Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GS-redactie kiest Nieuwsfoto's van het Jaar 2017

Ach wie houden we voor de gek wij zijn ook dol op lijstjes en overzichten en terugblikken en Dingen van het Jaar. Hier onze fotoselectie van foto's van het jaar, inclusief onmisbare bonusfotobewerking.

De Blokkade van Dokkum
Zaterdag 18 november 2017, 10:57 uur, A7 bij Oudehaske (FRL). Ze kwamen er niet langs. Oprjochte en zeer goed geïnformeerde Friezen stoppen twee aftandse stinkbussen vol randstedelijke kinderfeestvernielers die op weg waren naar de landelijke Intocht van Sinterklaas en Zwarte Piet te Dokkum. Iedereen en z’n moeder driewerf huilie huilie over het eeuwig recht van demonstratie, maar ze kwamen er niet langs, en het werd een van de vrolijkste kinderfeestjes van de laatste jaren. Bedankt Blokkade-Friezen. Bedankt Jenny. Tot hier. Niet verder. Zo simpel kan het zijn. (Pritt)

De Luchtfoto die Alles Zag
De Meest Nederlandse Nieuwsfoto van het Jaar was deze luchtfoto, gemaakt in de bossen bij Zeewolde, van mannen in witte pakken bij wat de vindplaats van het lichaam van de vermiste Anne Faber zou blijken. Een ANP-fotograaf maakte de foto vanuit een gecharterd vliegtuigje, je ziet de forensische mannetjes omhoog kijken en je proeft hun verbazing, de politie werd boos, op sociale media ontstond voorspelbare morele verontwaardiging, en nieuws volgend Nederland hield de adem in. De vermissing van Anne Faber kwam hier ten einde, en de zaak vat dit land aardig samen.

Een mooi meisje raakt vermist. Op social media verschijnen oproepen om naar haar uit te kijken. De laatste selfie duikt op - verregend maar ogenschijnlijk zorgeloos. De route wordt bekend, haar fiets gevonden, theorieën delen zich en steeds meer mensen kijken, lezen en zoeken mee. Een verdachte komt in beeld, het medeleven van Nederland uit zich in verontwaardiging en woede. Over alweer een mislukt sociaal experiment. Over de geur van wantoestanden die opstijgt uit psychiatrische kliniek Altrecht. Over psychologen die volgens de postmoderne richtlijnen van alle daders slachtoffers maken, maar die vervolgens nooit lijken te kunnen accepteren dat uit hun diagnose niet per definitie genezing kan volgen.

Sommige mensen zijn ongeneeslijk slachtoffer van zichzelf, en het is aan de veiligheidssystemen van de samenleving om te voorkomen dat zulke slachtoffers daders worden, laat staan dat daders de kans krijgen om hun daden te herhalen. Bij Anne Faber heeft het systeem daarin gefaald, mede omdat de dader te gretig tot slachtoffer was gepromoveerd.

Dat is wat de luchtfoto van de mannen in de witte pakken laat zien. De zachte sociale wetenschap heeft met een brede verfroller een psychologische puinhoop geschilderd en de toegepaste forensische wetenschap mag het met haar kleine kwastjes, pipetjes en pincetten komen opruimen. Alweer.

De luchtfoto maakte ingehouden machteloosheid los die zich, zoals zo vaak, in moralistische verwijten op de boodschapper richt. Want deze foto betekende de dood van de hoop op een goede afloop en frustratie over onwelgevallige feiten heeft nou eenmaal vaak de gemakzuchtige neiging om zich te uiten tegen een proxy - ditmaal dus de perfide persfotodienst ANP.

Het veranderde niets. Anne is vermoord. Wat rest, is een rechtssysteem waarin Michael Panhuis, dader van Faber en slachtoffer van zichzelf, veroordeeld wordt tot een lang traject richting een nieuwe kans op deelname aan een samenleving waarin hij nooit zal functioneren. (Klik hier voor 10mb hi res)(Van Rossem)(sorry voor de lap tekst)

BAM

Rico vs Jamal
Natuurlijk, op papier was het slechts een lucratief potje matten zoals we dat het hele jaar door zien. Maar we waren erbij, en tussen de regels door was het toch heus wel iets meer dan dat. Hoe dan ook was het reden voor een bezoekje aan de bedrijfsarts de volgende ochtend, want hartklachten alom. De spanning was onhebbelijk want ONZE RICO werd 2,5 rondes lang weggetikt door die Berberse siege engine en op een of andere manier, we kunnen de vinger er niet echt op leggen, gunden we dat de andere helft van de zaal eigenlijk niet. MAAR TOEN, in ronde vier werd de atleet van de kroegvechter gescheiden, kon Jamal z'n handen niet meer omhoog houden, trok Rico hem het diepe water in en bekocht hij het uiteindelijk met een KO straight from hell. Mannen, edoch vooral Rico, bedankt voor een memorabele avond. (Spartacus)

Ouwe koffieboon

De kranige koloniaal
Uw correspondent koloniale waren en aanverwante artikelen kon natuurlijk niet om deze prachtige kop heen. De Molukse veteraan die na jarenlang talmen en kwezelen van de Nederlandse overheid toch de erkenning kreeg die hij verdiende. Zoveel geschiedenis in een foto: de dekolonisatie, die schofterige behandeling van de trouwste KNIL’ers, het treinkapersverhaal, hun navolgers op de brommer - nee, geen twijfel mogelijk. Daarnaast is het gewoon een prachtig beeld, zo’n gegroefde kop van een kranige ouwe baas. Vijf koffiekleurige tropenreeten. (Zentgraaff)

Hmmmm. Döner...

Een hapje gillende Turk
Als een slaafse afgevaardigde van de Turkse dictator Erdogan het land wordt uitgelazerd, komen de in Nederland wonende Turken natuurlijk in actie! Want in Nederland wonen voorts louter nieuwe Hitlers en mensen die kinderen verhandelen. Gut wat hebben de in Nederland wonende Turken het toch slecht en wat worden ze gediscrimineerd door die gore Hollanders. Dus dan kom je op voor je eigen land, Turkije natuurlijk, want fuck Nederland! Wie denken die kaaskoppen wel niet wie ze zijn, zomaar een zelf bepalen welke ministers op bezoek mogen komen en welke niet? Op de foto een racistische Hollandse herder die met zijn fascistoïde tanden een stuk halalvlees uit een gillende keukenturk grist. Een uitermate succesvolle samenwerking tussen mens en dier. Kale Turk die de boel nog probeert te sussen en als gedetailleerd klapje op de Ottomaanse vuurpijl: een half sigaretje op de stoep naast het hoofd van het lijdend voorwerp. Dit is helemaal geen foto, dit is kunst. (Mosterd)

Terugkijken op een nieuwe renaissance

Veldheer Hiddema overziet zijn gebieden
Alle clubs uitgeschakeld in de Europacup, Oranje niet naar Rusland, maar gelukkig is er nog iets om trots op te zijn. De jonge en kundige verkeersleiders die Theofiel Hiddema, luitenant van de Renaissancevloot, op Schiphol aantrof bijvoorbeeld. Salus populi suprema lex esto! (Ronaldo)

Bonusfotobewerking stopt de 'it' in Witte Onderbroek
Unaniem door de hele redactie gierend van het lachen gekozen tot Joligste Fotobewerking van 2017. Dit is de beeldbewerking die het met te veel hete lucht opgeblazen ballonnetje van #MeToo doorprikt, want met de ontmaskering - door GeenStijl, hihi - van Francisco van Jole als aanrander werd de Nederlandse tak van #MeToo clownesk. Iedereen & z'n Joop-redacteur deed of de neus bloedt, het hele Mediapark is al maandenlang in ons kent ons omerta-modus, en wat van een verzet tegen machtsmisbruik fluks was afgegleden naar een heksenjacht op kleedkamergrappen, viel dood in voldragen hypocrisie. En alhier zitten we nog steeds te schuddebuiken omdat de meest moralistische vingerwapperaar van het Nederlandse internet voorgoed in zijn hypocriete hemd én witte onderbroek staat. En iedereen en z'n mediamoralist die hem de hand boven het hoofd houdt, ook. (Fotoneuq: Conan de Rabarber)

Reaguursels

Inloggen

pa_niek is een gülenpijpertje.
mr.money is eek gülenpijpertje.
mad1950 is een gülenpijpertje.

Eerlijkegast | 28-12-17 | 21:18

Geen twijfel mogelijk. Veldmaarschalk Hiddemeister!!!

Reaguurder73 | 27-12-17 | 22:36

Mijn stem gaat naar "Dokkum", als symbool van de herrijzenis van De Nederlander.

MickeyGouda | 27-12-17 | 21:44

Nog even iets over Van-Jole-gate, de affaire met de Don Juan van de Witte Onderbroek. Ik vond dat GS dit onderwerp goed oppakte. Van Jole is een hypocriete zakkenwasser en zijn talentloze redacteuren (v) hebben de ruggengraat van een glibberige paling. Duidelijk genoeg.
Maar wat ik mistte in de bespiegelingen is het gegeven dat Van Jole meegewerkt heeft aan TV-programma’s van de VARA waar het de gewoonte was om( veel) vrouwen uit te nodig (als deskundige, als jurylid, of als tafelgast), en waarbij het criterium gehanteerd werd dat ‘bij gelijke geschiktheid lekkere wijven de voorkeur krijgen’. Een van Francisco’s collega’s maakte er een gewoonte van om het telefoonnummer van de vrouwelijke gasten te vragen, en ze na afloop van de uitzending met complimenten te overladen. Daarna volgden steevast diverse telefoontjes met als strekking ‘we gaan je binnenkort weer uitnodigen en wanneer gaan we nu samen met z’n tweetjes de uitzending evalueren?’.
Vrouwen die niet op deze avances ingingen, kregen nooit meer een uitnodiging voor het betreffende TV- programma. En dit is natuurlijk waar MeToo over hoort te gaan: machtsmisbruik. En dat allemaal bij de VARA. Van Jole stond erbij, keek ernaar, deed er zelf waarschijnlijk ook aan mee, en hield en houdt zijn bek erover. Maar ondertussen wel met een opgeheven vingertje naar anderen zwaaien. Vuilnisman, kan deze VARA-zak ook mee!!

Rest In Privacy | 27-12-17 | 20:00 | 2

Interesting insight.

Basil Fawlty | 27-12-17 | 20:38

Zoek dit alsnog eens uit aub.

hustler01 | 27-12-17 | 22:30

Volgens mij sloeg Rico Jamal toch echt pas in de vijfde (en laatste) ronde TKO. En dat hij 2,5 ronde weggetikt werd? Volgens de jury heeft hij alleen de eerste ronde verloren. Spannend was het wel.

Handige Harrie | 27-12-17 | 19:47

Miste de foto van de rooie boei en van de op d'r Zweedst minachtende blikken van een publieksbeschimpster. (Die serie wordt in 2018 voortgezet). Verder al die handtastelijke Junckerklopklop vergezeld van een op instorten staande bebrilde EUkorsakovblik. Miste voetballutsers. Miste fotografische kwaliteit, foto's die bij hun verhaal geen steun nodig hebben van tekst.

Eeuwig..Op..Vakantie | 27-12-17 | 19:17 | 1

Inderdaad, prachtige foto die toont dat Alexander Penthouse Pechtold menselijk is.

O2Neutraal | 27-12-17 | 19:38

Dokkum. Resistance is not that futile.

Ernst Oosters8389 | 27-12-17 | 18:16

Voor mij was 2017 een meer dan uitstekend jaar met Dokkum als icing on the cake en zoete, ijskoud geserveerde wraak op t werk.

Dag meneer de Belgische VP!!!!!

echt_links | 27-12-17 | 17:48

Elk jaar weer, het ene jaar meer fucktup dan het andere, maar elk jaar weer.

Plorkface | 27-12-17 | 17:19

Geheugen van een goudvis. Bijna alle momenten zijn van de laatste maanden.

ristretto | 27-12-17 | 17:14 | 1

Dokkum. Al was het maar dat de Bijlmer even stil werd.

ristretto | 27-12-17 | 17:15

Nou dankjewel Mosterd, door jouw stukje ging mijn bloed koken.
En het was niet eens de beste foto in dit rijtje.

Draak uit Brabant | 27-12-17 | 17:08

Ik ga voor 't hapje turk, ik hoop alleen dat de hond niets opgelopen heeft.

pa_niek | 27-12-17 | 17:04

Dokkum. Achterhoedegevecht van conservatieven.
Rico vs Jamal. Plaatsvervangend gevecht voor conservatieven.
Anne Faber. Gevecht om de aandacht tussen de media.
Enz. enz.
Het was een jaar zonder vrede.

Koos Knak | 27-12-17 | 17:03 | 1

Ik zou Dokkum progressieven willen noemen. Een einde aan de verstikkende politiek correctheid van de linkse kerk, die ons land al 40 jaar in zn greep houdt.

Rest In Privacy | 27-12-17 | 17:27

Ik kies “Een hapje gillende Turk” alleen jammer dat die herder zijn poot pakte in plaats van zijn strot.

mr.money | 27-12-17 | 16:54

Nou was voor mij een klote jaar, kijk uit naar 2018
Mooiste was toch Dokkem.

gato | 27-12-17 | 16:46 | 3

Januari 12 vader overleden, 4 maanden later , moeder overleden
poes dood, september onze necrosis. Maar Anne Faber was heel erg, Ben blij met die Dokkumers, ons landje gaat het goed doen,

gato | 27-12-17 | 18:10

't Is zo een kerstfilm wat u opnoemt. Sterkte er mee, leven gaat door en tijd slijt!

Van Urk | 27-12-17 | 18:21

Bedankt, het gaat ook wel beter, heb het wel verwerkt nu,

gato | 27-12-17 | 18:35

De foto van Dokkum. En niet vanwege die blokkade op zich maar de enorme ommezwaai die het teweeg heeft gebracht. De nederlanders durven er nu eindelijk massaal voor uit te komen dat ze Zwarte Piet gewoon zwart willen houden en het gezeik zat zijn. Het is de dag dat de beroepsgekwetsten en hun aanhangers bakzeil moesten halen.

2voor12 | 27-12-17 | 16:43 | 1

Nou ja,massaal. Genoeg mensen die er geen probleem mee hebben dat hij aangepast word. Gebeurt al jaren trouwens maar alleen blinden kunnen dat niet zien.

miko | 27-12-17 | 17:46

Hoe de altijd in het verdomhoekje gedrukte hardwerkende Urker vissers een windmolenonderdeel opvisten. Een onverwacht moment waar een afgeleide van de milieubeweging botst met mensen die werken in- en leven van de natuur. Ik vind treffend.

imgnh.rgcdn.nl/cbb4782163d64cf2a8cb19d...

Van Urk | 27-12-17 | 16:43 | 1

Prachtig. Ja dat is weer nieuws dat niet eens nieuws werd. Dank voor de foto.

Lupuslupus | 27-12-17 | 16:52

Prachtige foto's, stuk voor stuk. De bijschriften zijn literaire hoogstandjes. Ik kan geen keuze maken (nog niet).

Avin | 27-12-17 | 16:42

Aan het karige nieuwsaanbod om een selectie uit maken kan men concluderen dat de gouden doofpottriangel van Parlement - VenJ - MSM uitstekende targets hebben behaald dit jaar. Hou jij ze arm houden wij ze dom. evajinek.kro-ncrv.nl/files/styles/sat...

HdJ | 27-12-17 | 16:39

Ik ga voor de slag bij Dokkum. Met grote afstand van de rest. Eerste tekenen van verzet. Historisch moment.

Roy020 | 27-12-17 | 16:39

En dat mooie meisje in Maleisie: sorry Bart biography.yourdictionary.com/articles/... maar het leven is kudt. Vooral dan zonder.Dat ik met Mariah Carey weg kom is iets anders dan dat ik echt blij ben met de minder autitistische medemens. Dan maar wegggejorist.

Rest In Privacy | 27-12-17 | 16:23

Waarom is GS zoveel leuker dan de NPO. Ik kan met gemak een hele dag op GS koekeloeren, maar een avond NPO houd ik dus echt niet vol.
Leuk weer, die keuzes van foto's.
Die eerste foto; de verrukkelijke burgerlijke ongehoorzaamheid van een stel goede Friezen die echt geen kwaad in de zin hebben.
Foto 2, vooral het verhaal. Een dode, het wordt zo gemakkelijk een getal. Maar de gruwel is nauwelijks te beschrijven. En dan gaat de aandacht naar de dader. De totale HORROR.
Foto 4, de Molukker. Molukkers, daar kan ik sympathie voor hebben. Ik kende er enkelen en ze komen vaak uit een christelijke nest. En als ze Nederland niet kunnen begrijpen, begrijp ik dat. Maar voor de kapingen heb echter ik nul waardering.
De rest van de foto's zegt me weinig.
Zo, weet u dat ook weer.

marjen | 27-12-17 | 16:23 | 2

Fijn dat ik je mening weet en ben het ook nog eens met je eens.
Mijn beste vriend is een Molukkker, maar de kaping was vreselijk.

gato | 27-12-17 | 16:44

helemaal eens. fotokeuze en het verhaal. Deze Molukkers verdienen respect, dat hebben ze meer dan verdiend.

zeiksmurf | 28-12-17 | 09:47

Het jaar kort en bondig samengevat. De Leeuwinnen die Europees kampioen voetbal zijn geworden hadden hierbij moeten staan.

Jorisendedraak | 27-12-17 | 16:23 | 1

Misschien krijgen we straks de sportmomenten van het jaar.

gato | 27-12-17 | 18:02

Ondanks sommige positieve foto's, (mijn keuze: het dappere Friesland, Molukse veteraan en hond.bijt.turk) was het toch best een triest jaar.
Met dank aan de redactie van GS voor deze nieuwsfoto's.

Lupuslupus | 27-12-17 | 16:22

Dokkum is het voor mij. Sprankje hoop dat we nog niet verloren zijn.

overVecht | 27-12-17 | 16:17

luchtfoto, leuk voor familie en vrienden, ik had hem weggelaten.

drastic | 27-12-17 | 16:17 | 1

Wie zegt dat die familie en vrienden op GS meelezen? Ik begrijp uw punt wel hoor maar als je zo gaat redeneren kun je nog maar weinig foto's plaatsen. Die foto is ook niet speciaal van GS maar heeft overal op het internet gestaan.

Lupuslupus | 27-12-17 | 17:03

Ik mis trouwens de foto van de Zuid-Koreaaanse Slet onder een Noord-Koreaanse kerstboom.

Rest In Privacy | 27-12-17 | 16:17

Toch wel leuke momentjes gehad dit jaar :)

peterdh | 27-12-17 | 16:13 | 1

Koester ze zou ik zeggen.

Lupuslupus | 27-12-17 | 17:00

De Don Juan van de Witte Onderbroek. Ik ga daar straks nog iets uitgebreids over zeggen. Nu eerst nos-nos op een Afrikaans terras.

Rest In Privacy | 27-12-17 | 16:11

Ja Dokkum, is de aller beste.

vanrechteren | 27-12-17 | 16:10

Die hapje gilturk mag wel weg. We hebben net al zo iets goors gehad als oliebol met Frankfurter.

miko | 27-12-17 | 16:09

Ik denk dat we allemaal de foto.die.u.niet.wilt.laten.zien nog wel op ons netvlies hebben.

Lupuslupus | 27-12-17 | 16:59

Langere tekst bij Anne Faber: chapeau. Sorry niet nodig!

Reykjavik | 27-12-17 | 16:06

Met stip op 1 : De Blokkade van Dokkum

kneuterzak | 27-12-17 | 16:05

De luchtfoto. Diep triest....

RamondeM | 27-12-17 | 16:05

Mooi lijstje redactie!
Die geweldige 'racistische' hond is voor mij de winnaar. Je ziet die tandjes glimmen, hap, hap, njam, njam, turkenreedt! (dit overigens afkomstig van een kattenliefhebber).

Der Hiddemeister een goede tweede.

Ik mis hier overigens het NL vrouwenvoetbalteam, mag er toch ook wel bij, als positieve noot?

EefjeWentelteefje | 27-12-17 | 16:03

In bovenstaand rijtje van matige foto's is die blokkade de beste. Die running gag over Van Jole + witte onderbroek heeft inmiddels een enorme baard. Tijd voor GS om te erkennen dat het ze niet is gelukt om hem werkloos te maken.

Gezellig! | 27-12-17 | 16:02 | 1

Porcodio, jij bent gezellig zeg! Tijd om in een augurkenpotje te gaan wonen.

ristretto | 27-12-17 | 17:12

Ik vond het onderwerp een beetje uitgemolken maar de Feauteaufuck was wederom groots van Coon.
Die dus,de IT! soep

miko | 27-12-17 | 15:56 | 1

Neem een pilsje van me ;-)

Conan de Rabarber | 27-12-17 | 16:15

Was me m'n jaartje weer wel ja

Londenaer | 27-12-17 | 15:50 | 1

En dan onze lieve reaguurder ook nog dood, arme necrosis, ik mis je.

gato | 27-12-17 | 18:04

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl