achtergrond

Geenstijl

Bomaanslagen in EK-land Oekraïne

Boem! In Dnjepropetrovsk zijn vier bommen afgegaan bij tramhaltes en bioscopen. Vooralsnog geen doden, wel 10+ gewonden. Leuk, een paar weken voor het EK voetbal in de Oekraïne. Dnjepropetrovsk is geen speelstad, maar een sportspektakel als het Europees Kampioenschap trekt duizenden journalisten & camerateams naar je land, om miljoenen kijkers op het plein & in de kroeg wekenlang spelersbussen, trainingsvelden en topwedstrijden te kunnen laten zien. Sinds de bloederige sportersgijzeling tijden de OS van München in 1972 weten terroristen en eenzame gekken die vergrootglasaandacht soms handig voor eigen propagandadoeleinden te gebruiken. Zie ook Atlanta '96. Volgens New Russia hebben de aanslagen in Днепропетровске te maken met de politieke rellen rond de in de cel mishandelde (en daarom nu hongerstakende) Julia Timosjenko. Meer info bij de mediapartizanen van Interfax. Andere filmpjes hier en hier.
Update: Politie arresteert verdachte.
Update: Inmiddels 27 gewonden, waaronder 8 schoolkinderen.
Update: Aanslag onder andere bij een markt aan de Karla Marksa Allee. Centrum in chaos. Mobiele netwerken zijn plat gegooid om explosies op afstand onmogelijk te maken.
Update: Televisienieuws uit Oekraïnië hier en hier.
Oranje: Zit voetbaltechnisch wel in een poule des doods en voetbalt in Oekraïne (180 km van de bomstad, weet @obk), maar verblijft tijdens het EK in het veilige Krakow.
Update: Gerucht over home made bommen via @Kysia.
Update: Voor alle zekerheid: Bavariajurkjes thuis laten en het Voetbal is Oorlog-pak aantrekken als je de Oranjecamping verlaat.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.