Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Uiteraard. Plasterk wil referendumdrempel omhoog

Ook vandaag, maar dan in een achterafzaaltje van de Tweede Kamer: de evaluatie van het logistieke gedeelte van het GeenPeil-referendum. In juni 2017 is er een debat over de Wet raadgevend referendum en dan moet er aan de wet gerommeld worden. GeenPeil voldeed namelijk keurig netjes aan alle wetten en regeltjes (en privacy) omtrent het referendum. Maar toch lukte het ons om er eentje af te dwingen. En het is helemaal niet de bedoeling om echte referenda te houden, dus VVD en CDA pleiten voor afschaffing van de Wrr. Op zijn minst moet de drempel van 300.000 handtekeningen omhoog. Althans, dat laatste suggereerde minister Plasterk. Eerste zin ontbreekt in de video. Die luidde dat GeenPeil aan de Kiesraad gevraagd had of we digitaal mochten verzamelen, en dan op papier in mochten leveren. Hetgeen dus mocht. Dit zei Plasterk daar vervolgens over: "Ik denk wel dat de wetgever met die drempel van 300.000 heeft beoogd ook werkelijk een fysieke inspanningsdrempel op te werpen. Dus dat wanneer je die de facto verlaagt door het gemakkelijker te maken om zo'n verzoek in te dienen, dat je dat zou moeten doen in de context van ook het kijken of die hoogte van de drempel ook degene is die je zou willen handhaven." In gewone mensen-taal: Het ging te makkelijk, dus die drempel voor burgerinspraak mag van de PvdA best een stuk omhoog geëvalueerd worden in juni. Tssk. Alsof het zo simpel was om 300.000 krabbels op te halen. Daar hebben we potverdikkeme hard voor gewerkt, Voorheen Ome Roon!
Instant Update: Waarom zou je ook referenda houden als de uitkomst toch bij het grof vuil wordt gezet? ratificerenmereedt.pngReuters weet het weer eerder dan de Nederlandse kiezer: Polen en Tsjechië laten hun bezwaren vallen en tekenen donderdag bij het kruisje van het (juridisch volstrekt ongeldige) Memootje van Mark. Daarmee wordt niets aan het verdrag gewijzigd maar het door de Nederlandse kiezer weggestemde document kan daarmee wel worden geratificeerd. De Europese Unie noemt dat in een persberichtje (pdf) sans ironie 'de uitkomst respecteren'.

Reaguursels

Inloggen

De democratie dreigde tot leven te komen, dat moeten we niet willen. Daarom gooien politici hindernissen op om dit monster te beteugelen. Zeg nou zelf? Een volk met zeggenschap... dat werkt niet... kijk maar naar Zwitserland!

Statler en Waldorf | 15-12-16 | 12:49

Plasterk bewijst het dagelijks, hij heeft geen flauw benul van politiek of van democratie, hij lult voor het vaderland weg een hoop onzin en dat zou allemaal nog geen probleem zijn wanneer er geen mensen zouden zijn die naar hem luisterden.
Tjesismina, wat heeft DIE man de PvdA een hoop schade gebracht,.

mallekater | 15-12-16 | 11:35

@Tee Of Cup | 14-12-16 | 19:12

Bullkoek, vanaf dag 1 is Wilders al een dependance van de VVD, een bliksemafleider. De Vvd is de enige partij die hem nog steeds niet volledig heeft uitgesloten, hij moest wel even moevuh uit de Vvd woonkamer om zodat Markje Minpress kon worden omdat er te veel mensen in de Vvd woonkamer vonden dat hij met zijn harde stem te veel herrie maakte en de buren daar nogal eens over klaagden.

Dat konden ze zich niet veroorloven om in de straat met de nek aangekeken te worden en moest Geertje dus maar even wat eerder op "zichzelf" gaan wonen.

Waarom denk je dat hij gisteren zo stilletjes was en geen kik gaf...? Als Geertje straks genoeg belangrijke vrindjes heeft (zetels) mag hij weer alles thuis en vind niemand in de woonkamer het een probleem wanneer Geertje weer eens wat zegt. Hij heeft belooft dat hij niet meer zo hard zal schreeuwen...

Ik zeg dit al vanaf het moment dat Wilders uit de Vvd stapte en er een éénmans beweging van maakte. Waarom denk je nou dat dit zo is en hij er pertinent geen echte partij van wil maken ? Daarom loopt Rutte al die tijd alles gewoon weg te lachen, en niemand die het door heeft of hier ook maar aan gedacht heeft.

Wie weet zit ik er helemaal naast maar ik zie dit nog wel gebeuren.

authentic | 15-12-16 | 09:48

Plasterk ziet volgens mij een Nexit-referendum aan de horizon verschijnen. Ik denk dat D66 ook minder enthousiast over referenda geworden is nu nog eens duidelijk blijkt dat het volk niet dezelfde mening heeft als zij. Verrassing!

Mart6037 | 15-12-16 | 09:39

Oei, die zag ik niet aankomen.

Rest In Privacy | 15-12-16 | 08:59

Een echt referendum is niet alleen 'n adviserend referendum, maar 'n echt medebepalend referendum.
Dat wordt altijd door aanhangers van de representatieve democratie gezien als onmogelijk, 'want dan zou het volk uitmaken, waar juist de ervaren politici voor vertrouwd moeten worden'.
Maar 'n verbeterd referendum valt prima te combineren met 't huidige bestel van representatieve democratie.
Dat als 'n referendum bijvoorbeeld het %-percentage bepaalt waarmee 'n omstreden wet moet worden aangenomen of verworpen door 't parlement ná de uitkomst van een referendum.
Stel je dat maar voor met 'n voorbeeldje.
De wet op strafbaarstelling van illegalen wordt met 60% in 'n referendum beslist.
Dan kan daarna het parlement die wet slechts verwerpen als méér dan 60% daar tegen is.
Maar als de uitkomst van het referendum voor strafbaarstelling van illegalen 70% is, dat dan 'n meerderheid van 70% in het parlement nodig is om dat referendumbesluit te verwerpen.
Het enige waar Nederlanders en politici dan aan moeten wennen is, dat onderwerpen die onderhevig zijn aan 'n referendum niét meer met 'n vaste kamermeerderheid als coalitie te regelen is in 'n regeerakkoord.
dat is ook logisch.
Over onderwerpen waar het volk zich specifiek direct met 'n referendum over uitspreekt, kan niet door globaal gekozen parlementariërs met 'n algemeen mandaat worden overtroefd.
De parlementariërs kunnen dan nog steeds 'uiteindelijk' beslissen, maar als 't volk iets met 70% wil, zal er ook minimaal 70% nodig zijn van de tweede kamer 'om dat nog tegen te kunnen houden'.
Het is maar 'n voorbeeldje.
Dat gaat in de huidige situatie van coalitie-slaafjes (VVD+PvdA)en met de drillende fractiediscipline (Samsom+PvdA) en (Roemer+SP) nog niet zo lukken.
Maar er komt 't heuse constitutionele crises aan, áls de PPV de grootste partij zal blijkt te worden, maar niemand met hen wil regeren, zodat er 'n heus monsterverbond van 'elkaar-de-tent-uitvechtende-partijen' in 'n zakelijk kabinet overblijft. Dan wordt 't uitstel van executie, want dan worden alle regeringspartijen nóg ongeloofwaardiger, en 't Nederlandse volk nóg méér gepiepeld en in de prut gerommeld. (Want die partijen VVD+CDA+PvdA+D'66+CU gaan natuurlijk als eerste punt afspreken, zo gauw als mogelijk de referendumwet om zeep te helpen; en dán zijn de rapen pas echt gaar)
Wordt vervolgd; Nederland wordt steeds onbestuurbaarder; en dat is voor de voorstanders van 'n referendum goed nieuws.

Der Paulie | 15-12-16 | 08:21

Ik wilde al lang geleden een Plasterk drempel. Nooit gekregen.


MistaRazista | 15-12-16 | 01:53

Oh en nog wat: neeuuh, zo'n directe democratie gaat niet werken. 1) hier zijn werkende voorbeelden van, 2) hoe kun je het weten als je het niet geprobeerd hebt, 3) werkt die indirecte democratie dan wel? 4) gaat die indirecte democratie die steeds indirecter wordt dan ook werken?

Rome is een mooi voorbeeld, google eens.

Kenneth Nietvatten | 15-12-16 | 01:18

@jtkdm: serieus? dus het is gemakkelijker dat je je vooral niet verdiept en betrokken bent want dat is gemakkelijker? huh, heb je een mening over de jsf? migratie funding, (ja hier heb je 4 x je jaarsalaris nu mag je weer naar huis), defensie, opleidingen, ouderenzorg, pensioenen.....
en jij denkt werkelijk dat dat stel zeugen/leugenaars dit beter kunnen dan jij? je doet jezelf tekort. dit kun jij zeker beter, maar je moet het wel willen zien.

Kenneth Nietvatten | 15-12-16 | 01:16

Het zal eens geen idee van de Partij van de Afgrond zijn...
Was die Plasterk trouwens niet uit de politiek gestapt?
O nee, wacht, het is een PvdA-er, die liegen altijd.

Slipsnifter | 15-12-16 | 00:33

Nederland bepaalt 1/28 van zo'n verdrag, dus dan is zo'n memootje objectief voldoende, al zijn scherpslijpers nooit tevreden met een compromis.
En dat er minder, minder, minder referenda komen scheelt een boel tijd, geld en gezeur.

JTKDM | 14-12-16 | 23:42

O, o, wat een toeval. Net nu Rutte ons totaal voor debiel verklaart door zich niet aan ons referendum te houden. Echt toevallig hoor. Zodat we vooral niet NOG een referendum houden. We zouden eens democratisch werken, dat kan echt niet hoor.

In Zwitserland is het 10.000 handtekeningen!

Rest In Privacy | 14-12-16 | 22:50

Stemmen helpt niet, een referendum helpt niet, moeten we dan echt met hooivorken op de barricades gaan staan?
Het is toch 2016...

PeterSimons | 14-12-16 | 22:34

Ik heb ongelooflijk veel geleerd van dit referendum. Hoe de media manipuleert hoe de politiek in mijn ogen liegt. Echter veel meer is gaan liegen dan in het verleden. Hoe zwak de parlementariers zijn, geen enkel niveau, een enkele uitzondering daar gelaten. Hoe Brussel per week aan kracht wint op allerlei terreinen als het kwade oog in lord of the rings.
Maar ook dat er een ander medium is opgestaan namelijk geenstijl. Niemand weet nu nog welke invloed deze nieuwe media heeft in maart.
Voor mij is de strijd nu pas begonnen. Ik stem enkel op een partij die voor een bindend referendum is.
Als je geen referenda wilt is je doel 'het volk dom houden'.

Schilder58 | 14-12-16 | 22:02

PvdA nu 9 zetels. Stelt geen kloot voor dat plukje schaamhaar.

langzullenweleven | 14-12-16 | 22:00

@Plasterk, je ziet het verkeerd-om.
300 duizend *mensen* (digitaal gemeld of niet) is de grotte van een flinke stad in NL. Als die alleen het recht willen hebben iets aan NL te *vragen*, moet dat kunnen.
.
Het papieren stem"feest" dat daar op nu volgt (het referendum) is nu veel te duur en en hoogdrempelig voor de gemiddelde kiezer.
.
Dat gedeelte moet dus vanaf heden via internet gebeuren (DigiD, geanonimiseerd). De opkomst zal groter dan de huidide 4 mln (~30%) zijn, en statistisch absuloot relevant.
Niet te omzeilen of te bagataliseren of te negeren.
.
Dan weet de regering *zeker* wat NL denkt over een onderwerp. Dat wil jij toch ook, ouwe democraat?

hotmint | 14-12-16 | 21:47

@botbot | 14-12-16 | 20:25 Snorry voor de verlate reactie(serverproblems)
Artikel 11 lid2 van de referendumwet biedt twee mogelijkheden. Ratificeren of intrekking machtiging wat leidt tot ratificatie. Meer smaken? Nope.

en définitive | 14-12-16 | 21:28

@tipo | 14-12-16 | 21:04
Net als u, weten velen met mij hier welke uitsluitingen er bestaan binnen de referendumwet. Enkel een aanpassing hiervan kan tot een andere situatie leiden. Zo als u hierboven kenschetst.

en définitive | 14-12-16 | 21:22

Plasterk is bang dat Geenpeil een referendummachine gaat worden. Stel dat Geenpeil ruim 10.000 leden heeft en een internet-achtige constructie waarmee bestaande wetgeving referendabel gemaakt kan worden. Dan is de enige echte inspanning nog die 300.000 handtekeningen. Het voortraject is dan aan de lopende band te doen bij een goede club van 20k aan leden.

Trump wil een muur met stenen bouwen om Mexicanen uit de VS te weren en laat de Mexicanen er voor betalen. Plasterk wil een muur van handtekeningen bouwen om democratie uit Nederland te weren en wil de democratische mensen er voor laten betalen.

tipo | 14-12-16 | 21:04

@keestelpro | 14-12-16 | 18:47
Deze papieren staatsgreep is goed voorbereid. Zie mijn tegel hierboven.

VerenigingVanDieven | 14-12-16 | 20:55

@slipsniffer | 14-12-16 | 18:42
Op land- en hoogverraad staat geen straf (meer). Rarara.

VerenigingVanDieven | 14-12-16 | 20:49

ik heb geen twitter ik heb geen smoelboek heb geen slimme meter geen bonus kaart of wat dan ook ,maar dan mijn burger ser.nr weer men al teveel over mij

witchmaster | 14-12-16 | 20:46

@botbot | 14-12-16 | 20:25
Ik ben ook een voorstander van een parlementaire democratie, alleen zijn we nu op dit punt aangekomen omdat de onze niet werkt wegens gebrek aan volksvertegenwoordigers.

VerenigingVanDieven | 14-12-16 | 20:44

@De Koreaanse Slet | 14-12-16 | 20:19
Net als bij u in Korea zo nu en dan een onverwacht bordje omhoog steken www.youtube.com/watch?v=ygo3RrBSzSM
.
Je begrijpt niet dat het nog nodig is om de hele bevolking af te luisteren met slimme meters, NXP-chips in voertuigen, volgsystemen van GSM's, bonuskaarten, bevriende Googles en Facebooks enz. ... ik bedoel ... als je toch niet luistert en drempels steeds verhoogt ... waarom dan data verzamelen over die mensen, laat ze belasting betalen en klaar.

Watching the Wheels | 14-12-16 | 20:42

@De Koreaanse Slet | 14-12-16 | 20:19
Trollen? Het "slechts een handelsverdrag" bleek uiteindelijk een verdrag met "belangrijke geopolitieke gevolgen", dixit Rutte. Zie je wel dat trollen nut heeft? Zou jij toch moeten weten of all people.

VerenigingVanDieven | 14-12-16 | 20:40

" werkelijk een fysieke inspanningsdrempel " Tsja, maar dan mogen voorgedrukte aangifteformulieren tegen Wilders ook niet.

EnNouJijWeer | 14-12-16 | 20:28

en définitive | 14-12-16 | 20:11
De burgers hebben hun mandaat aan de regeringsleiders gegeven,een democratie werkt niet bij de waan van de dag.
Het was toch de bedoeling van Jan om de EU aan het wankelen te brengen, is het hem gelukt?
Het was toch de bedoeling om ons land zoveel mogelijk schade toe te brengen om zo te redeneren wat een waardeloze regering hebben we toch.
Is het hem gelukt?
Wees blij dat Rutte zijn best doet om de schade zoveel mogelijk te beperken.

botbot | 14-12-16 | 20:25

Lijkt me meer dan terecht. Die hele wet moet herzien/afgeschaft worden. Wat krijgen we anders? Een zooitje anarchisten die constant het bestuur lopen te trollen.

De Koreaanse Slet | 14-12-16 | 20:19

-weggejorist-

Tee Of Cup | 14-12-16 | 20:17

-weggejorist-

Tee Of Cup | 14-12-16 | 20:14

@DaJonkel | 14-12-16 | 19:57
Wel, het is één keer gelukt, dat is voor de elite al te veel. Een normaal mens zou dan die wet helemaal afschaffen, maar dan is de schijn van democratie er af.

Guido | 14-12-16 | 20:13

InAnumPerRegimine | 14-12-16 | 19:28
Alle landen in Europa moeten zwichten voor een klein landje en dat noemt u democratie.
Triest in en in triest is het.
botbot | 14-12-16 | 19:35

Over democratie en dergelijke; in welke eulidstaten nog meer heeft de burger kunnen stemmen over dit 'handelsakkoord'?

en définitive | 14-12-16 | 20:11

"hard voor gewerkt"
www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/09/...

Heb het topic nog een keer gelezen. Daar is inderdaad heel hard voor gewerkt, met als gevolg een eclatant succes.
Hartverwarmend ende prachtig was het @VanRossem, ook dankzij jou.

Blijf het doodzonde vinden dat het VacuumVoorjaarsOffensief is afgeblazen en jullie de keus hebben gemaakt om de politiek in te gaan.

Niet omdat ik tegen directe democratie ben en tegen vernieuwing, maar onder leiding van jullie had het Leger des Peils de VVD, PvdA, en D66 laten bibberen zo vlak voor de verkiezingen. www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/11/...
Nu bibberen ze niet meer.

Marie Curieux | 14-12-16 | 20:08

Als de grootste "social media" website van Nederland, met een keiharde campagne waaraan honderden mensen hebben meegewerkt, het maar amper lukte om het referendum af te dwingen, zouden er dan de volgende keer eigenlijk meer of minder handtekeningen nodig moeten zijn?

DaJonkel | 14-12-16 | 19:57

Baard en wachtgeld. Er moet een samenhang zijn.
Ze groeien beide met de waan van de dag.

Ernst Oosters8389 | 14-12-16 | 19:53

"In juni 2017 is er een debat over de Wet raadgevend referendum en dan moet er aan de wet gerommeld worden."

Dat is na de verkiezingen dus nu maar hopen dat partijen die voor een referendum zijn dan een meerderheid zijn. (PVV, SP, PvdD, 50+, VNL en wellicht FvD met 1 of 2 zetels. You never know.

GeenPeil zal ook wel 1 of 2 zetels halen maar als de meerderheid van de leden tegen een referendum is - wat heel goed mogelijk is omdat stemmers op andere partijen ook lid kunnen worden - moet GP ook tegen stemmen. Dat zijn de regels van het spel.

Marie Curieux | 14-12-16 | 19:49

Het liefst zou Plasterk vandaag nog het parlement ontbinden en als dictator verder gaan.

Orakel1958 | 14-12-16 | 19:48

Je zag het al aankomen met Timmerfrans en Merkel maar vanavond in DWDD sloeg alles. Hackers en nuttige idioten van Putin zijn de oorzaak van alle ellende. Referendum, Trump alles waar de elite het niet mee eens is is de schuld van internet en van geenstijl natuurlijk.

Bennie Boos | 14-12-16 | 19:45

En zogenaamd maar afvragen waarom de kloof met de burger zo groot geworden is. Bla bla.

Roeperttt | 14-12-16 | 19:42

@MarcS | 14-12-16 | 19:38
Wachtgeld voor Plasterk?
Laat hem maar lekker columns gaan presenteren bij Nieuwzuur, ofzo.

necrosis | 14-12-16 | 19:41

@Driewerf Hoezee | 14-12-16 | 19:33
Bij de laatste verkiezingen voor EP lag de opkomst ook niet veel hoger dan 30% maar werd wél geaccepteerd.
Misschien moet de opkomstpercentage voor EP ook maar omhoog en anders ongeldig verklaard.

necrosis | 14-12-16 | 19:39

"... without modifying the agreement... while fully respecting the outcome..."
Als nee-stemmer kun je geen hardere klap in je gezicht krijgen, dunkt me.

Schoorsteenveger | 14-12-16 | 19:39

Overigens, de arrogantie dat Plassterk, meent over de agenda van het nieuwe parlement te gaan. PvdA is marge partijtje, gedraag je daar naar! Mond dicht en wachtgeld scoren idioot!

MarcS | 14-12-16 | 19:38

In de mainstream hoor ik alleen maar juichverhalen; economie trekt aan, aantal asielzoekers valt reuze mee, aantal moslims in NL te verwaarlozen, we doen het goed&beter, Wilders is een idioot, Trump ook maar toch niet helemaal, Dijkhof gaat voor minder-minder-minder in ter Apel en meer van dat geleuter voor de bühne.
Na 4 jaar pleuritis is de patiënt ineens zo gezond als een vis. Hopelijk trapt de kiezer niet in deze hoop verkiezingsstront.

Eppo | 14-12-16 | 19:37

In Juni debatteren wij er over?
Cool bro, laten wij allemaal stemmen op partijen die PRO referenda zijn. Eens kijken wat daar uitkomt.

MarcS | 14-12-16 | 19:36

InAnumPerRegimine | 14-12-16 | 19:28
Alle landen in Europa moeten zwichten voor een klein landje en dat noemt u democratie.
Triest in en in triest is het.

botbot | 14-12-16 | 19:35

@Graaf van Egmont | 14-12-16 | 19:22
U heeft in ieder geval het geluk om niet meer in Nederland te wonen.
En er ik ga er vanuit dat u alvast een slotgracht met ophaalbrug om 'kasteel Egmont' heeft laten aanleggen ;)

necrosis | 14-12-16 | 19:35

De drempel moet juist verdwijnen. Wie niet stemt, bepaalt niet mee. Waarom zou je die mensen beschermen?

Driewerf Hoezee | 14-12-16 | 19:33

Alsof dit nieuws voor jullie is... Dit is het beste wat jullie (en ons, white angry men) kan overkomen. Jullie hebben hier volgens mij al op ge-anticipeert door GeenPeil richting de kamer te manoeuvreren omdat jullie ook wel hebben ingezien hoe de afgelopen maanden met ene Jan R. hoe de vlag erbij hangt in politiek den Haag en hoe de hazen lopen; Well play'ed sir, well pay'ed. Jan is exit in de gedrochten van VNL maar jullie hebben alvast wel inzage gekregen (vandaar ook zijn verongelijkte reactie).

Daarnaast hebben jullie aangetoond (en gaan aantonen) dat de referendum wet niet deugt en dat er geen wil is om een democratisch gekozen uitslag politieke opvolging te geven. Het geluk daarbij is de Rutte c.s. treuzelt waardoor het alleen nog maar erger wordt en in zijn geklungel ook D66 lijkt mee te nemen (iets met kroonjuwelen ofzo). Jullie tonen keer op keer aan hoe verrot het is. Nu trapt hopelijk de CDA ook in de val (minus Omtzigt) en dan kan de vacuum campagne beginnen! Een alternatief voor een verrot systeem.

Dat hele Oekraine zal me een worst wezen want er zijn belangrijker zaken voor ons , Nederland (iets met Euro, iets met pensioen, iets met immigratie), maar waarom ik GeenPeil van harte steun is de hypocrisie en de totale uitverkoop van Nederland.

Dit referendum heeft aangetoond dat het toch geen flikker helpt wat je democratisch kiest. De dag erna is het al weer van tafel geveegd bij wijze van spreken wat de afgelopen verkiezingen ook steeds gebeurt(e). Met GeenPeil zal dat - met vallen en opstaan verwacht ik - anders gaan worden, het geeft mij in iedergeval weer wat ietwat vertrouwen en klein stukje houvast.

Dus, laat Rutte a.j.b. nog even spartelen en laat de journaille maar even lekker door het ijs zakken met hun zgn. kritisch vooraf ingestudeerde vragen, des te zoeter zal het smaken als we straks 5-10 zetels binnen hebben en iedere week een 'bindend' referendum gaan houden. Wil ik die baantjesjagers nog wel eens samen met hun journaille vriendjes.

GO on!

topgozert | 14-12-16 | 19:30

Nu vergeet je nota bene de initiatiefnemer van het OekRef, het forum voor democratie.
Dommelsch | 14-12-16 | 19:26
.
Huh? Toen bestond de club van Baudet nog niet hoor.

Lupuslupus | 14-12-16 | 19:30

Oepsie1234 | 14-12-16 | 19:27
Wel eens aan USA gedacht?

Jos Tiebent | 14-12-16 | 19:28

Kortom: ik gun de heren politici, met Rutte voorop evenveel levensgenot toe als diezelfde heren respect hebben voor uitkomsten van referenda: geen ene malle moer.
Dat ze moge kieperen zoals ze de democratie laten creperen.

InAnumPerRegimine | 14-12-16 | 19:28

Had iemand wat anders verwacht dan??
2 referenda gehad...2x naar de prullenbak verwezen door onze politiek. Ik hebn nog 0 (nul) vertrouwen in de politiek en ik vraag me af of ze het volk wel vertegenwoordigen of een andere macht.

Oepsie1234 | 14-12-16 | 19:27

Raider Twix | 14-12-16 | 19:20
Nu vergeet je nota bene de initiatiefnemer van het OekRef, het forum voor democratie.

Dommelsch | 14-12-16 | 19:26

"Those who make peaceful revolution impossible will make violent revolution inevitable."

Muggenmepper | 14-12-16 | 19:25

@W_F | 14-12-16 | 19:18
Denk jij nou echt dat Rutte welkom is bij PVV?
Rutte liep vanochtend nog te fulmineren dat Wilders Rutte I had opgeblazen.
Schijnbaar is onanie wel degelijk slecht voor je hersens.

necrosis | 14-12-16 | 19:24

Er komt nooit geen referendum meer ben ik bang. Een minister die sleutelt aan het aantal handtekeningen en een volk dat de laatste 2 referenda kotsbeu is.
Ze willen gewoon niet naar het plebs luisteren.

Graaf van Egmont | 14-12-16 | 19:22

Dat wordt dus VNL, GeenPeil of PVV stemmen volgend jaar.

Raider Twix | 14-12-16 | 19:20

GS, laten we de partijen/personen die eerst voor referenda waren en nu de uitkomst hun niet bevalt, gaan muiten maar eens flink schandpalen.

niemandzielig | 14-12-16 | 19:19

Ik wil trouwens een kiesdrempel, zodat margepartijtjes als de restanten van PvdA in maart niet meer mee mogen doen.

necrosis | 14-12-16 | 19:19

Volgens sommige mensen biedt zelfs de Nederlandse (grond)wet nu voldoende mogelijkheden om het zittende landsbestuur buiten spel te zetten.
Wie wil cq durft cq heeft het lef om het op te nemen tegen een van de meest corrupte regimes op het westelijk halfrond?

General McAuliffe | 14-12-16 | 19:18

Tee Of Cup | 14-12-16 | 19:12
Na de verkiezingen pleegt Rutte zetel verraad en stapt over naar de PVV, en krijgen we alsnog Rutte III.

W_F | 14-12-16 | 19:18

De referendumwet zit slecht in elkaar.
van heinde en verre | 14-12-16 | 18:49
Tuurlijk, het gelazer begint al bij het feit dat het referendum alleen maar raadgevend mag zijn. Deze slappe hap constructie is vragen om problemen. Het geeft (zoals we nu zien) veel te veel ruimte voor de politiek om iedere uitkomst dat hun niet bevalt naar de prullenbak te verwijzen... via bergpaadjes en ander obsceen gekronkel.

XaleX_2 | 14-12-16 | 19:17

Volgens mij is het verkeerde deel ge-highlight in de update. Veel belangrijker: ".. without modifying the agreement with Ukraine".
.
Kortom, het interesseert ze geen ene vliegende f*ck wat de NEEderlander er van vindt.

marcoplarco | 14-12-16 | 19:16

Bananenkoninkrijk Nederland. Volgend jaar maart protest stem op de pvv.

franck7020 | 14-12-16 | 19:16

hindipopup | 14-12-16 | 19:03
Oekraïne bij de EU heeft als voordeel dan de gemiddelde corruptie binnen de EU zal dalen.

W_F | 14-12-16 | 19:15

@marcoplarco | 14-12-16 | 19:07
Voor een zetel heb je iets meer dan 60.000 stemmen nodig, dat noemen ze de 'kiesdeler'.
Je neemt het totaal aantal stemmen en deelt dat door 150.
Al geef ik toe dat mensen als Ton Elias en Sharon Dijksma flink wat meer stemmen moeten halen aangezien ze meer dan één zetel nodig hebben.
Tenslotte moeten obese vliegtuigpassagiers ook extra betalen voor de ruimte die ze innemen.

necrosis | 14-12-16 | 19:13

Rutte gaat er dus van uit dat Rutte III er toch niet komt, dus snel nog even Eu puntjes scoren.

Rutte is met grote afstand de grootste leugenaar die Nederland kent. Zelfs zo groot dat hij nu werkelijk in zijn eigen redenaties begint te geloven, triest mannetje die Rutte

Tee Of Cup | 14-12-16 | 19:12

"Kom in verzet. Vreedzaam en democratisch, maar kom in verzet.."
.
Het blijkt niet te helpen, wat nu?

marcoplarco | 14-12-16 | 19:09

Ik ben het er wel mee eens, de huidige referendum wet is niet ideaal. Er zij veel te veel regeltjes, handtekeningen, procedures, weken wachten, een deel van de wetgeving is niet referabel, bij spoed mag het niet, en zowiezo kan het pas achteraf, nadat een wet al wet is.
.
GeenPeil is in alle opzichten veel eenvoudiger, sneller, zonder printen, zonder dode bomen, veel goedkoper, zonder dure evaluaties in elk gemeentehuis, en voordat een wet een wet is, als stemmen nog zin hebben.
.
450.000 handtekeningen is meer dan 7 zetels. Bij bijna alles wat de afgelopen 4 jaar beslist is, hadden 7 zetels het verschil kunnen maken, en na maart kan 7 zetels één van de grote partijen zijn.

W_F | 14-12-16 | 19:09

Zelf ben ik tegen referenda om redenen die al lang uitgekouwd zijn. Maar ik wordt echt kotsmisselijk van partijen die wel voor referenda waren, maar wanneer de uitkomst hun niet uitkomt, gaan draaien. Bah!

niemandzielig | 14-12-16 | 19:07

Met het morele vingertje naar andere landen wijzen zullen ze uit schaamte zeker niet meer doen?

Bennie Boos | 14-12-16 | 19:07

Jijbakje: Had ome Roon wel 300.000 stemmen om zijn huidige positie te mogen bekleden??

marcoplarco | 14-12-16 | 19:07

Beroep = Boerenlul | 14-12-16 | 18:56
Dat klopt. Dat is ook geen antwoord, maar iedere debiel die tegen was had kunnen verwachten dat er dan een oplossing gezocht zou worden om het verdrag (in aangepaste vorm) als nog te kunnen ratificeren. Was het niet het huidige verdrag met een toevoeging dan wel een compleet nieuw verdrag waar nog wat maanden extra aangewerkt zou worden en meer belastinggeld had gekost.

ho4x | 14-12-16 | 19:07

Allemaal voorspelt door de critici van het één Europa-idee 25 jaar geleden. Ons land is weggegeven mensen, duurt geen 15 jaar meer en we maken deel uit van de VSE.

Ik voorspel: as we speak worden op hoog niveau de laatste afspraken gemaakt voor zaken als behoud van privileges, eigendommen en erfrechten van het koninklijke bloed, de aangetrouwden en andere adel. En als dat rond is frotten ze er een verdragje doorheen en is het over met d'n Hollander.

sickworld | 14-12-16 | 19:06

ik vind die vrije interpretaties van onze regering nogal arrogant overkomen...

"ik denk dat de wetgever het niet zo bedoelt heeft..." (vrije interpretatie dat de wetgever een papieren versie van fysieke stembiljet zou hebben beoogd (versus het gebruikte digitale stembiljet uitgeprint) inzake referendum)

"de nee-stemmer bedoelt eigenlijk te zeggen..." (vrije interpretatie van de "nee" stem van het referendum)

Nlz | 14-12-16 | 19:05

De EU is klaar om bij de Ukraine te gaan...

hindipopup | 14-12-16 | 19:03

Complete lege hulzen die aan het verdrag zijn toegevoegd.!
Op 15 maart zal de Nederlandse bevolking zijn waardering doen blijken.

*101# | 14-12-16 | 19:03

@Gervano | 14-12-16 | 18:50
Maak daar eens 15 maart van.
Of ben jij toevallig Kereltje?

necrosis | 14-12-16 | 19:00

Arme Mark. Wie steekt er nou ook een dolk in zijn eigen aars? Maar goed, serveer jezelf maar af. Boontje om loontje. Toedeledokie.

Jos Tiebent | 14-12-16 | 18:59

@slipsniffer | 14-12-16 | 18:42
Vroeger was dat een 'enkeltje' Waalsdorpervlakte....

necrosis | 14-12-16 | 18:57

@ho4x | 14-12-16 | 18:51
Allereerst is dat geen antwoord op de vraag "Bent U voor of tegen een associatieverdrag met Oekraïne"
Ten tweede is dit een velletje wat eraan wordt gehecht en geen enkele waarde heeft.
.
Het is typisch politiek men komt met een fantastisch antwoord wat niets maar dan ook niets met de initiële vraag heeft te maken. Dan schoffeer je mensen.

Beroep = Boerenlul | 14-12-16 | 18:56

Het is vandaag 15 oktober 1793.

Alpengeist | 14-12-16 | 18:56

Het plannetje om de kiesdrempel te verhogen zit dezelfde intentie achter. De zittende gevestigde partijen op het pluche houden zonder inmenging van het volk die duidelijk de gevestigde partijen spuugzat zijn. CDA, PVDA, VVD en D66 beschouw ik zelf als een tot op het bot corrupt zootje dat oogt en handelt als een criminele organisatie dat koste wat kost het volk onder de duim wil houden. Als het niet via misleiding en mooie woorden kan dan maar via wetgeving e.d.

XaleX_2 | 14-12-16 | 18:55

Natuurlijk, zou ik ook doen als je van tevoren weet dat dat uitslag je niet bevalt!
Plasterk hadden ze nooit in de politiek moeten slepen.

necrosis | 14-12-16 | 18:55

@Kaas de Vies | 14-12-16 | 18:33
Ja leuk.

Q.Bert | 14-12-16 | 18:53

Dictatoriale trekjes. Ik hou niet van dictatoriale trekjes. Mag ik dat zeggen? Ja dat mag ik!

Mart6037 | 14-12-16 | 18:52

Ja maar ho, dus Rutte heeft het voor elkaar dat de andere landen akkoord gaan met zijn eisen? Dat wil zeggen: "De Nederlandse inzet is dat het besluit vast legt dat de Associatieovereenkomst geen opstap is naar of recht geeft op lidmaatschap van de Europese Unie [Lijkt me prima, in hoeverre dat haalbaar is, is een ander verhaal]. Het besluit dient tevens duidelijk te maken dat er geen sprake is van een collectieve veiligheidsgarantie voor Oekraïne en dat de Associatieovereenkomst de Lidstaten geen verplichting tot militaire samenwerking oplegt[Dus geen verplichte militairen naar Oekraïne in geval van nood]. Eveneens moet worden geëxpliciteerd dat er geen recht wordt verleend aan Oekraïense werknemers op toegang tot de EU arbeidsmarkt [Oekraïners buiten de deur blijven], en evenmin dat de Associatieovereenkomst een verplichting inhoudt tot financiële steun aan Oekraïne [0 euro naar Oekraïne]. In dat besluit zou voorts worden vastgelegd dat versterking van de rechtsstaat en in het bijzonder corruptiebestrijding een centraal onderdeel zijn van de Associatieovereenkomst [daar is niks mis mee]." Als dat helemaal rechtsgeldig is (iets wat wordt betwijfeld) dan is er toch niks mis meer mee. Dat het niet helemaal afgekeurd is, is een ander verhaal, maar dan had er wel een ander verdrag gelegen. Dus hoe je het wendt of keert, lijkt me dit een prima uitkomst als hij dit voor elkaar heeft weten te krijgen.

ho4x | 14-12-16 | 18:51

Och, wat maakt het nog uit. Binnenkort hebben we referenda over alles, met zetels in het parlement om het ook daadwerkelijk met wat macht te bekrachtigen. Pas als ze Geenpeil onder vuur gaan nemen moet je je zorgen maken.

Expert | 14-12-16 | 18:50

17 maart 2017. De dag van de afrekening.

Gervano | 14-12-16 | 18:50

@vanRossem: "gewone mensen-taal" = "gewonemensentaal"

.

Waarom moeilijk doen met koppeltekens als het ook makkelijk kan?

rtxpow | 14-12-16 | 18:50

@keestelpro | 14-12-16 | 18:47
Sorry voor de caps Joris... ik ben zoooo boos!

keestelpro | 14-12-16 | 18:49

De referendumwet zit slecht in elkaar. Zoals ongeveer elke wet die ze hebben aangenomen de afgelopen jaren. Dat wordt pas pijnlijk duidelijk als je je er in het volle zicht aan houdt, zoals GeenPijl aantoonde. De conclusie zou moeten zijn: wij politici kunnen er geen kut van en doen alles in 1x fout, dus dat moeten we verbeteren. De conclusie is dus niet: laten we de burger in de bek pissen met z'n democratie.

van heinde en verre | 14-12-16 | 18:49

Kiesdrempel invoeren die variabel afhankelijk is van aantal PvdA zetels. Drempel altijd 1 hoger.

Rest In Privacy | 14-12-16 | 18:49

slipsniffer | 14-12-16 | 18:42
Hoogverraad is niet opgenomen in de Nederlandse wet...

ElMatadero | 14-12-16 | 18:48

Het is wel een bizar land Nederland:
In de VS werd Trump i.p.v. Clinton gekozen => men luistert naar de kiezer!
In Groot Brittannië werd voor een Brexit gestemd => men luistert naar de kiezer!
In Italie werd Premier Renzi weggestemd => men luistert naar de kiezer!
In Nederland werd NEE gestemd aangaande het Oekraïne verdrag => men luistert niet naar de kiezer maar veegt met de uitslag zijn reet af!
Dat laatste zou nog te overzien zijn ware het niet dat het aangaande een EU kwestie al de 2e keer is dat de politiek zijn reet afveegt met de uitslag.
.
Kim Jong Un kan van Rutte en de andere regenten nog leren hoe je een land bestuurt.

Beroep = Boerenlul | 14-12-16 | 18:47

Maar goed dat Nigel Farage de gang van zaken in Europa met zijn vriend Donald Trump bespreekt.
Wat er hier gaande is dat niets meer of minder dan een papieren staatsgreep, en wetteloze onteigening van onze nationaliteit en identiteit. De zeggenschap van het Nederlandse volk wordt door de EU monddood gemaakt en onze leider staat er bij en kijkt er naar.

U HAD MAAR 1 TAAK!

keestelpro | 14-12-16 | 18:47

"Wij respecteren jullie mening maarruh... fuck jullie mening." Dat is wat ik lees tenminste.

IslamPislam | 14-12-16 | 18:45

Waarom nog de schijn op wekken dat Nederland een democratie is ? V.v.M.U. is al afgeschaft met de veroordeling van Hans Janmaat.

Mo het varken | 14-12-16 | 18:42

Wat staat er eigenlijk voor een straf op hoogverraad?
Ik weet inmiddels wel enkele kandidaten voor een tribunaal.......

slipsniffer | 14-12-16 | 18:42

Ja, als de spelregels niet bevallen, dan veranderen we toch gewoon de spelregels> Daarom moeten we af van dit soort regenteske ambtenaren, die hebben alleen het eigen belang voor ogen en dat van de overheid, niet de burger. In de prullenbak ermee! We hebben een nep regering en een nep volksvertegenwoordiging, en ze zijn in staat om Nederland gewoon te verkopen.

Sovy | 14-12-16 | 18:41

U mag het weten, ik ben knap ziek van deze regenten en weg met de democratie regering. G.V.D. wat een klootzakken zijn het.!!!!!

Mo het varken | 14-12-16 | 18:39

Gewoon afschaffen die geldverslindende onzin.

flame_me | 14-12-16 | 18:39

Nederland is toe aan een soort van Perestrojka.

keestelpro | 14-12-16 | 18:39

Ik heb gelijk gekregen! Mijn stelling, onmiddellijk na de uitslag van 6 april: 'dit gaan ze nóóit meer laten gebeuren'

bisbisbis | 14-12-16 | 18:39

"Fully respecting the outcome..." Trololo

SamKoeman | 14-12-16 | 18:38

Trouwens benieuwd of Plasterks PvdA bij de komende nep-parlementsverkiezingen de kiesdrempel gaat halen.

Dandruff | 14-12-16 | 18:37

Oei!
Welke revolte rest ons nog, nu onze 'volksvertegenwoordiging' niet meer naar een beschaafd protest als een referendum luistert?
Het lijkt wel of ze er om vragen....

keestelpro | 14-12-16 | 18:36

Goh, de EU die een referendum negeert?
Verrassend.

Dit zijn we toch hopelijk niet vergeten als we straks weer op ons nep-parlement mogen stemmen?

Dandruff | 14-12-16 | 18:35

Ik helemaal mooi. Maar dan ga ik wel PVV stemmen. Loosing never felt so right!

Spinazi | 14-12-16 | 18:35

Dus voor de aangifte tegen Wilders kreeg men de voorgedrukte aangifteformulieren gratis bij een kilo shoarma, maar omtrent GeenPeil blijkt er ineens een 'fysieke inspanningsdrempel' te moeten gelden.
Overigens hadden ze met die 'fysieke inspanningsdrempel' al prima rekening gehouden door het aantal stemhokjes te saboteren, maar dat terzijde...

Vage_eddie | 14-12-16 | 18:34

Schaf het dan af.

Onder mijn regime mag juist iedereen een referendum aanvragen op het partijkantoor.

Kaas de Vies | 14-12-16 | 18:33

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl