achtergrond

Geenstijl

Dijsselbloem loog tegen Kamer over bonussen ABN

Vanmorgen werd bekend dat de staatsbank van Gerrit Zalm per 20 november naar de beurs gaat. ABN/Ambtenaar gaat de vrije markt weer op in ruil voor een miljardenverlies voor de belastingbetaler. De beursgang werd eerder dit jaar uitgesteld omdat er grote ophef ontstond over salarisverhogingen bij de ABN-top. In een debat over ABN op 9 april 2015 beloofde Dijsselbloem dat er bij de beursgang géén bonussen, salarisverhogingen of andere prestatiebeloningen uitgedeeld zouden worden bij ABN totdat de bank volledig geprivatiseerd is en Dijsselbloem geen belang meer heeft. Hierboven de belofte samengevat in 30 seconden, hieronder het hele fragment uit het debat. Een transscript hebben we ook. Letterlijke quote van de MinFin: "In de toekomst kan er dan bij ABN AMRO een vorm van prestatiebeloningen of bonussen worden ingevoerd tot het maximum van 20%, maar niet over de periode waarin de Staat nog eigenaar was." Fast forward naar vandaag. Hedenmorgen bracht ABN (via haar enige aandeelhouder) de prospectus voor de beursgang naar buiten. Dik 700 pagina's. Maar wat lezen we op pagina 334 en 335 van de prospectus? Dat er tóch bonussen aan de bankierstop worden uitgekeerd! De heren (en dames?) krijgen 'variable remuneration', verdeeld over 'cash and non-cash instruments'. Aandelen, dus. [Iets meer toelichting onder de Lees Verder.] Deze variabele beloningen gaan lijnrecht in tegen de belofte die Dijsselbloem aan de Kamer deed: géén bonusbetalingen whatsoever zolang de staat nog belangen heeft in ABN/Amro. Wij zochten het videobewijs er boven- en onderstaand bij. De volgende stap: Wie doet de Kamervragen? Want Dijsselbloem heeft wéér de Kamer verkeerd geïnformeerd.
Extra toelichting op de prospectus Hieronder een screenshot van de prospectus-alinea met de meeste pijn. Er zijn 120 oeps nee sorry, al weer naar boven aangepast door ABN: er zijn 242 topmensen bij ABN/Amro die een variabele beloning (= bonus) krijgen. Een deel daarvan is cash, een deel in aandelen. De enige eis is dat ze hun aandelen, die meebewegen met de beurswaarde van ABN, niet meteen mogen cashen: ze moeten er een paar jaar aan vasthouden. Maar, zo staat in de optimistische laatste zin te lezen, een dergelijke regeling leverde in het recente verleden nog 5,67 miljoen euro op. Kassa! prospectusabn1cutout.PNGprospectusabn2cutout.PNG LOL Update: "Nog een saillant detail. Weten jullie dat de ex-baas van NS, Bert Meerstadt, voorganger van Timo Hughes, in de RvC van AA zit en verantwoordelijk is voor remuneratiebeleid?" (Via mail) Er gaat veel mis bij Dijsselbloem
Jeroen Dijsselbloem, die naar aanleiding van het Fyra-rapport beloofde de Kamer voortaan echt beter in te lichten, heeft dus nu meerdere ondoorzichtige dossiers aan zijn pofbroek hangen waarin hij documenten niet naar de Kamer stuurt en/of een verkeerde voorstelling van de werkelijkheid geeft:
- Veel informatie over de Europese naheffingen blijft geheim.
- ING en ABN-bestuurder Gerrit Zalm (!) schreven mee aan wetgeving over de CoCo's: belastingtruukjes die ING 350 miljoen taxpoet besparen.
- Dijsselbloem wist van, maar loog tegen de Kamer over, een dikke bonus die hij zelf goedkeurde voor de corrupte NS-topman Hughes.
- En nu hebben we dus ook nog het ABN/Amro Verboden Bonussen-verhaal, in navolging van de vorige ABN bonusrel.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.