Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

CBS: 'Verdachten worden steeds vaker vrijgesproken'

lolandorder.jpgIn de woorden van Timmerfrans: "Wat zijn we toch een ongelofelijk goed land". En wat een gelijk heeft-ie. Overigens niet voor hardwerkende law-abiding citizens. Nee, die moeten gewoon tot minstens eind juni voor de overheid op de katoenplantages staan zwoegen, en gewoon netjes knielen voor overvallers als die hun overgebleven kas komen roven. Voor het subversieve tuig dat rondloopt met de wapens die u niet mag dragen daarentegen, wordt het hier steeds paradijselijker. Want volgens het CBS volgt in inmiddels meer dan 10% van de strafzaken vrijspraak. In 1995 was dit nog maar 4%. En volgens experts heeft dit alles niets te maken met een meer rechtvaardige positie voor verdachten en zo. "Je kunt één conclusie trekken: rechters vinden vaker dat de officier van justitie zijn zaak niet rond heeft. Dat is ernstig. Als je bij een autofabrikant werkt en 10 procent van de auto's die van de band rollen, wordt afgekeurd, ben je binnen een maand ontslagen." Is het dan allemaal onwil en kwade trouw? Niet zozeer. Het OM moet in 2018 143 miljoen hebben bezuinigd ten opzichte van 2011, dus er verdwijnen zo'n 800 banen. Ach ja, de overheid heeft geld nodig. Dan kun je het maar beter weghalen bij een van de weinige legitieme taken van de overheid: wetshandhaving.

Reaguursels

Inloggen

De politie zit er niet voor ons, die zitten er om het voetvolk in bedwang te houden voor de elite.

Zodoende mag het ook niet teveel kosten, als zij immers (de elite) veilig zijn, dan zal ze het verder een reet roesten. Lekker bezuinigen die hap. Ik durf zelfs nog een stap verder te gaan dat ze expres de criminelen snel terug in de maatschappij willen hebben, zodat het klootjesvolk zich daar mee bezig houdt en niet met het achterkamertjes beleid.

Durereaguurder | 27-10-15 | 09:19

Het zal ongetwijfeld waar zijn, dat het OM bij tijd en wijle flinke steken laat vallen; de geringe eis indertijd tegen de Turks-Bulgaarse doodrijder in Den Haag was beschamend en er was een rel in de rechtszaal en uitgebreide publiciteit voor nodig om het OM bij zinnen te brengen.
Daarnaast heb ook wel eens het idee, dat het lage(re) straffen ook te maken heeft met de feminisering van de rechtsspraak. Veel van deze meisjes hebben grote moeite met keurig geklede, meestal jeugdige verdachten, met prachtige grote ree-bruine ogen. Al snel begint dan het moederhart te kloppen en zeggen ze "gaat u maar naar huis, mijnheer", zoals we nog niet zolang geleden op het Journaal konden zien bij een bij de Schildersbuurtrellen in Den Haag. wegens openlijke geweldpleging aangehouden beklaagde De jongeman in kwestie was blij verrast, want hij had kennelijk meer verwacht.
Het zou de moeite waard zijn eens een statistisch onderzoek te doen of er een verschil in straftoemeting bestaat tussen mannelijke- en vrouwelijke rechters.
Tot slot bestaat altijd de mogelijkheid dat het opleggen van lage straffen in verband kan worden gebracht met bedreiging door criminelen. In de grote steden worden agenten tenslotte ook stelselmatig bedreigd, dus waarom rechters ook niet?

oliebolletje123 | 26-10-15 | 23:44

Onze rechtbanken zijn Links. En dus komen buitenlanders vrij, zo simpel is dat.

Patatter | 26-10-15 | 22:30

normanius | 26-10-15 | 16:06
Ik deel bij het OM en het ingenieursbureau in BEIDE gevallen totale omzet door aantal medewerkers. Dan maak ik de door u veronderstelde fout dus in BEIDE gevallen op dezelfde manier.

Ik heb nooit gesteld dat het bij 1 van beide om de bruto loonkosten ging. Wel kan je de omzet per werknemer in verhouding zetten om door de muur van het jaarverslag heen te kijken.

Ingenieursbureau`s en het OM hebben namelijk 1 ding heel erg gemeen, het zijn academische papierschuivers. Hebben dus naast loonkosten vergelijkbare kosten voor huisvesting, onderwijs en ICT.

keizeradmiraal4 | 26-10-15 | 16:13
Ik moet toch zeggen dat ik een ander beeld heb overgehouden sinds de kwestie met Cevdet Yılmaz nl.wikipedia.org/wiki/Cevdet_Y%C4%B1l... Met name dit vonnis: deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=E... "De Staat moet meewerken aan onbegeleid verlof van de man die in 1984 tot levenslang werd veroordeeld" Tegen dit vonnis is de minister geeneens in beroep gegaan. Daarmee is dat vonnis onherroepelijk en mijn beeld van verlof zonder gratie dus ook. Kan uiteraard nog steeds verkeerd zijn, maar dan wens ik graag een linkje naar nieuwe informatie.

Nu heb ik de procedure rond Kafkaris niet op detail niveau gevolgd, maar nu de Europese rechter daar niet ten nadele kan afwijken van de Nederlandse lijkt me dat het verlof doorgang vind. Mocht je je punt willen onderbouwen is wederom een linkje zeer welkom.

Op zich vind ik het een goed idee dat een gratie wordt voorafgegaan met resocialisatie inclusief een verlofregeling, alleen lijkt het me de juiste route het besluit van de koning af te wachten voordat de deur voor het eerste verlof opengaat. Niet alleen vanuit een stuk zorgvuldigheid, maar ook voor een stuk rechtszekerheid richting slachtoffers en nabestaanden.

Nu de levensverwachting van mensen is toegenomen verwacht ik dat gratie om ziekte en levensfase pas later wordt gegeven. Samen met het feit dat levenslang tussen 1970 en 1982 niet is opgelegd zijn de eerste twaalf jaar van zaken waar nooit meer gratie verleend verklaard uit een gebrek aan gevangenen. Er was niemand om gratie aan te geven.

1982 Koos Hertogs is op zijn 65-ste al overleden. Op die leeftijd is iemand nog per se niet beperkt in zijn kracht zodat hij meer een bejaarde is dan een potentiële dader. 1989 Loi Wah Chung heeft zijn delict zo beestachtig gepleegd en daarna nooit gemeld waarom en of hij inmiddels een ander mens is, dat zijn gebrek aan gratie mij niet verbaast. 1993 Errol Kabak is nooit aan zijn levenslange straf in Nederland begonnen, dan kan je m ook geen gratie geven. Toen hij vastzat in Turkije voor drugssmokkel is hij vermoord.

Dan zitten we inmiddels bij daders die in 1994 of later veroordeeld zijn, en geeneens 20 jaar gezeten hebben. Mocht je die nu al gratie verlenen, dan zitten die mensen korter dan mensen die door de rechter voor 30 jaar zijn veroordeeld. Het lijkt me wel de bedoeling dat een levenslanggestrafte langer zit dan iemand die een termijn van de rechtelijke macht heeft gehad.

Ik vind dus de stelling van Anker & Anker dat geen van de levenslang gestraften sinds 1970 gratie hebben gehad wat kort door de bocht. Ik kan niemand aanwijzen die aan de beurt is. Vooral nu de twee meest langstzittende geen inzicht hebben gegeven in hun motief en daarmee in ieder geval in mijn ogen nog niet zijn begonnen met een zinvolle behandeling.

Ze ontnemen immers daarmee professionals de mogelijkheid om risico`s in te schatten, de mogelijkheid wetenschappelijk onderzoek te doen op deze zeldzame dadercategorie en de mogelijkheid met een behandeling de risico`s te minimaliseren. Deze weigering levert ook voor een TBS-er die niet levenslang gestraft is effectief een levenslange straf.

Hetzelfde nare gevoel heb ik bij Benno Larue. Hele documantaires maakt hij dat hij niet opnieuw de fout in wil, maar effectief woont hij nu in Duitsland naast een kleuterschool. Kennelijk is zijn onderbewuste het nog niet eens met zijn publieke uitspraken. Hij heeft nog geen volledige controle over zichzelf, en wij dus zeker ook nog niet.

In deze extreem zware dossiers is het louter een keuze tussen het belang van het volk en het belang van de dader. Wat er ook uitkomt, je doet als rechter afstand van de kernwaarden in onze samenleving. Een goede antwoord is er niet meer.

Feynman | 26-10-15 | 21:51

moet kunnen. vrijspraak past bij barmhartig. nou dan zullen we dat laten zien ook. zelf zeggen de daders vaak ook onschuldig te zijn. nou gewoon geloven maar, scheelt bakken aan werk voor justitie. werkdruk opgelost. dader blij. win win situatie. slachtoffers overdrijven vaak om de boel te stangen. ja, ik ben echt verkracht en tegen mijn wil. niet jammeren, hier neem een kauwgommetje tegen de stress en gaat u maar over tot de orde van de dag. das beter voor u en meneer hier kan weer zijn bijdrage aan de maatschappij leveren. dat zou u ook moeten willen met je slachtoffersrol. nee pure win win situatie. wel jammer voor de acteurs mo en achmed, die raken hun werk kwijt want opsporing verzocht hoeven we ook niet meer uit te zenden. jammer.

verbanden | 26-10-15 | 20:17

En inderdaad: ik verwacht meer van een land waar ik 52% mag aftikken 'voor de samenleving'.
Inmiddels heb ik de benen genomen naar een land met veel minder belasting en waar je wel op de overheid kan rekenen voor wetshandhaving.

Koos8173 | 26-10-15 | 19:22

Het grote probleem met het OM is niet alleen het aantal vrijspraken maar het ongetwijfeld nog veel grotere aantal zaken dat door ze geseponeerd wordt. En nu dit getal naar buiten is zal er alleen maar meer geseponeerd gaan worden.
Helaas heb ik ook een ervaring met de nietsnutten van het OM. Een compleet labbekakkerige organizatie die op alle mogelijke manieren probeert zaken tegen te houden en 'de-escalleren'. Het wetboek handhaven en burgers beschermen tegen onrecht is geen prioritiet voor ze. Ondertussen kunnen slachtoffers door uitblijven van reactie van het OM rekenen op onbeperkt onrecht tegen ze. Ook hier heerst er een belachelijke angst voor confrontatie - iets dat in het Nederlandse recht stelselmatig terugkomt.
Martin Luther King: Injustice anywhere is a threat to justice everywhere.

Koos8173 | 26-10-15 | 19:18

Veiligheid - Infrastructuur - Onderwijs - Zorg
Dat zijn de taken van de overheid, niet meer niet minder
Stocktrader | 26-10-15 | 15:01
-
Fout hoor, dat zijn:
- gemeentehuizen bouwen
- theaters bouwen
- wijkcentra bouwen
- voetbalstadions bouwen
- scholen bouwen
- winkelcentra bouwen
Je zit er gewoon naast.

Raider Twix | 26-10-15 | 19:10

Vraag Ard van der Steur nog een naar dat Galan rapport in relatie tot het hoge aantal vrijspraken. Had hij al in juni 2015 ontvangen maar besloot er niets mee te doen in dit begrotingsjaar.

www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/09/...

Paljas | 26-10-15 | 18:56

Na het totaalkapodtbezuinigen van eerst Defensie en toen de Politie, is nu de derde en laatste échte kerntaak van de overheid het bokje: de Rechtspraak.

En die 160 miljard (€ 160.000.000.000) Euro die ons jaarlijks de zorg en sociale zekerheden kosten zullen steeds verder toenemen. Het aantal niet-inleggende leden neemt immers ook wekelijks met duizenden tegelijk toe.

Chiant | 26-10-15 | 18:28

@McMarx | 26-10-15 | 15:49
@mezelg
Het woord 'staat' na 'op de' naar boven schopt.

Rest In Privacy | 26-10-15 | 17:19

Als de overheid minder wetten maakt, bespaar je ook...

F. von Zeikhoven | 26-10-15 | 17:00

Weg met ons... dus geheel volgens plan.

Schietmijmaarlek | 26-10-15 | 16:49

@Gewinflipt | 26-10-15 | 15:28
Justitie hoort alleen te vervolgen als ze zeker zijn van de schuld van een verdachte...
De rechtspraak hoort geen schiettent te zijn.

Peter_K | 26-10-15 | 16:46

@keizeradmiraal4 | 26-10-15 | 16:13
"Maar wat wil jij dan, dat het slachtoffer gaat zeggen welke straf de verdachte moet krijgen?"
Ik zou zeggen dat genoegdoening belangrijker zou moeten zijn.
De rechter zou zich vooral toe moeten leggen op het vaststellen of een verdachte schuldig is of niet. Nu denkt de rechter ook een soort maatschappelijke werker voor de veroordeelde te moeten spelen.

Peter_K | 26-10-15 | 16:19

Feynman | 26-10-15 | 15:53
Ik las het als 90% foutmarge bij wel beoordeelde zaken. Mijn excuses.

De levenslange gevangen zitten gewoon vast. Hoe ik dit weet? Een cliënt van het kantoor waar ik werkzaam ben zit nog steeds lijntje te turven op zijn muur. Onze levenslange straf staat sinds Kafkaris.

De indruk die je krijgt klopt gedeeltelijk. Ik heb een tijdje stage gelopen bij het OM en je merkt dat de OvJ het dossier minimaal week van te voren gaat lezen. Het is ook onmogelijk om, vooral bij de politierechterzittingen, een twintigtal dossier voor te bereiden. Bij 42% van de dossiers wordt besloten om de zaak door te zetten, 32% krijgt onvoorwaardelijk sepot en de rest een transactie/strafbeschikking.

Termijn heeft te maken met geld, zie ook weer dat geval van die TBS-er. Dus nog minder geld naar het gevangeniswezen is super :').

Peter_K | 26-10-15 | 15:57
Slachtoffers krijgen meer rechten. Zie komst van Richtlijn 2012/29/EU. Maar wat wil jij dan, dat het slachtoffer gaat zeggen welke straf de verdachte moet krijgen?

keizeradmiraal4 | 26-10-15 | 16:13

@francisxa van jole Alles aan Joop is zuur, totdat je praat over jopen, dan gaan de mondhoeken vask naar boven. :)

Opco Engering. | 26-10-15 | 16:12

@ Feynman | 26-10-15 | 15:53
Uw verhaal klopt niet helemaal eerlijk gezegd.
U gaat in uw betoog uit van *althans zo lees ik het* uitsluitend loonkosten en meent dat die 800 mensen op basis van uw berekening leuk/grof verdienen voor het werk wat ze wel/niet doen.
.
Dit is mijns inziens een beetje kort door de bocht daar met het ontslaan van 800 man niet enkel op loonkosten bezuinigd wordt maar ook op o.a. gebouwen, werkplekken, ondersteunende diensten en reiskosten.

normanius | 26-10-15 | 16:06

@Reinaert same here, als hardwerkende burger check ik (als ik tijd heb) Geenstijl dagelijks. Als je al een slechte dag hebt, helpt dit vervolgens niet echt mee.

Opco Engering. | 26-10-15 | 16:06

@Feynman | 26-10-15 | 16:00
Zag ik al. Anders waren ze wel weer erg goedkoop geweest.
178,75 euro pp. Alsnog te duur natuurlijk voor die burgerhaters. Maar dat terzijde ;)

Botte Hork | 26-10-15 | 16:04

@Opco Engering. | 26-10-15 | 15:07
Voorlopig is er nog heel veel zuur, bij Joop hebben ze nog voldoende voorraad om Kühne de komende 10 jaar van azijn te voorzien.

francisca van jole | 26-10-15 | 16:01

Botte Hork | 26-10-15 | 15:39
Waar een punt staat hoort een komma, gelukkig rekende ik met wel met een komma, dus klopt de rest van het verhaal nog.

Feynman | 26-10-15 | 16:00

@keizeradmiraal4 | 26-10-15 | 15:28
In het Nederlands rechtsstelsel staat de verdachte centraal.
Een Nederlands meisje die eens in Iran verkracht was door drie mannen heeft die opgeknoopt zien worden. Zij was daar erg content mee.
In Nederland doet de schade van het slachtoffer er amper toe. Genegeerd wordt dat als een veroordeelde opgeborgen zit in de gevangenis, dat daardoor óók criminele activiteiten voorkomen worden.

Peter_K | 26-10-15 | 15:57

'Verdachten worden steeds vaker vrijgesproken' bij vrijspraak is er natuurlijk ook helemaal geen misdaad geweest.
Zie daar de 'afname' van de criminaliteit. Ach ja zolang het plebs -die enkel naar de staatsomroep kijkt of joop.nl leest- het maar gelooft.

Boris die Sauertopf | 26-10-15 | 15:56

keizeradmiraal4 | 26-10-15 | 15:28
Je kan ook leren lezen. Dan zie je dat ik niet overdrijf. 10% wordt niet veroordeeld. 90% dus wel. Ik overdrijf dus niet, maar citeer de cijfers van CBS uit dit topic. (100%-10%=90%). In de populatie die WEL veroordeeld wordt zie je genoeg mis gaan.

De meeste levenslang gestraften die vastzitten hebben nog geeneens de termijn uitgezeten die vroeger gemiddeld nodig was voor een gratie verzoek. (16,5 jaar) De rest heeft nooit gezeten, heeft inmiddels verlof buiten de gratieregeling om of is zoek.

De in 1982 veroordeelde Koos Hertogs is de laatste die aan een natuurlijke dood in de gevangenis gestorven is als levenslang gestrafte. Hij werd dan ook maar 65. Had toen pas 33 jaar gezeten, drie jaar meer als de maximale straf die een rechter in Nederland in jaren kan geven.

Ik heb meerdere simpele zaken gezien waar de OvJ geen strafbeschikking stuurde, de zaak voor liet komen en ter zitting erachter kwam helemaal het dossier niet gelezen te hebben. Er volgde vrijspraken en boetes onder het niveau wat een agent voor hetzelfde delict had mogen schrijven.

Ik heb nu de indruk dat in simpele zaken de inhoudelijke voorbereiding pas begint een week voor de zitting en niet bij het uitvaardigen van de dagvaarding.

Ik heb trouwens zelf het gevoel dat detentie en reclassering niet werken omdat de termijn van behandeling centraal staat, niet het effect. Laat draaideur criminelen maar gewoon zitten totdat ze schoon plassen, een diploma hebben gehaald en een ander mens zijn geworden.

Dat het onhandig is dat drugs "vanzelfsprekend" beschikbaar zijn achter de deur is trouwens iets wat een 19-jarige repeat offender onhandig vind en de minister via het NRC en een klankbordgroep heeft aangeraden te veranderen.

normanius | 26-10-15 | 15:46
Waar een punt staat hoort een komma, gelukkig rekende ik met wel met een komma, dus klopt de rest van het verhaal nog.

Feynman | 26-10-15 | 15:53

Geweldsdelichten en andere zware criminaliteit zijn geen aantasting/aanval op de (behalve als het de machthebbers betreft) maar, een burger die b.v. zijn belasting of verkeersboete niet betaalt is dat wel. Tegen die laatste wordt dus alles uit de kast getrokken.

Rest In Privacy | 26-10-15 | 15:49

@ Feynman | 26-10-15 | 15:36
800 en niet 800.000

normanius | 26-10-15 | 15:46

Hé OvJ, You Had One Job

Tobi | 26-10-15 | 15:45

-weggejorist-

frank87 | 26-10-15 | 15:43

Het is dan weer wel goed dat de rechter niet automatisch alles gelooft.

frank87 | 26-10-15 | 15:43

Een walhalla voor criminelen.
Pakkans: nul.
Straf: nul.
Schadeloosstelling: nul.
Smartengeld: nul.

ProAsfalt | 26-10-15 | 15:43

@Nacho_Vidal | 26-10-15 | 15:27
Vrijdag bij mij ook, twee dreadlocks wilden een wielklem op mijn auto zetten. Want boete niet betaald, bellen met de centrale en daar wist men van niks, ben snel met de auto vertrokken. Had me anders minimaal € 308 en een hoop ellende gekost. Is het geld in Griekenland alweer op ofzo?

Piet Karbiet | 26-10-15 | 15:39

@Feynman | 26-10-15 | 15:36
Het gaat om 800 banen. Niet 800.000.

Botte Hork | 26-10-15 | 15:39

Vreemd want wat betreft autocriminaliteit (3 km/uur te hard rijden) worden er kosten nog moeite gespaard om de daders te kunnen pakken.

sinar2 | 26-10-15 | 15:38

Rekent u even mee? 143.000.000 bezuinigen en dat kost 800.000 mensen baan. Die kosten dus gemiddeld 178.750 euro per jaar per stuk. Beetje dure werknemers.

Arcadis draaide bijvoorbeeld een omzet in 2012 van 2555 miljoen euro met 21696 FTE`s. Dat is een omzet van 117.763 euro per medewerker.

Medewerkers op het paleis van justitie zijn dus gemiddeld ANDERHALF keer zo duur als de projectmanagers, adviseurs en ingenieurs van Arcadis.

De grootste bezuiniging in de overheid is realiseerbaar als de beloning daar afdaalt marktconforme niveau`s. Zeker als je de extreme baanzekerheid bij de overheid óók in het loon vertaald.

Feynman | 26-10-15 | 15:36

Sinds 1 januari vallen bepaalde verkeersovertredingen ook onder het strafrecht.. Een artikel 5 wordt redelijk snel gegeven, als deze middels een verzetsschrift wordt ingetrokken wordt hij dus ook meegeteld voor deze statistieken..

bedwetertje | 26-10-15 | 15:34

Is dit reclame voor eigenrichting?

Antitheïst | 26-10-15 | 15:32

Dus de rechterlijke macht en het Openbaar Ministerie liegen al net zo hard als die figuren in Brussel en Rutte door te stellen dat er in Nederland best vaak en best hoog wordt gestraft. Je verwacht het niet. Liegen is het helemaal vandaag de dag.
Het verval van onze beschaving valt af te lezen aan het morele verval van de politiek, rechterlijke- en journalistieke macht (NOS, NRC e.d.).

Thunderbird | 26-10-15 | 15:31

@Nacho_Vidal | 26-10-15 | 15:27
Dat schijnt modern te zijn. Ik heb dat zelf ook al een keer meegemaakt, en ook nog een keer een bekeuring, beide op een plaats waar gewoon geparkeerd mag worden: de gemeente moest er even wat werkzaamheden verrichten en ik had maar meteen opgehoepeld moeten zijn. Dat mijn auto er al stond vóór het ingaan van het tijdelijke parkeerverbod maakt kennelijk niet meer uit.

Peter_K | 26-10-15 | 15:31

Rukkers,allemaal.

swassannuf | 26-10-15 | 15:28

Feynman | 26-10-15 | 15:09
90%? Man man man, overdrijven is ook een vak.
De jure is het trouwens gewoon mogelijk levenslang op te leggen en het overgrote deel van jouw wiki-link zit ook gewoon in de gevangenis.

Daarnaast hanteren wij een heel sociaal vergeldingssysteem. Naast een "kleine" vergeldingsactie richt ons strafsysteem zich vooral op resocialisatie. Het de is gedachtegoed die heerst in het systeem dat je mensen nog kan veranderen, iets wat niet vaak kan zoals Arjan Blokland heeft aangetoond in zijn promotieschrift. Reclassering hanteert daarnaast vooral een korte-termijn en geld voor jarenlange observatie van criminelen is er niet.

De OvJ is trouwens ook maar afhankelijk van het dossier die hij vormt i.s.m. de politie, als er geen mankracht beschikbaar is loopt dit dossier onnodig veel vertraging op. Je kan een verdachte ook niet voor altijd in voorarrest houden. Uit de praktijk weet ik dat er een paar OvJ's zijn die gewoon hun zaken niet op orde hebben en gewoon omdat het moet maar een zaak starten. Voor hapklare zaken stuurt OM gewoon een transactievoorstel.

keizeradmiraal4 | 26-10-15 | 15:28

1. Alsof een verdachte altijd schuldig is en de politie of justitie nooit proberen iemand te naaien of fouten maken.
2. Zo'n laag percentage vrijspraak zegt ook dat ze het kennelijk nooit proberen als het twijfelachtig is en alleen maar 90 procent zekere zaken voorleggen.

Gewinflipt | 26-10-15 | 15:28

Post het nog een keer;
Afgelopen vrijdag auto weggesleept. Moest gelijk 373,- aftikken..

Kan dus beter een iPad jatten oid en daar geen afstand van doen.

Betaal je 181,- boete en je hebt de iPad terugverdiend en de boete betaald..

Nacho_Vidal | 26-10-15 | 15:27

OvJ's staan op de onderste sport van de juridische ladder. Zijn niet de meest snuggere juristen dus. Rechters staan maar 1 sport hoger. Derhalve doet deze uitkomst mij niet verbazen.

Münsterlander | 26-10-15 | 15:23

Precies, dat verklaart die daling van de criminaliteit.
Het is allemaal niet bewezen dus ook nooit niet gebeurd.
U ziet spoken in jurken.

Piet Karbiet | 26-10-15 | 15:21

Zolang een nep parlement en een nep regering regeert blijft het zo.Zie Orban die doet aan volksraadpleging over migranten.
Zie je een nep regering met een slapjanus als Mark dit doen? Neen dus hij smeert liever stroop houdt u in slaap en volgt Mutti.

Rob 9935 | 26-10-15 | 15:19

"... Het OM moet in 2018 143 miljoen hebben bezuinigd ten opzichte van 2011, dus er verdwijnen zo'n 800 banen. Ach ja, de overheid heeft geld nodig. ..."
Ik pas. Stort die 143 miljoen maar meteen op de rekening van de gelukzoekers.
En dan beweert Rutte c.s. ook nog dat we 'in één van de rijkste landen ter wereld wonen'.
Het enige waar die bestuurders aan denken is hun eigen carrière in de sociaal, humane EU.
Fok joe allemaal!

Aristotalloss | 26-10-15 | 15:19

Zonder vrijspaak zou er een scheve verhouding ontstaan in de gevangenis, iets met afspiegeling van de samenleving enzo. Bovendien zou de VN ons er van beschuldigen dat wij stelselmatig bepaalde groepen vastzetten.

Greet Kachelmans | 26-10-15 | 15:18

Oke, ze hebben flink moeten bezuinigen, maar het Openbaar Ministerie is best wel een faalfabriek, twee vrienden van me zijn onlangs van iets vrijgesproken, wat ze onmogelijk hadden kunnen doen (waren niet eens in het land) Toch ging het OM door met vervolging... heb geen seconde begrepen waarom ze doorgingen, heel bizar...

Allemamachie | 26-10-15 | 15:18

En het OM, dat moet dus een internationale strafzaak over de aanslag op MH17 leiden.

dopinie | 26-10-15 | 15:18

Meneer Yassine B. is óók vrijgesproken voor het doodsteken van Pierre Weymans.
www.omroepwest.nl/nieuws/2929617/Verda...
Mevrouw de rechter vond het erg begrijpelijk dat hij hem vanuit al zijn emoties in zijn been stak. Dat been bleek uiteindelijk zijn lies te zijn, wat de dood een stuk beter te verklaren maakt. Dat Yassine B. zelf de situatie opzocht, en ook al eerder veroordeeld was voor een geweldsdelict. Rondlopen met een moordwapen, en dat vervolgens gebruiken tegen mensen die zelf niet zo'n wapen gebruiken maakt ook al niet uit.

Peter_K | 26-10-15 | 15:17

In Nederland moet je crimineel, asielzoeker, of dubbelpaspoorthouder zijn om te profiteren.

kapotte_stofzuiger | 26-10-15 | 15:17

In de woorden van Timmerfrans: "Wat zijn we toch een ongelofelijk goed land". Inderdaad dit is het land waarin je als gekozen volksvertegenwoordiger je kiezer gewoon en zonder gene in de bek mag spugen. En hoe zieliger je standpunten, en des zieliger je ze ook nog verkoopt, des te steiler je carriere verloopt.

ad melkert | 26-10-15 | 15:17

In de woorden van Timmerfrans: "Wat zijn we toch een ongelofelijk goed land". Inderdaad dit is het land waarin je als gekozen volksvertegenwoordiger je kiezer gewoon en zonder gene in de bal mag spugen. En hoe zieliger je standpunten, en des zieliger je ze ook nog verkoopt, des te steiler je carriere verloopt.

ad melkert | 26-10-15 | 15:17

Zou het te maken kunnen hebben met te veel onterechte veroordelingen waarbij sprake was van tunnelvisie.

Islamofiel | 26-10-15 | 15:16

@Opco Engering. | 26-10-15 | 15:07
Scheikundig, maar vooral smaaksensatiescheikundig bezien is zuur de overtreffende trap van zoet. Dus niet zeuren allemaal wel hebben echt wel zoet gekregen, alleen iets meer dan we wilden. Het is ook nooit goed met ons.

MarcS | 26-10-15 | 15:16

Tja Nederland is het walhalla voor criminelen en de hel voor de werkende belasting afdrager.

de uitbater | 26-10-15 | 15:15

Doen hun werk niet goed? In 1995 er nog geen mobieltjes, geen cctv van hoog kwaliteit, geen DNA testen, maar toch konden ze toen beter veroordelen. Dat ligt aan de rechters niet aan de officier van justitie.

heldheino | 26-10-15 | 15:14

@hfakker | 26-10-15 | 15:11
Aangifte doen is dan ook vrij zinloos.
Maar wel goed voor de statistieken van die vadsige Minerva maffia baas van der Steur.

Botte Hork | 26-10-15 | 15:14

Mmmm criminaliteit gedaald. Aantal strafzaken gedaald.
Aantal verdachten gedaald...
Je zou zeggen dat qua kosten/bezetting er juist (evenredig) capaciteit is?
www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/veilighei...

hfakker | 26-10-15 | 15:13

@Stocktrader | 26-10-15 | 15:01
Zorg en onderwijs niet noodzakelijkerwijs.

Godsammekraken | 26-10-15 | 15:10

@Opco Engering. | 26-10-15 | 15:07

Vooralsnog krijgen we alleen zuur geserveerd. Méér, méér en méér zuur.

Ik ben daar als brave belastingbetaler wel een beetje klaar mee.

Reinaert | 26-10-15 | 15:10

Behalve het afpoeieren van aangiftes wordt er ook stevig ingezet op het laten lopen van criminelen. Een tweesporenbeleid dus om de papieren werkelijkheid van een veiliger land te bereiken.

Godsammekraken | 26-10-15 | 15:10

En in de 90% waar wel veroordeeld wordt gaat het ook mis:

Het lukt Justitie maar niet om zoekgeraakte criminelen op te pakken. Zeker 15.000 veroordeelde criminelen lopen nog steeds vrij rond. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/150...

Voor de zaak-Sneep is Baran op 11 juli 2008 door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot zeven jaar en zes maanden cel, na een eis van twaalf jaar. In september 2009 kwam Baran in het nieuws nadat hij een week verlof kreeg om zijn pasgeboren kind op te zoeken. Hij kwam niet terug van verlof en vluchtte naar Turkije. www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/08/...

Cevdet Yılmaz was verantwoordelijk voor een zesvoudige moord in het Delftse café 't Koetsiertje, op 5 april 1983. Hij werd in maart 1984 tot levenslang veroordeeld. In 2009 bleek dat hij al vanaf 31 augustus 2001 in de tbs-kliniek Dr. Henri van der Hoeven zat, vanwaaruit hij sinds september 2002 op verlof mocht om bij zijn gezin te zijn. nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_tot_l...

Levenslang is in Nederland geen levenslang meer, het spel begint voor criminelen pas na de veroordeling en ik vraag me ook af hoeveel hapklare zaken OvJ`s geeneens aanbieden aan de rechtbank.

Feynman | 26-10-15 | 15:09

Ondertussen definieert SBS Nederland als: land van Vinex wijken.
Hoe stop je het?
Hoe keer je het tij?
Wat is de weg omhoog?

hfakker | 26-10-15 | 15:08

Liever honderden miljoenen naar Griekenland, vluchtelingen, naheffingen EU, etc. Dat is nog eens goed besteed. Op naar de EU-heilstaat!

De Psychiater | 26-10-15 | 15:08

Harder straffen zou negatief afstralen op de multikul. En bovendien buitengewoon racistisch zijn volgens Alexander Pechtold.
Daarnaast is het veel lucratiever om brave burgers op futiliteiten te bestraffen.
5km te hard? Crimineel! Aftikken. Enz. Dit land is stuk.

Botte Hork | 26-10-15 | 15:08

@Reinaert iedereen weet toch nog wel, eerst het zuur dan het zoet. Het zoet zal dus nog wel komen, ooit....

Opco Engering. | 26-10-15 | 15:07

Net wanneer je denkt dat het niet veel slechter meer met 'ons' land kan gaan krijg je dit weer om je oren. Minder, minder, minder - en vooral: weg met ons!

Het houdt niet op. Niet vanzelf!

Reinaert | 26-10-15 | 15:04

Veiligheid - Infrastructuur - Onderwijs - Zorg

Dat zijn de taken van de overheid, niet meer niet minder

Rest In Privacy | 26-10-15 | 15:01

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen