Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Docenten doen massaal boe

fortalphaschool.jpgDienstmededeling van de rector. Leerlingen van zo'n 1737 scholen hebben vrij vandaag vanwege de grote lerarenstaking in de ArenA. De meeste leerlingen hadden vorige week vakantie, dus zijn inmiddels wel weer aan een dagje vrij toe. Vandaag gaat er geprotesteerd worden voor passend onderwijs voor elke leerling, maar met name de zorgleerlingen. En natuurlijk tegen de bezuinigingen. Zo'n 23.000 docenten doen mee, inclusief petjes en fluitjes. Politici niet welkom, waardoor dit eindelijk eens een staking wordt die niet gekaapt wordt door de SP. Ook wel eens fijn. Eveneens niet aanwezig zijn de mensen die niet snappen dat onderwijs in 1950 op geen enkele manier te maken heeft met onderwijs in 2012. Zoals Kees de Ruiter. Wij snappen de docenten wel. De veelal ongestructureerde en vaak onopgevoede jeugd met minimaal een kwartet aan aandoeningen is eigenlijk alleen nog te hanteren in één op één begeleiding. Maar daar is uiteraard geen geld voor, want dit kabinet gaat bezuinigen als een malle. Grotere klassen is meer druk op de docent en minder aandacht voor de leerlingen en dus een nauwelijks opgeleide generatie. Terwijl het zo makkelijk is. Alles wat dit kabinet hoeft te doen is bezuinigen op die enorme groep parasiterende middenkaderfiguren in het onderwijs. De managers, submanagers en interim-managers die van de gigantische en vaak onpersoonlijke scholengemeenschappen een bedrijf proberen te maken en nul feeling hebben met de onderwijspraktijk, maar wel constant hun cursus verandermanagement willen toepassen met flutvoorstellen. Begin daar eens met schrappen en kijk hoeveel geld je overhoudt. En beter onderwijs vanwege minder middenkader bemoeienis. En natuurlijk door invoering van de 10 Geboden voor Beter Onderwijs van GeenStijl. Ideaal. De hashtag voor vandaag is #passendonderwijs. Behalve voor de leerlingen die nog wel naar school moeten (hierrr checken). Die maken gebruiken van de hashtag #kkschool. De hele staking live meegluren doet u bij SchoolTV van AT5.

Reaguursels

Inloggen

@ h.a.k. blok:
Even wat opmerkingen over jouw opmerkingen:
1. de vele (taal)fouten in uw stukje;
Ik heb een enkel spellingsfoutje ontdekt. Geef ik toe. Maar in het geheel is het uitstekend verwoord.

2. het totale gebrek aan zelfreflectie;
Vanuit UW standpunt neem ik ook geen enkele zelfreflectie waar. Je gaat helemaal los op de docenten en er is geen enkel onderbouwd standpunt te vinden.

3. betweterigheid;
Uiteraard, daarom werk ik in het onderwijs. Je wilt mensen verbeteren of op zijn minst goede dingen leren.

4. gebrek aan fatsoen, iemand die je niet kent tutoyeer je niet;
Nu doe je het zelf ook. En hier op GS gaan we informeel met elkaar om. Overigens, mijn vrouwelijke collega's huppelkutjes noemen getuigt ook van weinig fatsoen.

5. arrogantie in de zin van "wij hoogopgeleiden" oordelen wel over jouw niveau.
Inderdaad. Docenten hebben een opleiding gehad om het niveau van andere mensen in te schatten. Is geen arrogantie, maar een vak.

U haalt een voorbeeld van de melkboer aan. Maar eerst had u over de "maar" 20 uur lesgeven. Ik gaf in mijn betoog reeds aan dat met 20 uur lesgeven het werk van een docent niet ophoudt. En inderdaad, bij het werk van de melkboer hoort ook het schoonmaken van de flessen. Daar krijgt hij ook voor betaald. Docenten werken veelal aardig wat uren die niet (direct) worden uitbetaald. Geeft ook niet, want die extra uren zijn overuren die de zomervakantie en andere vakanties mogelijk maken. En zelfs in die vakanties wordt de "vrije" tijd gebruikt om te werken.

En wat betreft afgelopen staking. Die ging absoluut niet over eigenbelang van docenten. Natuurlijk maakt men zich zorgen om zijn of haar baan in het speciaal onderwijs. Maar dat doet iedereen wiens baan op de tocht staat door wat dan ook.

Je kunt de boel met Japan vergelijken, maar dat is een ander land. Dat zijn appels met peren. Als we dan toch met een ander land vergelijken, iets dichterbij, dan zie je dat in een land als Finland regulier en speciaal onderwijs gescheiden is. En om nog op je 1040-urennorm terug te komen, daar heeft men een urennorm die onder de 800 uren ligt. Dan is er meer tijd over om aan kleinere klassen les te geven, leerlingen krijgen dan meer aandacht...

Quichegerechtigde | 07-03-12 | 13:38

Mooi stuk h.a.k. blok! En ik ben het met u eens.
Ik heb echt wel respect voor leraren, maar dat gepiep over wat ze allemaal wel niet moeten doen voor hun salaris, word ik een beetje zat. Het hoort erbij
En al die 'gehandicapte' kinderen. Er is jarenlang met geld gesmeten. Rugzakje hier, extra potje daar, gratiesss vervoer ( ja, ook voor kinderen die vlakbij wonen). Daarnaast wil ik graag dat mijn kind later foutloos Nederlands leert, maar dat is al te veel gevraagd.
Overigens: ik zat vroeger ook met 30 kinderen in de klas. Er waren alleen toen kennelijk minder kinderen met een handleiding. Misschien eens wat meer bezuinigen op diagnoses stellen? Vriendin van me werd op de peuterspeelzaal aangesproken over haar zoon. Die zou niet zo slim zijn en niet helemaal normaal. Dat ventje is 2! En die diagnose wordt gesteld door een meisje van midden 20 zonder noemenswaardige opleiding (SPH). WTF! Het onderwijssysteem is verziekt, aan kinderen worden onhaalbare eisen gesteld en als ze niet in de pas lopen wordt er gelabeld zodat er een zak met geld tevoorschijn getoverd wordt. En die zak met geld is nu leeg. Terug naar de basis mensen. Het is even schrikken, maar uiteindelijk wordt het wel beter.

Pouline | 07-03-12 | 09:48

@quichegerechtigde

Wat een ongelooflijk domme reactie. Kortzichtig en ondoordacht. Je weet niet waar je het over hebt!
Ten eerste: Je spelling en interpunctie laat nogal te wensen over. Geeft wel aan dat jij weinig onderwijs hebt genoten.

Ten tweede: De staking tegen de 1040-urennorm was in december. Docenten zijn daar lang niet allemaal mee eens. En die 1040-urennorm geldt voor leerlingen. Dat is inderdaad 20 uur in de week. Maar een docent doe meer dan alleen lesgeven. Ze moeten vergaderen over de leerlingen, nakijken, proefwerken voorbereiden, verslagen nakijken, administraties bijhouden....

Kortom, jij weet niets maar dan ook niets van wat er in het onderwijs speelt. Zou me verbazen dat jij de middelbare school hebt afgemaakt. Einde quote.

U lijkt mij een exponent van, of tenminste sympathiserend met, de groep waarvan ik vind dat die een schop onder de kont verdient. De stakende leraren. Waarom denk ik dat?
1. de vele (taal)fouten in uw stukje;
2. het totale gebrek aan zelfreflectie;
3. betweterigheid;
4. gebrek aan fatsoen, iemand die je niet kent tutoyeer je niet;
5. arrogantie in de zin van "wij hoogopgeleiden" oordelen wel over jouw niveau.

Uw inhoudelijke reactie over de werkzaamheden buiten het directe les geven zijn lachwekkend in de huidige tijd. Bovendien heeft die het niveau van de melkboer die niet alleen melk rondbrengt, maar daarnaast ook de melkbussen moet schoonspoelen. Part of the job, zullen we maar zeggen.

Resumerend. U voelt zich terecht aangesproken. U en ik weten dat het overgrote deel van de leraren, zeker in het basis onderwijs, onvoldoende zijn gekwalificeerd om met kinderen met een rugzakje om te gaan. U weet ook dat nascholing van leraren en het oeverloze vergaderen, grotendeels ten koste gaat van reguliere lestijd. Daar wringt de schoen. Zie Buitenhof van ruim twee weken geleden. De leraar van vroeger gaf zonder extra betaling, buiten de reguliere lestijd, bijles. Toen kwam remedial teaching in zwang. Parasiterende onderwijs managers deden de rest.
Staken ipv lesgeven om over de ruggen van kinderen met een achterstand of beperking om je eigen belangen veilig te stellen, is ronduit weerzinwekkend. Duizenden ontlenen een riant bestaan aan de schrijnende tekortkomingen in het reguliere onderwijs. Daarin voelen zij zich bedreigd. Terecht, want je kunt je in gemoede afvragen, of zij ooit echt bestaansrecht hadden. Noodzakelijke, harde bezuinigingen leiden tot nevenschade maar brengen ook gegroeide wantoestanden ongenadig hard aan het licht. Een ongemakkelijke waarheid zogezegd. Tot slot.

Naast vele andere kranten, lees ik dagelijks de Japan Times (JT) omdat ik daar twintig jaar perioden van twee tot zes maanden per jaar, in dienst van de Nlse overheid heb gewerkt. Behalve daar heb ik in heel veel andere landen gewerkt. Dat is van ander kaliber dan uw schoolfrikkerige betweterige opmerkingen over mijn spelling- interpunctie en gesuggereerde gebrek aan opleiding. Ik heb al weergegeven hoe ik vermoed dat het met uw kwaliteiten is gesteld. Goed, terug naar de JT. Daarin stond vandaag te lezen dat alle ambtenaren, ook onderwijzend personeel en bijv. politie in één klap, met 7% worden gekort. Leden van de wetgevende macht waaronder de magistratuur, met niet minder dan 14%. De kosten van levensonderhoud in Japan zijn veel hoger dan hier, de gemiddelde salarissen in de (semi) collectieve sector zijn aanzienlijk lager dan hier. Geen staking te bekennen. Ik herhaal dus nog maar eens, stakende leraren, ze moeten zich kapot schamen.

h.a.k. blok | 07-03-12 | 02:55

Scholen behoren zelf eens werk te leveren zoals het hoort ze krijgen genoeg geld nml.
En vroeger kon men het ook alleen tegenwoordig moeten er weer zoveel mensen centjes verdienen over de ruggen van onschuldige kids! Dat is pas ziek gewoon!

LulZig | 07-03-12 | 02:47

Die stomme 300 miljoen, moeten we die nu echt van onze gehandicapte en zorgvragende kindjes afpakken? Ik walg er van. Je mag van mij overal op bezuinigen, maar niet hier op nog meer, drama. Kots.

Tinus Trekveer | 06-03-12 | 23:11

De stakende leerkracht geeft mijn inziens een verkeerd beeld. De oplossing tegen wat harder werken, creatiever denken, authentiek zijn en stelling durven nemen, is niet een zak met geld. Ik vind het zo ouderwets, de staat kan misschien wat geld geven maar onze mentaliteit veranderd niet. Scholen geven les, als een kind iets anders vraagt moet het ergens anders zijn. Bij een slager kom je ook niet voor brood. Ouders hebben hun verantwoordelijkheid te nemen, door cursussen of boeken te lezen, hulp te zoeken of bloed, zweet en tranen op te brengen voor hun telg. Als ze het financieel niet op kunnen brengen moeten ze kleiner wonen, minder op vakantie, een kleinere auto kopen of gewoon op de fiets. Kinderen krijgen is niet vrijblijvend. We willen alles, als het maar niet minder is.

Mrpurple | 06-03-12 | 21:40

Ja hoor jongens, even wakker worden. Alsof er ook maar één enkele partij nee had gezegd tegen het geld geven aan de Grieken. Ja de PVV, maar dan vooral om dwars te kunnen liggen. De rest had gewoon net zo veel gedebatteerd (voor de schijn), om vervolgens gewoon met het geld over de brug te komen. Dit soort zaken ligt los van het kabinet. Niet meegaan betekent namelijk dat je de euro praktisch opblaast. En laten we daar nu met z'n allen, of iig de politici, heel erg bang voor zijn.

Dubz | 06-03-12 | 21:34

@Moonwarrior, het huidige kabinet bestaat uit CDA en VVD en die geven het geld nu aan de Grieken....

Quichegerechtigde | 06-03-12 | 21:11

Dan kunnen ze wel boos zijn, maar deze mensen stemmen doorgaans PvdA, GL en D66. Laat het nou net zulke partijen zijn die ons geld liever gratis aan de Grieken weggeven dan in onze staat te steken...

Moonwarrior | 06-03-12 | 20:38

Aan alle mensen die kritiek hebben op de docenten:
Ik nodig u uit om zelf een dag voor de klas te komen staan... praten we dan verder.

mmmoon | 06-03-12 | 20:08

Amen buurman :)

wwwendy | 06-03-12 | 19:29

@h.a.k. blok:
Wat een ongelooflijk domme reactie. Kortzichtig en ondoordacht. Je weet niet waar je het over hebt!
Ten eerste: Je spelling en interpunctie laat nogal te wensen over. Geeft wel aan dat jij weinig onderwijs hebt genoten.

Ten tweede: De staking tegen de 1040-urennorm was in december. Docenten zijn daar lang niet allemaal mee eens. En die 1040-urennorm geldt voor leerlingen. Dat is inderdaad 20 uur in de week. Maar een docent doe meer dan alleen lesgeven. Ze moeten vergaderen over de leerlingen, nakijken, proefwerken voorbereiden, verslagen nakijken, administraties bijhouden....

Kortom, jij weet niets maar dan ook niets van wat er in het onderwijs speelt. Zou me verbazen dat jij de middelbare school hebt afgemaakt.

Quichegerechtigde | 06-03-12 | 19:16

23.000 X zo'n € 100 = toch mooi € 2.300.000 extra bezuinigd vandaag.

who cares | 06-03-12 | 19:01

Ze moeten zich kapot schamen die stakende leerkrachten (de meesten kunnen de cito toets niet foutloos maken). Pas nog staakten zij omdat ze het verdommen 1040 uur per jaar les te geven:dat is 20 uur per week gemiddeld, driekwart NL werkt nog steeds omgeveer het dubbele aantal uren voor een veel lager salaris en die hebben bovendien veel minder vakantie(s). Kinderen met een "rugzakje" worden nu net als Mauro misbruikt om georkestreerd linkse doelstellingen te forceren. Hoe komen we toch aan zoveel rugzak kinderen? Zou het iets te maken hebben met de ongeremde kansarmen electoraat import van de PvdA? Van zwakste schakel en sterkte van de ketting enz.. Nog nooit werd er zoveel geld in het onderwijs gepompt, ome Ronald Plasterk had voor elk onderwijs krampje maar één oplossing, hup weer een zak geld, zonder dat het onderwijs daarvan 1 cent beter werd. De PvdA onderwijs managers banen caroussel, die spon er goed garen bij, dat wel natuurlijk. En weer laten de dociele docenten zich manipuleren en voor het rode karretje spannen want Lenin dicteerde immers: het communisme zal komen met een glimlach via de kerk en het onderwijs. Sinds de 70er jaren luidde de boodschap nivelleren, nivelleren en nog eens nivelleren, te beginnen met het onderwijs. Herinnert u zich nog het goede vakonderwijs van weleer, de brede 4-jarige m.u.l.o opleiding waarin je in 16 vakken examen moest doen? Dat onderwijs dat voor massa's mensen de springplank was voor goed eerlijk werk of diende als springplank voor goed voortgezet onderwijs? Het was zo goed dat je met dit diploma zelfs naar de kweekschool kon om onderwijzer(es) te worden. Socialisme gedijt niet in een welvarende maatschappij gevormd door mensen die zelf hun broek kunnen ophouden. Nivelleren dus, afhankelijken kweken ter meerdere eer en glorie van het socialistische maakbaarheids waanzin denken. De he(i)lstaat naar socialistisch model. Gemanipuleerde grauwe eenheidsworst die smaakt naar lamlendigheid. Uit die poel van middelmatigheid worden al decennia lang leerkrachten gevormd m.m.v. frauduleuze opleidingsinstituten. Nog nooit hebben ze tegenslag ondervonden. In een tijd die solidariteit vergt van iedereen om het hoofd te bieden aan de enorme problemen, materieel en immaterieel, komen zij niet verder dan te gaan staken. Doorbetaald dat wel natuurlijk. Al één leerplichtambtenaar gehoord die aan de bel trok over ongeoorloofd schoolverzuim? Ik ook niet maar owee als je een dagje eerder met vakantie wilt gaan. Hypocriet zou je kunnen zeggen. Tijdens een interview met een aantal zeer ondermaatse lesgevenden over hun staking eerder dit jaar om 1000 ipv 1040 uur per jaar te werken, kwam één van die huppelkutjes met de pasklare oplossing,ik weet het wel, ik meld mij gewoon ziek. Kapot schamen, dat moeten ze zich! Goed voorbeeld voor de kids overigens. krijg je je zin niet, dan ga je staken. Te zielig voor woorden. Schaam u heel diep stakende leerkrachten voor uw onverantwoorde en onmaatschappelijke houding. Die rugzakjes worden op deze manier, uw manier, ondraaglijk ondraagbaar.

h.a.k. blok | 06-03-12 | 18:52

Als docent in het reguliere voortgezet onderwijs maak ik me grote zorgen. Ik begrijp dat er bezuinigd moet worden in Nederland, maar het wordt in de verkeerde hoek gezocht. Bezuinigingen werken hier absoluut niet, zeker niet als de minister aan de andere kant geld wil uittrekken voor prestatiebeloning. Hou dat dan maar lekker bij je en stop het weer terug in het speciaal onderwijs. Kleinere klassen maken helpt ook enorm; als alle klassen max 25 leerlingen hebben, kan je iedereen prima individuele aandacht geven en zelfs 'gewoon' een aantal ADHD, ADD, PDD-NOS, etc. erbij hebben.
Docent zijn wordt op deze manier bijna afgestraft, wie wil er nou voor een klein loontje (het is niet slecht, maar ook zeker niet goedbetaald) volle klassen hebben die je niet allemaal kan bedienen op hun gewenste niveau. Tel daarbij loonbebevriezingen, het gedwongen onbetaald extra werk van vijf dagen en dan kom je wel op een staking uit.
En ja, die vakanties zijn wel hard nodig, ik draai in een gemiddelde week ruim 45 uur, en dat keer 40 echte lesweken. Dat komt neer op 1800 uur, terwijl ik betaald krijg voor 1659. Daarbij tel ik niet de dagen op dat ik in de vakanties bezig ben met werk. Ik zeur niet, vind mijn baan ontzettend mooi en fijn, maar dat betekent toch niet dat ik me alles maar moet laten aanleunen door een minister met haar 'briljante' plannen?

Einde preek.

wwwendy | 06-03-12 | 18:33

Goed stukje
Dit land gaat kapot aan managers, maar de politiek pakt de allerallerzwaksten.
Waarom investeren in de toekomst, dat kost geld.
Geef het maar aan de graaiers, dat zijn immers degenen die dit kabinet in het zadel geholpen hebben.
Deze minister staat inderdaad elke ochtend voor de spiegel en jubelt; HOERA, IK BEN MINISTER!
Dat kutwijf misbruikt kinderen met duizenden tegelijk om haar bezuinigingen te halen.
Walgelijk!

Enk Bleker | 06-03-12 | 17:44

Toch wel een beetje schandelijk een land als nederland die het onderwijs maar blijft uitknijpen maar wel geld aan griekenland geven wat wij nooit meer terug gaan zien een faillisement van griekenland is onafwentbaar slechts uitstel. Maar ja wie ben ik omdat te zeggen en te denken laten wij het maar aan de knappe koppen overlaten zo weten wij zeker dat wij dan met alleen naar de kloten gaan.!!!!!!

Soledi Kidswear3995 | 06-03-12 | 15:05

@ Oerkoendoe | 06-03-12 | 11:15
Ik doe mee. We zijn niet allemaal graaiers. Althans, de vrouwen niet.

Wilhelmina Kuttje | 06-03-12 | 14:36

zolang van elke 100 miljoen die je stopt in het onderwijs er slechts 6 miljoen daadwerkelijk aan de oplossing wordt besteed is goed om een mooie tussenlaag weg te snijden.

maar dat wordt niet gesnapt in den haag. De PvdA heeft het onderwijs echt vakkundig weten te slopen. Daarom hoor je ze niet meer op dit gebied.

dolffie | 06-03-12 | 13:55

Middenkader en beleidsmedewerkers zijn de vloek voor elke organisatie, of dat nu overheid of bedrijfsleven is. Ze kosten veel, produceren niks, voegen niks toe en wat ze wel doen is zelden een verbetering van het eindproduct.

Stormageddon | 06-03-12 | 13:55

De tien geboden voor een beter onderwijs:
GEWELDIG stuk voor stuk. Helemaal mee eens. Zeker nummer 1

metdedag | 06-03-12 | 13:31

Als toevoeging op mezelf; graag een spellingstoets voordat mensen het internet op mogen om een mening te uiten. Als ze 'm niet halen, mogen ze alleen maar kijken en downloaden, vooral niet posten en uploaden.

Dubz | 06-03-12 | 12:55

denoorman, kun je dan in ieder geval gewoon niveau zeggen? Want als we het dan toch over niveau hebben heah...

Dubz | 06-03-12 | 12:53

Het nivo van de opleidingen, docenten en leerlingen is bedroevend. Allemaal op de nullijn en meer lesuren.

denoorman | 06-03-12 | 12:37

@Kobus Kloothamer | 06-03-12 | 11:50 | + 0 -
Geen dank.

Kaas de Vies | 06-03-12 | 12:27

@Kaas de Vies | 06-03-12 | 11:17 | + 0 -
Ah, nu begrijp ik het. U wilde de wat minder begaafden onder ons even deelgenoot maken van uw vermogen een toch relatief duidelijke tekst nog begrijpelijker te maken? Dank daarvoor.......

Kobus Kloothamer | 06-03-12 | 11:50

@Beun,

Je gaat nu weer terug naar het argument dat ouders "gokken op speciaal onderwijs". Maar je krijgt echt niet zomaar een stempel op je hoofd. Dus als die kinderen die stempel hebben, zal het 99/100 keer gewoon kloppen.

Het is natuurlijk geen exact science, maar waar jij nu vandaan haalt dat elke Tokkie ouder zonder problemen even een stempeltje ophaalt bij het loket, dat ontgaat me even. Dat is namelijk absoluut niet het geval.
Mijn ouders hebben zelfs meerdere second opinions aangevraagd, omdat mijn zusje van 0 t/m 3 jaar geen stempel mocht krijgen, maar niets anders deed dan huilen, drie+ jaar lang. Uiteindelijk heeft ze op basis van die stempel recht gekregen op bepaalde behandelingen en die hebben er voor gezorgd dat mijn zusje tegenwoordig het vrolijke kind is dat ze is. Had ze die stempel niet gehad, vraag ik me af hoe het was afgelopen.

Dubz | 06-03-12 | 11:46

@straatkat | 06-03-12 | 11:18
En dat meen jij op te kunnen maken uit mijn verhaal? Knap. En buiten dat; politiek=borrelpraat. Alles wat geen borrelpraat is, is achterkamertjespolitiek...

Tommygunner | 06-03-12 | 11:22

straatkat | 06-03-12 | 10:26 | + 0 -
Ik schrijf niets over hun reden/missie en ook niet over een staking, maar een betoging. Ik duid slechts hoe ze meer indruk hàdden kunnen maken en waarom ik denk dat de dat nagelaten hebben.
Lezen, stoeppoes!

Pastor Sippenhaft | 06-03-12 | 11:22

Dit stukje spreekt me meer aan dan het stukje over de vorige staking.. toen waren middelbareschooldocenten nog labbekakkerige figuren die onredelijk zeurden om meer tijd vrij. Verrassende draai wel.

Overigens verbaas ik me wel over het keur aan volk dat protesteert tegen de bezuinigingen. Ze bieden nooit een alternatief, verder dan 'hypotheekrenteaftrek', komen ze niet. Ik ben er ook voor om daar mee aan de slag te gaan, maar daar gaat geen 9/16 miljard mee gehaald worden.

Ik snap niet dat mensen niet beseffen dat we op te grote voet hebben geleefd en het bezuinigen gaat en moet gebeuren & pijn gaat doen. Dat er wordt geprotesteerd tegen de manier waarop, dat snap ik, is ook goed. Maar deze lui protesteren tegen het feit dat er wordt bezuinigd, en dat is geloof ik echt een al lang gepasseerd station.

Sjors W. | 06-03-12 | 11:19

@Tommygunner

idd dat is het probleem over iets lullen waar je geen verstand van heb

straatkat | 06-03-12 | 11:18

Leraren? staking? De betere autodidact surft op internet zijn/haar diploma bij elkaar.

Beëlzebul | 06-03-12 | 11:17

@Kobus Kloothamer | 06-03-12 | 11:09 | + 1 -
De kunst van het samenvatten en informatie duidelijk weergeven is niet voor iedereen weggelegd.

Kaas de Vies | 06-03-12 | 11:17

@Petrus de Rewa | 06-03-12 | 11:13 | + 0 -
We hebben ook teveel academici. Het gaat nergens over.

Kaas de Vies | 06-03-12 | 11:16

Ik zou mij met zo ontzettend veel plezier willen storten op een reorganisatie van het onderwijs. Wat gaat daar een enorme hoeveelheid geld verloren, en wat is het niveau omlaag gegaan. De leraren zijn echt het probleem niet, de leerlingen ook niet.
Keihard, ik wil het wel een jaar voor niets doen. En dat als VVD'er. En als een wijf, deeltijd, want ik wil mijn eigen onderneming niet kwijtraken. Dus 40 uur voor het onderwijs, die andere 40 uur voor mezelf. Wie doet er mee?
* links Nederland is na de woordjes "voor niets" afgehaakt, grinnikend dat 40 + 40 op 80 uit zou komen "en zoveel uren zitten er niet in een week" *

Oerkoendoe | 06-03-12 | 11:15

@ Dubz | 06-03-12 | 11:05
Absoluut ben ik daar van op de hoogte. Maar waar ligt nu het probleem? Want dat is de discussie. Blijkbaar moet men echt bezuinigen, en dat zou niet alleen een hatelijk moment moeten zijn, maar ook een kans.
Ouders die geen opvoeding kunnen geven en maar stempels verzamelen, en dan bij slechte cijfers op school en slecht funtioneren en bij klachten van leraren over 'niet geïntresseerd, let niet op, luistert niet, komt niet mee met het niveau' uiteindelijk op speciaal onderwijs gokken, die mogen ze van mij preventief de voortplantingsorganen wegnemen. Juist dat soort gevallen, die door de opvoeding gemaakt zijn, en niet al vanaf de geboorte een stoornis hébben, drukken enorm op het budget.

En natuurlijk kunnen kinderen met een handicap danwel beperking iets toevoegen. Van PDD-NOS'ers is bijvoorbeeld bekend dat zij bepaalde kwaliteiten beschikken, maar op het sociale vlak minder ontwikkeld zijn. Een voorbeeld:
Broertje van mijn ex is een ras PDD-NOS'er. Hij was wars van sociale gebeurtenissen. Hij ging liever niet met de bus naar school, want hij snapte de kinderen niet en zij hem niet. In gesprekken schreeuwde hij er ineens tussendoor voor zijn hoeveelheid aandacht. Maar die jongen was meesterlijk met lego. Hij zag een plaatje van datgene wat ie ging bouwen, en hij bouwde het. Boekjes gingen niet open, hij maakte het. Zo iemand zou prima kunnen werken in bijvoorbeeld de bouw. Niks alles uitleggen, hij heeft heel rap door hoe het in elkaar zit.
Voor zijn vogels bouwde hij ook eens een groot hok. Timmerde het joch bijna eigenhandig in elkaar. Pa tekende het uit, en meneer was al aan de gang. Prima werk.

BeunDeHaas | 06-03-12 | 11:14

@Kaas de Vies | 06-03-12 | 10:13
We HEBBEN een tekort aan ambachtslieden. Hier in 0031 scholen academici zich om tot monteurs, schilders etc. en vertrekken dan naar het westen om werk te vinden.

Petrus de Rewa | 06-03-12 | 11:13

@Che_cuevara | 06-03-12 | 11:02 | + 2 -
Ja.

Kaas de Vies | 06-03-12 | 11:13

Er zijn natuurlijk schrijnende situaties zoals Dubz | 06-03-12 | 10:41 | beschrijft. En daar moet de samenleving een vangnet bieden.
Wat mij wel opvalt in de vriendenkring: veel kinderen hebben wel 'iets'. ADHD, PDD, ADD. Geen ID hoe al die aandoeningen heten. Twintig jaar geleden telde je als kind pas echt mee als je een buitenboordbeugel had. Vandaag de dag gaat men al snel langs de psycholoog. En die vindt altijd wel 'iets'.

Ars Vivendi | 06-03-12 | 11:12

@Kaas de Vies | 06-03-12 | 10:07 | + 14 -
Heeeel goed gelezen! Complimenten.

Kobus Kloothamer | 06-03-12 | 11:09

@straatkat | 06-03-12 | 11:01
Jaja, je kon erop wachten. Dan zou je nergens meer over kunnen praten, en dan zou de Tweede Kamer geen beslissingen meer kunnen nemen etc.
Ik weet hoe figuren als jij rollen; vrijheid van meningsuiting, totdat het een andere mening wordt. Dan wordt de discussie gepoogd dood te maken d.m.v. een custom-made sort of Godwin...

Tommygunner | 06-03-12 | 11:09

Hear hear!

Een crisis is de ultieme kans om het onderwijs te hervormen. Helaas protesteren de onderwijzers niet voor zichzelf maar voor de beurs van het management.

Ik was laatst bij het bestuursbureau van een ROC. Godallemachtig wat werd daar met geld gesmeten: inrichting door het duurste bureau, met design vergaderstoelen, design lampen, design alles. Vermoedelijk hebben de bestuurders thuis ook wat leuke inrichting gekregen, met korting bij hetzelfde bureau.

Schop die graaiers eruit!!!

ZDEV | 06-03-12 | 11:07

@BeunDeHaas

Hoi Beun, je hebt absoluut gelijk. Wat ik me nu wel even afvraag in jouw verhaal, is of je op de hoogte bent van het feit dat je op basis van een diagnose bij het speciaal onderwijs terecht komt en tot die tijd kom gewoon op het normaal basis onderwijs terecht. Er is dus nooit sprake van speciaal onderwijs waar "normale" kinderen les krijgen.

Je voorbeeld bevat eigenlijk twee stromingen:
- Ouders die hun kinderen niet meer opvoeden en roepen dat het gedrag komt door een stoornis.

- Ouders waarvan de kinderen misschien echt een stoornis hebben, maar de ouders willen geen stempel krijgen en ontnemen daarom hun kind (mogelijk, individuele afweging) het recht om gelukkig te worden.

Ik wil in ieder geval wel kwijt, dat kinderen op het speciaal onderwijs absoluut toevoegen aan de economie, iets dat bedrijven nu gelukkig ook langzaam door krijgen. Ze kunnen absoluut bepaalde taken uitvoeren, ze zijn alleen niet multi-inzetbaar.

Dubz | 06-03-12 | 11:05

@Kaas de Vies | 06-03-12 | 10:12
Heb jij dezelfde leraar gehad als ik?
Ook een geschiedenisleraar en die heeft mij ook veel duidelijk gemaakt.

Che_cuevara | 06-03-12 | 11:02

@BeunDeHaas | 06-03-12 | 10:58
*staande ovatie

rara | 06-03-12 | 11:02

@Tommygunner

je kunt er pas zelf over lullen als je zelf een gehandicapt kind heb nou niet de wijze internet held spelen

straatkat | 06-03-12 | 11:01

BeunDeHaas | 06-03-12 | 10:58
/thread

DoOne | 06-03-12 | 11:00

@ Dubz | 06-03-12 | 10:41
Het is altijd mooi als mensen met zulke verhalen komen. Echter, de discussie op zoiets als GeenStijl is niet zuiver. De meesten hier hebben de ballen verstand van het speciale onderwijs, maar leggen wel pijnpunten bloot. Het moet ook u pijn doen dat kinderen tegenwoordig al heel snel een stempel krijgen. Druk kind en luistert niet meteen? ADHD. Dat werk.
Ik zie kinderen bij mijn sportvereniging waarvan ik denk: opvoeding? Volgens mij krijgen de kinderen voeding. En vergeet men de 'op' in het verhaal.

Zo is er één stuk tuig dat nu al een grote mond heeft en nog geen 11 is. Vreselijk bijdehand. En maar rotzooi trappen. Mama zegt dan: ja daar kan hij niks aan doen want ADHD.
Ook eentje die erg beïnvloedbaar is, maar ook een enorme aandachttrekker. Gaat al liggen huilen bij het minste of geringste. Als je staat te kijken met wat mensen sluiten we vast een weddenschap af wanneer het kind gaat liggen krijsen voor aandacht.
En papa? Dat is een enorme tokkie. Drinkt standaard bier om 18.00 in de kantine. Tuig is het.
En dan krijgt zo'n jongen ook nog eens geen opvoeding.

Ik heb ook een meisje meegemaakt die geen stoornis had, maar waarvan ik mijn vermoedens had: PDD-NOS/ADHD. Die richting. Ze voelde zich, wanneer je in algemene zin sprak, altijd meteen aangesproken. Was druk, snapte het hele sociale gebeuren niet (zij was het middelpunt, anders niet) maar zocht ook heel veel bevestiging en regelmaat. Moeder kwam nooit kijken naar wedstrijden (ze schaamde zich voor haar dochter) en bleef van alles afschuiven op het overlijden van haar vader, en op trainers. Zelf geen blaam.
Hoor ik 2 jaar later van iemand: wist jij dat degene waarvan jij zei dat ze PDD-NOS zou hebben ook écht PDD-NOS heeft? Ze heeft eindelijk een diagnose.

De discussie hier moet zuiver gehouden worden door het speciale onderwijs te zuiveren van kinderen die het slachtoffer zijn van ouders die niet op kunnen voeden, en hun kind het liefst van alles aanpraten om hun eigen onkunde te verbloemen. Voor de échte gevallen moet speciaal onderwijs altijd mogelijk zijn. Helaas begint die zuivering niet bij de scholen, maar bij de ouders. En dan krijg je ook bezuinigingen erbij.

BeunDeHaas | 06-03-12 | 10:58

Ach ja, 33 miljard naar onderwijs en 40 miljard garanties ESM. Het is duidelijk waar de prioriteiten liggen, Nederland moet kapot en liever vandaag dan morgen

witwas | 06-03-12 | 10:57

Kunnen we het allemaal heel erg vinden dat er bezuinigd wordt op Speciaal Onderwijs, maar de vraag die eigenlijk gesteld moet worden is: Waarom kinderen scholen die later toch niet aan het werk gaan.
Het klinkt misschien hard, zeker voor de ouders, maar het is niet anders.
D afgelopen decennia het Speciale Onderwijs buitensporig veel geld heeft opgeslokt. Zo was er gisteren bijvoorbeeld bij Nieuwsuur een stuk waarbij in de klas gloednieuwe computers stonden, alles was eigenlijk nieuw en hip. Een gewone school heeft dit niet, en dat hoeft natuurlijk ook niet.
Leraren, ouders en verzorgers hebben een enorme drang om te compenseren. Ze willen het leed van het kind compenseren met materiaal en begeleiding. Al hadden ze de afgelopen jaren wat rustiger aangedaan met het geld, buffers opgebouwd, wat makkelijk had gekund, dan was ingrijpen nu niet nodig geweest.
Ook hier zijn het de gutmenschen die doorslaan in hun goed zijn. En ergens kun je het ze ook niet kwalijk nemen...

Tommygunner | 06-03-12 | 10:57

zwemverbrander | 06-03-12 | 10:46
Ja, want vroeger waren de kinderen stil op het schoolplein. Lul toch niet zo uit je nek man.

deministerpresident | 06-03-12 | 10:56

@Cuyahoga | 06-03-12 | 10:23

En de moswin is weer gescoord door one of the usual suspects.

Biff Eagleburger | 06-03-12 | 10:55

@metalj | 06-03-12 | 10:52 | + 0 -
Ik wilde even aantonen hoe gek ik ben.

Kaas de Vies | 06-03-12 | 10:54

@zwemverbrander

ow god kindertjes die schreeuwen hoe oud bent u 90?

straatkat | 06-03-12 | 10:54

@applaus voor de paus | 06-03-12 | 10:38
Blijkbaar zit jij zo in elkaar dat geld en carrière boven alles gaat. Prima, houden zo. Er zijn ook mensen die anders in het leven staan, wist je dat al?

rara | 06-03-12 | 10:53

@Kaas de Vies | 06-03-12 | 10:08

???
Koekje d'r bij Kaas?

metalj | 06-03-12 | 10:52

Helemaal eensch met Quid: middenkader en alles met het woord "manager" RAUSCH! SOFORT!

Maar vergeet ook niet het leger aan 'onderwijskundigen' die in Den Haag stomme regeltjes bedenken achter een spreadsheet. Speltip 1 voor Rutte: voor elke nieuwe beleidsregel die door onderwijskundige of bestuurskundige wordt bedacht minimaal vier beleidsregels afschaffen. Speltip 2 voor Rutte: idem voor bezetting op de ministeries!

ole guapa | 06-03-12 | 10:50

@Wilhelmina Kuttje | 06-03-12 | 10:41


U bedoelt dat ze een burn out hadden, en toen maar het onderwijs in zijn gegaan.

Het onderwijs is geen uitzondering op de wet "If you pay peanuts you get monkeys". De mensen die nu docent zijn, doen dat omdat ze nergens anders meer kunnen verdienen.

applaus voor de paus | 06-03-12 | 10:49

Heer Quid, ik zeg dit niet gauw, maar complimenten voor dit artikel!

Vigil | 06-03-12 | 10:48

Fort Alpha!!!!
+ 100!!!

Chorizoworstje | 06-03-12 | 10:47

Is Rutger nou inmiddels al weg bij Geenstijl..?

Vondel | 06-03-12 | 10:47

Woon tegenover een Basisschool. Van groep 1 t/m 8 gaan de kinderen totaal uit hun dak als ze op het schoolplein komen. Het is een ongekend geschreeuw en gekrijs (hoge gilletjes,waar je echt de rillingen van krijgt) Iedereen vindt dit normaal en je mag er vooral niks van zeggen. Want van kinderen blijf je af et cetera. Kinderen hebben de macht in NL en ze weten het. De kids die niet genoeg van zich af kunnen schreeuwen en/of zich geïntimideerd voelen, kunnen dan zogenaamd niet meekomen, voila, big business,een probleem kind.
We moeten weer terug naar af en de leraar weer met mijnheer of mevrouw aanspreken en koppen dicht.

zwemverbrander | 06-03-12 | 10:46

Waar het om gaat is dat de scholen voor kinderen met opvoed- en leerproblemen of licht verstandelijk gehandicapt zijn enzovoort opgedoekt worden en dat die kinderen bij de jouwe in de klas komen. En dat een lieve juf ineens tegenover een kind staat dat agressief reageert op onverwachte prikkels, waarna de hele klas een kwartier niets kan doen tot het gekalmeerd is. Zowel op witte als op zwarte scholen.

De volgende stap? Privéscholen en elitegedrag waar de huidige elite een verzameling Tokkies naast is.

Uriël Fack | 06-03-12 | 10:43

@ applaus voor de paus | 06-03-12 | 10:38
Ik ken ze hoor. Goede baan in bedrijfsleven opgegeven om les te geven. Vaak in combinatie met minder reistijd & meer tijd om voor eigen kids te zorgen.
Overigens vertellen deze mensen dat de werkdruk in het onderwijs vele malen hoger is dan die van pakembeet verkoopmanager bij de Gouden Gids (yup)

Wilhelmina Kuttje | 06-03-12 | 10:41

Misschien 1 op 1 onderwijzer en leerling. Wel de kinderbijslag inleveren.

Jommeke | 06-03-12 | 10:41

Bij mij vroegah, een rector, zijn secretaresse, twee concierges. En het was geen kleine school

Bokito ergo sum | 06-03-12 | 10:41

Mijn zusje is 17 jaar. Ze is authistisch en heeft een verstandelijke handicap. Ze zit al van jongs af aan op het speciaal onderwijs en is daar gelukkig. Ze wordt langzaam voorbereid op werk en (samen)wonen.
-
Het huidige kabinet heeft geen idee wat er met deze kinderen gaat gebeuren als ze straks van jongs af aan mee moeten draaien in het normale basis onderwijs.

Voor de duidelijkheid. Deze kinderen hebben allemaal een aparte afwijking. Er is geen algemene succesmethode die deze kinderen allemaal als makke lammetjes je les laat volgen, of laat integreren met de normale kinderen.

Mijn zusje kan tegenwoordig niveau A boeken lezen, mits je haar daar de tijd voor geeft. Ze zal dit voornamelijk hardop doen, omdat ze de woorden in haar hoofd niet goed kan vormen. Ook kan ze onder de 100 redelijk rekenen en ook enkele geldtransacties doen.

Ze is makkelijk beïnvloedbaar en snel geïntimideerd. Ze houdt niet van ruzie en laat zich snel wegdrukken door intimiderende kinderen. Er zit geen spoortje kwaad in haar.

Voor diegenen die niet begrijpen waar ik met dit verhaal naar toe wil, het zit als volgt:

Een normale leerling leest in groep 3 A-niveau boeken en zal dit in groep 4 en 5 (hoop ik voor hen) uitbreiden met B en C boeken. Naarmate de kinderen ouder worden, worden ook de verschillen groter. In groep 8 (12 jaar) worden de kinderen voorbereid op het middelbaar onderwijs, waarbij al in beperkte mate inhoud van niet-vier en driehoeken (cirkels, cilinders) wordt berekend. Mijn zusje kon op die leeftijd misschien net tot 20 tellen.

Deze kinderne hebben zoveel persoonlijke aandacht nodig, dat leraren absoluut geen tijd meer hebben voor an dere kinderen, of deze kinderen "moeten maar gewoon meedoen" met stof die ze niet begrijpen, niet kunnen begrijpen.

Daarbij laat ik nu het feit weg, dat het in de natuur van kinderen ligt om zich op de zwakkere te werpen als leeuwen op prooi en deze kinderen kunnen zich vaak niet weren. Ze zijn emotioneel niet in staat te verwerken waar ze mee worden geconfronteerd, wat zal resulteren in diep ongelukkige kinderen, waarbij geweldsuitbarstingen geen incidenten zullen zijn.

Ik ben blij dat mijn zusje de kans heeft gehad zich nog enigszins te ontwikkelen, want als je nu, na 2012, een gehandicapt kind krijgt, dan mag je in je handen knijpen als je kind ooit nog gewoon gelukkig wordt, iets dat ik het meest belangrijk vind voor kinderen die op deze wereld zijn gezet en niet in staat zijn zelf hun geluk te zoeken.

Dubz | 06-03-12 | 10:41

Niet om het een of ander, maar slechts een kleine 50 reaguursels in een half uur tijd op een maatschappelijk onderwerp?
Zouden docenten dan toch onder het lesgeven....

kapotte_stofzuiger | 06-03-12 | 10:40

BeunDeHaas | 06-03-12 | 10:30 |
Op de universiteit Leiden deed ik een keuzevak Geschiedenis van India.
We begonnen het semester met 7 studenten. En eindigden met 15. Die leraar (kon teksten lezen in tien talen, waarvan 3 uitgestorven) vertelde zo boeiend, dat iedereen vriendjes & vriendinnetjes ging meeslepen.
En hij was streng! Je kreeg je papers vol rode strepen terug.

Wilhelmina Kuttje | 06-03-12 | 10:39

@rara | 06-03-12 | 10:26 |


Kom op. Voor "schaaltje 10" ga je toch niet voor de klas staan? En dan nog arbeidscontractjes van een paar uur bij deze schaal, een paar uur bij een andere school.


Dan maar een carriere...

applaus voor de paus | 06-03-12 | 10:38

Allereerst alle minder begaafden, veelal allochtone jongeren, op aparte scholen plaatsen om passend onderwijs voor complete groepen aan te bieden. Deze halen nu het gemiddelde klassenniveau naar beneden en hebben onevenredig veel lerarenaandacht nodig. Ow wacht...

Puz Pin | 06-03-12 | 10:37

@rara | 06-03-12 | 10:26
Euhm... binnen de exacte vakken is er ook een groep docenten (1e graads) die het doet, omdat er geen carrieremogelijkheden zijn binnen academisch onderzoek of bedrijfsleven.
Hoe groot die groep is, durf ik niet te zeggen.

kapotte_stofzuiger | 06-03-12 | 10:31

Ik mis al een lange tijd leraren die iets uit kunnen leggen, die kunnen vertellen. Geen one-liners. Maar de feiten opdreunen, maar je tegelijkertijd datgene laten onthouden wat van belang is. Nu en straks.
Mijn geschiedenisleraar was er zo eentje. Gouden kerel. Kwam uit Indonesië. Op zijn 13e kwam hij naar Nederland. Hij legde alles prima uit. Kon je boeien. Het boeide hem ook wat er in de klas speelde. Maar hij liet wel duidelijk blijken dat sommige leerlingen niet op zijn respect konden rekenen wegens luiheid, ongeïntresseerd of veel afwezig.

Later, een docente recht. Beunde nog wat bij in de lik. Ze wist dat wij als klas best nieuwsjunks waren, en internet tot onze beschikking hadden. Zij, als 62 jarige, typetje: 'MY GOD, WAAROM KRIJGEN WE DIT VEENLIJK!'had het prima door. Begon haar lessen steevast met actualiteit dat meteen aansloot op wat zij wilde behandelen. Of wat zij behandeld had, en dat werd nog een keer opgehaald. Een soort test: weet je het nog.

Een goede leraar/lerares is m.i. iemand die jou kan boeien. Die jou na laat denken. Die ervoor kan zorgen dat jij de materie snapt, zonder 2 uur te blokken. Als ik nu wel eens mensen zie twitteren: 'pfff 2 uur geleert en snap dur nix fan man...'
Dan denk ik: als je 2 uur nodig hebt, om 4 hoofdstukken te leren, dan houdt alles op.

BeunDeHaas | 06-03-12 | 10:30

@kapotte_stofzuiger | 06-03-12 | 10:16
Ah, ik dacht al dat er iets niet klopte.

Als je kinderen in bedwang houdt met geweld dan leer je ze dat geweld normaal is. Wees dan niet verbaasd als de kinderen zelf ook geweld gaan gebruiken om hun zin door te drijven.

rara | 06-03-12 | 10:29

Waarschijnlijk maken ze eerder gebruik van de hashtag #kksgool, Quid.

DoOne | 06-03-12 | 10:27


@applaus voor de paus | 06-03-12 | 10:16
"Mensen worden docent omdat ze geen managementvaardigheden hebben. "

Gelul. De meeste docenten kiezen voor het vak omdat ze graag lesgeven. Het zijn de mislukte en overspannen docenten waar je voor uit moet kijken; zij willen vaak manager worden hoewel ze daar niet het talent of de opleiding voor hebben.

rara | 06-03-12 | 10:26

@Pastor Sippenhaft

zal dan veel nut hebben he in je vakantie staken.maar buiten dat het het volgens mijn meer om het speciale onderwijs dat die gasten staken daar vind ik wel wat van te zeggen.of denkt iemand dat je zo maar een mongool of autist in een gewone klas kan stoppen ?

straatkat | 06-03-12 | 10:26

@Laurens3470 | 06-03-12 | 10:07 Is niet nieuw hoor, de directeur van onze dorpsschool heeft al jaren een halve dagtaak aan het schrijven van allerhande subsidie-aanvragen en de rapporten die ter verantwoording moeten worden opgesteld. Als je dan ziet wat dat oplevert (pak hem beet € 12.000 op jaarbasis) zou het efficienter zijn die man gewoon weer voor de klas te zetten net als vroeger.

witwas | 06-03-12 | 10:26

Ik sta helemaal achter de staking! Fataal om zo blind te bezuinigen op het (speciaal) onderwijs.... Ieder kind verdient speciale zorg en aandacht om tot bloei te komen!!!!

derechtselinker | 06-03-12 | 10:24

@Pastor Sippenhaft | 06-03-12 | 10:21
Zoiets als Nederlandse agenten die op vakantie in Oostenrijk geen bekeuringen uitdelen?

kapotte_stofzuiger | 06-03-12 | 10:23

En nog even iets wat zijdelings met het topic te maken heeft:

Ik weet van een hoestende puber met hoed, regenjas, dat bij het vak geschiedenis, klas 1, Atheneum, de vraag werd gesteld:
'Vind je hoofddoekjes een symbool van vrouwonderdrukking?'

Het antwoord: 'Ja' met onderbouwing, werd fout gerekend.

Cuyahoga | 06-03-12 | 10:23

Docenten: Altijd klagen, klagen, klagen.

applaus voor de paus | 06-03-12 | 10:23

@kaas de vries
Dat ben ik wel met je eens. Had zelf 2 goede leraren. Ik heb wat activiteiten lopen in de sector. Bijlessen verzorgen, ict-systemen waar ik een aandeel in heb. Ik loop telkens weer tegen die slappe houding aan.

jochumor | 06-03-12 | 10:22

De leraren hadden pas écht indruk gemaakt als ze vorige week, in hun vakantie, een betoging hadden gehouden.
Maarja: wintersport, ambtenarenmentaliteit, extra dagje vrij, eigenlijk schurft aan lesgeven én leerlingen, etc. etc.

Pastor Sippenhaft | 06-03-12 | 10:21

Stap 1: alle onnodige prutsers uit het onderwijs. Alles met de term manager in de functiebeschrijving krijgt een insta-joris.
Stap 2: alle onnodige prutsers die voor de klas staan, op de trein ermee. Deporteren. Niets erger dan een ongemotiveerde leraar, behalve een ingemotiveerde leraar met zonder vakkennis dan.
Stap 3: alleen nog maar de bazen inhuren die echt interesse hebben in hun vak. Mijn eindexamenjaar was prachtig om drie redenen: mijn natuurkundeleraar, mijn wiskundeleraar en mijn scheikundelerares. Alle drie boven de 60, ze hadden met pensioen kunnen zijn.
In plaats daarvan kwamen ze iedere dag, en wisten ze ons te boeien. Dan maakt opvoeding geen ene reedt meer uit: die mensen die echt geboeid zijn door hun vak, weten anderen wel te boeien. Het tuig dat ongemotiveerd een pensioentje zit af te wachten verdient ontslag met een trap na.

Red Foreman | 06-03-12 | 10:20

Vroeger deed de bovenmeester de administratie van de school. Ging prima.

070 | 06-03-12 | 10:20

De scholen en onderwijsinstellingen hebben samen genoeg geld op de bank om de hele crisis op te lossen, dus bezuinigen lijkt me een goed plan.

Helaas wordt het geld niet besteed aan onderwijs, mede door wat Kaas zegt, iedere 4 jaar een andere Sharon Dijksma-trol op die positie die zijn of haar stempel wil drukken opdat zij niet vergeten worden.

Klassen-onderwijs, fase-onderwijs, Module-onderwijs, Thema-onderwijs, flikker op met die onzin en zorg dat ze 3 zinnen achter elkaar foutloos kunnen twitteren.

Cuyahoga | 06-03-12 | 10:20

Op naar de ArenA. Protesteren binnen de kaders. Liever was ik gaan Boe-roepen in het kantoor van Marja, dan komt er tenminste een relletje van. Kinderen (&toekomst van Nl.) zijn het knokken wel waard.

Kale-Meester | 06-03-12 | 10:19

@kapotte_stofzuiger | 06-03-12 | 10:14 |

Ah, ik las hem te snel. Dan zijn we het toch eens. Rollator is een modeverschijnsel. Belasten die dingen, niet vergoeden.


Is ook duurzaam hergebruik dinges: Dan komen ze er vaker één van marktplaats ipv nieuw.

applaus voor de paus | 06-03-12 | 10:17

Nou Quid. dat 'tsk, de jeugd van tegenwoordig-toontje' staat goed op Geenstijl!

Einde van de Domheid | 06-03-12 | 10:17

@rara | 06-03-12 | 10:14
LOL, die zin loopt inderdaad scheef (ik wilde eerst iets anders plempen):
"Het onderwijs zou verbeteren als: onderwijzers weer mogen slaan..."

kapotte_stofzuiger | 06-03-12 | 10:16

@rara | 06-03-12 | 10:14 |

Eens. Mensen worden docent omdat ze geen managementvaardigheden hebben. Anders kunnen ze elders meer vangen. Het lijkt me geen goed idee als dit soort mensen de roede gaan hanteren om hun linkse beeld van rechtvaardigheid aan jongeren op te dringen.

applaus voor de paus | 06-03-12 | 10:16

Leraren kunnen best weg. De leerlingen maken we later lager- en middenkader op scholen. Niets aan de hand dus.

zovoklets | 06-03-12 | 10:15

@applaus voor de paus | 06-03-12 | 10:13
Ik geef u gelijk, maar dan moet die rollator wel uit het zorgverzekeringspakket, anders betaalt u alsnog mee (dat was het punt).

kapotte_stofzuiger | 06-03-12 | 10:14

@Kaas de Vies | 06-03-12 | 10:09 | + 0
Is ook zo, maar nu tref je ook de kids die wél echt problemen hebben.

Frankiej | 06-03-12 | 10:14

@kapotte_stofzuiger | 06-03-12 | 10:11
Persoonlijk lijkt het me geen goed idee om onderwijzers weer te mogen slaan, maar dat kan aan mij liggen.

rara | 06-03-12 | 10:14

@eerstneukendanpraten | 06-03-12 | 10:11 | + 0 -
Het probleem voornamelijk is dat de leraren de kinderen nog moeten opvoeden, en eigenlijk aan lesgeven niet toekomen. We krijgen echt een groot tekort aan ambachtslieden. Gelukkig kan ik veel zelf, maar ga maar over 15 jaar een normale timmerman huren, die niet de deuren op zijn kop achterstevoren erinhangt (werkelijk eens meegemaakt).

Kaas de Vies | 06-03-12 | 10:13

@kapotte_stofzuiger | 06-03-12 | 10:12 |

Nou en. Benzine kost 50 ct per liter, de rest is tax.

Laat babyboomers maar dokken.

applaus voor de paus | 06-03-12 | 10:13

@applaus voor de paus | 06-03-12 | 10:10
Een rollator kost 50 euro, sowieso van de zotte dat je in Nederland daar een vergoeding van de zorgverzekering van krijgt (welke de nettoprijs doet stijgen naar zo'n 75 euro).

kapotte_stofzuiger | 06-03-12 | 10:12

Als de herder een schaap is is het knudde met de kudde!

Guy de Lombard | 06-03-12 | 10:12

Minder geld verspillen aan websites waar niemand wat aan heeft zou ook een goed idee zijn. Ga maar eens kijken op de nieuwbouwsite van ROC Leiden, daar maken ze nu reclame voor een bedrijf op kosten van de gemeenschap: www.nieuwbouwrocleiden.nl/

rara | 06-03-12 | 10:12

@jochumor | 06-03-12 | 10:09 | + 0 -
Het gaat om gedrevenheid, ik heb zoveel aan sommige leraren gehad, vooral een goede geschiedenisleraar. Die heeft me echt geintresseerd in geschiedenis zonder politieke kleur en was vrij kritisch.

Deze man heeft mede mijn kritische kijk op de maatschappij vanuit een socio-historisch perspectief bijgebracht.

Er wordt veel gelogen (of onwetendheid) door docenten, dat is mij wel duidelijk. Godwin voor het eigen gewin vooral.

Kaas de Vies | 06-03-12 | 10:12

Kaas de Vies | 06-03-12 | 10:07 | + 2 -

Vroegah kon je met gepaste trots melden dat je de ambachtschool had doorlopen. Kom daar nu maar eens aan met je VMBO-TL...

eerstneukendanpraten | 06-03-12 | 10:11

-Onderwijzers weer mogen slaan
-Kinderen met 'een vlekje' weer fijn een instelling in de Drentse bossen bezoeken
-Per school hooguit 1 of 2 conciërges, 2 administratief medewerkers, een directeur/rector en voor de rest alleen docenten
Dan komen we ergens.

kapotte_stofzuiger | 06-03-12 | 10:11

Gewoon een rollatortax. Klaar.

applaus voor de paus | 06-03-12 | 10:10

Reserveringen voor nieuwbouw etc. confisceren en inzetten voor kwaliteitsverbetering. Wat heb je aan een mooi gebouw als er slecht onderwijs wordt gegeven.

witwas | 06-03-12 | 10:10

Bezuinig maar op ouderen.

applaus voor de paus | 06-03-12 | 10:10

@Frankiej | 06-03-12 | 10:08 | + 0 -
Oh ja iedereen heeft wel een syndroom. Dat hebben ze bij mij ook geprobeerd, ik heb gewoon stug volgehouden dat ik gestoord ben, ha!

Kaas de Vies | 06-03-12 | 10:09

Tja, als er niet een mentaliteitsverandering in het onderwijs komt, wordt het ook echt niet beter. Ze zijn zo bang dat ze moeten werken voor het geld. Jaar in jaar uit mag je hetzelfde doen. Komt geen moeilijkheid bij kijken. Wat voor sommige leraren dan weer betekent dat je toetsen en overhoringen jaar in jaar uit door de kopieermachine kan halen. Hoeveel van jouw leraren deelde toetsen uit met de datum van een jaar eerder erboven? Of gaf elk jaar dezelfde praktische opdracht? Juist.

jochumor | 06-03-12 | 10:09

We hadden toch 1 maart complimenten dag, nou vanaochtend op 6 maart ook een compliment gehad denk ik.

"Kaas, you are a penis clown"
Of ik ben ik te narcistisch? Trouwens ik zie mijzelf meer als een "penis artist", maar goed, weet zij veel.

Kaas de Vies | 06-03-12 | 10:08

Goed stuk Quid! Prima dat er bezuinigd moet worden, maar op deze manier wil er niemand meer leraar worden. Grote klassen is minder individuele begeleiding, minder begeleiding is alles op 1 hoop gooien. Dan kunnen bijvoorbeeld de dyslectische kiddo's, of met pdd-nos nooit goed meegaan met hun klasgenootjes. Het is een puur zakelijk besluit, gebaseerd op cijfertjes. Schande!

Frankiej | 06-03-12 | 10:08

Een nieuwe tak aan het middenkader is de subsidiesocioloog. Zijn primaire taak ik het zo veel mogelijk binnenharken van soepsidie.

Laurens3470 | 06-03-12 | 10:07

Onderwijzers | JA
Beleidsmedewerkers in het onderwijs | NEE

Terug naar doceren oude stijl | JA
Elke keer het onderwijs veranderen omdat de minister elke 4 jaar een andere politieke kleur heeft | NEE

Dit scheelt zoveel geld dat we de onderwijzers gewoon correct kunnen betalen.

Kaas de Vies | 06-03-12 | 10:07

Juist, slopen die geldverslindende semi-overheidsindustrie. Niet alleen in het onderwijs, overigens!

Lijkt me logisch... | 06-03-12 | 10:04

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl