achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Pochprut: OM gooide piloot zelf uit vliegtuig

Minister loog tegen Kamer

Even een tijdlijn over de gang van zaken op ons ministerie van Veiligheid en Justitie, waarvan je van Herman Tjeenk Willink echt niet mag zeggen dat het een corrupte bende is. 

1976-1983: Hoop gedoe in Argentinië.

Eind 2007: De Nederlandse politie en OM beginnen een onderzoek naar de rol van de Argentijnse piloot Julio Poch, die inmiddels Nederlands staatsburger is, tijdens het Videla-regime. 

8 december 2008: Het Nederlands OM geeft als tip aan Argentinië om Poch aan te houden in Spanje. (DEZE EVEN GOED ONTHOUDEN)

22 september 2009: Julio Poch wordt door Argentinië aangehouden in Spanje, nadat de Nederlandse overheid zijn vluchtschema aan de Argentijnen heeft doorgegeven.

29 oktober 2017: Julio Poch wordt door de Argentijnse rechtbank vrijgesproken. Hij heeft dan acht jaar in voorarrest gezeten. 

1 december 2017: Tweede Kamerleden vinden dat toch een beetje raar en stellen vragen aan minister Grapperhaus. 

14 maart 2018: Minister Grapperhaus draait om de hete brij heen terwijl er in de media berichten verschijnen over wat het Nederlandse OM verkeerd heeft gedaan bij het onderzoek naar Poch. D66 stelt aanvullende Kamervragen aan Grapperhaus.

16 mei 2018: Minister Grapperhaus antwoordt op die Kamervragen onder meer het volgende (einde van vraag 9): "Het rechtshulpverzoek om de reisbewegingen van de heer Poch door te geven, komt derhalve voort uit Argentijns strafrechtelijk onderzoek." Dit is niet waar (zie 8 december 2008). 

22 maart 2019: Het blijkt dat ze zelfs op het ministerie van Justitie zelf getwijfeld hebben of de handelswijze in 2008 en 2009 wel helemaal in de haak was. 

Ergens in het 'derde kwartaal van 2019': Het Openbaar Ministerie geeft een gespreksverslag waaruit blijkt dat het OM zelf suggereerde Poch in een derde land op te pakken, aan de commissie-Machielse, die onderzoek doet naar de zaak.

Het vierde kwartaal van 2019: NIKS! Nou ja. Het blijkt dat de politie een document waaruit zou blijken "hoe intensief de top van het OM en de toenmalige minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin vanaf eind 2007 betrokken waren bij de vervolging van Poch en zijn omstreden uitlevering aan Argentinië" heeft VERNIETIGD

30 januari 2020: Het OM informeert Grapperhaus (ten minste vier maanden later dus) over het gespreksverslag.

10 februari 2020: Grapperhaus informeert de Tweede Kamer in een summier briefje over het bestaan van dit gespreksverslag. Dat hij de Tweede Kamer heeft voorgelogen, meldt hij daarin niet.

En ook nog eens...

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.