achtergrond

Geenstijl

GS Repo: WIJ ZIJN ALLEMAAL MAROKKANEN!

gotspevlaggetje.jpg.jpgHaastig was het racisme-thema van de demonstratie op de Dag tegen Racisme omgekat: van Zwarte Piet Niet naar Wij zijn allemaal Marokkanen. Ook activisme is niet ongevoelig voor een stukje bandwagon-opportunisme naar de achterban toe, kennelijk. Dit culmineerde in het bovenstaande naargeestige beeld van de zwarte vlag, fier wapperend naast de Dokwerker en tussen de Portugese- en de Grote Synagoge, in het hart van wat ooit de Jodenbuurt was. De Dokwerker, symbool voor vreedzaam verzet tegen onderdrukking en rassenhaat, kon bijna niet smeriger besmeurd worden dan door dit vlagvertoon van islamofascistische aard. En oude eerbiedwaardige synagogen zagen bange tijden herleven, als u ons de Godwin vergeeft maar Godwinnen schijnt tegenwoordig weer helemaal en vogue te zijn. Waar één Prinsenvlag reden was voor GoedVolk van divers pluimage om schande te spreken van een PVV-manifestatie, was deze vlag kennelijk voor geen van de aanwezigen een issue. Enfin, wij waren ter plaatse en hadden meteen onze Cliché-Bingokaart vol: van PvdA-kopstukken tot Internationale Socialisten, van trommelende illegalen tot AnjaMeulenbeltoïde correctvrouwtjes met lekkergekhaar, van vieze dreadlocksloebers tot ludiekhipsters, ze waren er allemaal. En ze waren allemaal Marokkanen.
Hij houdt niet van schelle geluiden", zei ze, terwijl de menigte joelde en gastoeters liet bleren. zieligepeuter.jpg De demonstratie verplaatste zich naar het Museumplein. Aan het begin van de Utrechtsestraat stonden twee mannen langs de kant te kijken en ze wezen elkaar op het spandoek "Wilders hond van Israël" (Close up hierrr.) "Ja, dat klopt," zei de oudste van de twee, "Wilders houdt van Israël." Wij bemoeiden ons ermee en verduidelijkten dat er staat HOND van Israël. Nou, dat vonden de heren misschien ook weer een beetje ver gaan. Maar Wilders begon. En sowieso, er zit een grens aan die vrijheid van meningsuiting natuurlijk. Sja. wildershondvanisrael.jpg Verderop in de straat spotten wij gevallen PvdA-wethouder en lijsttrekker Pieter Hilhorst. Hoi! HOIPIETER.jpg De Blauwbrug werd overgestoken, het gescandeerde "Wij zijn allemaal Marokkanen" galmde tegen de gevel van de Stopera. De Zwarte Piet-woede komt er bekaaid af. BlauwbrugDemo.jpg Dan is de Dokwerker bereikt. Wij filmden de demonstranten vanaf het podium. Zoals hier te zien is, was het aantal mensen dat zich collectief Marokkaan verklaarde beduidend lager dan de acht- tot negenduizend deelnemers die NU.nl uit zijn duim zuigt. "WIJ ZIJN HIER", okee, maar niet met z'n achtduizenden. Willen ze meer of minder demonstranten? Dan moeten ze dat regelen, maar niet jokken.
Deze mijnheer begon goed met zijn "Wij zijn allemaal Marokkanen"-spreekkoor, en schakelde toen enthousiast over op "Wij zijn allemaal Zwarte Piet." Attent! Toch nog wat aandacht voor dat andere schrijnende issue. De mevrouw rechts in het Zwarte Piet Niet shirt trok wit weg (sorry voor dat racisme) en brulde "NEE! Wij zijn GEEN Zwarte Piet!" zwartepietwel.jpg Mohammed Rabbae begon aan een leedvermaakspeech over de implosie van de PVV. Achmed Baadoud liep door de menigte met een fez op, Andrée van Es was saamhorig, Ahmed Marcouch ging op de foto met dolenthousiaste middelbare dames, die godvergeten haatvlag wapperde en deze omaatjes waren ook boos. scootmobielwoede.jpg Wij vonden het welletjes qua interesse voor onze Marokkaans-solidaire medemens en togen op huis aan. Bij het verlaten van het Jonas Daniël Meijerplein stopte beroepsactiviste Joanna ons een flyer toe. Een oproep tot axie morgen in Den Haag, tegen kernenergie en armoede. Een rare combinatie, maar kennelijk kan dat axievoeren enorm saamhorigheidsbevorderend werken, getuige het allegaartje aan demonstranten van vandaag. Grappig wel dat één bruutracistische opmerking van Greet dat beter voor elkaar krijgt dan al die bruggenbouwtypes en subsidie-integratieclubjes bij elkaar.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.