Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GSTV. Privacy bewaken bij de Piratenpartij

Met Ancilla van de Leest heeft de Piratenpartij een bekend boegbeeld voor de verkiezingen. Keertje geen langharig warhoofd met pizzakruimels in z'n driedagenbaard. Dat was alvast een goeie start. De bestuurscrisis, veroorzaakt door mensen die het praatlepelprotocol te serieus namen, lijkt ook alweer bezworen. Tijd voor een Piratencongres! Dat was dit weekend in Utrecht en GSTV ging langs om aan de Piraten te vragen of ze hun eigen online privacy een beetje op orde hebben. Want een echte piraat heeft natuurlijk geen Whatsapp. "We zijn immers de privacy-partij", meldde een campagnewoordvoerder ons toen we de camera aanzetten op het congres: op de openbare democratische bijeenkomst van een partij die de Kamer in gekozen wil worden, mochten media geen bezoekers in beeld vrijnieuwsvergaren zonder hun uitdrukkelijke toestemming. Mocht het dus een beetje leeg lijken op de congresbeelden, dat komt omdat niemand in beeld wilde. Jep, de piraatjes verzinnen inderdaad altijd wel iets om zichzelf tegenwind toe te blazen op hun zeiltocht naar Kamerzetels.

Reaguursels

Inloggen

Je hebt het topic wel een beetje vermoord, maar toch chapeau.

Hans Gruber | 18-10-16 | 21:56

Slap geleuter eigenlijk. WhatsApp is een van de minst privacy schendende communicatie diensten die er is. ("JA MAAR IS VAN FACEBOOK!!1! Nou en? Het gaat om de voorwaarden die gelden, niet wie het parent bedrijf is.) Het enige veiligere alternatief voor WhatsApp is Signal. (Nee, Telegram is absoluut NIET veilig. Zeer dubieus clubje met smerig verrotte crypto-functies. Dat MProto is een lachertje.)

Maar wat bereik je dan met Signal? Twee dingen:
1.) Helemaal niemand
2.) Marginaal betere privacy waarborging.

Het wezenlijke verschil tussen Signal en WhatsApp is dat WhatsApp metadata bewaart (maar niet deelt met Facebook) en Signal niet. Maar daartegenover staat dat minder dan 0.1% van de markt op Signal zit. Je kan dus je contacten niet bereiken. Wat doe je dan? Je blijft op het relatief veilige WhatsApp en je kan 1.1 miljard mensen bereiken, of stap je over naar Signal waar je niemand kan bereiken en er een klein verschil is dat de meeste mensen niet raakt noch boeit?
Okee, Signal is open-source. 99.9% van de mensen met een mobiel kan die code niet lezen, dus moet je de mensen die het reviewen vertrouwen. WhatsApp is closed-source, maar wordt wel ge-audit door externe partijen, die moet je vertrouwen. Eindsaldo? Je moet altijd op een derde partij vertrouwen. Opensource is hier niet per definitie veilig, zie HeartBleed.

De inhoud van je berichten is bij beide applicaties 100% veilig, ze gebruiken allebei hetzelfde Signal-protocol ontwikkeld door Open Whisper. Het enige verschil zit echt 100% in die metadata, maar dat is nou net de data waarvan het merendeel van de mensen het niet uitmaakt, en de data wordt niet gedeeld met Facebook. Als je een opt-out doet in WhatsApp wordt zelfs je telefoonnummer niet met Facebook gedeeld.

Per saldo snap ik die hetze tegen WhatsApp dus niet. Het is, en dat is juist zo mooi omdat ze het grootste platform ter wereld zijn, een zeer veilige app die je privacy heel erg vergaand beschermd. Ja, Signal is nét iets beter, maar dan lever je wel extreem in op bereikbaarheid - voor bescherming die 99% van de gebruikers niet eens nodig heeft. Als de Piraten Partij zich dan zo graag wil profileren als "anti-privacy schending", waarom kaarten ze dan niet veel gevaarlijkere apps aan? Facebook Messenger, Allo, Telegram, en al dat soort pleuriszooi?

M.a.w.: ook de PP, hier gevoed door GeenStijl (maar Ancilla zat ook bij die privacy show op AVRO/TROS hetzelfde riedeltje op te hangen) probeert te scoren door de marketing te richten op de grote speler (WhatsApp) - maar laat de rest, die veel gevaarlijker en privacy onvriendelijker dan WhatsApp zijn, weer pijnlijk links liggen. Dat kost ze eigenlijk wel mijn stem. Ik vond altijd al dat het programma een beetje leip in elkaar zat en ze nooit een inhoudelijk antwoord kunnen geven, maar nu ik die marketing spin hier zie baart het me nog meer zorgen.

We hebben een stem nodig in de tweede kamer die ons waarschuwt voor problemen en IT-problematiek en privacy veel hoger op de agenda zet. Maar als ik dit zie van de piratenpartij, dan ben ik wederom niet overtuigd dat zij het verschil kunnen gaan maken, zeker niet als je ziet hoe klungelig het keer op keer gaat, wat een wanorde er in de partij is geweest (of nog is?) en de enorme vaagheid over de PP an sich. Ze zijn transparant, maar er zijn veel onbeantwoorde vragen.

Ik zou lekker bij WhatsApp blijven, tenzij ze echt al je shit met Facebook gaan delen (nu absoluut niet aan de orde, en kan ook niet onder de huidige voorwaarden.), en toch eens nadenken of we niet gewoon meer druk moeten zetten op established partijen om dit soort zaken hoog op de agenda te zetten. VNL maakt al een goed begin... Wellicht dat zij de oplossing kunnen bieden.

Ik blijf het triest vinden dat politieke partijen WhatsApp puur aanvallen omdat dat toevallig iets is dat iedereen kent. Same shit met die trackers op internets. Facebook en Google worden constant door de EU genaaid. Maar volgens Zembla zijn er partijen die niemand kent, die veel maar van je weten en al deze informatie 1-op-1 verkopen tegen een laag bedrag - iets dat Facebook en Google niet doen. Waarom horen we ze daar niet over? Juist, dat heeft politiek geen marketingwaarde; dus mogen die eikels lekker hun gang blijven gaan terwijl voor PR-campagnes, en om de USA bedrijven te pesten, Facebook en Google keihard worden genaaid. Dat is gewoon symboolpolitiek en dat is heel ranzig en nog gevaarlijk voor ons ook, want dan komen we in de waan dat we veilig worden gehouden dankzij de EU's gevecht tegen "privacy schending"; terwijl ze 99% van de tijd puur voor marketing bezig zijn en zich niet concentreren op de echte problemen.

Van de piratenpartij had ik gehoopt dat ze niet mee zouden doen aan de symboolpolitiek en gewoon een actieve rol aan zouden nemen in het tegengaan van alle privacy schenders. Maar voor marketing doeleinden kiezen ze er alsnog voor om het relatief veilige WhatsApp te targetten en niets anders te noemen - geen enkele partij die nog veel erger is dan WhatsApp maar wel (in toenemende mate) wordt gebruikt...?

Jammer, gemiste kans piraten partij - maar jullie blenden zo in op het binnenhof. Zonde, zonde, zonde!

/relaas

Liroy | 18-10-16 | 05:03

Bij het filmpje van de Piratenpartij denk ik meteen aan Sheldon Cooper, lege pizza dozen, aluminiumfolie, Illuminati, vale witte T shirts die al weken worden gedragen

HetOorAakel | 17-10-16 | 21:00

Wat een smerige, ongewassen figuren. Niet serieus te nemen deze lui.
Eduardo- | 17-10-16 | 12:56

Dat dus.

Bijtendehond | 17-10-16 | 20:42

lol dat gemiep over 'juh staat naakt op het internet'

Hans Gruber | 17-10-16 | 18:53

mag ik ook als Kaper meedoen op dit Piratenfeestje?

joanth | 17-10-16 | 18:50

Riep iemand geslachtsdelen ???

ademende aarde | 17-10-16 | 17:52

Dat blondje ziet er nog enigszins normaal uit. De rest bestaat uit randdebielen.

bft | 17-10-16 | 17:40

Ze zijn wel gepast gekleed voor de Piratenpartij. Smerige bende, die zeekrakers.

Alexander des Burgus | 17-10-16 | 16:48

@necrosis | 17-10-16 | 14:03
@Honorificabilitas probeerde te helpen om het stukje over 'me Tarzan you Jane' te vinden.
.
@A-Safari | 17-10-16 | 15:02
Ze is vooral zo leuk, omdat ze haar eigen pad trekt (en dan hebben we het niet over kikkers). Erg vrije geest. Toch zou je er geen verkering mee moeten hebben, denk dat je gek wordt. Geen standaardvrouwtje of zou ze thuis met een koppie thee en een slobbertrui op de bank een boekje lezen?

Watching the Wheels | 17-10-16 | 15:28

Die rouwrandnagel die op dat apparaat zit te pielen is al een enorme wegtrekker.

van Oeffelen | 17-10-16 | 15:17

Ancilla..... #zucht #zwijmel

A-Safari | 17-10-16 | 15:02

Xirdalan | 17-10-16 | 13:37
"Vage nietszeggende partij met een oorverdovende stilte rondom belangrijke thema's zoals TTIP, CETA en het Associatieverdrag met Oekraïne."

Mijn idee ook, elke keer weer springen ze op zaken die het er niet (echt) toe doen voor de grote menigte.
Hun statement over privacy en vrijheid is weliswaar valide, maar zo werkt het helaas niet in de politiek.
Zouden ze de echte problemen aan KUNNEN pakken ( wat geen enkele partij op zichzelf kan ) hebben ze een kans, maar zoalng het in Nederland pappen en nathouden is tot de volgende persoon komt, zal je niet verder komen dan dit soort kraakpanden.

Zeker met de nitwits die volgens mij daarnaartoe gekomen zijn voor een date met Ancilla, en zonder intellect in de plopkap gaan brabbelen met steekwoorden zal de 'partij' in de onderste marge's blijven pruttelen.

Helaas hebben DENK en de PVV meer kaas van marketing gegeten

Mosselzaad | 17-10-16 | 14:45

@Honorificabilitas | 17-10-16 | 13:51
Bedankt, die link was ook oorspronkelijk van jou ;). Toch moet Hamelink het iets eerder in die uitzending er ook nog over gehad hebben, ik mis nog dat stukje over die "vreselijk Ted Turner (CNN)" (de concurrent van Hamelink en @necrosis). Verder niet belangrijk. Was goed om die hele uitzending toch nog te zien, al had ik die uitzending van de Universiteit van Nederland al gezien (ongeveer hetzelfde verhaal). En dan te bedenken dat Jack de Vries (CDA) bij die Hill & Knowlton is gaan werken (het reclamebureau dat de Golfoorlogen aan het publiek moest verkopen) www.hkstrategies.nl/en/Experts/Jack-de... dan heb je na de commissie Davids nl.wikipedia.org/wiki/Commissie-David... toch wel echt een enorm bord voor je kop en lak aan alles (wat ook bleek bij het containerbonken met ondergeschikten). Het gezin, de hoeksteen van de CDA-samenleving. Boeven. En geen journalist die er eens kritisch naar vroeg, bijvoorbeeld als ze hem weer eens bij DWDD of Pauw lieten aanschuiven.

Watching the Wheels | 17-10-16 | 14:10

@Honorificabilitas | 17-10-16 | 13:51
Ik hoef in ieder geval niet elke avond naar GTST te kijken.
Nou jij weer, zwitsal.

necrosis | 17-10-16 | 14:03

Watching the Wheels | 17-10-16 | 13:38 1:05:50 en verder.

Honorificabilitas | 17-10-16 | 13:51

Wat is dit een flauw en matig item. Vragen stellen zonder know-how. Ik gok dat het de miljoenste keer is dat Ancilla Tilia de vraag kreeg voorgeschoteld over privacy en naakt zijn.

Napoleoni | 17-10-16 | 13:39

+e

Watching the Wheels | 17-10-16 | 13:39

Zo keihard gelijk hebben maar dan in een Kamasutrabeurssetting. Een chronisch gebrek aan pragmatisme: een echte piraat wist wel raad met u. Mijn slogansuggestie voor u: Kelen of Kielhalen?

Rest In Privacy | 17-10-16 | 13:38

@necrosis | 17-10-16 | 13:05
Prof. Cees Hamelink begon laatst ook al over Jane Fonda, wat is er toch zo speciaal aan die dame? Geprobeerd terug te zoeken, het was ergens in het midden van deze uitzending www.youtube.com/watch?v=8V93dg7mM7Y Jan Fonda ... ik weet het niet ... wel lenig en d'r sokken zijn stuk @necrosis i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/08/02/art...

Watching the Wheels | 17-10-16 | 13:38

Vage nietszeggende partij met een oorverdovende stilte rondom belangrijke thema's zoals TTIP, CETA en het Associatieverdrag met Oekraïne. Verdragen die stuk voor stuk de privacy van individuele burgers door het putje spoelt, ten gunste van megabedrijven en de politiek.
.
Ancilla wordt langzaam oud trouwens, gelukkig hebben we de foto's nog. *oeps* #privacyfail

Xirdalan | 17-10-16 | 13:37

Ik heb in de reportage van die Piratenpartij geen enkele 'partijprominent' ook maar iéts zinnigs en inhoudelijks horen zeggen.

Kan iemand mij de essentie van deze beweging toelichten ???

HypoPseudo | 17-10-16 | 13:36

@Lupuslupus | 17-10-16 | 13:19
Zal ik Tom Staal dan maar inseinen?
Dat wordt een legendarisch 3000+ topic, minstens.

necrosis | 17-10-16 | 13:35

Het heeft alles weg van een zooitje GroenLinksers, het enig merkbare verschil is dat Piraten ook nog iets van de computercursus op de basisschool meegekregen hebben.

Jonkheer Wttewaall | 17-10-16 | 13:25

Erg aardig schijnt ze niet te zijn maar mooi is Ancilia wel

Bokito ergo sum | 17-10-16 | 13:21

nderdaad, ik ben veel leuker.
Wel wat jonger maar dat zal de pret niet drukken, toch?
*alvast bosje bloemen kopen doet*
necrosis | 17-10-16 | 13:15
.
hahaha. Mijn dag is weer goed :-)

Lupuslupus | 17-10-16 | 13:19

Ze willen wel de privacy bewaken, niet de landsgrenzen ("Je bent welkom in mijn land"). Hoewel dat laatste toch essentiëler is voor het voortbestaan van onze beschaving.

Zware Guy | 17-10-16 | 13:17

@Lupuslupus | 17-10-16 | 13:09
Inderdaad, ik ben veel leuker.
Wel wat jonger maar dat zal de pret niet drukken, toch?
*alvast bosje bloemen kopen doet*

necrosis | 17-10-16 | 13:15

Echt 3x niks.

Lupuslupus | 17-10-16 | 13:09

@Flapuidt | 17-10-16 | 13:02
Overloper!
*boeoeoeoeoeoe*

necrosis | 17-10-16 | 13:05

Voor een avondje met haar in de kelder heeft ze mijn stem!
Flapuidt | 17-10-16 | 13:02
?

De kelder? Waarom niet op je zeevarende schuit Flapuidt?

chicago river | 17-10-16 | 13:05

@Watching the Wheels | 17-10-16 | 12:58
Crisis, heb je zo'n hekel aan me?
Als die bovenop me kruipt, ben ik zo plat als een biljet van €10.
Nog even los van het feit dat ze op vrouwen valt en volgens mij al een tuintje op haar buik heeft.
Enne.... de enige echte voor mij is nog altijd:
medias.unifrance.org/medias/229/213/54...

necrosis | 17-10-16 | 13:05

Voor een avondje met haar in de kelder heeft ze mijn stem!

Flapuidt | 17-10-16 | 13:02

Eduardo- | 17-10-16 | 12:56
Jij kunt via je webcam de lichaamsgeuren opsnuiven van je videos die je bekijkt/opneemt? Dan wil ik het recept ook weten. En anders neem er patent/octrooi op.

chicago river | 17-10-16 | 13:01

Flauw item jongens, die powned stijl filmpjes zonder enige inhoud zijn we nu inmiddels wel weer klaar mee toch? Denk dat die presentatrice ook de "slogan" van geenstijl ook niet zou weten..

Sloober | 17-10-16 | 12:58

Wat een smerige, ongewassen figuren. Niet serieus te nemen deze lui.

Eduardo- | 17-10-16 | 12:56

Rollins | 17-10-16 | 12:36
Volgens mij valt het wel mee met je als je je kunt uitdrukken met dit niveau zelfspot. Hard gelachen hier.

chicago river | 17-10-16 | 12:53

Ancilla als lijsttrekker en een sideboob als logo. Die komen er wel.

Spittertje | 17-10-16 | 12:52

@sinar2 | 17-10-16 | 12:46
Wilma Mansveld heeft ook een lekker praktisch kapsel, maar volgens mij valt ze niet op vrouwen.
En ja, ik zou haar doen.
En nu weer even ontopic: ik stem NIET op piratenpartij!

necrosis | 17-10-16 | 12:51

@necrosis | 17-10-16 | 12:36
Kort pittig is dan ook het kenmerk van den lesbischen vrouw.

sinar2 | 17-10-16 | 12:46

Praktisch inzicht, onderschatte vaardigheid onder dit soort types. Heb desondanks laatste paar verkiezingen voor ze gestemd en zou het met liefde weer doen ook al heb ik in hun uiteindelijke daadkracht helaas weinig vertrouwen.

Upendo | 17-10-16 | 12:45

@Arkan Sonney | 17-10-16 | 12:19
En ondanks Ancilla gaan de piraten geen pluche bezetten. Snif.

Guido | 17-10-16 | 12:44

Vanaf 1 minuut en drieëndertig seconden ben ik voorgoed genezen.

bisbisbis | 17-10-16 | 12:38

Ja, al die mensen moeten als de sodemieter op mediatraining!
Ancilla doet het prima. Ik wil dolgraag minimaal 1 piraat in de kamer. Laat dat dan haar zijn.

GebakkenEieren | 17-10-16 | 12:38

Mijn omaatje zaliger zei altijd: Rollins jongen, wat vind je er zelf van. En dan wist ik al voldoende. Geldt ook hiervoor. Met mij is het eigenlijk nooit goed gekomen. Thx nog oma.

Rollins | 17-10-16 | 12:36

Zo lang een bindend referendum geen speerpunt voor ze is worden die het niet.
Alleen Forum voor Democratie, VNL en PVV zijn bij mij kanshebbers.

Vogelbeest | 17-10-16 | 12:36

@sinar2 | 17-10-16 | 12:29
Ik val op kort pittige kapsels, moet je na al die jaren toch wel weten?
Ik zou Ellie Lust nog doen, helaas valt die op vrouwen.
*kijkt tussen benen en krijgt spontane huilbui*

necrosis | 17-10-16 | 12:36

Zeldzaam tenenkrommend filmpje. Mijn god, wat een stumperds...

Infidel66 | 17-10-16 | 12:35

De piratenpartij presenteert zichzelf nog altijd als een actiegroep, niet als een politieke partij. Op deze manier wordt het nooit wat.

Russells Teapot | 17-10-16 | 12:33

Als je anno nu onze privacy het belangrijkste punt vindt, heb je echt een steekje los. Het continent wordt overlopen door derdewerelders, "maar hé, niet spelen met mijn privé!"

pluk-87 | 17-10-16 | 12:32

-weggejorist-

Bewareofsarcasm | 17-10-16 | 12:31

Echt jammer dat er allemaal van die sneue types rondlopen en dat ze qua naamgeving verkeerd insteken. Inhoud is goed, uitvoering faalt. Daarom krijgen ze mijn stem niet. Wie begint een alternatief met een goede naam en met goede mensen?

Vlipper | 17-10-16 | 12:31

@necrosis | 17-10-16 | 12:26
Niet iedereen valt op geblondeerd.

sinar2 | 17-10-16 | 12:29

Overigens stem ik gewoon op Fleur, de rest kan mijn zak opblazen.

necrosis | 17-10-16 | 12:28

@Vout | 17-10-16 | 12:23
Pica's, or je lult stierenpoep.

necrosis | 17-10-16 | 12:26

Ik wil wel wat Privacy met haar.

miknic | 17-10-16 | 12:23

Niet die piratenpartij aub. Wanneer gaan de weldenkende mensen zich verenigen ipv allerlei vage clubjes op te zetten? Dit schiet niet op en leidt nergens toe. En nee, ze is niet lekkerder dan mijn vrouw.

Vout | 17-10-16 | 12:23

@Captain Pervert | 17-10-16 | 12:21
Je linkje werkt niet, doe eens fixen....

necrosis | 17-10-16 | 12:22

Echt een slap Powned itempje dit... jammer.

markwark | 17-10-16 | 12:22

@kapotte_stofzuiger | 17-10-16 | 12:19
U is zo'n spaghetti-dinges?

necrosis | 17-10-16 | 12:21

-weggejorist-

Captain Pervert | 17-10-16 | 12:21

Hun 'kantoor' lijkt wel een kraakpand met al die graffiti.

necrosis | 17-10-16 | 12:20

Wat is ze toch heerlijk om naar te kijken.

Boerkablaffer | 17-10-16 | 12:19

Hoe meer piraten des te lager de wereldwijde temperatuur. Go pirates!
*met vergiet op hoofd achter PC zit*

kapotte_stofzuiger | 17-10-16 | 12:19

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen