Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Landelijke belastingtarieven stiekem verhoogd

belastingtarieven.jpgMiljoenennota al doorgeploegd? Waarschijnlijk niet, want dan waren de stijlloze mailbox, de reaguurderspanelen en alle social media kanalen al wel ontploft. Niemand die dit nog heeft opgemerkt: Het kabinet Rutte-II verhoogt de belastingschijf van 42 procent stiekem naar 49 procent. That's right. Er zit een smiechterige belastingverhoging in de regeringsplannen. CDA Kruisvaarder Pieter Omtzigt (van huis uit econometrist, dus goed met cijfertjes) heeft dat uitgezocht. Bovenstaande tabel komt van zijn blog. Deze kwoot ook: "Als je meer belasting wilt binnenhalen, kun je natuurlijk de tarieven verhogen. Dat klinkt heel erg onsympathiek en heet nivellering. Je kunt ook de inkomensafhankelijke zorgpremie fors verhogen. Ook dat is een manier van openlijk nivelleren. Die manier is echter niet overal even populair gebleken het afgelopen jaar. Je kunt ook in het geheim de percentages omhoog schroeven en dat is wat er deze jaren gebeurt." Wat is het plan? De komende vijf jaar stijgt de belasting in de laagste en middelste schijf, dus voor de lage- en middeninkomens, met ettelijke procenten. De grootverdieners blijven buiten schot: het toptarief blijft op 52% voor iedereen die 110.000 euro of meer verdient. Maar bizar genoeg gaat een paar schalen lager het minimumtarief van 42 procent richting 45 procent, en de middelste schaal (anderhalf keer modaal) gaat van 49 naar 56 procent voor wie tussen de 93 en 110k verdient. Voor inkomens tussen de 56 en de 93k wordt het belastingtarief zelfs 59 procent. 1 lichtpuntje aan de horizon in dit 'eerlijke verhaal': VVD'er Mark Verheijen heeft gezegd dat we naar de stembus mogen als dit plan niet door de Eerste Kamer komt. Dus hup SP, PVV en alle andere senatoren met modaalverdieners in hun familie. Tijd om met de samenleving te participeren en deze ongebreideld graaiende roversregering de vinger te geven. Naheffing: Rutte beloofde maximaal 30% lastenverzwaringen en 70% uitgaven om het begrotingstekort op orde te krijgen. Tipo rekende het na en kwam tot de conclusie: Jammer Mark. Het is 60% lastenverzwaring.

Reaguursels

Inloggen

ben benieuwd hoe het plaatje eruit ziet als ik als alleenstaande met een 50K inkomen van 36u p/w naar 18u/pw ga en even een papieren partner regel met hetzelfde inkomen. Dus ipv 1x50K naar 2x25K. Volgens mij houden we dan gewoon netto meer over of lijkt dat maar?

F#ckingAwesome | 21-09-13 | 18:31

@ Old_Spice | 19-09-13 | 11:39 | + -1 -

Volgens mij snap jij het niet helemaal.
Ten eerste zou 100% belasting betekenen dat we in een communistische staat zouden leven waar elke mond door moedertje staat gevoed en gehuisvest zou worden, auto van de staat, scholing van de staat etc etc. Immers als je alles naar de staat brengt waar ga je dan iets van kopen.
Ten tweede, 'ze' in Den Haag zijn slechts werknemers in dienst van ons allemaal. Dat houdt in dat wij bepalen en zij uitvoeren. Overigens is dat iets wat hoognodig eens door moet dringen in alle botte koppen in NL.
Verder heb ik niet op dit incompetente kleuterklasje gestemd, maar ik ben met je eens dat ik wel heel veel mensen om mij heen hoor jammeren terwijl ze er zelf voor gekozen hebben.
Dit kabinet is als de kapitein van de Costa Concordia, al wordt die tenminste op zijn falen afgerekend.

AsEl | 19-09-13 | 19:04

@WestAndSmithsons

Waar ik niets van snap is het creatieve boekhouden van Omtzigt en jouw gewilligheid om in zijn stuk louter bezorgdheid over motiveren tot werken te lezen, terwijl uit zijn eigen bronnen zelfs blijkt dat door een tweede verandering in de kortingen je pas boven de 60k meer gaat betalen dan nu (de korting wordt afgebouwd naarmate je inkomen hoger is maar hij begint ook hoger), hoewel je inderdaad minder zult overhouden boven de 20k dan eronder, maar dat is nu ook al zo. Hij is hier zo overduidelijk de populist aan het uithangen door te doen alsof een belastingverhoging van een paar honderd euro per jaar neerkomt op het omzeilen van de belastingschijven en het regressief maken van het stelsel. Maar ja als jij in Omtzigt's stuk een traktaat over de psychologie van herverdeling van belastingkortingen wilt lezen moet je dat vooral doen. Zijn verhaal is duidelijk geschreven om onoplettende lezers in de val te lokken (zijn beweringen dat het stelsel regressief wordt en dat mensen meer dan de officiele tarieven zullen betalen).

Derpjan | 19-09-13 | 18:59

Het is nog erger dan hier wordt voorgesteld. Over de eerste 50.000 Euro moet door ZZP'ers en gepensioneerden nog een IAB-premie van 5,65 % worden betaald. Dan kom je soms boven de 52 % uit!

Karel2048 | 19-09-13 | 18:51

Ik moet helaas concluderen dat u werkelijk niets snapt van het concept van effectieve belastingdruk en de gevolgen ervan. Ik houd ermee op. Veel succes nog.

WestAndSmithson | 19-09-13 | 18:34

"Wacht even. Nu ben ik u even kwijt. U bent het ermee eens dat het 52% tarief voor 56k belachelijk laag is?"

Ik zeg dat je de schijven beter kunt uitsmeren, dus bv. nog een hogere schijf vanaf 120k invoeren die dan bv. 54% en de mensen tussen 56K en 120k dan 50% laten betalen ipv. 52.

"Maar als het tarief voor >56k 59% wordt dan vindt u dat prima?"

Ik vond het minder slecht dan de alternatieven die in Nederland voor de hand liggen (verhoging van de dividendbelasting en/of het invoeren van een extra schijf liggen niet voor de hand in Nederland omdat lieden als Omtzigt er niet aan willen, sterker nog, het CDA wil juist schijven afschaffen en richting een vlaktaks gaan waarbij je met minimumloon gewoon 45% belasting zou betalen, alsof dat geen negatieve gevolgen heeft voor de werkgelegenheid of de werklust van mensen).

"Want dat is exáct wat deze plannen inhouden."

Dat houden de plannen alleen maar in als je express dingen heen en weer gaat schuiven, dus als je even vergeet dat je dan maar heel weinig betaald over de laagste schijf. Je belastingaanslag blijft nog steeds a*0.37+b*0.42+c*0.52-k, alleen wordt k nu kleiner (en c=0 voor veruit de meeste mensen). Je zult nooit en te nimmer meer betalen dan de a*0.37+b*0.42+c*0.52 die open en bloot in de wet staat en ook nooit meer dan iemand in een hogere schijf, ook niet als percentage. Ja, de verkleining van k is niet uitgesmeerd over je volledige inkomen (en dat zou een drempel kunnen zijn als jij tevreden bent met 20k per jaar) maar uiteindelijk betaal je in totaal evenveel belasting als wanneer het wel uitgesmeerd was, het "voelt" alleen anders aan.

Derpjan | 19-09-13 | 18:20

Waar je hem ook niet over hoort is dat in Nederland het toptarief voor de inkomstenbelasting al rond de 50.000 euro begint (wat bizar laag is) en er dus ook voor zorgt dat lage- en middeninkomens meer belasting dan nodig betalen.
Derpjan | 19-09-13 | 17:44 | + 0 -
Wacht even. Nu ben ik u even kwijt. U bent het ermee eens dat het 52% tarief voor 56k belachelijk laag is? Maar als het tarief voor >56k 59% wordt dan vindt u dat prima? Want dat is exáct wat deze plannen inhouden. De tabel "Marginale tarieven in 2017" (www.cda.nl/mensen/omtzigt/blog/toon/h...) geeft precies aan wat de nieuwe belastingschijven gaan inhouden als je alle truuks met heffingskortingen eruit haalt. Maar zodra de regering mensen 5000 euro zakgeld geeft maar dit laat afnemen als het bruto salaris stijgt, dan raakt u de draad kwijt? Besef aub dat dat een truuk is om de werkelijke maatregelen te verhullen.

WestAndSmithson | 19-09-13 | 17:55

"En Peter Omtzigt en de media hebben het bij het rechte eind. Nederland bestaat niet in een vaccuum en bedrijven en mensen zijn mobiel. Je kunt niet dit soort tarieven heffen en verwachten dat je economie blijft functioneren."

Dit soort tarieven? De effectieve belastingdruk blijft nog steeds onder de officiele tarieven, het gaat letterlijk minder dan 2% omhoog voor de meeste mensen en dan nog betalen ze minder dan 40% effectief (helemaal niet zo hoog voor een rijk land en in andere landen krijgen mensen geen HRA of dergelijke cadeautjes). Je laat je echt voor het karretje van Omtzigt spannen als je je zorgen maakt om de belastingdruk en er dan maar voor kiest om jouw boodschap te lezen in Omtzigt's stuk terwijl hij zo goed als staat te liegen in een stuk dat toevallig over belastingverhoging gaat. Ik maak me zorgen om armoede, maar dat betekent niet dat ik geen kritiek heb op SP-cijfergoochelaars die beweren dat 90% van Nederland in armoede leeft. Je hoort Omtzigt trouwens ook niet over de dividendbelasting, hij klaagt over hoge belastingen voor werkenden maar vindt het blijkbaar prima dat menig multimiljonair maar 15% betaald omdat "investeren" gesubsidieerd wordt door de werkenden meer te belasten. Waar je hem ook niet over hoort is dat in Nederland het toptarief voor de inkomstenbelasting al rond de 50.000 euro begint (wat bizar laag is) en er dus ook voor zorgt dat lage- en middeninkomens meer belasting dan nodig betalen.

Derpjan | 19-09-13 | 17:44

Nee, u bent iets dichterbij de waarheid, maar snapt nog altijd niet de gevolgen van deze beslissingen. En Peter Omtzigt en de media hebben het bij het rechte eind. Nederland bestaat niet in een vaccuum en bedrijven en mensen zijn mobiel. Je kunt niet dit soort tarieven heffen en verwachten dat je economie blijft functioneren. Volgend jaar zullen we nog verder zijn weggezakt. En gaan de belastingen weer omhoog. Tot er niets meer over is. Mensen zijn kwaad over de gevolgen voor ouderen en zieken. Maar de reden dat er geen geld is is omdat de economie te zwaar wordt belast. De overheid is een verstorende invloed en weigert een stap terug te doen.

WestAndSmithson | 19-09-13 | 17:29

Dat moest natuurlijk @WestAndSmithsons zijn

Derpjan | 19-09-13 | 17:07

@Derpjan

Dat is allemaal politiek en inderdaad heeft ieder voordeel z'n nadeel en ieder nadeel z'n voordeel en kijken verschillende mensen daar verschillend naar, vandaar dat we meerdere politieke stromingen hebben.

Maar even back to basics, zijn we het eens dat:

1) wanneer Omtzigt ervoor kiest de belastingtarieven anders op te splitsen het wel zo netjes zou zijn om dan ook te vermelden dat je de laagste schijf naar beneden moet corrigeren

2) mensen niet letterlijk 7 procentpunten meer gaan betalen over hun totale inkomen, maar maximaal 5 procentpunten en voor de meeste mensen minder dan 2 procentpunten

3) mensen met inkomens (uit loon) van meer dan 110.000 euro nog steeds een hoger percentage belasting betalen, dat iedere schijf een hoger percentage betaalt over hun totale inkomen dan de schijf eronder en het stelsel dus progressief blijft

4) dat je belastingaanslag nooit hoger wordt dan de officiele tarieven, je krijgt alleen minder korting

5) Pieter Omtzigt halve waarheden verkoopt voor poltitiek gewin

6) De Nederlandse media klakkeloos tendentieuze titels en verhalen overnemen

Derpjan | 19-09-13 | 17:07

@Derpjan
Ok, we zijn er in ieder geval over uit wat effectieve belastingdruk is. En ik besef dat veel mensen wanhopig zijn om een baan. Ik heb momenteel gelukkig werk, maar ken de situatie. Anyhow, ik prijs mezelf op dat gebied wel gelukkig.
.
Het verhogen van de belastingdruk zal verder zeker bepaalde positieve effecten hebben. Ieder nadeel heeft immers ook voordelen. Echter, er zullen ook negatieve effecten zijn, die mijns insziens vele malen groter zullen zijn dan de positieve:
1) Bedrijven zullen Nederland niet snel als vestigingsland kiezen
2) Succesvolle bedrijven zullen vertrekken
3) Getalenteerde mensen zullen vertrekken naar landen waar hun talenten beter beloond worden
4) Het is voor bedrijven moeilijk om hun werknemers te motiveren als een verandering in het bruto-salaris leidt tot slechts een kleine verandering in het netto-salaris. En deze bedrijven moeten concurreren met buitenlandse bedrijven die die handicap niet hebben.
.
Al met al ben ik overtuigd dat het uiteindelijke effect zeer negatief zal zijn. Vele economen delen deze mening. De optimale belastingdruk wordt geloof ik rond de 40% geschat (is me even ontschoten). Alles erboven leidt alleen maar tot kleinere inkomsten. Google maar op "Laffercurve".
.
Het verhogen van de belastingdruk zoals jij dat beoogd werkt alleen maar in gesloten systemen. Maar dat is Nederland niet. Binnen 2 uur ben je bij de grens. En bij een vriendelijke belastingklimaat.

WestAndSmithson | 19-09-13 | 16:29

"De huidige beoogde effectieve belastingdruk is niet veel anders."

Ja, want 100% is precies hetzelfde als 59%...

"Zou je een extra dag willen werken als je voor 59% voor het extra geld wordt belast?"

Fuck yeah, als ik genoeg verdiende om in die hogere belastingschijven te vallen zeker wel. Ik weet niet of je het beseft maar dit is 2013, mensen zijn al blij als ze uberhaupt werk hebben, al is het maar tegen minimumloon, dit is echt niet de tijd om je zorgen te maken dat mensen geen goedbetaald werk zullen aannemen.

"En mensen die in het inkomenssegment zitten waar dat effectieve belastingtarief geldt zijn nu nét de mensen die je niet zomaar even vervangt. Er is een reden dat ze zoveel verdienen."

Ja, de reden is dat het babyboomers zijn waarbij het een godsvermogen kost om ze te ontslaan. Als het aan de werkgevers lag waren die mensen allang vervangen door een groter aantal jongeren onder een of andere uitbuitconstructie. In verreweg de meeste sectoren is er totaal geen gebrek aan aankomend talent en waar dat wel zo is kun je altijd gaan shoppen in Spanje of Italie waar zelfs de ingenieurs zonder werk zitten.

Derpjan | 19-09-13 | 16:13

"Toevoeging: we hebben in Nederland letterlijk een heel leger van goedopgeleide jongeren (werkloos, on(der)betaalde stage of gevangen in een of ander 0 uren contract) klaarstaan die minimumloon accepteren voor banen waar mensen 10 jaar geleden nog het dubbele of driedubbele voor kregen (en de mensen waar Omtzigt het over heeft krijgen dat nog steeds) en wanneer die Nederlandse jongeren op zijn staat er weer een heel leger uit Zuid en Midden Europa klaar."
True (afgezien van het feit dat deze mensen evengoed niet noodzakelijk aansluiten). Daarentegen ben ik bijvoorbeeld ondernemer. En als ik besluit minder te gaan werken zijn het mijn concurrenten in het buitenland die profiteren van het vrijvallende gat. Nederland is geen gesloten systeem. Ditzelfde nadeel geldt voor bedrijven die in Nederland functioneren. Die moeten concurreren met bedrijven in andere landen die niet een krankzinnige belastingdruk hebben. Verder zullen weinig bedrijven zich geroepen voelen om zich in Nederland te vestigen als je dit soort belastingdrukken hebt; jou maakt het misschien niet uit, maar die bedrijven wel. Tenslotte zullen een hoop succesvolle bedrijven vertrekken. Ook wel een brain-drain genoemd.

WestAndSmithson | 19-09-13 | 16:06

@Derpjan
"Sowieso vind ik het een rare gedachte dat je niet meer zou willen werken als de belasting een beetje omhoog gaat: je houdt altijd geld over omdat de belasting nooit 100% is en je reis- en zelfs kinderopvangkosten minder zijn dan wat je overhoudt als je genoeg verdient om in die hogere belastingschalen te vallen (trouwens die reiskosten gaan helemaal niet omhoog als je gewoon meer uren per dag werkt). En laten we eerlijk wezen, je kunt niet tegelijk klagen dat je geen geld meer hebt door de crisis en tegelijkertijd goedbetaald werk weigeren omdat je het je tijd niet waard vindt."
.
Dit is tevens de gedachtegang van de SP. Besef echter dat niet iedereen hier zo over denkt. Anders was het communisme een groot succes geweest.

WestAndSmithson | 19-09-13 | 16:02

@Derpjan
"hadden we nou juist niet een heel hoge werkloosheid en een sterk toenemend aantal mensen dat onder, of maar een klein stukje boven, het minimumloon zit?"
Ja, maar voor de banen die hiermee vrijkomen zijn geen geschikte vervangers beschikbaar. Iemand die geen opleiding heeft en in geen 5 jaar heeft gewerkt vervangt niet zomaar even een chirurg of IT-er. Nivellering is alleen effectief als de poel van mensen die werkeloos is aansluit bij de arbeidsmarkt. En dat is in Nederland juist het probleem. Het stikt van de vacatures, en het stikt van de werkelozen, maar die werkelozen zijn niet geschikt voor die vacatures.

WestAndSmithson | 19-09-13 | 16:00

@Derpjan
Bekijk het maar zo: Stel je leeft in een land met 0% belasting tot 30k en 100% belasting erboven. Je verdient 30k voor 4 dagen en je baas wil dat je een dag extra gaat werken. Dit zal je marginale belastingdruk op 20% brengen (aangezien je 100% wordt belast voor die ene extra dag). Wat zeg je tegen je baas?
.
De huidige beoogde effectieve belastingdruk is niet veel anders. Zou je een extra dag willen werken als je voor 59% voor het extra geld wordt belast? De meeste mensen niet. En mensen die in het inkomenssegment zitten waar dat effectieve belastingtarief geldt zijn nu nét de mensen die je niet zomaar even vervangt. Er is een reden dat ze zoveel verdienen.

WestAndSmithson | 19-09-13 | 15:57

Toevoeging: we hebben in Nederland letterlijk een heel leger van goedopgeleide jongeren (werkloos, on(der)betaalde stage of gevangen in een of ander 0 uren contract) klaarstaan die minimumloon accepteren voor banen waar mensen 10 jaar geleden nog het dubbele of driedubbele voor kregen (en de mensen waar Omtzigt het over heeft krijgen dat nog steeds) en wanneer die Nederlandse jongeren op zijn staat er weer een heel leger uit Zuid en Midden Europa klaar.

Derpjan | 19-09-13 | 15:57

@WestAndSmithson

Ik begrijp dat de opsplitsing belangrijk is wanneer je op de grens zit en moet besluiten of je meer wilt gaan werken, maar dan nog laat Omtzigt het lijken alsof je veel meer extra betaalt dan eigenlijk het geval is. Hij "vergeet" te vermelden dat als je de belastingen op deze manier wilt opsplitsen je van het laagste tarief (37%) flink wat moet afhalen in je tabel, die laagste schijf wordt dan 19%, maar heel "toevallig" staat die laagste schijf nou net niet in zijn tabellen. Daarnaast doet hij alsof mensen met inkomens boven de 110.000 euro niet dezelfde percentages hebben betaald voor het deel van hun inkomen onder de 110.000 euro. Ik heb een schurfthekel aan politici die op deze manier halfwaarheden verkondigen.

Zoals ik al zei is dit niet anders dan verkondigen dat mensen onder die verderfelijke Rutte (waar half GeenStijl eerst nog mee dweepte) 100% belasting betalen (over 42% van hun inkomen en 0% over de andere 58%, maar dat gaan we er lekker niet bij vermelden).

"Deze maatregelen van de regering stimuleren mensen om minder te gaan werken, terwijl er helemaal niemand is om de vrijkomende posities in te vullen. En dat is een ramp voor de economie."

Euh, hadden we nou juist niet een heel hoge werkloosheid en een sterk toenemend aantal mensen dat onder, of maar een klein stukje boven, het minimumloon zit? Voor de meerderheid van de mensen pakt dit plan gunstiger uit dan de alternatieven (korten op de sociale zekerheid, zorg en onderwijs, of de belastingen voor de lage inkomens verhogen). Sowieso vind ik het een rare gedachte dat je niet meer zou willen werken als de belasting een beetje omhoog gaat: je houdt altijd geld over omdat de belasting nooit 100% is en je reis- en zelfs kinderopvangkosten minder zijn dan wat je overhoudt als je genoeg verdient om in die hogere belastingschalen te vallen (trouwens die reiskosten gaan helemaal niet omhoog als je gewoon meer uren per dag werkt). En laten we eerlijk wezen, je kunt niet tegelijk klagen dat je geen geld meer hebt door de crisis en tegelijkertijd goedbetaald werk weigeren omdat je het je tijd niet waard vindt.

Derpjan | 19-09-13 | 15:51

@PVV-Dutch
Dat nieuws heb ik gemist.
Heb je een link?

WestAndSmithson | 19-09-13 | 15:45

Zet je maar schrap mensen, zolang niemand met een enorme aantal (Liefst miljoen mensen) gaat demonstreren (EN NEE NIET OP INTERNET, DAT HAALT GEEN FUCK UIT), blijft dit nachtmerrie voortgaan. Trouwens.. het nieuws al gelezen? Het staat zo goed als vast dat CDA en D66 hun steun zullen geven aan PVVDA en zal er geen sprake zijn van een 'val'.

PVV-Dutch | 19-09-13 | 15:36

@Derpjan
Antwoorden:
1) Je betaalt 42% over de 200, oftewel 84 euro.
Echter, je krijgt 10-100*7%=3 euro huurkorting.
Kortom je betaalt 81 euro.
Je houdt 119 euro over van je 200 euro.
2) Je betaalde 32 euro, dus hield 68 euro over.
3) Het verschil tussen 100 euro verdienen en 200 euro verdienen is dus 119-68=51 euro. Over de eerste 100 euro betaalde je 32% belasting. En over de tweede betaalde je 49% belasting.
.
Dát is waar de 49% in de berekeningen van Omtzigt vandaan komen. En dit getal is wel degelijk belangrijk.
.
Stel je verdient 100 euro en overweegt 200 te gaan verdienen. Zou je dit doen als dat slechts 51 euro extra oplevert?
.
Dát is wat effectieve belastingdruk betekent. Hoeveel procent belasting betaal je over een extra 100 euro?
.
Dit getal is belangrijk, want het bepaalt of mensen de moeite willen nemen om een extra dag te gaan werken. Tevens bepaalt het of mensen het wel de moeite vinden om 5 dagen per week te gaan werken als 4 dagen per week bijna hetzelfde oplevert. En in Nederland stikt het van de beroepen (IT, onderwijs, etc) waar je niet zomaar even een vervanger of invaller regelt. Deze maatregelen van de regering stimuleren mensen om minder te gaan werken, terwijl er helemaal niemand is om de vrijkomende posities in te vullen. En dat is een ramp voor de economie.

WestAndSmithson | 19-09-13 | 15:10

@WestAndSmithson

Ja maar zo zijn we niet getrouwd: je betaalt over die 200 euro gewoon 84 euro huur, dus 42%, dat je dat naargelang je dingen heen en weer schuift kunt opdelen in een helft waarover je 32% betaalt en een deel waarover je 52% betaalt is irrelevant en het is al helemaal misleidend om dan die andere helft waarover je 32% betaalt "vergeten" te vermelden.

Ik ga zelf maar een boze opinie schrijven waarin ik klaag dat we eigenlijk allemaal 100% belasting betalen, uiteraard zal ik "vergeten" te vermelden dat dat maar voor de helft van je inkomen geldt en dat we over de andere helft 0% betalen, maar dat zijn maar details...

Derpjan | 19-09-13 | 14:57

PPS:
Ik zie dat ik wat foutjes maakte in de vragen:
1)Hoeveel euro houdt je nu over na het betalen van huur en het ontvangen van huurkorting?
2)Hoeveel hield je over toen je 100 euro verdiende (hint: De belasting is 32 euro; dat zei je net al).
3)Hoeveel euro extra heeft het je dus opgeleverd om 100 euro bruto extra te verdienen?

WestAndSmithson | 19-09-13 | 14:53

PS:
Zelfs als je het er niet mee eens bent, dít is waar dat 49% getal vandaan komt. Het betekent dat als je ouders de extra 100 met 49% zouden belasten en je huurkorting ongemoeid zou laten het exact op hetzelfde neer zou komen.

WestAndSmithson | 19-09-13 | 14:48

@Derpjan
Ah, ok.
Hier is hoe Omtzigt aan die getallen komt. Laten we daarvoor je voorbeeld even vertalen naar wat de overheid nu wil doen. Je broer laten we even buiten beschouwing.
.
Laten we zeggen dat je 100 euro per week verdient en 42% huur betaalt. Bovendien krijg je 10 euro huurkorting. Echter, je ouders vinden dat als je meer dan 100 euro verdient dat je voor iedere extra euro 7 cent minder huurkorting krijgt. Je besluit toch extra te gaan werken en verdient 200 euro.
1)Hoeveel euro houdt je nu over na het betalen van huur en het ontvangen van huurkorting?
2)Hoeveel hield je over toen je 100 euro verdiende (hint: het is 32 euro; dat zei je net al).
2)Hoeveel euro extra heeft het je dus opgeleverd om 100 euro bruto extra te verdienen?

WestAndSmithson | 19-09-13 | 14:43

@WestAndSmithson

Voor de zoveelste keer: JOUW berekeningen kloppen wel, maar de van Omtzigt niet en het model dat je gebruikt dekt de werkelijkheid niet.

Ik zal de werkelijkheid vertalen naar jouw model met het zakgeld:

Situatie A: je verdient 100 euro per week en woont bij je ouders, je ouders laten je officieel 42% huur betalen, dus 42 euro per week, maar ze hebben ook een regel dat je een huurkorting van 10 euro krijgt, je betaald dus maar 32 euro per week. Je hebt daarnaast een oudere broer die ook nog thuiswoont en 200 euro per week verdient, je ouders laten hem ook 42% van 200 euro huur betalen en geven hem geen huurkorting, hij betaalt dus 84 euro huur per week.

Situatie B: je ouders zitten wat krap bij kas en besluiten jouw huurkorting te verlagen naar 8 euro. Nu betaal je 34 euro huur per week (als je helemaal geen korting meer kreeg zou je 42 euro per week betalen). Voor je oudere broer blijft alles bij het oude.

Het kabinet gaat in feite van situatie A naar B en dan betaal jij dus 2 euro meer per week: je effectieve huur gaat naar 34 euro per week, oftewel 34% van je inkomen, maar volgens Pieter Omtzigt betaal je dan ineens 49 euro en hij beweert ook nog eens dat jij een hoger percentage zult betalen dan je oudere broer. Omtzigt heeft zowel het concept van de korting verkeerd begrepen als rekenfouten gemaakt met de bedragen.

Derpjan | 19-09-13 | 14:27

Nogmaals (en lees aub even aandachtig door).
.
Situatie 1:
Je krijgt zakgeld van 50 euro. Echter je besluit 60 euro te verdienen met werken. Als reactie hierop besluiten je ouders je geen zakgeld meer te geven. Je houd feitelijk dus maar 10 euro aan je baan over.
.
Situatie 2:
Je krijgt zakgeld van 50 euro. Echter, je besluit 60 euro te verdienen met werken. Je ouders besluiten hierop het geld dat je verdient met werken te belasten met 83.333%. Zij krijgen dus 50 euro en jij houdt er 10 over. Tezamen met je zakgeld heb je 60 euro.
.
Deze twee situaties zijn exact gelijk. Er zijn echter twee verschillende manieren om ernaar te kijken. Eén is minder zakgeld, de andere is belasting.
.
De betekenis van EFFECTIEVE BELASTINGDRUK is simpelweg dat je alles uitdrukt in termen van belastingen. Ook als je minder zakgeld krijgt omdat je werkt vertaal je dat naar belastingen. Dat maakt het makkelijker om dingen te vergelijken. Waar Pieter Omtzigt het over heeft is simpelweg een vertaling van de maatregelen van de heffingskortingen naar belastingdruk.

WestAndSmithson | 19-09-13 | 14:25

Zure Sigaar | 19-09-13 | 11:14 |

Doei, en succes

Parelmoer | 19-09-13 | 14:21

@Derpjan
Het gaat hier om het EFFECTIEVE belastingtarief. Dat betekent dat als je de heffingskortingen ongemoeid zou laten en de inkomstenbelasting zou verhogen naar 49% en 59% (voor exacte details, zie de tabel in de berekeningen op de cda website) dit op EXACT hetzelfde zou neerkomen.
Vergelijkbaar, als je 50 euro zakgeld misloopt omdat je 60 euro met werken verdient is dit exact hetzelfde als dat je 60 euro verdient en 50 euro krijgt maar 83.333% belasting moet betalen over alles boven de 50 euro.

WestAndSmithson | 19-09-13 | 14:17

@Qippie
Lees aub even het voorbeeld dat ik aan Derpjan gaf. Het dekt redelijk de lading. Verder, ik weet niet wat uw opleidingsniveau of specialisatie zijn, maar als een econometrist en een wiskundige je vertellen dat het op deze manier werkt en je zit zelf NIET in een vergelijkbare richting werkt, overweeg dan aub de mogelijkheid dat je er minder vanaf weet.

WestAndSmithson | 19-09-13 | 14:13

@WestAndSmithson

Je aannames kloppen niet. De kortingen zijn toch echt kortingen op het officiele tarief.

Minder korting op iets krijgen is niet hetzelfde als meer dan de hoofdprijs betalen, het betekent gewoon dat je vanonder de hoofdprijs dichter nadert, maar je kunt niet over die hoofdprijs heen tenzij je een negatieve korting hebt. Je betaalt wel meer maar het wordt nooit hoger dan de hoofdprijs. In dit geval is de hoofdprijs het officiele belastingtarief en betaal je effectief een paar honderd euro meer belasting, maar het percentage dat je betaalt blijft onder dat van de officiele tarieven. Je zult dus niet 49% of 59% betalen en de hoogste inkomens blijven nog steeds een hoger percentage betalen dan de rest (behalve degenen die hun inkomen uit dividend en de verkoop van aandelen halen).

Derpjan | 19-09-13 | 14:10

@Derpjan
Vervolg:
Ok, je snapt dat je er feitelijk door te werken maar 10 euro op vooruit gaat? En dat je eigenlijk net zo goed niet kan werken?
.
Dit is hoe heffingsaftrek werkt:
Algemene heffingsaftrek en arbeidsaftrek zijn feitelijk een soort van "zakgeld" van de overheid. Het "zakgeld" dat je krijgt gaat nu afhangen van je bruto inkomsten. Dus iedere keer dat je 1000 euro extra verdient krijg je 70 euro minder "zakgeld". Dus: Eerst betaal je 52% belasting over deze 1000 euro. Maar bovendien krijg je ook nog 70 euro minder "zakgeld". Dat komt erop neer dat je van die 1000 euro effectief maar 410 overhoudt.

WestAndSmithson | 19-09-13 | 14:08

@Qippie
Ik kan u alleen nog maar een keer verzoeken om het voorbeeld onder de link te bekijken. Het wordt anders een wellus nietus spelletje over wie de heffingskorting snapt. Ik verzeker u, het is een absolute aftrek, bepaald door je bruto inkomen, die niets te maken heeft met het belastingtarief.

WestAndSmithson | 19-09-13 | 13:56

@Derpjan
Lees aub nog even mijn rekenvoorbeeld. Als een toename in je bruto salaris zorgt voor minder aftrek dan is dat gewoon een extra belasting. Bijvoorbeeld: Je krijgt zakgeld van 50 euro per maand. Je gaat werken en verdient 60 euro per maand. Je ouders vinden echter dat je met deze inkomsten minder zakgeld hoort te krijgen en geven je geen zakgeld meer. Wat levert werken je dan op? 60 euro of 10 euro?

WestAndSmithson | 19-09-13 | 13:52

WestAndSmithson | 19-09-13 | 13:47 | + 0
Ja, over die 70 euro wordt 0% belasting geheven... maar in de nieuwe situatie doe je alsof er 100% wordt geheven, maar de heffingskorting komt uit de 42% schijf, dus dan wordt er ipv 0 over de 70 euro 42% over de 70 euro geheven.
.
Jij bent degene die de heffingskorting niet snapt.

Qippie | 19-09-13 | 13:48

@Qippie

Pieter Omtzigt heeft zowel een fout in zijn berekening gemaakt als totaal verkeerde aannames gedaan over wat belastingkortingen precies inhouden, en zo ingewikkeld is het allemaal echt niet. Het is een beetje verontrustend dat ik, een student (en ik studeer geen economie, econometrie of fiscaal recht) en een aantal andere gewone burgers op GeenStijl er meer van snappen dan een kamerlid met 3 jaar ervaring dat zich specialiseert in belastingen en pensioenen. Ook niet fijn om te weten dat de Nederlandse media het verhaal klakkeloos overnemen.

Derpjan | 19-09-13 | 13:47

@Qippie
We komen in ieder geval een stukje dichter bij elkaar, want u lijkt eindelijk te erkennen dat de effectieve belastingdruk toeneemt door deze maatregel. Verder lijkt u niet te snappen hoe de algemene heffingskorting werkt. Zie hier voor een voorbeeld:
www.beeldrijk.org/cat/Fiscaliteiten/Aa...
Lees onder "Een voorbeeld".
De heffingskortingen zijn absolute bedragen waarover geen belasting verschuldigd is. Dus van die 70 euro wordt 0% belasting geheven. En het kost je dus simpelweg 70 euro voor elke 1000 euro extra.

WestAndSmithson | 19-09-13 | 13:47

WestAndSmithson | 19-09-13 | 13:29 | + -1
Als toevoeging zal ik je voorrekenen.
Iemand verdient 20.000 euro. Met 2001 euro heffingskorting betaalt hij 17999 * 42% aan belasting = 7560 euro belasting. Gaat hij in de huidige situatie 1000 euro meer verdienen, dus 21000, betaalt hij 18999 * 42% belasting = 1979,38 euro belasting. In de nieuwe situatie gaat door die 1000 euro meer de heffingskorting omlaag met 20 euro, dus betaalt hij 42% over 19019, ipv 18999. Dat is 7987,98 euro. Dat is 8,40 per jaar meer dan voorheen. Zijn totale belastingtarief is niet de 44% die Omtzigt voorrekent over die 1000 euro, hij betaalt gewoon 42% = 420 euro plus nog 8,40 uit de heffingskorting. Dus de marginale belasting over de verhoging van 1000 euro is een whopping 42,84%

Qippie | 19-09-13 | 13:44

@WestAndSmithson

Je betaalde nooit die volle 52%! De kortingen waren kortingen op dit tarief, je gaat dus bv. van 51% effectief naar 51,5% effectief, maar nooit hoger dan 52% en zelfs al werkte het niet zo (wat zou betekenen dat het kortingen op een soort spookbelasting zouden zijn) en geloof mij (en de andere mensen hier die hetzelfde doorhebben), dat het wel zo werkt, dan nog kloppen de bedragen waar Omtzigt op uitkomt van geen kant: zijn eigen tabellen geven aan dat de korting met honderden euro's wordt verlaagd en dan concludeert hij dat dat 7 procentpunten scheelt voor iemand die bv. 80.000 euro per jaar verdient, dat slaat echt nergens op.

Derpjan | 19-09-13 | 13:43

WestAndSmithson | 19-09-13 | 13:29 | + 0
Dan mag jij je bul gaan inleveren, want je korting (die niet belast wordt) gaat met 70 euro omlaag. Dus van die 70 euro wordt WEL 42% belasting geheven, en dus kost het je 29,40. Die 1000 extra hebben je dus 450,60 extra opgeleverd. Helaas, U bent uw titel als wiskundige niet waard.

Qippie | 19-09-13 | 13:36

@Derpjan
Ik ben wiskundige, dus ben het niveau van de basisschool wel ontstegen. Ik verzeker je, het effectieve tarief met 52% inkomstenbelasting met daarbovenop een "boete" in de vorm van teruglopende arbeidskorting en heffingskorting komt boven een effectieve belastingdruk van 52%.
Voorbeeld:
Je verdient 40.000 netto.
Je krijgt een extra 1000 bruto.
Hiervan gaat 520 naar inkomstenbelasting.
Bovendien loop je door je hogere brutoloon 70 euro kortingen mis.
Gevolg: Je hebt nu 40.410 netto.
De 1000 extra heeft je 410 euro extra opgeleverd.
Of dit door de heffingskortingen komt of door de inkomstenbelasting of door een combinatie is niet relevant.
Ik waardeer je pogingen om kritisch te denken, maar overweeg aub de mogelijkheid dat je ongelijk hebt.

WestAndSmithson | 19-09-13 | 13:29

WestAndSmithson | 19-09-13 | 10:45 | + -2
Nee, want die 59% klopt dus niet. Die 59% loopt steeds dichter naar de 52%. Pieter Omtzigt heeft een fout in zijn rekenmethode gemaakt.

Qippie | 19-09-13 | 13:19

@WestAndSmithson

Nee, dat van die 410 euro klopt dus niet. Over inkomen dat je binnen het tarief van 52% verdient betaal je nu bv. 51% (52% min de kortingen) en dat wordt straks bv. 51,5% (52% min lagere kortingen). Je kunt niet boven de officiele percentages uitkomen door kortingen te verlagen, dat is basischool wiskunde.

Derpjan | 19-09-13 | 13:17

Hulde aan die paar mensen hier die doorhebben dat Pieter Omtzigt een elementaire fout heeft gemaakt: kortingen zijn kortingen op de belastingtarieven, je kunt dus nooit meer betalen dan het officiele tarief, zelfs met 0 korting. En ja, dat laat maar weer eens het belabberde niveau van onze vaderlandse "journalistiek" zien, lekker jezelf "kritisch" noemen maar ondertussen wel onzin publiceren op GeenStijl, nu.nl en Elsevier.

Derpjan | 19-09-13 | 13:12

@Continuum
Link?

WestAndSmithson | 19-09-13 | 12:59

Oef, het blijft gelukkig 52%. scheelt toch in deze moeilijke tijd!

Continuum | 19-09-13 | 12:43

@Big Bear Hunk
Dat is exact waar het op neerkomt.
Als je 1000 euro bruto extra krijgt komt dat neer op 410 euro netto extra.
Het onderliggende proces dat daartoe leidt is irrelevant.

WestAndSmithson | 19-09-13 | 12:19

@Zure Sigaar

Vrees dat je gelijk hebt.

Geert roept zeker hard genoeg dat dingen anders moeten, maar het is lang en lang niet structureel en concreet genoeg voor wat er nodig is.

Een kleinere overheid en samen met o.a. Duitsland uit de Euro stappen is de enige optie. Dan kunnen we intern het overheidsbudget op orde krijgen en dan kunnen de zuidelijke landen sneller hun schuld laten dalen door d(i)e zuidelijke Euro in waarde te laten dalen t.o.v. van wat we hier gaan doen.

Onder de zuidelijke landen rekening ik Griekenland, Portugal, Spanje. Italie en Frankrijk zijn ook al voorbij het keerpunt. Nederland kan het nog redden, maar we hangen al aan onze vingers aan de rand van de afgrond.

Ethan2k | 19-09-13 | 12:11

Wat een bullshit van Rossum; de tarieven blijven zoals ze zijn maar je mag er minder korting vanaf trekken. Dat is inderdaad een belastingverhoging maar om dat te omschrijven als een verhoging van het tarief naar 59% is pure demagogie.

Big Bear Hunk | 19-09-13 | 12:04

Het meest storende vind ik dat de VVD hoegenaamd geen verkiezingsbelofte nakomt en dat de PvdA de achterban bijna perfect weet te bedienen met verregaande nivellerende maatregelen. Een stem op de VVD was helaas indirect een stem op de PvdA.

M_Bulu | 19-09-13 | 12:03

Ethan2k | 19-09-13 | 11:40 |
*
Leuk geprobeerd maar 99% van het volk heeft geen idee wat het libertarisme inhoudt.
Kort gezegd komt het neer op het zelf maken van keuzes, de handen uit de mouwen en eigen verantwoordelijkheid.
Veel reaguurders hier denken dat dat neerkomt op zo hard mogelijk schreeuwen dat alles anders moet en dat Geert dat moet gaan doen.
De LP heeft nog veel werk te doen.

Zure Sigaar | 19-09-13 | 11:56

Volgens mij willen ze gewoon bewust dit land economisch om zeep helpen zodat we mooi en volledig kunnen opgaan in de 5-jarenplannen van Brussel..

Echt, genoeg is genoeg. Het wordt nu gewoon of emigreren of gewoon hopen/zorgen dat de LP keihard gaat winnen zodat het concept van vrijheid en eigen verantwoordelijkheid in combinatie met een correct, kloppend huishoudboekje weer eens de norm gaat worden in dit land.

Ethan2k | 19-09-13 | 11:40

Mensen, mensen, jullie zien het helemaal verkeerd.
Dit zijn bezuinigingen, geen lastenverzwaringen. Waarom vraagt u? Heel simpel, vanuit het perspectief van de overheid, moet er in principe 100% belasting zijn. Wat wij niet aan belasting betalen, ziet de overheid als gift aan de burger vanuit de overheid. Dus als de overheid bezuinigt, dan bezuinigen ze op de gift die ze geven; het netto loon dat jij overhoudt. Het klinkt lullig, maar zo denken ze in Den Haag echt!
Tevens, vind ik dat jullie niet zo moeten zeuren. Men heeft nog zo gewaarschuwd dat VVD en PvdA linea recta met z'n tweeën in bed gingen duiken na de verkiezingen. Dus als je VVD of PvdA hebt gestemd, moet je toch echt jezelf de schuld geven van deze ellende. Ook Greet zei het al voor de verkiezingen, een stem op Rutte is een stem op Samsom.

Old_Spice | 19-09-13 | 11:39

Als onrecht recht wordt is het tijd voor revolutie!

dutchdj | 19-09-13 | 11:15

Parelmoer | 19-09-13 | 10:24 |
*
Nou doei dan maar. Blijf vooral ver weg en stuur geen kaartje. Ongenuanceerde hufters hebben we al genoeg in dit land.

Zure Sigaar | 19-09-13 | 11:14

De Haagse bende heeft weer een nieuw begrip voor het beroven van haar burgers geïntroduceerd : Participeren. Het is echter al zou oud als de geschreven geschiedenis der mensheid genaamd : Overleven. Maar ja als rotte Rutte het de koning laat zeggen ,past "participeren" beter bij de dames en heren op het binnenhof.Die hebben immers de minste problemen met overleven.De rest staat op het punt hen de rug toe te keren.Ook de laffe defensie-hotemetoten die de veiligheid verkopen aan de buitenlanden.. De kost gaat voor de baat uit hé ? (4 miljard aan US-straaljagers)

Dolphi | 19-09-13 | 11:08

@Qippie
@Marral
Het enige dat telt is dat bij een marginale belastingdruk van 59% je netto inkomen bij iedere 1000 euro die je bruto ontvangt slechts met €410 stijgt. Het onderliggende proces dat daar aan ten grondslag ligt is irrelevant. Het CDA heeft gelijk.

WestAndSmithson | 19-09-13 | 10:45

Rutte vuile hond en klootzak!!! Nu ga ik mijn plannen doorzetten, voor 2017 ben ik weg!

Parelmoer | 19-09-13 | 10:24

@Marral
Behalve dat de percentages worden verhoogd en je in 2017 dus aan de 59% zit (zonder kortingen) voor een gedeelte van je salaris. 59%!¡

S.Boon | 19-09-13 | 10:11

Marral | 19-09-13 | 08:58 | + -1
Typisch hè? Mensen geven minnen voor het aanwijzen van hoe het ècht zit. Blijkbaar is een onwaar angstbeeld (en de bijpassende wilde verontwaardiging) populairder dan de feiten.

Qippie | 19-09-13 | 09:58

Natuurlijk zijn er kortingen, maar een belastingpercentage op ARBEID van 59% is gewoon absurd. Dat terwijl inkomsten uit bijvoorbeeld dividenden veel minder belast worden en daar besteed je niet 40 uur per week aan.
Het probleem is gewoon dat ons hele systeem is ingesteld op het rijker maken van de mensen die toch al geld hebben. Geen één van de huidige partijen gaat daar verandering in brengen, ook de SP niet, die gaat alleen je inkomsten uit arbeid nog meer belasten.

S.Boon | 19-09-13 | 09:47

Wat een kontverhaal. De heffingsKORTING is een korting. Als je die KORTING niet meer krijgt, betaal je dus de volle mep. Dat is dus 42% en 52%. Nooit meer.

Marral | 19-09-13 | 08:58

Pieter Omtzigt doet net alsof je 45% belasting gaat betalen. Maar je betaalt gewoon 42% over je loon, minus de heffingskorting. Dus over je totale loon betaal je nog altijd minder dan 42%, door de aanpassing wordt het niet opgetrokken naar 45%, maar gewoon dichter bij de 42%. Het is pure populistische symboolpolitiek van de CDA'er om dit op deze manier te presenteren en nog feitelijk onjuist ook.
.
Als je 20.000 euro verdient betaal je met de 2001 euro korting de-facto 36% belasting. Ga je 100 euro meer verdienen in de huidige situatie betaal je nog steeds totaal 36% belasting. In de nieuwe situatie gaat er 2 euro van je heffingskorting af, dus trek je nog maar 1999 af voordat de belasting wordt geheven. Kom je nog steeds op de-facto 36% uit, want dan stijgt je feitelijke belasting naar 36,02%, ipv de 36,01% in de huidige situatie.
.
Maarja, CDA hè? Die zijn nooit zo goed met de realiteit, zit hem in de C van hun afkorting.

Qippie | 19-09-13 | 08:52

Belastingverhoging, wat een briljant bezuinigingsplan weer! Toch maar eens serieus gaan uitzoeken hoe dat nu in zijn werk gaat, dat emigreren.

panadol | 19-09-13 | 08:45

Ah, dus in plaats van mn werknemers een verdiende loonsverhoging te geven kan ik ze eigenlijk beter adviseren om zwart bij te gaan klussen? Prima hoor! Doen we dat toch gewoon. Incompetentie ten top dit weer, maar hee what else is new

AsEl | 19-09-13 | 08:43

Verder vraag ik me af of verhoging van de gemeentelijke belastingen ook meetelt in het percentage verhoging. Want dan zal het plaatje nog ongunstiger zijn.
Rutte en Samsom, de grootste graaiers aller tijden. Stelletje aso glibbers.
Nivelleermarionet | 19-09-13 | 08:14 | + 0
.
Nee, die komen er nog bovenop. Net als de verhoging van andere vaste lasten, zoals energie, huur en zorg.

Hans Hillen | 19-09-13 | 08:33

Nivelleermarionet

Als ik de blog van Omtzigt lees, lijkt de gemeentelijke heffing niet in de vergelijking opgenomen.

Mooie quote van Omtzigt halverwege de blog over Cuba trouwens.

Anijsblokje | 19-09-13 | 08:31

De laatste tijd komen er steeds meer "grapjes" die onrust en verwarring zaaien. Bejaardekoepel, nu dit weer. Als het waar is dan kan ik alleen maar hopen dat de Eerste Kamer er dwars voor gaat liggen. En als het even kan, ook die lafbekken van de Tweede Kamer.
Verder vraag ik me af of verhoging van de gemeentelijke belastingen ook meetelt in het percentage verhoging. Want dan zal het plaatje nog ongunstiger zijn.
Rutte en Samsom, de grootste graaiers aller tijden. Stelletje aso glibbers.

Nivelleermarionet | 19-09-13 | 08:14

Een progressieve schaal tot de middeninkomens om daarna weer af te nemen?
Dat moet een mondiaal unicum zijn.
Geen flauw idee met welk politiek uitgangspunt je dat zou kunnen verklaren.

Anijsblokje | 19-09-13 | 08:03

Ik dacht dat de term econometrist uit de welbekende GSDuim was gezogen. Blijkt dit 'echt' een 'beroep' te zijn. Economie en statistiek combineren om zo cijfertjes te genereren. Dit MOET wel het triestste Betavak ooit zijn!

Lemau | 19-09-13 | 07:42

@Koninging Beatricks | 19-09-13 | 07:07

En ook de televaag natuurlijk, als huisblad van Mark Rutte.

Koninging Beatricks | 19-09-13 | 07:11

@mazarax | 19-09-13 | 05:21

Goed onderbouwd Mark!

Koninging Beatricks | 19-09-13 | 07:08

Ik ben al benieuw hoe de NOS de demonstratie Zaterdag in de doofpot gaat stoppen.

Koninging Beatricks | 19-09-13 | 07:07

CDA is al begonnen met gedraai naar VVD toe: www.telegraaf.nl/binnenland/21902725/_... - Onthoud dit goed in je uw hoofd. Dat een CDA'er dit naar buiten heeft gebracht, wilt niet zeggen dat CDA opeens deugt.. Ik denk juist dat CDA zichzelf nekt door met VVD mee te doen.

PVV-Dutch | 19-09-13 | 06:13

Redactie: OPLETTEN. het hele verhaal is pure nonsense.

mazarax | 19-09-13 | 05:21

@Derpjan | 19-09-13 | 04:00 | + 0
Kijk Derpjan, dat zou nou een mooie ombuiging en bezuiniging zijn: ingrijpen in de zorg. De kosten zijn volledig uit de hand gelopen. En dat vind ik zo frustrerend: dat er niet wordt gekeken naar bezuinigingen/ombuigingen in inderdaad bijvoorbeeld de zorg. Maar dat er telkens wordt gekozen wordt voor lastenverzwaringen om de almaar stijgende kosten te kunnen betalen. Ik weet niet zo veel van de zorg en begrijp ook niet waarom de kosten zo enorm zijn gestegen sinds de semi-privatisering. Maar dat er iets moet veranderen, is voor mij helder. Ombuigen is echter heel moeilijk, want er zijn heel veel facetten die aangepakt moeten worden. En dan is inderdaad lastenverzwaren makkelijker.

Hans Hillen | 19-09-13 | 04:27

@Hans Hillen

Alles bij elkaar kostte de zorg 93 miljard in 2012:

www.gezondheidszorgbalans.nl/kosten/zo...

De zorgkosten zijn sinds de jaren 90 explosief gestegen en het kennen van de echte cijfers helpt wel degelijk een en ander in perspectief te plaatsen. Dat is niet krommer dan (zoals Wilders en de SP) bij alles roepen dat het geld ook naar de zorg had gekund, met die redenering kun je defensie opdoeken, de wegen niet meer onderhouden, geen cent meer in het onderwijs steken etc... net zolang tot de zorg 100% van het BNP opslokt en er geen kwaliteit van leven meer over is voor de mensen wiens leven wordt gered door de zorg. Mensen vergeten ook vaak dat het allemaal om keuzes gaat: het is niet zo dat het verzorgen van een bejaarde nou zoveel duurder is geworden, het is wel zo dat "we" ervoor hebben gekozen om sommige vormen van zorg te versoberen in ruil voor bv. een veel hogere overlevingskans bij kanker of sterk verbeterde aidsremmers. We hebben wel degelijk iets terug gekregen voor die hoge zorgbudgetten maar het budget kan niet eeuwig sneller blijven groeien dan de economie en er zijn ook andere dingen die belangrijk zijn.

Derpjan | 19-09-13 | 04:00

Als ik het zou ik ook PVV stemmen, maar ik ga niet mijn vingerafdrukken afstaan voor de benodigde ID-kaart. Is al drie jaar verlopen maar ik hem nooit nodig gehad vanwege vlotte babbel.

Bokito ergo sum | 19-09-13 | 03:49

@Hans Hillen

Ja, inderdaad, moest 1,3% zijn voor bruto, je hebt gelijk, maar daar staat vast weer een rits aan maatregelen tegenover en het is bij lange na niet de 7 procentpunten waar Omtzigt het over heeft

Derpjan | 19-09-13 | 03:48

@Hans Hillen

Ja, inderdaad, moest 1,3% zijn voor bruto, je hebt gelijk, maar daar staat vast weer een rits aan maatregelen tegenover en het is bij lange na niet de 7 procentpunten waar Omtzigt het over heeft.

Derpjan | 19-09-13 | 03:46

-weggejorist-

Hans Hillen | 19-09-13 | 03:46

@Hans Hillen

Ja, inderdaad, moest 1,3% zijn voor bruto, je hebt gelijk, maar daar staat vast weer een rits aan maatregelen tegenover en het is bij lange na niet de 7 procentpunten waar Omtzigt het over heeft.

Derpjan | 19-09-13 | 03:45

-weggejorist-

Hans Hillen | 19-09-13 | 03:44

@Hans Hillen

Ja, inderdaad, moest 1,3% zijn voor bruto, je hebt gelijk, maar daar staat vast weer een rits aan maatregelen tegenover en het is bij lange na niet de 7 procentpunten waar Omtzigt het over heeft.

Derpjan | 19-09-13 | 03:43

@Hans Hillen

Ja, inderdaad, moest 1,3% zijn voor bruto, je hebt gelijk, maar daar staat vast weer een rits aan maatregelen tegenover en het is bij lange na niet de 7 procentpunten waar Omtzigt het over heeft.

Derpjan | 19-09-13 | 03:43

-weggejorist-

Hans Hillen | 19-09-13 | 03:42

-weggejorist-

Hans Hillen | 19-09-13 | 03:42

-weggejorist-

Hans Hillen | 19-09-13 | 03:42

-weggejorist-

Hans Hillen | 19-09-13 | 03:42

-weggejorist-

Hans Hillen | 19-09-13 | 03:41

-weggejorist-

Hans Hillen | 19-09-13 | 03:40

@Hans Hillen

Ja, inderdaad, moest 1,3% zijn voor bruto, je hebt gelijk, maar daar staat vast weer een rits aan maatregelen tegenover en het is bij lange na niet de 7 procentpunten waar Omtzigt het over heeft.

Derpjan | 19-09-13 | 03:40

@Derpjan | 19-09-13 | 03:20 | + 0
Even een kort antwoord: de 55.000 is bruto, de 700 euro waar ik het over heb is netto. Bij een inkomen van 55.000 euro bruto ontvang je per maand ca. 2.650 euro netto. Een inkomensachteruitgang van 60 euro netto per maand is dan 2,2%. Voortaan iets beter rekenen, Derpjan.

Hans Hillen | 19-09-13 | 03:35

Belastingen in Ned. zijn echt totaal absurd. Problemen zullen op langere termijn alleen maar toenemen, want there is no way dat Ned zal kunnen concurreren met zulke tarieven en die totaal uit de hand gelopen burocratie en regelzucht. Mensen, geniet ervan en stem vooral PvdA, dan krijg je gratis geld.

De Aarsonaut | 19-09-13 | 03:34

De afbouw van de algemene heffingskorting wordt wel (deels) gecompenseerd door de verhoging van de arbeidskorting. Het omslagpunt ligt ongeveer bij een inkomen van 58.000 euro bruto: dan kom je als je de korting op de algemene heffingskorting en de verhoging van de arbeidskorting tegen elkaar wegstreept uit op 0. Iedereen die minder verdient van 58.000 bruto per jaar gaat er een beetje op vooruit. Bij een inkomen van 40.000 bruto ga je er in 2015 300 euro netto op vooruit per jaar.
.
Het is ook niet zo dat hoge inkomens niets inleveren. Voor hen wordt de algemene heffingskorting en de arbeidskorting helemaal afgebouwd. Mensen met een inkomen boven de 100.000 euro gaan er vanaf 2016 tussen de 2.300 en 2.400 euro netto op achteruit per jaar. Dat zijn toch forse bedragen, vind ik. Mensen met een minimuminkomen gaan er daarentegen op vooruit. Mensen met een bijstandsuitkering ontvangen ca. 260 euro netto meer per jaar in 2016. Werkenden met een minimuminkomen gaan er ca. 1.100 euro netto op vooruit per jaar vanaf 2016.

Hans Hillen | 19-09-13 | 03:31

@Hans Hillen

700 euro minder op 55.000 euro is 0,13% minder. Of het in combinatie met andere dingen op meer dan 0,7% uitkomt weet ik niet en dat zal per geval verschillen, maar de verlaging van de kortingen levert in ieder geval op zichzelf geen koopkrachtverlies van meer dan 0,7% op. Trouwens, nu we het er toch over hebben kun je al duidelijk zien dat Omtzigt fouten heeft gemaakt want die 700 euro extra betekent duidelijk niet een belastingverhoging van 42% naar 49%.

Derpjan | 19-09-13 | 03:20

Fractieleiders Elco Brinkman (CDA), Roger van Boxtel (D66) en Tof Thissen (GroenLinks) gaven aan constructief te willen samenwerken, maar dan moet het kabinet wel openstaan voor alternatieven en aanpassingen. „Dat is niet ons probleem, maar vraagt wel stuurmanskunst van Rutte en de zijnen”, aldus Van Boxtel.

dus we worden weer genaaid , wat zal men de boeven beloofd hebben?
een plaatsje op het pluche ?
voor niks gaat de zon op bij deze roversbende onder leiding van D66 zal dit waardeloze kabinet de rit kunnen uit zitten je geloof het toch niet.
Het CDA zo zwaar gestraft is de strafbank nu al zat en ruikt ook weer macht.
groen links met een halve zetel denk ook ons te naaien met de zweetpoten geiten sokken show.
heeft tot 2.30 een zeer zware discussie gehad met enkele PvdA sluip moordenaars .
Ik heb in al die uren nog niet eenmaal gehoord we gaan voor de burger wat een plemp zooitje .
zo en nu de kooi opzoeken en hopen dat ik geen nachthengst krijgt over D66 en zijn kornuiten

witchmaster | 19-09-13 | 03:14

@Hans Hillen

De voorbeelden die jij noemt betekenen geen lastenverzwaring voor de Nederlandse burger, maar wel degelijk voor iemand ergens anders op de wereld. Het kan natuurlijk dat je als Nederlandse burger zegt dat dat je niets kan schelen en dat is je goed recht, maar dan nog zijn dit allemaal zeer kleine kostenposten vergeleken met het Nederlandse BNP, de totale begroting, de scoiale zekerheid of de zorg (de zorg in Nederland kost meer dan 90 miljard per jaar, het grootste gedeelte daarvan komt uit belastingen, niet de zorgpremie of het eigen risico, vergelijk dat maar eens met 4,5 miljard euro voor de JSF uitgesmeerd over 30 jaar).

Derpjan | 19-09-13 | 03:13

Ik werk zelf als fiscalist. Ik vroeg vandaag of mijn collega's het belastingplan 2014 al gelezen hadden: sommigen, een stukje. Of ze dan de plannen rond de afbouw van de algemene heffingskorting en de arbeidskorting gelezen hadden? Sommigen hadden inderdaad iets daarvan meegekregen, maar écht niemand (écht niemand) had het begrepen. En dat zijn dan fiscalisten. Omdat ik mij werkelijk dooderger aan dit kabinet, was ik extra gemotiveerd om het belastingplan wél door te nemen en de berekeningen wél te maken. Toen ik mijn collega's de consequenties van de kortingen voorrekende, schrok iedereen zich kapot. Want het gaat om forse bedragen voor de middeninkomens. Die leveren bij een inkomen van 55.000 euro bruto 700 euro netto in per jaar. Dat is bijna 60 euro netto per maand. Dat is toch wel even meer dan dit 0,5% koopkrachtverlies waar het NIBUD en de regering het over heeft. Bij een inkomen van 4.000 euro bruto per maand, lever je 2,2% in. Maar als zelfs de meeste fiscalisten het niet snappen cq. nog niet gezien hebben, wat kan je dan van de gemiddelde burger verwachten. Dat heeft het kabinet dat 'slim' gedaan.
.
Wat ik super irritant vind, is het verschil tussen één- en tweeverdieners. Twee mensen die samen 55.000 euro verdienen (één van 30.000 en één van 25.000) ontvangen aan algemene heffingskorting in 2014 1.900 + 2.000 dus 3.900 euro belastingkorting. Verdien je in je eentje 55.000 euro bruto dan ontvang je aan heffingskorting 1.400 euro. Een verschil van 2.500 euro netto oftewel een netto maandsalaris bij dit inkomen. Ik heb nooit begrepen waarom een huishouden waar twee mensen werken veel meer netto overhoudt dan een huishouden waar één persoon werkt, terwijl het bruto-inkomen van beide huishoudens gelijk is. Is er iemand die dat begrijpt? Dit verschil loopt overigens nog verder op in de jaren na 2015.

Hans Hillen | 19-09-13 | 03:13

@Derpjan | 19-09-13 | 02:32 | + 1
Je hebt helaas ongelijk. Niet iedere bezuiniging is een lastenverzwaring. Een bezuiniging betekent: ombuigen. Een bezuiniging zou bijvoorbeeld zijn: de JSF niet aanschaffen, minder geld naar de EU, minder geld naar ontwikkelingssamenwerking etc. Lastenverzwaren is veel makkelijker, je gooit gewoon een plusje bovenop de belasting.

Hans Hillen | 19-09-13 | 02:56

Voor Wilders stemmen wordt trouwens wel steeds aantrekkelijker!!!

Emjee | 19-09-13 | 02:46

Dit is erg. Gewoon ook het grootste deel van de bevolking pakken die ook echt werkt voor zijn geld! Betalen en maar betalen voor de mensen die lekker thuis zitten. Uitkeringen sturen naar niet Nederlanders in het buitenland. Betalen voor andere landen die geen hol uitvoeren en hun financieel beleid niet voor elkaar hebben. De overheid die niet met geld overweg kan en zo kan ik nog wel even doorgaan. Met andere woorden we worden weer keihard genaaid in een tijdsbestek van 3 jaar.

Emjee | 19-09-13 | 02:44

witchmaster | 18-09-13 | 19:30 |
*
Minimaal 15 taal- stijl-, spellings- en interpunctiefouten in een plempsel van 78 woorden en dan heb ik voor het gemak de nagelaten hoofdletters nog niet eens meegeteld.
Tel daarbij op de 150+ kudos en dan krijgen we een redelijk beeld van het niveau van Geerts' getrouwen. Daar kunnen we met een gerust hart de toekomst van ons land aan overlaten.

Zure Sigaar | 19-09-13 | 02:37

P.S. Al dat gezeik over zoveel procent lastenverzwaring slaat nergens op: iedere bezuiniging is (iig. op de korte termijn) voor 100% een lastenverzwaring. Je kunt het alleen een beetje heen en weer schuiven tussen groepen. Als je de overheid inkrimpt komt de lastenverzwaring terecht bij de groep ambtenaren die wordt ontslagen, als je de belasting verhoogt komt het bij iedereen terecht, als je minder buitenlands materieel aankoopt komt het terecht bij werknemers in het buitenland, als je "natuurlijk afvloeit" blijven jongeren (de potentiele werknemers die je niet aanneemt) hangen in de bijstand of een crappy uitzendbaantje, geef je minder uit aan zorg en onderwijs dan moeten mensen daar meer voor betalen of krijgen ze minder (goed) onderwijs of zorg. Het is misleidend om te doen alsof een maatregel maar voor 60% een lastenverzwaring is.

Wat Rutte bedoelt is dat het maar voor 60% een lastenverzwaring is voor zijn achterban, net als hij met "de hardwerkende Nederlander" zijn eigen achterban bedoelde, maar ja, de Nederlandse kiezer is niet echt snugger en trapt er steeds weer in (iedereen vindt zichzelf een hardwerkende Nederlander en denkt dus dat Rutte het over hen had, mooie truc van hem, stom van ons dat we erin trappen).

Derpjan | 19-09-13 | 02:32

Ik ben geen VVDer of PVDAer maar volgens mij kloppen er een aantal dingen niet in dit verhaal:

"Is dat alles? (Anderhalf modaal = 49% belasting)

Nee hoor: nu al (sinds de wet uniformering loonbegrip) wordt een andere heffingskorting afgebouwd. Dat is de korting die je krijgt om te compenseren voor de noodzakelijke kosten die je maakt om te kunnen werken: de arbeidskorting.
Die wordt met 4% afgebouwd op het traject tussen €40.248 tot €69.573.

Als je in 2015 €45.000 verdient en een loonsverhoging krijgt van €100, dan betaal je dus €42+€3+€4 = €49 extra belasting. Je houdt zelf €51 over."

Zo werkt het dus niet: de arbeidskorting en heffingskorting worden afgetrokken van die 42%. Als je 0 heffingskorting en 0 arbeidskorting krijgt betaal je de volle 42 euro belasting over iedere 100 euro die je meer verdient, maar het kan nooit hoger worden dan die 42 euro, dat is per definitie niet mogelijk door kortingen af te schaffen. Daarom klopt de bewering dat wie meer dan 110.000 euro verdient straks een lager percentage betaald ook niet. Je betaald straks bij een middeninkomen wel meer belasting maar de cijfers die hier worden genoemd kloppen niet.

Als deze rotzooi geschreven is door een econometrist dan heeft die vent waarschijnlijk zijn diploma aan de universiteit van Mogadishu gehaald.

Overigens laten de echte grootverdieners zich niet in loon uitbetalen maar in aandelen en dividend omdat de belasting daarop lager is dan zelfs de laagste schijf van de inkomstenbelasting (dat is overigens al tientallen jaren zo). In Amerika (en veel andere landen) heb je dezelfde situatie en is er een discussie over op gang gekomen (met Warren Buffett die zei dat hij een lager percentage betaalt dan zijn secretaresse) maar je hoort de SP, PVV of CDA daar nooit over en ook Hollande's beruchte miljonairsbelasting (75%) was niet van toepassing op dividend of de verkoop van aandelen, vandaar dat het maar een paar honderd mensen trof (voetballers, muzikanten en een enkele acteur). Als onze kamerleden nou eens kennis van zaken hadden konden de echte problemen aan de kaak stellen.

Derpjan | 19-09-13 | 02:22

Natuurlijk zal ik er ook zijn! Het kost mij wat moeite , maar het moet.
Op naar Den Haag , komt a.u.b alle , voor of tegen Greet, maakt niet uit, het gaat niet om hem , maar om ONS !!!!!!
PS : ik ben voor Greet.....

Lief meiske | 19-09-13 | 01:15

-weggejorist-

Devilsleftnut | 19-09-13 | 01:03

-weggejorist-

Devilsleftnut | 19-09-13 | 01:00

@miko | 18-09-13 | 19:40
Ik heb wel een paar ideetjes wie/wat we in de Hofvijver kunnen gooien....
.
Het is tijd voor revolte. Niet voor niets is Nederland ontstaan uit een oproer vanwege een tiende(!) penning.... Inmiddels zijn we al bij de vijfenzeventigste penning beland, en heeft de leiding van deze roofstaat toegezegd dat we niets meer van ze te verwachten hebben.
.
Dus, Rutte: als jouw kudtregering niet meer presteert (geen verzorgingsstaat meer, politie incompetent, leger vrijwel opgeheven, pensioenen verdampt, Oost-Europese roofbendes trekken bij tientallen het land binnen, enz, enz, mogen we dan alsjeblieft ons geld terug? Als Ziggo inplaats van 80 zenders er opeens 60 levert, zeg ik tenslotte ook meteen op!
.
O ja, Marx Reutel van de VolkVerlakkersDievenbende: mijn stem gaat straks (kan niet lang meer duren) naar je vriend Geert. En bij de Gemeenteraad naar Emile of die muts van de dierenvriendjes, who cares. Of een andere Hadjememaar, als je nog weet wie dat was. Niet omdat dat helpt of iets zal oplossen, maar gewoon omdat het kan en omdat het goed voelt jou en je fijne vriendjes van de PvdA stevig terug te naaien.... Mwoeha.

Brou Is Back | 19-09-13 | 00:27

extra gratis tip aan geenstijl, doe gvd ZELF eens wat journalistiek onderzoek. nog niks over cijfers gezien. Voor updates over de troonrede en beschouwing van de cijfers moest ik op RTL kijken (zelfs liveblog). Hier werd wat geblaat over belasting op suiker, who gives a shit. zijn de echte redacteuren op vakantie, of worden er de laatste tijd alleen maar mbo'ers aangenomen. Vroeger had je nog wel eens goed stuk tussen de edoch vermakelijke schreeuwnummers. Graag gedaan.

Ir. Wilhelmus | 19-09-13 | 00:11

Als dit doorgaat dan verlaat ik Nederland.

michello | 19-09-13 | 00:07

maar goed, mark en diederik lees even mee:

doe het NOG simpeler: schrap overbodige posten als deze en pas gewoon de schijven aan als je wat wil. De algemene heffingskorting kan sowieso weg. De arbeidskorting zou je nog als belastingvoordeel kunnen houden voor mensen die wel willen werken ipv uitkeringstrekkers.

Ir. Wilhelmus | 19-09-13 | 00:07

als dit waar is is het ronduit schandalig.

maar iemand de tabelletjes bekeken? heeft die knakker geen rekenfout gemaakt? als ik bij 60k inkomen kijk, zie ik dat:

2013:
Heffingskorting: 2001
Arbeidskorting: 933
Totaal: 2934
2017:
Heffingskorting: 1060
Arbeidskorting: 1966
Totaal: 3026

kortom, voor middeninkomens lijkt dit helemaal niet zo slecht? (voor 40k is dit plaatje nog gunstiger)

of is het te laat voor optellen en aftrekken.

Ir. Wilhelmus | 19-09-13 | 00:00

Ik ben blij dat ik Geen Stijl in mijn favorieten heb staan, ik had dit ook niet in de gaten.

Gadget | 18-09-13 | 23:59

Nou, ik ben 2 jaar terug voor mezelf begonnen en mijn bedrijf lijkt de komende tijd flink te gaan groeien. Ik moet toch eens naar huizen in Duitsland of Belgie gaan kijken...

Specy | 18-09-13 | 23:55

De regering zal met deze maatregel de mensen er toe brengen om zwart te gaan betalen. Zonder bon, kan dat, zal een veel gevraagd iets worden. De MinPres van de Vereniging van Volgevreten Directeuren kan w.m.b. eindigen als de gebroeders De Wit. De Gevangenpoort heeft alle attributen nog in huis.

Regelbaut | 18-09-13 | 23:28

Pfff... Net op tijd het zinkende schip verlaten... Groeten uit Duitsland!

synchronicity | 18-09-13 | 23:27

Gelukkig. Boven de 110k niks aan de hand..

-dvh- | 18-09-13 | 23:15

WestAndSmithson | 18-09-13 | 22:52
Ik wil een groot hek om het Binnenhof. Van scheermesjesdraad. En daarna moeten we maar eens flink gaan opruimen en stofzuigen en soppen in dit zwaar vervuilde land.

dedeurs | 18-09-13 | 23:14

Allemaal onderdeel van de NWO agenda, het doel is een maatschappij van alleen een kleine groep extreem rijken en een grote massa straatarme slaven, daarvoor moeten de middenklassen vernietigd worden.

Borakh | 18-09-13 | 23:13

Dhr Omtzigt is de denk ik de enige met realiteitsbesef en doortastend vermogen. Via de kaasschaafmethode viert samson dus zijn feestje en kan mark laten zien dat zijn achterban niet de lul is.

pe4444 | 18-09-13 | 23:00

wordt het geen tijd dat dit kabinet gaat vallen, past goed bij het weer. Is ook k*t.

fabian2584 | 18-09-13 | 22:57

Tja die Koning en die JSF kosten nu eenmaal geld.
Zolang het volk niet in opstand komt graait de elite lekker door. Vroeger voerde men oorlog om de tiende penning, nu geeft men de elite gewoon meer dan de helft zonder morren. En die oranjes maar lachen om al die boerenkinkels die het niet begrijpen. De elite heeft de macht en maakt de dienst uit. Het volk mag alleen maar kruipen en als echte slaven inleveren.
Wilders is ook geen oplossing, de oplossing is totale chaos, wellicht komt er dan iets fundamenteel beters.
Want de revolutie zal niet van het volk komen, helaas.

rechtsdwalendeautist | 18-09-13 | 22:55

@dedeurs
Geen zorgen, er komt binnenkort een groot hek om het land heen en niemand mag meer weg.

WestAndSmithson | 18-09-13 | 22:52

Wordt het echt niet tijd voor een paar arrestaties?

dedeurs | 18-09-13 | 22:48

@Joostmagtweten
Je moet hier onderscheid maken tussen woorden en daden. Er is gisteren GEZEGD dat de verzorgingsstaat wordt omgezet in een participatiestaat. Echter, uit de daadwerkelijke maatregelen blijkt dat hier helemaal niets van waar is. Alles blijft gewoon bij het oude en er wordt op geen enkele noemenswaardige wijze hervormd. Het zijn gewoon woorden. Lagere inkomens gaan er in het beoogde stelsel zelfs op vooruit met circa 500 euro. Dit wordt bekostigd door de belastingen voor hogere inkomens op tarieven als 49% en 59% te zetten.

WestAndSmithson | 18-09-13 | 22:42

Ff de feiten:
Het zg solidariteits principe wat we hier al sinds jaar en dag handhaven houd toch in dat we bovengemiddeld veel belasting betalen om de zwakkeren in de samenleving te ondersteunen?
Dat is immers het argument wat hier al 4 decennia gebezigd wordt.
Is een keuze en kan je het mee eens zijn of niet.
Nu wordt er gisteren feitelijk het eind vd verzorgingsstaat aangekondigd dus het eind van het solidariteits principe ..... is een keuze die kan.
Maar...... Waarom betaal ik dan nog steeds 52% belasting???
Waar gaat mijn geld dan naar toe?
Niet naar de armen of zwakken even los of ik het daar mee eens ben..
Kijk als je in de vs woont ben je aan de goden overgeleverd als je je baan verliest.. ik meen dat je daar gemiddeld niet meer dan 15 a 20% betaald , is een keuze die klopt los of je het er mee eens bent.
Dus de armen en zwakken kunnen de tyfus krijgen en het belastinggeld gaat naar een steeds groter wordende falende overheid.... of naar... ??
Zelden zo'n falende overheid gezien die met steeds groter woordende nonsens en leugens hun eigen falen proberen te bekostigen!!!

Joostmagtweten | 18-09-13 | 22:33

Remember, remember...
.
21st of September...
.

Ron | 18-09-13 | 22:28

Gaar

ikdenkwat | 18-09-13 | 22:27

Ehhh, leuk dat het 52% blijft, maar ook ik vind dat zo'n tabel niet kan (als er ook maar iets van klopt). Ze hebben weer eens wat uit te leggen.

blacktip | 18-09-13 | 22:27

@zure Goed idee, als al die andere partijen gewoon fuseren hebben we een twee partijen stelsel. Het verschil zullen we niet merken

witwas | 18-09-13 | 22:25

De VVD laat zich wel erg voor het PvdA karretje spannen. Nivelleren is nergens goed voor. Het zorgt er alleen maar voor dat de economie naar de klote gaat en meer mensen in geld problemen komen.

Aan de SP, GL en PvdA: DE SOCIALE VERZORGINGSSTAAT IS FAILLIET!!

Wat willen ze nu, dat straks niemand meer rond kan komen? Is dat erg sociaal? Straks lekker sociaal met z'n allen in de schuldhulpverlening.

_pandora_ | 18-09-13 | 22:24

Dus als ik iets aan salaris inlever houd ik procentueel gezien meer aan over.... plus dat ik dan ook weer wat toeslag ontvang. Hmmm dat wordt een optelsom

bosmaloot | 18-09-13 | 22:24

Moet zijn Ik heb NIET toegestemd voor die 40 miljard voor de banken , door mijn woede wat vergeten sorrie mijn welgemeende excuus

witchmaster | 18-09-13 | 22:22

Ik heb niet gevraagd om die euro
Ik heb niet gevraagd om de jsf
Ik heb heb niet gevraagd om de kudt trein
Ik heb niet gevraagd om die spoorlijn
Ik heb toegestemd voor die 40 miljard voor de banken
Ik heb niet gevraagd voor de steun aan zuid europa.
Ik wilde helemaal geen EU
Ik wilde niks betalen aan de eu

maar ik betaal wel het gelag , door 50 jaar lang me de tering aan belasting te betalen en nu worden afgescheept met een drol .
De pensioen die ze hebben gejat is nog niet terug , daar zit ook genoeg van mij bij.
wat heb ik toch een pleuris hekel aan dit kabinet , bezuigen pppfff ik zou het liefst die bril van z.n grote gok af willen slaan Rutte HET IS BELASTING BEZWAREN en geen bezuiniging
wordt u ook hier zo ziek van dan maak ik graag nog ff een sluik reclame ga naar den haag en protesteer pik dit niet meer

witchmaster | 18-09-13 | 22:21

Schofterig ... Nederland heeft al een
BELACHELIJK belastingtarief dat de term 'pure
diefstal' al ver overstijgt.

_pandora_ | 18-09-13 | 22:20

Stem verdome alle maar op GEERT , de enige dien ons nog kan redden
witchmaster | 18-09-13 | 19:30 |
*
Geert die ons redden gaat... 't Is dat het te deerniswekkend voor woorden is, anders zou ik je vierkant in het gezicht uitlachen. Ik heb nu al medelijden met degenen die zich genaaid gaan voelen als die zogenaamde verzetsclub onverhoopt in de regering komt. Dan valt het masker snel dat jullie Grote Geblondeerde Leider ophoudt als de redder des vaderlands. Maar laat 'm maar lekker raaskallen. Het zal de afkeer van deze eendimensionale flapdrol alleen maar doen toenemen en de andere partijen tot elkaar brengen.

Zure Sigaar | 18-09-13 | 22:20

Het ergste is nog wel dat mensen niet begrijpen hoe schalen werken; je betaald enkel over het bedrag in de schaal het percentage gekoppeld aan de schaal, dus met 150K betaal je over de eerste 40K 45% en dan over de volgende 15K 49%, dan over de volgende 37K 59% dan over de volgende 17K 56% en dan over de volgende 40K 52% voor een totaal van 150K. -Ik- begrijp dus niet waarom de percentages niet steeds hoger worden naarmate je meer geld verdiend, al helemaal met computers die theoretisch voor iedere extra euro een aparte schaal zouden kunnen berekeken, naast dan dat mensen met inkomens in hogere schalen over de eerste zeg maar 90K van hun inkomen al minder belasting betalen omdat ze dit geld uitgegeven hebben aan dingen die ze kunnen afschrijven, en dus hun "echte geld" (die 60K van 90 tot 150) minder belast willen hebben en dit dus ook voor elkaar krijgen door onze elite geregeerde samenleving.

DaJonkel | 18-09-13 | 22:20

Nu het nog kan, maak ik maar een wijntje open.
Is ook al flink duurder geworden. Telt niet mee in het koopkracht plaatje.
Het is één en al treurigheid. Ajax ook al 4 nul achter.
En een penalty is ook al niet besteed aan de (over) betaalde broekjes.

Jan Dribbel | 18-09-13 | 22:20

De .loonbelasting is ingevoerd als tijdelijke maatregel in de jaren 30 onder links bewind bestaat nog altijd . Verkoop alles en vertrek maar uit nederland naar betere oorden dat is de enige goede oplossing.

el che | 18-09-13 | 22:19

damn, die omzigt, je zou er CDA van gaan stemmen

Gen. Maximus | 18-09-13 | 22:17

Intransparantie is een machtig middel...

The Amazing Hulk | 18-09-13 | 19:29 | + 25 -
Daarom: zwart werken

jemagookniksmeer | 18-09-13 | 22:17

Kan nog wel eens druk worden Zaterdag.

am*dam | 18-09-13 | 22:16

Wij moeten een voorbeeld aan de Grieken nemen, dus de gewone mensen die al heel lang begrijpen dat de staat je grootste vijand is.
Dus:
Probeer zoveel mogelijk zwart te werken of doe een ruil.
Probeer zoveel mogelijk belasting te ontduiken.
ZZP-ers starten en stoppen een zaak per opdracht, dus de belastingdienst ontregelen door veel gezellige chaos te maken.
En verder je liefde en vriendschappen te koesteren, en nooit meer stemmen, lijkt dom maar is het waarschijnlijk niet.
Maak de staat (in geval van schulden en hypotheek) je erfgenaam, volgens mij kan dat.

En verder gewoon je leven zo mooi mogelijk maken door gewoon te doen waar je zin in hebt.

zwak en a-sociaal | 18-09-13 | 22:12

Zo, de hele dag mijn geld zitten uitgeven bij de oosterburen en nu lees ik dit.
Goedverdoemme! En natuurlijk worden de grootverdieners ontzien want ze hebben het al zo 'zwaar'.
Iedereen die nu nog denkt dat de VVD er is voor de middenklasse, moet zijn stemrecht inleveren.

blinde kip | 18-09-13 | 22:04

heh heh, geenstijl wordt wakker.

dit is een belangrijk punt dus wel een beetje blijven spammen

Ir. Wilhelmus | 18-09-13 | 21:57

@ Markies van het Reve

Zelfs de gouden tanden werden toen wegbelast. Dat is pas eerlijk!

HoogToontje | 18-09-13 | 21:56

Wat kunnen we in de hofvijver gooien?
miko | 18-09-13 | 19:40
.
Een waxinelichtje?

[x]-Ongeschikt | 18-09-13 | 21:51

decadent degeneraat | 18-09-13 | 21:44
Klopt. Hetzelfde hier. Zonder kinderen was ik ook weggeweest. Ik adviseer inmiddels wel mijn kinderen hun leven in eigen hand te nemen en hun heil ergens anders te zoeken. Triest, maar het is niet anders.

BedrijfsTijgerT | 18-09-13 | 21:51

En nooit eerder hebben we zoveel belasting betaalt en er zo weinig voor teruggekregen.
In de jaren 70 lagen de tarieven ook erg hoog, maar kon je als Nederlander nog wel flink profiteren van allerlei diensten van de overheid, zoals diverse subsidies, belastingaftrek, goedkoop zwembad, bibliotheek, goed sociaal vangnet voor autochtonen, groot leger, veiligheid op straat.
Tegenwoordig word je tot de laatste druppel volledig uitgezogen en woon je in een verpauperd land waar roofroemenen en steelmarokkanen op iedere hoek van de straat de dienst uitmaken en de gezondheidszorg ver achterblijft bij het buitenland.
Nederland gaat niet kapot meer, Nederland is nu kapot.

du Roi Soleil | 18-09-13 | 21:49

@HoogToontje

U maakt mij nieuwsgierig!

Markies van het Reve | 18-09-13 | 21:48

"Handen uit de mouwen in plaats van hand ophouden".
Dat was de slogan van de VVD afgelopen verkiezingen. Nog nooit is er zo massaal kiezersbedrog geweest en nog nooit is de werkende Nederlander zo keihard uitgeknepen en vernederd als door dit kabinet met een VVD-er als premier.
Nooit, nooit, nooit meer zal ik VVD stemmen. SGP of bij gebrek aan beter blanco.

du Roi Soleil | 18-09-13 | 21:46

@BedrijfsTijgerT | 18-09-13 | 21:31

De middenstand, en daar hoor ik ook bij, die heeft het nog goed genoeg en teveel te verliezen om in opstand te komen. Maar ik merk wel dat mensen om me heen weggaan, vooral degene die geen kinderen hebben.

Ik heb wel kinderen, dat maakt het moeilijker, maar als het straks redelijkerwijs niet meer is op te brengen dan moet je wel.

Tot voor kort zag ik belasting als een noodzakelijk kwaad. Maar nu begint het misdadig te worden. Het kan niet zo zijn, dat je door de belastingdruk uit je huis wordt geknikkerd. Dat is wel wat er straks en nu gebeurt.

decadent degeneraat | 18-09-13 | 21:44

Ik ga alvast aan mijn conditie werken zodat dat ik de grote volksverhuizing bij kan houden. Weet alleen nog niet waar naar toe?? Iemand idee!?

mente aperta | 18-09-13 | 21:43

decadent degeneraat | 18-09-13 | 21:22
Er zal hoe dan ook een volksverhuizing binnen de EU op gang gebracht moeten worden. De Nederlanders moeten het land uitgejaagd worden. Maar (de enkeling daargelaten) de Nederlander blijft niet alleen bij protesten op de bank zitten, maar ook als er dieper dan diep in hun portomonnee gegraaid wordt. Uiteindelijk zal er wel een keerpunt komen en vluchten we inderdaad weg.

BedrijfsTijgerT | 18-09-13 | 21:31

Belasting betalen is voor Muppets, echte succesvolle mensen betalen helemaal geen belasting, lekker offshore schaduw bankierend stroomt de poen non-stop hun kant op. Sinds de crisis gaat het alleen maar beter, die overheden printen gratis geld. meh! Bel KPMG, Delloite og. voor advies mbt belastingvrijheid.

Bertus Brulbroek | 18-09-13 | 21:31

21 september...

Prokapitaal | 18-09-13 | 21:31

@ Markies van het Reve | 18-09-13 | 21:19

Precies! En nivelleren is een feestje!

Heb ik al eens verteld van het maximale tarief in het Derde Rijk?

HoogToontje | 18-09-13 | 21:30

@hader
Die 110K+'ers voelen de verhogingen in de onderliggende schijven natuurlijk ook gewoon. Het deert ze alleen een stuk minder.

Zware Majesteit | 18-09-13 | 21:25

Jezus, ik ga alvast goedkoper wonen en dan minder werken. Ik zit in het vrolijke 59% segment. Ze zijn echt helemaal gek geworden, willen ze nog meer gezinnen uit hun huis stoten?

decadent degeneraat | 18-09-13 | 21:22

Eerlijk. Ja, ja. Als je boven de 110k zit, dan verandert er niets, en als je eronder zit zit je ineens op 60% en 50%. Zo worden de middenklasse weer eens hard gepakt.

hader | 18-09-13 | 21:19

Onzin, die arbeidskorting wordt juist hoger... Die Pieter Omtzigt kan niet rekenen!

wout nellink | 18-09-13 | 21:19

Wat Hoogtoontje zegt... Het kan altijd nog eerlijker!

Markies van het Reve | 18-09-13 | 21:19

Chiant | 18-09-13 | 20:41
Gevolg van de globalisering, begon leuk, maar inmiddels heeft het de politiek in haar zak en eist vanalles (migratie, €, EU, JSF) dit zou wel eens het logische gevolg kunnen zijn van grootschalige arbeidsmigratie wat daar ook een gevolg van is. De nomenklatura ontziet zichzelf en alles daaronder wordt tegen elkaar uitgespeeld. Zonder grenzen is de frase voor jou 10 anderen gewoon altijd waar.

seven | 18-09-13 | 21:10

Wat ik nog nergens gelezen heb: je moet als kabinet natuurlijk ook voldoende wisselgeld creëren om de oppositie af en toe een habbekrats te kunnen geven. Ik gok dat dit onder die post valt en binnenkort weer weggegeven zal worden aan het CDA.

Chiant | 18-09-13 | 21:09

Chiant | 18-09-13 | 20:11 |
Die 80% procent zouden we kunnen proberen. 100% ook trouwens. We zijn nu toch al de communistische heilstaat.
Wel maf dat er een zwakke politie en geen leger is. Hoe denk Rutte het volk onder controle te houden?

Oerkoendoe | 18-09-13 | 21:08

Nou nou wat een negativiteit. De belasting had ook meteen naar 100% kunnen gaan!

HoogToontje | 18-09-13 | 21:08

Rode potlood al in de aanslag. Eindelijk dan!

Snuck | 18-09-13 | 21:06

Zo, ik ga voor het eerst sinds eind jaren 80 maar eens geen VVD stemmen. Dan maar PVV. Ik heb niks met Wilders (zeker niet in relatie tot de islam) maar wat dit kabinet doet is het volk naaien, en dan vooral de lagere inkomens. PvdA schande, werkelijk. Ik denk dat de minderbedeelden (en hier bedoel ik niet mee ambtenaren met gouden pensioenen/baanzekerheid, maar wel de echte zwakkeren zoals gehandicapten, ouderen zonder pensioen, ZZP-ers) in deze maatschappij beter af zijn bij de PVV.
Opdonderen deze hap, tijd voor opstand.

strange matter | 18-09-13 | 21:03

Zijn dit nu die hervormingen? Ik vind belastingverhogingen niet bepaald hervormingen.
Is dit nu bezuinigen? Ik vind meer geld opeisen om extra uit te geven niet bepaald bezuinigen.
Ze weten het zo leuk te verwoorden, procentje hier en daar erbij, arbeidskorting dit en dat, maar minder geld uitgeven doen ze niet. Structurele veranderingen doorvoeren kunnen ze niet. Het blijft hetzelfde, alleen anders verpakt.
Het idee dat er 59% van je inkomsten uit ARBEID naar de overheid moet gaan is werkelijk belachelijk, hoe leuk ze dat ook proberen te verbloemen met heffings- of arbeidskortingen. Veertig uur per week werken voor 20 uur salaris? Neen! Hoe belabberd de politieke alternatieven op dit moment ook lijken, dit kunnen we toch niet accepteren... Mocht dit er door gaan maak ik een spandoek en ga ik naar Den Haag, desnoods alleen.

S.Boon | 18-09-13 | 21:03

Dit is voor mij de druppel morgen gaat er brief uit naar de ledenadministratie van de VVD. Wil niet langer anaal getorpedeerd worden door die bende mafketels.

carramba | 18-09-13 | 21:02

ik zou zeggen allemaal inschrijven en mailen naar die roversbende www.maildepolitiek.nl/

nisaframo | 18-09-13 | 21:01

... en dan hebben we het effect van de afbouw van de HRA nog niet eens meegenomen?

fail | 18-09-13 | 20:59

Had ik hier al eens gezegd dat de VVD en de PvdA bevolkt worden door een stelletje stiekeme ratten? Nee?, Nou, bij deze dan.

Reykjavik | 18-09-13 | 20:58

Ik begin toch een zenuwtrekje te ontwikkelen. Deze tabel tart alle logica.

Merula | 18-09-13 | 20:57

@King of the Oneliner | 18-09-13 | 20:31 |
Ah, een Pokerpro. Sweet.

o)+ | 18-09-13 | 20:55

Ik zeg zwart werken mensen.. f*** belasting. Laat die politici eens leren een normaal huishouden te voeren. Oftewel je geeft uit wat je binnen krijgt en NIET MEER! Hoogstens minder.

upbeat | 18-09-13 | 20:55

Had de NOS dus toch gelijk... Het heeft ook maar een korte tijd online gestaan en is heel snel verwijderd, maar gelukkig is daar het Google cache nog.

webcache.googleusercontent.com/search?...

Desolator | 18-09-13 | 20:53

Where is Lee Harvey Oswald when we need him?

hxl | 18-09-13 | 20:51

@brulkikker
Minder werken loont niet direct, tenzij je daadwerkelijk in het toeslagencircuit belandt daardoor. Ben je daar eenmaal uit, houd je met elke salarisverhoging uiteindelijk toch wel ietsje meer over dan daarvoor. Je houdt volgens deze koers alleen wel steeds een beetje minder extra over, tenzij je een echte grootgraaier bent. Dan blijft alles zoals het was.

Zware Majesteit | 18-09-13 | 20:51

Zware Majesteit | 18-09-13 | 20:45 | + 1 -
Dat besef is er bij deze overheid al lang niet meer. Laat staan dat ze ooit nog zullen denken aan een dienende overheid, zoals het zou moeten zijn.
Daarvoor zijn ze te veel van de werkelijkheid afgedwaald. Dat zien we nu toch wel heel duidelijk. Ik heb helaas weinig hoop meer.

ZZP-er | 18-09-13 | 20:50

@ Bakito | 18-09-13 | 19:40
Gelukkig heb jij geen computer om nutteloze teksten te verspreiden op Geenstijl en de energierekening op te kloppen.

brulkikker | 18-09-13 | 20:48

Totale waanzin dit!

De Nederlandse middenklasse wordt nu compleet gesloopt. Merkwaardig dat ze hun lot zo rustig ondergaan.

Wordt een dief van je eigen portemonnee, stem strategisch!

Nog nooit was minder/niet werken zo lonend.

Outsider-Inside | 18-09-13 | 20:48

Kleine correctie, boven 110k lever je gewoon 3,5k netto in. Tot 150k betaal je dan 52% en daarboven val je in de tijdelijke crisisheffing van 16% die ook weer gewoon is verlengd

witwas | 18-09-13 | 20:47

Zaterdag om 13:00 uur is het droog en 18 graden

TimoteoGrimbundecimo | 18-09-13 | 20:46

Een overheid kan uiteindelijk maar *EEN* ding: geld dat burgers anders zelf wel zouden uitgeven afpakken en vervolgens uitgeven aan andere dingen. Daar zit wel iets in voor in hoge mate wenselijke voorzieningen als wegen, zorg, onderwijs, hulpdiensten en andere basale dingen zoals een menswaardig sociaal vangnet. Maar waar is het nederige besef binnen de politiek gebleven dat elke uitgegeven euro er eentje is waar een burger in de private sector voor gewerkt heeft?!?
Hoezo moet cultuur zonodig dik gesubsidieerd worden? Publieke omroep!? Hallo Hilversum, het is 2013! Hoezo subsidieren we landbouw nog steeds zo grof? Waarom moet ontwikkelingssamenwerking zonodig een overheidstaak met een volledig ministerie vol gutmenschen zijn die ook geen flikker voor elkaar breien? Hoezo moeten wij betalen voor volstrekt ongemanierde klaplopers die zich in Brussel op onze kosten ondemocratisch laten vollopen iedere dag?

Zware Majesteit | 18-09-13 | 20:45

De VVD niet liberaal meer? Joh... Je meent het. Dat was niet bekend in de afgelopen twee decennia.
Gelukkig zijn VVD-stemmers doorgaans niet gezegend met een geheugen dat dat van een goudvis ontstijgt.

brulkikker | 18-09-13 | 20:44

Chiant | 18-09-13 | 20:37 | + 0 -
Je bent een van mijn favoriete reaguurders. Ik zal voortaan beter mijn best doen als ik op je reageer. ;)

Bakito | 18-09-13 | 20:44

Bakito | 18-09-13 | 20:26 | + -1
Nee, dat hebben wij niet gedaan. Maar misschien sommigen zoals jij wel.
Ik heb mijn hele leven gewerkt en belasting betaald, kun jij dat ook zeggen?

ZZP-er | 18-09-13 | 20:42

@seven | 18-09-13 | 20:36
Feodalisme en communisme kennen nauwelijks middenklassen. Het zal toch niet...?

Chiant | 18-09-13 | 20:41

ZZP-er | 18-09-13 | 20:38 | + 0 -

Een aanname en niet meer dan dat zelfstandige zonder poen.

Supermatthijs | 18-09-13 | 20:39

Zware Majesteit | 18-09-13 | 20:32:
I see dead numbers

King of the Oneliner | 18-09-13 | 20:39

Supermatthijs | 18-09-13 | 19:52 | + -16
Die sterke schouders zul jij zelf wel niet hebben he?
Maar je profiteert daar wel graag van?

ZZP-er | 18-09-13 | 20:38

Terecht dat de 52% zo blijft.
Zou nog lager moeten zijn.

Spokoynoy Nochi | 18-09-13 | 20:37

@Bakito | 18-09-13 | 20:26
Volledig en geheel met u eens (ik schrik er zelf van!).
Maar het is een kip-ei verhaal. Wij hebben dit veroorzaakt door meer en meer eisen te stellen aan de verzorgingsstaat en de grenzen daarvan voortdurend op te rekken. Teneinde democratisch gekozen te worden hebben politici daarop deze sentimenten omgezet en partijprogramma's en later in beleid. Vicieuze cirkel. Net zoals de rijke steeds rijker wil worden en nooit genoeg heeft, zal de verzorgde steeds meer verzorgd willen worden en heeft ook nooit genoeg. De babyboomer is daar een typische verschijningsvorm van.

Het vergt dapper staatsmanschap, een lange adem en een olifantenhuid om dat te doorbreken. Als je een strontverwend kind niet meer geeft wat het wil hebben, zal het immers oeverloos gaan dreinen. Ik koester dus nog een sprankje hoop dat deze kentering nu is ingezet, maar vrees dat het nakende kabinet Roemer-I met vicepremier Wilders dat weer snel ongedaan zal maken.

Chiant | 18-09-13 | 20:37

Heb nog nooit CDA gestemt, maar die Pieter Omtzigt kan mijn stem wel eens krijgen bij de volgende verkiezingen.

Febofiel | 18-09-13 | 20:37

Nivelleren is dus het slopen van de gehele middenklasse (1, 2 & 3x modaal) om de 20- & 110k+ te ontzien?? Van de PvdA snap ik het, maar de VVD moet eens gaan tellen hoeveel kiezers per persoon boven de 110k zitten, dat zijn er niet zo heel veel.
Oh ja *kuch* First! twitter.com/seven__/status/37882599652... Zaterdag dus. ;)

seven | 18-09-13 | 20:36

Alsof we ooit een kabinet hebben dat het wel goed doet.
Stemmers zijn ezels die doelbewust hun kop oneindig tegen dezelfde steen blijven rammen.

brulkikker | 18-09-13 | 20:36

Als ik jullie even mag onderbreken.De kuch politieke partijen zoals een vvd,cda,pvda,d66,sp,gl en cu zijn ook maar stro-poppen van het EU reich.Maar vergeet nooit dat de kiezers die stro-poppen weer aan de macht hebben geholpen.Dat zegt trouwens ook weer alles over het gedachtegoed van de kiezers.Of zijn jullie alweer vergeten dat bovenstaande partijen het verraad van lissabon ondertekend hebben en het esm verraad?Zo,n volk verdient niet beter dan de totale untergang.

komtdatschot | 18-09-13 | 20:36


Supermatthijs | 18-09-13 | 20:30 | + 0 -
Al ruim 23 jaar werkt! Gelukkig zeg je het zelf darna al, ' nu weer even serieus'

irma zonderboezem | 18-09-13 | 20:33

King of the Oneliner | 18-09-13 | 20:31 | + 0 -

Doe jij net als ik aan borstvergroting door handoplegging ? Laat Irma het maar niet horen.

Supermatthijs | 18-09-13 | 20:33

@Chiant
Helemaal mee eens.

Von Rimmelestein | 18-09-13 | 20:32

@King of the Oneliner
Je maakt me nieuwsgierig.. gave?

Zware Majesteit | 18-09-13 | 20:32

@Supermatthijs
Deze overheid een stapje terug? Door -gecompenseerd voor inflatie- de komende jaren alleen maar *MILJARDEN* meer geld te gaan uitgeven op jaarbasis? Heb je snot in je ogen ofzo?

Zware Majesteit | 18-09-13 | 20:31

Bye Bye Nederlandse Verzorgingsstaat: het waren 40 prachtige jaren, elke Marokkaanse geïmporteerde berggeit zijn eigen scootmobiel, elke Tokkie zijn dagelijkse kratje pils+shag...
Gelukkig red ik mijzelf wel, want ik verdien mijn geld op zeer onorthodoxe, edoch volkomen legale wijze met hulp van een gave die slechts 1 op de 48,6 miljoen mensen op aarde gegeven is...

King of the Oneliner | 18-09-13 | 20:31

Ah ik mag weer vandaag. Komt 'ie: op naar de nul zetels!!

Rest In Privacy | 18-09-13 | 20:30

irma zonderboezem | 18-09-13 | 20:26 | + 0 -

Altijd leuk om op de man te gaan spelen maar je doet het tegen iemand die al gewoon ruim 23 jaar werkt dus het raakt me niet echt. Maar even serieus nu, de rosbief was weer op bij de voedselbank gisteren. Kan je niet wat meer belasting afdragen Irma ? Zit ik hier weer op een karbonade te kauwen.

Supermatthijs | 18-09-13 | 20:30

@irma zonderboezem | 18-09-13 | 20:26

Hij is volstrekt onbemiddelbaar. Kan niks, wil niks, is onuitstaanbaar, lui, onbetrouwbaar etc etc.

brutus68 | 18-09-13 | 20:30

@Von Rimmelestein | 18-09-13 | 20:26
Mwah, nuance: overheidsinvesteringen moet je op de lange(re) termijn bekijken. Overheidsuitgaven moet je met argusogen bekijken. Uitgaven aan onderwijs en wetenschap acht ik overigens ook investeringen.

Chiant | 18-09-13 | 20:28

@Pa Cartwright
Nee hoor, geen complot. Ze happen alleen gretig. Ik denk eerder dat er in de regering goed wordt nagedacht over het moment waarop zaken naar buiten worden gebracht.

Von Rimmelestein | 18-09-13 | 20:27

@Supermatthijs | 18-09-13 | 20:16
Dat gaat alleen op als je nog geld hebt om de verzekering te betalen en familie/vrienden waar je op terug kunt vallen, voor velen gaat die vlieger inmiddels niet meer op. Toch mogen die laatsten eigenlijk niet klagen want ze wonen tenminste in een rijk land. Begrijp ik je zo goed?


In mijn ogen is het een doodnormale zaak dat iemand zwaar over de zeik raakt als hij er achter komt dat hij is beroofd, dat gaat dus wel iets verder als "dat het je wel iets doet".
Maar goed, als een dergelijk voorval jou dus "wel iets doet" is het dan te billijken dat je daar ook iets van zegt naar degene die jou heeft bestolen?


Dat geplempt hebbende, veel plezier met de wedstrijd gewenst. Even *out*, later!

Wolveshead | 18-09-13 | 20:27

Aan iedereen boven 110.000k:
Doneren:

Investeer nu in de VVD en kies voor een gezonde economie. Kies een bedrag:
€ 50,00
€ 25,00
€ 10,00
Een ander bedrag: €

U kunt uw bijdrage tevens storten op rekening 63.04.97.516 ten name van VVD te Den Haag onder vermelding van “Donatie”.

BedrijfsTijgerT | 18-09-13 | 20:27

Von Rimmelestein | 18-09-13 | 20:24 | + 0 -

De overheid moet van mij ook dat stapje terug doen maar ik heb vertrouwen in deze regering dat zij dat ook doet.

Supermatthijs | 18-09-13 | 20:27

-weggejorist-

Goorbatsjov | 18-09-13 | 20:27

Supermatthijs,
Jij hebt het wel over sterke schouders zwaarste lasten, maar zou het niet zoveel beter zijn om zwakke schouders ( zoals de uwe) eens wat sterker te gaan maken? Weg voedselbank, als je zware shag kunt kopen kun je ook voor je eigen vreten zorgen! Aan het werk jij, lapzwans

irma zonderboezem | 18-09-13 | 20:26

Chiant | 18-09-13 | 20:20 | + 0 -
Ah okay.

Hebben wij burgers deze uitdijende verzorgingsstaat niet mede veroorzaakt door steeds meer te eisen en beslag te leggen op dokters, tandartsen, kinderopvang en ouderenzorg i.p.v. voor onszelf en onze familie te zorgen?

Voel je niet persoonlijk aangesproken, maar ik vind het over het algemeen te makkelijk om de overheid en politiek alle schuld toe te schuiven...

Bakito | 18-09-13 | 20:26

Volgend jaar maar eens om salarisverlaging vragen. Wat dit kabinet niet schijnt te begrijpen is dat hun zwalkende afbraakbeleid alleen maar demotiverend werkt.

Afgeschminkte Bassie | 18-09-13 | 20:26

@Chiant
Of het nu meteen of pas later betaald moeten worden maakt geen reet uit. Overheidsuitgaven moet je op de lange termijn bekijken.

Von Rimmelestein | 18-09-13 | 20:26

-weggejorist-

Goorbatsjov | 18-09-13 | 20:26

Hoho mensen, we moeten het anders zien, het is een kwestie van perceptie en vooral van presentatie: wij betalen geen belasting, zo is het niet, nee, de overheid, onze grootste werknemer, gunt ons, de werkgever, zakgeld. Hoeveel zakgeld gunt onze grootse werknemer ons? Nou als ik het goed begrijp mag ik na 2017 van iedere euro die ik verdien, ongeveer 3 cent zelf houden, die ik meteen moet uitgeven, want sparen kost nog meer. Dat is toch fantastisch! Kom daar maar eens om in eh.. in eh .. nou ja, Congo bijv.
Waar komt dat idee toch vandaan, dat anderen beter weten hoe ze mijn geld moeten besteden? Dat is een hardnekkig misverstand. Ikzelf ben redelijk zunig, sta nooit rood en heb nog nooit een cent hoeven lenen maar geef altijd als eerste een rondje. Netjes mijn school afgemaakt, geen strafblad, geen twitteraccount, in één woord: een parel. Maar goed, dat terzijde.

Om burnouts te voorkomen bij onze grootste werknemer krijgt iedereen daar altijd een functieomschrijving of ziektegeld en ditjes en datjes en regelingen en cursusjes, want o o, wat wordt men uitgebuit en wat heeft men het zwaar.

De baas heeft ondertussen zijn huis moeten veilen, zijn auto moeten verkopen, het zilver verpand, de kids op marktplaats gegooid, alles om zijn enige werknemer tevreden te stellen. En nog is het niet genoeg.

Op naar de 120% belasting!

Magdatkandat | 18-09-13 | 20:25

Eurotokkie | 18-09-13 | 20:14 | + 1 -
Als Rutte zegt dat "we" ooit sterker uit de crisis komen dan doelt hij waarschijnlijk op zichzelf.
Ik voor mij geloof er echt geen ruk van.

ZZP-er | 18-09-13 | 20:25

@Supermatthijs
Natuurlijk moeten we allemaal een stapje terug doen, daar heb je helemaal gelijk in. Helaas hebben we een overheid die het tegenovergestelde doet. Ze geven alleen maar meer uit. Vervolgens worden de belastingen (liefst stiekum) verhoogd om het allemaal te kunnen betalen.

Von Rimmelestein | 18-09-13 | 20:24

@Von Rimmelestein | 18-09-13 | 20:16
Hij (@Bakito, dat is) beticht mij van "framing", maar insinueert zelf aan de lopende band dat die JSF nu ineens betaald moet worden. Alsof 4,5 van de 6 miljard lastenverzwaringen bestemd zijn om de JSF te kopen. Gelukkig ken ik mijn Pappenheimerts...

Chiant | 18-09-13 | 20:23

@ Von Rimmelestein | 18-09-13 | 20:21
Oh, 'de pers' zit ook al in het complot? Jeuh.

Pa Cartwright | 18-09-13 | 20:23

Nondegadverdammedomme dat is toch wel de druppel

Rest In Privacy | 18-09-13 | 20:22

Screw you guys, I'm moving to Germany

Dikkie_Dik | 18-09-13 | 20:22

"People try to live within their income so they can afford to pay taxes to a government that can't live within its income."

En dit kwaad kan voortwoekeren door goede mensen die niets doen. Vooral voor ambtenaren met nog enig gevoel in hun donder ligt hier een schone taak. Maar ja, die worden aan alle kanten in de watten gelegd om ze koest te houden. De directie van de Staat der Nederlanden N.V. kent haar klassiekers.

o)+ | 18-09-13 | 20:22

en dan te bedenken dat Rutte/VVD de verkiezingen van 12-9-2012 heeft gewonnen met dit soort uitspraken en verkiezingsspotjes
“Werkend Nederland verdient belastingverlaging”
www.youtube.com/watch?v=O-ctYNZjDQ0
het mandaat van deze regering is verkregen door middel van bedrog
waar blijven die kolonels, misschien hebben die wel eerlijker verhaal

janneman1977 | 18-09-13 | 20:22

@Pa Cartwright
Ik heb zelfs het idee dat die JSF in de pers wordt opgeklopt als bliksemafleider voor dit soort details in de miljoenennota.

Von Rimmelestein | 18-09-13 | 20:21

Von Rimmelestein | 18-09-13 | 20:14 | + 0 -

Niet mee eens. We hebben de dingen hier te lang op zijn beloop gelaten. Bedankt VVD nog voor het heel lang onbespreekbaar houden van de hypotheekrente aftrek. Men dacht dat er eeuwig economische groei zou zijn. Is niet zo, we zullen allemaal naar draagkracht een stapje terug moeten doen. En nu maar schelden allemaal op de door onszelf gekozen regering.

Supermatthijs | 18-09-13 | 20:21

Deltajukebox | 18-09-13 | 20:17 | + 0

Ja wat moet je dan , de SP en de PVV houden zoals het er nu uitziet hun poten stijf , het CDA zal in de eerste kamer PVDA en de VVD helpen aan een meerderheid dus dan blijft er niet meer veel over.

Eurotokkie | 18-09-13 | 20:20

@Bakito | 18-09-13 | 20:13
Wat een jij-bak.
1. Ik stel nergens dat de belastingverhoging alleen wordt gebruikt om de verzorgingsstaat te financieren. Ik stel slechts dat het langzaamaan plaatsmaken van de verzorgingsstaat voor de participatiemaatschappij een klein lichtpuntje is tussen alle ellende. Overigens is het natuurlijk wel zo dat het gros van alle belastingen opgaat aan voorzieningen van de verzorgingsstaat, waarvan een groot deel van de voorzieningen overbodig of overgedimensioneerd zijn.
2. De JSF is helegaar mijn hobby niet. Hoe komt u daar nou weer bij?

Chiant | 18-09-13 | 20:20

@komtdatschot | 18-09-13 | 20:16

Wel zo rustig. Beetje koud, dat dan weer wel.

brutus68 | 18-09-13 | 20:20

-weggejorist-

Goorbatsjov | 18-09-13 | 20:20

@Spiritus Sancti
375 miljoen per jaar? Dat is maar net iets meer als 1 cultureel centrum in Den Haag.

Von Rimmelestein | 18-09-13 | 20:19

Uit de miljoenennota's
Uitgaven centrale overheid 2012: 257,4 miljard
Uitgaven centrale overheid 2013: 260,9 miljard
Uitgaven centrale overheid 2014: 267,0 miljard
In 2 jaar tijd geeft de overheid bijna 10 miljard meer uit dan in 2012. Dijsselbloem geeft in 2014 6 miljard meer uit dan in 2013. Natuurlijk heeft Dijsselbloem wel de inflatiecorrectie toegepast, ook al hou je daar rekening mee dan is er bij de overheid nauwelijks sprake van bezuinigen op de uitgaven.

@CoffeePatch, dat komt omdat bij de overheid bezuinigingen in de eerste plaats natuurlijk lastenverzwaringen zijn.

De andere 'bezuinigingen' zien er als volgt uit: in 2012 gaven we 257 miljard uit en voor 2013 hadden we begroot om 270 miljard uit te geven maar na lang en nachtelijk vergaderen hebben we dat kunnen beperken tot 261 miljard, dus beste onderdanen, dit kabinet heeft zo maar eventjes 9 miljard bezuinigd!!

In de realiteit geven ze natuurlijk 4 miljard van ons geld meer uit.

nog-eenbelg | 18-09-13 | 20:18

@Zware Majesteit
Succes. Ik heb het al eens geprobeerd, maar ben gestruikeld over de toelatingseisen. Het valt nog vies tegen om Canada binnen te komen, zelfs als hoogopgeleide Nederlander.... Tenzij je een hele grote zak geld mee kunt nemen.

Von Rimmelestein | 18-09-13 | 20:17

brutus68 | 18-09-13 | 20:12 |
Stap gewoon een willekeurig arbeidsbureau binnen...

Ik was in Haren | 18-09-13 | 20:17

@ Von Rimmelestein | 18-09-13 | 20:16
Precies! Waar hebben we het nou helemaal over.

Pa Cartwright | 18-09-13 | 20:17

Zelfs mijn dochter verteld me net dat ze sp gaat stemmen

Deltajukebox | 18-09-13 | 20:17

@Von Rimmelestein | 18-09-13 | 20:16 |
Ik vind dat nogal wat.

Spiritus Sancti | 18-09-13 | 20:17

brutus68 | 18-09-13 | 20:12 |

Dan word het voor jou de noordpool of anders de zuidpool.:)

komtdatschot | 18-09-13 | 20:16

Wolveshead | 18-09-13 | 20:13 | + 0 -

Het doet je natuurlijk wel iets maar vervolgens bel ik dan mijn verzekering en prijs me gelukkig dat ik in één van de rijkste landen ter wereld woon. En dat ik kan terug vallen op familie en vrienden die ook in dit stinkend rijke land leven.

Supermatthijs | 18-09-13 | 20:16

@Bakito
Schei nou eens uit over die kut JSF. Dat bedrag is maar een druppel op een gloeiende plaat. 15 Miljard verspreid over 40 jaar.

Von Rimmelestein | 18-09-13 | 20:16

@Supermatthijs
Je snapt er echt geen hout van he? Ik hoef geen rijker land. Alleen maar een plek waar een fatsoenlijke internetverbinding te koop is, en waar de overheid met z'n poten van MIJN geld afblijft.
.
Oh, en je zult nog zuur op je neus kijken wanneer grote groepen van mijn inkomenscategorie daadwerkelijk oprotten naar zo'n oord. Wat dan overblijft, zijn alleen de zwakkeren die zichzelf dan maar moeten zien te redden. Wil je dat dan?
.
Overigens geen probleem om belasting te betalen om zwakkeren een menswaardig bestaan te bieden hoor, echt niet, maar het doel is hier belachelijk. Er wordt een stelsel van ambtelijke molens van heb ik me jou daar mee gefinancierd, er worden gaten gestopt bij private ondernemingen die 'too big to fail' waren zodat ze blijkbaar geen ondernemersrisico meer hoeven te lopen, er wordt voor miljarden geinvesteerd in wapentuig waar onze jongens andermans ruzies mee mogen gaan uitvechten en ga zo nog maar even door. Van jou weet ik het niet hoor, maar ik betaal daar liever niet voor.
.
En natuurlijk is er een zekere drempel om je boeltje te pakken en te verkassen, maar die wordt hier in huis wel steeds lager. Echt.. Canada.. helemaal zo gek nog niet! Frans en Engels spreek ik prima, alleen moet mevrouw majesteit zich laten omscholen. Dat is eigenlijk de enige drempel nog. Maar vooral zo doorgaan met je achterlijke oogkleppen.

Zware Majesteit | 18-09-13 | 20:15

Vanuit Enschede is het wel een expeditie om zaterdag naar Den Haag te reizen per trein, maar ik onderneem die expeditie wel. En nou maar hopen, dat de NS géén gewilde vertragingen produceert zoals anders!

pitsteen | 18-09-13 | 20:15

@Supermatthijs
Klopt helemaal, maar wat de regering doet (en de Tweede Kamer nalaat te controleren) is het volk vervolgens nog verder uitknijpen, waarbij telkens weer de crisis als excuus wordt gebruikt.

Von Rimmelestein | 18-09-13 | 20:14

Goorbatsjov | 18-09-13 | 20:11 | + 0

Rutte geeft ook aan we komen sterker uit de crisis , en met we zal hij niet bedoelen mensen met een inkomen van 1 of 2x modaal.

Eurotokkie | 18-09-13 | 20:14

@Supermatthijs | 18-09-13 | 20:06
Ik begrijp dat als jouw huis wordt leeggeroofd het jou eigenlijk niet boeit? Er zijn immers mensen op de wereld die helemaal niets meer hebben, terwijl jij in elk geval de kleren nog hebt die je aanhad toen je je huis verliet.

Wolveshead | 18-09-13 | 20:13

Chiant | 18-09-13 | 20:02 | + 0 -
Alsof die belastingverhoging alleen wordt gebruikt om de verzorgingsstaat te financieren. Volgens mij wordt jouw hobby, de JSF, er ook netjes van betaald.

Knap stukje framing weer, C.

Bakito | 18-09-13 | 20:13

Von Rimmelestein | 18-09-13 | 20:09 | + 0 -

Wanneer gaan mensen nou eens beseffen dat het groot kapitaal ze de ultieme loer heeft gedraaid. Dankzij hen is er de crisis, niet door de huidige regering. De rupsjes nooit genoeg die van gekkigheid niet meer wisten hoe riskant ze moesten speculeren met ons geld.

Supermatthijs | 18-09-13 | 20:12

Een land zonder types als supermatthijs...., door atlas gaat bladeren....

brutus68 | 18-09-13 | 20:12

Kaosu | 18-09-13 | 19:57 | + 2
Dank!
En waar vind ik nou die door Willy genoemde lichtpuntjes in de toekomst?
Of is dat gewoon gezwets?

ZZP-er | 18-09-13 | 20:12

@Oerkoendoe | 18-09-13 | 20:09
O, dan kan het ook makkelijk naar 80%...

Chiant | 18-09-13 | 20:11

-weggejorist-

Goorbatsjov | 18-09-13 | 20:11

Supermatthijs | 18-09-13 | 20:06 | + -4

Misschien een keer iets verder dan je eigen straatje kijken .

Eurotokkie | 18-09-13 | 20:11

Bij de inkomensafhankelijke premie gaf de VVD zich al bloot als de partij van de hogere inkomens, d.w.z. 100k+. Ook nu weer blijft alles boven 110k buiten schot.

Er waren in 2009 130k huishoudens die dat inkomen genieten. Dat zijn hoogstens 5 zetels. De rest van de VVD-stemmers wordt dus stelselmatig misleid.

Iha is de middenklasse in Nederland politiek ondervertegenwoordigd.

Theo van Deursen | 18-09-13 | 20:10

Aha dus eigenlijk wordt er hier aangemoedigd om als je tussen de 55.991 en 110.000 verdiend of minder te gaan werken of meer loon te gaan eisen. En boven de 110.000 is het dan weer 52%, mijn klomp breekt...

Nekbaard | 18-09-13 | 20:09

Supermatthijs | 18-09-13 | 20:06
Wie heeft het over een rijker land? Een eerlijker land, dat is waar ik naar toe ga. En geloof me, die zijn er genoeg.

Donum Dei | 18-09-13 | 20:09

Het leven in Nederland is geweldig goed. Zelfs met deze belastingverhoging hebben we het prima. Ik ben tevreden met het leven, en kom niets tekort. Klagen zit Nederlanders in het bloed, zo jammer.

Oerkoendoe | 18-09-13 | 20:09

@Supermatthijs
Ik ben al opgerot. Maar ik vergelijk NL niet met andere landen. Ik constateer slechts dat we worden belogen en bedrogen en dat er niemand is die er iets aan doet.

Von Rimmelestein | 18-09-13 | 20:09

We weten van het kabinet Balkenende , na het zuur komt
nog meer zuur.
Dit zal bij Rutte niet anders worden , we zaken steeds meer in de stront .

Eurotokkie | 18-09-13 | 20:08

Zware Majesteit | 18-09-13 | 20:04 | + 0 -

Zoek een rijker land ergens op de wereld. Zoveel keus heb je dan niet. Dat gezeik hier ook altijd, TELKENS MAAR WEER !, rot op allemaal als je denkt dat het ergens anders beter is.

Supermatthijs | 18-09-13 | 20:06

Oh en ja, ik hou er amper 56k aan over ook nog ja.. echt.. wat doe ik hier eigenlijk nog?

Zware Majesteit | 18-09-13 | 20:04

De aanhangers van het das reich te brussel hebben het zo gewild.Zie de kuch verkiezingsuitslagen van 2012.Dus gewoon doorlopen en vijf keer per dag richting brussel bidden.
Of anders loop je maar gezellig mee met de polonaise van het EU reich.Zie onder je.

www.youtube.com/watch?v=3SZv6YbthXc

komtdatschot | 18-09-13 | 20:03

Von Rimmelestein | 18-09-13 | 19:56 | + 0 -
Die demonstratie van Geert. Ik kom inderdaad voor het eerst in mijn leven naar een demonstratie. Een knappe prestatie van de VVD.

WestAndSmithson | 18-09-13 | 20:02

appeltjesgroeneweide | 18-09-13 | 19:54 | + 0

We komen er sterker uit zelfs billenmaat Jort Kelder
is hiervan overtuigd , hij zat gisteren weer als een zuurpruim aan tafel bij DWDD om zijn vriendje Rutte
te verdedigen .

Eurotokkie | 18-09-13 | 20:02

Dat ik er in andere media nog niet over heb gelezen klopt, behalve dan vanmorgen op De Dagelijkse Standaard. Daarom heb ik dit vanmorgen ook als Tip naar de redactie verzonden heer Van Rossem. De bewering "dat niemand dit nog heeft opgemerkt" klopt dus niet helemaal.
Dat gezegd hebbende is het natuurlijk wel weer een smerige poets die "het beste kabinet na WOII" ons bakt. En Mark en zijn kornuiten ons maar voorhouden dat zij "het eerlijke verhaal" vertellen.
Dergelijke strapatsen moeten we niet alleen niet willen met z'n allen, dat moeten we met z'n allen keihard afstraffen!

Wolveshead | 18-09-13 | 20:02

@Supermatthijs | 18-09-13 | 19:52
Weet je wát pas goed nieuws is? Dat men nu eindelijk doorheeft dat de verzorgingsstaat plaats moet maken voor de participatiesamenleving, omdat de verzorgingsstaat in zijn huidige vorm totaal onbetaalbaar is. nos.nl/video/552166-koning-verzorgings...

Er waren mensen die dat al veel langer inzagen, search-geenstijl.thruhere.net/#%22chia... maar gelukkig zien onze bestuurders dat nu ook in. Om toch maar een lichtpuntje tussen alle ellende te noemen.

Chiant | 18-09-13 | 20:02

@ Supermatthijs | 18-09-13 | 19:58
Daar gaat weldra gewoon weer een pornootje in hoor.

Pa Cartwright | 18-09-13 | 20:01

@Supermatthijs | 18-09-13 | 19:58

Ja, je bent ook supporter van Ajax. Mag dat wel van Bakito?

brutus68 | 18-09-13 | 20:01

Als je z.n vila heeft van een paar miljoen is je opbrengst 30.000 euro per jaar hypotheek van wie ???
En nu worden de heren graaiers en rovers de steel brigade bestuurders weer bevoordeeld ?
De burger betaald de burger lijd de burger gaat protesteren ik in ieder geval wel .
Ik sta zo dicht mogelijk bij Greet dat als hij het moeilijk krijg me schouder er onder te zetten , stelletje lamzakken van dit rovers kabinet inc die rottige D66 en groen links over de PvdA zwijg dat is al zins ik mijn lidmaatschap heeft verbrand geen enkele waarde HUFTERS
Liegen tegen het volk Rutte is een gotspe , hoe durft U

witchmaster | 18-09-13 | 20:00

Kaosu|18-09-13|19:57|+1
Lol! >+

pitsteen | 18-09-13 | 20:00

@Supermatthijs
De sterkste schouders dragen nu ook al de zwaarste lasten. Ik heb alleen geen twee titels op eigen kosten bij elkaar gestudeerd, werk geen 60 uur in de week, draag geen rechtstreeks HR-verantwoordelijkheid voor de kostwinners in een aardige handvol gezinnen alleen maar om elk jaar van januari tot half juli mezelf drie slagen te zweten voor het infuus van een inefficiente overheid en een falend bancair stelsel!
Kortom: de tyfus met je sterke schouders. Als dit zo doorgaat is een emigratie naar een normaal land niet ver meer. Het soort werk dat ik doe, kan ik overal doen namelijk en je ziet maar waar je je uitkering dan vandaan trekt maar niet bij mij!

Zware Majesteit | 18-09-13 | 20:00

Nou ok dan... Of LP...

BarneyBoner | 18-09-13 | 20:00

Ons kabinet heeft een handige debat techniek, een soort een-tweetje.
1) We streven naar een eerlijk verhaal.
2) Crisis doet nu eenmaal pijn.
Telkens weer, in verschillende volgorde.
Maar hoe eerlijk is het dat de ambtenarij er 2% op vooruit gaat, terwijl deze sector -waarin broodnodig gesneden moet worden- al ontzien was in de vorige bezuinigingsrondes.
En als er nu nog een gedegen visie aan ten grondslag zou liggen, maar nee.
Drugsbeleid: een grote flop
BTW-verhoging: Duitsland zegt Danke Schon
Defensie: zegt Bitte Schon terug, op de fiets - alweer.
Multiculturele problematiek: .........
Gevangeniswezen: He Belgie, celletje huren in Veendam?
Max snelheid: Ja daar,130. Echt! Nee toch niet. *flits* Oeps.
Bejaardenzorg: "Die geurveter in de luier wordt niet vergoed mevrouw Jansen. Ik zeg DIE GEURVRE..." enfin de lijst is welhaast oneindig. En we zijn nog niet klaar.
Laat dit kabinet in godsnaam de eer aan zichzelf houden en het volk zelf het verloop van de crisis zelf bepalen.
In de VS zou je als politicus niet meer over straat kunnen zonder beveiliging wanneer je zoveel voorstellen zonder electoraal mandaat of democratische stemming zou willen doorvoeren. Hier is men veel sneller zoet met de u-heeft-nu-eenmaal-gekozen-lolly. Ik hoop oprecht dat zaterdag veel mensen op de been zal brengen en het kabinet tot introspectie dwingt. Zoals het nu gaat kan niet meer.

Not Muhammad | 18-09-13 | 20:00

Von Rimmelestein | 18-09-13 | 19:56 | + 0 -

Vanuit de uithoek van Nederland, zal ik komen. Ik was het al van plan, maar nu helemaal.

appeltjesgroeneweide | 18-09-13 | 20:00

Godverdomme! Nu is het genoeg, ik ga fucking radicaliseren of zeau. Juist de ruggengraat van Nederland, de middenklasse die hard werkt, intelligent is en daadkracht toont maar die niet enkel en alleen door eigenbelang en een schijt-aan-iedereen-instelling gedreven wordt, en dus modaal tot 2x modaal zit, krijgt de fucking rekening! Hoe bestaat het! Fucking kutpartijen met hun wereldvreemde idealen, de enige groep die je logischerwijs zou moeten ontzien wil je ooit die crisis te boven komen (deze groep besteed het eigen inkomen optimaal) en je doet 't tegenovergestelde... pff

F#ckingAwesome | 18-09-13 | 19:59

Die opmerking van VVD'er Mark Verheijen is eigenlijk wel heel opmerkelijk. Want hoe weet hij dat het kabinet valt als de nivelleringsplannen er niet door gaan? Omdat het een dealbreaker van de VVD is? Nee, dat lijkt me net een brug te ver. Het kan alleen maar omdat de PvdA heeft aangegeven ermee te stoppen als ze niet mogen nivelleren. Het gaat er dus achter de schermen keihard aan toe. De PvdA heeft de VVD het mes op de keel gezet; nivelleer of we stoppen ermee. Feitelijk zien we hier de strategie van professioneel dwarsligger Samsom in terug. Die man heeft nog nooit in zijn leven samengewerkt met iemand. Afpersen is het enige waartoe hij in staat is. Niet iemand die geschikt is voor de politiek. Dankzij hem kent Nederland wéér minimaal een jaar stilstand.

WestAndSmithson | 18-09-13 | 19:58

brutus68 | 18-09-13 | 19:55 | + 0 -

Ja zeg maar gerust ons clubje hé Brutus ? Hoe laat gaat het beginnen en op welke pulpzender is het ?

Supermatthijs | 18-09-13 | 19:58

Hopelijk heeft iedereen nu door dat je met een inkomen onder de 110.000 euro bij de VVD niets te zoeken hebt. Maar ik hou m'n adem niet in.

Theo van Deursen | 18-09-13 | 19:58

@Supermatthijs | 18-09-13 | 19:52

Rare opmerking voor iemand die nog nooit een dag in zijn leven gewerkt heeft, en al moe is van een tocht naar de Voedselbank.

brutus68 | 18-09-13 | 19:58

Tja, er waren al een paar die zich rijk hadden gerekend en zich buiten schot waanden. Als nu nog niet iedereen met een baksteen de barricades opgaat weet ik het niet meer. Opvallend is de totale ondoorzichtigheid van al deze maatregelen waardoor niemand meer overzicht heeft over het 'große Ganze'.

Der Schnitzeljäger | 18-09-13 | 19:57

@appeltjesgroeneweide
Kook je al genoeg om ook achter je toetsenbord vandaan te komen? Ik roep iedereen op om zaterdag naar Greet zijn demonstratie te komen. We moeten ons laten horen!

Von Rimmelestein | 18-09-13 | 19:56

Apart dacht dat er iets in de wet stond dat oplichting en liegen strafbaar was in de wet. Blijkbaar staat politiek erboven....

Legionis | 18-09-13 | 19:56

Als dit waar is is het voor mij de druppel en wordt het PVV...

BarneyBoner | 18-09-13 | 19:55

@Supermatthijs | 18-09-13 | 19:44

"Mijn clubje"??

brutus68 | 18-09-13 | 19:55

Nog een laatste post. Ik zal dit van Rutte nooit meer vergeten of vergeven. Als dit doelbewust bedoeld was om onopgemerkt te blijven dan wens ik hem het ergste toe wat een mens kan overkomen. Dan ben je zo'n ontzettende lapzwans van een liegende minpres...
Dan ben je gewoonweg minder dan een criminele marokkaan. Inderdaad, ik kook.

appeltjesgroeneweide | 18-09-13 | 19:54

De overheid; kind met zijn handen te diep in de koektrommel.

mental K | 18-09-13 | 19:54

Supermatthijs | 18-09-13 | 19:52 |
De schouders die het meeste arbeid verrichten, slijten het snelst.

Ik was in Haren | 18-09-13 | 19:53

Begin dit jaar is ook de assurantiebelasting omhoog gegaan van 9,7% naar 21% , iedereen die een schadeverzekering heeft krijg hier mee te maken .

Eurotokkie | 18-09-13 | 19:53

@ swift0321 | 18-09-13 | 19:45
Steun. Nog verder meer wichtigmacherei steuntrekkertje?

Pa Cartwright | 18-09-13 | 19:53

De sterkste schouders, de zwaarste lasten. Een prachtig principe.

Supermatthijs | 18-09-13 | 19:52

Chiant | 18-09-13 | 19:47
Men hoeft die lolbroeken ook niet te steunen vanwege hun einddoel, zodra het moment daar komt dat gestemd moet worden over het afschaffen van álle belastingen kijken we wel weer naar een andere partij.

Coolchwip | 18-09-13 | 19:52

@CoffeePatch Bedankt! Precies wat ik vermoedde. Waar zijn die 16 miljard gebleven die al eerder bezuinigd zijn? Het kost alleen maar steeds meer en het is dus gewoon één grote leugen. En niemand die dit stopt. De Tweede Kamer slaapt rustig verder.

Von Rimmelestein | 18-09-13 | 19:51

@Supermatthijs | 18-09-13 | 19:44 |
Zucht...

smoelsmid | 18-09-13 | 19:51

geenstijlsteengeil | 18-09-13 | 19:49 |
En die zou dan rijden op brandstof afkomstig uit de geldkraan.

Ik was in Haren | 18-09-13 | 19:50

@Supermatthijs | 18-09-13 | 19:44
O, de tarieven in de tabel zijn maandsalarissen! Dat had ik nog niet zo begrepen, maar dank dat u ons daarop wijst.

Chiant | 18-09-13 | 19:49

Als Mark een auto had gehad dan reed ie in een Landrover

geenstijlsteengeil | 18-09-13 | 19:49

Uit de miljoenennota's
Uitgaven centrale overheid 2012: 257,4 miljard
Uitgaven centrale overheid 2013: 260,9 miljard
Uitgaven centrale overheid 2014: 267,0 miljard
In 2 jaar tijd geeft de overheid bijna 10 miljard meer uit dan in 2012. Dijsselbloem geeft in 2014 6 miljard meer uit dan in 2013. Natuurlijk heeft Dijsselbloem wel de inflatiecorrectie toegepast, ook al hou je daar rekening mee dan is er bij de overheid nauwelijks sprake van bezuinigen op de uitgaven.

CoffeePatch | 18-09-13 | 19:48

@Coolchwip | 18-09-13 | 19:37
Dat zijn toch die lolbroeken die streven naar afschaffen van alle belastingen? Nee, dank u. Die luchtfietserij is ook niks voor mij.

Chiant | 18-09-13 | 19:47

@Supermatthijs
Ben je dom, een trol of beide? In dit verhaal wordt iedereen aangepakt, behalve mensen waar echt geld zit.

Zware Majesteit | 18-09-13 | 19:45

*zucht*, ook ik moet eraan geloven. Ik wist natuurlijk al jaren dat het eraan zat te komen.... Zodra je bovenmodaal gaat verdienen is het tijd om te wieberen uit dit land. Dank jullie wel voor het betalen van mijn studie. DUO: kom mij maar achterna als je zo graag wilt. Doei.

swift0321 | 18-09-13 | 19:45

"Het is 60% lastenverzwaring."
==========
Ik denk dat het uiteindelijk nog méér zal blijken te zijn.
Want een aantal van de "bezuinigingen" betreft taakoverhevelingen van Rijk naar gemeenten.
Die gemeenten gaan ongetwijfeld de extra kosten ervan aan de burger doorberekenen via de gemeentelijke heffingen.

Merlot | 18-09-13 | 19:45

Hmm, ik zou nu in die 59% vallen.. net.. wat vadertje staat op nog geen 4 tientjes extra inkomsten zou komen te staan dus boeit niet. Ik ben veel chagrijniger over de wijzigingen aan de onderkant want die krijg ik wel vol in m'n mik geschoven terwijl grootgraaien hier weer beloond wordt. Hoe beter je daarin bent, hoe meer je ontzien wordt. Laat me raden, we voorzien een gierende inflatie binnenkort die grote delen van de bevolking naar die speciaal daarvoor ontworpen 59% sweet-spot drijft? Zou mij mooi uitkomen, heb me net drastisch in de schulden gestoken namelijk op aanraden van dhr. Rutte.

Zware Majesteit | 18-09-13 | 19:44

@ eelko1976 | 18-09-13 | 19:40
Waar bemoei jij je in hemelsnaam mee?!

Pa Cartwright | 18-09-13 | 19:44

Weet iemand waar ik de totale overheidsuitgaven van de de afgelopen vijf jaar kan vinden? Ik ben wel eens benieuwd wat er nu werkelijk "bezuinigd" is. Ik heb nog steeds het idee dat ze de mond vol hebben van bezuinigen maar dat het in werkelijkheid allemaal steeds meer kost.

Von Rimmelestein | 18-09-13 | 19:44

Heel goed dat mijn clubje het nivelleren gewoon door zet. En al die sukkels hier snappen maar niet dat daarmee nu eindelijk eens de rijke stinkerds aan gepakt worden.

Supermatthijs | 18-09-13 | 19:44

Wij betalen enkel meer om meer terug te krijgen. Zodat de overheid haar macht over de burgers vergroot. Zie daar de reden dat iedereen met kinderen kinderbijslag krijgt, dat half Nederland zorgtoeslag ontvangt, dat huisvrouwen van werkende mannen een korting krijgen, en ga zo maar door.

Minder toeslagen, minder belasting, minder overheid.

Laten we daar eens mee beginnen.

Meeroever | 18-09-13 | 19:43

Maar goed dat ik weet dat er zoveel goede dingen gedaan worden van de belasting die ik betaal.

roze_bril | 18-09-13 | 19:43

Nieuwe verkiezingen lijken me hier inderdaad gewenst. Ik ben dat genivelleer van dit kabinet helemaal spuugzat. En deze mate van nivelleren met belastingtarieven van effectief 49% en 59% is simpelweg schandalig. Daarmee gaat het land kapot. Ik snap ook niet dat de VVD hiermee akkoord is gegaan. Als dit een dealbreaker voor de PvdA was dan hadden de VVD meteen maar de handdoek in de ring moeten gooien. Het is zinloos om dan nog maanden te wachten als dit al duidelijk is. Dan verspil je kostbare tijd. Anyhow, eerste kamer, zet hem op! Kill, kill, kill!

WestAndSmithson | 18-09-13 | 19:41

Ik ga politeik assiel aanvragen wegens schending van de mensenrechten...

Andersdenkend | 18-09-13 | 19:41

Met plezier ga een dezer dagen weer eens op de VVD-site kijken naar de reacties. Die waren al overwegend boos getint maar de komende dagen zal het daar vulcano temperatuur zijn.
Maar serieus: nu zijn we het echtzat: een liegend en bedriegende minpres en zijn mislukte kabinet dat fout op fout stapelt. Dit kabinet MOET vallen.

appeltjesgroeneweide | 18-09-13 | 19:40

Belasting ontduiken is niet langer een vieszz woord maar een vorm van verzet. een burgerplicht.
Wanneer krijgt Nederland zijn Boston teaparty?
Wat kunnen we in de hofvijver gooien?

miko | 18-09-13 | 19:40

irma zonderboezem | 18-09-13 | 19:31 | + 0 -
Hoe minder geld burgers kunnen verspillen aan nutteloze spullen, des te eerder is het milieu weer hersteld, voor zover het tij nog te keren is.

Bakito | 18-09-13 | 19:40

@irma zonderboezem | 18-09-13 | 19:31
Niet reageren op die huistrol ;-)

eelko1976 | 18-09-13 | 19:40

Klopt geen zak van dit verhaal. Lage- en middeninkomens zwaarder belasten leidt volgens mij nog altijd tot denivellering. Bovendien, inkomens van 56-110k een hoger percentage laten dokken dan 110k+, zo dom kan zelfs Markie niet zijn.

Donum Dei | 18-09-13 | 19:40

59% muhaha.

Maar wel flink participeren met de kruimels die je overhoudt he, die overheidsdiensten zijn echt niet langer te betalen, ook al verhogen we de lasten de laatste jaren tot in den hemel.

Lobo | 18-09-13 | 19:39

Dit kan niet waar zijn, toch?

BedrijfsTijgerT | 18-09-13 | 19:39

Dit is goed nieuws voor het feestje van Greet zaterdag. Het kan nog wel eens druk worden.

Von Rimmelestein | 18-09-13 | 19:39

-weggejorist-

Ko Ranzig | 18-09-13 | 19:39

De LP heeft inmiddels al een opzegservice voor VVD'ers gemaakt. Ik ga vanaf nu ook elke VVD'er uitlachen die zegt voor een kleine overheid en lage belastingen te zijn.
Linkspam: www.libertarischepartij.nl/vvd-opzegse...

Coolchwip | 18-09-13 | 19:37

Ach, die 59%... Inmiddels is het toch voor 95% ambtenaar die daar nog in valt, dus het is vooral pissen in eigen fles.

Verder... Ach, verder niets nieuws aan dit sloopbeleid.

ZKH EénOog | 18-09-13 | 19:36

Zo is zelfs werken als ambtenaar niet leuk meer

Sisyfus | 18-09-13 | 19:36

François Nulle hier in Frankrijk kan er ook wat van, maar éérlijk is éérlijk: Rutte en Samsom zijn gewiekstere struikrovers dan het tuig in Parijs.

Chapeau!

De Droit | 18-09-13 | 19:36

Vaseline wordt het helemaal in 2014 . Zet alvast maar een pot klaar onder de kerstboom .

likmegaties | 18-09-13 | 19:35

en stuur Bakito ook gelijk mee , die weet ook niet meer wat hij zegt .

witchmaster | 18-09-13 | 19:33

Dat de VVD met een hard explosieve knal uit elkaar moge knallen met allemaal boze VVDérs die Rutte het land uit willen jagen.

appeltjesgroeneweide | 18-09-13 | 19:32

59%??? Hoeveel mensen willen ze van mijn salaris thuis laten niksen?

Ik was in Haren | 18-09-13 | 19:32

De hardwerkende burger word kapotgemaakt voor EU, handophouders en criminele import.

sinar2 | 18-09-13 | 19:31

Bakito | 18-09-13 | 19:29 |
Beter voor het milieu? Leg je me dat aub even uit?

irma zonderboezem | 18-09-13 | 19:31

Zetten ze binnenkort ook een groot hoog hek om het land heen? Anders werkt communisme niet.

The Amazing Hulk | 18-09-13 | 19:31

-weggejorist-

HdJ& | 18-09-13 | 19:30

Stelletje vieze huichel ratten daar zo met die kudt nivellering , en hier bij druk ik mij nog netjes uit .
Nog nooit in mijn leven zoiets meegemaakt schop deze dernis werkende ratten ons mooie land uit .
ik levert graag de pek en veren .
voorop opper huichelaar en vreemdganger die kale neet daar achter die pias en harlekijn van de EU rutte ik wordt hier onpasselijk van .
Stem verdome alle maar op GEERT , de enige dien ons nog kan redden

witchmaster | 18-09-13 | 19:30

Sometimes you have got to be reaaallyyy sneaky...

Aantastelijk | 18-09-13 | 19:29

irma zonderboezem | 18-09-13 | 19:26 | + 0 -
Hear, hear. De nieuwe belastingtarieven zijn niet alleen gunstig voor het milieu, ook stimuleren zij burgers om meer te genieten van hun vrije tijd.

Bakito | 18-09-13 | 19:29

En daarom van Het Koningslied, naar Billy Joel - Goodnight Saigon. Anthem for the middenklasse.

Pork & Beans | 18-09-13 | 19:29

Intransparantie is een machtig middel...

The Amazing Hulk | 18-09-13 | 19:29

Wanneer schoppen we die hele kliek daar in Den Haag de straat op. Het zijn en blijven allemaal matennaaiers.

jasser | 18-09-13 | 19:29

Het lijkt me dat ik dan toch maar mijn lidmaatschap van de VVD moet gaan opzeggen. Hoe heb ik me zo in mijn partij kunnen vergissen?

kommabijmebinnen | 18-09-13 | 19:29

Minder werken en de vrouw achter het aanrecht houden.

paridae | 18-09-13 | 19:28

Heel kinderachtig van de Ruttebende om ons zó doorzichtig proberen op te lichten.

André van Delft. | 18-09-13 | 19:28

Zoveelste schep zand in de motor die de economie moet aanjagen, met dank aan de PVDA en stilzwijgende VVD.

eelko1976 | 18-09-13 | 19:26

Tijd om minder te gaan werken dus!

irma zonderboezem | 18-09-13 | 19:26

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland