Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

VooroordeelGrafiek: PVV'er is boos, SGP'er gelukkig

gelukenoptimisme.pngTerwijl u in de overtikmedia kon lezen dat Nederlanders minder pessimistisch zijn geworden, zaten wij de hele ochtend naar dit grafiekje te staren. Dat is dus ook afkomstig uit de nieuwste editie van de driemaandelijkse wetenschappelijke thermometer in de nationale onderbuik Burgerperspectieven van het SCP. Ieder bolletje in dit plaatje staat voor een groep mensen: SP-stemmers, Reformatorisch Dagblad-lezers, Hart van Nederland-kijkers etc. etc. Voor iedere groep heeft het SCP het percentage mensen dat zegt gelukkig te zijn genomen, en daar het percentage ongelukkige mensen van afgetrokken. Hoe rechtser in het plaatje, des te gelukkiger de groep gemiddeld is. Hetzelfde hebben ze gedaan voor de vraag hoe mensen het vinden gaan met Nederland, maar dan op de verticale as. Hoe hoger in de grafiek, des te groter het percentage mensen zegt dat het de goede kant opgaat, vergeleken met het percentage dat zegt dat de verkeerde kant opgaat. Als u goed naar de as-verdeling kijkt, ziet u dat Nederlanders nog altijd vaker pessimistisch dan optimistisch zijn over de toekomst van ons land, behalve als ze VVD66 stemmen. Ook leuk: qua geluksoptimismeprofiel lijkt de gemiddelde Volkskrantlezer het meest op een 50PLUSser en van het kijken naar dit soort interviews word je dus hartstikke ongelukkig. En omdat we causaliteit en correlatie toch zo lekker aan het verwarren zijn, kunnen we ook claimen dat het kijken naar Bejaardenhof reuze-goed is voor uw humeur. Veel soosjeloogies lees-, kijk-, en duidplezier!

Reaguursels

Inloggen

Titaantje, de geschiedenis heeft keer op keer uitgewezen dat revoluties niet geschieden bij meerderheid in de bevolking. Het draait om fanatiekelingen die een groep inspireren en de schil daaromheen kunnen manipuleren. De bevolking die buiten deze schil zit is ongeorganiseerd en heeft weinig gemeenschappelijk om tegen de revolutie in te gaan. Fanatiekelingen zijn er in de islam zat, de schil daaromheen is ruim aanwezig. Bij andere landen lag het omslagpunt op circa 15%. Een meerderheid is daarom absoluut geen vereiste. Als je het Nederland van 30 jaar geleden naast het Nederland van nu plaatst, is de invloed van islamitische regels astronomisch, terwijl de economische waarde van deze bevolkingsgroep nihil is, wellicht zelfs negatief. Het bekritiseren of analyseren van het gedrag van de profeet is gevaarlijk en wetten moeten worden aangepast en gecreeerd om de gedragingen van islamieten mogelijk te maken (Mo de perfecte mens was een van de ergste misdadigers die ooit heeft geleefd). Indien dit alles geen islamisering is....

illuvatar | 31-12-16 | 15:00

corbiere | 31-12-16 | 11:39
Er vindt geen islamisering plaats, en al helemaal niet op het platteland. Onbekend maakt onbemind, dat is wat daar speelt. Allemaal aangeprate angstbeelden door die geblondeerde geestdrijver.
Wat laten we eens kijken naar dat begrip islamisering. Wat houdt dat in? Een moskee op de hoek van de straat? Een halal eethuisje? Zuigvloggers voor de supermarkt?
In alle eerlijkheid is dat geen islamisering maar de (logische) gevolgen van een vrije en open maatschappij.
Islamisering houdt in dat de open democratische rechtstaat wordt omgebogen naar een theocratie. Zoiets als wat nu plaats vindt in Indonesië.
Maar de demografie in dit land laat zien dat er geen meerderheid is die voor die omkatting van onze maaatschappij kan zorgen. En demografische prognoses laten zien dat -ceteris paribus- die meerderheid er ook niet zal komen.
Derde generatie Turken en Marokkanen fokken net zo weinig als autochtonen en vertonen ook nog eens een razend snelle 'ontkerkelijking', oftewel de secularisatiegraad is behoorlijk hoog.
NB dit alles staat los van allerlei problemen die voortvloeien uit een zeer snel gegroeide samenleving met multi-culturele kantjes. Moccrohuftertjes, Turkse nationalisten, ja die zijn er inderdaad. Maar, nogmaals, dat is geen islamisering..

Titaantje | 31-12-16 | 12:46

Titaantje | 30-12-16 | 17:26
Ik begrijp uit uw reactie dat u het er verder wel mee eens bent,wat de islamisering betreft, maar dat u er niet over heeft nagedacht, waarom ze op het platteland veel banger zijn, o.a. daarvoor, en dat ze eigenlijk terecht bang zijn.

corbiere | 31-12-16 | 11:39

WTF, bel ff een ambulance voor deze ultra racist, titaantje gouden paplepel in je oog, 3,4 cm diep nerd.
rattenvanger XL | 30-12-16 | 23:36

Jaja, misschien kun je ons even duidelijk maken waarom wij jou moeten zien als aanwinst? Wat is jouw bijdrage aan deze maatschappij?
Niks he, handje ophouden en alleen maar zeiken over buitenlanders en mensen met andere meningen. Zeiken over zg elite, maar zelf te belazerd zijn om het VMBO af te maken.
En vooral Schultenbrau drinken, zware shag roken en maar drukken op de overheidsbegroting.
En dan nog denken op allerlei dingen aanspraak te kunnen maken.
Mensen die geheel gesponsord en onderhouden worden door de staat past wat meer bescheidenheid. En zeker geen grote bekken over asielzoekers, omdat zij wel degelijk slachtoffer zijn en jij jouw teloorgang geheel en al aan jezelf te danken hebt.
Ik wil niet zeggen dat succes een keuze is, maar van je leven een complete faal maken is wel degelijk een keuze.
En val dan vooral anderen niet lastig met je zelfveroorzaakte rancune. Want tot nu toe proberen we jou en de jouwen maar op de maatschappelijke kar te trekken en bij de les te houden, maar het zou zomaar kunnen dat we daar 'ns mee gaan stoppen.

Titaantje | 31-12-16 | 09:48

Volgens mij hebben hier een paar grafiekmakers de opdracht gekregen om aan te tonen dat PVVers wel diep ongelukkig moeten zijn... wat een kolder zeg...

balletje_1967 | 31-12-16 | 09:33

@Titaantje | 30-12-16 | 17:21
Jouw denkbeelden zijn onjuist. In alles. Waarschijnlijk ben je zelf links en heb je niet eens door dat de arbeidsmigratie de macht van de vakbonden heeft gebroken.

Orakel1958 | 31-12-16 | 01:33

Nog een overduidelijke misvatting: De linkse ambtenaren en onderwijzers verkondigen al sinds Janmaat dat de tegenstanders van de migratie zelf ver weg van de migranten wonen en de voorstanders dichtbij de migranten staan.
Vanaf de eerste winst voor Janmaat in de Schilderswijk tot alle verkiezingsuitslagen van de laatste jaren aan toe is het omgekeerde het geval. Ook dit is een duidelijk geval van "Denial Syndrome". Mooi weer spelen zodat anderen de klappen krijgen.
*****
En dan nu een hele gevaarlijke: Stalin haatte het hele kapitalisme. Hitler haatte specifiek het Joodse kapitalisme.
De aanhangers van beiden hebben elkaar met 50 miljoen afgeslacht. Het kapitaal heeft de oorlog gewonnen. En daar moeten we uitermate blij mee zijn. Het gelul of Hitler een socialist was of een fascist heeft geen enkele inhoud.

Orakel1958 | 31-12-16 | 01:21

Deze grafiek is net zo onjuist als hetgeen over de stemmers op Trump werd gesuggereerd.
De gelukskaart van Amerika:
www.vox.com/2014/7/24/5931565/map-the-...
De "democraten" zijn aanzienlijk ongelukkiger dan de "republikeinen". Clinton steden als New York, Los Angeles en San Francisco, en Las Vegas zijn uitermate unhappy steden. Dit komt ook overeen met met persoonlijke bevindingen. Als we iets verder kijken dan de kermis voor de toeristen dan ontdekken we de ellende van de "rooie" massa.

Orakel1958 | 31-12-16 | 01:11

Want alleen mensen die concurrentie aan de trog vrezen hebben angst voor nieuwkomers en asielzoekers. Terwijl mondje houden en tevreden zijn met de restjes die je worden toegeworpen je meer zou passen.
En dan hoef je van mij niet eens dankjewel te zeggen.
Titaantje | 30-12-16 | 17:21

WTF, bel ff een ambulance voor deze ultra racist, titaantje gouden paplepel in je oog, 3,4 cm diep nerd.

rattenvanger XL | 30-12-16 | 23:36

Wat is geluk? Lastig te definiëren en te onderzoeke. In ieder geval heeft het wel te maken met het gat tussen wensen die mensen hebben en wat waar gemaakt is.
Je zou kunnen stellen dat de VVD66 mensen blikbaar hun zaakjes goed voor elkaar hebben. Fijn in de wijk wonen waar je met Ons Soort. mensen zit ( niet toevallig allen roomblank dan wel spierwit) baantjes, mwoah: banen, betrekkingen met zekerheid, flink betaald enz.

Het zal weer gebruikt worden om bv een PVVer weg te zetten als chronisch ontevreden, maarrrrr......... zou het kunnen zijn dat mensen die het niet zo fijn hebben zien dat ze hun heil moeten zoeken bij PVV in plaats van de deugers en schapen op het drogers van de D66 en consorten?

Nuuk | 30-12-16 | 19:49

@Aristotalloss | 30-12-16 | 11:41

Links, rechts, begrippen uit een vervlogen tijd. Alle partijen zijn rechts, gericht op behoud, geen zin in de toekomst. De toekomst is ENG. (Dat geloof ik diep in mijn hart zelf ook, trouwens).

Er is maar 1 vraag: wil je alles nu al weggeven (de wereld is van iedereen) of wil je nog een poging wagen je verdedigen wat er wel is?

DebraCadabra | 30-12-16 | 19:42

Is dit onderzoek echt nuttig?
Dus al gaan je ouders of kind dood, ben je chronisch depressief of chronisch ziek, of heeft iemand je voor eeuwig beschadigd door je kapot te maken, dan nog heeft het lezen van een dagblad en een politiek partijtje invloed?
Of moet ik het omgekeerd zien? Naar aanleiding van wat je meemaakt in het echte leven, ga je naar bepaalde mensen die sprookjes verkondigen luisteren en slecht geschreven korte verhalen lezen?

Wat een hoogstandje weer, zo'n dergelijk onderzoek.
Ik vrees dat er weer rijkelijk voor is betaald.
Domheid beloont domheid. :)

robertdoesnEro | 30-12-16 | 19:33

We hebben exact dezelfde situatie als in de VS. Trump = Wilders en Pence = van der Staaij. De pers is links liberaal en liegt alles bij elkaar. De christelijk georienteerden zijn de islam zat en zullen moeten laten zien dat de boodschap van Christus beter is. Wilders zal dus moeten bijsturen en de christenen opzoeken en samenwerken.

nerugaer | 30-12-16 | 18:50

@Carmelita18:04:
-
Waarschijnlijk zijn enige uitspraak die op realisme gebaseerd was.

bisbisbis | 30-12-16 | 18:47

-weggejorist-

Freija | 30-12-16 | 18:40

Het ligt allemaal toch wat genuanceerder:
de meeste mensen verliezen vertrouwen in media en regering
de meeste mensen maken zich zorgen over de immigratie
de meeste mensen maken zich zorgen over terrorisme
de meeste mensen maken zich zorgen over de werkgelegenheid

Waarschijnlijk zijn die twee VVD-stemmers en die drie PVDA/D66 en CDA-stemmers gewoon gelukkig omdat ze DWDD en Pauw kijken en het NRC, het AD of de volkskrant lezen.

file:///C:/Users/info/Downloads/COB_2016_2_web.pdf

Freija | 30-12-16 | 18:40

PVV-ers komen er in het algemeen niet voor uit dat ze PVV stemmen. En er zijn toch maar heel weining mensen die PVV- lid zijn. Ben buitengewoon benieuwd onder hoe veel uitgesproken PVV-ers het zwaar met D'66-ers en PvdA-ers bemande Sociaal-Cultureel Planbureau haar vragen gesteld heeft. ( nog even afgezien van de inhoudelijke vraagstelling)
-
' Planbureau' klinkt trouwens als iets uit een soosjalistiese heilstaat waar vijfjarenplannen gehaald moeten worden. Iets met kolchozen, volkseigen bedrijven en buurvrouwen die kijken of je niet stiekem naar Radio Free Europe luistert.

bisbisbis | 30-12-16 | 18:38

lingo star | 30-12-16 | 18:19

"Off the charts." Die jongen doet me altijd aan de "smug farts" van southpark denken: www.youtube.com/watch?v=TMTkedIUX8U

Basil Fawlty | 30-12-16 | 18:36

Ik was gisteren in gesprek over islam/immigratie/aanslagen etc etc, toen vroeg het meisje van mn maat: daar wordt je toch ongelukkig van? JA dat is zo, en nu? wegkijken leuke dingen doen, wachtend op de overheid die gaat rekruteren om hun vage beleid te counteren

rattenvanger XL | 30-12-16 | 18:34

Waar staat Arnon Grunberg in dit grafiekje?

Rest In Privacy | 30-12-16 | 18:19

kip=kop

geen koning | 30-12-16 | 18:08

In ieder geval is duidelijk dat vrijwel iedereen vindt dat het een beetje/ duidelijk meer de verkeerde kant opgaat met Nederland.
Dat dan minus de 35 zetels die plofkip en glimlach samen gaan halen.
Aangaande dat: Wat als je VVD stemt, hart van Nederland kijkt, en de Telegraaf leest?
Kom je dan uit bij 'blanco' allen?
Ik vermoed dat -hoewel een leuk tijdverdrijf- dit alle statistieke petten te boven gaat.
xxx

geen koning | 30-12-16 | 18:08

Renee Diekstra zei het al: pessimisten zijn realisten.

Carmelita | 30-12-16 | 18:04

mis richtingspijltjes bij de bolletjes en mis ook de etnisch/culturele bolletjes, erg benieuwd
mis ook relevante programma's op de staatstv
en bolletjes hoog/middel/laagopgeleid

redactie actie a u b
ik mis meer meer meer van dit soort goede onderzoekjes

Ciara | 30-12-16 | 17:45

De tweede Nederlandse Gouden Eeuw. Zo zullen de mensen over een paar honderd jaar de huidige periode noemen vanaf de Tweede Wereldoorlog tot aan nu en hopelijk verder.
druif | 30-12-16 | 17:29
Kijk, dit vind ik interessant en prikkelend.
Want waarom precies vindt u dat?
Is dat vanwege de ongekende en ongeëvenaarde welvaart, het hoge opleidings-/scholingsniveau, de stand van de wetenschap, de ontdekkingen? Of de ongekend lange periode van vrede?
Maar, ga me aub niet vertellen dat het is vanwege de hoge kwaliteit van de huidige schilderkunst..

Titaantje | 30-12-16 | 17:34

De tweede Nederlandse Gouden Eeuw. Zo zullen de mensen over een paar honderd jaar de huidige periode noemen vanaf de Tweede Wereldoorlog tot aan nu en hopelijk verder.

druif | 30-12-16 | 17:29

corbiere | 30-12-16 | 17:12
Excusez, waar 'je' staat, bedoel ik natuurlijk 'u'. Beleefdheid is tenslotte belangrijk en kost niks.

Titaantje | 30-12-16 | 17:28

komt vermoedelijk omdat u of op het platte land woont
corbiere | 30-12-16 | 17:12

Je projecteert mijn waarde.
De grootste angst voor 'Islamisering' zit op het platteland en met name in de provincies waar de wijn uit de fles is en alleen de droesem is achtergebleven. In dorpjes als Oude Pekela, daar zeveren ze over Islamisering, terwijl de enige moslim die ze ooit hebben gezien die Turkse muts is die altijd hun Schultenbrautjes afrekent bij de Aldi.

Titaantje | 30-12-16 | 17:26

en levenslang parasiteren op de NETTO belastingbetalers.
Pieter V | 30-12-16 | 14:50
Hmmm... mensen die dat soort dingen zeggen, en dat zijn er hier veel, heul veel, zijn geen nettobetalers, maar netto-ontvangers.
Want alleen mensen die concurrentie aan de trog vrezen hebben angst voor nieuwkomers en asielzoekers. Terwijl mondje houden en tevreden zijn met de restjes die je worden toegeworpen je meer zou passen.
En dan hoef je van mij niet eens dankjewel te zeggen.

Titaantje | 30-12-16 | 17:21

Titaantje | 30-12-16 | 15:22
Sorry, Pieter zou het aardiger kunnen zeggen, maar hij heeft wel gelijk. En dat u er geen problemen mee heeft komt vermoedelijk omdat u of op het platte land woont, u alleen ophoudt in de betere buurten in de randstad, ofdat wat Pieter zegt meer smaken zijn er niet.
Want dat we geislamiseerd worden is geen misschien, en het is zelfs geen vijf voor twaalf meer.
Dat u dat niet wilt of kunt zien, is uw probleem, dus titaantje heeft geen gelijk.

corbiere | 30-12-16 | 17:12

Ik ben een negatieve boze oom en een gelukkige PVV-er tegelijk! Die zie ik er toch niet bij het grafiekje staan...

Upharsin | 30-12-16 | 16:56

Misschien had ik toch calvinist moeten blijven.
Ach, ik kan altijd nog het RD gaan lezen.

Nicolas_Skeye | 30-12-16 | 16:22

boze PVV'er die al scheldend in zijn witte Prius
Optelsommetje | 30-12-16 | 15:33
Watwatwat.. in een Prius? Meent u dat?
Ik dacht eerder aan een Golf of een Audi A1 uit 1991 ofzo.

Titaantje | 30-12-16 | 16:11

Pieter V | 30-12-16 | 15:18
Kudo's voor uw debatvaardigheden! Iedereen die u niet bevalt noemt u dom of een smeerlap! U komt er wel hoor hahahaha en bevestigt mijn argumentatie van boze PVV'er die al scheldend in zijn witte Prius een kansloos leven leidt. Mijn tip aan u: Make 2017 even more awesome! Happy New Year!

Optelsommetje | 30-12-16 | 15:33

Pieter V | 30-12-16 | 15:18
Er is nog een vierde optie: Titaantje heeft gewoon gelijk.

Titaantje | 30-12-16 | 15:22

@Titaantje | 30-12-16 | 14:30

"irrationele angst tav Islamisering"

U heeft ongetwijfeld een gaatje teveel in uw hoofd waardoor uw verstand is weggelopen.
De andere mogelijkheid is dat u nooit erg slim bent geweest of een aan zeer ernstige vorm van cognitieve dissonantie lijdt.

Pieter V | 30-12-16 | 15:18

Optelsommetje | 30-12-16 | 15:08

Misschien dat sommige mensen wel hun geluk halen uit het boos zijn? Verklaart dat misschien ook niet de trouwe achterban van deze site?

Van Urk | 30-12-16 | 15:14

@InAnumPerRegimine | 30-12-16 | 13:49

Optelsommetje heeft zijn nick ontleend aan het feit dat hij heel gelukkig is.
Hij kan namelijk sinds een paar weken 2 en 2 bij elkaar optellen.

Pieter V | 30-12-16 | 15:13

Pieter V | 30-12-16 | 14:43
Heeft niet zoveel met positivo uithangen te maken. Evenals ik de huidige situatie prima kan schetsen en zelfs grotendeels eens ben met u. Waar het om gaat is dat je de energie die je hebt niet steekt in het boos zijn. Maar in het leuk maken van je eigen leven. Als je dat doet zie je dat de mogelijkheden in een land als het onze oneindig zijn. Beseffen dat het geweldig is om hier te mogen leven. Dat mis ik bij de PVV tokkies, alle enrgie gaat naar het boos zijn op iemand anders, of zoals u het zegt het juk van de EU. Nou veel plezier ermee met het vrspillen van uw tijd daaraan moehahahaha.

Optelsommetje | 30-12-16 | 15:08

@Optelsommetje | 30-12-16 | 12:40

Moslims boos? Dat is maar bijzaak. Moslims moeten de kafirs bekeren of uitmoorden. Wat dat betekent moet u eens aan de Libanezen, Syriers, Egyptenaren en Indonesiërs vragen, dat wil zeggen de christenen of atheïsten onder hen voor zover die niet al geëlimineerd zijn.

Ga eens een jaar of 10 in een islamitisch land wonen en na terugkomst is je ernstige cognitieve dissonantie mogelijk ook tot realiteitszin geworden.

Tot dat moment zwetst u uitsluitend als een kip zonder kop zonder zelfs maar een greintje zicht op de werkelijkheid.

Pieter V | 30-12-16 | 15:07

Pieter V | 30-12-16 | 14:43

Je bent natuurlijk wel heel zielig als je een carrière als immigrant of asielzoeker ambieert. Echt een droevig stuk stront wat we ongetwijfeld liever kwijt dan rijk zijn.

Nee geen grapje. Als jij nog zieliger bent... Jreetje.

De Koreaanse Slet | 30-12-16 | 15:01

@botbot | 30-12-16 | 13:07

De echte nee-stemmers zijn nog steeds tegen maar het nepparlement is bezweken uit angst voor hun zeteltje.
De echte nee-stemmers zijn nergens ingetrapt, die zijn gewoon door smeerlap Rutte vertrapt.

Pieter V | 30-12-16 | 14:57

Het kan de mensen aan hun reet roesten of een ander boos of ongelukkig is,zolang ze zelf maar het gevoel dat ze het beter hebben dan de ander.Ongelukkige mensen kunnen tegenwoordig een beroep doen op een arts die ze voor een lucratieve keuze stelt,een pil of een graf.Dat laatste is wel duurder,maar als je ook nog eens boos erbij bent helpt dat beter.

kzegje | 30-12-16 | 14:57

@sinar2 | 30-12-16 | 12:29

En vooral gezinshereniging, vooral geïnterpreteerd als "het hele dorp mag komen" en levenslang parasiteren op de NETTO belastingbetalers.

Pieter V | 30-12-16 | 14:50

@Optelsommetje | 30-12-16 | 12:04

Simpel vruchtje! Het gaat helemaal niet over de persoonlijke situatie van mensen maar de op ons afstormende dictatuur van de EU en de islam.

Ik wordt helemaal niet geplaagd door mijn allesbehalve miserabele situatie en stem al lang PVV.
Ik wens mijn kinderen en kleinkinderen het dictatoriale juk van de EU en de islam niet toe.
Voor mij zelf zal het de komende 5 jaar nog wel meevallen.

Daarentegen bent u wel te beklagen met uw gebrek aan vermogen om de werkelijke huidige situatie te duiden.

Krijgt u van dat positivo uithangen net zo een lekker warm gevoel alsof je in je broek hebt gepist? Tjakka!

Pieter V | 30-12-16 | 14:43

Het grootste deel van de politiek in nederland is corrupt het gaat hun alleen maar om zichzelf en zodra ze uit de politiek gaan hebben ze wachtgeld en hebben de luxe banen voor het uitzoeken.
Ze maken zich geen zorgen om de minima die onder een minimum inkomen zitten om rond te moeten komen en naar de voedselbanken moeten gaan in de schulden zitten omdat ze anders hun rekeningen niet kunnen betalen, maar alle asielzoekers ontvangen ze met open armen en die krijgen een ingericht huis een uitkering en ga zo maar door

Kingfridge | 30-12-16 | 14:38

@Gags Beasley | 30-12-16 | 12:00

Nee hoor, de VVD-ers zijn heel gelukkig Wat denkt u dat er aan belastinggeld gaat naar al die lieden die grof verdienen aan de ongecontroleerde instroom en eeuwige opvang van al die illegale immigranten? Oranjedorp als voorbeeld?

Pieter V | 30-12-16 | 14:36

Goh, ik had verwacht dat PVV, SP en 50+ alledrie in de linkerbenedenhoek zouden zitten.
Misschien moet ik corrigeren voor opleidingsniveau, maar dan nog verklaart dat niet waarom SP'ers iets optimistischer zijn dan de PVV.
Maar als we corrigeren voor de irrationele angst tav Islamisering dan komen de vooruitgangsverliezers ter extreme linkerzijde en die ter uiterst rechterzijde toch wel dicht bij elkaar te liggen, vermoed ik.

Titaantje | 30-12-16 | 14:30

Wat leuk. Iemand die wel het verschil weet tussen causaliteit en correlatie.

klevert | 30-12-16 | 14:12

Ik heb de kerk tot groot ongenoegen van een deel van mijn familie al heel wat jaren geleden de rug toegekeerd, maar nu blijk ik in deze grafiek toch nog steeds tussen de SGP'ers te vallen... maar dan wel om andere redenen, niet omdat ik geloof dat de bijbelse Apocalyps aanstaande is.
Ben persoonlijk namelijk hartstikke gelukkig in mijn atheïstische kapitalistische wereldje met alle vrijheden en verworvenheden die het leven in dit land met zich meebrengt. Maar ik geloof zeker niet dat als de huidige politieke trends zich nog extremer gaan ontwikkelen, dit land dan een land van verworvenheden en vrijheid gaat blijven.

Dus ja, ik ben gelukkig, en nee, ik verwacht niet dat dat zo blijft als we op deze voet verdergaan.

Boerentrut | 30-12-16 | 14:09

Fijnstoffer | 30-12-16 | 13:40
Wat vervelender is, dat je daar zonder strafblad niet meetelt, dus VVD valt voor mij af.

corbiere | 30-12-16 | 14:06

Antitheïst | 30-12-16 | 13:12
Waarom eindigen dan volgens uw redenatie SGP'ers als meest pessimistisch? Wie kennis vermeerdert, vermeerdert smart. Dat zeg ik de prediker na.

Van Urk | 30-12-16 | 13:54


InAnumPerRegimine | 30-12-16 | 13:49
Dank! Dat is mijn manier om succesvol te zijn en te blijven. Dat zouden die boze en kansloze (lees de letterlijke bewoording) PVV'ers ook eens moeten doen :)

Optelsommetje | 30-12-16 | 13:53

@Optelsommetje | 30-12-16 | 13:41
Jij bent een ster in het optellen van auto's en bananen om dan tot de conclusie te komen dat tv-series kudt zijn

InAnumPerRegimine | 30-12-16 | 13:49

Je kan nog zo gelukkig zijn, maar als het land waarin je woont zo bestuurd wordt als ons land, word je vanzelf ongelukkig. Vroeg of laat.

WhiteShark | 30-12-16 | 13:44

Beste Geen Stijl plempsel van 2016! Waarin het tokkiezijn van de PVV'er wordt bevestigd :)!

Optelsommetje | 30-12-16 | 13:41

Vroeger was ik een boze blanke man. Nu een boze witte man. Binnenkort boos man en wit en je hebt een mooie afkorting!

Rest In Privacy | 30-12-16 | 13:41

VVD, de oogkleppenpartij. Nog wezenlozer dan D66.

Fijnstoffer | 30-12-16 | 13:40

Dus door VVD te stemmen wordt iedereen plus jezelf gelukkiger. En een PVV-er heeft hoge bloeddruk en slikt anti-depressiva.

Simon_GS | 30-12-16 | 13:32

Een grafiek die twee niet eenduidig definiëerbare termen ("geluk" en "gaat het goed?") meetbaar maakt, quantificeerbaar maakt, en dan ook nog met elkaar in correlatie brengt. Ik moest diep zuchten, maar kennelijk is niets te veel voor 'hunnie wie denken dat een samenleving maakbaar kan zijn'.

Nadat ik een tijdje naar het grafiekje heb zitten staren, heb ik een paar conclusies genoteerd die men zou kunnen trekken hieruit. Dit heb ik gedaan zonder eerst de eerdere reaguursels door te nemen, dus als u tot dezelfde conclusie(s) gekomen bent: wat goed dat u net zo denkt als ik :)

SGP: we zijn zo blij dat alles kut is
Als je geen krant leest, gaat het beter dan wanneer je Hart van Nederland kijkt.
Het kapitalisme van het Financiële Dagblad maakt gelukkiger dan de nivellering van de Volkskrant.
Groenlinksers lezen allemaal Trouw.
VVD: Zo gaat 'ie goed, zo gaat 'ie beter, alweer een geitenpadkilometer.
Niemand voelt zich ongelukkig als het goed gaat. Jammer dan dat bijna niemand vind dat het goed gaat.
Aantal kiesgerechtigden TK12 = 12.689.810. VVD + D66 stemmers = 3.262.039 (2.504.948 + 757.091). Oftewel: na ruim 6 jaar Rutte vind nog maar 1 op de 4 Nederlanders (25.7%) dat het de goede kant op gaat.
Van de lezers van landelijke bladen, zijn Volkskrantlezers het ongelukkigst. De benaming 'azijnbode' is dus volkomen terecht.

a9b2b1 | 30-12-16 | 13:29

WAT is hier in hemelsnaam met elkaar vergeleken? tv-speciek-programma-kijker vs nep-nieuws-vergelijkende-stemmer en al-dan-niet-MSM-krantlezer? Kan er geen chocola van maken. De enige juiste conclusie die getrokken kan worden, doet GS gelukkig al zelf. Correlatie en causaliteit volledig willekeurig door elkaar gegooid.

JoyCee | 30-12-16 | 13:24

Ben niet boos
Ben verdrietig

fikkieblijf! | 30-12-16 | 13:21

Bvdb | 30-12-16 | 13:13
Ik denk juist dat dat wél uw probleem is. U wordt erg vaak te serieus genomen.

Optelsommetje | 30-12-16 | 13:17

Leuke grafiek, maar ik vind het wel een beetje onnodig dat een volkomen heldere grafiek nader uitgelegd moet worden door Ronaldo. Voel me niet helemaal serieus genomen en ik denk dat de doelgroep van Geenstijl ook wel in staat was hier chocola van te maken.

Bvdb | 30-12-16 | 13:13

SGP: ignorance is bliss. Religie is ook een vorm van wegkijken.

Antitheïst | 30-12-16 | 13:12

Ook leuk:
X-as:
Extreem-links = Extreem ongelukkig
(Boehoe de samenleving is niet eerlijk en alles is kut)
Over het algemeen vallen in die hoek ook de lagere inkomens en onrendabelen. Blijkbaar maakt geld toch wel een beetje gelukkig, of is het niet hebben van geld in elk geval iets wat bijdraagt aan ongeluk.

Y-as:
Nederland gaat maar een beetje achteruit = centrumstemmer.
Nederland gaat keihard achteruit = rechtsstemmer.

In die zin is eigenlijk alleen het bolletje "Allen" interessant: Ja we zijn prima persoonlijk gelukkig, maar "we" vinden wel dat het in Nederland de verkeerde kant op gaat.
Dus ongeacht media-beinvloeding en ongeacht politieke voorkeur vindt eigenlijk iedereen, behalve de machtspartijen-van-de-afgelopen-5-decennia-aanhangers, dat Nederland achteruit gaat.

Omdat "allen" er toch een beetje tussen in hangt lijkt het grafiekje in elk geval uit te drukken dat de stemintentie verschuift van het oude machtsblok naar alles linksonder "allen". In maart worden het interessante verkiezingen.

Den Heerscher | 30-12-16 | 13:11

PVV en SP zijn mensen die niet succesvol zijn en geen sturing aan hun eigen leven kunnen geven en het zoeken hun heil bij 'sterke leiders' die het voor hun gaan regelen. Ja het is wat zwartwit edoch........

Risingson | 30-12-16 | 13:09

sinar2 | 30-12-16 | 13:00
Lezen wat ik schrijf is dat nu zo moeilijk?
Voor een gedeelte klopt uw opmerking, de nee stemmers trappen overal in.

botbot | 30-12-16 | 13:07

en fluitend draait van der steur zich nog eens om op zijn vakantieadresje in een warm landje

coolgen | 30-12-16 | 13:06

Ik zie totaal geen gekleurde invulling van de respons in dit grafiekje.

Het klopt m.i. wel dat de gemiddelde PVV-stemmerT ontevreden is over de richting van Nederland, gezien de zaken waar de PVV m.n. tegen ageert ook precies de zaken zijn die de media beheersen (Islam, migratieproblematiek, EU) alleen in de media over het algemeen in positieve zin. - Zijn ze het niet mee eens, DUS Nederland gaat de verkeerde kant op.

De X-as (het persoonlijk geluk) valt daar in die zin mee samen, dat als je inderdaad vindt dat Nederland hard achteruit holt / de verkeerde kant op gaat en je daar als fanatieke boe-roepende PVV-aanhanger je eigen geluk aan op hangt, je zeer wel zeer ongelukkig moet zijn.

M.a.w. de X-as score van de PVV-er wordt (mede) veroorzaakt door de Y-as score, aldus mijn onderbuik.

Den Heerscher | 30-12-16 | 13:04

Wim Venijn | 30-12-16 | 12:15
Het geeft gewoon een goed gevoel, wanneer je kan denken, dat je de boven jou gestelden kunt vertrouwen, dus God in dit geval.
Dat is een gevoel wat je als atheïst en realist dan toch mist, en zij gaan er vanuit dat de mens feilbaar en niet altijd even eerlijk is, nouja dan valt het ook niet tegen, dus ben je niet teleurgesteld.
Maar als je als weldenkend mens, onze bestuurders bekijkt en beoordeeld,dan kan je tot geen andere slotsom komen dan "zo dom kan je niet wezen, dus men doet het expres, of heeft gewoon andere agenda, die niet persé inhoud, het beste voor 'het volk' kiezen.
Komt daar nog bij dat ze( onze bestuurders) er vanuit gaan dat je "het" toch niet snapt,en daar worden steeds meer mensen piswoest van.

corbiere | 30-12-16 | 13:03


De Koreaanse Slet | 30-12-16 | 12:48
Klopt! En winnaars zijn altijd positief :)

Optelsommetje | 30-12-16 | 13:01

Admiraal_de_Ruijter | 30-12-16 | 12:43

Ik vraag me wel eens af hoe de Hedy D'Anconaas, de Sonja Barenden en Van Dammen van toen er nu over denken. Zouden ze het zo weer doen?
Dat soort lui hebben ons laten opdraaien voor de mislukte integratie door als morele politie op tv te kraaien over racisme enzo. Zelfs de gastarbeiders van toen stonden raar te kijken dat dit allemaal mogelijk was hier. Boos woord tegen Turk? Discriminatie!
En dit allemaal over de rug van de arbeiders die niet beter wisten want je was goed of niet. Net als in de oorlog.

Oprisp | 30-12-16 | 13:00

@botbot | 30-12-16 | 12:42
Rutte heeft goed werk afgeleverd als in iedereen een leugen verkocht? Want aan het verdrag veranderd niets maar die kwart die nu accoord gaat is er toch ingetrapt.

sinar2 | 30-12-16 | 13:00

Het verschil tussen VVD, SGP en PVV is makkelijk te verklaren: VVD-ers kijken enkel naar de economische grafiekjes en die eindigen weer in de plus, SGP-ers hopen al meer dan 2000 jaar op de apocalyps en zien het steeds dichterbij komen en PVV-ers kijken in hun portemonnee, wat er op straat en over de hele wereld gebeurt en zien dat het er niet beter op wordt.

IslamPislam | 30-12-16 | 12:58

De beroepsklagers krijg je nooit weg uit de linkeronderhoek. Ze zullen altijd iemand vinden om de schuld te geven voor hun eigen ongeluk en ze zullen altijd iemand vinden die gretig hun klaagzang wil verkondigen.

jawor36 | 30-12-16 | 12:55

Zijn wij boos omdat we PVV gaan stemmen, of stemmen wij PVV omdat we boos zijn en de PVV de enige is die wel luistert? De zaken graag niet omdraaien.

Janneus | 30-12-16 | 12:53

Pedronegro | 30-12-16 | 12:35

Losers zijn altijd boos. Daar zit geen kantje aan.

De Koreaanse Slet | 30-12-16 | 12:48

Admiraal_de_Ruijter | 30-12-16 | 12:43

Klopt. En vergeet het CDA niet.

De Koreaanse Slet | 30-12-16 | 12:45

En door dit plaatje te interpreteren als PVV-bashing worden de PVV'ers alleen nog maar bozer en pessimistischer...

Tubantia83 | 30-12-16 | 12:44

Der Paulie | 30-12-16 | 12:37

Ze zou dan wel gelijk hebben. Socialisme is gewoon een slecht iets. Mensen die denken rechten te hebben. Je verdient het of niet.

De Koreaanse Slet | 30-12-16 | 12:44

pedro300 | 30-12-16 | 12:27
De werkgevers en de VVD haalden enkele tienduizenden gastarbeiders het land binnen. Toen die terug naar hun land gingen vertelden ze daar over Nederland en hoe dat het land van melk en honing was. Aangetrokken door de verhalen kwamen er vervolgens een paar honderduizend geluk- en werkzoekers het land in die later, dankzij het CDA, ook hun gezin mochten laten overbrengen. Toen e.e.a. helemaal fout begon te gaan omdat er geen werk was en onze culturen incompatible bleken te zijn, kwam er ene Janmaat die begon te waarschuwen. Hierop besloot de PvdA dat iedereen die het ook maar waagde om iets negatiefs over de vreemdelingen te zeggen de nazihoek ingetrapt moest worden. Hierdoor werd elke discussie decennialang onmogelijk.
De VVD was niet fout om gastarbeiders tijdelijk het land binnen te halen. Die mensen hebben goed werk verricht. De PvdA heeft het land echter enorm geschaad door enorme overlast en criminaliteit decennialang te vergoeilijken.

Admiraal_de_Ruijter | 30-12-16 | 12:43

Optelsommetje | 30-12-16 | 12:40
En lopen achter een enkele leider aan die overtuigd is van zijn gelijk.
Er was ooit zo'n reclame voor een verzekeringmaatschappij; deze leider...... lijkt op deze leider.... het verschil zit em in de details.

illuvatar | 30-12-16 | 12:43

sinar2 | 30-12-16 | 12:37
Rutte heeft goed werk afgeleverd en kwart van de nee stemmers zijn om.
Dus een miezerig klein beetje is nog tegen, niet dat ze tegen zijn maar zij denken op deze wijze Rutte een hak te zetten.
We hebben hier een mooi gezegde voor.
Holle vaten klinken het meest.

botbot | 30-12-16 | 12:42

pedro300 | 30-12-16 | 12:27 |
Mijn reactie mbt 'rechts' en 'links' klopte idd niet helemaal maar niet zoals jij het aangeeft: want ook VVD lijkt in de grafiekje behoorlijk optimistisch en gelukkig.
Maar wat jij zegt mbt buitenlandse arbeidskrachten klopt ook niet helemaal: het waren idd de rechtsen (ondernemers) die GAST-arbeiders (!!!) hierheen wilden hebben omdat er toen genoeg werk was. Maar het waren de linksen (en christelijken en humanisten) die de GAST-arbeiders hier permanent wilden laten wonen en 'vluchtelingen' (in allerlei soorten en maten) hierheen halen omdat hun marxistische (en christelijke en humanistisch), cultuurrelativistische ideologie dat voorschrijft, zonder oog te hebben voor de realiteit dat dat allemaal veel te duur is en dat het op de langere termijn een direct gevaar gaat vormen voor onze democratie. (N.B: Obama klaagde dat Rusland met hacks e.d. het democratische proces beïnvloedde maar links in Europa maakt het nog bonter door gewoon brutaalweg een hele politieke achterban in te gaan voeren... Hoewel bijv. de PvdA nu wel ingehaald wordt door bewegingen zoals DENK. LOL!)

Aristotalloss | 30-12-16 | 12:42

PS: vanochtend las ik dat eenofander roze blog een groter bereik heeft dan welke krant ook. Gelukkig hebben die laatsten het SCP nog. En, vraag maar aan de SGP, de laatsten zullen de eersten zijn: nl.wikipedia.org/wiki/Predestinatie

Rest In Privacy | 30-12-16 | 12:41

Betere zin.
Net als toen Wilders levensgroot náást 'n foto van Hitler moest worden afgedrukt

Der Paulie | 30-12-16 | 12:40

Eigenlijk zijn moslims en PVV'ers goed met elkaar te vergelijken. Ze zijn allebei boos!

Optelsommetje | 30-12-16 | 12:40

Ik ben van nature een opgewekt, vrolijk manneke, zeker geen pessimist of boze opa.
Maar mijn bovenbuik zegt mij in klare taal dat er een heleboel mis is met Nederland en het absoluut niet de goede kant opgaat.
Dat moet hoe dan ook veranderen. Mijn stemgedrag zal daar naar zijn.
.
Overigens vraag mensen eens waar ze blij mee zijn en wat hun vrolijk stemt. Een nieuwe auto, 2 x per jaar op vakantie, een weekendje in een hutje in de bossen in zo'n kamp met een wild waterbad, een nieuw laminaatje en een lekker hapje op tafel met de feestdagen. O wat zijn we gelukkig. En vergeet niet het nieuwjaarsconcert van 1 januari.
De familie doorsnee in hun door zon woning is niet pessimistisch hoor.
.
Wacht maar tot de rente echt gaat stijgen en de woningmarkt weer een opsodemieter krijgt waar de straathonden geen oud brood van lusten.
Dan zullen we nog eens zien wie de blankste billen heeft.

Memek | 30-12-16 | 12:40

@kwark001 | 30-12-16 | 11:59
Hahaha! Het erge is dat het nog waar is ook.

@sinar2 | 30-12-16 | 12:01
Ik ben het helemaal met je eens. Niets aan toe te voegen.

Rest In Privacy | 30-12-16 | 12:40

De Koreaanse Slet | 30-12-16 | 12:31
Ik vrees het ook :) Maar stel nou eens dat de boze PVV'er toch het licht zou zien? En niet meer die ander de schuld geeft van zijn eigen ellende. Maar aan de slag zou gaan met zijn eigen succes. Dáár je energie insteken. Hopla, die witte Prius de deur uit!

Optelsommetje | 30-12-16 | 12:39

PVV = stom, alle andere partijen = oké. Dat is de uitkomst van het "onafhankelijke onderzoek" en van de media. Je verwacht het niet maar veracht het intussen wel.

Dutchbeaurouge | 30-12-16 | 12:39

Het lijkt me overduidelijk dat het hoog tijd is voor een acte van verlaetinghe oid. Linksen blijven bij NL-EU, productieven gaan naar NL-GreatAgain.

Poekieman | 30-12-16 | 12:39

Misschien helpt bidden wel.

de honden blaffen... | 30-12-16 | 12:38

Wat moet ik verstaan onder niet-stemmers? Volgens de Kiev fanboys zijn dat toch allemaal ja-stemmers?

sinar2 | 30-12-16 | 12:37

Dit is Hillary Clinton nieuws.
Zij zegt:
PVV is for the people in the basket of deplorables.
PVV is for those, who are sexist, racist, xenophobe, islamofoob, whatever.
Lees: PVV is voor de verachtelijken.
Lees: PVV is voor de betreurenswaardigen in de maatschappij, zij zijn 't grauw, 't rapaille, de minderwaardigen.
PVV is er voor de Üntermenschen. (is godwin, maar toch)
Ik zeg; dit grafiekje is goud waard voor de komende maanden bij de verkiezingen.
Vooral telkens blijven afdrukken.
En dan iedereen eraan laten snuffelen.
Net als toen Wilders levensgroot náást 'n foto van Hitler moet worden afgedrukt, zoals die Paul de Leeuw ook deed.
Laat ze maar gniffelen; wij zijn geen masochisten.
Laat al die linkse gütmenschen maar vooral genieten van de wierook van dat grafiekje.
Dat ze nog even echt mogen denken, dat zij aan de goede kant staan van 't grote gelijk *proest*.
PVV'ers zijn niet gek, ze hebben 'n geheugen.
Komt u maar, onrustige PvdA'ers, onrustige VVD'ers; onrustige D'66'ers, onrustige Groenlinksers, toe maar.
En als jullie op 'n onbewaakt moment wéér oproepen tot 'herstel van de oude politieke spelletjes-verhoudingen', *proest*, dan mógen jullie echt nog even slaapwandelen in jullie waan.
We kunnen met dit grafiekje dus begrijpen, als ik 't goed heb, dat de PVV-stemmer heel erg ongelukkig is, én heel erg onwetend.
Tja, dat moet alle vóóroordelen over de onderbuik van de boze witte man natuurlijk wel bevestigen, niet?
(Hoe zat 't ook alweer met dat zinnetje, dat je niet iedereen over één kam moet scheren, oja, want dat zou discrimineren zijn, toch?)
Dank u; u had niet duidelijker kunnen tonen, hoe u in elkaar steekt.
Ik ben in gedachte zo ingenomen met 't voorbeeld van die Hillary Clinton; (zou ze op dit moment stil zitten te mokken op de bank; ik denk van ja)
In Nederland wachten nog velen op de volgende Hillary-experience. (we zullen hén niet troosten; ze deden 't zelf, en dan, ja dan is 't te laat)

Der Paulie | 30-12-16 | 12:37

Natuurlijk ben ik boos, ik ben witheet ondanks dat ik bruin ben en PVV stem uiteraard!

Dinand | 30-12-16 | 12:36

Moslims zijn altijd boos.

Pedronegro | 30-12-16 | 12:35

Niet vreemd natuurlijk van de SGP.. die bidden veel.
Volgens een onderzoeker in spe gaat dit hem helemaal worden in 2017.
voor eenieder een Gelukkig en Gezond 2017.. Bid!!

fikkieblijf! | 30-12-16 | 12:34

Dus dit is nou het kaartje van lala-land?

marcoplarco | 30-12-16 | 12:34

Optelsommetje | 30-12-16 | 12:28

Er zit nimmer iets in de gedachten van nihilisten.

De Koreaanse Slet | 30-12-16 | 12:31

Ik kan godverdomme zo boos worden van dit soort grafiekjes.

Admiraal_de_Ruijter | 30-12-16 | 12:31

Dus van pessimisme word je het gelukkigst? Sociaal Cultureel Planbureau, laat die naam eens rustig op u inwerken. Wat zouden ze daar met onze sociale cultuur van plan zijn? Aan de andere kant, je moet al die VU doctorandici toch ergens kwijt.

Rest In Privacy | 30-12-16 | 12:30

@pedro300 | 30-12-16 | 12:27
De rechtse werkgevers hebben ze inderdaad binnengehaald maar vervolgens hebben de linkse verkwisters ze gepamperd met allemaal gratis paspoorten, uitkeringen en subsidies.

sinar2 | 30-12-16 | 12:29

Graaier | 30-12-16 | 12:19
Je vergeet één belangrijk iets in uw schrijfsel. Positief inkleuren, je energie steken in zaken waar je zelf verantwoordelijk bent maakt je óók succesvoller. Zou u ook moeten doen :)

Optelsommetje | 30-12-16 | 12:28

@aristottalos, nou denkwerk jonge ,het waren de rechtsen die de nl arbeider ondermijnden met het binnenhalen van goedkope arbeidskrachten uit verweggistan.En lieten mooi de sociale voorzieningen stranden en opvreten om zelf de zakken te vullen.

pedro300 | 30-12-16 | 12:27

Alle grote denkers ooit voorspelden dit al. Religieuze domkop is gelukkig. Waanzinnige anarchist is ongelukkig. Het is geen verrassing. Men doet dit al jaren.

De Koreaanse Slet | 30-12-16 | 12:26

Als - inmiddels- PVV'ert is Jesses zeer tevreden met het uitzicht op komend jaar. Kijk er naar uit. Maak er wat moois van reaguurders!

Jesses Klaver | 30-12-16 | 12:24

necrosis | 30-12-16 | 12:22
Tuurlijk, maar dat was maar op basis van 70.000 stemmen verdeeld over 3 staten. De uieindelijk uitslag zat er heel dichtbij (in tegenstelling wat iedereen riep de dag erna).

Optelsommetje | 30-12-16 | 12:24

Kan me niet voorstellen dat de VVD stemmers die nu PVV overwegen ineens 180 graden gedraaid zijn qua optimisme en geluk. Gaat er vanuit dat alle PVV stemmers achtergebleven tokkies of deplorables zijn.

Duifmans | 30-12-16 | 12:22

@Optelsommetje | 30-12-16 | 12:12
Trump had echter meer kiesmannen, dat gaf de doorslag.

necrosis | 30-12-16 | 12:22

Zalig zijn de onwetenden" zei ene JC 2000 jaar geleden al. Daar is zo te zien niets aan veranderd. Wegkijken en dwangmatig positief inkleuren maakt je kennelijk gelukkig. Kijk naar hun leider. Rutte met zijn grijns en letterlijk grenzenloos optimisme zal stijf rechtsboven scoren

Graaier | 30-12-16 | 12:19

Ik kan mij daar wel wat bij voorstellen.
Mensen die in sprookjes (bijbel, koran, rode boekje) geloven zijn doorgaans gelukkiger, omdat zijn houvast vinden in hun fantasiewereld.
Hoewel ik daar oprecht jaloers op ben, is het natuurlijk nooit een goed idee om zulk soort mensen de leiding te geven over een land.

jemagookniksmeer | 30-12-16 | 12:17

Waarom is "de reaguurder" niet opgenomen in het onderzoek? Waardeloos broddelwerk zo.
Ze snappen het nog steeds niet.

Andersdenkend | 30-12-16 | 12:17

SGPers is wel verrassend. Wat voor satanische zaken hebben ze uitgevreten om zich zo gelukkig te kunnen voelen. Maar niet optimistisch dat ze die hemelpoort zullen binnenwandelen. Bestellen ze ook pizza's ofzo?

Wim Venijn | 30-12-16 | 12:15

Hoop dat de VVD het lachen vergaat in maart 2017, want dan zal de PVV-er wel gelukkig zijn.

Titje | 30-12-16 | 12:15

In de Romeinse tijd gingen de machthebbers uit van het adagium: "Geef het volk brood & Spelen".
Tegenwoordig:
- Brood wordt (vooral bij de ouderen) weggeroofd
- Het volk begint te morren, want ze voelen honger aankomen
- De spelen zijn er nog wel (voetbal), maar als je land het steeds aflegt tegen landen waar het economisch slechter gaat, maar jouw geld (geexporteerd via de EU/ECB) in gepompt wordt is het logisch dat het volk in opstand komt.
Stelling 2:
- Het volk is niet in staat leiders te kiezen die bovenstaande problemen kunnen oplossen: Wilders kan alleen maar brullen en trappen, maar als het er op aan komt zal hij ook geen oplossing hebben. Rutte zal alle signalen van het volk naast zich neerleggen.
O Nederland let op uw saeck, om maar eens een spreuk uit vervlogen tijden te gebruiken.
Nog een ding waar eind 19e eeuw begin 20e eeuw gretig door de heersende klasse gebruik van werd gemaakt:
De afspraak Kerk/Kapitaal:
"Als de kerk ze dom houdt, dan houdt het kapitaal ze arm."
Ook daarom worden investeringen in verbetering van het onderwijs (hard nodig als je de hemelschrijende reacties van "het volk" in diverse media ziet)op geniepige wijze de nek omgedraaid.
Alhoewel mijn partij boven het 0-punt staat, moet mij van het hart dat ik mij financieel wel gelukkig voel, maar dat ik merk dat geld niet gelukkig maakt, of (citaat Bram van Leeuwen/Prince de Lignac): "Geld maakt het je mogelijk om op een comfortabele manier ongelukkig te zijn."

Brulboei_61SB | 30-12-16 | 12:14


ALLESANDERSSHOW | 30-12-16 | 12:11
Zucht, tegen zoveel wijsheid kan niemand op...

Optelsommetje | 30-12-16 | 12:13

WellusNietus | 30-12-16 | 12:10
Op een paar procent na worden de verkiezingen altijd vrij nauwkeurig voorspeld. Zelfs bij Clinton / Trump. Uiteindelijk had Hillary 3 miljoen stemmen meer.

Optelsommetje | 30-12-16 | 12:12

Van welk fabrikaat zijn de geluksthermometers waarmee het onderzoek is uitgevoerd?

de honden blaffen... | 30-12-16 | 12:12

Oh ja, en van die lage moordcijfers geloof ik ook geen donder van. Iedere dag worden twee of drie lijken gevonden in het water of bos. Waarschijnlijk wordt er weer gesjoemeld met de cijfers. Bijvoorbeeld doodslag niet meegerekend of alleen aangiftes geteld enz.
Verkiezings framing is niet van de lucht.

ALLESANDERSSHOW | 30-12-16 | 12:11

indoctrinatie werkt dus. Mensen wordt een rooskleurige plaat voor hun kop gehouden, en ze voelen zich gelukkig en optimistisch. Mensen zonder krant kennen de echte wereld en ellende.

Wim Venijn | 30-12-16 | 12:11

Mja.. ze kunnen niet eens de uitslag van de verkiezingen voorspellen, hoe weten ze dan wie PVV'er is en wie niet?

WellusNietus | 30-12-16 | 12:10

Sta je dan met een nettogeluk van net boven het vriespunt.
Met de meerderheid van de bevolking.
Niet op de kaart.

hallevvezool | 30-12-16 | 12:09

Gelukkig ben ik boos

IncomingHuey | 30-12-16 | 12:07

Je hebt een groep mensen die high worden van hun eigen goedertierenheid (hoe misplaatst ook) en hierin worden bevestigd en aangemoedigd door zo'n beetje de gehele media en politiek. Die gaan hier nooit meer mee ophouden, het is een verslaving geworden. En zoals met zoveel verslavingen gaat het van kwaad tot erger. Het begint bij het geven van geld voor die arme drommels in Afrika, vervolgens worden er 'vluchtelingen' zingend verwelkomd, dan mogen we best wat inschikken en opgeven om het de nieuwe buren wat makkelijker te maken, we passen wat wetten aan, geven vrijheden en cultuur op, wat voelt het toch goed. Feiten worden straal genegeerd zoals een junk ook niet opvalt dat de tanden uit z'n bek vallen en het huis vervuild raakt. De high is het enige dat nog telt. Het verklaart ook het irrationele en zelfdestructieve gedrag.

TheOneWhoKnocks | 30-12-16 | 12:04

En geloof me, alle energie die je in je boos zijn stopt had je ook kunnen steken in het nu eindelijk eens veranderen van je eigen miserabele situatie! Doen! Ga die vinex woning uit!

Optelsommetje | 30-12-16 | 12:04

Optelsommetje | 30-12-16 | 11:47
Het is ook niet mijn leven waar ik moeite mee heb maar de toekomst van het land waar ik in woon wat wel echt de ondergrond is van mijn leven, mijn leven gaat prima, als 't land echter achteruit gaat hollen hol ik automatisch mee

niemand specifiek | 30-12-16 | 12:03

Veel Nederlanders zijn zieltjes zonder zorg. Of ze geloven alles wat ze door Media,omroep, regering, slinkse partij of religie wordt toegeworpen. Dan zijn ze onnozel. De bizarre toekomst van de EU of islam in Europa noodt op termijn niet tot geluk.

ALLESANDERSSHOW | 30-12-16 | 12:03

Uit de psychologie is trouwens bekend dat pessimisten dichter bij de realiteit zitten als optimisten.

roze_bril | 30-12-16 | 12:02

voldemort | 30-12-16 | 12:00
Realikwijt

Van Urk | 30-12-16 | 12:02

Wordt ook met de dag bozer.

eerstneukendanpraten | 30-12-16 | 12:01

@kweethetooknietbeter | 30-12-16 | 11:54
Ik zou de PVV'er eerder een realist noemen. En ook logisch want hij ziet en voelt uit eerste hand hoe de boel hier kapot gaat.

sinar2 | 30-12-16 | 12:01

Minder pessimistisch ja, dankzij alle dagelijkse propaganda. Maar nog steeds meer dan de helft is dus niet positief. Ook dit is weer een frame.

roze_bril | 30-12-16 | 12:00

Waaruit we kunnen concluderen dat als je nu nog VVD of D66 stemt dat je een beetje realiteit mist.

voldemort | 30-12-16 | 12:00

De PVV-ers zijn realisten en VVD-ers zijn dombo's met Rutte als opperdombo

Gags Beasley | 30-12-16 | 12:00

kweethetooknietbeter | 30-12-16 | 11:54

Een optimist is een verkeerd geïnformeerde pessimist.

kwark001 | 30-12-16 | 11:59

Dankbaar zijn voor wat je wel hebt, en dat met een realistische kijk op de toekomst. Ik vind me wel in mijn gegeven positie.

Van Urk | 30-12-16 | 11:57

Dus, de PVV-er is een ongelukkige pessimist en de VVD-er is blije optimist.

Rest In Privacy | 30-12-16 | 11:54

Ommezwaai | 30-12-16 | 11:51
Ik ben juist erg blij dat ik 52% mag betalen. Of eigenlijk 40% vanuit de BV :) Dat we daardoor in het beste en fijnste land ter wereld wonen beseffen veel te weinig mensen. Ja, die in de rechter bovenhoek wel ja. Die van linksonder gaan ten onder in hun eigen vingertje wijzen.

Optelsommetje | 30-12-16 | 11:54

Sociologie. 'nuff said.

His Lordship | 30-12-16 | 11:54

Figuur geeft mooi de maatschappelijke situatie weer tussen zij die 'mee kunnen komen' en zij die dat (steeds) minder kunnen; The Haves and the Have Nots. Een gelukkige en optimistische, maar ook eroderende achterban van de klassieke middenpartijen. De rest blijft achter. Ergens tussen het FD- en Trouwlezers is die groeiende kloof zichtbaar.

atheïstisch stemvee | 30-12-16 | 11:54

Vvders lachen dus allemaal alles weg. Vandaar hun liefde voor die homoseksuele leider.

centre pompidoe | 30-12-16 | 11:53

@Boris Kapotjeplof | 30-12-16 | 11:48
Het is inderdaad raar. Er is al jaren vrede, economisch gaat het goed, de criminaliteitscijfers dalen maar we zijn nog nooit zo ontevreden geweest als nu. Feiten vs perceptie.

PietGeniet | 30-12-16 | 11:52

-weggejorist-

Leefbaar | 30-12-16 | 11:52

Ik ben niet boos, ik ben strijdvaardig. Ik stem Rutte weg zoals hij nog nooit is weggestemd.

doskabouter | 30-12-16 | 11:52

Heeft Marketing Rutte dit grafiekje zelf in elkaar geflanst? Wat een onzin is dit zeg. Stem 15 maart 2017 PVV!

WitteGrunneger | 30-12-16 | 11:51

Optelsommetje | 30-12-16 | 11:47
Dat is makkelijk praten.. Ik betaal 52% belasting over mijn loon en prutsers waar ik nog nooit op gestemPt heb, gaan dit geld even vrolijk verdelen.
Op zich is dat nog niet eens zo'n ramp, echter de bestedingsdoelen wel.
.
Het gezegde: "Wie betaalt, bepaalt" zou hier enigszins op zijn plaats zijn.

Ommezwaai | 30-12-16 | 11:51

Dus PVV stemmers zijn oude PvdA stemmers die inzien dat ze met al hun naïeve gewegkijk een burgeroorlog hebben geïmporteerd?

Antitheïst | 30-12-16 | 11:49

Ofwel we staan aan de rand van de afgrond en alleen PVV-stemmers zien dat en VVD'ers vanuit hun Mercedes en villa juist niet, ofwel de VVD trekt mensen die het 'gemaakt' hebben en de PVV niet. Zoals Simon Kuper al schreef in de Financial Times: "Wij als witte westerse stadsbewoners mogen hopen dat de ongekende 71 jaar van vrede, stabiliteit en welvaart, ook wel bekend als 'het Falen der Elites' nog even voortduurt".

Boris Kapotjeplof | 30-12-16 | 11:48

Televisiekijken en de krant lezen dragen blijkbaar ook bij aan het levensgeluk en positivisme. Zouden ze gebruik van bepaalde fora ook hebben onderzocht?

PietGeniet | 30-12-16 | 11:48

VVD: ignorance is bliss
Nuchternederland | 30-12-16 | 11:42

exact mijn gedachte:)

sko | 30-12-16 | 11:48

Als SGP stemmer kan ik beamen dat ik mij heel gelukkig voel.Toch word ik regelmatig weggezet als zijnde boze witte man/oom.

De Ongematigde | 30-12-16 | 11:47

Deze grafiek bewijst maar weer eens dat de PVV hardstikke links is en al die boze PvdA stemmers heeft overgenomen met haar linkse geef geld weg programma.
.
En even serieus: stop eens met boos zijn vanuit je kansloze vinex woning en ga eens een succes maken van je leven! Daar ben jij zelf verantwoordelijk voor, niet een ander de schuld geven hè als je faalt :)

Optelsommetje | 30-12-16 | 11:47

Als je wegkijkt van problemen, of zelf problemen kan afkopen, ja dan valt het natuurlijk wel mee ja.
De vraag is of de kinderen die kans ook nog krijgen.

datzouzomaarkunnen | 30-12-16 | 11:43

VVD: ignorance is bliss

Nuchternederland | 30-12-16 | 11:42

Ze hadden die schaal beter kunnen onderverdelen in: realisten vs. idealisten.
Rechtse mensen zijn veel realistischer en weten dat je land naar de kløten gaat als je iedereen maar zomaar binnenhaalt. Idealisten denken dat je alles met genoeg subsidie wel in goede banen kunt leiden. En zijn altijd blij……

Aristotalloss | 30-12-16 | 11:41

Lijkt mij geen vooroordeelgrafiek te zijn want ik vind dat het volk terecht boos is.
EUSSR : 5 miljard foetsie.
Afrika : 4,5 miljard foetsie.
Klimafaat : 200 miljard of meer foetsie (per jaar 10 tot 20 miljard).

Sociale stelsel door Jetta Klijnsma(PvdA) en Lodewijk Asscher (PvdA) afgebroken.
Iedereen voor nop aan de slag.

The Race To The Bottom.

Nogmaals ik vind het niet gek dat het volk boos is, alleen het zal nog moeten blijken in maart 2017.

ProAsfalt | 30-12-16 | 11:41

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen