Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Volkskrant martelt kapitein Marco Kroon

marcokroon.jpgBah. Misselijke rotstreek van martelhoaxer (*) Jan Hoedeman en het Afghaanse NGO-marionetje Nathalie Righton in de Azijnbode. Kapitein Marco Kroon, drager van de Militaire Willemsorde en nog veel, veel meer, en momenteel bezig met een tour of duty in hellhole Mali (foto) waar-ie in een dundoektentje RPG's mag koppen in een kut-uniform uit China, mag vandaag op zijn commando-laptop in de Volkskrant lezen dat hij een totale lul is. Een onbetrouwbare mafketel en een rouwdouwer. Kortom: ⊠ ongeschikt als held der natie. Want er is een nieuwe ferme jongen stoere knaap. Majoor Gijs Tuinman. Ongetwijfeld zeer verdiend voor Tuinmans. Maar dit zaakje stinkt, milfdef Hennis. Bah.

Reaguursels

Inloggen

Ik heb met een Amerikaanse collega ( veteraan uit Wo ll ) eens een bezoek gebracht aan Margraten. Zijn reactie : Those are the real heroes.

Polletje Piekhaar | 08-06-14 | 17:02

Torquemada | 08-06-14 | 06:17
Als je mensen opleid tot moordmachines Kaliber M. Kroon en G. Tuinman, moet je niet verwachten dat ze na een oorlog waarin ze meermaals de dood de hand hebben geschud nog de normale burger gaan/kunnen uithangen, mentaliteit is een tikkeltje veranderd.
Dat kan uitmonden in misstappen. Het zij ze vergeven.
De Overheid is al jaren en jaren met een hetze bezig tegen eigen mensen, op het criminele af, ipv M. Kroon te eren wordt hij in het verdom hoekje geduwt.
Hier heb je er nog twee uit Bosnie-herzogovina.
.
www.vn.nl/Archief/Buitenland/Artikel-B...
.
Weggezet als deserteurs, en "Burgers" weten maar de helft van wat er werkelijk speelde, en onze Criminele Roverheid heeft ze contractueel een zwijgplicht opgelegd, helaas houden beide heren inhoudelijk hun lippen inderdaad stijf op elkaar.
.
Karremans? ga weg met die lamzak eerste klas, dat is geen militair.

Sexpresso | 08-06-14 | 15:08

Als men het uitreiken en toekennen van hoge militaire onderscheidingen nu eens puur en militaire aangelegenheid liet? Burger-politici zijn defensie nooit gunstig gezind geweest, hebben geen enkele inhoudelijke kennis van en over dit departement en zien het slechts als een sluitpost van de begroting. De politiek heeft ook nog nooit echt oprecht haar defensie gewaardeerd en dit ook geldelijk of in maatregelen laten blijken. Politici hebben alleen geprofileerd over de ruggen van de militairen. Elke toekenning, uitspraak van waardering of inhoudelijk opmerking over zo'n onderscheiding door een politicus is dus per definitie een belediging richting de militair en defensie in het geheel.

Nederlanddraaitdoor | 08-06-14 | 13:39

Die klootzakken aan de Jacob Bontiusplaats zijn nooit te beroerd om iemand die ballen heeft én met zijn poten in de klei staat af te branden. Hulde.

natte krant | 08-06-14 | 11:17

Marco Kroon is een onversneden held. Je moet in Nederland alleen niet je lul boven het maaiveld uitsteken, want dan heeft jan en alleman wel iets over je te zeiken.
De mensen die hier meteen weer over 'linksch' moeten leeglopen zijn dan ook weer diep triest, maar dat is reeds bekend.

You-On-A-Gin | 08-06-14 | 08:25

Wat ik al zei, een desk warrior.
Nu even de (waargebeurde) actie van een Navy Seal:
www.youtube.com/watch?v=OPyQpTNSReE

Dat is toch wat andere shit, zullen we maar zeggen.
Ook de actie van het Afghaanse dorp (die hem opvingen) is totaal anders dan die van Karremans. Ze wisten dat ze zouden sterven, maar hun gevoel van eer was toch een stuk groter.
Karremans stond in deze video werkelijk als een schooljongetje die zich de les laat lezen door de meester. Hij durft niet eens wat terug te zeggen.

mambo43 | 08-06-14 | 07:23

Ja Karremans,en Mladic die bij de eerste ontmoeting ff n dier z'n strot doorsneed om te kijken,hoe Karremans daarop reageerde...
www.youtube.com/watch?v=AZ7woyumciQ

Torquemada | 08-06-14 | 06:19

Het gaat allemaal om de kluiten,anders zaten we daar niet....
Deze overheid permitteert zich,om te stelen van bejaarden,en minder vermogende ,en ook rijker volk,om oorlogje te spelen voor immer duistere agenda's.

Dat een militair een medaille krijgt omdat hij daar andere heeft gered,heeft behoed,ect verdiend alleen maar respect.

Ondanks die hele CokeKroeg affaire heeft de man wel levens gered,en middels zijn inzet een bepalende invloed gehad op het verdere verloop van die strijd.

Torquemada | 08-06-14 | 06:17

@ SDI | 08-06-14 | 05:36

Ben het met je eens dat er geen good guys waren, alleen bad guys. Dezelfde moslims hebben destijds ook de beruchte mortier aanval op de markt in Sarajevo gedaan....... op hun eigen mensen. De pers gaf de schuld aan de Serven, terwijl de VN militairen allang wisten dat het de moslims zelf waren.

V.w.b. Karremans.
Een typische desk warrior. Hij ging voor 'the tick in the book' en hoopte zo zijn promotie veilig te stellen.
Wat hij had moeten doen is of weigeren om met deze bewapening af te reizen (oftewel zijn biezen pakken zoals onze inspecteur generaal wel deed) of karakter tonen.
Hij deed helemaal niets.
Zijn soldaten kun je niets kwalijk nemen, zij waren afhankelijk van hun leidinggevenden en die faalden hopeloos.
Karremans past perfect in het boekje van personen die niets hebben om voor te vechten. Zij hebben anderen nodig om hen uit de ellende te halen.
Je kunt hem vergelijken met de Engelse mariniers die zich zonder slag of stoot overgaven. Dit is wat een Medal of Honor recipient daar van vond:
www.youtube.com/watch?v=qrlxn5XQXk0

Vrees dat hij exact hetzelfde zou denken over Karremans c.s.
Maar denk dat hij Kroon en Tuinman zou prijzen voor hun daadkracht.

mambo43 | 08-06-14 | 06:14

(Sorry tikken op mobieltje)

... en niet inbinden toen de Franse generaal in de AWACS ze beval luchtsteun af te breken. Die Fransen hadden namelijk boter op hun hoofd want ze gaven zelf te pas en te onpas steun aan hun eigen troepen.

Ik ken een hospik die er nog een been van een soldaat heeft moeten helpen amputeren, die op een mijn was gelopen die door de "mujahedien" op patrouilleroutes van de nederlanders was gelegd. Diezelfde flikkers die vanachter het VN schild de Serviës aanvielen. DAT was de reden dat de overste Karremans zei dat "there are no good and bad guys". Maar dat was niet wat de linksen wilden horen dus werd hij toen al verguisd.

En zoals reaguurder Necrosis al eerder om 09:41 aangaf: die jongens van Dutchbat kregen bij terugkomst een trap na.

Ik herinner me een toneelstuk met hysterisch schreeuwende wijven dat aandacht kreeg op NOS journaal. Door een linkse groep, en het zette Dutchbat in een kwaad daglicht als moordenaars. De geschiedvervalsing begon toen al, en jaren later wordt Karremans nog steeds opgeroepen door OM en die teef van een Zegveld. Het houdt niet op.

Maar links is hier verantwoordelijk voor. En Kok later lekker schijnheilig aftreden zogenaamd ivm Srebrenica maar ondertussen voor iets heel anders.

Sorry, maar moest dat even kwijt.

SDI | 08-06-14 | 05:36

Mambo, eensch.

Maar de overste Karremans verdient iets meer nuance. De man is met Dutchbat voor J. Lul in een oorlogsgebied gedumpt waar de andere coalitiepartners hun handen niet aan wilden branden, met een shit mandaat, rules of engagement die nergens op leken en dit allemaal omdat links en wat andere randfiguren hun schuldgevoelens ergens mee moesten afkopen.

E

n met de welbekende politieke beslissing om Luchtmobiele jongens in YPR-PRI met .50 HMG te zetten, ipv een pantserinfanteriebataljan dat eraan gewend is. (Lumbl omdat dat paradepaardje een bestaansrecht moest krijgen). Dat hadden gewoon YPR-PRI met het Oerlikon kanon moeten zijn, een eskadron Leopards en onvoorwaardelijke luchtsteun en niet inbinden toen de Franse generaal in de AWACS

SDI | 08-06-14 | 05:22

@ isaac7905 | 07-06-14 | 22:59

Ga nog eens even de boekjes in alvorens je dit soort onzin schrijft.
Waarom werd Afghanistan ook alweer aangevallen ?
Oh ja, omdat de Taliban (toen heersers over Afghanistan) en Mullah Omar als leider van de Taliban, weigerden Osama Bin Laden uit te leveren.
De VS wisten precies waar alle trainingskampen waren, hadden ze ook al een paar keer aangevallen, maar Bin Laden kregen ze niet te pakken.

Derhalve besloot Bush om Afghanistan dan maar binnen te vallen en achter Bin Laden aan te gaan. De Taliban gingen er vandoor en dat zijn dan, volgens jou, nu ineens 'vrijheidstrijders' ?
Lees eens even wat deze jokers tijdens hun 'regeerperiode' hebben gedaan. De Inquisitie was er niets bij !

En mocht je het idee hebben dat IEDEREEN in Afghanistan TEGEN de coalitie is......... kijk even naar de film 'Lone Survivor'. Dan zie je een ander beeld.

mambo43 | 08-06-14 | 04:58

Voor iedereen die laatdunkend doet over de prestaties van zowel Kroon als Tuinman (en vele andere militairen) heb ik iets om over na te denken:

'War is an ugly thing, but not the ugliest of things. The decayed and degraded state of moral and patriotic feeling which thinks that nothing is worth war is much worse. The person who has nothing for which he is willing to fight, nothing which is more important than his own personal safety, is a miserable creature and has no chance of being free unless made and kept so by the exertions of better men than himself.

Beide zijn mannen die uit het juiste hout zijn gesneden. Het KCT is nooit een clubje van mietjes geweest, het zijn altijd rouwdouwers. Niet lullen maar aanpakken.
Het criterium is niet of je medie geniek bent of niet.

Maar, de gedachte dat Tuinman deze onderscheiding krijgt omdat Defensie een 'nieuwe held' nodig heeft is te zot voor woorden.
Er staat nergens dat er maar 1 MWO per 10 jaar mag worden gegeven. Iedereen die aan de criteria voldoet kan dus een MWO verdienen.
En nu Nederland aan steeds meer missies deelneemt wordt de kans groter dat militairen terecht komen in situaties waar uitstekende daden van moed, beleid en trouw (de voorwaarden van de MWO) naar boven komen. En dan zullen we ook meer MWO's zien. Terecht.

Karremans was duidelijk anders, dat was het type die niets had om voor te vechten. Alleen zijn eigen veiligheid was van belang. Typische desk warrior.
Sbrenica onder Kroon of Tuinman was m.i. toch heel anders verlopen.

mambo43 | 08-06-14 | 04:46

isaac7905 | 07-06-14 | 23:04
Dhr G. Tuinman en Dhr M. Kroon voor jou, kleineren doe je maar bij je eigen soort.
.
Primitief zijn ze in Afghanistan inderdaad, vrouwen onderdrukken, elkaar bomgordels omhangen, oproepen tot lynchpartijen, kinderen gebruiken in hun smerige oorlog, alles goed praten met een of ander vaag sprookjeswezen, en zo kun je uren doorgaan.
Je bent niet eens minder erg dan Geert wilders, je bent Vele malen erger dan geert wilders!
Vrijheidsstrijders in Afghanistan??? Dat terroristen tuig van de taliban en al qaida bedoel je?

Sexpresso | 08-06-14 | 02:09

@isaac7905 met zijn multiple plempsels:

Piss. Off. Vrijheidsstrijders op slippers die scholen en vrouwen bombarderen. Het is een achterlijk kloteland.

SDI | 08-06-14 | 01:44

-weggejorist-

isaac7905 | 07-06-14 | 23:04

-weggejorist-

isaac7905 | 07-06-14 | 23:03

-weggejorist-

isaac7905 | 07-06-14 | 22:59

-weggejorist-

isaac7905 | 07-06-14 | 22:59

-weggejorist-

isaac7905 | 07-06-14 | 22:59

Marco Kroon vecht voor het vaderland met gevaar voor eigen leven.

Jan Hoedeman vindt dat slecht ofzo. Laat Jan dan maar vechten als ie het zo goed weet. Maar de schijterd durft natuurlijk niet.

van heinde en verre | 07-06-14 | 20:26

Al die zeeschuimers uit de Gouden Eeuw, Piet Hein, Michiel de Ruyter, noem ze maar op waren allemaal rouwdouwers.
Volkskrantjournalisten (de meeste journalisten) zijn weekdieren.

watergeus | 07-06-14 | 19:31

Kroon is een held. Dat kunnen de dragers van de willemsorde 1e klasse niet zeggen.

watergeus | 07-06-14 | 19:25

confetti en slingertjes uitdelen om het gepeupel rustig te houden. Gasten in zo'n oorloggebied hebben mijn respect toch al daar hoeven ze niet de hele hamsterverzamling van de AH op hun borst voor te op te spelden.

Andersom dag | 07-06-14 | 18:51

h.a.k. blok | 07-06-14 | 18:24

Je lult een hoop maar het is nog steeds klok klepel.

Anyway, ik ga er verder ook geen drukte meer om maken dat heb ik na atm bijna 25 dienstjaren wel een beetje gezien. Iedereen weet het toch altijd beter.

Desolator | 07-06-14 | 18:44

@desolator 15.39

Goed lezen vrind. Ik heb geschreven dat Marco Kroon het "through the ranks" tot kapitein heeft geschopt. Ik beweer nergens dat hij oud vakofficier/uitloopofficier is. Het is voor weinig excellerende o.officieren weggelegd om door te stromen naar officiersrangen. Omdat ze vaak al heel veel dienstjaren en expertise hebben als o.officier, volgt in de regel na een zeer verkorte KMA opleiding (dat is wat anders dan een volledige KMA opleiding), bevordering tot kapitein o.a. om te voorkomen dat zij als 2e luitenant minder zouden verdienen dan ze verdienden in hun voorgaande o.officiersfunctie.

Deze manier van carrière vorming kom je vaker tegen bij het Engelse leger. Vandaar de term "through the ranks". Heel waarschijnlijk dus dat hij enige tijd op de KMA heeft doorgebracht om bijgespijkerd te worden tot het vereiste niveau voor de nieuwe functie. Dat is wel een ander profiel, dan u schetst. Kroon heeft zich bewezen.
Ik denk dus dat het geen toeval is dat de discussie over hem juist nu weer oplaait. De missie in Mali is om het miserabele imago van die PvdA lapschwanz Koenders op te poetsen. De recente geschiedenis laat zien dat PvdAers er niet voor schromen om Nlse militairen in te zetten om "internationaal aanzien" te verwerven. Daarom stuurde PvdAer Relus ter Beek Nlse militairen naar de onhoudbare enclave Scebrenica. Geen enkele NATO partner brandde er zijn vingers aan.
Lieden als Koenders of Ter Beek worden nu eenmaal gedreven door tomeloze ambitie en rancune, ze gaan daarbij letterlijk over lijken.
Okay, genoeg over deze en de aanstormende schande die voor Kroon op de loer ligt.

h.a.k. blok | 07-06-14 | 18:24

Ik las net twee magnifieke boeken over de eerste wereldoorlog (Stahlgewitter en Goodby to all that). Toen kreeg je alleen een hoge onderscheiding als de veldslag of operatie ook gewonnen of geslaagd was. In beide Nederlandse situaties in Afghanistan kan daar een hele grote en dikke vraagteken bij gezet worden.

batvoca2 | 07-06-14 | 18:06

@biltong | 07-06-14 | 16:10
Haha!

Spaansche Griep | 07-06-14 | 17:37

Maximus Cesar | 07-06-14 | 17:01

en wat doet dat dan precies af aan zijn prestaties? Deze gast is een held.

Rest In Privacy | 07-06-14 | 17:30

Ken Kroon.... En het is jammer om te moeten zeggen. Het klopt wel. Ook vwb zijn drugs escapades. Laten we het er op houden dat waar rook is, doorgaans ook vuur is.....

Maximus Cesar | 07-06-14 | 17:01

Ik_simpeleziel | 07-06-14 | 16:08

Wat wil je nou zeggen? Kroon is geen vakbaas en heeft gewoon de KMA gedaan, dat is wat ik zeg. Dat hij in het voortraject KMS heeft gedaan en marinier is geweest maakt voor de KMA weinig uit.

Desolator | 07-06-14 | 16:22

De linkse parasiet media moet met schreeuwende koppen komen om hun moslim achterban te bereiken.

Volkskrant is het staatsmedia orgaan van de criminele organisatie genaamd de PVDA.

Da Capone | 07-06-14 | 16:14

Liefde maakt blind. In mannen onder elkaar.

biltong | 07-06-14 | 16:10

Wat Kroon en Tuinman hebben gepresteerd doen bijna niemand hen na, dat zijn echte helden. Mensen die daar minderwaardig over doen, wat hun motieven ook zijn, zijn niet meer dan wandelende zakken vlees met botten. Deze mensen zijn het laagste van het laagste soort en dienen ook zo behandeld te worden en in voorkomend geval zal dat ook gebeuren.

AbleArcher13 | 07-06-14 | 16:09

Desolator | 07-06-14 | 15:39

Nee JIJ zit er naast. Het is een feit dat hij op het KMA gezeten heeft. Maar dat is een verplicht onderdeel als je van de onderste regionen komt. Tenzij er zwaarwegende redenen zijn om dit over te slaan.

Vakofficieren stromen nooit direct in via de KMA die hebben al een loopbaan achter de rug als onderofficier. Wordt ook 'doorstroom-officieren' genoemd.

Ik_simpeleziel | 07-06-14 | 16:08

h.a.k. blok | 07-06-14 | 13:58

Ik had het niet beter kunnen verwoorden.

Bovendien wordt er eerder door 7.62x39 een hele foute aanname/uitspraak gedaan betreft de val van Sebrenica. Als je de feiten niet kent oordeel dan niet.

Ik_simpeleziel | 07-06-14 | 15:59

@h.a.k. blok | 07-06-14 | 13:58

Klok klepel. Kroon heeft ook gewoon KMA gedaan en is geen vakbaas/ uitloopofficier.

Desolator | 07-06-14 | 15:39

Voor type's als Kroon en Tuinman heb ik onwijs veel bewondering, voor hun moed en leiderschap tijdens oorlogshandelingen, en het is daarom een grote SCHANDE dat Kroon afgefakkeld wordt in de Volkskrant.
Je moet namelijk een rouwdouwer en een lomperik zijn om tot zijn prestaties te komen, wat willen ze dan, een boterzacht mannetje die te pas en te onpas om zijn moeder roept?
Maak een van deze heren Minister van Defensie in een volgend kabinet, die weten waar ze over praten, hoe zo'n huppelkut als Hennis dat geworden is mij een raadsel.

Spaansche Griep | 07-06-14 | 15:20

@Graaf van Egmont | 07-06-14 | 10:04
De politiek had zo'n hekel aan Patton dat ze opdracht gaven hem te vermoorden door een andere oorlogsheld:
www.telegraph.co.uk/news/worldnews/nor...

#enpassant | 07-06-14 | 14:51

Geen flinter bewijs en wat er wel was, was veel te dun om hem als militair af te fakkelen. Maar die Kroon is natuurlijk wel een hele foute man. Met zijn drugskroeg.

LJBrinkhorst | 07-06-14 | 14:37

Defensie en bling bling.

Marco Kroon is geen KMA officier. Hij heeft zich letterlijk en figuurlijk "through the ranks" omhoog geknokt. Een jongen van de gestampte pot zogezegd, een soort ruwe diamant, maar wel een die zijn vak verstaat. Het type natuurlijke leider.

Als er iets is waaraan politiek correct gedegenereerd links establishment binnen en buiten de media de schurft aan heeft, dan zijn het blanke mannen van het model ijzervreter.

Binnen Defensie wordt overigens maar al te vaak met groot dedain over deze mannen (voorheen heette dat vak officieren) gedacht en gesproken. Vaak kwamen zij niet verder dan eerste luitenant, bij uitzondering schopten zij het tot kapitein, de hoogste subalterne officiersrang. Tot majoor, de laagste rang hoofdofficier, brachten zij het (vrijwel) nooit. Bij de KM kon je vroeger aan de dunne groene band op de mouw zien dat het "slechts" een vak (dus geen KIM) officier betrof, vaak afkomstig van de koopvaardij.

Ik ken de majoor Tuinman niet. Ik las dat hij al als 21 jarige pelotonscommandant bij het KCT in Afghanistan heeft gediend. Hoogstwaarschijnlijk dus een KMA officier, met zo'n goede staat van dienst dat Defensie hem, na een kort uitstapje (op niveau) in de burgermaatschappij, heel graag terug wilde hebben. Ongetwijfeld een uitmuntend KCT officier en type leider van het kaliber waarvan bijv. de Nationale Politie alleen maar kan dromen.
Als de kapitein Marco Kroon de ruwe diamant is binnen het KCT, is de majoor Tuinman wellicht, de tot briljant gepolijste diamant, die het mits hij bij Defensie blijft, waarschijnlijk tot kolonel schopt. Bij mijn weten is er binnen het KCT geen generaalsfunctie (opperofficier).

Die vindt je wel bij de KMAR. Nog niet zo lang geleden was daar de hoogste rang generaal majoor (2 sterren en hondenhok) tot er een opperdiender van de civiele politie baas werd die eiste dat hij zich, net als de KL bazen, luitenant generaal (3 sterren en hondenhok) mocht noemen. De KMAR kent sowieso ongekende carrière perspectieven. Daar kan je als vrouwelijke bureau ambtenaar, het van de ene op de andere dag zomaar tot generaal majoor (plv. KMAR commandant?) schoppen. Best handig zo'n links liberale vrouw als MinDef baas.

Het label SFF (special fighting forces) geldt niet voor niets voor de kerels van het KCT en het Korps Mariniers. Beter nog EFF (elite fighting forces), dan kan SFF worden gereserveerd voor Luchtmobiel ofwel Air Assault. De KMAR mag zich dan wat mij betreft keurkorps blijven noemen, zeker v.w.b. de onder de KMAR vlag opererende BSB eenheden.

Wat mij wel erg opvalt is dat "de discussie" over Marco Kroon weer oplaait nu hij in Mali, godbetert, naar de pijpen van de vileine PvdA opportunist Bertje Koenders moet dansen. Koenders die zijn UN baantje als toenmalig minister van O.S met tientallen miljoenen NLs belastinggeld heeft gekocht. Samen met kameraad Bos Balkenende IV heel geniepig om zeep hielp en zelf als een dief in de nacht richting UN vluchtte (voordat de kennis over zijn gehuichel en bedrog gemeengoed kon worden) om "zijn lucratieve investering" te verzilveren.

Het kan m.i. niet anders dan dat het tussen deze linkse gladjakker en een man als Kroon, schuurt als de pest. Bertje Koenders heeft met gewaardeerde hulp van het PvdA partij orgaan Volkskrant de eerste IED onder Kroon gelegd. Let maar op.

Ik wens de kapitein Kroon en de majoor Tuinman en hen aan wie ze leiding geven, veel krijgsman geluk!

h.a.k. blok | 07-06-14 | 13:58

necrosis | 07-06-14 | 09:48

Ik geloof dat jij werkelijk de draad des levens aan het kwijtraken bent.
Het gaat er om of men Kroon naar de kroon steekt, niet om wie helden zijn of waren.
De vergelijking met ww2 gaat al helemaal mank. Nu kiezen mensen met een hoog testosteron gehalte voor een bepaald type baan, toen niet.

Skunk57 | 07-06-14 | 13:51

Over de rug van een ander, zo doen ze bij links altijd. Min volk.

behangtafel | 07-06-14 | 13:25

De Volkskrant is dan ook de belichaming van die typisch links superieure neiging om achteraf lekker streng te gaan lopen beoordelen. Jarenlang, als het moet. En maar drammen en duwen met de achterlijke mening, tot iedereen die als feit begint te zien. Let maar op, bij elk punt waar links zo'n stelling neemt, is een jarenlange voorgeschiedenis. Ook dat gezeik rond Zwarte Piet, bv. Dat is al een jaar of vijf in de aanloop. Maar elke keer weer doen ze alsof het spontaan verzet is.

Zo'n propagandablad als de Volkskrant blijft alleen overeind omdat domme mensen graag hun eigen overtuiging teruglezen.

Piet van het Padje | 07-06-14 | 12:56

Hoe hoger de rang, des te laffer de millitair. Van mij mogen het dak op --> zie Karremans.

Rest In Privacy | 07-06-14 | 12:13

De Volkskrant is het propagandakanaal voor iedereen die Nederland een bron van subsidie ziet, met een graag nog te vernietigen cultuur.
Natuurlijk gaat zo'n blad klagen over echte militairen, die niet geschikt zouden zijn als topmanager van een volkomen nutteloze- en miljoenen verslindende linkse stichting.

Jan Passant mk2 | 07-06-14 | 12:10

Nummer668 10:26

Oh ja? Jij hebt onder hem gedient?

Topperke | 07-06-14 | 11:57

boeie wat die man in z'n prive tijd doet. Dat doet niets af aan z'n optreden waar hij die orde voor heeft gekregen.

swift1.6 | 07-06-14 | 11:49

Grote stamper | 07-06-14 | 11:31
daar ben je in de war met telegraaf lezers.

swift1.6 | 07-06-14 | 11:48

We wachten even op de film...

da wizard | 07-06-14 | 11:44

Valt het dan niemand verder op dat de prutsers van de azijnbodehun eigen kleine taakje al niet een beetje half-fatsoenlijk kunnen uitvoeren? Laat staan met beleid en/of trouw? Moedig is zo'n aanval onder de gordel uberhaupt niet.

Bijna helemaal bovenaan. Meteen onder de foto, Nationale Willems Orde.
Azijnpissers en naast-pissers....

Hemmenaar7 | 07-06-14 | 11:37

Volkskrantlezers waren vroeger al per definitie S5. Volkskrantlezers gaan protesteren en met natte volkskranten slaan, maar het land verdedigen is niet aan hun besteedt.

Rest In Privacy | 07-06-14 | 11:31

Iemand die we kunnen sturen naar gedrogeeerde satanistische martelidioten een 'rouwdouw' noemen.
Ik zou zeggen: een dag taakstraf bij de VS troepen in Afghanistan!

Einde van de Domheid | 07-06-14 | 11:20

defensie heeft PR helden nodig die braaf 1x per jaar langs Willem mogen lopen en die onder leiding van PvdA'er Bertje Koenders leuk kamperen in een of andere zandbak.

(c)ZWITSUL | 07-06-14 | 11:16

De laatste kopers van de Volkskrant en de laatste kiezers van de PvdA zijn allemaal allochtoon. Als je dus wilt blijven bestaan dan moet je wel zo schrijven over Nederlanders die wat gepresteerd hebben ten koste van moslim strijders (Taliban, Boko Haram ets.)

Snippeschieter | 07-06-14 | 11:02

-weggejorist-

General McAuliffe | 07-06-14 | 11:01

@7,62x39 | 07-06-14 | 09:51

U kent blijkbaar weinig militairen. Dom om zonder grond over de motieven van andere mensen te speculeren.

Parel van het Zuiden | 07-06-14 | 11:01

necrosis | 07-06-14 | 09:41
U kunt 'fatsoenlijke' in "zonder fatsoenlijke back-up" rustig schrappen. Die mietjes bovenin hadden niet genoeg ballen om "Sodeflikker maar op, wij halen onze eigen jongens" tegen die stokbroden te zeggen.

pietvanvliet | 07-06-14 | 10:53

Wat een huichelachtige roedel doortrapte reptielen zit er toch in den Haag. Met een waar serpent op defensie. Maar ik snap het wel, zolang je dit soort verhalen genoeg brengt richting het volk, heeft men weer wat te doen en leidt dat lekker de aandacht af van je echte eigen agenda.

Orange Willem | 07-06-14 | 10:52

Een held ben je niet zomaar en een lafaard net zo min. Je wordt of bent het per toeval. De grootste helden, althans de hoogst gedecoreerden, waren altijd al de generaals die opdracht gaven aan anderen om een of andere heldhaftige aanval in te zetten. Meestal ten koste van veel mensenlevens. Ver onder dat niiveau zitten de echte helden. Zij die het smerige werk moeten uitvoeren. Zij die sneuvelen, gewond raken en/ of psychisch in de lappenmand geraken. Nu is het wel zo dat onder het lagere voetvolk de meeste helden zitten. Niet de meest verfijnde personen. Gewone mensen zoals je ze tijdens normale tijden gewoon om je heen ziet. Vrienden, buren. Met of zonder drugs, met of zonder knuppel onder hun bed. Met of zonder verfijnde manieren. Marco Kroon is zo iemand en daar is niks mis mee. Hij werd toevallig een held.
Tuinman is meer het verfijnde type, was ook een held, maar koos er voor om het leger te verlaten en werd consultant bij een duur bureau. Maar zie, de politici hebben een verfijnde held nodig waar ze mee kunnen pronken tijdens formele bijeenkomsten. En zie, onze echte boeven roepen hem terug want hij is nodig voor het vaderland.

louperdeloup | 07-06-14 | 10:45

@ratelaar | 07-06-14 | 10:36
Leuk die afkortingen altijd hmm.. Soort van geheimtaal. Ik dacht altijd dat MWO middelgrote wapen opslag betekende. Of medische wonder operatie.

de grote Anti | 07-06-14 | 10:44

Ik zeg:'Wees blij dat er mannen zijn zoals Marco Kroon en Gijs Tuinman en laat 'bigmouth' jantje hoedeman en dat NGO snolletje eerst maar eens een tijdje meedraaien met de diehards voordat ze een oordeel vellen'.

BadLieutenant | 07-06-14 | 10:43

Kapitein Kroon lijkt me een principieel en dapper man. Een man die zelf kiest, doet wat gedaan moet worden, en bereid is daarvoor de offers, consequenties, en risico's te dragen. Een man die verdacht dichtbij het beeld komt dat het begrip officier bij velen oproept terwijl dit maar al te vaak niet het geval.
.
Compleet het tegenovergestelde van wat onze politici zijn en dus moet hij naar de achtergrond. Mensen in Nederland zouden per ongeluk maar eens vergelijkbaar gedrag gaan eisen. Wat mij betreft kunnen ze in Den Haag de boom in.
.
Kapitein Kroon, drager van de Willemsorde, echte Nederlandse held.
" Attention! The is an officer on deck! "

Parel van het Zuiden | 07-06-14 | 10:42

VanBukkem | 07-06-14 | 09:41

Mooi, dan zijn er dus nog meer kandidaten. Wat mij betreft is het "kapot" maken van een held niet nodig, maar als er een nieuwe moet komen, dan moet er een nieuwe komen. Ook defensie is een bedrijf en militairen zijn medewerkers. Soms pas je niet meer in het plaatje.

Skunk57 | 07-06-14 | 10:41

Niks stank, Marco Kroon heeft de willemsorde dubbel en dwars verdient, net als Gijs Tuinman. Tuinman krijgt de Militaire Willems Orde (MWO) omdat hij al eerder is onderscheiden voor moedig en beleidvol optreden in Afghanistan. Nu krijgt Tuinman de MWO omdat hij zich voor een tweede maal tijdens een tour (in 2009) opnieuw heeft laten zien moedig en beleidvol op te treden. Als iemand zich meermaal onderscheid tijdens, verschillende uitzendingen, dan mag men er van uit gaan dat de onderscheiding volgt op zijn. Daarom heeft Kroon de zijn MWO gekregen en daarvoor krijgt Tuinman hem ook.
Als mensen denken dat het anders, prima. Ik vind niet dat Kroon een 'slechte ambasadeur' is. Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is Kroon, is gewoon zichzelf. Hulde voor Kroon en Tuinman!

ratelaar | 07-06-14 | 10:36

vingervinger | 07-06-14 | 10:30
LOL
Of hij had zich moeten zetten aan een metrisch correcte vertaling van Ovidius.

7,62x39 | 07-06-14 | 10:32

mindless | 07-06-14 | 10:16
Zeker. Maar pas met Afghanistan zijn ze weer echt gaan vechten. Het drama van Srebrenica zou bv nooit hebben plaatsgevonden met door de wol geverfde veteranen die echt gevochten hadden.

7,62x39 | 07-06-14 | 10:31

@Feynman | 07-06-14 | 09:25

Point taken, maar dat schrijf ik zelf ook al: of het een "echte" held is waag ik ook te betwijfelen maar daar kan ik - zittend in een luie stoel - geen passend oordeel over geven.

Gaat mij er om dat we het in beide gevallen niet over mietjes hebben.

Reinaert | 07-06-14 | 10:30

Marco Kroon had gewoon tandarts moeten worden, dan hadden we dit jarenlange gezeik niet gehad.

vingervinger | 07-06-14 | 10:30

VanBukkem | 07-06-14 | 10:24
Geweldig dit soort verhalen. Ik kan met het "raising morale" heel goed voorstellen!

zelf_bedacht | 07-06-14 | 10:27

@Feynman | 07-06-14 | 09:00
Meestal kan ik mij wel vinden in jouw plempsels... Alleen deze keer begin je wat te vroeg een mening te vormen. En helaas is deze wat ongenuanceerd...
Tot nog toe is er maar een klein gedeelte openbaar van de feiten waarom majoor Tuinman de MWO krijgt. Op het moment dat WA zijn handtekening gezet heeft, zullen alle feiten bekend worden gemaakt. En neem van mij aan dat dan jouw vergelijking met de euro kant nog wal raakt...

number668 | 07-06-14 | 10:26

@irma zonderboezem | 07-06-14 | 10:05
En wat heeft hij gedaan dat hij een medaille verdient?
Zoals @Feynman al zei, dergelijke medailles zijn onderhevig aan inflatie.
Echte helden blijven altijd onbekend!

necrosis | 07-06-14 | 10:25

Defensie laat weer eens zien dat de 'Vijfde Colonne' nog steeds intact is! Kroon heeft zijn WMO welverdiend en Tuinman is nu feitelijk een substituut-WMO-drager. Dat moet je ook maar willen!

En er wordt hier nu wel geloeld dat het de linkse goedmensen zijn, maar tenslotte is het een politieke keuze van niemand minder dan milfdef Hennis (VVD)!

Hyppo Kriet | 07-06-14 | 10:24

louperdeloup | 07-06-14 | 10:16
Clausewitz schreef het al, oorlog is politiek met andere middelen. Voor WO2 werd de NL krijgsmacht vnl gebruikt voor andere taken dan strict verdediging, met name koloniale oorlogen.
Verder eens.
Met nationalistische dwazen bedoelde ik niet de militairen. Ik denk dat die om meer praktische en persoonlijke redenen voor de krijgsmacht hebben gekozen. Cf. mijn comment 7,62x39 | 07-06-14 | 09:51

7,62x39 | 07-06-14 | 10:21

Pritt had het artikel wel wat beter mogen lezen. Dit is een proces geweest dat 5 jaar geduurd heeft. Toen was Hennis nog niet Minister van Defensie.

pidi | 07-06-14 | 10:21

Alfa 75 | 07-06-14 | 10:15
Is ook kut.

zelf_bedacht | 07-06-14 | 10:17

Echte mannen horen niet in een of ander godverlaten land te vechten voor redenen die ze zelf nooit bedacht zouden hebben. Ik ben geen tegenstander van het leger, maar het dient slechts ter bescherming van het eigen grondgebied. We zijn sinds het einde van WW2 in een glijdende schaal terecht gekomen. Eerst Korea voor de VN en tegenwoordig "vredesmissies" met slechte mandaten, ontoereikende bewapening en een O.M. die over je schouder mee kijkt. Nu weer een oorlog aan de andere kant van de wereld om Nederland te beschermen tegen terrorisme. Wie kan daar nog geloof aan hechten?

Graaf van Egmont | 07-06-14 | 10:17

@7,62x39
Gedeeltelijk waar. Maaar het Nederlandse leger is echt wel een paar ingezet tussen WO2 en Afghanistan.

mindless | 07-06-14 | 10:16

7,62x39 | 07-06-14 | 09:41 tot de val van de oude Sovjet unie was het leger bedoeld om ons te verdedigen, maar nu is het inderdaad verworden tot een politiek instrument om bepaalde doelen te bereiken. Die doelen zijn nooit fraai en dienen enkel om bepaalde politici richting hoge politieke functies te brengen en om macht en geld te grijpen. In dat smerige spel zijn de lagere officieren en manschappen slechts de pionnen die, tenkoste van levens, worden ingezet. Die militairen zijn geen grotere nationalistische dwazen dan de gemiddelde burger die deze politici blijven stemmen, steeds maar weer. Het zijn trouwens deze zelfde politici die zich afgelopen maanden, door de crisis in de Oekraïne, zijn rot geschrokken toen ze merkten dat defensie de naam defensie niet meer verdiend, maar is verworden tot een soort lijfwacht van een figuur als PvdAer Koenders, onze gouverneur in Mali.

louperdeloup | 07-06-14 | 10:16

VanBukkem | 07-06-14 | 10:05
Ik noem mijn volgende kat Simon.

zelf_bedacht | 07-06-14 | 10:16

Als de stront het busje raakt ?

Alfa 75 | 07-06-14 | 10:15

ik heb 10 keer liever kroon naast, voor of achter mij dan tuinman als het erop aan komt. wel respect voor laatstgenoemde.

ik denk dat zelfs bea hem zou kiezen 'when the shit hits the van'.

isa bin maryam | 07-06-14 | 10:12

militairen zijn voor hun leeftijd en hun sociale klasse enorm rijk. Vandaar dat ze zulke grootverbruikers van het Colombiaanse marcheerpoeder zijn. Ze kunnen het betalen.

7,62x39 | 07-06-14 | 10:11

14 jaar in West-Afrika gewoond , nooit een speldje gekregen..

Alfa 75 | 07-06-14 | 10:10

Als ik Marco was dan had ik al lang mijn uniform ingeleverd en was ik bij Blackwater Worldwide aan de slag gegaan. Betaalt ook beter.

VanBukkem | 07-06-14 | 10:09

doe mij die Tuinman maar, jezus wat een lekkere vent.
met smetteloze staat van dienst. ik wil hem wel een medaile opspelden... hhhmmm

irma zonderboezem | 07-06-14 | 10:05

Ik zie het verschil tussen Kroon en Tuinman een beetje als het verschil tussen Patton en Eisenhower. De eersten waren houwdegens, begaan met de daadwerkelijke oorlogvoering ter plaatse, terwijl Eisenhower een politiek correcte ja knikkende planner was. Het moge duidelijk zijn dat Patton eigenlijk door de polletiek verafschuwd werd.

Graaf van Egmont | 07-06-14 | 10:04

@King of the Oneliner | 07-06-14 | 09:55
Inderdaad. Cassius Clay, die liever een paar jaar in de bak gaat zitten dan dat ie naar de andere kant van de wereld vliegt om te schieten op mensen die hem nog nooit iets misdaan hebben, omdat het establishment hem dat opdraagt.

VanBukkem | 07-06-14 | 10:03

Who fucking cares. Een medaille van niet gekozen staatshoofd voor allerlei totaal zinloze missies. Dan kan je toch beter voor die 72 maagden gaan.

Rest In Privacy | 07-06-14 | 10:03

Het zou tijd worden.
Want zo'n doorgedraaide cokesnuiver aanwezig tijdens officiële plechtigheden werpt toch een smet op het evenement. Daar wil je als veteraan niet mee geassocieerd worden.
Wat Armstrong is voor de wielersport is Kroon voor het Nederlandse leger.

leo de pejo | 07-06-14 | 10:01

King of the Oneliner | 07-06-14 | 09:55
Het basissalaris is maar een klein deel. De extra vergoedingen voor uitzendingen lopen op tot een veelvoud ervan. Voor een jongeman die verder weinig kan is het financieel echt aantrekkelijk, vooral omdat ze al dat geld alleen in de tijd tussen de uitzendingen kunnen opmaken.

7,62x39 | 07-06-14 | 09:59

Het verbaast mij eigenlijk dat ze geen vrouw of allochtoon naar voren hebben geschoven als nieuw uithangbord van het leger...

VanBukkem | 07-06-14 | 09:58

Kaas de Vies | 07-06-14 | 09:04
Binnenkort krijgen alle Marokkanen de hoogste onderscheiding want ze hebben Afghanistan van de Duitsers bevrijdt. Oh ja niet de Syriestrijders vergeten want dat zijn ook toffe idealisten.
Dit land is gek!

Hebben bevrijdt.... met dt? (is voltooid deelwoord, dus alleen een d)

Zaniker | 07-06-14 | 09:57

Wie gaat er nou zijn leven wagen voor 1600 Euro p/m voor de belangen van de elite achter de schermen, gevoed door illusies van heldendom en onderdrukte mensen helpen?
De echte helden zijn de deserteurs, die niet meer aan dit verrotte systeem mee doen.

King of the Oneliner | 07-06-14 | 09:55

"Bijna vijf jaar lang hebben minstens drie legercommissies gesproken over Tuinmans daden, voordat onlangs het groene licht kwam."

WTF!?

KoninginWildemina | 07-06-14 | 09:53

@Gash | 07-06-14 | 09:42
Heb je feiten die je comment ondersteunen?

necrosis | 07-06-14 | 09:52

VanBukkem | 07-06-14 | 09:46
De meeste militairen vechten toch ook niet meer voor koning en vaderland. Die zien het gewoon als hun werk, waar ze om persoonlijke redenen voor gekozen hebben. Omdat ze van oorlog houden, omdat ze weinig anders kunnen, omdat de krijgsmacht goed betaalt.
Volk en vaderland is voor PVV'ers en NVU'ers.

7,62x39 | 07-06-14 | 09:51

Die Tuinman zal best een hele vent zijn, maar Kroon ist een BAAS.

L. Ron Hubba Hubba | 07-06-14 | 09:51

@Skunk57 | 07-06-14 | 09:34
Die vergelijking slaat als een lul op een drumstel.
Meedoen aan een schaatswedstrijd kun je niet vergelijken met deelname aan een missie waarvan je weet dat je het risico loopt om in een body-bag 'thuis' te komen.
Misschien moet je nog even een paar topics terug lezen over de landing op Normandië....

necrosis | 07-06-14 | 09:48

Gash | 07-06-14 | 09:42
De krijgsmacht is er om te vechten, niet om angstige burgermannetjes te bevestigen in hun idee dat druksen snuiven de duivel is.

7,62x39 | 07-06-14 | 09:47

@7,62x39 | 07-06-14 | 09:41
De kastanjes uit het vuur halen met alle risico's van dien. En dat enkel en alleen om Jaap de Hoop Scheffer de lucratieve job van secretaris-generaal van de NAVO te bezorgen. Je zou er maar voor gesneuveld zijn...

VanBukkem | 07-06-14 | 09:46

Tuinman de nieuwe Kroon --> logisch gevolg van de totale aftakeling van het Nederlandse leger. Natuurlijk sneu persoonlijk verhaal en medaille ok, maar Willemsorde?

de Voorzittert | 07-06-14 | 09:46

mindless | 07-06-14 | 09:42
Tussen de tijd waarin de hoogbejaarden vochten en de tijd van Kroon is er weinig gelegenheid geweest voor NL militairen om heldendaden te verrichten. In de koude oorlog heeft de Nederlandse krijgsmacht weinig gevochten. Dat is de verklaring voor de lange periode tussen Kroons MWO en de laatste voor hem.

7,62x39 | 07-06-14 | 09:46

@necrosis | 07-06-14 | 09:41
Zo zie je maar; hoe dom kun je zijn om deel te nemen aan een leger dat een speelbal is van een stelletje mallotige politici.

Rest In Privacy | 07-06-14 | 09:45

@Skunk57 | 07-06-14 | 09:34
"Als Reinier Paping in 63 de Elfstedentocht niet had gewonnen, dan had een ander hem gewonnen."
.
Om in lijn te blijven: "Als de pont zo lang was als de breedte van de stroom, dan kon hij blijven liggen, zij mij laatst een econoom".
Drs P.
.
Deze goede man zit tegenwoordig in een einde-leven-verzorgingstehuis te dementeren. Ik zal zijn teksten missen.
.
www.youtube.com/watch?v=ygvkZ35Z0-0
.

Rest In Privacy | 07-06-14 | 09:43

Zeer waar. De Militaire Willemsorde is verworden tot een marketingtool. Kroon heeft hem ook alleen maar gekregen omdat Defensie na een reeks weinig succesvolle operaties (Libanon, Bosnië, Afghanistan) en bezuinigingen het blazoen weer moest oppoetsen. Kroon is ongetwijfeld een dapper man, maar dat er tussen de hoogbejaarden en Kroon zoveel leeftijdsverschil zit is veelzeggend.

mindless | 07-06-14 | 09:42

Marco Kroon is een liegende drugs en wapens dealende cokesnuiver. Een schande voor het leger. Opgerot ermee.

Gash | 07-06-14 | 09:42

VanBukkem | 07-06-14 | 09:28
Zo is het natuurlijk. Vroeger dienden mannen hun land. Dat werd vanzelfsprekend gevonden en van iedere jonge man verwacht. Tegenwoordig realiseren meer burgers zich dat de krijgsmacht slechts een instrument voor buitenlands beleid is, en militairen aldus gewoon werken voor de corrupte bende door wie wij bestuurd worden. Het is onmogelijk om ervoor te zorgen dat de bestuurders weer gerespecteerd worden en het idee van het land dienen weer aantrekkelijk wordt. Nu ja, enkele nationalistische dwazen kunnen misscien nog gepord worden voor dit idee. Daarom wordt er door beroepsmanagers gedacht in reclametermen en krijg je onzin als de drager van de militaire Willemsorde als uithangbord voor defensie.

7,62x39 | 07-06-14 | 09:41

Bij het uitreiken van dit soort onderscheidingen, moest ik ineens denken aan de mensen die een bijdrage hebben geleverd aan Dutchbat.
(Srebrenica, voor de minder geinformeerden).
Die mensen moesten een enclave beschermen tegen de Serviërs, zonder mandaat, zonder fatsoenlijke back-up en zonder fatsoenlijke bewapening.
Nadat het leger van Mladic over die paar Nederlanders heen walste, kregen ze bij terugkomst in NL nog een paar flinke trappen na.

necrosis | 07-06-14 | 09:41

@Skunk57 | 07-06-14 | 09:34
Slechte vergelijking. Er kan er maar één de Elfstedentocht winnen. Militaire Willemsordes kunnen zo veel uitgereikt worden als er vraag naar is. En tegenwoordig is er blijkbaar weer vraag naar.

VanBukkem | 07-06-14 | 09:41

Er moet eigenlijk eenzelfde regel bestaan als het Britse Victoria Cross, die kunnen ze nooit van je afnemen, wat je ook uitspookt... Het gaat er om waarvoor je hem verdient hebt, niet hoe je je hier gedraagt.

normal Ven | 07-06-14 | 09:40

Eigenlijk bevat de inleiding van dat stuk - waar aan de lompe rouwdouw wordt gerefereerd - een inkijk in de afstand die tussen dit soort figuren en de echte maatschappij heerst.

Ja, in het leger zitten over het algemeen wat volksere type's met een "geen gezeik" mentaliteit die er gewoon voor gaan. Sterker nog, daar lopen in de burgermaatschappij ook een boel type's van rond.

Maarja, als je niet buiten de grachtengordel komt dan krijg je nogal snel de indruk dat de wereld alleen maar uit linkse semi-intellectuele softies bestaat - de zogenaamde elite - die hun boontjes niet zelf kan doppen.

GroteZaagdildo | 07-06-14 | 09:39

@VanBukkem 09:28: Medailles uitdelen om anderen aan te sporen om beter hun best te doen? Dat gaat weer helemaal hip worden, ook in het bedrijfsleven en onderwijs. Zoek maar eens op "gamification"

Muxje | 07-06-14 | 09:38

Als je leest wat Kroon heeft gedaan in Afganistan is het naief om te denken dat het een zachte aardige mediagenieke man is. Om je zo te gedragen terwijl je onder vuur wordt genomen moet je sowieso een lompe baas zijn. Kroon heeft in elk interview aangegeven dat hij terug wilde naar Afganistan maar hij moest strijden in de media. Wat mij betreft is Kroon gewoon de Willemsorde waard.

Hermankannietplassen | 07-06-14 | 09:37

Ach ja de Volkskrant ziet liever dat onze jongens in Mali het debat aangaan met doorgedraaide extremitische islamitische strij... ehm die boze mannen onder invloed van drank.

Harry Turtle | 07-06-14 | 09:37

Volkskrant bestaat sowieso uit landverraders.
Willemsorde of niet, iedereen die uitgezonden wordt, verdient respect en erkenning!
Marco Kroon heeft gewoon lef, en daar hoort nu eenmaal een 'karakter' bij!

Papapanzer | 07-06-14 | 09:36

@Fopspeen | 07-06-14 | 08:58
In den vreemde de kastanjes voor het establishment uit het vuur halen. Zo zie ik het. Maar ik kan me goed voorstellen dat 18-jarige kinderen erin trappen. Een baan, een opleiding, avontuur, heldendom, en wie weet een militaire Willemsorde met de daarbij horende eeuwige roem. Of een kogel, als je pech hebt.

VanBukkem | 07-06-14 | 09:35

VanBukkem | 07-06-14 | 09:28

Als Reinier Paping in 63 de Elfstedentocht niet had gewonnen, dan had een ander hem gewonnen.

Zo gaat het in het leven.

Skunk57 | 07-06-14 | 09:34

@eerstneukendanpraten | 07-06-14 | 09:21
Ergens geweest zijn om bier te drinken maakt nog geen held.

Rest In Privacy | 07-06-14 | 09:34

Kroon is een held. En Tuinman ook. En op Hoedeman kots ik, vuile gore leugenaar dat hij is. Met zijn martelen in Irak......

Het is misselijk om te lezen hoe Kroon wordt weggezet. Maar hulde voor Tuinman, daarover geen misverstand.

malang | 07-06-14 | 09:33

Graaf van Egmont | 07-06-14 | 09:12
Het ijzeren kruis kreeg je niet zomaar, en heeft niet veel met wo2 te maken. Wel door nazi leiders misbruikt.
Over Kroon, tja hij heeft privé misschien best wat foute dingetjes, maar vecht liever met hem naast me dan die brave Hendrik figuren van de pers. Denk dat die onder vuur hun broek vol schijten.
Het is gewoon respectloos niet alleen tov. Hem maar ook de soldaten die hun leven aan zijn daadkracht danken.

ca12nag3 | 07-06-14 | 09:32

@Graaf van Egmont | 07-06-14 | 09:12
Als een held uit een situatie komen kan ook voortkomen uit onverschrokken gedrag met een goede afloop. Als een held bestempeld worden leidt makkelijk to PTSS. En daar kan vervolgens weer vreemsoortig gedrag uit voortvloeien.

Rest In Privacy | 07-06-14 | 09:31

Volkskrant. De Al Jahzihra van de lage landen.

Crak-ho | 07-06-14 | 09:31

Manalone | 07-06-14 | 09:07
Misschien heb je wel gelijk.

Door idioten in Den Haag, Brussel en Washington worden uitgezonden naar enge hellholes zonder adequate uitrusting om daar met allerlei kunstmatige beperkingen (geweldsinstructies) zogenaamd vrede en veiligheid te brengen/verdedigen.

Dat vind ik aardig leeg ja.

Smuts | 07-06-14 | 09:30

Eerder een rotstreek van het ministerie van defensie, dat de Volkskrant deze informatie voedt. Die Volkskrantjourno's schrijven het alleen maar op. De niet bij name genoemde ingewijden hebben gewoon opdracht om hun informatie naar buiten te brengen.

7,62x39 | 07-06-14 | 09:30

Zonder Marco en Gijs tekort te willen doen, vind ik het uitreiken van heldhaftigheidsspeldjes aan militairen sowieso een beetje een dubieuze aangelegenheid. Het doet mij altijd denken aan de laatste beelden van de führer, als ie speldjes aan het uitdelen is aan kindertjes van de hitlerjügend. Alsof ie wilde zeggen "ga vooral zo door, niet opgeven."
Dat Marco enkele jaren geleden de militaire Willemsorde kreeg opgespeld, was dat natuurlijk vooral omdat het leger een nieuwe held nodig had. Een beetje positieve pr. Als Marco Kroon niet had bestaan, dan had iemand anders hem wel gekregen.
En toen Marco toch niet helemaal de ideale schoonzoon blijkt te zijn die het leger zocht, zijn ze op zoek gegaan naar een nieuwe held. Als Gijs niet had bestaan hadden ze wel een andere held gevonden.
Kortom, jongelui, trap er niet in. Eigenlijk spelen hier grofweg dezelfde mechanismen als destijds in 1945: kinderen laten geloven dat ze held kunnen worden.
www.youtube.com/watch?v=XYxjnHvnIPM

VanBukkem | 07-06-14 | 09:28

Reinaert | 07-06-14 | 09:17
Er zit dus een enorme afstand tussen de prestaties van Marco Kroon en Gijs Tuinman.

Ik had die alinea niet geciteerd, aangezien die niets zegt over WELKE handelingen daar gedaan zijn. Die alinea bevat geen enkele informatie die wel of niet tot een Willemsorde zou leiden. Is irrelevant. Er zijn duizenden militairen meerdere keren in Afganistan geweest en zonder Willemsorde teruggekomen.

Prima als je helden wilt maken, maar dat lukt alleen maar als je exact beschrijft welke heldendaden de held tot held maken. Dat gebeurt nu niet.

Feynman | 07-06-14 | 09:25

tjsa als je je negatief uitlaat over de 300 miljoen euro per jaar kostende nationale circusfamilie, dan is het snel met je gedaan in dit land van islamitische kontlikkers. heeft timmerfranz al excuses aangeboden in de zandbak?

minimá-armezusvan.. | 07-06-14 | 09:25

@poursuivant | 07-06-14 | 09:20
Als je naar de geschiedenis van die onderscheiding kijkt... ja inderdaad.

Kaas de Vies | 07-06-14 | 09:24

ik zou 'm doen

R2DTal | 07-06-14 | 09:23

Laten ze maar een paar jaar wachten met deze onderscheiding. Dan wordt duidelijk of hij wel op de goede linkse partij heeft gestemd, niet ten offer is gevallen aan drugsgebruik en geen vrouwen op de KMA of in een apenland heeft verkracht. Je geeft aan een 34 jarige die enkele maanden in Afghanistan heeft gezeten geen onderscheiding voor het leven (anders dan een vierdaagse kruisje)

langsdekant | 07-06-14 | 09:22

Als blanke ben ik in Zimbabwe geweest, daar moet je ook maar weer zonder kleerscheuren uit zien te komen. Maar het bier smaakte verder prima...

eerstneukendanpraten | 07-06-14 | 09:21

Als ik dat hier zo lees dan moet je minstens eigenhandig WWIII hebben voorkomen om uberhaupt in aanmerking te komen voor deze medaille. Da's ook wel terecht want van achter een scherm kun je dat ook veel beter inschatten dan als je in een echte vuurlinie ligt.

poursuivant | 07-06-14 | 09:20

Hmmm.... zo maar en ongeïnformeerde veronderstelling, maar: zou Trix hier achter zitten?

bisbisbis | 07-06-14 | 09:19

Eerst moest Jolo een hetze voeren tegen Guido van Woerkom (geholpen door crypto-islamisten). Nu weer de Azijnbode tegen Marco Kroon,
Stuiptrekkingen van een afbrokkelend links bastion. Met de PvdA gaan ze allemaal ten onder, gekapseisd na een aanvaring met de ijsberg van de harde realiteit.

ole guapa | 07-06-14 | 09:19

Laat ik als bureaubladridder niet oordelen over de prestaties van deze majoor. Maar zoals die krant het opschrijft. Wat een schofterigheid. Alsof die mannen een baantje als straatveger hebben. Lekker oordelen vanaf het terras van Café De Zwart

hendrikjandetuinman | 07-06-14 | 09:18

Als er een groep goed is in het een mes in de rug steken van anderen, dan zijn het de linkse 'broeders' va de PvdAchterbaksheid...
Kroon is een HELD.
Ik wou dat er meer van dit soort helden waren!

L.E. Raar | 07-06-14 | 09:18

@Feynman | 07-06-14 | 09:00

Als je citeert moet je het goed doen, je vergeet een alinea:

"Tuinman gaf al op 21-jarige leeftijd als commandant van een special operations team van het Korps Commandotroepen leiding in Afghanistan. In totaal is hij *vijf keer* naar Afghanistan en meerdere malen naar Afrika uitgezonden geweest".

Of 'ie daar vervolgens uitzonderlijke prestaties heeft neergezet weet ik natuurlijk ook niet maar per saldo heeft 'ie zijn steentje wel bijgedragen dunkt me. Of dat een MWO waard is vraag ook ik me af, maar het land heeft 'helden' nodig dus dan komen die 'helden' er vanzelf wel.

Reinaert | 07-06-14 | 09:17

Met het artikel is niet zoveel mis eigenlijk, geeft alleen de mening van anderen weer. Subtiel iemand een dolk in de rug steken zijn ze heel goed in. Nooit te hard, maar altijd net genoeg om met een halve neus een scheet te ruiken.

Bokito ergo sum | 07-06-14 | 09:17

@necrosis | 07-06-14 | 09:09

In 2008 bestond het Kapittel uit zeven gepensioneerde officieren.

Luitenant-generaal der Infanterie b.d. J.H. de Kleyn, voorzitter
Kolonel der Koninklijke Luchtmacht b.d. J.R. Zijlstra, plaatsvervangend voorzitter
Kolonel der Genie b.d. Ing. A.G.A. Ligteringen Verstegen, secretaris
Kapitein-ter-Zee b.d. B.A. Siemons
Kolonel der Koninklijke Marechaussee b.d. G.J.C. Slots
Generaal-majoor der Koninklijke Luchtmacht b.d. F.J.M. Vogelpoel
Brigadegeneraal der Mariniers b.d. mr. W. Hekman

nl.wikipedia.org/wiki/Kapittel_van_de_...

Desolator | 07-06-14 | 09:16

Over het algemeen komt dapperheid voort uit uitzichtloze situaties die ook onbegrijpelijk voor de held gelukkig goed aflopen. Vaak wordt zelfs het weigeren van een dienstbevel aangezien voor dapperheid. Ik geloof daar allemaal niet in. Om maar een godwin te gebruiken: in het derde rijk gingen de ijzeren kruizen als snoepjes over de toonbank.

Graaf van Egmont | 07-06-14 | 09:12

Kroon is natuurlijk zo fout als de neten met zijn afgeschoren borsthaar.

très cool | 07-06-14 | 09:11

Ik ben een geheimagent dus moet ik mij verder onthouden van commentaar in deze.

Rest In Privacy | 07-06-14 | 09:10

Laat me raden: de 'commissie' die gaat over het toekennen van dergelijke erepenningen hebben zelf nog nooit een dag in het leger gediend.....

necrosis | 07-06-14 | 09:09

Er is geen leger leven dan het legerleven.

Manalone | 07-06-14 | 09:07

Lijkt het onderwijs wel. Tegenwoordig is iedereen Master of Science, Law of Disaster. Elk ei heeft een diploma, binnenkort krijgt iedereen ook de hoogste onderscheiding omdat dit het beleid goed uitkomt.

Binnenkort krijgen alle Marokkanen de hoogste onderscheiding want ze hebben Afghanistan van de Duitsers bevrijdt. Oh ja niet de Syriestrijders vergeten want dat zijn ook toffe idealisten.

Dit land is gek!

Kaas de Vies | 07-06-14 | 09:04

De smerigheid van links Nederland te top. Wat walg ik van dat soort figuren. Heb er gewoon geen woorden voor.
Wijs 1 keer met een wapen hun richting en ze kruipen al broekpoepend onder een tafel.

IJzervreter | 07-06-14 | 09:01

Sowieso zouden die linkse bureaukluivers eens wat respectvoller over defensie mogen schrijven. Het is zo makkelijk, een beetje haten vanachter je veilige bureautje een continent verderop.
 
Die volkskrantmietjes zouden het geen tien minuten volhouden tijdens een selectiedag. Laat staan in Mali.

pietvanvliet | 07-06-14 | 09:01

Prestatie Tuinmans: www.nu.nl/binnenland/3796461/majoor-tu...

"Ook staat bij bekend om zijn optreden op 6 september 2009 bij de plaats Deh Rawod in de Afghaanse provincie Uruzgan. Zijn collega Van de Rijdt werd tijdens een aanval twee maal in zijn borst geschoten, maar Tuinman probeerde hem nog menigmaal te redden.

"Het belangrijkste is dan dat er vertrouwen is. Niemand stelt achteraf de vraag: was dit de moeite waard? Iedereen doet het, omdat je het rotsvaste vertrouwen hebt dat de ander het ook voor jou zou doen", aldus Tuinman. Van de Rijdt overleefde de aanval niet.

Zes ondergeschikten van Tuinman kregen vorig jaar al de op twee na hoogste militaire onderscheiding, het Bronzen Kruis, voor hun optreden die dag. Tuinman zou nu de hoogste onderscheiding krijgen voor zijn 'charismatische leidende rol' en het voorkomen van meer slachtoffers."

PrestatieS Marco Kroon: nl.wikipedia.org/wiki/Marco_Kroon
Tijdens een negendaagse patrouille stuitte Kroon per toeval op een groep Talibanstrijders. Tijdens het daarop volgende vuurgevecht vroeg hij voor de eigen positie luchtsteun aan; hij liet zijn manschappen in dekking gaan en loodste zelf de Amerikaanse gevechtsvliegtuigen naar de vijand toe. Later wist hij vanuit een Afghaans huis diverse nachtelijke aanvallen van de Taliban af te slaan. Onder de leden van het peloton van Kroon vielen die nacht geen slachtoffers, wel onder de Talibanstrijders. Bij daglicht gingen Kroon en zijn mannen op zoek naar de overleden Talibanstrijders om informatie over hun identiteit te achterhalen. Er dreigde "normvervaging" onder de militairen, aldus Kroon in een artikel in het dagblad NRC Handelsblad.[1] Kroon zag erop toe dat de gewonde Talibanstrijders werden verzorgd en gaf bevel de gedode Talibanstrijders op zijn minst toe te dekken. De "antipathie" na deze nacht noemt Kroon "begrijpelijk". Toch zul je als commandant op zulke momenten krachtig moeten optreden, aldus Kroon in NRC Handelsblad. Daarnaast nam Kroon een gevecht over van een coalitiegenoot, zodat die een gewonde kon afvoeren en leidde hij zijn peloton vechtend uit een hinderlaag terwijl zijn eigen boordschutter gewond was. Tijdens alle gevechten waaraan hij deelnam, kwam niemand aan eigen zijde om het leven.[2]

De militaire Willemsorde devalueert harder dan de euro.

Feynman | 07-06-14 | 09:00

Iedere tijd heeft zijn Soldaat van Oranje nodig. En Bert Homan natuurlijk.

Simon_GS | 07-06-14 | 09:00

In de vreemde vechten voor vrede en democratie... dan ben je in mijn boek sowieso een held.

Fopspeen | 07-06-14 | 08:58

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl