achtergrond

Geenstijl

Nieuwsuur: 'Iedereen haat Juncker'

Onverwacht eurokritisch item in Nieuwsuur. De NPO-show pleegde gisterenavond een fijne karaktermoord op Jean-Claude Juncker, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie die een dag eerder door Timmerfrans nog "de ideale kandidaat" werd genoemd. Maar dat komt omdat Timmerfrans een Eurocommissariaat ambieert, dus die moet Europese aarzen likken tot zijn tong er blauw van ziet. Nieuwsuur doet dat doorgaans ook, maar nu even niet en daar kon geen eufemistische voice-over van Ridder Bosch van Rosenthal verzachting aan bieden. "Europa dendert door. En hoewel een deel van het electoraat liet weten dat dat soms iets te snel gaat, kiezen de regeringsleiders nu voor de man voor wie Europa bijna een geloof lijkt", leidt hij de repo voorzichtig in. Waarna er een rijtje mensen aan het woord komt die Juncker helemaal uit elkaar trekken. Zelfs Chris Ostendorf doet een euro in het zakje. Hij probeert de schuld van de geslaagde Merkel-coup nog wel bij dwarsligger Cameron te leggen, maar daar heeft het nog warme lijk van Juncker dan al lang niets meer aan. De chronisch dronken Luxemburgse paap is afgelegd. Helaas leeft zijn burgerhatende Europolitiek nog jaren voort.
Update: Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas trapt ook nog even na.
Update: Ondertussen tekenen de Europese leiders alvast intentie-overeenkomsten voor toekomstige lidmaatschappen van Georgië (betwist semi-Russisch gebied), Moldavië (Russische achtertuin) en Oekraïne (Russisch oorlogsgebied). Zucht.
Update: Rutte vindt Juncker 'goede man op goede plek'. Zucht.
Update: Jup, het wordt Juncker. En volgens La Repubblica wordt Rutte de Nieuwe Van Rompuy. Asscher ontkent, dus is het waar.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.