Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

VVD'er Voorhoeve: "Cancel all airstrikes"

barrelbombsopvoorhoeve.png Twintig jaar na Srebrenica en het tweede grote nationale oorlogstrauma na WOII wil nog steeds maar niet sterven en doodgaan. Integendeel. Er flikkert iemand een barrel bomb op de altijd sluimerende staats-tragedie en het beest wordt weer brullend wakker. Kennelijk is de zwijgplichtdeadline verlopen na twee decennia, want de Telegraaf opent met dikkere letters van VERRAAD dan toen die keer dat Sjuul weg moest en z'n eigen voorpagina kreeg. Oud-luchtmachtofficier Bart Wagenaar heeft de fotorolletjes van zijn geheugen ontwikkeld en zegt: 'Het was Joris Voorhoeve die luchtsteun in Srebrenica persoonlijk tegenhield'. Het ontbreken van luchtsteun is altijd als belangrijk argument gebruikt om te verklaren waarom het Nederlandse leger geen bescherming kon bieden aan de ± 8000 moslims in de enclave, die daarna door Bosnisch/Servische troepen van Ratko Mladic zijn afgemaakt. Telegraaf: Dinsdagmiddag 11 juli 1995 hield minister Voorhoeve (Defensie) persoonlijk bombardementen door F-16's tegen”, aldus Wagenaar. "Even na vijf uur moest ik VN gezant Yasushi Akashi bellen en hem met de bewindsman doorverbinden. 'Cancel all airstrikes', ik hoor het Voorhoeve nog zeggen Voormalig VVD'er Voorhoeve (nu D66, lol), ontkent uiteraard iets met de genocide te maken te hebben. Dus dat wordt een interessante zaak tegen de Staat. Uruzgan is voor niks geweest (Kamp, VVD), Dutchbat was een sof (Voorhoeve, VVD). We houden ons hart vast voor defensie met Hennis (VVD). UPDATE: Eind 1995 zei Voorhoeve in een lezing: "Waar waren de andere landen toen er tevergeefs om luchtsteun werd gevraagd?"

Reaguursels

Inloggen

Was het al opgevallen dat ie VVD'er is? Je verwacht het niet he.

* | 30-05-15 | 07:30

@jeandubois | 29-05-15 | 19:00 "… idiote conspiracy-sites … de New Workd Order … een overigens niet heel radicale richting in het denken over Amerikaanse buitenlandse politiek.
.
U heeft werkelijk geen idee waar u het over heeft. Deze mensen echter, hebben dat wél: www.globalistagenda.org/quotes.htm

ben kokhals | 30-05-15 | 06:35

@PG4161 | 29-05-15 | 21:30

Ik ken Erkelens uit eerdere jaren. Die kon met legerkisten sneller rennen dan ik op sportschoenen. Markant figuur.
Gnah, herinner me nog een uitstapje waarbij we met de maten terecht kramen in een gay bar. Is hij nog tijden mee getreiterd.
Maar genoeg gelachen, de man is 10+, de groene baret waardig.

toetssteen | 30-05-15 | 00:50

@jeandubois | 29-05-15 | 19:00
The Council on Foreign Relations is in 1921 opgericht met als doel een wereldregering te vormen, Brezinski is prominent lid van deze club. Maar de vraag blijft staan, wie nam de beslissingen bij de val van Srebrenica? Als advocaat Knoops gelijk heeft dan gaan de beslissingen die destijds genomen zijn door de VN verder dan het gegeven mandaat en overschrijden ze onze soevereiniteit en dat is precies wat de complottheorie beschrijft.

#enpassant | 29-05-15 | 22:26

Een stukje historie (artikel uit de Telegraaf van 25-06-2005):

WOENSDAG, op de eerste Nederlandse Veteranendag, zullen naast 100.000 oud-strijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog en in Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea en Korea dienden ook de 'nieuwe' militairen - bijvoorbeeld blauwhelmen op VN-missie - worden geëerd. Frans Erkelens is zo'n jonge veteraan. Als commando van Dutchbat III was hij in 1995 in Srebrenica gestationeerd. Daar speelde hij een hoofdrol in een van de heftigste gevechten waarbij Nederlandse special forces ooit waren betrokken. In nauwe samenwerking met een vrouwelijke F16-piloot van de Koninklijke Luchtmacht. Een actie waarover Erkelens tot vandaag zweeg.

F16-pilote schoot door Servische leger bedreigde verkenner Frans Erkelens te hulp

REDDENDE ENGEL

Door gezamenlijke actie werd nog grotere slachting in Srebrenica voorkomen

ROOSENDAAL, zaterdag
De beelden en geluiden zijn beklemmend en geven weer hoe levensbedreigend de situatie is voor zowel commando's op de grond als voor vliegers in hun F16's daar vlak boven. De ene stem is van Frans Erkelens, die als forward air controller (fac'er) vanaf een bergkam even buiten Srebrenica de oprukkende Bosnische Serviërs observeert en piloten naar hun doelen leidt. De andere is van een vrouw, in de cockpit van haar Nederlandse jachtbommenwerper.
We zitten in de woonkamer van oud-commando Erkelens en kijken, bijna tien jaar na dato, naar een unieke videoband. Voor de nu 37-jarige is het weer even dinsdag 11 juli 1995, de dag dat de enclave, die door Dutchbat III moest worden beschermd, uiteindelijk zal worden overlopen door Bosnisch-Servische troepen.
De vlieger nadert met haar wingman op acht kilometer hoogte Srebrenica, nog buiten het bereik van Servisch luchtafweer, als ze radiocontact krijgt met Windmill-zero two, de codenaam van Frans Erkelens. De groene baret, toen net 27, houdt samen met twee Nederlandse collega's, twee Britten van de Special Air Service (SAS) en een tolk van de Royal Air Force (RAF) snel oprukkende eenheden van generaal Ratko Mladic in de gaten.
Erkelens maakt de vrouw in haar straaljager wegwijs en begint bij Bratunac. Omdat die stad niet op de kaart van de piloot staat, vraagt zij: 'Is Bratunac de plek waar de Nederlandse gijzelaars zitten?' Na bevestiging door de commando is er even radiostilte. Dan zegt Erkelens: 'This is Windmill-zero two, ziet u die haarspeldbocht, daar rijdt een tank, ziet u dat ding?' De vlieger bevestigt dat even later, maar dan raakt Windmill-zero two onder zwaar vuur en moet dekking zoeken. 'Pak de tweede haarspeldbocht, daar staat nog een tank, die vuurt nu op onze positie. Alles wat u ziet in de richting van het zuiden is "cleared hot" voor u.'
Duidelijke taal. De twee Nederlandse piloten weten nu dat op dat stuk weg geen landgenoten of vluchtelingen meer zitten, een gebied dat dus zonder enige terughoudendheid kan worden aangevallen.

Duikvlucht
Op de spectaculaire beelden die vanuit de F16 zijn gemaakt, is te zien dat de vrouwelijke vlieger haar toestel in duikvlucht brengt, de situatie van dichtbij bekijkt en haar eerste bom recht op de Bosnisch- Servische tank dropt. Het voertuig ontploft en andere pantserwagens uit de Servische colonne zoeken snel dekking in de berm. De piloot wil een tweede aanval inzetten boven het nu door rook en brand zwartgeblakerde gebied.
Ze vraagt Windmill-zero two om een volgend doel. Erkelens, onverstoorbaar over de radio: 'Het is een probleem voor me om overeind te komen, dan heb ik direct een tankgranaat om m'n oren. Alles ten zuiden van de plek waar je bent geweest, mag je afknallen. Alleen niet de zuidpunt van Srebrenica.'
De vlieger: 'Het zuiden, dat is een hoop, he?' De forward air controller: 'Daar zitten allemaal slechte jongens?'
De Serviërs schieten ondertussen met alles wat ze hebben op de Nederlandse straaljager, waarop de vrouw haar F16 zigzaggend naar de weg stuurt. 'I'm going in for the second time, a lot of triple-A fire', klinkt een gespannen stem over de radio. En opnieuw gooit zij een bom af, dit keer wordt Servisch geschut opgeblazen. 'We gooien alles op die weg,' zegt ze tegen Frans Erkelens. 'Mijn wingman gooit nu zijn bommen, dan moeten we helaas naar huis.' De tweede vlieger werpt zijn beide ongeleide Mk. 82's op een bunker af, waarna de jagers richting Adriatische Zee en uiteindelijk de basis Villafranca koersen. 'Hé bedankt, hou je haaks!' zijn de afscheidswoorden van de Nederlandse commando.
Als de videoband is afgelopen, zegt Frans Erkelens: 'Wij maakten als 108 compagnie commandotroepen deel uit van Dutchbat III en werden met name ingezet voor verkenningspatrouilles. Toen de Bosnische Serviërs steeds verder oprukten richting Srebrenica zijn we in de avond van 10 op 11 juli de enclave uitgegaan.'
Vanwege zijn erecode als commando vertelt Erkelens er niet bij dat er een beroep op hem werd gedaan het levensgevaarlijke forward- air-controllerwerk te doen, omdat de gewone fac-infanteristen van Dutchbat III mentaal niet in staat bleken de klus te klaren. Ze waren simpelweg niet tegen de situatie opgewassen. Een van die militairen gooit zelfs nog bijna roet in het eten door op het moment dat de Nederlandse jets opduiken helemaal panisch van angst en nota bene vanuit een veilige positie de jachtvliegers op te roepen. Ook dat is in het radioverkeer tussen Erkelens en de F16-piloot kraakhelder te horen.

Op komende Veteranendag worden 'nieuwe' militairen geëerd

'Deze actie vond plaats even ten zuiden van de enclave', vertelt de oud-commando. 'De Britten gingen met ons mee omdat ze over satellietverbinding beschikten naar het hoofdkwartier in Sarajevo, wij hadden de fac-radio. We kozen het hoogste punt aan de zuidkant van de stad, met een overzicht op de zendmast en het gebied waar de mannen van Mladic zaten. Een locatie in de voorste linie, in de bloedhitte vanuit een soort bunker. Wat we zagen leek wel een slechte film over de oorlog in Vietnam. Overal oprukkende militairen, compleet met pantserwagens en tanks. Een enorme overmacht. Wat wij daar hebben meegemaakt? Hoe slecht de dingen misschien ook nog kunnen gaan lopen in het leven, dit vergeet ik nooit meer.'
Twaalf uur lang ligt sergeant Erkelens met zijn team op de loer, terwijl de Bosnische Serviërs, niet op de hoogte van de exacte schuilplaats van de commando's, tank- en mortiergranaten afvuren. Terwijl de Nederlanders samen met de Britten ondertussen spotten, een 'target list' opstellen en de coördinaten doorsturen naar Sarajevo. De situatie wordt helemaal grimmig als een eenheid Bosnische moslimstrijders arriveert en dreigt de Nederlanders en Britten dood te schieten als er 'niet eindelijk luchtsteun' komt. Erkelens weet hen te kalmeren. 'Is dit míjn land' Voer je eigen oorlog, wees blij dat we hier zijn om jullie te helpen!'
Plotseling openen de moslims het vuur op de Serven en zijn de commando's op hun tot dan toe geheime locatie ontdekt. Servische tanks richten hun 105 mm kanonnen met haarscherpe precisie op de observatiepost en granaten slaan overal in. Tot de komst van twee Nederlandse F16's uitkomst brengt. Die toestellen hingen al een tijd boven de Adriatische Zee 'in de wacht'. De bemanningen smeekten Sarajevo om toestemming, zodat ze eindelijk in actie konden komen. Detachementscommandant Jouke Eikelboom had er vanaf de basis Villafranca in Noord-Italië tijdens het hele beleg van Srebrenica al op aangedrongen dat zijn F16's als eerste een luchtaanval zouden mogen ondernemen. 'Het waren immers onze maatjes, daar op de grond.'

Na de inzet van de twee jachtvliegtuigen wordt het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Sarajevo met mortieren beschoten door de Serviërs. Dutchbat-commandant Karremans krijgt in zijn hoofdkwartier in Potocari een telefoontje van één van de Nederlanders die in Bratunac worden gegijzeld. Mladic heeft gedreigd hen te doden en grote aantallen moslimvluchtelingen te executeren als de luchtaanvallen doorgaan. Op dat moment worden andere F16's en Amerikaanse A10 grondaanvalsvliegtuigen teruggeroepen.
'Maar ondanks dat, hebben wij de Servische aanval twaalf uur kunnen vertragen', stelt Frans Erkelens. 'Duizenden vluchtelingen zijn zo uit handen van Mladic gebleven. Maar daar hoor je niemand over. Dankzij de Nederlandse luchtsteun hebben wij het er levend afgebracht. In de chaos na het bombardement konden we vanuit onze "last blocking position" wegkomen.'
Na terugkeer in Nederland heeft Erkelens zijn 'reddende engel', inmiddels captain op een Boeing 737 van Transavia, ontmoet. Hij heeft zelfs nog een vlucht in een F16 gemaakt.
Over de massale internationale kritiek die op Dutchbat III neerstreek toen bleek dat 7500 moslimmannen uit de enclave Srebrenica door de Servi‰rs werden vermoord, zegt Erkelens: 'Door het juiste te doen, vreest gij niemand. Bijna 25.000 vrouwen, kinderen en oude mannen hebben wij onder soms levensbedreigende omstandigheden, door te vechten, ondanks de druk van criminele bendes en ondanks de sterk verminderde inzetbaarheid van Dutchbat III, naar veiliger gebied kunnen brengen. Dankzij ons kunnen die mensen nu hun verhaal vertellen; over hún oorlog, die niemand ooit mag vergeten, opdat deze zich nooit herhaalt.'
In Nederland vroeg de commandant van het Korps Commandotroepen (KCT) een dapperheidsonderscheiding voor de drie groene baretten aan. Jaren gebeurde er niets, totdat Erkelens een brief kreeg dat het Hare Majesteit had behaagd hem de onderscheiding te verlenen. Op 23 januari 2002 zou hem die door toenmalig minister van Defensie Frank de Grave worden opgespeld. 'Het was misschien wel het moeilijkste besluit in mijn leven, maar ik heb bedankt', vertelt Frans Erkelens. 'We deden het met een groep, dus ieder van ons drieën verdiende die onderscheiding. Toen alleen ik bleek uitverkoren, heb ik geweigerd.'

Heldhaftig
Saillant detail: de drie Engelsen van SAS en RAF kregen van de Britse koningin de Militairy Cross (MC) uitgereikt voor hun gezamenlijke optreden in Srebrenica met Nederlandse commando's. In The Sunday Times werd het verhaal paginagroot gebracht, waarbij de heldhaftige rol van Windmill-zero two en Kirk-zero one ? respectievelijk Frans Erkelens en de vrouwelijke F16-vlieger als veel doorslaggevender werd belicht dan het optreden van de drie Engelsen. SAS-sergeant Nick Cameron vertelt dat hij na een lange dag van zware gevechten, zij aan zij met Nederlandse commando's en tegen de Bosnische Serviërs, de opmars van Mladic urenlang wist te vertragen.
Opnieuw heeft de commandant van het KCT onlangs voor de drie commando's van Dutchbat een dapperheidsonderscheiding aangevraagd. Gehoopt wordt dat op woensdag, de eerste Nederlandse Veteranendag, alsnog de Bronzen Leeuw naar Erkelens en zijn twee maten gaat. Een commissie buigt zich al weken over het verzoek. De laagste dapperheidsonderscheiding, het Kruis der Verdienste, werd voor het laatst in 1996 aan een sergeant-majoor die voor IFOR in Bosnië diende uitgereikt. De Militaire Willemsorde wordt al sinds 1955 niet meer voor gevechtsacties toegekend.
Frans Erkelens hoopt op de Bronzen Leeuw voor zijn groep van toen, maar zal niet teleurgesteld of verbitterd zijn als de onderscheiding uitblijft. Want de oud-commando staat volop in het dagelijks leven, heeft geen last van trauma's zoals zo veel andere Dutchbatters, heeft nog altijd een 'groen hart' en leidt een gelukkig bestaan met vrouw en vier dochters.
'Wij deden ons werk met volle overtuiging en hebben zo vluchtelingen in veiligheid gebracht', vertelt hij. 'Die wetenschap is in feite genoeg. Ik ben vier maanden na Dutchbat III opnieuw naar Bosnië gegaan. Gedetacheerd bij de SAS hebben we door heel voormalig Joegoslavië gevechtsacties gevoerd. Bravo-Five-One was ons call sign.'
'In mei 1999 heb ik het Korps Commando Troepen verlaten. Ik wilde met mijn twaalfeneenhalf jaar ervaring officier worden om als ploegcommandant te kunnen worden uitgezonden, maar dat zat er niet in. Nu leid ik samen met een andere ex-groene baret een bedrijf dat directieleden en managers begeleidt, traint, adviseert. Srebrenica heeft mij nooit nachtmerries bezorgd. Misschien omdat ik weet dat wij daar hebben gedaan wat we moesten en wat we konden.'

Bron: De Telegraaf van 250605

PG4161 | 29-05-15 | 21:30

Voorhoefe. Dus net zo'n VVD rat als Rutte: liegen en bedriegen.
Maar nu wacht hem eeuwige schande en moet hij elke dag bidden dat hij een ex-Sebrenica soldaat per ongeluk tegen het lijf zal lopen. Want zo'n soldatenkist is zeer pijnlijk en lastig uit zijn aars te verwijderen.

appeltjesgroeneweide | 29-05-15 | 20:04

@min-of-meer @raider Twix
Ik hoop toch zo dat jullie geen baan met enige verantwoordelijkheid hebben.
gm40 | 29-05-15 | 19:55
-
Ik werk niet bij de overheid. Drie keer raden waarom.

Raider Twix | 29-05-15 | 20:01

@min-of-meer @raider Twix

Ik hoop toch zo dat jullie geen baan met enige verantwoordelijkheid hebben.

gm40 | 29-05-15 | 19:55

Voorhoeve voordragen als landverrader van de Eeuw.
En er voor veroordelen volgens de krijgswet.

Raider Twix | 29-05-15 | 19:38

Als dit waar is wordt het tijd voor een mooie aanklacht tegen deze man, met woorden als landverraad en levenslang (jammer dat we de doodstraf niet hebben laten bestaan voor dit soort dingen).

Oh wacht dit is Nederland, het land waar de rechtelijke macht en de uitvoerende macht aan het samensmelten zijn.

Min-of-meer | 29-05-15 | 19:09

Uitleg van Joris gezien op het journal.
Als die stand houdt even een excuus topic maken...

hotmint | 29-05-15 | 19:07

#enpassant | 29-05-15 | 15:27: misschien moet je Brezinski inderdaad een keer lezen - en niet afgaan op wat idiote conspiracy-sites erover zeggen. (Tip: de New Workd Order is niet een 'groep' die naar wereldoverheersing streeft maar een aanduiding van een overigens niet heel radicale richting in het denken over Amerikaanse buitenlandse politiek).

jeandubois | 29-05-15 | 19:00

Enniewee, Ratko krijgt nog wel eens een standbeeld...

wiener mit pommes | 29-05-15 | 16:21

Sun Tzu waarschuwde al 5 eeuwen voor Christus voor politici die generaaltje willen spelen.
.
Fijn om te weten dat we ondertussen zoveel hebben bijgeleerd.

quantumcollider | 29-05-15 | 16:12

@Reykjavik | 29-05-15 | 14:59 Voorhoeve en de regering zijn gezwicht omdat Mladic dreigde de gevangen genomen Dutchbatters uit de voorposten te doden. Toen was de enclave nog niet gevallen. Citaat Trouw 06/07/96, Mladic geeft geen krimp: Karremans krijgt van hem te horen dat hij de totale enclave zal verpletteren en de gegijzelde Dutchbatters zal vermoorden als de VN de vliegtuigen niet terugtrekt, wat dan ook vrijwel onmiddellijk gebeurt. Onder Servisch vuur vluchten de Dutchbatters naar Potocari.

#enpassant | 29-05-15 | 15:27

Ja, leuk stukkie. Alleen zit De Teleraaf er helaas meters naast. Het no airstrike-telefoontje van Voorhoeve werd gepleegd NADAT de enclave al was gevallen. Toen die airstrike inderdaad geen enkele zin meer. Godsamme, Sjuul Paradijs is nog niet weg of de totale chaos breekt uit ter redactie Basisweg...

Reykjavik | 29-05-15 | 14:59

@ben kokhals | 29-05-15 | 13:15
Lees The Grand Chessboard en je begrijpt onder meer het waarom van het conflict in de Oekraïne. Deze plannen zijn zo goed doordacht, subtiel en subversief dat de meeste mensen of de media er vrijwel geen notie van zal of zelfs wil hebben. Brzezinski's plannen voor wereldhegemonie sluiten aan bij het Srebrenica dossier omdat hij via de VN een wereldpolitiemacht voor ogen staat die onder controle staan van een groepering die zichzelf NWO noemt. Deze groepering beoogt o.a. om een deel van de soevereiniteit van de landen in de wereld te ontnemen. Srebrenica was destijds daarvoor al een belangrijke testcasus, citaat uit het Algemeen Dagblad van 18-7-14: 'Karremans kreeg als commandant het bevel van VN-generaal Rupert Smith om de moslimmannen over te dragen aan de Serviërs'', zegt Knoops. De Verenigde Naties zijn daarom verantwoordelijk voor het drama, benadrukken Ruperti en Knoops. 'De VN sloten een deal met de Servische legerleider Ratko Mladic over het overdragen van de moslimmannen'', vertelt Ruperti. 'Dutchbat kreeg toen het bevel de afspraak uit te voeren. Karremans had geen enkele andere keus dan hier gehoor aan te geven.' Laat dat laatste even goed bezinken: 'opdracht van de VN' & 'geen andere keus'. Wat was de inbreng van Nederland hierin? Als uit dat document gaat blijken instemmend, dan is dat eveneens verraad door de eigen regering, het terugtrekken van de luchtsteun door Voorhoeve past in dat plaatje.

#enpassant | 29-05-15 | 14:56

@WillemRuis | 29-05-15 | 13:31
'Moslims' was in Tito's Joegoslavië een etnische, geen religieuze aanduiding. De Bosnische Moslims waren nakomelingen van Serviërs die tijdens de langdurige inlijving door het Ottomaanse rijk gedwongen tot de islam waren overgegaan. Het aantal praktiserende moslims onder hen was onder Tito erg klein. Het gaat hier dus om autochtonen die door historische omstandigheden in naam moslim waren. En net als de Slovenen en Kroaten hadden ze weinig zin om door Servië gedomineerd te worden.

Wim Denkbaar | 29-05-15 | 14:51

@Ik reaguur al 5 jaar | 29-05-15 | 14:09 "Helaas heeft dit geen afschrikkende werking meer voor de nieuwe politici."
.
Die hebben sowieso niks in te brengen en worden net zo bespeeld als het publiek. Ze verdienen er alleen meer aan. Waarom wilde de VS zich militair in de Balkan mengen? "The Saudis wanted the first Islamic country in the belly of Europe; Clinton needed a new mission for NATO" [en het was een zet op het schaakbord van Brzezinsky van de Trilateral Commission]. Wat "beschermde" Nederland daar ook weer? Radicale islamisten: "…a 'protected area' for the ABiH [Muslim army]" die van uit de beschermde enclave "hit and run" terreur-operaties uitvoerde tegen veelal burgerdoelen. Toen de Serven ingrepen… waarom liet men dat gaan? Omdat het een prachtig voorwendsel was voor bombardementen en het sterken van de coalite en de publieke opinie tegen de Serven.
Eindresultaat? Missie geslaagd: "The Bosnian capital of Sarajevo, once a symbol of ethnic diversity, has become an entirely Muslim city. (…) Ethnic cleansing in this city has, unfortunately, been successfully completed."

ben kokhals | 29-05-15 | 14:40

Hans Pronk? Wiesda?

Betweetert | 29-05-15 | 14:36

Iedereen zei altijd dat het de Fransen waren die die aristrikes tegenhielden maar het gerucht ging al een tijdje dat het kabinet het zelf tegenhield. Het was dáárom dat Hans Pronk toen het NIOD rapport uitkwam zei dat hij niet kon leven met de conclusies van het rapport en zijn ministerschap inleverde. En toen trok Wim Kok de stekker uit het kabinet omdat hij niet wilde dat het rapport besproken zou worden in de TK.

Zzzzooooffff | 29-05-15 | 14:31

Joris Voorhoeve.... was ik net over die naam heen, krijgen we dit weer :

Betweetert | 29-05-15 | 14:29

toetssteen | 29-05-15 | 14:01 "De hele boevenbende [Trilateral Commission] bij elkaar. Snuf, snuf, iets stinkt er hevig."
.
Ook kruitdamp:) Ja, de mensen zouden eens moeten weten hoe ze over hun hoofd heen en achter hun rug om worden belazerd en uitverkocht. "The TPP, Monsanto, Rockefeller, Trilateral Commission, Brzezinski: All hands on deck for global, economic, corporate dictatorship" jonrappoport.wordpress.com/2015/05/27...

ben kokhals | 29-05-15 | 14:28

Gatsie... ook die steen moest onderop blijven. Ach, het lukt ze dus eenvoudig om de waarheid twee decennia verborgen te houden, en de betrokken medewerkers zijn niet meer te vervolgen. Prima strategie dus........ waar zouden we dat nog meer kunnen toepassen?! Oh wacht....

Betweetert | 29-05-15 | 14:25

Het kabinet Kok is al gevallen op Srbreniça. Dus wat je nog kan doen is dat de nabestaanden van die 8000 vermoorde mannen gaan procederen tegen die Nederlandse politici van toen en dat die dat dan van hun wachtgeld betalen. Helaas heeft dit geen afschrikkende werking meer voor de nieuwe politici.

Ik reaguur al 5 jaar | 29-05-15 | 14:09

Niet het leger, maar de minister is in een democratisch land eindverantwoordelijk. Dus Voorhoeve graag alsnog graag voor het tribunaal om zich te verantwoorden voor oorlogsmisdaden. En de Srebrenicavrouwen moeten hun rekening maar zien te verhalen op deze droplul. Die overigens uitstekend bij D66 past.

Angelica | 29-05-15 | 14:05

Al de in's en out's daargelaten, het beeld dat ik nooit zal vergeten is het filmpje met die lafaard van ene Karremans met die Servische lul. Zelden heb ik me zo geschaamd om Nederlander te zijn. Je als z.g. gezaghebbende millitair je zoo laten afzeiken alsof je een schooljochie bent van zeven jaar die nog niet opgewassen is tegen de brute schoolmeester.

Rest In Privacy | 29-05-15 | 13:56

Ik vraag me toch af waarom de Serviërs zo een grondige hekel aan moslims hadden destijds. Oh wacht.

WillemRuis | 29-05-15 | 13:31

Nationale oorlogsdrama? Kom kom nou.
De moslims hoor je ook niet als IS weer dagelijks 8000 mede moslims onthoofden, vermoorden of verkrachten.
Als ze zelf er geen problemen mee hebben, wat lopen wij dan nog krampachtig moeilijk te doen.

Wim Venijn | 29-05-15 | 13:21

VVD66 Dubbele pet Voorhoeve?
Die is niet zomaar ex MinDef en nu lid van de "Adviesraad Internationale Vraagstukken" van het ministerie van Buitenlandse Zaken enzo, maar bovenal sinds jaar en dag lid van The Trilateral Commission; European Group:
.
"Joris Voorhoeve, Chair, Oxfam Novib, The Hague; Professor of International Organisations, Leiden; former Member of the Council of State; former Member of the Dutch Parliament; former Minister of Defence"
.
Deze oppermachtige neocon- en globalisten-club waar geld geen énkele rol speelt (opgericht door Brzezinsky en Rockefeller) www.youtube.com/watch?v=rHWrceNajf4 is dé motor voor het doorvoeren van een "nieuwe" oude politieke en economische orde. Kijk maar om u heen waar het naartoe gaat. De leden sturen daartoe achter de gordijnen rechtstreeks of via hun netwerken de politiek en economie aan. Luistert en huivert (kore video): vimeo.com/128960699

ben kokhals | 29-05-15 | 13:15

Takki Yah | 29-05-15 | 09:56
Het geeft toch te denken dat NL kennelijk die betalingen zich gewoon laat aanleunen. Daar spreekt niet echt een krachtige positie uit. We weten t niet, maar ik vertrouw niet op de onschuld van onze toemalige leider Joris.
V.w.b. het door u gewenste inzicht: goed punt. Maar de vlaggen staan zo dat dit er nooit van zal komen.

BlowingBubbles | 29-05-15 | 13:02

Een majoor. Ja, die zal wel weten hoe de besluitvorming op het niveau van de minister ging.

jeandubois | 29-05-15 | 12:59

Bart Wagenaar schrijft al jaren in "wat u zegt" rubriek van de Televaag. Dus wel een beetje raar dat ie nu z'n hart wil luchten.
Zal vanavond wel op ieder kanaal te zien zijn.

mierus | 29-05-15 | 12:46

Ik ben ook benieuwd naar Joris' uitleg hierover.
Maar houd er nog rekening mee dat hij slechts de boodschapper was na overleg op hoger / gezamenlijk nivo, waarbij hij zijn zin niet kreeg.

hotmint | 29-05-15 | 12:41

Als we de politiek net zo streng zouden behandelen als de politiek de burger behandelt, zouden de meeste politici een flinke celstraf uitzitten. Machtsmisbruik, fraude, verduistering, witwassen, moord, landverraad en nu zelfs medeplichtigheid aan genocide*. Gaat lekker, zo.

*De genocide in Srebrenica is natuurlijk geen echte genocide, want het voldoet niet aan de definities. De Serviërs hebben alle mannen van vecht-leeftijd omgebracht, in een situatie waarin niet duidelijk zichtbaar was wie burger was en wie vechter. Onze jongens zaten namelijk wel degelijk moordlustige Jihadi's te beschermen. Maarja, de VN heeft er een uitzondering voor gemaakt. Een beetje net zoals ze de Palestijnen tot eeuwige vluchtelingen hebben gebombardeerd. Zullen vast geen politieke redenen achter zitten, toch?

Piet van het Padje | 29-05-15 | 12:38

En nu? Politieke verantwoordelijkheid bestaat niet en Voorhoeve gaat gewoon weer vrolijk verder met zijn leven.

XaleX_2 | 29-05-15 | 12:27

Deze zaak is tot nu toe gegaan over beeldvorming (in de steek gelaten door de internationale gemeenschap, met name Janvier, en het maximale gedaan onder moeilijke omstandigheden). Niet over de feiten: eigen veiligheid voorop, geen kogel gericht op Bosnische Serven geschoten, de staat (en niet de VN) die de 'evacuatie' start, de wetenschap van Dutchbat over het lot dat de mannen stond te wachten.

Der Icebear | 29-05-15 | 12:23

Aiiiii, dat is wel een heel zware aantijging die zou ik liever niet op mijn conto hebben. Als het waar is, en dat ziet er naar uit, dan is dus deze ex minister van defensie mede verantwoordelijk voor deze genocide. Logisch dat hij nu lid is van D66 de voorzitter van de parlementaire enquête commissie Srebrenica was ook een D66'er en toen hebben we er niks over gehoord.

Toetsiemonster | 29-05-15 | 12:22

Landverraad is niet vreemd binnen de VVD.

biscaya | 29-05-15 | 12:22

NL ministers van defensie zijn altijd van die watjes.. en tegenwoordig typistes.
-http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_ministers_van_Defensie

(c)ZWITSUL | 29-05-15 | 12:22

@necrosis | 29-05-15 | 09:09
Als dit echt waar is, mag die Voorhoeve aan de hoogste boom.

deluiegriek | 29-05-15 | 12:21

Het gesprek tussen Voorhoeve en Akashi waar nu over wordt gesproken, is eerder beschreven in het NIOD-rapport op pagina 2303, als ook aangehaald door M.J. Faber, Srebrenica, De genocide die niet werd voorkomen, op p. 130-131. In een telefoongesprek dat Voorhoeve eerder op 11 juli 1995 voerde met Akashi, had Voorhoeve al laten weten dat slechts close air support moest worden verleend (p.2235 NIOD): ‘(...) if the local commander finds that it is essential for the safety of his blue helmets.' Alleen luchtsteun voor de eigen veiligheid van Dutchbat dus en zodra die eigen veiligheid later die dag in gevaar kwam, heeft Voorhoeve de luchtsteun stopgezet.

Der Icebear | 29-05-15 | 12:19

Als dit bericht waar is, dan is Voorhoeve niet alleen een toneelspeler en gewetenloze leugenaar, maar ook een smerige landverrader die alsnog opgehangen behoort te worden aan de hoogste boom. Was het zo moeilijk om de beslissingen op het slagveld over te laten aan de militairen (Karremans) ter plekke? Voorhoeve heeft meer dan achtduizend doden op zijn geweten.

Wladimir 1928 | 29-05-15 | 11:59

Altijd al een über-gluiperd gevonden, die Engnek van een voorhoeve.

vliegende knorrepot | 29-05-15 | 11:54

@krem | 29-05-15 | 11:02
Wat nieuw is, is dat iemand die destijds in het DCBC zat het bevestigt. Het belang - dat Nederland effectieve controle heeft uitgeoefend over Dutchbat en daarmee aansprakelijk is - dringt binnenkort nog wel verder door.

Der Icebear | 29-05-15 | 11:54

@GeenGebruiker | 29-05-15 | 10:13
Dat 'danger close' is in Den Haag verzonnen vanwege het dreigement van de Bosnische Serven om de 55 Dutchbatters, die zich vrijwillig tot krijgsgevangenen/gegijzelden hadden laten maken, te doden. Als troepen te dicht op elkaar zitten vraag je toch geen luchtsteun aan? De Nederlandse staat heeft de eigen veiligheid van Dutchbat het belangrijkst gemaakt. In dat licht zijn ook de door Dutchbat geconstateerde oorlogsmisdaden niet gemeld. Alles om een confrontatie te vermijden.

Der Icebear | 29-05-15 | 11:50

Geachte meneer Voorhoeve, wilt u zich nu eindelijk eens melden voor het hekje van het internatonaal strafhof te Den Haag.
Of beter nog, begeeft u zich enkele reis naar Nürnberg, waar u "Nicht Schuldig" mag pleiten zo veel u wilt, zolang u daarna maar de capsule die u is meegegeven tussen uw tanden stukbijt.

Zoetwaterpanharing | 29-05-15 | 11:46

Ales | 29-05-15 | 11:28 Eens!

Ze hadden moeten ingrijpen! Stelletje kneuzen, hadden ze nou niets geleerd van de deportaties 40 jaar eerder...

bwest | 29-05-15 | 11:41

't Was een trio Kok-Van Mierlo-Voorheove. Als er nou drie mensen zijn die je niet aan het roer wil hebben ik een oorlogssituatie dan zijn het die drie wel. Ik vind het onbegrijpelijk dat met name Voorhoeve als minister van Defensie nooit strafrechtelijk vervolgd is. Alles is destijds op Karremans gegooid. Dat die smeerlap als 'deskundige' van Clingendael nog altijd door de Kerkelijke media wordt opgevoerd zegt eigenlijk alles. D66 past inderdaad veel beter bij Voorhoeve dan VVD.

Ales | 29-05-15 | 11:28

Tel Aziaat 11:06
.
Deze oorlogsmisdadiger verdient het inderdaad om opgeknoopt te worden (en dan komt hij er nog genadig van af), maar dan natuurlijk niet omdat hij weigerde luchtsteun te geven. Hij verdient de galg omdat hij in de eerste plaats al besloot om mee te doen aan een conflict waar hij (of zijn onderdanen) niets mee te maken hadden.
.
Dit is gewoon een oorlogsmisdadiger die duizenden doden op zijn geweten heeft.

De Libertariër | 29-05-15 | 11:25

Echt traditie. De firma Oranie liet in 1940 de boel de boel om Benno ons in de bek te laten uitlachen. Im 1948 liet men de jongens -waaronder ook mijn vsder- weer in de stront zakken in Oost Indië. Door een Aqua Rosa Msxima Forma. In 1969 weer een gezagscrisis waar dienstplichtigen -huh, wat is dat- als ik het leger overeind houden. Een volgende wegloopflapdrol krijgt in 1994 het commando over de jongens m/v in Bosnië. Weer in de stront gezakt. En idd nu Botox Hennis, die alles spannend vindt. Verdwaasd land met steeds meer verwarde mensen.

61 | 29-05-15 | 11:21

WHO F*CKING CARES?

Man man man, het is een penibele situatie, mensen nemen besluiten (ja NEMEN en niet maken zoals tegenwoordig mode schijnt te zijn). Soms zijn die besluiten juist, soms goed, soms minder goed. Maar meestal is het beter een besluit te nemen dan te lang af te wachten.

MarcS | 29-05-15 | 11:18

Kunnen we niet gewoon een volksrechtbank oprichten speciaal voor de vervolging van VVDers? Want ik weet nu al, wanneer de stront de ventilator raakt dat we echt geen flikker hebben aan Hennis. Die gaat met haar typmiep opleiding hoogstens puur per ongeluk de goede keuze maken.

Vrije Nator | 29-05-15 | 11:10

Als dit waar is, moet de beste man eigenlijk gewoon hangen voor het paleis op de dam....
Maar levenslang zonder IV vind ik ook acceptabel.

Rest In Privacy | 29-05-15 | 11:06

En waarom is dit nieuws ? Dit is toch al jaren bekend ? Het staat in ieder geval al jaren zo op Wikipedia dus ik kan het nieuwtje en de ophef hierover niet zo goed begrijpen.

krem | 29-05-15 | 11:02

Jan Peter moet ook veroordeeld worden vanwege het feit dat hij NL in een illegale oorlog in Irak betrokken heeft.
Bush en Blair gaan al gedaagd worden in Kuala Lumpur.

Piet van den Hoek | 29-05-15 | 11:02

Arme Voorhoede, je ben uitgespeeld! En ongeloofwaardig verklaart! Doei!

de.suriXL | 29-05-15 | 11:02

Voorhoeve = the ultimate politieke Gûtmensch
die al dartelend en madeliefjes plukkend wegkijkt
van de dampende drollen en enge meneeren verderop in het plantsoen.

Berthe | 29-05-15 | 11:01

@Dubbeldibbel 10:49
.
'Europa' is een werelddeel. Je kunt geen werelddeel afpersen, hooguit inwoners van een werelddeel. Via de EU bijvoorbeeld.
.
Stop de EU newspeak!

De Libertariër | 29-05-15 | 10:59

Als je als interventiemacht (blauwhelmen) echt wat wil bewegen, moet je zowel de middelen als de ballen (politieke ruggesteun) hebben om actie te ondernemen. Anders kun je gewoon thuis blijven en een resolutie schrijven dat je er niet mee eens bent.

PisFinger | 29-05-15 | 10:56

Wat een zegen is die Staat der Nederlanden toch. Zo blij dat ik daar onderdaan van mag zijn!
.
Spelen illegitiem oorlogje op mijn kosten in een gebied waar ze NIETS te zoeken hebben, veroorzaken vele doden en liegen er vervolgens decennia over tegen het belastingvee!
.
Gelukkig zal het allemaal geen consequenties hebben voor de verantwoordelijken. Hoofdelijke aansprakelijkheid voor bewindslieden in dienst van de Staat is gelukkig door de Staat afgeschaft. Het helpt natuurlijk ook erg mee dat als de Staat al besluit dat de Staat iets verwijtbaar is, dat de Staat vervolgd zal worden door een orgaan van diezelfde Staat, waarin de Staat getoetst zal worden aanwetten van diezelfde Staat.
.
De Staat zij dank zal het allemaal met een sisser aflopen voor de verantwoordelijken van de Staat. Heersers die accountable to anyone zijn moeten we natuurlijk niet willen. Ach, en die paar duizend doden. Peanuts joh.
.
Glas, plas, was. En nu in koor: 'Leve de Staat' !!

De Libertariër | 29-05-15 | 10:56

Sterker nog, we hadden daar helemaal geen troepen heen moeten sturen.

drs. P | 29-05-15 | 10:54

Dit incident wordt door moslims gebruikt om de Nederlandse staat en Europa af te persen, en ons een slecht geweten aan te praten. Die paar duizend doden zijn tragisch, maar het is slechts een incident vergeleken met de honderdduizenden doden en honderden jaren van systematische onderdrukking, bekering onder dwang van kinderen, vernietiging van de inheemse cultuur en economische uitbuiting, van de autochtone bevolking van de Balkan door de moslim kolonisten. (en dat hebben ik het nog niet eens over de miljoenen doden die Islam wereldwijd veroorzaakt heeft sinds dat de pedo-"profeet" honderden joden liet onthoofden).
Het is net zo belachelijk als die Denk-debiel die zit huilen over de narcistische psychopaat Breivik en islamophobie, maar ondertussen wel de massamoord van duizenden christenen in het Midden Oosten door ISIS ignoreert.

De servische leiders zijn wellicht tokkies, maar ze begrepen hun geschiedenis wel: zachte heelmeesters maken stinkende wonden, en de Islam bestrijd je niet door appeasement en vredesverdragen want die rust niet voor dat alles aan de islam is onderworpen.
Die rechtbank in Den Haag is een aanfluiting want de Karadzic, Mladic etc waren al schuldig verklaard voordat ze gearresteerd waren, en de geschiedkundige context van dit vreeslijke incident wordt helaas volledig geïgnoreerd.

Feit is dat wij Nederlanders en Europeanen destijds aan de foute kant van de geschiedenis gestaan hebben, en onze kleinkinderen zullen hier voor de rekening betalen.

DubbelDibbel | 29-05-15 | 10:49

Het past volledig in het beeld van de lafheid van VVD om ook de Genocide op de Armenen ronduit te erkennen. VVD... bah..
Entergava | 29-05-15 | 10:40
Ga je mond spoelen mafklapper. Los van het feit de moord op 8000 mensen verschrikkelijk is, ongeacht welke religie zij aanhangen, is dit gewoon een enorme schande voor ons land als dit waar blijkt te zijn. En daar twijfel ik niet aan.

BlowingBubbles | 29-05-15 | 10:48

Entergava | 29-05-15 | 10:40 En daarna voor het oorlogstribunaal brengen.

zeg maar jansen | 29-05-15 | 10:44

@witchmaster | 29-05-15 | 10:32

Ik neem dat als jij mannen schrijft jij eigenlijk kameraden bedoeld???

Skunk57 | 29-05-15 | 10:44

-weggejorist en opgerot-

Entergava | 29-05-15 | 10:40

Er wordt ook gesteld dat de order "cancel all Airstrikes" pas werd gegeven NA de val van de Enclave, en in dat geval is het wel de juiste beslissing geweest.

TheStef | 29-05-15 | 10:38

en zeuren over links hahahaha terwijl je door rechts wordt verraden , stem toch op de pvv mannen weet wat je doet en leer van de geschiedenis

witchmaster | 29-05-15 | 10:32

@Bad Karma | 29-05-15 | 10:24
Nee, wij zijn volkomen achterlijk hier.
We zitten de hele dag te wachten op figuren zoals jij die dat komen bevestigen.

BigusDickus | 29-05-15 | 10:29

De staat der Nederlanden heeft nooit iets geleerd sinds de politionele acties in Indonesie , als wijzen naar anderen. Laf volk zijn we toch.

voedselbankier | 29-05-15 | 10:29

Was meteen de laatste effectieve VVD actie tegen de islamisering van Europa. Toch nog bedankt, Joris!

R. Ketelsteen | 29-05-15 | 10:28

Weg met Joris en opgerot.
Wat een vies mannetje. En die Karremans heeft hem nog nooit verraden ondanks dat hij de complete kar met stront over zich kreeg.

Ploegschaar | 29-05-15 | 10:28

Ja, Voorhoeve was 1 van "onze" politieke krachtpatsers die nooit aan de tand gevoeld worden wanneer "de schuld" eerlijk verdeeld wordt onder hun ondergeschikte Karremansjes.

Karremansjes, die met veel te weinig middelen mensen en mandaat "iet" moesten gaan doen in de heksenketel van ontketende burgeroorlog op de Balkan. Zonder piano bladmuziek of pianokrukje.


Hoe gaat het met Jan Pronk, Courzy, Wim Kok en de andere professionele huilebalken die verantwoordelijk waren voor het in gijzeling uitleveren van een handjevol onnozel onvoorbereid en ongewapend gehouden militairen?

Jan Passant mk2 | 29-05-15 | 10:27

Laat de mensen die meer weten over de filmrolletjes nu opstaan.

niks mis mee | 29-05-15 | 10:26

Sorry GeenStijl. Off topic. Weten naïeve Nederlandse meisjes nou echt niet wat 'social engineering' is? Zijn ze nou echt zo wereldvreemd dat ze niet eens weten dat het niet zo slim is om kinderen te seksualiseren voordat ze de pubertijd hebben bereikt? Nee hé? Zeg het maar eerlijk kipjes, jullie hebben geen benul wat 'social engineering' is! Idioten! Gadverdamme!

www.pbs.org/newshour/updates/spring-fe...

Bad Karma | 29-05-15 | 10:24

Twintig jaar na dato, één getuige, lekker betrouwbaar hoor.

bintang | 29-05-15 | 10:23

Voorhoeve... enge man.

lustkapper | 29-05-15 | 10:21

necrosis | 29-05-15 | 09:40 Je(ik) zou er bijna van gaan denken dat er ook bij GS een reader op een tafel ligt.
Group Capt. Lionel Mandrake: Is it that bad, sir?
General Jack D. Ripper: Looks like it's pretty hairy.

hallevvezool | 29-05-15 | 10:19

Dit is een barrel bomb op de morele linkse image van Joris Goedbloed en D66. Moge het bloed van hun image hoog opspatten!

Goedzo | 29-05-15 | 10:18

Dit zou natuurlijk niemand moeten verbazen.. Om luchtsteun buiten het VN mandaat te laten gebeuren is lef en daadkracht nodig. 2 eigenschappen die nog nooit synoniem hebben gestaan voor de besluitvorming van enig Nederlandse regering.

willekeurig_keurig | 29-05-15 | 10:18

Hoe moet het straks als de Russen komen?
Royk | 29-05-15 | 09:52
-
Nou die kans lijkt mij nihil omdat Poetin helemaal geen zin heeft in een oorlog. Alhoewel, als de VS/EU nog een poosje doorgaan met hun schandalige treiterijen, zou het weleens kunnen dat hij zegt genoeg is genoeg. En in dat geval staat bij mij de wodka klaar.
.
Wat het artikel betreft; iedereen die het gebeuren toendertijd heeft gevolgd, wéét dat Karremans geen schuld trof maar de uiterst laffe, Nederlandse politiek debet was aan de situatie. Dutchbat zat gewoon in de val en wilde - zéér terecht - geen zelfmoord plegen door de troepen van Mladic aan te vallen. Geen enkele normale (!) commandant offert zijn troepen op aan een overmacht waarvan niet te winnen valt. Het is een grote schande dat Overste Karremans nog steeds niet gerehabiliteerd is.

Lupuslupus | 29-05-15 | 10:16

Wacht maar,over een paar jaar kommen de Afganen die geld willen zien voor hun burgerdoden.

Roger-Rabbit | 29-05-15 | 10:16

Dan zouden er ook buitenlandse getuigen te vinden moeten zijn die die opdracht van Voorhoeve gehoord hebben. Buitenlanders hebben niets te vrezen voor hun baan oid dus daar kunnen we eerlijke antwoorden van krijgen.

Vogelbeest | 29-05-15 | 10:15

Dat is toch die man die schreeuwde dat de PVV slecht is voor ons internationale imago... oei oei oei dit is ernstig, onze soldaten met lichte wapens met een onmogelijke taak opzadelen en ze volkomen aan hun lot overlaten. Dit stinkt heeeeeeel erg.

Bokito ergo sum | 29-05-15 | 10:15

Op dinsdag 11 juli was de enclave gevallen. De Serviërs stonden op de stoep voor de compound. Airstrikes hebben pas zin als je grondtroepen kunt tegenhouden.
snotferatu | 29-05-15 | 09:20

Ooit gehoord van danger close? Maar opzich heb je wel gelijk, het Nederlandse leger is te soft om bommen dichtbij te gooien.

GeenGebruiker | 29-05-15 | 10:13

Wat ik wel positief vind aan deze ontwikkeling is het feit dat er nu mogelijk meer reacties komen van Sebrenica-gangers.

Ten tijde van de PE kwamen hier op GS verschillende reaguurders die het achterste van hun tong niet mochten laten zien.
Maar als er nu toch uit de school geklapt mag worden...
Kom mannen, vertel ons wat jullie gezien hebben!

Petrus Poortwachter | 29-05-15 | 10:12

Belangrijker dan het artikel zelf is dat Geenstijl begint te begrijpen dat het handiger is om met Geert-Jan te dansen dan hem in z'n hielen te bijten. Goede doorverwijzing naar de Telegraaf. Wij houden de moed er in.

Skunk57 | 29-05-15 | 10:12

Een van de grotere faals in de lange faalrij van onze 'bestuurders'.

Muggenmepper | 29-05-15 | 10:09

Ontmoeting van Mladic met Karremans*

Rest In Privacy | 29-05-15 | 10:07

@Takki Yah
Wegkijken goedpraten, zum kotzen.
Er staan nog beelden in mn geheugen gegrift van Voorhoeve ddie Mladic ontmoet, Voorhoeve shijtte 7 kleuren stront, je zag dat die man zo ontzettend laf was.
Imo heeft hij de luchtaanvallen afgeblazen uit pure lafheid, niets anders.
Als kers op de taart gaf uber angsthaas Karremans Mladic nog een compliment ook.

Rest In Privacy | 29-05-15 | 10:05

Feynman | 29-05-15 | 09:59

Zo is het. En als het wat donker wordt door die blauwe wolk boven je hoofd, doe je gewoon de schemerlamp aan...

stoethaspel | 29-05-15 | 10:05

Zo krijgt "weggejorist" toch een heel ander smaakje.

marcoplarco | 29-05-15 | 10:03

johnyl | 29-05-15 | 09:51
U verdient het intrekken van uw zwitsal status.

Feynman | 29-05-15 | 10:03

Gelukkig trekken we helemaal geen eenzijdige conclusies hier...

Canarie | 29-05-15 | 10:02

opgewarmd oud nieuws, het niod-rapport beschrijft al jaaarenlang hoe dit precies gegaan is. Kijken met welke 'onthullingen' onze hijgerige vrienden van de krant in de aanloop naar 11 juli nog meer komen...

jodeli | 29-05-15 | 10:02

Maar was Voorhoeve eigenlijk de grote baas? Lijkt mij heel sterk dat hij zulke beslissingen op eigen houtje internationaal gezien mocht nemen.

mr. coffee | 29-05-15 | 10:01

VVD, om te kotsen. De rest ook trouwens, ze maken allemaal deel uit van de verradersklasse.

PollekePot | 29-05-15 | 10:00

Ratko Mladic wist voor de invoering van de euro al dat als puntje bij paaltje komt de blauwe vlag van EU, NAVO of VN met hun tanks in de kleur van de overgave niet het verschil gaan maken. Al was er wel luchtsteun. Hoe wil je tienduizenden militairen in berghellingen en bossen gaan stoppen?

Ratko wist twintig jaar geleden al dat de blauwe wolk er imposant uitziet, maar gewoon gebakken lucht is waar je zo doorheen loopt. Gekrakeel op TV, geen oorlog op de grond.

De aangeboden bescherming was bluf. Ratko wist dat. Dat is trouwens niet een fout van overste Karremans, maar erboven.

Feynman | 29-05-15 | 09:59

Nou Joris, ga dat maar eens aan een rechter uitleggen.

Rest In Privacy | 29-05-15 | 09:58

De meeste politici... wat doen die eigenlijk voor de centen?

Ze lullen alles recht wat krom is.
Vertellen gewoon nooit de waarheid.
Bedienen zich in alles van holle termen die ze maar blijven herhalen.
Hebben standaard minachting voor het "volk".

Ik zeg minder minder minder. En meer meer meer mensen als Omtzigt. Zelfs meer als Wilders die hun nek durven uit te steken in plaats van lafjes als Van Aartsen de Koran in ontvangst te nemen.

Dirk III | 29-05-15 | 09:57

Ik geloof het gelijk want het is typisch Nederlands om geen ruggengraat te hebben als het er echt op aan komt maar WTF?! Waarom kom je daar nu mee? Had dat gelijk gezegd of ten tijde van de parlementaire commissie, dit slaat echt nergens op!

Capt. Iglo | 29-05-15 | 09:57

Quatsch, Nederland stond onder VN commando dus bepaalde Voorhoeve vanachter zijn bureau helemaal geen oorlogshandelingen in het veld. Opmerkelijk dan wel weer dat niet de VN maar Nederland als dank voor opgebrachte kosten van de Nederlandse bijdrage aan de VN macht ineens schadevergoeding moet gaan betalen aan Bosnische slachtoffers.
- Nederland was geen partij
- Nederland diende de VN die daar per sé een troepenmacht wilde
- Nederlamd was geen dader

De veroordeling tot betling van een vergoeding aan moslims met geldnood in Bosnië betekent nu vast een heroverweging van elk beroep dat de VN op Nederland doet. Ons land kan immers maar zo extra buitengewone lasten krijgen toegeschoven. Waarom zouden we dat moeten willen?

Wat we dan wel weer zouden moeten willen is zicht op de moordpartijen van Bosnische moslims en hen behulpzame Jihadi's georganiseerd vanuit de 'veilige' gebieden in de omringende Servische dorpjes voordat Ratko Mladic Servische burgers kwam beschermen in de enclave en terugsloeg. Dat zou toch eindelijk eens tijd worden. Soortgelijke tafereeltjes zien we immers tegenwoordig met even'veel' scrupules plaatsvinden in Syrië en Irak.

Takki Yah | 29-05-15 | 09:56

@Royk | 29-05-15 | 09:52:
Vragen of de VS onze problemen oplost, zoals we altijd doen?

Muggenmepper | 29-05-15 | 09:55

20 jaar publiek geheim na 20 jaar officieel bekend maken? Das niet handig van de VVD... Djeez iedereen wast al bijna vergeten.

Rest In Privacy | 29-05-15 | 09:55

@Royk | 29-05-15 | 09:52
Gewoon, zoals altijd.
Ieder voor zich, en Allah voor allen

Ing. eslapen | 29-05-15 | 09:53

Hoe moet het straks als de Russen komen?

Royk | 29-05-15 | 09:52

Volgens mij oud nieuws, ik citeer het Parool: "'Nadat de Servische legerleider Mladic had gedreigd de Moslim-bevolking onder vuur te nemen en gegijzelde Nederlandse VN'ers te executeren, belde Voorhoeve naar VN-gezant Akashi om de luchtaanvallen te annuleren. Dat deed hij na kort beraad met premier Kok en minister Van Mierlo van Buitenlandse Zaken', aldus Het Parool van 31 mei 2000.Pamela Hemelrijk in het Algemeen Dagblad van 17 april: 'Nou, laat ik u dan vertellen dat die luchtsteun is gestaakt op uitdrukkelijk verzoek van Nederland. Het staat allemaal in het `echte' NIOD-rapport, vanaf pag. 2300: terwijl de Dutchbatters vergeefs op ondersteuning wachtten, zaten hun eigen ministers Kok, Voorhoeve en Van Mierlo vanuit de Haagse bunker koortsachtig stad en land af te bellen, om de NAVO te bewegen de close air support (die rond drie uur 's middags was begonnen) te staken"

johnyl | 29-05-15 | 09:51

@necrosis | 29-05-15 | 09:40
Dat heeft iedereen ondertussen wel door,maar in deze gaat het me dus om het gevaar dat de Nederlanders op dat moment en met de opdracht van toen(hoe goed of fout die misschien achteraf was)liepen,door weigering van hun verantwoordelijke minister en MP.

deraderendraaien | 29-05-15 | 09:51

Inmiddels ex- VVD, lid van D66.

fuckje | 29-05-15 | 09:45

Net als in de film.
General Jack D. Ripper: He said war was too important to be left to the generals. When he said that, 50 years ago, he might have been right. But today, war is too important to be left to politicians. They have neither the time, the training, nor the inclination for strategic thought.
We weten allemaal al hoe de film afloopt.

hallevvezool | 29-05-15 | 09:45

Past gewoon in het rijtje van alles is beter dan de Nederlander.Efr zal dadelijk wel een dikke zak met geld naar die Bosniers gaan wat ze gewoon bij de laagste inkomens gaan weghalen.

pedro300 | 29-05-15 | 09:45

Zodra politici praten liegen ze.
Joris is het spreekwoordelijke bewijs.
q.e.d.

swassannuf | 29-05-15 | 09:42

@atheïstisch stemvee | 29-05-15 | 09:33
Werken bij defensie. Je moet het maar -kunnen- durven.

Ing. eslapen | 29-05-15 | 09:42

Iedereen komt in Den Haag weg met d'r korte termijn geheugen, een schande .

fleurtje | 29-05-15 | 09:39

@postmodernismisdead | 29-05-15 | 09:28
Over de intenties van de moslims kun je gelijk hebben,maar het is een gruwelijk schandaal dat aan de Dutch batters luchtsteun opzettelijk werd onthouden waardoor zij in groot gevaar werden gebracht.Dat is nu dus een vaststaand feit met deze verklaring.Voorhoeven en ook Kok hadden hun verantwoording hierin moeten nemen.

deraderendraaien | 29-05-15 | 09:37

Goh, Nederland dat zijn eigen volk verraadt en je laat zitten als het er op aan komt.
Je verwacht het niet.

BigusDickus | 29-05-15 | 09:36

Joris says: I'm just the piano tuner

Vicks | 29-05-15 | 09:33

Natuurlijk geen parlementaire enquete, dat is te pijnlijk.
En Karremans heeft de stront over zich heen gekregen, en Joris Voorhoeve kreeg een leuk baantje bij Clingendael. Verschil moet er zijn!
.
Hoe kunnen die gasten nog in de spiegel kijken. Wat een inktzwart karma heb je dan.

Bobbbe | 29-05-15 | 09:33

Militair. Je zal het maar zijn in dit land.

atheïstisch stemvee | 29-05-15 | 09:33

Kakistocratie.

Rest In Privacy | 29-05-15 | 09:30

necrosis | 29-05-15

Dat is zo, vandaar mijn opmerking, als puntje bij paaltje komt zijn ze niet thuis.

Boy Cot | 29-05-15 | 09:29

Als ooit de rechter vonnist dat dit hele verhaal waar is dan heeft Voorhoeve keihard gelogen onder ede bij de parlementaire enquete ! Dat is meineed en daar MOET hij voor vervolgd worden. Het zou zo goed zijn voor onze jongens die daar door hem in de steek zijn gelaten en voor alle nabestaanden een eerlijke straf voor de man die verantwoordelijk is voor het falen.

enkelereisretour | 29-05-15 | 09:29

Krokodillentranen. De Serviers hadden groot gelijk die enclave binnen vallen. Het was bedoeld als safe haven, maar werd een uitvalsbasis voor de moslims om aanslagen te plegen. Daar stonden Karremans met z'n mannen met hun neus bovenop. Het valt de politiek (Voorhoeve en Kok voorop) te verwijten dat ze onze jongens en meisjes met een klapperpistool daar heen stuurden.
Don't shoot the pianoplayer.

postmodernismisdead | 29-05-15 | 09:28

Was Voorhoeve niet onder ede gehoord bij de parlementaire enquête? In dat geval lijkt meineed de minste beschuldiging.En hoe zit het met de verantwoordelijkheid van Kok.

deraderendraaien | 29-05-15 | 09:27

Er is wel tien keer luchtsteun aangevraagd. Voorhoeve heeft een paar keer geweigerd, Couzy een paar keer en ook die Fransman die de leiding had. Voor het grootste gedeelte omdat er wat formulieren niet in orde waren. VN missies zijn gewoon lachwekkend complex en bureaucratische onzin.

Je kan zeggen wat je wil over uruzgan maar de vergelijking met srebrenica slaat nergens op. Ook idioot dat deze missies hierbij betrokken wordt.

Bubske | 29-05-15 | 09:27

Er gaan nu wel families van ongeveer 8000 mossels over de emmer.
Als ik politieagent of militair zou zijn zou ik die ook niet tegenhouden als ze los willen gaan op Voorhoeve!

Petrus Poortwachter | 29-05-15 | 09:27

@roze_bril | 29-05-15 | 09:18
Ruud met zijn eigen tribune voor alle buitenechtelijke kinderen had het liegen goed onder de knie. Het schijnt dat de dual sim speciaal voor Ruud is uitgevonden, scheelde hem de helft van het sleepwerk.

Handsomeboy | 29-05-15 | 09:25

Doodstraf is de enige passende straf voor genocide en verraad.

funkyd | 29-05-15 | 09:24

Op dinsdag 11 juli was de enclave gevallen. De Serviërs stonden op de stoep voor de compound. Airstrikes hebben pas zin als je grondtroepen kunt tegenhouden.

snotferatu | 29-05-15 | 09:20

Omdat we een vazallenstaat zijn.

Pimp my Voortuin | 29-05-15 | 09:20

-weggejorist-

Brob | 29-05-15 | 09:20

Ja, de VVD. Zo gaat het altijd. Ook met MH17: eerst de boel mee opfokken en dan doen alsof je neus bloedt als het fout gaat.

Wachtmeester R | 29-05-15 | 09:20

-weggejorist-

Kwikkie2426 | 29-05-15 | 09:19

Het zijn allemaal VVD-ers die de grote blunders hebben gemaakt en toch hebben ze het hier in dit pokkenland nog steeds voor het zeggen. Hoe dom kan men zijn in Nederland.

jasser | 29-05-15 | 09:19

Ik val niet eens om van verbazing. Als je het hele land kan voorliegen, kan je ook je troepen in den vreemde wel afvallen.

BekiekUtMoar | 29-05-15 | 09:19

Sinds wanneer moet een minister bepalen of er een bom gegooid mag worden. Dat gebeurt toch ook niet bij elke kogel? Dat wordt lachen als je een doos .50 leeg wil schieten

Dhr. A. Gressie | 29-05-15 | 09:18

@Boy Cot | 29-05-15 | 09:14
Welke bewapening?
Dutchbat had een mandaat (en bewapening) van niks!!
Als Karremans bevel had gegeven om te schieten op Mladic, was dat pure zelfmoord geweest.
Dan waren er nog steeds 8000+ moslimmannen vermoord en had je de militairen van Dutchbat erbij op kunnen tellen.

necrosis | 29-05-15 | 09:18

Oei oei oei... dit gaat nog een staartje krijgen!
beschuitfluiter | 29-05-15 | 09:09

nee, gevalletje doofpot.

heytse-loco | 29-05-15 | 09:17

Wagenaar is die vriend die 20 jaar later op allerlei verjaardagsfeestjes dingen gaat vertellen die in de "doofpot" moeten blijven. Want ja de waarheid gaat boven alles.

roze_bril | 29-05-15 | 09:15

Voorhoeve ook VVD. Altijd een grote bek om meer bewapening, maar als puntje bij paaltje komt verraden ze de boel en laten ze andere opdraaien voor hun falen en lafheid.

Boy Cot | 29-05-15 | 09:14

Dit was toch al bekend?

gooser | 29-05-15 | 09:12

Is Joris gestopt met betalen van zwijggeld dat het pas nu naar buiten komt?

Sadomassochristus | 29-05-15 | 09:11

Waarom verbaast me dit nou helemaal niet?

Als dit waar blijkt zou het consequenties moeten hebben - then again: dit is wel Nederland. Land van zwakke draaikonterige bestuurders die het nóóit gewusst hebben omdat ze bijvoorbeeld te druk waren met het ontwikkelen van fotorolletjes. Arm land, deel 1103843.

Reinaert | 29-05-15 | 09:10

Hennis: "Wat is een earstrijk? Kan je er op lopen? Zoek nieuwe pumps namelijk!"

LangeTijdGeleden | 29-05-15 | 09:09

Valt dit niet onder landverraad?

necrosis | 29-05-15 | 09:09

Oei oei oei... dit gaat nog een staartje krijgen!

beschuitfluiter | 29-05-15 | 09:09

de VVD.... de FYRA van de politiek.

Rico den Hollander | 29-05-15 | 09:08

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken
Online Casino | Online Casino | Paynplay Casinos | Online casino expert | Online Casino