Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Kortste gedicht van Lucebert ontdekt: Heil Hitler

Pull up a chair vriendjes en vriendinnetjes want het wordt een lange dag discussiëren over de vraag of je het werk van een kunstenaar los mag zien van zijn polletieke overtuigingen. Het is namelijk zo dat leeslijstfavoriet en huisdichter des vaderlands van de 20e eeuw Lucebert tijdens zijn jonge jaren een NAZI was. Ja, dat leest u goed! Luceberdt ging vrijwillig bommen maken voor de moffen en schreef aan zijn vriendinnetje destijds (Tiny Koppijn, wat een geweldige naam voor een petite amie) het volgende: 'Vlak voordat ik vertrok, een dag daarvoor ben ik het huis uit geschopt en om welke reden? Omdat ik m'n boeken aan jullie geschonken heb. Ik mocht er nooit meer komen en de oude lui zelfs niet schrijven. Nu, dat vergemakkelijkt mijn leven hier, heimwee hoef ik dan tenminste niet te hebben en in deze omstandigheden is Duitsland nog meer mijn Wahlheimat. Dat ik veel boeken meegenomen heb is een waar geluk, 't is hier erg stil en dat doet de werken van zulke groten als Nietzsche en Goethe nog beter verstaan. Ik hoop dat hier veel lieve kleine kinderen zijn, daar houd ik zo van. Beloof je me te allen tijde stand te houden, nooit af te laten het goede en àl het schone te zoeken. Wij zijn heidenen, wij zijn daarom verplicht in schoonheid te leven! Vergeet 't niet! Wat ik onderweg al niet heb moeten horen over de Duitsers en over Hitler onze Führer! Doch niets kan mij erschüttern. Sieg Heil und Heil Hitler!' Ook was Lucebert niet bijzonder aardig voor het Oude Volk:  'Eerst wanneer alle Germaansche stammen verenigd zijn zal de Jood geen gelegenheid meer hebben bloed tegen gelijk bloed op te zetten.' und: 'De gehele Joodse leer der erfzonde en boetedoening is één grote groteske. Als vrouw heb jij, en als kunstenaar heb ik, de plicht de geest te verdiepen en ook daarnaast het lichaam te zuiveren.' Nouja, die zien we dus niet meer terug in de gesaniteerde deuglessen van Meester Bart. Goed, het is misschien maar beter om eerst als Nazi te mislukken en dan een grote schilder te worden dan andersom. 

Reaguursels

Inloggen

Dat Lucebert kleurenblind was, volgens zijn biograaf, is verrassend voor wie al die kleurtjes verf door elkaar ziet bij Lucebert.
Misschien moeten we de zwart-wit foto's eens bekijken om te zien, wat Lucebert zag tijdens 't verven.
Is dit verder van belang bij 't morele oordeel over Lucebert?
Wat dacht u van 't zwart-wit denken van al die moraalridders.
Wat dacht u van al 't regenboogdenken door al die inclusieven.
Want of je nou te maken hebt met reli-zwart-wit-denkertjes; of dat je te maken hebt met cultuur-Marxisten-gelijkschakelaars, eh, alle morele kammen werken niet. Het zijn griezels en engerdjes, met wel of niet 'n gekleurde bril, of 'n zwart-wit-bril op. Laat de kunst niet voor 't ene of andere morele karretje spannen. Hou gerust van Wagner, Speer, Lucebert, Van Reve en Pyke Koch, Celine, Kant, Beethoven en Napoleon. So what (?), Riefenstahl is en blijft meesterlijk. Je hoeft toch niet van de personen te houden (?); je hoeft ze niet eens te appreciëren; je mag ze rustig moreel afwijzen. Maar geen boeken, schilderijen of andere spullen vernietigen graag.

Der Paulie | 08-02-18 | 21:31

Lucebert maakte deel uit van de 'cel Majakovski'. Betekende dat hij zich uitleefde in triootjes met Gerrit Kouwenaar en Jan Elburg? Majakovski woonde samen met Osip & Lilya Brik. Ook de vergelijking met Louis-Ferdinand Céline en Michel Houellebecq gaat mank, want Lucebert is zo kuis als ijs. Was hij maar zo fout als een puber!

Eeuwig..Op..Vakantie | 08-02-18 | 17:25

Het zit wel goed met 't gemeenschappelijke geheugen van de reageerders.
De meeste 'zondigen' uit die tijd van voor de tweede wereldoorlog worden wel genoemd.
Toch wordt nergens echt toegelicht, waaruit dan wel de aantrekkingskracht bestond, waardoor zoveel mensen zich lieten meeslepen in wat later totaal foute ideologieën bleken te zijn.
Zouden ze 't niet weten (?), of niet willen weten?
Het is immers vrij makkelijk en lui (maar onbevredigend) als je achteraf de verliezers als 'helemaal fout' bestempelt, en de winnaars als 'helemaal goed'.
Eh, zelfs de titel van 't boek van Hitler wordt opzettelijk (?) verkeerd vertaald; het heet niet 'mijn kamp', maar 'mijn strijd'.
(het gaat echt niet over zijn clubje rond hem heen verzamelden, als bij 'n kampeerkamp, of een vakantiekamp)
Heb dat boek verder overigens nog nooit gelezen, om elke verdachtmaking van mij maar direct in de kiem te smoren; ik weet van mezelf dat ik 't allemaal niet hoéf te weten, en niet hoef na te lezen.
Ik vind de schrijve over Lucebert echt moedig, geen censuur te hebben toegepast; wat is gebeurd is gebeurd; de feiten zijn de feiten.
En verder mag iedereen onderscheid maken tussen 'foute politieke keuzen', en 'goede prestaties'.
Dat is de hamvraag denk ik: 'kan iemand vanuit fouten komen tot goede resultaten (?), want dat is ook de intrigerende vraag over de foute geleerden uit de Wereldoorlog; want die kwamen toch tot kennis en inzichten, waar de overwinnende Amerikanen als de kippen zo snel bij waren, om die voor de neus van de Russen weg te kapen.'
Alsof je met volstrekt foute denkbeelden en verkeerde vraagstellingen als waardeloze benaderingswijze en onzinnige methode, toch tot volstrekt goede en kloppende kennis kunt komen. Het kan eigenlijk niet, maar toch gebeurde het; op (helaas) zeer overtuigende wijze. Alsof je na de dood van 'n boze tovenaar je blijft afvragen, 'hoe hij dat nou deed, al die rare bezweringen en al die onbegrijpelijke betoveringen'.
En die rare fascinatie (!) voor waar vele mensen ná de oorlog mee blijven zitten, wegens gebrek aan goede analyse over wat er nou plaatsvond (in plaats van 't goedkoop afschuiven op 'massa-hysterie)', dát maakt, dat men daarom vanuit onbegrip maar alles 'tegenovergesteld' doet, in de hoop dat de spoken uit 't verleden nooit meer terugkomen.
Eh, ik denk zomaar, dat die vlucht voor het verleden, (Duitsland vooral natuurlijk, maar ook de andere landen), Europa nog lelijk gaat opbreken in 'n ander soort nachtmerrie, die van de waanzin van 'alle Menschen werden Brüder'; en die van 'Jeder is gleigh'. Die 'massa-psychose' maken we nu al mee met de links-communistische-WO II-winnaars, en hun cultuur-marxistische SJW'rs. Ook dat gaat fout.

Der Paulie | 08-02-18 | 17:19

Gerard Reve met zijn "worstenbroodjesact" (alla bachelorparty) wordt binnenkort uit de bibliotheken gehaald door de Voedsel en Waren Autoriteit.

bwanabanjo | 08-02-18 | 16:26

Allemaal mooi en aardig dat hele nazigebeuren, maar wat was zijn favoriete gerecht, waar ging de man boodschappen doen, hoeveel vriendinnen had ie, en gebruikte hij wel genoeg drank en drugs om als kunstenaar serieus genomen te worden ?
Tegenwoordig hoef je dat als kunstemaker niet meer te proberen, de nazi uit te hangen, geen hond die dat nog geloofd. Je kan beter net doen alsof je een genezen heaumeau bent, of een travestiet die van mannekleren houdt, en er als een vent bij loopt. Dan staat voor je galerietje op de Prinsegracht een langere rij klanten dan op de wallen en het anne frankhuis samen.

De Briemusketier | 08-02-18 | 16:15

Mooie slotzin!

hustler01 | 08-02-18 | 15:11

Eigenlijk verbaast het me niet. Lucebert heeft een agressief soort linkse toon. Een vertaling van de toon van het nationaal-socialisme. En het antisemitisme is nog steeds ook een linkse hobby.

Rest In Privacy | 08-02-18 | 15:08

In mijn Literatuurboek Nederlands stond vroeger bij Lucebert de navolgende anecdote : Andreas Burnier heeft het verhaal overgeleverd van een troep Leidsepleinfiguren die na sluitingstijd ergens nog wat ging drinken samen met een onderweg opgepikte dronken Duitse matroos. “Plotseling zei hij: ‘Het is jammer dat Hitler niet alle joden heeft kunnen uitroeien.’ Hij haalde een mes tevoorschijn, knipte het open en zei: ‘Ik zou er graag een paar voor mijn rekening nemen.’ […] ‘Waarom vind je dat?’vroeg Lucebert, kalm als altijd, terwijl iedereen de adem inhield. ‘Nou, het is een rotvolk,’zei de zeeman. ‘Ach’, zei de Ariër Lucebert, ‘ik ben nou toevallig een jood hè, maar ik ben het helemaal niet met je eens.’Wij voelden allemaal hoe de geweldige persoonlijkheid van Lucebert de zeeman, mes en al, overweldigde. Even later was hij geruisloos vertrokken.’ (einde citaat), tekst is op meerdere plekken nog te vinden. maakt op zijn minst aannemelijk dat hij er niet zijn hele leven zo over gedacht heeft.

CeesCloosd | 08-02-18 | 13:47 | 3

Of dat de linkse schoolboekschrijvertjes er weer eens met open ogen in waren getuind, net als met die andere deugdschreeuwert, Günther Grass.

kapoerewiet | 08-02-18 | 14:03

Lijkt me een kletspraatje dan wel bedoeld als grap.

Rest In Privacy | 08-02-18 | 15:09

Guenter Grass had vrijwillig dienst genomen bij de Waffen SS. Dat deed Lucebert dan weer niet. Over T.S.Eliot worden ook veel lelijke dingen verteld. Waaronder dat hij antisemiet was.

Rest In Privacy | 08-02-18 | 15:11

"Goed, het is misschien maar beter om eerst als Nazi te mislukken en dan een grote schilder te worden dan andersom."

Bedankt zentt! *koffie van scherm veegt*

Gen. Maximus | 08-02-18 | 13:39

Die man kon niet schilderen die snor lijkt wel een blokje!

bodemloos | 08-02-18 | 13:28

Ach ja. Als je jong bent heb je grootse idealen en weet je zeker dat de mensheid het al 5000 jaar helemaal verkeerd heeft gedaan en dat het helemaal anders moet. De grote idealen waar je mee in aanraking komt moeten met Sturm und Drang, desnoods zonder geweld worden verwezenlijkt, tijdens jouw eigen leven. In die tijd was het fascisme of communisme (alsof er meer dan een cosmetisch verschil tussen beide zit). Tegenwoordig is het alleamaal wat ingewikkelder: klimaat en ecologisme, internationalisme, nationalisme en ook religie is weer helemaal terug dankzij de import van islamitisch overschot.

En daarbij: Zo bijzonder is het niet dat Lucebert sympathie had voor Duitsland. Meer de helft van de Nederland had dat. Nederland was in die tijd veel meer gericht op het continent dan op dat rare Britse eiland en zijn voormalige kolonie. Dat was wellicht anders geweest als William & Mary ooit kinderen hadden gehad en het huis van Oranje de Britse kroon had gehad, maar ja...
Wat er in de jaren dertig tot stand werd gebracht was ook bewonderenswaardig. Van een volkomen failliet republiekje tot een wereldmacht in amper 6 jaar. Ook Joop den Uyl was bewonderaar, zoals zovelen.

Stormageddon | 08-02-18 | 13:17

Sorry

Hensmunter69 | 08-02-18 | 13:06

Gaat dit tot zuiveringen lijden, in navolging van andere "foute" Nederlanders? Boekverbrandingen, straatnamen wijzigen, weg wezen ermee?
Voor mij hoeft dat overigens niet, maar SJW NL staat ook hier meteen klaar?

Gerf | 08-02-18 | 13:03

Tiny Koppijn.
*eens op ondezoek gaan of mijn vrouw daarvan afstamt*

Gele Beer | 08-02-18 | 12:59

Komen we toch weer in PvdA kringetjes terecht bij dit topicje.
Grote vrienden van Lucebert waren natuurlijk de heren Campert en Mulder. Jarenlang vast meningsvormers bij uw geliefde Volkskrant.

Rest In Privacy | 08-02-18 | 12:53

De mooiste over het hele wel/niet foute kunstenaar gebeuren vind ik toch nog altijd deze van Bomans: " Ik ben nooit lid geweest van de cultuurkamer, ik heb de hele oorlog door niets gepubliceerd, sterker nog, ik heb zelfs vóór de oorlog niets gepubliceerd "

zeur | 08-02-18 | 12:44

Dat van die Joodse erfzonde begrijp ik niet zo want als er ooit mensen waren die last hadden van een erfzonde ("de Joden hebben onze lieve heer om zeep geholpen en moeten daar voor in alle eeuwigheid om vervolgd worden") dan waren de Joden het wel. Hebben ze zelf ook het concept van erfzonde in hun religie.
Religies, je hebt er alleen maar last van.

Zzzzooooffff | 08-02-18 | 12:44 | 1

Erfzonde is typisch gr/christelijk en gaat terug op Augustinus. De Joden kennen geen erfzonde. Het is een voorbeeld van framen.

Eeuwig..Op..Vakantie | 08-02-18 | 13:46
-weggejorist-
Hufterst | 08-02-18 | 12:40 | 2

Maakt iemand zijn karakter/fouten zijn schilderijen minder mooi? En als ze door iemand met andere karakter/fouten geschilderd zouden zijn?

dijkbewaker | 08-02-18 | 12:39

"Wij zijn heidenen, wij zijn daarom verplicht in schoonheid te leven!"
Wat een prachtzin!

TooledForTrouble | 08-02-18 | 12:38

De leer van de erfzonde is ook gewoon een groteske

robotpie | 08-02-18 | 12:10

En nu gaan we zeker alle teksten van Lucebert verwijderen want fout in de oorlog?

Rest In Privacy | 08-02-18 | 12:07 | 1

niet nodig ,wel erkennen dat Nederland niet in het verzet ging maar mee hielp de nazi,s fout te laten zijn,

adjudant | 08-02-18 | 12:36

Ach, de huidige bruinhemden vind je tegenwoordig bij Groen Links en D'66. Deze oikofoben heulen al lange tijd met de islamofascisten, die ons land langzaam maar zeker aan het veroveren zijn.

donkeyman | 08-02-18 | 11:58

Alles van waarde is Wehrmachtloos. Dat worden een hoop nieuwe straatnaambordjes de komende tijd.

Ad Hominem | 08-02-18 | 11:58

Wie van PvdA, GL, CDA zouden hetzelfde doen voor Nat(z)ie EU?
Overigens, wat Herr A.D. niet bereikte, probeert het Merkel Duitsland van nu, met behulp van de Juncker, alsnog te realiseren.

Musset | 08-02-18 | 11:56 | 2

De gezinshereniging is zo'n beetje rond las ik. De 1,2 miljoen Deutschlandfahrer hebben de matjes al in huis gehaald.

bodemloos | 08-02-18 | 12:08

Maar dan precies omgekeerd. Vroeger moest het land sterk worden door een homogene bevolking die veel voor elkaar over heeft. Nu is het een multiculti broeinest waar ieder voor zich geldt.

Ivor Biggun | 08-02-18 | 12:56

Ik blijf er bij: die nazi's waren een soort D66. Alle toen hippe ideeën verzamelen om een ideologie te maken.
Wel leuk om proberen te raden wel "hip" idee over 30 jaar het ergst gevonden wordt. Ik gok op de orgaanroof.

frank87 | 08-02-18 | 11:56

Dat wordt nog wat als al die linksmensen erachter komen achter een bepaald model aangelopen te hebben en van de weeromstuit de meest prachtige Helderheid ten toon gaan spreiden.

bodemloos | 08-02-18 | 11:56
-weggejorist-
Rest In Privacy | 08-02-18 | 11:53 | 2

Nu nooit meer zeuren dat alleen links zich met kunst bezig houdt.

Louise-in-de-pels | 08-02-18 | 11:53

Koop ik al een paar jaar alles wat van Lucebert is op want die man moet binnenkort toch een keer het tijdelijke met het eeuwige verruilen (lees: gigantische prijsstijgingen voor zijn werk). Blijkt hij 'Fout' te zijn geweest.
Wel godverdegodver!!! Mijn hele fortuin naar de Filistijnen!

Aristotalloss | 08-02-18 | 11:48 | 6

Je hebt iets gemist: de man is al zo'n 25 jaar dood....

Iknowall | 08-02-18 | 12:07

Donder de hele teringzooi maar op zijn graf. Hoe gaat het met je bitcoins?

Simon_GS | 08-02-18 | 12:15

Simon_GS. De laatste keer dat ik heb gecheckt gingen ze nog helemaal Sky-Rocket!
#notapyramidhoax

Aristotalloss | 08-02-18 | 12:20
▼ 3 antwoorden verborgen

Was hij ook nog pedo dan? Hij hoopt op aanwezigheid van veel lieve kinderen.

Sunir | 08-02-18 | 11:48

Gaap... Het is 2018 mensen.

ikhaatnicknames | 08-02-18 | 11:46

Straks blijkt nog dat de ouders van F. van Jole elkaar hebben leren kennen via een contactadvertentie in Volk en Vaderland.

Rest In Privacy | 08-02-18 | 11:45 | 4

LOL! Je bent naar mijn mening je Zwitsalletje al behoorlijk ontgroeid, ik zal een goed woordje voor je doen ter burele...

eerstneukendanpraten | 08-02-18 | 11:49

eerstneukendanpraten | 08-02-18 | 11:49
Proest. Vraag maar of jij hem kunt krijgen dan.

DrumPiet | 08-02-18 | 11:57

Ik moet me nog steeds een beetje invechten hiero.

Rest In Privacy | 08-02-18 | 11:59
▼ 1 antwoord verborgen

Che Que Vara de kampbewaarder

www.telegraph.co.uk/comment/personal-v...

"We know from Ernest Hemingway – then a Cuban resident – what Che was up to. Hemingway, who had looked kindly on Leftist revolutions since the Spanish civil war, invited his friend George Plimpton, editor of the Paris Review, to witness the shooting of prisoners condemned by the tribunals under Guevara's control. They watched as the men were trucked in, unloaded, shot, and taken away. As a result, Plimpton later refused to publish Guevara's memoir, The Motorcycle Diaries.

There have been some 16,000 such executions since the Castro brothers, Guevara and their merry men swept into Havana in January 1959. About 100,000 Cubans who have fallen foul of the regime have been jailed. Two million others have succeeded in escaping Castro's socialist paradise, while an estimated 30,000 have died in the attempt.

There is little mention of this in the deification of Castro's Cuba among the West's liberal classes. The glorification of Guevara in Che and the earlier The Motorcycle Diaries film conveniently ignores it."

ChatBot | 08-02-18 | 11:45 | 4

Kuifje-in-Afrika | 08-02-18 | 11:47
Klopt, die latere tijd leende zich niet zo voor een romantisch-idealistische film.
Echt ironisch wordt het pas als de CIA later Klaus Barbie inhuurt om Que Vara op te sporen in Bolivia en daarna te vermoorden.

ChatBot | 08-02-18 | 11:52

Dat van Klaus Barbie wist ik niet.

Rest In Privacy | 08-02-18 | 12:14
-weggejorist-
NLmomus | 08-02-18 | 20:23
▼ 1 antwoord verborgen

Ieder die deugt gaat weer los.

Lewis Lewinsky | 08-02-18 | 11:43

Iedereen bepaalt toch zelf of deze info relevant is voor het beoordelen van het werk van deze man? Waarom moet mij opgelegd worden wat ik wel of niet mag bekijken? Als ik, dit wetende, besluit om een gedicht niet te lezen van hem, dan is dat mijn goed recht. Evenzo als ik besluit het gedicht wel te lezen

J.Luns | 08-02-18 | 11:41

En dat stomme zinnetje van hem “alles van waarde is weerloos”, belachelijk!
Wel eens van een tank gehoord? Hartstikke duur en allesbehalve weerloos.

Cheeky Bastard | 08-02-18 | 11:41 | 2

Cheeky bastard!

bodemloos | 08-02-18 | 11:50

Of een JSF

The2Amendment | 08-02-18 | 12:02

Oei, sterk vermoeden Lucebert geen straat, laan of verkeersplein naar em vernoemd krijgt, tevens schrappen tableaus PC Hooft en Prijs der Nederlandse Letteren in werking gezet dat zal em postuum leren die Lucebert!

william7055 | 08-02-18 | 11:41

O, wacht, dit betekent dat over een dag of 3 (nooit in het weekend) Gerard van het Reve aan de beurt is!

Einde van de Domheid | 08-02-18 | 11:39 | 3

Ja want die was Heaumeau en heaumeau is zonde heb ik geleerd van die dame van D66

The2Amendment | 08-02-18 | 12:04

... en woonde samen met een paedeau.

piloot47 | 08-02-18 | 12:21

..... en wou alle sambo´s in een jumbo het land uit sturen.

drs kwenie | 08-02-18 | 13:02

Bert ging alleen maar orde scheppen in chaos...

Tabula | 08-02-18 | 11:38

Buitengewoon geestige laatste zin, eerlijk is eerlijk.
Als die moffen begin jaren 20 met kunstsubsidie waren begonnen hadden we van dat hele nazisme nooit gehoord.

Magdatkandat | 08-02-18 | 11:37

Zeer groot bewonderaar van het werk van schrijver Louis Ferdinand Céline. Toen helder werd dat hij ook sympathie had voor de bezetter in Frankrijk en de ideologie die daarbij hoort was dat wel even schrikken. Zo ook hier bij Lucebert.

Simon_GS | 08-02-18 | 11:36 | 1

Dacht je van Günter Grass, het linkslieve geweten van Duitsland. Bleek ook bij de Waffen-SS te hebben gezeten

Bokito ergo sum | 08-02-18 | 11:43

Als we nou eens af zouden spreken dat tussen ruwweg Ave Ceasar en Heil Juncker iedereen fout was zou dat een hoop gezeik schelen.
Dus inclusief Brutus, Balthasar, John Wilkes, Michael enz. enz. iedereen fout.
Dan zouden we kunnen stoppen met zeiken over het verleden en ons richten op de toekomst.

D-Fens_1963 | 08-02-18 | 11:34

Ok, betekent dit nu dat zijn schilderijen besmet zijn en van de wand af worden gerukt en zijn gedichten verbrand moeten worden en de PC Hooft prijs wordt ingetrokken, want ooit nazi ? We gaan het zien wat de SJW strijdertjes, DWDD, Nieuwsuur, Pauw , Jinek en het NOS journaal hier van gaan maken.

Zwizalletju | 08-02-18 | 11:34

Louis-Ferdinand Céline: Franse rabiate antisemiet, arts, schrijver.
Groots schrijver.
Zijn boeken behoren tot de top der wereldliteratuur.
That's it! Bedenk zelf maar wat u er van vindt. Ik lees zijn werk.
Dus? Evocatus

Evocatus | 08-02-18 | 11:33 | 6

Dan heb je zeker ook al het werk van zijn zus, Dion Céline?

Nuchternederland | 08-02-18 | 11:59

Houellebecq is een van mijn favorieten. De wereld als markt en strijd.

Rest In Privacy | 08-02-18 | 12:12

Ik zat een keer bij Houellebecq in het vliegtuig. Niemand herkende hem, behalve ik. Hij zat de hele (korte) vlucht weggedoken achter Le Figaro. En op het vliegveld van aankomst zag ik hem wegrijden in een auto met een Spaans nummerbord.

Rest In Privacy | 08-02-18 | 13:23
▼ 3 antwoorden verborgen

dat wordt weer met het vingertje zwaaien................

grapjasz | 08-02-18 | 11:27

Heb dat wel geprobeerd maar JJ Slauerhoff en consorten krijg daar hoofdpijn van, Lucebert moet lekker schrijven wat hij wil, zolang ik maar zelf kan bepalen of ik het wil lezen.

Plorkface | 08-02-18 | 11:27

Nah gelukkig is ie al een tijdje de pèp uit. Nog nooit van gehoord. Je hoeft niet alles te weten gelukkig.

Old_Harry | 08-02-18 | 11:25 | 2

De raps van Lucebert waren beter dan die van Kempi.

Rest In Privacy | 08-02-18 | 11:28

Kempi? Dat nsb gedrocht wat zich recentelijk aansloot bij onze moslim vrienden omdat ie aandacht te kort kwam en geen shemale wilde neuken?

Old_Harry | 08-02-18 | 11:38

Het is schrikken als Lucebertfan, maar ik deel uw conclusie: "Goed, het is misschien maar beter om eerst als Nazi te mislukken en dan een grote schilder te worden dan andersom." Als iedereen zo goed kon relativeren, dan was er wellicht wat minden verzuring nowadays...

Nicky uit Amsterdam | 08-02-18 | 11:21 | 1

Klopt, maar hij had het niet moeten verzwijgen, dat maakt zijn engagement minder geloofwaardig.

Rest In Privacy | 08-02-18 | 11:38

Ben beetje liefhebber van Lucebert maar het is waar, de kunstenaar kan zichzelf niet scheiden van van zijn kunst, daarom is en blijft Wagner een lul, Don Gesualdo die zijn vrouw en haar minnaar vermoordde naar, en de architectuur van Speer altijd deel van een nazidroom.
Het is natuurlijk goed mogelijk om afstand te nemen van een bepaalde denkrichting.
Maar dat moet dan wel publiek zijn....

Einde van de Domheid | 08-02-18 | 11:21 | 4

Einstein was ook een rotzak tegen zijn vrouw. Wat is die relativiteitstheorie nu toch stom.

frank87 | 08-02-18 | 12:06

Eenmaal Wagner, altijd Wagner, toch?

PresidenteDeConjovia | 08-02-18 | 12:56

Bij de gebouwen van Albert Speer is het moeilijk om van 'architectuur' te spreken. Architectonisch gezien zijn het voortbrengselen van een zieke geest. Dat is gewoon vast te stellen bij zijn horizontale taartlaag op taartlaag stapeling van alleen maar rondboog ramen met daarbovenop een taartlaag van alleen maar met tympanen bekroonde ramen enz. enz., maar verticaal ontbreekt de samenhang geheel! Een ander chapiter is de architectuur van de Italiaanse fascisten. Het EUR complex bij Rome is schitterend.

Eeuwig..Op..Vakantie | 08-02-18 | 17:14
▼ 1 antwoord verborgen

En ik altijd maar denken dat de linkse Gutmensch onder aanvoering van de lul van de eeuw in zijn witte onderbroek zijn pijlen voornamelijk zou richten op de nieuwe nazi van deze tijd, ons lavendelzakje. Maar nee, er moet weer op iemands graf worden gespuugd die zich niet meer kan verdedigen.

eerstneukendanpraten | 08-02-18 | 11:20 | 1

Lees het artikel onder de link eerst maar eens en bedenk dan wat een pertinente nonsens je hier schrijft. Herhalio.

DrumPiet | 08-02-18 | 11:59

Goed fout is niet lelijk!

Rest In Privacy | 08-02-18 | 11:19

Ik denk dat de biograaf het wel goed heeft gezien. Als kind de oorlog in, als volwassene eruit.

DrumPiet | 08-02-18 | 11:19

hier gaat het Van Jole-effect in werking, let maar op.

Bert Konterman | 08-02-18 | 11:18

Tsja, bijna de hele SP vereert Pol Pot en Stalin nog steeds.
Maar die schrijven dan ook geen gedichten dus niet interessant.

2voor12 | 08-02-18 | 11:15 | 2

Kunt u die beschuldigingen met feiten staven?
Bij voorbaat dank.
Ben benieuwd, Evocatus

Evocatus | 08-02-18 | 11:30

De rozige bloemknop is opengegaan zich haastend naar het bleekblauwe violet en, aangeraakt door een lichte tocht buigt het lelietje van dalen zich over het gras. J.stalin

dhrat | 08-02-18 | 13:02

[ ] Naïve jongeman die door zijn ouders dakloos was gemaakt die in een heel andere tijdsgeest een ongefundeerde, tendentieuze en nodeloos kwetsende beslissing heeftgenomen.

{ } Als je tegen het nazi-regime hebt aangeschurkt, kun je gewoon Prins van Oranje worden dus wat is het probleem ?

netniet | 08-02-18 | 11:13 | 1

En die is chapeau.

BenPakdee | 08-02-18 | 11:31

Louche bert

Louise-in-de-pels | 08-02-18 | 11:13 | 3

Klopt. En de schilderijen van Ernie zijn veel artistieker.

Rest In Privacy | 08-02-18 | 11:34

Hehehe.

Lewis Lewinsky | 08-02-18 | 11:46

Mooi bedacht haha!

Bardeau | 08-02-18 | 23:29

Alles van waarde is wehrlos.

piloot47 | 08-02-18 | 11:11 | 2

Lol

Lewis Lewinsky | 08-02-18 | 11:27

Nee hoor, alles van waarde is wehr machtig.

Gajus | 08-02-18 | 11:28

O jee, nu gaan ze het druk krijgen op de Rietveld Academie.
"Ve vant to meek thies a save place for our students, zo ve have to remove anything that contains ze name of Lucebert"
Studenten en leraren rennen wanhopig de hele campus over, zoekende naar Lucebert-facisme. Just another day at The Rietfield Akademy.

The2Amendment | 08-02-18 | 11:10

Ik vond het altijd een mooi gedicht

Visser van Ma Yuan

onder wolken vogels varen
onder golven vliegen vissen
maar daartussen rust de visser

golven worden hoge wolken
wolken worden hoge golven
maar intussen rust de visser

Maar ik begrijp dat ik het vanaf nu, policor gezien, niet meer mooi mag vinden.

* Vanaaf lekker Nibelungen draaien gaat ...

Arnold Layne | 08-02-18 | 11:10

Ach, prins Bernard was lid van de SS, en prins Claus was lid van de Hitlerjugend. En premier Joop den Uyl was ook een groot bewonderaar van Hitler. Lucebert bevindt zich in goed gezelschap.

Osdorpertje | 08-02-18 | 11:10 | 4

Nee, Luns was nooit NSB-lid. Bovendien had zijn broer hem aangemeld.

Rest In Privacy | 08-02-18 | 11:24

Ik ontken alles ...

J.Luns | 08-02-18 | 11:32

Aantjes was een lulletje die postbode werd bij de Germaansche SS om zich te drukken. Is totaal gekruisigd en kreeg niet de mildheid toebedeeld die Lucebert waarschijnlijk wel zal gaan ontvangen. Die is nu eenmaal geliefd in kringen van interlektuelen en andere rode broeken. Vraag me af wat er zou gebeuren in het hypothetische geval dat dit bekend zou worden over de vader van Baudet of de oom van Wilders: het land zou te klein zijn.

drs kwenie | 08-02-18 | 11:38
▼ 1 antwoord verborgen

Is het gedicht "de vaantjes hoog, de rijtjes vast gesloten" ook van Lucebert??

Gajus | 08-02-18 | 11:09 | 2

Dat is toch dat lied dat op 18 maart in Amsterdam door het zwarte blok der Verenigde Deugdemonstranten gezongen gaat worden?

piloot47 | 08-02-18 | 11:16

@piloot47, je zou er wel eens niet ver naast kunnen zitten.. Liedjes over kameraadschap en zo. (En daarmee anderen uitsluitend)

Gajus | 08-02-18 | 11:26

Ach, mijn familie was zo fout als wat, ga niet oordelen.

Bokito ergo sum | 08-02-18 | 11:06 | 3

Mijn opa overleed in een Duits concentratiekamp. Het stormde, en hij waaide van de wachttoren.

Rest In Privacy | 08-02-18 | 11:26

@ Kuifje, da's niet best dan. Nazi als opa, rascist als bedenker.

Nuchternederland | 08-02-18 | 11:56

Ik ben gelukkig heel geëngageerd, dus het wordt me allemaal vergeven.

Rest In Privacy | 08-02-18 | 12:14

Die laatste regel, Zentgraaff... Fraai!

Gajus | 08-02-18 | 11:06 | 4

Ja, heel fraaie laatste regel. En link van Fawlty is ook geweldig!

drs kwenie | 08-02-18 | 11:28

Schitterend! Dank, waarde Basil.
Dit soort reclames kón vroeger nog, toen we nog collectief begrip hadden van het verschijnsel "humor".

Gajus | 08-02-18 | 11:30

Eens! Eeen hele mooie laatste regel....

Iknowall | 08-02-18 | 11:51
▼ 1 antwoord verborgen

Zo te lezen was het nog een pedo ook.

DrumPiet | 08-02-18 | 11:06 | 1

En ook een niet al te slimme papenkop, erfzonde is niet een Joods, maar typisch gristelijk begrip.

vliegende knorrepot | 08-02-18 | 11:22

Altijd al een mongeaul gevonden die Lucebert. Next!

MagIkAlWeer | 08-02-18 | 11:05

Kotsen: weer zo'n typische onderbuikreactie...

zwarte_weduwe | 08-02-18 | 11:03

Dat was schrikken voor biograaf Hazeu.

Rest In Privacy | 08-02-18 | 11:02

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl