Het F-woord is gevallen in Europa

Er zitten echter voor de opponenten van de EU, die voortdurend hameren op het gebrek aan democratisch gehalte van EU, in de uitspraak van het Hof positieve punten! Het lijkt erop, dat het Hof korte metten wil maken met achterkamertjes politiek in Europa. Elke uitbreiding zal opnieuw door het Duitse parlement goedgekeurd moeten worden. Daar kan geen bezwaar tegen zijn. En ondertussen is Karlsruhe het Constitutionele Hof voor heel Europa geworden, want de andere landen nemen de Karlsruhe-eis integraal over.
Maar de gifbeker was nog niet leeg op 12 september. Later op de dag sprak Barroso zijn 'State of the Union' uit voor het Europese parlement. Het is geen pretje de toespraak aan te horen, noch te lezen. Barroso houdt ervan grote woorden te gebruiken en die grote woorden nog wat op te blazen. Maar Barroso ging dit keer 'where no man has gone before'. Hij sprak zich onomwonden uit voor een Europese *F*ederatie: "Laten we er niet omheen draaien: we zullen in de richting van een federatie van natiestaten moeten gaan. Dat is wat we nodig hebben. Dat is onze politieke horizon", aldus Barroso. En dat alles wordt vergezeld door een banken-unie en een afdwingbare begrotingsunie.
Het moet allemaal vorm krijgen in 2014 als er weer verkiezingen zijn voor het Europese Parlement en dat zal niet eenvoudig zijn. Er is een heuse verdragswijziging nodig en iedereen weet hoeveel tijd en energie dat kost. Alle lidstaten moeten ratificeren. En Barroso wil het Europese Parlement mee krijgen. Met in het achterhoofd de verhitte discussie, voorafgaand aan Nederlandse verkiezingen kunnen we veel vuurwerk verwachten.
Is het allemaal realistisch? Niet echt en dat vindt Barosso ook. Daarom legt hij Europa de onvermijdelijke keuze voor. Het is óf op weg naar een federale staat óf doormodderen met alle risico's van dien. Barroso kreeg een dag later al zijn koude douche. Een banken-unie is allemaal ok, zeker Europees toezicht, maar Duitsland heeft nog geen zin in een Europees deposito garantiesysteem en dus gaat dat plannetje weer even de la in.
Europa op weg naar een federatie, maar dan op z'n Echternachs: drie stappen vooruit, twee stappen terug.
www.bank.blog.nl
www.pfverhaar.nl
@peterverhaar