Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

SCP: 'Welvaart door de euro is een vuige leugen'

doodeuro.jpeg Langzaam begint het tij te keren. Het verzet tegen de euro, de EU en de leugens & politieke lafheid die met beiden gepaard gaan, neemt toe. Historici, economen, promovendi, hoogleraren en Britse premiers spreken zich steeds vaker en vooral steeds luider uit tegen de doordrukdrang uit Brussel. Ook de interne vertwijfeling over de EU groeit: zelfs het PvdA-orgaan SCP sluit nu de rijen tegen de leugens van de euro. In een bindende leestip-betoog in VK van Pepijn van Houwelingen [deze meneer:] tegen de suggestie dat de euro onze welvaart goed gedaan zou hebben. Essentie: "De stellige bewering dat de euro en de Europese integratie goed is voor onze welvaart [is] een voorbeeld van een grote leugen". Conclusie: "Ik ondersteun daarom volledig de actie van het 'Burgerforum EU'. Laten anderen dit ook doen. Het is tijd dat de politiek tot de orde wordt geroepen." Inderdaad. Echt verzet tegen de economische betutteling en politieke bepoteling door de EU komt dichterbij, zeker nu Den Haag een EuroSpion op het Binnenhof tolereert. Er zal toch wel IEMAND onder de Haagse parlementariërs zijn die de man met een zakdoek (of een lederen handschoen) een denigrerende pets in het gezicht geeft om de ongewenstheid van diens diplomatieke aanwezigheid te onderstrepen? Met pek en veren de grens over trappen mag ook trouwens. #diefederatiekomterniet

Reaguursels

Inloggen

Eh.... de grens overtrappen, dat is misschien nog een uitdaging. Daae zijn er niet zoveel meer van

iphototjes | 01-02-13 | 08:34

Je kunt jezelf afvragen hoeveel een Nederlandse gulden waard zou worden ten opzichte van de euro.Als je het voor elkaar kunt krijgen dat één gulden maar de helft van één euro waard wordt,mag u hem van mij wel invoeren.Ik geef een ieder weinig kans,zodra je de munt zou slaan is hij het misschien wel waard en een week later is het niet meer dan tien eurocent.Tenzij je een gulden zo letterlijk zou nemen en hem van goud zou slaan,dan heeft u zeker succes.

kzegje | 31-01-13 | 20:07

Is iedereen al aangemeld? Geen tijd te verliezen!

lanexxx | 31-01-13 | 20:04

Al is de linkse leugen nog zo snel, de realiteit achterhaalt die wel.

Moonwarrior | 31-01-13 | 18:59

Volgend jaar Europese verkiezingen. Als politici dat zelf niet inzien, dan zal de Nederlandse bijdrage aan het Europees parlement gedecimeerd worden tot enkel de SP & PVV. 'Stratigisch' stemgedrag zal hierbij veel minder een rol spelen. Nog afgezien van hoezeer mn de middenklasse zich genaaid voelt door dit kabinet (oa).

Kan haast niet wachten om ook dat vlakje in te kleuren, net als de rest van Nederland, tegen die tijd.

Ven1V1d1V1c1 | 31-01-13 | 18:10

Werden we in de gulden tijdperk 2 weken per jaar genaaid. Waren we in het buitenland op vakantie. Sinds we op euries leven, worden we 52 weken per jaar genaaid.

IkWeetHetEchtNiet | 31-01-13 | 17:57

@ITEACHYOU

Laat ik jou ook wat leren. De huidige Euro is geen zelfdragende constructie. De obligatiemarkten van mediterrane landen geven duidelijk aan dat zij vinden dat de deze landen economisch bekeken niet compatibel zijn met noord Europese landen. Wanneer je alleen de arbeidsproductiviteitsontwikkeling in noord en zuid Europa met elkaar vergelijkt zie je dat de verschillen alleen maar groter zijn geworden (de concurrentiepositie van noordelijke landen is relatief toegenomen t.o.v. mediterrane landen). De huidige Euro is alleen maar levensvatbaar omdat dhr. Mario Draghi een statement richting de markt heeft afgegeven dat hij er alles aan zal doen om de huidige Euro in stand te houden door het obligatie opkoopprogramma (=potentiele inflatie = uitholling van de koopkracht door de ECB).

Het is een misconceptie om te denken dat een 'one size fits all' benadering gaat werken voor alle Euro landen. Met name mediterrane landen hebben de flexibiliteit van een eigen munt (het devaluatie wapen) hard nodig. Of ben jij misschien bereid om op stucturele basis Euro's over te boeken van noord naar zuid Europa?

therealbraindump | 31-01-13 | 17:53

We zijn het er helemaal mee eens. Als we eenmaal uit de Euro zijn is het (weer?) tijd voor een écht soevereine schuldvrije munt. www.onsgeld.nu

Ons Geld beweging | 31-01-13 | 17:13

What @zeauzitdat said

Johnny Rockets | 31-01-13 | 17:00

@ITEACHYOU | 31-01-13 | 15:28
Curatele is niet de oplossing voor Griekenland cum suis. Concurerend worden is de enige redding, en dat gaat binnen de EU/euro nooit gebeuren.

witwas | 31-01-13 | 16:08

@tejootje | 31-01-13 | 16:03
De inkomensafhankelijke zorgpremie was anders met wat geblaat binnen de kortste keren van de baan. Als politici maar genoeg de indruk hebben dat hun baantje op de tocht staat waaien ze zo met een nieuwe wind mee.

witwas | 31-01-13 | 16:06

Het anti-eu geluid hoor ik alleen maar hier, bij DDS, Powned en de PVV. Vóór de verkiezingen was er nog weleens een VVD die een anti-eu geluid liet horen maar dat bleek ook een enorme leugen te zijn waar heel veel mensen zijn ingetrapt.
Resumerend kunnen we dus zeggen dat de eu ons allen door de strot zal worden geduwd. En men weet in Den Haag ook wel dat Nederlanders en protesteren twee heel verschillende dingen zijn. Men brabbelt wat in de marge op forums als dit, maar daar blijft het dan ook bij. Hollanders: Veel geblaat en weinig wol!

tejootje | 31-01-13 | 16:03

Als je in Brussel wil dat alle gordijnen dicht gaan, de lampen uit, dat mensen zich verstoppen achter muurtjes, dat auto's stoppen met rijden, dat TV en radio verstommen, dat zelfs Guy Verhofstadt een keer even zijn waffel houdt, en dat iedereen je behandelt als een melaatse, loop dan rond in het centrum met een bord met daarop één woord:
"REFERENDUM!"

Zeddegeizot | 31-01-13 | 16:01

Capy | 31-01-13 | 12:14 | + 12 -
Goed punt. Daarom moet het Schumannplein in Brussel het Europese Tahirplein worden. Massaal boeroepen tot de EU-burelen leeg zijn en de laatste EU-ambtenaar met de staart tussen de benen is vertrokken.

Zeddegeizot | 31-01-13 | 15:48

@zeauzitdat
+veel

Energya | 31-01-13 | 15:48

Goh, best lang nu ik t zo teruglees... Sorry!

zeauzitdat | 31-01-13 | 15:39

Voor de liefhebber een lap tekst die ik ook op burgerforumeu.nl heb gepost. Nutteloos, dat weet ik, maar ik heb het in elk geval wel van me af geschreven:

Eind jaren ’80 was Nederland ‘af’. Het was voor een ieder mogelijk een baan te vinden, inkomen te genereren en naar hartenlust vrijgevig te zijn naar zijn minderbedeelde medemens in binnen- en buitenland.
We hadden een sterke, goed georganiseerde overheid die belangrijke voorzieningen zoals veiligheid, post, infrastructuur, OV en voorzieningen zoals pensioenen en zieken- en ouderenzorg stevig in handen had en deze onderhield en bereikbaar maakte voor iedere Nederlandse burger tegen betaalbare tarieven. ‘Graaien’? Daar had niemand in overheidsdienst nog van gehoord.
Inmiddels zijn vrijwel alle opgebouwde welvaart, alsmede de betrouwbare noodzakelijke verworvenheden door slechts twee decennia politiek volledig om zeep geholpen. En waarvoor? Wat hebben we ervoor terug gekregen? Meer overheidsbemoeienis op zaken waarvoor we de overheid in het geheel niet nodig hebben en terugtrekking van diezelfde overheid uit zaken waarvoor een degelijke overheidsregulering noodzakelijk is.
Privatisering, wat op ieder genoemd gebied voor achteruitgang in kwaliteit heeft gezorgd, gepaard met immer stijgende kosten. Enorme kapitaalsvernietiging van (inmiddels semi-)publieke middelen ten bate van enkele ‘grootverdieners’ en managementlagen welke eerder contraproductief werken dan enig voordeel bieden voor diegenen waar uiteindelijk alle voorzieningen voor waren opgebouwd: de bron van alle ‘publieke’ middelen, de eindverbruiker. De burger dus.
Wat heeft de politici en beleidsmakers toch bezield om in deze korte tijd ons zo geweldig functionerende land zo dicht aan de rand van de afgrond te brengen? Dit terwijl politicus in Nederland één van de makkelijkste baantjes ter wereld was. Want louter handhaven en bijschaven was nodig in plaats van hervormen en opbouwen.
De enige reden die ik als nuchtere boerenburger kan bedenken is egoïsme. Op conferenties en Europese of mondiale bijeenkomsten zichzelf in de kijker willen spelen door ongebreideld het met hard werken en gezonde ondernemersgeest bij elkaar verdiende geld van de Nederlandse burger te verkwanselen om maar mee te mogen doen met de ‘grote jongens op wereldniveau’. Terwijl de hele wereld al vol bewondering (en niet zelden afgunst) keek naar dat nietige Nederland waar alles zo goed ging en men voor vrijwel ieder probleem zélf een oplossing bedacht. Niet voor niets dat onze kennis en vaardigheden in de hele wereld veelgevraagde exportproducten waren. En op enkele gebieden nog steeds zijn!

Onze ijzersterke bedrijven, regelrechte wereldspelers op hun gebieden, dreven handel op mondiaal niveau. En met enorm succes! Wanneer in dergelijke bedrijven ‘graaiers’ bleken te floreren, werden de betreffende bedrijven vanzelf op de vingers getikt door hun klanten in binnen- en buitenland want daardoor prezen zij zichzelf simpelweg uit de markt. Voor hen 10 anderen, want zo werkt vrije economie nu eenmaal.
Men spreekt nu alsof Nederland geïsoleerd was voordat de EU moloch zijn intrede deed. Alsof we niet eerder een exportland waren en onze bedrijven voorheen niet grensoverschrijdend konden opereren. Alsof Europoort niet bestond en Philips en Shell, maar ook het MKB dachten dat de wereld stopte bij Venlo of Breda.
Nu zijn we pakweg 25 jaar verder en ons eens zo welvarende land, wat feitelijk slechts enige politieke begeleiding nodig had ter bescherming en voortzetting van reeds verworven stabiliteit en welvaart, is verworden tot een uitgehold karkas waarin de beleidsbepalers de laatste decennia geen andere strategie hebben toegepast dan ‘verdeel en heers’, zoals men ten tijde van Romeinse overheersing trachtte te doen. Alles voor expansie en meerdere eer en glorie voor hen die dit konden bewerkstelligen.
Men heeft op een bepaald moment gedacht dat het hier dermate floreerde dat men uit naam van ‘de Nederlandse burger’ de hele wereld moest gaan redden, niet rekening houdende met de wens of mogelijkheden van degenen die dit alles moesten bekostigen: wéér die vervelende burgers.

Inmiddels zijn we dus zo ver dat men ons probeert wijs te maken dat wij, Nederland dus, het niet redden zonder ons totaal over te leveren aan hen die deze afbraak hebben bedacht, geregisseerd en uitgevoerd. “Wij weten wat goed voor u is en leggen u de verplichting op deze zienswijze te accepteren”. O, u dacht dat u vroeger gelukkiger was en dat het beter ging? Dat ziet u dan verkeerd volgens deze elite.
U merkt dat u sinds de invoering van de Euro minder te besteden heeft? Dat kan wel zijn, maar u bent rijker! Geniet er maar van. U merkt dat ‘de politiek’ verder van u af is gedreven? Tja, dat heet nou vooruitgang.
U verwerpt in een referendum onze plannen? Maakt niets uit, we gaan er tóch mee door, want nogmaals: wij weten wat goed voor u is! Men heeft hieruit echter wél lering getrokken: men zal u niet snel meer iets vragen in een referendum.

Nu staan we dan aan de vooravond van totale uitlevering aan het meest ondemocratische instituut sinds tijden: de EU. Met aan het hoofd daarvan ongekozen individuen die ten tijde dat zij nog slechts een relatief klein land te besturen hadden er al niet in slaagden om dáár eensgezindheid te brengen. Sterker nog: Onder Van Rompuy is België meer verdeeld geraakt dan ooit tevoren.
Men ziet niet in (of wil niet inzien!) dat de burger niet meer helemaal achterlijk te houden is. Dat die zelfde burger nog erg goed weet hoe zijn of haar land er 10, 20 of 30 jaar geleden floreerde en inmiddels tegen véél hogere kosten, veel minder tegenprestatie geleverd ziet.
Ook van de misstanden kan deze burger zich veel beter op de hoogte stellen dan wat vroeger slechts gedicteerd door de nationale overheid op de diverse staatszenders werd (en wordt!!!) gepropageerd. Men heeft internet en kan zich op duizenden verschillende media op de hoogte stellen van het werkelijke reilen en zeilen van hen die ons geld, onze verworvenheden en ook vooral onze vrijheden inzetten om hun eeuwige gelijk te halen. Want u en ik, die dagelijks met de kosten en ergernissen van het beleid te maken hebben zien alles helemaal verkeerd. Zij, die op ons neer kijken vanuit hun miljarden kostende ivoren torens en alle gevoel met de dagelijkse realitieit totaal zijn verloren zijn de enigen die wel het juiste perspectief kunnen zien.
Vandaar waarschijnlijk ook de immense staatsschulden, bankencrises en armoedeval voor zeer grote bevolkingsgroepen in de eens zo welvarende EU landen. Snapt u het nog?

De zuidelijke EU landen staan inmiddels onder hoogspanning. In landen waar het tot voor kort goed toeven was marcheren nu honderdduizenden richting parlement en zijn demonstraties schering en inslag. Soms reeds gepaard met rellen, door eenvoudige, goedwillende mensen die geen blaam treft over de erbarmelijke toestand van hun leefomgeving, maar die wel keer op keer de gepeperde rekening gepresenteerd krijgen. En betalen zullen ze, op straffe van afname van alles wat hen dierbaar is.
Steeds vaker worden de represailles op deze burgers, alsmede de eerder genoemde rekeningen gedicteerd door het instituut waarvoor NIEMAND heeft gekozen en wat het verst van ons als burger afstaat: de EU.

Het zal m.i. niet lang meer duren of dergelijke taferelen zullen zich verspreiden naar de meer noordelijke landen. De totale minachting van de wil van het volk zal vroeg of laat ontploffen in de gezichten van hen die zo duidelijk andere belangen dienen dan die waarvoor ze ooit zijn aangesteld: het dienen van het volk. De eerste aanspreekpunten hiervoor zijn uiteraard de landelijke, gekozen, politici. Zij zijn verkozen tot het dienen van het belang van hun kiezers en horen daarmee ook het landsbelang van de betreffende staat met hand en tand te verdedigen. Soevereiniteit uit handen geven op welk punt dan ook zonder daarover het volk dat zij horen te vertegenwoordigen te raadplegen kan gezien worden als landsverraad. Temeer dat deze soevereiniteit gegeven wordt aan een ondemocratisch, geldverslindend instituut waarop de voormalig Sovjet Unie nog jaloers zou zijn.

Ik realiseer me dat bovenstaande inmiddels een behoorlijk lang stuk is geworden, maar ik zou nog uren en uren door kunnen gaan met het noemen van voorbeelden van achteruitgang, minachting en verkwanseling van gigantische bedragen door toedoen van slechts enkelen. Dit doe ik nu niet vanwege het feit dat ik ook slechts een simpele burger ben die in deze tijden nog harder zijn best moet doen om rond te komen in ons ‘welvarende’ land.
Rest mij nog om te zeggen dat ik het initiatief van deze site van harte steun en mij ten alle tijden beschikbaar zal houden om van gedachten hierover te wisselen met eventueel geïnteresseerden. Ook voor de oprichting van een serieuze vereniging, (politieke) partij of gewoon voor advies houd ik mij aanbevolen.
Tevens wil ik er op wijzen dat ik niet slechts één van de vele klagers ben, maar ook daadwerkelijk heb nagedacht over mogelijke oplossingen voor de hierboven genoemde problemen en misstanden in Nederland. Deze ideeën hebben echter geen enkel nut zolang we doorgaan met de overlevering aan de ondemocratische, ongekozen moloch die zich in Brussel gevestigd heeft.

zeauzitdat | 31-01-13 | 15:38

tipo | 31-01-13 | 13:30
tot nu toe was het inderdaad een ramp, maar denk je niet dat dat beter gaat nu alles en iedereen onder curatele staat?

ITEACHYOU | 31-01-13 | 15:28

Feynman | 31-01-13 | 12:07
Leuk dat je het als een compliment beschouwd. Zo was het niet bedoeld, maar ieder heeft recht op zijn eigen interpretatie.
Overigens heb ik mijzelf zelden op een constructieve tegel kunnen betrappen. Wat dat betreft ontlopen wij elkaar nauwelijks.

Strohond | 31-01-13 | 15:16

Wat wil je,de luizen kunnen niet zelf regeren,dus laten ze het aan een ander over,en wat je uit handen geeft ben je kwijt.Klootzakken zijn het.

fleurtje | 31-01-13 | 15:06

gaffelbaard | 31-01-13 | 14:14
Niemand vind belasting leuk en zeker als men het gevoel heeft dat het geld over de balk wordt gesmeten. In zwitserland is het beter geregeld, daar mogen de burgers stemmen over belasting verhogingen en als ze dat niet kunnen, mogen ze een referendum afdwingen door 150.000 stimmburger zover te krijgen om het referendum verzoek te ondertekenen. Wij zijn bange muizen die zich onderwerpen aan het eu juk. De Schwietzers nemen de krenten uit de pap en laten de rest graag aan Fikkie. Waarom kan NL dat niet doen? De EU is een mythe van de elite (rijmt ook nog)

Zatkniss | 31-01-13 | 14:52

De test is al begonnen. De Nederlandse bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba gingen per 1 januari 2011 over op de Amerikaanse dollar. Misschien even vragen hoe het bevalt?

Anrester | 31-01-13 | 14:47

Lekker veel objectieve cijfers en berekeningen weer waardoor je zelf kunt zien of het waar of niet waar is. Ohnee.

Captain America | 31-01-13 | 14:26

Stir Glenfarclas II | 31-01-13 | 14:00
Pardon? Omdat 'we' op te grote voet hebben geleefd.
Ik en vele andere burgers voelen zich echt niet aangesproken. Niet de burger, maar de overheid en het bedrijfsleven zijn schuldig.
Geen toezicht op (geprivatiseerde) banken, die enkel uit zijn om nog meer en meer en meer winst. Die winst, maar vooral ook het verlies door de bankencrisis, wordt uiteindelijk 'gehaald' bij de burger.
Bedrijven, vele mulitinationals die middels geen tot nauwelijks belasting betalen wat tot gemiste inkomsten bij de staatskassen van de diverse EU-lidstaten leidt, maar hey! .. geen nood, dan verhogen ze gewoon de belasting aan de burger. Alweer.

Laat ze eerst maar eens iets doen aan die belastingafspraken van grote bedrijven.

Sorry, maar niet IK als burger heb op te grote voet geleefd. Nee, OVERHEID en BEDRIJVEN hebben op te grote voet geleefd.

gaffelbaard | 31-01-13 | 14:14

Ben klaar met reageren. Het is tijd voor actie.

Afgeschminkte Bassie | 31-01-13 | 14:13

Als ik hierop ga reageren dan wordt ik weggejorist en daarom hou ik maar wijselijk mijn mond, want alles wat je hierover zegt wordt toch maar als wartaal weggezet, want ik ben geen graaier, geen bestuurder, geen bobo. Ik ben maar een gewone gepensioneerde man.

jasser | 31-01-13 | 14:12

Nietus SCP, het gaat alleen niet zo goed omdat we veel te lang op te grote voet hebben geleefd. Met miljardenleningen aan oa Griekenland heeft het niks te maken. Iedere geleende cent komt immers in 1000-voud terug. De Euro is een zegen. En als we tekort komen dan printen we gewoon biljetten bij. Niet van echt te onderscheiden.

Stir Glenfarclas II | 31-01-13 | 14:00

Verder Hulde ende applaus voor @Feynman en @tipo voor hun wederom uitstekende tegels.

La Vie En Rose | 31-01-13 | 13:51

Die warme relatie met de Familie Ceausescu uit Roemenie staat me nog het meeste bij.
Had Mebul daar niet ook een band mee? Oh nee, wacht...

Mammeloe | 31-01-13 | 13:50

Goed stuk van Pepijn van Houwelingen en heel goed dat hij dat burgerforum EU steunt.
www.burgerforumeu.nl/category/home/
Op twitter:
twitter.com/eureferendumnu

De initiatiefnemers zijn geen kleine jongens en - niet onbelangrijk - politiek gezien van 'links' tot 'rechts'.

Thierry Baudet, Universiteit van Tilburg
Paul Cliteur, hoogleraar encyclopedie van het recht aan de Universiteit Leiden
René Cuperus, medewerker van de Wiardi Beckman Stichting
Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam
Arjo Klamer, hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam
Piet Moerman, emeritus hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam
Ad Verbrugge, filosoof aan de Vrije Universiteit van Amsterdam
Twan Tak, emeritus hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit Maastricht
Tom Zwart, hoogleraar mensenrechten aan de Universiteit Utrecht
Jan Bennink, columnist
Alexander Sassen van Elsloo, Sassen Research & Consultancy Company
Arjan van Dixhoorn, hoogleraar geschiedenis Universiteit Utrecht
Joost Niemöller, journalist en publicist Dagelijkse Standaard
Adriaan de Mol van Otterloo, financieel analist Intrinsic Value Inve

Hulde voor die mannen!

La Vie En Rose | 31-01-13 | 13:49

@tipo | 31-01-13 | 13:30
Klopt als een bus. Komt bij, het 'niet kunnen concurreren met landen als China omdat we te duur zouden zijn', klopt ook niet, omdat Zwitserland bv. dat probleem niet heeft en nog veel 'duurder' is dan de Eurozone. Als je maar genoeg hoogwaardige producten maakt.

Over Turkije e.d. Tja, mooi verhaal is nog dat met Brussels geld wordt gegeven voor het verplaatsen van een Ford fabriek van Belgie naar Turkije. Europese belastingbetalers betalen nu ook nog hun eigen werkeloosheid:
www.standaard.be/artikel/detail.aspx?a...

La Bailaora | 31-01-13 | 13:46

Dus iedereen die nu nog roept dat de euro ons welvaart brengt is officieel een leugenaar! Ik neem aan dat figuren als Wientjes, kereltje e.a. nu wel een toontje lager zullen zingen.

witwas | 31-01-13 | 13:40

De Euro heeft ook geen donder te maken met onze welvaart. Onze welvaart is volledig te danken aan de vrijhandelszone, de tolunie en het verdrag van Schengen. Alles daaromheen, dus de Euro, dat ons nu bakken met geld kost, en de EU, zijn nutteloze organen die eigenlijk alleen maar ons geld herverdelen als subsidies aan Oost en Zuid-Europa. Wij zijn dan ook netto betalers, de EU en de Euro kosten ons geld. Landen die niet in de Euro zitten, maar wel in de vrijhandelszone, zijn veel harder gegroeid dan welk land dan ook in de Eurozone. De Euro is een blok aan het been van onze welvaart, en als we niet snel wegwezen, sleurt het ons de komende 20 jaar vele crises in. Ons welvaartsniveau zal aanzienlijk afnemen.

Old_Spice | 31-01-13 | 13:32

@ITEACHYOU 13:19
De Zuid-Europese kunnen niet eens met Turkije concureren. Dit komt omdat het prijspeil in Griekenland, Spanje, Zuid-Italie en Portugal kunstmatig hoog wordt gehouden door:
- de reeds bestaande structuurfondsen die de prikkel om concurerender te worden weghaalt.
- de Euro die makkelijke devaluatie onmogelijk maakt.
- een te lage rente, waardoor een berg aan krediet helemaal elke prikkel om concurerender te worden weggehaald is.
- De reddingsoperaties die elke prikkel om concurerender te worden weg haalt.
.
De enige oplossing binnen de Euro als eenheidsmunt voor die landen is een haircut, een lokale munt die gedevaluaard kan worden parrallel aan de Euro en de vrije markt zijn werk laten doen.
.
Elke steun onder het mom van solidariteit, maakt van de Zuid-Europese landen subsidievrslaafden die daardoor nooit concurend zullen worden. Die steun is een verlenging van de crisis en helemaal niet solidair, want het werkt averechts.

tipo | 31-01-13 | 13:30

@peppievankokkie | 31-01-13 | 11:31
Huh, waarom is dit gejorist?

hfakker | 31-01-13 | 13:23

Kom er maar in, Geert-aow op 65-Wilders, allemaal opportunistische stemmers!

propper1000 | 31-01-13 | 13:22

Dus wat doet dit kabinet dan nog op het pluche? Als er geen mandaat is voor dit beleid.
.
Datzelfde geldt voor Rinnoy Kan en Wientjes en al die andere dwepers met de EU. En Zalm?
.
De koers zo snel mogelijk veranderen. Dat is wat moet gebeuren. Eigen diplomatieke dienst etc. in ere herstellen.

Greetje Duisenberg | 31-01-13 | 13:21

tipo | 31-01-13 | 12:50
heb een deel van het stuk gelezen, redelijk zware kost pffff. wij, in Europa, kunnen op dit moment niet goed concurreren met landen als China en Brazilië omdat zij op het punt zijn beland waar wij 50 jaar geleden waren. naarmate de welvaart daar toeneemt stijgen ook daar de loonkosten. je mag dan ook aannemen dat daar op de lange duur een balans in komt.

ITEACHYOU | 31-01-13 | 13:19

@CumGranoSalis | 31-01-13 | 11:38 |,
Nee, de schuld van de crisis ligt niet bij de EU, de Grieken en de Euro. Maar zij zijn ook niet de sleutel tot welvaart en voorspoed. Brussel met federale ambities blijkt onmachtig om de problemen op te lossen. Het lukt niet eens vertrouwen te krijgen van de Europeanen. Dat is waar de discussie om draait.

ratelaar | 31-01-13 | 13:03

@Den Meester | 31-01-13 | 11:48
Maar het is nummero 2. Het linkje achter 'deze' in het topic wijst naar een eerder stuk van van rossem over schromelijk overbetaalde pennelikkers, waar je onderaan het linkje "SCP-er" vindt dat naar exact dezelfde pagina gaat als jou scp linkje.

lekkurlinx | 31-01-13 | 13:02

tipo | 31-01-13 | 12:50

Een mooie onderbouwde uiteenzetting. Volgens mij is het tijd om collectief te schakelen en het idee dat er oplossingen bestaan, overboord te zetten.

Kun je enige periode in het verleden noemen in Europa, wanneer het leven goed was voor de burger ? Ik kan me er met de beste wil namelijk geeneen voor ogen halen.

netniet | 31-01-13 | 13:00

De Euro vind ik wel makkelijk, alleen die eurocraten daar wil ik graag vanaf. De argumentatie Euro = ESM = Bankenunie = federale staten van Europa, klopt van geen kant. Gewoon zwakke banken failliet laten gaan en klaar.
van heinde en verre | 31-01-13 | 12:45 |

Zodat de falende 'top'managers hun bonussen niet meer kunnen opstrijken.

ProAsfalt | 31-01-13 | 12:58

tipo | 31-01-13 | 12:50 |
Amen, en je hebt meer dan gelijk!

Mr_Pikibelly | 31-01-13 | 12:56

tipo | 31-01-13 | 12:50
dank voor je uitgebreide uiteenzetting. blijkbaar ziet u en velen met u een half leeg glas, ik zie vooralsnog een half vol glas :)

ITEACHYOU | 31-01-13 | 12:55

tipo | 31-01-13 | 12:43
u schetst een te zwart scenario is mijn bescheiden mening, jammer dat ons geheugen zo kort is en dat we vergeten zijn hoe het was toen alle lidstaten als kippen zonder kop langs elkaar heen spraken
de wereld wordt er niet beter op als iedereen alleen maar aan zijn/haar eigen toko denkt.........

ITEACHYOU | 31-01-13 | 12:51

@ITEACHYOU 12:42
Ik leg uw ongelijk graag uit. We komen op uw manier niet uit de crisis:
Divergerende concurentiekracht van de lidstaten van de EMU-zone is het werkelijke onderliggende probleem dat opgelost moet worden, zolang de EMU een eenheidsmunt heeft.

De eerste oorzaak van die divergerende conturentiekracht is de Euro zelf, omdat het een eenheidsmunt is, die geen regionale devalutie mogelijk maakt op de makkelijke manier.
.
De tweede oorzaak van die divergerende concurentiekracht is het redden van de euro door middel van belastinggeldtransfers en overheidsgaranties van concurerende landen aan minder concurerende landen.
.
De derde oorzaak van die divergerende concurentiekracht is de reeds gevestigde transferunie unie, die uit misplaatste solidariteit de minder concurerende landen de mogelijkheid ontneemt om concurerender te worden en zo de divergerende concurentiekracht bestendigt. Alleen dan met pijnstillers die op de pof gekocht zijn en die slechts tijdelijk werken. Een intensivering van de transferunie maakt die kwaal alleen maar groter.
.
De EMU-zone heeft geen behoefte aan meer politieke samenwerking en eenwording, want de verdoving van de vrije markt die daarmee samengaat drijft de economie-en van de EMU-zone uiteen.
.
Zie ook wat Prof Hans Werner Sinn daarover zegt in 21 helder geschreven pagina's (PDF):
.
www.cesifo-group.de/portal/pls/portal/...
.
De enige oplossing uit deze crisis is de vrije markt zijn werk laten doen, zodat de concruentiekrachten van de verschillende lidstaten weer in evenwicht met elkaar komen en er niet extra geld geleend hoeft te worden op kosten van de volgende generatie Europeanen. Pas dan wordt er ook daadwerkelijk hervormd in een richting die nut heeft, hoe pijnlijk en risicovol die hervormingen ook zijn.
.
Zo is nu bijvoorbeeld in Griekenland de kostprijs per arbeidsunit in Griekenland gedaald tussen 2007 en 2012, maar de concurentiekracht van Griekenland ook, omdat de belasting in Griekenland is gestegen, waardoor Griekse producten nu duurder zijn dan in 2007. De hervormingen in Griekenland leiden dus niet tot een betere, maar tot een slechtere concurentiepositie, enkel vanwege politici zoals Guy Verhofstad en Frans Timmermans.
.
De politieke visie van Eurofederalisten is dus niet het medicijn tegen de kwaal, maar enkel een aspirientje dat tijdelijk werkt en gekocht wordt met 100% geleend geld. Kwakzalverij dus, om het netjes te zeggen.
.
(en nu als de sodemieter dat rapport van prof Hans Werner Sinn lezen)

tipo | 31-01-13 | 12:50

@CumGranoSalis | 31-01-13 | 11:38 | + -19 -
"Die Federale Staat komt er en wat ga ik smullen."
---------------
Stuurt alvast doos met cleanex tissues om je tranen straks te helpen stelpen.

De EU zal binnenkort volledig instorten en da's maar goed ook. Niemand met gezond verstand wil zijn of haar vrijheid inleveren voor een dictatuur van dit EUssr formaat.

Really? | 31-01-13 | 12:49

De periode van het volk DOM houden gaat een laatste fase in. Nu nog links en rechts met bedreigingen hooggeplaatse onderdrukken, en PLOF dan is het beurt.

Mr_Pikibelly | 31-01-13 | 12:47

@ITEACHYOU | 31-01-13 | 12:38 |

Nee, het zal wel niets met de verdiencapaciteit van Italie zelf te maken hebben. Overigens ben ik het wel met je eens dat de politiek in Italie erg instabiel is. Daar kun je zo premier worden, zonder daarvoor gekozen te worden.

roze_bril | 31-01-13 | 12:47

Stond vanochtend een stuk in De Telegraaf, over hoe Hitler 80 jaar geleden op democratische wijze aan de macht kwam. Merkel natuurlijk met de wijze woorden wat er allemaal verkeerd was gegaan en hoe zoiets nooit meer zou kunnen gebeuren.

Als je het artikel leest denk je echter maar één ding: Merkel, wordt eens wakker!!! Het gebeurt nu weer, onder je eigen ogen!

alexbl | 31-01-13 | 12:45

Bij het vorige referendum werd gevraagd of je voor of tegen de euro was. En alhoewel de meerderheid tegen was is hij er toch gekomen. De overwinning zit niet in een referendum. De overwinning zit in een opstand. Onze democratie is niet meer dan een zachte gelei in een dictatisch dichtgetimmerd stalen blik.

Mgr. Denwop | 31-01-13 | 12:45

De Euro vind ik wel makkelijk, alleen die eurocraten daar wil ik graag vanaf. De argumentatie Euro = ESM = Bankenunie = federale staten van Europa, klopt van geen kant. Gewoon zwakke banken failliet laten gaan en klaar.

van heinde en verre | 31-01-13 | 12:45

@ITEACHYOU 12:34
Op de lange termijn is Nederland juist beter af buiten de EU en in de EVA/EFTA. Alleen de eerste 8 jaar moeten we dan door een hele zure appel heenbijten, maar onze kinderen hebben het dan wel beter, dan als we richting een USE gaan. Onze kinderen leven straks dan nog in welvaart, in vrijheid en in een democratie.

U kiest er voor om van onze kinderen schuldslaven te maken.

tipo | 31-01-13 | 12:43

tipo | 31-01-13 | 12:36
in dit scenario ga je er vanuit dat de economie niet meer zal aantrekken. die goede tijden gaan weer komen. alle indicatoren wijzen er op. op dat moment moeten we meer apart gaan zetten en de reserves weer aanvullen. nu doen we dat pas als het kalf al is verdronken.

ITEACHYOU | 31-01-13 | 12:42

Zolang er mensen zijn die baantjes hebben met een bijbehorend salaris tot 23k Euro per maand, zal de EU-trein blijven denderen.

Al weet men dat deze trein rechtstreeks richting afgrond rijdt, dan nog stellen zij alles in het werk om hun eigen belangen in stand te houden.

Men is daar totaal niet geïnteresseerd in ons, dat dient hun belang totaal niet.

netniet | 31-01-13 | 12:41

Europa is verleden tijd. Het lukte niet eens om als Europa gezamenlijk de Libiërs tegemoet te komen, de Fransen laten we ook collectief afritten, de Grieken dwongen we te bezuinigen tot aan ure armoede en nog steeds pompen we geld daar naartoe. Wat mr Burns, sorry -- van Rompuy en consorten uitvreten is onduidelijk en ondoorzichtig.
.
Wat mij betreft is dit het kantelpunt als we Europees willen blijven samen werken en samenleven kappen we NU met de EU. Pleur die Euro weg, stap eruit en laten we weer teruggaan naar de EEG. Samenwerken maar niet onder federaal gezag. Onze Europese bestuurders zijn niet door ons gekozen. Ik EIS een referendum over de EU, NU!

ratelaar | 31-01-13 | 12:40

@Datzegiktoch | 31-01-13 | 12:32 |

Het geld rolt als een idioot hier in Nederland.
Echter rolt het eerst naar Den Haag en van daaruit zo naar Brussel.

snakeplisskin | 31-01-13 | 12:40

Pepijn wijst ons voornamelijk op de financiële consequenties van de EU en de Euro, die ik ook zie, maar hetgeen nóg belangrijker is benoemd hij te weinig.

Nederland geeft haar vrijheid, haar identiteit en cultuur op voor een ongekozen apparaat dat kóst wat kóst ons een multicultureel Europa door de strot heen probeert te duwen. Terwijl wij alles behalve gelijk zijn. Die 'ongelijkheid' heeft ons juist zoveel welvaart gebracht in Europa: samenwerken, waarbij ieder zijn kwaliteiten heeft en ieder zijn vrijheid!

Europa/EU is een gedwongen huwelijk en Nederland wordt nu zelfs gevraagd onder een boerka te gaan lopen.
No-fucking-way!

Pastor Sippenhaft | 31-01-13 | 12:39

roze_bril | 31-01-13 | 12:31
er is al vaker gezegd dat het onbegrijpelijk is dat Italië een dergelijk hoge rente moet betalen gezien de financiële situatie van het land die helemaal niet zo slecht is als men doet voorkomen. Gemanipuleer door het grootkapitaal en de onstabiele politieke situatie (hoewel die stabiliteiet in de NL politiek de laatste tijd ook ver is te zoeken) zorgen voor die hoge rentes.

ITEACHYOU | 31-01-13 | 12:38

@ITEACHYOU 12:27
Daar zitten ook schuldbekentenissen van failliete Italiaans banken bij. Of failliete Belgische banken. Of failliete Spaanse banken.

Of denkt u dat er niets hoeft te worden afgeschreven op de Nederlandse 100-den miljarden vorderingen aan het ECB? Als die afschrijving elk jaar 10% is, gaat het al snel om 6% van ons BNP. Dat zijn de kosten van het redden van de Euro. Die last merkt u nu niet, maar uw peuter over 20 jaar wel. Dat is het punt.

tipo | 31-01-13 | 12:36

Nou, snel die EU uit dan.. op naar vrijheid!

DutchLibertarian | 31-01-13 | 12:35

@Che_cuevara | 31-01-13 | 12:27

De regent waant zich onaantastbaar en da's in de huidige constellatie ook waar: de anderhalve burger die nú bereid is actie te ondernemen pak je simpelweg op en haal je een tijdje uit het verkeer. Die vlieger gaat echter niet meer op dra de halve bevolking op de stoep staat: daar is geen kruid (en kruit) tegen gewassen.

Dat laatste realiseert de regent zich echter niet. En da's goed zo.

Reinaert | 31-01-13 | 12:35

We moeten niet zo zeuren. We wonen op 1 continent en hebben jaren langs elkaar geleefd in onze eigen koninkrijkjes. Als er problemen waren in de wereld die moesten worden opgelost was Europa altijd de laatste die tot een consensus kwam, omdat er niet met een mond werd gesproken. uiteindelijk deden de grotere landen zoals Frankrijk, Duitsland en Italië toch waar ze zin in hadden. Door meer bevoegdheden aan Europa te geven staan ook zij onder verscherpte controle. Wellicht is het op de korte termijn niet ideaal, maar op de lange termijn kunnen we alleen maar profijt hebben. Laat je niet bang maken door schreeuwers zoals Wilders, die denkt alleen maar aan de korte termijn met zijn populistische geschreeuw

ITEACHYOU | 31-01-13 | 12:34

eerstneukendanpraten | 31-01-13 | 12:22 |
Vrees dat het gemiddeld IQ onder de reaguurders hoger is als in de TK...
--------------------
In ieder geval toch de proportie gered gezond verstand.

WirMachenMusik | 31-01-13 | 12:33

Volgens mij moeten we niet zoveel lullen over de crisis en gewoon het geld weer laten rollen. Er zijn nett zoveel onderzoeken voor als tegen de Euro. De belangrijkste onderzoeken zijn echter die aantonen dat voornamelijk het oefeloos gezever over de crisis het grootste aandeel heeft in het aanhouden van de crisis. De gewone man moet het geld weer durven te laten rollen. Ga niet roepen dat het er niet is want er staan bakken spaargeld in heel europa op de bank. Gewoon weer wat meer positiviteit en dan krijgen we de boel wel weer aan de praat. Gaan we daarna wel afrekenen met de zakkenvullers in Brussel. Zodra we de angst die de eurofiele praatjesmakers ons aanpraten van ons afwerpen kunnen we écht in actie komen.

Datzegiktoch | 31-01-13 | 12:32

Het begint met de Eurospion en het eindigt met de EUSSR-tanks.

ProAsfalt | 31-01-13 | 12:32

@ITEACHYOU | 31-01-13 | 12:27 |

Oh, dan hoeven zij zeker heel weinig rente te betalen op leningen.

roze_bril | 31-01-13 | 12:31

What's New!!

Maximus Cesar | 31-01-13 | 12:28

Als we die 10% economie eerst maar eens terug krijgen die. zonder slag of stoot, gewoon maar is weggegeven door Zalm, bij de invoering van die pleuro.

BekiekUtMoar | 31-01-13 | 12:28

@Reinaert | 31-01-13 | 12:22
Inderdaad precies wat de regenten graag zien.
Maar hun arrogantie zal zich eens tegen hen keren, juist omdat ze denken dat het volk alles wel slikt.
Ze naderen echter de grens dat het volk niet meer kan slikken en dreigt te stikken.
En zo werken ze onbedoeld mee aan hun eigen ondergang.
En hoe erger het wordt voor het escaleert, hoe harder de volkswoede zal toeslaan.
Daar ben ik wel van overtuigd, en de geschiedenis geeft mij wel gelijk.

Che_cuevara | 31-01-13 | 12:27

tipo | 31-01-13 | 12:24
lekker kort door de bocht, waardeloze Italiaanse staatsobligaties? Sinds wanneer? Volgens mij is hun economie 4 keer zo groot als de Nederlandse, dus noem het maar waardeloos.

ITEACHYOU | 31-01-13 | 12:27

PvdA Maskirovka. Het een zeggen en het ander niet laten.

zovoklets | 31-01-13 | 12:27

@tipo | 31-01-13 | 12:24 |

Het is dus zelfs erger. De hand op de knip houden is wel verstandig. Dus ook de knip van de geldstromen in de richting van andere EU landen, ongeacht geografische ligging.

Rob Ronalds2559 | 31-01-13 | 12:27

Dit staatje is veelzeggend. Hoezo geen hogere welvaart? Blijkbaar wel voor NL, maar niet voor bepaalde groepen. geld moet anders verdeeld worden, dat is het hele probleem. Ik haat zakkenvullers, alhoewel ik het ook zou doen als ik de mogelijkheid had :), zo reeel ben ik dan ook wel.
www.indexmundi.com/g/g.aspx?c=nl&v...

ITEACHYOU | 31-01-13 | 12:25

@Rob Ronalds2559 12:12
Als de overheid 3% van het bruto nationaal product te veel uitgeeft, geeft de overheid 10% meer uit dan dat er bij de overheid binnenkomt. De rijksbegroting is vooralsnog niet zo groot als het BNP.

Maar wat u op de Rijksbegroting of in de Staatsschuld niet ziet, is de vervijfvoudiging van Nederlandse overheidsgaranties sinds 2008 (gaat om honderden miljarden) en de explosie van vorderingen die Nederland op de ECB heeft sinds 2008. Vorderingen die 100% zeker nooit gevorderd kunnen worden, omdat ze uit waardeloze Griekse, Spaanse en Italiaanse staatsobligaties en bankpapier bestaan.

Die 3%-norm is dus 10% tekort bij de overheid, elk jaar weer. Die 3% is net als fr 60%schuld/bno-ratio totaal willekeurig ontstaan, omdat Jaques Delors dat mooie getallen vond. Heeft met een duurzame begroting of economie verder niets te maken. Is gewoon een politiek bedenkseltje welke op een regenachtige namiddag bedacht is door een Fransman.

tipo | 31-01-13 | 12:24

@Che_cuevara | 31-01-13 | 12:11

Het gaat de meesten nog steeds te goed - of in elk geval zodanig goed dat zij het risico niet durven nemen daadwerkelijk in opstand te komen tegen het Haagse en Brusselse regime. Scepsis alom, actiebereidheid echter nog steeds nihil, precies wat de regenten graag zien dus.

Dra die scepsis massaal omslaat in actiebereidheid is er voor de overheid en Brussel geen houden meer aan: politie en strijdkrachten zouden zich zó maar eens aan de kant van de actievoerders kunnen scharen want ook zij worden al jaren uitgemolken.

Het is nog niet zo ver, kwestie van tijd en (meer) blunders.

Reinaert | 31-01-13 | 12:22

lanexxx | 31-01-13 | 12:15 | + 0 -

Vrees dat het gemiddeld IQ onder de reaguurders hoger is als in de TK...

eerstneukendanpraten | 31-01-13 | 12:22

De arrogantie van een Guy Verhofstadt die zo overtuigd is dat de EU-scepsis wel overwaait, die compleet zijn hele hebben en houwe hierop zou vergokken, ik kan niet wachten tot de eerste scheuren en realisatie bij die vent te zien zijn. Nivelleren is een EU feest. Herverdeling van welvaart tussen noord en zuid Europa is geen geheim doel. De €uro dwingt ons richting een politieke unie waar een minister van financien de eindbaas is over alle lidstaten, onherroepelijk. Dat gaat oa Nederland een hoop kosten en zuidelijke landen niet helpen. Een kwestie van tijd, het is niet óf maar wanneer de afkalvering van de EU begint.

Faragefan | 31-01-13 | 12:20

Volgende keer toch maar m'n stem aan Greet geven, hij is de enige die zich lijkt te verzetten tegen de bezetter daar in Den Haag.

Ronman2k | 31-01-13 | 12:19

Elke vorm van EU die meer is dan de EEG leidt tot ellende.

Fijnstoffer | 31-01-13 | 12:18

Feynman | 31-01-13 | 12:07 |
Hopelijk leest dat deel van de kamer wel de reaguursels van GS en met name deze en meer van jou. Als ze maar een beetje in de echte wereld leven zijn ze op de hoogte maar durven ze dit niet toe te geven dat op GS goed onderbouwde en intelligente stukken zijn te lezen.

lanexxx | 31-01-13 | 12:15

@ Zeddegeizot,

Referenda en onze regering...
Kan me een referendum over een EU grondwet
herinneren, NL zei massaal NEE, ze geven het beestje een andere naam en drukken het et alsnog door.
Didi zegt niet bang te zijn voor een referendum maar stiekem toch wel, want ja je zou eens luisteren naar je kiezers... Ben het kotsbeu die zogenaamde 'democratie' in NL

Capy | 31-01-13 | 12:14

Een Nederlandse overheid is harstikke handig voor de eu.
Er worden nieuwe wetjes en regeltjes gemaakt, die er altijd op neerkomen dat de burger meer gaat betalen, de overheid heeft dan de eer om het uit te voeren en de betalingen te mogen afdragen aan klant eu.
Een incassobureau dus.

Terpen-tijn | 31-01-13 | 12:12

@tipo | 31-01-13 | 12:01 |
Smoes heb ik, pak wel een quotje van de heren politici.

Ik had een sneller Grieks en Spaans exit verwacht.Zou misschien beter zijn. We zitten er nu te diep in, zodat het hoe dan ook ontzettend veel geld kost.

Die 3% norm is niet het probleem. Als ik jaarlijks 3% meer uitgeef dan dat er binnenkomt heb ik een klein probleem. Alleen het nadeel is dat onze Zuiderlijke vrienden er niet aan doen. We hoeven minder belastinginkomsten te hebben als wij niet hoeven te betalen aan de Mediterane landen. Dus zou 3% heel goed mogelijk moeten zijn.

Rob Ronalds2559 | 31-01-13 | 12:12

@God Zelf | 31-01-13 | 12:09 | + 0 -
Niet, wij gingen van berenvellen direct de moderne maatschappij in zodra de Euro haar intrede deed in ons landje.

Kaas de Vies | 31-01-13 | 12:11

@Reinaert | 31-01-13 | 11:58
Toch denk ik dat het latente een keer gaat omslaan in actief.
Er komen steeds meer sceptici tegen de EU en Euro, dat had je, pak weg, 2 jaar geleden niet eens durven dromen.
Ik den echt dat het einde van de EU begonnen is.

Che_cuevara | 31-01-13 | 12:11

Met als tussenfase/rustpunt op weg naar de uiteindelijke verlichting, nog een duidelijk herkenbare rest religeuze irrationaliteit, door de obligate toevoeging:
"Maar dat wil niet zeggen dat ik het nu eens ben met Wilders."

WirMachenMusik | 31-01-13 | 12:10

Ik vraag me ook altijd af hoe NL dan succesvol heeft kunnen zijn voordat de Euro er was.

God Zelf | 31-01-13 | 12:09

@Kaas de Vies 12:03
Same here. Genant he?
Ik ga mijn dochtertje Braziliaans, Chinees, Signapoerees en Zwitsers leren praten, denk ik.

tipo | 31-01-13 | 12:08

Kaas de Vies | 31-01-13 | 12:03 | + 0 -

Dat laatste heb je zelf in de hand want dan moet je gewoon een keer je oranje opblaaspak uitdoen Kaas!

eerstneukendanpraten | 31-01-13 | 12:07

Strohond | 31-01-13 | 11:48 | + 1 -
Het stuk van Pepijn vind ik vooral subtiel, venijnig (in de goede zin van het woord), wat uitgebreider in voorbeelden zoals Singapore en wat uitgebreider in voorbeelden van de schadelijke effecten in Nederland. Door wat minder agressief de ring in te stappen, komt hij wat rustiger over en wordt hij minder snel weggezet als complotdenker met aluminiumfolie op zijn hoofd.

Ik ageer meer tegen de omkering van bewijslast van Eurofielen, het niet accepteren van financiële realiteit en het vervangen van het eeuwenoude werkende faillissementsrecht door eindeloos duur politiek geëxperimenteer. Dat is anders, zonder de intentie of verwachting beter te zijn.

Natuurlijk ga ik het in een paar minuten niet winnen van iemand die dagen aan een column heeft kunnen werken. Maar ik ervaar het als een compliment dat je dat inmiddels wel van me verwacht. Helemaal geniaal als je bedenkt dat een aardig deel van de Kamer denkt dat deze panelen het putje van het internet vormen.

Maar als u mogelijkheden ziet het beter te doen, heet ik u hier van harte welkom. Ik heb u dit jaar nog niet op een TL;DR poging kunnen betrappen.

Feynman | 31-01-13 | 12:07

Het nieuws is dus dat iemand van overheidsinstituut met een traditie van veronachtzamen en ontkennen nu eindelijk iets onderkend dat elk weldenkend mens al wist?

Als dat maar niet de ambities van Zimmerfrans in de weg gaat zitten. Ik ben bang dat we een lange tijd niets meer van Pepijn gaan horen. Het ga je goed jong.

Rommelende Onderbuik | 31-01-13 | 12:05

En nu doorpakken. Totdat we weer terug zijn bij 12 lidstaten. Zonder EURO. Met gloeilamp. Zonder President. Zonder EU-spion. Zonder Straatsburg. En de weg is simpel:
REFERENDUM!

Zeddegeizot | 31-01-13 | 12:04

@tipo | 31-01-13 | 12:01 | + 0 -
Nou ik kan zeggen dat ik met mijn scherpe tong heb geprobeerd mensen wakker te krijgen op een "blog" genaamd geenstijl.

Ik denk dat mijn kleinkinderen opa keihard gaan uitlachen.

Kaas de Vies | 31-01-13 | 12:03

Ach, we weten toch allemaal dat die spion door onze lafhartige EU meebuigende politici met alle egards straks wordt ontvangen en weer kruipen om het witte voetje niet te verliezen. Het tegengeluid is nog veel te minnetjes, de eurofielen hebben nog steeds de critici in gijzeling.

lanexxx | 31-01-13 | 12:01

De euro heeft natuurlijk de crisis wel degelijk veroorzaakt. De problemen in de zuidelijke landen en het profijt wat mn Duitsland er van heeft getrokken is rechtstreeks te linken aan de euro. Ook de euro is er verantwoordelijk voor dat de zuidelijke landen niet konden devalueren, maar wel de mogelijkheid kregen om goedkoop te lenen.

roze_bril | 31-01-13 | 12:01

Het redden van de Euro kost Nederland elk jaar 6% van haar bruto nationaal product.
Dat is 1620 miljard Euro de komende 40 jaar.
Dat is 40 miljard Euro per jaar aan extra belastingverhoging.
Dit weet u, als u het FD gelezen had vorig jaar.
Dit merkt u nu nog niet, omdat veel van die kosten in de wachtkamer van de ECB staan, of als overheidsgarantie is afgegeven, welke nu nog niet ge-effectueerd zijn. Maar ooit komt de rekening van die creditcard en uw kleine peuter, neefje of nichtje zal u dan als volwassene graag even willen vragen wat u als vader, moeder, oom of tante hebt gedaan om dit te voorkomen. Bereidt u alvast maar voor op de smoes die u uw kroost met schaamrood op de kaken dan wenst te verkopen.

tipo | 31-01-13 | 12:01

@Zeg maarKaas_Cuevara | 31-01-13 | 11:51 | + 0 -
Nee, ik bedoel de immigratie kanslozen op brede schaal, daar zullen ongetwijfeld islamieten tussen zitten.

Kaas de Vies | 31-01-13 | 12:00

Als je politici zoals Pechtold de EU hoort verdedigen dan weet je dat de EU onzin is want de man heeft werkelijk geen enkel verifieerbaar argument.
Alleen maar onbewezen en niet verifieerbaren voordelen en volkomen uit de lucht gegrepen nadelen als je uit de EU zou stappen.
Net als toentertijd de opgedrongen Multiculti, de EU is voor politici mooi maar voor Nederland zeer schadelijk.

Moi2 | 31-01-13 | 12:00

Als pepijn nu eens met wat feiten kwam zou het een hoop schelen.
Nederland is Netto betaler aan de EU maar als Nederland uit de EU zou stappen en dezelfde overeenkomst zou sluiten als Noorwegen dan zou Nederland evenveel betalen. Dus dat is irrelevant. Daarnaast is Noorwegen stukken rijker door de stijgende olieprijs.
Daarnaast wil je als Nederland zijnde nu niet in dezelfde positie als Zwitserland zitten. Dat zou funest zijn.
Ijsland is niet te vergelijken met Nederland.
Al met al ben ik niet echt overtuigd van zijn redenatie.

klaas6523 | 31-01-13 | 12:00

Eric Blair | 31-01-13 | 11:57 |
IJzeren gordijn ligt klaar, komt om de Randstad met zijn zure potverteerders. De rest van Nl bloeit dan op.

Watapatja | 31-01-13 | 11:59

De EU is inderdaad goed voor landen als Griekenland. De woorden 'begroting' en 'balans' zijn daar onbekende begrippen.

Maakt niet uit joh. EuroSpion kom er maar in. Al een bakkie gedaan met Mark?

p0wning | 31-01-13 | 11:59

Overigens zit er wel een cynische logica in de opstelling van de EU. Als Brussel er in slaagt de economische motoren in Noorden tijdelijk te laten stagneren ontstaat er een excuus om de Euro stevig te devalueren. Handig voor de valutaoorlog, handig voor het Europese zuiden, dramatisch voor Noordelijke pensioenen, spaar tegoeden, en lonen.

Parel van het Zuiden | 31-01-13 | 11:59

En zo mondt ook deze crisis uit in een oorlog...

Flibbage | 31-01-13 | 11:59

@Che_cuevara | 31-01-13 | 11:42

Sterk argument. Helaas zal dát niet gebeuren vermoed ik: de hangmathangers zullen zich tot in het oneindige blijven laven aan de gulle giften die uit onze portemonnaies worden geplukt, als er al iemand hangt dan zijn wij dat, de (latent) opstandige kleine burgertjes.

Reinaert | 31-01-13 | 11:58

Leugen ja, onder andere. Als er in onze toekomst nog geschiedenis geschreven kan/mag worden gaan wijze beschaafde regenten nog jaren de slachtoffers herdenken rond een groot glazen monument waarop staat "Nooit meer een Euro".
En natuurlijk gaat ook dat weer een leugen worden.

Jan Passant mk2 | 31-01-13 | 11:58

@normanius | 31-01-13 | 11:55 | + 0 -
Balkenende heeft Nederland op zo veel fronten geen goed gedaan. Hij werkt nu bij Ernst en Young trouwens.

Kaas de Vies | 31-01-13 | 11:58

toetanchamon | 31-01-13 | 11:48 | + 1 -

Ik koop het bij de supermarkt. En die kopen het weer bij een fabriek die zo goed als dezelfde ingrediënten gebruikt als de warme bakker. Alleen worden die met een machine gemixt en in een grote geautomatiseerde oven gebakken. Verder volautomatisch verpakt en kost bij de supermarkt EURO 1,50. Zo kan het dus ook...

eerstneukendanpraten | 31-01-13 | 11:58

Gulden terug, en daarna ook weer het IJzeren Gordijn svp.

Eric Blair | 31-01-13 | 11:57

Kent u deze grafiek al?

xandernieuws.punt.nl/content/2012/04/-...

Lekker op de PVDA, de VVD, D66 en al die andere eurofiele partijen stemmen. Dan gaat het he-le-maal goed komen. Blijf me erover verbazen hoe wij ons als lamme schaapjes naar de slachtbank laten leiden.

roverheid | 31-01-13 | 11:55

@ Kaas de Vies | 31-01-13 | 11:50 |
En aan wie hebben we dat te danken?
Juist die mafkees met dat zure brilletje genaamd Balkenende welke met zijn christelijke vingertje stond te wapperen naar andere landen welke dreigde de 3pct norm niet te halen.
.
Simpel geval van; Wie de bal kaatst kan hem terugverwachten.

normanius | 31-01-13 | 11:55

Kaas de Vies | 31-01-13 | 11:52 |
Wij staan hier in het dorp allemaal garant voor elkaar. Sinds die tijd kan alles. Crisis, hier niet.

Watapatja | 31-01-13 | 11:55

Ik sta nog steeds versteld hoe politici en bestuurders ons vertelden dat door 1000den miljarden garant te staan en over te maken naar het zuiden ons uiteindelijk geld zou opleveren.

En dat de burgers dit apatisch toelieten.

Kaas de Vies | 31-01-13 | 11:52

@CoffeePatch | 31-01-13 | 11:48 | + 0 -
Spanje krijgt steeds uitstel net als Griekenland en wij worden ons om de haverklap om de oren geslagen met de regels.

Kaas de Vies | 31-01-13 | 11:50

22 december 2012: De Europese Commissie geeft Spanje en Frankrijk meer tijd om te zorgen dat hun begrotingstekort onder de norm van 3 procent valt. De Europese Commissie zou willen dat het Spaanse tekort in 2012 uitkomt op 7 procent en op 6 procent in 2013. Eerder werd afgesproken dat het tekort in 2013 op 4,5 procent uit zou komen.
www.nu.nl/economie/2989546/meer-tijd-s...
.
Het Spaanse tekort over 2012 zal naar verwachting echter 10% bedragen. Die 4,5% in 2013 is een illusie. Wellicht moeten we maar een Nederlander naar Brussel sturen om Olli Rehn te controleren.

CoffeePatch | 31-01-13 | 11:48

Feynman | 31-01-13 | 11:44
Leuk geprobeerd, maar het stukje van Pepijn is beter.

Strohond | 31-01-13 | 11:48

Een vers brood bij de bakker €3,05
Heeft verder weinig uitleg nodig.

toetanchamon | 31-01-13 | 11:48

In 2012 konden we eruit tegen hoge economische kosten. Ik vrees dat een Nederlandse exit nu in natura betaald zal moeten worden. Nog steeds een billijke prijs trouwens, vrijheid is namelijk onbetaalbaar.
.
"The Eurocrats must be stopped, no matter the cost."

Parel van het Zuiden | 31-01-13 | 11:47

@Zeg maarKaas_Cuevara | 31-01-13 | 11:34

Maar de invoering van de euro heeft het voor de grootgraaiers wel makkelijker gemaakt. Enige controle ontbrak.

Eigenaar_IJsland | 31-01-13 | 11:46

Wie las er ook SGP?

OverdrevenGeouwehoer | 31-01-13 | 11:46

Geert kom er maar in!

nogeenreactie | 31-01-13 | 11:45

Ik weet niet precies wat er aan de hand is, maar de waanzin komt langzaam aan het licht. Nu doorpakken, gewoon weer nadenken met zijn allen.

Massaimmigratie stoppen, ontwikkelingssamenwerking stoppen, bestuurders verantwoordelijk houden voor hun daden, criminelen verantwoordelijk houden voor hun daden en al het vet weg snijden bij de overheid.

Wij zijn nog niet op de klippen gevaren, we kunnen het nog afwenden door flink bij te sturen.

Kaas de Vies | 31-01-13 | 11:45

Nee dan het pond, hangt als een kilo om je nek.

Watapatja | 31-01-13 | 11:45

Ik vond het altijd al geniaal dat de Eurofielen altijd snoeihard meenden het bewijs van eurosceptici te mogen verbranden. Ieder onderzoek wat het verlies of het falen van de euro aantoonde was fout, marginaal of partijdig.

Als vervolgens aan Eurofielen zoals minister Gerrit Zalm bewijs werd gevraagd het nu van de Euro aan te tonen blijft het stil. Wie eist, bewijst. Zou het niet ook zo moeten zijn, wie invoert, bewijst? U, Zalm wilde onze munt inleveren, zou U dan niet moeten aantonen dat het nut heeft?

Vaak wordt met de handel gegooid door de Eurofielen. We zouden Rotterdam als haven kwijtraken als we geen Euro zouden hebben. Dat soort mensen wijs ik graag op Singapore. Een gigantische haven. En een eigen munt. Quod erat demonstrandum, beste muntneuker.

De euro is een politiek experiment, waar we na een decennium alleen een raamwerk overeenkomst bij hebben. Het is een beetje alsof je een bouwplan, bouwvergunning en bestek hebt, maar geen dag ervaring met after service, daadwerkelijkbouwen en bouwrisico`s.

Neem Griekenland. Massa`s politici roepen dat een failliet Griekenland de euro sloopt. Maar is dat zo? Als de Griekse overheid failliet gaat, kan je op straat in Griekenland met dollars en euro`s betalen. Geloof me, dat kan overal ter wereld, zelfs in landen zoals Somalië, die geen overheid of centrale bank heeft.

Dat de Griekse overheid dan haar staatsobligaties helemaal niet meer gaat betalen is helemaal geen probleem voor Griekse bedrijven en burgers. Zij kunnen exporteren en in dollars en Euro betaald krijgen en die wisselen voor nieuwe Drachme`s om hun belasting te betalen.

Zo`n situatie is wel een probleem voor veel elitaire eurofiele politici. Zij hebben enorme bedragen in Euro`s geleend aan een corrupte Griekse overheid en enorme garanties aan banken, bedrijven en institutionele beleggers gegeven. Een Griekse val laat hun onverantwoordelijke gedrag pijnlijk duidelijk zien.

Laat zien dat de Euro sterker is dan een Grieks faillissement. Laat het land failleren en niet meer haar interne economie verder afbreken. Alleen dan komen de markten tot rust. Laat zien dat de Euro Griekenland overleefd. Iedere handelaar weet dat deze bijltjesdag in de toekomst ligt.

Stabiele financiële markten krijg je pas, als de pijn in het verleden ligt.

Feynman | 31-01-13 | 11:44

Ja, want aan de ene kant heb je Amerika en aan de andere kant China en India en daar zitten wij dan tussenin, dus daarom moeten we samen sterk zijn.

En iedereen die dat met cijfers en feiten wil ontkennen is een fascist.

Cuyahoga | 31-01-13 | 11:44

Mooi initiatief van dat burgerforum, zodra het kan krijgen ze mijn handtekening.

Poepus | 31-01-13 | 11:42

@Reinaert | 31-01-13 | 11:36
In een hangmat kun je wel op verschillende manieren hangen.
Ik heb wel een suggestie.

Che_cuevara | 31-01-13 | 11:42

Straks gaan ze ook nog zeggen dat de massaimmigratie ons bakken met geld heeft gekost, terwijl ze dat eerst niet konden uitrekenen.

In 2014 krijgen de reaguurders de Nobelprijs voor de vrede, behalve bakito. Die krijgt hem voor literatuur.

Kaas de Vies | 31-01-13 | 11:40

Al die sukkels die nu weer voor Toneelvereniging 'De Oranjes' lopen te springen en te juichen zijn ook de fanatieke euro-EU liefhebbers (want zo makkelijk als je de grens overgaat).......

En dat zijn er helaas nog Heul Veul.

vliegende knorrepot | 31-01-13 | 11:39

Dus nu is de crisis de schuld van:

-EU
-Grieken
-Euro

Nog wat vergeten?

Die Federale Staat komt er en wat ga ik smullen.

CumGranoSalis | 31-01-13 | 11:38

Tjee zeg dat wist ik nog niet....

Kaas de Vies | 31-01-13 | 11:38

De beste maatstaf is de AEX. Voor de Euro dik 710, nu 12 jaar later 350. Nog niet de helft, terwijl als we de inflatie meerekenen de AEX op 1500 had moeten staan.

lulleficatie | 31-01-13 | 11:37

De Euro is slechts een instrument om een crisis te veroorzaken en daarna veranderingen op de dringen omdat er een crisis is.

doskabouter | 31-01-13 | 11:37

Berouw komt na de zonde.

Helaas is de zonde in dit geval zo gigantisch dat 'ie bijna onomkeerbaar is en het dus een kostbare grap wordt om ons nationale zelfvertrouwen weer in ere ter herstellen. En toch zal het moeten, de zogenaamde Europese "solidariteit" kost ons alleen maar bakken met geld terwijl de ontvangende partijen héél solidair liggend in de hangmat een wijntje en een dikke feestsigaar tot zich nemen, wetende dat zij nooit ene ouwe roestige roteurocent aan ons zullen moeten afdragen.

Terug naar af! Leve de EEG!

Reinaert | 31-01-13 | 11:36

De politiek is druk met het kruipen voor de oranjes.

rechtsdwalendeautist | 31-01-13 | 11:35

Zoveel potentie die jongen en dan vergooit hij zijn hele toekomst in het grachtengordelcircuit door zo'n tendentieus artikel te schrijven. Zonde Pepijn.

Strohond | 31-01-13 | 11:34

Tuurlijk is de crisis niet door de euro veroorzaakt. Grootgraaiers en laaienlichters zijn de schuldigen.

Zeg maarKaas_Cuevara | 31-01-13 | 11:34

Wat Hitler poogde vanuit de kwade gedachte probeert men nu vanuit de 'goede' gedachte. De wetten der dialectiek in vogelvlucht.

The Anarchist | 31-01-13 | 11:33

heb ^

très cool | 31-01-13 | 11:33

Ik veel liever een eurospion dan die stuitende prutsers in stadsdeel Den Haag.

très cool | 31-01-13 | 11:33

Maar voor de rest heeft de Euro ons énorme welvaart gebracht. Echt waar hoor!

yamahaha | 31-01-13 | 11:31

-weggejorist-

peppievankokkie | 31-01-13 | 11:31

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen