Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

"Geef niets aan regering Sri Lanka"

zeeNa het postje over zuipende hulpverleners, nog wat berichtgeving uit het rampgebied van enkele hulpverleensters die op kleinschalige hulp bieden in Sri Lanka. Geld krijgen ze via de prikpagina van srilanka.pagina.nl: "Vertel iedereen in ned (hulpgroepen) niks aan de regering te geven! Ze bedriegen en verkopen de spullen!Alles dus aan de mensen zelf geven." En het gaat nog verder: "Wat ons opvalt is dat iedereen in de dorpen spreekt over de corruptie en het achterwege blijven van hulp van de regering en de grote organisaties. Oppositieleiders komen langsscheuren in een busje met een videoploeg en zijn net zo hard weer verdwenen als dat ze kwamen, er worden 10 vrachtwagens met hulpgoederen beloofd en er komen er maar 2 aan, hulpgoederen worden gevonden op de zwarte markt en worden verkocht voor grof geld en ga zo maar even door." Verwacht over 3 maanden, als de hulphype op de tv voorbij is en het geld op: berichtgeving over corruptie en verspilling... UPDATE: Op verzoek van de betrokkenen alle links verwijderd, dit omdat de hulperleenster bang is het land uitgezet te worden als ze kritiek op de overheid heeft. De fucking tiefus voor Sri Lanka. Komen we op terug.

Reaguursels

Inloggen

@The_Tzar
De schrijfster van het bericht is wel degelijk op Sri Lanka, ik durf mn hand ervoor in het vuur te steken dat wat ze zegt op het moment van schrijven de waarheid is/was.
@Spiegelbeeld
De link was gesubmit in de hoop de aandacht op de acties van deze vrouw te vestigen, dat is deels gelukt, hoewel het leeuwendeel van de aandacht nu richting de corruptie gaat.

Phoib | 05-01-05 | 02:15

Echt weer zo'n onzinbericht. Sommige mensen vinden overal stokken om alle honden ter wereld te slaan. Wat een zwartkijkerij! Ga op Mars wonen.

Spiegelbeeld | 04-01-05 | 23:55

Dan ook nog een leuke:
Ik zat naar het nieuws op de ARD te kijken. En daar hadden ze een intervieuw met een duits echtpaar. Die waren verbaast dat ze niet eerst de stranden gingen schoonmaken van rotzooi. Want dat kon er toch wel vanaf? Zij betaalde immers voor hun vakantie en hadden er recht op. Desnoods zouden ze via de rechter, het hotel (dat ook het stukje strand beheerde) verantwoordelijk houden. Gelukkig was het commmentaar erop (van iemand van het rode kruis) dat die mensen dan maar snel naar huis moesten gaan en niet meer terug komen.

Gaia | 04-01-05 | 18:47

@Tzar

Kijk.. da's een leuke boodschap. Maar op het moment zwemmen (beetje verkeerde woordkeuze) in de NGO's en de ene bellofd nog meer dan de andere. Ik zie door de bomen het bos niet meer, en zou dan graag aan een stichting geld geef, waarbij ik de keiharde garantie krijg dat ik meehelp iemand te voeren of een kind naar school te sturen.

Ik denk dus dat een gedegen studie beter is naar wat die mensen willen en dat we niet meteen met duuzenden waterputjes aan gaan leggen daar zorgen voor een dak op de lokale school.

Ik bedoel eigenlijk. Welke NGO is er nu echt geloofwaardig?! Ze kunnen het allemaal wel leuk en aardig zeggen, maar keiharde cijfers krijg ik dus nooit. Dat stoort mij. Vooral om wat wij lezen in de media en de artikelen die gepubliceerd worden in zake hulpverlening. Ik wil dus geen geld geven totdat ik echt zie dat het GOED terechtkomt.

Als wij geld geven en die rakkers in Atjeh en Sri Lanka kopen er allerlei wapens voor, dan ben je niet echt goed bezig met je geld en verleng je gewapende conflicten in die landen alleen maar. Hetgeen in menig Afrikaans land gebeurd. Spijtig zeg ik dan, geen geld en geen hulp, en dan maar weer eens verder kijken.

Killroy1976 | 04-01-05 | 18:46

@KillerRoy
In Afrika lijken nooit succesen geboekt te worden als je naar de korte termijn kijkt, maar op lange termijn zijn de successen er wel degelijk.
Het geld aan Darfur is niet alleen voor hulpgoederen die momenteel even niet aankomen omdat er een derde verzetsgroep is opgericht die momenteel de toelevering aan het beschieten is. Het is bijvoorbeeld ook voor de heer Pronk die daar al maanden aan het werk is en daar bijvoorbeeld voor elkaar gekregen heeft dat die andere twee verzetsgroepen samen met de regering (of is dat ook een verzetsgroep) in ieder geval al een keer bereid waren tot overleg. Het is nogal naïef om te denken dat de oplossing er dezelfde dag is als dat je het geld overmaakt, maar wees er maar van verzekerd dat als het conflict ooit is opgelost het geld wat over is goed gebruikt zal worden voor een goede infastructuur, medicatie en scholing. En die dingen hebben samen met vrede wel degelijk nut.
Dat je India een wereldmacht noemt klopt misschien wel bijna. India is een rijk land aan het worden wat momenteel al zeer goed in staat is om zelf een hoop op te lossen. Zij kunnen zeker geld gebruiken, maar doen de organisatie liever zelf. Ze zijn immers niet westers en zitten ook niet te wachten op een amerikaanse benadering die daar zij aan zij met het Israelische leger daar voor hun de boel komt opknappen zonder dat ze zelf nog inzage krijgen (en dat geld niet alleen voor India).
Atjeh is een geval appart. Er heerst daar oorlog en in oorlogen gaan de dingen nu eenmaal niet zoals het zou moeten gaan. Reken er echter maar op dat er echt wel iets op de juiste plek zal komen.
Dus laten wij geld geven. Niet rechtstreeks aan corrupte regeringen en foute instanties zonder te weten wat er mee gebeurd, maar aan organisaties die het geld met goed overleg met de lokale bevolking omzet in projecten die wel nut hebben.

the_Tzar | 04-01-05 | 18:13

@Connected´

Ik kan je echt een hele lijst geven van voorbeelden waarbij het niet werkte.

In Darfur (hebben we daar 2 weken geleden niet actie gevoerd) worden geen hulpgoedereen meer uitgedeeld omdat de lokale krijgsheren de vrachtwagens met voedsel en al jatten. Het voedsel en andere hulpmiddelen wordt verkocht en de de vrachtwagens wordt gebruikt om de zojuist gekochte wapens weer te verkopen.

Nou, is deze vergelijk wel erg scheef, We hebben het namelijk niet over Afrika maar over Azie!

India wil zich prolongeren als zijnde een wereldmacht en slaat dus elke vorm van hulp af. Je wil dus dat je geld goed terecht komt? In India zal dit dus niet het geval zijn. Keiharde pegels naar India OK, maar een box met pillen NEE NEE!!

In Atjeh gebruiken die rebellen de hulpgoederen ook al om zich even zelf te verrijken, hetgeen ook gebeurd bij de broeders Tamil. Die lui vinden dat prachtig zo'n ramp. Kunnen ze zich even lekker verrijken.
Die krijgsheren in Afrika hebben dat al 20 jaar door en zorgen juist voor humanitaire rampen om zichzelf even heerlijk te verrijken. Die hebben er geen Tsunami voor nodig!!

En wat doen wij!? Geven, JA!! Want dan voel ik me zo goed. Ja, ik ga lekker geven, want dan ben ik ook een goede nederlander!

Volgens mij doe je er beter aan om daar eens op vakantie te gaan en een potje te gaan duiken (of wat anders) en de lokale economie eens goed te spekken. Zag er van de week al een stel van die vieze smeerzakken aan de bar hangen met zo'n bangkok-chick-boy daarachter..

