Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Klikostasi Tilburg trekt gele kaart voor burger

klikonazis.jpg "Hallo Geenstijl. Zie bijgaande foto. Opklikken voor groot. Een ''gele kaart'' van de gemeente Tilburg die mijn (gechipte) kliko zitten uit te pluizen of er mogelijk iets tussen zat wat naar hun mening ergens anders had moeten worden gedumpt." GS: Hallo mailerT. Ho. Stop. WTF? Gechipte kliko's!? Verdomd zeg. Het bestaat in 013. En niet alleen in Tilburg, maar bijvoorbeeld ook al jaren in Veenendaal en Loon op Zand. "Afval scheiden is nuttig. Ik zal de laatste zijn die 't ontkent." GS: Jup. Een goed gevoel in de opwarmingsonderbuik is een joy forever. "Maar zijn zulke praktijken legaal? Mag iemand in mijn afval gaan zitten snuffelen? Nee, niet ''iemand'' maar de overheid?" GS: Dit zijn existentiële samenlevingsvragen waar liberalen van Benjamin Franklin en John Stuart Mill tot Frits Bolkestein en TPO-columnistes zich al over bogen. Maar uiteindelijk komt het er allemaal op neer dat jij, burger, geld geeft aan de overheid, zodat de overheid de middelen heeft om jou te vertellen wat je allemaal niet meer mag. "En ben ik wettelijk verplicht om afval te scheiden? Ik bedoel: een gele kaart is een sanctie (er wordt al nergens verwezen naar de mogelijkheid bezwaar te maken tegen deze beschikking en dat is volgens mij wél wettelijk verplicht). En dan volgt er een oranje kaart en dan een rode en uiteraard -want daar gaat het om- een boete, zo lees ik onderaan het papiertje." GS: Burgers zijn niet verplicht afval te scheiden. Gemeenten zijn dat wel (pdf), dus die willen hun burgers daartoe motiveren. Of dwingen, zoals met chips in kliko's en een drietraps boetesysteem van gele, oranje en rode kaarten. Zodat de burger "vrijwillig" afval gaat scheiden. Hoe gemeenten hun burgers willen overtuigen, mogen ze overigens zelf weten. We vonden bijvoorbeeld deze pdf vol ludieke betuttelsuggesties. Misschien kunnen jullie er een topic van maken? GS: Bij dezen. Denkt u bij het uitprinten ervan svp aan het milieu?

Reaguursels

Inloggen

Vanaf nu dus in elke vuilniszak een keer schijten..
Kutambtenaren..

Ben het trouwens ook he-le-maal eens met Kaas de Vries ;)

MartinLeuterKingsize | 04-01-15 | 20:43

@van stampij | 02-01-15 | 12:31
En dat is dan toevallig de mijne en liggen jouw oude batterijen bij mij in de groenbak.....
Je gaatje gang maar gemeente maar als mijn naam niet op t afval staat kan ik er niks aan doen...
Ik ga écht niet de hele nacht bij mn container staan waken!
Heb van de week nog een vreemde zak op straat gezet..... zat in mijn kliko en ik kon mijn laatste vuilniszak niet kwijt.......

lilluke halve hoan | 03-01-15 | 17:55

@zeertegendradig:
Het werkwoord is scheiden en dan is het ''hij scheidt'', maar dit terzijde.
Ik heb gezegd dat ik best voor afvalscheiding ben, maar ben een mens en ja, we maken allemaal voutjes....
En als er dan zo'n gemeentelijke debiel of iemand met een bijstandsuitkering die iets terug moet doen voor de maatschappij, in mijn privé spullen gaat zitten snuffelen, vind ik dat véél te ver gaan. En een boete is helemaal van de zotte.
Als de gemeente dan afval wil scheiden (waar ze overigens erg veel geld voor krijgen) dan moeten ze goed gedrag belonen. En mij betalen voor mijn glas, papier en plastic. Dat heb ik namelijk ook gedaan!

Jacq1958 | 03-01-15 | 15:18

Het is zeer belangrijk, dat iedereen goed scheid anders kan je niet recyclen. Er zit een mannetje achter een lopende band, die alle verkeerde artikelen er nog uit probeert te vissen. Echter als de halve buurt niet goed scheid, wordt dat onmogelijk of heel erg duur. Reaguurder in kwestie is dus redelijk aso, dat hij niet goed scheid en maakt het voor de rest van de mensen in de stad alleen maar duurder. Een boete is dus op zijn plaats bij herhaaldelijk falen.

zeertegendradig | 03-01-15 | 13:38

Je biedt je afval aan aan de gemeente. Als je het er niet mee eens bent hoe de gemeente je afval ophaalt, dan zorg je zelf maar dat het NETJES wordt opgeruimd (dus niet dumpen in het bos). Maw niet zo janken stelletje zeikstralen, maar gewoon netjes scheiden.

PS voor juridisch advies zou ik niet op GS redacteuren vertrouwen, want hun advies rammelt nog al.

paddy | 03-01-15 | 02:30

Een chip. In je kliko.

Jasaanhetiskoud | 02-01-15 | 23:31

Hier hebben zo ook iets leuks verzonnen. De container wordt gewoon nog maar 1x in de 2 weken geleegd. Op deze manier probeert de gemeente haar inwoners gewoon tot afval scheiden.

terreurinmneur | 02-01-15 | 20:09

Het daadwerkelijke relaas is nog best een stuk schrijnender. Zonder overleg vooraf kwam de gemeente Tilburg in 2014 met een aparte bak om plastic en papier te scheiden naast de bestaande bak met rest en gft-afval.

Door het scheiden van het plastic kwam de gemeente niet aan de overeengekomen kilo's restafval, hetgeen haar op een boete is komen te staan van de verwerker. Boeie de burgert betaalt toch.

De aankondiging van het doorzoeken van afval op al dan niet afdoende gescheiden is aangekondigd in het plaatselijke suffertje. Misschien een idee die af en toe toch eens in te kijken. Dan hoef je niet te mailen met GS, aangaande zaken die je gewoon had kunnen weten.

netniet | 02-01-15 | 18:40

Ik gooi mijn foute afvan altijd 's avonds laat in de bak van die kl... buurman.

Olieboer | 02-01-15 | 18:28

Iedere drempel of barrière die men verzint heeft als gevolg dat er meer afval juist niet bij de afvalverwerking terecht komt, maar als zwerfafval op allerlei andere plekken wordt gedumpt. Zoals poepluiers in het bos. Die zijn niet van baby beren. Het zou altijd je doel moeten zijn om juist dat zoveel mogelijk te voorkomen.

Wedstrijdkrokodil | 02-01-15 | 18:23

@LangeTijdGeleden | 02-01-15 | 12:23
En jij dacht dat ze daar geen route omheen hebben? Ik kijk in de APV van Almere. Verwijst naar de afvalstoffenregeling, Die eist gescheiden aanbieden, en noemt overtreding van dat gescheiden aanbieden een economisch delict.

Volgens mij mag dit niet zomaar, maar vecht het gerust aan. Nee hoor, ik gooi gewoon het smerigste deel bovenop. Kliekjes van een week oud, kattendrollen. Veel plezier met uitzoeken.

Bruine Beer | 02-01-15 | 18:10

afval scheiden ... dikke onzin. aan het eind komt het allemaal op 1 grote hoop hoor! enige reden dat ze afval scheiden ophalen is voor een leuk subsidie centje.

rob1987 | 02-01-15 | 17:30

ik ben pro afval scheiden, niet alleen omdat het goed is voor het milieu maar ook omdat je op die manier optimaal kan hergebruiken. materialen als metalen, hout, glas, plastic en papier/karton kunnen 100% hergebruikt worden mits goed gescheiden. ik heb zelf voor een van de 3 grootste afvalverwerkers in Nederland gewerkt dus ik weet wel een beetje van de hoed en de rand. echter verbaas ik me over het verschil in inzamelingsmethodiek onder de gemeentes. Deze gemeente is blijkbaar super streng, maar ik weet dat in Amsterdam bijvoorbeeld al het huisvuil, zonder sortering, rechtstreeks bij het AEB in de verbranding wordt geflikkerd. Zonde en half werk, de overheid moet hier duidelijke richtlijnen voor gaan stellen.

KevinBeun | 02-01-15 | 17:19

Met dat goedkope, populistische, groenlinksige ge-jij, in 'jij sorteert/ wij recyclen' zal menigeen zich niet aangesproken voelen.

Rest In Privacy | 02-01-15 | 17:17

N3uk33nd | 02-01-15 | 12:33 en @ Anderen
Lachen, of huilen van alle ´ophaaldienst anekdotes´. Absurd. Flikker het dan maar op een heuvel. Ja, daar maak je het zelf naar als psychopatische gemeente. De ´kilo´ betalen voor een zak aan de rand van de weg? Bakken met plastic die niet meegenomen worden omdat er wat ´groente´ in zit? En dat dan zo´n loser ambtenaar in apenpak dat ´checkt´. En op het eind van de dag gaat alles op 1 grote hoop. Waanzin, kom vlieg er maar in.

chicago river | 02-01-15 | 17:12

Elk afvalsysteem is kut. Wat je ook bedenkt om afval zo goedkoop mogelijk op te halen en te verwerken, er is altijd wel wat te zeiken. Of je moet 100 meter verder lopen dan noodzakelijk naar de ondergrondse container. Of je moet scheiden en je hebt er geen zin an. Of je hebt een chip op je bak en privacy inbreuk. Er is altijd wel wat. Zelfs als je gewoon ouderwets een grijze zakken systeem hebt waar je alles in pleurt is er wat tye zeiken, want dat is gewoon 3x zo duur als elk ander systeem. Betaal opeens 600 euro voor je afval. Maar ja, diftar is ook kut: want freeloaders (dus moet er gechipt worden en evt. een slot). Voorscheiden is kut, want niemand scheidt consequent goed, dus dan ben je achteraf weer bezig met duurbetaalde krachten. Nascheiden is kut want dan moet je 1 afvalstroom bij 1 bedrijf aanbieden die alles moet verwerken, terwijl je bij meerdere afvalstromen de goedkoopste verwerker per type afval kan kiezen.
Kortom: een gemeente kan het never-nooit-niet goed doen. Elke vorm van afval ophalen heeft nadelen (bedoeld en onbedoeld), nou ja: zie hierboven in de comments.

Ik zie in de reacties vele verschillende vormen van afvalverwerking voorbij komen en bij elk systeem heeft de betreffende reaguurder er wel iets over te zeuren. Dat het kut is, en niet werkt en te duur is en nadelige gevolgen heeft. Er is geen enkel perfect systeem van afval ophalen binnen 1 gemeente die voor iedereen geldt en voor iedereen even makkelijk is, voor elke woning en elk type huishouden en voor elke afvalstroom even eenvoudig zodat het zo goedkoop mogelijk wordt opgehaald. Er is overal wel iets op te bedenken waardoor het kut is.

Die chips (vroeger waren het stickers met barcodes) zijn er niet voor niks. Een kliko is niet gratis, die moeten door gemeenten worden aangeschaft. Kost geld. Je wilt dus als gemeente dat elke kliko geregistreerd is voor een huishouden, en iedereen betaalt voor z'n afval. Niemand wil teveel betalen omdat er freeloaders zijn. Maar je moet het ook niet zo duur maken dat bedrijven en mensen hun afval illegaal in het bos dumpen, want dat kost de gemeente ook geld om op te ruimen. Dat komt dan ook weer terug in de afvalheffing voor iedereen. Wil je ook niet als inwoner.

Al met al kun je het nooit goed doen als gemeente. En het kost altijd geld en dat is altijd kut. Niemand wil betalen maar tegelijkertijd wil wel iedereen van z'n afval af en wil iedereen dat zijn straatje, wijk, dorp, stad schoon is, en niemand wil stinkende afvalbulten voor z'n deur. (Nog even afgezien van alle volksgezondheidsrisico's die dat met zich meebrengt). Zo bezien doen we in het Nederland met al die verschillende systemen, helemaal niet zo slecht. De straten zijn over het algemeen behoorlijk schoon, afval wordt over het algemeen overal opgehaald. Maar het blijft kut. En over elk systeem is wel wat te zeiken. Maar je kunt als gemeente geen 30 verschillende systemen aanbieden waar een inwoner het voor hem/haar minste kutte systeem uitkiest. Dat werkt niet. Tenzij de milieudienst van de gemeente 10x zo groot en duur mag worden (en dat willen we nu juist niet). Dus tja. Het is kut en blijft kut. En kost altijd geld. Vuilniswagens zijn niet gratis.

Stormageddon | 02-01-15 | 16:51

Poster moet niet lopen janken, je lijkt wel een wijf.
Die shit hebben we in Almere ook. Gewoon netjes je zooi apart weggooien en als je dat niet wil dan ga je lekker klagen bij de gemeente of bij de pliesie.

99Z28 | 02-01-15 | 16:21

Ach ja, die figuren van de sociale werkvoorziening in Tilburg die dit uitvoeren moeten toch wàt te doen hebben. (hùp Diamantgroep)
En dat een eventuele boete illegaal is; weten zij veel. Het zijn niet de snuggertsen namelijk.
Zij voeren blindelings hun ordertjes uit.
En je weet, orders zijn orders en orders moeten worden opgevolgt.

Dostranamus | 02-01-15 | 16:10

@fietsdeur | 02-01-15 | 12:22
Goedkoop. €2,60 per zak hier, en moet er meer dan 100 meter voor sjouwen met die dingen. Iets wat volgens de gemeentelijke bepalingen ook al niet mag, mag maar max 75 meter zijn, maar ja. Niet genoeg mensen die klagen. Dus gebruiken wij tegenwoordig de auto ervoor. Meteen 5-10 zakken wegbrengen. En dan met goed proppen kan dat meestal in 2 dumps weggewerkt worden.

Ageless | 02-01-15 | 15:55

Gelukkig hebben wij zo'n gemeenschappelijke ondergrondse container. Daar kan je ingooien wat je wilt zonder dat iemand weet van wie het afkomstig is. Afvalscheiding is zo Groenlinks....

De Reaguurder | 02-01-15 | 15:41

Verbrand die kliko met chip en al in je achtertuin, koop een papierversnipperaar voor alles waar je adres op staat (50 euro bij de mediamarkt ofzo), en prop daarna alles in vuilniszakken die je te vroeg buiten zet, laffe hond dat je bent!

De Mentalist | 02-01-15 | 15:38

therealbraindump | 02-01-15 | 13:26
"Niet de burger moet onderbouwen dat hij/zij niets te verbergen heeft, het is de overheid zelf die moet aantonen waarom zij burgers wil gaan monitoren."
Gelijk heeft U (vanzelfsprekend)- evenwel zie ik dat deze en andere ontwikkelingen niet te stoppen zijn - denk ook aan de grote aantallen "beveiligings" camera's - die ook (en méér nog dan de vuilnis-check)op uw privacy indringen en tegelijkertijd ook tot bescherming dienen.
Bovendien, big brother heeft de data van de kliko of van de zwarte doos uit de auto niet nodig om ons tot op het bot te kennen. Ben ik van overtuigd.

viejohuevon | 02-01-15 | 15:33

afval scheiden (tot op gft/rest/glas en noemenswaardige hoeveelheden papier) vind ik niet zo'n probleem, en dat ze hem laten staan als je hem vol stopt met tl-buizen snap ik ook.. maar ze hebben de mijne eens laten staan (gft en rest) omdat er een chips zak bovenop het gft afval lag. Ik woon tussen een middelbare school en een supermarkt, en ben allang blij als iemand zn troep in mijn vuilnisbak gooit ipv in de bosjes voor mijn huis. Ik vond dat nogal onredelijk, immers een plastic zak (doorzichtig) met 3 sneeen brood mag wel bij het gft, maar een chipszakje is reden om een registratie bij mn adres te plaatsen en me 2 weken met mn restafval te laten zitten.. maar ik betwijfel of ze je daadwerkelijk verantwoordelijk kunnen houden voor wat zij een nacht later bovenin mijn bak vinden.

noerg | 02-01-15 | 15:25

@adslben | 02-01-15 | 12:19
Wie zag er geen piemol in dan?

WieIsDeChef | 02-01-15 | 15:22

Van Rossem, het gaat wel over Ede en niet Veenendaal in dat AD-artikel. Waarvan graag acte. Ere wie ere toekomt. Qua afvalverwerking is het hier in Ede prima geregeld.

stafpilot | 02-01-15 | 15:09

Hier in Den Haag mag ik maar 2 zakken voor de deur zetten. Meer word niet meegenomen. (1x per week opgehaald)

HaagseSkieldah | 02-01-15 | 15:06

Hahaha, 18 miljoen gekken tralalala

De rest van de wereld flikkert alles gewoon op 1 hoop.

Henk de Vries2074 | 02-01-15 | 15:05

Adreslabeltjes eruit en in de sloot met die troep. Fuckers.

De Geus | 02-01-15 | 15:05

Tgaat natuurlijk niet alleen over de overheid, maar ook de mensen die daarvoor werken... maar zeg dat maar niet te hard.

Aanmodderfakker | 02-01-15 | 14:58

Tilburg, da's toch die gemeente die zo dolgraag op de kaart wil? Met megashoppingcentra en zo?

Schaaldier | 02-01-15 | 14:54

In Zwitserland is het al rendabel om zelf een waste compressor te kopen en zo het volume 5 x kleiner te maken, zodat er meer in een zak past.

E.Colli | 02-01-15 | 14:50

Ik scheid helemaal geen afval. De gemeente hier is van mening dat er maar 1 ondergrondse container geplaatst moest worden nl. Restafval. Met GFT zal ik 3km moeten rijden. Dus gooi ik alles in 1 zak bij het restafval. Zodra de gemeente weer ondergrondse containers bijplaatst ga ik het afval scheiden.

bosmaloot | 02-01-15 | 14:47

Bij een vriend van mij werd de grijze container niet geleegd door de vuilnisophalers 'omdat er ook groenteafval inzit'.

B. Randnetel | 02-01-15 | 14:42

Zakken insmeren met stront of zou dat ook niet mogen en moet dat in de GFT?

Kazango | 02-01-15 | 14:41

Totaal onzinnige betutteling. In het verleden heeft men ook iets dergelijks geprobeerd en dan met het laten betalen per kilo afval dat aangeboden werd ("DIFTAR"). Dit was een verzinseltje van een doorgedraaide Groen Slnks wethouder in Oostzaan. Gevolg: over de gemeentegrens werden enorme hoeveelheden afval gedumpt door boze burgers die er niet voor wilden betalen. Tot de milieuwethouder van Zaanstad (de buurgemeente) zijn collega in Oostzaan tot orde riep en deze onzin afgeschaft werd. Nu proberen ze het met gele enz. kaarten. Maar afwachten hoelang ze dat in 013 volhouden....

Brulboei_61SB | 02-01-15 | 14:39

Maline Genie | 02-01-15 | 14:13

Ben wel altijd blij de groenlinksche sukkels gelijk te kunnen herkennen. Meestal zeer extreem. En te denken dat iedereen zin heeft om extreem met het milleu bezig te zijn. Nee groenlinksers . Ik heb nieuws er is ook nog iets anders als alleen het milleu. Iets wat jullie helaas maar al te vaak vergeten. En vandaar altijd met achterlijke onmogelijke dingen aanzetten zonder erover na te denken. En wel met een goede oplossing te komen waarin iedereen zich kan vinden en er zo weinig mogelijk last van heeft. Dat is nu wat aan dat hele groen links ontbreekt. Ze hebben totaal geen VISIE.

tweetybird | 02-01-15 | 14:35

Mean Dean | 02-01-15 | 14:26

En JA het uitlezen van de chip op je kliko is kinderspel. Weet je gelijk wat persoonlijke gegevens van je slachtoffer. Ik denk dan aan NAW (ok die kun je ook op de deur zien en in de straat), maar ook een rekeningnummer. Of denkt u soms dat er systemen gekoppeld worden.

Mean Dean | 02-01-15 | 14:28

Maline Genie | 02-01-15 | 14:13

U bent vast het soort groenlinks. En van groenlinks weten wij dat die altijd met onzin aankomen die uiteindelijk slechter voor het milleu bleken te zijn. Ik kan u wel een voorbeeld geven. In Den haag werd afval gescheiden door de burger. Wat bleek de burger scheide het wel maar de gemeent deed het niet. Het werd bij ophalen gewoon in 1 vrachtwagen bijelkaar gepleurd. Dat is nu verandert. Alles wordt nu opgehaald en pas door de reiniging gescheiden. En het blijkt veel beter eant daardoor doet nu 100 procent van de bevolking in Den Haag mee inplaats van die enkelen die het deden. Want niemand had hier zin in omdat ze het in 1 wagen zagen verdwijnen. Nu is dat perfect opgelost. Iedereen doet mee zonder dat ze er last van hebben. Veel beter dus maar iets waar een groenlinks freak nooit op zou komen. Die komen enkel op maatregelen zoals een 900 watt stofzuiger waar je nu je huis drie uur mee aan het zuigen bent inplaats van met een stofzuiger van 2500 watt waar je het in 5 minuten mee doet. De stofzuiger van 900 watt verbruikt uiteindelijk het dubbele aan stroom tegenover die 2500watt. Tel uit je winst voor het milleu. Ja geweldig die groenlinks gutmensch sukkels. Maar in mijn ogen een stel rare geitenwollen op jeezes sandalen lopende mafkezen.

tweetybird | 02-01-15 | 14:28

VolgendjaarkrygikAOW | 02-01-15 | 14:11
Gewoon vuil terug brengen door zijn brievenbus.

thheo | 02-01-15 | 14:14

Hoe moeilijk is het nou om afval te scheiden? Stelletje zeikstralen, lamzakken zijn jullie, je hebt zelf geen zin om 3 bakjes in je keuken te zetten, dus moet een ambtenaar op het verzamelpunt het maar doen... Mensen, kijk eens naar al die rommel die je per dag maakt en wat ermee gebeurd. Noem mij maar een milieu hippie, maar het gaat nergens over om nu te zeiken op de gemeente omdat ze willen dat je je afval scheidt. Of stoppen jullie massaal afgehakte lichaamsdelen tussen het vuilnis?
Mensen die hier over zeiken hebben iets te verbergen. Wat boeit het nou dat Henk en John zien hoeveel condooms je per week gebruikt?

Maline Genie | 02-01-15 | 14:13

Ik heb nog een veul gröter probleem. Buurman heeft vijf kinderen. Dus wat hij teveel had propte hij al jaren in de andere kliko's. Maar nu wordt onze gechipte grijze kliko gewogen en betalen we per kilo. Dus hoe leer je het je buurman dat ie z'n eigen rotzooi bij zoch houdt?

VolgendjaarkrygikAOW | 02-01-15 | 14:11

We betalen voor het maken en het afhalen van het huisvuil en daarvan maken de slimmerikken stroom en daarvoor moeten we nogmaals betalen.
Wordt het geen tijd dat de stroomproducenten gaan betalen voor ons afval?

wimpies | 02-01-15 | 14:10

@JaNeeTochNietDan? | 02-01-15 | 12:59 "Gewoon je afval scheiden, je bent niet beter dan je buren.
.
Met dat afval scheiden (en het gedoe en de kinnesinne eromheen) gaat het in werkelijkheid niet om het "milieu", maar om controle en conditionering van het gepeupel. Bij u is dat al aardig gelukt. "Smart-grid" is de volgende stap (Agenda 21). Dan gaat uw wasmachine-gebruik op rantsoen, uw drogeer, magnetron, toaster, stofzuiger, enzovoort.

ben kokhals | 02-01-15 | 14:05

Ik flikker mijn oude frituurvet altijd in de kleding bakken.

Barco van Masten | 02-01-15 | 14:01

Dit is een beetje dubbel. Hoe moeilijk is het om alleen gft-afval in een kliko te gooien? Bij het verwerken daarvan kost dit kwaliteit als er plastic meuk erbij zit. Dat je per ongeluk plastic bij restafval gooit ipv bij het plastic, niemand die zich daar druk om maakt.

Alleen gechipte kliko's, overheid die dat checked? Dat lijkt wel een slechte aflevering van 'Enemy of the state'.

*theezakje op de mesthoop werpt*

Polderjihad | 02-01-15 | 13:54

Waarom heet het eigenlijk een duocontainer als er 4 verschillende vakken in zitten?
LangeTijdGeleden | 02-01-15 | 12:26
Ze combineren 2 containers in 1.
www.tilburg.nl/actueel/nieuws/item/ver...

Delaware | 02-01-15 | 13:53

Als ze dat hier ook gaan doen dan dump ik mijn afval voortaan in de achtertuin van het gemeentehuis. Wat een naar controlezuchtig nazi-land is NL toch aan het worden.

panadol | 02-01-15 | 13:53

@MichelDenHaag
Dus je hebt alles in Nederland liever zo als dat in India gaat? Nee bedankt.

flame_me | 02-01-15 | 13:50

Als alleenstaande ouder met 2 kinderen heb ik 1 zak restafval per 14 dagen en een klein beetje gft.
Veel mensen kunnen wel veel moeite doen om voedsel en luxe artikelen naar huis te slepen, maar het afval verwerken is een enorm probleem? Een balkon vol?
Als je inkopen gaat doen kun je toch gelijk je afval meenemen. In Frankrijk is dat in veel kleine plaatsen gewoonte, daar wordt niets opgehaald, maar moet je alles op verzamelplaatsen brengen. Dus eerst vuil wegbrengen en dan inkopen doen. Prima toch.

thheo | 02-01-15 | 13:50

-weggejorist-

CaptainMars | 02-01-15 | 13:39

Nergens ter wereld wordt het afval zo goed gescheiden afgeleverd als in Nederland, maar tevens is de afvalverwerking nergens zo duur als hier ten lande.
.
Ik doe dan ook niet aan afvalscheiding en heb de mazzel dat er voor de aanpalende hoogbouw aparte containers staan. Daar gaat dus werkelijk alles in: groen, grijs, electronica, dode huisdieren, et cetera.

McPhart | 02-01-15 | 13:39

Controle op kliko's...
Nog even en je hebt een strafblad als je koter een verkeerde samenstelling schijt in een luier heeft gedumpt.

Mastermattie | 02-01-15 | 13:36

Dit doen ze in Almere ook maar daar heb je ook het probleem dat buren even in alle kliko's gaan kijken waar nog ruimte over is en hun zooi daar bij gooien. De ontvanger van de gele kaart is zelden de veroorzaker van de foutieve scheiding. Gelukkig woon ik in een stad waar we niet aan dit soort onzin doen.

Mesmer | 02-01-15 | 13:35

Zodra je kliko op openbaar terrein staat kan iedereen er toch van alles in gooien? Daar heb je dan geen controle over. Lastig om er dan verantwoordelijk voor te zijn.
Misschien moet de politie daarop gaan toezien ( geintje... ).

lustkapper | 02-01-15 | 13:34

Ik stem GroenLinks, maar niet voor het milieu. Nadenken over het milieu dwingt je wel om problemen van meerdere kanten te bekijken, dit zorgt mijn inziens voor oplossingen die niet alleen beter zijn voor de portomonnee van de politicus. Dat milieu zelf zal me aan me reet recyclen. Houd Nederland groen? Neuk dan een kikker!
-
Hebben we Amerika overigens al een yellow card gegeven, voor het niet naleven van Kyoto?
-
Binnenkort totaalbetutteling. Hoorde ook al dat minderjarigen die roken op straat naar hun Ausweis gevraagd wordt (strenger controleren en zelfs boetes voor minderjarige rokers...). Islam, brengt u en anderen rondom u ernstige schade toe.

ernstige schade | 02-01-15 | 13:33

Sinds ik een paar jaar geleden bij de plaatselijke vuilverbranding getuige heb mogen zijn van het gegeven dat ALLE afval gewoon in de zelfde oven wordt geduwd en mij daar bij werd uitgelegd dat afvalscheiding bij de burger alleen maar dient om diezelfde burger 'bewust'te maken, ben ik voorgoed afgehaakt.
-
En de eerste de beste idioot die in míjn vuilnisbak kijkt, gaat er meteen bij in.

bisbisbis | 02-01-15 | 13:32

De Afval Verbrandings Installaties importeren zelfs vuil uit het buitenland om te verstoken. En plastic verpakkingsmateriaal moet bij het restafval want dat brand lekker.

voldemort | 02-01-15 | 13:31

Dat "GS: Burgers zijn niet verplicht afval te scheiden. Gemeenten zijn dat wel" ben ik wel dankbaar om, eerlijk gezegd.

Vrienden van mij drie-hoog-achter hebben hun ietsiepietsie balkonnetje al zien transformeren in een soort van afval-sorteer-station; er kan eigenlijk geen stoel meer staan, los van het gegeven dat je er niet eens meer -wil- gaan zitten met die meuk die maar 1 keer per maand opgehaald wordt zoals oud-papier, of flessen die je zelf wegbrengt maar pas als je een tas/doos vol hebt, etc.

StijlloosInkoppertje | 02-01-15 | 13:28

the handyman | 02-01-15 | 12:43
Het zijn geen magneetstrips maar RFID chips. Daar gaat een magneet niet tegen werken (of je moet wel een heeeeel sterke hebben)
Om een RFID chip te slopen moet je deze in de magnetron grooien. Maar aangezien een kliko een beetje te groot is voor de gemiddelde magneyron, zou ik adviseren om een HERF gun te bouwen of een EMP in de kliko te werpen.

Mastermattie | 02-01-15 | 13:27

Kunnen deze ambtenaren niet veel nuttiger worden ingezet op gevaarlijke toestanden met hennepkwekerijen/stroomaftap in woonbuurten, of illegale onderhuur, of andere criminele activiteiten. Nee, want dat levert niet direct geld op. Scheiden van afval is onzin, dat kan de afvalscheidingscentale veel beter. Maar het is de "opvoedmaffia" (=Goedmens) die andere mensen dit wil opleggen, net zoals het geloof vroeger (en binnenkort weer). Zorg dat je gewoon op elke straathoek een ondergrondse afvalcontainer krijgt. Daar betaal je misschien iets meer voor, maar is uiteindelijk het beste voor mens, milieu en de gemeente.

ad melkert | 02-01-15 | 13:27

Ci Ty33 | 02-01-15 | 13:03
"En waarom zou iemand zonder kinderen even netjes afval moeten scheiden als mensen die tien kinderen op de wereld hebben gezet, en inmiddels 100 kleinkinderen hebben en dus onze wereld tot het einde der tijden zullen bevuilen?"
Als mensen zonder kinderen, na hun 50e gebruikmaken van zorg, politie, ambtenaren, d.w.z. gebruikmaken van de kinderen van anderen, dan zouden ze dit eigenlijk per uur moeten betalen.

thheo | 02-01-15 | 13:26

@viejohuevon | 02-01-15 |

"maar, is het werkelijk zo'n groot probleem dat de overheid je afval te zien krijgt? Mijn afval mag men checken zoveel ze maar willen - zit toch niets illegaals in. "

Pas op met dit soort redeneringen. Het argument 'ik heb niets te verbergen' is absoluut geen rechtvaardiging dat de overheid handelingen van burgers mag monitoren. Niet de burger moet onderbouwen dat hij/zij niets te verbergen heeft, het is de overheid zelf die moet aantonen waarom zij burgers wil gaan monitoren. En als de overheid dit niet doet gaat het van kwaad tot erger. Denk alleen maar eens aan het voorstel om een zwarte doos te installeren in auto's zodat men in het geval van een ongeluk kan vaststellen of de bestuurder te hard heeft gereden. Op zich een sympathiek voorstel maar wanneer alle auto's voorzien zijn van deze apparatuur willen andere overheidsdiensten hier ook gebruik van gaan maken. En uiteindelijk belanden we dan met zijn allen in een Orwelliaanse samenleving waar de overheid burgers 24/7 monitort en de burgers 24/7 verantwoording moeten afleggen aan diezelfde overheid. Eerlijk gezegd lijkt mij dat een vreselijke samenleving.

therealbraindump | 02-01-15 | 13:26

Politie had natuurlijk niets beters te doen dus gaan ze afval doorzoeken. Soms maak grapjes erover dat een verkeerd weggegooide doos of envelop je de milieupolitie op je dak stuurt. Maar dat is dus echt zo.

Rest In Privacy | 02-01-15 | 13:25

pietvanvliet | 02-01-15 | 13:14

Natuurlijk wel je adresgegevens eruit laten.

Eurotokkie | 02-01-15 | 13:16

ook in leeuwarden zijn de gechipte kliko's een feit.
Gescheiden afval zijn ze in veel gemeentes nu weer aan het terugdraaien, want de scheidings-machines bij de afvalverwerkers zijn goedkoper en beter dan 4kliko's + 4 verschillende wagens+personeel dat wekelijks langs moet komen.

--sql error-- | 02-01-15 | 13:15

Hoi Mailert,
 
Tripje naar de lokale supermarkt, rolletje komozakjes kopen, die volstoppen met wat er normaal in je kliko gaat en netjes een keertje s'nachts bij de voordeur van het gemeentehuis zetten.
 
Dan voelt u zich vast beter.

pietvanvliet | 02-01-15 | 13:14

@ WernerT | 02-01-15 | 13:11
Maar wat doet Attero? Doen ze ook stadsverwarming?

BeunDeHaas | 02-01-15 | 13:14

two ball cane | 02-01-15 | 13:01

De prijs van een rol van 10 gemeentezakken (milieuonvriendelijk verpakt uiteraard) heeft een inflatie van 350% meegemaakt in een periode van 15 maanden (van €2.50 naar €9.30). Zonder tekst of uitleg. Verder werd het aantal inzamelpunten alleen maar uitgebreid met glascontainers, soms wel 7 keer een driekleurige op 10m2, terwijl bijvoorbeeld werd bezuinigd op blik en vetten, waarvan er in heel 024 nog maar 7 punten te vinden zijn. Ooit werd een mooi initiatief neergezet door het gescheiden te kunnen aanbieden van gebruikte babyluiers, maar wegens 'teveel kosten' wordt dit maar weer gewoon verwerkt bij de boterhamzakjes en groentenzakjes van de Appie. Ik vind dat het bedrijfsleven moet opdraaien voor de hoeveelheid afval die ze de mensen opleggen, in plaats dat ik moet gaan betalen voor de hipster-shiny-verpakkingen zoals een broodzak bestaande uit papier en plastic.

Jos Tiebent | 02-01-15 | 13:14

@QBert | 02-01-15 | 13:10
Ik heb een bekeuring gehad voor te hard rijden, geen schokkend bedrag, maar de tijd die op de bekeuring vermeld stond was fout. Ik ben hier dus tegen in beroep gegaan tot aan de rechtbank aan toe. Er was klaarblijkelijk een fout gemaakt met zomer- en wintertijd. Toen ik vervolgens de vraag stelde of we er dan zomaar vanuit mogen gaan of de tijdsduur van een meting wel correct is, als de ingestelde tijd al niet klopt, werd mij meegedeeld, dat we over dit soort zaken niet in discussie en vervolgens werd mij nogmaals gevraagd mijn mond te houden. Nog maar te zwijgen over de vermogensverdeling van mijn scheiding waar ik al jaren in verwikkeld zit.

Ik was in Haren | 02-01-15 | 13:14

Wat ik mij nu gelijk afvraag. Zo'n gele kaart moet die nu bij het karton ,plastic of bij het groen afval. Vragen vragen vragen. En is die gele kaart wel van gerecycled plee papier en is de gele kleurstof niet milleu verontreinigend. Vragen vragen vragen. En hoeveel co2 heeft het maken van die kaart opgeleverd en hoeveel energie is ermee verspeeld. Vragen vragen vragen. Je zou b8jna denken de enigste die hier niet aan het milleu gedacht hebben is de gemeente tilburg met een vervuilende nietszeggende gele kaart. Scheiden doe je alleen van je vrouw. Afval scheiden behoort de gemeente zelf te doen. Is ook veel efficienter. Bij glas kan ik mij nog iets voorstellen. Bij batterijen ook.Maar bij de rest niet. Gewoon ophalen en naderhand scheiden. Is het beste voor het milleu. En weet je zeker dat het ook werkelijk gescheiden is en iedereen uiteindelijk meedoet. Inplaats van de 20 procent van de tilburgers die het nu daadwerkelijk doen.

tweetybird | 02-01-15 | 13:14

Uiteindelijk gaat het om geld. Gescheiden plastic levert geld op, terwijl restafval geld kost.

alcor | 02-01-15 | 13:14

Heh. Da' s nog niks. Heb zelf jaren in Nottingham ( UK) gewoond en behalve het verplicht gescheiden aanbieden van afval ( niks mis mee) ben je dus ook verplicht om het afval ' schoon' te leveren. Dan sta je dus letterlijk lege blikjes af te wassen. Doe je dat niet loop je het risico dat de Klikogestapo even komt spitten met hoogstwaarschijnlijk een boete van een paar honderd Pond ten gevolge. Complete waanzin. Ah , ik zie hier een leeg blikje tomatenpuree dat niet volgens ' de norm' aangeboden is? Hoppa , hangen voor 200 scheer. Gaat hier ook gebeuren, mark my words...

bello | 02-01-15 | 13:13

Heb nooit die Nederlandse fetisj begrepen tot het moeten scheiden van afval... ga een keer naar India of China en zie wat door wordt gedumpt, dat heft alles tig keer weer op. Maar in het brave kleine Nederland moet afval worden gescheiden!!

MichelDenHaag | 02-01-15 | 13:13

In Hilversum heb ik al jaren 1 grote grijze kliko. Met eigen slot. Want anders kieperen anderen vanalles ik die bak. Ik vertik het dan ook afval te scheiden. Betaal ruim 200 euro voor 26 keer legen.

nieuwsflits | 02-01-15 | 13:13

argos.vpro.nl/seizoenen/2014/afleverin...

"De gemeenten in Brabant hebben een boete van 7 miljoen euro gekregen van afvalbedrijf Attero. Volgens de afspraken met Attero moeten de gemeenten samen elk jaar minimaal 510 kiloton brandbaar huishoudelijk restafval leveren. Maar sinds een paar jaar lukt dat niet meer. Gemeenten zijn zo voortvarend bezig met afvalscheiding en recycling, dat zij hun verplichtingen tegenover de afvalverwerker niet meer kunnen nakomen."

WernerT | 02-01-15 | 13:11

NL heeft overschot aan ambtenarenbaasjes die ijverig met einsteintjes aandraven om burger geld uit te kloppen. Niemand die er iets aan doet of kan doen. Of je moet in buitenland gaan wonen... hier 4 bakken, doe netjes plastic/papier/glas en voedsel/tuin apart, rest in bak 5. Kost me 5 min per week en een rol zakken per maand .

fingers | 02-01-15 | 13:10

Ik dump echt alles in zo een ondergrondse container , tot aan een motorblok toe.

Eurotokkie | 02-01-15 | 13:10

Als ik in mijn teergeliefde gemeente een wasmachine, een pedaalemmer en een stapeltje oude vensterbanken aan wil bieden dan wordt dat keurig opgehaald door *drie* vrachtwagentjes, want:

1. Wasmachine = electrisch apparaat,
2. Pedaalemmer = metaal,
3. Vensterbanken = bouwafval.

Uiteraard alléén op afspraak en maximaal zes keer per jaar. Het mag een paar centen kosten maar dan heb je ook niets, behalve veel overbodig werk voor ambtenaren.

Reinaert | 02-01-15 | 13:10

@Ik was in Haren | 02-01-15 | 13:08

Ja daar ga ik vooralsnog vanuit.

QBert | 02-01-15 | 13:10

Hoe achterlijk is die gemeente?

BozeHenk | 02-01-15 | 13:09

@QBert | 02-01-15 | 13:03
Jij gaat er vanuit dat we in een rechtsstaat leven in Nederland? Ik vrees dat jij moet kunnen aantonen dat jij het afval niet in de container hebt gegooid in plaats van dat de gemeente aan moet tonen dat jij het wel gedaan hebt.

Ik was in Haren | 02-01-15 | 13:08

Gewoon weer je afval in een vuurkorf of ton verbranden. Ben je van al het gezeik af.
Fikkie stoken in een korf of ton is in de meeste gemeenten nog steeds gewoon toegestaan, tenzij anders aangegeven in de APV.

Rest In Privacy | 02-01-15 | 13:07

@ QBert | 02-01-15 | 13:03
Dat zou ik dus wel eens willen laten toetsen.

BeunDeHaas | 02-01-15 | 13:05

Het zal wel weer weggehaald worden, maar eigenlijk past er maar een leuze bij zoiets: Sieg Heil voor de Umweltgestapo's!

Maar goed, Nederlanders willen het graag zo. "Dan moet je maar netjes alles sorteren," roepen zij dan in koor. Net zoals "dan moet je je maar aan de snelheid houden."

Xirdalan | 02-01-15 | 13:04

Ik betaal (ruim 300 euro per jaar) er genoeg voor om de tweewekelijkse rotzooi te laten afvoeren.... alles gaat in een grijze zak, die pleur ik in de container (zo'n 3 per 2 week) en voor de rest kunnen ze me de kont kussen.

Fatwabuster | 02-01-15 | 13:03

@the handyman | 02-01-15,

Dan halen ze je vuil dus niet op want illegale kliko...

basweetutwel | 02-01-15 | 13:03

En waarom zou iemand zonder kinderen even netjes afval moeten scheiden als mensen die tien kinderen op de wereld hebben gezet, en inmiddels 100 kleinkinderen hebben en dus onze wereld tot het einde der tijden zullen bevuilen?

Ci Ty33 | 02-01-15 | 13:03

@BeunDeHaas | 02-01-15 | 13:01

Zonder bewijs geen boete.
Anders kan ik ook net zo goed al mijn gevaarlijk afval bij de buurman in de bak gooien als hij al op straat staat. Zou hij een boete krijgen. Mooi zou dat zijn.

QBert | 02-01-15 | 13:03

Hier in Assen ook helemaal van het paadje, ik heb vier ge-chipte containers bij de keet staan!

ParanoidAndroid | 02-01-15 | 13:02

Mooi, dit past goed in ons alles omvattende plan tegen de Europese Burger.

peggold | 02-01-15 | 13:01

@ QBert | 02-01-15 | 12:56
Ik zou dat dus wel eens willen weten wat er zou gebeuren als je in beroep gaat tegen een boete. Jurisprudentie zal er vast wel over zijn ook.

BeunDeHaas | 02-01-15 | 13:01

Afvalscheiding is onzin. Het gaat of in dezelfde verbrander of wordt verkocht waar mogelijk. Afval is big business.

Uncle Melon | 02-01-15 | 13:01

Lekker met z'n allen azijn pissen over de overheid. Heerlijk.
Maar ik zie wel maar weinig alternatieven. Ik weet dat bij mij is de gemeente een aparte heffing afvalstoffen is. Kiezen de inwoners, via de politiek, zelf wat ze belangrijk vinden. Lage kosten, gebruiksgemak of duurzaamheid.
Ik vermoed dat hetzelfde principe ook in andere gemeentes geldt. En dan ben ik wel benieuwd wat reaguurders nu werkelijk belangrijk vinden. Lage kosten of gebruiksgemak. (Er van uitgaande dat duurzaamheid niet zo hoog op de prioriteitenlijst komt)
Of we blijven nog even lekker zeiken. Dat is natuurlijk ook prima.

two ball cane | 02-01-15 | 13:01

Kost me ook nog eens 2 euro per vuilniszak.
fietsdeur | 02-01-15 | 12:22

Nieuwe trend hier in de buurt; mensen -vooral bejaarden- struinen buurten af die hun vuilnis 'double dutch' verpakken (dwz, eerst in een zwarte zak en dan de gemeentezak à €1.00 eroverheen trekken). Zak wordt op een scootmobiel gezet en meegenomen, ontdaan van de gemeentezak en de zwarte zak bij een willekeurige flat neergezet. De gemeentezak gebruiken ze dan zelf. Een rondje scootmobiel kan dan op een avond wel 10 euro opleveren.

Jos Tiebent | 02-01-15 | 12:59

Ik heb ook een gele kaart gekregen van de gemeente:

- GFT afval bij het restafval:
(het betrof hier een restje aardappelschillen)

- Textiel bij het restafval:
(het betrof hierbij een kapot t-shirt van mijn zoontje. Denk niet dat ik hier iemand in Polen blij meen kan maken, lijkt me)

Oftewel Gemeente Tilburg is helemaal de weg kwijt.
Hopelijk levert dit Topic iets op....

kdebeer | 02-01-15 | 12:59

"Burgers zijn niet verplicht afval te scheiden. Gemeenten zijn dat wel" - tenzij er een Verordening is gewezen waarin een dergelijke verplichting is opgenomen, zoals in artikel 9 van de Afvalstoffenverordening gemeente Tilburg 2011 "Afzonderlijk ter inzameling aanbieden
1. Het is verboden om de categorieën huishoudelijke afvalstoffen zoals bepaald in artikel 3, eerste lid, anders dan afzonderlijk ter inzameling aan te bieden, met uitzondering van hetgeen is bepaald in artikel 3 lid 3."

Artikel 24 Strafbepaling
Een gedraging in strijd met de volgende artikelen is een strafbaar feit in de zin van artikel 1a, onder 3º, Wet op de economische delicten: Artikel 9 [...]
(decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvd...)

"(er wordt al nergens verwezen naar de mogelijkheid bezwaar te maken tegen deze beschikking en dat is volgens mij wél wettelijk verplicht)"
Dat klopt dus ook al niet, omdat hier geen Awb-beschikkingen worden opgelegd.

Gewoon je afval scheiden, je bent niet beter dan je buren.

JaNeeTochNietDan? | 02-01-15 | 12:59

Laat ze maar eens bewijzen dat jij dat erin heb gegooid en niet iemand die langs liep toen de bak al langs de kant van de weg stond. Lukt niet dus geen boete.

QBert | 02-01-15 | 12:56

Wat mij overigens opvalt is dat gemeenten die last hebben van uit de hand lopende veiligheids-, gewelds-, en integratieproblematiek altijd verschrikkelijk druk zijn met dit soort onzin.

Parel van het Zuiden | 02-01-15 | 12:55

@ Mean Dean | 02-01-15 | 12:50
Nou dat dus. Doe jij alle moeite om het een beetje te scheiden...

BeunDeHaas | 02-01-15 | 12:54

"GS: Hallo mailerT. Ho. Stop. WTF? Gechipte kliko's!?"

Onder welke steen hebben jullie gelegen eigenlijk? Dat is in veel meer gemeenten het geval. Ook omdat het aanbieden van afval, bijvoorbeeld hier in 0316, geld kost. Iedere keer als jij je duobak aan de straat zet, wordt ie uitgelezen zodat je de rekening gepresenteerd krijgt. Hier is het wel zo: de vervuiler betaald. Want als ik mijn bak eens in de 2 of 3 weken eens langs de kant zet, betaal ik dus ook minder.

BeunDeHaas | 02-01-15 | 12:53

Klikostasi, het is een geldkwestie;

-Alle Nederlandse gemeenten krijgen vanaf 2015 een vergoeding voor kunststofverpakkingsafval.
-In 2015 krijgt elke gemeente €817,= per ton kunststofverpakkingsafval.
-Inwoners van welke gemeente dan ook zijn niet verplicht kunststofverpakkingsafval te scheiden uit het huisvuil. Dat doet de gemeente, in ruil voor... doekoe.

Benchmarkonderzoek inzameling kunststof verpakkingsafval gemeenten
www.publicspaceinfo.nl/media/uploads/...

vergoeding voor inzameling en sortering en vergoeding voor vermarkting van huishoudelijk kunststofverpakkingsafval
www.nedvang.nl/uploads/Vergoedingen_Ku...

baggergabber | 02-01-15 | 12:51

Overheid en ICT, of ze falen grandioos, of ze plunderen er je bankrekening mee.

Abject | 02-01-15 | 12:51

Is dit niet gewoon een kaart van iemand die afval kwam ophalen en bij het inkieperen in de afvalwagen wat glas hoorde rinkelen en vervolgens kon zien dat er verkeerd afval in zat? En dat je daarvoor dus zo'n kaart krijgt om mensen aan te sporen wel goed te scheiden?
Het lijkt me vrij sterk dat ze iemand in dienst nemen die even een rondje maakt en alle bakken controleert.

Martinspire | 02-01-15 | 12:51

BeunDeHaas | 02-01-15 | 12:49
Klopt, bij ons halen ze huisvuil (ondergrondse containers) en plastic tegelijk op en dumpen het in dezelfde vrachtwagen :')

Mean Dean | 02-01-15 | 12:50

Ik Flikkerde alles in mijn container , mag niet meer heb de gele kaart al ontvangen !! zelfs het vuil wordt gecontroleerd om te zien of er een boete binnengehaald kan worden !! laten ze het vuil aan de grens overgang maar controleren dan hoef ik in het vervolg minder , minder milieu belasting te betalen .

Jetstream | 02-01-15 | 12:50

Ik heb ooit van mijn tante begrepen die in Die Heimat woont, dat ze daar 5 of 6 verschillende afvalbakken hebben om het afval te scheiden. Als het opgehaald wordt, pleurt men het sowieso allemaal weer bij elkaar bij de afvalverwerking...

Dat zie ik in Nederland ook nog wel gebeuren (misschien kan iemand dat bevestigen of ontkennen), dat wij, de burger, gedwongen wordt om afval te scheiden, maar ze bij de afvalverwerking ons ongezien de tyfus wensen.

BeunDeHaas | 02-01-15 | 12:49

@Vout
Zoals eerder aangegeven; je eigen troep opruimen is logisch. Lezen heet dat, u mag maandag aanschuiven om te oefenen? Het afvoeren van mijn drollen, daar betaal ik weer andere mannetjes (m/v) voor.

Afval scheiden is niet mijn werk. Er zijn mensen die ik (verplicht) betaal om zich met het afhandelen van mijn afval bezig te houden.

LibertarianTeacher | 02-01-15 | 12:49

Mean Dean | 02-01-15 | 12:46
Oh en als er een manier is om ze te deactiveren doe die van de buren dan ook even anders ben je de enige die niet te traceren is en daardoor dus weer wel =)

Mean Dean | 02-01-15 | 12:48

Nederland stemt massaal links (= Pro Milieu) en Pro EU.

Tja, dan moet je er niet raar van staan te kijken dat de overheid je afval controleert en zelfs een chip invoert.

ProAsfalt | 02-01-15 | 12:48

Eerst alles centraal inzamelen en daarna aan de gemeentelijke plicht voldoen door taakgestraften (onder toezicht) het afval te laten scheiden was geen optie zeker?

CynicalBastard | 02-01-15 | 12:48

Synecdoche | 02-01-15 | 12:36

Nou ik zou toch op zoek gaan naar een manier om de chip te deactiveren. In je paspoort werkt bijvoorbeeld de magnetron goed.
En dan vervolgens laaiend opbellen naar de gemeente omdat je kliko niet geleegd wordt (chip is stuk en jij weet natuurlijk van niks).
Als ze goedverdegoedver ook al je afval in de gaten gaan houden (en dan natuurlijk ook gewoon netjes in een onbeveiligd Excel-documentje registreren wat je zoal weggooit) is het einde wel zoek.
Gadverdamme. Ik ben blij dat ik nog gewoon niet-afgesloten ondergrondse dumpcontainers heb zonder pasje of wat dan ook.

Mean Dean | 02-01-15 | 12:46

@(c)ZWITSUL | 02-01-15 | 12:41

Nee de taakstraf doodrijders

KoningStan | 02-01-15 | 12:45

Middels de APV kan elke gemeente de meest belachelijke regel er doordrukken met boetebedragen die afhankelijk zijn van de hoeveelheid geld die ze nodig hebben om hun begroting rond te krijgen.

sinar2 | 02-01-15 | 12:44

tip voor iedereen met een chip kliko in hun gemeente:
Wij hebben ze ook en ze openen net zo makkelijk met een (anonieme) ov kaart als met die officiele pas.

BenHetZoZat | 02-01-15 | 12:44

Beste redactie.
Bedankt !!
De inzender van het bericht :)

Jacq1958 | 02-01-15 | 12:43

als je een sterke magneet langs je kliko haalt kunnen ze die chip niet meer uitlezen problem solved!

the handyman | 02-01-15 | 12:43

Een kloki is een kloki en bedoeld voor zooi. Ongeacht wat voor zooi ,gaat er bij mij alles in wat in mijn ogen onbruikbaar is. Glas plas was.

voedselbankier | 02-01-15 | 12:43

Parel van het Zuiden | 02-01-15 | 12:29
Eigenlijk zouden ze in Tilburg een zes-vaks container moeten hebben.
Één vak erbij voor afval van de hennepteelt en eentje voor chemisch afval van de xtc-productie.

Cuyahoga | 02-01-15 | 12:42

Er zijn dus ook mensen die thuis komen van hun werk en dan voldaan terugkijken op de paar welgemeende gele afvalkaarten die ze op zijn Luinges hebben uitgedeeld. Dit krijg je als je ontslag niet versoepeld. Dit soort baantjes voor lui die op alle andere afdelingen zijn weggesaneerd. En mensen die dit bedenken idemdito.

de Voorzittert | 02-01-15 | 12:41

Hebben die domme kutambtenaren dan niet in de gaten dat er steeds meer rotzooi in het bos geflikkerd wordt met dat betalen voor het afval?

zutzooi | 02-01-15 | 12:41

@Best koud hierboven | 02-01-15 | 12:34
In ieder geval niet PvdA, VVD, CDA, CU, SGP, GL en bovenal D66.
Maar dat had u vast zelf ook bedacht, eventjes kijkende naar het verleden.. toch?

Boris die Sauertopf | 02-01-15 | 12:41

de gemeente zet participatiedwangarbeiders in om het huisvuil uit te laten pluizen ?

(c)ZWITSUL | 02-01-15 | 12:41

Afval scheiden is niet nuttig. Machines kunnen dat beter, en voor de opwekking van grijze stroom wordt er weer plastic bij de GFT gemengd, anders brandt het niet goed.

In Denemarken scheiden ze alleen maar op plaatsen waar veel Duisters komen; die zijn nogal van de "Groenhype". Om dezelfde reden zullen we wel op Schiphol van die ingewikkelde afvalscheidingsbakken hebben staan. Het valt allemaal wel erg tegen als je ziet dat de vuilnisophaler weer alles bij elkaar flikkert.

Wordt het niet eens tijd dat we de zin van de onzin scheiden?
Windmolens en zonnecellen terwijl de bruinkoolcentrales overuren draaien, GFT van plastic scheiden terwijl het weer bij elkaar wordt geflikkerd om vies te verbranden, elektrisch rijden met loodzware, giftige accu's... Het heeft niets met een beter het milieu te maken. We willen alleen niet meer afhankelijk zijn van grondstoffen van niet westerse landen. Prima doel, maar zeg dat dan eerlijk.

Rommelende Onderbuik | 02-01-15 | 12:41

Met dit soort beleid kun je alleen maar een stijging van (gewelds)incidenten tegen gemeenteambtenaren en BOA's verwachten.

SmegmaSmeer | 02-01-15 | 12:40

Overigens werken scherpe regels voor afval en verhoogde kosten hier al prima. Zo komen mensen van heinde en verre hun afval bij flats en appartementencomplexen dumpen (max kg's kliko), mikken mensen hun grofvuil op straat zonder de inzameling te bellen (kosten), ligt het lokale bos al vol met het afval van hoveniers en bouwbedrijven (kosten), liggen er ineens stapels vuilniszakken rond openbare afvalbakken, en zat het zelfs in de "kringloop kleding" -container. U begrijpt, handhavingscapaciteit is er sowieso niet dus dat wordt alleen maar erger.
.
Maar ja, de "beleidsmedewerkers" wisten het zo goed.

Parel van het Zuiden | 02-01-15 | 12:39

Vout | 02-01-15 | 12:31

Zeg proestert kom dan zelf met iets ipv je eigen mening hoe het zou moeten. En in de stal schijten? Waarom niet, die staat een eind van het WOONhuis hoor.

rokertje | 02-01-15 | 12:38

Das Müll der Anderen

CynicalBastard | 02-01-15 | 12:38

Mijn gemeente heeft sinds kort ook gechipte kliko's. Officieel om clandestiene kliko's tegen te gaan, d.w.z. van huishoudens die geen reinigingsheffing betaald hebben. Ongechipte kliko's worden dus niet geleegd. Lijkt mij een dure vorm van handhaving. En onlogisch ook; je kunt als gemente beter alle aangeboden vuil meenemen dan het later ergens van de straat te moeten chrapen.

Synecdoche | 02-01-15 | 12:36

Met een allesbrander regel voorkom je het gesnuffel in je afval.

Morgenhout | 02-01-15 | 12:36

@Koos Knak | 02-01-15 | 12:32
tips?

Best koud hierboven | 02-01-15 | 12:34

Ik heb een bedrijf in Tilburg met een ubergrote container en ik mag daar ALLES in flikkeren. Burgers laten zich makkelijker naaien

Laikamule | 02-01-15 | 12:34

Weet je wat NOG triester is?
Woonplaats van mijn ouders, de kliko's zijn naast gechipped ook nog eens voorzien van een SLOT, want daar betalen ze voor de afval ook nog eens PER KILO. En dat slot is dan weer nodig om te voorkomen dat anderen hun afval in jouw kliko gaan gooien. De afhaaldienst heeft een loper die alle kliko's weer open kan maken om ze te legen.
Diep triest dit, een slot voor je afval.

N3uk33nd | 02-01-15 | 12:33

Als je stom stemt komt er stom bestuur.
Stem dus anders.

Koos Knak | 02-01-15 | 12:32

Ben benieuwd wat de volgende stap op weg naar totale controle wordt.

hans123 | 02-01-15 | 12:31

metdedag | 02-01-15 | 12:29
De kwaliteitsomroep vpro... Proest!

Vout | 02-01-15 | 12:31

Onze samenleving wordt gecompliceerder en men heeft minder privacy zodat sommige zaken beter geregeld. Is niet goed, weet ik wel, maar, is het werkelijk zo'n groot probleem dat de overheid je afval te zien krijgt? Mijn afval mag men checken zoveel ze maar willen - zit toch niets illegaals in.

viejohuevon | 02-01-15 | 12:31

Ik gooi altijd mijn afval in een andere straat in de kliko.

van stampij | 02-01-15 | 12:31

In Almere is dit al jaren de praktijk.

Mokum Kosher | 02-01-15 | 12:31

is niet nieuw. Hier helpt zelfs de pliesie de boa's met het uitpluizen van de kliko's omdat alle misdaad opgelost is. Overigens hebben de flats hier één container voor alle afval waar gewoon alles bij elkaar geflikkerd wordt. Wie het begrijpt mag het zeggen.

jan-lul-de-behanger | 02-01-15 | 12:30

LibertarianTeacher | 02-01-15 | 12:28
Verantwoordelijkheid ligt bij de burger, hoe moeilijk kan zoiets zijn. Je schijt waarschijnlijk ook in de stal?

Vout | 02-01-15 | 12:30

Gescheiden afval aanbieden is nutteloos en bovendien slecht voor het milieu. Enige tijd terug een documentaire hierover gezien bij de VPRO. Toch niet een rechtse omroep. Het enige afval dat nuttig is om te scheiden is glas. Wanneer je dat een jaar lang keurig doet is de milieuwinst te vergelijken met ik meen 20 kilometer rijden met een auto. Ik stap één keer per jaar op de fiets en flikker alle afval in één container.

metdedag | 02-01-15 | 12:29

Overigens is Tilburg een toonbeeld van gescheiden afval. Elk soort uitschot heeft z'n eigen wijk....

Parel van het Zuiden | 02-01-15 | 12:29

Mensen die niet weten hoe je afval moet scheiden zouden per definitie preventief moeten worden geruimd.

Vout | 02-01-15 | 12:28

Verantwoordelijkheid ligt bij de gemeente. Ik zou ze een gele kaart terug sturen.

Je eigen troep opruimen is logisch, maar secuur afval scheiden lijkt mij meer iets voor de mensen die dat op onze kosten behoren te doen. De dag dat ik niet meer hoef te betalen voor het LATEN opruimen van mijn zooi, ga ik afval scheiden als een gek.

LibertarianTeacher | 02-01-15 | 12:28

Die PDF is even hilarisch als treurig. Your tax dollars at work (er was zelfs geld om deze interne publicatie door een grafisch bureautje te laten vormgeven)

Muxje | 02-01-15 | 12:28

Nee adslben, ik zag er ook een pik in. Maar ik ben dan ook homo. Heb jij hetzelfde excuus?

fredflange | 02-01-15 | 12:26

Waarom heet het eigenlijk een duocontainer als er 4 verschillende vakken in zitten? Quattro container was een leukere naam geweest.

LangeTijdGeleden | 02-01-15 | 12:26

Als de gemeente daadwerkelijk om het milieu gaf, stuurden ze wel een e-mail. Wat een papiervervuiling zo'n formulier. En wat een kudt baan heb je als je kliko's moet doorzoeken muahaha.

Indoneesje | 02-01-15 | 12:25

Er zijn verschillende manieren om tot afvalscheiding tot komen die niet de privacy schenden. Alleen dit is makkelijker en voldoet ook nog eens aan de Orwelliaanse ambities van sommige politieke partijen.
.
En waarom ook niet? De gemiddelde Nederlander vraagt er zelf om met z'n "heb niets te verbergen" rethoriek. Laat die maar weer eens een paar decennia zuchten onder tirannie. Even nadenken, wat ook al weer belangrijk is.

Parel van het Zuiden | 02-01-15 | 12:24

En al krijg je die boete, dan is er werkelijk geen wet die ze hebben om op te staan die het verplicht stelt dat jij het moet gaan betalen. Want geen bezwaar kunnen aantekenen en het jou verplichten van scheiden terwijl de 'verplichting' niet bij jou ligt is dan de grootste domper voor de gemeente.

Maar Ambtenaren zijn gemene fucking hufters, vooral in gemeenten zoals Tilburg en dan zullen ze wel wat verzinnen om de werkende en belastingbetalende burger kei en keihard te pesten en anaal te nemen.

LangeTijdGeleden | 02-01-15 | 12:23

Niet hoeven scheiden van afval is altijd goedkoper. Vraag maar aan mijn advocaat...

Ik was in Haren | 02-01-15 | 12:23

Sinds moet worden betaald voor het aanbieden van grofvuil in onze gemeente, zijn de vreugdevuren een stuk groter met Oud en Nieuw.

Petrus de Rewa | 02-01-15 | 12:22

Of wil men in Tilburg gaan belasten op niet recyclebaar afval?@Skinkie | 02-01-15 | 12:20
Tuurlijk joh, breng ze op ideeën.

DKP | 02-01-15 | 12:22

Afvalscheiden is nuttig maar je moet dat gewoon op het verzamelpunt doen, zoals in veel steden in het buitenland. Twee bakken: rest en recyclebaar; in de laatste gaat alles wat hergebruikt kan worden, inclusief papier en glas. Zijn we ook van die lelijke glasbakken af.

Muxje | 02-01-15 | 12:22

Ik heb al niet eens een container meer,in plaats daarvan kreeg ik een pasje.
Wij hebben van die ondergrondse dingen,dus nu moet ik een typhus eind lopen met mijn vuilniszak om hem weg te gooien.
Kost me ook nog eens 2 euro per vuilniszak.

fietsdeur | 02-01-15 | 12:22

Hetzelfde geldt voor de elektronische gemeenschappelijk afvalbakken van de gemeente. Ooit eens een paar bakstenen in gegooid, vervolgens kreeg ons deel van de straat een brief over de bakstenen. Als het nog eens voorkwam, dan zou het afval worden doorgeplozen op zoek naar de dader.

Petrus de Rewa | 02-01-15 | 12:22

@adslben | 02-01-15 | 12:19
Ik zou eens naar de dokter gaan, ik denk dat die infectie is doorgeslagen naar necrosis.

Kaas de Vies | 02-01-15 | 12:21

Scheiden zul je!

De Westlander | 02-01-15 | 12:21

Ja, maar wat kan je er tegen dóen?

Flow/stijl | 02-01-15 | 12:20

@Kaas de Vies | 02-01-15 | 12:18

Goh

QBert | 02-01-15 | 12:20

Hoeveel onderzoekjes moeten er nog worden gedaan totdat de VNG tegen de gemeentes gaat zeggen dat ze al het afval achteraf moeten scheiden, omdat het eenmalig ophalen duurzamer is? Of wil men in Tilburg gaan belasten op niet recyclebaar afval?

Skinkie | 02-01-15 | 12:20

Ben ik een echte reaguurder als ik een piemol zie in de mooie tekening?

adslben | 02-01-15 | 12:19

Weet je wat pas slecht is voor het milieu?
Immigratie.

Kaas de Vies | 02-01-15 | 12:18

Daarom gooi ik altijd net voordat de container naar straat gaat het kattenbakgrit bovenop de rest. Dan lichten ze niet meer dan alleen het deksel op bij de controle.

Ik was in Haren | 02-01-15 | 12:18

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl