achtergrond

Geenstijl

Tamara - Onrechtsbijstand

Helemaal niemand meer die opkomt voor jouw gelijk en voor jouw recht.

Wellicht een beetje ondergesneeuwd afgelopen week door de nasleep van de Algemene Politieke Beschouwingen, het zelfstandig worden van Geenstijl en het verijdelen van een terroristische aanslag, maar VVD minister Sander Dekker heeft weer eens een vreselijk onzalig VVD-plan uit de kast geschopt. Laten we de financiering voor rechtsbijstand eens drastisch uitkleden, inperken en afschaffen. Dat scheelt een druppel op een plas water op jaarbasis.

Nu is het zo dat op basis van je bruto jaarinkomen berekend wordt of je recht hebt op gefinancierde rechtsbijstand door de overheid. Dit wordt getoetst door de Raad voor de Rechtsbijstand. De categorieën waarin dit mogelijk is zijn divers. Van verkeersongevallen tot burenruzies en van ontslagzaken tot echtscheidingen: iedereen heeft recht op een advocaat, alleen de een moet wat meer zelf bijdragen dan de ander, maar altijd naar draagkracht. Zo betalen minima minimaal 193 euro zelf (afhankelijk van wat de inhoud van het geschil is). Natuurlijk zijn er wel manieren om daar (deels) onderuit te komen, maar dat verschilt per zaak en per gemeente, dus laten we ons daar hier voor nu maar even niet aan wagen. Voor dat geld heb je meestal een zwaar overwerkte advocaat en heb je mazzel als die voldoende tijd uittrekt om überhaupt te begrijpen wat je graag voor elkaar zou krijgen.

Enkele jaren geleden was die eigen bijdrage een stuk lager (voor minima minimaal rond de 50 euro). Vanwege de hoge kosten voor rechtsbijstand werden die eigen bijdragen al flink opgeschroefd om mensen af te schrikken. Nu blijkt alleen uit onderzoek dat advocaten die gefinancierde zaken doen, zo'n 28% van hun werk niet betaald krijgen. Dat is ook niet eerlijk, dus er moet geld bij. "Nee nee" denkt minister Dekker, "dat gaan we mooi anders doen. Laten we eens wat zaken schrappen en alleen het hoogst noodzakelijke nog accepteren voor gefinancierde rechtsbijstand."

En zo luidt het nieuwe VVD-gedrocht: alleen nog een toevoeging mogelijk in straf- en asielzaken. Ben je een klootzak of wordt je er van verdacht een klootzak te zijn? Dan krijg je een advocaat. Kom je van ver weg uit de een of andere woestijn? Dan mag je op kosten van de belastingbetaler 15 jaar lang drammen voor een Nederlands paspoort. Onterecht ontslagen? Rijdt iemand onverzekerd je auto in de prak? Heb je een onherstelbare oorlog met je buren of gaat je ex er met je kinderen vandoor? Of erger nog: gaat jeugdzorg er met je kinderen vandoor? Jammer dan. Helaas pindakaas. Ga maar naar een mediator.

Die je overigens ook zelf mag betalen. Die zijn doorgaans wel wat goedkoper dan een advocaat, maar de vraag is hoe hard je ermee gebaat bent om te horen dat je maar aan alle onredelijke eisen van de tegenpartij toe moet geven, omdat jij anders de dwarsligger bent. Vooropgesteld dat de tegenpartij überhaupt mee wil werken aan mediation.  

Helemaal niemand meer die opkomt voor jouw gelijk en voor jouw recht. Nu staat de VVD zo langzamerhand synoniem voor Asociaal, Onbetrouwbaar, Ongeloofwaardig, Achterbaks, Hypocriet en Asociaal, maar met Dekker kan het dus toch nog een tandje gekker. 

En ja, natuurlijk kan iedereen een rechtsbijstandsverzekering afsluiten. Maar de goedkoopste beetje volledige verzekering kost al snel ruim 20 euro in de maand. Voor sommige mensen is dat een weekbudget eten. Tel die twee tientjes op bij alle andere lastenverzwaringen voor minima en het is gewoon niet meer te betalen. Veel van die mensen kiezen dan letterlijk eieren voor hun geld.  

Ik zou zeggen: haal die aan dat brutale Amerikaanse nest beloofde 100 miljoen euro terug, gooi de grenzen dicht en schrap alle asielprocedures en we houden geld over. Ook voor rechtsbijstand.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.