Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Nazaten treinkapers eisen geld van belastingbetaler

gemeptehond.jpgVoor werkend Nederland is stress beroepsrisico #1. Voor treinkapend Nederland is dat het koppen van Hollow Point kogels (lolfilmpje over betreffende munitie). De beroepsvereniging Stichting Idealistische Treinkapingen, bestaande uit de nazaten van de kapers, vinden dit beroepsrisico een grotesk onrecht en eisen een schadevergoeding van de staat, lees belastingbetaler, lees de 51 slachtoffers die 21 dagen lang kapot gingen in een trein. De advocate van de verongelijkte nazaten, Liesbeth Zegveld, stelt samengevat dat er nu forensische bewijzen zijn dat drie kapers van dichtbij zijn geëxecuteerd door Mariniers, nadat deze kapers ontwapend waren. Ook vindt Zegveld het gebruik van Hollow Point kogels die in de woorden van Zegveld "in het lichaam uiteenspatten", niet lief. En illegaal. Daarbij stelt zij dat twee andere kapers door disproportioneel geweld om het leven kwamen en dat een overlevende kaper disproportioneel verwond zou zijn. Disproportioneel, buitensporig, illegaal zijn woorden die de zaak van de nazaten moeten staven, maar zijn deze niet veel beter toe te passen op de kaping van 51 onschuldige burgers, 21 dagen lang? In dezelfde zaak vertegenwoordigt Zegveld ook de nabestaanden van een van de twee omgekomen gijzelnemers. Details over de grieven van die specifieke partij zijn vooralsnog onduidelijk. Van Agt weet er van.

Reaguursels

Inloggen

VanBukkem | 05-11-14 | 14:11

Je hebt volkomen gelijk. Het zou ze sieren als ze volstaan met het vragen van een verklaring voor recht dat de beëindiging van de kaping onrechtmatig was. Dan kan het achteraf oordeel van de rechtbank toegevoegd worden aan de geschiedenisboekjes.

Dat hele schadevergoedingsgedoe maakt het alleen maar ranzig, want neigt naar lijkenpikkerij. Geldt ook voor die idioten die nu geld willen, omdat zij dankzij hun in slavernij afgevoerde voorouders nu niet in Takkitakki land hoeven te krabben voor hun geld,maar het hier gewoon krijgen.

marchbrown | 06-11-14 | 23:51

En elke keer weer denk ik: het kan nu toch echt niet meer gekker in Bananenrepubliek 0031. Maar jawel, we hebben het absolute dieptepunt kennelijk nog steeds niet bereikt. Je kaapt met een stelletje een trein, bent dan hoogstverbaasd als nabestaande dat die kapers om zeep worden gejast. Nadat zij zelf eerst... afijn, u snapt het wel. De nabestaanden van de kapers zouden zich ook vandaag nog kapot moeten schamen voor wat hun familieleden hebben geflikt, Maar nee, een schadeclaim indienen, dat is wat ze doen. Ik begrijp hier werkelijk helemaal niets van...

Reykjavik | 06-11-14 | 22:17

Okeee alsnog: Ik ben ook boos.
Fuk die kapers, rest in pieces!
Beroepsrisico.

hotmint | 06-11-14 | 13:29

Als je geld kan eisen vanwege het feit dat jouw voorvaders iets is aangedaan (=slavernij) dan moet je hier toch ook een flinke duit aan over kunnen houden als slachtoffer van die kaping?

Aatje | 06-11-14 | 11:35

Orange Willem | 05-11-14 | 18:17
U komt alleen met waardeoordelen. Eerst over spelling, en daarna over mijn juridische capaciteiten. Door af te geven op de mijne, probeert u zichzelf te verheffen. Immers, iemand die over mij of een ander kan oordelen, moet automatisch beter zijn als de dwaallichten die hij terecht wijst. Waarvan lege akte.

Helaas is uw tegel daarna verstoken van zelfs maar een begin van een inhoudelijk argument. Ik hoop dat u inziet dat ik niet de enige ben, die uw harde oordeel graag van enige onderbouwing voorzien wil aantreffen. Daar begint immers onze leercurve, die helaas bij u direct eindigt in een witregel.

U en onderhavige advocaat stappen zonder enige plichtplegingen heen over het feit dat niet een arrestatieteam, maar het leger de trein bestormde.

Vervolgens wordt aangenomen dat de gijzelnemers, die met vuurwapens werkte en die twee jaar eerder in vergelijkbare samenstelling drie keer moordden dat deze keer niet zouden doen.

De juridische premisse dat het hier om een normaal strafbaar feit gaat en vervolgens gewone arrestatie met alle idioot Nederlandse rechtsbescherming.

Om vervolgens de premisse te hebben dat voor een groepering die dodelijk geweld aankondigde, daarvoor ruim voldoende gereedschap had én die de vorige ronde ook driemaal gemoord had, ander dodelijk geweld wel eens niet proportioneel zou kunnen zijn.

Het gaat in mijn ogen om een krijgshandeling vanuit Molukse strijders. Niet om een strafbaar feit. Daar werd op gereageerd met een krijgshandeling door Nederlandse Mariniers. Mocht u zich willen inlezen op deze juridische stelling kan ik het zoekwoord "illegal combatant" aanraden. Belangrijk is dat je dan hele andere regels over proportionaliteit krijgt, dan voor een politieagent gelden. Het belang van de veiligheid van de militair prevaleert, boven de veiligheid van de ander, nog voordat naar proportionaliteit gekeken wordt.

Mocht je het toch als strafbaar feit willen zien, dan is er nog steeds sprake van proportioneel geweld. Het was geen optie om het door de Molukkers aangekondigde vuurgevecht aan te gaan. Dat had voor veel meer slachtoffers gezorgd. Daarom is voor een korte snelle directe dodelijke confrontatie gekozen, die gezien alle feiten ruim verdedigbaar is.

Dat de advocaat alle dodelijke slachtoffers bijstaat is leuk, maar geeft an sich _geen enkele_ juridische informatie. U kunt zelf kiezen welke drogredenen u aan die stelling wilt verbinden. Dat die nabestaanden van beide zijden een advocaat zoeken is niet verwonderlijk, zij hebben familie verloren en dus zeker wat te klagen. Oorlog heeft geen winnaars, alleen slachtoffers.

Wat ik zelf een veel interessantere casus vind, is of de Molukse gemeenschap, en dan met name de KNIL veteranen die voor Nederland gevochten hebben om de Indonesische kolonie te veroveren, na 24 jaar wachten in voormalige kampen van de Duitse bezetter, niet een vordering heeft voor bewezen, maar onbetaalde krijgsdiensten. De Nederlandse staat heeft deze inboorlingen laten vechten onder belofte van een eigen staat, en nooit geleverd.

Tot in hoeverre is door een reeks kabinetten van gebruikelijk Hollands allooi naar deze escalatie toegewerkt? Natuurlijk mag een benadeelde bevolkingsgroep nooit gaan moorden, maar ik zou het naïef van mezelf vinden om dit gevecht niet te zien als een resultaat van langdurig onhoudbaar buitenlands en binnenlands beleid.

Dit zijn Molukse jongeren geweest die gedreven door verhalen en situaties van een generatie voor hun, totaal verwerpelijke dingen zijn gaan doen. Zoals ik het zie had die oudere generatie 22 jaar de tijd genomen de zaak te laten escaleren in plaats van op te lossen. Daar zit aan Molukse en Nederlandse zijde een gigantische stuk schuld, die niet meer in beeld gebracht wordt.

Feynman | 06-11-14 | 11:18

@Brabant hier
Je verwijst naar de treinkaping bij Wijster, 2 jaar eerder. Toen werden inderdaad twee gijzelaars doodgeschoten. Bij de treinkaping De Punt was dat niet zo. Uit de rapporten blijkt dat er vijf teams mariniers de trein zijn binnengekomen. Van twee van de teams staat door eigen uitspraken en forensisch bewijs vast dat dezen zich schuldig hebben gemaakt aan moord - dat werd in ieder geval geïmpliceerd door een van de twee commandanten die daarbij het woord "verjaring" gebruikte. Twee andere teamleiders volgden wel het krijgsgevangenenprotocol, waardoor er dus inderdaad drie kapers konden overleven.

Pierre Tombal | 06-11-14 | 10:12

De tering voor die nazaten, dat volk spoort volgens mij niet...

H2O | 06-11-14 | 08:32

Er zijn toen door die treinkapers wel twee Nederlanders standrechterlijk geexecuteerd toen niet aan hun eisen werd voldaan! Zo in het deurgat op de knietjes en dan pang en dan zie je die gegijzelde naar beneden tuimelen. Beetje zoals ISIS het nu doet.

Brabant hier | 06-11-14 | 07:34

Vraagje, waarom hebben ze drie kapers dan niet omgelegd? Of was het een schietgrage marinier bij alleen die drie kapers en lieten ze de laatste drie ongemoeid?

Brabant hier | 06-11-14 | 07:29

In 1977 noemden wij ze treinkapers, nu heten het terroristen het is terecht dat ze zijn omgelegd en laten die nazaten de schade maar betalen/ ze moeten zich schamen

biscaya | 05-11-14 | 23:36

Verjaard, dahaaag!

dugo | 05-11-14 | 21:59

Dit kan er ook nog wel bij.
Van de week zo'n vader van een Jihadi dient vond dat zoonlief naar Syrië was gegaan vanwege het falend opvangbeleid van Nederland mbt zijn zoon.
Of Srebrenica. Waarbij van NL verwacht dat hij op een achternamiddag een eeuwenoude stammentwist tussen 2 strijdende volkeren oplost.
NL zei nog zo wanhopig: "Jongens, jongens, doe eens niet!"
Het geval Juwelier te Deurne schijnt ook heel ingewikkeld te zijn. Door een samenloop van omstandigheden stonden 2 mocro's ineens tegenover een gewapende juweliersvrouw.
Waarbij mevrouw iets beter en sneller kon mikken.

Nederland: De Gekke Henkie van moeder aarde.

TB2318 | 05-11-14 | 21:59

Volgens mij wordt er maar even vergeten dat deze figuren de dood van een aantal passagiers op hun geweten hebben. In koelen bloede vermoord. Er is korte metten mee gemaakt anders was het een gebed zonder einde geworden.

van gummigalgen | 05-11-14 | 21:57

Ik kom ook wel eens een afspraak niet na .

mindless | 05-11-14 | 21:36

Ik vind dit nogal respectloos naar de slachtoffers en de nabestaande van de slachtoffers toe. Als je een trein gaat kapen weet je van te voren waar je mee bezig bent. Dan kun je verwachten dat je met mariniers te maken krijgt die wat kogels op je afvuren.
De nabestaande van de kapers en de kaper die nog leeft willen zo graag respect en menen recht te hebben op dingen. Waar ze recht op hebben is schaamte. Schaamte voor hun daden, schaamte dat ze familie zijn van moordend terroristen tuig.
In plaats van dat ze geld proberen weg te halen bij de Nederlandse belasting betaler zouden ze hun best moeten doen om respect te verdienen. Ze moeten bezeffen wat voor vuil ze zelf zijn. Laat ze excuses maken naar de slachtoffers en nabestaanden van de slachtoffers en die mensen zo veel mogenlijk schadeloos proberen te stellen. Laat ze naast hun werk/uitkering vrijwilligerswerk doen, bijvoorbeeld in bejaardenhuizen of bij de vrijwillige brandweer zodat ze hun morele schuld bij de Nederlandse maatschappij kunnen inlossen. Maar laat ze zeker niet het slachtoffer spelen en nu hun handje ophouden voor een zak gratis belastinggeld.

Chatslet | 05-11-14 | 21:22

Inderdaad. Ze waren echt lieff en ze hebben maar een paar mensen vermoord door ze van achter een kogeltje door het hoofd te jagen. Maar heel lief hoor. Aangezien wij een totaal verrrot zelfbeeld in de politiek hebben zullen ze wel weer miljoenen gaan krijgen die wij mogen betalen.

Patatter | 05-11-14 | 21:05

miff | 05-11-14 | 20:31
"Gek genoeg was het na de bevrijdingsactie bij de punt ineens helemaal over met gijzelingen en kapingen, blijkbaar heeft het dus gewerkt."
Dat is onjuist. Reageer niet als je niets weet.
nl.wikipedia.org/wiki/Terrorisme_in_Ne...

gutgutgut | 05-11-14 | 21:01

Ik mag hopen dat de gekaapten nu ook een claim gaan neerleggen bij de nazaten van de kapers. De NS voor imago en inkomsten schade en de staat de rekening nog gaat neerleggen voor het hele optreden incl de kogels en het opruimen van de troep.

Verbelgd | 05-11-14 | 20:52

@De waard zijn gast | 05-11-14 | 14:10
Vroeger zou je gelijk hebben.

Echter volgens etymologiebank.nl en vandale.nl (als ik het goed onthouden heb) zijn mensen eind 20e eeuw gijzelaar voor zowel gegijzelde als gijzelnemer gaan gebruiken.

Inderdaad waarschijnlijk volgens de hieronder aangehaalde gedachte dat een "-aar" iemand is die iets doet, niet iets met zich laat doen...

Smuts | 05-11-14 | 20:31

Ik was 12 jaar oud toen ik korte tijd er 3 kapingen waren, plus nog een gijzeling van een ambassade door de rode brigades, en door Nederland rondzwervende (en schietende) RAF leden. Er werd zelfs gefluisterd over een Moluks plan koningin Juliana te gijzelen. Dat hakte er hard in, in het toen nog zo rustige Nederland. Ik denk dat de Nederlandse overheid in die tijd een duidelijk punt heeft willen maken door terroristen te tonen dat de Nederlandse overheid het er niet bij liet zitten en je dat als terrorist volledig aan flarden geschoten werd.
Gek genoeg was het na de bevrijdingsactie bij de punt ineens helemaal over met gijzelingen en kapingen, blijkbaar heeft het dus gewerkt.

miff | 05-11-14 | 20:31

Kapers en overige terroristen die disproportioneel om het leven komen = altijd + 1
Misschien heeft het wat preventiefs voor de verschillende terroristen in opleiding

weggerot&opgejorist | 05-11-14 | 20:30

Hmmm de manier waarop het gegaan is is duidelijk buiten de wet om gegaan. Uitgeschakelde gijzelnemers die daarna worden afgeschoten klopt natuurlijk van geen kant. Ook de gebruikte dum dum kogels waren wettelijk gezien niet toegestaan. Ik moet eerlijk zeggen ze hebben dus wel een punt. Dat er gelijk geld geeist wordt vind ik dan wel weer van de gekke. Want je zou denken dat je gaat voor straffen van opdrachtgevers en uitvoerders. Je voert namelijk wel een terroristische daad uit waar niet achteraf een soort beloning voor hoort te staan. Als ze voor straffen gaan voor opdrachtgevers en uitvoerders hebben ze wel een punt en geef ik ze groot gelijk. Het is en blijft standrechtelijke executie en is misdadig.

tweetybird | 05-11-14 | 20:18

Zegveld lazer op met je idiotrie. Als dat tuig er niet voor had gekozen een trein te kapen dan hadden ze ook geen kogels hoeven koppen.
Als we dan toch zo bezig zijn dan wil ik herstelbetaling van de nabestaanden want met de trein reizen is sindsdien zo verschrikkelijk.

De Stas | 05-11-14 | 20:17

Als de kapers zijn gedood nadat zij buiten gevecht waren gesteld, is het moord.
Als de opdracht hiertoe door de minister is gegeven wordt de zaak nog belangwekkender.
Een rechtszaak is absoluut gewenst want de onderste steen moet boven.
Of kiest GS deze keer voor de doofpot ?
Voor de duidelijkheid, Spartacus, het gaat hier niet om een rechtszaak tegen de kapers, althans de ene die het overleeft heeft. Die zaak is al geweest.

gutgutgut | 05-11-14 | 20:13

Lekker aan het lezen, lees ik opeens: "Stichting Idealistische Treinkapingen".
Humor, dat dan weer wel. Kunnen wij dan ook gelijk een rekening presenteren voor psychische schade die aan de NL maatschappij in die tijd is veroorzaakt, en de slachtoffers en familie in het bijzonder.

Bernard Couperus | 05-11-14 | 20:00

De NS heeft ook een schadeclaim ingediend wegens het verstoren van de dienstregeling bij die nazaten?

Mark van Leeuwen | 05-11-14 | 19:56

-weggejorist-

eerstneukendanpraten | 05-11-14 | 19:42

-weggejorist-

eerstneukendanpraten | 05-11-14 | 19:41

-weggejorist-

eerstneukendanpraten | 05-11-14 | 19:41

The_Black_Knight | 05-11-14 | 16:42

Maar als dat nou nog alles was, je wordt ook gewoon aan alle kanten financieel genaaid!

eerstneukendanpraten | 05-11-14 | 19:41

.. overigens is de enige echte executie niet tijdens deze treinkaping geweest. Wel in de voorgaande treinkaping, waarin de Molukse kapers iemand in de treindeur met een nekschot afmaakten en hem uit de trein gooiden. De daders waren niet lang daarna alweer op vrije voeten.

Jan Passant mk2 | 05-11-14 | 19:27

gebrokenvleugel | 05-11-14 | 14:32
Die helden van je hebben ook nog een lagere school gekaapt. Echt enorm moedig.

spoiver | 05-11-14 | 19:22

TheseDays00 | 05-11-14 | 14:18
Ik was destijds een heel klein Assenaartje. Kan me de paniek in de ogen van mijn moeder nog goed herinneren toen er iemand om ons huis liep.
Een stad in angst.
Terroristen verdienen een terroristen-behandeling.

spoiver | 05-11-14 | 19:16

Hoeveel reaguurders waren er in 1977 al geboren? Een paar, denk ik zo. De rest kletst maar wat aan, op basis van horen zeggen. In ieder geval is, hoe men er ook over mag denken, dit weer een gevolg van Nederlands onbetrouwbaar overheidshandelen: Executeer zoveel mogelijk kapers, inclusief 2 Nederlandse getuigen, dan zijn we van een hoop lastige vragen af. van Agt, juist ja, ja hij, hij die verantwoordelijk was, die zich zo druk maakt over het onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan, die weet ineens niets meer..... Als Israel hetzelfde zou uithalen met de Palestijnen zou van hem de onderste steen boven moeten. Nu laat hij hem liever op de plek waar hij staat. Alle onderste stenen in Nederland staan al jaren waar ze ooit stonden....

Los of DIT geweldadig overheidsingrijpen gerechtvaardigd was, EN JA, DAT WAS HET!!!!! moet een overheid nooit terugschrikken voor een nauwkeurig onderzoek van de gebeurtenissen die in haar naam hebben plaatsgevonden.

Helaas neemt Nederland in vergelijking met andere naties hier een zeer discutabele uitzonderingspositie in. We zullen nog jaren worden achtervolgd worden door spoken uit het verleden: De vlucht van de Oranjes, de misdaden tijdens de politionele acties (gewoon een koloniale oorlog, dus), de watersnood met de door de lokale regenten slecht onderhouden dijken, Srebenica, de vuurwerkramp in Enschede, de moord op Pim, de moord op Theo, en zo kunnen we nog even doorgaan. Onderzoek, constateer en concludeer. De MH 17 ramp gaat nu al voor iedereen zichtbaar als volgende schandvlek, richting doofpot....

gamlakuk | 05-11-14 | 18:55

Met terroristen onderhandel je niet. Mooi stukje framing trouwens; het over executies hebben ipv dat de terroristen zijn omgekomen in een vuurgevecht.

ratelaar | 05-11-14 | 18:25

Feynman | 05-11-14

Ik wilde net weer een aantal taalfouten van uw hand gaan verbeteren (iedere gek heeft z'n gebrek..) maar las dat u de moeite heeft genomen om op mijn bijdrage te reaguren.
Uit uw reaguursel valt duidelijk te distilleren dat u niet gehinderd wordt door enige kennis van juridische grondbeginselen. Houden zo, want wanneer deze kennis éénmaal is gesetteld in uw grijze massa, zal de wereld er nooit meer lekker zwart-wit uit zien.
Nou, één hint dan: De nabestaanden van de overleden kapers EN overleden treinreizigers worden vertegenwoordigd door één advocaat. Hoe zou dat nu mogelijk zijn?
Gelukkig zijn er best veel reaguurders die genuanceerd reageren. Soms denk ik dat er nog hoop is voor Holland.

Orange Willem | 05-11-14 | 18:17

Ik stel voor het verleden te laten rusten ipv oude wonden open te halen.
Nederland heeft geen fraaie rol gespeeld mbt de opvang en beloften aan Molukkers, de Molukkers hebben geen fraaie rol gespeeld met kapingen van treinen en een school met kinderen.
Laat het rusten.

miff | 05-11-14 | 18:11

Paus Leo | 05-11-14 | 17:49
Das lekker redeneren dat passagiers omkwamen door kogels van de mariniers. Als er geen kaping/gijzeling was geweest door die Molukkers waren die passagiers ook niet omgekomen. Gevalletje oorzaak en gevolg door elkaar gehaald??

dwar | 05-11-14 | 17:59

Altijd lees je in de comments van dit soort berichten dat de treinkapingen door elkaar worden gehaald. De treinkaping in Wijster (1975) was een idiote actie van een stel amateurs, met het gevolg dat er onder de passagiers doden vielen (executies). De kapers van De Punt (1977) hadden juist met elkaar afgesproken dat het doden van passagiers tegen elke prijs vermeden moest worden (en daarin hebben ze woord gehouden).
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik de actie goedkeur (in tegendeel!), maar mensen die lopen te blaten dat ze zelf ook passagiers hebben gedood, weten niet waar ze het over hebben. De passagiers die zijn gedood, kwamen om door kogels van de mariniers tijdens de bevrijdingsactie.

Paus Leo | 05-11-14 | 17:49

Die blauwen willen gewoon weer de aandacht van vroeger hebben die ze is afgepakt door de mocro's en zeurnegers uit de Bijlmer.

postmodernismisdead | 05-11-14 | 17:14

Molukkers waren Nederlandse militairen en vochten voor de Nederlandse regering met de belofte om een eigen staat te kunnen stichten. NL verslikte zich in de tegenstand van de indo's en de kritiek van de VS. Molukkers op de boot gezet naar NL. Aangekomen in NL hebben ze onderaan de loopplank op staande voet ontslag gekregen. Want lekker voordelig. Vervolgens werden ze opgesloten in kampen waar een jaar of wat daarvoor joden opgesloten zaten om afgevoerd te worden naar de vernietigingskampen. Want het was toch maar voor een paar maanden, hooguit een jaar. Als je dan 25 jaar later nog in een concentratiekamp zit omdat jij of jouw ouders hun leven hebben gewaagd voor een stel leugenaars, mag je niet boos zijn?
Neemt niet weg dat er onschuldige gijzelaars gedood zijn. Wat zou het toch mooi geweest zijn als die ontvoering van Juliana destijds niet verijdeld was geweest. Daar hadden ze de juiste persoon te pakken gehad want ze vochten tenslotte voor de koningin.

@BASinnic | 05-11-14 | 15:23
Misschien hebben zij niets gedaan door het ontbreken van enig trots of eigenwaarde? Of omdat hun huis en haard geen duizenden kilometers bij hun vandaan is zijn?

Ugly Basterd | 05-11-14 | 16:47

Het valt me op, dat Nederland steeds meer een omgekeerde democratie wordt: Als je een minderheid bent en flink zielig doet, krijg je je zin. Maar als je een meerderheid bent en je normaal gedraagt, word je aan alle kanten genegeerd.

The_Black_Knight | 05-11-14 | 16:42

@BASinnic | 05-11-14 | 15:23 Klopt, met name de Indiëgangers hebben ook zo wel wat te vertellen - zoals jouw vader. Ik heb er overigens ook gesproken die gebleven zijn, onder andere een commando die nog geparachuteerd is boven Yogyakarta en Sukarno gevangen heeft genomen. Hij (Nederlander) is naar de oorlog overgegaan naar de TNI en heeft daar geen spijt van gehad.

De Indische Nederlanders die naar Nederland zijn gekomen hebben het inderdaad niet makkelijk gehad, maar zijn relatief snel vanuit de kampen verspreid over Nederland. De Molukkers hebben dat stelselmatig geweigerd: immers, zij zaten toch maar tijdelijk in die kampen en zouden worden gerepatrieerd naar hun eigen staat? Dat was ze tenslotte beloofd namens hun Koningin! zo redeneerden zij.

Die Molukse kampen (en later: wijken) hebben ertoe geleid dat de Molukse gemeenschap in tegenstelling tot de Indische niet of nauwelijks geïntegreerd is in Nederland, decennia lang. En dan worden sentimenten die leiden tot wandaden als kapingen en moorden gevoed vanuit eigen kring: heimwee, trots, woede enzovoort. In een voornamelijk militaire KNIL-cultuur, met een eigen legertje.... we konden er op wachten dat het mis zou gaan.

vraagstaart | 05-11-14 | 16:38

@pejoar | 05-11-14 | 15:14 Dat had Nederland dus wel. Bij de soevereiniteitsoverdracht in 1949 was afgesproken dat Indonesië een federale staat zou worden, met beperkt zelfbeschikkingsrecht voor de verschillende gebieden - óók de Molukken.

De belofte aan de Molukkers kon Nederland dus ook doen, want men ging ervan uit dat Sukarno zich aan de afspraken van het door hem ondertekende verdrag zou houden.

Echter, Sukarno veranderde Indonesië vrijwel direct in een eenheidsstaat, geregeerd vanuit Jakarta. Maar toen zaten de Molukse militairen al op de boot naar Nederland.

Wat verwijtbaar is aan Nederland, is dat men dit eigenlijk tevoren had kunnen zien aankomen.

vraagstaart | 05-11-14 | 16:29

Geef ze maar een gratis OV jaarkaart.

Drukvandaag | 05-11-14 | 16:24

Elke klager of organisatie die Liesbeth Zegveld als advocaat neemt, is bij mij bij voorbaat al 'fout', of op zijn minst verdacht van 'fout'.

Als dat irritante mens met haar verbeten, uitsluitend links geïnspireerde gedrevenheid niet advocaat was geworden, was ze nu op zijn minst voorzitter van GroenLinks, voorzitter van GreenPeace, oprichtster van een zeehondencrèche, baas bij Vluchtelingenwerk Nederland, voorzitter van de Partij voor de Dieren, voorzitter van een of ander pro-Palestijns actiecomité of oprichtster van de Stichting Bescherming Terroristische Aanslagplegers.

Als er vooral maar wat te drammen valt, en als er vooral maar 'weg met ons' geroepen kan worden, verschijnt ze weer met haar fanatieke oogopslag op alle media. Zodra dat gebeurt, weet je bij voorbaat al dat er weer een aanslag gepleegd gaat worden op uw & mijn belastinggeld, om de een of andere maatschappij-vijandige loser of organisatie die vermeend nadeel of onrecht is aangedaan, financieel in de watten te kunnen leggen.

Peter Emile | 05-11-14 | 16:24

Het begrip 'gijzelaar is al enige tijd merkwaardig aan het veranderen.'

Het werkwoord is 'gijzelen'

Een gijzelaar is derhalve iemand die iemand anders 'gijzelt'

De persoon die gegijzeld wordt heet dus 'een gegijzelde'..

Op een of andere manier vond iemand in het journalistieke wezen het interessant om de boel om te turnen in 'gijzelnemer'en 'gijzelaar'.
I rest my case.

mallekater | 05-11-14 | 16:15

keizeradmiraal4 | 05-11-14 | 13:59
Gunst, U heeft gelijk. Als den blanken mensch heb je helemaal nergens recht op. Alleen als je een kleurtje heb werkt het schreeuwen om geld.

Ceauceausneaut | 05-11-14 | 16:12

Ommie de haatmoker... dat wist ik al, maar het simpele feit dat hetzelfde spullie WEER begint met eenzelfde actie als in 1975 was voldoende.
Want weet je, wanneer ik één keer een gijzeling uitvoer waarbij doden vallen en ik doe het nog geen twee jaar later weer, is het niet meer dan begrijpelijk dat mijn tegenstander( de rechtstaat en de overheid) er van uitgaat dat ik dat op dezelfde manier WEER ga doen.
En precies dat moest voorkomen worden.

Sorry, ik heb geen begrip of mededogen met mensen die tot dit soort acties overgaan om hun zin te krijgen( als de Nederlandse regering er al iets aan had kunnen doen).

mallekater | 05-11-14 | 16:10

Ja en Bin Laden is ook buitensporig uitgeschakeld. So what?

Rest In Privacy | 05-11-14 | 16:10

Een trein kapen en dan huilen omdat ze je neer komen maaien, lol, dat kan echt alleen hier.

Hollow points zijn exact bedoeld voor dit soort zaken. "Normale" kogels gebruik je alleen om te oefenen. Die griet heeft geen idee waarover ze praat.

broodje_kruidenboter | 05-11-14 | 16:05

Tja, als je de Indonesische oorlogsweduwen van ruime uitkeringen voorziet, willen de Molukkers het ook wel een keer proberen.Het zijn tenslotte dure tijden nietwaar.Wat hebbeb we nog meer aan vaderlandse geschiedenis?? Oh ja de Engelsen, kapitein van Brakel voer de ketting stuk, die ze over de Theems hadden gespannen.Daar hebben nogal wat Londenaren last van gehad, er waren ook veel dakpannen kapot,en de kade beschadigt.We wachten gespannen af.

Archy Bunker | 05-11-14 | 16:04

-weggejorist-

mallekater | 05-11-14 | 16:00

Het is nu inmiddels bijna veertig jaar geleden.
Aannemende dat de meeste van die treinkapertjes destijds een soort uitgegroeide puberts waren zonder gezin (want mensen met een gezinnetje met kinders doen zoiets niet zo snel), laat staan kinderen, vraag ik me af wie zich hier opwerpen als 'nabestaanden'.Kinderen of kleinkinderen van broers/zussen/omes/tantes/Opaas/ Omaas....??
Wie probeert er hier nu de zaak te flessen?

mallekater | 05-11-14 | 16:00

Lijkt me logisch. Wanneer mensen als Gario al genoegdoening willen voor zaken die honderden jaren geleden plaats hebben gevonden, dan mogen onze Molukse medelanders natuurlijk ook hun hand ophouden wegens geleden schade.

Onze D66 rechters zorgen wel dat er precedent wordt geschapen.

Fenna | 05-11-14 | 15:56

Die Zegveld is net zo gek als die Plasman

Pro Deo verdient zeker wel lekker, beter dan normale zaken, vandaar dat deze 2 hier altijd voor inzetbaar zijn.
Wat heeft de Nederlandse staat en de belastingbetaler hen aangedaan dat ze altijd proberen ONS pootje te lichten?

Alt | 05-11-14 | 15:55

Die door Molukkers gegijzelde kleuters in Wijster was dat proportioneel? Wat schuift dat?

J.Slavink | 05-11-14 | 15:55

Die door Molukkers gegijzelde kleuters in Wijster was dat proportioneel? Wat schuift dat?

J.Slavink | 05-11-14 | 15:54

Nu de NS nog om de destijds gegijzelden te sommeren de verblijfskosten van 21 dagen in de trein eventjes rap te dokken.

Rien7847 | 05-11-14 | 15:53

De hondsbrutaliteit. Dat je de staat alsnog vervolgd wilt hebben als inderdaad blijkt dat je kind in koelen bloede is doodgeschoten, oké, dat begrijp ik. Maar verder zou ik toch beschaamd mijn mond houden.

Lewis | 05-11-14 | 15:48

tuurlijk je kaapt een trein en je wordt ervoor beloont gaat helemaal nergens meer over

straatkat | 05-11-14 | 15:46

Raar trouwens dat 37,5 jaar na dato, men zich zo verongelijkt opstelt als nabestaanden:
Er staat mij nog wel iets van bij, dat de Staat toen al het Alleenrecht bezat voor geweld.
Als je als stelletje Molukse nozems dan een paar kogels wilt koppen, moet je dat alleenrecht eens betwisten, door een schooltje met onschuldige kindertjes en een Hollandse hondenkop bezet houden met je idealen en standpunten.

Dat een oud-regeringsleider recent een boekje opendoet over handelswijzen, die als je een beetje logisch nadenkt ook al 37,5 jaar geleden kon aanvoeren in een zaak tegen de staat, laat onverlet dat het allemaal gewoonweg de enige optie was. Hoe men toen handelden.
Als men mischien anders had gehandeld, had het veel erger kunnen worden ... : Meer kapingen, gijzelingen etc. In die tijd was onsculdige mensen gijzelen, wat terrorisme nu is!

Kortom, men zou ook gewoon eens naar het tijdsbeeld kunnen kijken, en in welke tijdgeest dit allemaal geschieden:
Nederland had toen al flink wat linkse idealen etc, en -politiek- rechts was niet, zoals men nu denkt, en vooral verspreid.

FredFlinstone | 05-11-14 | 15:41

Die nazaten zijn echt helemaal gek. Ze zouden zich moeten schamen voor wat de daders hebben aangericht en zich eerder moeten afvragen wat ze voor de slachtoffers kunnen doen.

Ergea | 05-11-14 | 15:40

@mallekater | 05-11-14 | 15:22
Je verwart hier twee verschillende treinkapingen, die in de Punt vond 2 jaar na de treinkaping plaats waar zowel de machinist als passagiers geexecuteerd en uit de trein gegooid werden zoals je vermeldt. De treinkaping in de Punt verliep zonder gedode gijzelaars tot de bestorming, er werd wel continue mee gedreigd door de gijzelnemers in de Punt.

De andere eerdere treinkaping met de executies van gijzelaars:
nl.wikipedia.org/wiki/Treinkaping_bij_...

Ommie de HaatMoker | 05-11-14 | 15:35

Verreweg de meeste Molukkers die ik ken hebben een groot eergevoel en trots en zouden dit nooit willen of doen.
Ik vermoed dat de 'ideële advocatuur' net zo lang heeft lopen snuffelen en inpraten totdat ze een paar labiele familieleden gevonden hadden om voor hun karretje te spannen.

BASinnic | 05-11-14 | 15:33

Ik had ze na 21 minuten al kapotgeschoten.

Badderbeest! | 05-11-14 | 15:33

Er zijn er veel te weinig geëxecuteerd toen, dat blijkt dus wederom.

KarelMarks | 05-11-14 | 15:27

Sorry wanneer mijn stukkie tekst een beetje emotioneel was, maar ik word dus echt laaiend van woede wanneer ik zoiets lees.... dat gajes heeft bewust een trein en een schooltje gekaapt en bezet, heeft BEWUST mensen vermoord en als beesten behandeld, en hun nageslacht (die er waarschijnlijk helemaal nog niet waren destijds) denkt daar nu eens effe een slaatje uit te slaan.
Hoe verschrikkelijk diep ben je dan als mens gezonken.

mallekater | 05-11-14 | 15:27

@vraagstaart. Mijn vader was een militair tijdens de politionele acties en een gewone Hollandse jongen. Hij is op de boot op weg naar Holland al gedemilitariseerd en kreeg op de kade in Holland een figuurlijke schop onder de kont na.
ALLE Nederlandse militairen die in Indie hebben gevochten zijn belogen en in de steek gelaten door de Nederlandse regering. (De enige die voor ze opkwam was trouwens Prins Bernhard).
Overigens hebben meer Indische Nederlanders in opvangkampen gezeten en zijn schandalig behandeld.
Hebben al deze mensen treinen gekaapt en scholen bezet? Nee, ze hebben het verwerkt zoals normale mensen doen.
Het ergert mij meer en meer dat tegenwoordig de agressievelingen, schreeuwers en allerhande pathologische en semi-pathologische gevallen, die slechts misschien 1-2 % van de bevolking vormen, alle begrip, vrijheid en ondersteuning krijgen ten koste van de 98-99 % die de echte slachtoffers zijn.
Ooit komt die 99% in opstand.

BASinnic | 05-11-14 | 15:23

Helemaal gaaf.
Ik gijzel een hele trein vol mensen, mannen , vrouwen, zwangere vrouwen en ouderen, alsmede een hele lagere school vol kinderen, ik schiet er een paar dood en flikker ze diezelfde trein uit voordat ze gaan stinken en wanneer dan EINDELIJK na een dag of dertig het leger( véél te laat) ingrijpt gaan mijn '' nabestaanden '' een financiéle genoegdoening eisen.
Hoe dik is de plaat voor je kop dan,als nabestaande, als ik vragen mag.

mallekater | 05-11-14 | 15:22

Moet Nederland niet stoppen met ISIS bombarderen? Over 30 jaar moeten we de familie schade betalen voor het verlies van hun geliefde terroristische schorem, terwijl hier bij gebrek aan geld invalide in een bushokje moeten wonen.

vrijdaggehaktdag | 05-11-14 | 15:19

Als de slachtoffers even willen nagaan wie deze claim indienen, kunnen zij ook meteen gaan claimen...

Peter_K | 05-11-14 | 15:18

Knettergek... Nabestaanden van criminelen vragen een vergoeding voor de consequenties van criminele familieleden. En alsof dat nog niet gek genoeg is, verwacht men dat dit bedrag betaalt wordt door mensen die in het geheel(!) niets met het neerblaffen van deze criminelen te maken hebben....
.
Mooi man. Een rechtsstaat. Niet te verwarren met een rechtsorde.

De Libertariër | 05-11-14 | 15:16

Door dat die gasten een trein kaapte mensen ombrachten (conducteur en andere gegijzelde) hebben ze heel veel rechten verspeeld. De Molukse gemeenschap moet niet lopen miepen omdat ze van te voren allemaal op de hoogte waren van die kappingen en gijzelingen. Er zaten Molukkers jongens bij mij in de klas en in beide gevallen begon die kappingen etc. op maandag morgen en voordat het in het nieuws was hadden die jongens al lang op school moeten wezen. En ze waren er niet, dus.....
Ik vind het nog steeds de mooiste actie ooit van het Nederlandse leger, starfighter met na verbranders over die trein, overal donderpotten en heel veel machinegeweer vuur, ik wordt er nog lyrisch van.
Ik was niet echt een fan van Dries en Joop maar dit hebben ze toch heel mooi geregeld.

dwar | 05-11-14 | 15:16

DE molukkers wilden maar wat graag weg daar, want Soekarno had ze gepakt.De molukkers haatten de javanen en uitten dat ook.
En NL kan geen beloftes doen over een eigen land voor de molukkers want wij hadden daar niks meer te zeggen.
Dat wisten de molukkers ook.Dit alles heeft ook niks te maken met terreurdaden zoals kleine kinderen gijzelen en onschuldigen vermoorden.

pejoar | 05-11-14 | 15:14

@sko | 05-11-14 | 13:57

Veel mensen denken dat een gijzelaar iemand is die gegijzeld wordt, dat is dus fout: een gijzelaar is iemand die gijzelt, ofwel een gijzelnemer.
Een kaper is iemand die zich een niet rechtmatig eigendom(lees: trein, school) toe-eigent, meestal met geweld.
In dit geval zijn het verschillende bewoordingen voor dezelfde mensen: de Molukse mensen die de trein/school hebben bezet (oeps vierde woord) en de aanwezigen gevangen gehouden (gegijzeld).
Waarom de (nakomelingen van de) kapers van de school geen vergoeding vragen snap ik niet: die werden notabene met een pantserwagens ontzet, dat lijkt me veel traumatischer.
De graaicultuur wordt wel heel erg, maar ik ga de nabestaanden aanklagen als ze een vergoeding krijgen: ik heb door die kapingen ook een trauma opgelopen.

Verwilder(s)t Niet | 05-11-14 | 15:13

@zeefert | 05-11-14 | 15:01 Ik reageerde op de tegel van pejoar, waar feitelijke onjuistheden in stonden. Volgens mij heb ik niet gesteld dat het in welke omstandigheden dan ook terecht zou zijn om mensen te gijzelen?

Wat ik wél zou willen stellen is dat de Nederlandse regering in de kwestie van de Molukse KNIL-militairen ongelukkig en vooral: oneerlijk en onbetrouwbaar heeft gehandeld. Naar mijn persoonlijke mening zelfs schandalig.

Maar dat laat onverlet dat het gijzelen of doden van weerloze mensen die daar part noch deel aan hebben, absoluut niet kan en dat in de gegeven situatie gijzelnemers niet moeten zeuren als daar gewelddadig op wordt gereageerd door de betrokken instanties.

vraagstaart | 05-11-14 | 15:11

Heb zwijgplicht.

eerstneukendanpraten | 05-11-14 | 15:10

Dat geld gaat er komen. Dat monument voor de 'slachtoffers' ook. De jaarlijkse herdenking ook. Met sprekers als Dario die de mariniers afschilderd als rasisten. De mariniers komen voor het hekje.

Ik zie zo langzamerhand het nut van dijkverzwaring niet in. Laten we het zooitje gewoon wegspoelen. Beter voor iedereen.

Yeohan | 05-11-14 | 15:10

Eventueel aanwexige explosieven op het lichaam kunnen alleen zo worden geneutraliseerd. Niks executie. Bewijs het maar

Jim Lovell | 05-11-14 | 15:08

Wat kost de huur van zo'n heel treinstel eigenlijk ?

Der Schnitzeljäger | 05-11-14 | 15:04

Pierre Tombal | 05-11-14 | 15:00
ik meen toch nergens hier mijn houding tav de wet te hebben geuit, laat staan dat deze dan als 'enger' kan gekwalificeerd

(Behind)Doors | 05-11-14 | 15:04

-weggejorist-

r nelemans1168 | 05-11-14 | 15:02

@Igor Putkin | 05-11-14 | 14:50
Volgens mij kletsen we langs elkaar heen....
Overigens kom ik uit Zuid-Holland.
Ga je me nu aanklagen voor leed uit de tijd van de Hunebedden?

necrosis | 05-11-14 | 15:01

vraagstaart | 05-11-14 | 14:58
Ja en dan ga je onschuldige mensen in een trein of kinderen op een school gijzelen? Ik snap wel dat je gehoord wilt worden maar je moet ook snappen dat als je naar een wapen grijpt je door een wapen gedood kan worden.

zeefert | 05-11-14 | 15:01

@(Behind)Doors | 05-11-14 | 14:36
Ik vind jouw houding ten aanzien van de wet anders enger dan die van al die corrupte rechters die met name de rechtbanken in Amsterdam en Den Haag bevolken.

Pierre Tombal | 05-11-14 | 15:00

Stelletje primaten piraten !!!
Bij aankomst allemaal een woning, een Yamaha of een Zundapp, de rest van hun luie leven vreten uit de sociale subsidie-ruif bv NL en er vervolgens keihard in spugen !
Als er ook maar 1 cent wordt uitgekeerd soor Samson en Pechtold, kaapt mijn buurman uit Smilde morgen ook een trein.

De nazaten van die terroristen moeten opdraaien voor alle gemaakte kosten destijds.

Dat is pas rechtvaardig!

... die zijn AK77 nog eens in het vet zet...

haatbaardtaart | 05-11-14 | 15:00

Waarom klagen de nazaten ?

Het zal die klootzakken wel weer om herstelbetalingen gaan. Let op mijn woorden. Eerst zoeken ze 'erkenning', daarna volgt de verreken-fase.

vivaldi | 05-11-14 | 14:59

@pejoar | 05-11-14 | 14:44 Nou... nee.

Het Koninklijk Nederlands Indisch Leger bestond voor een aanzienlijk deel uit Molukkers. En het KNIL had al heel wat afgeknokt met de rebellen/vrijheidsstrijders. De kans was levensgroot dat de Molukse KNIL-leden als ze in Indonesië zouden worden gedemobiliseerd, direct bij wraakacties zouden worden omgebracht.

De Nederlandse regering heeft de Molukse KNIL-leden moeten overhalen om TIJDELIJK naar Nederland te komen; dat is ze gelukt door ze een eigen republiek te beloven: Republik Maluku Selatan (RMS).

Aangekomen in Nederland zijn de Molukse militairen (want dát waren het) echter direct gedemobiliseerd, uit het leger ontslagen en met hun meegereisde familieleden in opvangkampen gestopt. De RMS is er nooit gekomen, omdat Nederland de Molukkers als een baksteen heeft laten vallen nadien.

Dát is er gebeurd.

vraagstaart | 05-11-14 | 14:58

@roze_bril | 05-11-14 | 14:46
Daar wist ik (serieus!) niets vanaf.
Destijds was ik nog erg jong.
Wat je op die leeftijd 'meeneemt', is hetgeen met de meeste impact.
En dat is en blijft natuurlijk de treinkaping/ bestorming.

necrosis | 05-11-14 | 14:58

@IJspaleis | 05-11-14 | 14:37
Daar gaat het niet om. Wat mij betreft zou het ook een feestje waard zijn geweest als Bouyeri en Van der Graaf op deze zelfde wijze standrechtelijk waren afgemaakt. Maar we leven in een rechtsstaat en we hebben afgesproken dat we dat soort dingen aan rechters overlaten. Omdat ook dit soort ongedierte rechten heeft, hoe jammer je dat ook mag vinden.

Pierre Tombal | 05-11-14 | 14:57

wat hierboven al ergens is opgemerkt: de Molukkers hebben niet meegevochten omdat wij dat vroegen, maar uit eigenbelang (tegen Soekarno), wat niet wegneemt dat de overheid bepaalde beloftes blijkbaar niet zijn nagekomen, maar als je dan maar moet gaat moorden wordt het hier wel een heel bloedig zooitje

(Behind)Doors | 05-11-14 | 14:56

Tijd om bij door de staat veroorzaakte fouten voortaan deze twee zaken apart te behandelen:

1) Verantwoordelijkheid van de staat: als de staat fouten maakt, moet ze die recht zetten, waar mogelijk de verantwoordelijke personen of instanties hier op aanspreken, waar nodig straffen, en maatregelen nemen om herhaling te voorkomen.

2) Schade aan de slachtoffers: waar de staat schuldig is heeft het slachtoffer recht op genoegdoening, van een excuus tot een schadevergoeding. Dat hangt af van de ernst van de fout, geleden schade, de mate waarin de rechten van het slachtoffer zijn geschonden, en last but not least: de context van het optreden van het slachtoffer en de overheid. Dat laatste betekent dat iemand die met een ernstig misdrijf bezig is op minder consideratie kan rekenen dan een willekeurige nette burger.

Kortom: als de overheid een stel gewapende treinkapers doorzeeft terwijl dat misschien niet nodig was geweest, dan moet het hoe en waarom van die beslissing zeker tot de bodem worden uitgezocht. Maar de omstandigheden van die kaping en het aandeel van de kapers daarin sluiten wat mij betreft elke vorm van genoegdoening uit.

Muxje | 05-11-14 | 14:53

Risico van het vak !

CFCR | 05-11-14 | 14:52

@Babels toren | 05-11-14 | 14:19 Dat komt omdat "gijzelaar" één van de weinige Nederlandse woorden is die stammen uit het Keltisch. Net zoals "smid" en "ambacht" bijvoorbeeld.

En daarvan zijn afgeleide woorden anders dan de overwegend Indo-Germaanse roots van het gros van onze taal. Zie ook nl.wikipedia.org/wiki/Kelten#Keltische...

vraagstaart | 05-11-14 | 14:52

Hoe durven ze, ze moeten hun ogen uit hun kop schamen!

Markiezin de Sade | 05-11-14 | 14:51

Vrouwen uit Srebrenica willen geld, krijgen geld.
Zuid Europa wil geld, krijgt geld.
EU wil extra geld, krijgt extra geld.
Ontwikkelings ‘samenwerking’ wil extra geld, krijgt extra geld.

Je bent wel gek als je het laat liggen, de belastingbetaler betaalt wel. Nu of met een naheffing. Dat is om het even.

Hoe begrijpelijk het wellicht is dat Zuid-Molukkers boos waren over de afwezigheid van een eigen staat en wat verder hun grieven waren, dat geeft geen enkel recht om treinen te kapen of schoolkinderen te gijzelen. Dat Zegveld de wijze van beëindiging van de kaping buitenproportioneel vindt, zegt veel over haar. Mogelijk dat ze eens moet praten met de overlevenden van de treinkaping bij Wijster of met de kinderen die in Bovensmilde in een lagere school waren gegijzeld. Van de laatste groep sprak ik een iemand die hier, inmiddels volwassen, nog steeds nachtmerries over had.

Bij Wijster was wel duidelijk geworden wat voor mensen de kapers waren: iemand doodschieten en vervolgens dagen in de open lucht laten liggen. Waarschijnlijk voor mw. Zegveld het ultieme teken van fatsoen.

Wat de nabestaanden van de gijzelnemers betreft, hetgeen er indertijd gebeurd is kan je ze niet kwalijk nemen. Dat ze nu claimen slachtoffer te zijn van de wijze van het beëindigen van de kaping is een gotspe. Ik mag dan ook hopen dat met deze claim korte metten worden gemaakt.

El Rico Grande | 05-11-14 | 14:51

necrosis | 05-11-14 | 14:43
Hallo, ik kom uit Drenthe. Dat zou ik niet weten zeker. Tuurlijk is dat niet beschaafd, maar als je dat overtreft met standrechtelijke executies van ongewapende gevangenen mag je het woord beschaving niet in de mond nemen.

Igor Putkin | 05-11-14 | 14:50

ah de nazaten staan aan dezelfde kant als de kapers, nou dan kunnen zij juist wat schadevergoeding betalen.

Kater | 05-11-14 | 14:48

Het gaat hier over de beroepsvereniging "Stichting Huilie Idealistische Treinkapingen", afgekort S.H.I.T.

toenwasgelukheelgewo | 05-11-14 | 14:45

Toen Soekarno zijn opstand tegen de koloniale bezetters begon, kozen de Molukkers de kant van Nederland.
Toen ze er achter kwamen dat Soekarno ging winnen wilden ze niet meer daar blijven want ze waren verraders(volgens Soekarno) en ze hoopten naar NL te kunnen gaan.NL zei dat ze misschien later terug konden gaan en hun eigen land konden krijgen.(naïef van NL)
Het waren dus laffe meelopers !!!
Later probeerden ze met gijzelingen van trein,ambassade en kleuterschool hun gelijk te krijgen.
Ze dreigden iedereen te vermoorden maar gelukkig lukte dat niet .Nu proberen ze ook nog geld te krijgen voor hun eigen laf gedrag van toen.
ZUM KOTZEN

pejoar | 05-11-14 | 14:44

@Igor Putkin | 05-11-14 | 14:26
Wist jij dat er ten tijde van de treinkaping tevens een lagere school werd gegijzeld (met leraren en ruim 100 kinderen!) en 'men' een ultimatum stelde op een bepaald tijdstip en datum ergens in '77?
Na het verstrijken van het ultimatum zou 'men' zowel de trein als de school opblazen!
Als je het dan toch op beschaving wil gooien....

necrosis | 05-11-14 | 14:43

Lijkt me niet dat dit kans heeft. Wat voor een signaal zou dat naar andere zenden. Dat de Nederlandse staat uitkeert als je een trein/vliegtuig kaapt.

Ik zie straks een wildgroei aan kapingen, en dat allemaal voor de poen

Klaus Herzog | 05-11-14 | 14:43

De beelden van de Starfighters die in 1977 rakelings over de gekaapte trein scheurden met hun naverbranders aan(om te zorgen dat de treinpassagiers in elkaar doken en dekking gingen zoeken) staan voor altijd op mijn netvlies gegrift. Weet het nog heel goed, dat was op zaterdagochtend om een uur of 10 op TV gevolgd door een dramatische toespraak van Minister-President Den Uyl. Heel NL stond toen vrijwel unaniem achter dit militaire optreden.

Vergeet ook niet dat er bij een eerdere treinkaping in 1975 passagiers vermoord waren door de kapers.

www.npo.nl/beeindiging-treinkaping-de-...

Outsider-Inside | 05-11-14 | 14:43

zijn 't een keer geen moslims, is 't weer niet goed...

poverdeweg | 05-11-14 | 14:42

Ik heb die tijd (mid 70'er jaren) meegemaakt op middelbare sgool.. Één Molukker in de klas -niet de popie jopie toendertijd- hoe vriendelijk hij ook overkwam en ook daadwerkelijk was.

Stockholm Syndroom was eigenlijk Dutch disease Syndrome, kort samengevat.

Autoloze zondagen en kapingen/gijzelingen... en het WK '78... good times.

RickH | 05-11-14 | 14:41

Bij mij in de klas zat de zoon wiens vader disproportioneel geexecuteerd! is door de kapers. Kan hij zich ook in de zaak voegen?

roze_bril | 05-11-14 | 14:40

necrosis | 05-11-14 | 14:37
Alles wat je daar schrijft.

Igor Putkin | 05-11-14 | 14:40

@ Pierre Tombal | 05-11-14 | 14:25
Dat mag zeker wél een aanleiding zijn, extreme situaties vragen om extreme maatregelen. Na de Tweede Wereldoorlog werd de doodstraf ook opnieuw ingevoerd omdat het ons toen wel goed uitkwam.

Persoonlijk ben ik er heel tevreden over dat die treinkapers zijn afgeschoten. Het is werkelijk de omgekeerde wereld dat de kapers nu als slachtoffers worden neergezet. Zij hebben er zelf voor gekozen om onschuldige mensen in gijzeling te nemen en hun leven te bedreigen, mijns inziens heeft Nederland dit prima afgehandeld.

IJspaleis | 05-11-14 | 14:37

@Igor Putkin | 05-11-14 | 14:19
Leg even uit wat er niet klopt....

necrosis | 05-11-14 | 14:37

Pierre Tombal | 05-11-14 | 14:25
ik mag slechts hopen dat u geen rio-opleiding volgt, enger nog: heeft gevolgd

(Behind)Doors | 05-11-14 | 14:36

Waar halen die achterlijke MolukGekkies nu weer de gore moed vandaan?
Ten eerste waren de gijzelnemers fout door een trein te kapen en wapentuig bij zich te hebben.
Wat is de inpakt op de slachtoffers de gijzelaars, hun familie en de rest van Nederland geweest dat MolukGekkies je onder bedreiging van een wapen even komen gijzelen... Oh ja, er was ook een aktie bij een school die tijd.. Dat is bij vele Nederlanders in het geheugen gegrift. en hebben daar nog vaak last van.
Mogen wij ook een claim indienen bij de nabestaanden van die dooie gijzelnemers?
Zullen die nabestaanden wel een baan hebben of zitten ze al 40 jaar te vreten van een uitkering.. oppakken en wegjorissen dit soort ongedierte!

Rmathijs | 05-11-14 | 14:34

Even een stukje geschiedenis.

Deze aflevering gaat over het verzet in het kamp in Westkapelle tegen het afschaffen van de overheidszorg voor Molukkers. Als in 1956 de Nederlandse regering de zogenaamde ‘zelfzorgmaatregel’ afkondigt, stuit dat in veel opvangkampen voor Molukkers op verzet. In het Zeeuwse Westkapelle beantwoordt de burgemeester de onrust in het plaatselijke kamp door de speciale politie-eenheid ‘De Harde Bijstand’ in te zetten. Het gevolg is een schietpartij met negen gewonden. Verscheidene mannen komen in de gevangenis terecht, gezinnen worden gedeporteerd.
.
Op het ministerie van maatschappelijk werk, waar een speciale ploeg ambtenaren, het CAZ, commissariaat Ambonezenzorg, zich bezighoudt met de Molukse problematiek, wordt de zogeheten zelfzorgmaatregel ontworpen, vijf jaar na aankomst van de Molukkers in Nederland. De centrale keukens moeten afgebroken worden, de uitkeringen stopgezet en de mensen moeten maar voor zichzelf zorgen en werk zoeken. Gewoon vernederlandsen dus. Een paar kampen gooien de kop in de wind; ze breken de gezinskeukens achter de barakken af en weigeren elke medewerking. In het kamp Westkapelle ontploft de bom na vier maanden geen voedsel en geen uitkering: de mannen gaan naar het dorp om bij de plaatselijke winkeliers zonder te betalen hun dagelijkse levensbehoeften te halen.
Een paar uur later staat de Harde Bijstand der politie op de stoep, met helmen en karabijnen, die op scherp staan.
.
Belogen, bedrogen en in de kou gezet, het recept voor (moedige) Mensen om in verzet te gaan, treinkaping was het hoogtepunt maar tegelijk dieptepunt.
Als Nederlander kunnen wij alleen maar diepe schaamte tonen tegenover deze Mensen.
Meer geschiedenis.

www.vpro.nl/speel.program.24555542.htm...

gebrokenvleugel | 05-11-14 | 14:32

Het gaat helemaal niet om excuses. Het zijn de $$$ tekens die nu spelen.
Maar de nazaten zijn niet gek; eerst de excuses dan de rest.
Maar het gaat ze niet om het geld, alleen om de excuses. Hahaha.

Henky1959 | 05-11-14 | 14:30

@fuckje | 05-11-14 | 14:11
Drie kapers die het wél overleefden, kregen slechts gevangenisstraf wegens verboden wapenbezit en wederrechtelijke vrijheidsberoving....

necrosis | 05-11-14 | 14:29

Hoera, de onbeschaamdheid voorbij en een trap na voor familieleden van de treinpassagiers. De terroristen die de kaping overleefden zijn er met een relatief lichte straf vanaf gekomen.
Wanneer je denkt niet nog dieper te kunnen zinken dient een nieuwe anticlimax zich spoedig aan. Achterbakse geldwolven.

natte krant | 05-11-14 | 14:29

Je moet wel heel veel lef hebben om als nabestaande van een stel terroristen om geld te gaan janken omdat je grootvader, terrorist en moordenaar, aan het korste eind heeft getrokken.
Want iets anders is er niet van te maken, de treinkaping was puur terrorisme. En dat het achterliggende doel idealistisch was maakt niet uit. De meeste, zo niet alle terreurdaden zijn 'idealisten'. Dat idealisme is echter totaal niet relevant op het moment dat je onschuldige burgers gaat gijzelen en vermoorden.

panadol | 05-11-14 | 14:28

Als ze denken een zaak te hebben, moeten ze die gewoon brengen. Ik geloof niets van dat van dichtbij doodschieten van reeds ontwapende Molukkers. Inderdaad: als de nabestaanden van de daders partij zijn, dan zijn ze dat natuurlijk ook jegens de nabestaanden van de slachtoffers!
Dus laten de die laatsten de namen opvragen van degenen die eisen stellen en op hun beurt van hen schadevergoeding eisen. Die zaak is veel sterker!

Johannes26 | 05-11-14 | 14:28

Orange Willem | 05-11-14 | 14:22
U doet net zoals de advocaat alsof we het hier over de politie hadden die een moeilijke verdachte aanhield.

In mijn ogen hebben we het hier over een oorlogshandeling door onze mariniers tegenover vergelijkbaar gewapende strijders. Die hoef je pas gevangen te nemen als die zich duidelijk overgeven en dat voor jou geen risico oplevert.

Feynman | 05-11-14 | 14:27

Beschaafde landen executeren niet standrechtelijk. Diepgravend onderzoek en bij bewijs van executie nabestaanden schadeloos stellen zou dan een schilfertje beschaving terugbrengen in deze kwestie.

Igor Putkin | 05-11-14 | 14:26

@Den Heerscher | 05-11-14 | 13:56
Er zijn twee gijzelaars omgekomen bij die kaping, en beiden werden gedood door kogels van mariniers. Los daarvan hebben wij in dit land dus inderdaad wetten, en deze wetten zeggen dat niemand het recht heeft om eigen rechter te spelen. De groep mariniers die executiestijl drie kapers om het leven brachten zijn dus absoluut flink over de schreef gegaan. En dat het buitensporige geweld dat deze zelfde groep mariniers toepaste compleet overbodig was bewijst een andere groep mariniers die juist drie kapers arresteerden. Hoe rechtvaardig je het ook mag vinden dat zes kapers de dood vonden, dit mag nooit aanleiding zijn om onze wetten terzijde te schuiven omdat deze je op dat moment even niet aanstaan.

Pierre Tombal | 05-11-14 | 14:25

necrosis | 05-11-14 | 14:12
Nogmaals, ik schrijf toch dat het terroristen zijn?

Ik vind het alleen jammer dat de discussie nu is of van Agt die week een volkomen verklaarbaar en rechtmatig bevel heeft afgegeven, en niet alle fouten in de jaren ervoor. Iets wat van mij altijd staatsgeheim mag blijven omdat de tactieken van toen, nu nog actueel kunnen zijn bij vergelijkbare problemen.

Het is uiteindelijk de normale burger, Moluks of Nederlands, die de rekening betaald van het gekloot van de betrokken regenten. Als we niet leren van onze fouten, zal de geschiedenis herhalen. Ernstig gekloot in ons buitenlandse beleid door narcistische politieke gelukszoekers kan leiden tot nieuwe spanningen en terrorisme.

Feynman | 05-11-14 | 14:23

Hebben de nabestaanden van de terroristen van 9/11 al geld geëist? Die moeten toch ook wel een mooi verhaal kunnen verzinnen waarom ze het slachtoffer zijn?

Haatgenerator | 05-11-14 | 14:23

Geachte heer, mevrouw Spartacus,

Ik denk persoonlijk dat hollwpoint kogels juist heel goed doen waar ze voor zijn bedoeld en dus een uitermate betrouwbaar product genoemd mogen worden.
Tot zo ver ben ik het dus niet eens met de advocaat van de nabestaanden van betreffende treinkaping.
Want:
Het risico voor treinend Nederland is, buiten de door u genoemde stress, ook nog door kogels om het leven te komen die zijn afgevuurd door mariniers en niet door treinkapers. En toegegeven, hoewel het zeer regelmatig anders lijkt, we leven nog immer in een rechtstaat. Dat betekent dus dat we het aan rechters over laten om verdachten te straffen. En het dus niet aan mariniers is om kennelijk rechter te (moeten) spelen. Voorts wil ik u er op wijze dat ten tijde van de betreffende treinkaping de doodstraf al was afgeschaft. Als blijkt dat er mensen (ja, het is moeilijk te accepteren maar ook treinkapers zijn mensen) standrechtelijk zijn geëxecuteerd dan is dit een misdrijf en dan dienen de verdachten zich hiervoor te verantwoorden voor de rechter.

Orange Willem | 05-11-14 | 14:22

En op wiens verzoek is dat onderzoek naar de kaping gedaan ? Juist , oh ironie , de NL overheid. Waarom weet niemand.
Misschien betalen ze graag schadevergoedingen , het zou zomaar kunnen.

Shano | 05-11-14 | 14:21

Babels toren | 05-11-14 | 14:19
Maar een rammelaar is dan weer een konijn!

Ars Vivendi | 05-11-14 | 14:20

Ze hadden ook eerst zonder kogels de trein moeten binnenvallen, om dan met de kennis die daarbij naar boven kwam in overleg te besluiten welke kogels ze zouden gaan gebruiken.
Ook hadden ze vooraf kunnen vragen welke kapers weerstand zouden bieden en welke direct de wapens neer zouden leggen zodat ze die niet dood hoefden te schieten.
Dat is ongeveer de strekking van het pleidooi.

Haatgenerator | 05-11-14 | 14:20

necrosis | 05-11-14 | 14:01
Volgens mij ben je lang niet zo dom als je comment doet vermoeden.

Igor Putkin | 05-11-14 | 14:19

hollow points die uiteen spatten? De Nederlandse politie gebruikt de nieuwe Action NP munitie (expanderende hollow points)...
Leuk stukje: www.ak56.nl/politie.pdf

Yogie | 05-11-14 | 14:19

@De waard zijn gast | 05-11-14 | 14:10
Eigenlijk raar. gijzelaar zou iemand moeten zijn die gijzelt volgens onze taal. Een vogelaar is ook iemand die naar vogels kijkt en niet het vogeltje zelf. Een lepelaar lepelt en wordt niet gelepeld. Zie je waar ik naar toe wil?

Babels toren | 05-11-14 | 14:19

gvd.... risico van het vak. De reden van de kaping is niet relevant. Als je kapertje gaat spelen kan er gvd een holle remmende kogel door je domme kop geschoten worden. Ze hadden ze allemaal kapot moeten schieten. Hulde voor de mariniers. Erg voor de 2 dodelijke slachtoffers die door die honden gegijzeld waren. Hoe durf je als nabestaande geld te vragen..... schande..... de tyfus voor jullie.

wallie100 | 05-11-14 | 14:18

@ fuckje | 05-11-14 | 14:11
Theedrinken was al 21 dagen gedaan in dit geval. Lees even wat over de gijzelingen in die jaren. Ik was nog een heel klein mennekke, maar het hele land stond er stil van.

TheseDays00 | 05-11-14 | 14:18

Meestal kan een langdurige kaping niet anders opgelost worden dan door de terroristen op een flinke laag kogels te trakteren. Dat die nabestaanden nog hun bek durven open te trekken, is echt ongelooflijk. Hoe halen ze het in hun achterlijke kop ? Ze kunnen opdonderen met hun 'eisen'.

vivaldi | 05-11-14 | 14:17

Feynman | 05-11-14 | 14:10. Ik heb me overigens laatst een beetje zitten inlezen in de positie van Manusama en de RMS. Is een boeiend stuk historie.

ole guapa | 05-11-14 | 14:17

Mijn God, dat het zover moet komen dat zelfs terroristen nog als nette burgers behandeld moeten worden. Geeft wel aan hoever we gekomen zijn in Nederland...

What's next? Nabestaanden van Duitse soldaten uit WO2 die de geallieerden gaan aanklagen? Afstammelingen van slaven van honderden jaren terug? oh... wacht...

Overigens nooit een fan geweest van van Agt. Maar als hij echt het bevel heeft gegeven tot executie van de leiders van de terroristen, dan kan ik hem daarin alleen maar gelijk geven. Waren er geen doden gevallen dan waren deze gijzelingen zeker niet de laatsten geweest. Soms moet je kracht tonen om erger te voorkomen.

Mr Ker | 05-11-14 | 14:17

Stuur de nazaten van de kapers maar een rekening wegens het niet uitchecken.

Dumpertklever | 05-11-14 | 14:17

@ Feynman / 14:02
Eensch, overigens werd tijdens de Wijsterkaping ook machinist Hans Braam door de kapers vermoord

Tobi | 05-11-14 | 14:16

Hollow point lijkt mij bij kapingen meer dan terecht. Je wil niet dat een beschoten kaper/gijzelnemer nog de kans heeft zich, langzaam bloedend, te wreken op de gijzelaars. Dan liever een kogel die met enige zekerheid de gijzelnemer effectief uitschakelt. Dat ze 21 dagen gewacht hebben en de gijzelnemers al die tijd nog tot inkeer konden komen, is al megasoft.

seven | 05-11-14 | 14:16

@ Feynman | 05-11-14 | 14:02
"Niet dat de Molukken en Papoea geen punt hadden. Beide volken zijn na eeuwen van Nederlandse kolonisatie uitgeleverd aan Soekarno."

Wat Nederland niet geheel vrijwillig deed.. Beter hadden ze bij de VN hun punt kunnen maken.

TheseDays00 | 05-11-14 | 14:16

Dat waren toch Zuid-Mislukkers?

Ars Vivendi | 05-11-14 | 14:15

Ik word zo ziek van de advocatuur en justitie. Dat is een parasitaire economie in de vitale economie. De D66 economie.
Alleen maar geloel en papier en hoge honoraria en regeltjes neuken. Get a real life suckers.

ecologiste | 05-11-14 | 14:14

Van mij mogen ze die schadevergoeding hebben.
Maar op voorwaarde dat ze eerste even de door hun familieleden aangerichte schade vergoeden.
Inzet leger, politie, rode kruis, schade NS, nazorg slachtoffers.
Kosten crisiscentrum.
O ja, en de slachtoffers willen graag óók een schadevergoeding.
Dat kunnen de nabestaanden van de kapers dan meteen ook even afrekenen.
.
Oftewel ***Ja goedverdoemme DOEI even zeg ***
.

Merlot | 05-11-14 | 14:13

Wanneer het gaat om ontvoering dan is geen enkel middel buitenproportioneel. Op het moment dat je onschuldige burgers gijzelt heb je wat mij betreft geen rechten meer en zijn hollow point kogels een uitstekende keuze. Dat de gewapende treinkaping uit 'idealistische' motieven is gedaan maakt geen bal uit. The road to hell is paved with good intentions.

panadol | 05-11-14 | 14:12

@Feynman | 05-11-14 | 14:02
De Molukken hadden inderdaad een punt, maar om je gewelddadige gelijk te halen over de ruggen van treinpassagiers die daar niets mee te maken hebben, is gewoon ordinair terrorisme.
De nazaten van de kapers mogen blij zijn dat dit Rusland niet is, die had de rekening van de kogels naar de nazaten gestuurd.

necrosis | 05-11-14 | 14:12

Dus niet arresteren, voor het gerecht slepen, en maar gelijk de doodstraf?
Van Agt moet zich alsnog heel diep schamen.

fuckje | 05-11-14 | 14:11

wat is er toch voor klimaat hier dat mensen denken dat als ze (nogmaals) denken benadeeld te worden... ook al is het een generatie geleden... nog recht hebben op een vergoeding?! cq schadeloosstelling!?
.
Ten eerste; de opgelopen schade is 100% het gevolg van de ontvoering....
Ten tweede; waarom er nu mee komen... en niet 30 jaar geleden, toen alle toenmalige bestuurders nog ergens rondliepen
ten derde; het moet nou eens ophouden met al die groepen die denken dat hier gratis geld te halen is.... als het je hier niet zint ga jullie maar terug naar waar je voorouders vandaan komen!

bArAbAts | 05-11-14 | 14:11

Dat ze excuses willen omdat die executies achteraf gezien misschien niet helemaal in de juridische haak waren, okee, snap ik nog enigzins. Maar ik vind het altijd een beetje slap/inhalig dat het weer met geld afgekocht moet worden. Met het slappe excuus van 'ja want we willen niet dat zoiets in de toekomst weer gebeurt'. Alsof een paar duizend euro zoiets voorkomt; we kijken in dit land niet op een miljardje meer of minder.

VanBukkem | 05-11-14 | 14:11

Smuts | 05-11-14 | 14:04
Gijzelaar = gegijzelde.
Gijzelnemer = de vrijheidsberover.
'Het Goede Doel' vertelde het juist in zijn songteksten.

De waard zijn gast | 05-11-14 | 14:10

ole guapa | 05-11-14 | 14:08
Volgens mij schrijven we precies hetzelfde.

Feynman | 05-11-14 | 14:10

Smuts | 05-11-14 | 14:04
Gijzelaar = gegijzelde.
Gijzelnemer = de vrijheidsberover.
'Het Goede Doel' vertelde het juist in zijn songteksten.

De waard zijn gast | 05-11-14 | 14:10

ik zou de kosten van de kogels op de nazaten willen verhalen.

echtpaul | 05-11-14 | 14:09

Simpele Boerenlul | 05-11-14 | 14:02
hou me aanbevolen, tip?

(Behind)Doors | 05-11-14 | 14:08

@Feynman: ik ben het zeker met je eens dat de Molukkers, Ambonezen en Papua een punt hebben. Deze volken zijn onrechtmatig behandeld door de toenmalige NL regering.

Echter, dat punt kun je niet maken door naar acties te grijpen die VER buiten de wet staan, zoals langdurige gijzeling met voorbedachte rade en koelbloedige moord van volstrekt onschuldige burgers. Dan komt na 21 dagen het punt dat de maatschappij haar punt maakt met een hollow-point.

ole guapa | 05-11-14 | 14:08

Ze kunnen natuurlijk vragen/ eisen wat ze willen. Het erge is dat ze het hoogstwaarschijnlijk nog krijgen ook.

Weerduivel | 05-11-14 | 14:07

Het uitschakelen van potentieel gevaarlijk gewapend tuig is prima, het nadien executeren van die lui om er makkelijk vanaf te zijn/een voorbeeld te stellen is verschrikkelijk fout en reden tot compensatie. Dat gezegd hebbende: te laat, tevens redelijk ongevoelig jegens de onschuldige slachtoffers van de kaping.

Coolchwip_ | 05-11-14 | 14:06

@Simpele Boerenlul | 05-11-14 | 14:02
Goede reis en sterkte.

Smuts | 05-11-14 | 14:05

Hollow point zorgt ervoor dat je niet door de gijzelnemer schiet en een gijzelaar raakt, terwijl de gijzelnemer niet echt uitgeschakeld begint terug te schieten. Ja, tegenwoordig schieten ze dan met andere kogels, maar het doel is nog steeds de gijzelnemer uit te schakelen.

TheseDays00 | 05-11-14 | 14:04

Ik ben een beetje dom hoor, maar kapers zijn toch gijzelnemers? Hoeveel van hen zijn er nou eigenlijk omgekomen in die actie? Twee of zes?

zetje01 | 05-11-14 | 14:04

Wat had de NS destijds dan moeten doen?

Bussen inzetten tussen Assen en Groningen?

Bakito | 05-11-14 | 14:04

Te zot voor woorden, terroristen (dan wel de nazaten) willen een schadevergoeding. Wat is er mis met: Bezint voordat u begint.
Maar er zal wel weer een D666-rechter zijn, die dit verzoek ruimhartig toekent.

Wat dit land nodig heeft is een revolte.

Sjaak uit Dordt | 05-11-14 | 14:04

@sko | 05-11-14 | 13:57
Kaper... en gijzelaar in de nieuwe betekenis van het woord (dwz dus niet gegijzelde/cq - laat ik het traditioneel uitdrukken met risico voor racist/onderbuiker te worden weggezet - slachtoffer)

Smuts | 05-11-14 | 14:04

Maak er maar grappen over maar ik ga m'n koffers pakken. Ik ga liever de nadelen ondervinden van een land met de wetten van de straat dan dit gekloot allemaal.

Simpele Boerenlul | 05-11-14 | 14:02

Zijn ze Dum, of zijn ze Dum?

De waard zijn gast | 05-11-14 | 14:02

Gewoon toekennen en vervolgens de kosten van de inzet van politie en leger ermee verrekenen. Na de inkomensderving en smartegeld voor de gegijzelden natuurlijk.

Ja nee, geen mening | 05-11-14 | 14:02

Kan een eventuele schadevergoeding niet in 1 keer door naar de 51 gijzelaars? Doodschieten van Molukse gijzelnemers werd perfect proportioneel door de executie van Leo Butler en Bert Bierling twee jaar eerder.

De mariniers wisten niet wat er aan bommen, boobytraps en andere ellende in de trein verstopt zat, en hebben de Molukse terroristen geneutraliseerd. Dus gedood. Dat was gezien hun bewapening en dreigementen geen verrassing.

Niet dat de Molukken en Papoea geen punt hadden. Beide volken zijn na eeuwen van Nederlandse kolonisatie uitgeleverd aan Soekarno.

Feynman | 05-11-14 | 14:02

Ik meen dat die treinkaping een gevolg was van niet-nagekomen beloften van de Nederlandse staat (how conveniant) inzake een onafhankelijke Molukse staat.
Als de nazaten geld willen, gaan ze dat maar halen bij de nabestaanden van de toenmalige regering.
Dat is MIJN uitspraak en daar zal je het mee moeten doen!

necrosis | 05-11-14 | 14:01

30 jaar verdraaien, liegen en spinnen van dader naar slachtoffer leidt tot dit soort wantoestanden.

TheseDays00 | 05-11-14 | 14:01

Ceauceausneaut
Tuurlijk niet gekkie! Je bent blank derhalve moet je de arbeid die je voorvader weigerde alsnog verrichten. Zr.Ms. Johan de Witt kan je hulp goed gebruiken.

keizeradmiraal4 | 05-11-14 | 13:59

Hoe kan er nu buitensporig geweld gebruikt zijn? De trein stond nog keurig op de rails ten tijde van de kaping?

BurgerSpionageNummer | 05-11-14 | 13:59

En de nazaten van de échte slachtoffers van de treinkaping?

Graftak | 05-11-14 | 13:58

Gelukkig maar, echt zielig hoe deze mensen gewoon kogels gekopt hebben terwijl de NS trein buiten hun schuld om wat vertraging en technische problemen had.
Deze foto bewijst hoe ongelukkig de treinreizigers waren na het hoge woord van de NS directie dat ze eindelijk de trein mochten verlaten:
derkjanpostema.files.wordpress.com/20...

Ommie de HaatMoker | 05-11-14 | 13:57

Waarom die twee kapers dan de turkeyshoot hebben overleefd wanneer iedereen er aan moest, zeggen de klagers er niet bij

Tobi | 05-11-14 | 13:57

"In dezelfde zaak vertegenwoordigt Zegveld ook de nabestaanden van een van de twee omgekomen gijzelnemers"

Is dit nou een kaper of een gijzelaar?

sko | 05-11-14 | 13:57

O jeetje, ze hadden ze dus voorzichtig dood moeten schieten.

Uw Verzekeringsadvis | 05-11-14 | 13:56

Als je een trein kaapt en gijzelaars uit die trein executeert, dan kan je toch een kogel terugverwachten. Ja toch? Niet dan?
Terecht afgeknald terroristentuig.

Den Heerscher | 05-11-14 | 13:56

In 1643 is mijn voorvader gekielhaald toen hij weigerde het dek te schrobben. Dit is ook disproportioneel! Nog elke dag krijg ik stuiptrekkingen als ik een boot zie, laat staan zo'n monumentaal tyfus VOC schip. Staat, mag ik even vangen?!

Ceauceausneaut | 05-11-14 | 13:55

Kunnen de (echte!) slachtoffers nu ook bij de nazaten van de daders schadevergoeding eisen?
Kaas de Vies | 05-11-14 | 13:51

Ik dacht precies hetzelfde meneer de Vies

wielmoer | 05-11-14 | 13:54

En daar is die trol van een Zegveld weer. Eigenlijk niet verbaasd. Welke softe rechter gaat hierin mee?

SDI | 05-11-14 | 13:53

@kaas de vries
Ja, dat kunnen zij. Of dit ook daadwerkelijk wordt toegekend is een andere vraag. Zoals dat ook in deze zaak het geval is.

Lof der Zotheid | 05-11-14 | 13:53

@Kaas de Vies | 05-11-14 | 13:51
Hebben de nazaten de schade aan de treinen al vergoed?

rara | 05-11-14 | 13:53

zou ik ook doen, wij zijn nu eenmaal aantoonbaar tot knettergek land verworden

(Behind)Doors | 05-11-14 | 13:53

Ik wil ook niet door disproportioneel om het leven komen.

necrosis | 05-11-14 | 13:53

Geweldig bericht. Bewijst eens te meer waarom Nederland geweldig is om te wonen. Ben je van mening dat je onrecht is aangedaan? Dan is er altijd de onafhankelijke rechtspraak om dat te laten toetsen. Als je in een land zelfs dit soort claims durft neer te leggen, dan is er daadwerkelijk sprake van van vrijheid. Mooi dat dit kan.
(En vanzelfsprekend verwacht ik wel dat de claim wordt afgewezen. Maar eventuele verontwaardiging volgt wel als dat niet het geval is.)

Lof der Zotheid | 05-11-14 | 13:52

Kunnen de (echte!) slachtoffers nu ook bij de nazaten van de daders schadevergoeding eisen?

Kaas de Vies | 05-11-14 | 13:51

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen