achtergrond

Geenstijl

Bassiehof: Overzicht van een weekje partijkartel

Laat ons beginnen bij de gebeurtenissen op de Maastrichtse VMBO-instelling waar de eindexamens van honderden leerlingen ongeldig zijn verklaard. André Postema - de voorzitter van het College van Bestuur van het Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) waaronder de twee scholen vallen - riep zaterdag bij Nieuwsuur verantwoordelijk minister Arie Slob (ChristenUnie) op deze beslissing van de Onderwijsinspectie terug te draaien. Mooi, een onderwijsbestuurder die het opneemt voor zijn leerlingen. Wat echter onvermeld bleef is dat Postema ook fractievoorzitter van de PvdA Eerste Kamer-fractie is sinds het vertrek van voorganger Marjolein Barth. En dat Postema al senator is sinds 2011. En dat de onderwijzers van LVO al in december 2014 bij het ministerie van Onderwijs aan de bel trokken over problemen op de instelling. En dat partijgenoot Jet Bussemaker toen minister van Onderwijs was. Dit is één van de grote nadelen van het partijkartel: toezichtsfuncties lopen in elkaar over.

De voorman van de PvdA-fractie in de senaat en tevens onderwijsbestuurder valt de huidige verantwoordelijk minister aan maar zweeg toen de voorganger van zijn eigen partij werd aangevallen door de club waar hij bestuursvoorzitter is. Dat deugt dus niet.

Wat ook niet deugt is dat het presidium van de Tweede Kamer zich pas volgende week buigt over de penthouse-affaire van D66 leider Alexander Pechtold. Dat zit zo. De Groep van Staten tegen Corruptie van de Raad van Europa (GRECO) waarschuwt al sinds 2013 dat de Tweede Kamer betere integriteitsregels moet handhaven. Maar dat deed de Tweede Kamer niet. De Pechtold Kwestie ontplofte echter en nu is het wachten op de eindbeslissing van de procureur-generaal van de Hoge Raad: wordt Pechtold vervolgd na de ruim 200 aangiftes? Ondanks het aandringen van Geert Wilders durfde het bestuur van de Tweede Kamer het in eerste instantie niet aan om strengere regels voor het Geschenkenregister af te spreken. Net zoals met de hierboven beschreven zaak van de PvdA-fractievoorzitter: waarom faalt het intern toezicht? Ook nu is het gevolg slechte pers.

Nu ja, de kwestie Thom de Graaf (D66) hoeven we weinig woorden aan vuil te maken. De Plaatsvervanger van de Moedige Vorst op Aarde vestigt zich binnenkort op de Kneuterdijk als vicepresident van de Raad van State. De Tweede Kamer mocht zich er niet in mengen, de D66’er die korte metten wilde maken met de invloed van het Koninklijk Huis schaart zich nu onder de vleugels van de moedige vorst. Thom de Graaf is de pervert binnen het partijkartel; opstappen omdat je wet Gekozen Burgemeester het niet haalt, je daarna toch laten benoemen als ongekozen burgemeester van Nijmegen. 

Roepen dat je af wilt van het Huis van Oranje en dan toch onderkoning. Knap gespeeld maar dit is toch echt het partijkartel.

Wat rest in dit Partijkarteloverzicht zijn de benoemingen tot Minister van Staat deze week. Winnie Sorgdrager (D66), Jaap de Hoop Scheffer (CDA) en Sybilla Dekker (VVD). Voor Jaap de Hoop Scheffer is nog wel wat te zeggen als oud-NAVO baas. Maar Winnie Sorgdrager, de meest omstreden D66-minister ever? De benoeming van Dekker werd sowieso een lolletje in het Haagse. Politiek en journalistiek appten naar elkaar: wie was dat ook alweer?

Toch is er ook uit onvermoede hoek een slachtoffer van het partijkartel. Terwijl hij toch ruim acht jaar lang minister-president was. Jan Peter Balkenende. De oud-CDA leider wordt namelijk pas Minister van Staat wanneer de lieve Prinses van Oranje als koningin over haar hart strijkt. Want koning Willem-Alexander zal nooit instemmen met Balkenende als Minister van Staat. De Oranjes zijn namelijk nog steeds boos dat Balkenende het huwelijk tussen Mabel en prins Friso de toestemming van de Staten-Generaal ontnam wegens de banden van de toen toekomstige prinses met maffiabaas Klaas Bruinsma.

Het partijkartel bestaat. De een wordt verheven, de ander krijgt een klap.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.