Killroy1976 | 04-01-05 | 16:35

Connected heeft gelijk

boemer | 04-01-05 | 16:12

Geenstijl. Heel goed dat jullie waarschuwen voor corruptie bij "het goede doel", maar hebben jullie ook de bronnen een beetje op betrouwbaarheid onderzocht? Hier hebben we het namelijk best wel over een flinke uitspraak over een zeer belangrijk en heftig iets met best flinke gevolgen.
Goed, bieden jullie dan alternatieven?
Vooruit, een linkje naar de BBC die wel laat weten wie wat doet: news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/41318...

the_Tzar | 04-01-05 | 15:48

Ik heb deze discussie ook al gehad met Eddie_Emmer (What's in the name?) en Tarmac n.a.v. de 3FM actie voor Darfur.
Die geweldige DJ actie:-(
Het is "not done" om kritiek te hebben op hulpverlenings bedrijven, maar alleen al van de rente die deze bedrijven ontvangen van de opgepotte financiële giften kunnen ze de steeds duurdere overhead betalen.
Killroy was there and is right!

Nooit meer slapen | 04-01-05 | 15:34

@Killroy1976:
Helemaal met je eens. Ik leef met ze mee. Meer niet. En als ik echt heel eerlijk ben; ik slaap er geen nacht minder om. Hoe afschuwelijk het ook is. Er is nu al meer geld binnen dan er ooit nodig zou zijn om de hele regio op te bouwen als nooit te voren. En de echte 'acties' moeten hier nog komen. Donderdag beginnen ze pas op de radio geloof ik. Bizar of wat.

Rest In Privacy | 04-01-05 | 15:23

Bij een grootschalige ramp als dit, zijn er altijd bendes en parasieten actief. Dit is iets waar we in de westerse wereld van schrikken. Maar in een arm land is het altijd knokken, ten koste van elkaar, ramp of geen ramp. Hulporganisaties doen hun best en ja, ze ondervinden last van parasieten. Berichten als dit doen meer kwaad dan goed. Stel dat het in Nederland zou gebeuren. Dan is je buurman er ook als de kippen bij om je spullen te jatten als hij daarmee zijn kinderen kan redden. Hoe zou je je voelen als de mensen in andere werelddelen zich zaten te verkeukelen voor de tv zonder geld over te maken? Steun daarom wel door geld over te maken naar 555 of een goed doel dat ter plekke werkt. Grotendeels van je geld komt echt wel op de juiste plek! Been there, seen it all....

connected | 04-01-05 | 14:24

Tja.. dit is eigenlijk al wel zo oud als de weg naar..

Mensen geef maar gewoon geld. Dan voel je je ook alsof je weer een steentje bijgedragen hebt.

Alles wat je geeft, worden spullen van gekocht die nooit aankomen. Of als het al wel aankomt, dan zijn het de verkeerde spullen. De zeldzame spullen die wel aankomen en wel bruikbaar zijn, worden netjes weer doorverkocht op de zwarte markt. Zo gebeurd het al eeuwen in Afrika. Kopen die krijgsheren nog meer wapens van.

Was overigens ook op TV vorige week. Zo'n gast (Professor) van Universiteit Wageningen die dit verkondigde en dat hulpverlening in 95% van de gevallen alleen maar averechts werkte.

Er wordt niet goed nagedacht voordat er hulp komt, en als het al komt, dan is het te laat.

Mijn gedachten zijn overigens wel bij die mensen. Mijn pegels echter niet.

Killroy1976 | 04-01-05 | 13:40

Zet de fam.Soeharto maar in de gevangenis voor corruptie en er zijn dan enkele mijarden dollars beschikbaar voor hulp aan de slachtoffers in Indonesië. In Sri Lanka kunnen ze honderden miljoenen dollars die gebruikt worden in de strijd tegen de Tamil Tigers ook inzetten voor de slachtoffers. En ze weigeren daar een Israëlisch reddings team (zie BBC News), want als islamitisch land kun je natuurlijk geen hulp aannemen van een joods land. enz.. enz... En dan hebben we het nog niet over de dagelijkse corruptie en zwarte markten.

Van mij dus geen stuiver...

verwend pokkejong | 04-01-05 | 13:27

Neemt niet weg dat hulp er sowiezo moet komen hoor. Alleen niet blinde ongecontroleerde geldstromen.

Ik heb BTW al gestort op 555. Ik hoop alleen dat ze er wat aan hebben. En dan bedoel ik dus geen rente!!!!

Rado | 04-01-05 | 13:12

Precies, controle is het woord. Alleen is het vaak bepalend wie de controleur is.
En wat jij zegt over de hulp direct krijgen waar het het meest nodig is, dat is de ideale manier, maar als de lokale overheid jou als hulpverlener mer een volle vrachtwagen nou gewoon geen toegang geeft en zegt laat het hier maar achter, wij regelen het verder wel. Dan zie je je spullen mooi op de zwarte markt terug of bij de mensen die het minder nodig hebben maar wel familie zijn van de burgemeester.
Tis eigenlijk jammer, maar blijkbaar werkt het zo.

Rado | 04-01-05 | 13:09

Als jij niks geeft weet je zeker dat er helemaal niks aankomt. Van de slemielige profiteurs zitten er overal. Ze zullen op de duur zeker gelincht worden. En terecht.

boemer | 04-01-05 | 13:07

@. Rado: ben ik met je eens. het moet dus gecontroleerd gebeuren en niet idd. direct aan regeringen ed. maar meteen naar de juiste plekken doorvoeren waar het geld ook echt op dat moment nodig is.
Bijv. voedsel medicijnen inkopen en de logistiek m.b.v dat geld om dit jit naar de juiste plek te brengen, bijv zoeits...

Joeper de poeper | 04-01-05 | 13:04

@ joeper de poeper
Grootschalige hulp top down, natuurlijk moet er hulp komen, vooral in de vorm van voedsel en medicijnen. Maar door ongecontroleerd miljarden naar een land of regio te laten vloeien los je niet perse problemen op. Er zijn genoeg voorbeelden te geven waar het juist de situatie erger maakte omdat de gelden terecht kwamen bij de verkeerde mensen of groepen.(zie darfur waar met geld van de internationale gemeenschap wapens en middelen werden gekocht en de genocide op een hoger peil is gebracht) Er zijn vaak (oude)conflicten in die regio's en de verdeling van gelden en hulp geschiedt vaak langs de gemeenschaplijnen waardoor hele groepen mensen( tamils, christenen, moslims) niet of minder worden geholpen door de regering. In die zin bedoel ik het dus. Een kleine kerk kan met 50.000 euri vaak meer bereiken in een bepaalde regio dan 5.000.000 euri geven aan de lokale krijgsheer of stamhoofd.

Rado | 04-01-05 | 13:00

Die kleinschalige hulpverleners waar de Chileen het over had hebben ook een rekening nummer: rekeningnummer 60.17.83.859 tnv J.G. Hoorns in Beverwijk, ABN_AMRO.
.
Dit persoon, Jessica Hoorns, was al hulpverleenster in Sri Lanka voor de ramp, en is er weer naar toe gegaan toen ze hoorde wat er was gebeurd.
.
Als het goed is, stond er in het Noord Hollands Dagblad van 29 december een artikel over haar, waar onder ander werd beschreven hoe haar ouders medicijnen meegaven aan personen die al naar Sri Lanka gingen.
.
Dit soort kleine initiatieven heeft in mijn ogen wel zin, vandaar dat ik de link heb gesubmit. Dat daar de corruptie uit wordt gehaald is natuurlijk ook mooi, maar kan dan minstens iets duidelijker vermeld worden dat er ook een rekeningnummer is waarmee je die hulpverleners kan helpen?

Phoib | 04-01-05 | 12:55

Ik ben sinds enige jaren zelf een goed doel. Ik kan jullie verzekeren dat ik buiten de reclameborden, de bedrukte tassen en de tv-acties daar erreg weinig van gemerkt heb, toen ik het echt nodig had. Ik heb echt spijt van het geld dat ik opgehaald heb voor directiesalarissen, pensioenregelingen, luxe huisvesting, onzinnige folders, reclameburo's, vormgevers, fotografen, dik betaalde tv-sterren en gesponserde tv-uitzendingen.
Er wordt nu in Atjeh droge rijst uitgedeeld, terwijl de mensen behoefte hebben aan tenten, gaarkeukens en ontsmettingsmiddelen voor water. Dat hebben wij allemaal klaar liggen in onze defensiebunkertjes. Het was direct over te vliegen geweest. De Indonesische regering is berucht om de corruptie en Indonesie is in principe een rijk land met een gigantische olieproductie.

brom | 04-01-05 | 12:54

@El Gouda.... het gaat hier over Sri Lanka...

vaplu | 04-01-05 | 12:53

Ja, dat is natuurlijk de ellende. Je hebt altijd van schaamteloze asociale onmensen die er ook nog een slaatje uit proberen te slaan.

Maar ja om nu niets te geven is misschien ook geen oplossing. als je niets geeft weet je zeker dat er niets aankomt.

Nightwisher | 04-01-05 | 12:15

Schiet lekker op zo.

India is trouwens een kernmogendheid. De miljarden die worden besteed aan atoombommen en kernraketten gaan direct ten koste van de armen in het Zuid-Oosten.

El Gouda | 04-01-05 | 12:10

Ik heb direct gegeven aan Wak-pan van de Schele Limoen hier in het winkelcentrum, uit dankbaarheid kreeg ik een bak kip met rode currie...

Tubifiks | 04-01-05 | 12:05

Volgende keer dan toch maar Giro 666?

Locus | 04-01-05 | 12:05

Precies de reden dat ik noooit wat schenk aan buitenlandse doelen. Ik heb geen zin de lokale dictator van geld te voorzien voor een nieuwe goude kraan in zijn paleisje.

Dit hele verhaal gaat zeer waarschijnlijk ook op voor de acties voor Dafur en zo. De mensen die het het hardst nodig hebben krijgen het niet.

Locus | 04-01-05 | 12:03

Hulp werkt meestal het beste via de kerken. Je kunt veel van Knevel en zijn maatjes zeggen, maar ze verwachten hun beloning niet in euri maar in Eeuwig Heil. Bovendien hebben kerken ter plekke meestal fijnmazige netwerken, met goed zicht op kleine projecten. Congo draait momenteel bijvoorbeeld helemaal op kerken die nog wat ziekenhuizen en scholen open houden.

Rotorknife | 04-01-05 | 11:59

Ik heb direct gegeven aan de zus van een vriend van mij. Hij komt oorspronkelijk uit Oost Sri-Lanka, zijn zus zit daar nog. Oost Sri-Lanka krijgt als oorlogsgebied geen media aandacht en dus ook bijna geen hulp. Zijn zus heeft daar ongeveer 50 kinderen opgevangen die de ouders zijn verloren na de zeebeving. Deze vorm van directe hulp spreekt mij meer aan dan via 555.

Rossie | 04-01-05 | 11:59

@Rado: De grootste natuurramp in de afg. 40 jaar lekker met kleinschalige hulp onder controle krijgen.... JE moet dit groots (top down) coordineren wilt niet de complete golera pleuris uitbreken.
Niks afdoende ten opzichte van kleine initiatieven als private initiatieven, die kunnen goede ondersteuning bieden..

ELKE hulp is welkom denk je niet?

Joeper de poeper | 04-01-05 | 11:55

Ik heb besloten de stichting motherhood te ondersteunen door het maken van een "pakket" in plaats van een gift aan giro 555. De overhead van deze stichting bedraagt 3 procent. (Zie www.motherhood.nl/)

u625030 | 04-01-05 | 11:53

alsof een private organisatie niet gevoelig kan zijn voor corruptie, ik denk als je echt even je grijze hersencellen de kans geeft te kraken (enigzins) dat je tot de conclusie kan komen dat eerder de grote organisaties gecontroleerd worden op hun uitgave patroon vergeleken met de verschafte inkomsten aangezien het daar om echt grote bedragen gaat.

Joeper de poeper | 04-01-05 | 11:52

Tja. Toch liever van mijn 10 euro een corrupte mensonwaardige politicus die 5 euri opzuipt en 5 euro die aankomen bij de mensen die het nodig hebben.
Als iedereen zo denkt blijft het een ramp. Letterlijk en figuurlijk.

spambam | 04-01-05 | 11:49

Ik vind persoonlijk dat mensen wel moeten geven. Liever aan een privaat initiatief, maar die mensen hebben niets. Hadden ook niets in de eerste plaats. Maar goed.

En als het geld blijft plakken bij overheidsfiguren dan kunnen ze nog altijd hun kinderen ter adoptie leggen. Waarschijnlijk bestaat er wel wat interesse van onze oosterburen. ;)

Noodles | 04-01-05 | 11:47

Basis hulp als voedsel en medicijnen zijn hard nodig. Maar dit soort grootschalige hulp heeft zelden werkelijk zin. Iederen doet maar alsof het een achterlijk lans betreft wat niets kan doen voor de eigen bevolking. Terwijl indonesie daar prima toe in staat is. Alleen Sri lanka is een ander verhaal.
Maar.... als er oneindige hulp in het verschiet ligt gaat de regering dat niet afslaan natuurlijk. Gewoon een bron van inkomsten net als toerisme. En corruptie is daar gewoon een vervanging van wat wij hier sociale zekerheid noemen. Onze manier van doen is niet de regel en universeel, integendeel, het is eerder de uitzondering. Wees dus niet geschokt tere zieltjes. De wereld is een harde plaats.

Rado | 04-01-05 | 11:47

Dat wist ik niet dat de regering in shri-lanka gevoelig is voor corruptie, zeker in tijden als deze. (DUH)

gaap dus

Joeper de poeper | 04-01-05 | 11:47

Kunnen jullie geen giro rekening openen en het een beetje verdelen onder de gecontroleerde private initiatieven?
Ben er van overtuigd dat jullie en het bereik en de integriteit hebben om echt wat te bereiken!
Geef me een nummer en de eerste 50 e-tjes komen binnen.

Repelsteeltje | 04-01-05 | 11:40

@vaplu
Een 1-vrouws A-TEAM... (zoals de site eruit ziet). GOED WERK!

Stijlloze Rukker | 04-01-05 | 11:38

Altijd zullen er mensen zijn die dingen in eigen zak willen steken dan waar het geld eigenlijk voor bedoeld is. Maar dan hebben we het hier alleen over geld en middelen. Nog veel erger is het nieuws van die kinderhandelaren die daar (pas geworden) weesjes weghalen om te verhandelen! Die gasten hadden mooi mee de zee ingesleurd moeten worden!

paalbovenwater | 04-01-05 | 11:36

Hmmzz... als dit allemaal echt waar is... dan had ik liever mijn bijdrage direct hier gestort: veronique.lecluse.org/, mijn volgende bijdrage gaat er iig heen.

vaplu | 04-01-05 | 11:35

wat is er met Ayaan?

superjan | 04-01-05 | 11:22

*correctie
clinton stond rechts van bush jr en sr

haasthapper | 04-01-05 | 11:21

@YerOldeNewspaper
praat eens met de kinderbescherming en vraag hoeveel kinderen ouder dan 6 jaar ze de afgelopen 20 jaar aan een pleeggezin hebben geholpen. dat zijn er heel weinig, want pleegouders willen een jong kindje en geen tiener tussen 11 en 16 jaar, en wat zou nou de reden zijn dat de regering daar de grenzen tot 16 jaar dichtgooit?

69 | 04-01-05 | 11:21

Heeft GS geen nieuws over Hirshi Ali?

Yzord | 04-01-05 | 11:18

Ze kunnen zichzelf toch al aardig redden: www.gelderlander.nl/regioportal/GLD/1,...

zit achter een login, hier de tekst:

PHUKET - Het wordt aangeprijsd als een onmisbaar aandenken aan de tsunamiramp die het Thaise vakantieparadijs Phuket heeft getroffen: een cd-rom met daarop 250 foto's van de golven, de vernielingen en de paniek.

Voor het luttele bedrag van 199 baht (vier euro) kan iedereen die op tweede kerstdag nog op bed lag of geen camera bij zich had, de tsunami-ramp nog een keer meemaken. Dankzij een cd-rom die wordt verkocht als souvenir.

De zaken lopen goed, zegt de medewerker van het internetcafé in Patong Beach dat de fotocollectie aanbiedt. "We verkopen iedere dag een paar honderd exemplaren. De mensen hebben nog nooit zoiets gezien."

De beelden op de cd-rom zijn volgens hem door toeristen gemaakt en de dag na de ramp in het internet-café op schijf gezet.

"Die mensen zijn daarna naar huis gegaan, maar omdat de foto's nog in het geheugen van de computer stonden kon mijn baas ze kopiëren. Nu verkopen we ze in Patong Beach op vier plekken. Als je Windows Mediaplayer op de computer hebt kun je ook filmbeelden zien", zegt hij enthousiast.

De beloofde bewegende beelden blijken na aanschaf niet meer te zijn dan aan elkaar gemonteerde foto's of verstilde videobeelden. Maar de foto's, onder meer genomen vanaf een balkon van een hotel, laten duidelijk de ellende zien die moeder natuur heeft aangericht.

De klap waarmee de eerste metershoge golven op het strand slaan, een Thaise man die door het water wordt meegesleurd, geschokte Thai en toeristen die na de ramp de schade inspecteren, een overvolle ziekenhuiszaal.

Opvallend ook is het vakantiekiekje van een toerist die op de vernielde boulevard lachend poseert naast een Ronald McDonald-pop die de dans is ontsprongen.

Aan het eind van de dia-show is het nog even schrikken als een foto de lichamen van slachtoffers lijkt prijs te geven.

Maar bij nader inzien blijken het etalagepoppen te zijn die uit een overstroomde winkel de straat zijn opgesleurd.

De plechtige advertentieslogan van het internetcafé mag er zijn: 'Patong Photo, For Your Memorial'.

Op de vraag of een deel van de opbrengst van deze cd-rom naar de slachtoffers van de ramp gaat, moet de verkoper echter het antwoord schuldig blijven.

Het zal de meeste mensen die de foto's aanschaffen waarschijnlijk een zorg zijn. Ze willen gewoon een aandenken.

Bijvoorbeeld de Italianen Leonardo en Helena Gennari.

"We hebben niets van de tsunami gezien", zegt Leonardo met het net aangekochte schijfje in zijn hand. "Ons hotel staat wat verder van het strand af. Op het moment van de ramp lagen we zelfs nog te slapen. En we wilden toch graag een eh... souvenir."

OoO | 04-01-05 | 11:18

Zoals ik al eerder gemeld had bij een vorig topic en wat onze staat nu toch eindelijk gaat doen is hulptroepen (lees: leger) sturen. Zij dienen eerst banen voor transport, geld en voedsel in kaart te brengen voordat er ook maar 1 vrachtwagen, sri lankaanse dollar of boterham wordt verstrekt. Dat is toch de normale gang van zaken? Kom je bij een bank aankakken met een idee voor een bedrijf, zegt de bank toch ook:' Schrijf maar een plannetje, meneer. En kom daarna maar eens terug voordat we geld in de zee gaan flikkeren"
Eerst denken dan doen! Heeft onze bevolking al enig idee wat er gebeurt met het geld en andere zaken? Hebben wij al enig plan gezien?
Op dit moment is het plan: 'Nederland gaat helpen!' en de vraag is: 'Heb je een aantal euri's???"
Ga met dat plan maar naar de bank!!!

Stijlloze Rukker | 04-01-05 | 11:18

gister bush jr horen praten over vrijgevigheid met links bush sr en links clinton, ik ga nu voor plasma(ar) scherm.

haasthapper | 04-01-05 | 11:17

Ach, we kunnen morgen ook gul geven aan MIES-dag-lieve-mensen-BOUWMAN !!

KABAAL | 04-01-05 | 11:15

@joepenkeet: zoek iets in de trant van kinderbescherming of wezen-opvang. Genoeg organisaties, aangemeld en wel bij de correcte instanties, die geheel vrijwillig daar de hoekstenen van de samenleving proberen een leven te geven.

YerOldeNewspaper | 04-01-05 | 11:14

@69: 16 of 1.6 jaar; je gedachtengang is niet goed omdat het in redelijk wat gevallen gaat om (helaas illegale) adoptie en dus niet een achteraf-kelder ter leeringh ende vermaeck.

YerOldeNewspaper | 04-01-05 | 11:12

Was ik al bang voor. Kan mij iemand tippen welk kleinschalig (particulier) initiatief ik kan steunen. Ik ben echt bang dat via 555 heeeel veel aan de bekende strijkstok blijft hangen. Hoor ook al verhalen over Indonesie...

joepenkeet | 04-01-05 | 11:12

@Saffie25
ging het maar om kinderen die naar ouders gingen, maar aangezien ze het hebben over kinderen jonger als 16 jaar denk ik dat ze ergens anders heengaan.

69 | 04-01-05 | 11:10

Artsen zonder Grenzen is een voorbeeld van correcte hulp. Hun tak in Australie heeft gevraagd GEEN geld meer te storten aangezien ze voorlopig kunnen helpen met de huidige fondsen. Oftewel; geen verspilling maar juist correct financieel beleid.

YerOldeNewspaper | 04-01-05 | 11:08

Echt spastisch hoeven we toch niet te worden? We hoeven de hele economie daar niet te herstellen, dat kunnen ze zelf wel... Beetje ziektebestrijding lijkt me praktisch, maar laat ze de rest lekker zelf doen.... Paternalistisch gezeik allemaal, lekker versterkend voor de slachtofferrol van de derde wereld.

Working Class Zero | 04-01-05 | 11:08

In die landjes draait alles om geld.. redelijk te verwachten wel. Wat ik schrikbarender vond is dat die ouderloze kindertjes nu massaal aan 't Westen verkocht worden.. Maar ook dat was wel te verwachten.. *zucht*

Saffie25 | 04-01-05 | 11:06

What's new?

chaney | 04-01-05 | 11:05

en wat is eigenlijk het verschil tussen de sri-lankaanse regering die het achterhoud en giro 555 waar we ook niet weten wat ze er mee doen?

69 | 04-01-05 | 11:05

*Gaaaaaaaaap*

Taaie | 04-01-05 | 11:04

waarom verbaast mij dit eigenlijk helemaal niet?

69 | 04-01-05 | 11:04

Waar geld is, is corruptie.

DenkZelfstandig | 04-01-05 | 11:04

Wat dan wel te doen?

Ik werd/wordt zo triest als ik die dorpjes zie op Sri-Lanka, de stranden op Thailand, Indo en de Malediven, allemaal plekken waar ik geweest ben en mensen heb leren kennen.

Bij de hulpverelening lijkt het wel of er meer energie bestgeed wordt om in de media te vertellen wat er (bij de ander) allemaal mis gaat en dat 'wij' het allemaal wel netjes en goed doen. Bizar.

Bazziman | 04-01-05 | 11:02

Schandalig!

clandestino | 04-01-05 | 11:00

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken
Online Casino | Online Casino | Paynplay Casinos | Online casino expert | Online Casino
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com