achtergrond

Geenstijl

Tijdlijn. Hoe Rutte naar ratificatie toe acteerde

ANP-48885245.jpg Kijk. De Biddende Bestuurder. Of de Geslagen Hond. Trap er niet in, het is gewoon Mark Rutte die een nieuwe tactische mantel omgeslagen heeft. Sinds vandaag is Rutte de underdog die impopulaire besluiten moet nemen, "in het landsbelang". Hij gedroeg zich daarom 'dienend' in het - zoveelste - debat over de - zoveelste - EU-top waarin de referendumuitslag ter sprake komt, en leidde deze nieuwe spin vanmorgen in met een interview op Nu.nl waarin hij zei: "Ik realiseer mij heel goed dat ratificatie mij geen stemmen zal opleveren. Dit maakt mij niet populair." Met de quote "Het referendum was raadgevend. We hadden ook kunnen zeggen dat we niks met de uitslag doen", doet hij net alsof hij er wél iets mee gedaan heeft. Maar dat is natuurlijk onzin: na ruim acht maanden de uitslag negeren, wordt er in Brussel een juridisch ongeldig document vol drogredeneringen opgesteld dat donderdagavond wordt getekend door iedereen behalve Oekraïne. NEE wordt JA, de Nederlandse kiezer krijgt de vinger van MinPres en dat noemt de antidemocratische EU dan 'fully respecting the outcome of the Dutch referendum'. Glas, plas en u bent er allemaal weer ingetuind en/of ingeluisd. En Rutte's politieke Spiel? Dat underdog-dingetje is allemaal spin. Kijk even mee hoe hij in het afgelopen jaar met GeenPeil en het referendum om ging aan de hand van drie korte fragmenten: 1. NEGEREN. "Een internet-achtige constructie"
Het Gesprek met de MinPres op 2 oktober 2015, in de week dat GeenPeil bijna een half miljoen handtekeningen inleverde bij de Kiesraad. Rutte zit nog volledig in de negeermodus. Hij doet net of hij niet wist wie het referendum heeft afgedwongen en wimpelt de methode van GeenPeil af als 'een internet-achtige constructie'. Daarmee houdt hij zijn aanstaande politieke probleem nog even klein, maar er ligt ook een verdachtmaking in besloten: Rutte wil het initiatief afdoen als iets ongeloofwaardigs en misschien wel onwettigs. Dat is hem gelukkig niet gelukt. 2. KLEINEREN. "Campagne voeren is slingers en petjes"
Dit fragment komt uit Buitenhof, 10 januari 2016. Rutte maakt GeenPeil een beetje belachelijk. Op de vraag of hij campagne gaat voeren, zegt hij nogal lacherig 'dat is een definitiekwestie', en dat hij bij campagne aan vlaggetjes, petjes en slingers denkt. Oftewel, knullige burgers die een beetje stampij maken, over iets wat volgens hem enkel een handelsverdragje is. Daar doet deze belangrijke meneer echt niet aan mee. Want Rutte is een politieke grootmeester die weet: dit moet ik klein houden. Logisch is daarom ook dat hij de dreigende woorden van Jean-Claude Juncker ("Er komt een continentale crisis als Nederland nee stemt!") enorm wegwuift: "Ik vind het een beetje grote woorden." 3. ESCALEREN. "Weet u wat een vacuümbom is?"
28 oktober. Ja hoor, daar was toch de totale escalatie. Of eigenlijk: de implosie. Het zuurstofmasker-momentje van MinPres. Het referendum is geweest. De uitslag een oorverdovend #NEEisNEE. Al zeven maanden negeert hij die uitslag, maar het probleem gaat niet weg - mede omdat GeenPeil de premier op de huid blijft zitten. De tijd dringt, 1 november moet hij van Pechtold met een antwoord komen. Rutte wil ratificeren, maar niet door de uitslag keihard te negeren. Dat kan bovendien na zoveel maanden ook niet meer. Hij zoekt een geitenpaadje en dat lukt hem maar niet. Daarom gaat hij - opzettelijk en doelbewust, Rutte doet niets per ongeluk - in totale Paniekmodus des Bangmaakdoods. "Weet u wat een vacuümbom is?", vraagt de premier op 28 oktober aan de verbaasde pers. Hij suggereert dat elke tegenstemmer eigenhandig een bom op Aleppo heeft gegooid. Met die escalatie sluit hij zich volledig aan bij Junckers 'continentale crisis': als Nederland niet tekent, 'dan winnen de Russen' en GAAN WE ALLEMAAL DOOD. En verdomd, het werkt: D66 tuint er in grijpt haar eigen kans om boven het volk te gaan staan, en Pechtold geeft Rutte nóg meer tijd om een geitenpaadje te vinden - tijdens de EU-top van 15 en 16 december. 4. RATIFICEREN. "Ik doet dit voor het landsbelang" Daarmee zijn we bij vandaag aangekomen. Het geheime document is gereed, Rutte heeft alle ratificeerneuzen dezelfde kant op gekregen, alle lidstaten gaan akkoord met het extra velletje wat in het verdrag wordt geniet, want iedereen weet dat het niks betekent. En Rutte kan net doen of hij een zwaar bevochten uitzonderingspositie voor de Nederlandse kiezer heeft bedongen. Een kiezer waar hij dus vandaag de rol van underdog tegen speelt: 'Jongens, ik wilde dit ook niet, maar het kón niet anders. Ik ben ook maar een pion in het systeem, en soms moet ik impopulaire beslissingen nemen. Voor het landsbelang!' Die spin levert dus foto's zoals hieronder op. Politieke schaakgrootmeester Rutte doet zijn laatste zet. Het is aan de kiezer of die zich schaakmat wil laten zetten. Want hoe scherp en gehaaid het politieke spel van de premier ook is, met respect opbrengen voor de spelregels van de democratie heeft het geen zak te maken. De kiezer is weer de klos, ten koste van Kiev, Brussel en de Kukidentpremier. En dát is wat er bij ons - en ongetwijfeld heel veel tegenstemmers - het langste blijft hangen: democratie in Nederland is hard op weg naar een zachte dood. ANP-48885213.jpg ANP-48885246.jpgJa, hier inderdaad gewoon een linkje naar GeenPeil. Er is gebeurd wat we vreesden: het schot voor de boeg heeft niet gewerkt en de koers van Brussel en de Haagse beroepspolitici is niet gewijzigd. Daarom gaan we nu voor de voltreffer: de restauratie van het democratische systeem. Want het was ons altijd al om de democratie te doen. First and foremost. And we need you!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.