
De
nachtvlinder liet ontroerend zien, waarom wij elkaar als mens een waardig einde gunnen. Dansend in de nacht, terwijl haar lichaam het opgaf. Een romantisch beeld dat een schril contrast vormt met de harde werkelijkheid van ouderen en hun families die niets voor elkaar krijgen als het moment daar is. Ondanks dat er
260.000 dementerenden zijn in Nederland, kregen er in 2013 maar
97 euthanasie - van de
9194 ouderen die gemiddeld per jaar aan dementie overlijden. Slechts 1% wordt geholpen, 99% zit de rit uit. Aangezien
95% van de ouderen positief tegen een behandelverbod en schriftelijk uitgesteld euthanasieverzoek is, en
14% van de ouderen die wilsverklaring heeft opgesteld. Een bedenkelijk lage score. Dan hebben we het alleen nog over de ouderen die zo slim zijn om bij een beginnende lichte dementie al de stekker eruit willen trekken. De laatste keer dat bij gevorderde dementie iemands wens werd uitgevoerd stamt uit
2011. Effectief worden dementerenden en ouderen met ongeneeslijke kwalen uit hetzelfde spectrum gedwongen preventief uit het leven te stappen - zoals komiek
Robin Williams, die aan beginnende Parkinson leed.
Notarissen wekken met de levenstestamenten de indruk dat die wilsverklaring voldoende is. Daarmee zijn ze in goed gezelschap van oud-minister Els Borst, minister Edith Schippers en Alexander Pechtold. Zo'n wilsverklaring is waardeloos wanneer deze niet jaarlijks met de behandeld arts besproken wordt. Waardeloos als je een nieuwe arts krijgt.
Zonder verankering in de wet heeft de artsenorganisatie
KNMG besloten dat er sprake moet zijn van een behandelrelatie. Dat de dementerende de eerder vastgestelde wens opnieuw moet herhalen. Vanuit de angst voor twaalf jaar celstraf volgt de werkweigering. Zonder de wetgever opnieuw te kennen, wordt de wet door een vergadering van artsen
uitgekleed.
Kastje, muur
In de praktijk heeft iemand zolang die thuis woont voornamelijk te maken met een huisarts. Heeft alleen daarmee misschien eerder genoemde behandelrelatie. Op het moment dat de aftakeling begint, komen zaalartsen en specialisten in het ziekenhuis in beeld. Gevolgd door een kort revalidatietraject in een verpleegtehuis, in de hoop iemand terug naar huis te kunnen krijgen.
Allemaal artsen die weten dat een beetje het schriftelijke verzoek, dat is aangedragen door de familie, eventjes traineren al genoeg is om de hete aardappel bij een collega te krijgen. Deze periode is helaas lang genoeg om van een lichte dementie, Parkinson of Alzheimer in de fase te komen dat euthanasie wel wettelijk is toegestaan, maar niet meer door het KNMG. Dan is de deur definitief dicht.
Twilight zone
Het meest erge is de categorie die niet altijd even dement is. Zo lang je niet weet wie je bent, maar het warm hebt, eten en drinken krijgt, gaat het allemaal wel prima. Je beseft niet dat je gevangen bent, dat je familie en vrienden niet meer komen, je niets meer kan, en dat die situatie nooit meer verbetert. Je weet niet dat je jaren wacht op die ene verlossende longontsteking.
Sommige bewoners van verpleegtehuizen worden af en toe wakker. Heldere momenten. Weten even dat ze niet thuis zijn. Kijken om zich heen en zien alleen verwarde patiënten. Roepen wat, maar worden genegeerd. Opgeslagen in een instelling. Eenzame opsluiting in het eigen lijf. Precies de situatie die ze nooit gewild hebben.
Mentale variant
Een andere groep met twee gezichten zijn een gedeelte van onze psychiatrische patiënten. Een heel leven lang tijdens psychoses, manie of depressies het leven van anderen slopen, om tijdens heldere momenten de rekening te krijgen. Moeders die weten dat hun kinderen bij een ander veiliger zijn. Er is slechts 1 man die zonder doorvragen helpt. Hij werd ontmaskerd in
Undercover in Nederland.
Welke stichting ook gebeld werd door Alberto Stegeman, ze verwezen allemaal door naar hem. Was het niet veel eerder, dat niet deze Stichting de Einder ontmaskerd werd, maar de rest van de medische wereld?
42 psychiatrische patiënten werden er geholpen in 2013. Een record, het oude was slechts 14, vanuit 500 verzoeken. Zelfs de levenseindekliniek hielp maar 9 van de
286 aanmeldingen.
Bis in idem
Dertien jaar kent Nederland hulp bij zelfdoding door artsen. Slechts in een
promille van de zaken geeft de toetsingscommissie aan dat niet volledig aan alle wettelijke zorgvuldigheidseisen voldaan is. In geen van die gevallen is strafrechtelijke vervolging ingesteld. Dit betekent niet dat euthanasie extreem zorgvuldig wordt verstrekt, dit betekent dat het structureel wordt geweigerd.
Met de afbraak van de thuiszorg en het sluiten van de helft van de tehuizen worden ouderen dubbel genaaid. Eerst krijgen ze de zorg niet die ze zelf via de
AWBZ betaald hebben(en wij nog steeds betalen), daarna komen ze er op het uur U achter dat hun levenstestament en andere proza hun niet een waardig einde gunt. Het blijkt slechts duur notarieel toiletpapier.
Het eindspel
In hun
bijna hun volle verstand raken ze de controle over hun leven kwijt. Eerst over het eigen lijf, dan over de huishoudelijke zorg, waar je woont, wie je spreekt en ten slotte hoe je leeft en daarna sterft. Als je waardig wilt uitstappen, moet je het nog zelf kunnen doen.
Reaguursels
InloggenAlles gelezen hebbende heb ik mijn mening bijgesteld naar 'geen mening' (kan verdorie weer van voor af aan beginnen met overdenken). Ik denk eigenlijk dat het per geval verschilt. Ik ben voor zelfbeschikking (en tegen 'versterven') alhoewel mensen ook beschermd moeten/kunnen/mogen worden tegen eerder fout gemaakte keuzes, of veranderde omstandigheden/inzichten (onze Jan, Piet of Klaas krijgt mijn geld echt niet, over my dead body, al moet ik 100 jaar dement zijn).
Ook zoals eerder gezegd door iemand die schijnbaar in de verzorging werkt, eenmaal dement is die beslissingsbevoegdheid of -mogelijkheid er ook niet meer na eenmaal een keuze gemaakt te hebben. Dit valt niet of moeilijk in een wet te vatten. Indien wel, dan nog de uitvoer. Artsen hebben nou ook eenmaal geen certificaat God erbij gehaald (beetje jammer), hoe kan je zeker zijn van een goede keuze in deze? Niet! En (zoals ook eerder aangehaald, de dood is toevallig - in de meeste gevallen - wel onherroepelijk).
Het hele euvel Feynman/schedelneuker komt inderdaad neer op interpretatie van het feyne gebruik van Feynmans woorden familie slopen. Top van RoBD=Skullfucker dit in te zien en de essentie als zodanig te implementeren binnen de context van het stukje (ik bedacht in eerste instantie wb familie slopen van die psychopaten als seriemoordenaars en kinderverkrachters etc. hele families kapot gesloopt, maar ja, dat is dan weer MIJN zieke geest).
Om De echte Stolwijker moest ik zo lachen ("nou moeder, weet u nog van die verklaring die u 5 jaar geleden hebt geschreven? Het is zo ver hoor, gaat u even mee naar dat kamertje?") moet je ook echt een demente vragen! Ja, ik begreep dat dit cynisch was maar desalniettemin übergrappig.
Sluit je aan bij de Coöperatie Laatste Wil, nog in oprichting (zie ook de website - post@laatstewil.nu). Zij zijn bezig om t.z.t. aan de leden middelen ter beschikking te stellen
@De echte Stolwijker | 26-10-14 | 12:10
Het kan wel maar ze willen niet, ook ik ben lid van de NVVE (Een ongeneeslijke ziekte, een implantaat wat niet meer vergoed wordt door CZ, dus oplopende pijn. Van de klantenservice kreeg ik nog wel een brief of ik geen lening af kon sluiten voor die operatie)
Het probleem is dat een arts kan besluiten om geen euthanasie te verrichten omdat er plotseling een moreel dilemma ontstaat, zelfs voor het bed.
Aan de ene kant begrijpelijk, het is ook een mens met afwegingen, aan de andere kant gaat hij voorbij aan de wens van zijn patiënt. De wilsbeschikking wordt opgemaakt als de patient handelsbekwaam wordt geacht, dus waarom bij dementie passeren? Ik ga ervan uit dat iemand er goed over nadenkt voordat hij/zij iets opschrijft en een handtekening plaatst.
Het trieste is dat het morele dilemma van de arts (het zacht in laten slapen) voorgaat op die van een treinmachinist om maar wat te noemen, die er mentaal aan kapot gaat, en de arts is onschuldig. Een verplichting gaat te ver, maar laten er teams komen die er wel wat mee kunnen.
Ligt het nu aan mij of is het best egoistisch om aan een arts, die er nu eenmaal in gesteld levens te redden, te vragen of hij je dood wil maken? Ik ben helemaal niet tegen het voortijdig eruit stappen maar je kunt zo'n man/ vrouw toch niet dwingen je over de kling te jagen? Wat zijn bezwaren ook zijn.
@MarcS | 26-10-14 | 12:46
@MarcS, jij botte niets ontziende idioot! Had even verder gelezen eer je dit soort zaken post.
@Graaf, verder lezend begreep ik dat u recht van spreken blijkt te hebben over dit onderwerp. Bij deze dan ook mijn excuses voor de harde woorden. Uiteraard hoop ik ook nog lang van uw gezever hier te mogen genieten!
@Graaf van Egmont | 25-10-14 | 22:36
Oke, maar dan ook voor jou geen bestralingen etc. Geen vaccins, geen medicatie.
-weggejorist-
@netniet | 25-10-14 | 22:22
Nooit niet, is dubbel ontkennend en dus altijd.
@Feynman.
Mijn moeder, zus en vriendin zitten hier naast me, dat komt dus goed uit.
Samenvatting: het leven met iemand die depressies doormaakt is vaak zwaar, op die momenten. Dat weegt echter geenszins op tegen die periodes dat er van een depressie geen sprake is. Wij allen vinden dat er voor patiënten met een ernstige psychische aandoening euthanasie makkelijker bereikbaar moet zijn, tenminste, als ze uitbehandeld zijn en ze dit willen niet tijdens een depressieve episode, maar ook als ze in remissie zijn.
Ik heb ook even rondgebeld binnen mijn "depressieve" netwerk. Ieder vindt je stuk to the point en goed geschreven. Echter, ieder valt idd over dat flard, dar éne zinnetje. Daarmee raak je ze diep, en dat maakt dat zinnetje belangrijk.
Allen, familie en patiënten, vinden het woord slopen niet fijn. Allen geeft het het gevoel dat het druk legt op de patiënt: je sloopt de familie, is dat geen reden voor euthanasie? En allen zijn van mening dat hier nog veel te winnen valt, niet alleen euthenasie zou makkelijker bereikbaar moeten zijn, eerder nog zorg voor de familie.
Afsluitend, ja, depressieve patiënten zijn geregeld een last voor hun familie, slopen is een ander verhaal. Ja, euthenasie is vaak te moeilijk te verkrijgen, voor alle patiënten, maar zelfs de schijn oproepen van pressie om zo druk op familie te voorkomen is je op zeer glad ijs begeven. Maar dat je je nek durft uit te steken en op dit gebied ook opkomt voor de rechten van de psychiatrische patiënt wordt zeer gewaardeerd.
PS, over het focussen op dat zinnetje, mensen gevoelig voor depressies focussen zich nou eenmaal graag op dat stukje wat ze nu net niet leuk vinden :-)
whatsinaname | 26-10-14 | 10:10
Het was dan ook cynisch bedoeld, want hoe zou die euthanasie dan anders moeten worden uitgevoerd als moeder eenmaal echt dement is? Zij is dan een ander persoon. Toen ze de wilsverklaring schreef, was ze een omstander. Iemand die haar eigen waardigheid hoog had zitten, misschien naar Bach luisterde en de Volkskrant las. Nu is moeder hulpbehoevend, kinderlijk, gelukkig, ongelukkig, weggezakt - wat dan ook.
.
Iedereen kakelt maar wat over euthanasie op wilsonbekwamen, ik ook. Maar wat de (niet gelovige) Bert Keizer al zei in "Het refrein is Hein": euthanasie op wilsonbekwamen kan niet. Tragisch, maar het kan niet.
@Feynman | 26-10-14 | 11:24
Kijk en daar raak je nu net het knelpunt aan, het bekende grijze gebied tussen wat duidelijk ja of nee is. Waar het voor sommige ziektebeelden duidelijk is dat er geen verbetering meer kan worden verwacht, daar kun je beginnen te af te vragen of er sprake is van uitzichtloos lijden. Voor veel psychiatrische beelden is dit lang niet altijd zeker, er kan bv. een nieuw medicijn of behandelmethode komen. Verder heb je natuurlijk nog de vraag (die je moet stellen): in hoeverre is die persoon nog handelingsbekwaam. Overziet hij de gevolgen?
Of wat persoonlijker; ook ik heb een periode meegemaakt waarin ik er liever niet meer was geweest, uitzicht op verbetering leek ook ver weg. Nu ben ik blij dat ik er nog ben. Als de nacht zo donker is dat je zelfs de sterren niet meer ziet, maak je soms een keuze die je op een ander moment niet of anders gemaakt zou hebben.
Tenslotte; ik heb in mijn werk van dichtbij meegemaakt dat familie, het gesprek over 'moeder' en euthanasie, graag wou aangaan met de arts om minder nobele redenen. Moeder was in dit geval in een vergevorderd stadium van dementie. Misschien een uitzondering, maar je moet dit wel afdekken.
@Maria.1 Bedankt voor de tip. Maar mijn vader houdt niet van muziek en al helemaal niet van liedjes uit zijn jeugd. Als hij bij de middagopvang was geweest dan zat hij te mopperen dat hij liedjes moest zingen waar hij niets aan vond. Hij vond de dagopvang trouwens helemaal niks.Daar zitten alleen maar oude vrouwen en dan moet ik plantjes in een pot gaan doen zei hij dan tegen mij.Ik heb een tuin van 700 meter die ik vroeger onderhield.
Ik heb wel eens gevraagd aan hem wat hij nu nog kon. Dat was erg weinig volgens hem. Als hij een zin had gelezen in de krant dan aan de volgende zin begon dan was hij de eerste zin weer vergeten. Het heeft dan weinig zin om te blijven lezen omdat je meteen het verband kwijt bent en de strekking van het verhaal niet begrijpt. Hetzelfde gold ook voor tv kijken. Mijn vader was vroeger erg geïnteresseerd in politiek maar omdat hij de verbanden niet meer snapt is dat nu ook voorbij. Ik hoop dat de babyboomgeneratie aan de bel gaat trekken ( mijn vader is van 1929) wanneer die gaat merken hoe weinig levenskwaliteit er over blijft als je dement wordt.
RoBD=Skullfucker | 26-10-14 | 10:36
Je blijft een losse flarde uit mijn betoog een andere betekenis geven. Die flarde heeft jouw geraakt. Dat kan ik niet veranderen.
Vergelijkbaar had je een alinea eerder de conclusie kunnen trekken dat ik van mening ben dat eenzaamheid al een reden voor euthanasie is, of op het eind, een gebrek aan thuiszorg. Voor de duidelijkheid, ook dat is niet het geval.
Ik kan hier niet een stevig punt over euthanasie maken, en ook zorgvuldig uitleggen hoe psychisch leed in elkaar zit. Meer dan schetsen kan niet in deze format.
De ziekte sloopt een patiënt, het gedrag van de patiënt heeft een stevige belasting voor de familie, en dat komt als karma weer terug bij de patiënt. Dat ontken je ook niet. Het is voor mij slechts 1 van de delen die soms psychisch lijden tot ondragelijk en continu proces maken, en daarom wilde ik m niet overslaan.
Kijk jou hoef ik niet uit te leggen wat een depressie is, maar dat geldt gewoon niet voor alle lezers. Als ervaringsdeskundige, hoe zou jij het effect op je familie en omgeving willen omschrijven, en hoe voel je daarover?
Het huidige gevolg van praktische uitsluiting van een groep chronisch zieken van euthanasie zijn decennia ellende, mislukte pogingen, invaliditeit, zelfmoorden en een familie die alles maar moet meemaken en er achteraf achter moet komen.
Zeker voor psychiatrische patiënten is de dood al heel goed bereikbaar. Fysiek mankeren ze niets. En doen het dus regelmatig zelf. In eenzaamheid. Zonder waardigheid. Zonder controle. Zonder afscheid voor de familie. Zonder steun. Niet weloverwogen. Die situatie acht ik niet wenselijk.
Het gevolg wat ik zoek is niet dat meer patiënten eerder gaan overlijden, maar als het dan gebeurt, dan met een arts, vrienden en familie in plaats van alleen.
Bijkomend effect is dat een patiënt nu eerst in eenzaamheid voor een behandeling en het leven moet kiezen, voordat het gesprek vanuit de patiënt gezien zin zou kunnen hebben. Daar moeten we ook vanaf. Vooral die start is het moeilijkst. En je kan genezing niet afdwingen voor de diagnose.
Goed stuk Feynman! En een goed punt. Mensen moeten als ze niet meer kunnen toch gewoon in staat zijn om onder begeleiding uit het leven te stappen? Zelfbeschikking zou wat mij betreft een grondrecht moeten zijn.
Walgelijk trouwens die Stegeman, dat hij een stichting 'ontmaskert' die mensen helpt met waar ze recht op zouden moeten hebben.
@seasicksteve | 26-10-14 | 10:29. Triest verhaal. Sterkte! Een tijdje terug zag ik een reportage waarin getoond werd hoe dementerenden hun geheugen een beetje terug kregen op dat moment door hen een koptelefoon op te zetten met muziek uit hun jeugd. Misschien het proberen waard?
Geweldig stuk. Hopelijk leidt het tot verdere onderzoekingen en Kamervragen.
@Feynman
Dank voor uw uitleg, deze stel ik zeer op prijs. Maar....
In een stuk waarin u aangeeft, naar mijn mening terecht, dat euthanasie te moeilijk te verkrijgen is, schrijft u dat mensen met een manie, psychose, depressie, hun familie slopen. Slopen. Slopen. Mensen met een depressie slopen hun familie. En euthanasie, de dood, zou mede daarom voor hen makkelijker bereikbaar moeten zijn.
Het laat zich raden welke gevolgen dit kan hebben.
Mijn vader is op dit moment zwaar dement. Dat is heel snel gegaan. Gisteren kwam ik bij hem en hij herkende mij niet meer. Twee maanden geleden had hij periodes dat hij nog redelijk bij zijn verstand en zat vaak te huilen. Als ik dan vroeg wat er aan de hand was, zei hij dat hij liever dood was. Wij hebben dat tegen de huisarts gezegd en die heeft hem als oplossing antidepressiva gegeven. Want zei hij ik kan toch niets aan doen aan de wens van je vader.
@Graaf van Egmont | 26-10-14 | 01:29. Voor beiden heel veel sterkte! Hopelijk mogen jullie nog lang van elkaar genieten!
De echte Stolwijker | 26-10-14 | 09:54
Ik heb alle commentaren gelezen. Het is een zwaar onderwerp. Ik vind de vele verschillende meningen zeer interessant om te lezen. Maar van het commentaar van jou ging ik echt stuk, wat een droge opmerking: "nou moeder, weet u nog van die verklaring die u 5 jaar geleden hebt geschreven? Het is zo ver hoor, gaat u even mee naar dat kamertje?"
jojo1956 | 26-10-14 | 02:27
en
RoBD=Skullfucker | 26-10-14 | 00:03
RoBD=Skullfucker | 26-10-14 | 00:16
zie ook de tegel van:
atheïstisch stemvee | 26-10-14 | 06:32
Ik zeg niet dat patiënten de intentie hebben om hun familie pijn te doen, of daar zelfs verantwoordelijkheid voor dragen.
Ik heb alleen meermaals uit eerste hand meegemaakt dat die heldere periodes waar de ziekte zelf niet voorop staat, niet de rust bij de patiënt ontstaat die wel nodig is. Wanneer de patiënt weer empathisch opent naar zijn omgeving, weer de confrontatie aangaat met zijn eigen gevoelens en die van zijn dierbaren, wordt het lijden eigenlijk alleen maar voortgezet.
Er zijn patiënten die dat te boven komen, er zijn ook genoeg die op een soort sinus zitten en nooit boven water komen.
De echte Stolwijker | 26-10-14 | 09:54
Al zou al je gelijk hebben, dan heeft dit stuk nog steeds zin, aangezien een ongekende hoeveelheid ouderen, notarissen, ministers, wetgevers en lijsttrekkers de indruk wekken dat wilsbekwaamheid wel in een doosje te stoppen is, er levenstestamenten, wetten en richtlijnen voor opstellen, maar puntje bij paaltje kan of wil de arts niet doen wat de patiënt en zijn familie verwacht.
De huidige regeling geeft de meerderheid een hoop rust richting de oude dag, maar is wanneer het er om spant uitermate grievend, stressvol en pijnlijk om toch samen met de familie te moeten wachten tot het lichaam het daadwerkelijk opgeeft.
Oh en als je het beter kan, ruimte genoeg hieronder.
Wat een ongekend slecht stuk is dit. Feynman laat duidelijk zien dat hij geen verstand heeft van het onderwerp en zich slecht heeft ingelezen - zoals bij elk stuk van zijn hand.
.
Wilsbekwaamheid is niet in een doosje te stoppen om later te consumeren: het gaat om de wil van het individu nú. Hoe zie je dat dan voor je: "nou moeder, weet u nog van die verklaring die u 5 jaar geleden hebt geschreven? Het is zo ver hoor, gaat u even mee naar dat kamertje?"
.
Feynman. Hou eens op met schrijven over onderwerpen waar je over zou moeten zwijgen.
bakoenin | 26-10-14 | 01:20
Goed verwoord.
Ik kan me ook helemaal vinden in de zin, geen bejaardenhuis of verpleeghuis.
Dat is al het einde maar ook in waardigheid en zelfbeschikking.
als stemmig commentaar op ons aller eindigheid:gedicht van Anton Gerits:
Nu het wel zeker is
dat het leven eindig is
geen god door wie dan ook
bedacht ons overleeft
dringt langzaam tot ons door
-hetgeen niet weinig is-
dat spreken tijdelijk is
en het oneindig niets
het laatste zwijgen is
@Feynman
En excuus van de quasidubbelpost. Ik was nogal onder de indruk.
@Feynman
Wat een aangrijpend stuk. Het heeft veel bijzondere reacties voortgebracht.
@Feynman
Wat een aangrijpend stuk. En wat een bijzondere, verrassende reacties.
Googlen op: mixtura nontherapeutica pentobarbital
Temazepam60milligram | 25-10-14 | 22:27
bedankt!
Eindelijk aandacht voor euthanaie bij GS! Hulde!
Om de mogelijkheden voor euthanasie te verbreden: steun de NVVE en vooral: Cooperatie Laatste Wil.Deze organisatie bestaat uit mensen die van mening zijn dat zij -als zij hun leven voltooid vinden- op een waardige manier onder eigen regie hun leven moeten kunnen beëindigen. Zonder een beoordeling van een dokter of wie dan ook. Met elkaar onderzoeken de leden van de CLW hiertoe de mogelijkheden. OOk willen zij de publieke opinie over een vrijwillige levensbeëindiging beïnvloeden.
Daarnaast moet er nog veel meer geregeld, zoals bijvoorbeeld bij baby's met aandoeningen waarvan de artsen zeggen dat ze binnenkort toch wel zullen overlijden en tot die tijd kunstmatig in leven worden gehouden (bijvoorbeeld bij het ontbreken van de grote hersenen). Mochten die kinderen toch niet overlijden nadat zij een jaar zijn geworden, dan weigeren artsen euthanasie omdat die alleen bij kleine babies en kinderen vanaf 12 jaar die besef van hun verzoek hebben mag worden toegepast. Ouders die hierin niet meegaan kunnen en worden ook uit de ouderlijke macht ontzet.
@Graaf van Egmont | 26-10-14 | 00:54
U is een wijze ziel.
Ik wens u alle goeds toe.
Het dilemma; niemand wil een onwaardig einde, ook mijn licht dementerende moeder niet. Haar angst daarvoor is enorm. Maar ook al laat ze notarieel vastleggen dat ze op een bepaald moment uit het leven geholpen wil worden dan nog moeten wij als familie de beslissing nemen.
En wie ben ik om te bepalen dat een leven van onwetendheid, kwijlen en broekpoepen onleefbaar is? Lijdt ze dan enorm? Ik denk het niet.
De angst bij volle verstand kan toch geen reden zijn om als die angst werkelijkheid is geworden maar er geen besef meer is euthanasie toe te passen?
En wat doen we dan met alle diep zwakzinnigen die onwetend, kwijlend en broekpoepend in inrichtingen zitten? Die hebben nooit de keus gehad natuurlijk maar wat is het fundamentele verschil voor een arts die euthanasie toe moet passen?
Gewoon iedere dag twee flessen single malt opdrinken, dan is het ook zo voorbij...
www.eenwaardiglevenseinde.nl/
Goed stuk Feynman. Met thema's buiten de paden van de geijkte onderwerpen op deze site komt er wat meer breedte, en met de kwaliteit wat meer diepte.
Aangezien religieuze mensen hier klaarblijkelijk hun normen en waarden mbt zelfbeschikkingsrecht kunnen opdringen aan anderen die niet dezelfde religie delen, is het goed om te weten dat er een alternatief is in de vorm van palliatieve sedatie. Niet zo'n aantrekkelijk alternatief zowel voor de nabestaanden als voor de patiënt zelf, maar uiteindelijke wel 100% effectief. En -althans op het sterfbed- een stuk makkelijker te regelen dat euthanasie. Het makkelijkste alternatief voor wie onvoorbereid -al dan niet met wilsverklaring- zijn sterfproces tegemoet gaat.
Beter nog ga je wel voorbereid, met behulp van medicatie (zie eerdere comments) die verkrijgbaar is via de alternatieve circuits. Kost ongeveer 250 Euro en kan -onder anderen- worden besteld en toegestuurd in Canada.
Zolang artsen nog flink geld verdienen aan patienten zullen ze tot het einde doorgaan. En niets idealer dan een patient die je vol kan blijen stoppen met pillen en spuiten zonder dat deze nog tegenstribbelt.
Onbegrijpelijk commentaar. Nederland handelsland = centje verdienen. Apetrots zijn ze erop. Ze zijn politicians. De Nederlander, en vooral de oudere, kan je van alles wijsmaken. Denk aan vaccinatie [ autisme ] of slaap, kalm maken, middelen [valium ]. Ebola is een stap hoger. Een goudmijn is de dementerende mens. Hij begrijpt en snap niets meer. Dat betekend kassa! De opgehaalde zorg miljarden worden keurig gekanaliseerd naar de juiste mensen. Ook via de dementerende.
Een flink deel van de artsen en doctoren die ik ken gedraagt zich alsof patiënten te stom zijn om over hun eigen welzijn te beslissen. Waag het eens om zelf gedegen onderzoek te doen, vragen te stellen of iets te betwijfelen.
Ik stel voor om deze autisten verplicht op een communicatiecursus te sturen en daarna een jaartje als relatietherapeut te laten werken, misschien dat ze ze daarna genoeg ballen gekweekt hebben om echt voor hun patiënten op te komen, ipv hun eigen meerdere eer en glorie.
Dit onderwerp is natuurlijk belast. Het regime dat het verplicht toepaste, bestaat al zestig jaar niet meer. Maar niemand wil daarmee geassocieerd worden.
Uit de praktijk blijkt dat dementerenden nogal eens de keuze zelf maken door te stoppen met eten en drinken.
De financiële prikkel is immens. Men verbruikt het meeste zorggeld in de laatste jaren van het leven, dementerend of niet. Demente bejaarden zijn de spreekwoordelijk kwijlende kip met gouden eieren voor de geriatrische zorgindustrie.
@jojo1956 | 26-10-14 | 02:27
Ik lees exact de zelfde woorden, maar zie een andere intentie. Niet 'anderen slopen' in de zin van hooliganisme of onverantwoordelijkheid, meer een - op heldere momenten - beseffen hoe zwaar jouw ziekte drukt op je omgeving. Het lijkt me niet heel vreemd gedacht dat dat besef je weer uit balans kan brengen. Steeds weer de 'scherven' opruimen en opnieuw beginnen, zonder uitzicht dat er structureel iets gaat veranderen, dat is een uitputtend gevecht.
Zonder waarde-oordeel van mijn kant.
Voor de familie kan de dood van een demente dierbare een verlossing zijn. Maar de dokter heeft een behandelrelatie met de patiënt, niet met de familie. Als de patiënt niet dood wil wil de dokter de patiënt niet doden. Is toch te hopen.
Bert Keizer in deze link dus: www.ntvg.nl/artikelen/euthanasie-bij-g...
Wat Bert Keizer zegt. Ook al wilden ze toen ze nog niet dement waren dood als ze dement zouden zijn, op het moment dat ze dement zijn willen patiënten niet meer dood. Toch zijn ze nog mens. Moet de arts dan een mens die niet dood wil doden? Dat is niet wat artsen doen en niemand kan dat een arts verplichten.
Goed stuk. Hulde!
IK LEES: "Een heel leven lang tijdens psychoses, manie of depressies het leven van anderen slopen, om tijdens heldere momenten de rekening te krijgen." Ik heb dat bij m'n ex meegemaakt. Ze sprong uiteindelijk drie jaar geleden na een hels leven van de negende verdieping. Maar wat ik zeggen wil: Mijn ex was manisch-depressief en op die momenten zwaar psychotisch. Maar ik heb haar ook zeer vaak helder en opgewekt meegemaakt. Ze was erfelijk belast door haar vader. Nooit zal zij bewust of onbewust de intentie hebben gehad anderen te slopen. Ik vind dit een zeer grove en uiterst grievende opmerking, Feynman. Ook erg dom en kortzichtig overigens.
De klok is terug, hou daar rekening mee in de comments.... lijkt niet logisch maar het klopt wel.
@jojo1956 | 26-10-14 | 02:27
Pff, heavy man. Moeilijk onderwerp de menselijke geest.
@Graaf van Egmont | 26-10-14 | 01:29
Hey graaf, ouwe reaguurderslul, jij blijft hier gewoon je bijdragen posten tot GS met pensioen gaat.
Hangon pik!
Ikben straks benieuwd of er een toename komt in de wens van euthanasie te plegen van onder meer psychiatrische patienten en anderen door de extra stress en druk van de participatiewet.
I
Maria.1 | 26-10-14 | 00:58
Nee, het drukt werkelijk. Dat zit niet in mijn hoofd. Ik zie het bij mijn gravinnetje. Dapper, sterk en hulpeloos. En ik kan haar het gevoel niet geven dat ik onoverwinnelijk ben. Ze zou er ook niet intrappen, want ze kent me al 45 jaar. Laat ik het zo stellen: we weten allebei van het zwaard van Damocles en gaan er ieder op zijn eigen manier mee om.
@bakoenin | 26-10-14 | 01:20
Mooi geformuleerd, dank daarvoor.
Er is heel veel moed voor nodig om de stap te nemen om het leven te beëindigen. Hoe idioot ook, er is altijd iets wat wil leven, inderdaad de wil.
Niet beredeneerd, een emotie, een ongrijpbaar vasthouden aan.
Dan is er nog de eenzaamheid waarin zoiets vaak gebeurd, geen steun, verdriet en wanhoop.
Het wordt tijd dat we hier volwassen mee omgaan, niets is eeuwig, niets houd zijn waarde, als iets voorbij is dan is het voorbij.
Lijden is als slechts de dood wacht zinloos, en het christelijke beginsel dat de mens moet lijden om gelouterd te worden, omdat het leven heilig is, dat is een misdaad.
Al helemaal omdat ook religie geen enkele zin of nut aan het leven kan geven. We zijn hier nu eenmaal, moeten het ritje uitzitten, maar als het einde van de reis pijn en vernedering in houd, geen enkele waardigheid meer heeft laten we elkaar dan helpen.
En niet die persoon laten zoeken naar een manier om er zelf een einde aan te maken. Dan krijg je van die voor de trein spring taferelen, verkeerd jezelf ophangen of andere drama's.
Machteloze mensen in het diepste van hun eenzaamheid.
Natuurlijk denk ik er wel eens aan, wat zou ik doen, zou ik die moed hebben?
Wat als mijn lief dement zou worden? Zou ik haar helpen?
Ja, en zij mij, dat hebben we met elkaar afgesproken, maar ik hoop dat ik zo moedig ben.
Nooit willen we overgeleverd zijn aan de calvinistische barmhartigheid, het proces van wegrotten tot het echt niet meer kan.
Nooit een verpleeghuis, nooit een bejaardenhuis.
Dan is het leven al voorbij.
@koekje erbij? | 26-10-14 | 01:13
Versterven. Mijn schoonvader, niet dement maar kanker, is op die manier gegaan. In een ziekenhuisbed, met aan zijn voetenkant een A4tje met daarop in kapitalen "NUCHTER".
Mensonterend en wat een manier om te gaan.
Ohja, in haar wilsbeschikking stond, dat ze niet gereanimeerd wilde worden,het laatste orgaan wat nog werkte vlak voor haar dood was haar hart.
Zo is dat geen euthanasie, dat mag niet!! Je eigen doodzieke moeder zien "versterven" ja zo heet dat, oftewel geen eten en drinken totdat ze overlijd!! 7 dagen heeft de doodsstrijd geduurd, ze kon niet meer drinken en eten vanwege ontbreken slikreflex+ zwaar dement. Er kwam geen spuitje of pilletje om te helpen. We konden 7 dagen lang toe kijken hoe mijn moeder langzaam stierf!! God wat heb ik ze allemaal vervloekt(niet het personeel natuurlijk).
@vanderjas | 26-10-14 | 00:11
Als je nog gewoon kan praten, gebeurt er natuurlijk geen euthanasie. je fantaseert erop los,geloof ik.
RoBD=Skullfucker | 26-10-14 | 00:03
RoBD=Skullfucker | 26-10-14 | 00:16
Voor wat het je nog waard is, dat schrijf ik niet, bedoel ik niet en vind ik niet.
Het leven voor _sommige_ psychiatrische patiënten bestaat uit twee fasen. In de ene fase is de patiënt slaaf van haar eigen ziektebeeld met knokpartijen in instellingen die vaker verloren dan gewonnen worden. Ik heb dergelijke mensen bijgestaan en ben daarin gefaald. In de andere fase komt de patiënt weer terug in zijn oude omgeving en wordt geconfronteerd met de scherven van zijn of haar eigen gedrag. Soms reden voor een terugval.
Patiënten die langdurig in die vicieuze cirkel zitten kiezen soms zeer bewust voor euthanasie. Niet vanuit een delirium of een depressie, maar omdat ze zelf niet meer zo verder willen en uit hun eigen liefde voor hun omgeving om hun niet meer iets aan te willen doen. Het ondragelijk lijden. Klakkeloos wordt aangenomen dat een doodswens onderdeel is van het ziektebeeld, en geen eigen weloverwogen wens.
Psychiatrie geeft nu eenmaal niet de wonderen die nodig zijn, een fors deel leert slechts omgaan met de kwaal, echt genezen is zeldzaam. Als een psychiatrische patiënt _zelf_ kiest voor euthanasie dan begrijp en respecteer ik dat. Ik vind dat óók die groep dat recht voor zichzelf mag opeisen, en ik zie aan de statistiek al dat dergelijke verzoeken stelselmatig geweigerd worden.
Dat is echt totaal iets anders dan dat ik het zou willen opleggen aan mensen die een probleem voor hun omgeving vormen. Ik wil niemand opruimen, ik wil niet dat de staat bepaald wie blijft leven. Ik wil dat mensen hun eigen keuze leidend is. Zelfs als de keuze schriftelijk gemaakt is, en door ziekte niet meer herhaald kan worden.
Je analogie met kankerpatiëntjes is trouwens niet onterecht. Ook daar willen sommige rust brengen in de familie door gecontroleerd en in eigen beheer uit het leven te stappen. Niet alleen een einde aan een leven, maar ook aan alle onzekerheid, valse hoop en teleurstellingen.
saidnowomanever | 26-10-14 | 00:01
Dank u
@Graaf van Egmont | 26-10-14 | 00:50. Lieve Graaf. Begint het te drukken of denk je dat zelf? Ik heb geprobeerd zo veel mogelijk voor mijn moeder te doen en ik had nog veel meer willen doen als ik haar had mogen houden! (zonder pijn dan). Wat je voor iemand kan betekenen geeft je ook weer energie!
Laat staan dat het volstrekt niet nodig zou moeten zijn. Zolang document nooit gewijzigd is zou het geldig moeten zijn als je het mij vraagt. Ben trots op mijn werk
in de zorg absoluut en mijn collega's en ik doen ons werk over het algemeen met ons volle hart en ziel. Toch zou ik graag zien dan we wat minder zorgen voor en meer zorgen dat. Zorgen dat iemand waardig leeft tot het einde daar is bijvoorbeeld. Dit kan veel beter als we er niet zo spastisch over doen met zijn allen. De dood is een onderdeel van het leven de enige zekerheid die je hebt als je die al niet zo aangenaam mogelijk kunt maken?!
@Graaf van Egmont | 26-10-14 | 00:50. Lieve Graaf. Begint het te drukken of denk je dat zelf? Ik heb geprobeerd zo veel mogelijk voor mijn moeder te doen en ik had nog veel meer willen doen als ik haar had mogen houden! (zonder pijn dan). Wat je voor iemand kan betekenen geeft je ook weer energie!
Maria.1 | 26-10-14 | 00:51
Bedankt. En dat doe ik natuurlijk ook. Er is niks fijner om je onder de mensen te begeven en lol te maken. Neem van mij aan dat ik veel lol heb in de kroeg, met mijn vrienden en niet vergeten hier op GS, waar vaak me de tranen over de wangen rollen van het lachen om zoveel humor.
Argumenten van artsen om eerdere wilsverklaringen niet mee te nemen in die overweging op het moment supreme is dat ze vaak 5-10j eerder voor het laatst bij de notaris zijn getekend. Wie zegt mij dat de patiënt er in die tijd anders over is gaan denken. Familie die dan aangeeft wat de wens zou zijn is dan nauwelijks relevant evenals getuigenissen andere zorgverleners. Dat maakt het wrang dat er ook onder personeel een taboe rust op het aankaarten van het belang de wilsverklaring regelmatig door de notaris opnieuw te laten opstellen.
@Graaf van Egmont | 26-10-14 | 00:45. Zo lang je zelf nog kunt genieten van het leven moet je ervoor gaan! Ik wens je heel veel sterkte toe en bovenal veel genot!
AntiSoof | 26-10-14 | 00:47
Dat hoop ik met je mee natuurlijk. En het zou ook zo maar kunnen. Het probleem begint pas als je moet beslissen wat jouw kwaliteit van leven nog is. Dat is natuurlijk voor jezelf altijd bij te stellen, maar begint dan te drukken op je omgeving. Die moet het allemaal maar aankunnen. En daar begint het meestal te wringen zie ik om me heen.
@Graaf van Egmont | 26-10-14 | 00:45. Zo lang je zelf nog kunt genieten van het leven moet je ervoor gaan! Ik wens je heel veel sterkte toe en bovenal veel genot!
Wanneer iemand de moeite neemt om de euthanasieprocedure te doorlopen dient de uitkomst daarvan gerespecteerd te worden.
.
Ik zie helaas weer een hoop mensen voor een ander denken. "We weten niet wat er in dat koppie rondgaat." Enzovoort.
.
Dat dondert ook niet. Het is de keuze van de persoon zelf! Die kan ook niet weten wat er precies gaat gebeuren, maar wil dus niet dat het gebeurt.
.
Het is een gotspe dat een clubje artsen die keuze afneemt met dit soort achterbakse administratieve trucjes.
Een buurvrouw van me was zwaar aan het dementeren.
Uiteindelijk hebben haar huisarts en haar dochter haar 'op laten nemen'.
Vervolgens lag ze in een bed met een hekje er omheen, en als ze 'aandrang' had, moest ze het maar laten lopen in haar luier.
Ondanks haar dementie probeerde ze toch uit haar bed te klimmen om een wc te gaan bezoeken (dus toch niet 100% dementerend), iets wat ze moest bekopen met een bont -en blauw gezicht.
Ze is al een tijdje dood, maar zo wil ik niet eindigen!
Vaak is er door mensen op een bepaald punt in hun leven een wilsverklaring opgemaakt. Soms bij verhuizing naar een verzorgingsafdeling in het verpleeghuis of bijvoorbeeld als de partner komt te overlijden. Men neemt daar in op onder welke omstandigheden ze wel al dan niet gereanimeerd willen worden bijvoorbeeld maar soms ook duidelijk wanneer men wenst dat het leven beëindigd wordt. Er staan dan letterlijk zinnen in de trant van als ik geen keuzes meer kan maken over alle dagelijkse dingen als een maaltijd. Maar dan in mooie juridische termen. Dan wil ik dat er actief word gewerkt naar een levenseinde. Dergelijke verklaringen zijn in geval van een wilsonbekwame patiënt. Dit is dus iemand die dan letterlijk niet meer instaat is een sok van een lamp te onderscheiden even bot gezegd. Deze mensen worden wel bezocht door de arts maar de verklaring wordt als ongeldig verklaard omdat de patiënt geen zins meer instaat is een duidelijke keuze te maken. Zie het als een agent die een verdachte verhoort. Die word op verschillende manieren dezelfde vraag gesteld om te kijken of hij ergens struikelt. Deze patiënten zeggen dan ook vaak tijdens zo'n gesprek zowel ja als nee. Eerdere verklaringen hebben hooguit kans van slagen mits jaarlijks vernieuwd dan nog blijft het lastig actief dan wel passieve euthanasie toe te passen op ouderen met een dementieel ziektebeeld. Bedankt voor het respect. Nogmaals ik hoop dat GS serieuze aandacht weet te vestigen op in mijn ogen een verdrietige situatie waarin onze opa's oma's vaders of moeders en op een dag ook wij in belanden. En dat mijn bijdrage hier nog wat extra helderheid verschaft.
@Graaf van Egmont | 26-10-14 | 00:45
Dat wij nog maar lang van jouw aanwezigheid mogen genieten.
Zelf bevind ik me in ook in een situatie hoe lang ik nog door moet gaan met behandelingen. Ze slopen je en wat krijg je er voor terug? Geen mens ook de dokter kan het je zeggen, maar hij is optimistisch. Een beroepsinstelling denk ik dan, want als de oncoloog al het koppie laat hangen, wat moet ik dan nog. Overigens euthanasie komt bij mij niet op. Ik heb de gekke instelling dat het leven tot het einde geleefd dient te worden. Zoals ook mijn moeder mij in al haar pijn te r wereld heeft moeten brengen. Heeft ook niks met religie te maken. Bovendien slepen de doktoren je hier in Frankrijk nog voor de poorten van de hel weg, als ze nog een behandeling, hoe nutteloos ook, kunnen aanbieden. Ik zie gewoon wat er op mij af komt en dat mag voor mij nog wel een paar jaartjes duren. Maar indien niet....... Och, ik heb in het leven met volle teugen genuttigd. Mij maken ze wat dat betreft geen poep.
@vanderjas | 26-10-14 | 00:11. Dat vraag ik me ook wel eens af inderdaad. Je kunt wel denken "dat wil ik niet, dan liever dood", maar zou je er nog zo over denken als je daadwerkelijk voor de dood staat? Dood is onherroepelijk.
@Lewis en @vanderjas. Dank!
@Lewis en @vanderjas. Dank!
@Maria.1 | 26-10-14 | 00:24
Sterkte. (Maar hoef je niet te linken aan AntiSoof.)
@Maria.1
Dat je iemand bij je wilt houden die je dierbaar is, is menselijk en zeer te begrijpen. Hart en verstand denken er niet altijd hetzelfde over.
@RoBD=Skullfucker | 26-10-14 | 00:17. Als je echt van iemand houdt is dit nooit een belasting! Mensen die zoiets schrijven kennen geen echte onvoorwaardelijke liefde!
@-=PyP=- | 26-10-14 | 00:17
Uiteindelijk kom je weer bij bewustzijn, tenzij je een overdosis neemt.
En dan?
@AntiSoof | 26-10-14 | 00:08. Ik heb twee maanden geleden mijn moeder moeten los laten. Ze was niet dement, maar ernstig ziek. Mijn egoïstische ik wilde haar houden, maar voor haar was het beter zo.
Leef of word geleefd. Ga dood of word gedood.
-weggejorist-
Ik denk dat je vooral naar jezelf moet kijken. Zou je dat kunnen? Ik denk dat ik dat niet zou durven. Ik ben wel iemand die accepteert dat het loopt zoals het loopt. Pijnstillers en extreme medicatie om je buiten bewustzijn te krijgen zouden voor mij wel werken.
@Lewis
Sterker nog, meneer F vindt dat patiënten die volgens hem het leven van anderen soms bemoeilijken ook een endlösungs pil moeten krijgen.
Ik kan hier echt niet over uit.
@Lewis | 26-10-14 | 00:12,
Mooi gesproken, Lewis.
Maria.1 | 26-10-14 | 00:03
Respect betekent 'herzien'. Waarom roep je dat zoveel? Wil je dat hij zijn standpunt herzient?
Op zich een goed stuk, geeft stof tot nadenken, maar zwart-wit vind ik het wel. Waarom geen woord over hoe ingrijpend het is om het leven van een ander mens te beëindigen? Nu doet Feynman het in mijn ogen voorkomen alsof het toch allemaal zo simpel is: als je begint te dementeren of het leven om andere redenen niet meer ziet zitten, moet je je kunnen laten doodmaken. Terecht als gelovigen (en andrren) wordt verweten zich star op te stellen m.b.t. euthanasie, maar dit lijkt even rigide de andere kant op. Laten we vaststellen dat een eenvoudige oplossing niet bestaat als het gaat om leven en dood.
@saidnowomanever | 26-10-14 | 00:01
Hulde. Alleen hoe is zo'n wilsbeschikking geformuleerd? Als zo'n oudje nou, ondanks haar eerdere verklaringen, ineens - volstrekt ontoerekeningsvatbaar - zegt: "Dood? Nee"?
Nog even we hebben daar gelukkig onze persoonlijke vriend, verzorger alias huisrobot voor, dat scheelt dan weer wel.
Oh nee kut.. die mogen niet doden volgens de The Three Laws of Robotics...
Fraai is dat.
Is er een handige oplossing.. is er weer een wetje wat ervoor zorgt dat je tot je in as en stof uiteenvalt zult moeten afzien.
Maria.1 | 25-10-14 | 23:58,
'Waarom zou iemand die nog gezond is niet mogen bepalen dat hij niet meer wil leven als hij/zij dement zou worden?!'
Ik vind dat iemand wel mag bepalen wat hij wil. Als de mens maar goed informeert.
'Houden van betekent soms ook los laten!'
Zeker. Maar loslaten in het geval van het leven loslaten is al weer iets anders dan je kinderen loslaten.
Ik vind dat een te vaag begrip.
tattooboer | 26-10-14 | 00:00
Dat relaas snap ik beter. Ik ben geen geldwolf integendeel. En het inhoudelijk invullen deel ik zeker. Het geld kan ik niet loslaten momenteel. Ben erg geïnteresseerd in het fenomeen van centraal fractioneel bankieren en bvb de lezing van mensen als ad broere omtrent het fenomeen.
het maakt de wereld tot was het is en drukt ons in de rol waar we zitten en ik vind het helaas geen mooi verhaal. Ik ben niet negatief en laat zeker mijn leven niet in treurnis aan me voorbij wapperen maar aanvaardt het zelf voor wat het is ipv van als een ongeïnformeerde elke ochtend wakker te worden in bullshit zonder dat ik snap wat er aan de hand is (geen oordeel naar derden).
Verder kunnen ze ook mij de tyfus genieten en liggen we wellicht dichter bij elkaar dan de digitale crommunicatie mocht doen vermoeden.
Heb een goed weekend verder.
Dubbel respect ;)
"Een leven lang tijdens depressies het leven van anderen slopen......"
Ben je we bij je hoofd Feynman? Realiseer je je wel hoe denigrerend, kwetsend je bent richting een groep mensen die al op de grond ligt? Iemand als ik die zich door drie opnames vanwege een ernstige depressie heen heeft moeten knokken? Vind je ook dat kankerpatiënten het leven van anderen slopen?
Walgelijk, je uitspraak is een mens onwaardig.
-weggejorist-
@saidnowomanever | 26-10-14 | 00:01. Respect!
@soledad | 25-10-14 | 23:44. Als mensen met denkbeelden als de jouwe zouden vertrekken (naar Benidorm of zo) zou dat ook een zege zijn!
Aan de andere kant.
Kan het ook nog wel eens zo zijn dat als je een bepaalde leeftijd hebt bereikt, je van de overheid een bericht krijgt, 'wilt u zich op 13-04-20xx melden bij het crematorium Hoorn zuid, locatie oven 12, met mede name van een mud antraciet.'
Als zorgwerker weet ik dat dit waar is. Wat dit extra treurig maakt is dat de vroegere levensverwachting van iemand met een dementieel ziektebeeld zo'n 2-5j was. Tegenwoordig is het vaker regel dan uitzondering dat iemand 4-8j in een dergelijke zorgafhankelijke toestand vrrblijft op een PG afdeling binnen verpleeghuizen. Terwijl managers en zorgverleners doorgaans op de hoogte zijn van het feit dat een dergelijke wilsverklaring jaarlijks vernieuwd moet worden wordt vaak "vergeten" dit aan patiënten dan wel familie te melden. Niet uit onwil vooral omdat er toch een soort taboe op heerst. Ik heb collega's meegemaakt die weigerde sterfbegeleiding te bieden bij euthanasie situaties vanuit eigen geloofsovertuiging bijvoorbeeld. Als je het aansnijd is het vaak stil en ongemakkelijk. Ook voor familie is het lastig om over te praten vooral als er nog momenten van helderheid bij patiënt zijn. Ook dat maakt dat een nieuwe verklaring vaak niet meer mogelijk is. De patiënt is inmiddels der mate wilsonbekwaam door het dementieel ziektebeeld dat er een lange lijdensweg onstaat. En inderdaad de veranderingen die er nu aankomen zullen hier niets aan bijdragen. Ik ben blij dat GS dit eens aansnijdt het doet mij al jaren verdriet patiënten te moeten verplegen waarvan ik weet (oude wilsverklaring in dossier) dat ze er in hun huidige fysieke en/of geestelijke toestand liever niet meer hadden willen zijn. Zorgwerkers denken er vaak goed mee te doen. Zo lang mogelijk goed voor mensen zorgen. Ik ervaar het persoonlijk soms als iemand onrecht aan doen. Ik verpleeg en verzorg iemand tegen zijn wil denk ik dan weleens. Ik doe ze geen kwaad natuurlijk niet echt. Maar ik vind het ook niet van respect getuigen dat we deze wilsverklaringen later maar gewoon aan de kant schuiven enkel omdat we de wens op dat moment niet meer kunnen toetsen. Vaak heeft de patiënt in de jaren daarvoor deze wens zo vaak zo helder uitgesproken namelijk.
@netniet | 25-10-14 | 23:53
Je blijft echt plakken bij dat geld. Wat jammer, terwijl ik je een optie gaf je ver weg te manipuleren van dat rare BSN nummertje en al die officieuze rechten commissies, die ik ook overigens verafschuw, waar je belet de genade van die individuen een vrij bestaan "mag" lijden. De echt rake klappen in een mens zijn leven veroorzaakt hij zelf. Zijn geluk, zijn beleving en zijn dood. Ik ben voor!
@AntiSoof | 25-10-14 | 23:16. Waarom zou iemand die nog gezond is niet mogen bepalen dat hij niet meer wil leven als hij/zij dement zou worden?! Houden van betekent soms ook los laten!
@netniet
Løk, jezelf hier tot onderwerp verheffen en derden schofferen.
J. Jarig | 25-10-14 | 21:37
Katholieken willen je zoveel mogelijk laten lijden, want dat zou je dichter bij de ervaring van Jezus brengen. Moeder Theresa deed dat ook altijd in haar instellingen, zonder pijnstillers en de "patienten" op het randje van de dood houden. Zelf nam ze wel pijnstillers en onderging operaties om haar lijden te verlichten, want daar stond ze natuurlijk boven...
En dat is dan zalig verklaard, want de Paus zag dat het goed was.
tattooboer | 25-10-14 | 23:41
Uhm, voor de goede orde ben ik niet degene die begonnen is over liberale waarde en hoe ik me via die liberale waarden heb vrijgevochten dat was jezelf. Ik ben ook niet degene die begon over wegrennen van geld en hoe het dan naar je toekomt.
De uitleg is op verschillende wijze te interpreteren namelijk je hebt een berg zacht geld of je zit thuis je hand op te houden.
In gezelschap van ... Els Borst? Gezellig..
@soledad | 25-10-14 | 23:44,
Veel vette vis eten daar! Makreel en haring. Dan blijf je vast wel lekker fit.
En die praatjes in het nieuws moet je gewoon negeren, weg die tv en krant.
AntiSoof | 25-10-14 | 23:41
Vrij forum mag altijd guuren. Als je bedoeld dat je er liever vanaf blijft dan snap ik dat ook wel.
het is momenteel orde van de dag,de ouderen hebben te veel pensioen,ze zijn een gevaar op de weg.
ze hebben de gasopbrengsten er doorgedraaid
nu zijn de 26000 dementerend aan de beurd.
opgeruimt staat netjes,er valt nog wel meer op te ruimen,of te [verwijderen].
maar er is ruimte genoeg er kunnen nog wel meer bij.
gezien de bevolking aanwas,moeten het miljoenen zijn,een goede investering in de toekomst
ik hoef niet in een glazen bol te kijken,om te zien waar het naar toegaat.
het probleem met de demente bejaarden waarvan ik zeg,dit moet anders,maar neem de andere problemen ook eens onder de loupe.
70+ ik ga lekker weer 3 maand naar Benidorm overwinteren.
ondank de pensioen roof.
Aanmelden bij IS als rollatorbomterrorist.
@netniet | 25-10-14 | 23:39,
Ok. Sorry. Ik had me er niet mee mogen bemoeien. Zand erover.
@netniet | 25-10-14 | 23:26 Je weet mijn punt wel, maar je komt niet verder dan een ander in zijn portemonee te kijken. Misschien moet jij ook maar niet vrij zijn toch? Ik wens het je wel toe!
AntiSoof | 25-10-14 | 23:30
Nee last van ego heb ik niet. Me laten kennen doe ik zeker niet. Verschil alleen kennelijk van mening met iemand die ik slecht snap en waar jij je in het verleden reeds een mening over hebt gevormd ?
ik geef tattooboer een +1. Vrij leven en stoer sterven, daarom.
In Den Haag hebben ze voor een inrichting voor demente bejaarden een "lok-bushalte" geplaatst. Warrige oudjes die willen weglopen gaan daar staan, maar er stopt nooit een bus. Dus na een tijdje komen de zusters ze daar weer ophalen.
Ik heb me altijd afgevraagd hoe het zou zijn als je dementeert. Als familie is het een drama om het aan te moeten zien. Maar ik ben het met antiSoof eens. We weten niet wat er in dat koppie omgaat en of ze echt ongelukkig zijn. Ons veelvuldig bezoek aan hen maakt hen misschien wel ongelukkiger. Want wij wekken altijd de indruk dat de dementerende ons zou moeten kennen. En ze kennen ons niet meer. We worden in hun verbeelding getransformeerd tot personen waar ze altijd wel veel lol mee hadden. Dat is een tegenvaller voor ons dus.
@netniet | 25-10-14 | 23:28,
Heb je last van je ego? Mens, laat je niet kennen.
Je komt omdat iemand, gedreven door geylheid, iemand anders volplempt. Waarom dan zo moeilijk doen over het afscheid?
Of bedoel je dat je thuis zit op de bank met een uitkering ?
@alphenaandenrijn | 25-10-14 | 23:23,
Geniet van haar, mijn beste. Geef haar maar liefde :).
tattooboer | 25-10-14 | 22:52
Het helpt als je zelf weet wat je geplempt hebt. Ik heb aan jou het etiket hippie niet opgeplakt, je wenste mij een enkeltje India richting commune.
Maar wat is je punt nu ? Je hebt een berg zacht geld en je voelt je de man ?
@2_amazing | 25-10-14 | 23:22,
Das nou toevallig. Mij baby-tijd vind ik zalig. Een soort paradijs. Alles was goed.
Maar dat de dood injagen klinkt wel wat sterk, vind ik. Een mens zou het liefst zelf de overstap moeten kunnen maken klinkt aardiger, denk ik.
Goed bedoeld stuk, daar twijfel ik niet aan.Helaas geschreven vanuit 'n: iedereen is zielig blik. Mijn moeder dementeert ook. Enorm zelfs. Toch laat haar al jaren nog rustig auto rijden. En als ze niet meer weet waar ze is, rijdt ze op gevoel naar mijn huis.
Ze past ook op mijn kind,. Het gaat pas mis als je alles betutteld en de dementerende geen verantwoordelijkheid geeft.
Het voelt best natuurlijk en schattig om het proces te zien.
AntiSoof | 25-10-14 |
Dementie is vergelijkbaar met een geboorte tot 2 jaar daar weet ik, en niemand, iets meer vanaf.
Was het prettig of niet, geen idee.
Ik zou niet graag iemand de dood injagen als arts (uit principe, niet uit geloofsovertuiging), als de familie en de persoon dat wil, staan ze vrij om het zelf uit te voeren.
@Maria.1 | 25-10-14 | 23:05
Hoe kan iemand nu weten wat dementie is? Ja, aan de buitenkant denkt men het te weten, maar hoe is het aan de binnenkant, in het bewustzijn van de mens? Maar goed. Iemand moet het maar zelf weten en ik vind dat de politiek zich nooit met de mens moet bemoeien, iig niet met zijn gezondheid, geboorte of dood.
Een mens is zijn eigen baas.
@CoffeePatch
Dan ben ik dus vaak opzettelijk dement. bevalt me wel.
.... vooral dat sadistische moment dat de dementerende zich bewust is van zijn situatie.
En nog zijn er mensen die in god geloven.
Wat AntiSoof | 25-10-14 | 22:59 zegt.
(Genoeg andere wegen leiden naar het zelfde: niet behandelen, NTBR of 'gewoon' uitdroging. Maar dat zie je niet in de cijfers.)
@AntiSoof | 25-10-14 | 22:59. Dat ligt aan de persoon zelf. Als iemand die nog niet dementerend is zegt dat hij absoluut niet meer wil leven als hij/zij dement zou worden, dan moeten we dat ook respecteren.
@CoffeePatch | 25-10-14 | 22:54
Ik kijk geen televisie, dus ik ga niet eenvandaag kijken.
Ik kan je wel mededelen dat ik dementie van zeer dichtbij heb meegemaakt. En blij ben dat er geen onnatuurlijke stappen zijn genomen. Veel oordelen komen denk ik van buitenstaanders. Die oordelen over anderen.
Kijk, als een men misschien nog maar één keer genoten heeft ten tijde van de vergeetachtigheid, hadden we dat moment dan af mogen nemen?
AntiSoof | 25-10-14 | 22:41
Het vervelende van dementie is dat het vaak een langzaam verlopend proces is. Het begint met geringe vergeetachtigheid en eindigt vaak met het niet meer herkennen van de de naaste familieleden. Of ze nog gelukkig kunnen zijn? zie www.eenvandaag.nl/gezondheid/53932/muz...
@netniet | 25-10-14 | 22:41
Aversief. Tegendraads. Antisociaal. Contra-intuïtief. Het gebruikelijke, zou ik zeggen. Één dag vond ik uit dat geld als een hond is, je geeft het een bot en het gaat verderop liggen te knagen en als je dichtbij komt gaat het naar je grommen en je uiteindelijk aanvallen om je te vernietigen. Daarentegen, als je het onder zijn balletjes schopt( geen dieren werden gekwetst in dit relaas) en je omdraait en wegrent, komt het achter je aan rennen. Geld is ook zo. De ironie wil dat geld juist jou kant op gaat rennen wanneer je je beseft dat het troep is. Grondwel, EU IMF, Geneefse conventies en AZG kunnen me allemaal aan de reet roesten, de geur die er aan kleeft is de geur van wannabees en opgedofte burgerlijken die een semi-oplossing goedkeurden omdat de grootste groep te dom was om te poepen en de semi-oplossing een pyrus overwinning bleek. Hippie? Als dat nou een benaming van een vrij persoon is, het zij zo, maar volgens mij was een hippie een junkie die lui was en stonk. Die tijden zijn voorbij.
Zonder twijfel iets om kamervragen over te laten stellen,
maar liever niet door Marianne Thieme.
Ik dacht even dat de tekst een acrostichon was voor het woord 'Ivo Opstelten'. Maar nee.
Wat een oneerlijk en niet integer stuk.
Robin Williams:
"Ook leed hij aan angsten en depressies."
Feynman = Feitendraaiman
Dan ga je toch 1x per jaar die wilsbeschikking even bevestigen? Tijd genoeg. Maar er zijn mensen (>50%?) die NOOIT hun leven onder controle hebben gehad - dan lukt je dat op je 88e helemaal niet. Met de juiste combinatie pilletjes ben je snel en pijnloos klaar. Gewoon doe-het-zelf.
Het gedigt: Uitgestapt:
het regent en
de zuster heeft haast
de stekker gaat er uit
het leven gaat door
het is mooi geweest
doei beste mensen
Ik vind dat je niet mag en kunt oordelen over dementerenden. Wie weet wat er in nog allemaal hun bewustzijn omgaat? Wie kan nog met hen communiceren. Wie weet of ze nog gelukkig zijn en als ze lijden dat dat ook geen of misschien juist wel zin heeft? Wie weet of er een ziel is? Wie of er een geest is? Wie weet of alles niet gewoon bij het leven hoort? Wie begrijpt het al? Wie weet of er een God is?
Ik vind dat we niet te snel moeten oordelen en dus erg voorzichtig moeten zijn.
tattooboer | 25-10-14 | 22:34
Je beoordelingsvermogen op basis van een summiere digitale woordenwisseling moest wel gerelateerd zijn aan je vermogens. Het feit dat de manier waarop jij je over zaken uitlaat over zaken zegt niets meer of minder over hoe jij tegen zaken aankijkt.
Moest je je niet te druk over maken dat geldt voor iedereen. Het etiket hippie past mij niet. Het etiket gelukszalige, ongeïnformeerde drol eveneens.
e mag me gerust verlichten hoor, vrees ik totaal niet. Waar blijven je liberale waarden dan ten aanzien van de stemming aangaande het referendum van de Europese Grondwet ? Oprichting van de Europese Unie ? Benoemingen bij het IMF ? Of bij de ECB ?
Ik vind het geweldig als je pretenties kloppen dat je onder dit systeem een grote berg zacht geld hebt verzameld en je dat een gevoel van vrijheid geeft.
Wellicht vertroebeld het je beeld over hoe dit land de afgelopen 30 jaar zo fantastisch vooruit gegaan is.
@Temazepam60milligram | 25-10-14 | 22:27
Leuk voor de zwakken, maar totaal geen spanning incluus. Saaie bedoeling dus. Doe eens wat geks!
Kunnen we het leven en doodgaan niet aan het leven zelf overlaten?
@Smarties | 25-10-14 | 22:17
Dan heb je het in ieder geval zelfgekozen.
@netniet | 25-10-14 | 22:22
Ik vind dat gezeur van mensjes, over nummertjes en hoe zo een brave slaaf je wel niet moet zijn gewoon totaal onzinnig. Zoek de termen in mijn plempsel maar op en vergroot je wereld. dats all.
ik wens de verantwoordelijken heel veel luieruitslag toe wanneer ze zelf aan de beurt zijn.
En natuurlijk waren het weer de gristenlijke partijen die voor anderen moesten bepalen hoe hun leven eindigt op basis van een sprookjesboek.
Smarties | 25-10-14 | 22:17
Als tattoo 020 is, is die import of hij woont eigenlijk in Diemen Noord of Uithoorn.
Googlen op: mixtura nontherapeutica pentobarbital
Het erge is dat Feynman geen titel heeft terwijl professor paljas pinto zijn titel heeft verkregen bij een pak ontbijtkoek!
tattooboer | 25-10-14 | 22:16
Gooi het eruit jong. Je gaat tekeer alsof je ineens final tegen het plafond zit. Je plemb is totaal onduidelijk, sorry maar mijn beeldscherm intoneert totaal niet, nooit niet.
-weggejorist-
Dan ben ik wel heel benieuwd waar die miljarden wel aan op zijn gegaan. Waarschijnlijk in de zakken van bestuurders,toezichthouders en overbodige managementlagen van allerlei wazige multicul/welzijnsstichtingen.
Nilfisk | 25-10-14 | 21:37
Je hebt het jammer genoeg niet begrepen, lijkt het.
''De arts is ervan overtuigd dat het verzoek van de patiënt om euthanasie vrijwillig en weloverwogen was.''
Dit is de eerste en allerbelangrijkste regel!
www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/leven...
Ik ben een rotterdammer , Tattoo is een Amsterdammer. Als ik hem nu pak?
@netniet | 25-10-14 | 22:06
Je bent te dom om te poepen.. Waarom blijf je hier? Ga naar India en verdwijn de jungle in, naar een ashram of een strandcommune, ga de rainbowpeople opzoeken op de wereld. Er zijn genoeg liberale ongebonden mogelijkheden, Ik heb dat gedaan en ben nu vrij. Veel succes (met je nummer).
Nooit Moet gehad en geen ervaring met een amerikaanse stefferd.
tattooboer | 25-10-14 | 22:01
Niet alleen tot de laatste snik maar ook vanaf de eerste snik. Het eerste dat je meekrijgt in dit land is een uitmelk-nummer. De overheid noemt het burger service nummer wan dat klinkt wat dragelijker. Maar ja wat wil je er aan doen ?
Democratie is de illusie van vrijheid want je hebt niks te kiezen. Mosterd of Jopie saus op je frikandel, dat soort dingen mag je zelf weten. Het liberale sausje geloof ik dus ook niet. Geen vrijheid, gewoon nul.
Nou, Feynman, bedankt.
Ik had al een ontzettende kutdag. En m'n cluppie heeft net de rode lantaarn weer een week veilig gesteld en dan kom je met zoiets.
In plaats van, pakweg een artikel over de revival van de hits van Andre van Duin en Corrie van Gorp.
Maar je hebt wel 100% gelijk. Euthanasieclienten en hun aanstaande nabestaanden zijn helaas ook niet echt types die de barricade's opgaan om hun recht te claimen.
En dan schijnt (of scheen) NL ook nog bij de meest progressieve landen op euthanasiegebied te horen. Mensonterende toestanden. In grote, groeiende getale.
@Temazepam60milligram | 25-10-14 | 21:57
Ik denk dat express de Moët niet in de berekening meeneemt? Jou methode maakt je maar een hondenworst in het gevecht, mijn methode geeft tenminste nog een gevoel dat je wint terwijl je Chappie word.
Pancuronium en vencuronium is ook effectief maar dat moet geinjecteerd worden en ik weet niet of dat er nog is want de produktie ervan werd stilgelegd omdat Amerika deze middelen gebruikte voor de doodstraf per injectie.
@netniet | 25-10-14 | 21:53
Onder de noemer "een waardig bestaan" Laat me niet lachen, toch?
Een melkkoe tot de laatste snik.
Kies als je jong bent mensen, hoe je later wilt gaan. Cultuur is wat je het maakt, er waren mensen die hun kroost als eersten overtuigden ze de Ganges rivier in te kwakken, zeggende dat je met liefde en respect je kroost kan opdragen jou einde en afscheid mede te organiseren. Laten we echt liberaal zijn en in ieder geval de uitgang een keuze laten worden, de ingang naar deze wereld hebben we niet in de hand maar de vrijheid hoie we er uitgaan is een vrijheid om voor te strijden!
@Temazepam60milligram
leiden is uiteraard lijden
Over die angst voor vervolging: is een heel erg simpele oplossing misschien om een euthanasieverzoek (dwz een verzoek van arts/familie om deze uit te mogen voeren) vooraf te toetsen in plaats van achteraf, zodat de arts bij groen licht weet dat hij goed zit? Of is dat naïviteit van mijn kant?
@tattooboer
Ik denk niet dat 10;mg GHB, een paar temesta's en watLibrium het gaat doen. Beter is 10 gram (gram!) Pentobarbitol op de zwarte markt te kopen, een effectief euthanasiemiddel zonder al te veel leiden.
Nog een extra aanvullende uitlevensverzekering van VGZ. Ik zie de posters bij de bushalte al..
"wilt u later wel op tijd eruit stappen? laat uzelf dan niet in slaap zussen en kijk vamdaag nog op V G Z!"
tattooboer | 25-10-14 | 21:41
Of het nou prozac voor je hond, harddrugs in kleine kinderen of deze groep is het is gewoon een volgende spiegel waar je in kunt kijken en zien wat je daadwerkelijk waard bent in het circus dat medische wetenschap heet.
Uit de schoenen van de dokter gezien: Waarom moest je je vingers branden aan iemand die uitgerangeerd is en wat je op een hoop gezeik kan komen te staan en een dikke deuk in je carrière ?
Aan de andere kant kan zo iemand nog prima jaren renderen voor andere rekeningverstrekkers zoals dokters ! pillenboeren en verzorgingsinstituten.
De zorgverzekeraars hebben geen geld, de overheid ook niet dus je weet wie de rekening betaald.
Met dank aan de gelovigen. Die altijd vinden dat HUN waarden ook die van de anderen moet zijn.
In Oost-Europa sparen de oudjes hun slaappillen op en gaan dan bij nachtvorst in het bos liggen. Soms met meerdere tegelijk. Niet leuk voor de nabestaanden, maar wel een effectieve manier om het lot in eigen handen te nemen.
Er is niemand die je tegenhoud om parachute te gaan springen met een gram heroine in je arm. Of om naar een SM hoer te gaan met een heerlijke paddopizza achter de kiezen. Ook de zee inlopen met anderhalve fles 180 eu wiskey achter de kiezen word door de natuur niet ontkend. Waarom nou in godsnaam zo kortziochtig zijn het maar steeds op een euthansiearts aan te laten komen? Er zijn zóveel meer fantastische mogelijkheden uit te checken dat ik soms wel twijfel aan de cultuur hier en de stoerheid van de oudjes. Hopelijk verandert het met mijn of een latere generatie. 10 mg GHB, 5 temesta's 2 libriums en een fles moët '89 en een flinke ruzie met een amerikaanse stefferd liogt in de mogelijkheden. Ballen mensen, ballen.
Treurige conclusie. En nog juist ook.
Tranen in m'n ogen, want het klopt helemaal. Hebben wij meegemaakt. Alles leek geregeld voor euthanasie: wilsverklaringen, meewerkende huisarts, alles. En toen het zover was bleek de arts in het ziekenhuis het niet te willen doen. Want daar deden ze niet aan in een Katholiek ziekenhuis (het enige ziekenhuis in de wijde omgeving overigens). De patiënt is een trage, pijnlijke dood gestorven in mensonterende omstandigheden. Walgelijk.
Ik ben nu al vergeten waar dit over ging
Ja laten we ze allemaal afmaken die dementen!
Dank je Feynman, je hebt volledig gelijk.
Ik haakte af bij undercoverzelfmoordenaar Alberto Stegeman.
REAGEER OOK