Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Onderdrukt debat

Social

Op 13 augustus 1940 werd de gekozen president van Catalonië Lluís Companys door de Gestapo nabij Nantes gearresteerd. Hij was niet gevlucht voor de bezetter om zijn zieke zoon te blijven bezoeken. Later werd hij uitgeleverd aan dictator Franco van Spanje die hem na een showproces fusilleerde. Hij was de enige president in Europa die tijdens zijn ambtstermijn geëxecuteerd werd.

De actie was onderdeel van een verzoek van generaal Franco om tegoeden van politieke organisaties in ballingschap te bevriezen en zo`n achthonderd Catalaanse politieke vluchtelingen vanuit Frankrijk uit te leveren. Pas over drie jaar gaan de Spaanse archieven over deze heksenjacht open.

In de jaren negentig vroegen de Duitse kanselier Helmut Kohl en de Franse president François Mitterrand om vergeving voor de daden van hun landen tegen de regering in ballingschap. 

Sinds afgelopen maandag blijken dat slechts loze woorden. In het grensgebied ten zuiden van Denemarken werd de eveneens gekozen president van Catalonië Carles Puigdemont gearresteerd. Men is de geest van de Weense conventie of het belang van de onschendbaarheid van politici vergeten. Zonder vertegenwoordiging zijn volken logge schepen op onbedoelde ramkoers.

Er is op het Iberisch schiereiland niet een probleem met de politieke leiding, maar van bevolkingsgroepen die niet meer samen door een deur willen. Dat los je niet op door paramilitairen met geweld een stembusgang te laten saboteren. Dat los je niet op door gekozen politici te vervolgen. Symptoombestrijding met geweld is het nieuwe Europa. 

Madrid dacht dat nieuwe verkiezingen een oplossing waren, maar de kiezer ging niet mee in dat plan. De separatisten behielden een meerderheid en zijn sindsdien bezig politieke bannelingen tot president te kiezen. Mocht dat niet lukken, dan volgen 22 mei nieuwe verkiezingen. Het blijft een vicieuze cirkel.

Of die net gewonnen of net verloren worden maakt niet uit. Of Catalonië een autonome regio in Spanje blijft of op termijn zelfstandig lid is van de EU ook niet. De regio blijft verdeeld. Democratie is meer dan de meerderheid die regeert zonder oog voor de minderheid. Op deze route blijft het een tweestrijd die nooit zal ontwikkelen tot een oplossing.

Binnen Europa zijn het niet alleen gekozen politici maar ook journalisten, publicisten die worden beperkt in hun doen en laten. Deels leidt de dreiging van geweld tot zelfcensuur. Soms leidt de dreiging van religieus geweld tot censuur van complete personen. Een voorbeeldje:

Social

Lauren Southern heeft in Luton een sociaal experiment gehouden. Kan je Allah homofiel noemen? Ze deed dit na een publicatie in Vice, waarin de vraag gesteld werd of Jesus homofiel was. Daarop volgde bijna geen reactie uit de christelijke gemeenschap, laat staan geweld. Zelfs toen gekke Petertje een kerk ontheiligde, had hij daarna geen persoonsbeveiliging nodig.

Lauren Southern heeft een video (7min) online gezet waarin ze haar sociaal experiment samenvat, evenals de reactie van de plaatselijke politie en de plaatselijke vijfde colonne. De tolerantie voor een homofiele god was ver te zoeken. Dankzij veel politie-inzet en het direct beëindigen van haar vrijheid van meningsuiting is daar niet compleet de vlam in de pan geslagen.

Kennelijk is de Britse politie een verlengstuk en voorhoede geworden van de groep die dreigt met geweld zo hard en grotesk mogelijk te escaleren. Pappen en nathouden werkt dan alleen door die intimiderende houding te belonen en te de-escaleren door een kraampje met provocateurs zo snel mogelijk te ontruimen.

De Britse overheid heeft maanden later haar terrorisme wetgeving gebruikt om Lauren uren vast te houden in Calais zonder toegang tot juridische bijstand, en heeft haar daarna de toegang tot het eiland ontzegd. Interview daarover inclusief opname waarin de Britse douane toegeeft de terrorisme wetgeving te misbruiken staat hier. (Douane vanaf minuut zeven)

Gelukkig is er brede aandacht voor sociale netwerken die meningen bijsturen door selectief informatie door te geven. Ongewenste meningen onderdrukken door tweets en filmpjes niet meer doorzoekbaar te maken voor andere gebruikers. Of zelfs openlijk accounts te verwijderen na het melden van politiek ongewenste feiten.

Ook was er ophef toen de Nederlandse staat weigerde islamcritica Zineb el Rhazoui te beveiligen. Of toen de Haagse imam fatwa's uitsprak tegen burgemeester Aboutaleb, waardoor Aboutaleb beveiligd moest worden. Facebook jorist de haatimam niet weg. Aan de lijfwachten van de burgermeester te zien is er opgeroepen tot geweld, helaas blijft vervolging uit. 

Laten we de gevallen waar meningen fysiek worden gehinderd of kaltgestellt niet vergeten.

Reaguursels

Inloggen
-weggejorist en opgerot-
bloc50 | 02-04-18 | 01:05

Lauren Southern is een heldin

SicSeb | 01-04-18 | 18:59

Een beweging die een land in twee wil splitsen, zwakker wil maken en verdelen, uit het oogpunt van het land als geheel zijn dat landverraders, rebellen, revolutionairen.
Die moet je keihard aanpakken voordat je land in stukken ligt, de chaos toeslaat en je ineens een burgeroorlog hebt. Dan maar met de harde lat erover. En de leider van zo'n beweging, die pak je op, die klaag je aan en volgens het geldende recht wordt die dan veroordeeld. De historie leert dat rechters niet mild zijn voor landverraders en seperatisten, om begrijpelijke redenen. Puigdemond heeft het geprobeerd, wist waar ie aan begon en wat de waarschijnlijke uitkomst volgens spaans recht kon zijn.
0 (nul) fucks were given today.

elfenstein | 01-04-18 | 15:00

Feynman wekt de indruk dat hij zich echt geen moment in de stellingnames van niet-separatistische Catalanen heeft verdiept. Bovendien slaat de vergelijking met oorlogstijden echt als een tang op een varken. Oorlog is oorlog. Als je niet doodt, ga je d'r zelf aan. Zo gruwelijk simpel is het nu eenmaal. Heeft alleen niets met de huidige Europese rechtsstaten te maken. Onjuistheden:

1. O.a. middels de Spaanse Franco-Godwin wordt de indruk gewekt dat er in West-Europese landen als Spanje, Frankrijk, Duitsland e.d. geen scheiding van machten bestaat en dat politici invloed zouden kunnen uitoefenen op rechtelijke overleveringsverzoeken (= uitleveringsverzoek binnen de EU) . Maatschappijleer voor brugklassers.

2. Het probleem is niet van "het Iberisch schiereiland" (Portugal o.O?). Het is een Catalaans probleem, waar 2,5 miljoen separatisten een parallelle samenleving hebben verwezenlijkt met "goede" en "slechte" Catalanen en verscheurde families.

3. Geweld uitsluitend van overheidswege (door de drie machten gesanctioneerd) is juist het hele punt van een democratische rechtsstaat en door Catalaanse rechters gewettigd. Tot dan toe hadden de Catalaanse rechters zich altijd hartstikke terughoudend opgesteld en niet de uitvoerende macht ingezet, o.a. bij het onder Mas illegaal uitgeschreven referendum. Dit recente referendum betrof echter het zoveelste geval waarbij op grote schaal openbare gebouwen (scholen e.d.) en overheidsgelden...

DuraLex | 01-04-18 | 14:47 | 6

@Luchtfietser

De door u gehanteerde definitie van "volk" is erg romantisch, maar heeft daarom nog geen juridische geldigheid. Indien ik mij vergis, hoor ik graag van u welke VN-resolutie het hebben van een "eigen taal en cultuur" stelt als voldoende voorwaarden voor zelfbeschikkingsrecht? Hebben Texel en Staphorst ook.

Het zelfbeschikkingsrecht wordt in het internationale recht alleen in zeer specifieke gevallen erkend en in geen geval aan onderdelen van correct functionerende democratische rechtsstaten die geen kolonie zijn. Dit recht valt uitsluitend binnen de context van extreme gevallen: Buitenlandse overheersing, genocides, burgeroorlogen etc., zoals in Joegoslavië, Bangladesh, Oost-Timor etc..

Leest u "'DUI tegen de Spaanse grondwet?" er maar op na, op njb.nl (Nederlands Juristenblad), een artikel van 14 december 2017. Daar wordt de juridische kant haarfijn uiteengezet. Anders zou u altijd de auteur van dit artikel een berichtje kunnen sturen om hem van zijn juridisch onhoudbare positie te overtuigen.

DuraLex | 01-04-18 | 17:35

@Luchtfietser

"Beschikken over een eigen gemeenschappelijke taal en cultuur" Alsof ze daar trouwens in de rest van Spanje nog niet achter waren, en alsof ze dit niet koesterden. In dat land heeft zo'n beetje ieder dorp zijn eigen gewoontes, taaltjes en gebruiken en zal iedereen je vol hartstocht vertellen over "mi tierra" en waarom ze daar toch echt een nèt wat mooiere processie hebben, een lekkerdere kaas, een oudere kerk, een betere heilige, een vurigere dans, een afwijkendere geschiedenis of één of andere bijzondere palo die de zoveelste achterneef bedacht heeft. Er is echt niets Spaanser dan het romantische benadrukken van de "originaliteit" van je afkomst. Het is niet voor niets dat Rousseau vaak wordt gezien als een nakomeling van Lope de Vega en Calderón de la Barca.

DuraLex | 01-04-18 | 18:28

Duralex
Ik ben nu eenmaal een romanticus. Er is bestaat geen VN-resolutie met sluitende definities, er staan globale omschrijvingen in het VN-handvest. Bij een eigen taal gaat het niet om dialecten maar om een erkende eigen taal. Maar ik ben geen deskundige op volksrechtelijk gebied.

Luchtbakfietser | 01-04-18 | 19:51
▼ 3 antwoorden verborgen

Zo verschillend zijn we wel! We kunnen niet samen leven. Hooguit naast elkaar leven.

Dat is niet hoe de gemiddelde Nederlander denkt. Maar wel de minderheid waar je over schrijft. Islamieten zien zichzelf als verschillend, superieur, beter. Naast Nederlanders leven? Met tegenzin. Tot die weggepest zijn. Daar hoef je geen homp stel voor te zijn, dat overkomt doodnormale Nederlandse gezin een ook. Als islamieten hier een meerderheid zijn geworden verwacht dan een herhaling van Kosovo. Maar dan erger.

Weet je waarom dat gaat gebeuren?
Omdat er mensen bestaan die hopen dat er samen geleefd kan worden, maar niet inzien dat die ander niet met ons samen wil leven.

gaffelbaard | 01-04-18 | 12:42

1978: referendum nieuwe grondwet: 90,5 % van de Catalanen stemt voor de nieuwe grondwet, 4,6% tegen. Het project van de kleine minderheid separatisten begint.
Het onderwijs gaat steeds meer volledig in het Catalaans, niet separatistische leraren worden systematisch weggepest/niet aangesteld. Geschiedenisboeken worden “aangepast” naar de werkelijkheid van de separatisten.
De regionale TV zender wordt gebruikt voor propaganda doeleinden.
Spaans sprekenden worden 2e-rangs burgers en achtergesteld bij aanstellingen regionale overheid.
Separatistische Catalanen voelen zich superieur aan de rest van Spanje (en wereld). Er wordt gestreefd naar een “groot Catalonie” , inclusief delen van Valencia, de Balearen en delen zuid-Frankrijk.
Rechters en niet separatistische politici worden bedreigd en krijgen persoonsbeveiliging.Uitspraken van rechters worden niet erkend en opgevolgd.
En hier zien we het gevaar van een minderheid die zich superieur voelt en langzaam maar zeker haar wil opdringt. Dit moeten we toch niet willen in Europa, zo verschillend zijn we niet. We hebben eenheid nodig. Daarvoor hebben we helaas eerlijke politici nodig, in Brussel, Den Haag en ook in Catalonie en die zijn niet makkelijk te vinden. De corruptie blijft hoogtij vieren vrees ik.

Caras | 01-04-18 | 11:19 | 7

@Luchtbakfietser,
Ik heb juist het idee dat de autonomie van de diverse deelstaten juist groter is geworden. En in deze autonomie ligt ook meteen het probleem in Spanje mijns inziens. Deel-parlamenten, deelregeringen. Het stikt van de politici, en daarbij ook nog velen corrupt. Zeker ook bij de PP. Helaas hebben alle politieke partijen in Spanje hun "schandalen". Maar dat geldt denk ik voor elk land in de wereld. Ik denk dat de oplossing in Spanje (en Europa) juist ligt in eenheid, en niet in verdeeldheid. Het probleem is (en zal zijn) de corruptie en machtswellust van politici. Referenda zijn goede instrumenten, maar dan wel juist en binnen een grondwet toegepast. Barcelona was tot voor kort de meest internationaal georienteerde stad in Spanje. Dat verandert nu toch wel erg snel met een steeds enger nationalisme. Ik hoop dat de redelijkheid gaat overwinnen.

Caras | 01-04-18 | 12:21

Caras
Ik denk ook dat de Catalanen beter af zijn in een federaal Spanje. Maar ik begrijp echter niet waarom de federale regering niet open staat voor gesprekken met de Catalaanse bestuurders,

Luchtbakfietser | 01-04-18 | 12:39

@Luchtbakfietser.
Een federale staat kan een oplossing zijn. Wellicht komt er dat nog ooit van.
Maar dan wel binnen de wet.

Caras | 01-04-18 | 12:51
▼ 4 antwoorden verborgen

"Sinds wanneer heeft NL een referendum nodig om onze wil kenbaar te maken?", grapte mijn vader schamper toen ik hem vroeg hoe hij de commotie had beleefd rondom het referendum.

Iets_met_bont | 01-04-18 | 11:02

Het voorbeeld van Catalonië gaat gelden voor heel de EU. Een ontsnapping aan de EU zal zonder oorlog niet meer mogelijk blijken.... omdat de wil van 1 (netto betalend land) altijd een minderheid zal blijken in de EU.

Oepsie1234 | 01-04-18 | 10:16 | 3

Zolang we er maar aan verdienen is er niets aan de hand als we netto onderaan de streep er op toe moeten leggen is het wel een probleem.
Kijk maar naar de Engelsen een groot land weet nog steeds niet wat ze nu echt willen en waar het op uit zal draaien.
Inmiddels staat één ding wel vast, het kost ze klauwen met geld.

botbot | 01-04-18 | 10:31

Daarom durft de EU geen positie te kiezen in dit conflict. Net nu de EU aankoerst op diepere integratie en voorzichtige stappen richting federalisering, komt deze kwestie zeer ongelegen.

Luchtbakfietser | 01-04-18 | 10:36

De Catalanen streven juist naar een soort terugkeer van het middeleeuwse lappendeken, onder een federale EU.

DuraLex | 01-04-18 | 12:20

Hoogste tijd dat dit Catalaanse tuig met de neus op de feiten wordt gedrukt.

van Oeffelen | 01-04-18 | 10:11 | 4

Want?

Luchtbakfietser | 01-04-18 | 10:37

Hij kent de Catalanen niet eens, om ze dan tuig te noemen is een stapje te ver,

gato | 01-04-18 | 11:25

Gato
Vraag was een reactie op van Oeffelen!

Luchtbakfietser | 01-04-18 | 12:34
▼ 1 antwoord verborgen

Wat en onzin. Ik stopte toen de Verdrag van Wenen erbij wordt betrokken. Zonder enige kennis van zaken wat neergeplemt. Zelfs voor GS onwaardig.

redanx | 01-04-18 | 09:58 | 1

Sprak het Orakel redanx. Onnozele hals.

HaatbaardKnipper | 01-04-18 | 10:06

Oorlog tegen de Islam komt hier echt wel.
Onze keuze is deze tussen nu en 15 jaar te voeren of deze tussen 15 en 30 jaar te voeren.
Bij optie 1 zijn wij de winnaars, bij optie 2 worden wij afgeslacht.

Oepsie1234 | 01-04-18 | 09:52 | 3

We worden dus afgeslacht.

miff | 01-04-18 | 10:47

Nou, miff, ik weet het niet of we je pessimisme terecht is. De laatste tijd lees ik in de diverse niet-msm media toch de nodige positieve geluiden. Zoals dat bericht over de sociaal democraten in Denemarken, het schrijven van de intellectuelen in Frankrijk, in Noorwegen was er ook iets, kan er even niet opkomen. Steeds meer mensen gaan het inzien. Laten we hopen dat het er snelg genoeg voldoende zullen zijn om het tij te keren.

J. Jarig | 01-04-18 | 12:18

”Let us resist it while we still can.” ... in 10 years... it's over.

Paaldanseres | 01-04-18 | 12:31

Maar Duitsland, die heeft een andere wetgeving dan hier, een ervan is, dat het slechts een referendum was, geweldloos, Vooral dat laatste is het toverwoord , voor misschien vrijlating. Maar binnen de EU weet je het nooit, de papieren zijn aangekomen en moeten nu vertaald worden. Ondertussen zat Spanje niet stil en hebben nieuwe mensen zich aangesteld als zogenaamde regering , slappe figuren, terwijl Puidgemont nog steeds de president is. Daarbij is 4500 miljoen aan infastrctuur beloofd, maar Catalunya heeft nog niets gezien en geloof er niets van.

gato | 01-04-18 | 09:50 | 1

Lastig in te schatten hoe zich dit gaat ontvouwen. Ik hoop wel dat deze kwestie een eyeopener is voor adepten van een federale EU, al zijn die op dit forum gelukkig uiterst schaars.

Luchtbakfietser | 01-04-18 | 10:03

Vandaar de kopjes thee
die de bange en laffe overheidsdienaren
blijven schenken.

meneer Q | 01-04-18 | 09:48

Prima stuk, het sociaal experiment van Lauren Southern laat wel precies zien waar het probleem zit. De overheid heeft geen controle meer over haar in potentie explosieve islamitische bevolkingsgroepn dus gedraagt zij zich als een underdog die met alle middelen probeert dit soort groeperingen te pleasen via miljarden kostende uitkeringen, gratis zorg en woningen, wegkijken bij wandaden waarvoor elke makke Nederlander wel voor wordt vervolgd en meer recent zelfs het uitschakelen van islamkritische denkers van eigen bodem. Dit soort praktijken is echter uitstel van executie, vroeg of laat spingen Allah’s opgezweepte horden op commando in het gelid waarna binnen enkele dagen de zaak zal worden overgenomen.

B.Spiritus | 01-04-18 | 09:45 | 2
-weggejorist-
Lars030 | 01-04-18 | 11:08

Ik vond dat filmpje ook buitengewoon schokkend om te zien. De overheid heeft niet langer het geweldsmonopolie, dat hebben die moslims daar overgenomen. Als we onze vrijheid en welvaart terugwillen, dan moeten we dit soort moslims heel snel gaan uitzetten. Maar domlinks Nederland stemt massaal op GroenLinks. En dat terwijl de islamitische bezetter al meer mannen van gevechtsklare leeftijd op ons grondgebied heeft dan wij aan politie en leger. Waar ongetwijfeld een rat tussen zal zitten die de deur naar onze wapenopslag zal openen voor zijn broeders. Want de pogingen van de islam om Europa te bezetten duren al meer dan duizend jaar, en gaan vandaag de dag onverminderd door.

Professor Superhirn | 01-04-18 | 11:32

Wat islam betreft. Men is gewoon bang dat de vlam in de pan slaat als de boel nog verder polariseert, en acties als Allah en homo noemen helpt daarbij natuurlijk niet. Het is ook pure pesterij uiteraard en ook niet echt nodig om op deze manier aan te tonen dat moslims daar boos om worden. Dat weet iedereen uiteraard. Het gaat het ook niet beter maken, elkaar maar te blijven beledigen.

Natuurlijk heeft men een punt dat Allah en homo genoemd mag worden, zo werkt dat hier, dat zoiets mag, maar toch, moet dat echt in het gezicht van de moslims geramd worden? Ik weet niet of dat ook maar iets gaat oplossen, het zal vooral olie op het vuur gooien.

Beste_Landgenoten | 01-04-18 | 09:37 | 8

Beste landgenoten,
Dat jij de patronen niet ziet, betekent natuurlijk niet dat ze er niet zijn.
Jij wilt de moslims niet provoceren door iets over allah te zeggen wat ze niet leuk vinden. Chamberlain de appeaser had zich dezelfde houding aangemeten tegenover de Duitsers.
Ik zie grote overeenkomsten tussen islam en nazisme, met dezelfde wegkijkende onnozelaars als destijds.
Als jij denkt dat er geen plan vanuit de islamitische wereld is om hun macht en invloed te vergroten en gebied in te palmen op welke manier mogelijk, dan voel ik wel enig medelijden, want het gebeurt en jij bent niet in staat om het waar te nemen. Kun je ook niet veel aan doen, een ieder roeit met de riemen die hij heeft.
Ziende blind en horende doof.
Kosovo was een deel van Servië en is afgescheiden door islamitische veroveringszucht en met hulp van de zeer schadelijke Bill Clinton.

kempenaer | 01-04-18 | 11:24

Beste_Landgenoten, jij hebt dus meer begrip voor de agressie van moslims dan voor het belang van vrije meningsuiting. Heel naïef. Met zo'n houding is het namelijk een kwestie van tijd voordat jij überhaupt geen mening meer hoeft te hebben, want dan bepaalt de islam wat je wel en niet moet vinden.

Professor Superhirn | 01-04-18 | 11:39

Beslist niet. Ik zie het probleem. Geen enkele religie levert gratis in, zeker de islam niet. Oplossing is echter niet gelegen in opvoeren van provocatie denk ik. Wel in heel duidelijk grenzen stellen. Zoals die imam eruit donderen. Maar bewust beledigen als statement voegt niks toe.

Beste_Landgenoten | 01-04-18 | 15:38
▼ 5 antwoorden verborgen

Democratie is meer dan de wil van de meerderheid opleggen aan de minderheid. Ja klopt, maar dat geldt zowel voor Spanje als geheel, als voor de inwoners van Catalonië, waarvan maar een krappe meerderheid voor onafhankelijkheid is.
Bijkomend punt is dat Kosovo een heel ander verhaal is dan Catalonië, omdat daar sprake was van langdurige onderdrukking en dodelijk geweld. Van Catalonië kan je dat absoluut niet beweren, waarmee een belangrijke reden voor autonomie als aparte staat wegvalt.

Beste_Landgenoten | 01-04-18 | 09:31 | 1

Godzijdank, gezond verstand. Alleen kregen onafhankelijkheidspartijen 46% van de stemmen maar een meerderheid aan zetels door het super eerlijke districtenstelsel.

DuraLex | 01-04-18 | 12:24

Door met name de social-media krijgen veel "aanvoerders" (ook in Catalonië) veel snelle bijval en denken namens meerderheden te spreken die ze "in de echte wereld"nooit zouden krijgen als de mensen alle gevolgen en complicaties konden zien.
Het UK is daar ook al veel te vroeg ingetrapt en vele landen/bewegingen zullen komende jaren volgen. In Nederland hebben de DENK-Turken al een dichtgetimmerd social-media netwerk en zullen hun moekes/dames/dochters nooit kunnen intigreren waarover de slappe deug-politici al 30 jaar dromen, dat kan men definitief vergeten.

hagelkruis | 01-04-18 | 09:08 | 1

Dat zie je goed.

Mark_D_NL | 01-04-18 | 09:21

Kijk, mijn schoonzoon is daar geboren en weet je wat die zegt;
De Catalanen zijn net iets minder corrupt dan de Spanjaarden.
De Catalanen zijn net iets slimmer dan de Spanjaarden.
De Catalanen verdienen flink meer dan de Spanjaarden.
De Catalanen willen niet als een tiet worden leeggezogen door Madrid.
Het is te simpel, dat weet ik ook wel.

bolletje kaas. | 01-04-18 | 08:56 | 2

Laat geen links mens dat horen want volgens hun is iedereen gelijk en komen alle verschillen door onderdrukking of privileges. Maar het is wel ironisch dat Catalanen voornamelijk links stemmen.
Overigens de gemiddelde IQ in Castile en Leon is net iets hoger. Zuid Spanje (net als Zuid Italië) heeft de laagste gemiddelde IQs. Men hoeft niet lang te raden hoe dat is ontstaan.

letters_of_cijfers | 01-04-18 | 09:36

Vroeger was al bekend , zo gauw je de grens overgaat , begint de corruptie al, hoe zuidelijker je komt , hoe erger inmiddels ingehaald, want wij wisten zonder internet niks van Nederland.

gato | 01-04-18 | 09:55

De wens van de Catalanen voor meer autonomie is volkomen legitiem. De vergelijking met afscheiding van Nederlandse provincies gaat mank omdat Spanje een federatie is met deelstaten met vergaande bevoegdheden. Madrid heeft in haar centralisatiezucht, vergelijkbaar met de Brusselse machtshonger, de afgelopen decennia stukje bij beetje deze autonomie uitgehold.
Pogingen van de Catalanen omhierover met de federale overheid te heronderhandelen werden categorisch afgewezen. Dit heeft het latente onafhankelijkheidsstreven een nieuw leven in geblazen en uiteindelijk geleid tot het eenzijdig uitroepen van de onafhankelijkheid.

Luchtbakfietser | 01-04-18 | 08:10 | 3

Het probleem is, zoals altijd dat niet iedere Catalaan meer autonomie of afscheiding wil.

Weerduivel | 01-04-18 | 08:55

Weerduivel
Mijn inschatting is dat een ruime meerderheid meer autonomie wil, voor eenzijdige onafhankelijkheid is dit 50/50. Wellicht kan de federale regering toestemming geven om dit aan de inwoners van Catalonie voor te leggen.

Luchtbakfietser | 01-04-18 | 09:01

@Luchtbakfietser

De autonomie van de Comunidades Autónomas is nooit groter geweest dan tegenwoordig. Noem één punt waarop hiervan "steeds meer is afgeknabbeld/uitgehold" en je hebt het begin van een inhoudelijk punt ipv luchtfietserij. Vrij frappant dat je dit zelf niet doet, maar wel andere reaguurders als @caras verwijt dat ze dingen "vergeten te vermelden".

Verder behaalden de Catalaanse federalisten een zeer ruime meerderheid aan stemmen, maar kregen ze een minderheid aan zetels door het onlangs door nationalistische partijen ingevoerde districtenstelsel, waardoor je op het platteland naar verhouding veel minder stemmen per zetel nodig hebt.

Corruptie heb je ook in andere reaguursels gebagatelliseerd door te wijzen op corruptie van andere partijen. Maar Catalonië heeft wat corruptie betreft verreweg het hoogste aantal veroordeelden voor verduistering van overheidsgelden, zowel nominaal als per hoofd van de bevolking (bron: Consejo General del Poder Judicial, "Mapa de Corrupción"). Er zijn in Catalonië nòg meer veroordeelden dan nummers 2 Andalusië en 3 Madrid bij elkaar. NB, veroordeeld door Catalaanse rechters in het Catalaans, voordat de Franco-Godwin erbij wordt gehaald.

DuraLex | 01-04-18 | 13:30

Begin mei prevelen we het allemaal weer mee, "de tirannie verdrijven die mij mijn hart doorwondt", meestal gevolgd door de woorden "opdat zij niet voor niets zijn gestorven" en "dit mag niet meer gebeuren". "Inderdaad, maar het gebeurt, dus wat gaan we er met z'n allen aan doen?", woorden die op een uitzondering na niemand in Nederland hardop durft uit te spreken. Joden, homoseksuelen en andere minderheidsgroepen, ze zijn anno 2018 weer vogelvrij. Het lijkt alsof een heel continent met de vijand heult. In 1940 was er nog het excuus van de armoede, waarvoor Hitler ogenschijnlijk oplossingen had. Nu is er geen enkel excuus, geen enkel, want de Europese islam is grotendeels gebleken wat het elders altijd al leek: dogmatisch, extremistisch, genade- en redeloos.

MickeyGouda | 01-04-18 | 07:17

Er zal een tijd komen dat de eerste stad een volledige islamitische gemeenteraad krijgt door het wegtrekken van de weggepeste originele bevolking. Ben benieuwd, dan zullen ze ook onafhankelijk willen worden.

Hadena | 01-04-18 | 07:09 | 2

Amsterdam en Rotterdam zijn al goed op weg. Want vergeet niet dat GroenLinks = islam!

Rdock | 01-04-18 | 07:20

De groene khmer heeft haar ziel verkocht aan de islam en zal hiervoor beloond worden door de moslims met een roestig mes door hun enge nekjes zonder ruggegraat en terecht, niemand heeft respect voor verraders en volksverlakkers, zelfs moslims niet. Linkse volksverraders zijn echt het laagste van het laagste wat er op de wereld rondkruipt, die worden door niemand gemist straks.

kempenaer | 01-04-18 | 09:51

De arrestatie van Puigdemont door de Duitsers is een mooi staaltje van dubbele standaard. Waren zij er niet als de kippen bij om na de onafhankelijksheidsverklaringen van Slovenië en Kroatië meteen in december 1991 tot erkenning over te gaan?

Ruud Hazes56616330 | 01-04-18 | 05:43 | 3

+1 en een republiek Catalonie heeft echt wel de mogelijkheden om een goed fatsoenlijk democratisch bestuur op te zetten.

O2Neutraal | 01-04-18 | 08:42

Ja, maar Kroatië was hofleverancier van de SS.

Oepsie1234 | 01-04-18 | 09:58

Overeenkomstig met het volkerenrecht, inderdaad. Catalonië voldoet echter niet aan de volkrechtelijke voorwaarden voor het zelfbeschikkingsrecht.

DuraLex | 01-04-18 | 13:52

Allah moet nog uit de kast komen.

Rest In Privacy | 01-04-18 | 05:40

Er wordt een groot gedeelte van het Europese volk onderdrukt, en die pan kookt een keer over.
Bijltjesdag komt voor de politici die dit doen!

Gerrit gordijnstok | 01-04-18 | 05:03 | 3

Is gewoon een voortzetting van al bestaand beleid aldaar, de Basken, die al eeuwen hun eigen land willen besturen, weten niet beter. En de Catalanen zijn ook al eeuwen bezig met zelfbestuur en invloed over het bestuur van de eigen landerijen verwerven, maar die deden het altijd minder opvallend. Dat ze nu mensen in elkaar slaan bij een zelf georganiseerd referendum is een nieuwe wending.

O2Neutraal | 01-04-18 | 08:47

@O2Neutraal

Verdiep je eens grondig in de stellingnames van welbespraakte, niet-separatistische Basken/Catalanen.

DuraLex | 01-04-18 | 13:50

DuraLex | 01-04-18 | 13:50
Misschien ga ik er volgend jaar heen, dan zal ik dat doen. Maar voorlopig geef ik elk koninkrijk het nadeel van de twijfel, zeker gezien de steun die ze hebben van de EU, dan kan het bijna geen frisse zaak zijn. Immers, waar de EU is, zijn ondemocratische demofoben aan het werk.

O2Neutraal | 02-04-18 | 10:13

@ hufsters, rebellie ja, maar door overwinning van rederendum heeft het Catalanuya tot republiek uitgeroepen met hem aan hoofd, weg van Spanje en geen cent er meer heen. Dat hebben de Catalanen, zeven en een half miljoens mensen hebben gestemd, en dat beviel nog Spanje nog de EU niet.

gato | 01-04-18 | 03:00 | 1

De Catalaanse federalisten behaalden juist een zeer ruime meerderheid aan stemmen, maar kregen een minderheid aan zetels door het onlangs door nationalistische partijen ingevoerde districtenstelsel, waardoor je op het platteland naar verhouding veel minder stemmen per zetel nodig hebt.

DuraLex | 01-04-18 | 13:47

In West-Europa is het buigen als een knipmes voor de islamisten heel gewoon geworden, zeker in NL waar 85% van de bevolking stemt op partijen die het reli en koeltoer gedram faciliteren, dus ja.... democratie is een farce majeur.

H.Teeuwen | 01-04-18 | 01:44

Hoe is het toch mogelijk dat je in deze westerse, geciviliseerd wereld, in 2018, je bek moet houden, de waarheid niet mag vertellen. Wie had dat ooit kunnen bedenken!

vluchtelingallergie | 01-04-18 | 00:48 | 1

Orwell bijvoorbeeld?

HaatbaardKnipper | 01-04-18 | 09:49

Ja, nogal doorzichtig dat anti-terrorisme wetten (incl. Sleepwet) gebruikt worden om niet echte terroristen, maar rechtse activisten de mond te snoeren en te vervolgen. Vanuit dat perspectief lijken deze methodieken overdreven, maar niet met het oog op de toekomst. (Milities, revolutie e.d.?)
Gaat totaal de verkeerde kant op dit.

Antifamongool | 01-04-18 | 00:37

Het is hier begonnen met boer Koekkoek en daarna drs. Hans Janmaat, vervolgens Fortuin, daarna Wilders en nu ook Baudet.
Men wil er niet naar luisteren, ook al spreken ze de waarheid.

watergeus | 01-04-18 | 00:08 | 1

Er gaan wel steeds meer mensen naar luisteren. Hoewel er nog een lange weg te gaan is komt er verandering. Links brokkelt steeds verder af.

HaatbaardKnipper | 01-04-18 | 09:53

@Feynman. Mooi duizend stuk maar onderdrukt is een understatement. Wat Islam betreft is er geen debat of kritiek mogelijk. U omschrijft het goed, het is pappen en nathouden maar dat kan niet eeuwig duren. Het is erop of eronder wat mij betreft.

BozePaarseMan | 31-03-18 | 23:41

jullie zitten op het verkeerder spoort. Catalunia is als het Amsterdam van Ollongren dat zich wil afscheiden. Dat pikken we in Den Haag ook niet. Kunnen ze wel verkiezingen houden en net doen alsof het allemaal mag, en kan, maar het kan niet en mag niet. Volgens de wet. Democratie? Ha, me reet, als heel Spanje had gestemd voor of tegen afscheiding van Catalunia, en dán was er een meerderheid uit gekomen voor afscheiding, dán was het een democratisch besluit. Als ik mijn staat zou willen afscheiden en wij gaan stemmen en iedereen is voor, dan is het toch geen fucking democratie??

mental K | 31-03-18 | 23:40 | 5

@O2 Neutraal

St. Maarten zou dat inderdaad legitiem kunnen doen, omdat het als voormalige kolonie voldoet aan de zelfbeschikkingsvoorwaarden van het volkerenrecht (VN).

Zolang deze voorwaarden niet van toepassing zijn (Catalonië) dan geldt het Staatsrechtelijke beginsel van nationale souvereiniteit, m.a.w. dat iedereen aan een referendum zou mogen deelnemen en niet een specifiek deel van een Staat. Alle normale grondwetten (op twee Afrikaanse na of zo) erkennen dit fundamentele Staatsrechtelijke beginsel, omdat je anders een hellend vlak krijgt. De Souvereine, Onafhankelijke Republiek Texel o.i.d..

Als je Spaans spreekt, raad ik je van harte aan om je een middagje in de argumentatie van Tabarnia te verdiepen. Het is precies hetzelfde, separatistische relaas, maar dan op nog kleinere schaal (binnen Catalonië) toegepast "Catalunya ens roba". Hellend vlak (artikel 155 is gekopieerd van 37 uit de West-Duitse grondwet).

DuraLex | 01-04-18 | 13:43

@O2 Neutraal

Het punt is dus dat je geen juridische grondslag hebt voor een Staat zonder het beginsel van nationale souvereiniteit.

DuraLex | 01-04-18 | 13:45

DuraLex | 01-04-18 | 13:45
Ik ga die argumentatie ook lezen. Op basis van uw reaguursel zou het dus zo zijn dat geen enkel sovjet republiek zelfstandig zou kunnen worden van de unie, dus Estland, Letland, Litouwen, waar we nu ons leger heen sturen om ze te beschermen, zouden nooit een staat mogen vormen. En zo zijn er nog talloze andere staten, Taiwan, VS, Australie en ga zo maar door. Evenzeer bedankt voor uw reactie, de moeite waard.

O2Neutraal | 02-04-18 | 10:17
▼ 2 antwoorden verborgen

Het is de schuld van het geschreeuw van witte boze mannen. Zij zijn de enigen die negatief zijn. Gelukkig voelt de regering aan wat het positieve volk wilt. Hulde aan de regering en de media.

Rest In Privacy | 31-03-18 | 23:27 | 3

Het zwabberend beleid van CDU rechterhand van Merkel, Wolfgang Schäuble.
Hoe de wind waait, waait z'n jasje.
9 juni 2016 - Joost Niemöller: 'Ik heb voor de uitzondering eens dit nummer van Die Zeit gekocht en ben van plan dit heel lang te bewaren.'

Nu moeten, zegt de machtigste man van Europa, alle muren vallen die het oude Europa nog scheiden van Europa met het Midden Oosten en Afrika. De oude schotten moeten weg!
Want, zegt de oude man met het moderne hart:
“Het zijn de schotten die ons kapot maken, en ons door inteelt zullen degenereren. Voor ons zijn de moslims een verrijking van onze openheid en diversiteit.”
joostniemoller.nl/2016/06/machtigste-m...

13 april 2017 - De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) zei tijdens een paneldiscussie in Berlijn dat wanneer moslimmigranten niet kunnen aarden in Europa beter weg kunnen gaan. “Er zijn betere plekken in de wereld te vinden om onder de islamitische wet te leven dan Europa.”
politiek.tpo.nl/2017/04/13/180-graden-... geen moslimmigrant die hier vrijwillig gehoor aan gaf.

31 maart 2018 - Wolfgang Schäuble waarschuwt: 'Groeiend antisemitisme door immigratie'.
www.elsevierweekblad.nl/buitenland/ac...

drs.Nee | 01-04-18 | 01:18

Van Aartsen beweegt precies de tegenovergestelde kant op. Voor realisme zullen we naar Denemarken moeten verhuizen.

Rest In Privacy | 01-04-18 | 02:17

Blanke boze mannen, niet witte. Je zou niet zo makkelijk moeten buigen voor de policor.

BrabantsVerzet | 01-04-18 | 08:45

West Europa, heeft zich al lang overgegeven aan de volgelingen van Mohammed.
Zonder slag of stoot. Het continent is verloren en opgegeven. Alleen beseft de bevolking het nog niet echt. Met dank aan alle slappe, softe bestuurders, politici, linkse deugers en hoe gek het ook klinkt, christenen. Ironischer kan bijna haast niet.

De Evangelist | 31-03-18 | 23:22 | 3

Nederland is niet hetzelfde als de Randstad. Hier in Brabant zie ik eerder het tegenovergestelde gebeuren. Steeds minder hoofddoekjes.

BrabantsVerzet | 01-04-18 | 08:48

Ga even in Tilburg of Eindhoven kijken. Nog niet zo ziek als in Nieuw West of de Schilderswijk maar ook hard op weg naar de ondergang.

HaatbaardKnipper | 01-04-18 | 10:00

Christenen komen inderdaad niet meer op voor de normen en waarden waarop het Avondland gebouwd is. En van dat ontstane vacuum maakt de islamitische ideologie handig gebruik.

Rest In Privacy | 01-04-18 | 16:25

Catalunya zit vast in een staat waar één van de meest corrupte politieke partijen van Europa de regering vormt. Deze Partido Popular heeft zich a daarnaast ook genesteld in de rechterlijke macht. Zoek eens op Barcenas, el caso Gürtel of kijk eens 'Las cloacas del interior' om een beeld vormen van de Partido Popular. Het is dan ook zeer de vraag of Puigdemont een eerlijk proces zal krijgen. Uiteindelijk is Puigdemont een met wettelijk gekozen politicus die zijn verkiezingsprogramma ten uitvoer heeft gebracht. Het uitvoeren van dit programma was onmogelijk binnen de wet aangezien Spanje net zoals andere staten opsplitsing niet toe zou laten. Toch kan ik toch wel de nodige begrip opbrengen voor de Catalanen, de diep gewortelde corruptie, het gebrek aan transparantie en controle van de besteding van overheidsgeld, gericht beleid op het centraliseren van macht en economie van Barcelona naar Madrid lijkt mij toch voldoende reden om af te willen splitsen. Ik denk dat een hoop Nederlanders voor heel wat minder uit de Europese Unie zouden willen stappen. Respect voor Puigdemont is dan ook wel op zijn plaats, er zijn niet heel veel politici die 30 jaar gevangenisstraf riskeren voor het volbrengen van hun programma.

Gironimo | 31-03-18 | 23:15 | 3

Dat de Spaanse premier lid is van een partij met veel corruptieschandalen en zelf ook niet een toonbeeld van integriteit is, maakt de even corrupte Catalaanse nationalisten geen betere mensen. Die Pujol, die Catalonië een eeuwigheid heeft bestuurd, bleek ook miljoenen naar Zwitserland gesluisd te hebben. Hij is te oud en te ziek om in de bak te zitten;-) Zijn zoon zit daar wel. Zeker ook een politieke gevangene. Whataboutism, daar hebben de miljoenen niet-Catalaanse inwoners van Catalonië niets aan.

menschdurfteleven | 31-03-18 | 23:39

Puigdemont is een aristocraat en mediageil. Hij heeft zich heel doelbewust in deze situatie begeven door te liegen te bedriegen en net dat te beloven wat ie niet doet. Was ie in België gebleven was er ook niks aan de hand geweest. Hij trekt nu met z’n onafhankelijkheid aan een dood paard.

Trumme | 01-04-18 | 00:48

@Gironimo

Dat is een mooi verhaal, maar de cijfers liegen er niet om: Catalonië heeft wat corruptie betreft verreweg het hoogste aantal veroordeelden voor verduistering van overheidsgelden, zowel nominaal als per hoofd van de bevolking (bron: Consejo General del Poder Judicial, "Mapa de Corrupción"). Er zijn in Catalonië nòg meer veroordeelden dan nummers 2 Andalusië en 3 Madrid bij elkaar. NB, veroordeeld door Catalaanse rechters in het Catalaans, voordat de Spaanse Franco-Godwin erbij wordt gehaald.

Het is altijd zo dat steden betalen voor de infrastructuur e.d. van armere, regio's op het platteland. Zo betaalt Tabarnia (Barcelona en Tarragona)) binnenonië hartstikke veel geld aan separatistische regio's Lerida en Girona. De 2,5 miljoen separatisten willen alleen niet betalen voor armere regio's in de rest van Spanje (Soria, Cáceres e.d.). Tegelijkertijd willen ze wel weer graag binnen de E.U. blijven en Europees geld blijven vangen.

DuraLex | 01-04-18 | 13:28

De angst waarna repressie van Spanje zit ‘m in de door de EU opgelegde koers. Namelijk na het Brexit debacle werden ze bang voor nog meer ‘uittreders’, vandaar ook dat de EU ‘hard to go’ naar buiten brengt en dat het schier onmogelijk is om normaal uit elkaar te gaan (harde Brexit). Stel je voor dat Nederland ook weg wil, of Polen of…

En daar gaat het om: angst
En dit is het doel: machtsbehoud
En daar zitten mensen met een onwelvallige meningen op vast.

Veluwse-Eikel | 31-03-18 | 23:05

Laatst gelezen: een autochtone Engelsman werd opgepakt omdat hij tegen zijn kinderen had gezegd beter niet met Pakistanen om te gaan naar aanleiding van al de verkrachtingsverhalen.

Jan Dribbel | 31-03-18 | 23:04

Lauren is tof, net als Milo Crowder en Shapiro!

The right ftw!

IkWilOokWatZeggen | 31-03-18 | 22:58 | 1

Check ook eens iemand als Mark Collett, voorzover je die nog niet kent.

Rest In Privacy | 01-04-18 | 07:12

Die Catalaanse kwestie. Stel ze worden onafhankelijk. Overleven ze dan of moeten ze dan aan de Brusselse geldtiet? Maw moet Nederland als netto bijdrager betalen? Nationalisme is allemaal leuk en aardig maar uiteindelijk komt het maar op 1 ding neer: wie betaald? Dus "show me the money" of een andere "Cut the bullshit and show me the figures".

Basil Fawlty | 31-03-18 | 22:52 | 6

In Catalonië wonen heus niet alleen Catalanen. Het is net als Amsterdam, daar wonen ook niet alleen Amsterdammers. Van de 7,5 miljoen inwoners van Catalonië hebben er hooguit 1 miljoen vier Catalaanse grootouders. Zelfs die Puigdemont is getrouwd met een Roemeense.

menschdurfteleven | 31-03-18 | 23:14

menschdurfteleven | 31-03-18 | 23:14
Ik ben Amsterdammer en erger me zeer aan aan die neven en nichtjes uit de provincie die zich in 'de grote stad' vestigen om zichzelf uit te vinden en te beleven. En dan krijgt dat onnozele volk ook nog eens stemrecht! www.parool.nl/verkiezingen/amsterdam-...

Jan-Joris-Jaap-Joop | 31-03-18 | 23:19

@Jan-Joris-Jaap-Joop
Tsja, daar kun je weinig aan doen. Zo werkt democratie of we het nou leuk vinden of niet. Aan de andere kant, stemt men in de provincie slimmer? Kijk afgelopen WIV referendum kaart en men ziet dat men vooral voor die wet stemde op het platteland (dus niet de steden voordat iemand weer gaat klagen). En hier in Amsterdam? Zucht. I know.

Basil Fawlty | 31-03-18 | 23:27
▼ 3 antwoorden verborgen

Als Catalanen geen (burger)-rechten hebben, hebben wij die ook niet.

Stijlloos1313 | 31-03-18 | 22:45 | 3

Catalanen hebben rechten en zij kunnen een beroep doen op de Grondwet. Momenteel hebben de niet-nationalisten die in Catalonië wonen vrijwel geen rechten. Zij worden geïntimeerd, zien hun bestaanszekerheid en rechtszekerheid bedreigd worden door de agressieve nationalisten.

menschdurfteleven | 31-03-18 | 22:55

menschdurfteleven | 31-03-18
Maar gelukkig voor hen hebben die niet-nationalisten Madrid en Brussel aan hun zijde! En dus zo zielig zijn ze dan toch niet?

Jan-Joris-Jaap-Joop | 31-03-18 | 23:01

Ik weet niet of je daar zoveel aan hebt als je op je werk, op het terras en op je sportclub niet over politiek kunt praten. Bovendien, de EU vraagt je werkgever niet om rustig in Catalonië te blijven, wanneer de onafhankelijkheidschaos nog een tijdje doorgaat

menschdurfteleven | 31-03-18 | 23:10

Madrid zal nooit slikken dat er zonder toestemming referenda worden georganiseerd,want straks Baskenland en daarna de rest.

kzegje | 31-03-18 | 22:45 | 1

Net zoals D66-luitjes. Die houden ook niet van referenda.

Jan-Joris-Jaap-Joop | 31-03-18 | 22:57

Het kan nog wel eens lang duren met Carles Puigdemont, voordat de Duitse rechter met een uitspraak komt. Er bestaat geen precedent.
www.dw.com/en/german-government-wont-i...
Van mdme Lauren Southern nog nooit gehoord. Ze zou tot 'lite Alt-right' behoren en de Canadese nationaliteit bezitten. Kennelijk kon ze haar (Paas-)ei niet kwijt bij Pierre Trudeau.

Eeuwig..Op..Vakantie | 31-03-18 | 22:38 | 4

Sure sure speel de alt right kaart maar weer.

IkWilOokWatZeggen | 31-03-18 | 22:59

Lauren is goed bezig. De docu waar Veeltesteil het over heeft. En ook afgelopen zomer met Generation Identitaire de zee op om de NGO veerdienst met Noord Afrika in kaart te brengen en te ontmaskeren. Is goed gelukt want de NGOs stonden publiek voor paal. En ja, ze is niet vol Alt Right. Geeft niet, dat komt nog wel. Veel mensen groeien daar naar toe. En daarbij, ze is nog jong.

Rest In Privacy | 01-04-18 | 07:10

”Resist it while you still can.”

Paaldanseres | 01-04-18 | 12:20
▼ 1 antwoord verborgen

Democratie is meer dan de meerderheid die regeert zonder oog voor de minderheid. Op deze route blijft het een tweestrijd die nooit zal ontwikkelen tot een oplossing. Kijk, met deze stelling ben ik het helemaal eens, en dit geldt dus ook voor de minstens de helft van de 7,5 inwoners van Catalonië die momenteel leven onder de dictatuur van de achterlijke nationalisten die bedrijven wegjagen, werkgelegenheid ernstig aantasten en met hun voortdurende gejammer het leven van allen die geen belangstelling hebben voor een boerenpummelcultuur en boerenpummeldialect, bederven. De politici in kwestie hebben zich in de aanloop van deze kwestie aan geen enkele regel gehouden, uitspraken van het hoogste rechtscollege genegeerd en publiek geld onrechtmatig besteed. Zo zielig zijn ze niet, ze zijn alleen een beetje dom. Ze denken zomaar eventjes een zelfstandige republiek uit de grond te kunnen stampen, terwijl ze geen bestuurlijke en justitiële infrastructuur hebben, geen banken hebben, hun inwoners geen enkele rechtszekerheid kunnen bieden enzovoort. Franco is al zo lang dood dat alleen 60+-ers daar nog een herinnering aan hebben. Het gedachtegoed van die dooie oude man speelt geen enkele rol meer. Aleen nog in de propaganda van de Catalaanse nationalisten. En zo fris zijn die ook niet.

menschdurfteleven | 31-03-18 | 22:36 | 5

Die lul zou zo een tweelingbroer van die Puigdemont kunnen zijn, behalve dat deze laatste wel een knappe vrouw heeft kunnen scoren

menschdurfteleven | 31-03-18 | 22:45

Er hadden zoveel argumenten kunnen worden gebruikt. Zelfs uw nogal geringschattende woorden.
.
In Madrid koos men voor de knoet tegen vreedzame inspanningen. Niet heel anders dan die dode oude man gedaan zou hebben.
.
En was het duidelijk wie aan de verkeerde kant staat.
.
Opvallend trouwens dat de rest van Spanje de economische vruchten van pummels nodig heeft.

Parel van het Zuiden | 31-03-18 | 23:17

@ParelvanhetZuiden

Het geld in Catalonië wordt niet door de boerenpummels verdiend maar in de grote, federalistische steden.

Verder nog dit: De uitvoerende macht heeft het geweldsmonopolie. De politie had geen keus dan eens voor één keer voet bij stuk te houden. Overigens viel het allemaal reuze mee met hoe vreselijk buitenproportioneel geweldadig de politie optrad.

Cui bono geweld? Waarom dacht je dat de separatisten hun oma's en kleinkinderen hadden meegenomen om de scholen (overheidsgebouwen) illegaal (: tegen de uitspraak van Catalaanse rechters) te bezetten?

DuraLex | 01-04-18 | 13:15
▼ 2 antwoorden verborgen

Het VK is al lang van het pad af. Political correctness is al jaren schering en inslag in de oudste moderne "democratie" van de wereld. Jullie herinneren je nog wel het BC/AD gedoe in Engeland want ow, ow een moslim zou wel eens beledigd kunnen zijn. www.dailymail.co.uk/debate/article-204... en dat was al in 2011. Iedere weldenkende reaguurder zag toen al de bui hangen. Wij hebben hetzelfde belachelijke gezeik hier over wit/blank. Maw de dictatuur van de minderheid regeert en de meerderheid stemmers op de gangbare partijen vindt het wel goed zo. Man, man, man.

Basil Fawlty | 31-03-18 | 22:36 | 1

Gooit "vinden" ipv "vindt" naar boven.

Basil Fawlty | 31-03-18 | 22:43

Meneer staat de bevolking op te hitsen net als Van Balen en Verhofstadt in Oekraine. Wanneer ie tegengas krijgt gaat hij er als een haas vandoor naar Belgie.
Een laffe hond is het. En laat ze het daar in Spanje voor de rest maar lekker uitzoeken. Wat hebben wij ermee te maken?

HoerieHarry | 31-03-18 | 22:23 | 2

Van Balen en Verhofstadt worden dan weer wel als helden gezien, door Juncker en Timmermans.

Jan Dribbel | 31-03-18 | 22:26

Dat is Baalen zèg!

Jan-Joris-Jaap-Joop | 31-03-18 | 22:34

De Catalaanse kwestie is ongetwijfeld interessant voor de geschiedschrijving. Maar bovenal een interne kwestie binnen een democratisch georganiseerd rechtstaat. Een kwestie bovenal, die niet bijzondere aandacht verdient in deze kolommen. En zeker niet als vergelijkingsmateriaal met het oneigenlijk gebruiken van machtsmiddelen tegen het spreken van het vrije woord. Vooral als dat is het vrije woord over een intorelante religie. Een religie die al helemaal geen boodschap heeft aan vrijheid om een eigen mening te uiten of het recht om zelf keuzes te maken.

Buerman | 31-03-18 | 22:18 | 2

Mwah, Catalonië binnen Spanje zou ooit heus wel eens vergelijkbaar kunnen zijn met Nederland binnen EU. Ja dat is dus interessant, ook voor ons.

Jan-Joris-Jaap-Joop | 31-03-18 | 22:27

Jx4. Maar ze willen toch los van Spamje en bij de EU? De Schotse onafhankelijkheidsbeweging heeft dat rare standpunt ook. En beiden willen hun grenzen open laten staan voor Afrika en het Midden Oosten. Veel plezier dan met je onafhankelijkheid.

Rest In Privacy | 01-04-18 | 07:03

@Nigel Farage: "We should be able to criticise religion in a free society".

In het VK allah een homofiel noemen heeft natuurlijk helemaal niets te maken met bekritiseren maar met opzettelijk beledigen. Bekritiseren is iets heel anders, dat zou Farage moeten weten. En tja, moslims zijn nou eenmaal geen christenen die zich al tientallen jaren voor al het vuil in de wereld laten uitmaken en de Schepper laten beledigen zonder tegenactie.

Lupuslupus | 31-03-18 | 22:12 | 9

Er is altijd wel iemand te vinden die beledigd is als je iets zegt, daarom heeft Farage toch gelijk met zijn uitspraak wat mij betreft. Ik word bijvoorbeeld regelmatig beledigd als ik de naam Alexander Pechtold zie, iedereen weet dat het Alexander Penthouse moet zijn. Duidelijk een grove belediging, voorgaande was een grap, en een slechte, maar helaas is het toestaan de ontvanger te laten bepalen welke uitlatingen een belediging zijn en welke kritiek een stuk minder goede grap.

O2Neutraal | 31-03-18 | 22:39
-weggejorist-
miko | 01-04-18 | 00:25

Ik vraag me af hoe je een verzinsel kunt beledigen. Door al dat gedoe vergeten sommige mensen dat we het hier over fantasie hebben. Dat de import per se een pedofiele struikrover als profeet wil zien van een flauw aftreksel van de oorspronkelijke Jahweh, die ook weer een kopie was en net zo onzinnig, wil nog niet zeggen dat wij daar serieus op in hoeven te gaan. Ja, in Brabant, met carnaval, dan willen we best doen alsof. Maar dat is wat anders.

BrabantsVerzet | 01-04-18 | 08:59
▼ 6 antwoorden verborgen

Laten we de gevallen waar meningen fysiek worden gehinderd of kaltgestellt niet vergeten.

Ursula Haverbeck, gevangen voor het stellen van vragen
Monika Schaefer, gevangen voor het maken van een filmpje
Sylvia Stolz, gevangen tijdens(!) een rechtzaak waarbij ze bewijs voor het standpunt van haar client probeerde te brengen
Ernest Zundel, client van Sylvia
David Irving
Etc

Rest In Privacy | 31-03-18 | 22:03 | 2

Je noemt wel een paar mongolen op zeg.

miko | 01-04-18 | 00:22

Want? Omdat ze een mening hebben die niet gangbaar is? Dat wat kritiek op islam en migratie lange tijd ook niet, om maar eens wat favoriete GS onderwerpen te noemen.

Rest In Privacy | 01-04-18 | 07:00

Kort door de bocht stukje van Feyman. Zijlstra: ik heb iedereen voor de gek gehouden, ik ben weg. Puigdemont: ik heb iedereen voor de gek gehouden, heb me boven de wet gesteld, laat mij lekker vanuit Brussel een gekozen regio regering besturen. Wat voor dubbele moraal is dat? Feit is dat Puigdemont de wet heeft overtreden en aantoonbaar als politiekleider de wet heeft genegeerd. Geen enkele politicus staat boven de wet. Puidgemont ook niet. Verkeerd gebruik van gemeenschapsgelden, gehandeld tegen uitspraken van meerdere rechtshoven. Hij heeft bewust en met zijn volle verstand zijn billen gebrand en is toen slinks bij zijn vriendjes in België gaan zitten. Laat Spanje lekker haar interne beslommeringen oplossen, Duitsland kan deze clown niet snel genoeg richting Madrid sturen.
Voor de rest, de onafhankelijkheid van Catalonië is het failliet voor de rest van Spanje. Barcelona zegt dat ze met 8% van de bevolking 20% van het BNP ophalen. Baskenland doet iets soort gelijk. Wordt Catalonië onafhankelijk, dan volgt Baskenland snel. Dat betekent dat Madrid opdraait voor het arme noord-westen (Galicië) en het nog armere zuiden. Dat trekt Madrid nooit. Sociaal, economisch en financieel niet. Onafhankelijkheid of zelfs meer zelfbestuur waarom gevraagd wordt door Puigdemont en zijn rovertjes is gebasseerd op niks behalve inkomsten en afdrachten en het niet willen betalen voor het grotere goed. Was dat nou niet juist één van de europese moralen? De rijkeren betalen voor de armeren en we stellen iedereen gelijk? Als dat zo is, waarom zijn al deze "Europese Democraten" dan in vredesnaam vóór afhankelijkheid can Catalonië?

Conego | 31-03-18 | 22:03 | 11

"Geen enkele politicus staat boven de wet."
Ooit gehoord over ene Pechtold?

Dollemans | 01-04-18 | 01:55

Conego | 31-03-18 | 22:59
Ieder volk dat onafhankelijk wenst te worden is per definitie onwettenlijk bezig. Nederland zou niet bestaan, Ierland zou niet bestaan, Noorwegen, USA, Oekraine, zelfs het gehate Rusland was ooit onderdeel van het Mongoolse rijk. Ik kan nog wel even doorgaan, maar de waarheid is dat ik het lastig vind een land te noemen dat nog oorspronkelijk met wettenlijke gronden bestaat, wellicht IJsland? Recente voorbeelden zijn er ook genoeg in de Balkan en deze worden allemaal erkend door Nederland al kun je je afvragen of die landen een beter bestuur zouden hebben dan een onafhankelijk Catalonie. Dat u en ik die man uit Barcelona niet een leuke man vinden staat daar wat mij betreft los van. Het is wat mij betreft altijd toegestaan om te stemmen, daar gaat niemand dood aan, maar het toont wel aan dat er iets mis is met de vertegenwoordiging van de belangen van die groep. En er dan met medewerkers van de overheid op los rammen is gewoon belachelijk en past eerder in de tijd van Franco dan in 2017. Het laten arresteren van die Catalaan past ook eerder in vorige eeuw en dat Duitsland dat dan ook nog doet maakt mij erg treurig. Overigens ben ik ook jaloers op uw prachtige klimaat daar, gelukkig gaan we na volgende week ook het warme weer in hier.

O2Neutraal | 01-04-18 | 08:25

@O2Neutraal

Binnen het internationaal volkerenrecht bestaan er al jaren zeer duidelijke richtlijnen voor een legale onafhankelijkheidsproces. Catalonië voldoet alleen aan geen enkele eis. Dan geldt nationale souvereiniteit nu eenmaal, en kun je niet een individu, huis, straat, dorp, stad, provincie "democratisch" laten stemmen zonder de rest van het land bij de stemming te betrekken.

DuraLex | 01-04-18 | 13:06
▼ 8 antwoorden verborgen

Islam is gewoon al zeker 20 jaar de kanker van de westerse samenleving. Maar in plaats van dat we de kanker uitroeien gaan we steeds een nieuwe uitleg verzinnen waarom deze kanker niet erg is zodat we het weer een tijdje kunnen negeren. Allemaal omdat we geen zin hebben in de loodzware doch onvermijdelijke chemotherapie.

hustler01 | 31-03-18 | 21:54 | 3

Een goede/vreedzame oplossing is niet meer mogelijk, daarvoor zijn er al te veel, zéker al 2 miljoen in ons land (al wil de overheid ons anders doen geloven.) Elke moskee (en daar zijn er honderden van in Nederland) is islamitisch *grondgebied*! Dat wordt nooit meer vrijwillig afgestaan want daarom is de 5e colonne hier, als bezetter.

Lupuslupus | 31-03-18 | 22:18

Tja, kanker, daar zeg je zo 's wat. Er is wel meer grondig mis en het allemaal op één zondebok schuiven doet ook weer zo jaren '30 aan vooral bij het suggereren dat er sterke chemicalien op ongewenste bevolking moet worden losgelaten, beeldspraak of niet.

Als er een kanker rondwaart is het de domheid in het licht van hoe de moderne samenleving een ieder boven het hoofd groeit. Kon het maar gesnoeid worden, terug naar iets simpels, naar iets wat nog uit te leggen is. Helaas zijn we allemaal te pluriform, te verschillend, te veeleisend en teveel verbonden met honderdduizend dingen. Beter is het om de mens-mens verhouding weer opnieuw uit te vinden en daar te beginnen. Want daar is 't ziek, op straat, tussen buren, complete vervreemding overal. Chemotherapie begint bij jezelf :)

GeenAccount | 31-03-18 | 22:20

Je hoort je zelf duidelijk graag lullen Geenaccount maar je zegt helemaal niets.
Heb je een sociologiecursus gedaan bij een fopuniversiteit?

Rest In Privacy | 01-04-18 | 05:43

Wat is toch de reden dat Catalonië met alle geweld bij Spanje moet blijven terwijl het merendeel ? van de Catalanen dat niet wil? Je zou toch zeggen laat ze gaan en geen cent meer uit Madrid daarheen. Klaar.

Lupuslupus | 31-03-18 | 21:53 | 4

Is dat niet zo dan? Ik noemde maar iets hoor, weet er eigenlijk weinig vanaf maar uit uw opmerking maak ik op dat het omgekeerd is? Ja dan begrijp ik wel dat Madrid de kip met de gouden eieren niet loslaat.

Lupuslupus | 31-03-18 | 21:59

Lumpuslumpes toch!

bolletje kaas. | 01-04-18 | 08:49

@LupusLupus

Welke meerderheid? De Catalaanse federalisten behaalden een zeer ruime meerderheid aan stemmen, maar kregen een minderheid aan zetels door het onlangs door nationalistische partijen ingevoerde districtenstelsel, waardoor je op het platteland naar verhouding veel minder stemmen per zetel nodig hebt.

DuraLex | 01-04-18 | 13:01
▼ 1 antwoord verborgen

Equador edus

HdJ | 31-03-18 | 21:52

De EU is een verstikkende dictatuur.
Meer valt er ook niets te zeggen

rein9576 | 31-03-18 | 21:48

Wist je eerst dat er een MH17 topic aan zat te komen op zaterdag weet je nu dat Puidgemont voorbij komt.
Gebeurt er zo weinig in de wereld??

miko | 31-03-18 | 21:40 | 3

Vertel eens waar wilt u een ijzersterk artikel over?

VeelTeSteil | 31-03-18 | 21:42

VeelTeSteil | 31-03-18 | 21:42
Joh er is wel meer in de wereld dan elke Zaterdag dat geneuzel over Catalonië. Het verdwijnen van de CV ketel is zoiets.
www.ad.nl/politiek/enlsquo-ouderwetse...

miko | 31-03-18 | 22:16

miko | 31-03-18 | 22:16
Goed onderwerp inderdaad.

VeelTeSteil | 31-03-18 | 22:21

Hoe is dat uit te leggen dat met die Laura Southern?

kaasfondue | 31-03-18 | 21:39 | 5

Dat wordt gewoon niet uitgelegd. Dat is de arrogantie van de macht!

Janas | 31-03-18 | 22:32

Mag de rechter daar gaan uitleggen, ze gaan met zn drieën Engeland aanklagen. Wie of wat precies weet ik nog niet, maar ze schijnen een goede kans te maken.

Acar_ketimun | 01-04-18 | 04:04

@Lupuslupus. Toen ik in 1975 voor de 1e keer in het VK kwam, waren er al problemen met moslims. Dat kon door etteren mede omdat Pete & Co wel iets anders aan het hoofd hadden.

gnor | 01-04-18 | 12:32
▼ 2 antwoorden verborgen

Democratie en autonomie zijn net als de vrijheid van meningsuiting mooie dingen. Maar niet als ze hogere doelen in de weg zitten. Zoals de EU of de SJW’ers.
Zoals gewoonlijk dringt een drammerige minderheid zijn/haar wil op aan de meerderheid.
En niemand doet er wat aan.
Ook ik niet, ik ga niet met een gehuurd busje scheuren over het plein voor het Europees Parlement, en ik ga mij ook niet opofferen met een bomgordel bij een haatimam.

