achtergrond

Geenstijl

Westerse intel zweeg over raketgevaar Oekraine

Op bovenstaande afbeelding ziet u bij de vluchten van British Airways en Air France duidelijke knikjes om Oekraïne heen. Bij Malaysia Airlines, maar ook bij KLM en Lufthansa, zijn die knikjes niet te zien: die vluchten gingen allemaal in een rechte lijn over (het oosten van) Oekraïne. Hoe komt dat? Omdat de inlichtingendiensten van Engeland en Frankrijk (en de Verenigde Staten) wisten dat boven Oost-Oekraïne het gevaar van raketaanvallen bestond. Maar die informatie deelden ze niet met hun internationale collega's. Zie ook de urgente timeline van intelligence-expert Roger Vleugels. Gisteren zeiden de Amerikanen dat ze geen bewijzen hebben dat de Russen medeplichtig zijn aan de massamoord op de passagiers van MH17. Vraagkaartje voor de blame game: Is het niet delen van militaire intelligence een bewijs dat Amerikaanse en Europese inlichtingendiensten wél medeplichtig zijn aan het neerhalen van de onschuldige commerciële vlucht?
RTL: Zette e.e.a. aan bekende, openbare intel op een rijtje.
STUKJE DUIDING: Na de breek: een door een IB-expert ingezonden j'accuse richting onze eigen luie AIVD, die zat te slapen en z'n prioriteiten niet op orde heeft.
Het is nog erger dan dit hoor. Is een inschattingsfout van de AIVD geweest want het nieuws van raketaanvallen was gewoon openbaar. Als lezertjes van RT.com en NYtimes het weten mag je toch wel denken dat ze het bij de AIVD ook weten. Die zetten immers sinds jaar en dag voor de regio Rusland in op vergaring via open sources (ipv professionele intel) omdat ze enkele jaren geleden hebben besloten dat Rusland niet zo belangrijk meer was. Daarnaast mag je aannemen dat (o.m. via de informatievergarende capaciteiten van de Luchtmacht) de diensten wel een memo op de bureautjes zouden krijgen zodra er significante shift plaatsvindt in lijnvluchten boven een crisisgebied zoals Oost-Oekraïne. Dus denken dat de diensten afhankelijk waren van dat ene telefoontje van de CIA is natuurlijk complete onzin. Padvinders Het laat alleen maar zien dat de prioriteiten van de diensten helemaal scheef zijn. Wat ook lastig is met de onderbezetting: dan moeten we weer Af/Pak en Irak in de gaten houden (ook als uitwisselmaterieel met de Amerikanen), dan zijn het weer jihadi’s in Syrië die ‘op de korrel moeten’. Dus hoppa, weg met intel en expertise over Rusland en allemaal mensen met een Afghaanse, Arabische of Perzische talenknobbel binnenharken. Want 'als er iets is, horen we het wel van de Amerikanen'. Die hebben wel wat beters te doen momenteel, dus lekker makkelijk om te zeggen dat de CIA ons had moeten bellen. Als dat de officiële smoes gaat zijn, hebben we echt te maken met een stelletje padvinders. Hou op hoor. Dieuwertje Kuijpers - StukjeDuiding.com

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.