Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Exclusief. Videoboodschap Martin Bosma: "Freek de Jonge heeft Zuid-Afrikaans bloed aan zijn handen"

Vier uur Coup-a-Soup. Vanuit het Tweede Kamergebouw spreekt Martin Bosma de genocidekomiek Freek de Jonge toe. "Hoi Freek, het gaat over genocide. De genocide waar jij bij betrokken bent." Voor wat context, hier een eerder op GeenStijl gepubliceerd fragment uit Bosma's boek, over de liefde voor het ANC van Freek de Jonge: "In 1985 start de pro-ANC-beweging met de actie Apart, we zijn het zat. Freek de Jonge haalt er de cover van het AABN-blad mee. Er komen een langspeelplaat, een aftrap in cultureel centrum De Balie en bijeenkomsten op scholen door het hele land. Daarom wordt Amsterdam in 1985, na overleg met een ANC-delegatie, officieel uitgeroepen tot anti-apartheidsstad." Na de breek nog een niets aan de verbeelding overlatend beeld in de vorm van een Pulitzer Prize-winnende foto uit Soweto, 1991, waarop een ANC-aanhanger een Zulu vermoordt (semi-NSFW). "Freek, je idealisme is uitgekomen en het is een ramp geworden." soweto1991.jpg "For a series of photographs of supporters of South Africa's African National Congress brutally murdering a man they believed to be a Zulu spy." - Human Torch, 1991 Pulitzer Prize, Spot News Photography, Greg Marinovich, Associated Press

Reaguursels

Inloggen

@ Dop in Osaka | 09-07-15 | 16:15
En jij bent zo'n type dat echt gelooft dat alles dat rechtser is dan de SP ook meteen gewoon "rechts" is.

brulkikker | 12-07-15 | 13:56

Ook cinematografisch - in een meer esthetische aanschouwing - is het filmpje van Bosma een abjecte vertoning. De blauwe pluche stoelen op de achtergrond kleuren totaal niet bij zijn jasje. Het jasje maakt zijn asymmetrische gezicht voor het oog iets gangbaarder, maar het doet vermoeden dat ook PVV'ers uiteindelijk plucheplakkers zullen worden. Bosma is dus een profeet. Maar profeten worden in eigen land nooit gewaardeerd. Daarom moet Martin Bosma naar Zuid Afrika emigreren, dan kan hij daar doen waarvoor hij in de wieg is gelegd. Martin moet zich van van praathoofd tot missionaris ontpoppen! Dan zal ik op de PVV gaan stemmen! Hey Martin get out of your way. Be a man.

stresstosteron | 11-07-15 | 05:56

Ik vind de stekkerdoos van Jolande toch sappiger. Politici moeten geen filmpjes maken alhoewel: "politics is the entertainment division of industry," Frank Zappa.

stresstosteron | 11-07-15 | 05:30

Dat die Bosma ook geen mediatrainer heeft die hem ervoor behoed om deze rare filmpjes te posten. Kennelijk geen feedback en klankbord binnen de PVV die filtert wat in de openbaarheid der publieke ruimte mag. Kennelijk heeft de PVV niets met publieke ruimte maar alleen met vermeende private ruimte.
Ik heb eerder gestemd op de PVV - als proteststem zeg ik achteraf -, ( Ik lach stiekem iedereen uit die PvdA of VVD gestemd heeft de laatste verkiezingen ) maar nu Bosma deze absurde sprongen maakt, die de kant noch wal der actualiteit raken, haak ik af. Rare retoriek en organisatiestructuur binnen de PVV trouwens. Freek de Jonge Bashen is altijd leuk, maar een serieus politicus onwaardig.
De Grieken staan tenminste echt in voor hun land. En wat doet Bosma? Zure filmpjes posten en "historische"(lees: doorzichtig propagandistische) boekjes schrijven.
Hij wil zich profileren als het intellectuele en ideologische brein achter de PVV; wat is hij een non valeur gebleken. Man man man. De Islam is een gevaar voor het westen. Daar moet het over gaan. Geert durft daarover te spreken. Bosma niet. Die zeurt over een oude seniele komiek genaamd Freek.

stresstosteron | 11-07-15 | 05:01

Apartheid valt niet te verdedigen, want we stammen af van 1 mensenpaar. Alleen waar het hier om gaat is dit: Freek de Jonge was tegen apartheid en heeft communisten (atheïsten) gesteund, waarvan je weet dat communisten(atheïsten) massamoordenaars zijn gebleken in het verleden (Mao, Stalin, Lenin en meer van die mensen die een paradijs wilden zonder de Ware religie (Jezus), zoals zoveel mensen op deze site, jullie bevinden zich dus in goed gezelschap). Freek de Jonge was tegen apartheid (rassenwetten) en volkomen terecht, alleen nu zijn er 117 rassenwetten en nu hoor je niemand van het zogenaamde progressieve Nederland, daar gaat het om. Voor de mensen die de kern niet helemaal begrepen hebben van het betoog van Bosma.

Jesaja | 11-07-15 | 02:02

Sorry voor het zooitje. Je kunt de file bestellen bij beeld en geluid. Moet je vaker doen. Blijf je bij....

Coolcnor | 10-07-15 | 21:13

WILLEM OLTMANS 
Gesprek met deze journalist over zijn bezoeken aan landen die
voor andere journalisten gesloten zijn zoals nu Zuid-Afrika,
de tegenwerking van Buitenlandse Zaken, de werking van de
sancties, Apartheid, het ANC, ds. Boesak en de politiek in
Zuid-Afrika. 
Conny Braam, Anti-Apartheids Beweging Nederland, geeft haar
visie op de uitspraken van Oltmans en vindt dat hij de
verkeerde dingen gezien heeft. 
S
amenvatting van 8 12 1986

Coolcnor | 10-07-15 | 21:08

Willem Oltmans is geen voorbeeld voor mij. Laat dat duidelijk zijn.
waar het om gaat is dat mensen die de moed hadden om naar Zuid Afrika te gaan, met andere verhalen thuis kwamen dan tot dan toe gebruikelijk was.
Willem was er een van. En mensen die in een vast denkpatroon zitten willen die kant van de medaille niet horen. Dan worden ze boos, stoppen de vingers in de oren en gaan heel hard "nee, nee, nee" schreeuwen.
Komt nog steeds voor, denk aan het denkpatroon waarin Bush zat in 2002-2003 zat en de chaos die nu in Irak is.

Oltmans was jaren een stille vertegenwoordiger van de Nederlandse
bovenklasse (overheid, regering, industrie en koninklijke familie). Mocht zonder afspraak naar Kennedy (terwijl Luns moest wachten, ha ha), Breznjev, Helmut Schmitt, etc. Dan ben wel iemand want wij hier zijn zover nog niet.

Oltmans zat bij Sonja en heeft daar wel degelijk gewaarschuwd voor de dingen die Martin Bosma nu ook beschrijft.
Een samenvatting van het interview kan je vinden in het archief van beeld en geluid van 8 december 1986. De beschrijving bij Beeld en Geluid:

Je kunt het hier bestellen

Coolcnor | 10-07-15 | 21:06

@ Eecon ? Ik ben van laag allooi ? Moet me laten opnemen ? Je hoopt dat ik me niet voortgeplant heb ? Uhm, dat mag je natuurlijk zeggen. Jij staat aan de kant van Freek, en dus aan de kant van VARA/JOOP/PVDA. Weet je gast, ik verlaag me niet tot jouw niveau. Daar sta ik heel ver boven. Ik ga liever over de inhoud. Precies dat verschilt jou van mij. Vandaar geen scheldpartijen van mijn kant. Vandaar geen aanvallen, verwensingen of arrogantie. Fatsoenlijke weldenkende mensen doen dat niet in tegenstelling tot jouw soort. Maar nogmaals, ook jouw soort heeft bestaansrecht. Socialer kunnen we het niet maken. Je heftigheid van reageren (schelden, over de flos gaan, oordelen zonder onderbouwing etc) zijn wel wat wat zorgwekkend. Je moet natuurlijk zelf weten dat je je hier finaal voor gek zet, maar belankrijker is dat je het weekend doorkomt, en aan je hart denkt. Dat je op alle punten faalt in het verdedigen van een ondeugdelijk standpunt, wil nog niet zeggen dat je je gezondheid op het spel moet zetten he. Fijn weekend ;-)

Rest In Privacy | 10-07-15 | 19:34

@ Eecom, Oltmans was een rare nicht ? Je wilt afleiden van de feiten in het filmpje met Sonja en Adriaan ? Dus omdat hij een rare nicht was......... kunnen sommige feiten niet valide zijn ? En OMDAT hij recalcitrant was, daarom zijn Adriaan en Freek best wel OK ? Echt dude......... Ga je je zo laag ? Daarna nog heel veel over Oltmans................. maar wat de pest is met mensen aoals jij, daar gaat het niet om. Dit topic ging niet over hoe goed of slecht Oltmans is of was. Dit topic startte met een aantal normale rustig gestelde vragen aan Freek. En toen ging jij los. Toen ging jij door het lint. Schelden, tieren, anderen aanspreken op zaken die totaal niet aan de orde waren omdat je de feiten niet kende. Tja........... zo rolt dat meestal in jouw kringen he. Als je al zo finaal door het lint gaat als mensen je een spiegel voorhouden, dan zul je het niet erg makkelikk hebben in deze maatschappij. Aai over bol geef. Want niet iedereen is zo bit, gemeen en zuur zoals jij. Verademming ?

Rest In Privacy | 10-07-15 | 19:16

Tutanchamon | 10-07-15 | 17:30

Hahaha, ik denk dat jijzelf aan de dope zit. Lees jij nog maar na wat jezelf heb geschreven en hoe je denkt. Ik heb zelden iemand van zulk laag allooi meegemaakt. Laat je opnemen en ik hoop van harte dat je jezelf niet hebt voortgeplant, want dat zal ook wel niet veel soeps zijn.

Eecom | 10-07-15 | 18:20

Coolcnor | 10-07-15 | 16:22

Als je van een oudere generatie bent zul je je ook nog wel herinneren dat Oltmans nou niet de meest geschikte persoon was om de mensen op een gestructureerde manier van relevante informatie te voorzien. Hij was een rare nicht met grootheidswaanzin, maar tegelijkertijd een welingevoerde en interessante tv-persoonlijkheid, die met iedereen ruzie maakte. Ik heb de link bekeken, maar in dat stuk wordt in het gesprek met van Dis niets over Zuid-Afrika gezegd. Dus wat je hiermee probeert aan te tonen, is me niet helemaal duidelijk. Wel laat het zien dat Oltmans een recalcitrant figuur was, die lastig te interviewen was. Ik ben wel benieuwd wat hij in het gesprek met Sonja Barend over Zuid-Afrika heeft gezegd, maar ik vermoed dat je daar als kijker ook niet veel wijzer van zal zijn geworden. Mijn vriend Tutanchamon schreeuwt weer dat dat de feiten zijn, maar mij gaat het er steeds om welke feiten toen allemaal bij het grote publiek bekend waren of konden zijn. Dat wijsneuzerige gelul met de kennis van latere jaren, is totaal niet relevant. Ik kan mij uit die periode gewoon niets concreets herinneren van wat op tv is geweest of in de krant heeft gestaan, dat ik kan classificeren als enigszins objectief informatief met diepgang. Ik was destijds politiek geïnteresseerd, maar om een of andere reden zijn de ins en outs van de anti-apartheidsstrijd daar een beetje langs me heen gegaan en ik denk dat dat voor de meerderheid van de Nederlandse bevolking heeft gegolden. Het was een beetje een ver-van-ons-bed-show. Je was tegen apartheid, maar hoe het nou precies zat met al die rellen en moordpartijen tussen de zwarten onderling, geen idee. Oorzaak was kennelijk de apartheid.

Overigens heeft Oltmans bij de rechtbank geen gelijk gekregen vanwege zijn meningen. De zaak had betrekking op het tegenwerken van Oltmans in de uitoefening van zijn werk als journalist door de overheid, in het bijzonder naar ik meen door het ministerie van Buitenlandse zaken. Had geloof ik met Soekarno te maken. Ter compensatie van gederfde inkomsten heeft hij die miljoenen toegewezen gekregen.

Eecom | 10-07-15 | 18:12

@Eecom, ga je nu pas vragen stellen ? Bosman stelde de vragen NADAT er massamoord was gepleegd met behulp van Freek en stelde op een open fatsoenlijke normale manier een paar vragen aan linksextremist Freek die normaal ook niet op zijn mondje gevallen is ! Jij wist niet waar ik stond en weet het nog steeds niet maar veroordeelde mij wel. Naderhand, nadien, ga je vragen waar ik sta of stond. Je bent een ongepaste teleurstellende gesprekspartner op alle fronten. Maar je bent te laat met je vragen. Want die vragen had je kunnen stellen voordat je je oordeel vormde. Volstrekt ongeschikt. Story of your life ? Jij bent af. Beurt voorbij. Maarre............ zal Freek nog gaan antwoorden ? Zal hij zich nog iets herinneren ? Afvragen ? Schuldig voelen ? Verantwoording afleggen ? Sorrie zeggen ? Want verantwoording afleggen is een kwestie van fatsoen van een PUBLIEK PERSOON, van iemand die de massa opzoekt via politiek getinte kanalen als de VARA. De tijd zal het leren. Ik ga lekker BBQen. En Eecom, tja, stop eens met die middelen, en lees op een nuchter moment je teksten nog eens terug. Fraai is het niet. Weinig om trots op te zijn. Maar ook jouw soort heeft bestaansrecht. Dat dan weer wel.

Rest In Privacy | 10-07-15 | 17:30

@Eecom. Even los van deze discussie, mocht je ooit een keer afgekickt raken, dan is het een goede therapie om je bijdragen nog eens terug te lezen als extra steun om niet terug te vervallen in je foute gewoontes. Mocht je echt niets gebruiken....... neej, gezonde, normale, fatsoenlijke weldenkende mensen die zoveel vuiligheid uitpoepen bestaan niet....... denk ik ;-)

Rest In Privacy | 10-07-15 | 17:23

Tutanchamon | 10-07-15 | 17:17

Ah god, jochie toch. Ga jij nu ineens de beschaafde en fatsoenlijke meneer uithangen, nadat je bent begonnen met anderen, waaronder ik, voor rotte vis uit te maken. Je hebt nog helemaal niets uitgelegd en waar was je altijd tegen? Tegen de apartheid of tegen de anti-apartheid?

Eecom | 10-07-15 | 17:23

@Eecom. Gelijk ? Met wat ? Verliezen ? Om wat ? Fout ? Ten opzichte van wat ? Waar ik was heb ik al uitgelegd. Ik was altijd tegen. Maar had geen openbaar podium. Verder heb je dringend hulp nodig lijkt me. Ik vind je wel hopeloos, maar geen klootzak. Want fatsoenlijke normale mensen hebben dat soort scheldwoorden niet nodig :-) Dat laten we aan labiele onfatsoenlijke instabiele "mensen". Dus.

Rest In Privacy | 10-07-15 | 17:17

Tutanchamon | 10-07-15 | 16:38

Tuurlijk uitvreter, gooi mij maar op een hoop met de PvdA, Vara en JOOP. Je kan het niet hebben dat ik gelijk heb en dus ben ik gillend en krijsend. Je kan me niet aan, je verliest elke discussie met me, voor zover je überhaupt antwoord kan en durft te geven. Je bent gewoon een laffe hond met een grote bek, die eigenlijk nog fouter is dan wat jij van Freek vindt. WAAR WAS JIJ DESTIJDS, klootzak?

Eecom | 10-07-15 | 17:03

Tja Coolcnor, DAT zijn de feiten. Adriaan net als Freek. Het steunen dat hele volksstammen uitgemoord worden maar voor stupide worden uitgemaakt. En als iemand dan naderhand aan diezelfde lui vraagt of ze spijt hadden, of nog wel eens denken aan alle onschuldige slachtoffers..................... dan komt er ineens een gillende krijsende Eecom in beeld die vraagt wie wij zijn om verantwoording te vragen of vragen te stellen. Als die lui een grijntje fatsoen of besef hadden gehad, hadden ze zoch zelf wel laten horen. Maar te slap. Maar te laf. Maar te zwak. Verantwoording afleggen of zeggen zag je fout zat of was is nou niet echt een eigenschap die des PVDA/VARA/JOOP/Eecom is. En heel goed dat er mensen als Bosma zijn die de vinger even op de zere plek leggen en zojuist genoemd gajes een paar open vragen stelt. Niets meer en niets minder ;-)

Rest In Privacy | 10-07-15 | 16:38

@eecom
Ik ben ook van de wat oudere leeftijd, maar ik kan mij nog een uitzending van Sonja Barend herinneren waarin Willem Oltmans zat die Sonja (Meisje....) de les las over Zuid-Afrika. Als ik het goed heb zat Freek de Jonge daar namelijk ook bij.
Later mocht Willem nog eens los bij Adriaan van Dis. Ook Adriaan had een ANC bril op.
Willem werd voor gek uitgemaakt, maar de rechter bepaalde 20 jaar later toch dat hij niet zo gek was als de Outspanhaters van de jaren 80 suggereerden. Hij kreeg er nog 7 miljoen euro voor ook nog.
Kijk toch nog eens naar www.youtube.com/watch?v=ieZSWAUg9yA (1985!!!!)

Coolcnor | 10-07-15 | 16:22

@ Eecom,
Djee, wat ga je los. Wat een agressiviteit. En nog schelden erbij. "Sukkeltje, zielig ventje, grote bek, wijsneus". En je bent in alles superieur aan me en je weet het beter ? Nou, dan zal ik je zeggen dat je precies past bij de VARA/JOOP/PVDA/Freek. Jullie horen bij mekaar. Tenslotte, waar ik was mbt de stelling tot het ANC weet jij niet. Waar Freek voor stond is wel bekend. Dus ook hier sla je de plank weer mis. Ik was al die jaren al tegen het ANC, tegen labiele linksextremisten zoals Freek, Marcel v D, Kees D., Jan Pronk, Peter R, Wim K en meer van dat soort labiele NLers aan wiens handen bloed kleeft. Echter........... ik ben geen bekende NLer, ik probeer niet een grote groep mensen te beinvloeden zoals zij doen en deden. Ik probeer niet en-publiek de alwetendheid uit te hangen net als bij de VARA/NOS waar ze onbeperkt een podium krijgen om hun misstappen vooraf en achteraf goed te praten. En weet je Eecom, fatsoenlijke mensen hebben dat niet nodig ook. En ik weet ook niet aan welke middelen je zit, maar ik zou het proberen af te bouwen. Fijn weekend dude.

Rest In Privacy | 10-07-15 | 16:16

Tutanchamon | 10-07-15 | 14:31

O ja, ik blijf het herhalen. Waar was jij in die jaren, met die grote bek van je? Heb ik jou luid en duidelijk horen waarschuwen tegen het ANC, wijsneus? Leg daar maar eens verantwoording over af.

Eecom | 10-07-15 | 15:59

Tutanchamon | 10-07-15 | 14:31

Dus we gaan heel kinderlijk de zaak omdraaien? Bosma, jij en je trawanten beginnen toch met het eisen om verantwoording af te leggen? Niet de zaak omdraaien, sukkeltje! Jullie beginnen, dus is de vraag "wie denken dat jullie nu eigenlijk wel wie jullie zijn" zeer gerechtvaardigd. Een fatsoenlijk antwoord komt daar maar niet op. En ach, een antwoord met "blablabla" laat wel zien wel zeer beperkt intellectueel niveau je hebt. Een zielig ventje, ben je! Meer niet. Laat ik het in voor jouw zeer simpele bewoordingen zeggen. Aangezien ik in alles superieur ben aan jou en ik het beter weet, dient het antwoord NEE te zijn. Dat is net zo'n valide argument als het inhoudsloze geblaat van jou.

Eecom | 10-07-15 | 15:46

@ Eecom,
"Blablablablabla. Bepaal jij of die zogenaamde gutmenschen afstand moeten nemen? Bepaal jij of zij fout waren en spijt moeten hebben? Blablablablabla."
Antwoord: JA !

Rest In Privacy | 10-07-15 | 14:31

Wanneer komen Freek de Jonge en of Hella de Jonge nu eens onder die steen vandaan? Of zijn ze op vakantie naar Zuid Afrika?
Als ze in de buurt van Johannesburg zijn laten de Jongetjes dan eens een avond wandelling samen maken door SOWETO. LoL

kippevlees | 10-07-15 | 12:05

Ik lees in bovenstaande commentaren wel erg vaak: het doel was sympathiek nl afschaffing van de apartheid, maar we konden toen niet weten dat het ANC niet deugde of niet zou gaan deugen.
Dat is niet waar. Ook toen waren er zat mensen die wel tegen de apartheid waren maar het ANC beschouwden als een zeer gevaarlijke organisatie. Zij werden beschimpt en als fascisitisch weggezet door Freek en alle andere meelopers, die vonden dat hun goede bedoelingen niet gecheckt hoefden te worden door de onaangename feiten.

Juist die houding is hen allemaal kwalijk te nemen. Ze hadden het kunnen weten maar ze waren te lui of ze wilden het niet geloven.

B. Randnetel | 10-07-15 | 11:26

Alsof Freek de Jonge zo belangrijk is. Ja, het ANC had het nooit gered zonder Freek. Gaat weer helemaal nergens over.

The Unjorisable | 10-07-15 | 11:05

Laat hem dat lekker ergens anders opnemen. Tweede kamer decor is voor debat, niet voor eenzijdige boodschap.

merel veld | 10-07-15 | 10:24

jn er echt mensen die Bosma serieus nemen?
Die had waarschijnlijk die apartheid nog wel een tijdje willen zien voortduren.
mallekater | 10-07-15 | 08:34

Janmaat werd ook niet serieus genomen(door de dombo's dan)
Man heeft alleen maar gelijk gekregen en we zijn er nog niet. Het wordt nog veel erger.

Makemyday! | 10-07-15 | 09:28

Dhr. de Wit | 09-07-15 | 16:50

Bravo!! Kan het niet beter verwoorden.

Makemyday! | 10-07-15 | 09:26

PVV moet excuses bieden voor breiviks moordpartij. #Bosmamodus

Itastijl | 10-07-15 | 09:11

Zijn er echt mensen die Bosma serieus nemen?
Die had waarschijnlijk die apartheid nog wel een tijdje willen zien voortduren.

mallekater | 10-07-15 | 08:34

WIE ZWIJGT STEMT TOE!
Dus kom op FREEK de JONGE en dien historicus Martin Bosma van repliek!
Kan je niet he FREEK de JONGE want Martin Bosma komt met 100% historische feiten.
Of durf je niet Freek en Hella de Jonge???

kippevlees | 10-07-15 | 06:24

seven | 09-07-15 | 16:12
Marx had het vermoedelijk wel bij het juiste eind, maar door het flexibel omgaan met groepslabels ontstond al snel een vertekend beeld. Zo ook nu met het benoemen van Zwakken in de Samenleving, waarop de overheid het monopolie heeft.

Wat links ook niet helpt is de ideologische spagaat:

nazi=rechts
nazi+islam=vrienden
links+islam=vrienden

Links moest hierdoor stuivertje wisselen met rechts, probeer dat maar eens uit te leggen aan je achterban.

Het gevolg was dat er externe successen moesten worden gevonden om de eigen koerswijziging te kunnen maskeren.

Ik vrees dat de meeste linkschmenschen wel erkennen dat er ergens iets knelt, maar er de vinger niet op kunnen leggen.

Linkschmensch, doe er je voordeel mee.

kindapaas | 10-07-15 | 04:21

Tutanchamon | 09-07-15 | 20:46

Hysterisch? De enige met een bloedende kudt ben jij. Je hoeft helemaal niets voor mij te herhalen. Laat ik even iets voor jou herhalen, want jouw geheugen heeft kennelijk nogal wat lege plekken. Bosma begint Freek de Jonge te beschuldigen van (medeplichtigheid aan) genocide. Daarop richt zich mijn aanval op Bosma. Hij is compleet van het padje af door dit te zeggen en vervolgens lachwekkend te onderbouwen met verwijzing naar een grammofoonplaat en informatiebijeenkomsten. Als je de totale krankzinnigheid hiervan niet inziet dan ben je net zo gek en wordt het tijd gepaste medicatie tot je te nemen.
Jouw vragen interesseren me totaal niet. Wie denk jij samen met al die andere wijsneuzen hier, nu eigenlijk wel wie je bent? Bepaal jij of die zogenaamde gutmenschen afstand moeten nemen? Bepaal jij of zij fout waren en spijt moeten hebben? Nogmaals wie zijn jullie nou helemaal, Bosma incluis? Hebben jullie nu ineens het morele gelijk? Ik kan me geen demonstraties herinneren, waarin jij en je kornuiten mee hebben gelopen om te waarschuwen tegen het gevaar van het ANC, gelijk aan wat jullie nu wel verwachten, nee eisen zelfs, van moslims hier ten lande als moslims elders weer eens wat onschuldige mensen hebben opgeblazen. Waar moeten zij afstand van nemen? Van het feit dat ze tegen apartheid waren? In dat geval zal driekwart van Nederland afstand moeten nemen, want de consensus dat apartheid verwerpelijk was, werd destijds gedragen van politiek links tot rechts. Wat hebben deze mensen dan zo vreselijk fout gedaan?
Die hele extreem links, gutmenschen en wegkijkers roepende kliek in dit land begint zo langzamerhand Scientology-achtige trekjes te vertonen. Elke naar waarheid neigende nuance wordt onmiddellijk kaltgestelt door deze drie woorden er overheen te schreeuwen. Drie woorden die voortkomen uit de onvrede over het grote aantal cultuurverrijkers, toch? Mag ik je er aan herinneren dat het allereerste begin van de huidige problemen met die cultuurverrijkers zijn terug te voeren op rechts Nederland. De liberale en veelal katholieke werkgevers die zo nodig goedkope werkkrachten uit de nu zo welbekende landen moesten halen, terwijl het bij de aanvang van deze eerste arbeidsmigratiegolf eigenlijk al duidelijk was dat deze mensen niet lang nodig zouden zijn. De industrie begon zich al te verplaatsen naar lage lonen landen en de automatisering nam een steeds groter vlucht. Maar ja, vooral heel hard extreem links, gutmenschen en wegkijkers schreeuwen, zodat deze ongemakkelijke waarheid niet te veel over het voetlicht komt. Ik hoef Freek niet te verdedigen, dat kan hij zelf wel. Het ging mij om het principe, maar als ik Freek was zou ik een dikke middelvinger opsteken naar de uitnodiging van genocideroeper Bosma.
Eecom out!

Eecom | 10-07-15 | 03:20

-weggejorist-

babbeltruck | 10-07-15 | 01:29

Rare redenatie van Bosma. Mensen die genocide plegen zijn schuldig aan genocide. De Jonge is helemaal niet pro volkerenmoord. De jaren '80 waren met de empirische kennis van nu gewoon naïeve tijden. Net of iedere Duitser - die in 1933 op Hitler stemde - medeplichtig is aan de vernietigingskampen van jaren later. Dat is natuurlijk kolderiek. Je kunt niet alles op voorhand weten. Sleutelfiguren ter plaatste zijn verantwoordelijk.
Een cabaretier is verantwoordelijk voor zijn cabaretprogramma. Een politicus is verantwoordelijk voor zijn politieke bedrijf. Dus Bosma: minder boeken pennen en meer aan je vak doen in het hier en nu.

stresstosteron | 10-07-15 | 00:45

Links: synoniem voor sympathiek klinkend maar achteraf zo fout dat het collectief vergeten wordt. Ook bekend als: drukmaken om zwartepietachtige bijzaken om af te leiden van oorzaken, en symptomen/gevolgen te benoemen als xenofoob. Stil op de twitter.com/freekjonge - alleen een ouwesok tweet over de huizenmarkt. Verder compleet in verwarring kennelijk, geeneens in staat een nieuwe grappigbedoelde opmerking te maken (last known funny freek joke 404 on google)

superlutser | 10-07-15 | 00:26

von Amsberg | 09-07-15 | 23:07
Ik denk niet dat Freek en zijn maten (Bram Vermeulen o.a.) zo onnozel waren om zich te laten gebruiken.
Waarschijnlijk verkocht het goed voor hem om zich zo te profileren als voorvechter van onderdrukten?

cousin | 10-07-15 | 00:17

-weggejorist-

babbeltruck | 10-07-15 | 00:04

PrettyImportant | 09-07-15 | 16:17
nee, hij steunde ANC en Mandela.
Mandela was de oprichter van de militante tak van ANC, Umkhonto we Sizwe en.wikipedia.org/wiki/Umkhonto_we_Siz... die in 1961 aanslagen pleegden. (in 1962 werd hij opgepakt). In de jaren 80/90 pleegden ze bomaanslagen met vele (willekeurige) doden tot gevolg. Een terroristische organisatie.

--sql error-- | 09-07-15 | 23:46

@Cuyahoga | 09-07-15 | 16:04
Heeft Yasser Arafat ook niet een Nobelprijs voor de Vrede gekregen? En later de EU? En Obama, voordat hij een aantal soevereine staten aanviel en een belangrijk aandeel in de Arabische ellente had? Wie ontvangt de volgende Nobelprijs voor de Vrede? Poetin? Kim Jong-un? Al-Baghdadi? Allemaal kanshebbers natuurlijk.

Professor Superhirn | 09-07-15 | 23:28

Martin Bosma, gelijk of ongelijk?

De enige die dit kunnen beoordelen zijn diegenen die de overgang van blank naar zwart persoonlijk hebben meegemaakt. In die tijd was het mode om wit, zwart te maken en religie links waren hier meesters in en nog.

De meeste informatie over hetgeen wat er speelden kreeg je van onze omroepen en kerken maar die waren toen al in en in tot het bot toe links geïndoctrineerd en als we niet hun denkwijze deelden, dan was je een fout figuur. Freek de Jonge en zijn maten waren toen de tijd de helden die lekker tegen alles konden trappen, een tegenwoord was er niet, want er was nog geen internet wat later toch een heel ander beeld gaven van de situatie in Zuid Afrika .

Freek en al die anderen die Bosma noemt, waren de media papegaaien ofwel de onnozelen die misbruikt werden zonder dat ze dat door hadden. Maar Freek horen we niet meer, volgens mij heeft hij zwijgplicht opgelegd gekregen door de twee familie's om onze lachende godin niet te schaden.

Freek niks zeggen, sommige weten wel hoe jij in elkaar steekt en wat jij denkt, geniet maar van de laatste levensfase waarin je verkeerd.

Gegroet linkse rakker maak er wat van straks boven.

von Amsberg | 09-07-15 | 23:07

Bosma heeft groot gelijk. Freek de Jonge claimt voortdurend morele superioriteit en insinueert regelmatig dat iemand als Wilders zich in het kamp van de nazi's bevindt met de Holocaust en de hele reutemeteut die daarbij hoort. En wie de bal kaatst kan hem terug verwachten. Als Bosma De Jonge dan een keer een spiegel voorhoudt, dan beginnen allerlei policor guurdertjes hier te janken.

Lauwe Koffie | 09-07-15 | 23:03

Linkse policors zijn in essentie figuren met een stockholm syndroom in hun onhaalbare idealen.

Lafayette | 09-07-15 | 22:57

Ach, dat raakt die Neo-NSB'ers helemaal niet. Ik hoop ook nog dat die smeerlap van een Zakkevöller ooit uitgeleverd zal worden aan Cambodja voor zijn bijdrage aan de genocide van de Rode Khmer van Pol Pot, zijn idool. Zal ook nooit gebeuren. Sterker nog, die rat blijft gewoon mooie baantjes harken en vingerwapperen. Stel je voor dat Mussert in de jaren 50 doodleuk voorzitter van de SER was geworden... Die linkse hufters hoeven nooit verantwoording af te leggen voor wat ze aanrichten. Misschien straks na de bevrijding van het Islamofascisme in West Europa *fingers crossed*

Ales | 09-07-15 | 22:45

Freek de Jonge moet zich dood schamen en kan beter de eer aan zich zelf houden advies aan malle Freek ga een autoband halen.

Mo het varken | 09-07-15 | 22:25

Hee dat is Martin van Colorful Radio

TECHNO AFILIATED | 09-07-15 | 21:58

eecom 20:36
u slaat wild om u heen en u gaat ervan dat de historische context bij velen hier op dit forum hen onbekend is. Koningin Juliana zette in 1949 al vraagtekens bij de apartheid maar dat weerhield haar man Bernard er niet van om menig buffel en leeuw aldaar om te leggen.Reeds in 1961 werd het KZA, Komitee Zuidelijk Afrika opgericht , in 1971 het AABN , Anti Apartheid Beweging Nederland, in 1972 richtte de Leidenaar Ezau du Plessis het BOA op, Boycot Out Span Aktie( sinaasappels) - met behoorlijk veel subsidie, hij leidde een heerlijk leven daardoor, maar dat terzijde- en christelijk Nederland in 1970 met Kairos, Verder was er het Komtitee "Shell uit Zuid Afrika" en het LAGOS, ofwel Lagere Overheden Tegen Apartheid. De Makro werd letterlijk het vuur na aan de schenen gelegd.De burgemeester van Amsterdam , Ed v Thijn voerde een demonstratie tegen Zuid Afrika aan. De SGP en GPV ( deze partij ging later op in de Christen Unie) waren weer voorstanders van het apartheidsregime. Na de schietpartij in Sharpsville kwam daar ook een omslag.Deze werd bewust beleefd door de generatie van toen op de scholen, universiteiten etc. Israël en Zuid Afrika hadden innige banden. Mandela werd militair getraind door Israël in 1962. Deze militaire kennis zette hij in om gewapend verzet ( bomaanslagen in winkels Pretoria ev) te starten tegen het blanke establishment. Men wist dus donders goed destijds wat er gaande was.

Jan Boule | 09-07-15 | 21:16

Ben in die tijd in Amsterdam meermalen bespuugd en voor facist uitgemaakt omdat ik een klusje voor shell deed. Freek de Jonge heb ik het laatst om gelachen met die grap met die kat hupsakee of zoiets. Daarna had ie zijn bek moeten idelen.

logicavanhetgevoel | 09-07-15 | 21:15

@keikoud | 09-07-15 | 16:23 "En, want, waarom Martin? Het komt allemaal een beetje vergezocht over..."
.
Nou, als de politiek correcte goedmens-kudde de behandeling zou krijgen die het altijd voor anderen reserveert, is dit nog slechts een bijzonder ingehouden en goed onderbouwde aanklacht.

ben kokhals | 09-07-15 | 21:10

Eecom | 09-07-15 | 20:56
Haha... nee ik voel me niet aangesproken hoor, heb al zoveel troep gezien en allerlei lul verhalen aangehoord dat ik me wel eens afvraag waar de meeste mensen (meestal politici) mee bezig zijn als ze weer eens hun smoel opentrekken.

Veelal zijn het mensen die ergens een halve dag geweest zijn en dan haarfijn kunnen uitleggen hoe het allemaal zit..... maar zo werkt het helaas niet, wel voor de uitleggers want dat zijn steevast de zakkenvullers.

cousin | 09-07-15 | 21:08

@******** | 09-07-15 | 19:25
En die onderbetaalde knechtjes doen het nu zoveel beter?

Mark_D_NL | 09-07-15 | 21:06

@Eecom
Genocide is een groot woord, klopt, maar hij zal dat wel gebruikt hebben om zijn boek beter te verkopen.
Maar indertijd werden in Nederland Makros afgebrand, Shell benzine stations in de fik gestoken als ik me niet vergis.... dus helemaal zonder herrie of nieuws is het echt niet geweest in Nederland.

cousin | 09-07-15 | 21:01

@Eecom
Als Freek in 1977 wist dat het fout was voor het Nederlands elftal om naar Argentinie te gaan in 1978 om te gaan voetballen, dan had hij ook wel de juiste informatie kunnen hebben over het afslachten van Zulus door het ANC (geleid door de heilige Mandela).
Waarom zou het nieuws uit Argentinie wel Nederland bereiken maar uit Zuid Afrika niet?

cousin | 09-07-15 | 20:58

cousin | 09-07-15 | 20:17

Als je er middenin heb gezeten hoef je je door mij niet aangesproken te voelen als wijsneus en wat je vertelt weet ik ook wel. Het gaat er om wat destijds hier in Nederland bekend was bij het grote publiek, waar ik ook toe behoorde. Als je echt op zoek zou zijn gegaan naar informatie zou je die wellicht wel gevonden hebben, maar via de reguliere kanalen, een krant en tv, kan ik me niet herinneren veel duiding mee gekregen te hebben. Zo'n belangrijke rol speelde Zuid-Afrika nu ook weer niet in de media. Na de zoveelste rel of moord zakt de interesse weg. Dat is nu zo en was toen niet anders. In hoeverre Freek de Jonge beter geïnformeerd was dan de rest van Nederland, geen idee. Maar om hem genocide te verwijten, sorry, dan spoor je echt niet.

Eecom | 09-07-15 | 20:56

Fact of Life: The Government Ignores Reality
“So why don’t the police protect the white farmers?” I asked.
“They say it would be racist to protect them because they are white,” she replied.
Racist to protect someone?
--
www.genocidewatch.org/images/South_Afr...

Mark_D_NL | 09-07-15 | 20:53

@kzegje | 09-07-15 | 19:50
Dat is het probleem, er valt daar niet meer te leven. Niet voor Zwart, niet voor gekleurd en niet voor Blank.
--
www.genocidewatch.org/images/South_Afr...

Mark_D_NL | 09-07-15 | 20:52

@Eecom, je reageert nogal hysterisch. Ik zal het nog 1 keer herhalen voor je: even los van of Freek en de zijnen wisten dat ze de massaslachting mogelijk maakten (dus wetend of onwetend): waar zijn die Gutmenschen nu ? Nemen ze afstand ? Hebben ze spijt ? Hebben ze mededogen met de nabestaanden ? Geven ze hun fout toe ? Het hier nooit over hebben, hier vredig door kunnen slapen of nooit je excuses aanbieden zou onbestaanbaar zijn voor mensen met enig greintje fatsoen. DAT is wat Bosma vroeg. Dan kun je wel krampachtig wegkijker Freek gaan verdedigen, dat kan en mag, maar begin dan niet over zuivere gewetens alsjeblieft.

Rest In Privacy | 09-07-15 | 20:46

Ben nog niet op de helft van het boek van Bos, minderheid in eigen land, maar bij elk hoofdstuk valt m'n bek verder open. Wat een hypocrisie, hoe fout is/was links. De selectieve verontwaardiging over de ruggen van vermoorde en gemartelde Zuid-Afrikanen. Ze zijn net zo schuldig, ze hebben bloed aan hun handen en hebben de banden om de nek van die sloebers mede aangestoken. Tijd voor een tribunaal.

Okkie Trooi | 09-07-15 | 20:46

@head_pend_jervin | 09-07-15 | 16:59
Makkelijk gezegd.
jihadisten vast zetten en niet loslaten. Daar voor pleiten is ook wt.
verder wilde ik alleen even aangeven dat een vlinderslag hier een storm ergens anders kan veroorzaken en daar onderscheid Bosma zijn partijtje zich niet van andere.

miko | 09-07-15 | 20:37

Komputernurt | 09-07-15 | 20:10

Dat is dus niet zo. Bosma begint Freek de Jonge te beschuldigen van (medeplichtigheid aan) genocide. Ik vind dat nogal wat. Dan ben je gewoon niet goed bij je hoofd. Het maakt nogal verschil of je wetend of onwetend bent geweest. Ik heb al een paar keer de vraag gesteld aan al die wijsneuzen hier, maar een antwoord krijg ik niet. Gewoon, omdat ze het niet weten. Volgens Bosma speelde Radio Freedom een belangrijke rol in de moorden op Inkathamensen. Kon je hier bijvoorbeeld Radio Freedom ontvangen en luisterden er dan mensen naar. Ik heb het in ieder geval nog nooit gehoord. Wat was er in Nederland nu precies bekend van hoe het ANC te keer ging en hoe en waar werd dit nieuws gebracht. Ik kan me er niet veel van herinneren, op wat beelden van rellen en berichten van in brand gestoken mensen na. Veel duiding staat mij niet bij.
Als ik jou wat geld geef om een schuld af te betalen, maar jij koopt er een wapen voor en schiet je schuldeiser dood, wat is mij dan aan te rekenen? Kortom, de context van de tijd is heel erg van belang. Ik weet het niet. Die wijsneuzen hier weten het ook niet, maar staan wel met hun moraliserende vingertje klaar om jan en alleman te beschuldigen van links extremisme en wegkijken.

Eecom | 09-07-15 | 20:36

williamrightfoot | 09-07-15 | 20:24

In 1995 werd er door het ANC aan ieder ANC lid verteld dat zij nu ook die Mercedes of BMW kregen die de blanken hadden.
Dat is alleen maar gebeurd voor de ANC kaderleden of voor de donkere bevolking die aangenomen MOEST worden door de grotere bedrijven.

Bij die bedrijven zag je een totale omslag, het eerste jaar zag je overal de donkere medemens op de voorgrond verschijnen, toen bleek dat dit niet werkbaar was vanwege het gebrek aan kennis of ervaring werden die mensen ergens achteraf in een kantoortje gestopt. Dus ja.... ze hadden het beter in fasen kunnen doen.

cousin | 09-07-15 | 20:33

@Eecom | 09-07-15 | 20:11
Maak je niet zo druk man. Neem een biertje, koel wat af.

Mark_D_NL | 09-07-15 | 20:31

@2-eme rep | 09-07-15 | 18:10


Nee. Zuid-Afrika was NIET vele malen erger dan het Nationaal-Socialisme. Apartheid was WEL verwerpelijk. Maar in jou foute analogie schuilt wel een goede analogie:


Het punt is dat iedereen al had kunnen weten dat het ANC een verkeerde groepering was en dat er een andere anti-apartheidsbeweging had moeten worden gesteund. Zoals je ook bloed aan je handen had als je Stalin steunde in WW2. Ook dat had je al kunnen weten, gezien de Rode Terreur in Spanje. George Orwell begeep dat. Hij was vrijwilliger geweest voor een rode militie. Toen hij terugkwam werd hij anti-communist voor de rest van zijn leven. Hij schreef, zo als je ongetwijfeld weet, 1984 en Animal Farm; beide over communistische regimes.

omanders | 09-07-15 | 20:30

Als je nu tussen twee kwaden de beste moet kiezen had men beter de apartheid langzaam af kunnen bouwen ipv direct alles omdraaien en op die manier het gekleurde volk de indruk te geven dat bij de afschaffing alles direct beter wordt maar die gelegenheid werd niet gegeven door de veelal links georiënteerde doordrammers die in Nederland liepen te protesteren over situaties waarover men eenzijdig werd voorgelicht. Ik ben er voor mijn werk diverse malen geweest zowel voor als na de omwenteling en ik kan je vertellen dat ik en mijn donkere medewerkers ons een heel eind veiliger voelde in de oude tijden in SA

williamrightfoot | 09-07-15 | 20:24

Eecom | 09-07-15 | 19:18
Hier zo'n wijsneus die sinds 1980 in Zuid Afrika woont.(en daarvoor vanaf 1975 in andere Afrikaans landen).
Noem eens een land op waar het geen puinzooi geworden is nadat de zwarte bevolking aan de macht kwam? Er zijn eigenlijk maar twee landen, Botswana en Namibia en heel toevallig hebben ze daar hoofdzakelijk maar één stam.
Het ANC van Mandela, de ultieme natte droom van de linkse mensen in de wereld, riep op tot bommen plaatsen in winkels. Dus kwamen er bij de winkels bom detectiepoortjes en als er al een bom afging waren de slachtoffers vrijwel altijd zwart. Het ANC ging in Natal terrorisme bedrijven door Zulus (aanhangers van de Inkatha Freedom Party van Buthelezi)te vermoorden.
Oliver Tambo riep zelfs een keertje op om de komende Kersttijd de bloedigste van allemaal te maken voor de blanken.
Waarom zou dit allemaal niet bekend geweest zijn indertijd. Er heeft zelfs nog een Nederlandse leiperd zich opgesloten in de Nederlandse Ambassade in Pretoria, dit moet toch allemaal op het nieuws geweest zijn denk ik.
De pers kon toen vrij zijn werk doen, zeker in Nederland.
Als dit allemaal niet gemeld is, is waarschijnlijk omdat de pers in NL een andere agenda had/heeft.
En het zogenaamde necklacing.... ach dat wordt in Afrika overal gedaan, meestal als er wat gejat is door iemand. Dit is geen specifieke uitvinding van Zuid Afrika, had het al gezien voordat ik hier kwam.

Dus ja, ik ben ook zo´n wijsneus die alles precies weet en dit in Zuid Afrika ook zag aankomen, zoals je dat ook zag aankomen in Zimbabwe, Mozambique, Angola, Congo enz.
Waar eerst 95 % van de mensen te eten hadden maar volgens links niet vrij genoeg waren, zijn ze nu vrij en heeft het merendeel niks te eten of zelfs nog erger zoals in Noord Afrika.
Zo werkt dat in Afrika nu eenmaal, helaas denken de linkse partijen het altijd beter te weten en gaan na de zoveelste mislukking om van een Afrikaans land een democratie te maken gewoon door naar het volgende land.

2.4 | 09-07-15 | 18:45
8 miljoen moorden in Zuid Afrika...... je wilt me gaan vertellen dat er hier 1200 mensen per dag vermoord worden..... wie heeft jou deze onzin ingefluisterd...
er worden hier per dag zo´n 50 tot 70 mensen koud gemaakt, inclusief de blanke boeren. Niet te weinig natuurlijk maar nog altijd geen 1200 per dag / ongeveer 400.000 per jaar...... dat is 8 miljoen gedeeld door de tijdspan van 18 jaar.

cousin | 09-07-15 | 20:17

Bosma, de intellectueel van de PVV, nou geef mij maar Freek.

Rest In Privacy | 09-07-15 | 20:14

Bosma for president!

Lauwe Koffie | 09-07-15 | 20:13

In 1984 bezocht ik Soweto en ging naar onder andere een kaarsenfabriek, die vanuit Links Nederland werd gefinancierd. Wat ik er aantrof was een lachwekkende vertoning; het bleek een gammel schuurtje waar af en toe een paar negerinnen wat kaarsen dompelden. Productie een 30-tal kaarsen per dag schat ik. Waar de rest van het Nederlandse geld bleef? Dat vond de daar in een riant optrekje wonende baas van het spul een lastige vraag. Veel riante woningen overigens ook toen al in Soweto, maar in NL toonden ze alleen armzalige golfplaten woninkjes, want dat paste uiteraard beter in het linkse plaatje van, waarin ruiten ingooien van winkels die Z-Afrikaanse wijnen verkochten ook de normaalste zaak van de wereld was....

Wobbelplatte | 09-07-15 | 20:11

Mark_D_NL | 09-07-15 | 19:54

Hoe is het nou door het leven te gaan als uitschot en een leugenaar, zak stront? Ook jij liegt door mij een linkse wegkijker te noemen, terwijl ik dat niet ben. Wat is jouw agenda? Ben jij ook zo'n bekeerling? Jij voelt je toch zo verheven, want je heb het allemaal aan zien komen en wist precies wat er gaande was? Waarom had je toen niet zo'n grote bek. Niemand heeft je gehoord, omdat je stil was. Leg daar maar eens over verantwoording af, sukkel!

Eecom | 09-07-15 | 20:11

Eecom | 09-07-15 | 20:01
Het enige wat Bosma vraagt is of Freek ondertussen doorheeft wat voor effect zijn geleverde bijdrage heeft gehad. Dat Freek, net als anderen die destijds hevig aan het collecteren waren voor het ANC, bloed aan zijn handen heeft (wetend of onwetend), lijkt me duidelijk.

Komputernurt | 09-07-15 | 20:10

Een sorry van de Linkse Kerk valt niet te verwachten. Ze hebben het te druk met de verdere afbraak van dit land via hun islamknuffelziekte. En de LK is nog steeds subsidieverslaafd; de motor achter de huidige 'asielzoekers'-import.

Fijnstoffer | 09-07-15 | 20:02

Tutanchamon | 09-07-15 | 19:34

Over de plank misslaan gesproken! Ook jij meent mij als wegkijker en extreem links neer te moeten zetten. Waar haal je de gore moed vandaan? Ik heb me nooit zo diep met Zuid-Afrika bezig gehouden, anders dan dat ik tegen apartheid was. Dat was de consensus in dit land. Ik heb ook nooit met een ANC-shirtje gelopen, zoals een andere sukkel op dit forum mij probeer aan te wrijven. Ik loop nooit en heb nooit met teksten van anderen op mijn lichaam gelopen. Daar was en ben ik veel te individualistisch voor. Voor mensen zoals jij heb ik maar een kwalificatie en dat is uitschot. Precies jullie geven anderen de schuld, want het is de schuld van al die mensen die tegen apartheid waren, dat het nu zo'n puinzooi in Zuid-Afrika is en daarmee een misplaatste superieure houding aan te nemen. Leg daar maar eens verantwoording over af, want Freek de Jonge van (medeplichtigheid aan) genocide te beschuldigen is ronduit schandalig. Dan ben je niet goed bij je hoofd, Bosma! DAAR GING HET OVER! En dat weet jij donders goed, niet de zaak verdraaien! Ik hoef in ieder geval nergens verantwoording over af te leggen, want mijn geweten is zuiver.

Eecom | 09-07-15 | 20:01

Het bekende Guilt by association. Geeft precies aan waarom Martin Bosma een slecht politicus is en makkelijker vijanden dan vrienden maakt.
Ik begrijp ook niet goed wat hij dan had gewild. Het apartheidsregime eeuwig in stand houden?
Ook zonder Freek de Jonge en andere naïeve linkse Nederlanders was Apartheid ten dode opgeschreven.
Dat er ook daarna onder het regime van het ANC van allerlei verschrikkelijks gebeurt en gebeurd is in ZA, lijkt me een open deur. Alleen praat je daarmee Apartheid nog niet goed.
Bosma heeft gelijk dat naïef en gelijkhebberig idealisme in de politiek vaak leidt tot enorme ontsporingen.
Zijn nare trekje is dat hij achteraf de vroegere (naïeve) idealisten allerlei intenties in de schoenen schuift die ze natuurlijk helemaal niet hadden. Het is vruchteloze, rancuneuze gelijkhebberigheid.

Peyronie | 09-07-15 | 19:58

@Oeleflaffel | 09-07-15 | 19:04
Excuses voor de belabberde grammatica. Dat Times New Roman in die reaguurbox blijft voor mij uiterst onoverzichtelijk.

Oeleflaffel | 09-07-15 | 19:57

@Eecom | 09-07-15 | 18:39
Man. man je bent weer het vleesgeworden bewijs van de linkse wegkijkert die gelijk gaat schelden, persoonlijk wordt, aan jullie bakken gaat en zich "verheven" voelt.
--
Bucklerlul!

Mark_D_NL | 09-07-15 | 19:54

@Komputernurt | 09-07-15 | 18:55

Dat is inderdaad een linkse idioot ten voeten uit!
Hersens van een garnaal en een ego als een hete lucht ballon.
Maar wel zwijmelen over hun zelfverklaarde morele superioriteit, net zoals dat AFA tuig, etc.
Allemaal Übermenschen van het ergste soort.

Pieter V | 09-07-15 | 19:52

Men kan wat Zuid Afrika betreft beter de geschiedenis achter zich laten en verder gaan met het leven,daar is zoveel mis gegaan vroeger.

kzegje | 09-07-15 | 19:50

-weggejorist-

hetvolkspreek | 09-07-15 | 19:44

Brunssum73 | 09-07-15 | 17:42
--
Even als advocaat van de duivel gesproken: waarom moet Freek zich nu achteraf hierover uitspreken? Omdat wij en Bosma hem hiertoe oproepen? En dan zegt Freek: ja man,met de kennis van nu zat ik fout. En wat dan, vraag ik me af?
-
Dan kan Bosma net zo goed oproepen dat alle Nederlanders die Ned-Indie hebben meegemaakt zich ook dienen uit te spreken tegen het feit dat zij pro-Indië waren (Indië verloren, rampspoed geboren).
Het is allemaal zo zinloos. Zo mosterd na de maaltijderig.
-
Veel mensen zullen genieten als een foutlinkscher door het stof moet gaan en zijn ongelijk moet toegeven. Maar laat hem of haar dat dan doen tegen de multicul en de import van de islam. Dat is nu aan de orde.
-
Persoonlijk boeit mij de troep in ZA niet veel meer. Het is wat het is. Wat mij nu boeit zijn de bestuurlijke en importproblemen in Nederland. Het onderwijs. De politie. Dat gaat me aan mijn Hollandsche hart. En wel diep.

appeltjesgroeneweide | 09-07-15 | 19:38

@ Eecom:
Ook best een gave om zo de plank mis te slaan. Het ging er totaal niet eens om of Freek vantevoren had kunnen weten dat hij die massaslachting aan het organiseren was. Het ging er zelfs niet eens om of hij wel of niet voldoende signalen had om de genocide -waar hij simpelweg aan meehielp- te herkennen. Maar beste Eecom, de vraag is en was: waar is Freek nu ? Waarom zijn hij en andere Gutmenschen nu ineens weg en stil ? En de vraag was, hoe voelt Freek zich nu, wetende dat hij de plank finaal mis heeft geslaan ? Voelt hij zich dan niet een beetje schuldig ? Misschien wel, misschien niet ? Denkt hij wel eens aan de massa's mensen die afgeslacht zijn mbv zijn steun. Ik zou die vraag ook kunnen stellen aan de Peter R's, de Marcel van D's, de Paul de L's, dat wegkijkende linksextremistische gajes. Ik destilleer uit Bosma's rede: waar is hun zelfreflectie ? Als ik onbewust de nazi's hielp, zelfs dan hoef ik nooit en nimmer verantwoording af te leggen ? Maar Eecon, je snapte de boodschap dondersgoed, maar doet waar extreem links nogal goed is in: wegkijken, anderen de schuld geven, de indruk geven dat je niets wist en niets kon doen, en geen enkele verantwoording af hoeft te leggen. En dat deugt niet. Dat is vies. DAAR ging dit over.

Rest In Privacy | 09-07-15 | 19:34

leuk en ik ben het ook enigszins met Bosma eens…maar ik vraag me ook: wat moeten met dit verhaal? Freek de Jonge zal het niet boeien.

De Islam is een veel groter probleem.

DubbelDibbel | 09-07-15 | 19:32

Libertariër91 | 09-07-15 | 19:26
Het is een goed boek. Ik krijg wel het idee dat merendeel van de mensen hier denken dat het boek over Freek de Jonge gaat; er zijn hoogstens 3 bladzijdes waar meneer wordt besproken.

Komputernurt | 09-07-15 | 19:31

@sinar2 | 09-07-15 | 18:29
90% van de bevolking had geen last van de apartheid.
ja, en Nederlanders ook niet van de bezetting.
-
dat maakt verzet niet minder belangrijk.
oelewapper
geen last van apartheid?
onderwijs anybody?
huizen?
-
kom op zeg.

de revisionisten krijgen geen poot aan de grond mbt duitsland jaren30 dus gaan ze loesoe op t apartheidsregime.
-
bosma kan prima terecht in witte enclaves
-
wat mensen vergeten is dat er vrij veel mensen zijn, juist in nederland, die heel goed weten hoe z Afrika er uit zag.
en nee
dat zijn we niet vergeten
wacht maar tot de jaren70 generatie uitgestorven is.
kunnen jullie de apartheidswetten weer invoeren.
Tot die tijd zou ik me koest houden als ik jullie was.
Mijn generatie heeft wel gevochten...
slapjanussen met je toetsenbord

2-eme rep | 09-07-15 | 19:30

Eecom | 09-07-15 | 19:18
Nee, ik ben van een latere generatie (geb. 1988), heb uiteraard wel de indoctrinatie mogen ondergaan over de Apartheid op school.

En ik begrijp uw punt niet geheel trouwens. Ik heb alleen beweerd dat de meesten hier, u bent geen uitzondering, het boek hoogstwaarschijnlijk niet hebben gelezen.

Komputernurt | 09-07-15 | 19:29

Mark_D_NL | 09-07-15 | 17:49
-
Het is zoals je het zegt.
Zoals iemand al schreef, ons geheugen is waterig. En het stroomt in zekere zin inderdaad naar nieuwe lege ruimtes om het oude achter zich te laten.
Niets zo wispelturig en springerig als den mensch. Ik hou me voor - hem ook het voordeel van de twijfel geven- dat hij vond dat hij zich hard maakte voor het juiste. En in die tijd was dat je hard maken voor onderdrukking door den blancen. Ik heb die jaren ook meegemaakt en was ook tegen apartheid. Net zo zoals elk net mens in die tijd daar tegen was.
Maar wat voor zin heeft om nu achteraf te zeggen dat je relatief fout zat? Niet eens fout, maar relatief fout. Want we kijken wel naar de bekende getallen van doden door het ANC maar hoeveel autochtone mensen zijn volstrekt onschuldig aan bomen opgehangen omdat de boer vond dat die zwarte man niet hard genoeg had gewerkt? Over de decenia heen zal het een veelvoud van het aantal doden door het ANC zijn.
Desondanks heb ik het beslist niet goed op met het ANC. Mandela en vooral zijn vrouw waren domme machtswellustelingen die onterecht de status van Ghandi kregen aangemeten. maar het zij zo.
En nu is Zuid-Afrika een puinhoop. Op veel gebieden was Z-A beter af met een blanke overheersing maar als het gaat om persoonlijke vrijheid dan zal het bloed nooit ver genoeg kunnen kruipen dan waar het gaat.
Zonder goed en gedegen onderwijs is het land bij voorbaat al gedoemd. En zonder een actief bindend systeem zoals het gristendom (of de islam, jawel) zal het een land blijven zonder moraal zoals je nu terugziet. Het prijskaartje van vrijheid, so to speak. Een hoog prijskaartje achteraf.

appeltjesgroeneweide | 09-07-15 | 19:29

Politicusincapabelus | 09-07-15 | 19:06

Ach sukkeltje, je bent gewoon niet intelligent genoeg om mij te kunnen beledigen. Ik heb alleen een gruwelijke hekel aan leugenaars. Jij bent typisch zo'n bekeerling. Vroeger op de barricaden voor de zwarte medemens en nu zich voordoen als het "licht" dat het altijd al geweten heeft (alleen wel is vergeten het aan anderen te zeggen). Enge en nare mensen zijn dat.

Eecom | 09-07-15 | 19:28

Bald Gefkens | 09-07-15 | 19:11
+++

******** | 09-07-15 | 19:28

@Komputernurt | 09-07-15 | 16:05
Zojuist het boek besteld bij bol, hoop hem morgen binnen te krijgen.
Heb verder bar weinig verstand van hoe de zaken zitten in Zuid Africa. Weet wel dat ik Freek de Jong nog nooit iets heb horen zeggen waar ik het mee eens was, dan wel om kon lachen, vindt het maar een verschrikkelijk naar mannetje maar goed dat is mijn mening.

Libertariër91 | 09-07-15 | 19:26

Het ANC is gigantisch fout en corrupt, en altijd geweest ook: afstammelingen van oude Afrikaanse adel die geen ruk geven om het gewone volk en zeer zeker niet met 'geweldloos verzet' aan de macht zijn gekomen. Maar ze wisten wel precies hoe ze het Amerikaanse/Europese schuldgevoel moesten bespelen.

Maar laten we even wel wezen: de Afrikaners waren rascistische klootzakken die negertjes in hun eigen land tot slaven maakten. Niks geen 'brengers van beschaving' of hoe ze hun gedrag dan ook maar proberen goed te praten, maar gewoon dieven die andermans grond inpikten. Gedegenereerde inteelt die voor zichzelf grote boerderijen bouwden en de lokalos als onderbetaalde knechtjes te werk stelden.

******** | 09-07-15 | 19:25

@2.4 | 09-07-15 | 19:09
Die uitspraak van die douche kan dan wel van Zuma zijn. Al die andere uitspraken zijn gemaakt door Manto Tshabalala-Msimang, ook wel "Dr Beetroot" genoemd, "for promoting the benefits of beetroot, garlic, lemons, beer, and African potatoes as well as good general nutrition, while referring to possible toxicities of AIDS medicines." Overigens ging Mbeki haar al voor in het uitspreken van dergelijke nonsens (de voordelen van bier daargelaten:).
Nogmaals mijn eerdere link en.wikipedia.org/wiki/Manto_Tshabalal...

@2.4 | 09-07-15 | 19:14
Ik vond 8 miljoen al iets aan de hoge kant.

Oeleflaffel | 09-07-15 | 19:24

Komputernurt | 09-07-15 | 19:05

Jij bent dus ook zo'n wijsneus die het toen al allemaal precies wist? Is het een beetje vol te houden de hele dag liegen?

Eecom | 09-07-15 | 19:18

Had iemand al opgemerkt dat Bosma een kudtboek heeft geschreven?

Gualtiero | 09-07-15 | 19:18

Eecom | 09-07-15 | 19:12
Het is eigenlijk te grappig om hiermee door te gaan en daarom doe ik dat ook niet.

Politicusincapabelus | 09-07-15 | 19:16

@Oeleflaffel | 09-07-15 | 18:55
Excuus, ik zie dat ik een nogal grove rekenfout heb gemaakt. het werd aangegeven als moorden per 100.000, niet moorden * 100.000. Mijn argument is daarmee waarschijnlijk ook ongeldig.

Rest In Privacy | 09-07-15 | 19:14

Politicusincapabelus | 09-07-15 | 18:52

Dus het feit dat jij daar bent geweest en een en ander van dichtbij hebt meegemaakt, denk jij te kunnen projecteren op het grote publiek in Nederland. Hoe dom kun je zijn, zeg. Natuurlijk hadden we allemaal 20 verschillende kranten en tijdschriften kunnen lezen, want die stonden vol met artikelen over Zuid-Afrika of naar al die verschillende nieuwszenders kunnen kijken, toch? O wacht, die waren er toen nog niet, weet je nog? Verder bewijst jouw tweede poging mij in een bepaalde te drukken door mij associëren met groene thee, dat je manipulatief uitschot bent.

Eecom | 09-07-15 | 19:12

misschien hebben jullie wel gelijk, ik weet te weinig van het onderwerp. ik weet hoe vreselijk fout links het soms heeft. maar tegelijkertijd kan ik me voorstellen dat de autoriteiten veel te fascistisch en onredelijk op de bevolking insloegen, zoals ook vandaag de dag gebeurd in Nederland en Amerika. dat moet niet ontkent worden

Bald Gefkens | 09-07-15 | 19:11

@Oeleflaffel | 09-07-15 | 19:04
De uitspraak van de douche komt rechtstreeks uit de Verkrachtingszaak waar Jacob Zuma de beklaagde was. Zie ook de eerste alinea van: en.wikipedia.org/wiki/Jacob_Zuma_rape...

Rest In Privacy | 09-07-15 | 19:09

Eecom | 09-07-15 | 18:55
U gaat ook gewoon door hė?
Wat is het waardoor u zo overstuur bent.... ff denken..... u liep vroeger met een ANC t-shirt en voelt u nu een beetje aangesproken of.... u bent de zoon van Freek de J.
In dat laatste geval, sorry.

Politicusincapabelus | 09-07-15 | 19:06

@Oeleflaffel | 09-07-15 | 18:41
Misschien is het eerst eens goed als je opzoekt waar ik op reageer, dat was een reaguurder die verwijst naar de genocide op de Afrikaner. Waar in het licht van reguliere moorden in Zuid-Afrika statistisch weinig opmerkelijks aan is. Daarom heb ik het ook over de periode van 1994-2011 en "dezelfde tijdspanne".

Rest In Privacy | 09-07-15 | 19:05

Eecom | 09-07-15 | 18:55
"O ja, Bosma heeft zo'n 4 tot 5 jaar aan het boek gewerkt, door in archieven te duiken en veel andere bronnen te raadplegen. Met andere woorden heel veel van wat hij in zijn boek heeft geschreven was hem ook niet eerder bekend"

Ik denk dat het hem wel bekend was, maar als je zo'n boek schrijft moet je het met bronnen kunnen onderbouwen; dit heeft hij in zijn boek dus ook met 2000+ bronvermeldingen gedaan.

Komputernurt | 09-07-15 | 19:05

@2.4 | 09-07-15 | 18:50
De minister van volksgezondheid die de betreffende uitspraken deed was dan ook niet gedaan Jacob Zuma, maar door en.wikipedia.org/wiki/Manto_Tshabalal... die in 1961 onder het Apartheidsregime aan Fort Hare Uni. in Z.A. was afgestudeerd. Daarna werd moest ze als ANC terrorist vluchten ze naar de USSR om daar te leren hoe je AIDS met tuinkruiden kunt genezen.

Oeleflaffel | 09-07-15 | 19:04

@Oeleflaffel | 09-07-15 | 18:33
Dank u wel voor het filmpje. Hij betrekt zijn uitspraak op zichzelf *en* de kijkers van Hour of Power. Christenen dus.
.
De Tweede Kamer is (o.a.) de werkplek van Bosma dus waarom zou hij daar geen filmpje mogen opnemen? Enne; propaganda? Hij heeft een boodschap voor Freek de Jonge, niets meer, niets minder.

Lupuslupus | 09-07-15 | 18:56

@2.4 | 09-07-15 | 18:45
De terreur van het ANC waar Bosma het over heeft was gericht tegen de niet-blanke politieke tegenstanders zoals Inkatha, niet tegen het apartheidsregime. Daar kon het ANC zonder buitenlandse druk nauwelijks een vuist tegen maken.
Bovendien heeft de Waarheidscommissie al aangetoond dat het apartheidsregime verantwoordelijk gehouden kan worden voor ca. 7000 doden vanaf 1948, niet de 8 miljoen waar jij het over hebt. Dat zijn er meer dan de burgeroorlog in Kongo! Waar heb jij die cijfers vandaan?

Oeleflaffel | 09-07-15 | 18:55

O ja, Bosma heeft zo'n 4 tot 5 jaar aan het boek gewerkt, door in archieven te duiken en veel andere bronnen te raadplegen. Met andere woorden heel veel van wat hij in zijn boek heeft geschreven was hem ook niet eerder bekend, net zoals het mij niet bekend was. Ik heb Bosma ook niet gehoord destijds. Dat neem ik hem ook niet kwalijk, net zoals ik het niemand anders kwalijk neem toen niet op de hoogte te zijn geweest van alle ins en outs. Zuid-Afrika was redelijk marginaal in de berichtgeving van die tijd. Echter al die wijsneuzen die anders beweren liegen en proberen zich beter voor te doen dan ze werkelijk zijn. Wie zijn hier nu eigenlijk de gutmenschen?

Eecom | 09-07-15 | 18:55

Eecom | 09-07-15 | 18:39
"jullie mogen nog niet eens in mijn schaduw staan, stelletje prutsers".

Sja.

Komputernurt | 09-07-15 | 18:55

Waarom zou je Freek uberhaupt een vraag stellen als je hem ook kan negeren. Freek is ten slotte alleen leuk wanneer anderen hem afzeiken.
En Geenstijl: waarom niet afsluiten met dat nummer van Ruud Gullit, wat een gemiste kans!

Djoopp | 09-07-15 | 18:53

Eecom | 09-07-15 | 18:39
Oeh.... u bent echt boos he?
Ik wil verder nog even melden dat ik wél de leeftijd heb om het allemaal te hebben mogen meemaken en ik ben niet geheel onbekend met Zuid Afrika.
Voor de rest wens ik u een hele prettige dag verder en drink eens wat groene thee, u niet onbekend denk ik.

Politicusincapabelus | 09-07-15 | 18:52

@Oeleflaffel | 09-07-15 | 18:41
In tegenstelling tot Mandela is Zuma dan ook geen zoon van een stamhoofd en heeft hij mede daardoor geen goede opleiding kunnen krijgen. Kort gezegd, iemand in de brugklas heeft meer scholing gehad dan Zuma.
Zuma heeft de douche uitspraak gedaan, de regering deelt in alle openbare gebouwen gratis condooms uit, dus het lijkt me stug dat ze die uitspraak zullen onderschrijven.

Rest In Privacy | 09-07-15 | 18:50

@shenkie7 | 09-07-15 | 16:43
van 1994-2011 waren er bijna 8 miljoen moorden in Zuid-Afrika. De moord van 70.000 blanken in dezelfde tijdspanne maakt het niet acceptabel, maar wel statistisch verklaarbaar.

Verder om terug te komen op het feit dat het ANC een terroristische organisatie was. Dat ben je al redelijk snel als je de val van een regiem wil bewerkstelligen. Wat dit impliciet voor Bosma's argument betekent is dat verzet terrorisme is, of het nou tegen Apartheid is, tegen een militaire junta of tegen een fascistisch regiem. Maar, en hier zit hem de crux, zou Bosma ooit verzet met geweld tegen een communistisch regiem afkeuren?

Rest In Privacy | 09-07-15 | 18:45

@Organische evolutie | 09-07-15 | 18:29
Het volk is nu nog dommer. AIDS kan je volgens het huidige ANC genezen dmv een warme douche en groene thee. Als dat niet werkt kan je altijd nog proberen een maagd/baby te verkrachten.
"apartheid is nooit de oplossing."
Ik wil jou wel eens zien samenleven met kannibalen die jou voor een BBQ uitnodigen waar jouw eigen dochter op het menu staat.

Oeleflaffel | 09-07-15 | 18:41

Politicusincapabelus | 09-07-15 | 18:11
Mark_D_NL | 09-07-15 | 18:14

Ik kan alleen maar constateren dat uitschot zoals jullie anderen altijd overal de schuld van geven. Wat willen jullie nu eigenlijk zeggen? Dat jullie het allemaal hebben zien aankomen en wisten wat er ging gebeuren? Welke positieve bijdrage heeft jullie zogenaamde niet-wegkijken geleverd aan de situatie in Zuid-Afrika. Waar waren jullie toen met jullie grote bek. Ik heb jullie niet gehoord. Jullie zijn gewoon enorme leugenaars door te stellen dat je het wel allemaal precies wist. Jullie vinden jezelf kennelijk briljant, maar wees gerust, jullie mogen nog niet eens in mijn schaduw staan, stelletje prutsers. Het geheugen van mensen is zeer vloeibaar en verandert in de loop van de tijd, hetgeen ook bij jullie is gebeurd. Gebeurtenissen die je niet eens zelf hebt meegemaakt nestelen zich ongemerkt in je geheugen en worden deel van jezelf. Mij een wegkijker noemen is een gotspe en maakt jullie tot uitschot. Geef eens antwoord op mijn eerdere vragen. Waar was dit toen allemaal te lezen? Documentaires en reportages? O ja, want de pers in Zuid-Afrika kon toen vrij en onafhankelijk zijn werk doen, toch?

Eecom | 09-07-15 | 18:39

Organische evolutie | 09-07-15 | 18:29
Bosma heeft nooit gezegd dat het Apartheidsbeleid dat gevoerd werd goed was; daarentegen, na het verdwijnen van de Apartheid is er een variant voor in de plaats gekomen die nog veel slechter heeft uitgepakt voor het land.

Komputernurt | 09-07-15 | 18:36

@Lupuslupus | 09-07-15 | 17:51
Ik ben het (deels) met je eens, in mijn herinnering zei hij het iets anders (het woord fatsoenlijk" heeft hij bij die uitspraak nooit gebruikt).
Hij zegt: "fundamenteel voor mij is [...] dat je zonder het geloof niet kunt functioneren. Dat hoef ik de kijkers van hour of power niet uit te leggen."
Daarbij betrekt hij het niet enkel op zich zelf.
www.youtube.com/watch?v=hzGQV6TCQWo (op ca. 20 sec.)

Overigens reageerde ik op de vraag of er stappen moesten worden ondernomen tegen Bosma omdat hij misbruikt maakt van de gebouwen van de tweede kamer omwille van eigen propaganda.

Oeleflaffel | 09-07-15 | 18:33

@2-eme rep | 09-07-15 | 18:10
90% van de zwarte bevolking had in de dagelijkse praktijk totaal geen last van de apartheid.
Maar nu heeft 90% van de gehele bevolking daar wel last van het rampbeleid van de nepotisten van het ANC

sinar2 | 09-07-15 | 18:29

Eeh... wacht ff hoor. Hoe erg het geweld nu ook mag zijn, apartheid is nooit de oplossing. En het is het nooit geweest, integendeel. Generaties delen van het volk dom houden, vernederen en terroriseren, dat krijg je niet in een tot twee generaties gelijkgetrokken tot de (westerse) huidige norm aan 'beschaving'. Iedereen die nu en hier een mening over apartheid heeft, zou de film Cry Freedom ('87) moeten zien over Steve Biko. Een film die door leden én beklaagden van en door de Waarheidscommissie als een aardig beeld wordt beschouwd om aan buitenstaanders te laten zien wat de praktijken waren van het apartheidsregime.
* www.imdb.com/title/tt0092804/
* nl.wikipedia.org/wiki/Zuid-Afrikaanse...

Organische evolutie | 09-07-15 | 18:29

CousCous | 09-07-15 | 17:27

het was toch "bloed aan de paal" of zoiets?

dasher | 09-07-15 | 18:26

Zuid Afrika gaat in sneltreinvaart het Zimbabwe van Mugabe achterna. Rhodesië was toen ook een besmet land volgens links Nederland. Toen Ian Smidt, met al zijn fouten, er nog de scepter zwaaide was Rhodesië de graanschuur van Afrika. Nu een paar decennia later moet er voedsel ingevoerd worden.

Boy Cot | 09-07-15 | 18:22

Ik heb laatst dit boek gelezen en moet zeggen; de heer Bosma heeft zichzelf overtroffen. Een goed onderbouwd boek waarin met de vinger aardig wat pijnlijke gebeurtenissen worden aangewezen en uiteengezet. Ook werpt het licht op de personen die dit gedrocht tot leven hebben gewekt met het oog op de Nederlandse media en actiegroeperingen.

Een aanrader, zeker voor de reaguurders.

Mvg,

Prof. Fietsbel

Prof. Fietsbel | 09-07-15 | 18:16

Het boek heeft trouwens een belangrijke boodschap, en dat is dat Zuid-Afrika het Nederland van de toekomst zal zijn. Linkse, zelfingenomen niet-academische (immers niet beide standpunten bestuderende) kleutzakkuh!

Kolbjorn Varmann | 09-07-15 | 18:16

@Mark_D_NL | 09-07-15 | 18:10
@Eecom | 09-07-15 | 17:52 | | Reageer+ | -1

Mark_D_NL | 09-07-15 | 18:14

Eecom | 09-07-15 | 17:52
Ja, er zijn mensen, of wijsneuzen zo u wilt, die van tevoren al konden inschatten hoe zaken zouden verlopen. Hetzelfde dat sommigen al voorspelden dat het afzetten van de dictaturen ook niet zo'n goed plan was. Zijn die mensen briljant, vast niet. Boerenverstand denk ik, tegenwoordig vaak verward met de term onderbuikgevoel. Door mensen met een denkwijze zoals u is het nu overal zo'n tyfuszooi. Vriendelijke groetjes

Politicusincapabelus | 09-07-15 | 18:11

@Common_Sense | 09-07-15 | 18:03
Ik wist het wel.
Iedereen wist het.
Ik ben niet tegen geweld.
Een volk wat stelselmatig gemarteld en vermoord wordt, onderdrukt door blanken en door zulus.
Dat volk mag terugmeppen.
En volk mepte ook terug.
Wapensmokkel werd vanuit Amsterdam geregeld.
Bosma spreekt Freek aan.. Waarom? Populistisch gewauwel omdat Freek bij domrechts een tijdperk vertegenwoordigt.
Freek was activist maar allereerst cabaretier. En een verdomd goede.
Zo gaat Bosma dus om met helden van hun tijd.
Anyway
Conny Braam, had veel meer hout gesneden om die wat vragen te stellen. Die zat in het werkelijke verzet, en stuurde wapens.
-
En dat is volstrekt begrijpelijk en te prijzen!
-
De mensen die hier nu meningen geven over "hoe erg het allemaal is in Zuid-Afrika".... tssk...
Onder Hitler was er ook veel minder criminaliteit.
En ja, die Godwin is gepast. ZuidAfrika was vele malen erger namelijk.

2-eme rep | 09-07-15 | 18:10

"Zou de snelheid en toegankelijkheid van informatie toen ongeveer gelijk zijn geweest aan wat wij nu gewend zijn....."
Wat een kul argument. Een echt wegkijk argument. Het lag aan de communicatie, ik wist het niet, ik had geen telefoon, ik las geen andere kranten dan de linkse pulp, ik sprak alleen met mensen die mijn mening deelden, ik ben nog nooit in ZA geweest, ich habe es nicht gewurzt!

Mark_D_NL | 09-07-15 | 18:10

Hoezo exclusief? Het staat gewoon op YouTube. En: never kick a man when he's down. Freek ligt al zowat onder het gras en niemand neemt hem meer serieus. Pia Dijkstra daarentegen...

dubbert | 09-07-15 | 18:07

Ich habe es nicht gewust.

Common_Sense | 09-07-15 | 18:03

Goed en wetenschappelijk onderbouwd boek. Martin Bosma heeft honderden relevante documenten bestudeerd en gedocumenteerd als literatuurverwijzingen in het boek. Zelfs Pauw wist hem niet onder de tafel te lullen. Ik heb het bijna uit, en kan alleen maar zeggen: aanrader dit boek !

Kolbjorn Varmann | 09-07-15 | 18:02

De Jonge zei vroeger: zonder apartheid zal er vrede zijn.
Maar in het geniep had Freek aandelen in Vredestein.

wakkere_nederlander | 09-07-15 | 18:02

South Africa: Where Corruption, Rape and Murder Are Normal
The unthinkable is now reality.
--
Hele artikel maakt veel dingen duidelijker. Voor Freek: Dit is wat er nu gaande is in het eens mooie en welvarende Zuid Afrika. Kan je nu je best gaan doen voor: "South African women have a greater chance of being raped than of graduating from high school".
--
Last year, South Africa had an astoundingly high murder rate of 31.9 per 100,000 people, according to police statistics. That is almost 20 times the murder rate of Canada, 27 times the rate in the United Kingdom, and more than 30 times the rate in Australia or New Zealand. South Africa’s murder rate is almost twice as high as Rwanda, Chad, Sierra Leone and Zimbabwe. But for white farmers in South Africa, the murder rate is 99 per 100,000!
--
www.genocidewatch.org/images/South_Afr...

Mark_D_NL | 09-07-15 | 17:59

Martin Bosma klinkt alsof hij nostalgisch is naar de goeie ouwe jaren zeventig toen geweld in Soweto niet werd gepleegd door communistische oproerkraaiers maar gewoon zoals het hoort door de Zuid-Afrikaanse politie die op protesterende schoolkinderen schoot.

simpelman | 09-07-15 | 17:59

Freek is gewoon een nare narcistische 'gutmensch'. Door een permanente hersenstoring onbeinvloedbaar door realisme. Zulke mensen, altijd overtuigd van het eigen gelijk, kunnen maar één zijde van het spectrum zien. Artiesten zijn door hun verafgoding ook altijd ervan overtuigd dat ze het juiste wereldbeeld hebben en daardoor veel betere mensen zijn. Herman van Veen zou z'n broer kunnen zijn. Enge mensen.

Politicusincapabelus | 09-07-15 | 17:53

2-eme rep | 09-07-15 | 16:27

Goed verwoord! De context van de tijd wordt zoals zo vaak volledig uit het oog verloren. Ik constateer dat er hier ook nu weer een hoop wijsneuzen, met Bosma voorop, doen voorkomen alsof zij toen al op de hoogte waren van alle gruwelijke misstanden. Het is weer dom schoppen met de kennis van nu. Waar haalden Bosma en al die wijsneuzen die kennis dan vandaan? Zaten zij constant te luisteren naar Radio Freedom? Was dat hier überhaupt wel te ontvangen? Geen idee. Van welke gedetailleerde publicaties had het grote publiek dan kennis kunnen nemen. Laten zij eens wat inzichtelijke documentaires uit die tijd noemen, die op de tv te zien zijn geweest. Het lijkt er wel op alsof er bij een grote groep mensen de dwaze perceptie heerst, dat het internet in zijn huidige vorm er altijd al geweest is en dat de informatiestroom zoals wij die nu kennen en zo gewoon vinden, ook toen iedereen in staat had kunnen stellen van alle ins en outs op de hoogte te zijn. Ik was ook in die tijd politiek zeer bewust, maar moest het doen met de naar de huidige maatstaven gemeten karige nieuwsvoorziening. De algehele consensus in dit land was, dat het apartheidsregime verwerpelijk was en moest verdwijnen. Meer niet. Van alle andere diepere conflictueuze lagen was men nauwelijks op de hoogte en bovendien speelden er ook nogal wat andere belangrijke zaken in de nationale en internationale politiek waar de aandacht naar toe ging. Ook bij mij was de aandacht voor de apartheid beperkt tot hetgeen in het journaal te zien was. Bovendien had ik nog wel andere dingen te doen ook. Zou de snelheid en toegankelijkheid van informatie toen ongeveer gelijk zijn geweest aan wat wij nu gewend zijn, dan zou ik waarschijnlijk iets genuanceerder over de situatie in Zuid-Afrika hebben kunnen denken, maar wijsneusjes, het was een heel andere tijd, zonder de technologie die jullie nu zo gewoon vinden. Kortom, Bosma is niet helemaal lekker in zijn hoofd om Freek de Jonge van (medeplichtigheid aan) genocide te beschuldigen, louter en alleen omdat hij duizenden kilometers verderop zich tegen een op zich fout regime heeft uitgesproken.

Eecom | 09-07-15 | 17:52

@Oeleflaffel | 09-07-15 | 17:18
U verdraait de woorden van Balkenende. Hij heeft gezegd dat *hij* zonder zijn religie niet zou kunnen functioneren.

Lupuslupus | 09-07-15 | 17:51

Het antwoord is kinderlijk simpel: omdat Freek en zijn VARA/PVDA/JOOP vriendjes fout zijn, maar nooit verantwoording hoeven af te leggen. Het is wegkijkend tuig dat fatsoen veinst en het daarom zogenaamd altijd bij het rechte eind heeft. Maar net zoals in de ambtenarij is nooit iemand verantwoordelijk. Het is altijd de ander. Want ZIJ zijn toch de gutmensch ? De geschiedenis vergeet niet. Nu is het Freek, morgen de volgende linksextremist. Vluchten kan niet meer. Ze komen stuk voor stuk in de boeken. Socialer kunnen we het niet maken.

Rest In Privacy | 09-07-15 | 17:51

@appeltjesgroeneweide | 09-07-15 | 17:09
Misschien, heel misschien, moeten we Freek het voordeel van de twijfel geven. Maar dan nog bevreemd het mij dat Freek de Jonge, nooit zelf het initiatief heeft genomen om de misstanden die er vandaag in Zuid-Afrika zijn aan te kaarten.
--
En dit bevestigt helemaal het gedrag van de hedendaagse linkse goede mensen. Wel heel erg meedoen met alle gelukszoekers en moslims, maar zo gauw het jezelf raakt (Femke Halsema!) zeg je niets meer of verander je jouw situatie stiekem zodat jij er geen last meer van hebt. En je ongelijk toegeven dat gebeurt al helemaal niet bij policor Nederland.

Mark_D_NL | 09-07-15 | 17:49

appeltjesgroeneweide | 09-07-15 | 17:09

We worden helaas nu al door 10% 'zwarten' (jouw woord) bestuurt, alleen zijn het moslims en meelopers ende wegkijkerts.

Het gaat mij nu om het achteraf concluderen dat je op het foute paard hebt gewed. Het gaat om het selectief goedpraten en -keuren van geweld tegen andersdenkenden. Dat is nu en ook achteraf niet goed te praten. Doet Freek en de rest van de gutmensch nog altijd... tot hij eindelijk stopt met roken. Dat je democratisch er niet uitkomt vanwege dictatuur, lokt andere methodes uit. Geweld blijft echter fout en geweld na het eindelijk weghebben van de 'dictator' nog meer. Iets met geen haar beter.

Brunssum73 | 09-07-15 | 17:42

Ben het op zich wel met Bosma eens, maar ouwe mensen pesten... ach... laat maar.
@Bakschuif | 09-07-15 | 17:01

Dat is juist zeer vriendelijk van Bosma, oudere seniele mensen herinneren aan hun verleden. Daarin kun je ook weer de liefde voor de ouderenzorg van de PVV herkennen.

head_pend_jervin | 09-07-15 | 17:38

Ik heb Freek de Jonge (178) ooit eens in een klein theater de grap horen maken: "is het nou wél of géénocide?"

Aantastelijk | 09-07-15 | 17:38

Griezelig veel lieden op deze site die het fanatiek voor De Jonge opnemen, alsof ze zelf worden aangevallen.

Thomas333 | 09-07-15 | 17:34

Zal het Freek eens vragen als ik hem in de winter in Zermatt weer tegen kom.

Tikkie Terug | 09-07-15 | 17:31

"je hebt bloed aan je handen, vriend"
Ha! Hoe is het mogelijk dat een politicus in staat is zulk duidelijke taal uit te spreken?
Als ze allemaal zo waren hadden we een stuk minder problemen

CousCous | 09-07-15 | 17:27

@seven | 09-07-15 | 16:12
A. Marx was best een goeie kerel.
b. Marx was niet politiek correct links. Marx was niet eens een Marxist.
c. Marx mag ik wel (Karl Marx, niet een of andere rabbijn met die naam).

Rest In Privacy | 09-07-15 | 17:27

Dezelfde vraag kunnen we stellen aan de eurofielen onder ons. Hoe is het nu om ongelijk te krijgen, toen jullie 5 jaar geleden beweerde dat we al het geld van Griekenland zouden terugkrijgen? Hoe voelt het nu om aan dezelfde kant te staan als de zojuist bewezen corrupte Guy Verhofstadt? Gaan jullie hier nog een uitspraak over doen? Als wij kunnen fluiten naar die miljarden, sterker nog, als wij nog meer miljarden blijven overmaken, dan is de hele toegevoegde waarde van de EU niet meer rendabel voor Nederland voor de aankomende 100 jaar. En we zijn al jaren nettobetaler, moet je nagaan. Gaan jullie nog tot inkeer komen? Of blijven jullie de verkeerde kant steunen?

Old_Spice | 09-07-15 | 17:26

Het doet meneer Bosma wel pijn dat de Apartheid is afschaft. Wat een slechte verliezer. Hup, hup, ga eens werken voor het subsidiegeld dat je verdient in de Tweede Kamer.

as-saboer | 09-07-15 | 17:25

-weggejorist-

Dachthetwelhe | 09-07-15 | 17:21

@Musset | 09-07-15 | 17:14
Herinneren we ons nog ene premier J.P. Balkenende die in het torentje tijdens een opname voor een "Hour of Power" aflevering de Nederlandse bevolking wist te melden dat: "Mensen zonder religie niet fatsoenlijk kunnen functioneren"?

Oeleflaffel | 09-07-15 | 17:18

@bArAbAts | 09-07-15 | 16:57
Zo is het guilty by proxy is belachelijk, bevrijd Frans van Anraat. Of is het misschien toch terecht dat je gewezen wordt op misdragingen uit het verleden?

head_pend_jervin | 09-07-15 | 17:17

2-eme rep | 09-07-15 | 16:56
Ik weet niet zozeer of dit een post is van een troll of een zeer geradicaliseerd linksch-mens, but I'll give you the time of day.

"niet iedere moord is een racistische moord", dit klopt. Maar op het moment dat een Zuid-Afrikaanse Zwarte, voor het moorden van een Blanke Afrikaner, onder het mom van een gezellige marteling eerst uitlegt wat zijn motivatie is (overigens vaak, simpelweg, omdat hun slachtoffer blank is), kan er worden gesproken over moord met een racistisch motief.

"armen beroven rijken", in een land zoals Zuid-Afrika zijn het nu de blanken die steeds vaker zonder baan zitten en dus 'arm' zijn. Neemt niet weg dat ze alsnog vaak slachtoffer zijn van roofaanvallen.

'zo lang de gemiddelde blanke nog meer bezit heeft dan de gemiddelde zwarte is t niet meer dan logisch dat ze gemiddeld vaker slachtoffer zijn van misdaad
en...
logisch ook
"nu zijn wij aan de beurt!"'

Dit is progressief gebrabbel waar zelfs Femke Halsema nog misselijk van wordt.

Ik ga er maar gewoon van uit dat u het boek niet heeft gelezen en er selectief voor heeft gekozen het boek te vermijden.

Komputernurt | 09-07-15 | 17:16

Ik krijg hier toch een soort van captain hindsight gevoel bij.

saidnowomanever | 09-07-15 | 17:15

Gek dat Bosma toestemming heeft gekregen in de Tweede Kamer dit te zeggen zonder debat.
Kennelijk kan je buiten de kantooruren daar je eigen filmpjes opnemen.
Voorzitter Anouchka van Miltenburg faalt hier, maar Bosma is lid van het Presidium... Misbruik van openbare goederen heet dat.

Musset | 09-07-15 | 17:14

@Lupuslupus | 09-07-15 | 16:51
Natuurlijk, wat had je verwacht? Dat nadat wij blanken tig jaar tekeer gegaan zijn in dat land, we gewoon handen kunnen schudden met de woorden "vanaf nu zijn we vriendjes"?
Een groot deel van de zwarte bevolking leeft nog steeds in ghetto's, en heeft helemaal niets te verliezen. Naast villawijken waar alleen maar blanken wonen, en met de wetenschap dat al die blanken in een villa wonen omdat de zwarte bevolking al die jaren getiranniseerd is.
Ik praat de moorden niet goed maar er is wat meer tijd nodig, dit zijn diepe wonden, die helen niet zomaar.

Haatgenerator | 09-07-15 | 17:14

@ appeltjesgroeneweide | 09-07-15 | 17:09
Wat er aan zwarten en bruinen zich niet naar een spoedige meerderheid fokt, wordt wel extra aangevuld met door de EU verplicht op te nemen dobbernegers.... komt helemaal goed hoor...

Bakschuif | 09-07-15 | 17:10

Nou Freek, kom er maar in. Succes!

mrvandale | 09-07-15 | 17:10

@seven | 09-07-15 | 16:12
Ik had je plemp over het hoofd gezien, dan lijkt mijn post van 16:46 een beetje plagiaat.
Links: getting it wrong since Marx.
Links, fout in elke oorlog.

Oeleflaffel | 09-07-15 | 17:09

We waren in de jaren '80 toch allemaal tegen apartheid? Dat beleid was toch ook niet goed? We konden toch onmogelijk weten dat het ANC er zo'n bende van zou gaan maken?
Beetje sneu dit. Ouwe koeien.

koeberg | 09-07-15 | 17:09

@Cuyahoga | 09-07-15 | 16:24

Plus heel veel!!!

hangtiet met knoop | 09-07-15 | 17:09

Brunssum73 | 09-07-15 | 16:55
--
Ho stop.
Freek is een eikel die anderen idd de maat neemt en pro-islam en import is. Allemaal hartstikke fout en er is voldoende actuele kennis om de uitwassen van deze multiculture nachtmerrie te weten. Iedereen kan dit nu weten.
-
Maar ik praat over de 20ste eeuw waarin een land werd gecontroleerd door een minderheid. Alsof Nederland nu bestuurd zou worden door een minderheid (shit, dat klop ook nog). Alsof Nederland nu bestuurd zou worden door 10% zwarten tov 90% blanken. Dit voelt toch niet goed? En in dat licht bezien waren zijn acties volledig begrijpelijk en zelfs goed te noemen. Net zo als iedereen dacht dat de Arabische lente vrijheid en verlichting zou geven. Ja nu weten we, weer achteraf, dat het volledig anders heeft uitgepakt. Maar met terugwerkende kracht redeneren is des Balkende en dus te makkelijk.

appeltjesgroeneweide | 09-07-15 | 17:09

-weggejorist-

Bakschuif | 09-07-15 | 17:07

@Nanker Phelge | 09-07-15 | 17:06 LOL!!

Bakschuif | 09-07-15 | 17:07

"Zou deze neger nog zwarter worden, vroeg Nelson toen hij benzine over de autoband heen goot
Er is leven, leven na de dood!"

vrij naar F. de Jonge.

Nanker Phelge | 09-07-15 | 17:06

2-eme rep | 09-07-15 | 16:56

Jij gaat binnenkort hopelijk deaud of groeit wellicht eindelijk op en ontgroeit daarmee wellicht je ziekelijke houding jegens hardwerkende mensen.

Brunssum73 | 09-07-15 | 17:03

Cuyahoga | 09-07-15 | 16:24
=
Hahaha... prima stukje!

meneer Q | 09-07-15 | 17:03

*plempsel

Tobi | 09-07-15 | 17:02

@ 2-eme rep / 16:50
Ik moet bekennen dat ik zelden danwel nooit met mensen op de vuist ga, hoewel bovenstaand plampsel anders doet vermoeden
Ik zit dan ook niet te popelen om genoemde kaakslag asap in de praktijk te brengen
Wat ik meer wil zeggen is dat 'armchair-revolutionairies' als Freek en z'n kompanen, vanuit het veilige Nederland zonder geconfronteerd te hoeven worden met de gevolgen van hun keuzes, lekker verder leven terwijl Zuid-Afrika [maar zie ook Rhodesië] door totaal incapabelen 'bestuurd' worden, met door Bosma [of wie dan ook] aangevoerde gevolgen
Zimbabwe gaat finaal naar de knoppen onder idioot Mugabe, en Zuid-Afrika is goed op dezelfde weg bezig onder het ANC met aan het hoofd Aids-ontkennende corrupticus Zuma

Tobi | 09-07-15 | 17:02

@bArAbAts | 09-07-15 | 16:57

We zetten ons nu ook in tegen ISIS. Dus ja die verantwoordelijkheid wordt waarschijnlijk wel gevoeld. Je kunt misschien niet alles in je leven goed doen, met dikwijls goede intenties. Maar van de kant van Freek is het muisstil geworden.

roze_bril | 09-07-15 | 17:01

Tja... je kunt het eens of oneens zijn met Bosma; je kunt Freek een akelige seniele ouderling van de leeglopende linkse kerk vinden, of niet. Rode draad in de tegels leidt m.i. maar het monument voor afschaffing van de slavernij.
Gedenkwaardig is het gegeven dat het alweer ruim 150 jaar geleden is dat de laatste zwarte hard gewerkt heeft omdat hij anders van zijn baas op zijn donder kreeg.
Baas weg = niet meer werken.
Alle bazen afgeschaft = land naar de kloten.
Maakt niet uit welk land in Afrika of je noemt, allemaal hetzelfde verhaal van stammen, oorlog, achterlijkheid en een lui soort opportunistisch en egoïstisch gedrag.
Dat Freek en andere linkse kerkgangers met een zelf uitgeroepen monopolie over altijd-gelijk-hebben partij kozen, en schaamteloos tekeer gingen tegen elke vorm van kritiek tegen hun zelfgebakken evangelie, was meer om hun eigen ego's te bevredigen dan om werkelijk iets voor de wereld te willen betekenen.
Ben het op zich wel met Bosma eens, maar ouwe mensen pesten... ach... laat maar.

Bakschuif | 09-07-15 | 17:01

Parel van het Zuiden | 09-07-15 | 16:54
Ben jij nou in hetzelfde dorp als ik geboren? Parel van het Zuiden was altijd de slogan van Brunssum toen ik er opgroeide. Nooit ontdekt wat de parel was....

Brunssum73 | 09-07-15 | 17:00

@miko | 09-07-15 | 16:41
2de kamerleden behoren voor de belangen van Nederland en Nederlanders op te komen. Als het voor de veiligheid beter uitkomt om die jihadisten vrij te laten vertrekken, dan zij dat zo.

head_pend_jervin | 09-07-15 | 16:59

Freek de Jonge is een linkse uilenzeiker die graag over de rug van een ander excelleert. Freek is een blanke racist tegen blanken. Als hij kindjes zou maken met Sunny "ik moet een zwarte lul in mijn kut" B. dan zouden er negroïde kindertjes uit komen.
Dat de meeste islamieten en allochtonen ons niet moeten en hier niet thuis horen is tot daar aan toe. Dat er zoveel blanke kneuzen zijn die met gemak het predicaat NSB verdienen is opvallend te noemen. In de tijd van WOII ging het om eigenbelang. Wat er achter zit je eigen volk in te rekenen voor de islam/allochtonen is mij een raadsel. Ik kom niet veder dan geestesziek.

LogicaOverwintAlles | 09-07-15 | 16:59

@Lupuslupus | 09-07-15 | 16:51
Wil je zeggen dat Apartheid nog steeds een probleem is?

Dat blanke gezinnen in Zuid-Afrika afgeslacht worden is me bekend, maar wat dit te maken heeft met een discussie die we veertig jaar geleden hadden in Nederland ontgaat me.

rara | 09-07-15 | 16:58

@2-eme rep | 09-07-15
Ga eens deaud met uw "nu zijn wij aan de beurt"

solcama | 09-07-15 | 16:58

Belachelijk verhaal eigenlijk, Guilty by proxy!? maar zo werkt het niet, die mensen hebben zich destijds echt ingezet TEGEN apartheid, dat men daar een burgeroorlog uitvoerde om die strijd tegen apartheid aan te gaan... tja dat is zo... maar is NL dan schuldig aan alle problemen in Irak nu.... wij hebben tenslotte Saddam verdreven! tja zo ken ik er nog wel een paar!! ;-)

bArAbAts | 09-07-15 | 16:57

Ik kan mij nog goed herinneren toen die moordenaar/terrorist/dief/fraudeur mandela dood was ook hier op dit forum wel erg veel mensen hem wel heel erg ok vonden.

KarelMarks | 09-07-15 | 16:57

niet iedere moord is een racistische moord.
armen beroven rijken
zo lang de gemiddelde blanke nog meer bezit heeft dan de gemiddelde zwarte is t niet meer dan logisch dat ze gemiddeld vaker slachtoffer zijn van misdaad
en...
logisch ook
"nu zijn wij aan de beurt!"
en terecht
te veel blanken hebben te lang te goede banen vast gehouden en zwarten ongestraft afgeknald
-
bosma doet aan kwaadaardige geschiedsvervalsing.
de bijltjesdag waar iedereen voor vreesde bij de vrijlating van Mandela is niet gekomen.
Was Mandela een activist?
Ja!
Het meisje met t rode haar ook.
Die heeft ook veel mensen zonder vorm van proces doodgeschoten.

2-eme rep | 09-07-15 | 16:56

De bril van Freek is precies waar de linksmens doorheenkijkt, ziet niks, hoort niks, en doet niks.
Maar wel de grootste bekken als zogenaamde gutmensch, je kan het ze niet kwalijk nemen, ze weten niet beter!

lanexx | 09-07-15 | 16:55

Dat gezeur van den Linkschmensch over "apartheid" in Zuid-Afrika.
Moet je kijken wat er NU gebeurd in dat land: blanke boeren worden massaal weggetreiterd, land afgenomen en/of vermoord.
En zoals in veel Afrikaanse landen zgn. "bevrijd" van blanke overheersing is de voedselindustrie ingestort en zijn ze van exporterend importerend geworden.

meneer Q | 09-07-15 | 16:55

appeltjesgroeneweide | 09-07-15 | 16:48
Ja en dan keer op keer niets willen of kunnen leren, maar wel consequent anderen de maat nemen en vooral wegzetten als fascisten/racisten/islamofoben. Dat is natuurlijk helemaal in orde.

Uh en over achteraf. Het is toch ook prima om de huidige Nederlandse generatie financieel te willen laten bloeden voor slavernij en andere zaken die honderden jaren oud zijn (niet een paar decennia)?

Brunssum73 | 09-07-15 | 16:55

@i-Wonder | 09-07-15 | 16:43

Nee, maar pleit wel voor even nadenken met wie je in zee gaat. Of dat onvoorwaardelijk zou moeten, of misschien toch met de nodige nuance. Het ANC was in de jaren tachtig namelijk redelijk geweldadig en niet alleen jegens blanken. Dat niet willen zien omdat hun "doel" in principe wel hout snijdt is een bekende valkuil, zeker op links. Er is geen excuus voor sommige vormen van geweld. Als iedereen daar nou eens een beetje het oog op houdt zou de wereld er een stuk beter uitzien.
.
Neem ZuidAfrika bijvoorbeeld. Met het onvoorwaardelijk (blijven) steunen van het ANC is de balans volledig doorgeslagen naar de andere kant. Meer en meer keert de apartheid terug. Alleen nu zijn de blanken de onderliggende partij.
.
In de Nederlandse context lijkt dit ook fout te gaan. Zij het veel minder snel. Blanken mag je schofferen, beledigen, discrimineren, en uitsluiten zou lijkt het. Ook hier dreigt de balans door te slaan. Niet ontoevallig wordt dit aangewakkerd door de Freeks van deze wereld.

Parel van het Zuiden | 09-07-15 | 16:54

@seven | 09-07-15 | 16:12
Jij vergeet de fascistische islam, links knuffelt heel graag met islamietjes.

Wonderful-Life | 09-07-15 | 16:52

En: is dit echt nog een issue?

@rara | 09-07-15 | 16:37
.
Er worden nog steeds blanken vermoord in Z.A. En razzia's gehouden onder niet-Afrikanen die daar werken. Maar voor iemand met de kop in het zand is dat natuurlijk moeilijk te zien.

"Blanke gezinnen massaal afgeslacht in Zuid Afrika (2013)"

www.dagelijksestandaard.nl/2013/08/bla...

Lupuslupus | 09-07-15 | 16:51

@tobi had liever gezien dat Botha er nog zat...
-
mensen die wel bereid zijn geweld te gebruiken maar alleen maar als het hun eigen doel dient.
nou sorry... ben nimmer pacifist geweest Viva Commandante Che! No pasaran.

2-eme rep | 09-07-15 | 16:50

Indrukwekkende boodschap. Voor mijn gevoel ontstaat langzaam maar zeker ook apartheid in Nederland. Alles wat blank is moet zijn mond houden en zwart heeft altijd gelijk, ook als ze het niet hebben. Onze straten en pleinen worden geterroriseerd door criminele import en dat wordt, angstvallig of met opzet, uit het nieuws gehouden. Misstanden van of binnen grote groepen allochtonen worden onder het tapijt gemoffeld en verduisterd met grote sommen subsidie.
Ondertussen wordt er aan onze cultuur geknaagd en zegt de dochter van een moordenaar, ook wel bekend als onze huidige koningin, die hier niet eens geboren is, "dat Nederland geen echte cultuur kent". Juist dankzij onze cultuur hebben we ons natte land opgewerkt tot één van de meest welvarende ter wereld. Een land waar de eigen bevolking naar de voedselbank moet terwijl mensen die niet eens het recht hebben hier te verblijven, bed, bad en brood geboden wordt, uiteraard direct of indirect betaald door de mensen die naar diezelfde voedselbank moeten.

Zoals wijlen Drs. Hans Janmaat altijd zei: "Eigen Volk Eerst!".

Dhr. de Wit | 09-07-15 | 16:50

Freek de Jonge is een selectieve wegkijker.

dirty dirk | 09-07-15 | 16:49

(ow ja- zwitsal want 2emerep kwam ik niet meer op :-(((( na jaren echt geen idee meer wat mn wachtwoord was. En om daar nu GS mee lastig te vallen ;-)

2-eme rep | 09-07-15 | 16:49

Freek de Jonge en z'n mede-fellow travelers verdienen geen applaus maar een welgemeende kaakslag danwel schop in het kruis wanneer we ze tegenkomen
en dan niet gaan huilen en klagen, want zo'n Nederlandse begroeting is vast te prefereren boven een Zwart-Afrikaanse -apartheidsvrije- autoband, niewaar

Tobi | 09-07-15 | 16:48

Nee. Ik vind de relatie te ver bij elkaar gezocht door Bosma. En ik heb Bosma hoog zitten.
In die tijd bestond het foute systeem van apartheid en alle acties daartegen zijn nog steeds goed te noemen. Maar Freek en de zijnen hebben heus niet willens en wetens geweld gewild of dat het ANC de macht zouden overnemen zodat die hun daden zouden plegen. Dat kon niemand weten en als men het wel een beetje wist dan was dit terecht te bezien als een noodzakelijk kwaad. Want hoe moet je hier anders over nadenken?
Misschien iets als: Oh jee, nou blijkt dat die zwarten nog ergere dingen uithalen dan de blanken (nou blijkt dat de geallieerden nog ergere dingen uithaalden dan de Nazi'z..). Laten we dan vooral nu stoppen met steunen Dus steunen, he? We hebben het hier niet over het goedpraten van geweld of wapens sturen. Nee, we hebben het over: ik ben tegen de onderdrukking van zwarten.
-
Oke, we stoppen dan maar met steunen en de Klerck komt terug en het ANC kruipt terug in het hol (van de nacht) waar ze vandaan kwamen. Nee, vrienden. Zo werkt dit niet.
-
Dus uwen Appeltje en een ieder die voor de afschaffing van apartheid was, is en was dus ook fout? Een soort van NSB'er: wel steunen maar niet meedoen; apartheidNSB'ers!
-
Kijk, achter bekeken kun je stellen dat het een ramp is geweest. ACHT-ER-AF dus. En ik vind dat ook. Freek waarschijnlijk ook. Jij waarschijnlijk ook.
-
En daarom ben ik het niet eens met deze beschuldiging van vriend Bosma.

appeltjesgroeneweide | 09-07-15 | 16:48

Heb nog ergens een T shirt met de tekst,"ik nie apart nie".Gelukkig waren er toen een hoop mensen tegen apartheid.Zo was het merendeel ook voor de Arabische lente.

Rest In Privacy | 09-07-15 | 16:47

Overigens waarom staat hij niet te midden van een afzichtelijke zwerm schijtende rood-wit-blauw meeuwen in plaats van deze locatie?

Simon_GS | 09-07-15 | 16:47

Links kiest altijd partij voor de meest radicale, anti-blanke "kameraden" die ze in Afrika kunnen vinden.
In Kongo was het Patrice Lumumba. In Zimbabwe was het psychopaat Robert Mugabe (de grote held van Jan Pronk), in Afrika het terroristische ANC ipv de gematigde krachten die door het Westen steevast als vazallen van het apartheidsregime werden neergezet.
In Congo zijn we inmiddels meer dan 5 miljoen doden verder en is alle vooruitgang sinds de koloniale tijd weggevaagd.
In Zimbabwe hebben Mugabe en zijn aanhangers een hongersnood weten te veroorzaken in het land dat eens de graanschuur van Afrika werd genoemd.
Zuid-Afrika gaat de zelfde kant op.
Links, fout in elke oorlog.

Oeleflaffel | 09-07-15 | 16:46

@mmx | 09-07-15 | 16:21

Politiek correcte extremisten hebben daar een handje van. In principe mag iedereen met een onwelgevallige mening weg. Tsja, als je zo denkt is het makkelijk om te veronderstellen dat andere mensen ook zo denken.

Parel van het Zuiden | 09-07-15 | 16:46

@mmx | 09-07-15 | 16:21

Politiek correcte extremisten hebben daar een handje van. In principe mag iedereen met een onwelgevallige mening weg. Tsja, als je zo denkt is het makkelijk om te veronderstellen dat andere mensen ook zo denken.

Parel van het Zuiden | 09-07-15 | 16:45

@miko | 09-07-15 | 16:41
Als je jezelf superieur mens opstelt, zoals Freek, dan moet je niet te beroerd zijn om toe te geven dat je fout zit. Dat je hebt meegeholpen aan het vernietigen van vele Inkatha's.

i-Wonder | 09-07-15 | 16:43

@i-Wonder | 09-07-15 | 16:27
Maar natuurlijk kon Freek dat wel weten. Net zoals *iedereen* die in de jaren '80 t.v. keek en zag de brandende autobanden om de nek van iedereen die niet bij die moordenaarsbende van het ANC hoorde!

Lupuslupus | 09-07-15 | 16:43

Wat een onzin dit.
Freek de Jonge was tegen apartheid, net als heel veel meer mensen. Hij bestreed dat niet gewelddadig. Dat de donkere bevolking nu een puinhoop van dat land maakt rechtvaardigt apartheid niet.

Janloel7282 | 09-07-15 | 16:43

70.000 blanken sinds 1994 in Zuid-Afrika beestachtig afgemaakt. Ook kleuters en baby's.
En hier maakt men zich druk om 1 moord op 1 gekleurde man. Over selectief racisme gesproken.

shenkie7 | 09-07-15 | 16:43

Bosma zij partijleider wil alle jihadisten vrij baan geven naar Irak en Syrie waar ze kunnen deelnemen aan jihad en genocide. Vertel eens Bosma,hoe sta je daar tegen over? Uiteraard zijn Yezidi's,Koerden en Sjiieten niet relevant. Toch?

miko | 09-07-15 | 16:41

Martin loopt nu zelf te freken als een sofist.

RickTheDick | 09-07-15 | 16:41

Dat is wel weer erg kort door de bocht, Bosma!

Jippie | 09-07-15 | 16:39

Van links mogen negers en moslims alles zeggen, alles doen en alles KRIJGEN.
Is er bijvoorbeeld 1 woord aan de er is te weinig kleur opmerking van die journaal negerin besteed?

De finale eindbaas | 09-07-15 | 16:38

@Reinaert | 09-07-15 | 16:09
Voor zover ik weet was de invloed van Freek op J'burg destijds vrij gering. We moeten 'm niet belangrijker maken dan-ie was, ook al komt dat politiek gezien nu even goed uit.

En: is dit echt nog een issue? Lou de Jong zou er trots op zijn.

rara | 09-07-15 | 16:37

PrettyImportant | 09-07-15 | 16:17
Er wordt ook nergens geroepen dat Freek voor Genocide is, wel dat hij een dubieuze partij openlijk heeft gesteund die (typisch links), bij geen normale discussie of oplossing geweld gerechtvaardigd vinden. Tegen de 'blanke' onderdrukker wel te verstaan, of andersdenkenden.
Dat ANC daarnaast erger blijkt dan de blanke boeren qua racistisch geweld en discriminatie, dat is de boodschap die de gemiddelde goedprater nooit wil horen en zien.

Cuyahoga | 09-07-15 | 16:24
Dat is nou humor. Ik voel me als winderige blanke ook niet gediscriminazied nu.

Brunssum73 | 09-07-15 | 16:37

Bruin water uit de kraan na de afschaffing van de apartheid; echt weer iets voor Bosma om zich daar druk om te maken. En ondertussen het apartheidsbewind in Jeruzalem steunen dat wetten aanneemt die Palestijnen het recht ontzegd land te kopen waar hun ouders woonden.

Simon_GS | 09-07-15 | 16:35

We mogen aannemen dat Martin Bosma zijn functie als tweede ondervoorzitter mag neerleggen, vanwege "misbruik van de Kamer als decor voor een persoonlijke boodschap", ofzo. Ze verzinnen wel iets. Want kom zeg, een beetje op persoonlijke titel in de Tweede Kamer gaan zitten orakelen, dat moeten we niet willen met z'n allen.

Kameroudste | 09-07-15 | 16:35

Martin Bosma is een baas

Maarwiewastelefoon | 09-07-15 | 16:34

Wat een onzin.Was die Bosma eigenlijk al geboren toen dat speelde? Denk dat hij toen nog aan de tiet van zijn nicht hing.

Rest In Privacy | 09-07-15 | 16:34

Als ik Freek op Texel zie zal ik hem er eens naar vragen.

MyCatIsDoingThis | 09-07-15 | 16:33

2-eme rep | 09-07-15 | 16:27
Heeft u het boek gelezen?

Komputernurt | 09-07-15 | 16:33

-weggejorist-

Rest In Privacy | 09-07-15 | 16:32

@2-eme rep | 09-07-15 | 16:27
Er zegt toch niemand dat Inkatha heilig is? Dit ging over het ANC, jouw "nee jij" argument is zwak.

i-Wonder | 09-07-15 | 16:32

Youtube wijst aan het einde filmpje op nog zo'n figuur. Dat kan geen toeval zijn!
i.imgur.com/LlEJEg1h.jpg

Dhr. de Wit | 09-07-15 | 16:32

Je kan zeggen wat je wilt, maar dekolonisatie is het slechtste wat Afrika ooit is overkomen.

je suis bier | 09-07-15 | 16:31

Een fascistoide mafklapper die een communistische mafklapper op morele gronden de les leest. Het blijft amusant en aandoenlijk tegelijk.
.
Wat een land mensen. Wat een land.

De Libertariër | 09-07-15 | 16:29

Beeeeeetje kinderachtig van Martin om deze ouwe koe uit de sloot te halen. Had ik niet van hem verwacht. Martin heeft dat niet nodig, scoren over de rug van een seniele bejaarde.

VanBukkem | 09-07-15 | 16:29

Tijd voor een "Wir haben es nicht gewüsst"-momentje voor Freek.

Wat zou Bernhard gelachen hebben als hij dit nog had meegemaakt.

XHannibalX | 09-07-15 | 16:28

Zijn vorige boek was ook zeer de moeite van het lezen waard.

frisenfruitig | 09-07-15 | 16:28

Pure geschiedsvervalsing van Bosma.
Inkatha voerde oorlog tegen de Bantoes, met steun van het regime.
Inkatha had de mijnwerkers, die hadden inkomen werk, vakbond, organisatie.
Bantoes hadden niets van dat alles.
Het waren de zulu die massaal de sloppenwijken introkken voor rooftochten.
De politie deed niets.
En inderdaad, het ging hard tegen hard.
Oorlog weet je wel...
---
bloed aan onze handen vanwege ZuidAfrika?
Ik ben er trots op dat apartheid verdwenen is. Dat zou onder Inkatha nimmer (!!!) gebeurd zijn.
Genocide?
Hoe durf je!
Wel eens van de waarheidscommissie gehoord?
-
nee Bosma... jij wilt links graag wegzetten als moordenaars. Dat is prima hoor. Het is van t zelfde nivo als Castro aanwrijven dat er mensen gedood zijn in de jaren 50/80 in Latijns Amerika door t linkse verzet.
-
Laten we even niet vergeten met wat voor een regimes de wereld te maken had in die tijd... ok?
-
zwak en laf
het halve verhaal vertellen

2-eme rep | 09-07-15 | 16:27

Een beroep doen op Freeks redelijkheid. Ik wens Bosma succes.
Geen knip voor de neus waard zeggen ze wel eens.

Griekenland | 09-07-15 | 16:27

Freek kon het destijds niet weten maar als hij integer is zou hij nu actie voeren tegen het ANC. Daar zit zijn lafheid, hij durft niet tegen zwarte racisten actie te voeren, alleen tegen witte racisten.

i-Wonder | 09-07-15 | 16:27

Wees blij dat Freek eindelijk zijn mond houdt.

VanBukkem | 09-07-15 | 16:26

Wat een kneus ben je, Bosma.
Leuk van van Rossum dat ie jou revisionistische flut boekje weer eens plugt maar dan wordt het wel tijd dat je gewoon toegeeft dat zelfs Wilders je eigenlijk een racist vind en je eerst de alle betwistbare onzin en de uit je bewezen duimzuigerij uit je stompzinnige werkje moest schrappen om het überhaupt gepubliceerd te krijgen.
Maar dat weet van Rossum dan weer niet.
En hey GeenStijl, doe ook jullie definitie van genocide eens duidelijk.
Armenië blijkbaar wel, Srebrenica dan weer niet maar nu Soweto voor het gemak weer wel?

Mike Oxlong | 09-07-15 | 16:26

Wow; krachtige boodschap. Ik werd altijd voor complete alu-hoedjes waanzichte weggehoond als ik op school of tegen de collectedame aan de deur zij dat het ANC gevaarlijke terroristen waren. Ik ben blij dat er nu eindelijk, al is het maar een eenling, er aandacht komt voor de schaduwzijde van de anti-apartheidsbeweging. Apartheid was superfout; maar dat maakt niet automatisch dat wat anti-apartheid is, goed is.

arbanafal | 09-07-15 | 16:25

@keikoud | 09-07-15 | 16:23

Ja, jij staat natuurlijk ook gewoon 7x24 per week bij je lopende band toch ?

QBert | 09-07-15 | 16:25

Kom er maar in Joop.NL.. maak de messenger maar zwart (hopelijk is deze uitdrukking niet te racistisch)

WellusNietus | 09-07-15 | 16:24

Wat een onzin.
Iedereen weet dat getinte mensen veel beter zijn dan witte.
Een getint mens uit Afrika stapt 's morgens opgewekt uit zijn bed, groet met een glimlach zijn familie, eet een licht maar gezond biologisch ontbijt, neemt het nieuws van de afgelopen dagen nog even met zijn naasten door, doucht kort met koud water, poetst zijn parelwitte tanden, trekt zijn schoongewassen en gestreken kleren aan, kust zijn partner gedag en gaat aan zijn zinvolle dagbesteding beginnen.
's Avonds komt hij moe maar voldaan thuis, eet een lichte maar voedzame maaltijd en gaat rond het kampvuur met vrienden en familie onder sfeervolle muziek een plezierig dagafsluiting hebben.

Terwijl blanke mensen, dat weet iedereen, komen knorrig hun nest uit, laten een paar winden in hun vieze onderbroek, komen beneden, geven de hond en hun kinderen een schop, lezen grommend en vloekend de krant, wassen zich maar half, trekken hun vieze kleren van gisteren aan, en stappen al scheldend en tierend hun leasebak in om zich naar hun kantoor te begeven, alwaar ze met hun eveneens naar alcohol en zweet stinkende collega's hun duistere werkzaamheden gaan uitvoeren.
's Avonds als hij thuiskomt, gromt hij naar zijn vrouw en kinderen, eet 6 gehaktballen met mayo, zuipt een half krat bier leeg, op woensdag krijgt zijn vrouw en beurt, waarna hij al ronkend in slaap valt.

Dus getinte mensen zijn altijd beter dan blanke, altijd.
Dat had Freek vroeger al begrepen.
Net zoals Hariet Duurvoort, Sunny Bergman, Frank van der Linde, Anouk, het journaal, Anja Meulenbelt en Tineke Bennema en consorten dat nu ook zo goed begrijpen.
Daarom moeten we zoveel mogelijk getinte mensen hier naar toe halen, zodat de vieze vette blanke medemens langzaam uit ons straatbeeld zal verdwijnen.

Cuyahoga | 09-07-15 | 16:24

En, want, waarom Martin? Het komt allemaal een beetje vergezocht over voor een politicus die gewoon als taak heeft het land te besturen. Het lijkt meer een persoonlijke hobby die hij wat aandacht wil geven via zijn publieke functie. ...of hij heeft echt geen zak te doen en gaat maar een beetje ouwehoeren over z'n boekje.

keikoud | 09-07-15 | 16:23

PrettyImportant | 09-07-15 | 16:17

Het was bekend waar het ANC zich toen al op grote schaal schuldig aan maakte, maar ze knepen een oogje toe want racisme en apartheid zij nou eenmaal een one-way street. Niets praat de houding van de linkse kerk goed.

Desmoulins | 09-07-15 | 16:23

@PrettyImportant | 09-07-15 | 16:17
Goh. Maar het is wel salonfähig als diezelfde Freek de Jonge c.s. Geert Wilders voor van alles en nog wat uitmaakt en hem beschuldigt van haatzaaierij?

Dhr. de Wit | 09-07-15 | 16:23

@brutus68 | 09-07-15 | 16:22

Er hat es nicht gewusst ?

QBert | 09-07-15 | 16:23

Feit blijft dat het ANC Zuid Afrika in de afgrond aan het werken is.

robert1 | 09-07-15 | 16:22

Freek is een idealist die keer op keer teleurgesteld is in zijn idealen maar dit nooit zal durven toe te geven. Verder is het volstrekt belachelijk Freek medeplichtig te verklaren aan genocide. Je kunt hem hooguit blind idealisme verwijten.

brutus68 | 09-07-15 | 16:22

@Dikr | 09-07-15 | 16:16
Haha, jij bent wel lekker ingesteld of denk je dat afrekenen alleen maar vermoorden kan zijn?

mmx | 09-07-15 | 16:21

Gelukkig is de foto erg on topic voor de tijd van het jaar. *dit weekend weer BBQ-en gaat*

Kapitein Stijlvol | 09-07-15 | 16:21

man,man,man.
Namen en shamen, alleen maar om het namen en shamen ?

jimbo888 | 09-07-15 | 16:20

@Janusinjeanus | 09-07-15 | 16:14

U weet goed dat de oude Le Pen daar verantwoordelijk voor is. Die proberen ze nu ook al een tijdje te lozen.
Uw argument is sowieso weer een sneu staaltje 'ja maar' zonder ook maar in te gaan op de boodschap van de heer Bosma. De waarheid is ook veel te hard voor de gemiddelde wegkijkende policor dwaas.

Desmoulins | 09-07-15 | 16:20

fail | 09-07-15 | 16:12
Misschien eerst eens het boek lezen. Bijna op de eerste pagina van het boek geeft hij duidelijk aan dat de Apartheid een verschrikkelijk iets was, maar dat er nog een verschrikkelijker Apartheid regime voor in de plaats gekomen is.

Komputernurt | 09-07-15 | 16:18

Het is niet politiek correct om uit te spreken dat het een feit is dat landen waar mensen met 'Kaukasische roots'/christelijke achtergrond de dienst uitmaken, beter georganiseerd zijn dan landen geleid door negroïde mensen (met of zonder islamitische achtergrond).

Mordax | 09-07-15 | 16:18

Jahaaa Freek. Probeer dát maar eens uit te leggen. Linkse engnek.

Aantastelijk | 09-07-15 | 16:17

Meh. Kinderachtig guilt-by-association verhaal. FdJ was anti apartheid, niet pro genocide.

PrettyImportant | 09-07-15 | 16:17

Heerlijk dit Martin, heerlijk. De hypocrisie is nagenoeg grenzeloos. Ook nu weer, met de omarming van de o zo kwetsbare en onderdrukte Mohammedaanse medemens. Sode******* nu eens op met die flauwekul. Kijk met open ogen en laat je vooringenomen moralistische gesel achterwege. En zie dan wat je aantreft. Achterlijkheid, achterlijkheid gerechtvaardigd onder de noemer van godsdienstvrijheid. Koekoek. Als je echt wilt emanciperen schop je net zo lang tegen die Islam aan tot het moment dat ook daar de dogmatische schellen van de ogen vallen. Stelletje verstikkende intellectuele nitwits.

RobberenRukkie | 09-07-15 | 16:17

@Godsammekraken | 09-07-15 | 16:04
"Afrekenen"? Serieus? Mooie mafketel ben je met zo'n IS-achtige uitspraak. Ik dacht dat de meeste reaguurders zo prat gingen op het beschermen van de vrijheid van meningsuiting.
Blijkbaar alleen als het in je eigen extremistische straatje past.

Dikr | 09-07-15 | 16:16

@seven | 09-07-15 | 16:12

Ah! U bent zo'n type die de PvdA nog steeds als links ziet? :-D

Dop in Osaka | 09-07-15 | 16:15

Freek is natuurlijk gewoon een irritante demente bejaarde maar die Bosma is helemaal een tot leven gekomen steenpuist.

Capt. Iglo | 09-07-15 | 16:15

Freek is een gutmensch, als ze het mis hadden (eigenlijk altijd) willen ze het er gewoon niet meer over hebben.

Bokito ergo sum | 09-07-15 | 16:15

fail | 09-07-15 | 16:12
Bosma verdedigt de apartheid niet, hij doelt op het feit dat Inkata, ook negers, andere stam, werden vermoord door het ANC.

seven | 09-07-15 | 16:14

Freek, lekker gewerkt pik!

Stijlloze Frank | 09-07-15 | 16:14

-weggejorist-

Janusinjeanus | 09-07-15 | 16:14

Dikr | 09-07-15 | 16:08
Freek de Jonge is niet tegen apartheid. Freek de Jonge is voor ANC apartheid de andere kant op, gericht tegen blanken.

Duifmans | 09-07-15 | 16:13

Ja, staat links opeens weer aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Net zoals eerder met de Sovjet-Unie, de DDR, de RAF en RaRa. En het lijkt erop dat het toejuichen van de Europese eenheidsworst ook een vergissing wordt. Links: getting it wrong since Marx.

seven | 09-07-15 | 16:12

Apartheid verdedigen omdat de opvolger van Apartheid ook slecht is... Da's een beetje een zwaktebod.

fail | 09-07-15 | 16:12

Dikr | 09-07-15 | 16:08
Bosma is niet goed bij z'n hoofd. Maar dat was al wat langer duidelijk.

Chow | 09-07-15 | 16:12

@uyahoga | 09-07-15 | 16:04

Dat Martin in de kamer zit, zegt meer over Nederland dan over Martin.

Zijn volgende boek heet overigens: 'Op weg naar het wachtgeld'

Dop in Osaka | 09-07-15 | 16:11

Wat er in ZA gebeurt is, is een nog vrij milde vorm van een patroon dat we de laatste paar decennia wel vaker gezien hebben:
Ja: zittend regime is behoorlijk fout en aan vervanging toe
Ja: democratie voor alle bevolkingsgroepen daar is een mooi ideaal
Maar helaas: het middel, het nieuwe regime, is vaak erger dan de kwaal.
Bovendien: de verschillende groepen staan elkaar al eeuwen lang naar het leven, en slaan elkaar weer de hersens in zodra ze de kans hebben.

Muxje | 09-07-15 | 16:10

Koekje van eigen deeg zou ik zeggen.

hubosexueel | 09-07-15 | 16:10

Maakt toch allemaal niet uit, er is leven na de dood.

a4p | 09-07-15 | 16:10

Freek is een zielige oude man die desondanks nog steeds denkt het gelijk aan zijn zijde te hebben en daarom anderen de maat te -mogen- moeten nemen.

Ik beschik niet over de feitenkennis om Bosma's betoog op waarde te kunnen beoordelen, dat laat ik liever aan hen over die méér over Zuid-Afrika weten.

Maar mijn onderbuik zegt me dat Bosma een punt heeft.

Reinaert | 09-07-15 | 16:09

En dit is niet een islamitisch probleem. Overigens denk ik dat alle strijdende partijen waar ook ter wereld zich schuldig maken aan misdrijven tegen de menselijkheid.

Rest In Privacy | 09-07-15 | 16:08

Jezus wat een kinderachtig verhaal dit. Guilty by proxy. Omdat hij tegen apartheid was. Lijkt godverdomme wel een pleidooi voor herinvoering van de erfzonde. Het failliet van de PVV als het om zuiver redeneren gaat.

Dikr | 09-07-15 | 16:08

@Cuyahoga | 09-07-15 | 16:04
Aan de PvdA: Animal Farm is satire, geen handleiding.

Min-of-meer | 09-07-15 | 16:07

Go Martin, pak die linkse hond aan.

Von Bohemen | 09-07-15 | 16:06

Cuyahoga | 09-07-15 | 16:04
Hij en zijn vrouw hebben zeker bloed aan hun handen; met name zijn vrouw.

Komputernurt | 09-07-15 | 16:06

Pats. Boem. Raak.
Realisme kennen dit soort Gutmenschen niet. Zij hebben immers dit geweld niet aan de lijve ondervonden.

Henk26 | 09-07-15 | 16:06

Linksch gedachtengoed is een enge ziekte.

Durotar | 09-07-15 | 16:06

Je weet; alleen blanken zijn fout. Of hebben er schuld aan dat er fouten worden gemaakt.

de Kent | 09-07-15 | 16:05

(snes muziekje) *FINISH HIM*

Conservativist | 09-07-15 | 16:05

Voor mensen die het boek 'Minderheid in eigen land' nog niet hebben gelezen, het is zeer aan te raden.

Komputernurt | 09-07-15 | 16:05

Man man man, wat een waanzin.

frummel | 09-07-15 | 16:05

Straks gaan ze ook nog vertellen dat Nobelprijswinnaar Nelson Mandela een terrorist en een moordenaar was.
Het moet niet gekker worden.

Cuyahoga | 09-07-15 | 16:04

-weggejorist-

Godsammekraken | 09-07-15 | 16:04

de Vara mag zich ook dood en rood schamen door het steunen van het anc de wereldwinkel ook.
Wsl de pvda heren gingen er ook mee aan de haal

Zelf was ik in die tijd in zuid afrika en zag het aan en begreep niet hoe de zgn gut mensch in nederland er met het anc vandoor ging.

dolffie | 09-07-15 | 16:03

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl