achtergrond

Geenstijl

Aanval op het rooie gevaar

Buigt u even?Onze Starf*cker heeft zich vandaag weer flink lopen opwinden. De doorgaans zeer mild gestemde columnist van GeenStijl hing vanmiddag briesend aan de telefoon. Het je Radio 1 gehoord? Het lijkt verdomme wel de spreekbuis van de vakbonden! Over tien minuten heb je een column. En inderdaad even daarop plofte ie in de mailbox. Hierbij een aanval op het rooie gevaar! Enfin, dames en heren van Radio 1, en verslaggever Joris van der Kerkhof in het bijzonder: bukt u even?



Radio 1 is FNV-actiezender!

Natuurlijk verdient de FNV een compliment voor de wijze waarop in Rotterdam de achterban gemobiliseerd werd. Natuurlijk is het niet niks als er minimaal 30.000 en maximaal zo'n 60.000 actievoerders de Coolsingel opmarcheerden achter Femke Halsema, Doekle Terpstra, Lodewijk de Waal, Jan Marijnissen en Wouter Bos. Ik geef toe dat ik voorzag dat het een rollator-optocht zou worden van een mannetje of honderd aan rooie strijders, maar de opkomst overtrof de stoutste verwachtingen en lijkt een inleiding voor een "hete herfst".

Maar komt dat succes ook niet door actiezenders als Radio 1? Dat de publieke omroep in de hele informatievoorziening iedere nuance vergeet, mag voor iedere luisteraar inmiddels duidelijk zijn. In de ochtenduren sla ik de zender al maanden over, omdat dan iedere spraakgestoorde met een bandrecordertje op stap mag en ik precies weet hoe zeer het mis in de binnenlanden van what-ever voor een land of het zoveelste schandaal met klagende bijstandsmoeders en niet begrepen asielzoekers. Je zou voor minder op rechts stemmen.

Maar vandaag was het weer bingo op de nationale nieuwszender. De ervaren rooie actieverslaggever Jan Mom, tegenwoordig hoofdredacteur van het Radio 1-Journaal, had zijn persoonlijke favoriet Joris van der Kerkhof richting Rotterdam gestuurd. Nou, en dat hebben wij als arme luisteraars geweten.

Deze Joris Goedbloed bewees al eens lippendienst aan de taartgooisters bij Pim Fortuyn door keurig een stap opzij te doen toen de linkse heksen zich met een taart bij de later vermoorde politicus kwamen melden. Met een grote grijns deed Joris een stap opzij en daar ging de smeertroep. Het vadsige ventje met bril dat daar schaapachtig bij stond te lachen was deze Joris van der Kerkhof. RTL's Roelof Hemmen en een aantal anderen gingen nog in de achtervolging, maar Joris maakte er een instemmende reportage van.

Nou, deze rooie held drentelde gisteren met recorder door Rotterdam. Iedere vakbondsman of linkse politicus mocht zijn of haar deuntje afdraaien en uit de mond van Joris was het afbraakbeleid voor en afbraakbeleid na. Gelukkig vergat hij niet om op sarcastische wijze te melden dat de ondernemers hadden geklaagd over de schade van een dagje schoppen tegen Balkenende.

Radio 1 werd een volwaardige actiezender met Joris van der Kerkhof als rooie spreekstalmeester. Strijdliederen en melig vakbondscabaret schetterde door de ether en ik miste eigenlijk de vraag aan Wouter Bos over waarom hij het in eerste instantie met JP Balkenende gewoon eens was over een stevig bezuinigingsbeleid en zich nu bij het oproer aansluit. Iedere afstand, nuancering ontbrak in de berichtgeving van een bij vlagen lyrische Joris die helemaal opgewonden werd van al die rooie vlaggen.

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.