achtergrond

Geenstijl

Ingezonden: Lessen van een junk voor #SR14

3fmgoedgevoelmachine.gif "Wanneer een junk om een euro vraagt, zit er vaak een bescheidenheid in zijn vraag. Een angst. Bang voor een afwijzing. Bang dat zijn minderwaardigheidscomplex nog verder wordt gevoed. Bang om te zeggen: “Help mij alstublieft. Door omstandigheden ben ik in de shit geraakt en ik ben niet capabel genoeg om daar zelfstandig uit te komen.” Die bescheidenheid siert hem. Hij vraagt op redelijk gepaste wijze om iets dat ik niet hoef te geven. Misschien voel ik me daardoor superieur. Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat die bescheidenheid volledig is weggeslagen van Serious Request. Het woord ‘alsjeblieft’ is geschrapt bij 3FM. Het ooit zo kleinschalige project is verworden tot een potsierlijk arrogant circus dat zijn weerga echt niet meer kent en waar de middelen het doel kilometers ver voorbij schieten. Ik zie treinladingen Limburgers uitgekotst worden op het station, aan de drank in de ochtend en met een grote provincievlag om de schouders. Het is carnavalesk, het is koningdag, het is gaypride, het is de inhuldiging van het Nederlands Voetbal Elftal in 1988. Met één groot verschil: je vraagt iets aan mensen. Er zijn standjes in Haarlem van de NOS waar je minimaal 10 euro moet doneren om je stem op de radio te krijgen. Minimaal 10 euro doneren. Laat dat even door je hoofd walsen. Je hebt namelijk ook de keuze om dat standje er niet neer te zetten wanneer je om een minimale inleg vraagt.
Serious Wegwijzer Dat calvinistisch Nederland zijn schuldgevoel wil afkopen, is hen gegund. Dat er tot nu toe nog nooit een gedegen follow up is geweest over de effecten waar het gedoneerde geld terecht is gekomen, is jammer. Nog pijnlijker is dat dit grijze gebied de rode lijn is die te trekken valt tussen al de goede doelen die gesteund worden. Giro 555 voor Pakistan destijds? In handen van corrupte leiders. De rest? Onduidelijk. In ieder geval voor mij. Pink Ribbon? Dito. Geloof mij niet, geloof de kenner die als cynisch wordt weggezet ALVORENS hij een uitleg heeft kunnen geven:
Doet het af aan de ernst van een situatie? Geenszins. Moet je mensen willen helpen? Ik denk het wel. Het is in ieder geval een mens zijn eigen keuze. Maar misschien is het wijs om de oogkleppen van het goed doen pas op te zetten wanneer het duidelijk is dat het geld goed besteed wordt en niet aan een strijkstok van een corrupt regime blijft hangen. En dat debat begint volgens mij door weer terug naar af te gaan. Door iets nederiger te zijn naar hen die geld geven, met een beleefd ‘alstublieft’, en niet met 'moeten' en drammen à la Eric Corton:
Groet, Rollins (een Haarlemmer)
FOTOOS: Wegens tegenvallende omzet is het gekanker onder Haarlemse ondernemers al begonnen. Het goededoelencircus levert hen niet zo veel geld op als beloofd was. Terwijl we aan de foto's hieronder kunnen zien, dat Haarlem en haar ondernemers er toch echt álles aan doen om van #SR14 één grote geldmachine gezellige braderie te maken. gskruisweg2.jpg gskruisweg6.jpg gskruissweg5.jpg gsstationhaarlem.jpg gskruisstraat.jpg Gsgrotemarkt6.jpg gskoningstraat.jpg gsgrotemarkt3.jpg gsgrotemarkt2.jpg gskruisweg7.jpg Gskruisweg4.jpg gsgrotemarkt8.jpg gsgrotemarkt7.jpg gsgrotehoutstraat_grotemarkt.jpg gstimmeh.jpg

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.