Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeenPeil Nagenieten met Brievenrubriek Volkskrant

peggoldmastercard.jpgGisteren werden we grinnikend wakker. Vandaag werden we alwéér grinnikend wakker. Maar nu om de hilarische bakken zuur in de brievenrubriek van de Volkskrant. We weten sinds de affaire Fatima Dakmar dat die *kuch* lezersbijdragen geregeld door de kwaliteitsredactie zelf worden getikt, dus dat zal nu niet anders zijn. Alhiero de hyperlink naar de Online Augurk, en om te bewaren HIERRR een soort van fotokopie. We grinniken! (Voor uw informatie: de prima Brief van de Dag is geschreven door een oud-ambassadeur, met *grinnik* een uitstekend gebrek aan sociale cohesie.)

Reaguursels

Inloggen

Vooral meneer Veldkamp, de eerste reaguurder, is ketig.
Hij denkt dat allen die zijn thuisgebleven voor zouden hebben gestemd.
Ik ben toch benieuwd hoe hij zich daaruit wurmt wanneer bij bv. Europese of Provinciale staten-verkiezingen ook slechts 30-35 % komt opdagen.De man heeft echt geen idee wat hij daar uitkraamt, iets wat me trouwens wel vaker is opgevallen van fervente voorvechters, ze hebben echt totaal geen idee hoe het werkt.

mallekater | 09-04-16 | 08:19

-weggejorist-

Orakel1958 | 08-04-16 | 23:35

Beginnen we bij de afbeelding. Die moet bewijzen dat een referendum niets is, want je hebt een gekozen bestuurder en dan kan niet weer gaan zitten luisteren naar tegenstrijdige meningen. Twee grote problemen, de echte wereld is geen bus en die bestuurder is op een zelfde manier gekozen. Als het kiezen (democratie noemen we dat) zo’n probleem is, zou die bestuurder zijn positie ook al in twijfel getrokken moeten worden. Hij is tenslotte ook gekozen op een zelfde manier.

DerUnterMensch | 08-04-16 | 15:33

De tekenaar van de cartoon ken ik wel want die is ook actief net als ik op een audio forum. Heel toevallig. Een echt politiek correct en zuur figuur, zeer narcistisch en iedereen daar op dat forum de maat nemen.

Toxopeus | 08-04-16 | 20:01

De brief van Dick den Haas zou ook van mijn hand kunnen zijn. Dit is nou precies de reden dat ook ik tegen heb gestemd! Aangevuld met een gezonde dosis wantrouwen jegens de vaderlandsche en Europeesche politici, die zich gedragen als een stel visieloze vazallen van de ochlocratie/mediacratie of oligarchie (afhankelijk van het gebiedsdeel dat zij "vertegenwoordigen").

Chiant | 08-04-16 | 18:15

Toch maar besloten om de andere artikels ook nog even te van een referentie te voorzien, maar dit wat korter.

Jappe Kok:

Die iets minder dan 20% van de kiesgerechtigde is representatief voor iets meer dan 60% van alle Nederlanders. Daarbij hebben ze zich tegen dit verdrag uitgesproken, niet tegen toetreding. Dat maak Jappe ervan. De rest van zijn onderbouwing is gebaseerd op dit niet correcte feit en daarom dus ook niet relevant. Overigens zie je in de politiek dat ze dit ook al ervan proberen te maken. Maar dat is natuurlijk onzin. Iets iemand anders in zijn mond leggen wat hij niet heeft gezegd om hem vervolgens daar op aan te vallen, dat noemt men overigens een stroman.
Die stroman zien we later nog eens terug, daar waar wordt beweerd dat alle niet stemmers, niet stemde uit weerzin tegen het referendum.
Grappig dat links zichzelf zo graag slim noemt, maar zo’n domme stukjes in ‘hun’ krant zetten. Je moet toch heel dom zijn om hier als lezer in mee te gaan. Weten we ook weer hoe de Volkskrant hun lezers ziet.

Op het stukje van D.C.B den Haas is niet veel in te brengen. Ik heb echt zitten zoeken. Het moet niet overkomen alsof ik alleen zeur over de mening van voor-stemmers. Echter is er gewoon inhoudelijk niets mis met zijn stukje. Jammer dat hij pro-EU is. Maar hij lijkt me slim genoeg om ook nog wel eens in te zien dat de EU toch echt een probleem is.

Het stukje van Frans. Tja dat is zijn mening. Mag. Inhoudelijk is er niets mis mee, al ben ik het absoluut niet met hem eens. Het is juist goed dat we als burgers een referendum af kunnen dwingen. Is 300.000 te gemakkelijk? Tja, het is gemakkelijker als de politiek had voorzien, maar dat is geen probleem. Van mij mogen we juist meer referendums zien. Het doel is dat de burger de politiek controleert. Als de Tweede Kamer besluit waar we over stemmen, valt dat natuurlijk weer weg. Volgende keer gewoon stemmen. Waar ik het wel mee eens ben, die drempel van 30% mag weg. De vraag of het bindend is.. tja prima maar je zeg alleen maar dat een bepaalde wet dan niet doorgelaten mag worden. Dat geeft ze nog altijd de mogelijkheid de wet met een letter aan te passen en het nog eens te proberen. Ze kunnen dit heel lang volhouden, referendum na referendum. Dus of het in de praktijk veel uit maakt is de vraag. Maar op zich ben ik wel ervoor om het bindend te maken.

Dan het stukje van Gerard Mensik. Laat ik voorop stellen dat als het wat beter was georganiseerd, de kosten ook lager hadden kunnen zijn (per referendum) en daar ben ik ook wel voor. Plan 4 referendum-momenten per jaar in. Verdeel de subsidie over de referendums die per keer behandeld worden. Zeker als je veel referendums gaat houden dan scheelt dat flink in de kosten. Maar het was zeker een feest voor de democratie, hoe vervelend Gerard Mensik het ook vond. En dat referendum over referendums.. Prima, ik verwacht een flinke overwinning VOOR referendums.

Stukje van Michiel Broos. Waarom staat dit in de krant?

Dan Thea van den Dungen. Zo kun je het zeggen, je kunt ook zeggen dat genoeg Voor-stemmers de democratie wel een warm hard toedragen ondanks dat ze weten het nee-kamt mogelijk te helpen (dat wilt toch wat zeggen.. al is dit natuurlijk ook maar een aanname), toch voor zijn gaan stemmen. Bekijk het van de andere kant, een volgende keer staan ze misschien aan de kant van de tegenstemmers. Als ik dan een voorstemmer ben ga ik zeker stemmen! En nou stel dat die allemaal niet waren gekomen. Opkomst van 20% met 99% tegen. Die 99% is misschien nog wel moeilijker te negeren dan deze 60% ondanks die opkomst van 20%.

Dan over de reactie van John Zant. Waar hij zegt ‘Europa’ bedoeld hij EU. Ik begrijp dat sommige mensen dit verschil niet begrijpen. De media probeert dat verschil ook bewust te vervagen. Zouden meer mensen het verschil namelijk goed begrijpen, dan waren nog veel meer mensen tegen de EU. Dat we stemmen over een verdrag dat al getekend is (niet in werking is gezet!) is inderdaad wat raar, maar is nou eenmaal hoe deze wet werkt. De burger wordt als het waren de 0e kamer. Daarbij is het referendum natuurlijk geweldig voor de democratie. De parlementaire democratie ondermijnt op een aantal plaatsen de democratie. Je stemt eens in de 4 jaar, daarbij wordt gelogen, dingen anders voorgesteld en komen sommige onderwerpen niet aan bod, waar later dan wel / andere beslissingen over worden genomen. Zo stelde de VVD zich erg EU kritisch op tijdens de verkiezingen, en hoewel ze dus wel bekent staan om voor handelsverdragen te zijn, zou je een stem op de VVD prima als een stem tegen dit referendum hebben kunnen zien. Toch was de VVD nu voor. Dat is dus de zwakte van een parlementaire democratie. Dit referendum repareert dit, en zo heeft ongeveer 1/3 (uit mijn hoofd, heb de cijfers er niet bij) van de VVD-stemmers alsnog zich kunnen uitspreken tegen dit verdrag.

Nou, dat was weer lekker kort.

DerUnterMensch | 08-04-16 | 16:54

@EefjeWentelteefje | 08-04-16 | 16:00
Dat groepsdenken is inderdaad ook een enorm belangrijk element! Er is lef nodig om echt zelfstandig na te denken (doet me denken aan dit filmpje www.youtube.com/watch?v=CxGazUl4DCM ).
Helaas ontkom je er vaak niet aan om in bepaalde mate aan de heersende mores mee te doen. Ik zou het mezelf heel moeilijk maken als ik constant mijn (weliswaar goed onderbouwde) controversiële ideëen met mijn omgeving zou delen. Maar ondertussen blijf ik wel voor mezelf nadenken, en gelukkig is er internet ;)

pluk-87 | 08-04-16 | 16:36

Het is syuitend om te lezen hoe weinig de Volkskrant lezer van de motieven van de 'nee' stemmer begrijpt.

marcoplarco | 08-04-16 | 16:30

-weggejorist-

Janneus | 08-04-16 | 16:02

De Volkskrant is conservatief en reactionair geworden... Wie had dat in de jaren '60 kunnen denken?? De "hoge heren van het dorp" zitten tegenwoordig op links..

Janneus | 08-04-16 | 16:02

Intellectueel zijn betekent voor mij zoiets als dat je een oorspronkelijke en zelfstandige denker bent met een goed oordeelsvermogen en zo weinig mogelijk gestuurd wordt door biassen.
Maar als je nu in het land kijkt wie de zogenaamde intellectuelen zijn, heeft het meer weg van deze omschrijving: iemand met veel kennis welke hij inzet om de realiteit op een dusdanige wijze te beschrijven zodat deze lijkt te blijven stroken met het beeld dat links Nederland idealiter zou zien.

pluk-87 | 08-04-16 | 15:48

Mooi uitgedrukt!
Er speelt volgens mij nòg een belangrijke factor mee, die volledig los staat van "hoogopgeleid" zijn, en dat is iemands persoonlijkheid.
De meeste mensen, ongeacht welke opleiding, zijn helaas nou eenmaal kuddedieren. Als iets 'trendy' is, of wordt aanbevolen door 'de elite', dan lopen ze er fluitend achter aan, hoe onzinnig ook.
Ja, H.C. Andersen, "De Nieuwe Kleren van de Keizer" is wat dat betreft een zeer inzichtelijk sprookje over de gemiddelde menselijke geest. ;-)

Wat opleidingen betreft - als het aan mij lag, kwam er niemand meer zonder VWO-wiskunde in zijn/haar pakket op de universiteit terecht. En dan bedoel ik dus ook de èchte wiskunde, niet dat slappe aftreksel wat heden ten dage wordt gedoceerd.

Gaat 'm niet worden natuurlijk, want... de uni's halen hun centjes binnen gerekend naar het aantal uitgedeelde diploma's, en dat zou hoogstwaarschijnlijk stevig kelderen. ;-)

EefjeWentelteefje | 08-04-16 | 16:00

Ik kan mij helemaal vinden in de brief van den Haas en ben blij dat de krant deze zo prominent heeft geplaatst.
Door teveel mensen werd de tegenstemmer afgeschilderd als een relschoppende jongere of PVV stemmer. Met deze politieke variant van het slut-shaming wordt geprobeert het eigen gelijk door te drammen.
.
Het is hetzelfde als de manier waarop in de jaren tachtig kritiek op de buitenlanders werd gesmoord en waaruit groepen als Antifa zijn voortgekomen.
Woonde je in een volksbuurt die werd overspoelt met allochtonen en voelde je jezelf daar niet prettig bij?
Dan kwamen gelijk de gutmensch de hoek omzeilen met de opmerking "Weet je wie buitenlanders ook niet prettig vond?".
.
Het is bizar dat Nederlanders zich laten gijzelen door een kleine groep die (hoe grappig) schreeuwt dat iedereen gelijk is maar ondertussen de meerderheid dwingt zich aan te passen aan een minderheid.
Ik vind het echter bijzonder om te zien hoe zo'n kleine groep zo'n groot stuk van de media in zijn greep heeft weten te krijgen en het publieke debat weet te dicteren.

Johanvb | 08-04-16 | 15:59

@EefjeWentelteefje | 08-04-16 | 14:54
Eens. Ik heb zelf ook studies gedaan in verschillende richtingen. Sommige ethiek-docenten bv, en zelfs professoren waren compleet losgezongen van de realiteit. Hun hoofd zit vol met theoretische modellen die ze gebruiken om de realiteit te beschrijven. Dat gaat nog wel eens ten koste van het gezond verstand. De professor waar ik vooral op doel is ook een van de mensen die dat ene schrijfseltje ondertekend heeft laatst over dat migranten geneuzel van de 'denker' des vaderlands. Nog een loepzuiver voorbeeld is Leo Lucassen.

Veel zogenaamde linkse intellectuelen moeten eens wat lesjes logica en rationaliteit volgen. Of gewoon natuurwetenschappen natuurlijk, dat zal mogelijk hetzelfde effect hebben, als ze slim genoeg zijn om het op te pikken tenminste... maar waarschijnlijk zitten ze al te ver weggeroest in hun eigen 'waarheden'.

Intellectueel zijn betekent voor mij zoiets als dat je een oorspronkelijke en zelfstandige denker bent met een goed oordeelsvermogen en zo weinig mogelijk gestuurd wordt door biassen.
Maar als je nu in het land kijkt wie de zogenaamde intellectuelen zijn, heeft het meer weg van deze omschrijving: iemand met veel kennis welke hij inzet om de realiteit op een dusdanige wijze te beschrijven zodat deze lijkt te blijven stroken met het beeld dat links Nederland idealiter zou zien.

pluk-87 | 08-04-16 | 15:48

Als je als krant enkel de zure brieven er uit plukt, toon je partijdigheid aan en ben je bij voorbaat ongeschikt/incompetent. Het is triest om dat te moeten constateren. De argumenten van de "fatsoenlijke/verstandige" briefschrijvers is ook tenenkrommend. Bijvoorbeeld over de 68% die niet kwam opdagen. Dat zelfde argument gebruiken die linkse rakkers nu nooit als het over de Provinciale verkiezingen gaat. Dan doen ze waar ze structureel goed in zijn: wegkijken. Verschrikkelijk jammer voor de azijnpissers dat in deze vorm van democratie toevallig ook dit raadgevende referendum zit. Waar zijn al die briefschrijvers die niet door de EU in een oorlog/conflict met Rusland gestort willen worden ? Waar zijn de briefschrijvers die zagen dat de bestuurder van de Oekraïne stelt dat hij zich niet tegen liet houden om bij de EU te komen (goh, daar ging het toch niet om ?). Waar zijn de briefschrijvers die liever geen zaken doen met failliete corrupte landen ? Waar zijn de inzenders die de militaire paragrafen gemist hebben ? Waar zijn de inzendingen over misstanden in de dierenindustrie, de oneerlijke concurrentie vanwege kinderarbeid en missende milieuvoorwaarden die ze na het tekenen van het verdrag aan hun laars kunnen blijven lappen ? Jha, ik ben zo'n nazi die niet het hele verdrag heeft gelezen. Jha, ik ben een MBOer die iets wil stoppen dat gevaarlijk en onwenselijk is. Ons en mij wegzetten als een onwetende simpele Nazi of tokkie mag maar wegkijken sloopt. En je blindelings bij een PVDA/VVD/D66/CDA/EU neerleggen sloopt net zo hard. En voor die wegkijkers is er nieuws: tijden veranderen.

Rest In Privacy | 08-04-16 | 15:37

Wat een zuur maar vooral ook minachtend en domme stukken. Laten we er eens twee op de pijlbank leggen. Beginnen we bij de afbeelding. Die moet bewijzen dat een referendum niets is, want je hebt een gekozen bestuurder en dan kan niet weer gaan zitten luisteren naar tegenstrijdige meningen. Twee grote problemen, de echte wereld is geen bus en die bestuurder is op een zelfde manier gekozen. Als het kiezen (democratie noemen we dat) zo’n probleem is, zou die bestuurder zijn positie ook al in twijfel getrokken moeten worden. Hij is tenslotte ook gekozen op een zelfde manier.

Dan naar de Efteling: Roemer kan niet rekenen want 20% heeft maar tegen gestemd. Dan wilt links zich graag wijsmaken dat ze zo slim en hoogopgeleid zijn, maar als Steven Veldkamp toch hoogopgeleid is, dan bewijst dat eerder dat je ook als dom persoon hoogopgeleid kunt zijn. Agja, zijn specialiteiten liggen misschien ergens anders. Ik kan geen zin typen zonder een grammaticale fout, hij wel, daarom schrijft hij nu stukjes. Maar hij kan zich beter niet met politiek of statistieken bemoeien want dat is dan weer duidelijk zijn zwakke plek. Wetenschappelijk (dat is zoals ze op een Universiteit werken) is die 20% namelijk prima representatief. De mensen die niet zijn gaan stemmen hebben bewust de keuze over gelaten aan de mensen die wel zijn gaan stemmen. Die groep stemmers is vervolgens groot genoeg om representatief te zijn (zelfs als de opkomst veel lager als 30% was). 20% heeft dus voorgestemd, maar dat staat gezien de uitkomst voor een landelijke tegenstem van zo’n 60%. Zo werken statistieken. En dus kun je dus prima stellen dat Nederland massaal tegen heeft gestemd. Ik verdedig hier Roemer omdat hij gelijk heeft, dat het nog eens heeft mogen gebeuren!

Vervolgens komt hij met een voorbeeld waarbij de meester in de klas vraagt wat de leerlingen willen. Probleem 1: hij maakt hier leerlingen van de burgers en de overheid is hier de meester. De suggestie dat de een superieur is aan de ander. De overheid bestaat echter ook gewoon uit burgers. Dit toont dus al dat hij de burgers maar als minderwaardig ziet (natuurlijk stelt hij zichzelf daar wel weer boven). Dit wordt echter nog duidelijker in het volgende stukje. Van de 4 leerlingen zouden 3 niet weten waar de Efteling ligt. Probleem 2: Hier suggereert hij dan 3/4e van de Nee-stemmers dom zijn. Wat een minachting, en dat van iemand die nog geen basis statistieken begrijpt. Je moet het lef maar hebben. Daarbij Probleem 3:, als die stemmers zo dom zijn, dan zouden we kunnen stellen dat de mensen in het kabinet ook door domme mensen gekozen zijn. Dus dan is hun mening net zo ongeldig.

Vervolgens gooit hij zijn mening eruit dat we het referendum maar moeten negeren. Waarom maakt hij niet duidelijk. Of wat dat stukje daarvoor bedoeld als onderbouwing daarvoor? Dat is dan jammerlijk mislukt. Daar komt dan nog Probleem 4: als dat referendum met zijn onderbouwing genegeerd moet worden, moet de Tweede Kamer ook genegeerd worden en is het verdrag alsnog dus niet geldig.

Vervolgens de opmerking over de kernwapens… Wat is die man toch dom. Probleem 5: Hij snapt werkelijk niet het verschil tussen tegenstanders die zich ergens tegen uitspreken en een referendum waarbij zowel voor- als tegenstanders zich uitspreken? Moet ik echt uitleggen dat bij een referendum beide partijen worden opgeroepen om het verschil tussen de twee te zien in tegenstellen tot een protest waarbij alleen een groep zich uitspreekt? Dat hij dat verschil niet begrijpt zal wel te maken hebben met die statistische onkunde van hem. Gelukkig voor hem dat die domme mensen waar hij het over heeft ook mogen stemmen. Kan hij zijn mening tenminste ook deponeren.

DerUnterMensch | 08-04-16 | 15:33

Amusant, die discussie hier over de "hoogopgeleiden"-kwestie, zoals ik het maar eventjes zal noemen.

De "hoogopgeleide" (put)lucht die opduikt uit de zure briefjes in de VK (en ook de NRC, vergeet die ook vooral niet) riekt naar de tijd dat een linksert altijd zonder aanzien des persoons werd aangeduid als een "links-intellectueel". Ja, dat was zo rond 1985. De bedoeling was het volk te hersenspoelen dat een "intellectueel" ALTIJD ook "links" was. Volslagen onzin natuurlijk, maar het werkte wel.

Iets vergelijkbaars zie je nu met het adjectivum "hoogopgeleid" gebeuren. "Hoogopgeleid" staat in de dooie-bomen-pers gelijk aan "de elite", "de-wij-weten-wel-wat-goed-voor-u-is-types", "de geslaagden in het leven", en aanverwanten. Je kan het ook samenvatten als... "arrogant".

En tsja, wat is dat eigenlijk, "hoogopgeleid"? Ik heb zelf nog een papiertje doctorandus biochemie hier in de kast liggen, was best wel pittig om dat te halen, eerlijk gezegd.
Enige jaren later volgde er nog een papiertje meester-in-de-rechten. Dat was, zacht uitgedrukt, een heel stuk eenvoudiger te bemachtigen...
Ik weet dus uit eigen ervaring dat "hoogopgeleid" soms helemaal niet zo "hoogopgeleid" is.

Die "hoogopgeleide" Arrogantiërs (eigenlijk best wel een goede benaming, vindt u niet?), wat voor diplomaatje zal het merendeel van hen gehaald hebben, denkt u?
Theoretische natuurkunde of communicatiewetenschap?

;-)

EefjeWentelteefje | 08-04-16 | 14:54

@ Steven Veldkamp, Den Haag - De Volkskrant - 8 april 2016
Naar het Pretpark, m.a.w. dure kaartjes en lange rijen voor de attracties.
Hallo Steven, stel de meester wilde echt naar de Efteling gaan ondanks alle nadelen. Toch werd er de mogelijkheid gegeven om een keus te maken. Gaan of niet gaan. 14 kinderen deden niet mee met de stemming, die dachten we gaan toch wel ook al kost het veel we betalen wel of het interesseerde ze niet of we doen wel wat de directie van de school van ons verlangt. Na de stemming waren er 4 die echt niet wilden gaan en 2 wilden wel graag. De meester ging nog eens overleggen met de directie, de conclusie was ze gingen toch naar de Efteling.

Maar stel Steven, wanneer de meester ver vooraf elke leerling apart gevraagd had, willen jullie naar het pretpark en lang in de rij staan voor veel geld? Dan hadden waarschijnlijk 16 leerlingen gezegd NEE, die hadden dat al eens in Griekenland meegemaakt en 4 hadden waarschijnlijk JA gezegd, die wisten dat je met extra geld wel vooraan in de rij kan komen.

CleaudeSacke | 08-04-16 | 14:16

@hugeau | 08-04-16 | 11:22

Ik moet wel hartelijk lachen aan mensen die zeggen '20 procent van de bevolking zegt maar nee' - nee oetlul met je stukje in de volkskrant, van de 100 mensen waren 30 mensen bereid om op te treden om een beslissing te nemen, daarvan waren er 20 tegen en 10 voor. elke mongool die anders denkt moet echt even groep 6 wiskunde overdoen. je hebt slechte verliezers en domme verliezers...

Tja,
dat krijg je met de "hoogopgeleiden" uit de Zesjescultuur.

Genex | 08-04-16 | 14:14

@De Profundus | 08-04-16 | 13:52
Ik bedoel: je zegt dat de opkomst onder de autochtonen ongeveer 50% was in Rotterdam. En dat dit bijna het hoogste van het land is. Maar als je dat wilt stellen dan moet je bij andere gemeentes ook nog een verrekening maken, snap je. Jij neemt het percentage van Rotterdam van alleen de autochtonen, die je vervolgens vergelijkt met andere gemeentes waarvan je autochtonen EN allochtonen meerekent.

pluk-87 | 08-04-16 | 13:59

Waar blijft het onheil?

ley007 | 08-04-16 | 13:57

@pluk-87.
Oke,iets minder dan 50% dan.
Doe eens een postcode check op besnedenlanders

De Profundus | 08-04-16 | 13:52

McMarx | 08-04-16 | 10:49
Vergeet de werklozen en gepensioneerden niet en, zoals ik en gelukkig vele anderen, de zelfstandigen zonder zeurend personeel.
Hele week lekker uren gemaakt en nu is het vrijdag, facturatie/administratiedag. Als het een beetje meezit vandaag op tijd vrijmibo, gefinancierd door de terug te vorderen BTW. Het leven kan absoluut beroerder verlopen.

loze stijl | 08-04-16 | 13:42

Slechts 10% (geen idee maar zal dr niet ver naast zitten) van de Nederlanders neemt de moeite deze (maar ook andere kranten) te lezen. Dat impliceert in analogie van de meeste briefschrijvers in die kwaliteitskrant dat 90% tegen het lezen van diezelfde krant is en dus beter kan worden afgeschaft. Toch!?

tismilucas | 08-04-16 | 13:35

@De Profundus | 08-04-16 | 13:09
"Bijna hoogste van het land". En je gaat er voor het gemak even vanuit dat in de rest van de NL gemeentes alleen autochtonen wonen? (was het maar zo'n feest)
Je moet de andere gemeentes ook op die wijze verrekenen he, om een betrouwbaar beeld te krijgen.

pluk-87 | 08-04-16 | 13:26

""(..) onze visionaire, bezielende bovenonsgestelden voorspelden de eindtijd. Op wat regen en mist na valt het vooralsnog wel mee.""
@ Parel van het Zuiden | 08-04-16 | 11:01
.
Ik heb dan ook een lading kaarsen ingeslagen want het licht gaat immers uit...

telelezer | 08-04-16 | 13:25

Het is bekend dat veel hoger opgeleiden dogmatischer en minder flexibel zijn dan middelbaar of 'lager' opgeleiden. Tijdens hun studie wordt de aangeboden kennis geïntegreerd in hun mentale make-up.

Er is niets mis met kennis opdoen, deze gebruiken en eventueel uitdragen behalve het fenomeen dat de opgedane kennis vaak als absoluut en constant wordt gezien. Hetzelfde is ook bij (fundamentalistisch)religieuzen terug te zien. Kennis die als waar wordt ervaren is, in de meeste gevallen, geen zaak meer die aan verdere kritische beschouwingen onderhevig is.

Derhalve zijn hoger opgeleiden, in het algemeen, minder kritisch op wat de peer groep als geheel als normen en waarden stelsel ervaart en volgen bijvoorbeeld de lijn van hun politieke partij, slaafs, zonder vorm van reflectie. De 'gewone' (pejoratief) man is hierin minder rigide en wordt in de ogen van de gemiddelde unifundamentalist gezien als inferieur aan een superieur gedachtengoed.

Kritiek op/om hun politieke keuze wordt dan ook vaak ervaren als een aanval op de 'waarheid' en dient dan ook te allen tijde te worden gepareerd. Helaas is het fundamentalisten eigen om elke (drog) redenering te gebruiken om het eigen, grote, gelijk bevestigd te zien en argumenta ad hominem worden dan ook gezien als een normaal middel om dit te bereiken.

Het is dus niets meer of minder dan fundamentalistisch denken. Fundamentalisme heeft, in mijn ogen, het nadeel dat het de zuurstofdoorvoer naar die delen van het brein die het kritisch en logisch denken huisvesten verstoort of zelfs volledig afsluit.

Vandaar de overtrokken reacties van hoogopgeleid Nederland. Andersdenkenden hebben het lef gehad de voor hun absolute waarheid te betwijfelen en dienen dus zo snel mogelijk te worden afgeserveerd.

En dat is dus het gedachtegoed dat zij met Salafisten, the Bible Belt, voetbalhouligans en fans van Justin Bieber gemeen hebben.

moutardeaprèslerepas | 08-04-16 | 13:19

Die nepcartoon is ook diep over nagedacht, qua leugens:
6 Tegen-stemmers voornamelijk achter in de bus en 7 Voor-stemmerts voornamelijk voorin, terwijl de Tegenstemmers in het eggie veel gemotiveerder waren en in grotere getalen zijn op komen dagen. De leugen regeert, trap er toch niet steeds weer in. De kanker zit overal.

Really? | 08-04-16 | 13:16

Ik wil dat de Oekraïne hun zaakjes op orde brengt voordat hen een EU worst wordt voorgehouden. En met mij waarschijnlijk de grote meerderheid van mensen die TEGEN hebben gestemd.
Slik dat en doe wat er wat aan Den Haag, namens de Nederlanders. No more - No less

Repelsteel | 08-04-16 | 13:15

Vind je het erg als ik hier niet mijn tijd aan verdoe?

Rest In Privacy | 08-04-16 | 13:11

Ik heb de brieven met aandacht gelezen. Er is een gebrek aan redelijkheid in deze brieven. Er is sprake van drogredenen en uitgangspunten die niet bewezen kunnen worden. Maar zij worden als vaststaande feiten gepresenteerd, uitgediept en daarna ingezet om toch vooral aan te tonen dat een kleine minderheid de grote meerderheid gijzelt en ervan weerhoudt het gezegende EU voorwaarts te helpen.

Ik lees de brieven en krijg het gevoel dat het hier een nieuw soort gelovigen betreft. Ditmaal gaat het niet om het geloof in een god, maar om het geloof in een superieure politiek-sociale structuur. Tunnelvisie.

Dit soort "geloof" hebben we vaker gezien. Het leidde tot heel veel ellende, omdat vijanden van dit geloof bestreden werden met alle mogelijke middelen. Ik weet niet hoe ver deze mensen willen gaan. Ik heb vorige week bij een verjaarspartijtje enkele gesprekjes gehad met fervente D66 stemmers en die waren aardig radicaal in hun gedachten, over hoe mensen die niet mee wilden doen met hun feestje moesten worden aangepakt.

Dat deze gedachten niet uitvoerbaar waren binnen ons bestaande recht en dan feitelijk ook nog enkel met inzet van geweld was blijkbaar nu geen probleem. Ik moest enigszins lachen om de valse verontwaardiging over bijvoorbeeld Wilders en de onderbuikgevoelens die het opwekte bij deze personen.

Overigens betrof het mensen die allemaal ouder dan 60 jaar waren en niet nu meer werkzaam waren. Allemaal een goede baan hadden gehad en genoten van hun welverdiend pensioen.

Deze mensen leven niet in de huidige maatschappij. Leven in goede buurten, hebben contacten met andere gegoede burgers. Allemaal een SUV, vanwege de hoge opstap en het veilige gevoel. Zij kijken nog braaf NOS en zien in Geenstijl een stelletje schreeuwlelijke pubers die te veel aandacht krijgen.

Nee... zij gingen niet stemmen. Frans Timmermans was een bekwaam politicus. Pechtold een toffe peer en Wilders zou nog wel eens een koekje van eigen deeg krijgen.

Overigens vond men het niet kunnen om de regering te beschuldigen van leugens omtrent de aanslag op de MH17, zeker niet op een verjaardag, want dat gaf geen pas.

Stadler and Walldorf | 08-04-16 | 13:09

Reken even mee.
Opkomst Rotterdam 24%.
In Rotterdam wonen 52% besnedenlanders,die stemmen nauwelijks,en interreseerd het geen fuck,gezien de lage opkomst bijvoorbeeld delfshaven.
Gaan er dus 24% van de nog resterende autochtone bevolking stemmen.
Opkomst aldus,50%,bijna hoogste van Nederland.
Bravo Rotterdammers,nu op naar verkiezingen 2017.
Klopt mijn berekening?
Ik kan nog nergens de opkomst van de verschillende stadsdelen vinden,wil dan ook even tegen het licht houden.

De Profundus | 08-04-16 | 13:09

@Sovy hertelling zou best eens voor verrassingen kunnen zorgen. Topje van de ijsberg, alleen beetje suf uitgevoerd 100% voor is wel heel erg gek.

Elkee | 08-04-16 | 13:06

Die continentale crisis; begint die nu vóór of na de zomervakantie? Dan kan ik mijn vakantieplannen erop afstemmen. Scheelt weer een paar euries op een Europese camping..... iemand???

sallandstrots | 08-04-16 | 13:03

Elkee | 08-04-16 | 12:23
Onbetrouwbaar personeel bij gemeente en/of stembureau. fraude!

Sovy | 08-04-16 | 12:50

Er heerst nog veel het beeld dat een tegenstem ook een
"hef-de-EU-op" stem was.
.
Nou geachte verzuurden: Dat was in mijn geval en dat van bekenden niet zo: Wij willen een goed functionerende, stabiele EU, waarvan de leden hun afspraken nakomen.
.
Een assocatie met het meest corrupte land van Europa waar een burgeroorlog gaande is, zorgt juist voor instabiliteit. En BTW ook voot het vedwijnen van miljarden subsidie euro's richring de corrupte top.
.
Dit specifieke verdrag is gewoon geen goed idee.
Laten we ons eerst maar eens bezig gaan houden met Griekenland en Engeland...

hotmint | 08-04-16 | 12:44

en die zuurpruimen maar zeuren dat 'slechts' 20% tegen het verdrag heeft gestemd. Kennelijk ontgaat het ze dat 'slechts' 38% in 2012 voor de huidige coalitie heeft gestemd en dat die 4 jaar lang hun gang kunnen gaan.

Ben Hetzat | 08-04-16 | 12:43

Je kan wel zien dat rekenen niet de sterkste kant is van dodo bomen lezers.
Je kijkt alleen naar de deelverzameling niet naar het totaal .
Stem je niet dan hoor je niet tot de deelverzameling . Hoe moeilijk kan het zijn.
Nee ik stem niet, geen zin, te moe, Zie referendum niet zitten, stom onderwerp , strategisch niet stemmer etc. Maar als de uitkomst me niet bevalt dan wil ik meegeteld worden.
Als je niet schiet kan je niet scoren. Drs profferssor J.Cruijff

Goatboy2014 | 08-04-16 | 12:39

@Lupuslupus | 08-04-16 | 12:13
Zeg, laat u mij er als geboren en getogen Mokummer buiten?
Gelukkig woon ik wel op het randje. 300 meter hollen en ik ben in Muiden.

Piet Karbiet | 08-04-16 | 12:37

Hallo Volkskrantelite en EU-adepten. Opkomst Europese Verkiezingen 2014: 37,5 %. In 2009 36,8 en in 1999 zelfs maar 30 %. I rest my case

batvoca2 | 08-04-16 | 12:34

Er schoot me net een echo uit het verleden te binnen. In 2013 was er in mijn buurt een vrijblijvend referendum onder bewoners over Wel/Niet parkeren bij het sportcomplex in een stadspark. Na veel politiek gepraat en dure rapporten. De politiek had al besloten voor parkeren in het park. De milieufanaten (oudzuurlinks) hadden deze peiling bedongen en gingen -tegen de afspraak- flyeren voor een derde optie C: toch parkeren buiten het park. Bewoners konden een hele week lang digitaal stemmen. Opkomst: 12% Uitslag:
Optie A: in het park: 30% voor
Optie B: in het park: 12% voor
Optie C: buiten het park: 58% voor.
.
In de pers verschenen overal artikelen dat een grote meerderheid van de bewoners Voor parkeren buiten het park was. De Milieu-lobby eiste de overwinning op en vocht dit aan tot de Raad van State, Want de 88% niet-stemmers waren immers ook Voor. Die zaak verloren ze ook. Ze zijn nog steeds pisnijdig en filmen nu ieder weekend de parkerende bezoekers en invaliden met een auto. Sneu volk.

Piet Karbiet | 08-04-16 | 12:32

Ghehehe, wat een zuurbekjes zeg, je zou zo'n gast thuis hebben zitten.
'Ik heb in 1976 nog eens gelachen om een mopje van Max' 'Van Max was dat mopje toch? Thea?'

Ik quote even Ralph Ternauw, typetje van Koot en Bie, en archetypisch voor de hedendaagse professionele zuurbekjes.

Voorjaarsmoe | 08-04-16 | 12:31

Snotneus de 'stapelaar'. VMBO en HBO gedaan, poe hee! Ik ben pas een stapelaar (eerst gefaald op havo/vwo) -> VMBO MBO HBO WOx2. Klaver doet alsof hij een heroïsche strijd geleverd heeft in de onderwijswereld. www.joop.nl/opinies/jesse-klaver-was-g...

pluk-87 | 08-04-16 | 12:30

@Muxje | 08-04-16 | 11:02
Die passagiers zijn dan wel de fractiebaasjes en ongekozen schimmen met macht en geld.

Guido | 08-04-16 | 12:30

Ik heb nu wel genoeg zuur gelezen.
We gooien het daarom maar eens over een andere boeg met een muziekje.
Hiero :https://www.youtube.com/watch?v=xS6V0waUtaQ

Dostranamus | 08-04-16 | 12:28

My 2 cents voor een volgend referendum:

- Sloop dat gedrocht van een opkomstdrempel eruit. Vorhoging of verlaging heeft geen zin, want dan blijf je nog steeds die rare dynamiek houden over 'wel/niet stemmen want tactisch' (en het bijkomende achteraf huilen dat je niet-stem niet gehoord wordt..)

- Implementeer 2 vaste dagen per jaar waarop referenda plaats kunnen vinden, bijvoorbeeld de eerste woensdag in juni en de eerste woensdag in december. Op deze manier kunnen verschillende referenda gecombineerd worden in één stemgang.

- Schaf subsidie af voor zowel voor- als tegenstanders, zodat een level-playingfield gecreëerd wordt. Politieke partijen (voor- en tegen) zullen zich terughoudend opstellen met campagne voeren. Het debat zal in de maatschappij opgestart moeten worden en plaatsvinden (zoals GS en co. perfect heeft gedaan).

- Garandeer hetzelfde aantal stemlocaties als bij andere veriezingen. Hoeft niets extra te kosten, want de afschaffing van campagnesubsidie kan dit ondervangen.

toekan | 08-04-16 | 12:27

@thorrie | 08-04-16 | 12:12
Exact. Onderwijs is er om vast te stellen welke mensen het beste instructies en suggesties kunnen opvolgen, en van hogerhand aangereikte informatie zo vlekkeloos mogelijk kunnen herhalen. Van creativiteit en vrijdenken is inmiddels onder 't kopje AD(H)D een klinische aandoening gemaakt.

Lagonda | 08-04-16 | 12:26

ik vind het treurig om te zien dat mensen die niet gestemd hebben het hoogste woord hebben over wat er met de uitslag gedaan moet worden.

Specimen 5101 | 08-04-16 | 12:25

Hmmmm.... hoogopgeleid.... laagopgeleid... OK, in de meeste studentensteden waren veel voor-stemmen. Maar zijn de meeste studenten tegenwoordig niet de nieuwe laagopgeleiden? Recentelijk nog gecommuniceerd met een student communicatie-management? Of een boom opgezet met een student toegepaste psychologie? :"You are now entering the great void". Geloof dat rondom plaatsen waar ze nog aan echte (beta)studies doen (Enschede, Delft,Eindhoven ) de nee-stem overheerste. Enniewee: het maakt niet uit.Aan de stamtafel in mijn dorpscafe zitten een tandarts,een chirurg,een loodgieter,twee timmerlui,een leraar,een metaalbewerker,een architct,een ingenieur,een electricien ,een stucadoor , een huisschilder en nog wat ongeregeld spul bij elkaar. Vrijwel iedereen was tegen... Ik geef toe dat dit een aselecte steekproef is maar iets zegt mij dat opleiding in dit verband niet veel zegt.Het maakt meer uit of een stemmer al of niet in een bakfietsenclave woont..... Daar merkt men niet veel van de EU en de OSM die daar wonen hebben niks aan die zg democratie. Ze worden toch wel gehoord. Enfin,kijk maar op de uitslagenkaart.

drs kwenie | 08-04-16 | 12:24

-weggejorist-

A.Verlinke | 08-04-16 | 12:19

@Doper | 08-04-16 | 11:43
Dit is toch geen oproep om Bandirah weer van stal te halen mag ik hopen?

koosnaam | 08-04-16 | 12:16

Kan iemand deze verdorven stad niet gewoon in de Noordzee laten zinken?
Uw Psychiater | 08-04-16 | 11:58
.
Amsterdam is op palen gebouwd dus begin maar te zagen :-)

Lupuslupus | 08-04-16 | 12:13

Hoog opgeleide mensen hebben bewezen dat ze goed repeteren kunnen wat andere mensen gezegd of geschreven hebben. Het betekend niet dat ze de intelligentie hebben om zelf na te denken.
Intelligentie en creatief nadenken leer je niet op een school en met uitzonderingen ook niet op de universiteit.

thorrie | 08-04-16 | 12:12

Ik vind de uitgelichte VK-reactie van D.C.B. den Haas eigenlijk wel een hele goede. Dat verwoordt precies waarom ik Nee heb gestemd, terwijl ik de EU eigenlijk wel graag zou zien slagen. Eerst zorgen dat we de zaken hier weer goed hebben lopen (dus grenzen dichter voor asieleisers, netto-ontvangers meer dwingen hun zaakjes op orde te krijgen etc, en dán pas weer gaan kijken naar het omarmen van nieuwe uitgaveposten.

Joris Draaksteker | 08-04-16 | 12:12

Glasgow Argus | 08-04-16 | 12:01
Dat ben ik geheel met u eens, ondanks het feit dat ik meervoudig diplomahouder ben van een hersenspoel-fabriek.
Of misschien wel juist daardoor: been there, done that, didn't work for me.

jemagookniksmeer | 08-04-16 | 12:12

Wutbürger_ | 08-04-16 | 11:51

Ik zie mij nu genoodzaakt om als hoogopgeleid persoon en liefhebber van de gin&tonic afstand te nemen van het intellectueel failliete volk, dat uit totale rationele armoede zich maar verlaagd tot de "argumenten" ad hominem omdat de echte, op feiten gebaseerde, argumenten op zijn. Een kwadere dronk heb ik zelden gezien.

En nu ik toch bezig ben... ik neem als meertalig persoon ook meteen afstand van de heer Timmermans en zijn uitlatingen op welk vlak dan ook.

Het zijn inderdaad net kleine kinderen. Wat een schertsvertoning.

IntegereVoorzitter | 08-04-16 | 12:07

Hadden jullie maar moeten gaan stemmen sukkels ! Bewust niet meedoen aan een democratisch tot stand gekomen referendum en nu vinden dat de uitslag niet geldig genoeg is. Niet gaan stemmen is gewoon lekker je bek houden

Barbara Drijfzand | 08-04-16 | 12:05

gisteren nog die werkgeversveurzitter gezien ?
' nederlanders zijn nu onbetrouwbaar en dat moeten we niet willen '
de idioot

(c)ZWITSUL | 08-04-16 | 12:05

Pffffffffff..... hoe hoog opgeleid ben je dan als je geen gebruik maakt van je stemrecht ?
B.Lazerd | 08-04-16 | 11:27

Geeft voor mij meer aan dat overgrote deel van zogenaamd hoog opgeleide hun denken veel meer beinvloed is door onderwijs/politiek.

Ik ben volgens de norm ook niet hoog opgeleid maar ik leid ook mezelf op en heb onderhand best veel skills voor verschillende dingen.

Sjonie01 | 08-04-16 | 12:05

Wat een zuurpruimen zeg, brief vd dag is goed. Maar Jappe Kok heeft de hoofdprijs. Bij het referendum was een meerderheid tegen, maar hij telt gewoon de nietstemmers bij het Ja-kamp en vind dat een bevestiging dat de meerderheid ermee eens is. Hoe krijgt ie het bedacht?

deluiegriek | 08-04-16 | 12:03

Met een referendum-uitslag als deze komt Juncker natuurlijk nóóit van de drank af.Hahaha! *Proost*

R.B.Scott | 08-04-16 | 12:02

Het mooiste effect van de uitslag is nog wel dat de hele EU, en zeker de nederlandse regering nu altijd rekening moet houden met de nederlandse bevolking, want wij hebben nu de macht om zomaar iedere beslissing die niet bevalt om te gooien. Het woordje "raadgevend" heeft pas dan een betekenis als je een MP met ruggegraad hebt die zijn beslissing kan verkopen. Dit is ook gelijk het bewijs dat Rutte dat dus mist... :-)

thorrie | 08-04-16 | 12:02

tipo | 08-04-16 | 11:42

Mensen die een hogere opleiding hebben genoten bestaan zeer zeker ook in Nederland, echter het aantal mensen die een dergelijke opleiding hebben genoten staat niet 1:1 gelijk aan het aantal mensen die er daadwerkelijk iets van hebben opgestoken. Victoria Koblenko bijvoorbeeld, die trots etaleert Political Sciences te hebben gestudeerd, maar vervolgens even trots een foto via Twitter de wereld inslingert waaruit blijkt dat ze Artikel J 36 van de Kieswet niet snapt OF niet serieus neemt... en zo iemand moet dan "steunzender" zijn voor de gevestigde orde. Als die onwetendheid of maling aan de regels een afspiegeling zijn van de houding van deze zelfde gevestigde orde, dan verklaart het een hele hoop.

Een deel van de mensen die een hogere opleiding hebben genoten vervallen ook in een soort van luiheid of intellectueel failliet- iets van "ik heb mijn papiertje en DUS weet ik het beter en DUS hoef ik mij nooit meer ergens in te verdiepen"; ik weet niet of dit een gevolg is van indoctrinatie of een mentale afwijking- een variant op narcisme waarvoor ik voorstel vanaf heden de naam Syndroom van Voermans te gebruiken.

Ik deel mijn kantoor momenteel met twee andere hoogopgeleiden. Geen van beide heeft gestemd. De een was principieel tegen referenda en de ander dacht "handelsverdrag, zal wel goed zijn verder". Je hoeft dus echt niet laagopgeleid te zijn om over een willekeurig onderwerp ongeinformeerd te zijn.

IntegereVoorzitter | 08-04-16 | 12:01

Ik heb trouwens veel bezwaar tegen de vermenging van de termen " hoogopgeleid " en " houders van een diploma uitgegeven door een fabriek voor hersenspoeling".
.
Wat ik aan self-confessed hoogopgeleiden zie langskomen is slecht geïnformeerd, naïef, verwart hoofd- en bijzaken, begrijpt niet het verschil tussen toeval, correlatie en causaliteit en heeft een vreemd geloof in alle leugens die door de Main stream media worden ingelepeld.
.
Er bestaat zoiets als boerenslimheid en verstand van de volle grond en er bestaat ook zoiets als academische domheid. Je moet het de cultureel marxisten nageven da de propaganda voor internationalisme en multiculturaliteit bij de kinderen van na 1968 als het woord Gods tussen de oren is gedrild. De christelijke religie heeft in Europa ruimte gemaak voor een nieuw waanbeeld en de aanhangers heten hoogopgeleid en weldenkend.
God, give me strength!

Glasgow Argus | 08-04-16 | 12:01

Het is me inmiddels duidelijk geworden dat met name de jongens en meisjes van pers&media de teloorgang van onze beschaving op hun conto mogen schrijven. Van politici, ondernemers en ideologisch bevlogen leiders verwacht ik al lang geen integriteit meer, maar hoe het journaille de afgelopen weken haar plicht tot objectieve controle heeft verzaakt, en zich schaamteloos als lakei van de macht heeft ontpopt, is werkelijk huiveringwekkend.

En wat moeten we toch altijd lachen bij die beelden van het Noord-Koreaanse Staatsjournaal, waar een mevrouw met veel vertoon en onderhuidse dreiging de leugens van haar regering voor waarheid staat uit te venten. Maar na het zien van dat fragment uit RTL Boulevard bekruipt me het gevoel dat de situatie in Nederland wellicht zelfs alarmerender is. Want in Noord-Korea weten de journalisten heimelijk wel beter, maar houden ze angstig hun mond; in Europa geloven de brekebeentjes van de pers oprecht dat ze met hun moedwillige misinformatie en leugenachtige gespin een nobele zaak dienen, en spugen ze inmiddels op het volk waar ze eigenlijk over dienen te waken.

Lagonda | 08-04-16 | 12:01

DearMud | 08-04-16 | 11:52
Amen to that

jemagookniksmeer | 08-04-16 | 12:00

Hoe komt het toch dat al die voorstanders zo precies weten waarom ik en vele andere tegen heb gestemd?

Bij mij had een mogelijk lidmaatschap van de EU er in ieder geval niets mee te maken, desondanks ... plak er maar een addendum aan vast dat dit verdrag niet over een lidmaatschap gaat en dan zijn de tegenstemmers tevreden.... De arrogantie ten top

BenHetZoZat | 08-04-16 | 12:00

Ik zag bij een aantal zure stukjes de locatie waar de personen vandaan kwamen..... Amsterdam, Het zint het zure linkse wegkijkvolk aan de grachten nog steeds niet dat het overgrote deel van de bevolking een andere mening heeft dan de linkse wegkijkelite. Kan iemand deze verdorven stad niet gewoon in de Noordzee laten zinken?

Uw Psychiater | 08-04-16 | 11:58

DearMud | 08-04-16 | 11:52
Spijker op de kop, vinger op de zere plek, enz.
Goed geanalyseerd.

Nuchternederland | 08-04-16 | 11:57

Vanavond voel ik me als Neo aan het einde van deel 1:
Ga een biertje drinken met een mannetje of tien waarvan ongeveer 80% D66-er is (Allemaal 'strategisch' thuisgebleven). Ik ga van alle kanten aangevallen worden (zoals altijd), maar dit keer is het wel erg makkelijk verdedigen. Handje ervoor en de kogels vallen zo op de grond.

Nog nooit zoveel zin gehad naar de kroeg te gaan met dit groepje als nu

Z800 | 08-04-16 | 11:54

Een kerstboom ontleent niet zijn bestaansrecht aan het aantal lichtjes waarmee hij is opgetuigd.
Door de vele "ballen" worden die vaak niet gezien. (En vat dat maar op zoals jezelf wil)...

A3an | 08-04-16 | 11:53

Toch blijf ik trouwens zeggen dat Pechtold zich een sportieve verliezer toonde. Zéér sportief.

Lewis | 08-04-16 | 11:52

Niet stemmen en toch gehoord willen worden.

roze_bril | 08-04-16 | 11:52

Een brievenrubriek in een dode-bomen medium, ik schat dat lezerspubliek op 60+, brave NOS kijkers die lekker veilig in die verzuilde bubbel van weleer leven.
Men heeft het altijd graag over 'stemmen uit boosheid', want wij, holenmensen, kunnen niet helder nadenken, maar ik heb zelden zo'n rabiate haat bespeurd als bij de klappende zeehondjes bij het ja-kamp. Geen enkel rationeel argument kunnen aanvoeren, wekenlange scheldpartijen en desinformatie, en het schelden houdt na afloopt ook aan. Over beschaving en fatsoen gesproken.
Feit is dat, net als bij de Grondwet, het 'voor-kamp' het nalaten hun kiezers fatsoenlijk en objectief te willen informeren. Het is altijd 'best belangrijk' maar kennelijk ook altijd 'te ingewikkeld' voor het plebs. Ik heb zelfs dit soort argumenten mogen horen: ' ja, wij kunnen nu eenmaal niet alles inschatten wat ermee gemoeid is', oftewel, een pleidooi voor dictatuur.
Dat laatste is ook wat links wil, en waarom links zo pro-EU is geworden. Het gaat ze allang niet meer lukken op een democratische manier hun maakbaarheidsdogma de samenleving op te leggen, dus doen ze het bij een hoger gremium. Vanuit Brussel is het nog makkelijker je wil op te leggen, en dat is juist de reden waarom we Brussel zo zat zijn.
Die woede die wij allen hebben, gecultiveerd door jarenlang als een mongool te worden behandeld door media en politiek, gaat echt niet weg zonder brute force. Het is dezelfde woede die Amerika teistert, waar eveneens een elite zit die schijt heeft aan de bevolking.
Dit referendum heeft onomstotelijk aangetoond hoe ondemocratisch dit land inmiddels is geworden, en hoe groot het leger bruinhemden is dat links ter beschikking heeft staan. Want laten we wel wezen, de extremisten laten ook in de Volkskrant luid merken wie ze zijn, net als op het antwoordapparaat van Geenstijl.
Links is moreel failliet, en rabiaat anti iedereen die hen dwars ligt. En zij zullen geen middel ongemoeid laten om tegenstand uit de weg te ruimen.

Rest In Privacy | 08-04-16 | 11:52

Referendum is alleen goed als het de Gutmensch uitkomt. Het zoals de democratie, alles prima als het gaat zoals zij het goed willen.

RonnieKray | 08-04-16 | 11:52

IntegereVoorzitter | 08-04-16 | 11:34
Iemand 'laagopgeleid' noemen is eigenlijk gewoon een ordinaire scheldpartij. Maar, beschaaft als ze zijn zullen ze dat natuurlijk niet toegeven. Feitelijk schelden ze als een klein vervelend kind en slaan wild om zich heen uit onmacht. Zo proberen de slechte verliezers hun eigen gebrek aan kennis en intelligentie te maskeren. Ze houden zich en en formuleren het zorgvuldig. Maar na een paar gin-tonics gaat het wel eens mis www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/04/...

Wutbürger_ | 08-04-16 | 11:51

@ happen naar de baas | 08-04-16 | 11:32
Als het Gerard Mensink Utrecht is: zoek eens op linkedin. Je valt van je stoel van het lachen.

TheseDays00 | 08-04-16 | 11:51

Ten aanzien van ons referendum, reageren de dames en heren in Brussel tot nu toe neerbuigend over dat kleine deelstaatje Nederland.
Ach stelt men, er zijn al 27 landen voor, kan ons dat zielige eigenwijze Nederland schelen.
Rutte cs. zijn stil en gaan met gebogen hoofden schoorvoetend naar Brussel om te slijmen en te stellen dat zij ervoor zullen zorgen dat het niet zo'n vaart zal lopen.

Brussel gaat zeker miljarden euro's naar Oekraïne overmaken en de Nederlandse belasting betaler zal daar, al of niet via een schimmige "naheffing" aan mee moeten betalen.

Ik hoop dat deze denigrerende houding van die lui in Brussel eens een genadeklap krijgt doordat Nederland en Engeland zich uit dit geldverslindende bastion terug trekken.

De EU neemt onze soevereiniteit af, de EU neemt ons onze eigen identiteit af en gedraagt zich als de overheid in het boek van George Orwell -1984- "big brother is watching you".
De EU dictatuur wil alles voor ons gaan bepalen en ons in alles controleren wat wij doen, laten, betalen, etc.
En dat allemaal door mensen zoals Schulz,Verhofstadt, Timmermans, Juncker,van Baalen, DIE wij zelf nooit hebben kunnen kiezen. Ze hebben zichzelf benoemd.

Weg met die dictatuur van de EU derhalve.

joost2 | 08-04-16 | 11:51

De vis van gister ligt er bij mij alweer op weg te rotten, volkskrant? welk volk vertegenwoordigt men? De naam alleen al doet mij herkauwen. Niet stemmen = niet janken.

Handsomeboy | 08-04-16 | 11:49

Het zijn vieze vuile stommerds daar bij de Linksmenschen van de VK

Nuchternederland | 08-04-16 | 11:49

Tjonge jonge,
Die bullshit over dat het associatieverdrag niet te snappen viel is totale onzin. Onze NPOstasi en GestapoPolitici trekken dat argument echt uit hun reet.
.
Het interview op niveau van Roos en Wellens is voor mij het filmpje geweest om aan mensen te laten zien. Knip en Klaar. Niet gekleurd met JA/Nee maar feiten. Door dat filmpje te laten zien aan 'kneuzen' heb ik meerdere mensen zo ver gekregen om NEE te gaan stemmen ipv 'Ik weet niet waar het over gaat.'
.
Het is de Mainstreammedia die geen BAL aan dit onderwerp heeft gedaan. Werd er eerlijk en oprecht uitgezonden, niet wat je in de krochten van het internet moet vinden dan waren er veel meer mensen gaan stemmen met als duidelijk antwoord NEE. Maar nee, het onderwerp werd genegeerd, of er werd een jaknikker opgetrommeld om eens even op te komen voor de zielige homo's en 'de jeugd'. Bullshit!
.
Al is het maar omdat die President daar zelf miljoenen achteroverdrukt, moet je dan nog meer weten? Nee, als zelfs de president zo corrupt is als de pest dan kan het niet veel soeps zijn.

kees1386 | 08-04-16 | 11:49

Bij het Parool zeiden ze vroeger: verpak een komkommer in een Volkskrant en week later is het een augurk.

postmodernismisdead | 08-04-16 | 11:48

Als ik dat plaatje bij het artikel zie, dan krijg ik zin om een speelgoedtankje te huren, die naar het D66 hoofd(kwartier)kantoor te rijden een aantal malen te schieten en tegelijkertijd uit een luidspreker na nana nananaaa te laten klinken!
Maar zit ver weg dus jammer.

minik | 08-04-16 | 11:47

De "dommen, de onwetenden, de laagopgeleiden, de niet-geïnteresseerden".....
Allemaal te wijten aan onze "hoogopgeleide MSM", die zó ongeloofwaardig en zichtbaar misleidend het Nederlandse volk inlichten zijn in zeer hoge mate schuldig aan De "dommen, de onwetenden, de laagopgeleiden, de niet-geïnteresseerden".....
Die moeten eens héél diepgaand met elkaar om de tafel gaan zitten !
Ze kunnen wel dik betaald worden maar hun eigen kinderen en kleinkinderen zullen, als zij zo doorgaan, een hele slecht niet-welzijn tegemoet gaan de komende decennia.
Veel geld hebben in een onleefbare omgeving is zéér onprettig.

A3an | 08-04-16 | 11:46

Gisteren nog gekeken naar de geveinsde verontwaardiging ten opzichte van prutser Steur. Pechtold liet hem lekker zitten.

niks mis mee | 08-04-16 | 11:44

Het is te grappig, grootste voorstanders waren een vmbo'er en een veilingmeester die 12 jaar over zijn bachelor kunstgeschiedenis heeft gedaan. Om je te bescheuren.

Bokito ergo sum | 08-04-16 | 11:43

Hebben we geen tekenaar die GS kan voorzien van persiflages op in de krant verschenen cartoons? Op die in de brievenpagina van het Augurkenpapier, kan je bijvoorbeeld een tekening maken met een bus, waarin de buschauffeur een eu commissaris is (die een zak geld krijgt van lobbyisten), die keihard op een ravijn afrijdt en dan aan de passagiers vraagt of hij gas moet geven of moet remmen.

Doper | 08-04-16 | 11:43

@IntegereVoorzitter 11:34
Als het hoger onderwijs vol zit met politiek activisten zoals de heer Voermans, dan kun je je ook afvragen of er uberhaupt nog hogeropgeleiden bestaan in Nederland, of dat we ze zogenaamde hogeropgeleiden feitelijk 'de ge-indoctrineerden' moeten noemen.

Het schattige van veel hogeropgeleiden die ik voor het referendum sprak, was dat ze het verdrag te moeilijk vonden voor hun buurvrouw. Zelf snapten ze het natuurlijk wel, maar hun buurvrouw zou er niet over mogen beslissen, want het was me toch een berg complex en zo. Dat die buurvrouw ook zo over hen denkt, dat ging er bij hen niet in.

tipo | 08-04-16 | 11:42

Hopelijk is deze referendum een voorbeeld geweest voor de rest van west europa, zou mooi zijn.

Kris | 08-04-16 | 11:41

Het merendeel van de briefschrijvers naar de Volkskrant haat blijkbaar democratie.
.
En die ene schrijver die beweert dat 300k handtekeningen bij elkaar krijgen een makkie is staat het vrij om het zelf te proberen met een referendum om de referendumwet af te schaffen.

ViagraFalls | 08-04-16 | 11:37

Stel wij zijn tegen deze democratische regering en gaan met 100.000 man en fakkels naar de Dam. Wij eisen meer referenda. Sluipschutters op het Paleis en knokploegen van de Hell's Angels openen het vuur en er vallen honderd doden. U wordt de volgende dag wakker in de cel en een week later is Holleeder de nieuwe premier, want dat is wat u wilde. De EU heeft Democratie en Mensenrechten als religie en steunt het nieuwe regime van harte. In IJsland komt een referendum over de samenwerking met dit nieuwe Nederland. Wat zou u als IJslander stemmen?

Piet Karbiet | 08-04-16 | 11:36

@ Lewis | 08-04-16 | 11:32
Sorry mensen, dat was lulkoek, die ene uitzondering was nota bene de zeer prominente brief van de dag. Al denk ik wel dat de verhoudingen wel anders hebben gelegen dan de redactie nu doet voorkomen.

Lewis | 08-04-16 | 11:36

Over omrijden naar een ander stemlokaal gesproken. Zojuist een mailtje naar gemeente Koggenland gestuurd met een klacht hierover. Ben benieuwd.

Koperhoudend | 08-04-16 | 11:35

De opkomst was laag, maar daaruit kun je enkel concluderen dat bijna 70% van de kiezers geen moer geeft om het Oekraïneverdag c.q. een referendum c.q. de politiek in het algemeen. Meer smaken in het geheel(zoals het tactische thuisblijven, algemene onvrede, overige statements) zijn er niet.

De niet-stemmers behoren geen enkele stem te krijgen in welke beslisvoering dan ook, omdat zij simpelweg niet hebben gestemd. Er is dus geen meting die het qua representativiteit haalt bij het gehouden referendum. Klaar.

Driewerf Hoezee | 08-04-16 | 11:35

Het azijnstuk van hoogleraar staatsrecht Wim Voermans was ook weer tekenend voor de opninie-katern van deze krant.

www.volkskrant.nl/opinie/schaf-referen...

"Weliswaar is de opkomst klein - 32,2 procent van het electoraat komt maar opdagen (de laagste landelijke opkomst ooit)." - De opkomst bij de verkiezingen voor het Europees Parlement was ongeveer 30% (of zelfs slechts 29,9% afhankelijk van hoe er is afgerond), dus dat dit de laagste landelijke opkomst ooit zou zijn geweest, is pertinente onzin.

"Meer in het algemeen weet de hoogopgeleide bestuurderstop in Nederland zich geen raad met de problematiek, belangen en emoties van laagopgeleid Nederland (de steden die 'ja' stemden zijn zowat zonder uitzondering universiteitssteden)." - Is die "hoogopgeleide bestuurderstop" inclusief of exclusief VMBO-geschoolde Jesse Klaver (GroenLinks)? En zijn die universiteitssteden de enige plaatsen in Nederland waar hoogopgeleide mensen (mogen danwel kunnen) wonen? Ben ik, als voormalig student en bewoner van een studentenstad, nu ineens "laagopgeleid" omdat ik tegen heb gestemd in de "verkeerde" gemeente?

Het probleem is niet heb opleidingsniveau van de mensen die gestemd hebben, net zo min dat er een probleem was met "onwenningheid" of het "nieuwe" van een referendum. We hebben tenslotte al eens eerder een referendum meegemaakt in Nederland en niet alleen was die uitslag bijzonder helder, maar de "hoogopgeleide" bestuurderstop heeft ruim een decennium de tijd gehad daar iets van te leren. Tijd zat, dacht ik zo.

Het echte probleem is met name het onverteerbaar zure dedain waarmee deze zelfbevlekkende "top" van gematigd allooi ieder kritisch geluid tracht weg te zetten als ongeinformeerd of eenvoudigweg dom.

Het lijkt me dat iemand die in de eerste alinea van zijn bralcolumn al een enorme blunder begaat met een feitelijk onjuist statement niet de juiste persoon is om te beoordelen hoe geinformeerd de wel stemmende medemens was, laat staan iets zinnigs kan zeggen over het opleidingsniveau.

Het lijkt me zinniger dat de heer Voermans de volgende keer eerst zichzelf iets beter informeert alvorens zijn verbale diarree te laten publiceren in een landelijk dagblad. Genant om te zien dat iemand in de functie van hoogleraar blijkbaar niet in staat is zijn huiswerk (correct) te doen.

Natuurlijk heb ik ook commentaar op het artikel zelf achtergelaten, maar vermoedelijk komt dat niet langs de opinie-stasi aldaar.

IntegereVoorzitter | 08-04-16 | 11:34

pluk-87 | 08-04-16 | 11:30
Ik associeer mastercard al 10tal jaren met Priceless memes (meestal dronken, naakte momenten die "leuk" vastgelegd worden)

Cobalt bomb | 08-04-16 | 11:33

@ Boris die Sauertopf | 08-04-16 | 11:27
Volgens mij: de tegenstemmers zijn domme onbenullen (4 van de 20 = 25%, waarvan 3/4 fout denkt: hoe weet hij dat? en succes bij elke andere verkiezing) en de voorstemmers zijn thuis gebleven. Hou toch met die voorstemmers (thuisblijven = voor het verdrag stemmen) rekening en doe wat de thuisblijvers zeggen.

TheseDays00 | 08-04-16 | 11:33

Gerard Mensink (Utrecht) heeft denk ik al 'n jaar of 40 een abonnement op de volkskrant, zo'n zurigheid zie je niet vaak.

Boris die Sauertopf | 08-04-16 | 11:32

basbadjas | 08-04-16 | 11:27

U beste heer, slaat de spijker op de kop in een zeer vermakelijk stukje. Net hardop gelachen.
.
Schandalig dat het zo helaas werkt. Zelfverrijking en de bevolking laten stikken, denkt u nou werkelijk dat er ook maar 1 Ukrainer hier beter van wordt? Alleen de corrupte politiek en lobbyisten. En hier in den Haag worden de zakjes van de politici wel gevuld, Om vervolgens door te schuiven naar een andere sector waar ze nog meer zakken gaan vullen. ZUM KOTSEN!

kees1386 | 08-04-16 | 11:32

Ik vond dat ingezonden stuk van Gerard Mensink uit Utrecht wel leuk.
Hij had het over "hardwerkende Nederlanders" die het 50 miljoen heeft gekost.
Op zo'n moment vraag ik me altijd af hoeveel van die brievenschrijvers daadwerkelijk "hardwerkende Nederlanders" zijn....
Iets zegt me... weinig tot geen...
Wellicht zijn het allemaal mensen die van hun leven nog nooit een baan hebben gehad waar ze hard moeten werken, hoogstens banen waarvan ze zelf dachten dat ze hard werkten...

happen naar de baas | 08-04-16 | 11:32

Ben benieuwd wat Engeland straks stemt.

B.Lazerd | 08-04-16 | 11:32

Hmm, de zinsnede in de brief van de dag over 'het succes van de EU' vind ik wat sterk. De EU bouwde voort op het succes van de EEG en heeft er sindsdien een vreselijke puinhoop van gemaakt. Dat stapje terug om te verbeteren, hadden ze al ruim vóór de invoering van de euro moeten maken.

FrankVeer | 08-04-16 | 11:32

@ frank87 | 08-04-16 | 11:01
Echt wel. En dan opeens met die man op de proppen komen, veel ongeloofwaardiger krijg je het niet.
Ook opvallend dat er kennelijk niet één ingezonden brief binnen is gekomen bij de redactie waarin het houden van het referendum verdedigd werd, of waarin op z'n minst een gezond tegengeluid klonk.
Hé, krijg je het tóch nog ongeloofwaardiger.

Lewis | 08-04-16 | 11:32

En het toneelspel gaat beginnen. Nu gaan we zien hoeveel respect onze overheid voor de mening van het volk heeft *chips pakt en intussen vast doorspaart voor de emigratie uit deze bananenrepubliek*

panadol | 08-04-16 | 11:31

Wat is dit voor ordinaire reclame zonder dat er 'stijlloze promotie' bijstaat?

pluk-87 | 08-04-16 | 11:30

Vandaag meer GeenPeil-referendumartikelen in de dodebomenbranche dan in alle maanden die eraan vooraf gingen. Dan weet je dat er stevig gebaald wordt aan de overkant.
Meer meer meer raddraaiers!

De Vrijlansier | 08-04-16 | 11:29

Prachtig dit allemaal. Ik was laatst eens op een borrel waar ik een journalist van de Groene Amsterdammer sprak. Hij ergerde zich aan het gebruik van woord 'elite'. Want wat zou die elite dan zijn? Wíe zijn dat dan? Hijzelf? Maar al die rechtse denkers, dat is toch ook een elite? Nou geachte Groene-journalist, en al je vrienden in de grachtengordel/Randstad/Den Haag, dít is de elite. Al die mensen die nu zuur lopen te doen over een definitieve, onontkoombare stellingname van het volk. Die lui die het niet kunnen verteren dat hun veelal op de universiteit ingeramde ideaaltjes door een enorme hoeveelheid mensen afgewezen worden. Ik wacht met spanning af op het volgende referendum en de ongetwijfeld nóg zuurdere elite die het zal opleveren. De popcorn staat al klaar!

Goedkope Wasmachine | 08-04-16 | 11:28

Pffffffffff..... hoe hoog opgeleid ben je dan als je geen gebruik maakt van je stemrecht ?

B.Lazerd | 08-04-16 | 11:27

Lobbyisten "Wij willen meer verdienen en daarvoor mag je mee met onze privejet"
⇣
EU (Parlement): "Goed idee! Wij leggen het wel op aan de lidstaten"
⇣
NL (Gekozen bestuurder): "Moet van Brussel, wij mogen daar zelf niet over beslissen"
⇣
Volk (Boos): "Wij willen medezeggenschap over ONS leven!"
⇣
NL (Gekozen bestuurder): "NAZI, PVV'er! Lucratieve baan bij de EU wacht op mij"
⇣
EU (Parlement): "Kom hier werken: Geld klotst hier tegen de plinten omhoog"
⇣
Lobbyisten "Wij willen subsidie voor een nieuw project"

basbadjas | 08-04-16 | 11:27

Een schrijver in de VK heeft het over Europa-brede-referenda over de EU.
Helemaal voor.
Denk dat het dan zo is afgelopen met dat EU-gedrocht met een heel dik betaald (lees ik als omgekocht) parlement dat zo goed als niets te vertellen heeft.
Overigens merkwaardig dat er in andere EU-landen nog geen referenda over EU-zaken zijn geweest.

A3an | 08-04-16 | 11:27

DreHa | 08-04-16 | 11:05
Wanneer laat U zichzelf nou eens helpen aan Uw aandoening? De nederlandse onvrijwillige zorgverzekeringen is nog altijd riant in het vergoeden van neurologische problemen hoor.

Cobalt bomb | 08-04-16 | 11:27

@sinar2 | 08-04-16 | 11:17
Ik zit hier ook nog steeds wachtend, in dezelfde kamer sindsdien, ongewassen en voorzien van enkele dozen bruine bonen en erwtensoep. De meltdown der wereld blijft echter uit...

Driewerf Hoezee | 08-04-16 | 11:27

Iemand die de 'reactie' van Steven Veldkamp (Den Haag) begrijpt?
Of slaat dat gewoon als kudt op Dirk en heeft Steven Veldkamp een godsgruwelijke hekel aan democratie?

Boris die Sauertopf | 08-04-16 | 11:27

Verbazingwekkend is ook de manier waarop die zuurbekkies hun eigen werkelijkheid construeren en van daaruit redeneren.

'Slechts 20% van de bevolking is tegen!', geen enkele bereidheid om te accepteren dat het percentage gewoon op 61% ligt aangezien de kiesdrempel is gehaald en de uitslag daarmee algemeen geldend is, óók voor de luie nietsnutten en democratie-frustreerders die niet wilden stemmen.

raskol | 08-04-16 | 11:26

Jezusteringjantje, die brieven! ik vindt dat niet *grinnik*, ik vindt dat zorg- en meelijwekkend. Dat wat die schrijvers voor hun kop hebben, dat is geen plaat, dat is ook geen enorme plaat, dat is ook geen betonnen plaat. Dat is gewoon een kompleet basaltblok waar ze destijds de gaten in de dijken bij de watersnoodsramp hebben gedicht.

HarcelMischer | 08-04-16 | 11:26

Alle niet-stemmers (die voor waren) kruipen onder hun steen vandaan en gaan nu klagen dat het niet eerlijk is.
Slecht verliezen is geen kunst. Je verlies nemen en kijken wat je verkeerd hebt gedaan, daar heb je wat aan.

The_Black_Knight | 08-04-16 | 11:25

De laagopgeleide u-bocht die De Kok maakt is geweldig, maar niet te volgen. De tweederde die niet op kwam dagen interesseert het geen zak zegt hij zelf. Die wel stemden 2/3 tegen, 1/3 voor. Dus het verdrag kan goedgekeurd worden. Huh?

TheseDays00 | 08-04-16 | 11:25

Wat een zeikers. Waar waren ze met de verkiezingen.
Nu is het dan wel weer het woord van tientallen mensen dat gehoord moet worden en 61% van 32,2% van de kiesgerechtigden (die wel moeite namen).
Het is typisch dat dergelijke personen wel zeiken over de uitkomst van een democratische peiling dan dat ze gaan zoeken waarom iets fout gegaan is (naar hun mening).
Zeikerds zijn alles behalve wetenschappelijk. Ze zijn gewoon lastige mensen die zich niet kunnen vinden in hun eigen kortzinnige fantasie.

ET007 | 08-04-16 | 11:23

@DreHa | 08-04-16 | 11:05
Hahahaha. Heb jij ook nog een fax?

Mark_D_NL | 08-04-16 | 11:23

lol nee-kamp is kennelijk laagopgeleid, kan iemand die deskundoloog met zachte hand naar zijn studiekamer escorteren een zijn pijp stoppen zodat hij even bij kan komen. Dat soort lui zijn echt totaal wereldvreemd op het ontoerekeningsvatbare af. ff de rest lezen

Bokito ergo sum | 08-04-16 | 11:22

Goh, ik ga maar weer eens reageren.. heb meegekeken met dit hele gebeuren en verwonder mij in hoeverre mensen blind zijn om te zien waar dit om gaat. Ik weet niet of het een overwinning is omdat we niet precies weten wat we hebben verloren aan geheime afspraken binnen de EU *aluhoedje alert*

Politici zijn teleurgesteld omdat ze een blok wilde vormen tegen roesland, daarover is flink gelobbied en - als ik stiekem mag vertellen - meer geld mee gemoeid gegaan dan die 50 millio's die dit stemmen heeft gekost.

Ze hebben het geprobeerd - daar niet van, maar ze hadden geen poot om op te staan omdat dit hele gebeuren helemaal geen argumenten bevat. Geprobeerd met homo rechten maar geloof me, als je homo bent in Oekraine maakt het niets uit wat de europese unie als 'voorbeeldregel' geeft, ze kotsen je uit daar - heeft niets te maken met een handelsakkoord.

Anyway, je kan zelf de rest van de sluier omhoog denken. Het is gewoon een flinke lobby geweest, veel tegenbelofte's zijn gedaan - je ruilt als ware dit stukje 'onbelangrijk akkoord' in voor een stem voor iets leuks waarvoor je zelf wilt gaan.

Ik moet wel hartelijk lachen aan mensen die zeggen '20 procent van de bevolking zegt maar nee' - nee oetlul met je stukje in de volkskrant, van de 100 mensen waren 30 mensen bereid om op te treden om een beslissing te nemen, daarvan waren er 20 tegen en 10 voor. elke mongool die anders denkt moet echt even groep 6 wiskunde overdoen. je hebt slechte verliezers en domme verliezers...

hugeau | 08-04-16 | 11:22

Democratie op links: doe volksraadpleging, negeer uitslag en ga dan de vermoedelijke intentie van de niet-stemmer in jouw voordeel uitleggen. Ik kan echt niet geloven dat er zoveel onnozele oenen zijn dit zichzelf hieraan te buiten gaan. De intellectuele armoede bezorgt me gewoon hoofdpijn.

très cool | 08-04-16 | 11:21

Alleen de brief du jour is interessant, de vk heeft er voor de rest omheen zitten vingerverven met poep en een matige grap over de "louwe bob" songfestival inzending (hoeveel kost ons dat nou zo'n inzending en participatie aan de bonte europa avond? (waar Rusland notabene wel aan meedoet :D ))

Cobalt bomb | 08-04-16 | 11:21

@Steven Veldkamp, een half miljoen mensen hebben indertijd heel veel bereikt. Er is een algemeen besef ontstaan dat we van die vreselijke wapens af moesten en er zijn ook allerlei verdragen over getekend. Dus misschien dat meer dan 2 miljoen mensen hetzelfde kunnen bereiken met een evenzo gruwelijk beleid.

roze_bril | 08-04-16 | 11:20

Meneer de Haas geeft precies aan, waarom ik ook tegen stemde. Het associatieverdrag schoot zijn doel voorbij. Een vrijhandelsverdrag moet doelmatig zijn en de handel bevorderen en de cohesie tussen landen versterken, zodat er meer redenen voor vrede dan voor oorlog zijn bij de mensen thuis. Schrap dus de politieke-millitaire-financiele paragrafen en hef de onderlinge blokkades op. Doe dat tegelijkertijd ook tussen de EU en Rusland. Dat is de uitdaging voor dit kabinet. Desnoods bilateraal of beter: trilateraal.

tipo | 08-04-16 | 11:20

Denk dat het de hogeropgeleiden zijn die zijn geweest stemmen en dat de "hele slimme hoogopgeleiden" niet zijn gegaan.
Die zich daarmee gelijk hebben gesteld aan de echte dommen die van toeten noch blazen weten.
Politiek en "slimme hoogopgeleiden" hebben geen antwoord op de
hoogopgeleiden die hebben gewonnen.
Eens te meer aantonend dat het hele volk het beter weet dan politiek en "hele slimme hoogopgeleiden"

Dus die accolades hier hebben een hele speciale betekenis -).

A3an | 08-04-16 | 11:19

'Grinnik' is één van mijn handelsmerken, ik teken bezwaar aan.
necrosis | 08-04-16 | 10:58
.
Je mag mijn "grijns" wel effe lenen. Maakt geen geluid maar voelt (bijna) net zo goed..

W.A. van Buuren | 08-04-16 | 11:19

De enige zinnige brief was de brief van de dag. Dat was ook een tegenstemmer met een goede argumentatie.

EmilioEsteves | 08-04-16 | 11:18

Gisteren bij Nieuwzuur een paar D66 fossielen. De kroonjuwelen gingen snoeihard door de shredder.

Pierke Smulders | 08-04-16 | 11:17

Ik heb niets gemerkt van het gemak waarmee 300k ondertekenaars gevonden moeten worden. Tuurlijk heeft GS een redelijke schare, maar ik moet nog zien of er een club bestaat die het net zo 'makkelijk' nadoet. Het viel De Elite hooguit tegen dát het werd behaald.

De Kuzupartij wilde een referendum over het verdrag met Marokko. Prima, maar ik heb weinig vertrouwen in het behalen van de benodigde ondertekenaars als zij de campagne leiden. Hoe dan ook wens ik hen veel succes.

Driewerf Hoezee | 08-04-16 | 11:17

Ik blijf het raar vinden dat mijn computer het nog doet.
De stroom zou toch uitvallen op het moment dat de uitslag bekend zou worden?

sinar2 | 08-04-16 | 11:17

@Lupuslupus | 08-04-16 | 11:07
U ook bedankt. Ik vergat nog het wegsturen 'door hogerhand' van de officiele verkiezingsbus van Geenpeil in Den Haag. Krijgt dat nog een staartje?

Piet Karbiet | 08-04-16 | 11:16

De politieke elite en de van hen afhankelijke goedbetaalde clubjes daaromheen zijn slechte verliezers.
Wie had het anders verwacht.

jemagookniksmeer | 08-04-16 | 11:16

@Meneert | 08-04-16 | 11:12

Blijf nog effe zitten.
Het licht is ten slotte ook pas weer sinds een paar dagen weer aan nadat er tegen de Europese grondwet gestemd was.

Ikdus | 08-04-16 | 11:15

Meneer De Haas uit Noordwijk +1.

TheseDays00 | 08-04-16 | 11:15

Wat een kleine kinderen. Zelfs mijn zoon van 7 en dochter van 4 zijn niet zo verongelijkt. Vreselijk dit.

EmilioEsteves | 08-04-16 | 11:15

@Meneert | 08-04-16 | 11:12
ik zou nog even blijven zitten

van heinde en verre | 08-04-16 | 11:14

Ah, onderschirjft wat ik eerder vandaag onder "Geenpeil, de dag na de dag" erna poste. Velen die NEE stemmen zijn de goortste fans van Europa en blijkbaar ook het meest kritisch naar haar handelen juist in het belang van haar toekomst.

General McAuliffe | 08-04-16 | 11:14

@Abject | 08-04-16 | 11:07

"Volgende keer een referendum over het afschaffen van de NPO!"

Daar zeg je zo eens wat.....

Ikdus | 08-04-16 | 11:14

@van heinde en verre | 08-04-16 | 11:11
Nog een prachtquote: 'De dadendrang van de pro-EU politici overstijgt verre de structurele en inhoudelijke kracht van het samenwerkingsverband. '

niets aan gelogen.

van heinde en verre | 08-04-16 | 11:13

Zit al dagen in mn bunker achter de zandzakken te wachten op de continentale crisis. Kan iemand vertellen of het al veilig genoeg is om naar buiten te gaan?

Meneert | 08-04-16 | 11:12

Die cartoon klopt niet. Het EP bestaat niet uit bestuurders die er zitten omdat ze door ons gekozen zijn.

Zuurteregelaar | 08-04-16 | 11:12

bij de laatste 2 verkiezingen voor het EP was de opkomst maar een fractie hoger, om niet te spreken van de waterschapsverkiezingen met een opkomst van een paar %. Gaan we die ook afschaffen of geldt dat afschaffen alleen voor verkiezingen die het zittende regime niet goed uitkomen ?

wlodek | 08-04-16 | 11:11

Gouden Quote, uit die brief, waarin wordt gerefereerd aan de (onwenselijke) uitbreidingsdrift van de EU: 'Een kerstboom ontleent niet zijn bestaansrecht aan het aantal ballen waarmee hij is opgetuigd. '

Heel mooi gezegd.

van heinde en verre | 08-04-16 | 11:11

@Muxje | 08-04-16 | 11:02 Het licht aan het eind van de europese tunnel is een tegemoet komende trein.

knutsel | 08-04-16 | 11:11

Is die 40 miljoen kosten niet toevallig hetzelfde als 1 dagje kosten voor alle asieleisers ? Ok, ik mats jullie met 2 dagen opvang. Nou nou poe poe. Blijkbaar kunnen we dus gewoon 40 miljoen elke 2 dagen wegpleuren.

Barbarous_Relic | 08-04-16 | 11:08

Plasterk gaat kritisch kijken naar de referendumwet, over dertig jaar komt hij met een voorstel.

compitaal | 08-04-16 | 11:08

@DreHa | 08-04-16 | 11:05
hoi, Jooptrolletje.

necrosis | 08-04-16 | 11:07

@Einde van de Domheid 10:57: Ik hoorde woensdag een vergelijkbaar argument tegen het verdrag van een fervent voorstander van een Europese superstaat: de enige manier om effectieve en verregaande samenwerking in Europa voor elkaar te krijgen is als de lidstaten al enigszins op dezelfde sociaal-culturele en economische lijn zitten. En dan heb je het inderdaad over 7 à 10 landen. Vorm daar een unie mee en breid die dan uit vanuit een positie van macht, niet van blinde ambitie.

Muxje | 08-04-16 | 11:07

Piet Karbiet | 08-04-16 | 11:05
.
Wat een prachtige samenvatting. Precies zo is het gegaan.

Lupuslupus | 08-04-16 | 11:07

Bji het NOS-hoernaal gaan ze bij de huidige uitzending ook het referendum framen als zijnde alles wat slecht is. Met cherry-picking "meningen van de straat", en zeurende zure "prominenten".
Volgende keer een referendum over het afschaffen van de NPO!

Abject | 08-04-16 | 11:07

Ik las al ergens dat Plasterk meteen de regels van het referendum wil aanpassen want het volk laten spreken daar heeft hij nooit meer zin in.

Kets22 | 08-04-16 | 11:06

Al dat gezeik over opkomst... Moeten we bij de volgende TK verkiezingen ook gewoon 20 à 25 procent van de zetels leeg laten omdat datzelfde percentage niet op is komen dagen?
Over die brief van de dag, eindelijk een (oud-)ambassadeur die z'n mening durft uit te spreken, i.p.v. het kabinet napraten. Een groot deel van de diplomaten - als zoon van eentje ken ik er een flink aantal - is zeker niet wereldvreemd, in tegendeel, maar staat machteloos omdat ze het beleid van het kabinet moeten uitvoeren.

Chalupa Batman | 08-04-16 | 11:06

In ieder geval wordt het electronisch handtekenen en de volmachtstem afgeschaft. Dit was eerder al duidelijk een inbreuk op de stemprocedure en is hier duidelijk ook van grote invloed gebleken.

DreHa | 08-04-16 | 11:05

En weer een briefschrijver die vindt dat Geenpeil wel 'heel eenvoudig 400.000 handtekeningen kon ophalen via een gelikte website'. NEE, dat was het niet. Er was heel weinig tijd en veel onduidelijk. Leuren op kinderfeestjes en partijen. Uitleggen dat je geen Nazi was en de Oekrainers heus wel liev vond, buren en vrienden die je negeren, opa uitleggen dat hij ook de bevestiging in de mailbox moest aanklikken. Wat? Waar? Veel leugens in de pers. Mensen die zich niet durfden te registreren uit angst voor de overheid (!) De handtekeningen moesten ook nog oldskool op papier naar de Kiesraad gereden worden en een enorm % was 'ongeldig'. Plus een ingewikkelde procedure voor subsidie die GP zelfs maar liet varen. Achteraf zeuren, dat is eenvoudig.

Piet Karbiet | 08-04-16 | 11:05

Mooi en aardig. Kom nu eens snel met een herschreven associatieverdrag? En stuur die herschreven eens snel naar de buitenlandse media. Die denken allemaal dat "we" nee hebben gezegd tegen een handelsverdrag. laat die dierenpoes maar meeschrijven. Kunnen ze in bijv. de scandinavische landen ook meteen weten tegen wat voor kippen zij wel ja hebben gezegd. Die zijn daar niet zo happig op.

diek | 08-04-16 | 11:04

HEERLIJK die zure Pechlolly....
hahaha

WhaTsHenneping | 08-04-16 | 11:03

GeenPeil heeft perfect aangetoond dat het referendum een linkse hobby is die alleen ondersteund wordt door linkse partijen.

the Jackdawn | 08-04-16 | 11:03

Wat een zure reacties. En dan die cartoon, zucht. Als we toch in die metafoor blijven hangen, stel je dan even deze alternatieve cartoon voor (want ik kan voor geen meter tekenen): Rutte voorin als gekozen bestuurder, dezelfde passagiers die ruziën over de te rijden route... maar ze zitten allemaal in een trein, die onwrikbaar rechtdoor gaat op de Brusselse rails. En iets om over na te denken voor onze linkse regenten: een trein heeft nog altijd een noodrem.

Muxje | 08-04-16 | 11:02

Die oud ambassadeur mag van mij zo MP worden. Hebben we sinds Lubbers eindelijk weer eens een MP met visie. Daar smacht dit land naar. De EU smacht er ook naar.

watergeus | 08-04-16 | 11:02

Nul kommo nul reflectie of bezinning in de waarschijnlijk met ganzenveer geschreven brieven.
Dezelfde holle retoriek van voor het referendum.

Harry Turtle | 08-04-16 | 11:01

Iets zegt me dat die schrijver die Lubbers en de kernwapens aanhaalde indertijd anders dacht over het negeren van de wens van 10% van de bevolking...

frank87 | 08-04-16 | 11:01

Toch kijk ik sinds de uitslag regelmatig even op naar het hemelgewelf om me te vergewissen of die niet naar beneden aan het komen is. Immers onze visionaire, bezielende bovenonsgestelden voorspelden de eindtijd. Op wat regen en mist na valt het vooralsnog wel mee.

Parel van het Zuiden | 08-04-16 | 11:01

@Sartori, vereniging, samenwerking en vrede is natuurlijk altijd een goed idee, maar misschien is de container niet de juiste!

Einde van de Domheid | 08-04-16 | 11:00

het cabinet heft bijna geen mandaat meer over, de opkomsten van Europese verkiezingen zijn vergelijkbaar laag, maar neeeh, een referendum zoals dit ondermijnt de parlementaire democratie en moet maar zo snel mogelijk worden afgschaft, want nu blijkt maar weer dat het veeels te makkelijk is om de handtekeningen te verzamelen en dat moeten we toch niet willen met z'n allen. Aldus zuurlinks, die wel weten wat goed voor U is. En als u niet doet wat links zegt? Eerst zeggen we dat u dom bent, totaal niet serieus te nemen. Dan bent u extreemrechts, een xenofoob, een Nazi die democratie haat. Dan bent u corrupt, een steekpenningen aannemend Poetinvriendje. Dan bellen we uw werk, bekladden uw huis en auto, bedreigen uw kinderen. Als dat niet werkt, dan mijmeren we stilletjes bij de NPO dat we het helemaal niet raar zouden vinden als er iets vervelends met u zou gebeuren. Want wij zijn LINKS, en wij weten wel wat u zou moeten denken.

Adversary | 08-04-16 | 11:00

Wat is het toch ongelooflijk treurig om te zien dat veel mensen niets ophebben met het concept 'democratie'. Dat ze dat concept vertalen als 'de stem van de bevolking telt, zolang ze maar stemmen wat ik akkoord vind'.

En nu doodleuk zeggen: 'negeren die stemming, want IK vind het stom'. Hoe arrogant, hoe elitair, hoe misplaatst moreel superieur kun je zijn. De politiek correcten zijn de pastoors en dominees van deze tijd: bek houden dom volk, gewoon naar ons luisteren, wij weten wel wat Juist is.

raskol | 08-04-16 | 10:58

'Grinnik' is één van mijn handelsmerken, ik teken bezwaar aan.

necrosis | 08-04-16 | 10:58

@Piet Karbiet | 08-04-16 | 10:49
Juncker liet al een berichtje achter in de voicemail.

SamKoeman | 08-04-16 | 10:57

Ontdekking van vandaag Giovanni Sartori: «Europa bestaat niet. Men heeft nog nooit een dwazer politiek bouwwerk gezien dan dit Europa. Het is een monster. Het is zelfs niet in staat om de immigratie te stoppen van mensen die voor tien procent van de Europese arbeidskosten werken en de economie van het vasteland verwoesten. Dit is mijn Europa niet».

Wat is uw Europa dan wel?

«Een confederaal Europa, dat slechts uit de eerste zes/zeven lidstaten bestaat, wier president tevens het hoofd van de Europese Bank moet zijn zodat hij zowel de politieke als de financieel-economische macht in handen heeft, en een enkel Hooggerechtshof, zoals in de USA. Het Europa van Brussel met 28 landen en 28 verschillende talen is een dode entiteit. Een Europa dat zich wil uitbreiden tot aan de Ukraine…. Belachelijk. Het kan zichzelf niet eens verdedigen tegen het islamitische fanatisme».

Einde van de Domheid | 08-04-16 | 10:57

Man, man, man. Wat een droevige brieven, op die brief van de dag na dan. Het valt me inderdaad op dat de linschmensch alle drogredenen erbij slepen om vooral het ongelijk aan te tonen van de tegenstemmers. Je zou haast, aan de brieven te lezen, denken dat zij een alleenrecht op democratische beslissingen hebben.

HaatAth3ist | 08-04-16 | 10:56

Zit ook één tussen die de democratie wil afschaffen. Ga lekker naar Noord-Korea dan!

Infinity1000 | 08-04-16 | 10:55

s die incontinentie crisis bij Juncker al begonnen?
Piet Karbiet | 08-04-16 | 10:49

Het is pas een crisis bij Juncker als tegelijk de cognac en de tena-boy op zijn.

Vogelbeest | 08-04-16 | 10:55

Prima brief van de dag, maar wat een zuurpruimen zijn die anderen zeg.

Pikkebaas | 08-04-16 | 10:54

-weggejorist-

kornelis prul | 08-04-16 | 10:54

-weggejorist-

kornelis prul | 08-04-16 | 10:54

Is het al oorlog trouwens?

Claude Jacque | 08-04-16 | 10:53

Die brief over Douwe Bob heeft wel een punt: zo winnen we dat songfestival nooit...

frank87 | 08-04-16 | 10:52

Tjonge jonge wat een toestand he menze. Bijna weekend!

ikdenkwat | 08-04-16 | 10:51

Die brief van de dag slaat de spijker op de kop, overigens.

omanders | 08-04-16 | 10:50


Piet Karbiet | 08-04-16 | 10:49

Die is nog steeds ladderzat.

eerstneukendanpraten | 08-04-16 | 10:50

Ik denk niet dat er veel mensen een uur werkverlof hebben aangevraagd. Gingen de meesten niet gewoon stemmen voordat ze naar hun werk gingen en anderen nadat ze van hun werk naar huis gingen?

Rest In Privacy | 08-04-16 | 10:49

Is die incontinentie crisis bij Juncker al begonnen?

Piet Karbiet | 08-04-16 | 10:49

De druiven zijn zuur.

Einde van de Domheid | 08-04-16 | 10:47

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen