achtergrond

Geenstijl

NOS juichaapjes hoaxen feest in Kroatië

"Groot feest vannacht in Kroatië", koppen de Eurojuichaapjes van de NOS over de toetreding van het straatarme Balkanlandje tot de EU. In de video een flink vuurwerk inderdaad, gevolgd door beelden van een plein waar bescheiden geklapt wordt voor de toetreding. Maar dat vuurwerk, dat was dus helegaar niet op, bij of boven dat plein. Sterker nog: het was niet eens te zien vanaf daar, aldus freelance correspondente Mitra Nazar ter plaatse. Het was onderdeel van een jaarlijks, drie dagen durend vuurwerkfestival. Had geen klap te maken met de toetreding tot de EU. Luisteren we nu even terug naar Mitra, vanmorgen op Radio6: "Je hoorde het wel aan het applaus: het was bescheiden, niet echt een juichstemming." Niet gek, met jeugdwerkloosheid op 40 procent. Ook een leuke was de officiële respons van de sociaaldemocratische premier van het recente oorlogsland, Zoran Milanovic, op de felicitaties van Schulz cum suis: "We hebben de infrastructuur zelf opgebouwd hier, maar dat wil niet zeggen dat we de volledige benutting van EU-gelden opgeven." Lekker met de poten in de honingpot dus, maar dat lees je ook niet bij de NOS. Nog eentje die de voorleesmoeder van het Achtuurjournaal niet zal vertellen straks? De Kroaten konden alleen bij de EU als ze een memorandum ondertekenden waarin ze beloven om af te zien van juridische stappen tegen Slovenië, dat zich in de Balkanoorlog via Ljubljanska Banka spaargeld van Kroaten toe-eigende (zie ook de update onder dit topic). Nu zijn ze hun goud dus voorgoed kwijt, in ruil voor een nikkelen toetreding tot de Europese Unie. Nope. Wij zouden ook niet juichen als we Kroaten waren. Hoe graag de NOS het ook wil.
BUSTED! De betrapte NOS heeft snel de video vervangen voor beeld zónder misleidend commentaar bij het vuurwerk. Gelukkig hebben we nog een mirror, nu hierboven als embed. Bij de NOS onder dezelfde url (http://nos.nl/video/524440-groot-feest-vannacht-in-kroatie.html) nu dus een langere versie van het filmpje met ander commentaar. Fuckers.
ROFLOL: En daarrr zijn de Kroatische protesten tegen 'de leugens waarmee de toetreding van hun land tot de EU is begeleid'. Split wordt as we speak in zwart plastic verpakt.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.