Osdorpertje | 31-03-18 | 21:38 | 1

Democratie is niet in alle gevallen mooi: een lynchpartij is ook democratie. Beter is een republiek met een constitutie die de (eventuele) minderheid tegen een tirannieke meerderheid en/of overheid beschermd. Dit zal meer duidelijk worden (dmv leren door te voelen) zodra de islamitische bevolking en/of socialistische bankzitters en uitvreters de 50% passeert in Europa, maar dan is het ook te laat.

letters_of_cijfers | 31-03-18 | 21:58

Lauren Southern was geen landverrader / -ster.
-
Ze was niet uit op de geldpotten van Brussel, zoals de grootgrondbezitters achter de Catalaanse 'afscheidings-'beweging wél zijn. Lauren Southern heeft niet de schier grenzenloze arrogantie van wat in de praktijk een minderheid is aan de dag gelegd en Lauren Southern heeft, bovenal, niet drie generaties lang schoolkinderen geïndoctrineerd met een absurde superioriteitswaan.
-
Puigdemont is een lafbek, die anderen voor wat zijn straf zou moeten zijn laat opdraaien. Hij hoort in het cachot, enkel en alleen omdat de huidige stand van de beschaving ons dicteert dat wij hem niet in een oubliette kunnen droppen.

bisbisbis | 31-03-18 | 21:32

Welkom in de EU.

Mark_D_NL | 31-03-18 | 21:29

De schijnbare willekeur en asymmetrie in vervolging is stuitend. Hiermee wordt het o zo belangrijke principe van een betrouwbare rechtstaat ondermijnd; vrouwe Justitia is niet meer blind. De impact van het afbrokkelen van die betrouwbare rechtstaat beginnen we al terug te zien in het afnemen van het vertrouwen in instituties die het alleenrecht op geweld hebben. Door op deze wijze te 'regeren' kan een glijdende schaal naar het recht in eigen hand nemen een enge werkelijkheid worden.

Winter_is_coming | 31-03-18 | 21:27 | 2

Waarna de overheid dit kan aangrijpen om maatregelen te nemen en de vrijheid verder in te perken. Ze doen het erom.

VeelTeSteil | 31-03-18 | 21:29

Verschillende aanslagen zijn in scene gezet om het volk gewillig te maken tot het beperken van allerlei vrijheden.

negorij | 31-03-18 | 22:08

Uiteindelijk ben ik het wel met Feynman eens dat Spanje de Catalanen (meer) zelfbeschikking moet geven. Alleen is de situatie daar veel ingewikkelder dan hij doet voorkomen. Dit komt niet over als een feyngevoelige, gebalanceerde mening...

Er is bijvoorbeeld een grondwet in Spanje, en een grondwet (die echt niet zo ondemocratisch is) kan je niet zomaar omzeilen. De Catalanen willen dat wel.

En waarom zouden de inwoners van Catalonië überhaupt zelfbeschikkingsrecht krijgen? Heeft Limburg dat dan ook? Of zelfs Friesland? Geen gemakkelijke vragen die hier veel te gemakkelijk afgedaan worden als behorende tot de categorie onderdrukt debat.

En waarom wordt er niets gezegd over de andere kant van het verhaal? Catalonië heeft namelijk ook een regering en een overheid waarvan er ook wel degelijk gezegd wordt dat ze de unionisten onderdrukken! In Catalonië worden de mensen op zijn minst gedrongen om zich Catalaans te voelen in plaats van Spaans.

Beste Feynman, graag wat dichter bij de feiten blijven en niet met zo'n eenzijdig verhaal komen.

Michelsz | 31-03-18 | 21:27 | 3

Je hebt gelijk dat een dergelijke zaak zeer complex is en niet zomaar door een paar Hollandse kaaskoppen kan worden geduid.
Wat wel eens verhelderend werkt om alle argumenten op tafel te krijgen en deze argumenten van een passende waardering te voorzien is het toepassen van het gedachtenexperiment van de omkering. Stel dat Catalunya een onafhankelijk land is, wat zou dan de argumentatie zijn om dit (imaginaire) land dan geforceerd binnen het Spaanse domein te brengen?

Winter_is_coming | 31-03-18 | 21:32

In Brabant willen veel mensen een Groot Brabant, zoals het ooit was. Dat gaat niet gebeuren, maar geestelijk heeft men al lang afscheid genomen van de Randstad.

BrabantsVerzet | 01-04-18 | 09:04

@brabantsverzet waarom wonen er dan zoveel Brabanders in Amsterdam? Zijn dat vluchtelingen? Maar wel terug gaan als het carnaval is.

voldemort | 01-04-18 | 11:34

Oh daar heb je Feynman weer met z'n Catalonië propaganda... De grootste fout in journalistiek is te denken dat jouw interesse ook de interesse van anderen is. Laat Spanje lekker Spanje...

Jorgensen | 31-03-18 | 21:23 | 6

Catalunya is geen Spanje, de mensen voelen zich niet Spaans, spreken geen Spaans.
Ik woon er 8 jaar, begrijp er geen donder van, dus ga niet vanaf de zijlijn de Catalanen en Puidgemont beoordelen. Catalynya is aleen apart deel , zowel de mensen als politiek met een eigen status, want jarenlang willen ze niet anders dan een republiek zijn, af van Spanje en hun Koning. Daarbij zijn ze de grootste netto betaler aan Madrid, die wil het geld houden , want ze zijn allemaal corrupt , Madrid en inderdaad ook de Catalanen, maar Madrid weet goed voor zichzelf te zorgen, miljoenen zijn de grens overgegaan, terwijl de catalanen hun belasting niet goed opgaven, dus er zat veel zwart geld, Puidgemont is nu eenmaal gekozen door de Catalanen en willen vrij zijn, er zijn referenda gehouden, meermalen, maar Madrid wil niet eens praten met de leiders van Catalunya, maar wel geld innen, De Catalanen weten hoe corrupt ze zijn in Madrid, ook voordat Rajoy erzat, Aznar hetzelfde, nu de eigenaar van Endesa, elektriciteitsmaatschappij, weer corrupt, want niemand heeft zonnepanelen, omdat Madrid extra belasting heft, ja, wat windmolens , via geld van de EU.
Puidgemont ging naar Brussel om te praten, maar ook Brussel praat niet met de Catalanen, maar wel mat Rajoy.
En stiekem hebben ze politie achter hem aangestuurd, zonder medewerking van Denemarken, die wisten nergens van. De zaak is zo complex, ik kan het niet uitleggen, ook niet na 8 jaar hier te wonen, daarbij komt ook wel, ik ben Nederlander, en heb meer interesse in de Nederlandse Politiek, en ken de mensen daar, zoals Penthouse en onze regering, ook geen pretje, want ook alle referenda wordt aan de kant geschoven, hoe komen we in godsnaam aan een Ollenkreng.

gato | 01-04-18 | 02:50

@ gato: grootste netto betaler is Murcia, daarna Communidad Valencienna en als derde Catalunya.

kingnelis | 01-04-18 | 09:39

@gato
Jij hebt duidelijk iets te lang in een bubbel gezeten... Wekt de indruk totaal niet geïnformeerd te zijn over de positie van federalistische Catalanen.

DuraLex | 01-04-18 | 12:57
▼ 3 antwoorden verborgen

Hetzelfde lot ondergingen Martin Sellner en Brittany Pettibone. Hoewel IB'ers is geen van deze mensen extreemrechts te noemen. Blijkbaar krijgen mensen met conservatieve en Islam-kritische politieke ideeen tegenwoordig een levenslang inreisverbod voor de UK.

Luitenant Pangpang | 31-03-18 | 21:23 | 1

Wilders werd ook ooit de toegang tot GB geweigerd omdat hij islam kritiek heeft

telelezer | 31-03-18 | 21:36

Ik vind die Carles Puigdemont een rare ijdele lul net zoals die Guy Verhofstadt waar hij een beetje op lijkt in zijn doen en laten. Verder alle goeds voor de bevolking in Catalonië .

Rest In Privacy | 31-03-18 | 21:18 | 3

Er zijn wel meer politieke kopstukken waar het label 'rare ijdele lul' op geplakt kan worden. Maar die arresteren we ook niet.

Winter_is_coming | 31-03-18 | 21:21

@Winter_is_coming | 31-03-18 | 21:21
Dan wordt het hoog tijd dat die ook opgepakt worden.

Rest In Privacy | 31-03-18 | 21:30

Puigdemont is een slimme maar starre, gekozen leider van de Catalanen. Verhofstadt is een ongekozen hysterische EU-laaf die een jas met doorlopende mouwen en een plekje in een sanatorium verdient. Vind ik nogal verschillend

marcoplarco | 31-03-18 | 22:58

Sorry maar de dood van onze referendum wet, de donorwet, de islam haat zaaiende imams enzovoort enzovoort. Zijn op dit moment belangrijker dan het een tweetje tussen de moffen en de spanjolen en belgen. Sinds WOII is er niets verandert behalve dat de nationaal socialisten van toen nu de sociaal democraten van vandaag zijn. Zolang we zelf in Nederland de boel niet op orde krijgen zou het me geen fuck schelen wat dat arrogante zooitje in catalonië wil.

Indoneesje | 31-03-18 | 21:14 | 4

@Hufterst
-
Lees u in.

bisbisbis | 31-03-18 | 21:34

Hufterst | 31-03-18 | 21:27 | Sorry maar dat is gewoon niet belangrijk voor Nederland. Men wist precies wat er kon gebeuren en toch gingen de Catalanen door. Is hun goed recht maar niet ons gevecht op dit moment.

Indoneesje | 31-03-18 | 21:41

@Hufterst
Koopt een boekje over staatsrecht en leest u in. De Spaanse/Catalaanse rechters hebben niets tegen referenda, maar wel als slechts een specifiek deel van de bevolking mag stemmen. In strijd met het Staatsrechtelijke beginsel van nationale souvereiniteit.

DuraLex | 01-04-18 | 12:55
▼ 1 antwoord verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Batavia Casino. Hét online casino van Nederland
Online Casino | Online Casino | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland