Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

El Pais: 'Nederland paradijs voor Spaanse krakers'

despanjaardenkomen.jpgZeg, Geerten Waling, lul, stof dat dat Plakaat van Verlathinge eens af en lees het ons nog eens voor. Want de Spaanse Koning denkt dat het Plakaat inmiddels wel verlopen is, en stuurt z'n conquistadores op ons af, verkleed als toeristen. In dit ONTLUISTERENDE ARTIKEL in Spanje's grootste kwaliteitskrant prijst men het krakersverleden van Nederlandse ministers (Bussemakers, Klijnsma), en kopt vervolgens: "Het avontuur van kraken in Nederland". Is onze eigen schuld natuurlijk. Tijdens de lange mars door de instituties in de jaren 70, werd er een evenzo lange mars langs de grachten- en herenpanden gemaakt. En als er geen licht brandde, werd het geannexeerd. Aangezien in die tijd alles kon en het geld voor het oprapen lag, regelden die hippies ook nog eens dat ze uiteindelijk via creatieve constructies de eigenaren werden ook. En dat is nu onze elite: de gearriveerde en inmiddels iets minder ongewassen kraker. Daar zijn ze in Spanje nu ook achter. En nu staat er een A4'tje in El Pais dat toeristen uitlegt hoe, waar, waarom en wanneer je het eigendomsrecht van eigenaren met voeten kunt treden. Dus, ben je authentiek, heb je dreadlocks, keen keld, wel honger, een ongebreidelde reislust en eventueel een herdershond met een zakdoek om z'n nek, komt dan eens langs in 020! De voertaal in krakersland is al langer gevuld met Zuid-Europese klanken dus wat let je. #Welkominmijnland

Reaguursels

Inloggen

Net 't artikel gelezen. Er wordt gewoon een situatie beschreven van een groep krakers en hun omstandigheden. Het feit dat dit zo verdraaid wordt gepubliceerd op mn favoriete blog zet me toch wel aan het denken...
Jigsawpuzzle | 22-09-16 | 17:16
Hier krijg je in ieder geval een link naar de bron zodat je zelf een mening kunt vormen. Zodat je als lezer in dit geval zelf kunt zien dat in dit geval de soep inderdaad niet zo heet is als toen ze werd opgediend. Kom daar eens om bij de oude mediale websites. Die schrijven niet alleen; "zo, dit zijn de feiten, vertroow ons maar...", maar zeggen tevens; "en zo moet u de feiten duiden.". Met zwaar gemodereerde/gecensureerde reactiepanels waarin men elkaar constant veren in de reet steekt voor een of ander sofisterijtje dat verschrikkelijk de plank misslaat, maar dat wordt nooit gecorrigeerd.
(Een beetje zoals indertijd het klapvee in de TV studio waar van Dam ten overstaan van de draaiende camera's Fortuyn mocht uitmaken voor 'minderwaardig mens', zonder dat men doorhad voor wat een smerig paniekerig, goedkoop en demagogisch truucje men zat te klappen.)
Inderdaad, ook dit weblog is bevooroordeeld, maar dat is iedereen. Zolang je maar een open mind houdt, altijd kritisch/sceptisch optimistisch blijft en de moeite wilt nemen om zoals u de link te volgen. Zo ben je wat mij betreft als nieuwsbron betrouwbaarder dan de oude MSM.
(en natuurlijk dit reaguurderspaneel, waar men zelf ook informatie kan aandragen. Bij mijn weten zijn er nog geen reacties verwijderd omdat er gelinkt werd naar onderzoek met onwelvallige conclusies).

Sans Comique | 23-09-16 | 12:34

Nu Marcel van Dam ook al kasteelheer is geworden schijnt zijn vorig verblijf, een immens landhuis in Hulshorst, leeg te staan. Dus, mochten er Spanjaarden meelezen en op zoek zijn...

Jonkheer Wttewaall | 23-09-16 | 12:07

Ha eindelijk, een krakerstopic. Even leeglopen.
Was pas in een ex krakersbolwerk, het Poortgebouw in Rotterdam, feelgood rondleiding. Voorheen kraak, nu soort van gelegaliseerd maar dezelfde mensen, kort samengevat: bewoners zijn niet weg te krijgen, eigenaren zitten er mee.
Ok maar nu waarom dat krakersvolk zo hypocriet als de pest is:
Hypocriet Voorbeeld 1.
Poortgebouw hing helemaal vol met anarchistische stickers en actieposters, mij vielen vooral de 'niemand is illegaal' en 'migranten welkom' posters op.
Van deze lui verwacht je ook niet anders, jong en links, geen kinderen, geen lasten... Kortom echt iedereen is welkom, maar hier komt ie. Iemand vraagt tijdens de rondleiding: 'wat als er een kamer in jullie gebouw vrijkomt?" Nou gekkies, dan is opeens niet iedereen welkom! Sollicitatiegesprekken, instemming, strenge selectie op wat iemand aan talenten en kwaliteiten en heeft in te brengen voor het collectief... Priceless toch gewoon en de ironie zelf doorzien ho maar.
Over naar: Hypocriet Voorbeeld 2
Deze mensen bezetten een Rijks.Monument. (het is ook nooit een keer een flat in een achterstandsbuurt natuurlijk). Dat monument staat nu al zo'n 3 decennia te verpieteren. Nu profileren de krakers zich zogenaamd als hoeders van de gebouwhistorie en lopen te klagen dat het niet wordt opgeknapt. Want terwijl zij er ZELF al dertig jaar voor zorgen dat er geen cent mee wordt verdiend moet IEMAND ANDERS ervoor zorgen dat het wordt opgeknapt. Wie dat is, tja dat is een vage hallucinatie in het krakersbrein, maar let me tell you: 'De overheid' wijst monumenten aan maar betaalt zelden of nooit voor het opknappen. De eigenaar kan het wel opknappen maar natuurlijk alleen als hij de restauratiekosten op een manier kan terugverdienen. Een fonds kan bijdragen aan een restauratie maar het zou natuurlijk wel gek zijn als het ging meebetalen aan het pri-vi-le-ge van een paar ex-krakers om in een Rijksmonument op een AA++ locatie te mogen wonen. Als ze echt zo'n hart voor het gebouw hebben is er maar 1 optie: vertrekken. De realiteit: rechtszaken voeren en blijven zitten. En het gebouw verpieterde verder.
Hypocriet Voorbeeld 3.
De bewoners waren een bont stel kunstenaars en professionals en masterstudenten in de culturele sector vaarvan -zoals in het topic beschreven relatief veel Spanjaarden- en andere latino's en Italianen. Nederlandse bewoners voelden zich ook echte wereldburgers natuurlijk en de voertaal in huis was zo langzamerhand Engels. Maar wat staat er op de gevel gekalkt? 'tourists fuck off' Huh?!?wat? Ja ho ho: De wereld rond reizen mag, maar wel alleen voor ONS SOORT MENSCHEN!#$!

Man Man Man, zelden zo'n kortzichtig stel mensen bij elkaar gezien. En het stomme is: ze hebben de sympatie van het type D66-esque amtenarenvolk dat stiekem wegdroomt bij mensen die zo lekker rebels en vrijgevochten zijn. Man. MAn. maN.

Bert Konterman | 22-09-16 | 22:25

Nog niet eens het topje van de ijsberg hier in 020:: Foeliedwarsstraat wonen uitslutend nog Russische lawaaikrakers-pooiers en hun strakgetrokken dameshandel. Altijd feest. In de oud-West zijn de meeste kraakwoningen AirBB's, en uiteraard in handen van de Russen en Spanjolen. In Zuidoost kopen ze voor spotprijzen ( ex sociale!) huurwoningen op en verhuren ze per kamer in de AirBB. Ik heb nét iets liever de Russen. Ze maken evenveel herrie en troep als de Spanjolen maar hun dameswaar schijt niet op de stoep. De honden van de Spanjolen helaas wel.

Kalofagas | 22-09-16 | 21:51

Hier in ES ( ja, ik ben er zelf ) is 70 % tegen moros gespuis uit groot zandbakkistan.

Moet trouwens wel zeggen dat de meeste zich gedragen, het werkt hier net even wat anders, een filmpje met gebaartjes en dansen op een coche policial, is ten strengste af te raden. ( of je moet een groot sponsor van het ziekenhuis en de fysio zijn )

broervandenhollander | 22-09-16 | 21:23

Dandruff | 22-09-16 | 19:38

Ja, helaas zijn die geboortecijfers vrij desastreus voor deze van oorsprong oer-katholieke landen. Ik denk wel eens: zou dat misschien niet alleen te maken hebben met de ontkerkelijking, maar ook met de slechte economie daar?
Dat Italië, Spanje en Portugal (en welbeschouwd ook Frankrijk) bij de EU zijn gehaald, is natuurlijk een historische vergissing. Maar niet alleen in monetair opzicht. De EU-bacterie werkt veel dieper, catastrofaler door op het collectief (onder)bewustzijn. Want waarom zou je meer dan 1 of 2 kinderen in de wereld zetten wanneer de vooruitzichten op korte én lange termijn zo beroerd zijn?

De Vrijlansier | 22-09-16 | 21:16

El País een kwaliteitskrant?? Nee, niet bepaald. Sterk beïnvloed door de corrupte PP en lid van de AEDE, die het voor elkaar hebben gekregen dat we hier géén Google news hebben...

mano_esp | 22-09-16 | 21:12

De Vrijlansier | 22-09-16 | 19:09,

Helemaal mee eens.
Was heel West Europa maar zo zelfbewust.

Alleen; zoals gezegd krijgen Spanjaarden veel te weinig kinderen. In heel Europa is dat een probleem, maar met name in Zuid Europa zijn de cijfers schokkend; Spanje 1,5 kind per gezin, Italië en Griekenland zelfs 1,3 per gezin.
Als ze daar niks aan veranderen kan de islamitische genocide-lobby de boel daar straks zonder slag of stoot overnemen.

Dandruff | 22-09-16 | 19:38

Dandruff | 22-09-16 | 17:55

Van de Guardia Civil - in wezen hetzelfde in geest en daad als de oude Belgische Rijkswacht - hangt het niet af. Het zijn de gewone werkende Spanjaarden die niets moeten hebben van het gespuis uit Barbarije en omstreken. Zij zien de effecten van de massa-moslimimport dagelijks.
Er zijn veel vuurwapens in privébezit, dus bij het komende grote conflict zullen de Spanjaarden, van Galicië en Asturië tot in het zuiden, los gaan. Dat heet trots. Dat heet burgerzin. Dat heet gezond verstand.

De Vrijlansier | 22-09-16 | 19:09

Jetta Klijnsma heeft sinds haar krakerstijd heur haar niet meer gewassen.

PrinsesStoepje | 22-09-16 | 18:50

droomwerker | 22-09-16 | 18:21,

Over slecht onderbouwde retoriek gesproken; je slaat de plank flink mis door over "verwarde mensen in NL" te beginnen als de column gaat over "het lokken van Spaanse krakers naar NL".
Die verwarde mensen hebben overigens niks aan een kraakpand. Die hebben veel meer aan gerichte zorg; maar daar wordt op bezuinigd.

Verder is er geen enkele link tussen jouw "14.000.000 m2" leegstand (als dat cijfer al zou kloppen) en het leegstaande pand van bijvoorbeeld een bejaarde vrouw die even geen huurder voor haar eigendom kan vinden.
krant.telegraaf.nl/krant/archief/20020...

Diefstal is diefstal.
Krakers zeggen altijd dat zij het recht hebben om huizen te stelen, omdat zij te lui zijn om te werken maar wel veer meer geld nodig hebben dan hun werkende buren die hun uitkeringen betalen. Krakers zeggen al hun tijd nodig te hebben aan het bedreigen en mishandelen van joden, democraten, arbeiders, andersdenkenden en anderen die niet stelen.
Maar het feit dat krakers gewelddadige fascisten zijn geeft hen nog niet het recht om alles wat los en vast zit te stelen.

Dandruff | 22-09-16 | 18:41

Toch jammer. GS blijft maar de plank mis slaan met met slecht onderbouwde anti-kraker retoriek. Er staat meer dan 14.000.000m2 leeg, verwarde mensen dwalen op straat en niemand ziet de link met die kansloze Wet Kraken en Leegstand. Beetje jammer, maar ach iedereen maakt wel eens fouten.

droomwerker | 22-09-16 | 18:21

@Schietmijmaarlek | 22-09-16 | 18:11
Doe es effe een kijkje nemen in het verlag van het zojuist uitgereikte verslag van het CPB. ?

Lekker geschreven. Hahahaha

Schietmijmaarlek | 22-09-16 | 18:13

OT
@GS
Doe es effe een kijkje nemen in het verlag van het zojuist uitgereikte verslag van het CPB.
Volgens mij zijn er al weer dingen gezegd die voor geen meter kloppen.
Rutte was not amused, geloof ik.

Schietmijmaarlek | 22-09-16 | 18:11

@De Vrijlansier | 22-09-16 | 17:37
Als het inderdaad Spanjaarden mochten zijn, daar wisten wij hier wel raad mee.
Ik denk dat de gemiddelde sinaasappel-teler niet aan 8 oktober 1573 herinnerd wil worden.
-iets met temperament en trots enzo-
Dat woestijnvolk, daarintegen, zal om een andere aanpak vragen.
En mij vermoeden dat kokende olie niet meer mag...
#chips#

Hollander01 | 22-09-16 | 18:01

De Vrijlansier | 22-09-16 | 17:37,

Vermoedelijk wordt het sowieso slavernij, met of zonder EU.
Spanjaarden maken namelijk nog nauwelijks kinderen.
De voorstanders van slavernij en genocide die Spanje nu massaal binnen stromen echter wèl.

Zo'n beetje alle West Europese landen hebben de afgelopen 40 jaar kunnen ervaren dat het onmogelijk is om grote groepen moslims binnen 40 jaar beschaving bij te brengen. En wat erger is; voor zover individuele moslims de afgelopen 40 jaar zich al bekeerden tot de beschaving, kon dat vooral omdat ze werden omringd door niet-moslims. Nu elke grote stad snel groeiende shariawijken herbergt zal het aantal moslims dat de beschaving tegenkomt en durft omarmen, flink afnemen.
Tegelijkertijd veroorzaakt islamisering ook altijd een extreme toename van de armoede; en dus een voedingsbodem voor extremisme.

Zo beschaafd als Spanje nu nog lijkt dankzij de stoere Guardia Civil; zij zijn nog eerder de sjaak dan wij.

Dandruff | 22-09-16 | 17:55

Osdorpertje | 22-09-16 | 17:34
necrosis | 22-09-16 | 17:35
Aaah, de goede oude tijden, toen Van Agt nog wratten had en Den Uyl schoudervullingen die tot aan zijn oren reikten.

Huupke | 22-09-16 | 17:49

Spanje. Prachtland. Mepte de Moren eruit. Franco was een, eh, dingetje. Maar de Basken en Catalanen bieden nog steeds trots weerstand tegen centralistisch Madrid. Komt er een semi-soosjalistentuig-regering? Dan is het uit met de verzetspret.
Nu het moslimafval uit Noord-Afrikaans Barbarije en Sub-Sahara-Woestijnië sommige steden zwaar begint te verzieken zal de burger moeten kiezen: EU-slavernij of zelfbeschikking en zelfverdediging. Vermoedelijk wordt het 't laatste.

De Vrijlansier | 22-09-16 | 17:37

Kunnen we het land niet splitsen in een gekkies-weg-met-ons-iedereen-welkom-gratis-belastinggeld-deel en een doe-eens-ff-normaal-en-blijf met-je-takken-van-andermans-spullen-af-rest?

Rommelende Onderbuik | 22-09-16 | 17:36

@Huupke | 22-09-16 | 17:15
En als je pech had (als kraker) werd de toen nog jonge Holleeder en zijn maatjes uit de Kinkerbuurt ingehuurd door de eigenaren.
En geloof me, die sloegen die krakers met extreem geweld die huizen uit.

necrosis | 22-09-16 | 17:35

@Huupke | 22-09-16 | 17:15
Echte krakers die hun lichaam zo verziekt hadden met de heroine en de speed dat ze nog wel eens de neiging hadden om dood te gaan in een politiecel. En dan had de politie ze vermoord volgens de kraakbeweging.

Osdorpertje | 22-09-16 | 17:34

In dat artikel worden rara-sympathisante Bussemaker en steelmiljonair Klijnsma als voorbeelden van succesvolle kraaksters genoemd.
Raar eigenlijk dat zij in het kabinet zitten, het feit dat hun opperhoofd een mlieuterrorist is/was zal daar wel niks mee te maken hebben.

Cuyahoga | 22-09-16 | 17:30

Spaanse krakers? Volgens mij komen die uitgeprocedeerde uitvreters die in Amsterdam keer op keer panden kraken gewoon uit Afrika!

Bah, het GroenLinks-tuig is nog te vies om aan te raken.

Uw Psychiater | 22-09-16 | 17:29

Krakers uit spanje zie ik niet zoveel, wel kudtpolen en typhustsjechen.

brughslurph | 22-09-16 | 17:28

Mi Spanjol est tres not so bien, so un translatione mi apreciate mu bieno.

Gewinflipt | 22-09-16 | 17:28

@Ravissant: nooit geweten dat het zoveel tijd vergt om die beelden te manipuleren. Maar aan de andere kant: vijf jaar geleden ging het poolse regeringsvliegtuig neer in Rusland en dat ligt er nu nog weg te rotten. De russen hebben het dossier nog niet kunnen sluiten.

Febofiel | 22-09-16 | 17:18

Net 't artikel gelezen. Er wordt gewoon een situatie beschreven van een groep krakers en hun omstandigheden. Het feit dat dit zo verdraaid wordt gepubliceerd op mn favoriete blog zet me toch wel aan het denken...

Jigsawpuzzle | 22-09-16 | 17:16

Stelletje amateurs. In mijn tijd (sorry) had je pas echte krakers, die smerige spijkerjasjes droegen vol smerige buttons en viltstiftvredestekens en smerig lang haar hadden en smerige handen met shagnicotinevingers en uitgeteerde (smerige) lichamen van de drugs en het veganistische eten, die de hele dag op smerige matrassen lagen te neuken en te spuiten en te braken en te praten over hoe ze de wereld zouden veranderen (morgen, altijd morgen) en hoe wassen eigenlijk kapitalistisch is omdat de wateraansluiting wordt gecontroleerd door het kapitaal en dat Mao zich ook nooit waste en Che zich zelfs nooit schoor en die neukte zich ook een ongeluk, dus waarom zou je?
Dat waren krakers. Niet die kuttoeristen uit Spanje.

Huupke | 22-09-16 | 17:15

Krakersverleden van Klijnsma?

Hadden ze een kraakpand met een werkende traplift te pakken?

dlseth_ | 22-09-16 | 17:14

Mooi, ga ik lekker in Spanje wat kraken, wel met zwembad natuurlijk. Olé

m-kwadraat | 22-09-16 | 17:13

ik zeg: alsnog die ex-krakers eruitknuppelen, want waar toen alles hippielinks was, zijn het nu zure ouwetjes die alles willen verbieden in de binnenstad.

En ff napalm op Vrankrijk, daar zit misschien nog wel een Spanjaard in

Hemmenaar7 | 22-09-16 | 17:12

15 jaar geleden wel ja.
maar sinds 2010 echt niet meer.
Kraken is inmiddels verboden en strafbaar. Lege woningen in amsterdam zijn niet te vinden. krakers ook niet trouwens, hooguit wat spaanse zwervers.

Wutbürger_ | 22-09-16 | 17:08

Jarenlang links beleid hebben veel verpest in Amsterdam. Welke idioot haalt het in zijn hoofd om een kraker en GroenLinkser als Maarten van Poelgeest wethouder wonen te maken. In plaats van het kraken keihard aan te pakken hebben ze juist de kraker in bescherming genomen. Ontruimen via de knokploeg mag niet meer, het moet allemaal via de rechter en dan ben je zo een paar maanden verder. Toch mooi voor je verlengde vakantie in Amsterdam. Dan hoef je alleen een beetje met je hond (met bandana om zijn nek) voor de Albert Heijn te gaan zitten om te bedelen voor geld voor je bier en wiet (en eten).

Osdorpertje | 22-09-16 | 17:07

Niet dat Spanjaarden altijd erg zijn, maar deze komen voor de coffeeshops.

Shoarmamasutra | 22-09-16 | 17:07

Alle gespuis van de wereld laten we hier toe
Ik ben Nederlander
Ik ben gek

telelezer | 22-09-16 | 17:06

Ach ze waren er al mer bossen via het Eurekasysteem. Kan je leuk in ander Europees land paar vakken doen aan de uni daar. Bergen van die vieze ongewassen dreadsfiguren met een Alles van Iedereenmentaliteit en een lelijke monotome slistaal. Ze denken links en open te zijn maar ze hebben totaal geen begrip voor mensen die andere keuzes maken

Shoarmamasutra | 22-09-16 | 17:06

Eigen krakers first. Geef ze zeep. En een Miele.
Ze stinken.

RickTheDick | 22-09-16 | 17:03

Onder een steen geleefd? Zohee. Zie hier de reden waarom kraken verboden is gewordne in NL.

Rest In Privacy | 22-09-16 | 17:02

Spaase? Die komen uit Spa?

Freddie Stobart | 22-09-16 | 17:01

In de titel: Spaase krakers?

kleinkonijn | 22-09-16 | 17:01

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl