Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Iran boos op 300

300En er zijn weer eens wat mensen pissig. Iraniërs zijn woedend dat de Oude Perzen in de film 300 worden neergezet als complete wilde idioten. Even ter opfrissing. In het jaar 481 (voor Christus) hakten een luttele driehonderd (vandaar de titel, duh) Spartanen een enorm Perzisch leger in de pan. Dat schitterende verhaal over Leonidas en Xerxes leende zich natuurlijk prima voor bioscoop-film, met als thema: wij tegen hun, groot tegen klein, veel tegen weinig. Maar volgens een Iraanse kwaliteitskrant (lezen!) verklaart Hollywood daarmee de oorlog aan Iran. Want Iran is de As van het Kwaad. En zelfs de filmindustrie werkt mee aan het demoniseren van een souverein land. Enfin. Het schijnt dat er allemaal diplomatiek gezeik gaande is met ambassadeurs die op matjes moeten komen en Iranezen die massaal petities tekenen. Maar waar gaat het nu over? En wel hierom. Wij moeten nog tot 21 maart wachten tot de film 300 hier te lande in premiere gaat. (En torrents downloaden mag nou eenmaal nie). Dus bekijk nu een fragmentje uit 300 en oordeel zelf. Dinsdag Gehaktdag.

Reaguursels

Inloggen

hmm is wel grappig wat mensen over iran schrijven. Is anders als je er echt vandaan komt en weet hoe mensen daar denken. Maar je moet niet vergeten dat in die tijden perzie al bijna de hele wereld had veroverd. Trouwens deze hele verhaal is omschreven door grieken zelf, dan ga je griekenland groot maken als griek toch? . Is wel een feat toch met 3 miljoen man of meer :S ff half de wereld om reizen. griekenland veroveren. In iedergeval ik ga dit film met plezier kijken sinds ik een fan ben van spartanen en perzen ^_^ en boeie hoe ze omschreven worden, want zelf ben ik wel een beetje para en moordlustig(kidding), zijn ze vergeten dat het op die strip van frank is gebasseert:S . Trouwens zijn de perzen uit die tijd nu niet een beetje reincarnated. Want wat wou amerika nou doen, tegen die leger van iran, je moet niet vergeten iran zijn leger veel meer geavanceerd is dan die van irak, de hoeveelheden zijn veel groter, en sinds de revolutie worden ze als beesten getraind. Trouwens had iran het spel schaken niet uitgevonden ?. Amerika is geen sparta. het zijn zwakkelingen die vergeten zijn the art of war te lezen ik citeer. ''Suntzu taught that the less destruction of the land, poeple and infrastructure, the more the victor would gain, and the easier it would be to convert the vanquished into citizens, not rebels,. hmm ze hebben naar mijn mening precies het tegenovergestelde gedaan.

''Cyrus the Great, founder of Persian Empire and first charter of human rights.
wiki. jammer genoeg worden deze feiten vaak vergeten. Virtually all the successor empires of Persia were major regional and some major international powers in their day.Persians founded algebra, invented wind-power machine and discovered alcohol. jeweetzelf. he nederland had ?.. wat uitgevonden? :S ^_^ joke. ze kunen goed schilderen.

perzisch | 15-03-07 | 15:46

@koerbagh
Ik heb een aantal vragen aan jou,
Jij kwam met een statement dat het leger van Xerxes (the great) meer voorlopers van Turken waren dan Perzen, terwijl het Turkse volk en het Turkse taal (mede dankzij Farsi, de Iraanse taal) veel later zijn ontstaan,” De Turken in het huidige Turkije zijn de afstammelingen van Oghuz-stammen die vanuit Centraal-Azië naar Anatolië zijn getrokken” toen bestonden de Turken van nu dus niet en in die regio praatte iedereen Farsi (Iraans voor jullie), ook de Assyriërs.
En je kwam ook met een aantal “feiten” aan wat de veldslag tussen de Spartanen en de Perzen betreft, dat het Perzische leger niet geheel uit Perzen bestond, maar welke leger bestond in die periode wel geheel uit het volk zelf? Het leger van Sparta bestond grotendeels uit slaven die niet uit die regio kwamen.
Perzië was geen provincie het land, het heette altijd al Iran maar werd door het westen als Perzië op de kaart gezet “De naam Perzië werd tot 1935 gebruikt door het Westen om de natie Iran, zijn bevolking, of zijn oude imperium te beschrijven. Het stamt af van de oude Griekse naam voor Iran, Persis”
Verder zei je ook wat over Xerxes (the great) “Hij is een beetje blijven hangen in Babylon en Persepolis (Bactrië-Irak)” en dat Xerxes (the great) nooit binnen de huidige grenzen van Iran geweest zou zijn, nou bij mijn weten ligt Persepolis nog altijd in Iran, dichtbij Shiraz, je kunt het na gaan. En Babylonië strekte zich vanuit Baghdad van nu tot aan de Perzische golf en het lag voor een heel klein gedeelte ook binnen de huidige grenzen van Iran.

En voor de rest wat heeft de islam nou in godsnaam hier mee te maken, de Perzen waren toen geen moslims dus waarom zijn mensen hier zo hatelijk om bijvoorbeeld te zeggen dat oorlogen moeilijk te winnen zijn met hoofddoeken?
Ten tweede is het ook zo dat jullie niet veel met Grieken te maken hebben maar daar wel erg voor hen opkomen, want ik zie ook geen vergelijkenis tussen Nederlanders en Grieken, wat mij betreft mogen jullie dit ook onthouden, “The Cyrus Cylinder, an artifact of the Persian Empire, has been described as the world’s first charter of human rights, and it was translated into all official U.N. languages in 1971” human rights zijn dus onstaan in Perzie.
Jammer dat men eerder een vergelijkenis kan maken tussen Islamieten en het westen en een negatieve opmerking klaar heeft voor of over Iraniërs dan begrip tonen voor Perziërs van nu die boos zijn omdat er geknoeid is met het geschiedenis van hun land.

Persinho | 15-03-07 | 15:22

media warfare?

SpookinSchelp | 15-03-07 | 00:27

@mhajou

What the f**k gebruik jij voor drugs? Ik heb deense krantenknipsels uit een schredder-afvalbak gelezen waar ik meer van begrijp dan dit soort onsamenhangend semi-reli-gezeuzel.
Wordt het niet eens tijd voor een rigoreuze taalcursus of een afkickkliniek?

Abjectief | 15-03-07 | 00:01

natuurlijk doet hollywood mee. die beinvloeden al decennia de kijkers.

fanta | 14-03-07 | 20:32

Hmm dat ze daar ASP ook al kennen!

Trafsko | 14-03-07 | 18:56

hé redactie, doe eens wat geschiedenisboekjes lezen? er klopt geen reet van wat jullie schrijven, niet dat dat nieuw is maar mij lijkt het onhandig als televaag adepten bepalen wat er nu werkelijk gebeurt is.

inderdeed | 14-03-07 | 13:27

They lost, get over it already...

zeveroare | 14-03-07 | 13:22

Net zoals in elke oorlog vallen er slachtoffers door friendly-fire. Dat is zeker niet goed!! Toch is de veronderstelling van de lachende derde fout. De initiators van de Kruistochten zijn de moslims geweest die te vuur en te zwaard hun religie de wereld op wilde dringen. En het is ze ook bijna gelukt. Gelukkig heefd de Reconquista plaats gevonden anders hadden we allemaal in jeleba's en burka's gelopen.

Deadkennedy | 14-03-07 | 13:01

@Deadkennedy 11:23

Hoe vin-je anders de kruisvaarders die tijdens de eerste kruistocht 'kniediep' door het bloed van mannen, vrouwen en kinderen liepen. Bloed ook van Gristelijke en andere niet-moslim Jeruzalemianen. Omdat ze geen tolk mee hadden... Foutje bedankt.

Lees maar na.

Neauneauneauneau | 14-03-07 | 12:37

de lachende derde 13-03-07 @ 16:54

Beste lachende derde. Ik weet niet welk geschiedenisboek jij hebt gelzen maar de waarheid ligt ietsje anders. In 1453 heeft Sultan Mehemet Constantinopel met zijn Moslim leger belegerd. Hij gaf zijn legers toestemming om 3 dagen lang de stad te plunderen en de bevolking af te slachten. Het waren dus niet de "Kruisvaarders"maar de moslims die de stad plunderden. Constantinopel was dan ook een christelijke stad en heel Noord Afrika was ook christelijk. Totdat de moslims er Islam verspreidde door gedwongen bekering en het afslachten van hele (onschuldige, weerloze, vredelievende) volkeren. Sommigen mochten blijven leven als Dhimmy's maar waren 2e rangsburgers of slaven. Oorsprong slavenhandel...

Deadkennedy | 14-03-07 | 11:23

De Spartaanse regering houdt zich opvallend op de vlakte in deze. Staan natuurlijk ook niet bekend om hun verbale gymnastiek.

G. Temmes | 14-03-07 | 10:05

@Ignatius van Loyola,
Mooie posts, man.

Tray Hornay | 14-03-07 | 09:42

@ holtor 14-03-07 @ 06:22

Typisch een voorbeeld van " ik ben een mongool " ....

PerZia | 14-03-07 | 08:32

IgorTheHorrible 14-03-07 @ 00:32
Ik bedoelde dat in uiterst positieve zin. Snyder is een genie.

De Vrolijke Kaafir© | 14-03-07 | 08:03

Die perzen zien geen flikker met die doeken voor hun hoofd, daar komt het door.

holtor | 14-03-07 | 06:22

Over het op de been brengen van manschappen gesproken. Eén van de redenen waarom landjes als San Marino en Liechtenstein onafhankelijk hebben kunnen blijven is omdat ze in staat waren(tegenwoordig zal het anders zijn)om binnen extreem korte tijd de gehele mannelijke bevolking(op de kinderen en bejaarden na)op de been te brengen en strategische posities te laten innemen waardoor elk mogelijk vijandelijk leger van te voren al kon inschatten dat ze onnodig veel verliezen zouden leiden zonder dat er meer dan het toevoegen van een piepklein lapje grond, een postzegel als het ware, aan winst te behalen was.

De toenmalige vorst van Liechtenstein, ik meen dat hij Franz Joseph II heette, benaderde aan de vooravond van WO II Hitler persoonlijk om deze te melden dat hij het niet in zijn hoofd moest halen om het laatste restant van het Eerste Rijk in te nemen en dat zijn soldaten zeker zouden vechten als er Duitse troepen het land binnen kwamen vallen. Wat de reden ook moge zijn geweest: Liechtenstein is niet door Nationaal-Socialistisch Duitsland bezet geweest.

Ignatius van Loyola | 14-03-07 | 02:28

Ignatius van Loyola 14-03-07 @ 01:49

Niet bijzonder goed. Middeleeuws mysticus toch? 14e eeuw.

Maaier | 14-03-07 | 02:06

@Ignatius van Loyola 14-03-07 @ 01:58:
Eh... ja... ;-)

koerbagh | 14-03-07 | 02:00

koerbagh 14-03-07 @ 01:55

Eigenlijk zeg je met jouw commentaar, met iets andere woorden:
"'t Kan wel... Maar het kan niet." :)

Ignatius van Loyola | 14-03-07 | 01:58

koerbagh 14-03-07 @ 01:55

dara komt nog bij dat logistiek toen nog niet heel erg ontwikkeld was en dat ongeveer heel het land in permanente angst moest leven door de "5 miljoen" rondtrekkende, verkrachtende, rovende, fouragerende soldaten.

Maaier | 14-03-07 | 01:57

@Ignatius van Loyola 14-03-07 @ 01:36:
't Kan wel... Maar ze krijgen niks te vreten, want je houdt geen boer in je rijk over om voer te verbouwen en geen logistiek netwerk om die soldaten te voeden.
Dus erg lang zullen ze het dan niet volhouden.

koerbagh | 14-03-07 | 01:55

Maaier 14-03-07 @ 01:19

Wat Karma en Reincarnatie is voor hindoes en boeddhisten dat is het Vagevuur voor Christenen: een (vaak pijnlijk)proces dat louterend is en voorbereid op het uiteindelijke religieuze doel. De vorm waarin deze loutering zal gebeuren is ongewis, waardoor zaken als Reincarnatie niet geheel zijn uitgesloten. De spirituele waarde van het geloof aan het Vagevuur is zeer groot. Ook als het wordt geextrapoleerd wordt naar het aardse leven, zoals sommige mystici doen, waarmee spirituele wegen worden uitgestippeld die mensen(actief en passief)kunnen begaan. En het mooie is: deze wegen zijn aangereikt door ONZE heiligen. Het is ONZE spirituele traditie waarin mensen technieken en adviezen krijgen om weder te binden met de Geliefde. Dat hele gedweep met oosterse wijsheid van die New Agers is eigenlijk helemaal niet nodig, want onze eigen tradities zullen uiteindelijk beter te verstaan zijn. Ken je Jan van Ruusbroec?

Ignatius van Loyola | 14-03-07 | 01:49

PerZia 14-03-07 @ 00:41

Waarom een leger van 5 miljoen man onrealistisch is? Nou, omdat het naar schatting z'on 5% van de toenmalige mannelijke wereldbevolking is. Nu was het Perzische Rijk vrij groot en uitgebreid(van de Indus in het oosten tot en Thracie in westen en van het Aralmeer in het noorden tot Nubie in het zuiden), maar een leger van 5 miljoen man hieruit recruteren lijkt mij onwaarschijnlijk. De keizers van de Tsjow-dynastie of de Tjin-keizers(die de Chinese Muur hebben gebouwd)zouden zoiets niet voor elkaar hebben gekregen. Logistiek onmogelijk.

Ignatius van Loyola | 14-03-07 | 01:36

Ignatius van Loyola 14-03-07 @ 01:15

De misstanden die Vaticanum II heeft opgeleverd, zijn mij genoegzaam. Erger nog: mijn vader zaliger was zo'n moderne theoloog die daar ook nog in geloofde. Wat betreft vagevuur: het is tegenwoordig een stuk moeilijker om in het vagevuur te komen. Zelfs ongedoopte inderen kkomen tegenwooridg in de hemel. Maar je hebt gelijk: Augustinus kan niet genoeg geciteerd worden.

Maaier | 14-03-07 | 01:19

Maaier 14-03-07 @ 00:30

Dat is niet waar. Ook bij de missen in het Vaticaan, die voor worden gegaan door de Paus, wordt er gebeden voor de overledenen in het Vagevuur. Wel is het dat Vaticanum II voornemens is geweest heeft veel af te zwakken en nog meer kinderen met het badwater weg te gooien. Daarom is er heel veel spiritualiteit begraven en zijn er zaken(en fratsen als ik zo vrij mag zijn)gekomen als priesters die met de rug naar het altaar staan, eucharistievieringen in moderne talen, beatmissen, padvinder-kampvuur-achtige gospel-gitaar-getingel met kwijlerige Engelstalige teksten, vermaatschappelijking van de kerk, 8-mei-beweging, ukkelmenische handreikingen protestantswaarts en andere dingen die in mijn ogen het Mystieke Lichaam van Christus, dat de Enige Apostolische en Evangelische Moederkerk dient te zijn, naar beneden halen door er een soort slappe zweetsokkengeur aan toe te voegen. A-spirituele lieden die Jezus eigenlijk niet meer dan een wijze rabbi vinden, eigenlijk niet aan een hiernamaals geloven en eigenlijk vinden dat een wereld waarin eerlijk gedeelt wordt het meest zalig makend is zijn eigenlijk ook te beschouwen als een soort verlate marxisten die zich niet van hun nestgeur wensen te ontdoen.

Maar Maaier, orthodox zou ik me zelf niet willen noemen. Ik ben weliswaar tegen kerkelijke vernieuwing en ook aartsconservatief waar het gaat om liturgie, mystieke tradities en liturgie, maar ik ben mens genoeg om in te zien dat niet iedereen verlicht is en sta van nature wantrouwig tegenover strenge, wettische geestdrijverij of een beklemmend regime van regels of zaken die worden opgelegd terwijl zij op dat moment niet passen bij het ontwikkelingsproces. Dan heb ik liever Augustinus die gezegd heeft: O God, maak me zuiver, maar nu nog niet.

Robbie Williams is, misschien wel zonder dat hij er bewust van is, dóór en dóór Katholiek. :)

Ignatius van Loyola | 14-03-07 | 01:15

@Maaier 14-03-07 @ 00:28:
Het komt uit een boek. Ik kan zo snel niet achterhalen welk, want ik het niet zelf in de kast staan, maar ik denk dat ik wel een idee heb welk. Als ik een beetje bibliotheek ben heb ik het zo gevonden denk ik. Ik herken de schrijfstijl, en het is denk ik uit soort geillustreerde geschiedenis van Griekenland voor de jeugd. Ik heb even gegoogled of het al ergens op i-net stond en verdomd... (helaas ook zonder bronvermelding)

@PerZia 14-03-07 @ 00:35:
Geschiedenis bestaat uit historische bronnen. Dat kunnen oogetuigen-verslagen zijn, diverse soorten archieven, fysieke archeologie of overleveringen. Met die laatste moet je verdomd uitkijken. Wat Maaier aangeeft is dat je dat soort literaire verfraaiingen niet als feit kunt presenteren.

koerbagh | 14-03-07 | 00:53

PerZia 14-03-07 @ 00:24

Zoroastristen(of Zarathustranen) worden beschouwt als ongelovig. Net als bahai'-aanhangers, christenen, joden en zelfs alevieten(hoewel dat sji'ietische moslims zijn).

Ignatius van Loyola | 14-03-07 | 00:49

@mezelf 00:42: Al leefde Herodetes natuurlijk wel dezelfde tijd, geen 100 jaar later.

Maaier | 14-03-07 | 00:47

koerbagh 14-03-07 @ 00:21

Ja, zo lust ik er nog wel een, koerbagh. Ijslands uit de Middeleeuwen is ook dood, maar elke gealfabetiseerde Ijslander kan moeiteloos Middeleeuwse teksten lezen en begrijpen. Logisch, want het Ijslands van de Middeleeuwen is geen Middel-Ijslands, maar simpelweg Ijslands. Tussen het Ijslands uit de Middeleeuwen en hedendaags Ijslands is het verschil ongeveer net zo klein als tussen Nederlands en het Nederlands dat in, pak um beet, de 18de eeuw gesproken werd. En 18e eeuws Nederlands wordt gewoon als Nederlands beschouwt.

En natuurlijk is het antieke Aramees hardstikke dood. Ook omdat het de functie van Lingua Franca in de regio vervulde en na de Tempelvernietiging van 70 n.Chr. greep het joodse volk terug op het Hebreeuws en uiteindelijk sprak men in het dagelijks leven de taal van het land waarin men na het begin van de Diaspora in was gaan wonen vermengt met Hebreeuwse en Aramese woorden. In Syrie was er echter een volk dat het Aramees als taal heeft behouden en ik geloof dat degenen die deze taal goed beheersen tijdens die, overigens verschrikkelijke(de 'Romeinen' in de film spraken een vorm van Latijn die pas in de DERDE[!]eeuw NA Christus in zwang kwam en zo waren er nog stapels ongerijmdheden en historische missers), Mel Gibson film echt niet vaak de ondertitels hebben hoeven raadplegen om de film te kunnen begrijpen. Wij zullen met "Dat icker ave scrive yet/Ende nyemen die dit sal sien/En begripe mi in dien/Dat ic dit segghe van goeden vrouwen, Daermen alle doghet aen mach scouwen; Want hem en mochten alle die leven/Te vollen prijs niet ghegheven" waarschijnlijk meer moeite, hoewel die tekst van Jan Boendale 'slechts' z'on 700 jaar oud is.

Ignatius van Loyola | 14-03-07 | 00:43

PerZia 14-03-07 @ 00:35

*zucht* dan moet jij niet beweren dat je even met ctrl-V de historische waarheid verkondigt. Maargoed, geen enkel historisch feit is natuurlijk correct, volgens sommige scholen historici althans. Maar waar het echt om gaat is dat de bronnen voor dit veldslagen uit de antieke wereld zeer beperkt zijn, er zelfs meestal nauwelijks oogetuigenverslagen zijn én bovendien zoals al het bronnenmateriaal , nogalsubjectief zijn geschreven. Dat betekent niet dat je helemaal niets eruit op kan maken, wel dat je niet zomaar moet geloven wat de grieken 100 jaar later opschreven over die slag.

Maaier | 14-03-07 | 00:42

@ Maaier 14-03-07 @ 00:28

Wat jij nu uitkraamt is gewoon pure onzin .... Als je zo wilt gaan denken is geen een " historisch feit " correct. Maar wat dacht je van mensen die het overleefd hebben ? .. je hoeft niet op de uitspraken te letten maar gewoon het verhaal in grote lijnen.

PerZia | 14-03-07 | 00:35

@De Vrolijke Kaafir© 14-03-07 @ 00:25
Sinds wanneer zijn visuele orgasmes verboden, of ruk jij je tegenwoordig alleen bij Fransisco af?

IgorTheHorrible | 14-03-07 | 00:32

@PerZia, Ignatius
Het getal van 5 miljoen en zijn andere verhalen (Atlantis) tonen duidelijk aan dat Herodotus een van de eerste opiatenverslaafden geweest moet zijn.

IgorTheHorrible | 14-03-07 | 00:30

Ignatius van Loyola 14-03-07 @ 00:22

leuk verhaal, helaas is het vagevuur bij Vaticanum II ongeveer uit de R.K.-leer gehaald. een schande, zeker voor een orthodox als jij, maar toch is het zo.

Maaier | 14-03-07 | 00:30

PerZia 14-03-07 @ 00:14

Nuo, lijkt me knap dat deze copy-paste precies omschrijft wat er zo'n 2500 jaar geleden daar in de bergen is gebeurd. Met name een zin als deze: "De Spartanen gooiden zichzelf hopeloos voor het levenloze lichaam van hun moedige koning" vind ik knap. De historische correctheid spat er vanaf. Net als de precieze uitspraken van Xerxes op dat moment, ik ben heelblij dat er toen al embedded journalisten waren die precies de woorden van de dappere generaal kon opschrijven...

Maaier | 14-03-07 | 00:28

De Vrolijke Kaafir© 14-03-07 @ 00:25

Het zal Zack niet uitmaken of die in NL wel of niet veel uithaalt wees daar maar gerust over...

PerZia | 14-03-07 | 00:28

Weet je wat je krijgt als ze in Hollywood proberen om zogenaamd 'historisch accurate' vertellingen van bijzondere gebeurtenissen te maken? Debiliserende boxoffice-mislukkingen als King Arthur of nog erger: Troy ("ja, laten we een heldendicht historisch correct verfilmen"). 300 is een twee uur durend visueel orgasme. Niks meer, niks minder. Hoewel... tijdens de screening zaten enkele homoseksuele collegae volgens mij wel erg te genieten van de scenes waarin Leonidas en zijn spartanen, enkel gekleed in een cape, helm en een klein uitgevallen onderbroek, in slowmotion van heuvels afrennen. Dus als dat je ding is... dat heeft de film dan ook weer. Anyway, Zack Snyder is een grote held, want als je met een R-rated film opent met 70+miljoen dollar domestic ergens in maart, dan doe je het erg goed. Mooi gevolg: veel meer creatieve zeggenschap voor Zack bij Watchmen (ook een graphic novel - Donald Duck is een strip - van Miller). Hier in Nederland zal 'ie wel niet veel uithalen vrees ik.

De Vrolijke Kaafir© | 14-03-07 | 00:25

@ batvoca het is idd een feit, maar het is zwaar verdraaid en ik weet niet of ze toen mythische monsters in het leger hadden. Maar het is da ook gebasseerd op 300 Novel (strip). Je hebt wel gelijk dat het raar is dat ze het opnemen voor de oude Perziërs (die als geloof het Zoroastrisme hadden dus niet ongelovig)

PerZia | 14-03-07 | 00:24

batvoca 13-03-07 @ 23:48

De islam is wat betreft het hiernamaals net zo rigide als de calvinisten. Het is hemel óf hel. En dat staat, zowel bij orthodoxe calvino's als bij muzulmannen, voor de geboorte al vast.

Ongedoopten kunnen volgens velen binnen de kerk ook in het Vagevuur komen. Anderen beschouwen het Vagevuur als iets exclusiefs voor gedoopte Christenen. Maar de opvatting dat ook niet-christenen het Vagevuur mogen smaken is onder christenen wijdverbreid en eeuwenoud. Lees La Divina Commedia van Dante er maar eens op na. Vergilius begeleid de dichter tot aan de hoogste regionen van de Louteringsberg(Purgatorio; Vagevuur), maar als niet-christen mag hij het Paradijs niet in. Op zich is dat niet zo heel erg, aangezien het in het aan het Paradijs grenzende gebied van het Vagevuur niet slecht toeven is. Benedictus onze Paus is voornemens een inzicht dat al eeuwen binnen de kerk bestaat te bekrachtigen en te verklaren dat dragers van de erfzonde die zelf geen zonde hebben begaan niet eerst in het Voorgeborchte zullen verrblijven. Over het Vagevuur zegt dit echter niets.

Het punt is juist dat de Iraanse regering de controle dreigt te verliezen en nu al - het proces van broos worden van de Islamitische Republiek gaat sneller dan ik had gedacht - de Perzen die zich in de pre-islamitische geschiedenis verdiepen en op zoek gaan naar een Perzische identiteit(inplaats van een islamitische)gunstig proberen te stemmen. Iets of iemand dat/die de absolute macht heeft hoeft niemand van het andere kamp gunstig te stemmen. Dit is dus, denk ik, één van de symptomen van de ondergang van de Islamitische Republiek. Een andere verklaring vraagt om onovertuigende kronkelwegen. De regering trekt alles uit de kast: atoomwapenprogramma's, anti-zionistische exposities(die alleen bezocht zijn door het gebruikelijke klapvee van Ahmedinejad en verder heeft de bevolking het massaal links laten liggen), halal-hamburgers, halal-cola, halal-barbiepoppen, gedoogbeleid voor muziek(ook muziek waar instrumenten bij worden gebruikt!) en andere handelingen die geluiden van protest moeten ondergraven. Het regime is op dit moment nog sterk genoeg om de meedogenloze dictatuur te blijven uitvoeren en de oppositie is nog te zwak om iets op poten te zetten en om door te pakken.

Ignatius van Loyola | 14-03-07 | 00:22

@Ignatius van Loyola 13-03-07 @ 21:47:
Het antieke Aramees zoals het ten tijde van Jezus werd gesproken is net zo dood alas het Latijn en Oud-Grieks.

koerbagh | 14-03-07 | 00:21

Iran daagd Amerika uit (met het besef dat amerikanen moe zijn van de orlog in Irak)
Wat kan toch politiek zo smerig zijn.

predman | 14-03-07 | 00:18

@PerZia 14-03-07 @ 00:14:
Leuke copy-paste, linkje had volstaan. Maar ik snap het wel, nu lijkt het net of je het zelf allemaal hebt opgeschreven en heel slim bent.
www.thephora.net/forum/archive/index.p...

koerbagh | 14-03-07 | 00:18

-weggejorist-

PerZia | 14-03-07 | 00:14

Dat Iraanse bezwaar slaat natuurlijk nergens op. Het is gewoon een historisch feit. Vreemd is ook dat de Islamitsche heilstaat Iran het opeens opneemt voor die verderfelijke ongelovige Perziërs. Want die kenden de Islam nog niet, en zijn daarbij veroordeeld tot de hel of minstens het voorgeborchte (net als de pre-christelijke Grieken by the way). Er is hoop want Rome wil het voorgeborchte opheffen. Nu maar wachten op de kaskraker "De tienduizend". Oei, dan wordt Iran pas echt boos.

batvoca | 13-03-07 | 23:48

lach eens op.. film 300 als nijverpaal met doodangstvijand?

mhajou | 13-03-07 | 23:31

"En torrents downloaden mag nou eenmaal niet" Hehehehe, daarom doen we dat ook niet!

kay de cop | 13-03-07 | 23:20

burd 13-03-07 @ 22:17

Bedoel je Turkse kinderen of Suryoye-kinderen met de Turkse nationaliteit?

De verovering van het Perzische rijk door de mohammedanen is ten koste gegaan van minstens 100.000 Perzische levens. Een schijntje vergeleken met het ongekende bloedbad dat een paar eeuwen later India overkwam(schattingen lopen uiteen van 50 tot 90 miljoen, een voor deze tijd al verschrikkelijk hoog aantal, maar in een tijd waarin de wereldbevolking hooguit uit een half miljard mensen bestond angstaanjagend veel), maar desalniettemin een enorme slachting.

Bij de Iraanse studenten is de geest uit de fles. De autoriteiten krijgen die er niet meer in. Het enige dat ze kunnen doen is privileges verstrekken in ruil voor regeringsgezindheid. Als er demonstraties in Teheran zijn tegen het Westen, tegen Amerika, tegen Israel, tegen het Internationale Zionisme, tegen Kruisvaarders, etc. dan wordt steevast dezelfde club mensen opgetrommeld. De mullahs en de zoontjes van de ayatollahs produceren geen fluit en verrijken zich door andere mensen af te persen(geen woordspeling!), een soort legitiem souteneursbedrijfje te runnen waarin tijdelijke huwelijke geregeld worden en door chantage en diefstal. De geluiden die wij thans uit Iran ontvangen vanuit de niet-gouvernementele hoek doet vermoeden dat het land dicht bij de economische afgrond staat, wat nog eens wordt versterkt door het feit dat vooral de meest inproductieve lieden met meeste geld maken en de meest ondernemende lieden er niet aan denken om tegen een neergaande golfstroom te roeien. Eigenlijk is Teheran reeds voor het regime verloren gegaan en is Isfahan de enige stad van betekenis waar de regering ook zonder stembusfraude een meerderheid zou kunnen behalen. Wat ook minder bekend is: het enorme probleem van de verslaafden aan opiaten in Iran. De regering doet hier weinig aan omdat ze dankzij opium/morfine/heroine-gebruik de bevolking onder de duim kunnen houden. Je komt namelijk niet in opstand als je in een roes verkeert.

Ignatius van Loyola | 13-03-07 | 23:15

@burd

Bij Mardin Midyat :) Er zijn trouwens een heleboel van die gasten in Enschede. Ik dacht dat Bakircioglu van FC Twente er ook zo een is. Achternaam is Turks voornaam is Christelijk.

Ergenekon | 13-03-07 | 23:05

Ignatius van Loyola 13-03-07 @ 21:47

De Iraanse bevolking is zich al behoorlijk bewust van haar pre-Islamitische wortels en het regime kan daar erg weinig tegen doen. Iraniërs hebben een bloedhekel aan Arabieren omdat die veel van hun pre-Islamitische monumenten verwoest hebben.
BTW, wat dat Aramees betreft, dat zal voorlopig ook wel niet uitsterven. Vorige zomer, in de buurt van Mardin, nog klasjes vol Turkse kinderen gezien die hard aan het leren waren.

burd | 13-03-07 | 22:17

koerbagh 13-03-07 @ 20:24

O, nee? Daar zijn er nog tienduizenden van. Vrijwel allemaal behorend tot de Syrisch-Orthodoxe kerk. Woonachtig in Syrie en Turkije. En in Nederland wonen er z'on 5.000 mensen die Aramees of een aan Aramees verwant dialect spreken.

Ignatius van Loyola | 13-03-07 | 21:47

De Perzen waren destijds een stuk beschaafder dan nu. Vreemd dat de Iraanse regering zich gekrenkt voelt. Het ging toch immers om Perzische heidenen in de zogenaamde 'tijd van onwetendheid'? Ik vermoed dat er hier iets heel anders achter zit. Het is voor de Iraanse regering erg benauwend als de Perzische bevolking zich in meerdere mate gaat verdiepen in haar pre-islamitisch geschiedenis. Dan kan men namelijk tot de conclusie komen dat er geen sprake was van een 'tijdperk van onwetendheid', maar van een Perzische beschaving met wetten en gebruiken waaruit een grotere kennis, menselijkheid en rechtvaardigheid spreekt dan de mores van de huidige Islamitische Republiek. Dat is natuurlijk ondermijnend voor het regime, want als er genoeg mensen zullen ervaren collectief bedrogen te zijn dan sterkt dit de krachten van de oppositie. Dat het regime al protest aantekend als pre-islamitische Perzen niet positief worden afgeschilderd betekend dat de groep Perzen voor wie de Pre-islamitische Perzische geschiedenis en identiteit belangrijk is al zo groot is dat de boevenclub van Chamenei-Ahmedinejad het belangrijk vindt deze te sussen. Opmerkelijk! Natuurlijk konden er velen vermoeden dat het regime aan het begin van instorting staat, maar ik had niet gedacht dat het al zó vergevorderd was.

Bob Paalhout 13-03-07 @ 16:47

Neen, dat was in 1453. Bijna een millenium later.

Ignatius van Loyola | 13-03-07 | 21:41

OK, ben ik weer, was even persen.

gentle giant | 13-03-07 | 21:07

Pofbroeken en hoofddoekjes, wat een heaumeaux die Perzen

Tobi | 13-03-07 | 20:55

@koerbagh 13-03-07 @ 20:47,
lijkt me een juiste constatering,
case closed.

vander F | 13-03-07 | 20:48

@vander F 13-03-07 @ 20:38:
Alles om de aandacht van de binnenlandse ellende af te leiden. Daar zijn dictators heel goed in. Zoals Bush enzo....

koerbagh | 13-03-07 | 20:47

massive_faggot 13-03-07 @ 19:52

Ow, daar kwam dat idee over die tunnel natuurlijk vandaan.

krommeteen | 13-03-07 | 20:40

Echt.... allemaal opzouten, ben jullie ZO ZAT

datisookwat | 13-03-07 | 20:39

@koerbagh 13-03-07 @ 20:24,
toch kun je Achwiedoetmewat een goeie neus voor slakken om zout op te leggen niet ontzeggen.

vander F | 13-03-07 | 20:38

Thze witte kaztje sweet je...

datisookwat | 13-03-07 | 20:37

Ik haal die The 300 Spartan wel van de ezel.

monaco | 13-03-07 | 20:30

@vander F 13-03-07 @ 20:19:
Ik vermoed dat 'ie voor "native-Arameic" speakers nog veel grappiger was. Maar ja, daar is er geen eentje meer van.

koerbagh | 13-03-07 | 20:24

Zandnegertts, met lange tenen.

Zo jammer! | 13-03-07 | 20:22

@a.von beverhaussen 13-03-07 @ 20:08,
ik heb 'The Passion Of The Christ' ook eens gezien,
over comedy gesproken.

vander F | 13-03-07 | 20:19

Bacchus/Dionysos, de god van de wijn en de orgieen... dat is wel wat anders dan Allah.

Protumia | 13-03-07 | 20:13

@Hellsmurfje 13-03-07 @ 20:00,
Darius en Xerxes waren mogelijk volgelingen van Zoroaster,
d'r leven nog een paar volgelingen van die knaap in Iran.

vander F | 13-03-07 | 20:11

@vanderF

Sommige ´historische´ waarheden zijn bijna hilarisch te noemen.
Afin,voor mij is die film nú al een geweldige comedy geworden.

a.von beverhaussen | 13-03-07 | 20:08

tja iedereen die zich afvraagt waarom Iean hier boos over wordt snapt vast ook niet de turkse genocide ontkenners.

W3a7herman | 13-03-07 | 20:03

vander F 13-03-07 @ 19:39
Aluminium hoedje is niet nodig U571 is door een Britse destroyer buitgemaakt en niet een Amerikaanse.
De Amerikanen zijn erg bedreven in Newspeak.
En het zal mij voor de rest varkensworst wezen. Als ze Iran willen nuken van mij mogen ze.

Weisse rose | 13-03-07 | 20:01

Ik raad iedereen aan de trailer te kijken I.P.V. dit slappe filmpje. Geeft een veel beter beeld.

M299 | 13-03-07 | 20:01

@vander F 13-03-07 @ 19:54
Mwoah de grieken hadden een zeer levendige godenwereld. Aphrodite en Bachus zijn best humor.

Hellsmurfje | 13-03-07 | 20:00

Dus eindelijk weer eens een niet-politiekcorrecte film uit Hollywood? De wonderen zijn blijkbaar de wereld nog niet uit.

Godward | 13-03-07 | 19:56

@Lafayette / Ergenekon
Ik bedoelde er eigenlijk meer mee dat ik niet snap, waar de iraniërs zich nu druk om maken. De film is naar een strip van Frank Miller en alhoewel het misschien ontleend is aan echte geschiedenis (daar had ik me, dan ook niet in verdiept) is het met name popcorn vermaak zonder enige diepgang. Ik gok dat als je kloppende strips over die tijd wil dat asterix en obelix beter met de feiten omgaan. Maar, verder wel erg leuke geschiedenis les in dit topic (jullie comments) :)

Hellsmurfje | 13-03-07 | 19:55

@a.von beverhaussen 13-03-07 @ 19:43,
is ook zo weird.
het bekende zwart/wit Hollywoodwerk, dat nooit last heeft gehad van vervelende historische feitelijkheden, wordt in ene gekoppeld aan real life situaties in het nu.

Ahmadinejad die zich laat meeslepen door de Groot-Perzische propaganda van de voormalige Sjah van dat zogenaamde Perzie.

Sleep religie er maar weer bij,
terwijl Jezus en Mohammed nog niet eens geboren waren,
ik bedoel maar.

vander F | 13-03-07 | 19:54

andre wouterlood 13-03-07 @ 18:14

Weet je ook dat homo's -en niet de Russen- the escape from Sobibor hebben georganiseerd?

massive_faggot | 13-03-07 | 19:52

Wat is het toch leuk om die moslims te provoceren ! Ze happen altijd, heerlijk gewoon

Rubberen regenburka | 13-03-07 | 19:50

@koerbagh 13-03-07 @ 19:41,
de 'Griekse beginselen' waren aan de Grieken inderdaad wel besteed..

vander F | 13-03-07 | 19:45

Goedenavond...... wat een drukte bij dit topic,wie verwacht dat nu hé.
En gelijk geschiedenisles.....

a.von beverhaussen | 13-03-07 | 19:43

*diepe zucht*
@mezelf
slagveld en verdegings etc.

vander F | 13-03-07 | 19:43

Kan ik eindelijk eens een Iraanse kwaliteitskrant lezen, kunnen de pdf'jes niet worden geopend. Dat mooi kudt

Acht Hoog | 13-03-07 | 19:42

@vander F 13-03-07 @ 19:35:
Dat terrein is toch een eitje voor een gezonde sportschooljongen als Agent Orange? Dat gezeik van die Spartanen... "ik ben moehoe...".
Een halve dag op de bench-press met Agent Orange als drill-instructeur, daar word je pas moe van. Stelletje heaumeaux, die Grieken.

koerbagh | 13-03-07 | 19:41

@Ergenekon 13-03-07 @ 19:23
Jou achterlijk noemen vind ik absoluut niet te ver gaan.

@Weisse Rose
Het is een strip, geen geschiedenis.

IgorTheHorrible | 13-03-07 | 19:40

@Weisse rose 13-03-07 @ 19:36,
*geeft rol aluminiumfolie door*

vander F | 13-03-07 | 19:39

Weer Amerikaanse Geschiedvervalsing zoals Stalin en companen erg in bedreven waren. Oud griekse zwaarden waren beter geschikt om te steken niet om te hakken. De zwaarden waren daar te slap voor.
Het lijkt er inderdaad op dat dit weer een voorbereiding is op een grote mislukking van de Amerikanen.

Weisse rose | 13-03-07 | 19:36

@Agent Orange 13-03-07 @ 19:18,
maar wel een stoer verhaal.

vander F | 13-03-07 | 19:30

tegen wat CGI's kan ik ook wel opknokken

Patrick Zweedsey | 13-03-07 | 19:26

Sytze Vliegen 13-03-07 @ 19:19
احمد‌ کاميابي‌مسک» ، مترجم، پژوهشگر تئاتر و استاد‌ د‌انشگاه تهران?

Cuchulainn | 13-03-07 | 19:24

@Igor

Let op je taal

Ergenekon | 13-03-07 | 19:23

@Agent Orange 13-03-07 @ 19:18:
Ja, maar dat is het mooie van krijgsgeschiedenis. Verhalen worden altijd opgeblazen tot giga-proporties, terwijl de boer met ezel die even later langs de hopen lijken loopt zich achter de oren krabt en denkt: "What the fuck just happened here...?? Ah well, who cares. Dinnertime!"

koerbagh | 13-03-07 | 19:23

@Agent Orange
Je was erbij zeker? Geen enkele historicus heeft 100% zekerheid over de aantallen, zeker bij een veldslag uit die tijd. Laten het ophouden dat de Grieken uiteindelijk gewonnen hebben en dit een mooie film opgeleverd heeft, ik moet altijd lachen om types zoals jij die bij een 2500 jaar oude veldslag met exacte getallen en analyses komen.

IgorTheHorrible | 13-03-07 | 19:22

جشنواره 26 با 12 بخش برگزار مي‌شود

meer wil ik er niet over zeggen

Sytze Vliegen | 13-03-07 | 19:19

Om te beginnen waren de Grieken met een man of 7.000. In een nauwe pas is het dan niet zo heel lastig om met zware infanterie 400.000 veelal lichte diestplichtigen van je af te houden. Het is ronduit een blamage dat Leonidas niet in staat was om de andere route te verdedigen. Thermopylae is de meest ge-hypte veldslag ooit, zowel de slag als het resultaat.

Agent Orange | 13-03-07 | 19:18

Komt er nog een perzconferentie?

Sytze Vliegen | 13-03-07 | 19:17

Zoals als gehakt bedoeld is, lekker bloedig. Is het trouwens HOH of puur rund?

Gripzz | 13-03-07 | 19:16

Check het stukkie kunst nou mannen; check die trailers en de hele achterliggende gedachte! Hoewel sommigen het weer pulp zullen vinden, is het een f*&^%ing kunst dit te maken. Check die trailers en de behind de scenes fighting training.

Interesseert die geschiedenis jullie echt zo? De helft van de geschiedschrijving is toch gebogen of gelogen door de heersende partij van dat moment, zeker zo ver terug.

mental K | 13-03-07 | 19:16

@koerbagh 13-03-07 @ 19:05,
ach, Ahmadinejad laat duidelijk merken dat Mohammed Reza Pahlavi's Groot-Perzische fantasieen er bij hem ook goed ingepompt zijn.

vander F | 13-03-07 | 19:14

@Ergenekon
Ben je soms achterlijk? Hoe vaak moet herhaald worden dat 300 een verfilming is, sterker nog een bijna identieke kopie, van de strip van Frank Miller. In de strip/film heeft inderdaad een deel van de Perzen een tulband, een ander deel is echter zeer goed uitgerust en heeft uitvindingen die de Grieken nog nooit gezien hebben (bewapende olifanten en neushoorns). Daarnaast zijn de Perzen uitstekende boogschutters. Trouwens de strip is uit 1998, toen we nog redelijk vriendjes waren met de moslims.

IgorTheHorrible | 13-03-07 | 19:13

Ook mooi dat de bronnen hier zo op waarde worden geschat. Zoals we allen weten wordt de geschiedenis vaak geschreven door de winnaars. Bovendien bestond serieuze geschiedwetenschap toen nog niet. Die 300 tegen x1000-en dient dan ook met een korrel zout ter grootte van het paard van Troje genomen te worden.

Maaier | 13-03-07 | 19:10

Het "Europeese ras" is niet eens Europees, wat zeur je nou Folkert?

Agent Orange | 13-03-07 | 19:09

Lijkt me superkoele film! yeah!

mental K | 13-03-07 | 19:08

Weet iemand trouwens of die "op hol geslagen Arabieren met tulband" op de vroegere Perzische soldaten uit die tijd lijken. Of getuigt het van simplisme ten opzichte van Midden-Oosterlingen dat ze "toch allemaal op elkaar lijken, een tulband een soepjurk, ongeschoren onfris uiterlijk hebben" waar westerlingen toch een handje van hebben.

Ergenekon | 13-03-07 | 19:06

@vander F 13-03-07 @ 18:41:
Tsja... de grap is dus dat Leonidas die slag uiteindelijk wel verloren heeft, maar de Grieken de oorlog gewonnen. Maar waarom Iran daar nou zo boos om moet worden dat daar een film van gemaakt wordt? Beyond me.

koerbagh | 13-03-07 | 19:05

En waarom heeft iedereen het toch over de Spartanen. De Theben en Thespen vochten met meer en gingen ook unaniem dood. En om over de rest van de Griekse legers maar te zwijgen, die moesten voor het donker thuis zijn.
Leuk detail is dat de Perzen opzich een relatief tolerant volkje waren. De Spartanen waren regelrecht tuig. Maar goed, geschiedenis werd niet door de Heloten geschreven.

Agent Orange | 13-03-07 | 19:05

@Folkert Meinhof

De Islamisering van Europa leidt niet tot rassenvermenging, ik zie heel weinig vermengingen tussen Islamieten en Europeanen. Voor de rest zou ik wat minder stormfront en derg. sites bezoeken. Het zal je psyche goed doen. En het einde van de europese rassen ligt zelf bij de Europeanen. Moet je maar meer fokken, niemand weerhoudt je ervan om kinderen te maken, dus leg dit probleem niet bij de Islamieten.

Ergenekon | 13-03-07 | 19:04

@Folkert
Amen, waarbij je niet moet vergeten dat de trots van binnenuit is weggevreten door het vergif van de zionistische filosofen, die de dommen aan de slimmen en de zwakken aan de sterken gelijkstelden.

IgorTheHorrible | 13-03-07 | 19:02

@mhajou 13-03-07 @ 18:25:
Dat heeft er (denk ik... ? ) niet zo veel mee te maken. Maar het is wel prachtig verwoord. Dat dan weer wel.

koerbagh | 13-03-07 | 18:57

Gelukkig kunnen de perzen zich wentelen in de wetenschap dat Europese beschavingen nooit weer zulke heldendaden zullen verrichten. We zijn zo beschaamd over onze superieuriteit dat we ons systematisch hebben aangeleerd onszelf te haten. De ultieme boetedoening (die door het LLINKs-bewuste deel heden ten dage ten uitvoer wordt gelegd) is natuurlijk de volledige raciale versmelting met de volkeren die je hebt gedomineerd. Onderwerping aan je slachtoffer is zoooo bevredigend. Een masochistische zelfkastijding met als resultaat het einde van de Europese rassen. Een overwinning die in de geschiedenis zijn weerga niet kent: de Islamisering van Europa! En er was geen zwaard of kogel voor nodig. Een merkwaardige Freudiaanse, uit superieuriteit resulterende zelfminachting was voldoende...

Folkert Meinhof | 13-03-07 | 18:49

Zie je? Perzen.

inquisitra | 13-03-07 | 18:47

Nou, geschiedenis kennis is weer hopeloos hier,
maar goed, is ook lang geleden hè.

De 'Perzen' rukten met een landleger op wat bevoorraad werd per schip, daar het land niet een zo'n groot leger kon onderhouden (voedsel,water niet mee te slepen voor een paar honderdduizend man)
De vloot voer langs de kust mee met het landleger.
www.livius.org/a/battlefields/thermopy...

Bij Thermopylae komen de bergen zo ongeveer in zee uit, behalve een nauwe passage langs de kust.
Vandaar dat de Grieken daar de boel probeerden op te houden.
De Spartanen moesten overigens wel, volgens een of andere toemalige Jomanda moest de Spartaanse koning sterven in de strijd want anders ging z'n volk tenonder, of iets dergelijks.

Athene ging uiteindelijk in de fik, maar men kon tijdig vluchten.
Later kwamen de Perzen nog eens om de boel definitief af te maken.
Hun vloot werd echter sluw verslagen door de Atheners bij Salamis,
ook weer op aanraden van een of andere Jomanda overigens,
die iets mummelde over hout en muren waardoor de Atheners een grote vloot gingen bouwen.
www.livius.org/he-hg/herodotus/logos8_...

vander F | 13-03-07 | 18:41

Waar is Iran niet boos op?

Harige Bangmaker | 13-03-07 | 18:30

@Sjebo 13-03-07 @ 18:21
Toen was Ahmedinejad er nog niet en zag de meerderheid van de moslims het westen nog als het grote voorbeeld.

cugel | 13-03-07 | 18:25

@koerbagh 13-03-07

och het is van die laatste spreek van de christelijk jezus was angstvijand tegen waarschuwen van de aard en gij erom eerwraak van de christelijk volk is fetitelijk dood te oordelen.waarin jezus noem echt god te spreken voordoet de beliged gelegerd werd christelijk jezus vermoord als betwisten!!

Daarin ik begreep niet dat ik voel heel dipste vreemd gedacht, die god te spreken werd vermoord?!

mhajou | 13-03-07 | 18:25

Heb em gezien hier in de US. Fantastiesche film!

dutchpride | 13-03-07 | 18:23

@Ergenekon 13-03-07 @ 18:15:
Tsja, de Koning van Ariërs is natuurlijk volkomen bedreven in alle Arische talen, die van de verre toekomst incluis. Er is overigens niks mis met Friese plattelandsmeisjes nadat je ze netjes Nederlands hebt leren praten.

koerbagh | 13-03-07 | 18:20

Beter beeldmateriaal:

www.apple.com/trailers/wb/300/hd/

Is trouwens gebaseerd op een comic boek van Frank Miller, niet rechtstreeks op de historische slag. Daarom ook gestilleerd beeld en 3D achtergronden. Voor de liefhebbers: www.ballergoods.com/home/2007/3/12/300...

Eerste weekendrecette $70M. En ja, 't lijkt inderdaad hier en daar veel op een potje allochtoontje slachten met een bakkie popcorn erbij. Doet 't blijkbaar goed in de U.S. of A...

Neauneauneauneau | 13-03-07 | 18:20

@ de grote anti 18:11, ( 1812 was ook niet fijn trouwens, nu we het toch over strategie hebben ), eigenlijk zouden ze koerbagh hier een jaarcontractje aan moeten bieden.

gentle giant | 13-03-07 | 18:19

@koerbagh

NIet alleen engels, hij sprak ook Frans en Duits. Maar zijn favoriete taal was echt toch wel het Fries. Er wordt weleens gezegd dat hij vooral Friese plattelands meisjes lief had. :)

Ergenekon | 13-03-07 | 18:15

En dan te bedenken dat de spartanen niet vies waren van de mannenliefde kun je ook stellen dat die perzen in de pan werden gehakt door een stel homos.
Denk dat dat het meeste pijn doet.

andre wouterlood | 13-03-07 | 18:14

Nu nog een film over de slag bij wenen in 1683.

krommeteen | 13-03-07 | 18:12

*luistert aandachtig naar koerbach*

de grote Anti | 13-03-07 | 18:11

Nou als dat ene clipje bepalend is voor de rest van de film dan is het gewoon duurbetaalde goedkope prut uit Hollywood. Geen reden voor Iraniërs om zich druk over te maken ware het niet dat we ondertussen weten dat men in het middenoosten beschikt over extreem lange tenen en een groots minderwaardigheidscomplex.

Jan-Joris-Jaap-Joop | 13-03-07 | 18:11

@Ergenekon 13-03-07 @ 18:08:
Hij sprak Engels? Da's nieuw voor me.

koerbagh | 13-03-07 | 18:09

@koerbagh

Dat bedoelde ik ook ja, maar die mensen waren ook van Arische oorsprong, de Ariers bestonden ook wel echt, maar ze waren niet de blauwogige en blondharige mensen die Hitler bedoelde. Ariër betekent in die talen (sanskriet) "nobel" ofwel van adellijke afkomst.

Maja hier is de quote van Darius

I am Darius the Great King, King of Kings, King of countries containing all kinds of men, King in this great earth far and wide, son of Hystaspes, an Achaemenian, a Persian, son of a Persian, an Aryan, having Aryan lineage." --Darius the Great (549 BC - 486 BC) of the Persian Empire

Ergenekon | 13-03-07 | 18:08

@Ergenekon 13-03-07 @ 17:52:
Nee, het was gewoon de naam van een provincie, een landstreek in het huidige Iran. Het was juist de shah van Perzië die zijn land hernoemde in Iran, land van de Ariërs. Darius noemde zijn volk van Arisch oorsprong (waarschijnlijk een claim om zijn afkomst/troonprententies kracht bij te zetten - niks nieuws, een bekende truc van usurpators om een troonpretentie te rechtvardigen. Daar zijn die genealogieën van Jezus in de evangliën ook voor bedoeld).
De naam "Ariër" komt uit het sanskriet en is waarschijnlijk uit (Noord)India afkomstig. Vandaar dat Ahnenerbe van Heinrich Himmler ook expedities naar Nepal uitzond.

koerbagh | 13-03-07 | 18:02

waar ken ik die naam toch van...!?

Film heerst btw wel na alle trailers ed die ik heb gezien..

XerXes.nl | 13-03-07 | 18:02

@recaties

wat ben je zo slime jongen dat film zou dit noem afbeelden,eens bewijs vanwaar je die het oorlogsverklaren moest schamen tegenzinswaardig te dood als heerster rechvaardig is de mensheid van de duivelsgod gezworen.

Aldus ik dacht al dat die film lijkt een gelijkstrijdig van bestaanrecht om heen uit outout?!

mhajou | 13-03-07 | 18:01

Als men nu er een Walt Disneyfilm van maakt dan krijgt het altijd een happy end! Is dat wat?

Hyppo Kriet | 13-03-07 | 17:59

@de lachende derde 13-03-07 @ 17:57

Ga maar zoeken als je niet gelooft....

Ergenekon | 13-03-07 | 17:58

@ergenekon, je praat peop.

de lachende derde | 13-03-07 | 17:57

Waar maakt Iran zich nu weer druk om.. Als ze gewoon die schotels en internet wegflikkeren hebben ze nergens last van.

de grote Anti | 13-03-07 | 17:56

De Perzen waren de Ariërs waar Hitler het over had. De toenmalige koning van de Perzen, Darius dacht ik, noemde zichzelf dan ook Ariër.

Ergenekon | 13-03-07 | 17:52

@Igorthe Horrible bedoelde ik

Ergenekon | 13-03-07 | 17:49

Ben benieuwd, ben de film nu aan het binnenhalen.

de lachende derde | 13-03-07 | 17:49

inquisitra 13-03-07 @ 17:33<br>
Dit lijkt heel weinig op RTW of M2TW, meer op die XBOX-variant, die was first-person. Wel tenenkrommend slecht stukje heaur, trouwens. Doet over paar maanden nog geen 300 eurocent in de ramsjbak.

zak_arme_turf | 13-03-07 | 17:48

Overigens waren de Perzen helemaal niet zo'n barbaren zoals die door de Griekes propagande van toen werd afgeschilderd. We willen graag geloven dat de Grieken zo'n hoogstaande beschaving hadden, maar Alexander kwam er zelf achter dat dat wel meeviel. Hij verPerste dan ook al snel. Vergeleken met de Perzen waren de Grieken, nou okay, dan de Macedoniers lompe boeren.

Lafayette | 13-03-07 | 17:48

Go tell the Spartans! Oeps verkeerde oorlogs film..

braadlap | 13-03-07 | 17:48

@koerbagh 13-03-07 @ 17:39
Eens. De zwakte van Xerxes leger, maar ook dat van Darius, was de enorme hoeveelheid verschillende volkeren die voor hem vochten. Er was amper eenheid en goede communicatie. De Grieken waren wel verdeeld, maar vochten allemaal op dezelfde manier en spraken dezelde taal.
Overigens zijn het de Grieken zelf geweest die de Perzen meerdere malen hebben proberen te gebruiken voor hun onderlinge strijd.

Lafayette | 13-03-07 | 17:45

@Lafayette 13-03-07 @ 17:22:
D'r zijn een stuk of 20 Alexendrië's gesticht, en daar zijn er nu nog een 10-tal van over. Kandahar in Afghansitan, Iskenderun in Turkije, Shkodër in Albanië, dat zijn plaatsnamen die er rechtstreeks afstammen, de rest heet tegenwoordig allemaal anders.

koerbagh | 13-03-07 | 17:44

@Hellsmurfje

Toch best knap van de Turken om helemaal naar Wenen te komen vind je niet.
Begonnen als een paar honderdduizend nomaden op paarden (schatting uit die tijd) uit centraal-azie, maar toch India veroverd, Afghanistan veroverd, Iran veroverd, Irak veroverd, byzantijnse rijk vernietigd, Noord Afrika veroverd, Oekraine veroverd, Transoxanie (zuid Rusland veroverd), Griekenland veroverd, Balkan veroverd, Midden-Oosten veroverd, zelfs delen van Italie.

Veroveren doe je zo en alles kwijtraken en zelfs door Arabieren(mede moslims) genaaid worden doe je ook zo...

Ergenekon | 13-03-07 | 17:44

Worden ze daar nou nooit eens moe om iedereen maar de oorlog te verklaren?

pik | 13-03-07 | 17:44

Microsoft JET Database Engine error '80040e21'

The Microsoft Jet database engine stopped the process because you and another user are attempting to change the same data at the same time.

/Includes/Counter.asp, line 202

Ies nu al kapoet!!!

VolStijl | 13-03-07 | 17:44

@inquisitra: alsjeblieft, begin niet over afrika, dat zijn allemaal lineaalstreken.
anyway, maar, dit is toch hetzelfde als holocaust ontkennen? zijn ze nogal goed in in iran, de geschiedenis ontkennen, blijkbaar.

popo | 13-03-07 | 17:44

Mooie film.

Eek-A-Turk | 13-03-07 | 17:43

@inquisitra 13-03-07 @ 17:33 Die Duitsers zijn bruut. Zweihandler!
.
@Hellsmurfje 13-03-07 @ 17:31
Een Griekse Phalanx kon in die tijd een heel heftig obstakel zijn, althans ik ga er vanuit dat er in de film in Phalanx gevochten werd. De Griekse hopolieten waren heavy infantry. Alleen de 10.000 immortals van de Persen waren enigzins gelijkwaardig, de rest van de Perzen was samengeraapt cannon fodder.

Lafayette | 13-03-07 | 17:40

Ja dat weet ik nog heinnering al dat de iran vreest as van de kwaad der wereld.hetzij echt god te spreken zult erwraak te nemen tegenswet in de gescheidenis zijn vermeend dat heerste rechtvaardig staat bij de joden en amerika al dit echt duivelsgod,die de joden en amerika breekt zich ongod zijn strijdig is kanselijk feitelijk om de slachteroffers geworden.

Snap je het al of niet,wat je juist niet bent.... misschien denk ik'betwisten'

mhajou | 13-03-07 | 17:40

@inquisitra 13-03-07 @ 17:06:
Gelul... Het Perzisch Rijk van Darius strekte zich uit van de grenzen van India tot de Hellespont. Nadat de Achaemeniden hun buurvolken (Meden Babyloniërs en Scythen) hadden opgeslokt, dat resulteerde in een mengvolk dat Perzen werd genoemd. Daarna hebben ze in 200/300 jaar tijd de rest van klein en midden Azië veroverd. Xerxes (Ahasveros in de bijbel) is waarschijnlijk niet eens ooit binnen de landsgrenzen van het huidige Iran geweest. Hij is een beetje blijven hangen in Babylon en Persepolis (Bactrië-Irak). Denk je echt dat het hele leger bestond uit Perzen? Welnee. Er waren een Perzische legerleiders maar het voetvolk was gerecruteerd uit het hele rijk en daar zaten echt niet zoveel etnische Perzen bij. Het merendeel was meer een soort vreemdelingenlegioen. Zoals er ook veel Nederlanders, Belgen en Duitsers in het Franse leger van Napoleon zaten.

koerbagh | 13-03-07 | 17:39

We hebben voor de zoveelste keer de oorlog verklaard aan de moslims. Cartoontje over Mohammed, filmpje over slachtpartij, laat het maar aan het westen over, wij zijn altijd op zoek naar oorlog met moslims.
Wordt es wakker, geitenneuqende baarden, als we oorlog hadden willen voeren, waren jullie al lang van deze aardkloot weggevaagd. En dan stonden er nu centreparcs huisjes in de sahara.

Cee | 13-03-07 | 17:37

Ik vond de volgende beter.

Da Fox | 13-03-07 | 17:34

@ Lafayette

Ik speel graag Venice of anders de Denen. Venice omdat je alle kanten op kan en de Denen omdat het leuk is om je een uit een hoekjte te kunnen vechten Europa in. Online speel ik vaak de Fransen of Duitsers.

inquisitra | 13-03-07 | 17:33

Niks kutfilm, galbak. Staat nu al in de watchlist.

waazug | 13-03-07 | 17:32

Mooi, vooral erg realistisch die vechtpartij, helemaal niet overdreven ofzeau. Ik denk dat de historische waarde hiervan ook erg hoog is.

Hellsmurfje | 13-03-07 | 17:31

Nu de Slag om Wenen nog uit 1683! 130.000 Turken afgeslacht door een Pools-Duits leger, hoe ironisch :D

IgorTheHorrible | 13-03-07 | 17:31

@ lafayette

De staatsgrenzen van iran en iraq zijn idd bedacht door de Britten. Iran valt qua vorm nog wel mee, maar aan Iraq kan je zien dat ze iets teveel hun lineaal gebruikt hebben. En laten we het al helemaal niet over Jordanie hebben, want dat is helemaal een verschrikking. En volgens mij barst het ook van de griekse steden in Iran onder een dikke laag zand. Vooral zo houden, want die islamitische fanatiekelingen kunnen er vast niet tegen dat de wortels van de westerse Alexander de grote zo dichtbij is.

inquisitra | 13-03-07 | 17:30

Kutfilm...

Hop Tap Sap | 13-03-07 | 17:30

Islamieten nemen alles persoonlijk op. Stelletje druktemakers

van Heutsz | 13-03-07 | 17:26

Bedankt Iran dat jullie je zelf slecht vinden. Nooit geweten dat de perzen uit iran kwamen. Dus thx dat jullie jezelf met sukkels vergelijken

RoYal DeViL | 13-03-07 | 17:25

@inquisitra 13-03-07 @ 17:20
Ik speel overigens best graag met die Moren, online dan. Heel goedkoop, dus veel voor weinig en met upgrades. Doe mij trouwens ook maar de Schotten. Pikes en swords.

Lafayette | 13-03-07 | 17:25

"En torrents downloaden mag nou eenmaal nie"
Eg wel.

Dömper | 13-03-07 | 17:22


Liggen er in Iran niet nog steeds steden die door Alexander de Grote gesticht zijn? Het huidige Persie is een bedenksel van de Britten en de Pavlevi's.

Lafayette | 13-03-07 | 17:22

De Iraanse regering heeft flink geïnvesteerd in het herschrijven van de wereldgeschiedenis. Dan is het best zuur dat het machtige hollywood ze buiten spel zet, door Iran duizenden jaren vóór de oprichting al uit de historie te knikkeren.

Jan Passant | 13-03-07 | 17:21

@lafayette

Als je de Spanjaarden speelt in MED II dan kun je wel gelijk de Moren van het Iberische eiland trappen. Dat geeft gelijk voldoening. :-)

inquisitra | 13-03-07 | 17:20

Spartans! Tonight we dine in hell!!!

voorjekanis | 13-03-07 | 17:19

@ Ik begrijp ook totaal niet waarom die landtroepen van de PERZEN per se door die kloof wilden. Ze hadden net zo goed rechtstreeks naar Athene of Mycene kunnen varen. Easy targets. Maar nee... met zijn allen in die boten lekker in baai varen, hutje mutje en verbaast zijn als ze elkaar rammen in die schepen en geen kan opkunnen voor de vlampijlen vanaf de kust. vergeet het Griekse vuur niet.
Sommiige gebeurtenissen uit de geschiedenis zijn gevuld met mega-blunders die juist mega-rijken begaan uit een vorm van arrogantie. Ik begrijp het anders ook niet.

inquisitra | 13-03-07 | 17:18

In Teheran voelt men zich dus een beetje op z'n Grieks genomen, tsja...

gentle giant | 13-03-07 | 17:17

gelukkig ies die krant ook in PDF aanwezig!

Smith | 13-03-07 | 17:16

@Lafayette
Het zal wel een Thracische gastarbeider zijn geweest.

sjaakdeslinksesul | 13-03-07 | 17:15

Geen wonder dat ze daar onderontwikkeld blijven als ze zich druk maken om dit soort dingen

Cuchulainn | 13-03-07 | 17:14

Heeft Iran ooit wel een oorlog gewonnen?

HerrFlick | 13-03-07 | 17:14

@inquisitra 13-03-07 @ 17:12
Zekers! Maar ik vond RTW toch prettiger. MTW2 is wel een grafisch feest.

Lafayette | 13-03-07 | 17:14

@lafayette

Dan heb je Medieval II vast ook al!!!

inquisitra | 13-03-07 | 17:12

@sjaakdeslinksesul 13-03-07 @ 17:11
Idd. Ze werden uiteindelijk met hulp van een veraderlijke geitenhoeder, die de Perzen op een omweggetje wees, in de rug aangevallen.

Lafayette | 13-03-07 | 17:12

@de lachende derde 13-03-07 @ 16:54

Hee, kudt. Alweer vout.

Bob Paalhout | 13-03-07 | 17:12

Op de Iraanse GS stopt de brede stroom komments vandaag waarschijnlijk niet meer...

widtvoet | 13-03-07 | 17:11

Nou moet ik even in de grijze brei roeren, maar het waren niet alleen Spartanen, ook een paar Myceners (?) geleuf ik. En dat ze met driehonderd man een heel leger tegen kon houden, kwam omdat ze in een kloof stonden: er konden hooguit een man of tien naast elkaar staan. En de sandalen kloppen ook niet, de Grieken hadden hun gespen aan de buitenkant en niet aan de binnenkant van de voet zitten.

sjaakdeslinksesul | 13-03-07 | 17:11

het is echt niet normaal wat die Iraanse 'kwaliteitskrant' allemaal schrijft zeg!
grote schande zeg ik!!

Ted Bundy | 13-03-07 | 17:10

@inquisitra 13-03-07 @ 17:08
Idd. RTW is geweldig. En Seulicitsche Cataphracten en Silver Shields niet te stoppen.

Lafayette | 13-03-07 | 17:10

@lafayette

handig he? Rome Total War.

inquisitra | 13-03-07 | 17:08

Generaal Liberaal 13-03-07 @ 17:04

Misschien komt Atilla er ook in voor?

Flodder | 13-03-07 | 17:07

Trouwens, wat deden die jongens in Europa?

gentle giant | 13-03-07 | 17:07

Die Spartanen waren ook niet vies van een partijtje anaalridderen.
Vechten konden ze wel die gasten.
.
Alsof de huidige Iranezen nog maar iets met de oude Perzen te maken heeft. Sterker nog. En als dat zo is, dan zit er ook nog behoorlijk wat Grieks bloed in die gasten. Nog eeuwen na Alexander de Grote bestonden er in Klein Azie nog Griekse konkinkrijken. Seuliciden o.a. Daarna gingen er nog hordes Parthen over heen. Dus van die oude Perzen is niet veel over. Van die oude Grieken ook niet overigens.

Lafayette | 13-03-07 | 17:07

@Koerbach

Het waren PERZEN!!! En Iraniers zijn van afkomst PERZEN! geen Hettieten, assyriers, Babyloniers... maar PERZEN! Verder geen commentaar.. hehe.

En verder versloeg het landleger de perzen idd niet, zoals lachende derde al zei, maar was het de vloot met duizenden en duizenden PERZEN, die ten ondergingen door een hinderlaag in de baai van Thermopylae.
Voor de rest lijkt het een lange trailer van een PSP2-game. Maar je went er snel aan. Ondanks de verkrachting van de geschiedenis in de film, ziet het er cool uit. Maar dat Iran zich drukmaakt snap ik omdat het PERZEN zijn. Dan moeten ze Iran maar weer Persie noemen, maar dat is dan weer pijnlijk omdat het refereert aan het tijdperk van de Sjah die pro-Amerikaans was. Duie Iraniers maken zich druk om niks en het zal wel weer met de statement te maken hebben dat de film een spiegel is voor Iran als ze op hun kloten krijgen van Israel vroeg of laat.

inquisitra | 13-03-07 | 17:06

"while the Spartans (who numbered slightly under 300) would stay as a rear guard. The Spartans were joined by about 700 Thespians, who fought to the death with the Spartans."
Kijk, als die Thespianen nou zouden gaan lopen miepen, dan kan ik daar begrip voor hebben.

gentle giant | 13-03-07 | 17:05

Stop de pers!

sjaakdeslinksesul | 13-03-07 | 17:04

Wij tegen hun? Hen, sukkel.

Generaal Liberaal | 13-03-07 | 17:04

Ik vind dat filmfragment echt dodelijk saai. Als dat zo heel de film door gaat, geef ik mijn portie aan fikkie.

Flodder | 13-03-07 | 17:03

Heb 'm gezien en whoaaaa echt dikke, dikke bom die film. Die kutIranezen moeten blij zijn dat ze überhaupt nog in een film mogen meedoen, want echt veel credits hebben die middeleeuwse jankerts niet meer op het mondiale toneel.

looprekje | 13-03-07 | 17:03

@RDJ134 als je iets quote, moet je het wel goed doen... diner in hell..

lares | 13-03-07 | 17:01

Tonight we diner in hell.

RDJ134 | 13-03-07 | 16:59

hahahahahahaha @ Iraanse kwaliteitskrant lezen

reemigdepeemig | 13-03-07 | 16:58

IsT niet veel handiger als de niet-moslim wereld geweaun eens per jaar met groot gebaar N kollektief mea kulpa doet uitgaan naar de allahvrezende medemens in generaal?

Twordt anders zo'n sleur...

widtvoet | 13-03-07 | 16:58

Hoop gezeur weer. Gewoon kijken die film en geen vergelijkingen trekken met de huidige situatie, daar is die film namelijk helemaal niet voor bedoelt.

DMZ | 13-03-07 | 16:57

Tsja... nu moeten die Iraniërs nog even leren dat die slag plaatstvond in Thermopylae, Griekenland... en dat het Perzisch invasie-leger helegaar geen Iraniërs waren maar een soort voorlopers van Turken. (Assyriers, Hettieten en nog een paar van dat soort barbaarse volken). Die woonden wat dichter bij, in wat wij nu Turkije noemen. De Perzen uit dat leger van weleer hadden verdomd weinig van doen met de Perzen van nu.

koerbagh | 13-03-07 | 16:56

Deze film klopt redelijk, behalve de details zoals het vechten zonder harnas, en het zwaar dramatiseren van alles.
Maar zit hier al maanden op te wachten, niet zeiken die iraniers, ze hebben daar toch geen bioscopen...

lares | 13-03-07 | 16:55

Ja, dat waren slechte dagen voor Darius.
Heb je verdomme wereldheers ambities en dan wordt je opeens verslagen door een handjevol imbecielen.
Amedinejad ziet dat liever niet op film.
Hij vreest dat de wereld straks zit te kijken hoe Israel gehakt maakt van diezelfde wereldambities.
Erg pijnlijk allemaal.

The eimer | 13-03-07 | 16:55

@bob paalhout, Constantinopel is niet in het jaar 482 gevallen maar in het jaar maar in 1453 ( nadat het door Europese kruisvaarders was geplunderd en platgebrand , kwam het in handen van de turken)

de lachende derde | 13-03-07 | 16:54

Trouwens over historische films gesproken. Van Gladiator klopt historisch gezien helemaal niks, ben benieuwd hoe dat met deze film zit.

de lachende derde | 13-03-07 | 16:51

gewoon even de vetste film van het jaar nú al afkraken, hoe is't koekebakkers!

beschuitfluiter | 13-03-07 | 16:51

weer eens grote boehoe

DenLangel*l | 13-03-07 | 16:50

Oh kudt: 481 VÓÓR jezuz! Da's niet wat ik bedoelde. Escusa mi, amorati d'historii!

Bob Paalhout | 13-03-07 | 16:48

Klopt niet helemaal dat het door die 300 soldaten kwam. Het Perzische leger is in de val gelokt en uiteindelijk door de Griekse vloot in de pan gehakt.

de lachende derde | 13-03-07 | 16:47

Is ook lastig vechten met hoofddoekjes om...

Zippy | 13-03-07 | 16:47

Sparta heeft nog al een gevreesde harde kern...

InburgerKing | 13-03-07 | 16:47

En in 482 viel Constantinopolis door invasies van Turken. Ja, toen gebeurde er nog wat. Toen had je in de weekenden nog écht wat te doen, in plaats van parkeerplaatsen veroveren bij de meubelboulevard...

Bob Paalhout | 13-03-07 | 16:47

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl