Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

ARNHEMMERS! GAAT ALLEN STEMMEN OP 15 MEI!

artiest_673_large.jpg ATTENTIE ARNHEM. Uw wordt genaaid door uw gemeentebestuur. Een oor aan, én in de reedt. Met het Kunstencluster. Voor de niet-Arnhemmers: Dat is een prestigeproject van de gemeente om het Museum voor de Moderne Kunst en het Focus Filmtheater te bundelen in een nieuw te bouwen kunsthut met cafés enzo. Kosten: 32 miljoen euro om te bouwen + 2 miljoen per jaar om te onderhouden. 40 jaar lang. Terwijl het Museum voor de Moderne Kunst nu al in een van Arnhems mooiste gebouwen zit, dat pas nog voor 10 miljoen euro (ruim buiten budget) verherbouwd is. Allemaal de schuld van oude politieke akkoordjes uit 2010, omdat een ánder prestigeproject (een haven) door de verkiezingsuitslag (PvdA verloor, SP won) geblokkeerd werd. Eigenlijk hebben we het hier dus over een Kunstenclusterfuck. Gevolg: verzet onder de Arnhemse burgerij. Onder leiding van oud-D66'er (!!1) Bob Roelofs, die er in maart met hangen en wurgen een CORRECTIEF REFERENDUM uit wist te slepen. Maar wel onder bizarre voorwaarden: het moet supersnel (15 mei al), als de opkomst kleiner dan 30 procent is, wordt de stemming ongeldig verklaard, en er is géén communicatiebudget. Met andere woorden: de burger mag eigenlijk niet weten dat er een referendum is. Wel fuck jullie, Arnhemse gemeenteraad. Omdat de gemeente louter positief sturende propaganda bij de stemkaart heeft gestopt (logisch, vindt de SP) en de VVD zelfs via de bevriende ondernemersvereniging oproept om thuis te blijven, doet GeenStijl middels dit gratis anti-elitaire AKSIE-topic een boodschap toekomen aan alle Arnhemmers: GEBRUIK UW STEMRECHT OP 15 MEI. Meer info HIERRR en daar. Please RT/Like/Share/Vouw het in een Powerpoint en hotmail het naar je moeder. En ga stemmen op 15 mei. Of kijken Arnhemmers soms liever willoos toe hoe hun lokale democratie doodvermoord wordt door een paar regenten wiens elitaire hobby uit jullie zak betaald wordt?

Reaguursels

Inloggen

@Hato | 04-05-13 | 15:30
30% is een bizarre voorwaarde. De coalitie doet er alles aan om het te saboteren, sinister zal ik het niet noemen. Dit onderwerp laat iedereen koud, de raad wist dat het nooit 30% zou halen en doet dit toch

ProtocolFetisjist | 05-05-13 | 16:13

Ik wil eerst eens een huis van onze sport- en huisvestingsmuppet Gerrie. Ik wacht intussen 6 jaar op een huis (klein flatje in een "krachtwijk" is mij helemaal prima), tervergeefs. Eerst dat fiksen, dan is 't me wel best.

dainichi | 04-05-13 | 15:31

Ik ben het helemaal eens met de oproep. Gaat allemaal stemmen... Maar even over die bizarre voorwaarden... Is 15 mei echt zo snel? Arnhemmmers hebben nu ruim 2 weken de tijd om zich voor te bereiden. Maak je de aanloop naar het referendum langer, dan vergeten mensen het weer en daar gaat je opkomst.
Gebrek aan communicatiebudget, mee eens. Dat moet beter.

Maar nu jullie derde punt, die minimaal 30% opkomst. Jullie brengen het als een sinister plannetje van de gemeente om het referendum te laten stranden. Maar die 30% is een wettelijk vastgestelde norm voor de opkomst van referenda. Daar kan de gemeente helemaal niet omheen. Bovendien is het een volstrekt logische norm. Want stel je voor... Een opkomst van zeg 10%. En daarvan stemt 51% voor de bouw van het Kunstcluster. Dan is de beslissing voor het uitgeven genomen door 51% van 10% van de Arnhemse bevolking... Goed plan. Nee, natuurlijk moet je een minimum opkomst hebben. En dan vind ik 30% nog aan de lage kant. Dan is het nog een minimaal deel van de Arnhemse bevolking die mee denkt. Het is dat we kiesrecht hebben en geen kiesplicht. Anders zou ik zeggen, verplicht stellen dat stemmen!

Hato | 04-05-13 | 15:30

@lady blabla
Het oude theater gebouw zal dan waarschijnijk worden omgebouwd voor appartementen ofzoiets dergelijks. Het oude rembrandt word te klein. Wat ze met het nieuwe Pathe gebouw zelfs willen is een heel nieuw horeca plein. De bioscoop plus cafe's, eettentjes en eventueel wat uitgaansmogelijkheden. Dit moet qua looproute in het verlengde gaan liggen met de stad en het nieuwe station en zal rond 2015 klaar moeten zijn.

Anyway's is dat hele nieuwe station al een flinke investering en zijn er nog genoeg dingen waar ze (nog steeds) mee bezig zijn zoals de eusebiuskerk of gele rijders plein, waar nog steeds geen oplossing is voor de leegstand en dan nog eens het nieuwe Pathe gebouw. Bovendien zitten het Focus en MMK prima waar ze nu zitten.

Fosje | 03-05-13 | 19:14

KapteinBoot | 03-05-13 | 16:16 | + 0 -
Ik zie ook in de tekeningen tot en met 840 m2 winkelruimte voorbijkomen om de exploitatie te spekken terwijl dat net zoals kantoorruimte in Nederland op de korte termijn al bouwen voor leegstand is. zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.htm... en zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.htm...

Je kunt dat soort berekeningen zelf maken. Het is trouwens belachelijk dat de beoogde exploitatiebegroting niet online te vinden is. Of dat je dit zelf moet schatten. 840 m2 winkelruimte heeft op zo`n lokatie een huur van rustig € 600 / m2 / jaar. Dan mis je dus een half miljoen per jaar ten opzichte van de schatting.

Sinds de parlementaire enquête naar de budgetoverschreidingen bij overheids bouwwerkzaamheden waar een Deense hoogleraar keurig liet zien dat de politici een incentive hebben te laag te schatten, de projectontwikkelaars een incentive hebben via meerwerk te verdienen en bouwers -door een verschoven bouwrisico- een incentive hebben de boel mis te laten gaan. Het is in Nederland zeker dat de cijfers tijdens de stemronde geen ENKELE relatie met de werkelijkheid hebben.

Die Deen gaf een uur college en niemand luisterde.

Feynman | 03-05-13 | 17:04

KapteinBoot | 03-05-13 | 16:16 | + 0 -
Het is niet mijn blog. Het is een voorbeeld, zoals je er vele kan googlen dat Den Haag na jaren met een bepaald subsidie beleid nu overal het mis inzet. Natuurlijk kan je daar in individuele gevallen best goede redenen voor vinden, maar het moment waar het nu op gebeurt geeft mij een ander beeld. Den Haag is nú AL het culturele geld aan het vrijmaken om naast het Stadhuis opnieuw in een bouwput weg te gooien.

Gat op de begroting van het Spuiforum: www.denhaag.nl/home/bewoners/de-gemeen...
Slechts 9 ton als ALLES goed gaat. Aangezien het commerciële circustheater vol zit heeft dat upper class deel van de culturele sector helemaal geen subsidie nodig.

Idiote verdubbeling in bezoekersverwachtingen. Google maar op spuiforum en bezoekersaantallen voor de hele discussie, maar van 180.000 bezoeken nu, naar 320.000 bezoekers binnen tien jaar is in deze culturele niche met verzadiging heel optimistisch. Hebben die rijkelui wel de tijd en zin om op te draven?

Kijk als je straks 140.000 bezoekers mist omdat die gewoon naar hun werk moeten, dan is het niet verbazingwekkend dat je per bezoek 40 euro omzet misloopt en dus even 6 miljoen per jaar misloopt.

Feynman | 03-05-13 | 16:40

Feynman | 03-05-13 | 11:09 |
Even naar je lezenswaardige blog gesurft. Je noemt daar onder andere dat het arme zielige Koorenhuis wordt wegbezuinigd. Grappig, want dat is een van de organisaties waar een keer het mes in moest. Ze worden al twaalf jaar gesommeerd om hun overheadkosten (a 50% = dus management e.d.) omlaag te brengen en slagen daar telkens niet in. Tja, op een bepaald moment gaat daar een keer het mes in. Overigens: de doelgroep die daar komt kan prima een hogere eigen bijdrage betalen. Je struikelt over de bakfietsen voor de deur.

Vervolgens heb je het over de grote gezelschappen die klakkeloos fondsen toegewezen krijgen. Juist die gezelschappen worden ook hard geraakt. Als voorbeeld het Residentieorkest, bezuinigingen en ontslagen. En hoewel zij in eerste instantie het somber inzagen zien ze nu ook in dat het wellicht allemaal iets te makkelijk was met elk jaar een zak geld van de gemeente.

Ander voorbeeld: Regentes, gaat onder nieuw ondernemerschap gewoon weer open.

Los daarvan: als inwoner van Den Haag heb ik nog nooit zo veel cultuuraanbod gezien als nu. De gemeente heeft volgens mij nu ook een cultureel ondernemersfonds en daarnaast zijn er nog tientallen fondsen in Den Haag die zitten te smeken om projecten (Levi Lassen, Fonds 1818, Rabobank stimuleringsfonds en nog tientallen kleinere fondsen) omdat hun budgetten niet opgaan.

Dan het Spuiforum, ik ben benieuwd naar je berekeningen over het Spuiforum want als de kosten inderdaad niet tegen opbrengsten opwegen is dat essentieel om onder de aandacht te brengen. Kan je linken naar die berekeningen?
Maar ik vind persoonlijk dat de beslissing om te investeren moet nemen in de tijden dat het niet goed gaat. Tegen de tijd dat het Spuiforum gebouwd is zijn we uit de crisis en is er een nieuwe plek voor drie grote gezelschappen en het conservatorium.

KapteinBoot | 03-05-13 | 16:16

Een haven!? Waarom doet elk provinciaal randbestuur alsof ze de fucking Ney Work besturen? Dat Amsterdam en Rotterdam nog wat prestigeprojecten doen werkt ook niet, maar is nog wel te verklaren. Knettergek. Een gemeenteraad hoor lokale problemen om te lossen en op toekomstige te anticiperen, rot op met die megalomane projecten.

Miss Daad | 03-05-13 | 15:58

Heb hem binnengekregen, en ga voor stemmen.

Positief | 03-05-13 | 15:13

Feynman | 03-05-13 | 12:30
Ik heb het echt niet over een klein theater en -gezelschap hoor. En mochten we maar de drank in eigen beheer doen, hadden we bonnetjes uitgegeven met één-halen-twee-betalen voor gemeenteambtenaren.

Maar ja, het heeft een politiek programma, dus de gemeente naaien we op onze eigen manier wel.

Jos Tiebent | 03-05-13 | 13:49

Jos Tiebent | 03-05-13 | 12:19 | + 0 -
Die nep ondernemer mag de gemeente weer uitzetten. Als die een Horeca / Cultuur combinatie wil maken kan hij in de leer bij Van de Ende zoiets hoort. Het is illegale staatssteun dat deze uitbater even een pand cadeau krijgt. Ook al betaald deze waarschijnlijk ook de hoofdprijs aan de gemeente.

De subsidies voor amateurgezelschappen zijn een schijntje wat weggegeven wordt aan beroepsgezelschappen en panden. Als we alles afschaffen ontstaat tussen amateurs en beroeps weer een level playingfield. Het voordeel wat de politiek nu heeft dat ze amateurgezelschappen kapot kunnen maken door een deur verder met heel veel geld iets neer te kunnen zetten wat nauwelijks beters is zal verdwijnen.

Dan kan je als amateurvereniging zelf achter de tap gaan staan en op die manier jezelf bedruipen. Zoals een gemiddelde studentenvereniging al decennia doen.

Feynman | 03-05-13 | 12:30

Feynman | 03-05-13 | 11:09
Zelf speel ik in een amateurgezelschap die met veel moeite een jaarlijks programma op de bühne probeert te krijgen, met voor een voorstelling van vier aaneengesloten avonden uitverkocht (800 per avond) geen geringe achterban.
Allemaal onbetaalde vrijwilligers, dus geen winstoogmerk. Gelden kwamen binnen via sponsoring van het bedrijfsleven en enkele cultuurfondsen.

In de afgelopen jaren heeft de gemeente een contract afgesloten met een horeca-catering die voor belachelijke prijzen de voorzieningen die avond af heeft gekocht. De prijs per zetel is verdubbeld (je huurt dus een locatie per stoel, niet per avond), dagelijks worden schoonmaakdiensten ingehuurd om ongebruikte toiletpotten te poetsen, voor het parkeren op eigen locatie wordt door de gemeente ook een avond- en nachttarief gerekend, etc.

Mag jij mij eens vertellen hoe een gezelschap het op die manier allemaal moet kunnen bekostigen.

Jos Tiebent | 03-05-13 | 12:19

OT: waar zijn de reaguursels tussen 10:32 en 11:53 gebleven?

gooi en smijtwerker | 03-05-13 | 12:07

Mijn stem : Nee Nee Nee Nee Nee Nee

Bla Bla Bla | 03-05-13 | 11:53

Ach zo`n megalomaan fallus project zie je toch in iedere bestuurslaag. Denk aan een Stopera, een tramtunnel of een hogesnelheidslijn voorzien van een Fyra. Politici willen niet de geschiedenis in met het oplossen van problemen in de maatschappij of het kloppend maken van de begroting. Nee ze willen allemaal een stukje persoonlijk veroorzaakt ontroerend goed. Alsof ze SimCity spelen. Alhoewel in die game het licht uitgaat als je niet betaald.

Exact ditzelfde topic kan je aanmaken over het Haagse Spuiforum. www.spuiforum-krankjorum.nl/ De debiel lage we-moeten-het-erdoorheen-drukken prijs is slechts 181 miljoen. De eerste 5% budget overschrijding is de lage post onvoorzien van 5%. Zo gedisciplineerd heeft de staat nog NOOIT gebouwd. Zelfs dan ben je er nog niet, want zelfs als de huidige huurders in het nieuwe pand hun bezoekersaantallen weten te VERDUBBELEN, ontstaat al een gat op de exploitatie van enkele tonnen. In het echte leven gaat dat pand miljoenen per jaar kosten en Den Haag opnieuw terugwerpen tot artikel 12 gemeente.

Om dit te gaan betalen is met een dragliner alvast de rest van het Haagse vrijwilligerswerk en kleinschalige cultuur financieel gesloopt om ruimte te maken op de begroting. www.jaspervankuijk.nl/het-spuiforum-wo... Liever geeft Den Haag gratis geld aan organisaties waar de directie enkele tonnen mee naar huis neemt en iedereen gewoon betaald wordt, dan aan organisaties met de zelfde functie die draaien op vrijwilligerswerk.

Kunst en cultuur zouden eens zonder subsidiestromen zich weer dienstbaar moeten gaan opstellen aan het publiek wat kunst en cultuur wil bezoeken en betalen. Brein is niets bij deze subsidiecarrousel.

Feynman | 03-05-13 | 11:09

K.t... Heb ik nét voor de sluis gestempt in het Fop Preferendum Gaat de Haven niet door.....

De huidige plek van het museum heeft een wáánzinnig uitzicht over de uiterwaarden en is onlangs voor miljoenen opgeknapt.... Klaar voor de leegstand! (Zoals +- 17 % van de lege kantoorpanden in de stad.....)

Edwin 6358 | 03-05-13 | 11:08

Ze hebben hier nog een kerk af te bouwen, laat ze het geld daar maar aan verbranden zoals al jaren gebeurd...

Lucky-13 | 03-05-13 | 11:04

@van_de_pot_gerukt

Dat weet ik wel zeker.

Gelukkig is die haven niet doorgegaan.

Trouwens project Stadsblokken-Meinerswijk wordt Arnhems wilde achtertuin is trouwens ook zoiets raars.

www.arnhem.nl/Actualiteiten/Persberich...

lady blabla | 03-05-13 | 10:59

Democratie is een illusie. Vooral als het aan linkse partijen ligt.

LangeTijdGeleden | 03-05-13 | 10:57

Op de stempas (Ja, ik is Arnhemmer) staat "raadgevend referendum". Ofwel, verspilde moeite.

dlseth_ | 03-05-13 | 10:56

Uitslag referendum: 70% tegen.
Beslissing college: het gaat door.

van_de_pot_gerukt | 03-05-13 | 10:55

Maar dat kunnen ze niet.

van_de_pot_gerukt | 03-05-13 | 10:53

Arnhem heeft wel een - hoe zal ik het zeggen - bijzondere bestuurscultuur. Met de burgermeester en haar man. die laatste is ook erg in de culturele wereld. en ik de daklozenopvang. maar 5 onafhankelijke onderzoeken naar het politiekorps gelderland midden waarvan pauline krikke en guusje ter horst (vanuit nimegen) voor verantwoordelijk waren. lijkt me typisch een omgeving waar best wat meer in geroerd mag worden. wanneer je tenminste tegen de lucht komt die er dan opstijgt.

gooi en smijtwerker | 03-05-13 | 10:53

Megalomane faalbestuurders.
Beter gewoon op de bus, dat is nog nuttig.

van_de_pot_gerukt | 03-05-13 | 10:53

Voor wethouders bestaat er geen crisis. Als het geld op is, verhoog je gewoon de belastingen of leen je geld op de kapitaalmarkt tegen 0,5%.
Intussen blijft de burger bloeden en betaald een veelvoud aan rente op de hypotheek.

BekiekUtMoar | 03-05-13 | 10:53

Bizar dat je om het gezonde verstand te laten zegevieren een referendum nodig hebt.

van heinde en verre | 03-05-13 | 10:52

@Jos Tiebent | 03-05-13 | 10:47 | + 0 -

WEL!!!

Mart smeets is een Arnhemmer.

lady blabla | 03-05-13 | 10:50

Arnhem heeft geen cultuur. Of je moet fan zijn van Long Tall Ernie & the Shakers.

Jos Tiebent | 03-05-13 | 10:47

Den Haag is pas echte hardcore daar wordt je genaaid voor €181 mln met een cultuurforum. Eerst wordt ook nog alle cultuur wegbezuinigd zodat we straks een leeg gebouw hebben. Ga in Den Haag stemmen met de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Stem strategisch en kies een lokale partij. Links of rechts moet beter naar de burgers luisteren, want landelijke of europese carriere zit er niet in als je met de volgende verkiezingen weer weg wordt gestemd.

Haagse woningeigenaar? Kijk op www.toekomstvisiehoreca.nl hoeveel jouw woning in waarde zakt dankzij PvdA, VVD, D'66 en CDA.

Haagse Tokkie | 03-05-13 | 10:34

@Bakito | 03-05-13 | 10:30
Vergeleken met de Nationaal-Socialistische Beweging hebben deze regenten eigenlijk best wel het beste voor met de bevolking.

witwas | 03-05-13 | 10:34

Aangezien ze al 13 jaar bezig zijn om het station te bouwen en al aan de half miljard zitten kwa kosten ga ik maar tegen stemmen.

Een bioscoopzaal is onnodig want er komt naast het nieuwe station arnhem een megabios van pathe.
(ook vrij onzinnig omdat pathe al een bios heeft in arnhem) totaal nu 3 bioscopen.

Vernieuwing in de stad is opzich best ok want dan zijn we hier van de lelijke na oorlogse snelbouw gebouwen af.
Maar de kosten moeten wel realistisch blijven natuurlijk.

lady blabla | 03-05-13 | 10:32

* opkomst kleiner de 30 procent *

Kom Van Rossum, je lijkt wel een organisator van een referendum.
Te snel getikt?

Spokoynoy Nochi | 03-05-13 | 10:31

Vergeleken met wat Breivik flikte, valt dit gekonkel reuze mee... #feit

Bakito | 03-05-13 | 10:30

Jan met de pet mag weer lappen voor Diederik met het jacquet.

Muggenmepper | 03-05-13 | 10:27

@Mark Smith | 03-05-13 | 10:16 | + 0 -
Nee ik denk onnodige afleiding.

Kaas de Vies | 03-05-13 | 10:17

Kaas de Vies | 03-05-13 | 10:10
Je wordt minder. Slijtage denk ik.

Mark Smith | 03-05-13 | 10:16

Helaas zijn er nog honderden andere gemeenten net zo.

zooishettoch | 03-05-13 | 10:15

Meesterlijke zet! BAM, daar heb je je communicatiebudget. Regenteske totaalmalloten moeten we niet willen met z'n allen. Het is 2013!

Sliptong | 03-05-13 | 10:13

@löl met vingers | 03-05-13 | 10:10 | + 0 -
Ja operatie Market Garden, maar nu moeten we het zelf oplossen.

Kaas de Vies | 03-05-13 | 10:11

a bridge too far?

Visiteur | 03-05-13 | 10:11

De regenten daar zijn veel interessanter dan die van Schiedam en Utrecht bij elkaar. Voer voor meer dan 181 topics?

Herman957 | 03-05-13 | 10:10

Daar is ooit hard gevochten bij een brug om democratie, toch?

löl met vingers | 03-05-13 | 10:10

@Mark Smith | 03-05-13 | 10:08 | + 0 -
Van Rossem weet helemaal niet wat ghettoblasters zijn. Wat lul je, ga iemand anders vervelen met je superieure bastaardstreken.

Kaas de Vies | 03-05-13 | 10:10

Kaas de Vies | 03-05-13 | 10:06 |
Ja, dat is wat Van Rossem zegt.

Mark Smith | 03-05-13 | 10:08

Een referendum met zulke voorwaarden is toch ondemocratisch. Ik heb ook dat alle Arnhemmers hier gebruik van maken en ze de democratiehaters een democratische correctieve tik op de neus geven.

Doet me denken aan dat referendum van die moskee met ghettoblasters aan de minaretten en de EU in zijn geheel.

Democratie met hindernissen.

Kaas de Vies | 03-05-13 | 10:06

Tot zover Hard voor Nederland.

Mark Smith | 03-05-13 | 10:06

Kuch. Groninger Forum. Kuch.
Zelfde faal!

ZDEV | 03-05-13 | 10:05

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl