achtergrond

Geenstijl

Bassiehof - Make Hennis great again

met 148.431 voorkeurstemmen kan ze terug in de Kamer

met 148.431 voorkeurstemmen kan ze terug in de Kamer

Bizar detail in de hele mortieraffaire waar minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) in verzeild is geraakt, is dat ze op dinsdag 19 september tegen BNR zei te verwachten terug te keren in een nieuw kabinet. Opmerkelijk omdat zoals mijn jonge vriend Sywert van Lienden in enkele messcherpe tweets aantoonde dat de bewindsvrouw al op de hoogte was van de conclusies van het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV). 

Dat lijkt een detail maar zegt veel over hoe Hennis haar ministerschap invult. Ik vroeg zaterdag aan OVV-perswoordvoerder Wim van der Weegen wanneer het Ministerie van Defensie nou precies inzage kreeg in de conclusies van het rapport en hoeveel tijd het kreeg om te reageren in de zogenaamde 'inzagereacties'.

Hij vertelde mij dat het concept-rapport eind juni naar het minsterie is gestuurd, Defensie kreeg vier weken de tijd om er op te reageren. Dus Hennis was aan het begin van de zomer al bekend met de conclusies van het rapport. Anderhalve maand later bij BNR een plek in het kabinet opeisen toont het gebrek aan een politieke antenne in een zeer gevoelig dossier.

Wat Hennis nu rest is een eervolle aftocht: dat betekent bij het komende debat dinsdagmiddag met gebogen hoofd de toorn van de Tweede Kamer ondergaan, uitleggen waarom je het anders ziet, ruimhartige excuses aan de nabestaanden en dan de mededeling later op de dag een ontslagverzoek bij de Koning in te dienen.

En zeker niet terugkeren in een nieuw kabinet, al is de kans gering dat formateur Mark Rutte een dergelijk verzoek zal doen in zo'n scenario.

Maar: gezien de 148.431 voorkeursstemmen bij de verkiezingen in maart bestaat voor Hennis de mogelijkheid terug te keren in de Tweede Kamer, dat enorme mandaat ligt er nu eenmaal. Ze maakte zich in haar gloriedagen in het Europese Parlement hard voor de rechten van de luchtvaartpassagiers, voor gelijke rechten van mannen en vrouwen en voor homoseksuelen en voor bescherming van privacy. Applaus viel haar ten deel.

Daar ligt dus een taak voor Hennis. Natuurlijk, het Regeerakkoord zal door de deelname van het CDA en met name de orthodoxe ChristenUnie grotendeels dichtgetikt zijn en de minimale meerderheid van de helft plus één biedt het nakende Rutte III ook weinig ruimte.

Toch kan Hennis haar zonden wegwassen en zichzelf verlossen door in de Kamer te gaan zitten en angst in de harten van de coalitiegenoten te jagen. Juist met de onderwerpen waarmee ze furore boekte. En dan niet zoals het jammerlijke voorval met de weigerambtenaar destijds maar door met rechte rug principes te tonen. Dualisme terug te brengen in Den Haag. Make Jeanine Hennis great again!

Mocht Hennis na haar vertrek niet in de Nationale Vergaderzaal willen terugkeren, laat ze dus 148.431 kiezers zitten. Bovendien treedt dan onherroepelijk de hier eerder geformuleerde Rehwinkel Richtlijn in werking: dan ook geen functie in het openbaar bestuur. Het Kamerlidmaatschap laten liggen en wel burgemeester of anderszins worden, is geen optie.

Wat dan overblijft is opname in het lijstje van falende VVD-bewindspersonen zoals Ard van der Steur, Ivo Opstelten, Fred Teeven en Frans Weekers.

De mestvaalt van de parlementaire geschiedenis, nietwaar?

BAS PATERNOTTE

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.