Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Prof Pinto - De diagnose van Karakus

diagnosestellen.jpg Nu Hamit Karakus niet meer politiek actief is, doet hij verstandigere uitspraken dan toen hij wethouder was voor de PvdA in Rotterdam. “De integratie schuurt, dat kun je niet ontkennen”, meldde hij in de Volkskrant van vrijdag. Eindelijk wordt het door een prominent PvdA'er onderkend. Een andere verstandige uitspraak van Karakus is aangaande de hoge werkeloosheid onder Turkse jongeren. “Je moet ophouden te beweren dat Turkse Nederlanders de taal niet spreken of geen opleiding hebben”, zei hij. Van de Turkse hoogopgeleide jongeren is desalniettemin 60 procent werkloos. Maar: “De taal is het probleem niet, het diploma ook niet”, stelt Karakus terecht. Had Andrée van Es (GroenLinks) dit inzicht gehad toen zij als wethouder in Amsterdam dit vraagstuk in haar portefeuille had, dan waren allochtone jongeren verder gekomen. Zij had maar één remedie voorhanden en als een hangende plaat riep zij telkenmale: “Wij gaan stevig inzetten op taal.” In het nieuwe stadsbestuur van Amsterdam zitten PvdA en GroenLinks niet meer. Of de huidige combinatie VVD, D66 en SP het beter gaat doen, is afwachten. Karakus kan niettemin de nieuwe bestuurders zijn inzichten influisteren. Hij geeft weliswaar niet aan wat het probleem wel is met de goed opgeleide Turkse jongeren, maar hij zet in ieder geval een eerste goede stap: het uitsluiten van de verkeerde diagnose. Een goed begin is een halve werk.

Reaguursels

Inloggen

daytripper | 02-12-14 | 16:04
Er is een veel groter probleem met mensen die niet na kunnen denken, dan mensen die niet kunnen spellen. Vreemd dat al die uren Nederlands niet gelardeerd worden met een beetje argumentatieleer.

Feynman | 02-12-14 | 22:03

Bezorgde_Burger | 02-12-14 | 21:13
Trouwens geniaal dat je reageert op het mogelijk gebruiken van een drogreden met de ad hominem drogreden.

Feynman | 02-12-14 | 21:56

Bezorgde_Burger | 02-12-14 | 21:13
Zie
Feynman | 02-12-14 | 21:02
Je maakt m drie keer achter elkaar en ik heb m nu al drie tegels uitgelegd.

Feynman | 02-12-14 | 21:24

@Feynman | 02-12-14 | 20:55
"Probeer eerst eens je drogreden eruit te halen. Schept een hoop rust."

Het kan best dat er drogredeneringen in mijn betoog zijn geslopen, fouten maken is des mensch, niet waar? Het vervelende is echter dat jij zegt ze ontdekt te hebben maar mij vervolgens niet vertelt waar ik de fout in ga. Is dit nu jouw interpretatie van de intellectuele eerlijkheid waar Richard Feynman zo een vurig pleitbezorger van was?

Bezorgde_Burger | 02-12-14 | 21:13

Bezorgde_Burger | 02-12-14 | 19:11
Piet Modaal, andere mensen, het basale weten, algemeen geaccepteerd, kreten waarmee jij je argumenten kracht mee denkt bij te zetten. Het voegt echter niets toe. Het zijn geen premissen, aannames, tussenconclusies of iets dergelijks.

Ad populum (met het oog op het volk)[bewerken]
Hiervan is sprake wanneer men de juistheid van een stelling tracht te bewijzen door aan te voeren dat er een meerderheid voor te vinden is. In zekere zin is dit (paradoxaal genoeg) een democratisch autoriteitsargument. Zie ook populisme.

"De spelling is 'stropop' en niet 'stro-pop', want 'stropop' levert de meeste treffers op Google."
"Registratie van e-mailverkeer schendt de privacy niet, want 55% van de Nederlanders heeft er geen enkel bezwaar tegen."
"De monarchie is een goede zaak, want de meerderheid is er voorstander van."
"Marktwerking, bijv. in de zorg, is slecht, want de meerderheid van de Nederlanders is er tegen."
Onjuiste premisse: de meerderheid heeft altijd gelijk.
nl.wikipedia.org/wiki/Drogreden

Het is derhalve geen godwin, aangezien dit inzicht een paar duizend jaar ouder is dan uw stelling.

Feynman | 02-12-14 | 21:02

Bezorgde_Burger | 02-12-14 | 19:11
Probeer eerst eens je drogreden eruit te halen. Schept een hoop rust.

Feynman | 02-12-14 | 20:55

@Feynman | 02-12-14 | 16:34
"Piet Modaal" is door u geïntroduceerd. Niet door mij."

Feynman, ik constateer dat je gaat vousvoyeren en tegelijkertijd duiken. Tegen over "U bepaalt hoe dingen begrepen worden door andere mensen?" staat "U spreekt niet namens Piet Modaal." Wat is het verschil tussen "andere mensen" en "Piet Modaal"? Daarbij negeert U het argument van "het basale weten" waar dit deel van deze inmiddels hallucinante discussie over gaat.

"Daarna gaat u moeilijk doen over containerbegrippen, die helaas allemaal in de basis dezelfde betekenis hebben."

Als het wijzen op feiten voor U gelijk staat aan "moeilijk doen", verhoogd dat het surrealistisch gehalte van deze discussie nog meer. Verder zegt U te weten dat die containerbegrippen in de basis dezelfde betekenis hebben en ook nog eens belast zijn met een negatieve connotatie. Wat weet ik nu meer dan voor die opmerking? Ik begrijp dat de kwalificatie nu al is veranderd of interpreteer ik dat verkeerd?

Het blijven containerbegrippen met een duistere aura waarvan mensen opgewonden raken, zelfs akelig, boos en verdrietig worden. Het voorgaande maakt het allemaal niet duidelijker. De emotionele lading rond deze begrippen kan alleen ontstaan door het ontbreken van een heldere definitie. In mijn eerste tegel wees ik daarom al op de fundamentele eisen die Richard Feynman formuleerde als basis voor het vergaren van intellectueel integere en wetenschappelijk verantwoorde kennis.

"*Hoe ziet u het verschil* tussen stelselmatige discriminatie en institutionele racisme*?*"

" *Ik vraag niet om een verschil*, in een eerdere tegel beweerde je dat er een verschil is óf je spreekt jezelf daar tegen."

U zegt maar wat we hier verder mee aan moeten, ik zou het niet weten. Het kan natuurlijk zijn dat we in een andere realiteit verzeilt zijn geraakt, behoorlijk hallucinant zoals ik al opmerkte.

"Duidelijk is wat veel "normale mensen" weten" Hier gaat u weer de boot in. Dit is redenen uit populisme."

Mag ik de eerste Godwin van U noteren. In deze politiek beladen tijden mag het aanroepen van populisme wel tot de Godwin categorie gerekend worden. Al was het maar omdat de discussie met een opmerking over "institutioneel racisme" begon. U bent natuurlijk ook de aangewezen autoriteit om te concluderen dat ik weer de boot in ga. U werkt in de scheepsbouw?

"In 1100 wisten bijvoorbeeld normale mensen dat de aarde plat was. Je hebt echt helemaal niets aan die manier van denken."

Heeft U nog stro genoeg? Als U zo door wilt gaan kunt U beter nu Uw voorraad aanvullen. Ik ga maar met U mee in het verheffen van de terminologie. Categoriseren heeft als doel het reduceren van complexiteit. Door de beperktheid van het menselijk brein, kan dat een gelimiteerde kwantiteit aan informatie verwerken. Categoriseren maakt het de mens daarom mogelijk de realiteit beter te hanteren.

Bezorgde_Burger | 02-12-14 | 19:11

Bezorgde_Burger | 02-12-14 | 16:28
"Piet Modaal" is door u geïntroduceerd. Niet door mij.

Daarna gaat u moeilijk doen over containerbegrippen, die helaas allemaal in de basis dezelfde betekenis hebben. Ik vraag niet om een verschil, in een eerdere tegel beweerde je dat er een verschil is óf je spreekt jezelf daar tegen.

"Duidelijk is wat veel "normale mensen" weten" Hier gaat u weer de boot in. Dit is redenen uit populisme. In 1100 wisten bijvoorbeeld normale mensen dat de aarde plat was. Je hebt echt helemaal niets aan die manier van denken.

Feynman | 02-12-14 | 16:34

@Feynman | 02-12-14 | 14:26
"U spreekt niet namens Piet Modaal."

Haha, da's lachen Feynman, jij stopt me toch een straffe pijp. Hoe kom je erbij dat ik voor de abstractie "Piet Modaal" spreek, dat kan immers niet. Stel dat ik claim dat "Piet Modaal" mij heeft gekozen. Vervolgens ben ik dan echt nieuwsgierig hoe jij "Piet Modaal" gaat benaderen om te verifiëren of ik wel echt zijn gekozen vertegenwoordiger ben. Ik denk dat door deze stijl van discussiëren, eenvoudige zaken tot een academisch spelletje pim-pam-pet verheven worden. Het nadeel is dat de oorspronkelijke inhoud geleidelijk verloren gaat. Ik probeer het nog maar eens, terug naar het begin om "in Nederland" van een context te voorzien.

Het waarnemen van de wereld doet mij veronderstellen, dat specifieke interpretaties van gebeurtenissen, algemeen geaccepteerd zijn. Dat in het dagelijks taalgebruik bepaalde termen, woorden en uitdrukkingen een algemene, gedeelde betekenis en zinvolle inhoud hebben. Als een baby voor de eerste maal "papa" zegt denkt een Nederlandse vader toch echt niet aan de Paus. Als ik dan gebruik maak van dat basale weten gooi jij mij voor de voeten voor een ander te denken en spreken.

"Hoe ziet u het verschil tussen stelselmatige discriminatie en institutionele racisme?"

Jij vraagt mij het verschil aan te geven tussen twee gekwalificeerde containerbegrippen. Begrippen die op zichzelf staand alles en niets kunnen bevatten, een feit wat in de actuele discussie steeds weer naar voren komt. Lijkt mij dus een moeilijke opgave, maar we zouden dat kunnen voorleggen aan een wiskundige die gespecialiseerd is in de verzamelingenleer.

"Daarna een epos over labellen, wat gewoon een ander werkwoord is voor discriminatie. Gaan we nu alle synoniemen doornemen?"

Duidelijk is wat veel "normale mensen" weten: categoriseren maakt de wereld overzichtelijk en hanteerbaar. Het is *een menselijke eigenschap* waarover je *oneindig lang kunt theoretiseren* maar dat veranderd de menselijke natuur ook niet. Inherent aan categoriseren is discrimineren, anders krijgen we de hokjes niet gevuld.

De problemen beginnen als (groepen) mensen gecategoriseerd worden. Ook al is dat in categorieën als "wij en hunnes", het is en blijft natuurlijk menselijk gedrag. Als jij mij de oplossing aandraagt voor de totale inhibitie van seksueel gedrag in de mens dan geef ik je de oplossing voor discriminatie en racisme.

Bezorgde_Burger | 02-12-14 | 16:28

@Feynman | 02-12-14 | 15:54

U bent met afstand de beste tegelzetter hier naar mijn mening en dat heb ik al eerder niet onder stoelen of banken gestoken.
Bovendien, ik maak zelf genoeg taalfouten:-).
Tenslotte, ik maak eigenlijk nooit opmerkingen over taal(fouten).U zou dat kunnen checken. Deze "fout" viel me echter gewoon op omdat "data is" niet bekt en ik het ff nakeek.
Jammer dat ik daarover bij u wat chagrijn voel opborrelen.
PS : de boodschappen-karren bij de Jumbo (ja ja) verkeren grotendeels in uitstekende staat, althans hier te stede.

daytripper | 02-12-14 | 16:04

daytripper | 02-12-14 | 15:47
Ik hoop dat je de nutteloosheid van anderen verbeteren in hun spelling ooit gaat inzien.

Mooi ! Dan is mijn incompetentie in het woordneuken aan het dalen. Misschien ben ik zelfs langzaam Belg aan het worden. Misschien daarom ook dat bovenstaande tegel van mij wat inhoud mistte. Immers, iedere hersencel die je aan een arbitraire spellings- of grammaticaregel besteedt, is niet meer beschikbaar voor analyse. Spelling is voor F7, analyse is voor €!

Misschien als u eens wat minder moeite deed om mensen te confronteren met het groene boekje, de dikke van Dale en ander statisch dood papier proza en wat meer met heldere vernieuwende gedachten.

Of gaat u binnenkort mensen informeren dat er een deukje van een winkelwagentje in hun auto zit?

Feynman | 02-12-14 | 15:54

@Feynman 15.24
Ja, ik hoop niet dat het je verwondert dat ik ook dat heb gelezen: "Dat komt doordat een verzameling data gezien wordt als een eenheid. Dit is in het Nederlands echter zeker nog niet algemeen geaccepteerd".
Het is hetzelfde als met veel woorden/uitdrukkingen: als je maar vaak genoeg "verkeerd" doet, wordt het vanzelf geaccepteerd.
En nu maar hopen dat niemand hier gaat roepen: waar zeiken jullie over!?

daytripper | 02-12-14 | 15:47

daytripper | 02-12-14 | 15:17
Misschien leuk als u de moeite zou nemen je EIGEN bron te lezen.

"In het jargon van ict-medewerkers komt een enkelvoudige persoonsvorm na data overigens vaak voor (de data is overgezet, de data kan verwijderd worden). Dat komt doordat een verzameling data gezien wordt als een eenheid."

Feynman | 02-12-14 | 15:24

Data is het meervoud van datum, als je een datum bedoeld. Ik bedoel hier een gegevensverzameling. Ergo enkelvoud.
Feynman | 02-12-14 | 13:03

@Feynman | 02-12-14 | 13:03
Uiteraard zag ik ook wel dat je het hier als "gegevens" gebruikte, maar ook dan is het toch echt meervoud:
onzetaal.nl/taaladvies/advies/de-data...

daytripper | 02-12-14 | 15:17

Bezorgde_Burger | 02-12-14 | 14:16
U spreekt niet namens Piet Modaal. Daar is niets academisch aan. U spreekt niet namens de gewone mensen. Daar is niets academisch aan. U spreekt louter namens zichzelf. Probeer niet je woorden te verheffen door ze namens anderen te doen die u niet gekozen hebben als vertegenwoordiger.

Hoe ziet u het verschil tussen stelselmatige discriminatie en institutionele racisme? Immers racisme is niets meer dan discriminatie op basis van ras. Daarna een epos over labellen, wat gewoon een ander werkwoord is voor discriminatie. Gaan we nu alle synoniemen doornemen?

Nog steeds ontkent u eerst het racisme, om daarna weer met een generalisatie te komen dat normale mensen weten dat ze met labellen en discriminatie het leven overzichtelijk maken. Daarmee stelt u dus, dat de normale mens racistisch naar de wereld kijkt. In nota bene een tegel waarin u het bestaan van racisme probeert te ontkennen.

Feynman | 02-12-14 | 14:26

@Feynman | 02-12-14 | 13:32
"U bepaalt hoe dingen begrepen worden door andere mensen?"

Kom je ook wel eens onder "gewone mensen" of verkeer jij alleen in academische kringen? Ik geef aan dat "gewone mensen" bij "in Nederland" niet naar hun wiskundeboek grijpen en hun kennis van verzamelingenleer gaan opfrissen.

"In Nederland" geplaatst in de context van "institutioneel racisme" zal "Piet Modaal" interpreteren als het komt in geheel Nederland voor. Bij, "Er is institutioneel racisme in delen van Nederland", haalt Piet waarschijnlijk opgelucht adem want niet in zijn omgeving.

"Bovendien neemt u in uw laatste regel de moeite om een voorbeeld van institutioneel racisme te geven."

Ik gebruik nergens de term racisme maar gebruik "discrimineren". Ik gebruik bewust "groepen" omdat je namelijk door kunt splitsen tot de kleinste groep: jij en ik. Duidelijk is wat veel "normale mensen" weten: "labelen" maakt de wereld overzichtelijk en hanteerbaar. Het is een menselijke eigenschap waarover je oneindig lang kunt zeiken maar dat veranderd de menselijke natuur ook niet.

Bezorgde_Burger | 02-12-14 | 14:16

Diploma's- hbo of universiteit zeggen niets over de instelling van de gediplomeerde.

J.Slavink | 02-12-14 | 14:11

Bezorgde_Burger | 02-12-14 | 13:25
U bepaalt hoe dingen begrepen worden door andere mensen?

Dan combineert u de autoriteits-drogreden met de ad populem drogreden.

Bovendien neemt u in uw laatste regel de moeite om een voorbeeld van institutioneel racisme te geven. Niet zo maar een voorbeeld, maar een voorbeeld wat geeneens locatiegebonden is, wat de wijdverspreidheid aantoont die u daarvoor ontkent.

Vind u het erg dat ik niet meer zie waar u naartoe wilt?

Feynman | 02-12-14 | 13:32

@Feynman | 02-12-14 | 13:00

"In Nederland" geeft aan dat het "institutioneel racisme" overal in Nederland zou voorkomen en als zodanig door het publiek zo begrepen. Vogelgriep is een infectieziekte die zich kan verspreiden. Het gaat natuurlijk niet over al dan niet welke vogel(soort) maar de locatie van infectiehaarden. Exactheid van de verzamelingenleer in het gewone spraakgebruik? Dat wordt lachen.

Het "discrimineren" binnen groepen was mij natuurlijk niet ontgaan. Benaming zoals Berg Turk, en Rif Marokkaan maken dat meer dan duidelijk.

Bezorgde_Burger | 02-12-14 | 13:25

daytripper | 02-12-14 | 11:05
Data is het meervoud van datum, als je een datum bedoeld. Ik bedoel hier een gegevensverzameling. Ergo enkelvoud.

Feynman | 02-12-14 | 13:03

@Feynman | 02-12-14 | 12:55

Dan heb ik het verkeerd begrepen. Had jij echter geschreven:

"Er is in Nederland institutioneel racisme". Jammer genoeg kijkt Sunny Bergman naar een sprookjesfiguur en niet naar de praktijk op de straat.

dan was het voor mij duidelijk geweest dat je iemand quoten deed :-)

Bezorgde_Burger | 02-12-14 | 13:03

Bezorgde_Burger | 02-12-14 | 12:44
Daarnaast is de term "in Nederland" geen generalisatie. Immers, als in Nederland vogelgriep heerst, betekend dat niet dat iedere vogel besmet is.

Leer eerst eens met verzamelingen spelen. Voordat je betekenis aan woorden toekent die helemaal niet gegeven wordt.

De grap is trouwens dat ons institutionele racisme een feestje van minderheden is. Maar dat had u waarschijnlijk al gemist. Vraag eens aan een Turk hoe die over Marokkanen denkt, of vice versa.

Feynman | 02-12-14 | 13:00

Bezorgde_Burger | 02-12-14 | 12:44
Een normaal iemand had in zijn reactie de rest van mijn tegel meegenomen hebben. Daar staat namelijk precies wat u zoekt.

Feynman | 02-12-14 | 12:55

Het is allemaal een kwestie van IQ. De gastarbeiders die in de zestiger jaren hier naar toe zijn gehaald, kwamen uit gebieden waar eeuwenlang diepe armoe, achterlijkheid en inteelt heersten; dat zie je nu nog terug in het (epi)genetisch materiaal van de huidige generaties. Maar ja, dat mag natuurlijl niet gezegd worden in dit hypocriete landje.

Brou Is Back | 02-12-14 | 12:51

@Feynman | 02-12-14 | 08:37
"Er is in Nederland institutioneel racisme."

Het woord racisme heeft elke zinvolle betekenis verloren door definitie vervuiling en begripsinflatie. De echte Feynman zou hard lachen over gasten die een term zonder inhoud verder generaliseren naar abstracties zoals "institutioneel" en als "über-generalisatie" naar een land.

Richard Feynman zou ten eerste een zinvolle definitie en werkbare hypothese over het *sociologische concept racisme* eisen. Vervolgens zou hij willen weten onder welke voorwaarden de hypothese verworpen moest worden. Tot slot zou hij zijn best doen om juist die voorwaarden te vinden.

Feynman, ik denk dat Richard niet erg gecharmeerd zou zijn over de stelling die jij zonder enig "betrouwbaar wetenschappelijk bewijs" poneert. Al zeer vroeg in zijn loopbaan wees hij op de absurde methodologische fouten en een "fundamenteel onvermogen in de Humanities" om wetenschappelijke en intellectuele integriteit te waarborgen.

Hij voorspelde dat dit onvermogen uiteindelijk tot een crisis zou leiden. Stapel en Vonk waren niet de eerste en zullen ook niet de laatste zijn. De sneeuwbal is gaan rollen, de aanzet naar de crisis is gegeven.

Het naar willekeur beschuldigen van mensen met inhoudsloze begrippen zal over niet al te lange tijd stoppen, dat eist de menselijke natuur. Dan zal ook de causale relatie tussen dader en slachtoffer weer de aandacht krijgen die ze verdient. Het ontzien van daders door middel van sociologische/psychologische verzinsels is dan eveneens teneinde.

Bezorgde_Burger | 02-12-14 | 12:44

-weggejorist-

Ben Beu | 02-12-14 | 12:29

Niet onbelangrijk is in de diagnose is dat het Nederlands geschiedenisonderwijs al langere tijd om zeep is geholpen door de wegmetons politici van links.

J.Slavink | 02-12-14 | 12:10

De zoveelste generatie Turkse Hollanders gaat hier doodleuk weer met een hoofddoek lopen terwijl de familie in Turkije dat allang niet meer doet. Ze willen gewoon achterblijven, net als mijn tante in Canada, die blijft nog hangen in het Nederland van 50 jaar geleden.

Stonecity | 02-12-14 | 11:33

@Feynman | 02-12-14 | 09:56

Detail: "data" is meervoud.
Dank voor uw altijd verhelderende bijdragen.

daytripper | 02-12-14 | 11:05

@wakkere_nederlander | 02-12-14 | 08:31
"Koningin Juliana riep al dat Nederland vol was eind jaren 50 van de vorige eeuw. En toen was er nog niet eens de islam tsunami."

In de periode 1950-1960 groeide de populatie van 10.1 naar 11.5 miljoen. We zijn nu niet gewoon vol maar bijna dubbel vol. Laat maar binnenstromen, plek genoeg. Oooh, de ironie.

Bezorgde_Burger | 02-12-14 | 10:59

@wakkere_nederlander | 02-12-14 | 08:31

Juliana riep nog wel meer indertijd, maar daar was de regering dan niet zo blij mee. Koning Alexander kan dat nu ook roepen in de Troonrede. Vervolgens start de regering een intensief remigratie stimuleringsbeleid voor mensen die zich hier niet thuis voelen. Om het feest compleet te maken gedwongen remigratie voor mensen die zich hier niet weten te gedragen.

Bezorgde_Burger | 02-12-14 | 10:38

@bovenwater | 02-12-14 | 09:12

Ik zou daar aan willen toevoegen: wie betaalt, die bepaalt. In dit geval de verhoudingen, eisen en verplichtingen van werknemers, althans dat zou zo moeten zijn. Door overregulering van de staat is ook in dit fundamentele principe behoorlijk de klad gekomen.

Bezorgde_Burger | 02-12-14 | 10:27

Wakkere Nederlander:
Als Islam de diagnose is, wat is dan de gediastogniseerde ziekte?

mallekater | 02-12-14 | 10:17

-weggejorist-

hethoudtnietop | 02-12-14 | 10:13

mr. coffee | 02-12-14 | 09:47
Wat hij waarschijnlijk doet is 100% min de netto arbeidsparticipatie van hoogopgeleide turken nemen op om 60% te komen.

Wat dan misgaat is dat die percentages vergelijkbaar zijn voor andere jongeren, inclusief autochtone. Je beschouwt immers iedereen die geen werk heeft als werkeloze. Ook mensen die in het buitenland wit werken, een andere opleiding
volgen, buitenlandse reizen volgen, thuis zitten met de kinderen, zwart werken, et cetera. Die methode geeft een veel te hoge schatting. Die we volgens mij hier zien.

Je kan helaas niet het werkzoekende cijfer van de staat nemen, want dat zijn weer alleen de werkzoekende die een uitkering hebben. Dat geeft weer een te lage schatting.

Werkeloosheidscijfers zijn dermate politiek beladen en veroorzaken dermate veel instabiliteit op de aandelenbeurzen dat ongemanipuleerde data voor niemand meer voorhanden is.

Dit is trouwens precies de reden dat ik het liefst links post onder een tegel, en waarom de wetenschap de literatuurverwijzing heeft uitgevonden. Alleen als je jezelf kwetsbaar opstelt, geef je de lezer een kans de fout in het denken van de schrijver bloot te leggen. Dat is de enige route naar voortschrijdend inzicht.

Feynman | 02-12-14 | 09:56

Het behoudt van de falende culturele identiteit is wat er mis is gegaan.
De “Nederlandse” cultuur zorgt voor welvaart, de islamitische cultuur bijvoorbeeld eindigt overal ter wereld in culturele afbraak.
Tolerantie is een onderdeel van de West-Europese waardes maar we snappen nog niet dat je intolerant moet zijn tegen intolerantie.
Daarom: Religie verbannen uit de openbaarheid. Kunnen we weer vooruit in plaats van achteruit.

Antitheïst | 02-12-14 | 09:55

bovenwater | 02-12-14 | 09:12
Helemaal mee eens

Jan Tomaat | 02-12-14 | 09:49

Feynman | 02-12-14 | 09:17
Bedankt voor de genomen moeite. Inderdaad blijft het allemaal vaag. Ik kan ook die getallen nergens verifiëren of duiden.
Geeft inderdaad wel aan waarom Pinto geen directe bron geeft want het is denk ik een beetje suggestief. Beetje buigen en kneden voor eigen gebruik om zijn punt, wat dat ook moge zijn, te maken.

mr. coffee | 02-12-14 | 09:47

@duitse herder | 02-12-14 | 09:28

Een beetje zwak!

daytripper | 02-12-14 | 09:45

Turkse jongeren hebben wel de kwaliteiten. Je krijgt niet zomaar een Hbo of academische diploma. Ze kunnen zichzelf niet verkopen of hebben verkeerde verwachtingen. De mindset moet anders en ze kunnen zo aan de bak. De meeste werkgevers staan te springen voor hoger opgeleid personeel maar weten (terecht) geen raad met de onbenullige sollicitatie technieken van jonge Turken.

Kaan78 | 02-12-14 | 09:39

MarcS | 02-12-14 | 09:22
Dit stukje is dermate suggestief dat je een verdedigende houding afdwingt. Geen trek in.

duitse herder | 02-12-14 | 09:28

En als de sectoren wapenhandel, drugs trafficking, mensensmokkel, prostitutie, roof, diefstal, oplichting, etc ook meegeteld worden?

Infidelio | 02-12-14 | 09:23

@duitse herder | 02-12-14 | 09:10
Oh maar ik ontken niet dat er problemen zijn in Nederland. Ik ontken ook niet dat ik ook stevig nadenk over weggaan hoor. Dus mijn toekomst in NL is nog maar zeer de vraag. Mijn probleem met jou is dat jij altijd hier zit te verkondigen hoe slecht het in NL gaat. Als ik weg ben, zou ik nog wel een beetje een oogje in het zeil houden maar niet meer iedere dag op GS zitten te reaguren, dan zou ik genieten van de keuzes die ik gemaakt heb. Ook zou ik niet aldoor mensen, die wellicht niet weg kunnen, maar blijven herinneren aan het feit dat ze niet weg kunnen.

Dat schiet mij af en toe verkeerd. Jij bent weg maar jij gedraagt je als een asielzoeker hier. "Kom naar hier jongens, hier gooien ze je het geld bijna achterna". "Waar ik zit is het zoveel beter" Maar als ik dan vraag wat jullie met Jihadi's doen reageer je niet. Te pijnlijk dat DK ook gewoon de verkeerde weg in slaat en het dus binnenkort net als in Zweden compleet fout gaat?

Niet iedereen kan een eigen bedrijf beginnen, en de werkeloosheid in DK is nagenoeg hetzelfde als in NL. Dus staan ze in DK niet te trappelen om nog meer NL's te verwelkomen neem ik aan?

MarcS | 02-12-14 | 09:22

mr. coffee | 02-12-14 | 08:51http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=71738NED&D1=22,26&D2=0&D3=0&D4=a&D5=31,36,41,46,51,60,65,l&HD=140304-1009&HDR=T,G4&STB=G2,G1,G3 en www.cbs.nl/NR/rdonlyres/0294D2D2-4011-...

Bladzijde 8 van www.os.amsterdam.nl/nieuws/download/10... geeft de arbeidsparticipatie van hoogopgeleide Turken op 75% in 2011. Dan wordt het lastig in drie jaar bij alleen de jongeren zo veel werkeloosheid te veroorzaken.

zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-2... pagina 28 figuurtabel 4.1 op pdf pagina 34 geeft al aan dat als je kijkt naar netto arbeidsparticipatie van Turken rond de 50% stuitert. Tegen 65% van autochtonen. Dan is een subgroep die 60% geen werk heeft niet heel ver weg.

Helaas niet een directe bron voorhanden. Veel wordt om policolor redenen niet in beeld gebracht en definities van werkeloosheid zijn verder uitgewoond dan Bobbi Eden.

Feynman | 02-12-14 | 09:17

Ok Pinto, "de" politici etc branden hun vingers dus niet aan een diagnose van wat het dan wel is.
Het probleem met uw stukjes is dat u, zoals veel vaker, slechts een opsomming van,(meestal) feiten geeft, maar wat is nu uw mening?
Kom voor de draad ermee!

daytripper | 02-12-14 | 09:14

Van de Turkse hoogopgeleide jongeren is desalniettemin 60 procent werkloos.

Deze stelling is alleen te vergelijken als je kijkt naar autotone jongeren die de zelfde hoge opleiding hebben genoten. Met een fopstudie ben je wel hoogopgeleid, maar niet echt waardevol in de markt.

Andersdenkend | 02-12-14 | 09:13

Gerrit_Galbak | 02-12-14 | 08:13
Enigszins halfleeg glas maar hulde voor deze geslaagde Marsman parodie.

Heb meerdere hoogopgeleide (hbo, whats in the name) jongens ingehuurd van verschillende achtergronden en nationaliteiten. Het grootste issue met Turken en Hindoestaanse Surinamers is naar mijn ervaring mentaliteit. Ze willen wel hard werken en geld verdienen maar alleen voor zichzelf en niet voor de baas. Dit betekende in mijn geval dat ze binnen de kortste keren side-businesses waren gestart of na drie maanden al weer op zoek waren naar een andere baan waar ze een paar tientjes meer konden verdienen. Geen geduld, moeilijk te managen en moeilijk om ze te laten handelen in het belang van de onderneming. Hierop zijn natuurlijk duizenden positieve en negatieve uitzonderingen maar ik denk dat dit precies het cultuurverschil is waar het hier over gaat. De ondernemingscultuur in Nederland gaat uit van eerst geven en later nemen, opoffering van individuele belangen voor het groepsbelang en hard werken en niet zeuren. Als je daar niet in past ben je na twee of drie baantjes uitgerangeerd en kom je moeilijk opnieuw aan de bak. De buitenlanders die ik heb gezien en het meest succesvol zijn in Nederlandse ondernemingen zijn degenen die zich het meest hebben geschikt naar de normen en waarden van de Nederlandse ondernemers. Voor de ouders dus slechts een advies, voed je kind op zoals een Nederlander en als je dat niet wil moet je later niet komen zeuren.

bovenwater | 02-12-14 | 09:12

Die nieuwe idiote ParticipatieWET had een Integratie WET moeten zijn

(c)ZWITSUL | 02-12-14 | 09:10

MarcS | 02-12-14 | 09:04

Werkgevers zijn er niet. En melden zich ook niet meer.

Voorbeeld:
In 2013 zijn er 129.000 bedrijven dicht gegaan.

In 2013 zijn er 149.000 bedrijven open gegaan.
Waarvan er 95% ZZP-ers zijn. De ontbrekende 5% beginnen niet met 5-10 man personeel.
.
Welterusten en slaap zacht met je toekomst in Nederland!

duitse herder | 02-12-14 | 09:10

Ik hoor liever: jij diskrimineert, dan dat ik een vleesbijl in mijn voorhoofd geplant krijg.
Niks tegen chinks, maar ze zijn wel erug strak.

Bamboojay | 02-12-14 | 09:10

@smoelwerk | 02-12-14 | 09:06
Beledigd, maar vooral het ligt altijd aan de anderen. Al komt meneer 5 dagen in de week te laat, dan nog komt het door anderen. Ook al moet hij dingen alleen doen, dan nog komt het door de anderen.

MarcS | 02-12-14 | 09:07

@roze_bril | 02-12-14 | 08:58

Laat me raden - de Turk reageert beledigd, de Chinees zet een tandje bij?

smoelwerk | 02-12-14 | 09:06

@MarcS | 02-12-14 | 08:46
Dochter = slechter, godmiljaar domme autocorrect op de HTC.

MarcS | 02-12-14 | 09:05

@duitse herder | 02-12-14 | 08:52
Bij jullie gaat het allemaal stukken beter nietwaar? Wij sluiten Jihadi's gewoon een paar op, wat doen jullie?

Pinto is niet diegene die iets kan veranderen, maar hij heeft een podium waardoor hij het probleem wel op de agenda weet te houden.
Wilders is ook niet diegene die het kan veranderen, zoals zovelen hem smalend vertellen. Maar ook voor Wilders geldt, soms moet je de boodschap herhalen zodat anderen wakker worden.
De 2 mannen zijn er wel een paar van 'sta vast' en geen laffe mannetjes die het land ontvluchten als het een keer tegenzit. Dat jij het lef hebt om voor jezelf een beter heenkomen zoekt en vervolgens hier maar blijft komen om ons de les te lezen ..... tssssk.

MarcS | 02-12-14 | 09:04

@smoelwerk | 02-12-14 | 08:50

Je moet maar eens tegen een Turk zeggen dat hij zijn werk niet goed doet en tegen een Chinees. Het verschil in reactie is alles zeggend.

roze_bril | 02-12-14 | 08:58

2024:
Professor Pinto schrijft:
.
Een eerste goede stap: Het uitsluiten van de verkeerde diagnose.

duitse herder | 02-12-14 | 08:52

@eerstneukendanpraten | 02-12-14 | 08:49
blij dat ze weg is ;-)

wakkere_nederlander | 02-12-14 | 08:52

Turken en Marokkanen zijn werkeloos vanwege hun beroerde reputatie. Er is volgens het CBS toch een aanzienlijke kans dat je een crimineel in huis haalt.

très cool | 02-12-14 | 08:52

Heb Karakus wel een paar keer ontmoet. En het is een ontzettend hautaine lul.

Badderbeest! | 02-12-14 | 08:51

Feynman | 02-12-14 | 08:38
Ja dat weet ik. Maar ik zie graag een bron bij zulke beweringen. Percentages kunnen zonder context de boel aardig misleiden.

mr. coffee | 02-12-14 | 08:51

Turken zijn erg op hun eigen cultureel/etnische groep gericht. Maar dat zijn Chinezen, Hindoestanen, Vietnamezen, Molukkers, en Afrikanen ook. Niettemin hoor ik over die overige groepen weinig tot geen ellende. Ik krijg de indruk dat het eerder ligt aan het faciliteren (door "onze" beleidsmakers de afgelopen drie decennia) van het contraproductieve jankslachtofferschap dat deze groep zo eigen lijkt te zijn.

smoelwerk | 02-12-14 | 08:50

Tijd voor remigratiebeleid, of voor hollandisering en ontislamisering. Doorknippen die banden met Toerkei.

Fijnstoffer | 02-12-14 | 08:49

wakkere_nederlander | 02-12-14 | 08:4
Eensch, kan alleen dat (bdzwi) maar moeilijk plaatsen, maar het is vroeg. Koggie?

eerstneukendanpraten | 02-12-14 | 08:49

@netniet | 02-12-14 | 08:33
Jij ook het allerbeste knul!

wakkere_nederlander | 02-12-14 | 08:49

@Ci Ty33 | 02-12-14 | 08:40
Dat is een heel verstandig beleid geweest. Als een land meer bewoners herbergt dan het kan voeden en van werk voorzien dan is er sprake van een ongezonde sociale cohesie.
Wat er vanaf eind jaren 60 op politiek gebied is gebeurd is voor mij een raadsel. Wat waren ze denkende?

wakkere_nederlander | 02-12-14 | 08:47

Zou het niet, en heel klein beetje, aan de hoogopgeleide Turken liggen? Ik merk altijd dat sollicitanten uit die regio's mij altijd het gevoel geven dat ze denken veel beter te zijn dan de rest, terwijl ze eigenlijk dochter zijn dan de rest. De 'islamitische' handbewegingen doen meestal de deur bij mij dicht. Dat typische weg werp gebaar ik ril er van.

Wat ook meetelt:
Niet voorbereid zijn, meestal een tikje te laat, niet weten wat bedrijf doet, niets weten over huidige situatie terwijl ik dat op voorhand bespreek met reqruiters. Kort om DIZCRIMINAZI.

MarcS | 02-12-14 | 08:46

Als die cijfers van die Karakus kloppen is dat mooi. Maar dat betekend nog niet dat hij de vinger op de zere plek weet te leggen. Wat is dan de reden van die werkloosheid onder Turkse jongeren? Is dat rasisme van Nederlandse werkgevers? Is dat luiheid van Turkse jongeren? Is het omdat Turkse jongeren zich niet aanpassen aan de werkplek? etc etc. Om dit probleem op te lossen is er meer nodig. En de vraag is, zijn Turkse jongeren inderdaad zo'n probleem als ze zulke goede diploma's hebben? De Turken die ik ken zijn vaak vrij goed in het oplossen van hun eigen problemen. Wellicht dat we meer moeten kijken naar de grote aantallen Marokkanen en Afrikaanse import. Die hebben geen opleiding, moraal of wil om iets voor deze samenleving te betekenen.

Mika6101 | 02-12-14 | 08:45

@eerstneukendanpraten | 02-12-14 | 08:36
Ella vogelaar (bdzwi) had nog vreemdere uitspraken dan Koningin Juliana.

wakkere_nederlander | 02-12-14 | 08:44

Blij zijn met het uitsluiten van de verkeerde diagnose. Weten wat de oorzaak niet is zien als een eerste goede stap.

En zo is Pinto ook blij als hij een hele dag lang niet recht in zijn gezicht wordt uitgelachen om zijn gebakken lucht.

Morgenhout | 02-12-14 | 08:41

Nederlands is in de meeste allochtone gezinnen nog de tweede taal en de eigen cultuur is dominant. Dat geeft frictie op de werkvloer

Islamofiel | 02-12-14 | 08:40

wakkere_nederlander | 02-12-14 | 08:31
De koningin vertolkte gewoon het regeringsbeleid. De toenemende mechanisatie in de landbouw maakte dat veel menskracht niet meer nodig was. En om weer een crisistijd met een leger werklozen en de daar al dan niet mee verbonden sympathieën voor Nazisme en Communisme zoals in de 30 er jaren te voorkomen, was emigratie het ventiel.

Ci Ty33 | 02-12-14 | 08:40

Nou, dit is vervelend. Mijn stokpaardje was juist: eerst een diploma halen, dan pas klagen over discriminatie. Dat iemand vier jaar tijd steekt in zijn eigen ontwikkeling, dat onderscheidt hem van Finse klootzakjes. Waarom gaat het dan alsnog mis?

Martin Aceton | 02-12-14 | 08:38

mr. coffee | 02-12-14 | 08:35
Marokkanen, Antillianen en Surinamers vergelijkbare cijfers. Gelukzoekers uit Iran doen het beter dan de Hollandse Kaaskop. Het kan dus wel.

Feynman | 02-12-14 | 08:38

Toch vraag ik me af hoe het komt dat 60% van hoogopgeleide Turken zonder werk zit. Dit is namelijk best wel zorgwekkend.
Of zou dit ook gelden voor hoogopgeleide Nederlanders?

appeltjesgroeneweide | 02-12-14 | 08:37

roze_bril | 02-12-14 | 08:29
Blanke deerne in het bedrijf is gewoon een beter statussymbool dan de ster op de motorkap.

Er is in Nederland institutioneel racisme. Jammer genoeg kijkt Sunny Bergman naar een sprookjesfiguur en niet naar de praktijk op de straat.

Feynman | 02-12-14 | 08:37

Ik vraag me toch in alle redelijkheid af op welk moment er vanuit de arbeidsmarkt het signaal is afgegeven dat er een groot gebrek aan het ontstaan was aan hoog opgeleide Turken ?? Toen ze nog allemaal automonteur werden hadden ze wel gewoon werk.

Rechtende Rijder | 02-12-14 | 08:36

wakkere_nederlander | 02-12-14 | 08:31

Wie zei er nog maar dat onze maatschappij een christelijke, humanistische én islamitische achtergrond had?

eerstneukendanpraten | 02-12-14 | 08:36

Van de Turkse hoogopgeleide jongeren is desalniettemin 60 procent werkloos.


Oke, graag even een bron met vergelijkingen. Want het lijkt mij sterk dat zij de enige zijn die het zo slecht doen in deze tijd.

mr. coffee | 02-12-14 | 08:35

wakkere_nederlander | 02-12-14 | 08:31

Top man, die quote kende ik nog niet. Ga die eens opzoeken vandaag. Mocht het zo zijn geweest dan was dat vast een vlaag van verstand van deze toch wat typische mevrouw. Fijne dag voor jou, bink.

netniet | 02-12-14 | 08:33

@netniet | 02-12-14 | 08:21
Koningin Juliana riep al dat Nederland vol was eind jaren 50 van de vorige eeuw. En toen was er nog niet eens de islam tsunami.

wakkere_nederlander | 02-12-14 | 08:31

@Feynman | 02-12-14 | 08:25

Ondernemers in mijn tak zijn dol op bijv. Polen en Chinezen.

roze_bril | 02-12-14 | 08:29

Zelfs allochtone ondernemers kiezen niet voor de jonge hoog opgeleide allochtoon.

Feynman | 02-12-14 | 08:25

Dat is een hele mooie gerrit

vidamax | 02-12-14 | 08:25

Gewoon op de man af. Turkse jongeren zijn hier niet op hun gemak, ze voelen zich hier niet thuis. En veel autochtonen delen dat gevoel. Dan zou ik zeggen, ga gewoon naar een land waar je je wel thuis voelt. Even goede vrienden.

roze_bril | 02-12-14 | 08:25

De Koran is heel duidelijk: moslims mogen geen zaken doen met niet moslims. Ze mogen ook geen vrienden worden met niet moslims.

Vind je het gek dat er zo veel werkloze moslims zijn, en dat de integratie van moslims mislukt?

MijnSmurf | 02-12-14 | 08:22

Hans Janmaat riep ooit vol is vol. Als men daar naar had geluisterd was nu ook iedereen veel verder geweest.

netniet | 02-12-14 | 08:21

Van de Turkse hoogopgeleide jongeren is desalniettemin 60 procent werkloos.
lui of racistisch?
beetje van beide denk ik

vidamax | 02-12-14 | 08:16

Denkend aan Holland
zie ik lichtgetinten op scooters
razend door oneindig
laagland gaan,
rijen ondenkbaar
hoge minaretten
als hooge pluimen
aan den einder staan;
en in de geweldige
ruimte verzonken
de wietkwekerijen
verspreid door het land,
boomgroepen, ontvolkte dorpen,
geknotte torens,
moskeeen en olmen
in een grootsch verband.
de lucht hangt er laag
en de zon wordt er langzaam
in grijze veelkleurige
hash-dampen gesmoord,
en in alle gewesten
wordt de stem van de Mullah
met zijn eeuwige rampen
gevreesd en gehoord.

Gerrit_Galbak | 02-12-14 | 08:13

Het paard van Troje heeft zich inmiddels geopend en de soldaten zijn begonnen onze maatschappij van binnenuit te besmetten met hun zieke ideologie.

eerstneukendanpraten | 02-12-14 | 08:12

Laat me raden, het zal vast aan de racistische houding van de autochtone blanke nederlanders liggen dat 60% van de turken geen baan heeft?

Het zal vast helemaal niets te maken Islam, want dat kan natúúrlijk niet. Of dictactor Erdogan die hier de regels oplegt aan de Turken. Of dat de Turken zich hier meer Turk voelen dan Nederlander. Neee, het is de schuld van de blanke autochtoon, altijd.

LangeTijdGeleden | 02-12-14 | 08:11

Aangezien de Nederlanders geen cultuur hebben, zoals "de koningin" wist te melden, kan de oorzaak niet in cultuurverschillen gezocht worden.

Bezorgde_Burger | 02-12-14 | 08:11

Dat we het überhaupt nog over integratie hebben bij de 4e generatie van een in Nederland geboren etnische groep.
Ze moeten gewoon het woord integratie verbieden want dat leidt al tot een compleet verkeerde diagnose.

Islam zeg ik u, islam is de diagnose.

wakkere_nederlander | 02-12-14 | 08:10

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland