
Nee, nee, niet *fuck*. Dát woord hebben de eurosceptici afgelopen woensdag gebruikt. Het was namelijk geen lekkere dag voor het eurosceptische kamp. Een week geleden wentelden zij zich nog in de bijtende speech van euro-nihilist Nigel Farage. Hij was speciaal vlak voor de belangrijke Nederlandse verkiezingen naar De Balie in Amsterdam gekomen om nog wat olie op het eurovuur te gooien. Maar de Nederlandse kiezer heeft zich toch pro-Europa, pro-euro uitgesproken. Wilders, die de verkiezingen uitriep tot een referendum over de euro, beet in het stof. Zo zag de
buitenlandse pers het ook, al nam winnaar Rutte vlak voor de verkiezingen óók een afwachtende houding in ('geen derde sponsorronde voor Griekenland', maar Griekenland is en blijft een uitzondering, dus is het gemakkelijk scoren op dit punt). Maar er was nog meer slecht nieuws voor de eurosceptici. De langverwachte uitspraak van het Duitse Constitutionele Hof was positief. De Duitse deelname aan ESM is niet in strijd met de Duitse grondwet. Natuurlijk, er werd een hard plafond van 190 miljard euro vastgesteld, maar dat ESM gaat er komen.
GeenStijl had dat natuurlijk allang voorzien.
Er zitten echter voor de opponenten van de EU, die voortdurend hameren op het gebrek aan democratisch gehalte van EU, in de uitspraak van het Hof positieve punten! Het lijkt erop, dat het Hof korte metten wil maken met achterkamertjes politiek in Europa. Elke uitbreiding zal opnieuw door het Duitse parlement goedgekeurd moeten worden. Daar kan geen bezwaar tegen zijn. En ondertussen is Karlsruhe het Constitutionele Hof voor heel Europa geworden, want de
andere landen nemen de Karlsruhe-eis integraal over.
Maar de gifbeker was nog niet leeg op 12 september. Later op de dag sprak Barroso zijn '
State of the Union' uit voor het Europese parlement. Het is geen pretje de toespraak aan te horen, noch te lezen. Barroso houdt ervan grote woorden te gebruiken en die grote woorden nog wat op te blazen. Maar Barroso ging dit keer 'where no man has gone before'. Hij sprak zich onomwonden uit voor een Europese *F*ederatie: "Laten we er niet omheen draaien: we zullen in de richting van een federatie van natiestaten moeten gaan. Dat is wat we nodig hebben. Dat is onze politieke horizon", aldus Barroso. En dat alles wordt vergezeld door een banken-unie en een afdwingbare begrotingsunie.
Het moet allemaal vorm krijgen in 2014 als er weer verkiezingen zijn voor het Europese Parlement en dat zal niet eenvoudig zijn. Er is een heuse verdragswijziging nodig en iedereen weet hoeveel tijd en energie dat kost. Alle lidstaten moeten ratificeren. En Barroso wil het Europese Parlement mee krijgen. Met in het achterhoofd de verhitte discussie, voorafgaand aan Nederlandse verkiezingen kunnen we veel vuurwerk verwachten.
Is het allemaal realistisch? Niet echt en dat vindt Barosso ook. Daarom legt hij Europa de onvermijdelijke keuze voor. Het is óf op weg naar een federale staat óf doormodderen met alle risico's van dien. Barroso kreeg een dag later al zijn koude douche. Een banken-unie is allemaal ok, zeker Europees toezicht, maar Duitsland heeft nog
geen zin in een Europees deposito garantiesysteem en dus gaat dat plannetje weer even de la in.
Europa op weg naar een federatie, maar dan op z'n Echternachs: drie stappen vooruit, twee stappen terug.
www.bank.blog.nl
www.pfverhaar.nl
@peterverhaar
Reaguursels
Inloggenbakoenin | 16-09-12 | 00:38 | + 0
Nee, met zo'n houding verander je veel. Jij legt je dus neer bij je cynisme en laat het daar bij? Ik vind dat als je zo fel tegen bent, dat je op zijn minst een poging moet ondernemen om een verschil te maken. Als je al bij voorbaat zo'n houding hebt, dan wordt het in ieder geval een self fulfilling prophecy. Nee, lekker strijdbaar ben je dan.
Mijn optimisme over de mogelijkheden om een vuist te maken tegen dit soort ontwikkelingen ontleen ik onder andere aan het feit dat ik niet geloof dat er elites zijn die zo bewust en gecoördineerd het volk bewerken om hun zin door te drijven. Maar ook aan het feit dat er meer waakzame mensen zijn in de EU (zoals Wilders en die grote held Farage). We zijn nog geen bananenrepubliek en er zijn genoeg middelen om op zijn minst een sterk tegengeluid te laten horen. Wat een minimale randvoorwaarde daarvoor is is een beetje wil om er wat aan te doen. Als je dat al niet hebt, en je bij voorbaat al neerlegt bij het idee dat er toch geen verandering mogelijk is, dan heb je ook geen 'moral standing' tot klagen hier.
Ik wil best met anderen hier een soort denktank opzetten ofzo, om in ieder geval een gecoördineerde poging op te zetten om een serieus Euro-sceptisch geluid te laten horen. Nu kun je zeggen dat Wilders dat al heeft gedaan, maar om met zijn eigen woorden te spreken: hij heeft de kwestie niet goed genoeg uitgelegd aan de kiezer. Daarnaast vind ik persoonlijk zijn oplossingen te radicaal en niet reëel en vrees ik dat de kiezer helemaal niet heeft gestemd 'om Europa'. Het is nu tijd voor verandering, nu het nog enigzins mogelijk is!
De geldstroom in de Eurozone is een ponzipiramide. ECB leent aan banken, banken aan de samenleving. Door de rente op schulden gaat de geldstroom continu de samenleving uit. En de samenleving moet dat ergens aan zien te vullen. Dat kan met economische groei, maar die is gewoon niet eeuwig, en zeker niet eeuwig voldoende om de rentelasten te verdienen. dus moeten de banken bijspringen, met nog meer leningen. Alleen daar is vertrouwen voor nodig, iets wat politici om de haverklap roepen en proberen te creëren. Vertrouwen. Alleen zullen de schulden alleen maar oplopen en met het ESM vedeeld worden, niet opgelost. Mooi voor een tijdelijk vertrouwen, maar niet eeuwig houdbaar. Neem Italie. ie moet bijdragen aan het ESM, om Griekenland te redden. Krijgt van Griekenland daar de afgesproken 3% rente voor, naar Italie heeft dat geld zelf niet. Moet dat op de kapitaalmarkt lenen. En wat betaald Italie op dit moment voor zijn leningen?? Juist, meer...
Het is vicieuze cirkel waar we met dit ongedekte geldsysteem nooit uitkomen. De enige oplossing is om met regelmaat de schaarste aan geld in de samenleving op te vullen met de geldpers. Dus hyperinflatie. Doen ze dat aanvullen vanuit de ECB niet, ontstaat steeds meer schaarste aan geld en dus chaos en ellende.
De logische stappen in een ongedekt op schuld geldsysteem; rente op schuld, gebaseerd op verwachte economische groei. Onmogelijk om eeuwig economisch te groeien, dus meer leningen nodig. Dit niet eeuwig vol te houden, omdat vertrouwen een keer op is. Dus geldpers is laatste redmiddel (zie opkopen staatsobligaties ECB).
Dit geldsysteem is ziek, niet eeuwig houdbaar, en dus de oorzaak van alle ellende en de crisis. politici zijn alleen maar bezig om de geldstroom weer op gang te krijgen met het herverdelen van het geld, nu via het ESM. Maar dit zijn noodoplossingen en geen duurzame oplossingen. Enige oplossing voor NL is weg uit dit eurosysteem. Het is Russisch roulette. Maar in de Euro blijven is een geladen mitrailleur.
De Euro valt vroeg of laat, net als alle voorgaande 176 ongedekte op schuld gebaseerde geldsystemen. dus advies, ga je snel aanmelden bij fair4all.nl , voordat ook in NL de pleuris uitbreekt. En "Paper Money Collapse", een prachtig boek . . .
Liever Ton Plafond, dan een plafond van 190 miljard voor het ESM. Er gaat dan geen euro van ons geld meer naar de PIGS. Best een bijzonder woord dat deze landen vormen. Soms geloof je bijna niet in toeval.
@ M-Bozz
Er zijn al petities gweest tegen het ESM verdrag, en het is je misschien niet opgevallen, maar de ondertekening was bedroevend laag.
Forget it, de media rules en kan dat omdat ze hun bestaansrecht ontlenen aan iedere idioot die denkt dat zijn of haar bijdrage ook maar enig gewicht in de schaal legt.
Ze kunnen dat vanwege iedere halfzachte die weer iedere avond P&W aanzet, en ze zo hun bestaansrecht verschaft. Ze kunnen dat omdat ze ieder argument kunnen ontkrachten door een heel bataljon van ingehuurde respectabele deskundigen op te trommelen.
Het volk is een amorfe massa die je iedere richting op kan sturen die je maar wilt.
Zolang ze dat volk kunnen bereiken.
Daar hebben ze vijanden voor nodig, angstbeelden, en puppets
Haal zelf eens die lijm onder je neus vandaan, ik heb hier met Koerbagh en Botte Hond gediscussieerd avonden lang.
Over luide bijval, met enorme afkeuring, zinloos.
Je wordt gevoerd, en zonder het te weten doe je precies wat de media wil, aandacht voor het onderwerp, maar er is niemand die jouw argumentatie zal herinneren .
Slaap lekker
Wat heb jij gesnoven?!
41-38 voor de pro EU corporatisten.
Degenen die daar het hardst om geschreeuwd hebben zijn de Veronica groep geweest, waar onze Telegraaf onderdeel van uitmaakt, en de Duitse RTL tak.
Dus het zou gepast zijn om er nu het zwijgen toe te doen of iedereen hier te vertellen dat ze sukkels zijn, maar niet meer dat ellenlange gezeik om om maar verontwaardigde hits te krijgen.
41-38 dat is de uitkomst van het media spektakel, dus berust er maar in.
Iedereen die nog iets wil proberen te redden zou er verstandig aan doen om de aankomende jaren te zwijgen en af te wachten, om de simpele reden dat dezelfde media een zondebok gaat zoeken, en het heel prettig vind om de aandacht af te leiden van hun eigen desastreuze beleid.
Daar zullen ze uw argumenten voor gebruiken, omdat het namelijk heel gemakkelijk is om tot in het oneindige ieder argument met andere argumenten te ontkrachten.
Het betreft slechts de kunst van de retoriek.
Zwijg en laat ze hun eigen discussie voeren, pas dan wordt de leegte zichtbaar.
Ik begrijp dat zoiets moeilijk is, en dat de verontwaardiging uitnodigde tot discussie, maar het is hun feestje, en probeer niet de hofnar te zijn.
Gun ze dat niet.
Barosso legt gewoon de lat hoger dan nodig. Kunnen de tegenstanders daarnaar blaffen en blij zeggen dat er geen federatie is gekomen. Ondertussen haalt 'ie de bankenunie slapend binnen. C'est ça. Zo simpel.
Sir Hackalot | 15-09-12 | 20:47 | + 0
Ja, de pro-Europa-partijen zullen het wel niet wensen, maar gelukkig leven we nog niet in een totale bananenrepubliek. We kunnen naar mijn weten twee dingen doen: een raadgevend referendum aanvragen of doormiddel van een volksinitiatief (mits genoeg handtekeningen) ervoor zorgen dat een issue op de politieke agenda terecht komt. Dus als we echt willen, kunnen we als volk zeker wel het debat beïnvloeden.
Daarnaast geloof ik persoonlijk wel in het nut van dingen als petities, ingezonden stukken in kranten, mediastunts e.d. We geven ons potverdorie toch niet gewonnen aan die blinde utopisten?
Men zal in elk geval tegen die tijd geen referenda meer gaan houden onder de bevolking. Dat brengt veel teveel risico met zich mee, zoals de europese grondwet/verdrag van lissabon ratificatie geleerd heeft.
Als de federatie er eenmaal door gejast is zal er een europese inkomstenbelasting ingevoerd worden. Mark my words.
StijlVoorover | 15-09-12 | 15:43 | + 1
Tricephalus | 15-09-12 | 15:32 | + -1
Ik denk dat het schrijnende is dat veel mensen niet door hadden dat deze verkiezingen ook over Europa gingen. Ik denk dat mensen vooral hebben gekeken naar wie er aan de macht kwam (een grote rechtse of linkse partij) en hoe hun voorkeurspartij de Nederlandse economie wil gaan redden. Het soevereiniteitsvraagstuk en het ESM zij nauwelijks besproken in de campagne en in de verkiezingsprogramma's ging het vaak helaas niet verder dan een vage richting: wel of niet 'meer Europa' (niet EU!) of 'meer geld naar Griekenland' en de PVV met het overduidelijke: geen EU en geen euro. Hun keuze was dus helaas geen bewuste: voor, tegen of neutraal tegen de EU.
Wat ook erg jammer is, is dat de eurofielen in de EU het nu wel interpreteren als een 'ja' tegen Europa, maar ik geloof niet dat het Nederlandse volk die 'ja' zo bewust heeft gegeven.
@likmegaties | 15-09-12 | 17:41 ,
Ja maar zowel de euro als dollar zijn twee zinkende schepen, dus ik zou me verre van beide houden. Liever goud of zilver en als je toch buitenlandse valuta wilt autralische, nieuw-zeelandse en canadese dollars, noorse kronen zijn dat veiliger
neemjemoederindemali | 15-09-12 | 13:09 |
Een goed advies.
@ rode peper . In Europa hebben ze de geldkraan ook opengedraaid hoor .
@Tricephalus | 15-09-12 | 17:33,
je bent niet meer de eerste maar goud zal nog veel meer gaan stijgen, dat is zeker, zolang de geldpersen draaien stijgt goud
rode peper | 15-09-12 | 17:06 | + 0 -
Goud had je in 2008 moeten aankopen. Daar is het nu te laat voor.
@likmegaties | 15-09-12 | 17:02,
dat lijkt mij een heel dom plan, zeker nu Helicopter Ben QE3 heeft aangekondigd. Je kan beter investeren in echt geld zoals goud en zilver, dat kunnen centrale bankiers niet bijmaken.
Het zou niet slecht zijn om nog wat eurootjes om te zetten in dollars , gewoon omdat het nu nog goedkoop kan .
Wat zeuren die Duitsers toch de hele tijd over betalen? Als ze de oorlog hadden gewonnen, hadden ze ook moeten betalen.
@T2000 | 15-09-12 | 15:59
Lees jij die shit?
Peter V. bedankt voor de update.
We hebben wetgevende bevoegdheid overgedragen aan ongekozen, buitenlandse figuren; de grenzen ongecontroleerd open gegooid; onze munt ingeleverd; en de beschikking over onze schatkist gegeven aan een - wederom ongekozen - Italiaan. Ons parlement lag te snurken en die lui in Straatsburg zijn duur betaald pro-Europees klapvee. Kortom: We got what we deserved.
Leuk een paar gebeurtenissen in chronologische volgorde.... Waar is de analyse? Ik bedoel; ben je nu voor of tegen een groot Europastan?
Het domme Nederlandse volk krijgt wat ze verdiend: Europa. BAH!
*Voorziet megawinst voor de PVV over 2 jaar*
Beste Peter,
FYI:
met "Maar de Nederlandse kiezer heeft zich toch pro-Europa, pro-euro uitgesproken" doe je hetzelfde als onze raamambtenaren en wereldvreemde politici.
'
Want: JA, ik heb VVD gestemd en NEE ik ben NIET voor de EU.
'
Je eigen werkelijkheid creëren door getalletjes rücksichtlos en hinein-redenerend tot een conclusie die jou wel bevalt interpreteren, leidt niet persé tot een goed zicht op de werkelijkheid.
Nederland heeft inderdaad voor Europa gekozen. Nederland zal er nu ook de prijs voor betalen. Stik erin.
shindai | 15-09-12 | 14:59 |
Het begint een wekelijkse teleurstelling te worden.
Ook vandaag heeft hij het nergens over. De federalisten zijn er altijd al geweest, dus het F-woord is helemaal niet gevallen als iets nieuws.
De federalistsche stroming is altijd de meest toonaangevende geweest, athans sinds de oprichting van de Monetaire Unie.
M-Bozz | 15-09-12 | 14:23 |
Uit het feit dat hij het blijkbaar niet nodig acht om de punten te behandelen die urgent zijn momenteel.
Hij schrijft vanuit zijn ivoren toren, zijn belangenverstrengeling zal daar wel iets mee te maken hebben. Je kunt niet week in, week uit de punten negeren die er werkelijk toe doen. Tast je geloofwaardigheid aan, maar Verhaar heeft dit al voor zijn vakantie aardig aangetoond. Pure minachting.
Een grote superstaat maken.. vervolgens de burgers zoveel belasting laten betalen dat ze zo weinig mogelijk kunnen doen.
Volgens mij was er in de jaren 40 ook een man die daar mee bezig was hij roeide alleen eerst het volk uit.. wie weet wat ons nog te wachten staat.
Polletje Piekhaar | 15-09-12 | 14:47 |
www.youtube.com/watch?v=L1QVeKN1oyM
En toen dropen de federalisten af...
@Desmoulins | 15-09-12 | 13:28
Goed stuk. Beter dan hierboven.
Charles de Gaulle had het indertijd over een Europa der Vaderlanden. M.i. de enige juiste weg. Alle andere wegen hebben in het verleden alleen maar tot oorlog en chaos geleid, vanaf de Romeinen tot in onze tijd.
En wanneer we de recente ontwikkelingen bezien, dan heeft tot nu toe iedere poging om tot meer eenheid te komen gefaald. In Belgie zijn Vlamingen en Walen nou niet bepaald vrienden. De Duitse eenheid onder Kaiser Wilhelm kwam pas tot stand na pittige oorlogen in 1866 en 1872. De Wiedervereinigung heeft miljarden gekost.
Het Joegoslavie dat in 1919 werd gecreerd heeft het ook niet lang vol gehouden evenmin als Tsjecho-Slowakije.
En wanneer we zien hoe op dit moment in verschillende landen onafhankelijkheidsbewegingen aan het werk zijn,dan is het idee van een Europese Federatie niet alleen belachelijk maar ook levensgevaarlijk.
Kijk naar de Verenigde Staten, die 80! jaar na hun onafhankelijkheidsoorlog elkaar naar de strot vlogen en de eenheid van de unie alleen konden bereiken door de bloedigste oorlog uit hun geschiedenis te voeren met meer slachtoffers dan in '14-'18,'41-'45, Korea, Vietnam en de beide Golfoorlogen samen!!
Maar ik vrees dat die EU er hoe dan ook doorgedrukt wordt. Arm Europa, de tweede wereldoorlog zal een picnic zijn vergeleken met wat ons te wachten staat.
@Desmoulins | 15-09-12 | 14:16
En het zijn juist al die pijlers en instituties die weg moeten. Eén direct gekozen federaal parlement en één federale regering met een direct gekozen president voor federaal beleid en that's it wat betreft de federatie. Hoe de rest van die regering tot stand komt kun je al helemaal jaren over discussiëren.
Nationale regeringen houden zich met nationale zaken bezig en geen achterkamertoppen van de ministers van verschillende landen over supranationale zaken meer.
De meeste landen hebben een redelijk (maar niet meer dan dat) transparante democratie. In ieder geval in west-europa. Alhoewel er natuurlijk altijd lieden zijn die dat proberen terug te draaien zoals Donner die de WOB probeerde de nek om te draaien.
Maar we moeten desalniettemin ook in Europa naar minimaal dat soort transparantie toe.
En dit is allemaal heel kort door de bocht, dat weet ik. De problemen die dit allemaal oplevert zijn meer dan legio. Ik probeer alleen in grove lijnen mijn idee neer te plempen voor zover ik het onder woorden kan brengen.
En nu ga ik iets anders zinloos doen denk ik.
@crisiswhatcrisis | 15-09-12 | 11:20 |
"Leon de Winter argumenteert in de Wall Street Journal dat de uitslag ten onrechte wordt uitgelegd als een pro-Euro instelling van de kiezer.
De Nederlander is nog net zo Eurosceptisch als tijdens het referendum over de EU Grondwet. Maar zowel uiterst rechts als links hebben veelal op gematigder partijen gestemd om te voorkomen dat door hen gevreesde partijen (VVD dan wel PvdA) te groot zouden worden, aldus De Winter.
Volgens mij heeft hij een punt."
Hij zou een punt kunnen hebben ware het niet dat het Nederlandse volk gemiddeld zo dom is als een achtereind van een varken door 'strategisch' te stemmen.
Of Nederland nu daadwerkelijk Pro of anti ESSR is kan alleen een correctief bindend referendum uitwijzen, maar ja, daar willen onze 'democraten' niet aan, uitgezonderd de PVV.
@lekkurlinx | 15-09-12 | 14:07
Groter betekent niet bij voor baat transparanter of minder corrupt.Integendeel, of denk je dat die Griekse reders ineens wel zich aan de we houden als het de eu is die de dienst uitmaakt in hun land?Ze vertrekken massaal naar Liberia.
neemjemoederindemali | 15-09-12 | 14:07 | + 0
Ik ben zeker geen kenner, maar ik vind het wel interessant om na te denken over hoe we iets tegen deze ongewenste ontwikkelingen kunnen doen. Er zijn uiteraard meer mogelijkheden dan stemmen op een Euro-gematigde of Euro-fobe partij. Wat i.i.g nodig is is gecoördineerde actie.
Allereerst staan we niet alleen. In alle EU-landen zijn eurosceptici aanwezig en die communiceren vooral via blogs en fora. We kunnen leren van hoe zij proberen de publieke opinie te beïnvloeden. Een goede starter zou zijn om zelf in NL zoiets groots op te zetten (een aparte website o.i.d.) en bv. daar vanuit serieuze bijdragen aan het 'maatschappelijk debat' te leveren. Dit laatste kan bv. via petities, ingezonden artikelen e.d. Zo kunnen deze issues op de politieke agenda terecht komen en zullen politici er over moeten debatteren. Dat is een goed begin, lijkt me.
Het is maar een globale denkrichting, maar ik ben er van overtuigd dat actie nu nodig is, anders kunnen we verandering wel vergeten en dan worden de gevreesde scenario's i.i.g. bewaarheid.
neemjemoederindemali | 15-09-12 | 14:27
Wat mij betreft wel!
@doskabouter | 15-09-12 | 14:25
Flipperaar Zalm, draaier Bos en kontnaaier de Jager zullen toch wel persoonlijk garant staan mag ik hopen?
Ik lees net in de Televaag dat Griekenland 4 jaar nodig heeft voor de hervormingen in plaats van 2 jaar. Ze hebben ook nu (dat dan weer wel) opnieuw geld nodig. De andere EU landen willen Griekenland kost wat kost bij de EU houden. De Grieken buiten dat uit. Geef ze is ongelijk. Maar de Spanjaarden zullen niet achterblijven. Het geld raakt op een de muntunie klapt alsnog. Alleen dan heeft het vele malen meer gekost als nu stoppen.
Desmoulins | 15-09-12 | 14:06 | + 0
Ik zeg niet dat hier nergens inhoudelijke reacties zijn. Ik ageer alleen tegen dat lege cynisme en dat zich zelf steeds herhalende gezeik, bv. over dat dit stukje niks toevoegt. Dat soort reacties en de 'kudo-knallers' voegen niks toe en goede bijdragen verzanden er in. Daar mag je het met oneens zijn, maar mij stoort het een beetje.
Hoe kom je erbij dat Verhaar ons reaguurders niet serieus neemt?!?
@Sliptong | 15-09-12 | 13:30
Dat is het voordeel van internet: Dit staat zwart op wit gepubliceerd op de webz en zal nog wel enkele decennia in google cache bewaard blijven. We kunnen het hem dus constant onder zijn neus houden: "U heeft het beloofd dus deliver"
lekkurlinx | 15-09-12 | 14:07 |
Heb je al enige idee hoe men dat dient vorm te geven?
Wat is een transparante democratische vorm volgens u?
Moet deze gebaseerd op het inwoneraantal van ieder lidstaat, dus evenredig meer inspraak bij een x aantal inwoners? Het klinkt allemaal zeer nobel en weldenkend, maar het zijn holle frases. Wat u nu beschrijft dat federaal en nationaal beleid gescheiden moeten blijven, is in feite al een realiteit. De EU is opgebouwd uit verschillende pijlers die allemaal een ander karakter hebben. We hebben supranationale instituten die onze natiestaat langzaam uithollen, maar ook intergouvernmentele instituten die de scheidingslijn niet bewandelen. Wat u wilt is daar de overtreffende trap van. Wat rest er nog aan nationaal beleid als er sprake is van een politieke, monetaire en fiscale Unie?
@La Bailaora | 15-09-12 | 13:33
Ik moet je teleurstellen. Ik zie de problemen, maar ik denk dat een fiscale, politieke en monetaire unie in de vorm van een federatie is waar we uiteindelijk heen moeten. Maar dan wel in een transparante democratische vorm met rechtstreeks gekozen parlement en rechtstreeks gekozen voorzitter/president. Federaal beleid en nationaal beleid moeten in zoverre gescheiden zijn dat de federale regering zich alleen bezighoudt met federale zaken die alle landen aangaan en nationale regeringen met nationale zaken. Dan houdt ook eindelijk dat gekonkel in achterkamertjes van de ministers van "x"(buitenlandse zaken, financiën etc) van de lidstaten eens op. Want dat was het nadeel van de EEG en is het nog steeds van de huidige EU: veel wordt over ons beslist door de ministers van de landen in gesloten vergaderingen en "toppen" in achterkamertjes waar wij al helemáál geen invloed op hebben. En dat moet ook eens afgelopen zijn.
@M-Bozz | 15-09-12 | 14:01
Ah, we hebben een kenner in de zaal, vertel me eens vriend, hoe kunnen we dat EU gedrocht stoppen, wat zijn uw gedachtes daar over?
Een plafond van 190 Miljard? Mag ik even lachen (of eigenlijk huilen) Dat is niet eens genoeg om alleen Griekenland te redden. Spanje gaat een veelvoud daarvan nodig hebben. Kansloos. Bovendien zijn er te veel landen in de EU die een dubbele agenda hebben en dwars zullen liggen bij het ondertekenen van nieuwe verdragen. Daadkracht is er niet in Brussel dus fail, fail en oh ja .. fail!
M-Bozz | 15-09-12 | 14:01 |
Kom eens met voorbeelden dan.
En u heeft duidelijk een gebrek, immers zijn de reacties aanwezig die op inhoudelijke wijze de vloer aanvegen met Verhaar. Voelt dat goed, om het voor iemand op te nemen die de reaguurders allesbehalve serieus neemt? Voor wie schrijft hij eigenlijk hier?
lekkurlinx | 15-09-12 | 13:57 |
Eenheidworst als één economisch model.
Ik weet dat je in het Nederlands kunt communiceren, wat dus ook meteen het probleem weergeeft.
Ik studeer deze waanzin.
Je kunt onmogelijk alle culturen dezelfde plek geven in een centraal aangestuurd continent.
Taal is niet louter cultuur.
De eenheidworst die opgedrongen wordt kenmerkt zich door de herverdeling van welvaart. En bij welvaart begint eigenlijk alles, om het even te simplificeren.
Dat negatieve gezeik hierboven. Ok, Verhaar vertelt voor sommigen hier niks nieuws, maar dat aldoor in bijtende posts hier duidelijk maken is net zo irritant. Ga dan op de materie in en verlicht ons allen met uw vergevorderde inzichten. Of denk na over manieren hoe dit EU-gedrocht tot stoppen kan worden gebracht (die zijn er echt wel), i.p.v. constant te herhalen: I'm fucked and I know it. Dat constant herhalen is net zo weinig nieuws als Verhaars stukje. Tenslotte vind ik dat Verhaar wel meer credits verdient, hij heeft hier genoeg artikelen geschreven die toegevoegde waarde hadden, doordat ze nieuwe inzichten boden en tevens het niveau van de berichten in de media overstijgen.
@Desmoulins | 15-09-12 | 13:35
Nah, eenheidsworst? Alle officiële nationale talen zijn tevens officiële talen van de EU. Een Nederlander kan in het Europees parlement gewoon in het Nederlands zijn speech en interrupties houden. Ze hebben dan ook constant behoefte aan tolken.
europa.eu/interpretation/index_nl.htm
www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/art...
@lekkurlinx | 15-09-12 | 13:46
Dat is totaal anders. Niet te vergelijken. In de Europese commissie wordt er niemand vanuit partijen voorgedragen waar mensen op kunnen stemmen. Die worden via vrindjespolitiek daar neergezet. En alleen het parlement mag nog ja of nee zeggen, veto dus, that's all.
Vertel me. Wanneer waren er verkiezingen met een partij met als 'leider' Van Rompuy waar we die partij hebben verkozen.
Kortom, je praat peop.
Desmoulins | 15-09-12 | 13:52 |
Fdereale=Federale
La Bailaora | 15-09-12 | 13:31 |
Precies. Mooie link trouwens. Aardige illustratie dat de huidige ontwikkelingen veel rakingsvlakken vertonen met de megalomane territoriale wensen van de Nationaal-Socialisten die als een Europese beweging beschouwd kunnen worden. Met deze wetenschap in het achterhoofd was het eigenlijk volgens verwachting dat Schumann en Monet, De Europese vaders, de Europese droom in de praktijk wilde brengen. Deze twee lieden hebben namelijk nogal een dubieuze rol gespeeld ten tijde van de bezetting door de Nazi's en het daaraan gelieerde Vichy regime.
Hadden we nog maar Europese leiders zoals de Gaulle. Dan was deze waanzin al lang en breed afgelopen. Ten tijden van de Gaulle werd de Fdereale droom na de achtergond gedrongen; corrumperend achter de coulissen om decennia later weer als een onfeilbare waarheid aan de oppervlakte te komen.
@Desmoulins | 15-09-12 | 13:28
De huizen prijzen in Nederland dalen nog niet keihard omdat o.a. de Rabobank, ING en ABN-AMRO niet massaal aan het executeren gaan van huizen waarvan de hypotheek niet meer betaald wordt.
Dit kunnen ze zich eenvoudig niet permiteren. Ik denk dat meer dan 10% vd huiseigenaren hun hypotheek niet meer betaald en waarvan het huis eigenlijk geveild dient te worden. Als een bank als de Rabobank met zo'n slordige 200 miljard aan hypotheken 10% (20 miljard) daarvan aan woningen op de veilingmarkt gaat gooien dan zal blijken dat de huizen prijzen in 1 klap zo'n 70% zullen dalen.
De 20 miljard van de Rabobank zal dus een slordige 6/7 miljard opbrengen en dan doe ik het nog positief ook. Als de banken gaan massaal gaan veilen snijden ze zichzelf dusdanig in de vingers dat ze in 1 klap 60/70% op hun uitstaande hypotheken kunnen afschrijven. Voor een bank als de Rabobank betekend dit een afschrijving van zo'n 130/140 miljard.
Iets zegt me dat ze dat niet kunnen dragen en dat ze zelf onherroepelijk failliet zouden gaan. Kortom, de prijzen van huizen in Nederland zullen langzaam crashen.
@La Bailaora | 15-09-12 | 13:06
De kandidaten waar jij woensdag uit kon kiezen zijn ook voorgedragen door de partijen. Daar heb je als kiezer ook geen invloed op tenzij je lid bent van een partij waar de kandidatenlijst heel bodem-democratisch wordt samengesteld. En die zijn er volgens mij niet. Er is op zijn best een door het bestuur samengestelde shortlist waar de partijleden uit kunnen kiezen
Hoe het lijkt te gaan met die voorzitter is dat de partijen ieder een kandidaat voor dragen waar op gestemd kan worden. Of dat door ons is of door het europees parlement is niet duidelijk. Ik hoop het eerste. Maar dat zal wel ijdele hoop zijn inderdaad.
@ crisiswhatcrisis | 15-09-12 | 11:20 | + 62 -
Godzijdank heeft Leon zich weer een heel klein beetje hersteld, na die aanval van blijkbaar tijdelijke verstandsverbijstering over die meppende loverboy. Dat is fijn om te horen.
.
Maar 'percato ma purtroppo' voor Peter. Die heeft te lang bij Boele Staal op schoot gezeten, om nog gered te kunnen worden. Zoals ik al maanden geleden verteld heb hier trouwens.
.
Peter, je bent doorzichtig. Een open boek. Daar moet je wat aan doen, want je vijanden kunnen je ook zomaar 'lezen'.
@cumshaft | 15-09-12 | 12:24 |
Het geinige, of nou ja eigenlijk het trieste is dat de Euro architecten compleet fout zijn omgegaan met Robert Mundell's theorieën uit de jaren zeventig op het gebied van monetaire dynamiek en optimale valuta. Met enkel blinde schaalvergroting tot op EU niveau lossen problemen en behoeften op kleinere, nationale schaal absoluut niet op.
Daarom is een Europa als ouderwetse E.E.G. voor nationale staten, met daarnaast binnenlandse parallel currencies beter af. Bij parallel currencies wordt er naast de euro de eigen nationale valuta geherintroduceerd waarmee bijvoorbeeld lokale prijzen en lonen wordt vastgesteld en afgerekend. Het zou mijns inziens een eerste stap kunnen zijn naar een definitieve weloverwogen keuze in de toekomst.
Schuld sproeien om te groeien helpt niet. Verruimende geldcirculatie helpt wel.
lekkurlinx | 15-09-12 | 13:30 |
Taal en cultuur zijn niet te onderschatte factoren.
Ironisch is ook dat normaliter we daar op zeer respectvolle wijze mee dienen om te gaan, zie het integratiebeleid van ons land met behoud van de eigen cultuur tot in de meest extreme vorm, maar voor de Europese droom te realiseren maken we er een eenheidworst van, centraal aangestuurd.
Er zijn geen Europese oplossingen. Europa kan namelijk niet gedefinieerd worden zonder afbreuk te doen aan diverse culturen.
@lekkurlinx | 15-09-12 | 13:30
Die Europese antwoorden liggen niet in een fiscale en politieke unie ala de VS. Ik zie in je plemp dat je dat erkent.
Nou, wat is er dan als alternatief? De EEG. Dat werkte prima, dus waarom dat niet alsnog doen? Samenwerken, verdragen waar dat nodig is, vrij verkeer van mensen en goederen, maar wel iedereen de eigen broek ophouden.
-weggejorist-
@Desmoulins | 15-09-12 | 13:24
Ja, terwijl al diegenen die nationalisten verwijten een soort 'fascistische instelling' hebben de feiten totaal omdraaien.
Je hebt gezond nationalisme (=opkomen voor je eigen volk, zorgen dat je volk het goed heeft, enz...) tegen ongezond nationalisme (=nationaal socialisme, maar dat komt niet alleen op voor het eigen volk, maar zet zich af tegen het andere volk: de ubermensch gedachte, en probeert anderen een kopje kleiner te maken, ook voor meer 'lebensraum').
Juist dat laatste probeert men in Brussel te doen. Meer macht naar groot Brussel, en laat de Grieken en Spanjaarden maar stikken. Dat die arm worden, who cares?
En wilt u even een bewijsje zien dat het Nationaal Socialisme net zo dacht als nu het grote Brussel (weg met de nationaliteiten etc?):
Lees deze krant uit Leeuwarden uit 1941 maar eens, op de laatste pagina, links een stuk van Mussert, rechts van de nsnap:
"Een kleine staat is naar spr.'e nieening een onding.
Hoe is de houding van het Nederlandsche volk? De groote massa staat onnadenkend tegenover deze ideeën. Zij moet aan het denken worden gebracht; zij moet dan nationaalsocialistisch worden." enz...
resources3.kb.nl/010745000/pdf/DDD_010...
Juist Brussel is een soort nationaal socialisme in een nieuw jasje. Wakker worden mensen.
ABP ligt al aan het infuus. Als het straks onvermijdelijk uitdraait op een mislukking, dan is het einde ABP. De ambtenaartjes denken dat de burger ze wel zal redden, maar die zijn tegen die tijd ook failliet.
@Sliptong | 15-09-12 | 11:27
Niet jokken Slip, Barroso bedoeld het goed: "Vandaag roep ik op tot een federatie van natiestaten. Geen superstaat, maar een democratische federatie van natiestaten die onze gemeenschappelijke problemen kan aanpakken, waar de soevereiniteit zodanig wordt gedeeld dat elk land en alle burgers beter hun eigen koers kunnen bepalen. Ik heb het over een Unie die met de lidstaten werkt, niet tegen de lidstaten. In een tijd van globalisering geeft gedeelde soevereiniteit niet minder macht, maar meer." Geen superstaat. Mogen we U er aan houden meneer Barroso én uw gevolg en opvolgers?
@La Bailaora | 15-09-12 | 13:19
De VS is inderdaad onvergelijkbaar met Europa. Alleen al door de enorme taal- en cultuurverschillen die we hier in Europa hebben en zij daar aan de overkant van de grote haringvijver niet. Maar ik had het in mijn tegel ook over een _min of meer_ vergelijkbare vorm. Áls we naar een federatie toegaan moeten we Europese antwoorden vinden op Europese problemen.
Verhaar lijkt liever lui dan moe. Nergens maar dan ook nergens geeft hij een objectieve weergave van negatieve kanten van het ESM, de consequenties van het besluit in Karlsruhe of waarom een Politieke, Fiscale en Banken-Unie positief zal uitpakken voor ons land en daarom ook te verkiezen valt boven het behoud van de onze natiestaat.
Misschien kan hij hier zijn licht over laten schijnen. Ik heb het overigens gisteren al een keer gepost.
theautomaticearth.com/Finance/those-du...
@Fijnstoffer | 15-09-12 | 11:44
Door de verkiezingsuitslag als pro / anti EU aan te merken hebben ze weer een reden om geen echt referendum uit te hoeven schrijven.
@mothersfinest | 15-09-12 | 13:16
Daarmee zeg jij dus dat je het ok zou vinden als jezelf ook op een keer onder curatele gezet zou worden,of je soevereiniteit moet inleveren?
Het zou veel eerlijker zijn om de boel op te breken en ieder z'n eigen shit te laten opruimen,en gewoon terug naar het EEG systeem.
Wat is dat voor blabla dat de Nederlanders nog steeds Eurosceptisch zouden zijn, dan hadden de Nederlanders op 12 september op Wilders moeten stemmen, het zit er nu dik in dat we weer opgescheept zitten met die sufferd van een Rutte, die nu denkt dat de verkiezingsuitslag bewijst dat hij het goed heeft gedaan met de uitverkoop van Nederland.
De grootste zorg op dit moment is dat er niet eens een serieuze poging wordt ondernomen de andere scenario's betreft de toekomst van Europa te onderzoeken. Het is geblinddoekt achter het stuur rechtdoor zonder te remmen, af te slaan of om te keren. De economische situatie die de noodzaak tot een Politieke Unie is, geeft het gebrek aan visie van de blinde meute VSE evangelisten goed weer. Het Europeanisme als nieuwe waarheid, terwijl het net zo imaginair is als de zogenaamd gevaarlijke nationale sentimenten.
Soevereiniteit is geen ideologie, maar een recht.
@Feynman | 15-09-12 | 13:08
Het zal dadelijk niet meer uitmaken welke dekkingsgraad het ABP heeft, als de knip daadwerkelijk getrokken moet worden kan de regering maar 2 dingen doen.
1.Geld lenen op de kapitaalmarkt waarbij we de staatsschulden laten oplopen tot een hoogte die dusdanig ongezond is en de rente enorm zal oplopen.
2. Wederom een greep doen in de kas van het ABP
Ik weet nu al met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat het nummer 2 wordt.
Pieter Omtzigt zit aan de EUSSR tafel nog wat te spartelen voor de bühne maar de Nederlandse pensioenpotten gaan er links of rechtsom aan.
Ow ja, nog 1 ding, het geld dat door Ruudje Lubbers is gejat bij het ABP krijgen ze terug, met rente. (Waar hebben we dat meer gehoord?)
@BaldGefkens | 15-09-12 | 11:29
Bovendien wordt het WK dan een stuk overzichtelijker en kunnen ze het terugbrengen tot twee weken, misschien wel één week i.p.v de maand die het nu duurt.
@lekkurlinx | 15-09-12 | 13:16
Dat klopt wel, maar er is ook een fiscale unie. Er is een centrale staat waaraan ook belasting wordt betaald. Voor defensie, zorg en andere zaken.
Dat bestaat niet in Europa, en zoals ik hierboven al plempte is zo'n fiscale unie in Europa onhaalbaar door de vreselijk grote verschillen in belasting en mentaliteit.
De VS is echt onvergelijkbaar met Europa.
Men zal wel zien wat voor een ongelofelijk Trojaans paard dat schijt Europa en die schijt Euro is.
@necrosis | 15-09-12 | 13:09
Ja, goed buurschap als goede vrienden.
Maar niet getrouwd in gemeenschap van goederen, en dat met heel veel mensen die een compleet andere mentaliteit hebben en we niet zo goed kennen. Dat is een recept voor ellende.
Laat eerst een EEG maar eens 100 jaar goed functioneren, dan kan je eens kijken of je met een paar kernlanden wat gaat samenvoegen. Pas wanneer dat goed gaat kun je weer verder kijken. Dit megalomane project is gedoemd te falen.
@Ing. eslapen | 15-09-12 | 11:36
In een federatie hebben de staten een veel grotere autonomie dan bij ons de provincies. In de VS heeft iedere staat zijn eigen belastingstelsel. Iedere staat heeft zijn eigen begroting. (Californië is zo goed als failliet) Iedere staat beslist zelf of ze wel of niet de doodstraf hanteren (34 wel, 16 niet), in de VS belangrijk. Elke staat heeft zijn eigen wapenwetgeving.
Staten bepalen zelf hoe oud je moet zijn om te mogen autorijden (meestal 16 maar in de oostelijke staten vaak 18), drinken (18 of 21) etc.
Als europa een federatie wordt in min of meer vergelijkbare vorm blijven die nationale parlementen belangrijk. Heel belangrijk.
Op zich oké.
Maar laten we niet te hard van stapel lopen, en eerst die knoflookstaten eens onder curatele zetten, en het zwarte geld van die lui eens uitroken van hun buitenlandse bankrekeningen zodat ze hun rekeningen aan onze banken kunnen voldoen.
Dan zorgen dat alle corrupte oostlanden hun soevereiniteit afstaan en die zooi daar eens op orde brengen, en als laatste de grootste netto betalers aan dit circus ook de dienst uit laten maken.
Want wie betaald, bepaalt!
-weggejorist-
@lanexxx | 15-09-12 | 12:58
Hier in Midden-Europa is dat heel normaal. Mijn leidinggevende is 85, de schoonmaakster bij de buren 73.
Ik vond de EEG meer dan voldoende, Europese vrijhandel en nationale soevereiniteit.
Helaas denken sommige landverraders er anders over.
@lanexxx | 15-09-12 | 12:58
Klopt, het gaat daadwerkelijk gebeuren. Ik adviseer op dit moment aan jongen mensen om te sparen en als ze wat geld hebben om dit zo snel mogelijk om te zetten in grond.
Grond behoudt altijd zijn waarde, je kunt er voedsel op verbouwen en vee op houden. Mocht de verwachte hyperinflatie en instorting van de Euro niet komen, wat ik overigens wel verwacht, dan kun je de grond altijd nog weer verkopen.
Als 70 jarige zou ik liever voedsel verbouwen en wat vee houden dan vakken vullen bij de plaatselijke supermarkt.
@neemjemoederindemali | 15-09-12 | 12:55 | + 1 -
ABP is het mooiste voorbeeld wat er mis is met ons pensioenstelsel. Midden in de gloriedagen van de internet bubbel stond dat fonds op ruim 250%.
Reden voor Ruud Lubbers en het CDA om via uitneemwetten een gedeelte van het pensioenfonds te laten storten aan de staat. Ruudje dacht blijkbaar nog een aardgasbel gevonden te hebben.
In dezelfde periode heeft het rijk in al waar wijsheid de eerste maatregel te combineren met premievakanties en reducties. Vooral niet meer inleggen in een al gedeeltelijk leeggeroofd pensioen.
Toen de beurzen klapten en we de eerste recessie depressie in gingen, ging het spek van de botten, de fictieve euro`s gingen uit de boeken, de aap kwam uit de mouw en nu hebben we een serieus dekkingsgraad probleem. Als ik een gedeelte van mijn rekeningen niet meer ga betalen en een forse persoonlijke lening afsluit en lekker alles ga verbrassen sta ik op geen gegeven moment ook naast me huis.
Niemand herinnerd zich de roof en de niet betaalde premies meer en we gaan vrolijk zonder enig voortschrijdend inzicht de pensioenen van ouderen verlagen en de pensioenen van jongeren afhankelijk maken van een volledig herstel van de beurs. Je kan als jongere beter een aandelenlease product afsluiten bij Dexia in plaats van nog in te leggen in een omslagsysteem met kans op een eigen pensioen.
Hoe je met een forse aardgasproductie en het plunderen van pensioengelden nog steeds op een begrotingstekort kan uitkomen is mij duister. Dat lukt Terror Jaap geeneens als hij het probeert.
Pas als mensen weer hun rekeningen gaan betalen en hun staatsschulden gaan aflossen ontstaat er weer een duidelijk en stabiel financieel systeem.
Niemands Knegt | 15-09-12 | 11:52 | + 17 -
Mensen die bang waren hun HRA kwijt te raken nadat ze er de afgelopen jaren toch al flink op achteruit gingen stemden massaal tegen de PvdA. Dat was het grootste argument om op de VVD te stemmen.
@lekkurlinx | 15-09-12 | 12:58
Die kandidaten worden voorgedragen. Niets democratisch aan. Alleen als je in rookgordijnen gelooft. Ook Van Rompuy is 'verkozen' op de Barroso manier. Want ook Balkenende had zich 'gepresenteerd'. Echter, er komt geen europese kiezer aan te pas. Dat is geen democratie. Een Spanjaard of Tsjech wist van niets.
Wanneer mogen we stemmen of Barroso en co. het nog goed doen? Barroso vindt het heel democratisch dat hij de enige kandidaat was.
De EU is totaal anti-democratisch, alleen al dit systeem van 'verkiezingen'.
Inderdaad een federaal europa, net als de us. Wat is de volgende stap? Federaal afrika? Daarna... Federale wereld? Zodat we allemaal moderne slaven worden...
@gooi en smijtwerker | 15-09-12 | 12:49
Het target 2 is op dit moment een lelijk breisel geworden, waarin elke lidstaat met z'n export gevangenen van elkaar zijn geworden, en het ECB de breinaalden stevig vast houdt om als een waanzinnige z'n eigen oude sok te breien om ons geld in te stoppen.
@ suvois | 15-09-12 | 12:49
En om hier nog even op door te gaan:
Als dit proces maar lang genoeg wordt voortgezet zullen de dieren niet eens meer naar buiten willen simpelweg omdat ze de buitenwereld beschouwen als iets onwerkelijks.
En wat wil nou, precies hetzelfde gedrag zien we ook gebeuren bij mensen in de EU-questie. Als iemand voorstelt ons terug te trekken uit de EU dan wodt dat voorstel weggehoond als zijnde een on-realistsich voorstel en worden redenen ter plekke verzonnen om dat idee in stand te kunnen blijven houden.
Dus die Verhaar heeft ook zijn langste tijd gehad hier.
@La Bailaora | 15-09-12 | 12:48
"Het zou een belangrijke verrijking van het pan-Europese politieke debat betekenen als de Europese politieke partijen al bij de Europese verkiezingen van 2014 een kandidaat zouden presenteren voor de functie van Commissievoorzitter. Hiervoor hoeft het Verdrag niet te worden gewijzigd. Dan wordt definitief duidelijk gemaakt dat er bij deze verkiezingen echt iets te kiezen valt. Ik roep de politieke partijen op om deze stap te zetten en zo deze Europese verkiezingen nog Europeser te maken."
Was getekend: Baroso. Het lijkt er dus op dat hij ook naar een voorzitter toe wil die op één of andere manier uit meerdere kandidaten gekozen moet worden.
neemjemoederindemali | 15-09-12 | 12:55 |
Het voorbeeld hiervan heb ik in de U.S. gezien. Zeventig jarigen die vakken vullen bij de supermarkt omdat er geen of weinig pensioen beschikbaar was. Kan hier straks gewoon gebeuren, nee, het gaat gebeuren!
@WirMachenMusik | 15-09-12 | 12:51
Eensch.... niet echt een columnist dus maar een praatjesmaker, zoals Superjan en anderen al zeiden, vervangen die man onder het motto:
Vuilnisman, kan deze zak ook nog even mee!
Tijdens de koude oorlog hebben we de wapenwedloop gefinancierd met Mil-jarden-joenen guldens om het communisme buiten onze landsgrenzen te houden, tsja.
@Feynman | 15-09-12 | 12:40
Eens, en 3x raden waar de regering de centjes weg gaat halen als er daadwerkelijk gestort dient te worden. Verder verwacht ik niet dat landen als Griekenland, Italië, Spanje etc. bij machte zijn om hun aandeel in het ESM te voldoen, dat zal dan dus nog eens extra bij ons worden belast.
1 voordeel, het ABP zal ambtenaren niet meer hun pensioen kunnen betalen als de pot eenmaal is leeggeroofd, die mogen dus na hun 67e een echte baan gaan zoeken.
Ik ben benieuwd wanneer Nederland en Duitsland een 'bankrun' gaan doen.
Lijkt me wel interessant met het ESM als gegeven.
@Mark van Leeuwen | 15-09-12 | 12:49
Je kan altijd terug, dat kan je of gestructureerd doen, of de markt gaat dat doen. Dat laatste is een ramp.
En wat is 'terug'. Een vlucht vooruit is ook mogelijk, bv. een nieuwe munt naast de euro invoeren, of bv. een neuro samen met de Duitsers.
Maar de euro is dead meat.
Het is overigens ook mogelijk dat de euro niet verdwijnt en dat het allemaal 'gered' gaat worden, dat kan, maar dat zou een absolute ramp zijn voor de Europese burgers. De schulden zijn zo hoog dat dat alleen kan doordat de burgers de schulden betalen, omdat daar alleen nog geld zit: pensioenen, spaargeld en werk (belastinggeld).
Dat wordt armoede en slavenwerk. Binnen de eurozone zal er dan heel veel inflatie moeten optreden om de schulden weg de egaliseren, wat zal betekenen dat pensioenen en spaargeld geen moer meer waard zijn.
Ik ben, denk als velen, in principe niet tegen een grote Europese Unie. Maar beste Peter. Een grote Europese Unie (of het nu federaal is of niet) op basis waarop de huidige Unie gebouwd is lijdt alleen maar tot oorlog in Europa. Het is een kwestie van tijd en in de geschiedenis heeft dit zich meerdere malen bewezen. Peter Verhaar neemt dus een grote oorlog in Europa op de koop toe, omdat hij de banken en de unie belangrijker vindt. De huidige Unie is alleen belangrijk voor de fiscale en financiele hoofdstukken, maar mist duidelijk een gedegen sociale en maatschappelijke hoofdstuk. Door het gebrek van dit laatste zal er geen draagvlak bij de burgers zijn in Europa en is het uitkijken geblazen, want zo florisant als de eurofiele politici de zaken voorstellen is het allemaal niet.
Over de uitspraak van BvfG. Zo goed is die uitspraak ook niet voor de Eurofielen. Want er zijn toch echt voorwaarden aan gesteld die niet door politici zo maar opzij geschoven kunnen worden. De Eurofiele politici reageerden wel euforisch, maar dit was voor de buhne. De markten/beurzen reageerden lauwtjes, zo niet teleurstellend op de uitspraak. Zij hadden natuurlijk een uitspraak verwacht zonder voorwaarden en hadden gehoopt op ongelimiteerde geldcreatie (ook QE3 is een wassen neus overigens, beurzen reageerden ook niet echt euforisch). Ik krijg de indruk dat we nu in een periode zitten voorafgaande aan de Lehman-crash. De beurzen staan weer net zo hoog als toen en eigenlijk is er niet veel gedaan in de afgelopen periode om de financiele markten aan te pakken. Deze keer wordt de klap nog groter omdat de wereld om ons heen steeds nerveuzer begint te worden (Syrie, China/Japan, Moslim-wereld, spanningen in Europa etc.). Maak me het meeste zorgen over Spanje. Want dit is een scenario vergelijkbaar met Joegsoslavie (veel autonome gebieden met culturele achtergronden, burgeroorlog-geschiedenis, regios in financiele problemen en roep om nationalisme bijv. Catalonie etc).
Hou je maar vast de komende maanden!
Gisteren uit eten geweest.
Ik lust géén gebakken lever, mijn vriendin ook niet, maar we hebben wel allebei gebakken lever besteld.
Weet je wat die ober bracht?
Twee maal gebakken lever.
Echt van de zotte, wie houdt er nou rekening mee dat je krijgt wat je besteld.
Kutrestaurant.
Gaan we trouwens volgende week weer heen.
En dan bestellen we weer gebakken lever.
Gatverdamme.
-weggejorist-
"Geen stijl had dat allang voorzien"
Lulkoek; in de weken voorafgaand aan de datum dat het er hier doorheen gedrukt ging worden hebben jullie genoeg mail ontvangen maar je muisstil gehouden. Pas 1 dag van te voren werd er hier over bericht.Veel geschreeuw en weinig wol.
Fatwabuster | 15-09-12 | 11:17 |
Verhaar vindt het gegarandeerd prima zoals het gelopen is. Maar dat zegt hij nu liever niet en zeker niet hier. Dan heeft hij straks nog wat opportunistische ruimte om zich uit zijn eurofiele verstrikking te lullen.
@Van Duyvenbode | 15-09-12 | 12:32
Hmmm. tja.. een held moet natuurlijk wel schone sokken hebben he? (grapje ;))
Ik begrijp wat je bedoelt, maar voor mij als anti EUSSR ga me er niet bij neerleggen.
Noem het dom.. noem het naïef of onrealistisch, ik zou niet kunnen leven onder een ondemocratische knoet.
Vandaar dat ik tot mijn laatste snik weerstand zou bieden aan de droom van een dictatoriaal regiem, dat dit dreigt te worden.
Eigenlijk zie ik helemaal niets in dat 1000 jarig rijk van Barosso...
@Jopie2009 | 15-09-12 | 12:41
En zo is het maar net !! Hulde !!
@superjan | 15-09-12 | 12:47
Doe er wat aan Jan.... jij hebt tenslotte korte lijntjes met GS HQ... Succes!
@Randvoorwaarde | 15-09-12 | 12:37
Klopt, er speelt nog een ander klein dingetje, onze pensioenpot gaat worden leeggeroofd, die 800/900 miljard waar de EUSSR likkebaardend naar kijkt.
@lekkurlinx | 15-09-12 | 12:44
Het woord 'democratie' uit de mond van de ongekozen machtswellusteling crimineel Barosso .... dat kan kan ik toch even niet serieus nemen, van iedere 2 woorden die deze man uitbraakt is er minstens 1 van gelogen.... en dat geldt ook voor Van Rompuy, een belg waar inmiddels vrijwel heel Vlaanderen zich diep voor schaamt!
@ La Bailaora | 15-09-12 | 12:29 | + 3
"Onhaalbaar dus."
Dan eh... weet ik het ook niet meer. We kunnen niet terug lijkt mij. Maar ook niet verder. De tijd leert het wel, ben eigenlijk wel benieuwd.
@deraderendraaien
Ja, die ECB is ook iets om bang voor te worden. Een eigen vermogen van 13 miljard en een balanstotaal van 4000 miljard. Gelukkig hoeft de supertoezichthouder niet aan de basel 3 normen inzake leverage te voldoen, zullen we maar zeggen.
TARGET2 is een mooie. Voor niet ingewijden: dit is het systeem van verevening van betalingen innde eurozone. Komt een van de centrale banken eurotjes tekort dan gebruikt de ECB een andere centrale bank als geldautomaat. De tekorten van Griekenland, Spanje, Portugal worden zo gemakkelijk voorgefinancierd door Duitsland, Nederland en Luxemburg. En de vorderingen en schulden worden gewoon als balansposten bij de ECB opgenomen.
Daarom kan de ECB ook geen afstand doen van zijn bevoorrechte status ten opzichte van de private investeerders in staatsschulden van spanje enz, want dan moet ook de ECB afschrijven op voornoemde staatsleningen. En het staat niet zo lekker wanneer een centrale bank een negatief eigen vermogen van enkele honderden miljarden heeft, vind je niet?
Nou weet ik wel dat de ECB dan ofwel geld bijgestort krijgt door de aandeelhouders (spanje enz) of, wanneer dat niet lukt, door het creeeren van een zooitje euros die vervolgens als eigen vermogen worden gepresenteerd, maar het overall beeld wordt er niet beter van.
De Eurodictators pakken dit op een hele slimme (of beter gezegd sluwe) manier aan door het volk heel langzaam te laten wennen aan ongewenste situaties. Een tactiek die ze bij dieren ook gebruiken om van wilde dieren tamme dieren te maken en werkt als volgt:
Eerst korten ze de leefruimte van het dier in met 2m² centimeter, daarna voegen ze 1m² toe, daarna halen ze er weer 2m² vanaf, voegen 1m² toe etc etc...
@Peter Verhaar
Als banken geld verdienen aan ESM, hun directeuren de ene na de andere bonus binnenharken, en het Nederlandse volk mag kromliggen om dit alles te betalen, dan heb ik maar één woord nodig om de banken en het ESM te duiden.
Helaas mag ik dat niet commenten van Joris....
@lekkurlinx | 15-09-12 | 12:44
Barroso heeft niets met democratie. Hij vindt dat hij heel democratisch gekozen is (als enige kandidaat).
Die man weet niet eens wat democratie is.
@Feynman | 15-09-12 | 12:40
Goed stuk weer, vooral ook over de papieren drol.
Toch denk ik dat anti-ESM krachten zullen toenemen en met de uitspraak van de rechter zullen proberen die ESM verder af te remmen. Of dat slaagt is idd. maar de vraag, gezien het maastricht en lissabon verdrag, maar de grondwet van Duitsland komt dan wel voor het eerst in geding, en dat is een mooie testcase voor de Duitsers om echt te zien of die grondwet nog wel overeind staat in Duitsland.
Zo niet, dan weet ook iedereen dat Duitsland (en ook Nederland) de facto niet meer bestaat. Nog eerder dan ik dacht dat de oogjes open zouden gaan.
Ik zou hopen dat Alexander Sassen van Elsloo zo snel mogelijk de plek van Verhaar overneemt op GS.
@Jopie2009 | 15-09-12 | 12:41
Ach, hoe slechter Verhaar, hoe beter Feynman, Kaas de vies, Niemands Knegt, etc. etc.
@rara | 15-09-12 | 11:21
Uiteindelijk wel. Dat, of de opheffing van de EU. Ik krijg het gevoel dat er geen tussenweg is.
@49 | 15-09-12 | 11:20
Eens. En Baroso hint daar ook op. Ik heb niet de hele speech gelezen maar van wat ik gelezen heb vielen twee zinnetjes me op: "Meer eenheid vereist meer integratie.
Meer integratie vereist meer democratie, Europese democratie." En er moet nog een zinnetje achter wat mij betreft: meer democratie vereist meer transparantie. Want daar ontbreekt het verschrikkelijk aan.
Laten we aub stoppen met het commentaar leveren en lezen van de stukjes van Peter V.. Hoe eerder deze eikel hier verdwijnt hoe beter. Dit was dus mijn laatste comment tav een column van Peter V.
Living the illusion of democracy still beats the alternative of having no life at all.
Even als aanvulling op het verhaal van Peter Verhaal, die even het belangrijkste deel van de uitspraak langs zich heen heeft laten glijden. Je moet wel scherp blijven als je dik betaald wordt en verantwoordelijk bent geweest voor heel veel andermans geld.
Het Duitse hof heeft een einde geëist van de discretionaire bevoegdheid van het ESM. Het Duitse parlement moet voldoende INSPRAAK en TOEZICHT kunnen houden op de reddingen die het ESM bij banken en landen gaat doen. Om bankruns te voorkomen wilde het ESM graag in de luwte opereren zonder enige openheid vooraf en achteraf. Dat deel van de sage ligt nu te branden in de open haard.
De beperkingen tot 190 miljard voor Duitsland of 40 miljard voor Nederland stonden al in het ESM verdrag, ze zijn nu bekrachtigd door het Duitse Hof, zodat de charlatanen niet á la Wouter Bos met ING en ANB AMRO mee kunnen marchanderen met hun krediet limiet en roepen dat het in het landsbelang is.
Voor iedere uitbreiding is weer parlementaire toestemming vereist. Ook die eis stond al in het ESM verdrag. Mooi dat ook die eis nu vooraf, voor malversaties van Duitse kabinetsleden, al verankerd is in duidelijke jurisprudentie.
Het belangrijkste novum blijft dat het ESM aan alle lidstaten verantwoording over het gedrag van het ESM moet afleggen. Een novum wat Peter Verhaal niet heeft gebracht. Had het slechts al een keertje of vier hier gemeld, maar meneer Verhaal voelt zich waarschijnlijk te verheven onze meuk te lezen.
Niet dat we er veel aan hebben, wat de Europese wetten gaan boven die van Lidstaten, na Maastricht en Lissabon, dus de uitspraak van het Hof is vooral een papieren drol om het volk om de tuin te leiden.
We konden in het Catshuis en later in het kontneukakkoord niet op een normale manier 15 tot 18 miljard bezuinigen en nu geven we een garantie van 40 miljard af. Garanties zijn in het verleden altijd uit gedraaid op een echte storting op het slechts mogelijke moment voor de donateur. Alsof je jezelf bij oorlog verplicht je huis af te staan. Je hebt dan tergelijkertijd waardeloos geld, geen huis en geen werk.
Met Europese (deposito) garantiestelsels zorg je er alleen voor dat dingen tegelijkertijd misgaan.
@ damnschreeuwer | 15-09-12 | 12:30
Dat is het probleem met veel mensen, dat ze zomaar klakkeloos dingen aannemen.
@ BedrijfsTijgerT | 15-09-12 | 12:20
Oke. 4de Rijk. Laten we dat aannemen.
Met welk doel dan? Welke voordelen zitten daaraan vast wat we nu niet hebben?
@ neemjemoederindemali | 15-09-12 | 12:23
Lijkt me niet het antwoord. Namelijk, elke euro nu in je broekzak is al schuld.
-
Nee, ik denk dat er wat anders speelt. Iets waar we nog helemaal niet aan gedacht hebben. Maar wat...
@gooi en smijtwerker | 15-09-12 | 12:25
Hear hear!
En het zorgvuldig buiten de media, en dus van het volk weghouden van informatie over het SMP en target 2 dat nu door de Jager als een te technisch verhaal gebracht wordt,zal uiteindelijk in hun gezicht tot ontploffing komen. Laat het falliet,(ook al gun je dat niemand) van Spanje maar komen!
Ik heb Verhaar van de week horen zeggen dat 'ie helemaal into D66 is. Ik neem z'n mening over Europa daarom maar niet meer zo serieus.
--Leon de Winter argumenteert in de Wall Street Journal--
crisiswhatcrisis | 15-09-12 | 11:20
Leon de Winter schrijft voor de Wall Street Journal?
*DeDeurs Collected Internet Gags 2001-2012 verzendklaar maakt*
deraderendraaien | 15-09-12 | 12:26
We doen nou net alsof we nog wat te zeggen hebben. Dat is niet zo. Eigenlijk is elk commentaar overbodig. Je kunt beter een paar hobbies erbij nemen in plaats van hier te reaguren. Ga bijvoorbeeld kantklossen, of biljarten. Of ga je eens goed verdiepen in een onderwerp als archeologie. Hier in de panelen is het wel zo'n beetje afgelopen na de verkiezingsuitslag van woensdag jl. *Gaat zijn sokken wassen*
Een beetje onzin dat deze uitslag hijgerig wordt uitgelegd als 'pro-Europa'. Mensen zijn op het laatste moment naar middenpartijen geswitcht uit strategische overwegingen. Denkt men nou echt dat kiezers massaal van de SP naar de PvdA zijn overgestapt omdat de PvdA zulke goede standpunten over Europa heeft?
@Mark van Leeuwen | 15-09-12 | 12:21
1 klein probleempje, WE (het volk) willen geen één Europa, dat hebben we middels een referendum aangegeven in 2005 meen ik.
@Fijnstoffer | 15-09-12 | 12:18
zo heet dat nou eenmaal, kan ik ook niks aan doen. Je kan het ook aanpassingen in de wetgeving of besteding noemen. Maar ik neem aan dat je vroegah gewoon op school geleerd hebt, toch?
Wederom een slecht stuk van bankenvriend Peter Verhaar. Weer durft hij geen duidelijke stelling te nemen. Peter Verhaar de nieuwe minister van Financien in kabinet Rutte II? hoop van niet. Zegt me iets met zachte heelmeesters en flexible ruggengraat. Niets voor GS toch?
@Mark van Leeuwen | 15-09-12 | 12:21
Precies, dat is wat men een fiscale unie noemt.
Maar dat is praktisch onhaalbaar. Er zijn zoveel verschillen, dat als je bv. de pensioenen in Frankrijk naar 67 opkrikt, of morgen de gratis gezondheidszorg in Spanje, dan krijg je revolutie. In Spanje was er al het plan om dat laatste te doen, maar dat heeft men weer ingetrokken: onhaalbaar.
Als je daarentegen het andersom doet, in Nederland de zorg gratis maakt, dan stort de overheid in elkaar, want dan komt er niet genoeg geld in de staatskas.
Onhaalbaar dus.
Wederom een slecht stuk van bankenvriend Peter Verhaar. Weer durft hij geen duidelijke stelling te nemen. Peter Verhaar de nieuwe minister van Financien in kabinet Rutte II? hoop van niet. Zegt me iets met zachte heelmeesters en flexible ruggengraat. Niets voor GS toch?
@Ing. eslapen | 15-09-12 | 12:20
Ontsnappen aan Rothschild en Bilderberg,lukt alleen als we uit de EU stappen.
Daarom volgende keer (als het nog kan) PVV stemmen, en eruit stappen.
@Niemands Knegt | 15-09-12 | 12:16
Banksters, politici en aanhorigen prutsen helemaal niet, ze krijgen ons precies waar ze ons willen hebben, inclusief onze kinderen, klein-en achterkleinkinderen.
Met alle recente acties en bluf van Supermario Draghi, de scharlaken rechters van het BVerfG en onze eigen verkiezingen is het onvermijdelijke einde van de europese unie alleen maar dichterbij gekomen. Een historische onvermijdelijkheid, ja, en door allerlei tegengestelde belangen komt zo'n instorting uiteindelijk. Die laat zich niet op datum voorspellen en iedereen die dat van 12 september had voorspeld is voorspelbaar bedrogen uitgekomen.
Spanje gaat gewoon failliet en dat proces wordt juist versterkt door de totstandkoming van een te klein ESM met voorwarden als parlementaire goedkeuringen aan de ene kant en de ECB eis van deelname van het IMF aan de oplossing. Dat zal Spanje níet accepteren omdat dan pas echt duidelijk wordt wat de staat van de Spaanse financien is. Lijken in de kast? More than a few.
Op basis van speltheorie is duidelijk dat ergens daar de definitieve klap gaat komen. Spanje is vele malen Griekenland en Europa is nog steeds niet in staan om dat kleine steentje in zijn schoen te verwijderen. Laat staan dat Spanje gered kan worden.
Als euroscepticus, of sinds dit flutstukje van petertje aandelenlease, euronihilist geeft dat me toch nog enige hoop. Maar wel voorzichtig, want door de verblinde beweging richting eurofederatie kan het opbreken ervan wel eens een gewelddadige fallout hebben. Zie wat de Griekse Gouden Dageraad al in petto heeft. En daarvoor zijn de eurofielen volledig verantwoordelijk.
@Niemands Knegt | 15-09-12 | 12:16
robert mundell is toch de econoom die ons de euro bracht?!
@Randvoorwaarde | 15-09-12 | 12:15
Heel simpel, er worden schuldslaven gemaakt, de burgers van de EUSSR krijgen allemaal steeds meer schulden opgedrongen. Over deze schulden mogen de burgers tot in lengte van jaren rente betalen, middels belastingpenningen zullen deze rentes gevorderd worden.
Het komt er simpel gezegd op neer dat van u wordt verwacht dat u, om niet, vele dagen per jaar gaat werken voor de overheid/banken. Ik heb nergens getekend voor deze gezamenlijke schuld, u wel?
@Niemands Knegt | 15-09-12 | 11:52
Kunnen we niet vragen aan Geenstijl of jij en Feynman soms wat artikelen mogen neerplempen, vooral dan over de EU?
Dan lezen de mensen nog echt wat zaken die er toe doen.
ik begrijp niet waarom er een bankenunie nodig is, banken hebben al te maken met de strengere basel iii eisen en je kunt toch niet verwachten dat een leger ambtenaren in brussel over heel europa de banken in de gaten gaan houden?! het aantal mensen dat de juiste talen spreekt is beperkt, zeker als ze ook nog eens kennis moeten hebben van bankieren.
Als je één Europa wilt hebben, zul je ook de zelfde wetten moeten hanteren. Wanneer je landen zou zien als provincies van Europa, dan kan het niet zo zijn dat je in de ene provincie gewoon op je 60e met pensioen gaat en in de andere pas op je 67e bijvoorbeeld.
@Mark van Leeuwen | 15-09-12 | 12:18
Hoi Peter
Waarom gaat iedereen voorbij aan de mogelijkheid dat aspirant-lid Turkije als zuid-Europese economische motor en habitat van gematigde en seculiere moslims de eu komt verrijken?
@deraderendraaien | 15-09-12 | 11:48
Ook vanuit de EU zal het innen niet efficiënt kunnen gebeuren.
Alleen het onduiken wordt gemakkelijker.
Gewoon omdat er meer belastingbetalers te controleren zijn.
Randvoorwaarde | 15-09-12 | 12:15
Een vierde rijk.
Ditmaal willen ze dat proberen zonder een schot te lossen. Voor de zekerheid worden er echter al troepen opgeleid om op de eigen bevolking te schieten zodra het in protest komt.
@Parsons | 15-09-12 | 11:27
Weer een topcomment.
@ Fatwabuster | 15-09-12 | 11:17
"... zwak stuk!"
Meneer Verhaar past het gewoon een beetje aan aan het niveau. De vorige keer was het iets te hoog gegrepen en waren de reacties niet van de lucht.
@neemjemoederindemali | 15-09-12 | 12:12
Goed dat je dit benoemd.
Het is goed om je dit gegeven te realiseren en het vooraf heel vaak te spuien, dat zal misschien een remmende werking kunnen hebben op de uitvoerders.
Zoiets als :we weten dat jullie het van plan zijn, en we gaan er opletten wie wanneer, waarom en waar!
@ damnschreeuwer | 15-09-12 | 12:11
"Hervormingen" *). Het lijkt wel of ik Pechtold hoor.
*) lees: lastenverzwaringen, afbouw van voorzieningen, belastingverhogingen, en uiteraard meer geld en macht naar Brussel.
@Nestorix | 15-09-12 | 12:11
Da's waar, het klootjesvolk heeft zich laten verleiden tot een stem op het relatieve midden en heeft de flanken gemeden. Mede met dank aan een buitengewoon gekleurde mediahetze, laten we dat vooral niet vergeten.
Goed georganiseerde propaganda is in staat mensen van gedachten te doen veranderen, deze verkiezingen zijn daarvan bij uitstek een voorbeeld.
@CMS | 15-09-12 | 11:52
Zet nou geen punt achter de url aan het einde van de zin, dat werkt echt niet.
Of uit de EU stappen, of naar een federatie. Een tussenweg is er niet.
Is dit misschien een oplossing voor de financiële chaos in Europa?
'Operational Currency Area theory (OCA)' van Robert Mundell
Nyenrode Business University speelt daar op in: www.rtl.nl/components/financien/rtlz/r...
Flexibele kleinere systemen binnen het grotere Euro systeem, conform de Operational Currency Area theorie van Robert Mundell, uitgesplitst naar herkenbaar systeemgeld voor de reële economie en spaargeld en zakengeld buiten omloop in de virtuele economie, conform de opvattingen van Nyenrode.
Inderdaad @neemjemoederindemali | 15-09-12 | 12:02 | in deze tijden is het veel interessanter om de gedachten van economische vrijdenkers als Alexander Sassen van Elsloo, Rene Tissen, Lex Hoogduin, Robert Mundell, Toon Bullens en Henk Kievit te bestuderen dan van die ingekapselde lieden die alleen maar profijt hebben gehad van deze crisis van het volk. Want de burgers van Europa zijn de lul van het gepruts van de banksters, politici en aanhorigen.
@Einde van de Domheid | 15-09-12 | 12:04
Een avond met Wilders en Farage lijkt me wel wat, maar waarom wil je die avond gelijk verpesten door Verhaar mee te nemen?
Ik krijg soms het idee dat er een groter plan achter zit die we nog niet mogen weten. De manier van "doordenderen als een stoomtrein" en alle negativiteit wegwuiven is stuitend.
Voor het geld hoeven we het niet te doen. Dat verdelen we toch al onder voorwaarden zoals dat ook kan zonder de Europese Unie.
Om een grootmacht te worden is zinloos omdat wereldwijd militair ingrijpen geen unie vereist met de USA als bondgenoot.
Voor de handel onderling is het ook zinloos omdat geen enkel land, en specifieker de ondernemers in dat land, zichzelf geen winst ontzegt omdat hij geen unie achter zich heeft. Het zou soms zelfs voordeliger zijn om dat (unie) juist niet achter je hebben.
Wat dan wel? Wat zijn ze aan het smeden waar iedereen overheen kijkt? Of zie ik spoken?
@Muxje | 15-09-12 | 11:46
Idd D66 is de partij van de dromers, als ware het kleuters die achteraf oplossingen verzinnen.
De enige machtsfaktor van de EU bevolking die nog over is ..... kontant geld/fysiek goud.
Dus ook dat zal snel verdwijnen, mark my words.. met spotjes (kleine bedragen pinnen mag ) worden we er al al op voorbereid (waar kan de gewone man nog een kluisje huren ?)
@Fatwabuster | 15-09-12 | 12:00
Mocht er een nieuwe Fortuijn opstaan dan is hem hetzelfde lot beschoren als de vermoorde Pim Fortuijn, de banksters zullen zo'n man niet toestaan.
@Fijnstoffer | 15-09-12 | 12:04
Cada viernes reformas, y el que viene, también! zei eerste minister Rajoy een paar maanden terug. Letterlijk vertaald: elke vrijdag hervormingen, en volgende vrijdag ook!
lmgtfy.com/?q=hervormingen+spanje
Reinaert | 15-09-12 | 12:01 |
Het klootjesvolk heeft toch duidelijk gestemd op partijen die Barosso geen strobreed in de weg zullen leggen. Het enige voordeel is dat stemmen anoniem is en ze straks verontwaardigd kunnen gaan janken als ze medogenloos worden uitgekleed.
@Fatwabuster | 15-09-12 | 12:00
We hebben reeds een gedemoraliseerde anti Europese man in ons parlement met een aanhang van zo'n 1 miljoen verstandige mensen achter hem.
Als het zover komt zouden die de straat op moeten gaan wat mij betreft.
@ crisiswhatcrisis | 15-09-12 | 11:20 Er viel niets te kiezen. Alle grote partijen waren pro-EU. Als de VVD een waarachtig anti-europees standpunt had ingenomen, hadden ze 76 zetels gehad.
@Niemands Knegt | 15-09-12 | 11:52
Exact.....! Zoals Maurice de Hond al zei (waarop nauwelijks werd gereageerd overigens)... 25% van de VVD had liever PVV gestemd en 45% van de PVDA kiezers voor de SP.... reken uit je winst!
@damnschreeuwer | 15-09-12 | 12:00
Een link naar Volkskrant of NRC is *kuch* natuurlijk altijd beter.
"De zuidelijke landen hebben zich nu wel aangepast".
Dat is nieuw. Heb je daar een bewijs-linkje voor?
Ik weet overigens niet veel positieve resultaten van de EU te melden. En als die er zal zijn, op het gebied van handel en economie, dan had dat ook binnen het kader van de EEG gekund, denk ik zo.
Soms, in een conflict over uiteenlopende meningen moet je je gewoon afvragen; zou je het leuk vinden om met Farage, Wilders en Verhaar een avond door te brengen?
Er valt niks vóór of tégen te stemmen, er valt ook niets te analyseren. Het is enkel speculatie en de prognose is te voorspellen maar dat mag je geen analyse noemen. We weten allemaal dat soevereiniteit een ideologie is dat in de EU al lang niet meer bestaat.
Je stemt, op de ene of andere hielenlikker.. want uiteindelijk is een stem in europa geen politieke stem want volksbelang is geen politiek, zolang iedereen trouw zijn schulden maar betaalt. Dan blijft in ieder geval de economie draaien.. onder het mom van 'voor ons aller bestwil' drukken ze door wat de banken helpt overeind te blijven.
Nationalisme en godsdienst hebben al zoveel ellende teweeggebracht, dat het tijd wordt om beiden wat te beteugelen, samen met hun muzikale uitingen.
Iemand die staat te zingen kan niet tegelijk denken. Vandaar marsliederen (tegen vermoeidheid), arbeidsliederen (ook), psalmen, verzen en mantra's (om mee te galmen en te neuriën) en nationale hymnes (om gerelativeerd denken uit te schakelen en mensen gek genoeg te maken om zich voor het Vaderland dood te laten schieten).
De hoofdvogel wordt hier wel afgeschoten door de Islam: die leer brengt het voor mekaar om mensen op te hitsen tot rechtstreekse waanzin met niets anders dan slogans roepen (akbar of zoiets). Waar gaan we heen?
Elke keer als ik een stukkie van Verhaar lees moet ik denken aan superoplichter heer Olivier. Die man kan ook boeiend vertellen over zijn rijkdom, bij elkaar geharkt door pure oplichting maar volgens heer Olivier kan hij er ook niks aan doen als mensen zo dom zijn om zich te laten oplichten door hem.
Verder een nietszeggend stukje over iets wat iedereen hier allang weet. Alexander van Sassen Elsoo heeft meer verstand van economie in zijn kleine teen dan Verhaar in zijn hele hersenstam.
@Nestorix | 15-09-12 | 11:55
"Het paradoxale is echter dat het klootjesvolk dit zelf heeft gewild."
Mwah. Ik kan me dat ene referendum nog heugen waarbij het klootjesvolk hier ten lande toch echt tégen Eurofiele maatregelen stemde. Niet dat er naar dat volk werd geluisterd, da's een feit, niet dat dat volk in opstand kwam, da's ook een feit, maar niet roepen dat het klootjesvolk het allemaal zelf heeft gewild.
Het klootjesvolk is niet in opstand gekomen. Nóg niet. Dáár zit het probleem: het gaat nog te goed, kwestie van tijd. Dra het klootjesvolk geen nagel meer heeft om de kont mee te krabben is het te laat maar in de tussentijd zie ik toch wel het één en ander gebeuren.
@ Parsons | 15-09-12 | 11:27 | + 10 -
Volgens mij heeft het Hof nog eens extra gewezen op dat plafond, dat er niet MEER geld naar het ESM gaat, tenzij er overleg en er hele goede redenen voor zijn.
De uitspraak is een kont in het gezicht van de eurosceptici, maar biedt wel enkele kansjes.
Dat is opzich het enige lichtpuntje...
@Fijnstoffer | 15-09-12 | 11:31
linken naar de televaag is helpt niet echt om je stelling kracht bij te zetten.
Verder zijn onheilsprofeten zijn altijd populair.
Er zijn heel veel fouten gemaakt, maar de zuidelijke landen hebben zich nu wel aangepast. hun wetgeving is enorm veranderd door deze situatie en veel meer afgestemd op handel met de rest van europa. Verder had je vroeger elke paar jaar een devaluatie van een munt want ons miljarden kostte. Verder ben ik er voor om vooral een stap terug te doen qua europa, maar de het zou erg stom zijn om de positieve resultaten dan ook maar gelijk over boord te gooien.
@deraderendraaien | 15-09-12 | 11:35
Het 'volk' in zijn totaliteit is weinig van te verwachten, kijk alleen al naar de verkiezingsuitslag waarbij de PVDA in 4 weken van 18 naar 38 zetels stijgt en een groot deel van het stemvee zich door gladde praatjes laat inpakken..... de PVDA godbetert, de partij die zowat iedere grote stad naar de financiële afgrond heeft gebracht en veel wijken aldaar heeft omgetoverd tot pauperwijken en 'no go area's'.....
.
Zo zit het volk (grotendeels) dus in elkaar en daar hebben we niks van te verwachten.... hopelijk staat er nog ergens een charismatisch man op als wijlen Fortuyn, dat is de enige hoop die je als wel nadenkend Nederlander nog kan hebben.
Dat hele 1 Europa gaat natuurlijk niks worden. We hebben geen gemeenschappelijke delers, we spreken nieteens dezelfde taal. Wij als Nederland zijn door de eeuwen heen zelfs door bijna elk land bezet geweest ( Spanje, DuitslandFrankrijk) anyway, we hebben niks met elkaar, op geen enkel vlak. En daarom gaat het ook niks worden. Kun je een gezamelijke munt nemen, en de rijke landen hun welvaart langzaam maar zeker afnemn en aan de zwakke broeders doneren. Er komt een dag dat de stekker er weer uitgaat. Ik hoop redelijk snel...
Maffiabaas Barosso met zijn arrogante eurofiele hofhouding toont zich de nieuwe zonnekoning van Europa. Hij zal trekken door Europa en de horigen net als in de middeleeuwen zoveel mogelijk uitzuigen. Het paradoxale is echter dat het klootjesvolk dit zelf heeft gewild.
Goddomme Verhaar waar zit jouw analytische verstand met je 'de kiezer heeft pro Europa gestemd'. De kiezer heeft enkel een anti-stem uitgebracht: anti-Samsom-PvdA of anti-Rutte-VVD.
Inderdaad, volgens de hersenspoelers,- en propagandamachines van de media, jij blijkt dus geheel ingekapseld te zijn, waren de kiezers de vleugels zat en ineens pro Europa: opnieuw de leugen die regeert!
De werkelijkheid is heel basaal en ingegeven door angst, angst voor de winst van, de mijns inziens totaal ouderwetse begrippen 'Links' of 'Rechts'. Massaal schoven de kiezers van de linker,- en de rechterflank naar deze 2 fossielen partijen om maar te zorgen dat hun ideaal aan de macht zou komen en de ander juist niet. De strategische stem bleek ineens een mijnenveld, want zowel links als rechts zit nu opgezadeld met een uitslag die men nu juist niet wilde, namelijk datgene waarvoor Wilders terecht waarschuwde - als je Samsom kiest krijg je Rutte en als je Rutte kiest krijg je Samsom. Laat het verdomde polderen maar weer beginnen.
Betreffende jouw analyse aangaande Karlsruhe - Barosso - EU zit je er ook naast: Das Bundesverfassungsgericht wijst het subsidiariteitsprincipe af dat de federalisten nu juist zo graag willen zien ingevoerd. De Duitse, zeer capabele (in tegenstelling tot de prutsers in de andere lidstaten), weigeren verder mee te werken met de zuidelijke natte droom van Barroso cum suis; eerst zal het Duitse volk middels een referendum mee moeten kunnen beslissen met eventuele verder te nemen stappen.
Lees dit maar eens door Petertje: www.dagelijksestandaard.nl/2012/09/nie...
Mijnheer 'Hannibal' laat zien, in meerdere artikelen van hem deze week, absoluut veel meer analytisch vermogen te bezitten dat jij.
Broddelwerk heer Verhaar, broddelwerk.
Ik nodig iedereen uit om dit stuk te lezen: www.dagelijksestandaard.nl/2012/09/nie....
Dat er een vreemde mogendheid in samenwerking met onze eigen regering onze soevereiniteit bedreigt met allerlei dreigende argumenten is eigenlijk reden voor groot alarm.
Als je genoegen neemt met een leven zonder politieke inspraak en een dalende levensstandaard, is de EU federatie een logische keuze.
dus uhh.. europa wordt wel/geen 'superstaat ?
@Ing. eslapen | 15-09-12 | 11:36
Geloof mij nou maar dat er ook een EU belasting systeem ingevoerd zal worden omdat 27 of meer instanties voor het innen niet efficiënt zal blijken en het goedkoper zal zijn om dat centraal vanuit Europa te doen.
Hoe meer er bespaart kan worden, hoe meer zij kunnen vangen.
Leon de Winter argumenteert in de Wall Street Journal dat de uitslag ten onrechte wordt uitgelegd als een pro-Euro instelling van de kiezer.
De Nederlander is nog net zo Eurosceptisch als tijdens het referendum over de EU Grondwet. Maar zowel uiterst rechts als links hebben veelal op gematigder partijen gestemd om te voorkomen dat door hen gevreesde partijen (VVD dan wel PvdA) te groot zouden worden, aldus De Winter.
Volgens mij heeft hij een punt.
crisiswhatcrisis | 15-09-12 | 11:20 | + 9 -
Absoluut waar, door de strategische stemmen is het volstrekt terechte wantrouwen richting Verenigde Staten van Europa niet plotseling begraven.
@Van Duyvenbode | 15-09-12 | 11:39
Ook het elkaar de tent uit knokken, is geen garantie voor het eind van deze machtsgreep.
Neem een voorbeeld aan de VS, begon als unie van onafhankelijke, soevereine staten; nadat ze elkaar de tent uit geknokt hadden in een burgeroorlog, kwamen ze er als een federatie uit.
Uiteraard, het is speculeren, maar ik gok het toch op de gang die ik beschreef. Bijkomend voordeel is dat het dan alleen maar mee kan vallen. Hoop ik...
@deraderendraaien 11:32: D66 is op dit onderwerp volslagen de weg kwijt. Niet omdat ze "voor" zijn, maar omdat ze nog steeds denken dat dit een voor-of-tegendiscussie is. Alle (zeer reele) bezwaren worden weggewuift, het is letterlijk "Europa, koste wat kost". Kijk naar recente uitspraken van Pechtold die meent dat we eerst Europa sterk moeten maken, en het dan moeten gaan democratiseren. Dat is zoiets als een huis bouwen, en dan besluiten dat je de fundering een beetje anders wil.
Iemand vannacht Radio 1 geluisterd? Bij Casa Luna was een erg interessant gesprek over Griekenland. Conclusie: Griekenland is verrot, maar zo mogelijk nog verroter is de EU in zijn totaliteit. Zo wordt Griekenland bijvoorbeeld gedwongen door Duitsland en Frankrijk om miljarden te veel uit te geven aan defensie.
www.360magazine.nl/in-het-nieuws/317-g...
En je hebt ook nog het Siemens-schandaal bij de Olympische Spelen 2004, maar ja, daar durft tante Merckel niets aan te doen.
en.wikipedia.org/wiki/Siemens_Greek_br...
Hebben we de facto niet al een federatie dan?
Mijn excuses voor grammaticale foutjes trouwens :(
"Maar de Nederlandse kiezer heeft zich toch pro-Europa, pro-euro uitgesproken. "
Weer zo'n domme conclusie. Met één stem op 12 september kunnen mensen zich niet voor of tegen 'Europa' of de euro uitspreken. Zeker niet als de media er een wedstrijdje Rutte-Samsom van maken.
Ik weet wèl dat mensen in een referendum NEE zeiden tegen de EU-grondwet. Een duidelijke rem op de EU, dat wilde een meerderheid. Maar die volkswil is vakkundig de nek omgedraaid.
En dan nog wat. Stop nu gvd eindelijk eens om de EU te vereenzelvigen met Europa. Ik ben pro-Europa, maar tegen de EU. Begrepen?
Ook in Duitsland is er nogal verschil tussen het volk en het parlement. De meeste Duitsers staan sceptisch tegenover het ESM, terwijl de brave Bundestag er met 111 stemmen tegen en 491 stemmen voor in overgrote meerderheid mee instemde.
www.tagesschau.de/inland/bundestag660....
Het 'plafond' van 190 miljard is dus niet veel meer dan een formaliteit.
De Europese Unie heeft de nationale staat uitgehold; een bewuste strategie van neoliberalen, die wel voor het openbreken van markten zijn, maar tegen een Europese macht om nieuwe regels te scheppen (bijvoorbeeld ten aanzien van arbeidsrecht). Daar heeft de EU ook helemaal niet de legitimiteit voor. Keer op keer proberen conservatieven/liberalen de legitimiteit te ondermijnen, zodat Europa een zwakke en vooral neoliberale rol speelt. Het mag dan ook geen wonder heten dat grote delen van de bevolking alleen maar ellende van de EU ondervinden; kapitaal is mobiel, maar mensen kunnen zich niet zomaar verplaatsen naar Polen, we zijn immers geen Amerika.
Evenmin kunnen we nog terug. Allereerst omdat de nationale staten dan alsnog uitgespeeld worden en ten tweede omdat we ook voorwaarts kunnen. Dat betekent niet dat we maar alles op moeten offeren, maar de insteek van links/midden om de EU democratischer te maken en ook positieve integratie van de grond te tillen is een constructievere houding dan het angstvallig vasthouden aan een nationaal concept die compleet uit elkaar gespeeld wordt. De EU moet democratischer worden; anders zal het simpelweg uit elkaar vallen.
Barosso is geen Bismarck. Daar begint het gelazer al. Bovendien: Bismarck had z'n tijd mee, Barosso heeft 'm tégen.
Lullen over een federatie is leuk maar om die anno tegenwoordig nog af te dwingen - op werkelijk democratische wijze krijg je die federatie namelijk nooit op poten - wordt toch wel een fors probleem. Tenzij je natuurlijk de want minder democratische weg bewandelt, en dat wordt al een tijdje gedaan, ik roep maar weer eens "Lissabon".
Visioenen omtrent fakkels en hooivorken dringen zich op, een elegante oplossing voor het probleem EU zie ik in elk geval niet zo schnell. Zó ver zijn we dus al heen met z'n allen.
Dat verhaal van barroso is ook wel te vinden maar ik kan er niet naar kijken!
-
Nigel Farage destroys Barroso's State of the Unionhttp://www.youtube.com/watch?v=Vms_vd_yWgY&feature=g-all-f
@Van Duyvenbode | 15-09-12 | 11:29
Dan wordt het misschien toch tijd dat een vooraanstaand EU tegenstander als eerste een Nationale oproep zou kunnen doen voor een bankrun, om het proces van instorting in te luiden.
Ik zeg wie durft?
ZKH EénOog | 15-09-12 | 11:36
Nou dat weet ik zo net nog niet. Ik denk dat ze bij echt zwaar weer elkaar de tent uitvechten en dat de loyaliteit met de EU aan stukken wordt gescheurd. Maar wie weet heb je gelijk. Ik geef toe, dat is speculeren.
Eh, what else is new ?????
Die toespraak van Barroso was inderdaad niet om aan te gluren. Een verschrikkelijk dieptepunt was zijn ad hominem op Nigel Farage over het feit dat de laatste nooit demokratisch in zijn eigen parlement was gekozen en dat hijzelf, Barroso dus, zo'n beetje alle verkiezingen in zijn eigen land gewonnen had. Alsof dat een maatstaf is. Ik kan me nog wel een andere antidemocraat en empiriumbouwer herinneren die ook via vrije verkiezingen aan de macht is gekomen.
Springbank | 15-09-12 | 11:33
Dat is waar. Wat democratie betreft hebben televisie en internet niet geleverd. Het is wat Aldous Huxley zei: de waarheid mag dan wel gezegd worden, maar zij wordt geneutraliseerd in een zee van pulp, herrie en information overload.
@deraderendraaien | 15-09-12 | 11:32
De nationale parlementen zullen blijven bestaan.
Echter als nutteloze belasting slurpende instanties.
Dus eigenlijk veranderd er weinig.
Alleen meer belastingen.
@Van Duyvenbode | 15-09-12 | 11:29
Onzin, Zo'n ontsporing geeft ze juist nog meer mogelijkheden om de federatie er met spoed doorheen te drukken, want voor de heren in Europa duurt dit inmiddels ook wel te lang. Een flinke systeemcrash zou juist een uitkomst zijn. Lekker in troebel water veel 'noodgrepen' bij elkaar vissen. Want voor belangrijke beslissingen zijn nu nog steeds veel te veel procedures nodig om ze door te drukken, lastige rechters die zich, dankzij nog lastigere burgers, overal mee bemoeien... Dat willen ze vanaf. Dat moet anders. Kom maar met een crash, ze duimen ervoor.
rode peper | 15-09-12 | 11:31 | + 2 -
hear hear
@Fatwabuster | 15-09-12 | 11:28
"Nationaal referendum zal er nooit komen.... de politiek heeft geleerd van 2005 en zijn destijds keihard afgeserveerd met een 2/3 NEE."
Dit is ook mijn verwachting, en daar komt het moment waarop de bevolking wakker dient te worden en te kiezen.
Gaan we afwachten op de kettingen die we om krijgen?
Of worden we weer een dapper volk?
Ojee, Verhaar is er weer met zijn gezwam.
Daar gaat Nationale Pijpdag.
Wordt nu Nationale Braakdag.
"Europa op weg naar een federatie, maar dan op z'n Echternachs: drie stappen vooruit, twee stappen terug."
Juist ja, dit werd jaren ontkend en nu wordt het opeens wel gezegd in een speech van een of andere man in Brussel.
Stapje voor stapje, beetje voor beetje. Dit betekent dus opheffen van de staat der Nederlanden, dit is dus een oorlogsverklaring van mijnheer Barosso.
Waar zijn eigenlijk de antiglobalisten? Die extremistische groep die bij elke G20 top op de barricaden staan. Het is niet mijn stijl, maar ik verbaas mij dat deze mensen zo stil zijn.
De saaie omhoog gevallen boekhouders van Brussel zijn natuurlijk niet zo spannend om tegen te rellen.
Duitsland is ook een federatie. Zelfde taal, zelfde cultuur, zelfde geschiedenis. Dat werkt.
In Europa werkt dit niet omdat ik niets heb met de Grieken die ons zo haten, omdat ik niets heb met de Walen die onze taal haten, omdat ik niets heb met het geruzie in Spanje tussen de Basken de Catalanen en Madrid.
Waar zijn we nou toch mee bezig. Dat de EU niet capabel is ligt niet aan het feit dat ze niet genoeg machtsmiddelen hebben maar omdat ze gewoon niet capabel zijn.
Onze Nederlandse stemmen in het Europarlement van de EU-federatie verwateren tegen de 10 miljoen Grieken, de 7 miljoen Portugezen, de 50 miljoen Spanjaarden de 50 miljoen Italianen.
Dag pensioen.
Maar Verhaar is dat soort vrezen kwijt. Te financieel onafhankelijk geen connectie met "the common man".
Hey Verhaar even van kasteel eigenaar tot kasteel eigenaar, heb jij ook altijd zo'n gezeik met die rekeningen van het EDF . Ze weigeren altijd mij op tijd de factuur te sturen, zodat betaling op tijd onmogelijk is, of heb jij daar geen last van?
Of je nou door de kat (Nederlandse staat) of de hond (federale Europese staat) gebeten wordt maakt voor de gemiddelde inwoner ook niks uit... Als je de illusie hebt dat je in Nederland als inwoner nog een vinger in de pap hebt dan ben je behoorlijk naïef.
@Ing. eslapen | 15-09-12 | 11:27
D66 realiseert zich niet dat op den duur nationale parlementen zullen worden opgeheven.
Voor hen heet dit dan democratie, als het maar voor de gehele federatie geld.
Kan Verhaar niet ingeruild worden voor Alexander Sassen van Elsloo van de telegraaf en iex? Die schrijft wel zinnige stukjes en lijkt wel iets te snappen van economie.
"Het is óf op weg naar een federale staat óf doormodderen met alle risico's van dien."
Alsof we alleen een binaire keuze hebben. Boelsjit.
We kunnen ook de gang naar een politieke unie afbouwen en terug gaan naar een EEG. Was mooi zat. Alles wat er daarna bij kwam, was overbodig of ongewenst of risicovol. Waarvoor we nu de prijs betalen.
www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexander...
De Europese trein dendert voort, maar zal ontsporen. Kan niet anders. Lees vooral ook het interview met Thierry Baudet in de Elsevier van vorige week (#36 van 8 september) "Pro Europa, dus tegen de EU". De eenheid kan in Europa alleen bewaard worden als langzaamaan aan de ontbinding wordt begonnen en we ons richten op de samenwerkingsverbanden die ertoe doen, zeg maar uit de tijd van de EEG. Want dát de euro zal imploderen is geen vraag van of maar van waneneer.
Alleen een onverwachte, zware financiële inéénstorting kan de voortdenderende trein van de EU-Staat doen ontsporen. Het Nederlandse parlement, alsmede het Nederlandse volk heeft zich neergelegd bij het onvermijdelijke. Alleen nog het nucleaire mijnenveld van de OTC over the counter derivatives kan de EU-trein naar het Capitool in Rome nog opblazen.
United States of Europe
USE!
U-S-E!
U.S.E.!!
dan winnen wij ook het WK eens en halen veel gouden medailles op de spelen!
@deraderendraaien | 15-09-12 | 11:25
Nationaal referendum zal er nooit komen.... de politiek heeft geleerd van 2005 en zijn destijds keihard afgeserveerd met een 2/3 NEE.
Dat risico zullen ze niet willen lopen, daar zijn ze nu eenmaal te laf voor.... we hebben onze kans gehad afgelopen woensdag en moeten derhalve voor maximaal 4 jaar onze bek houden!
@Sliptong | 15-09-12 | 11:27
Over maj ded bodie!
@fail | 15-09-12 | 11:18
Als het op de juiste manier had gegaan, was er inderdaad niets mis mee geweest. Nu wel.
En dat jij er nu nationalisme als iets vies bij sleept, geeft vooral een kronkel in jouw denkvermogen weer. Want met een streven naar een federaal Europa, streven ze gewoon naar een grotere natie, waarvan de voorstanders nu ook al nationalist genoemd kunnen worden.
@deraderendraaien | 15-09-12 | 11:25
Ik verwacht dat D'66 een referendum zal tegenhouden.
Waarom was dat plafond eigenlijk nodig Peter?
De cap was toch al opgenomen in het ESM?
Of vergeten we even te melden hoe het echt zit?
Ik ben blij dat de Duitsers tenminste nog enige realiteitszin hebben. Ik ga ze steeds aardiger vinden.
Is er nog iemand die de Federatisatie van EU-landen nog niet zag aankomen dan. De superstaat Europa met een gering democratisch gehalte (alleen voor de vorm) zal worden gevormd. Het is een kwestie van tijd tot critici écht monddood gemaakt worden. Fcuk de EU!
Ik zou toch eerst wel vooraf een Nationaal referendum willen, net als in 2005!
Willen wij als Nederland een federatie met een daaraan gebonden grondwet? (want die zit daar dus aan vast!)
Willen wij in de toekomst voor Nederland onze naam inleveren voor een federatie naam, mocht de grote EUSSR daar behoefte toe voelen?
@Crisiswhatcrisis 11:20
Ik denk het ook. Al worden mensen die op deze partijen stemmen regelmatig uitgemaakt voor van alles en nog wat hier in de panelen, omdat ze niet eurosceptisch genoeg zouden zijn. Eurosceptisch zijn idd de meeste Nederlanders nog steeds, de grote meerderheid wil geen EUSSR. Ik denk dat we met Duitsland dit best kunnen voorkomen.
Typisch stukje van, we hebben geen nieuws, maar moeten toch wat plaatsen.Doe maar gewoon niet. Zinloos.
Ratificatie in NL is geen probleem. De politieke partijen wijzen op de stemming van de 12e, en concluderen daaruit dat pro-europa-partijen gewonnen hebben, en dat een referendum dus niet nodig is. Politiek is niet zo ingewikkeld, wel extreem smerig.
Nietszeggend stukkie, dit. Gaan we nu wel of niet naar een Federatie toe?
Ik zie hier ook geen nieuws in, ik zie alleen dat wij, geleid door onze zwakke en laffe politieke leiders de afgrond worden ingetrokken!
Voorspelbaar. Niet minder ernstig. Als Je mensen hun soevereiniteit en stemrecht onthoudt houden ze enkel geweld en nationalisme over. Om de eerder genoemde Farage maar even te quoten.
federaal europa; maar graag zonder democratisch deficiet
Leon de Winter argumenteert in de Wall Street Journal dat de uitslag ten onrechte wordt uitgelegd als een pro-Euro instelling van de kiezer.
De Nederlander is nog net zo Eurosceptisch als tijdens het referendum over de EU Grondwet. Maar zowel uiterst rechts als links hebben veelal op gematigder partijen gestemd om te voorkomen dat door hen gevreesde partijen (VVD dan wel PvdA) te groot zouden worden, aldus De Winter.
Volgens mij heeft hij een punt.
Zolang er geen eenduidige definitie is van de begrippen deposito garantiesysteem, federatie en verdragswijziging, heeft het nauwelijks zin om de ontwikkelingen te veroordelen.
Wellicht zal daar verandering in komen, maar dat wil ik eerst zien. Wordt vervolgd dus.
Niks mis mee ook. Tijd om weer eens te kappen met dat nationalistische gedoe.
Het gaat soms wat langzamer en dan weer wat sneller maar telkens in dezelfde richting van de EUSSR. Om in de sfeer te blijven: We're all getting f*********d big time!
Wat is jouw mening nu Verhaar..... wat er is gebeurd de afgelopen dagen hadden we allemaal wel even kunnen oplepelen... zwak stuk!
Dit zag iedereen toch al aankomen?
REAGEER OOK