niet rijk geworden van die kolonies. Alleen ten tijde van het cultuurstelsel (1830-1870) leverde het daadwerkelijk wat op. Daarin is Indonesië overigens vrij uniek. Voor de meeste landen zijn kolonieën altijd vooral een prestigeproject en een kostenpost geweest die los werd gelaten toen die niet meer te betalen was (met name na WOII toen Europa failliet was). De economie van de meeste landen is in de korte tijd dat ze Europees waren (grofweg 1850-1950) volledig opgebouwd, inclusief scholen, ziekenhuizen, spoorwegen, etc. De hele theorie dat Europa de boel uitgebuit en verarmt heeft is totaal nonsens. Als je vandaag in Indonesië de trein neemt dan is de kans groot dat je over spoor rijdt dat daar door Nederland is aagelegd.

3. Nee wij hebben daar niet eeuwenlang de boel bezet. Tot halverwege de 19e eeuw was het grondgebied in handen van Nederland redelijk beperkt. Dat geldt ook voor bijv. Afrika. Voor 1850 had het grootste deel van Afrika nog geen blanke gezien.

4. Die 'onafhankelijkheidsstijders' heulden tijdens WOII met de Jappen en hun concentratiekampen. Vrij logisch dat je die geen land cadeau wil doen. Datzelfde geldt voor die IS-strijders in Sumatra. De KNIL bestond ook vooral uit locals (veel molukkers). Dus zo duidelijk Nederland vs Indonesië is het niet.

Ik moet het nog maar zien met deze film. Het was bepaald geen frisse oorlog en dat mogen ze best laten zien, maar dat eenzijdige Nederland fout, Indonesiërs (waarmee ze eigenlijk Javanen bedoelen) goed-verhaal zit ik niet op te wachten.

Antiquerulant | 06-05-20 | 21:34 | 2

Dat laatste waarschijnlijkheid. Die jongens maken, zeker voor Nederlandse begrippen, aardige films. Maar ze zijn wel nog al cliché matig. Daarnaast is er waarschijnlijk filmfonds en omroep geld gebruikt dus dan weet je wel.

P-unit | 06-05-20 | 22:08

Indië kent vele nuances. De Bersiap een wrede poging tot afrekening met de eerdere heersers. Wat men elkaar onderling aandeed is met geen pen te beschrijven en ook de Chinese minderheid heeft het zwaar gehad onder de Pemudas. Maar het beeld dat wij tot een paar jaar terug hadden, dat alleen Westerling een uitzondering was met zijn Depot Speciale Troepen is gekanteld. Het is nu bewezen dat moordpartijen heel veel voorkwamen en het eerder regel dan uitzondering was dat geen gevangenen werden gemaakt. Onze jongens hebben daar soms als SS-ers kampongs uitgemoord. En niet slechts Westerling dus. Die waarheid wilden veel ex strijders, waarvan nog weinig over zijn, niet openbaar hebben. Begrijpelijk. Net als de manier waarop deze jonge gasten, waarvan de meeste nog nooit buiten hun eigen provincie waren geweest opeens te maken kregen met een wrede guerilla, omgingen met de oorlog daar. Maar toch, wij waren niet beter dan hoe andere legers zich gedroegen in andere wrede oorlogen.

Beste_Landgenoten | 07-05-20 | 08:11

Laten we hopen dat het niet één en al geschiedvervalsing is. Ja Nederland heeft zich daar gruwelijk misdragen, ja het koloniale was trekken aan een dood paard. Echter moeten we dit wel in de context zien van die tijd:
1. Er heerste wetteloosheid in Indië, voormalige Japanse bezetters moesten Nederlanders beschermen die vaak nog steeds in de kampen zaten vanwege het gevaar buiten de kampen.
2. Nederland droeg nog steeds de verantwoordelijkheid voor de rechtsorde in Indië
3. Het is maar de vraag of Indië niet in een gigantische burgeroorlog was vervallen als Nederland niet de orde had herstelt na WO2. De kans dat er een langer conflict was geweest met meer burgerslachtoffers als Nederland niet had ingegrepen is zeer reëel.
4. Nederland kon alleen een onafhankelijkheid van Indië accepteren als Indië daar voor zou betalen. Nederland en het Nederlandse bedrijfsleven heeft gigantisch veel geld geïnvesteerd om Indië te ontwikkelen. Daar moest wat tegenover staan. Indonesië heeft tot in de jaren '80 moeten betalen voor de onafhankelijkheid. Uiteindelijk de beste keuze, oorlog is duur. Had Nederland langer vast willen houden aan Indië dan had dat geld gekost. Met het betalen voor onafhankelijkheid was er voor beide partijen een uitweg uit het conflict. En zo geschiedde.
5. Beide partijen hebben zich misdragen in Indië. Als deze film een eenzijdig beeld laat zien om Nederland weer eens in een slecht daglicht te stellen ten behoeve van schadevergoedingen voor slachtoffers, dan is het een slechte film.

Old_Spice | 06-05-20 | 21:22 | 2

U geeft zelf al antwoord op deze vraag.
Een stukje trailer is al genoeg om te zien welke kant het opgaat.
Ik heb een aantal Indonesische films over deze periode gezien.
Merah Puti I en II, en Hato Merdeka.
Gaat u er maar van uit, dat de TNI verzetsstrijders lelieblank waren, en de Nederlandse militairen moordend en verkrachtend neergezet werden.
Zij weten natuurlijk ook wel beter met de Bersiab periode en het uitmoorden van hele Chinese wijken, maar ze lijden niet zo aan het 'weg met ons' syndroom wat wij tegenwoordig schijnen te moeten vertonen.

Roadblock | 06-05-20 | 21:41

@Roadblock | 06-05-20 | 21:41: klopt. En hoe Indonesië omgaat met landen die ze koloniseren weten we ook sinds Oost Timor. Volgens schattingen heeft de 25-jarige bezetting van Oost Timor door Indonesië naar schatting 150.000 mensen het leven gekost. Nooit is daar iemand voor berecht. De onafhankelijkheidsstrijd van Oost Timor is door Indonesië bloedig onderdrukt, totdat ze onder internationale druk Oost Timor moesten opgeven. Ik wil maar zeggen dat we van Indonesië geen lessen in mensenrechten of humaan koloniaal bewind hoeven te accepteren.

halbstark | 06-05-20 | 21:48

Wat is er waar van het verhaal dat ex waffen ss - ers zeer gewaardeerd werden tijdens de politionele acties?

thekolere | 06-05-20 | 21:20 | 4

Waarom stelt u deze suggererende vraag?

Roadblock | 06-05-20 | 21:44

Ex Waffen-SS- érs waren van de late jaren '40 tot in het begin van de jaren '70 zo'n beetje overal waar gewapende conflicten waren zeer gevraagd. Ze werkten zelfs voor de Israëlische geheime dienst, de Mossad. (onder andere de beroemd-beruchte Otto Skorzeny)

bisbisbis | 06-05-20 | 23:12

Nederlandse ex-SS'ers kregen de kans om zich te rehabiliteren voor hun landverraad door naar Indonesié te gaan. Ze hadden immers front ervaring. Helaas hadden ze ook ervaring met het terroriseren en uitmoorden van burgerbevolking. Het was van beide kanten een wrede en bloedige oorlog.

euroka | 07-05-20 | 10:11
▼ 1 antwoord verborgen

Onze jongens op Java was een zeer interessante kijk op deze periode met interviews van oudgedienden. Echt een aanrader.

Roehm | 06-05-20 | 21:20 | 1

Alleen niemand van die oudgedienden liet het achterste van z'n tong zien.
Het was volgens mij meer romantiek dan de waarheid.

HoerieHarry | 06-05-20 | 21:22

Overwinnaars schrijven de geschiedenis

McCracken | 06-05-20 | 21:19

2 oud-ooms daar gevochten in 47/48. Kwamen er behoorlijk getekend vandaan. Daarna linea recta geemigreerd naar Canada. Konden niet meer aarden. Een vertelde me dat ze opdracht hadden gekregen een heel dorp uit te moorden, wat ze toen als groep hadden geweigerd (!). Velen waren keurig opgevoede gereformeerde jongens die het allemaal niet konden rijmen met de bijbel. Velen kwamen psychisch gehavend terug. Lees 'op klompen door de dessa'. Prachtig boek. Dacht later, jaren 80 hadden we het altijd over Vietnam veteranen, Rambo etc. Terwijl we omringd waren door duizenden NLse veteranen, zelfde meegemaakt, maar niet gehoord. Tsja, Nederland...

feiten_en _cijfers | 06-05-20 | 21:13 | 1

Het verhaal is wat smeriger.
Men vertrok als held om 'Ons Indie Jappenvrij te maken', en kwam verguisd als een soort SS-ers terug.
Velen kregen van de regering te horen bij terugkeer, dat Nederland "vol" was, en of ze niet beter hun heil ergens anders konden zoeken.
En dan heb ik het er nog niet eens over, wat de Nederlandse regering met de Ambonnezen heeft geflikt.

Roadblock | 06-05-20 | 21:21

Van Leeuwen in de hoofdrol zo te zien, ga ik zeker bekijken !

Castor12 | 06-05-20 | 21:12

Voor een genuanceerd, ongecensureerd beeld van wat onze veteranen daar hebben uitgevroten, verwijs ik graag naar onderstaande link. Vanaf 5:45

www.vpro.nl/speel~POMS_VPRO_396272~he...

jaapaap5 | 06-05-20 | 21:04

Kan er nog steeds niet over uit hoe een paar gelande houten schepen heel Indonesië konden bezetten.

komtdatschot | 06-05-20 | 21:02 | 6

@SterF... | 06-05-20 | 21:13:
En de mannen van Krupp-staal.
Oh nee, dat was een ander land waar dat gezegd werd.

2voor12 | 06-05-20 | 21:21

Tja, een combinatie van sluw zakeninstinct, geweld, kennis en superieure middelen. Eigenijk niet heel veel anders dan hoe een kleine groep elite nu ook de wereldbevolking in de tang houdt. Maak vooral gebruik van het schaapgedrag van de bevolking, maak ze bang en je kan doen wat je wilt. Zo doet een mafiabaas dat ook.

Zeebonkus | 06-05-20 | 22:16

Door een stadje met een dik fort te stichten en vooral deals te sluiten met de lokale vorsten die zeer verdeeld waren. Die vorsten deelden in de opbrengst en dwongen hun volk om specerijen te telen, vaak ten koste van adequate voedselverziening.

De Eierbal | 07-05-20 | 11:49
▼ 3 antwoorden verborgen

In die film bezetten een paar opstandige Nederlandse jongens een schooltje en een treintje. Dat liep niet goed voor ze af.

Rest In Privacy | 06-05-20 | 20:56

Vond Bankier van het Verzet indrukwekkend maar in een aantal scenes waren de acteurs echt niet te verstaan. Zoals een regauurder hier al had gemeld. Wat is dat toch met NL films en geluid?

Piet Karbiet | 06-05-20 | 20:55 | 1

Wat zeg je?

Rest In Privacy | 06-05-20 | 21:20

Komt daar de naam patatje oorlog vandaan?

Mr_Natural | 06-05-20 | 20:54 | 2

Laat Patje het niet horen...

Rest In Privacy | 06-05-20 | 21:20

Wie speelt kapitein Westerling bijnaam 'deTurk' ?

Miezerig | 06-05-20 | 20:52 | 1

Een halve Tunesiër.

lirft | 06-05-20 | 21:16

Kapitein Westerling, ik weet nog steeds niet wat ik van hem moet denken. Molukkers beschouwen hem als een held, voor andere Indonesiërs is hij een oorlogsmisdadiger. Ik denk dat wij ons geen voorstelling kunnen maken van de toestand waarin het Depot Speciale Troepen van Westerling orde en rust moest herstellen. Een gebied dat geteisterd werd door bandieten, moordenaars en verkrachters tijdens de bersiap. Nederlandse burgers daar waren het slachtoffer daarvan, maar evengoed Indonesiërs die loyaal waren aan Nederland. Die Indonesiërs rekenden ook op onze bescherming.

halbstark | 06-05-20 | 20:52 | 10

Lees het boek "Westerling, de eenling" voor wat nuance. Westerling werd met een totaal onmogelijke opdracht (herstel orde en rust) op pad gestuurd. Veel te weinig manschappen, nauwelijks wapens, geen gevangenissen of rechters om met boeven af te rekenen. Totale chaos met bendes die rovend, moordend en verkrachtend door de eilanden gingen. En actieve sabotage door de Britten die liever zagen dat Indië in chaos bleef. De echte schuldigen zaten in Den Haag en in Londen. En in Tokio, dat zijn wapenarsenalen overdroeg aan de rampokkende bendes toen ze wisten dat ze de oorlog hadden verloren.

euroka | 07-05-20 | 10:17
▼ 7 antwoorden verborgen

In Nederlandse speelfilms weten ze nog steeds niet hoe een baret dient te worden gedragen

decaliter | 06-05-20 | 20:52 | 1

Scheef en los op het hoofd zodat hij steeds op de grond valt zodat je moet bukken om hem op te rapen, waardoor de kogels van de sluipschutters die op die momenten op je schieten over je heengaan.

Varende_Reaguurder | 06-05-20 | 20:59

RIP Didi Kempot

dhrat | 06-05-20 | 20:51

Landjepik kon in die tijd nog.
Ligt tegenwoordig wat gevoeliger.

HoerieHarry | 06-05-20 | 20:49 | 1

Kennelijk hadden de Indonesiërs genoeg van de homeopathische verdunning. En onze keuken verdroegen ze ook al niet.

pielemuisje | 06-05-20 | 20:55

Toen Indie nog van ons was. Interessant, als het maar geen re-writing history film is.

van Oeffelen | 06-05-20 | 20:49 | 1

Och van Oef, vraag je dat nog?
Natuurlijk deugt er niets van ons, zoals gewoonlijk.

Roadblock | 06-05-20 | 21:03

Ik kende iemand die in Indië gevochten had, hij vertelde me dat hij de meeste tijd aan het neuken was en dat hij dat best wel miste.

Mr_Natural | 06-05-20 | 20:49 | 6
▼ 3 antwoorden verborgen

Daar moest mijn pake ook naartoe.
Heb nog spullen uit die tijd op zolder.
Benieuwd naar de film.

RickyLaRue | 06-05-20 | 20:46 | 5

@Blote Bertus 2000 | 06-05-20 | 20:52:
Kan je een koe melken dan kan je alles melken.

HoerieHarry | 06-05-20 | 20:56

@Blote Bertus 2000 | 06-05-20 | 20:52:
Die waren toen al weg Bertus.

RickyLaRue | 06-05-20 | 21:05
▼ 2 antwoorden verborgen

Pinda, Pinda!

Mark_D_NL | 06-05-20 | 20:43 | 3

Saus.

HoerieHarry | 06-05-20 | 20:44

Lekka lekka !

Castor12 | 06-05-20 | 21:14

Krijg zin aan rendang.

Dubbelepunthoofd | 06-05-20 | 20:42 | 4

Of aanranding?

Blote Bertus 2000 | 06-05-20 | 20:49

@van der g | 06-05-20 | 20:48: hermann göring ?

dhrat | 06-05-20 | 20:56
▼ 1 antwoord verborgen

Nederlanderse film. Ben benieuwd naar de blote borsten.

RickTheDick | 06-05-20 | 20:42 | 8

Blote borsten hadden ze ook in Indië. Onze jongens keken hun ogen uit !

euroka | 07-05-20 | 10:21
▼ 5 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Capo-dei-capi | 06-05-20 | 20:42 | 7
▼ 7 antwoorden verborgen

Oh ja, over die jongens die naar Indie werden gestuurd en sneuvelden voor de Shells en Unilevers van onze elite. Alleen dat werd ze dan niet verteld.

Piet Karbiet | 06-05-20 | 20:41 | 4

Geen enkel lid van het kabinet dat het besluit nam om 140.000 (!) dienstPLICHTIGEN naar Indië te sturen was ooit in de Oost geweest. Maar de nederlandse bevolking liet zich " Indië verloren, rampspoed geboren" op de mouw spelden.

theo-is-dood | 06-05-20 | 20:49

Ze gingen niet voor de shell en unilever. De olie was al niets meer en de andere grondstoffen konden overal gewonnen worden. Toen de uraan-aarde niet meer van belang was verloren de yanks hun interesse en moesten wij volgens hen maar afscheid nemen. Anders waren ze nog jaren in het koninkrijk gebleven. De commandotroepen hadden de boel aardig onder de knoet gekregen. Zij waren gewoon de eind-baas. Yanks bestuderen nog steeds hun operatiën.

MaarFeitelijk | 07-05-20 | 00:16

@MaarFeitelijk | 07-05-20 | 00:16:
Ik kreeg meer de indruk dat het DST en de Para's meer als een soort vliegende brandwacht overal ingezet werden om brandjes te blussen, die na hun vertrek weer vrolijk oplaaiden.
En als ze succes hadden, vertrok het TNI gewoon tijdelijk uit die streek.
Ook werden zij te intensief ingezet.
Ik heb verslagen gelezen, van meerdere para-droppingen in 1 week.
Het neerpaffen van gevangenen, ver van gevechtshandelingen vandaan heb ik nooit zo goed begrepen.
En dat gebeurde regelmatig.

Roadblock | 07-05-20 | 09:02
▼ 1 antwoord verborgen

Mja, Nederlandse films gaan vaak over neuken & Deugen. Zeker wanneer daarmee gouden kalveren en mannetjes gewonnen worden.

Ben bereid mij te laten verrassen, ben vooralsnog niet optimistisch.

Jan Passant mk2 | 06-05-20 | 20:34 | 1

Zal deze film Turkse chick kunnen evenaren?

Guillermo | 06-05-20 | 21:12

Slappe trailer. Ok, voor een Nederlandse film een ok trailer, maar niks waardoor ik denk "die moet ik zien!". Denk dat ik de docu 'Onze jongens overzee' een stuk beter vond. Nu al, ongezien deze film.

De waard zijn gast | 06-05-20 | 20:30 | 3

Eensch. Het is een begin van een trailer. Slecht.

Piet Karbiet | 06-05-20 | 20:52

De Feijenoord docu was een stuk beter.
Heerlijk zoals de groeten aan Amsterdam werden gedaan door een reguliere huisvrouw. Ik lachte mij suf.

MaarFeitelijk | 07-05-20 | 00:13

Het is een teaser, geen trailer. Bedoelt om een tipje van de sluier op te lichten. Staat niet eens officieel op YouTube slechts ergens op Instagram.

De Eierbal | 07-05-20 | 11:55

Als zomergast was die Jim niet te pruimen maar als ik die trailer zie dan belooft het misschien nog wat. Ziet er goed uit. De Nederlandse The Thin Red Line zeg maar.

van der g | 06-05-20 | 20:29 | 2

Zou ik voor tekenen voor dat niveau

SterF... | 06-05-20 | 20:33

@SterF... | 06-05-20 | 20:33:
Thin Red Line was een meesterfilm en de oscars gingen toen allemaal helaas naar Saving Private Ryan. Muziek in Thin Red Line is van Hans Zimmer en altijd een succes.

van der g | 06-05-20 | 20:42

Leuke tijd was dat met hun zuiveringsacties.

HoerieHarry | 06-05-20 | 20:28 | 6

Het behoud van Indië na 250 deel van het koninkrij kwas volstrekt legitiem . Andere landen behielden hun koloniën. The USA kreeg er zelfs bij zoals de Sandwich eilanden. En Alaska. Het is een wonder dat de Philipijnen vrij gebleven zijn. Hoewel not for the better. Het werd toch te bont en zij konden de pacific niet tot een American Ocean maken.

MaarFeitelijk | 07-05-20 | 00:12
▼ 3 antwoorden verborgen

Zentgraaff terug.

pielemuisje | 06-05-20 | 20:27

Vet!
Maar dat dacht ik over een Nova Zembla ook. Die heb ik niet afgekeken in de bioscoop...

SterF... | 06-05-20 | 20:24 | 1

Had ik bij 1917. Gezien in de bioscoop maar vond hem behoorlijk tegenvallen. Gaf geen goed beeld van WO1. Kwam erg kneuterig en gekunsteld op mij over.

van der g | 06-05-20 | 20:52

Normaal gesproken ben ik niet zo van de films, maar deze ga ik zien. Dwz, zodra ie gratis op internet te zien is.

VanBukkem | 06-05-20 | 20:24 | 1

Lui kijken naar het zweet van anderen.

Guillermo | 06-05-20 | 21:09

Klinkt goed. Maar ik ben ook erg benieuwd of er een verfilming van De Tolk van Java komt. Geweldig boek.

Rest In Privacy | 06-05-20 | 20:22

ik ga kijken

Huftert | 06-05-20 | 20:22

Zin in een hosti nu.

keestelpro | 06-05-20 | 20:21 | 7

@Blote Bertus 2000 | 06-05-20 | 20:36:
Probeer eens sambal op de eikel.
Sensationeel...

HoerieHarry | 06-05-20 | 21:18
▼ 4 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl