achtergrond

Geenstijl

OORLOG! Junta in oosten van Oekraine

Handjes schudden met John Kerry en 'OK we zullen het niet meer doen' zeggen heeft een week of wat gewerkt. Maar vanmorgen zijn in Slavyansk, in het midden-oosten van Oekraïne (hier), een stuk of vijf pro-Russische 'zelfverdedigingstroepen' van de landkaart geknald door het Oekraïense leger. Checkpoint werd attackpoint en de ontruiming, ontzetting, inval of bevrijding (kies uw eigen standpunt) van Oost-Oekraïne lijkt daarmee begonnen. Heli's cirkelen boven de stad (video), pantservoertuigen rijden er doorheen (foto, video). Poetin heeft het op zijn persoonlijke PR-kanaal Russia Today al over een JUNTA. De Oekraïnse MinDef spreekt op haar beurt over het opruimen van 'terroristen' (via), dus daar zit ergens een kink in de diplomatieke betrekkingen. Om niet te zeggen: het explosiegevaar is niet eerder zo groot geweest. Wat doen 'ongeleide projectielen' NAVO en EU? Wat doet Amerika? Wat doen Peppi Verhofstadt en Kokki Van Baalen? Aanwezig namens de pers zijn onder andere @obk, @WaterdrinkerP en @Ukroblogger. Ondertussen staat @GrahamWP_UK (maker van de video hierboven) paniek te zaaien op een verlaten landweggetje. Deed-ie gisteren ook al op een leeg plein. Zelf frontkiekjes zoeken op #slavyansk. De Russische Beer is bijna los en dan is het VOYNA.
US NAVY: Amerikaans fregat USS Taylor is de Zwarte Zee opgevaren, volgens a dude who looks like Steven Seagal.
RED ARMY: En op deze video zou een colonne van vrachtwagens en tanks van het Russische leger te zien zijn, die Oekraïne binnen rijdt en waartegen iemand in een dik Russisch accent 'I love you baby so much' zegt.
Kidnap: Gisteren is Amerikaanse Vice-journo Simon Ostrovsky door gewapende milities gekidnapt. De zelfverklaarde 'volksburgemeester' van Slovyansk heeft gezegd dat hij wellicht vrijgelaten wordt, 'als zijn papieren in orde zijn'. Anderen hebben gedreigd dat hij (en 9 andere gijzelaars) gedood zullen worden als het Oekraïnse leger aanvalt.
Legeroefeningen: Het Russische leger gaat 'oefeningen' doen aan de grens met Oekraïne. Nee gewoon, zomaar, omdat daar nog een stuk heide leeg was. Ofnee wacht. Ze rijden door de straten.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.