achtergrond

Geenstijl

De steunpilaren van Oranje...

Tot aan het gaatje...Goedemorgen voetballiefhebbers, Ajax-adepten in het bijzonder. Goed weekend gehad of loop je nog met een beetje katterig geval rond na die beschamende nederlaag van de godenzonen in de Amsterdam Arena? Ons aller SlamDunk! blikt even terug op het duel en kijkt tevens voorruit. Want onze sportcolumnist heeft nieuws voor u: Ronald Koeman valt niets te verwijten. Laat de aanhang eens kritisch zijn naar de falende spelers! Ofwel het grote gelijk van Co Adriaanse...



Het gelijk van Adriaanse

Geen gestaakte wedstrijd in de Amsterdam Arena, maar witte zakdoekjes! Niet duizenden zoals het hoort, maar enkele tientallen. De boze Ajax-fans hadden aan een gezinsverpakking Tempo waarschijnlijk genoeg. Wat een treurig en slap aftreksel van de oude Spaanse gewoonte om met het complete stadion de eigen trainer uit te wuiven. Na de zeperd tegen Heerenveen werd het een zielig en vooral misplaatst gebaar naar Ronald Koeman.

Laat de aanhang eens kritisch zijn naar de falende spelers! De één is nog arroganter dan de ander, ze gunnen elkaar niets en de duidelijk zichtbare (en hoorbare) onderlinge ruzies in het veld waren een zeldzaam toonbeeld van paniek, woede en frustratie. De meneertjes reageren op elkaar als een baby waar de lolly van is afgepakt. Koeman probeert van de meneertjes een eenheid te maken, maar in het veld houdt niemand zich aan gemaakte afspraken. In de kleedkamer rommelt het en sommige spelers praten amper nog met elkaar. Niemand is dé leider, terwijl ze allemaal het denken te kúnnen en moeten zijn. Langzaam dringt het besef tot ons door dat Mido en Zlatan niet de rotte appelen waren, maar simpel weigerden ermee in één mand te zitten!

Probleem voor Koeman is dat de meeste van zijn spelers belangrijke internationals zijn voor hun nationale ploeg. Niet alleen mist hij regelmatig het gros van zijn selectie bij de training, maar bovendien vinden de spelers dat de status van international ondefinieerbare rechten geeft. Zo heeft bondscoach Marco van Basten de ergste Ajax-meneertjes doodleuk uitgeroepen tot steunpilaren van Oranje. De voetbaldwergjes Sneijer en Van der Vaart en de saaie verdedigers Heitinga en De Jong gedragen zich ernaar.

Marco bedankt. Een goed paard maakt nog geen ruiter! Uitgelachen en verbannen door het trainersgilde werd Co Adriaanse na de uitspraak een paar jaar geleden. Adriaanse zou hiermee - de toen beginnende coach - Marco van Basten hebben beledigd. Maar nu Van Basten de opperruiter is bij de bond en vooral renpaarden, tweederangs springpaarden en zelfs pony's selecteert voor Oranje zullen een hoop mensen terugdenken aan de woorden van Co. Het zal de meneertjes van Ajax een zorg zijn. Zij zijn immers de hoop en toekomst van het Nederlandse voetbal en dus moet iedereen naar hen luisteren. Dat hun mond tien keer groter is dan hun voetbalkwaliteiten is bijzaak voor de zakkenvullertjes. Het enige dat je Koeman kunt verwijten dat hij vooral Van der Vaart en Sneijer niet meer onder controle heeft. Het binnenbrandje is niet meer te blussen.

De voorzitter van Ajax kwam op AT5 gisteren met een voor Koeman vreselijke reactie: "We hebben er nog alle vertrouwen in dat het goed zal komen. Koeman is hier nu ruim twee jaar trainer en tot op heden met een goed resultaat. We moeten bij een dip nu niet meteen in paniek raken. " De geschiedenis wijst uit dat ontslag dan niet lang op zich laat wachten. Een half elftal meneertjes eruit flikkeren is nu en in het verleden helaas nooit een optie geweest. Vraag het aan Morten Olsen, Jan Wouters en Co Adriaanse. Danny Blind zat al handenwrijvend op de tribune.

SlamDunk!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.