Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Bassiehof - De knoet erover, Samsom!

bassiehof102.jpgDe PvdA-fractie gaat gebukt onder de kadaverdiscipline van Diederik Samsom, meldde de Telegraaf deze week. Kadaverdiscipline is nu eenmaal een realiteit als je in een fractie zit. De tranen van Jeanine Hennis in november 2011 tijdens de stemming over de weigerambtenaren bewijzen dat: je moet de club steunen ook al ben je het er niet mee eens. Politiek is namelijk ook zoenoffers maken. Dat Désirée Bonis en Myrthe Hilkens dat niet hebben ingezien is niet alleen hun schuld. Wellicht had beter doorvragen door de kandidaten-commissie aan het licht kunnen brengen dat beide dames niet voornemens waren de partij door weer en wind te steunen. Het enige verschil tussen deze twee spijtoptanten en Hero Brinkman is dat zij hun zetel wél ter beschikking stelden. En beiden afzien van wachtgeld, uiteraard. Er doen meer namen de ronde, meer PvdA-Kamerleden die het niet eens zijn met de lijn die Samsom heeft uitgezet. Hij kampt met onvrede binnen zijn partij, een onvrede die zelfs reikt tot in het partijbestuur. Dan zijn er twee mogelijkheden voor een partijleider: buigen voor de kritiek, van de fractie een leuke discussieclub maken en vervolgens niets meer gedaan krijgen óf met de vuist op tafel slaan en zeggen: ik ben de baas. With all necessary means, waar nodig. Politiek adviseur Barry Smit zei een keer tegen mij dat binnen partijen ‘moreel gezag geen fractie van het gewicht heeft dat pure macht wél heeft’. En zo is het maar net. Mooi hoor, opstappen omdat je je geweten niet kan rijmen met de partijlijn, maar zodra je die Haagse deur achter je hebt dichtgetrokken zijn ze je vergeten. Lig je dan, op de mestvaalt van de parlementaire geschiedenis. Pootjes in de lucht. Volgende week begint een nieuw parlementair jaar. De begroting moet door beide Kamers, het besluit over de JSF is nakende en de koopkracht is omlaag gedonderd. Het is te hopen dat Samsom de andere dissidente geluiden de mond snoert en anders óók de fractie uitgooit. Want het is tijd om de handen uit de mouwen te steken. Tijd om verantwoordelijkheid te nemen, de vastgestelde route te volgen en oplossingen te bieden. De uitdagingen waar het Koninkrijk zich voor gesteld ziet, zijn belangrijker dan kleingeestige fractiegenoten die wel de lusten maar niet de lasten willen dragen van het onderdeel uitmaken van een coalitie. De knoet erover, Samsom. Gewoon doorrammen. Eén van je voorgangers deed het ook, tenslotte.

Reaguursels

Inloggen

@Stormageddon | 01-09-13 | 13:36

Klopt allemaal als een bus. Ik dacht pas e.e.a. alleen toe op de huidige casus, maar een vernietigende uithaal naar het hele bestel kan wat mij betreft ook.
.
Uiteindelijk is het wel een comfortabel idee. Een verzetsbeweging tegen de gevestigde politiek kan buigen over een eindeloze lijst van aanklachten en dus complete legitimiteit.
.
Mooi om te weten voor de toekomst.

Parel van het Zuiden | 01-09-13 | 17:55

Overigens horen de twee wegloopsters de volle periode uit te dienen.
Daarvoor heeft de kiezer hen gekozen.
Nu zijn het kiezersbedriegsters!
Waarvan acte, dames 8-))
Salut! Evocatus

Evocatus | 01-09-13 | 15:56

-weggejorist-

Evocatus | 01-09-13 | 15:53

Mocht ik kaalkop tegen komen , als hij weer ens rozen uit wil delen, zorg ik er voor ( geheel tegen mijn zin , principe en karakter ) dat ik proberen zal een roos kan krijgen van hem, die zal ik dan op zijn kop meppen , En dan op de grond vertrappen , de toch al verlepte roos ! Dat doe ik echt , ik kan niet meer anders.

Lief meiske | 01-09-13 | 15:41

@Paternotte: Bonis ziet niet af van wachtgeld, maar kiest voor het beduidend hogere inkomen (zonder tegenprestatie) op basis van die idiote terugkeerregeling. Als naast het toch redelijke salaris de eer niet voldoende is voor een kandidaat, dan moet zij maar geen kamerlid (willen) worden.

pvpb | 01-09-13 | 15:30

Wat een politieke partij bindt is de ideologie. Een politieke partij staat ergens voor, of in het slechtste geval veinst nog ergens voor te staan. Dat laatste is steeds meer het geval, gewoon omdat binnen parlementaire democratieën het steeds meer enkel nog om platte macht gaat, om de gunst van de kiezer, het korte gewin, en steeds minder om enige ideologische band tussen kiezer en partij. Het gaat vandaag de dag om 'de boodschap overbrengen', om 'het eerlijke verhaal vertellen', en niet meer die boodschap zelf, en dan wordt alles vals.
Kiezers die aanvoelen dat de leiding van een politieke partij het ideologische pad volledig verlaten heeft en knollen voor citroenen aan het verkopen gaat komen doorgaans in opstand door weg te lopen, maar binnen partijen, en zelfs binnen fracties kunnen soortgelijke processen optreden.
Bas lult dus uit zijn nek. Discipline werkt enkel als deze in het verlengde van de politieke ideologie ligt, als er eensgezindheid gevoeld wordt. Discipline verwordt tot kadaverdiscipline als dit niet meer het geval is en de leiders zich als ware dictatortjes gaan gedragen door dikke schijt te hebben aan de beginselen die de partij groot hebben gemaakt. En dat is wat zich op dit moment bij de PvdA afspeelt, een Samsom die naast zijn schoenen loopt en eist dat men voor hem als voor een koning of keizer knielt.

Schoorsteenveger | 01-09-13 | 14:45

Doe maar niet hoor Samsom, laat die zaak maar in mekaar donderen. Dan help ik wel door maniakaal lachend over de resten te pissen, moet ook gebeuren.

Renkum0317 | 01-09-13 | 14:30

@Muxje | 01-09-13 | 13:25
Ik denk dat het niet zo'n goed idee is: 1e en 2e-rangs-kamerleden. De kamerleden zijn nu al een een speelbal van het partijbestuur dat de kieslijst maakt.
Het volledig afschaffen van partijen lijkt me weer wel wat: gewoon een systeem verzinnen dat iedere kandidaat die te weinig stemmen heeft, zijn stemmen over mag hevelen naar een ander.

frank87 | 01-09-13 | 14:22

Dat onze parlementaire, vertegenwoordigende democratie niet meer naar behoren werkt komt toch vooral doordat kiezers al sinds beginjaren negentig massaal zijn gaan stemmen op liberale en nepliberale partijen als VVD, PvdA, CDA, D'66 en Groenlinks.
Die vonden allemaal dat marktpartijen, grote bedrijven, ambtenaren, semi-ambtenaren, het maatschappelijk "middenveld" en andere zogenaamd niet-politieke organen veel beter in staat waren ingrijpende beslissingen te nemen dan de politiek zelf.
Tel daarbij op de vrijwillige overdracht van onze soevereiniteit aan de eurocratie en de muntunie door diezelfde partijen en het huidige plaatje is compleet.

Ik zie ook wel in dat de wereld sinds de val van het communisme veel te ingewikkeld is geworden voor de meeste kiezers en dat ze zich daarom al te makkelijk hebben laten bedotten. Maar het punt blijft: ze hebben zich laten bedotten.

Maar toch is het nog steeds gewoon mogelijk om de knuppel in het hoenderhok te gooien door bijvoorbeeld SP of PVV te stemmen en niet vlak voor je het stemhokje ingaat je toch maar weer bang te laten maken door de onmachtige praatjes van VVD-ers, PvdA-ers, Groenlinksers en D'66-ers.

Peyronie | 01-09-13 | 13:55

-weggejorist-

HdJ& | 01-09-13 | 13:50

Als Hennis al huilbuien krijgt van weigerambtenaren hoe moet dan dan straks als het kabinet met een of andere drogreden toch achter Darth Vader in het witte huis gaat aanrennen, waarbij ook Nederland en de Mindef wederom hele vuile handen gaan maken.

Nestorix | 01-09-13 | 13:38

@Parel van het Zuiden | 01-09-13 | 10:46
Niet alleen Samsom, alle kamerleden, alle fractievoorzitters van alle partijen. Al bijna een eeuw lang. De grondwet stelt sowieso niks voor en op dit punt al helemaal niet. Het is hooguit meineed, maar aangezien de grondwet niks voorstelt en geen rechter er aan kan toetsen stelt het niks voor.

"De leden stemmen zonder last" is een overblijfsel uit de grondwet van Thorbecke, toen we nog een districtenstelsel en kamerleden op persoonlijke titel in de districten werden gekozen en een eigen mandaat hadden. Dat is al heeeeeeel lang niet meer zo.
Kamerleden worden niet meer persoonlijk gekozen en hebben geen eigen mandaat. Ze worden "gekozen" op het stemmenoverschot van de lijsttrekker. Alleen hoog genoeg op de lijst staan is voldoende voor een zetel.

Volksvertegenwoordiger? Ha. Niemand hoeft jou te kennen, jij hoeft niemand te kennen. Behalve goeie relaties met de partijleider hoef je niemand te pleasen. De kiezer is voor een gemiddeld kamerlid net zo interessant als een hoop stront. De carrière in de politiek hangt niet af van de kiezer, maar van de partij en de partijtop. Dus je stemt mee met de club want dat garandeert je baantje. Eigen initiatief is ongewenst, dan sta je ernaast en kun je een verder carrière in het openbaar bestuur vergeten.

Dat is allemaal tegen die hele erg dode en al lang geleden weggerotte letter in de grondwet, maar wat kun je daar aan doen? Er is in Nederland geen constitutioneel hof. Wij hebben niet zoiets als de "Supreme Court" of "Bundesverfassunggericht". Is er niet. Er is geen enkele rechter die toetst aan de grondwet en er is niemand die overtreding van de grondwet ergens aanhangig kan maken en niemand kan ervoor bestraft worden.

En het blijft zo. Want zittende "vertegenwoordigers" hebben heel veel baat bij dit systeem. Het schuift de eigen verantwoordelijkheid af, werkt in hun voordeel en om het te veranderen is een 2/3e meerderheid van diezelfde mensen nodig. Als je het überhaupt al op de agenda wilt krijgen om een commissie ter voorbereiding van een grondwetswijziging in te stellen heb je een meerderheid nodig. Niemand krijgt die meerderheid, want die meerderheid (van in keurslijven met kadaverdiscipline ingepakte kamerleden - dus feitelijk alleen de fractievoorzitters) vind dit systeem ook prachtig. Zelfs de partij die ooit is opgericht om het systeem van binnenuit op te blazen hebben geen enkele ambitie meer in die richting.

Dus. Zo zit dat.
Dit land is geen democratie. Nooit geweest ook. (En dat is helemaal afgezien van de vraag of een democratie wel wenselijk is, maar dat terzijde.)

Stormageddon | 01-09-13 | 13:36

Als zelfs journalisten vinden dat Kamerleden moeten stemmen zoals hun baas beveelt, dan dooft het licht...

De Geus | 01-09-13 | 13:27

@frank87 13:01: De wet voorziet niet echt in het stemmen op een partij. Ik denk dat we dat of moeten afschaffen, of het bij wet moeten erkennen.

Afschaffen betekent dat het lijsttrekkerschap verdwijnt, en dat men altijd op individuen stemt. Eventueel kan je de stemmen nog wel per partij tellen, maar dan zal je de kieslijsten op elk stembiljet in willekeurige volgorde moeten afdrukken.

Erkennen betekent dat het inderdaad een verschil gaat maken of je op eigen titel of wegens je plaats op de kieslijst bent verkozen. Een verkiezing op eigen titel middels voorkeurstemmen geeft je inderdaad meer vrijheid, als het er op aankomt kan je opstappen en in de kamer blijven. Maar wie puur via de kieslijst de kamer in komt moet wat mij betreft de kamerzetel bij de partij inleveren bij vertrek.

Het huidige gerommel van backbenchers die bij een krappe stemming zich opeens laten gelden moet maar eens afgelopen zijn. Je hebt gelijk dat de partij dat aan zichzelf heeft te danken, maar de partij is niet de grootste belanghebbende in die kwestie; wij zijn dat. Wie zonder voorkeurstemmen in de kamer komt heeft geen mandaat van het volk om daar te zitten, dat mandaat ontlenen ze aan de partij.

Muxje | 01-09-13 | 13:25

@frank87 | 01-09-13 | 13:15
Of het CDA achter de rug van de fractieleden opheffen: Dan heb je tenminste een breed scala aan meningen (er is altijd wel een CDA'er te vinden die je mening wil uitdragen).

frank87 | 01-09-13 | 13:22

@Publius | 01-09-13 | 12:12
Als Geert Wilders nu eens al zijn fractieleden voor zichzelf laat beginnen?

frank87 | 01-09-13 | 13:15

Peyronie | 01-09-13 | 12:53 |

Ook al dat hysterische verbale wapengekletter rond Syrië van de afgelopen week is toch vooral een VVD- en PvdA-dingetje.
Ik zag steeds weer VVD-senator en eeuwig generaal buiten dienst Van Kappen in actualiteitenprogramma's opdraven als militair deskundige, de VVD-er Van Baalen wil eigenlijk altijd wel ten oorlog en PvdA-politici komen ons altijd vertellen hoe erg ze wel niet met hun pacifistische geweten worstelen als ze vinden dat er weer ergens kruisraketten moeten worden afgevuurd.

Van de SP weet je gewoon zeker dat ze nooit aan al dat soort rare vredes/oorlogsmissies zullen meedoen.

En ook de PVV neemt op dit moment een juist standpunt in.
Het lastige bij die partij vind ik weer wel dat nog niet heel lang geleden de inmiddels uit de fractie gegooide Wim Kortenhoeven pleitte voor een soort preventieve oorlog tegen Iran, met steun van de fractie. Dat is wel zo'n beetje de domste manier om islamisering tegen te gaan.

Peyronie | 01-09-13 | 13:15

@leaupveaugel | 01-09-13 | 12:42
Dan heeft de partij dat toch aan zichzelf te danken. Dat "jou lijsttrekker heeft jou de kamer in geholpen"-argument komt al helemaal nergens voor in de NL wet.
De grote partijen krijgen toch wel een zetel of 10, moeten de eerste 10 dan precies doen wat de samenstellers van de kieslijst zeggen?

frank87 | 01-09-13 | 13:01

@Niemands Knegt | 01-09-13 | 11:00

Mooie link naar Spinoza. Gister nog weigerde de Televaag een reactie waarin ik meldde dat de democratie hier niet meer bestaat. De pers, de politiek en de koning willen het sprookje graag in stand houden. Zelfs de blonde verwijst er nog naar. Als betonrot heeft de politiek zich in elk bestuur genesteld en hebben we inderdaad een land vol instanties die zich aan elke controle onttrekken, wiens regenten menen de burgers de wet te kunnen spellen. De gepolitiseerde rechterlijk macht is van hetzelfde laken een pak. Geen enkele politicus die het zich aantrekt, ze kijken wel uit.

eastender | 01-09-13 | 12:56

Parel van het Zuiden | 01-09-13 | 12:10 |

"Overigens heeft de Nederlandse bevolking de laatste dertig jaar bewezen mee te kunnen denken en bijvoorbeeld moeilijke beslissingen te ondersteunen. Denk aan stemmen op partijen die een bezuinigingsagenda voorstonden."

Volgens mij heeft de Nederlandse bevolking de laatste dertig jaar door stemgedrag vooral bewezen dat ze als opportunistische schapen achter iedere politicus aanlopen die hen een rijk en gelukkig leven belooft.

Mensen hebben bij de laatste verkiezingen massaal VVD gestemd omdat Rutte ze duizend euro beloofde en zei van hun huis af te blijven en tegen de snode plannen van links te beschermen.
Een ander deel stemde massaal PvdA omdat die partij beloofde de lagere inkomens te beschermen tegen al te onrechtvaardige bezuinigingen.

Resultaat is dat we weer een zoveelste variant van paars hebben, zij het onder heel andere economische en internationale omstandigheden dan in de jaren negentig.

Als kiezers gewoon massaal op PVV, SP, PvdD, SGP en CU hadden gestemd, was het land weliswaar een tijdlang moeilijk regeerbaar geweest (maar dat is nu ook zo), maar was er wel een veel principiëlere discussie losgebarsten over de nationale en internationale bureaucratisering, de afbraak van de rol van de soevereine staat en de teloorgang van de middenklasse in ons land.

Dat gaat nu uieindelijk ook wel gebeuren, alleen is die discussie door de vorige verkiezingen weer vooruitgeschoven.

Peyronie | 01-09-13 | 12:53

Samsom liep v/d week over de markt in LEeuwarden is na 100 meter gestopt, kon de kritiek niet meer aan.
Overigens nu 12 zetels.

Uw Verzekeringsadvis | 01-09-13 | 12:52

@Publius | 01-09-13 | 10:13
Er is dan wel een verschil of je met voorkeurstemmen gekozen bent, of als je als excuustruus nummer zoveel op de kieslijst stond en er louter en alleen op het verkregen zetelaantal ingerommeld bent.

leaupveaugel | 01-09-13 | 12:42

Zolang de PVV minimaal geen 76 zetels haalt zal alles bij het oude blijven.Zo las ik in de peilingen van vandaag dat de PVV op 31 zetels staat.Das allemaal leuk en aardig,maar daar schiet je niks mee op met een meerderheid van 119 zetels die vijf keer per dag bidden richting brussel en mekka.

komtdatschot | 01-09-13 | 12:31

Zoals Paternotte ook weet, staat de PvdA fractie bekend om de interne stoelpoten-zagerij. De positie van een PvdA kamerlid wordt niet alleen bedreigd door andere politieke fracties, maar hij/zij moet ook continue op zijn/haar hoede zijn voor collega-PvdA'ers. Daar zijn allerlei interessante politieke en antropologische verklaringen voor te geven, maar het feit ligt er. In zo'n omgeving moet er een sterke leider zijn, die nietsontziend vasthoudt aan het partijbelang. En die alles dat het partijbelang kan schaden, elimineert. Dat doet Didi. Zijn houding t.a.v. het partijbelang werkt in ieder geval beter dan het pappen en nathouden dat Job Cohen deed. Waardoor hem door fractiegenoot Timmerfranz weloverwogen een mes in de rug werd gestoken.

Dr. Plofkop | 01-09-13 | 12:30

Niet voor de eerste keer laat Bassie weer eens zien een gevaarlijk gebrek aan begrip van het fenomeen democratische rechtstaat te hebben. Of dit nou uit pure onwetendheid of het vuistdiep in de reedt van de gevestigde politieke partijen zitten voorkomt maakt eigenlijk niet uit. Dit mannetje is de positie en titel politiek commentator onwaardig. Bassie is slechts de zoveelste mediale vergoeilijker in een mediale wereld van vergoeilijking, in plaats van kritisch journalist / observator.
.
Een volslagen "mismatch" met het GeenStijl-platform wat mij betreft. Dit soort gekwijl wordt reeds geplugd bij de NPO en elk ander vod dat zich krant durft te noemen. Toegevoegde waarde nul.

Parel van het Zuiden | 01-09-13 | 12:25

Aahh ok, ik wist niet dat Ikke-Ikke Zwamsom vertikaal gemankeerd is. Vandaar die consequent van onder genomen foto's: de pvda wordt geleid door een sociopatische dwerg.
Nice, want dat soort types zijn berucht om de rotzooi die ze achterlaten. Verder wat hierboven is geschreven: het woord 'partij' staat niet in de grondwet. We gaan kapot aan partijpolitiek. Het zou verboden moeten zijn.

o)+ | 01-09-13 | 12:24

Ik wil Nanninga als MinPres, gewoon omdat het kan!

necrosis | 01-09-13 | 12:20

@ Conan de Rabarber 11:35

Een echte kwoot van Adolf Schiklgruber zo maar uit de losse pols, alle Achtung!

eerstneukendanpraten | 01-09-13 | 12:14

frank87 | 01-09-13 | 12:03 | + 0

De €64.000 vraag van vandaag: hoe hier doorheen te breken?

Rest In Privacy | 01-09-13 | 12:12

@Kaosu | 01-09-13 | 11:36 |

Het poldermodel wordt juist gebruikt om de invloed van burgers te beperken.
.
Het is in staatsperspectief erg verstandig om behoudend te zijn en dus veelal tegen politieke voorstellen te zijn. Alleen meegaan met politici als er een donders goed verhaal onder zit in plaats van wensdenken.
.
Zo blijft de overheid klein en kunnen mislukkingen als de EU, Euro, openstellen van de verzorgingsstaat voor niet bijdragenden, maar ook onzalige interventies als Irak voorkomen worden.
.
Een ja verkrijgen kan dus wel, maar politici zullen dan wel echt leiderschap, inhoud, en oprecht oog voor de belangen van de eigen bevolking moeten tonen. Dat de Nederlandse bevolking nu tegen de politiek en haar agenda is heeft daar alles mee te maken en veel minder met een negatieve grondhouding.
.
Overigens heeft de Nederlandse bevolking de laatste dertig jaar bewezen mee te kunnen denken en bijvoorbeeld moeilijke beslissingen te ondersteunen. Denk aan stemmen op partijen die een bezuinigingsagenda voorstonden.
.
U hanteert drogredeneringen om de huidige praktijk te verdedigen als zijnde beter dan meer invloed van de bevolking. Slechter dan nu kan simpelweg niet meer. Zover is het poldermodel dus afgegleden. Elk democratisch alternatief zal het per definitie beter doen.

Parel van het Zuiden | 01-09-13 | 12:10

Laat ieder weldenkend mens zijn eigen mening vast- en volhouden en geven die stompzinnige baasjes in de politiek het nakijken, want de NL-machtigen zijn in onmacht.

Iwmac | 01-09-13 | 12:09

"Kleinemannetjessyndroom" , ja precies zo is het .
Kijk naar Putinnetje!

Lief meiske | 01-09-13 | 12:03

@Publius | 01-09-13 | 11:55
Als de opstappende kamerleden nu eens gewoon voor zichzelf begonnen, hadden ze die achterstand niet (hoi Geert).
Maar ja, de meeste partijen zorgen voor types in de kamer die zelf niks kunnen, zodat het systeem zich toch weer zelf in stand houdt.

frank87 | 01-09-13 | 12:03

Ik denk dat Welles! Nietes! doelde op de speknek met dat ongestreken overhemd !

Bij Nieuwsuur had hij dat aan ...... ik denk dat hij zo van de Camping kwam , want daar had hij het zo lekker gehad.

Lief meiske | 01-09-13 | 12:00

Waarom iemand die geen benul heeft van politiek elke week over politiek mag schrijven zal altijd wel een raadsel blijven.

henry_louis | 01-09-13 | 11:59

0.9-FTE | 01-09-13 | 10:40 |

Verfrissend en coherent betoog van je.

Vanaf eindjaren tachtig is de kiezer voorgehouden dat na de ineenstorting van het communisme oude politieke tegenstellingen er niet meer toededen.
Dat denken in dat soort termen "ouderwets" was. Dat de geschiedenis ten einde was gekomen (Fukuyama).

Samen met de voortvarende afbraak van de macht van de soevereine, liberale en tamelijk succesvolle staten, heeft dat ons tot machteloze slaven gemaakt van bureaucraten en en kapitalisten. Met dank aan PvdA, VVD, CDA, D'66 en Groenlinks.

Peyronie | 01-09-13 | 11:57

@tipo 11:24: Zo'n finanzreferendum lijkt mij ook wel wat; je geeft burgers inspraak op de besteding van hun belasting, en juist dat lijkt me een prima middel om de betrokkenheid van burgers te vergroten.

Over meebeslissen ben ik erg ambivalent. Het argument tegen referenda is dat de bevolking de kennis niet heeft om te beslissen, en stemt met het hart. Een sterk argument: over Europa hebben de meeste mensen de juiste keuze gemaakt op de verkeerde gronden. Politici daarentegen hebben een voorsprong: ze kennen het dossier, zijn bekend met de voors en tegens, snappen de juridische implicaties, beschikken over een legertje adviseurs, en kunnen dus kiezen op rationele gronden. Een mooi beeld waar ik me wel in kan vinden... ware het niet dat ik ook kan zien hoe de laatste decennia veel van de belangrijke besluiten tot stand zijn gekomen. En dat heeft niks met ratio of de afweging van ónze belangen te maken. Nee, dan heb ik liever dat het volk nog een keer de kans krijgt om "nee" te zeggen.

Wel moet een referendum geen beleidsvraag aan de bevolking zijn ("wat moeten we doen") maar een mandaatsvraag ("we willen dit, mag dat").

Muxje | 01-09-13 | 11:55

frank87 | 01-09-13 | 11:51 | + 0

Als je met een eigen lijst komt, begin je al op achterstand. Je kunt geen gebruik maken van faciliteiten die de erkende partijen wel hebben (uitzending politieke partijen, etc.). Een zichzelf instandhoudend systeem waar zeer moeilijk door heen valt te breken. Maar je hebt zeker een punt, desinteresse en gemakzucht bij de burger maken het er niet beter op.

Rest In Privacy | 01-09-13 | 11:55

@Willem van Rood | 01-09-13 | 11:29
Als de kiezers weglopen, dan is de partij wat mij betreft op de goede weg. Ga zo door Diederik!

VanBukkem | 01-09-13 | 11:54

@Polletje Piekhaar | 01-09-13 | 11:29
En we weten hoe het met die partij is afgelopen. Dat geeft weer een beetje hoop.

VanBukkem | 01-09-13 | 11:53

@Publius | 01-09-13 | 11:11
Je kunt altijd eigen kieslijst beginnen hoor. Maar ja, het systeem van als makke schapen achter de leider aan lopen wordt door de meerderheid gesteund in Nederland. Zie bijvoorbeeld het aantal mensen dat standaard op een van de grootste 3 partijen stemt.

frank87 | 01-09-13 | 11:51

@Bassiehof. Je begrijpt (net als Samson) goed management en leiderschap niet. Dit is namelijk gebaseerd op vertrouwen en loyaliteit. Waardoor ze het je gunnen. Afluisteren is een teken van het wantrouwen van de leider richting de groep. Hij jaagt hierdoor zijn hele achterban tegen hem in het harnas. Hij had een van de "rotte" appels die aan zijn leiderschap toornden moeten isoleren en snel en hard aan moeten pakken. Daarbij moet het onderwerp zijn; je moet consistent en eerlijk in wat je zegt. (ik neem aan dat daar de schoen wringt). En dan had hij bij voorkeur iemand moeten nemen die in de groep wat minder sterk staat. De rijen hadden zich dan achter hem gesloten. Nu niet. En het blijft nog lang onrustig.


Ga eens wat vaker naar de apenrots in Artis Bassiehof en lees eens wat Machiavelli.

Samson is een amateur. Een driftige actievoerder met een te groot ego die ze in een maatpak hebben gehesen.

Amano | 01-09-13 | 11:47

Alsof je van Samson die de handen uit de mouwen steekt iets mag verwachten.

Jeetje Bas wat een gezever.

Oprotten met dat linkse tuig, ze hebben de hele tent afgebroken. Wat een slecht stuk, bah!

trippert | 01-09-13 | 11:45

@Kaosu 11:36
Met overal op tegen zijn, bereiken we juist veel meer. Zonder SDE+ (3,8 miljard/jaar), Publieke Omroep (0,7 miljard/jaar), Ontwikkelingshulp (4,4 miljard/jaar), Europese transferunie/bankenunie/politieke unie (36 miljard/jaar en migratie met open deuren beleid in de sociale voorzieningen (7,2 miljard/jaar), hadden we geen begrotingstekort, was de overeid 45,1 miljard kleiner en kon de belasting omlaag en de staatsschuld naar beneden.

Dat is enkel mogelijk via directe democratie, omdat politieke partijen met last en ruggespraak besturen en zo deze olifanten in de kamer niet wegbezuinigen, maar juist maximaliseren.

tipo | 01-09-13 | 11:45

Kaosu | 01-09-13 | 11:22 | + 0
Ik snap dat het te moeilijk voor je wordt. Sla de grondwet er eens op na en zoek dan naar woorden als 'fractie', 'partij', etc. Hint: die zul je niet vinden. De politici waar jij het over hebt, zijn in eerste instantie volksvertegenwoordigers. Dat ze zichzelf als politici zien, op zoek naar meer invloed en macht ter meerdere eer en glorie van zichzelf, is volgens mij ook de kern van het probleem. Dat wordt er met partijdiscipline niet beter op.

Rest In Privacy | 01-09-13 | 11:43

Jeeee, wat een politiek gewauwel, overal waar politieke doorbraken en veranderingen hebben plaats gevonden ging dit gepaard met het openbreken van politieke disciplines.

Bas ik kan je nu alvast voorspellen dat de politiek of revolutie die ons gaat verlossen van types als samsom en rukke niet past bij hun politieke partij discipline.

Erg zwak artikel tot mijn spijt.

Van mij mag die hele Samsom zo naar het schavot en neem rukke lekker mee. In plaats van hem adviezen geven, bedankt.

trippert | 01-09-13 | 11:43

Dus democratie is nu stemmen wat de baas zegt? Die bazen die uit alle bestuurlijke krochten van Nederland tevoorschijn komen gekropen en "geheel democratisch" zomaar ineens onze ministers worden? Ministers die zijn voorgeselecteerd (door Bilderbergse Beatrix?) op wie het mooiste "EU" kan zeggen?

Kromme Tenen | 01-09-13 | 11:42

@Parel van het Zuiden | 01-09-13 | 11:38

Poep gebeurt. Heb ik ook wel eens last van.

balustrade | 01-09-13 | 11:40

@balustrade | 01-09-13 | 11:31

Klopt. Ik zie dat ik op de verkeerde tegel van de discussie heb ingeprikt. Niet echt een begrijpend lezen probleem overigens. Meer door het "scrollen" het bos even niet meer zien....

Parel van het Zuiden | 01-09-13 | 11:38

Parel van het Zuiden | 01-09-13 | 11:27 |
de zwitsers zijn dan ook altijd neutraal als het om grote beslissingen gaat.
De Nederlandse variant is het 'poldermodel' waar iedereen hier (ook) altijd over loopt te zeuren. Men is in NL altijd overal op tegen, en daarmee bereik je dus niks.

Kaosu | 01-09-13 | 11:36

Speknekman heeft gezegd dat ze weer als een Team zijn teruggekeerd uit Sneek. Wat dit betekent is waarschijnlijk dat de fractieleden zich hebben moeten confirmeren aan Didi's eisen: niemand is belangrijker dan de partij, alle smartphones krijgen een tracking device app zodat Didi weet waar iedereen zich op welk moment bevindt. Didi krijgt inzage in de telefoonrekeningen van de smartphones die door de partij beschikbaar zijn gesteld. Iedereen krijgt in de toekomst Google Glasses zodat Didi ook kan zien wat er binnenskamers (lees: thuis) uitgevoerd word door de fractieleden. Want hey.... there is no I in TEAM!! Wel 2x in DIDI....

JackJersey | 01-09-13 | 11:35

"Was für ein Glück für die Regierenden, daß die Menschen nicht denken!"

Conan de Rabarber | 01-09-13 | 11:35

@Parel van het Zuiden | 01-09-13 | 11:27

Lezen is een kunst. Leest u daarom mijn plempsels nog maar eens rustig na. U zult zien dat we het eens zijn.

balustrade | 01-09-13 | 11:31

De kiezers lopen weg en ook de kamerleden dus dan lijkt het mij dat er iets mis is met de visie van Samsom en Spekman.

Willem van Rood | 01-09-13 | 11:29

In de DDR zongen ze indertijd: Die Partei, Sie hat immer Recht.

Polletje Piekhaar | 01-09-13 | 11:29

@balustrade | 01-09-13 | 11:17 |

De Zwitsers lijken het toch vrij aardig te doen. Laat dat nou meteen een land zijn dat het grootste deel van de "zegeningen" van de EU aan zich voorbij heeft laten gaan, nooit haar jeugd laat sterven op Islamitische slagvelden, en een uitstekend welvaartspeil en dito verdeling tot stand heeft gebracht.
.
Wellicht moet u eens bij uzelf te rade gaan. Waar is die minachting voor uw medeburgers op gebaseerd? Weet u zeker dat u het allemaal wel zoveel beter weet als uw medeburgers? Of is staatsmanschap gewoon niet zo complex als u denkt en wellicht meer een zaak van gezond boerenverstand?
.
Anders gezegd.. Juist door het Nederlandse politieke bestel gaat het gierend hard mis in Nederland. Zijn we niet op een punt gekomen dat vrijwel elk democratisch alternatief beter is als wat we nu hebben?

Parel van het Zuiden | 01-09-13 | 11:27

@pinda | 01-09-13 | 11:22
LOL. En om dat doordraven te voorkomen is een bindend referendum voor een aantal cruciale beslissingen (EU, verdragen, uitgangspunten verzorgingsstaat en rechtspraak) juist handig. "Check and balances" als instrument tegen al te grote hoogmoedswaanzin.

balustrade | 01-09-13 | 11:27

@balustrade 11:12
Het volk heeft het in Zwitserland altijd bij het rechte eind. Hoe meer directe democratie er in een Kanton is, des te kleiner is de overheid, de staatsschuld en het begrotingstekort aldaar. Drie bewijzen:

"-1-Pommerehne onderzocht de 103 grootste steden van Zwitserland op het verband tussen directe democratie en de efficiëntie van de overheid, met als voorbeeld de afvalverwerking. In de steden met directe democratie was de afvalverwerking – ceteris paribus –10 procent goedkoper dan in de steden zonder directe democratie. Bovendien vond Pommerehne een flinke
kostenbesparing indien de afvalverwerking door de stad werd uitbesteed aan een privaat bedrijf. De steden met directe democratie en private
afvalverwerking waren de kosten 30 procent lager – ceteris paribus – dan in de steden met een representatief systeem en publieke afvalverwerking.
(Kirchgässner, Feld en Savioz, 1999, p. 98-100)

-2- Kirchgässner, Feld en Savioz (1999, p. 92-98) bekeken 131 van de 137 grootste Zwitserse gemeenten om het verband tussen directe democratie en publieke schuld vast te stellen, met data uit 1990. In de gemeenten waarin referenda over de publieke uitgaven zijn toegestaan, directe democratie was de publieke schuld – ceteris paribus – 15 procent lager dan in gemeenten waar dit niet het geval was.

-3- Feld en Matsusaka (2003) onderzochten het verband tussen overheidsuitgaven en directe democratie. In sommige Zwitserse kantons bestaat een ‘Finanzreferendum’ waarbij alle overheidsbeslissingen boven een bepaald bedrag (het gemiddelde is 2,5 miljoen Zwitserse frank) verplicht door de burgers moeten worden goedgekeurd. In kantons met zo’n referendum waren de overheidsuitgaven tussen 1980 en 1998 gemiddeld 19 procent lager dan in kantons zonder dit instrument."

bron: docs.google.com/viewer?a=v&q=cach...

tipo | 01-09-13 | 11:24

@Dostranamus | 01-09-13 | 11:15: peiling vandaag 12 zeteltjes

Even ruw: er zitten dacht ik elf PvdA-ers in het kabinet, plus Samsom zijn het er 12. Stel dat al die bestuurs-PvdA-ers een verkiesbare plek op de volgende kieslijst hebben bedongen als bedankje voor hun inzet, dan zit – afgezien van Diederik – nu de héle PvdA-fractie op de wip.
Het kunnen spannende tijden worden.

simpelman | 01-09-13 | 11:24

@balustrade | 01-09-13 | 11:17
Jaaaah, zakenkabinet van deskundige en/of wijze mannen.
Eindeloze inspraak beperken. Denk Singapore, Zuid-Korea. Spijkers met koppen. Sterke man. Denk Noord-Korea. O. Nu draaf ik door.

pinda | 01-09-13 | 11:22

Publius | 01-09-13 | 11:11 |
'het volk' an sich bestaat niet. Bovendien zit 'het volk' niet in de fractie, want een fractie bestaat uit een handjevol politici van een partij.

"Daarbij komt dat ik het sowieso raar vind dat we slechts kunnen stemmen op mensen die op een kieslijst staan"... wtf? doe eens terug gaan naar de middelbare school jij.

Kaosu | 01-09-13 | 11:22

@pinda
Een land met verstandige mensen zul je niet zo snel vinden. Een parlement echter idem dito. Dus ik zie jouw argument tegen een bindend referendum geen hout snijden. Of wil je pleiten voor een verlichte dictatuur van een paar "verstandige" mensen?

balustrade | 01-09-13 | 11:17

Bij de Grondwetsherziening van 1983 werd overwogen dat 'zonder ruggespraak' ten onrechte de indruk wekte dat Kamerleden niet met hun achterban, partij of anderen mochten overleggen. 'Rugge(n)spraak' werd toen geschrapt.
-----
Het begrip 'zonder last' werd wel gehandhaafd. Het betekent: zonder een bindend mandaat. Ieder Kamerlid is vrij om te stemmen zoals hij zelf wil. Juridisch is binding aan bijvoorbeeld een regeerakkoord niet mogelijk. Dat geldt niet alleen voor tegenstanders in een fractie van zo'n akkoord, maar evenzeer voor degenen die vóór stemmen. Er kan wel sprake zijn van een politiek-morele binding.

www.parlement.com/id/vituefrhhaq8/het_...

Mazzeltov | 01-09-13 | 11:16

Somsom erkend gewoon dat de mensen in z'n fractie te dom zijn om voor zichzelf te stemmen. Ben het wel met hem eens.

Kaosu | 01-09-13 | 11:15

En zo is het maar net.
Òp naar de nul zetels Samdom.
De 10 zetels nadert al. (peiling vandaag 12 zeteltjes)

Dostranamus | 01-09-13 | 11:15

Verrassend. Bas is weer positief over de PVDA. Is er even geen dirt over GL, de partij waar de PVDA zo bang voor is ivm gemeenteverkiezingen, te vinden?

zonder_moeite | 01-09-13 | 11:14

PVV-SP-VVD=75 zetels.

Dan moeten zij het maar doen.

tipo | 01-09-13 | 11:12

@tipo | 01-09-13 | 11:03 |

Bijkomend voordeel is dat peilingen daadwerkelijk omgezet worden in een wetgevende macht die de lijn van het volk volgt in plaats van andersom.

Of het volk het altijd bij het rechte eind heeft, is natuurlijk maar de vraag. Maar ik leg me liever neer bij een idiote beslissing van mijn mede-stemmers dan bij de even idiote en gemanipuleerde beslissingen van partijbonzen zoals Speklap en Samsop.

balustrade | 01-09-13 | 11:12

@balustrade | 01-09-13 | 10:59
Brrr, het plebs dat naar de waan van de dag beslist over belangrijke zaken, of BN' ers als bestuurders kiest.

Directe democratie erkt alleen in een land met verstandige mensen.

pinda | 01-09-13 | 11:11

Kaosu | 01-09-13 | 10:56 | + 0 -

Waarom niet? Heb je zo weinig vertrouwen in het volk dat zij geen eigen afweging kunnen maken? Dat heeft dan met democratie niks van doen. En als het zo ingewikkeld is om het met een hoofdelijke stemming af te doen, lijkt mij dat een uitstekende illustratie dat de overheid/ regering haar ambities dient te temperen en niet een maakbare samenleving probeert achterna te jagen. Daarvan is inmiddels echt wel gebleken dat dat niet werkt. Daarbij komt dat ik het sowieso raar vind dat we slechts kunnen stemmen op mensen die op een kieslijst staan waar wij verder geen invloed op hebben maar een interne partij aangelegenheid zijn.

Rest In Privacy | 01-09-13 | 11:11

Diederik ist der partij und der partij ist Diederik. Und abwijkende meningen werden nicht getolereerd.

VanBukkem | 01-09-13 | 11:10

@arie181818 | 01-09-13 | 11:05
Ik herinner mij een uitspraak:
"Ik ga jou partijtje helemaal klein maken."

Ing. eslapen | 01-09-13 | 11:07

@Ing. eslapen | 01-09-13 | 10:17
nou, nou, de PVV vertegenwoordigt wel een groot deel van de Nederlandse kiezers, hoor; dus ze hebben wel bestaansrecht. Kijk, Greet is natuurlijk een dictator binnen die partij, maar hij 'is' wel de partij.

arie181818 | 01-09-13 | 11:05

Volgens de laatste peiling gaat het uitstekend met de PvdA
PVV 31
SP 24
VVD 20
D66 18
CDA 16
PvdA 12
50PLUS 10
CU 6
GL 5
PvdD 4
SGP 4

Ing. eslapen | 01-09-13 | 11:04

Goh wat zijn we ver afgedaald als democratie. Je kunt alleen maar in de tweede kamer komen als je goed slijmt binnen een partij en ja en amen zegt op alles wat de partij wil. In een echte democratie zijn leden van een parlement volksvertegenwoordigers en niet partij vertegenwoordigers. Dat is dus niet meer zo in ons politiek bestel. Misschien wordt het eens tijd om daar goed naar te kijken en ons te concentreren op een ander bestel. Feitelijk leven we momenteel in een partij dictatuur met allemaal mannetjes en vrouwtjes die over ons beslissen maar daar intellectueel niet capabel voor zijn.

Toetsiemonster | 01-09-13 | 11:04

@balustrade | 01-09-13 | 10:59
Bijkomend voordeel is dat bindende referenda automatisch tot een kleinere overheid, met kleinere begrotingstekorten en een lagere staatsschuld leidt. Zie Zwitserland bijvoorbeeld.

tipo | 01-09-13 | 11:03

Probeer mij even te volgen.
.
Er blijkt een overheidsapparaat te zijn dat in elke krocht van een mensenleven kan kijken. Gedrag in publieke ruimte, persoonlijke gesprekken, voorkeuren, etc.(online & offline) kunnen opgehaald worden door dat overheidsapparaat.
.
Laten we dat apparaat gemakshalve even Prisma noemen. Prisma wordt bevolkt door ambtenaren waarvan we weten dat die vaak sterke banden met politieke partijen hebben.
.
En dan is er dus een politiek leider (nou ja ik heb een iets ander beeld bij echte leiders) die materiaal nodig heeft om druk uit te oefenen op zijn volgelingen.
.
Laat dat eens even goed op u inwerken.... Durft u nog steeds te stellen dat Prisma-achtige initiatieven wenselijk zijn?

Parel van het Zuiden | 01-09-13 | 11:02

Stalin had ook zo zijn methodes om met onwelgevallige meningen om te gaan. Aardig te zien dat Samsom uit hetzelfde socialistische hout is gesneden.

Maakt weer eens duidelijk dat normale mensen dit soort partijen en dergelijke miniatuurpotentaten dienen te mijden als de pest.

Magnum Force | 01-09-13 | 11:01

De politiek in Nederland bewandelt een doodlopende straat.
De politieke partij is niet meer dan een netwerk van mensen die elkaar kennen en elkaar ondersteunen, een uitzendbureau voor leden die een hoge bestuurlijke functie ambiëren.
Naar buiten toe ontlenen ze hun identiteit aan de minieme onderlinge verschillen. Naar binnen toe hebben ze, in gedeeld belang, met elkaar het openbaar bestuur in een houdgreep genomen.
Het parlement is niet meer dan een stempelmachine geworden.

Désirée Bonis en Myrthe Hilkens hadden dat moeten weten; ideologie speelt geen rol, of een uiterst marginale rol.

Daarom raad ik iedereen aan die 'wegens' bepaalde ideologieën de Nederlandse politiek in wil om 'zaken te veranderen' eerst deze twee stukken te lezen: www.despinoza.nl/spinoza/artikelen/de_... en www.vrijspreker.nl/wp/2010/07/een-part... en zeg: NIET DOEN!
Onze democratie is een illusie.

Niemands Knegt | 01-09-13 | 11:00

@0.9-FTE 10:40
Maakt u zich geen zorgen. Marx Rutte en Diederik Stalin voeren geen enkel liberaal beleid uit.

tipo | 01-09-13 | 10:59

Zonder last of ruggespraak is natuurlijk al lang een wassen neus. Werkt niet en is idealistische poep.

Mooi alternatief voor de nadelen van de realiteit van partijen in de Kamer zou zijn dat over belangrijke beslissingen het "volk" zich mag uitspreken via een bindend referendum.

balustrade | 01-09-13 | 10:59

@terror406 | 01-09-13 | 10:56 | + 0
Was het maar waar dat kamerleden gekozen waren. Het zijn poppetjes die door een partij op een plek worden gezet.

Hans Hillen | 01-09-13 | 10:59

@zeg maar jansen | 01-09-13 | 10:35
Zeker jansen, maar met dat ongestreken overhemd doelde ik eigenlijk op Speknek gisteravond tijdens nieuwsuur.
Maar je hebt er gelijk in dat Didi ook geen sterke vrouw meer naast zich heeft die voor hem de valse vouwen wegstrijkt.

Welles! Nietes! | 01-09-13 | 10:58

Publius | 01-09-13 | 10:13 |
maar dan krijg je dus niks voor elkaar, en uiteindelijk gaat het om het eindresultaat, niet om 'meningen'.

Kaosu | 01-09-13 | 10:56

Dit is hoe de macht over het volk denkt. Want hoeveel er ook mis is met de fractieleden, dit zijn de enig mensen die in de Nederlandse nep-democratie *wel* door het volk zijn gekozen.

Een land dat anno 2013 geen enkele gekozen bestuurder en geen enkele vorm van directe democratie kent mag zich eigenlijk uberhaupt geen democratie noemen.

terror406 | 01-09-13 | 10:56

Groot nieuws:
Hans Spekmans gaat proberen ervoor te zorgen dat PvdA-kandidaten bij de volgende verkiezingen zo mogelijk misschien wel GESCHIKT zijn voor het kamerlidmaatschap! Dat nooit eerder iemand op dat idee is gekomen!

(Even erbij schrijven op het afcheck-lijstje:
• VVD-kandidaten vragen of ze integer zijn, en of dat schriftelijk is vastgelegd.
• PvdA-kandidaten vragen of ze geschikt zijn, en of Hans Spekman dat ook vindt.)

simpelman | 01-09-13 | 10:55

Bijzonder enge man, die Samsom. Altijd al gevonden. Geen charisma, geen natuurlijk leiderschap, geen gezag. Samsom heeft werkelijk niets in zijn persoonlijkheid of kennis en kunde om tegenop te kijken. Deze man moet het hebben van hem toegeworpen macht (die hij zal misbruiken) en drammen. En dat blijkt.
.
Jaren, jaren geleden las ik eens een interview met Samsom. Op de vraag welk boek hem in zijn leven het meest beïnvloed had, antwoordde hij: "Kinderen van moeder Aarde, van Thea Beckman". Een kinderboek. Een gutmensch kinderboek bovendien. Een eendimensionaal kinderboek past achteraf gezien prima bij deze drammerige despoot.

Hans Hillen | 01-09-13 | 10:55

Alles wat Links is, heeft een vorm van agressie en wantrouwen in zich zitten. Terecht ook, want vraag aan een gek of die gek is, en je weet het antwoord!

Mr_Pikibelly | 01-09-13 | 10:54

Je zou bijna gaan denken dat Didi's privé frustraties en de daarbij horende paranoia van een vent die vreemd gaat en dit wil verbergen,op zijn partijfractie bod viert.
Bandopnames en belgeschiedenis opvragen zijn soms onderdeel van het werk van een privé detective bij een slechte relatie waar wantrouwen hoogtij viert.

Maar dat zal het wel niet zijn toch?...iedereen binnen de PvdA fractie heeft immers het volste vertrouwen in Didi,en Didi in hen.(kuch!)

Welles! Nietes! | 01-09-13 | 10:50

nl.m.wikipedia.org/wiki/Zonder_last_of....
.
Dwang uitoefenen op stemgedrag van parlementariërs is in strijd met de Grondwet.
.
Daarmee schendt hij dus ook nog zijn eigen eed op de Grondwet.
.
Wat Samsom doet is dus ronduit crimineel.

Parel van het Zuiden | 01-09-13 | 10:46

@knerf | 01-09-13 | 10:25 | + 5 -
Officiële benaming daarvoor is: Het kleinemannetjessyndroom.

BBmetR | 01-09-13 | 10:46

Democratie stopt aan de poorten van de partij-politiek...

mase | 01-09-13 | 10:44

In 1894 had de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) nog enig bestaansrecht. Het bestaansrecht van de PVDA (1946) was toen al jaren over datum en niet meer te vreten. Laat je dat rotten in de samenleving dan wordt die -kuch- samenleving vanzelf terminaal.

BedrijfsTijgerT | 01-09-13 | 10:44

Politici zijn al jaren nederland aan het verkopen met hun vrijemarktgelul met faire prijzenen en faire bonussen.
Linkse en rechtse politici doen dit met veel vreugde.
Achter het amerikaanse neo-liberale graaibeleid aanrennend dat nu als een soort warme deken over de wereld uitgerold wordt.
Deze warme deken creeert een kille harteloze samenleving waarin medemensen op financiele draagkracht beoordeeld worden.
Wim Kok was het duidelijkste namens de PvdA. Daar werd openlijk deze koers ingeslagen. In navolging van Reagan en Thatcher op het wereldtoneel.
Vakbonden worden stelselmatig ontmanteld.
Economische hyena's een andere graaiende aasgieren die wel houden van kadavers infiltreerden de politiek.
De PvdA heeft niks sociaals meer.
Net zo min als de VVD en de CDA.
Die mensen worden door het volk gekozen maar dat wat ze doen heeft niks meer met volksvertegenwoordiging, democratische principes en rechtsstaat te maken.
Het zijn allemaal aasgieren die een kadaverdiscipline erop nahouden. Die geinfiltreerd is in de samenleving.
Via de politiek.
Via de managers.
Via de rechtspraak.
Via het openbaar ministerie.
De mensen worden dan weer uit die hoek in dan weer uit de andere hoek in het nauw gedreven.
Links en rechts is voor de buitenwereld. De neo-liberale achterkamerpolitiekstank (win/win poldermodel) begint de buitenwereld steeds meer te bereiken.
De digitale revolutie die ontstond parallel aan het neo-liberakle politieke tijdperk met haar belacheleijke financiele deregulatie hebben het een en ander versterkt.
Er moet een nieuwe generatie politici komen die onafhankelijk is.
Onafhankelijk aan de economie en dus absoluut geen zakenkabinet.
Een onafhankelijk kabinet dat weer de belangen van de kiezers gaat behartigen teruggrijpend op de democratische principes in plaats van naar de pijpen dansend van de zich achter rechtspersonen verstoppende steeds meer globaliserende aasgieren die samen met de aandeelhouders en de falende toezichthouders de wereld in een wurggreep houden.
Laat de PvdA maar verzuipen.
Nederland is niet geholpen met dit soort politici met een kadaverdiscipline.
Mocht u echt denken dat geldgraaien het belangrijkste in deze wereld is dan gelieve deze plemp als niet geschreven te beschouwen.

0.9-FTE | 01-09-13 | 10:40

Waar ze bij de PvdA beter over hadden doorvragen is hoe kandidaat-partijleiders omgaan met eventuele additionele macht, invloed en verantwoordelijkheid.

Maar ja, een rol in Kabinet of Kamer is veelal oefenen voor het bedrijfsleven, nietwaar?

Herman957 | 01-09-13 | 10:38

De tranen van Hennis bewijzen maar een ding en dat is, dat wanneer je maar gewoon de partijlijn volgt in plaats van je eigen mening, de beloning in een vette nieuwe baan ook wel komt.
.
Zonder last of ruggespraak zegt de grondwet en nog nooit heeft iemand me kunnen duidelijk maken waarom dat niet op gespannen voet staat met fractiediscipline. Het leek mij een aardig afstudeeronderwerp, naast bijvoorbeeld het democratisch tekort inde europese verdragen.
.
Maar gelukkig is de rust in de fractie weergekeerd, volgens Spekman althans, twee nieuwe spelers van de reservebank in de backbench en twee spelers opgeofferd. Dat betekent hooguit dat de stilte van de lafheid is ingetreden en iedereen wacht op het juiste moment om DiederIK een mes in zijn rug te zetten.

gooi en smijtwerker | 01-09-13 | 10:37

Kadaverdiscipline, is dat niet een wat nettere term voor "over lijken gaan" ?

taxhond | 01-09-13 | 10:35

Welles! Nietes! | 01-09-13 | 10:28 Ha, z'n vrouw strijkt ze niet meer voor hem en Saar heeft het te druk.

Kenmerk van een man met een maîtresse en een nieuwe vriendin is het ongestreken overhemd.

zeg maar jansen | 01-09-13 | 10:35

Dat deed Samsom thuis ook. Gewoon doorrammen. Maar hij werd de deur gewezen. Bazen gaat alleen maar een tijd lang goed. Een partij is een verzameling bloedgroepen en de partijleider is de chemie die alles bindt. Als de partijleider verzuurt beginnen de problemen. Minder bazen en meer diplomatie dus!

Hirsch Ballast | 01-09-13 | 10:34

De knoet erover en gewoon doorrammen. Romantisch hoor Bassie.

Strohond | 01-09-13 | 10:34

Euh ja, dit is niet mijn partij, maar ik vond het niet vreemd dat partijgenoten geconfronteerd worden met eerdere uitspraken.
Dat is namelijk de remedie tegen een chronische aandoening, die met name de PvdA parten speelt: "draaikonteritus".
Op het werk is dit prima aan te pakken met het middel "notuleren". Video is alleen wat moderner.

hotmint | 01-09-13 | 10:32

@tipo | 01-09-13 | 10:28
Kleine correctie aub.
autist -> narcist !

Ing. eslapen | 01-09-13 | 10:31

Ongestreken overhemd en geleend kostuum vinden dat de lijn van de partij gevolgd en uitgedragen dienen te worden.Dat ze daarmee totaal voorbijgaan aan het begrip volksvertegenwoordiging kan ze geen moer schelen want ze zitten daar tenslotte niet voor het volk, maar voor de dictators uit Brussel..en die willen geld!..geld en het volk om dat geld op te hoesten!Dus heeft Didi in de zak van z'n mooie kostuum de handleiding voor kadaverdiscipline,en ongestreken overhemd kan er verder ook niks meer aan doen dan alleen maar instemmend jaknikken.

Welles! Nietes! | 01-09-13 | 10:28

Stel je gewoon eens voor dat je werktt bij een uitzendbureau dat door Samsom en Spekman gelied wordt. Dan ga je toch ook direct solliciteren bij een ander bedrijf? Of je moet het voor de baantjescarrousel over willen hebben om door een autist en een sociopaat gekoeieneerd te willen worden de godganse dag.

tipo | 01-09-13 | 10:28

Is dit nou een aanmoediging voor iemand met totaal debiele ideeen over een maakbare samenleving om vol gas door te gaan?
*koffie halen gaat*

das_Freudenmädchen | 01-09-13 | 10:28

Wat wel mooi is, schitterend, briljant zelfs, van zo'n overduidelijke kadaverdiscipline bij de PvdA: Samsom haalt de legitimatie van één van de grootste kritiekpunten op de PVV onder zijn achterban zelf onderuit.

Je weet wel, het punt dat de PVV niet democratisch genoeg zou zijn.

ZKH EénOog | 01-09-13 | 10:25

Zo gauw mannetjes met een geringe lichaamslengte zoals Samsom macht krijgen worden ze dictatoriaal........

knerf | 01-09-13 | 10:25

De partij van de abcdiederik is allang het spoor kwijt.Geen woorden meer over vuil maken. HOERA HOERA HOERA.

van stampij | 01-09-13 | 10:24

Als er één partij is waar ik n o o i t op zal stemmen, is het de PvdA wel. Wat een prutsende theedrinkers en knuffelaars bij elkaar. Tijd voor nieuwe verkiezingen!

Lina Mosa | 01-09-13 | 10:23

Ze hebben gewoon een slecht verhaal. Niet uit te leggen. Dan krijg je dit.

Aantastelijk | 01-09-13 | 10:22

De hang naar pure macht maakt dat je de kiezers naar de mond praat (om maar stemmen te winnen) om vervolgens onder het mom van een coalitie en het voortzetten van de macht een stap in iedere gewenste richting te nemen.

Noem me sentimenteel, maar ik heb liever partijen die nog ergens voor staan. Partijen anno 2013 zijn kameleons.

Remy Martin Louis 13 | 01-09-13 | 10:20

Een partij die in de peilingen nog op 18 zetels staat is toch niet meer serieus te nemen als regeringspartij. En verder wat Asscher betreft: de enige reden dat hij in Brussel klaagt over de te verwachten "arbeiders" uit Bulgarije en Roemenië is dat die hier geen stemrecht hebben en het werk van de laaggeschoolde PvdA-aanhang overnemen. Hadden ze wel stemrecht dan had hij ze met liefde omarmt, echt!

eerstneukendanpraten | 01-09-13 | 10:17

Een partij die stalinistische tucht binnen de gelederen uitoefend heeft geen bestaansrecht in het Nederlandse bestel.

PS: Bas gefeliciteerd.

Ing. eslapen | 01-09-13 | 10:17

Bonis krijgt geen wachtgeld maar wel gelijk weer een salaris van meer dan 100k op Minbuza om uit haar neus te eten.

Hoe nobel.

Eric Blair | 01-09-13 | 10:17

Scherp Bassie, heel scherp!
Nu maar hopen dat de PvdA top dit epistel niet leest zodat er tenminste een kans bestaat dat ze na de volgende verkiezingen de groote van Dierenpoes benaderen.

paost712 | 01-09-13 | 10:16

Nog beter is natuurlijk: nieuwe verkiezingen, en Geert als PM.

070 | 01-09-13 | 10:15

Bassiehof sluit zich dus aan bij Henk Westbroek, die suggereert om Samsom gewoon in zijn eentje voor de hele fractie te laten stemmen in de Kamer.

De Geus | 01-09-13 | 10:15

Laat Samsom maar op de ingeslagen weg doorgaan. Het is het begin van het einde.

Jammer dat er zoveel wachtgeld in gaat zitten, dat dan weer wel.

zeg maar jansen | 01-09-13 | 10:15

Hetgeen allemaal wederom aantoont, dat we niet in een democratie, maar in een particratie leven.

En een ranzige bovendien.

ZKH EénOog | 01-09-13 | 10:15

Gebrek aan natuurlijk leiderschap wanhopig proberen te compenseren met baasjesgedrag. Ik zie het me hele leven al.... vroeger op school, op het werk, en in het nieuws.

pinda | 01-09-13 | 10:14

Er komt pas eenheid in die fractie wanneer Samsom opstapt.

070 | 01-09-13 | 10:14

Die hele partij moet opgedoekt worden en voor Samson en speknek een enkeltje Goelag.
Uitleg hoef ik niet te geven.

joyriders | 01-09-13 | 10:13

PvdA'ers die afzien van wachtgeld, ik kan het nog steeds niet geloven.

trotse-ambtenar | 01-09-13 | 10:13

Ik ben eigenlijk meer voor eigen afweging en stemgedrag. Zo is dat ook bedoeld in de wet, waar het woord 'partij' geen 1x in voor komt. Op deze manier zijn het partijvertegenwoordigers, geen volksvertegenwoordigers.

Rest In Privacy | 01-09-13 | 10:13

Nou ja, in ieder geval : gefeliciteerd!

Il Commendatore | 01-09-13 | 10:11

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken
Online Casino | Online Casino | Paynplay Casinos | Online casino expert | Online Casino