
Het Grote Nederlandse HBO-drama, the day after. Aangezien InHolland mogelijk vier accreditaties
verliest (klik
hier voor een belangrijke reden waarom) en Hogeschool Windesheim te Zwolle ook werd aangemerkt als prutsopleiding, is de paniek toegeslagen in het anders altijd zo knusse en christelijke Zwolle. Check dit
paniekmailtje dat studenten van de als "zwak" beoordeelde opleiding journalistiek vanmorgen in hun inbox vonden. "
Niks aan de hand, gewoon doorlopen, in mei zijn er toch weer nieuwe accreditaties." Aha. Nieuwe accreditaties. U bedoelt: een onafhankelijke commissie beoordeelt of een HBO netjes aan alle eisen voldoet zodat de burger en de student gerust kan slapen? Nou nee dus. Want ook het accrediteren van HBO's is totaal doorgerot. Niks onafhankelijke commissies, gewoon bevriende opleidingen die aan studenten vragen stellen. Studenten die worden betaald om de juiste antwoorden te geven, nadat ze tijdens een vierdaags trainingskamp zijn gedrild om uitsluitend het mooie en goede over hun opleiding te vertellen. Check bijvoorbeeld deze
propagandamail waarin Windesheim haar scholieren probeert om te kopen met 150 euro bruto om de accreditatiecommissie voor te liegen. En check het
trainingsprogramma (doc) zelf: rollenspelen, proefondervragingen,
onderwijspropaganda (doc) en indoctrinatie. Inclusief warm eten. Dat riekt op z'n minst naar oneerlijk spel, omkoperij en HBO-accreditaties die zijn gebaseerd op toneelstukjes en vooraf gespinde positieve antwoorden.
Om een en ander te onderzoeken en u ook wat duiding te kunnen voorleggen, legden wij onze bevindingen voor aan een vooraanstaand expert (een heuse doctor, gepromoveerd aan een prestigieuze universiteit) in onderzoeksmethoden met verstand van onderwijscommissies die vanwege het risico op baanverlies anoniem wil blijven (naam en adres bij redactie bekend). Dr. Expert mailde ons onderstaand antwoord waaraan wij eigenlijk niks meer hebben toe te voegen. Wij wensen zowel het bestuur van Hogeschool Windesheim en HBO-chief Guusje ter Horst heel veel sterkte in de afgrond de komende dagen. Antwoordmail van de expert:
" Beste Bert, met accreditaties in het hoger onderwijs zit het als volgt: universiteiten moeten hun accreditatie zelf voorbereiden. Uit de info kun je opmaken dat dit voor HBO's ook geldt. De visitatiecommissie bestaat meestal uit collega's van andere instellingen. Je kunt je dus afvragen hoe onafhankelijk die commissie is. Immers, zij hebben óók een positief oordeel nodig en iedereen kent elkaar heel goed. Het is een ons ken ons wereldje waar men vooral de handen boven elkaars hoofd houdt.
Op een universiteit werkt het als volgt: de voorbereiding begint met een interne analyse. Daar wordt de zogenaamde
swot-methode voor gebruikt, want op mij overkomt als een randdebiele managementtool die niet past bij een universiteit of HBO. Hier wordt wel degelijk ook naar de slechte punten gekeken en is er veel ruimte voor kritiek. Vervolgens wordt natuurlijk gekeken hoe die kritiek omgebogen kon worden in iets dat veel positiever klinkt.
Belangen
Omdat er zelf voorbereid mag worden, worden ook de respondenten zelf geselecteerd. Hiervoor worden uiteraard de beste studenten, promovendi en seniorstafleden gekozen. Het is nooit de docent wiens onderzoekstijd net is afgepakt, maar altijd de jonge onderzoeker die veel publiceert en net een beurs of onderwijsdiploma heeft binnengehaald. Het is gebruikelijk dat er instructie is, waarbij mogelijke vragen van de visitatiecommissie worden doorgesproken en antwoorden geoefend. Er wordt ook met kritiek geoefend: welke heikele punten mag je op welke manier verwoorden. Toen ik ooit gevraagd werd, werd ons verteld dat we natuurlijk eerlijk moesten zijn maar vooral ook om het imago moesten denken. Hier zit nog weer een onzuiverheid: werknemers hebben duidelijk belang bij accreditatie. Studenten uiteindelijk ook. Als je opleiding niet opnieuw wordt geaccrediteerd, is je diploma waardeloos. Zie InHolland als recent voorbeeld.
Overigens vind ik vier voorbereidingsbijeenkomsten achterlijk veel. Dat kan er natuurlijk aan liggen dat HBO-scholieren nogal dom zijn en meer coaching nodig hebben om het juiste antwoord te geven.
Toneelstuk
Ter nuance: je moet je natuurlijk wel bedenken dat de leden van die accreditatiecommissie weten dat iedereen gecoacht is en dat er niets spontaan is tijdens zo'n visitatie. Zij kunnen daar dan ook wel doorheen prikken. Het is gewoon een laf toneelstukje waarvan iedereen weet dat het een toneelstuk is en de beoordelaars erachter moeten zien te komen wat er verstopt wordt of wat er niet gezegd wordt.
Omkoping
Deelnemers betalen voor hun deelname maakt het proces natuurlijk nog onzuiverder. Het maakt niet uit of dit een onkostenvergoeding is of niet, dit kan natuurlijk gewoon niet. Immers: wiens brood men eet, wiens woord men spreekt. Bovendien is 150 euro voor een student echt heel veel geld. Voor deelname aan een onderzoek krijgen universitaire studenten meestal niet meer dan 10 euro per uur. 150 euro is dus gewoon loon, en mag je geen onkostenvergoeding meer noemen.
Het systeem is - kortom - zo lek als een mandje. Er is wel sinds januari een nieuw systeem dat er op de
website van de NVAO lekker ingewikkeld uitziet. Maar dat zijn niets meer dan rookgordijnen. Zelf heb ik sterk het idee dat dit een toets is waarvoor iedereen altijd slaagt: het moet van de overheid maar ondertussen is alles al in kannen en kruiken, geregeld in de achterkamertjes. Het is niets anders dan de schijn ophouden voor het publiek. Zoals inmiddels bekend is, gebeurt dit op grote schaal binnen het HBO, waarvan we nu pas echt de gevolgen zien. Het aantonen van een doorgerot accreditatiesysteem is niets meer dan een stuk van hetzelfde ijsbergtopje."
Reaguursels
InloggenEn eerlijk gezegd mag de beerput bij de Universiteiten ook worden opgetrokken (zolang ze natuurlijk degene die ik heb voltooid buiten schot laten :P)
En eerlijk gezegd mag de beerput bij de Universiteiten ook worden opgetrokken (zolang ze natuurlijk degene die ik heb voltooid buiten schot laten :P)
Oke, nu de kruitdampen zijn opgetrokken is het heel duidelijk: maak het HBO en WO weer van gelijk niveau (en liefst hoger) zoals het hoort te zijn, met als enige verschil de focus (nieuw onderzoek vs het toepassen).
Zoals ik al eerder zei: maakt me niet uit hoe.
Zou fijn zijn als Bert Brussen, zelf oud-hbo'er, daar eens op gaat focussen, we weten nu inmiddels hoe het zit, daar hebben we nu 13002 artikelen over gehad.
@Perv | 30-04-11 | 14:44 Stel je bent allochtoon, moslima, en je bent niet zo getalenteerd. Een baantje via positieve discriminatie in het subsidiecircuit krijg je altijd wel. En je salaris is afhankelijk van het papiertje dat je van school krijgt. Hoe hoger de graad, hoe beter de betaling. Of het papiertje nou wat voorstelt of niet, dus waarom zou je je niet bij InHolland inschrijven. Begrijp je nu hoe het in de praktijk werkt? Er zijn er velen in Holland (vandaar de naam) die altijd zeker zijn van een baan, dus ... naar InHolland waar je je papiertje kado krijgt. Dat zijn ook degenen die nu zeggen in de krant dat ze met dat InHolland diploma een uitstekende baan hebben gevonden. We begrijpen nu hoe het werkt.
Deelnemers betalen voor hun deelname maakt het proces natuurlijk nog onzuiverder. Het maakt niet uit of dit een onkostenvergoeding is of niet, dit kan natuurlijk gewoon niet. Immers: wiens brood men eet, wiens woord men spreekt.
En hierom mogen uitkeringstrekkers (niet nettobetalers) dus ook geen stemrecht hebben.
En dan te bedenken dat er ook dit jaar weer duizenden scholieren zich inschrijven voor een HBO opleiding bij InHolland. Die zullen vast niet al te snugger zijn waardoor InHolland over een paar jaar weer alternatieve afstudeerroutes zal moeten ontwikkelen om toch weer die 10k per student te ontvangen.
Stenden is overigens ook een beerput waarvan het deksel er elk moment af kan knallen. Niet voor niets staat er in mijn C.V. daarom ook nog steeds Christelijke Hogeschool Nederland, de voorloper van Stenden die wél een goede naam heeft.
@dubbert | 30-04-11 | 12:31<br />
Was het geen OLO? :P
Ben ik even blij dat ik alleen LOM school heb.
@ Randall Flagg | 30-04-11 | 11:47
Proficiat. U moet nog wel even oefenen met goede zinnen maken.
Hoog tijd voor Henkie Pijlman om al zijn nevenactiviteiten op te schorten en die Hanzehogeschool (waar veel meer mis is) een kick in da butt te geven. Maar helaas, meneer is meer van het polderen en pappen.
Ben in de jaren '90 afgestudeerd aan de TU Delft, toen deze universiteit EN de Nederlandse kenniseconomie nog internationaal zeer goed aangeschreven stond... De stagiairs die ik nu wel eens voorbij zie (HBO/WO) komen missen gewoon een hoop elementaire basiskennis.
Wij krijgen op school niemand te spreken van n accreditatie commissie. Ook niet heel gek.. heb zomaar t gevoel dat er genoeg shit naar boven zal komen...
Ook ik vind het heel erg onsympathiek om de hogeschool in een hoek te zetten. Sinds 2003 wordt er gespeculeerd over criminele aktivteiten, ook bij het HvA. Het onderwijs wordt echt niet betaald om te verliezen, hoor !
Misschien een idee voor TMG om de schoolkrantjes over te nemen en in het college van bestuur te gaan zitten. Dan zijn alle problemen zo uit de wereld geholpen.
@Greetje Duisenberg | 30-04-11 | 07:35
De eenheid (1.618...) voor de gulden snede werd inderdaad al véééél langer gebruikt, maar pas in de 20e eeuw, werd hier de letter Phi als symbool aan gekoppeld.
Over het ijkpunt van kenniseconomie: dan mag het aantal aangevraagde patenten het ijkpunt zijn in de reeële betekenis, laat niet onverlet dat je altijd basterds hebt die de origenele betekenis totaal anders invullen. Dus leven we nu in een maatschappij, waarin handel in miniscule beetjes kennis wordt afgedaan als kenniseconomie (ook al is het totaal iets anders).
Dit is niet de schuld van de accreditatie-commissie of de scholen, maar van een regering die stelselmatig het onderwijs kapodt maakt (bewust). Scholieren die binnen 4 jaar moeten afstuderen, zo niet geen studiebeurs meer. Scholen die kinderen moeten laten slagen, zo niet geen geld. Man, dan werk je toch dit soort praktijken in de hand? Geef scholieren de kans om een opleiding in 6 jaar te doen en geef scholen per leerling gewoon geld, geslaagd of niet. Als je het niveau van de gemiddelde HBO-er van tegenwoordig afzet tegen het niveau van een LBO zwakstroom student van 15 jaar geleden dan zet ik liever die LBO-er aan het werk. Die kan tenminste spellen en hoofdrekenen.
Zombywoof is wel eens (onbetaald) voor zo'n visitatiecommissie verschenen. Hij kreeg de opdracht mee, geef je kritiek, maar blijf genuanceerd. Dus niet zoals de geestelijk vader van dit stukje suggereren dat heel Windesheim een FAIL is, wanneer een rapport een alternatief afstudeertraject van 34 studenten van 1 van de 10 opleidingen als zorgelijk aanwijst. En ook niet de suggestie dat Zwolle natuurlijk christelijk is en dat men in het westen van het land wel weet hoe de wereld werkt. Beste Bert, overal van oost naar west zijn de mensen hetzelfde en is 99,9% van jouw lezerspubliek niet in staat om door de verveelde stemmingmakerij van geenstijl heen te prikken. De tienerlogica waarin jij bleef hangen, wordt zo een levensvisie van duizenden vatbare lezertjes. Je zal het maar op je geweten hebben.
De oorzaak is geld en macht, niet kennis. Leg daarom de verantwoordelijkheid bij onafhankelijke experts. Met experts bedoel ik niet managers of beroepsbestuurders die iets vaags gestudeerd hebben en alleen maar de juiste stropdas dragen.
Oh trouwens, Leve de Republiek!
Aan het werk gaat...
@vraagstaart | 30-04-11 | 08:40
Bedankt voor de link.
Het ergste is, Hans Jansen heeft helaas gelijk.
@vraagstaart | 30-04-11 | 09:16:
Figuren als ter Horst moet je aan het maatschappelijk verkeer onttrekken voordat ze nóg meer schade aanrichten, da's een waarheid als een koe.
Jammer genoeg is "het systeem" in dit land inmiddels zo door en door corrupt dat je dat alleen nog maar met een Big Bang voor elkaar krijgt.
Met fakkels, hooivorken en scherpe plempsels alleen kom je er in elk geval niet. Dat moge duidelijk zijn.
Luitjes tot laters, nog een mooie dag. OUT!
Reinaert | 30-04-11 | 09:13
Aangaande die scholingsperikelen ben ik blij dat ik geen schoolgaande kinderen meer heb.
En zou ik ze hebben dan gingen ze in België naar school.
De Belgen hebben in elk geval het kind niet met het badwater weggegooid.
Trouwens datzelfde gedoe geldt ook voor de Gezondheidszorg.
in Belgié heeft de vakarts nog iets te vertellen hier in Nederland de demagoog.
necrosis | 30-04-11 | 09:14
Hoofdletters gebruik ik alleen bij namen waar ik respect voor heb en aan het begin van de zin. Een systeem wat ik al vaker heb aangegeven, doekle kots ik op, Hans Jansen respecteer ik.
Snappie?
Het is allemaal met het doel om iedereen een hoger niveau onderwijs te geven, dat het uitkleden van het onderwijs eigenlijk alleen de devaluatie is van het einddiploma snappen de hoge heren en dames niet.
Maar de basis van de problematiek ligt in de scheve salariëring in alle lagen. Een vakman in loondienst die erg goed in zijn werk is zal ergens tussen de 25/35 duizend op jaarbasis verdienen. Een idioot als doekle, die het nog te moeilijk vind om een afspraak met bnr te onthouden/ op te schrijven in zijn agenda verdient 175.000.
Natuurlijk zal een ieder willen dat zijn kind een dergelijke opleiding krijgt, waarbij hij/zij net zoals doekle en de rest van het geteisem met dom uit de ogen kijken 6* zoveel verdient.
@repulse | 30-04-11 | 09:08 Dat hebben ze niet eens in de gaten. Zo'n Ter Horst denkt echt dat ze god's gift to mankind is.
Toen ze begon over "tijd voor een opstand van de elite", waar ze zichzelf overduidelijk toe rekent, wist ik het zeker. Deze mevrouw is alle voeling met de realiteit kwijt. Net als veel van haar medebewoners van de Haagsche kaasstolp.
Wat het alleen diep-treurig maakt, is dat deze kleine groep mensen in hun Mickey Mouse wereld wel de macht heeft om Nederland naar de verdommenis te helpen en dat ook vol overgave doet. Zichzelf daar nog voor op de borst klopt ook en tegelijkertijd allerlei graaibaantjes opeist waarmee ze nog meer schade kunnen aanrichten.
Joris leest mee dus de laatste alinea schrap ik maar ;-). Laat ik volstaan met: tijd voor maatregelen.
@repulse | 30-04-11 | 08:52
Lesje Nederlands (verplicht in mijn schooltijd):
Namen (Doekle) schrijf je met een hoofdletter
*pets met rietje*
Namen van instellingen (Inholland) schrijf je met een hoofdletter.
*pets met rietje*
necrosis is de uitzondering op de regel, dat schrijf je zonder hoofdletter, op straffe van een pets met rietje/ mep op je [!].
*grijns ende grinnik*
@Sjeng de helle | 30-04-11 | 09:08:
Dat we terug moeten naar een overzichtelijk onderwijs heb ik - ook hier - al wel eerder betoogd. Ik zie als oppervlakkige toeschouwer door de bomen het bos niet meer en dat kan toch niet de bedoeling zijn.
Bovendien zie ik schoolverlaters mét diploma die niet of nauwelijks in staat zijn hun eigen naam foutloos te schrijven laat staan een zin van meer dan drie woordjes te componeren.
En daar zakt mij de broek van af!
Reinaert | 30-04-11 | 09:04
Er kan ook geen sprake zijn van schuld.
De idioterie bestaat uit het feit dat een goed systeem wordt afgebroken om instroom te bevorderen.
Een racepaard is geen trekpaard als je die in een span zet worden ze alletwee beroerd.
De onderliggende intenties zijn best goed, ook in Nederland, alleen het resultaat is bedenkelijk.
En als dat bedenkelijk is moet je niet ermee door willen gaan, maar slikken en terug naar af in het belang van iedereen.
Reinaert | 30-04-11 | 08:56 & vraagstaart | 30-04-11 | 08:59
Grappig hé en nog vinden ze het vreemd dat ze door ieder normaal denkend wezen worden uitgekotst.
@Sjeng de helle | 30-04-11 | 08:58:
De participatie van allochtonen op VWO-equivalent, HBO en academisch niveau is ook in Duitschland niet echt hoog dus die vlieger gaat volgens mij niet echt op.
Het zal ongetwijfeld meespelen maar ik zou de allochtoon daarvan voor de afwisseling niet de schuld van willen geven.
@repulse | 30-04-11 | 08:52 Komisch, niet? En zich nu "het snot voor ogen werkt" om de problemen op te lossen die hij zelf mede heeft veroorzaakt en daar waardering voor wil.
Een bonus?
Zijn opvolger en nieuwe baas is ook al zo'n voorbeeld van onkreukbaarheid, visie en objectiviteit. Guusje ter Horst, die nu ineens ook verstand heeft van HBO-onderwijs.
Reinaert | 30-04-11 | 08:51
Mogge,
Dat klopt de oudere generatie heeft inderdaad een stevigere achtergrond, vaak gymnasium en daarna de Technische kant.
Echter het onderwijs in Duitsland gaat langzamerhand dezelfde kant op als in Nederland.
De oorsprong van dit gebeuren is de poging om instromers gemakkelijker te laten integreren.
Het resultaat in vele gevallen is dat de autochtone Duitse leerlingen aan een buitenproportionele druk (agressie)worden blootgesteld net zoals de onderwijsgevenden.
De klachten hopen zichook daar op.
Impeasement is een slechte houding voor alle betrokkenen.
@repulse | 30-04-11 | 08:52:
Old boys (and girls) network hè. Gelardeerd met hypocrisie, nepotisme en een vleugje corruptie. Het moderne Nederland. Meedogenloze nitwits maken de dienst uit, niet gehinderd door enige kennis van zaken, uiteraard.
Hoe kan het trouwens dat doekle nu zijn zakken zit te vullen bij inholland, terwijl hij dus bepalend was binnen het falende toezicht op inholland?
Sjeng de helle | 30-04-11 | 08:49
Tsja ze hebben allemaal een hbo opleiding....
@Sjeng de helle | 30-04-11 | 08:26:
Stimmt. Met dien verstande dat de Duitsche bèta-klant over het algemeen z'n taal beter beheerst dan z'n Nederlandsche equivalent, en daardoor toch beter communiceert. En dat geldt zeker voor de oudere generatie, die hebben er naast bèta-vakken ook nog heel wat algemene kennis in geramd gekregen.
Je kunt natuurlijk ook gewoon zeggen dat het middelbaar onderwijs in Nederland grote tijd zuigt.
@Sjeng de helle | 30-04-11 | 08:26
Dat laatste ken ik inderdaad in 0036-1... Communicatie is vaak het probleem.
vraagstaart | 30-04-11 | 08:40
Mogge,
Wat Hans jansen stelt klopt wel, maar dit gebeuren strekt zich door alle gelederen uit.
De halve/hele Roverheid werkt met zo'n instelling.
We kennen het begrip positieve discriminatie nog wel en kijk maar eens naar het declaratiegedrag van de Korpschefs en de quota instelling voor de Hermandad.
Als je dan ook nog eens kijkt met wat voor stupide voorstellen die Korpschefs komen dan weet je het wel.
vraagstaart | 30-04-11 | 08:40
Had het nog niet gelezen, dus bedankt!
Hans Jansen een vakman!
mogge@all Hebben jullie dat stuk van Hans Jansen gelezen? The eimer | 29-04-11 | 22:55 | linkte ernaar, het beschrijft volgens mij het feitelijke probleem perfect.
Ook de reden waarom Doekel nu ineens wèl de shit kan opruimen (nou ja, afwachten nog) waar hij dat verdomde toen zijn bonus nog af hing van de instandhouding avn alle ellende.
Nog maar eens, met dank aan The Eimer: hoeiboei.blogspot.com/2011/04/de-glijb...
Petrus de Rewa | 30-04-11 | 08:18
Dat klopt!
In Nederland gaan wij uit van een Angel-Saksisch management systeem, waar mijnheer X of Mevrouw Y elk bedrijf kan managen.
In Duitsland wordt gekeken naar de vakbekwame achtergrond en van daaruit wordt een selectie gemaakt voor de doorgroei binnen de onderneming.
Het voordeel hiervan is dat er een sterke binding groeit met het bedrijf.
Nadeel kan zijn dat vaak bij technische bedrijven Beta ingestelden de leding krijgen en vaak schieten die op communicatief/sociaal gebied te kort.
repulse | 30-04-11 | 08:17
Inderdaad, het geld wordt op de werkvloer verdiend en dus moet de winstdeling voor iedereen zijn.
@Sjeng de helle | 30-04-11 | 07:37
Dank. Maar in Duitsland staat ook meestal de hoogst opgeleide aan het roer, die ook het meest deskundig is op het vakgebied van het bedrijf. Niet een één of ander hbo managementgeval.
Het onderwijs draait om de docenten, de directie moet alleen maar faciliteren. Waarom verdienen de directies en staf neer als de daadwerkelijk uitvoerende mensen? waarom is de vorige directie van inholland nog steeds niet verantwoordelijk gesteld voor het falen van hun beleid. Wanneer een vrachtwagen chauffeur een fout maakt, word hij vervolgd, wanneer een brugwachter(misschien) een fout maakt wordt hij vervolgd. Wanneer je directeur bent, fraude pleegt, jezelf op een schandalige manier verrijkt. Krijg je op zijn hoogst een oprotpremie.
Mensen op 'top' posities laten keer op keer zien dat het exorbitante salaris wat zij verdienen niet waard zijn, terwijl dat salaris rechtstreeks uit de middelen voor vakmensen wordt gehaald.
Begin maar een met een cap op de salarissen van top personeel. 10% boven het gemiddelde van de instelling is meer als genoeg. Bonussen op goed functioneren moeten gedeeld worden met al het personeel. Dus een bestuurder krijgt een bonus die 70% van zijn jaarsalaris bedraagt, goed, maar dan ook die vakman een bonus van 70% van zijn jaarsalaris.
Dan ben je direct van het bonus gezeik af.
Che_cuevara | 30-04-11 | 07:52
Ik kan me volkomen in je comment vinden.
Wat ik er vaar is dat het vaak niet aan de student of employee te ligt maar aan de coaching en begeleiding(management).
Als manager voer ik vaak gerichte persoonlijke gesprekken om ook te ervaren waar de zwakke en sterke punten liggen en tot nu toe werkt dat goed en voorkomt teleurstelling. "Mijn deur staat open, kom maar naar me toe en vraag maar, kan ik je ergens mee helpen prima, maar blijf niet met problemen rondlopen. Er is voor elk probleem een oplossing".
Zo, en nu eerst de even uitlaten.
Tot laters.
@Sjeng de helle | 30-04-11 | 07:46
Wat ik mij altijd voor houd is dat ik weet wat ik kan, maar nog belangrijker, ik weet wat ik NIET kan. En daar bemoei ik mij dan ook niet mee.
Het stelsel hier van 2 maanden proeftijd werkt ook niet echt, 2 maanden kun je iemand wel een beetje voor de gek houden, tenzij je er echt niks van begrijpt.
En dat geld belangrijker is dan een fatsoenlijke opleiding zal straks in het gezicht van Nederland ontploffen. Want de opleidingen zullen steeds minder worden en ondergeschikt aan het geld.
Hierdoor zal Nederland "Kennisland" een flinke achterstand gaan oplopen.
Che_cuevara | 30-04-11 | 07:42
Zo'n sollicitant valt toch ook binnen de kortste keren door de mand.
Het lijkt me erg frusterend als je wel een diploma hebt maar van jezelf weet dat je kennishiaten hebt op een specifiek gebied..
Ik zal me beslist niet, als digibeet, gaan bemoeien met informatica, dat wordt binnen de kortste keren een ramp.
Jammer dat voor die scholen geld belangrijker is dan kennis overdracht op een eerlijke wijze.
@Sjeng de helle | 30-04-11 | 07:27
Wat Petrus de Rewa | 30-04-11 | 07:34 zegt.
Dat zou inderdaad niet verkeerd zijn.
Ik krijg het gevoel dat er eigenlijk veel te veel diploma's zijn. Dat papiertje schijnt belangrijker te zijn dan echt "vakmanschap" in welk beroep dan ook.
@Korreltje Zout | 29-04-11 | 22:46
Ik ben wel benieuwd waar jij geneeskunde hebt gedaan.
Petrus de Rewa | 30-04-11 | 07:34
Mogge,
Dit is een leuke reactie.
Dat is zo, in Duitsland is dat nog steeds, "Meisterprüfung" helemaal niet verkeerd dit stelsel.
@ ZKH EénOog
Phi werd daarentegen pas in de 20ste eeuw voorgesteld door Mark Barr, als teken voor de gulden snede (welliswaar reeds betheoretiseerd in de leerschool van Pythagoras).
-
Phi werd toch veel eerder door de Egyptenaren gebruikt om de pyramides te berekenen? Ook over de gulden snede en Phi is al ruimschoots vóór de twintigste eeuw heel veel geschreven.
-
Kennis economie komt trouwens tot uiting in de hoeveelheid patenten die een land heeft verworven in de afgelopen periode.
-
Dat is het ijkpunt. Het beste scoort China tegenwoordig.
@Sjeng de helle | 30-04-11 | 07:27
Dat heette vroeger de meesterproef, in de tijd dat er nog gilden bestonden. Het werkte prima. Geen hoger beroepsonderwijs, maar een opleiding op de werkvloer.
Che_cuevara
Overigens Mogge Che,
Che_cuevara | 30-04-11 | 07:24 Mogge Che,
Misschien moet er wel door een ondernemer een vakgericht toelatings examen worden ingesteld dat zou voor beide partijen een hoop teleurstelling kunnen besparen.
@Sjeng de helle | 30-04-11 | 07:19
Mogge Sjeng,
Dat geldt alleen nu nog voor degenen die al aangenomen zijn.
Je mag toch aannemen dat werkgevers nu wel twee keer nadenken voor ze iemand met een Inholland diploma in dienst nemen.
Conclusie van dit verhaal: HBO-ers hebben allemaal hun diploma gekregen, en het hebben van zulks HBO diploma stelt inhoudelijk niks voor.
Moggeuh @ All,
Toch wel triest dit, voor de student zelf maar ook voor een eventuele werkgever als die iemand met onvoldoende bagage en kennis in dienst neemt.
@necrosis | 30-04-11 | 06:39
Niet waarschijnlijk, zeker.
T'ruste.
@Morkovich | 30-04-11 | 06:30
Mogge,
En ik stuur hem altijd terug in een groene enveloppe om ze te laten merken dat ik ook wel iets van kleuren weet.
Dat betekend, "Ik erger me groen aan jullie"
@Che_cuevara | 30-04-11 | 06:34
Die mensen hebben waarschijnlijk allemaal een InHolland diploma.
*uurtje slapen gaat*
@necrosis | 30-04-11 | 06:33
"zich afvraagt of er mensen van de belastingDIENST reaguren"
Natuurlijk wel,
en die lachen zich "blauw"
@Che_cuevara | 30-04-11 | 06:17
Mogge Che,
Sarcasme van de blauwe-brieven-brigade?
Ik dacht het niet!
*zich afvraagt of er mensen van de belastingDIENST reaguren*
@blauwe-brieven-brigade:
U bewijst mij geen dienst!
Che_cuevara | 30-04-11 | 06:17 | | Reageer+ |
1
LOL en mogge!
@necrosis | 30-04-11 | 05:52
Mogge,
Die blauwe kleur van die enveloppen is alleen maar sarcasme van de belastingdienst.
Ze durven het niet in woorden zeggen, daarom die blauwe kleur.
Dat betekend gewoon, "aha, je betaald je toch blauw"
@Abugreip | 30-04-11 | 04:29
Consistentie?
Sommige mensen doen een hoop verkeerd en worden burgemeester of CvK.
Mensen die het wél netjes doen krijgen een blauwe brief in de IRL postbus.
Het is dat ik plezier heb in mijn werk....
Wat een gejubel, HBO in de pocket? Ga maar terug naar school, want je hebt een papiertje wat minder waard is door besmetting dan een normaal MBO. Je zou maar studieschuld hebben door een dergelijk papiertje. Je mag dan betalen voor een papiertje wat niets waard is. Aan de andere kant denk ik dat dit wel de lijn is van de overheid, je doet iets verkeerds en je moet betalen. Aan consistentie geen gebrek in dat geval.
Waar maakt iedereen zich nu druk om, heb ook een HBO diploma en dat is gekocht.
Privé school 20K ok diploma. CV bouwen lol, presentatie is alles. #winning is a mindset.
Bouw je eigen droom, ben nu eigen baas welk diploma kan daar tegen op.
necrosis | 30-04-11 | 03:54
Ok. Point taken. Maar als het om rijvaardigheid gaat telt recente ervaring op de middelkorte duur, dus na de eerste kritische periode, zwaarder dan de totale ervaring die je in pakweg 40 jaar kunt opdoen. IMHO, althans.
@boeglul | 30-04-11 | 03:51
Niet verder vertellen, ik heb tenslotte een reputatie hoog te houden.
En vervang bronwater maar voor tomatensap......
[/fluistermodus]
Wedstrijdkrokodil | 30-04-11 | 03:24
Mensen die plm 40 jaar zonder rijbewijs rijden zullen dit doorgaans compenseren door onopvallend gedrag en beheersing.
Voorbeeldje: een jonge sukkel die mij rechts inhaalde (via de vluchtstrook) met een opgefokt kutauto'tje met een uitlaat die me deed denken aan een leeg soepblik van een goedkope supermarkt, snelde me voorbij en ging via de linkerbaan voorbij aan mijn voorligger.
Ik had uiteraard die gozer kunnen blokkeren en mijn gelijk kunnen halen via de rechter.
Dergelijk macho-gedrag is echter niet mijn stijl, het zal me echter niets verbazen als een dergelijke puber de verkeerde treft of een stukje beton/ dikke boom omhelzen gaat.
Dus nogmaals: liever iemand met veel rij-ervaring zonder papiertje dan een persoon mét papiertje maar zonder ervaring en een overschot aan hormonen/ zelfoverschatting.
GS moet die MySQL default root user eens hernoemen naar iets wat niet de hele wereld al weet. Met alleen nog een password nog te gaan sta je al met één poot binnen. En überhaupt foutmeldingen nooit aan eindgebruikers tonen. /gratisleswebdevelopment
@necrosis | 30-04-11 | 03:28
U drinkt gewoon bronwater is mijn conclusie.
GS en PowNed haperen apeballen.
Drie keer dus ook. Heb ik weer.
-weggejorist-
ZKH EénOog | 30-04-11 | 03:36
Klinkt als waar. Neemt niet weg dat necrosis | 30-04-11 | 03:17 naar mijn bescheiden mening wat gemakkelijk omgaat met rijbewijs-lozen door hen als voorbeeld te stellen. Ik lag af en toe krom om aan alle regeltjes te voldoen, dus ook rijbewijs halen. Een Waarborg potje dient als veiligheidsnet, niet om aso's te faciliteren die daar maling aan hebben.
-weggejorist-
Omdat het koninginnedag is speciaal voor GU:
www.youtube.com/watch?v=wM89T74MPnE
ZKH EénOog | 30-04-11 | 03:36
Klinkt als waar. Neemt niet weg dat necrosis | 30-04-11 | 03:17 naar mijn bescheiden mening wat gemakkelijk omgaat met rijbewijs-lozen door deze als voorbeeld te stellen. Ik lag af en toe krom om aan alle regeltjes te voldoen, dus ook rijbewijs halen. Een Waarborg potje dient als veiligheidsnet, niet om aso's te faciliteren die daar maling aan hebben.
@Wedstrijdkrokodil | 30-04-11 | 03:24
Dat heeft weinig met geluk te maken: een beetje verzekering is aangesloten bij het waarborgfonds, of heeft er een opgebouwd (hoe het dan ook zit), dat er in eerste instantie voor zorgt jouw schade uit te keren, alvorens het op welke wijze dan ook te verhalen op de dader.
@Wedstrijdkrokodil | 30-04-11 | 03:09
Ervaring kun je alleen leren in de praktijk, de beste leermeesters zijn (in mijn ogen) de mensen zonder papieren maar gezegend met een hoeveelheid ervaring die je op geen enkele school kan leren.
Mijn werkervaring heb ik danken aan inzet, niet aan papiertjes.
necrosis | 30-04-11 | 03:17
Tot u toch een keer schade toegebracht wordt door iemand met 40 jaar ervaring zonder rijbewijs. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje, ook voor rijbewijs-lozen. U kunt dan echt zomaar flinke hoofdpijn krijgen m.b.t. uw schadeloosstelling. Een rijbewijs-loze is immers niet verzekerd. Als u geluk heeft dan wordt uw schade ten laste gelegd van de belastingbetaler middels een of ander speciaal potje. Ook dan lijkt mij uw standpunt t.o.v. onverzekerden het heroverwegen waard. Neemt niet weg dat veel jongelui idd als debielen rijden.
@ZKH EénOog | 30-04-11 | 03:04
Ik zal een simpel voorbeeld geven van een stuk papier (tegenwoordig een plastic kaartje) wat nauwelijks waarde heeft: het rijbewijs.
Jonge gasten die op 18-jarige leeftijd hun rijbewijs halen en denken dat ze "Schumacher" zijn tegenover mensen van plm 60 die hun rijbewijs nooit hebben gehaald en ruim 40 jaar schadevrij rijden en toevallig gepakt worden tijdens een algemene controle.
Ik persoonlijk kies toch voor 40 jaar ervaring boven de 18-jarige "rambo's" in hun opgefokte Golfjes.
Ik heb niets met programma's als "wegmisbruikers" maar zelfs die schaamhaardwerg bevestigt mijn (voor)oordeel.
necrosis | 30-04-11 | 02:59
Eens. Hetgeen wat opgeleverd wordt zeg weinig over hun kunnen. En dat geldt zo ongeveer voor de meeste studies. Ook de universitaire. Maar iemand die net klaar is met stufi opmaken moet eens de arbeidsmarkt betreden. Dan heb je nul ervaring. Als je een beetje geluk hebt met je eerste baan dan leer je gauw genoeg bij denk ik zo. De rest blijft hangen op een meer natuurlijk niveau.
@necrosis | 30-04-11 | 02:59
[Q] ... Ik werk graag met mensen die hun capaciteiten kunnen tonen op de werkvloer... [/Q]
En dat, mijn waarde, is inderdaad waar het toch uiteindelijk om draait. Helaas denk de gemiddelde Nederlander daar kennelijk inmiddels anders over.
@Wedstrijdkrokodil | 30-04-11 | 02:40
De tekst is dus nagenoeg perfect (zeg jij).
Maar al had ze 2000 miljardmiljoen metaforen per pagina, wat heeft ze te bieden aan werkervaring?
Nogmaals, ik heb niets aan mensen die een 500 pagina's tellend verhaal presenteren over hun capaciteiten.
Ik werk graag met mensen die hun capaciteiten kunnen tonen op de werkvloer.
Papier is bijzaak.
necrosis | 30-04-11 | 02:33
Geslaagd. Met al mijn zelf toegevoegde zogenaamde 'verbeterpunten'. Met wimpel. Maar ze zei vaak zat dat e.e.a. niet eens nodig was maar dat ze die wel kon waarderen (slijm). Voorbeeld: 14 metaforen per pagina gemiddeld, waarvan de meesten onbedoeld toevallig samengeraapt. Ze was zich daar niet eens van bewust. Daarnaast heb ik ook de hele scriptie qua structuur her-opgezet (netjes eenduidig headings en bullets gebruiken, strak afbeeldingen invoegen etc.).
Tijd voor een toepasselijk muzakje:
www.youtube.com/watch?v=qga5eONXU_4
*hoopt op genade van Joris*
-weggejorist-
Whaha!
Iemand hierboven neemt die simplistische SWOT analyse dramatisch serieus,
terwijl het gewoon een soort ezelsbruggetje voor geestelijk minder royaal toebedeelden is.
@Wedstrijdkrokodil | 30-04-11 | 02:25
Mijn vraag: is ze geslaagd met haar, door jou geschreven, scriptie?
Of heeft ze nu een InHolland diploma?
Is de sfeer nog een beetje onTopic? Ik heb nog een verhaal over een geyle HBO studente die ik mocht 'praktischbegeleiden'. Een of andere studie Nieuwe Media o.i.d. uit Den Haag. Ze kwam ons iets leren over user-interfaces. Ze kon geen d van een t onderscheiden en had van html nog nooit gehoord. maar dat maakte helegaar niks uit. Uiteindelijk heb ik haar scriptie geschreven en de enige echte niet te missen knop goed geraakt.
wil iemand diploma ruilen?
heb nog n kek bachelor papiertje van windesheim liggen, wordt veel geld waard
@Jean | 30-04-11 | 02:05
Diet?
*mep met illuvatars rietje uitdelen doet*
@dantochmaar | 30-04-11 | 02:03
Geen nood, mijn favoriete "slaapknop" bevind zich aan de linkerzijde van mijn tikplank.
*jawel... grinnik ende grijns*
@Quse 29-04-11 20:51
Ja, 't is vreselijk. Nog erger dan al die studenten diet kat met een q schrijven.
@De Millenium Edition | 30-04-11 | 01:48
Dat hoeft in de praktijk geen fout antwoord te zijn.
Enkele variabelen (daar gaan we weer) zoals het dragen van een gordel kunnen een groot verschil maken.
En mocht de reactietijd van een airbag minder dan 0,0001 seconde bedragen.... als je met 200 Km/h op (of onder) een vrachtwagen belandt, dan heb je waarschijnlijk ook 0,0001% kans dat je het overleeft.
Er staan zat foto's op internet van dikke auto's die gereduceerd werden tot schroot, dan helpen zelfs gordels en airbags niet meer.....
necrosis | 30-04-11 | 01:52
necrosis | 30-04-11 | 01:56
Haal je wel je eigen raadsel onderuit als je pas om 13.00 wakker wordt. Dan is de super al 5 uur open! Ach wat kan je nog vertrouwen in deze wereld. Het is trouwens 2 uur. Ik ga pitten. Necro: Val niet in slaap op de enter.
necrosis | 30-04-11 | 01:47
Dus na meerdere Tripels ga je steeds eerder en bovendien langer zeiken? Geef mij dan maar een lekkere whisky :-).
@dantochmaar | 30-04-11 | 01:40
Ze laten me toch wel binnen, ik ben goed voor een substantieel deel van hun omzet.
@dantochmaar | 30-04-11 | 01:40
Same here, ik vermoed dat ik tegen 13:00 wakker word, met de afdruk van mijn tikplank in mijn gezicht.
necrosis | 30-04-11 | 01:41
He he,
Het begint weer te dagen.
Maar ik was echt zeer slecht in scheikunde.
Zo berekende ik ooit eens op een vraag over de reactiesnelheid in een airbag een antwoord van ong. 30 sec!
De inzittenden ondertussen al morsdood natuurlijk
@dantochmaar | 30-04-11 | 01:40
Je vergeet een belangrijke variabele: de verplichte plaspauze die zich na elke tripel steeds sneller aandient.
Meer drinken = steeds meer plassen = minder tijd om te drinken.
*gnehehehe*
necrosis | 30-04-11 | 01:37
Dank(e). Maar ik had de ontlading even nodig.
@ZKH EénOog | 30-04-11 | 01:36
Het enige goede antwoord!
*Universitaire Master uitdelen doet aan ZKH*
@De Millenium Edition | 30-04-11 | 01:29
Goed opgelet:
nl.wikipedia.org/wiki/Constante_van_Av...
Dus een plusje voor jou.
necrosis | 30-04-11 | 01:17
Ga je dat echt halen? Vanaf je plemp iedere drie kwartier een Tripel? En waarom denk je dat ze je bij de super binnenlaten met de laatste fles in je hand? Vragen, vragen, ..
Ik ben al blij als ik met mijn laatste Glenlivet van de avond/nacht de 2 uur haal.
De Millenium Edition | 30-04-11
Ik geef de pijp aan Maarten.
ZKH EénOog | 30-04-11 | 01:36
Hij zegt er niet bij of er nog een nachtwinkel met goed gesorteerd assortissement dichtbij is. Dat is de onzekere variabele.
@dantochmaar | 30-04-11 | 01:28
Gaan we over op Duits?
Fiets = fahrrad, geen Farad.
*InHolland Tolk diploma uitreiken doet*
zovoklets | 30-04-11 | 01:32 |
Ik wou liever met mijn brommer op zee rijden.
Nu we toch Inholland diploma's aan het uitdelen zijn
Van wie is dit verhaal?
@De Millenium Edition | 30-04-11 | 01:33
Antwoord kan simpeler:
Te Weinig!!
*meelij heeft met necrosis*
necrosis | 30-04-11 | 01:27
u hebt er nu nog 9
en nog 6,5 uur
maakt 43 1/3 min per glas
Stratenmaker op zee. Dat wilde ik worden. Helaas was daar toen geen HBO-opleiding voor.
necrosis | 30-04-11 | 01:20
Nu herinner ik me weer: getal van Avogedaro (of zoiets?)
necrosis | 30-04-11 | 01:17
Altijd verkeerd gedacht dus. Maar een Farad is toch wel een fiets of gaat er weer een illusie aan diggelen?
@ZKH EénOog | 30-04-11 | 01:19
Op deze zaterdagochtend houd ik me slechts bezig met eenvoudig rekenwerk.
Ik heb 10 tripeltjes staan en drink er één op, hoeveel hou ik dan nog over.
En hoeveel minuten moet ik doen per tripeltje, rekening houdend met het feit dat de super pas om 08:00 open is en ik niet zonder tripeltje wil komen te zitten
De variabele van reaguurders die hopen er eentje mee te kunnen pakken sluit ik bij deze uit.
*ketting, knip en nachtslot op voordeur gooien doet*
@necrosis | 30-04-11 | 01:17
En zo leer ik ook weer wat. Ondanks dat ik scheikunde geweldig vond, ben ik toch nooit zover gekomen, ook niet in mijn vrije tijd. :P
@De Millenium Edition | 30-04-11 | 01:16
Fout antwoord, geen InHolland diploma voor jou.
*smeekbede naast zich neerleggen doet*
@necrosis | 30-04-11 | 01:12
De gulden snede gaat ook eerder om de 'ideale' schoonheidsverhouding van 1:1,618...
Een verhouding waar een mens, of misschien zelfs alles in de natuur, zich volledig toe aangetrokken zou voelen.
De Fibonacci-reeks is een getallen-reeks die heel dicht bij die verhouding schijnt te liggen (en weerzinwekkend veel in de natuur voorkomt), of wederzijds, gebruikt schijnt te kunnen worden om die verhouding terug te kunnen berekenen. Maar net als bij Pi, irrationaal, en nog lang geen eind in zicht voor het aantal cijfers achter de komma.
@ZKH EénOog | 30-04-11 | 01:12
Je hebt de stopwatch gestopt en ik heb het goede antwoord niet gelezen, jullie zijn allemaal geslaagd!
*InHolland diploma's uitreiken doet*
Overigens is één Mol gelijk aan 1,06 x 10 tot de macht 23.
*grinnik*
necrosis | 30-04-11 | 01:10
Moet het niet zijn hoeveel wormgaten er in een mol gaan?
-weggejorist-
@ZKH EénOog | 30-04-11 | 01:02
Bij jouw opmerking (de gulden snede) denk ik niet direct aan wiskunde, behalve 1+1 = 3
@necrosis | 30-04-11 | 01:10
Nope
*stopwatch stoppen doet*
Is overigens geen verwijt, enkel het verschil kenbaar maken.
@iedereen die plempt over het verschil tussen Phi en Pi, ik heb geen InHolland diploma, dus vergeef mij mijn onwetendheid....
Weet iemand inmiddels al hoeveel moleculen er in één Mol gaan?
*stopwatch starten doet*
@dantochmaar | 30-04-11 | 00:58
Geen idee hoe zoiets te (be)noemen, biologisch gezien vind ik het echter wel een onderzoekje waard.
Een HBO onderzoek van lik-me-vestje kan geen afbreuk doen aan de waarde van deze tweeling.
*met excuses aan alle dames die meelezen*
necrosis | 30-04-11 | 01:00
Met Pi is niks mis, alleen is het wat anders dan Phi. (Dat heb ik ook maar uit een boekkie van Dan Brown heur)
@necrosis | 30-04-11 | 00:35
Dat neemt niet weg dat Phi niet gelijk is aan Pi.
Pi is inderdaad 3,1415staart, de verhouding tussen omtrek en middellijn van een cirkel, Phi daarentegen is 1,618staart, eenheid voor de gulden snede.
Pi kwam kwam al voor in de rhindpapyrus, ca. 1650 voor Gristus, maar werd pas werkelijk gebruikt als teken hiervoor in de 17e eeuw (voor zover bekend). Phi werd daarentegen pas in de 20ste eeuw voorgesteld door Mark Barr, als teken voor de gulden snede (welliswaar reeds betheoretiseerd in de leerschool van Pythagoras).
Leve de republiek!
@titsme | 30-04-11 | 00:56
Wat is er mis met Pi?
nl.wikipedia.org/wiki/Pi_(wiskunde)
@F. von Zeikhoven | 30-04-11 | 00:44
Ik wilde me ven inlezen in het topic, maar ben bij deze redelijk gedemotiveerd. Heb je geen paperback-versie?
necrosis | 30-04-11 | 00:41
Eens. En zullen we voortaan "Georgina's" "Mei-Li's" noemen?
@titsme | 30-04-11 | 00:42
Leuke "jetsers"?
Ik heb op "pauze" gedrukt en 10 minuten ademloos zitten kijken.
*blauwe kleur van gelaat vegen doet*
necrosis | 30-04-11 | 00:54
PHI, niet pi.
@reageerbuis | 30-04-11 | 00:44
Je vraag was om de wortel van Phi (Pi) uit een kwadraat te berekenen, de wortel van x uit het kwadraat van x = x.
Onnodig om te kommaneuqen, Phi (Pi) is een oneindig getal dat men heeft ontdekt in relatie tot de omtrek en oppervlakte van een cirkel.
Zullen we het nu gaan hebben over MolMassa?
*ook Scheikunde op lijstje heeft staan*
En waarvoor zijn die drieduizend miljoen miljard bezuinigingen?
(zonder afbreuk te doen aan misbruik en bureaucratie dat moet worden aangepakt)
nieuwsuur.nl/video/235860-topeconomen-...
F. von Zeikhoven | 30-04-11 | 00:48
Goed stuk +1.
En op de bibs #ringsteekjolijt www.youtube.com/watch?v=XguSHBw_ql0
Arcie1971 | 30-04-11 | 00:34
Volgens mij is het een grote fout om een dagstudie te vergelijken met een avondstudie,
Bij een avondstudie wil je zelf iets extra's doen en is het de vraag hoe lang je het volhoudt om je werk, je leven en je studie te combineren. Dat jij dat gedaan hebt is alleen maar goed. Heb je trouwens je studie bij een "InHolland" gevolg of ergens anders?
Een dagstudie is iets heel anders. Je wilt iets doen en dan kies je een HBO studie. Je weet totaal nog niet wat er in het werkelijke leven eigenlijk van je gevraagd wordt dus is iedere studie goed. Scholen spelen daarop in.
@ F. von Zeikhoven | 30-04-11 | 00:44 |
Zeau, F von Z, da's wel errug veel belettering? Lijkt wel een geval van Reaguurselbuikloop...
*snel achter de bank duiken doet voor boksbeugelende medereaguurderTs en tuchtende zweep van Joris*
@titsme | 30-04-11 | 00:39
Die handtekening zal ook wel vals zijn... Alhoewel dat is ook niet nodig. De echte was ook al niet vertrouwd.
Ach, corrupte ambtelijke controles zijn in 0031 een nationaalgenetische karakteristiek die je rustig overheidfinancieënkanker kunt noemen. Zo kloppen zorgverzekeraars zich trots op de borst dat ze vorig jaar wel voor ruim 200 mln aan declaratiefraude -oeps- declaratiefouten hebben kunnen opvangen en dus lekker niet uitbetaald hebben. Nog geen 24 uur geleden blijkt de complete volksvertegenwoordiging incl de Ruttles geen blasse ahnung te hebben hoe precies voorkomen moet worden dat die Post Onvoorzien 2011 van 2 mlrd cashdrain 1e kwartaal 2011 in de zorg in de resterende maanden van dit jaar geen financieel Zwart Gat zal worden. En het is zooo simpel. De controle op wettelijk juist gebruik van zorggelden door medici doet het Zorgkantoor, een inteeltadministratieclub van dezelfde verzekeringsboeren die de zorgwetgeving voor de overheid uitvoeren en die volgens de EU (agv Peerenboom-Smits/Muller-Faure arresten eu hof v justitie niet mag bestaan...) Zo'n controle wordt eens per paar jaar gedaan. De instelling of vrijgevestigde medspecialist moet opgave doen van alle patienten op dossiernr in de controleperiode, meestal één max twee jaar. Daar wordt dan volkomen aselect door het zorgkantoor een tien tot twintigtal dossiers uitgeprikt. Dat lijstje stuurt het Zorgkantoor dan weer naar de te controleren instelling/arts met vermelding van de datum waarop de Zorgkantoorcontrolecommissie (= 1 verpleegkundige, 1 administrateur plus een dodo die er een driepersoons (oneven blablabla) gezelschap van maakt) een dagje langskomen om de gekozen dossiers materieel te controleren op aanwezigheid van wettelijk verplichte onderdelen zoals naw+bsn zorgontvanger, zorgplan, verwijskaart, medicatielijst en contactrapportages behandelaar-patient.
Je zou zeggen, niet alleen de belastingdienst maakt het zich graag makkelijker. Want als aankomend gecontroleerde zorggeldspendeerder hoef je dus niet honderden of duizenden dossiers in orde te houden (lees gewoon je werk goed doen. Dat is: zorg leveren, liefst zo dat iemand zo snel mogelijk weer beter is want kost dan geen zorggeld meer.) Nee joh, gewoon een paar mappies volplempen met wat die clowns van het Zorgkantoor graag willen zien, zodat de Nationaalzorggeldkoe lekker verder uitgemolken kan blijven worden. Door zowel de zorgverleners als de zorgverzekeraars (in deze soort koppelbazen die de Zorgkantoren van Personeel voorzien, en dat wil Brussel dus niet meer zien).
Laat nou zelfs deze al jaren gebruikelijke toneelvoorstelling in het zorgfinancieringstheater vorig jaar door GGZ-instelling De Grote Rivieren in Dordt zelfs niet haalbaal zijn? Te belazerd om de gesouffleerde controle-dossierlijst van Zorgkantoor Gorcum in orde te maken, was de controlecommissie ineens verplicht om de grove onregelmatigheden in de zorgadministratie te vertalen in een voor de Grote Rivieren problematische terugvordering van door het Zorgkantoor voorgeschoten zorgbudget en al afgerekende zorgkosten... Vier jaar geleden had zorginstelling Parnassia in 070 het toenmalige Zorgkantoor Haaglanden (dat door Ohra gerund werd) financieel bij de ballen door zorggeldenafrekening van miljoenen euro's die Parnassia steeds even maar niet opeiste bij ZKH. Effectief had Parnassia daardoor doorslaggevende zeggenschap bij de verdeling van de ggz-zorgmarkt en de financiering van de zorgverleners in regio Haaglanden. Daarmee kon de opkomst van succesvolle nieuwkomers in de Haaglandse GGZ-markt in de kiem gesmoord worden...
De gesubsidieerde rechtsbijstand wordt overigens op een zelfde steekproefwijze gecontroleerd door de Raad voor de Rechtsbijstand als de Zorgkantoren doen met die materiële controle bij zorgverleners. Overheidscontrolerot komt dus niet alleen voor in het Hoger- en Wetenschappelijk onderwijs.
Gek, zou die 18 miljard van Rutte dan misschien niet eens via de belastingbetalerT.... Neeehh, da kannie....
@necrosis | 30-04-11 | 00:35
Dat is nu de ellende met die HBO studenten van tegenwoordig.. ze kunnen niet lezen. Wat was mijn vraag nu?
necrosis | 30-04-11 | 00:41
Wel leuke jetsers ja.
@dantochmaar | 30-04-11 | 00:11
Ik ben niet zo'n voorstander van papiertjes die mij moeten vertellen wat iemand kan, ik laat de persoon in kwestie liever zien wat hij of zij kan.
En na het zien van Mei-Li op Pownews: OMG!
neemjemoederindemali | 30-04-11 | 00:29
Precies. Ik zit hier wel mooi met een diploma Media Entertainment en Vrijetijdsbestedingsmanagement van InHolland, voorzien van een echte handtekening van Geert Dales.
@reageerbuis | 30-04-11 | 00:11
De wortel uit het kwadraat van Phi (of Pi) is gelijk aan Phi (of Pi), ongeacht het aantal getallen achter de komma.
Zal ik afronden op 3,14?
Doekle als voorzitter HBO-raad, juli 2010 in de NRC, de vuile rat:
"De hetze tegen hbo-instellingen die studenten een alternatieve afstudeerroute aanbieden, is onterecht. Dat zegt Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-raad, woensdag in een interview in NRC Handelsblad.
Na de onstane ophef over mogelijk dubieuze praktijken op Hogeschool InHolland worden volgens hem andere hbo's onterecht onder vuur genomen.
Bij InHolland zouden studenten die al lang stonden ingeschreven, een diploma hebben gekregen zonder al het werk te hebben gedaan dat daar normaal voor nodig is.
De scholen zouden dit doen om de subsidie voor afgestudeerde studenten niet mis te lopen.
Commissie
"Er is nog geen enkel bewijs geleverd dat er op hogescholen gefraudeerd wordt", zegt Terpstra in de krant.
"We zitten met een beschuldiging aan het adres van InHolland, die wordt nu onderzocht door een onafhankelijke commissie." Oud-burgemeester Gerd Leers is dinsdag met het onderzoek naar de vermeende diplomazwendel begonnen.
Onder vuur
Andere hbo-scholen liggen in de media ook onder vuur, maar dat is volgens Terpstra onterecht.
"De Hanzehogeschool in Groningen is in de publiciteit bijvoorbeeld volslagen onterecht geknipt en geschoren. De afstudeertrajecten waarover onder meer op Geenstijl werd bericht, zijn gewoon in orde."
Niets mis mee
Volgens Terpstra is er niets mis mee als studenten vakken schrappen als ze kunnen aantonen dat ze inmiddels in het bedrijfsleven relevante vaardigheden hebben opgedaan. Hij vindt wel dat zoiets alleen in uitzonderlijke gevallen moet gebeuren."
Zeg het maar, wie heeft er nu onzin lopen spuien vorig jaar?
Ben in 1992 geslaagd voor MEAO diploma. Onlangs (2009)ook in bezit van HEAO MER diploma. Heeft me 3 studiejaren gekost, geheel gevolgd in de avonduren, naast mijn fulltime baan.
Dat er zaken niet geheel naar wens gaan in HBO-land, kan ik me voorstellen, maar het bashen hier gaat wel een beetje te ver. Toen ik die opleiding deed, viel ongeveer 80% af, in het eerste jaar al.
ALS dan het HBO zo weinig zou voorstellen, dan moet het MBO/HAVO HELEMAAL niets voorstellen.
Mijn ervaring is toch wel dat het HBO nu, wel degelijk een stap hoger is in vergelijking met de MEAO van 1992. Al willen sommigen hier hun LTS diplomaatje van rond 1990 upgraden tot een HBO diploma, maar dan wordt er toch wel een aardig eindje naast het potje gepiest.
De Millenium Edition | 29-04-11 | 23:55
Korreltje Zout | 29-04-11 | 23:56
Dus eigenlijk geen boekenwijsheid maar gewoon gezond verstand gebruiken. Wat is de situatie en hoe moet je je daarin gedragen.
@titsme | 30-04-11 | 00:25
Ick hep ook son dieplomaa, heeluhmaal niks mis mee tog?
Een paard | 30-04-11 | 00:22 |
U hebt gelijk
Deze alpha weet er weer niets van.
BTW : heeft de golden ratio misschien iets met de 60-90-60 regel te maken?
twitter is kapoet, dan maar ff hier kijken.
Wad een onsin, alsof er iets mis es med mijn hbo dieploma.
is twitter down?
Om in de stemming van het huwelijk te blijven
www.youtube.com/watch?v=qbmWs6Jf5dc
Stoppenkast | 29-04-11 | 23:54
Ik wandel nu even de comments door maar ik moet nu echt terug naar het verzorgingstehuis want mijn rollator blijft haken op een openstaande stoppenkast langs de kant van de weg. En wat ik daarmee aan moet weet ik eigenlijk niet want ik ben "Evendedraadkwijtenweethetnietbeter".
@ De Millenium Edition | 30-04-11 | 00:18
pi =/= phi
reageerbuis | 30-04-11 | 00:11 |
www.filecluster.com/Home-Education/E-b...
Korreltje Zout | 30-04-11 | 00:07
Ongelovelijk he?!
Ik ben voorstander van het vak "Simpel Boerenverstand' op de basischool.
dantochmaar | 30-04-11 | 00:11
d naar boven schiet.
@necrosis | 29-04-11 | 23:44
Goed heur! Doe me dan nu ff de wortel uit het kwadraat van phi, afgerond op 243 keer achter de komma.
@Korreltje Zout | 30-04-11 | 00:00
Daar ga ik zo naar kijken als ik Pownews afgekeken heb.
Deal?
necrosis | 29-04-11 | 23:51
Eerste zin: waarom niet? Niet geschoten is altij mis.
Tweede zin: Eens.
Korreltje Zout | 29-04-11 | 23:56
B!
Hoeveel punten krijg ik?
@ De Millenium Edition | 29-04-11 | 23:59
Handshake! Ik walg met u mee. Al die mooie symmetrische managementschemas met gekleurde blokken, cirkels en pijlen die alle kanten op wijzen, veelal gepresenteerd door ingehuurde Arthur Anderson/Accenture adviseurs met een hip praatje. En elk nieuw, gekleurd model was even nieuw en veelbelovend.
Ik heb zelf ook die HBO akkredigra, die HBO ackregida, die HBO accrodi. Enfin ik ga slapen, truste allemaal.
necrosis | 29-04-11 | 23:59
Klopt helemaal. Ik heb de boel door elkaar gehaald. Toch denk ik dat Patricia Paay dan misschien zo'n nefaste invloed op Johnny Rotten heeft gehad, dat Sid dan maar aan de heroine ging. ;-)
-weggejorist-
Ik vind het overigens wel leuk dat de SWOT analyse wordt afgekraakt.
Deze bullshit heb ik ook eens moeten doen en het is echt belachelijk.
@De Millenium Edition | 29-04-11 | 23:38
Volgens mij was bassist Sid (John Ritchie) degene die aan de Heroine zat, overigens is zijn laatste shot alweer een tijdje geleden.
@ De Millenium Edition | 29-04-11 | 23:40
Om even terug te komen op dat multiple choice tentamen Ethiek dat ik in het kader van mijn 'studie' geneeskunde heb afgelegd, ik denk dat de vragen meer zoiets waren als:
"U bent huisarts. Een meisje van 14 verschijnt op het spreekuur met een geslachtsziekte. Ze wil niet dat haar ouders weten dat ze sex heeft. U behandelt haar. Wat doet u nog meer? Kies het beste antwoord.
A: u licht de ouders in;
B: u geeft haar een preek over veilig wippen en schrijft haar anticonceptie voor (zonder de ouders in te lichten);
C: u probeert haar te overtuigen dat sex op deze leeftijd niet verstandig is;
D: niets."
dantochmaar | 29-04-11 | 23:49 |
Een cursus ethiek leert je niet wat voor een moraal je moet hebben, dat is natuurlijk altijd je eigen keus.
Het help wel om bepaalde keuzes beter te begrijpen. Wat zijn de beweegredenen om iets te doen? bv: moet je kijken naar de intentie of het gevolg van een daad?
Als je met een probleem zit waarvan je werkelijk niet weet wat je zou moeten doen, zou je kunnen kijken naar hoe anderen daar vroeger over dachtten.
@dantochmaar | 29-04-11 | 22:14
Ah, daar heben we onze bejaarde pepermuntsabbelaar ook weer. Volgens mij kan jij je nauwelijks nog herinneren dat je op school zat hè? Wandel dus maar weer gewoon door, opa.
@De Millenium Edition 23:38
Voor de jongere reaguurders die Johnny Rotten niet kennen. Even dit maffe nummertje tussendoor.
Eigenlijk nooit meer iets gehoord van deze idioot, populair in de jaren 80. Waarschijnlijk definitief opgesloten in een psychiatrische inrichting.
This is not a lovesong (PIL)
www.youtube.com/watch?v=6aumejrcEHs
Ik ga vannacht dromen over Pippa.
@dantochmaar | 29-04-11 | 23:43
Die vrouwen kunnen beter geen InHolland diploma opvragen, die papieren laten namelijk de stank van een beerput achter.
Overigens heb ik liever mensen met behoorlijke praktijkervaring dan een boek vol diploma's, cursussen en ander toiletpapier.
De Millenium Edition | 29-04-11 | 23:40
OK. Ik vind overigens dat je voor ethiek geen opleiding nodig hebt. Het zit in je of niet. Als je niet weet wat wel of niet kan dan helpt een cursus ethiek ook niet.
Staatsonderwijs icm "Those who can, do. Those who can't, teach." Krijg je dit soort ellende. Big fucking surprise.
@Korreltje Zout | 29-04-11 | 23:33
X = de vierkantswortel uit de opgetelde kwadraten van 4 en 3.
Het antwoord is 5.
*stoffig VWO diploma kusje geven doet*
necrosis | 29-04-11 | 23:37
Die kunnen dus gelijk hun diploma afhalen bij InHolland. Praktijkervaring.
dantochmaar | 29-04-11 | 23:32 |
Valt best mee hoor, ik heb ook eens een cursus ethiek gevolgd en vond het grappig dat ze daar blijkbaar ook multiple choice vragen over gaven
-weggejorist-
Nederland kent anders genoeg "vrijetijdsmanagers" zonder diploma, ze heten: alleenstaande, werkende moeders met kinderen....
Ik vraag mij of deze 'studenten' bij een Nederlandse HBO-school zouden zijn geslaagd:
www.collegehumor.com/pictures/gallery:...
De Millenium Edition | 29-04-11 | 23:21
E: Je denkt: ik ga reaguren op GS en iedereen overtuigen van mijn overweldigende intellect.
En dat is gelukt!
-weggejorist-
@Petrus de Rewa | 29-04-11 | 22:43
Ik drink geen bier, maar als het zonnetje hier vaker had geschenen was Freddy een hele goede wijnboer geweest.
Nederlanders zijn gewoon slim. Veertig procent van de jongeren doet een vorm van university.
Buitenlanders zijn gewoon jaloers en infiltreren de accreditatie-commissies om het superieure Nederlande onderwijs te ondermijnen. Fucking commies!
@ De Millenium Edition | 29-04-11 | 23:21
Ik vind 'm leuk. Let wel op je spelling.
V: Je opleiding geeft je gratis een diploma voor slecht werk cadeau, wat doe je?
A Je pas de deontologische principes van Kant toe (als iedereen dit zou doen, zou de wereld dan beter af zijn) en weigert het diploma en gaat vervolgens ergens anders heen.
B Je accepteert want volgens het utilitarische principe is het best ok dat iedereen een diploma heeft, dat verhoogd de levensvreugde
C Je bent er stoicijns onder en besluit de rest van je leven in een ton door te brengen
D Je weigert en past de waarden die bij deugd horen toe en gaat het leger in om aan je moed en dapperhied te schaven. In Afghanistan ontmoet je een inboorling met een hbo diploma(via internet gehaald bij Inholland, was nog best lastig als analfabeet) . Je feliciteert hem hartelijk
@Crematorium-de-Asbak | 29-04-11 | 22:47
Het was echt een klassieker, Ned 3 net.
@ Korreltje Zout | 29-04-11 | 22:46
Dat blijft inderdaad een hekel punt. Toch lijkt het mij onwenselijk om wéér het hele onderwijsbestel om te gooien en alle universitaire opleidingen die mogelijk niet als 'wetenschappelijk' kwalificeren te degraderen tot hbo-opleiding. De term 'wetenschappelijk onderwijs' (WO) lijkt mij tamelijk arbitrair. Misschien wat kort door de bocht, maar het gaat er uiteindelijk om de verschillende niveaus van opleidingen van elkaar te kunnen onderscheiden. Het lijkt mij eerlijk gezegd überhaupt vrij lastig om een zuiver wetenschappelijke opleiding te noemen. Het wetenschappelijke karakter van universiteiten komt met name tot uitdrukking in het onderzoek dat er wordt gedaan door (meestal) promovendi. Naar mijn mening geldt dit overigens evenzo voor de alfawetenschap.
De Millenium Edition | 29-04-11 | 22:54
Misschien iets van:
Als onderwijsinstelling weet je dat de diploma's die je aan de afgestudeerde cursisten geeft in het werkelijke leven niet veel waard zijn. Wat doe je dan:
A. Je past de opleiding zodanig aan dat de opleiding die je geeft wel een waarde heeft;
B. Je probeert alles om te verdoezelen dat de opleiding die je geeft weinig voorstelt.
@reageerbuis | 29-04-11 | 22:40
Zet 1 stap over de grens, en ze hebben het totale schijt aan al die stichtingen, instituties, organen en instanties in dit land. Niemand die er ooit van heeft gehoord, of er iets mee te maken wil hebben. Dat is het trieste.
@Korreltje Zout | 29-04-11 | 20:44
met de huidige instroom van analfabeten en inferieure IQ handelaren gaat dat wel lukken.
Op 3e wereldniveau dan.
@ De Millenium Edition | 29-04-11 | 22:54
Helaas alweer vergeten (was 20 jaar geleden). En door de wijze van tentamineren (MC) deed ik alles met mijn korte-termijngeheugen.
@reageerbuis | 29-04-11 | 22:40
Waarschijnlijk waren ze juist daarom stukken minder wereldvreemd dan het gros van de net gediplomeerden/afgestudeerden, tegenwoordig niet zelden een garantie voor een managementfunctie in een wereld die totaal nieuw is voor ze, waarin ze leiding moeten gaan geven aan ouwe rotten, die de klappen van de zweep wel kennen.
Meermalen heb ik al de ballen uit mijn string mogen lachen om verhalen van ervaren vaklui, die hun kersverse manager-met-nog-nat-net-op-zak-hbopapiertje de les moesten lezen over hoe de zaken logisch/beter/wel gedaan zouden moeten worden.
Tegelijkertijd beseffend hoe in en in triest dit in werkelijkheid eigenlijk is.
De teloorgang van Nederland Handelsland ligt hem in de totale afhankelijkheid van al die papieren, die achteraf nog eens niets waard blijken te zijn ook.
Ondertussen is door die overwaardering van de gedevalueerde opleidingen, de productie in Nederland in het geding geraakt, want veelal maar minderwaardig bevonden, en het zal me dan ook niet verbazen dat dat de laatste doodsteek voor onze economie zal gaan zijn, als om wat voor vage reden (dood van de euro?) dan ook de productie in het buitenland niet meer voldoet of betaalbaar blijkt (je weet maar nooit).
-weggejorist-
-weggejorist-
Hans Jansen legt uit waarom universiteiten en HBO,s studenten stommer afleverd dan ze daar starten.
De managergrijpgraaiers daar kunnen helemaal tevreden zijn met het verstrekken van gratis gedegenereerde en waardeloze diploma,s, hun eigen riante salarissen en hun waanzinnige allochtonengeknuffel.
Erg verhelderend stukje:
hoeiboei.blogspot.com/2011/04/de-glijb...
Korreltje Zout | 29-04-11 | 22:46
Hoe kan ethiek nou multiple choice zijn?
Wat voor een vraag kreeg u dan?
Alle accreditatie is een wassenneus. Een grote luchtbel die je zo doorprikt. Het stelt helemaal niets voor en een certificaat haal je altijd want de certificerende instellingen moeten toch ook geld verdienen.
Omdat het kan en weer iets anders is dan de pc.. #pownews op #ned3 kijktip...
@ Een paard | 29-04-11 | 22:35
Goed punt. Gelukkig is er bij de meeste (echte) universiteiten nog geen wildgroei aan hippe pretstudies. Ik denk overigens dat 'men' eens heel harde criteria zou moeten opstellen over wat een 'wetenschappelijke' studie is. Ik bedoel: de studie Engels, leren ze daar wetenschappelijk denken? En welke hypothesen toetsen ze daar dan? Geneeskunde is sowieso een beroepsopleiding, dus waarom geen HBO? Ik heb daar 4 jaar lang multiple-choice vragen beantwoord (zelfs het vak ethiek was multiple-choice !), maar ik heb er geen enkel vak gehad waarin ik wetenschappelijk leerde denken (kwam later gelukkig goed bij een tweede, echte studie).
@reageerbuis | 29-04-11 | 22:40
Helemaal met je eens, maar vergeet niet dat ze goede mensen naast zich hadden die wel een uitstekende opleiding hadden genoten. Ik mis Heineken in het rijtje.
En het grappige/erge is nog dat zo'n dagje slijmen voor 150 euro en een goedkeuring betekent dat een Nederlandse HBO scholier zo aan de slag kan in Vlaanderen omdat het dan goed is bevonden. Ik ben geen Belg, maar het onderwijs is daar wel vaak stukken beter.
Wat lopen we nou te zeiken in BV Nederland. Mijnheer Philips (die van die gloeilampen), Mijnheer Appie Hein (die van de kruidenier en Michiel de Ruyter (die de Engelsen op hun lazer gaf op zee) hadden ook geen TH Eindhoven, Hogere kruideniersschool of KIM gehad om iets te worden in Nederland. Ze hadden gewoon lagere school gehad onder leiding van meester Leer!!
Day | 29-04-11 | 22:20
Wat is dan uw idee voor een volgende poll? Ik mis de ":" en het vervolg na "Een idee voor de volgende poll". Maar ja, ik heb dan ook geen HBO cursus gevolgd.
Volgens Madame Tussauds is het maken van een wassen neus echt geen wassen neus.
Gaat lekker in +31. Iedereen houdt elkaar zo netjes in het zadel, geld circuleert en niemand bedenkt dat het imago en uiteindelijk de concurrentiepositie van NL naar de haaien gaan.
Als deze berichten doordruppelen naar het buitenland komen ze om de grenzen heen staan en gaan ze ons gewoon uitlachen. En het ergste is dat ze dan nog gelijk hebben ook. Wanneer snapt onderwijzend NL nou eens dat de toekomst van dit land ligt in hard werken en beter zijn dan de anderen?
De ellende begint al op de basisschool waar zeer zwakke leerkrachten gewoon jaaaren doorhobbelen zonder dat iemand er ook maar iets aan doet. Dat is eigen waarneming en geen hear-say.
- Edit: mooi, analfabeten zijn toch niet welkom. -
@ Korreltje Zout | 29-04-11 | 22:11 |
Ik denk dat het te makkelijk is een onderscheid te maken tussen alfa- en bèta-studies. Ik ben het met u eens dat de gevestigde bèta-studies nog steeds van hoog niveau zijn. Maar ik vrees dat er ook daar opleidingen zijn aan te wijzen die dat niveau niet halen. Dit geldt uiteraard in meerdere mate voor de alfa-opleidingen. Er bestaan immers talloze alfa-opleidingen die naar mijn mening simpelweg in geen enkele behoefte voorzien. Daarin schuilt dan ook een gevaar: de kwaliteit van onderwijsinstellingen daalt doordat genoemde instellingen zo nodig opleidingen moeten verzinnen om meer studenten/scholieren aan te kunnen trekken. Voor de studenten/scholieren die echter een relevante opleiding hebben afgerond zullen de gevolgen hiervan niet overdreven nadelig zijn. Voor het aanzien van de onderwijsinstellingen en de waarde van een bepaalde academische titel zijn de gevolgen wellicht wat groter.
@ Day | 29-04-11 | 22:20
Bert Brussen is de Woodward en Bernstein van HBO-gate. Deze HBO-beerput topics zijn m.i. de meest relevante topics uit de geschiedenis van GeenStijl. Bert Brussen verdient een hele dikke pluim. Mag best even gezegd worden.
Heel Bedroevend Onderwijs
En welke opleiding heeft Rutger Castricum ookal weer gedaan en waar? Iemand?
Hoe lang nog voordat ze Bert Brussen schuimbekkend in een dwangbuis afvoeren, terwijl hij murmelt: "alle hbo-ers zijn debiel, alle hbo-ers zijn debiel, alle.."?
Een idee voor de volgende poll.
- Edit: ja, geef de boodschapper maar de schuld als de boodschap je niet bevalt. -
@ Faye1304 | 29-04-11 | 22:09
Juist dat niet-controleren en niet-in-kaart-brengen heeft deze stinkende wond veroorzaakt. Geen aandacht geven is funest: het probleem suddert lekker verder, precies zoals de HBO schoolbesturen hadden gewild. En een MBO-er is geen student, want hij studeert niet. Het is een scholier die huiswerk maakt, naar school gaat en daar proefwerken en SO's krijgt. Niks mis met MBOers en HBOers, maar de term 'student' is voorbehouden aan mensen die een wetenschappelijke opleiding volgen.
Stoppenkast | 29-04-11 | 20:49
Ik heb ooit eens tegen je gezegd dat ik je voortaan ga noemen "Evendedraadkwijtenweethetnietbeter" en ik denk dat ik me daar mij bij hou.
@ smdyasc | 29-04-11 | 22:06
Alfa-studies zullen wellicht slecht scoren (afstuderen in de Antropologie op de kleur van klederdracht in Nieuw Guinea). Universitaire beta-studies zijn nog steeds de bom. Maar ook daar geldt: de slimme student scoort hoge cijfers en publiceert zijn afstudeeronderzoek in wetenschappelijke journals. Een papiertje met zessen is tegenwoordig niet voldoende.
-weggejorist en opgerot-
Ik ben als medewerker van een HBO-instelling ook betrokken geweest bij een accreditatietraject. Het is inderdaad een wassen neus. Kosten nog moeite werden gespaard om de commissie een rad voor de ogen te draaien.
@knight03 | 29-04-11 | 22:02
Vanwege dat de universitaire studies ook niets meer voorstellen.
Bij dit topic hoort een soundtrack.
Hoe toepasselijk deze van talk Talk:
www.youtube.com/watch?v=zbZ9uCQW1Hk
En willen de politici de HBO opleidingen niet gelijk stellen aan universitaire? Iedereen doctorandus?
Was dat nou omdat men zo'n hoge dunk had van de HBO opleidingen of omdat de universitaire studies in dit land niets meer voorstelden?
Denk dat de onderwijsinspectie ook moet kijken naar de kwaliteit van de universitaire opleidingen.
Ik ben wel "competentiegericht" afgestudeerd. Owwww (knappende koppijn).
De oorspronkelijke betekenis van 'kenniseconomie', was dat een bepaald percentage van het BNP werd behaald dankzij aantoonbare innovatie in het bedrijfsleven.
Vanaf het moment dat 'kenniseconomie' meer en meer werd opgevat als zijnde de handel in kennis, ofwel zoveel mogelijk opleiden, ongeacht in wat, is de kennis zelf alleen maar verder en verder gedevalueerd, om maar een groeiende hoeveelheid opleidingen (ongeacht de kwaliteit) te kunnen bieden.
Leve de opleidingscorruptie.
Spannende tijden. Ik hoop dat Hogeschool Utrecht, waar ik mijn master haalde, een beetje overeind blijft de komende tijd...
Bij de keuze van de juiste opleiding voor een zoon hebben wij uiteraard wat onderzoek gedaan in Zwolle. Er waren meerdere opleidingen waar we vraagtekens bij gezet hebben. Vooral informatica I is gewoon een wassen neus, de desbetreffende leraar was ook erg popie jopie. www.windesheim.nl/portal/page?_pageid=...
Hij heeft maar een echte opleiding bij Windesheim gekozen.
Voor de duiding moeten we onderschied maken tussen klassieke Links/PO/Frauduleuze journalistiek en de nieuwe journalistiek. Niet alle journalistiek is fout.
DubbelDubbz | 29-04-11 | 21:43
Ik denk dat het vooral iets zegt over het eigenlijke vakgebied van hem. Het denkpatroon van hem wijst op iemand uit de exacte wetenschappen, die zijn meestal niet zo gesteld op management-modellen.
@Keats | 29-04-11 | 20:59
Voormalig lid van een bepaalde commissie van een grote Nederlandse universiteit, wat doe je hier nog?
Als nog immer lid van een bepaalde commissie van een zekere universiteit (red brick school?) kan ik je zeggen dat het er hier helemaal niet zo aan toegaat zoals jij dat laat weten. Accreditatie gebeurt door mensen van buitenaf, in de zin van buitenland. Bullen zijn niet makkelijk bij een echte universiteit.
"Het aantonen van een doorgerot accreditatiesysteem is niets meer dan een stuk van hetzelfde ijsbergtopje."
Helemaal mee eens en een goed stuk van die schrijver aan Bert! Eigenlijk kan je zeggen dat bij alle niet concrete zaken, diensten en farmacie, er een wildgroei van schijn'kwaliteit' heeft plaatsgevonden, vooral in dit land. Tientallen met grof belastinggeld gesubsidieerde instanties, organen, deskundologen, etcetera, komen dan 'onafhankelijk' 'meten' of de 'kwaliteit' wel op niveau is.
Werkgever: "Waar heeft u die opleiding gevolgd?"
Sollicitant: "InHolland..."
Werkgever: "U hoort nog van ons."
Goed dat deze zogenaamde ''expert'' HBO-studenten dom noemt en het SWOT-model een compleet debiel ''managementtool'' vindt. Een SWOT-analyse is een conclusie van zowel interne als externe factoren/actoren die invloed hebben op het dagelijks functioneren van een professionele/non profit organisatie. Geloof dat deze man zelf eens terug met zijn neus de boeken in moet, zijn manier van concluderen en het aannemen van voorgekauwde denkwijzen zijn werkelijk om van te huilen.
@Korreltje Zout | 29-04-11 | 21:31
Ja dat bedoel ik dus...
"HBO-accreditatie: een wassen neus"
Niet alleen HBO opleidingen moeten worden geacrediteerd maar ook Universitaire opleidingen en worden allebei door dezelfde organisatie gedaan het: NVAO. Dus als accreditaties voor HBO een wassen neus zijn, zijn die van universiteiten het ook.
Goed artikel Bert maar graaf nog eens dieper.
Inholland heeft een lange traditie in het gratis weggeven van diploma's - als het juni is en de student de scriptie al heeft geschreven maar enkele vakken nog openstaan wordt er kwistig met studiepunten gestrooid. Als de student maar slaagt. Bij studierichtingen als Duits, Nederlands en Engels is dit sinds 1998 een veelvoorkomende praktijk.
Q: HBO-vrijetijdsmanagement, wat kun je ermee doen? A: manager worden, bijvoorbeeld bij een pretpark
(het staat er echt)
www.carrieretijger.nl/opleiding/econom...
@vraagstaart | 29-04-11 | 21:28
Gestart. Dank!
Heeft Rutger ook niet Hogeschool Windesheim te Zwolle gedaan?
@vetkleppert | 29-04-11 | 21:25 The Iceman kun je nog net downloaden van Google Video. Doen!
@FredFlinstone | 29-04-11 | 21:24 Uw reactie is de kern van de boodschap van dit item.
*stuiptrekkend van het lachen over de grond rollen doet*
Nee, echt, je mééééént het niet. Dit is toch algemeen bekend?
De TU Delft scoort meestal behoorlijk laag bij accreditaties omdat ze relatief eerlijk zijn, maar werkgevers weten wel beter dan "accreditaties" en baseren zich liever op betrouwbare gegevens.
Wel sneu dat we zo'n corrupt systeem hebben in Nederland.
@vraagstaart | 29-04-11 | 21:24
Ja, zeg dat wel! The Wire ook net gekeken. Nog meer tips?
Uhm, Ikzelf heb zelf 2 HBO-opleidingen (deeltijd) gevolgd: Mijn ervaring is dat een en ander niet echt Gemakkelijk is.
Wat betreft de aangehaalde accreditatie:
Don't Know; Don't Care!
Ik vind HBO toch echt geweldig. Vooral de Sopranos, maar ze hebben meer goede series.
@ Parsons | 29-04-11 | 21:16
Onvoorstelbaar dat zoiets mogelijk is in een land dat pretendeert een kenniseconomie te zijn.
Toevallig dat Rutger ook bij Windesheim z'n diploma heeft gehaald.
Toch naar voor die 61%. Beste zou zijn die 39% alsnog hun diploma af te nemen, nu gaan ze met (vrijwillige) masters aan de slag, maar dat haalt de basis vd diplomainflatie niet weg. Ook daarna zullen er immers genoeg zwakke overblijven.
Helemaal eens, accreditatie is een wassen neus!!Zelf betrokken geweest bij het accreditatie traject van twee nieuwe opleidingen op een hogeschool. Wat houdt het kort door de bocht in: het verantwoorden van de te vervullen 'competenties' waaraan de leerlingen zullen moete gaan volcoen. Hoe pak je dat aan? Knip en plak de aangeboden vakken en ects-en van andere opleidingen binnen de hogeschool, vergelijk deze met andere hogescholen en voila, de verantwoording is binnen. (zo kunnen de studenten héél goed laten zien dat ze zo hun best hebben gedaan en dat ze in staat zijn de 'gedragingen'die horen bij de studie kunnen uitvoeren. Laat er wat 'experts' uit het 'werkverld' op los, (waar gaan de afgestudeerden uiteindelijk aan de gang) hebben zij behoefte aan dat soort afgestudeerden, natuurlijk de 'experts' zijn uitgekozen om de hogeschool een handje te helpen. Laat er nog wat externen op los die mooie stukjes kunnen schrijven over het belang van de opleiding etc. etc. en het rapport kan naar het NVAO worden gestuurd. O ja, lukt het niet om de accreditaite binnen te krijgen om een of andere reden? Schuif de opleiding die je zo graag wilt hebben onder een andere opleiding als specialisatie, even wachten en nogmaals het traject in tot accreditatie. Zucht, wat moet je ook in godsnaam met een studie 'vrijetijdsmanagement'?!
Vrijetijdsmanagement is een HBO opleiding.
Nee, ik verzin het niet.
Beter kan ik de staat van ons onderwijs niet duiden.
Stoppenkast | 29-04-11 | 20:49
Je info is oud, ook normale studenten bij bv inholland voldoen (na random onderzoek afstudeeropdracht) niet aan de hbo-norm.
'Het blijkt bovendien dat studenten die het normale afstudeertraject hebben doorlopen, diplomas hebben ontvangen die niet voldoen aan de kwaliteitseisen van hbo-onderwijs. Uit het onderzoek van de inspectie blijkt dat 39 procent van de afgestudeerden bij Inholland onrechtmatig een diploma heeft gekregen.' www.nrc.nl/nieuws/2011/04/27/deel-stud...
'Ook reguliere studenten kregen diploma's die het HBO onwaardig zijn. Bij de onderzochte opleidingen kreeg 39 procent van de afgestudeerden volgens de inspectie onrechtmatig een diploma.'http://www.beteronderwijsnederland.nl/node/7612
-weggejorist-
@ Kobus v/h zandpad | 29-04-11 | 21:06
Uit het niveau van uw reactie maak ik op dat u geen WO opleiding heeft.
@ Boumans | 29-04-11 | 20:59
En terecht: universitair geschoolden hebben niet alleen een langer voortraject afgelegd, dat ook nog eens op hoger niveau is (VWO), maar ook de universitaire studie zelf (BSc + MSc) is langer en zwaarder dan een HBO opleiding. Ik heb als ondergeschikten gehad met HBO en WO opleidingen. Het verschil in niveau, mentaliteit en taalbeheersing tussen die twee was enorm. I kid you not.
Boumans | 29-04-11 | 20:59 | + 0 -
Ik moet jou volkomen gelijk geven. De univeritaire elite heeft dezelfde, lachwekkende, attitude. Zij willen schijten maar weten nog niet hoe hun broek los moet. Maar wel overal hun eigen smerige lucht verspreiden. Ze mogen best voor cowboy spelen maar dan moeten zij wel cowboy zijn!
@Stoppenkast | 29-04-11 | 20:49
Gregor?
( tinyurl.com/695fkqp tinyurl.com/688qb5a )
Kobus v/h zandpad | 29-04-11 | 20:55 | + 0 -, Universitaire elite is anders oververtegenwoordigd hier als het om bashen gaat. Niet dat ik probeer te ontkrachten wat u hier zojuist zegt, maar wat mij hier opvalt is dat het juist de universitairen zijn die hier de grootste waffel hebben en zichzelf geweldig ten opzichte van de HBO student.
Ik ben een VTM'er uit Diemen, de opleiding is kwalitatief prima in orde. Veel studenten vallen af omdat ze het niveau niet aan kunnen, en ook nu zijn er weer veel studenten met een Bindend Studie Advies (BSA) door in tekort aan punten.
Daarnaast is het bizar dat een rapport dat lang niet alles heeft onderzocht en toch een hele opleiding tot "zeer zwak" heeft kunnen bestempelen. Tentamens, lesstof en colleges zijn bijvoorbeeld niet getest op de kwaliteit. Er is puur gekeken naar de scripties van de twijfelgevallen.
En tuurlijk mogen ze geen voldoende geven als de scriptie niet HBO waardig is! Maar het is belachelijk hoe de Pers zonder toelichting vette headlines proberen te halen.
Als voormalig lid van bepaalde comissie van een grote Nederlandse universiteit, kan ik jullie vertellen dat het er daar precies hetzelfde aan toegaat. Makkelijke bullen en vriendjespolitiek als er kritisch naar de opleiding gekeken wordt.
Overigens kakt jullie nieuwe layout nog steeds dikke stront, en wisten alle reaguurders al meteen dat jullie hem toch nooit meer zouden aanpassen. Omdat jullie kansloos aan het worden zijn. Passé.
@Quse 29-04-11 20:51
Kijk, dat bedoel ik nou. Er zijn zat studenten die "kat" met een "u" schrijven.
Dat kan natuurlijk helemaal niet.
Korreltje Zout | 29-04-11 | 20:50
Nog beter voorbeeld: inholland university www.inholland.nl/INHOLLANDCOM/Home.htm... (logo www.inholland.nl/InHolland/images/Logo... )
Ik heb begin jaren tachtig een VWO diploma behaald. Daarna aan het werk. Veel cursussen via de werkgever gevolgd. Nu heb ik de eer om " afgestudeerde HBO-studenten " te begeleiden tijdens hun inwerkperiode.
De meeste van deze zelfbenoemde intellectuele elite zijn een kei in het ophemelen van zichzelf. Enig zelfreflectie of nederigheid is er niet meer bij. Daarom doen dit soort berichten mij goed. Heerlijk een stok om mee te slaan!
Laatst hoorde ik een niet al te bijster allochtoons kassameisje opscheppen over haar hbo economie opleiding.. De nuchtere blanke kassameisjes reageerden nogal blasé.
Je vraagt je af wat er gaande is hmm? Ambtenaren tekort?
"Hogeschool Windesheim te Zwolle ook werd aangemerkt als prutsopleiding"
Stuur oud Hogeschool Windesheim ganger (opl. journalistiek ook wel school of media genoemd) Rutger van PowNews eens naar z'n oude hbo, kan hij direct vragen wat nu nog de waarde van zijn papiertje is.
Beste redaktie, vorig jaar ben ik afgestudeerdt aan de HBO en nu ben ik wezen sollicieteren bij de bouwmart hier in het dorp. Ik heb ben dus hogeropgeleit en wil de leiding krijgen. Nouw zegt de personeelssjef tegen me dat mijn diplooma helemaal waardenloos is?! Ik wil dus een klagt indienen bij die vent. Kunnen jullie men daarmee helpen? PS ik heb ook al gebel met me schoool, maar daar nemen ze al een paar dagen niemeer op.
Bij InHolland toevallig?
Ik vind deze hele kwestie inmiddels rijp voor een parlementaire enquete. Wellicht is hier meer nodig dan een Christelijke CDA-bril die voorheen zelf HBO-raad bestuurder was. Ook het feit dat HBOs zichzelf nog steeds doodleuk 'university' mogen noemen is een godspe.
www.thehagueuniversity.com/
Kaas de Vies | 29-04-11 | 20:45 | + 0 -
Ik vind het vrij attent van ze, maar beetje vreemd, want volgens mij waren de resultaten nog niet publiekelijk bekend.
Faye1304 | 29-04-11 | 20:39 | + 0 -
'Student' van het jaar aan een Hogeschool... Haha.
#Bord voor hoofd
InHolland stond een huis, InHolland stond een huis ja ja, van hopsa la la la, IINNNNHolland stond een huis...
- Edit: fijn, maar je zit onder het verkeerde topic. -
Wel beetje triest dat hier de schijn word gewekt dat op elk HBO studenten betaald worden voor accreditatie, ik ben toevallig zelf gevraagd om 10 mei de accreditatie commissie te woord te staan voor mijn opleiding maar krijg er echt helemaal niks voor behalve een broodje en een kop koffie tijdens de eenmalige voorbereiding bijeenkomst. Overigens is mij niet verteld alleen maar positief te zijn en aan het imago te denken maar om eerlijk te zijn en zelfs dat het voor ons geen probleem zou zijn mocht mijn opleiding de accreditatie niet krijgen, dan zou de school via een andere school met soortgelijke opleiding regelen dat ik via die andere school mijn diploma zou krijgen op basis van hun standaarden.
Beste redaktie, vorig jaar ben ik afgestudeerdt aan de HBO en nu ben ik wezen sollicieteren bij de bouwmart hier in het dorp. Ik heb ben dus hogeropgeleit en wil de leiding krijgen. Nouw zegt de personeelssjef tegen me dat mijn diplooma helemaal waardenloos is?! Ik wil dus een klagt indienen bij die vent. Kunnen jullie men daarmee helpen? PS ik heb ook al gebel met me schoool, maar daar nemen ze al een paar dagen niemeer op.
Blij dat ik gewoon Wiskunde heb gedaan aan de VU.
Ik ben in '82 geslaagd voor de MAVO met een "pretpakket". Is dat nu ook HBO-niveau?
Pret ja! Enige vorm van een pakket? Nope
Ik ben in '82 geslaagd voor de MAVO met een "pretpakket". Is dat nu ook HBO-niveau?
@Stammeister | 29-04-11 | 20:44 | + 0 -
Nou het schort niet aan communicatie.
Zou Nederland ooit weer een kenniseconomie worden? Ik vraag het mij af.
Ik kreeg ook mailtje van Hogeschool Leiden dat ze onvoldoende hebben bij de opleiding communicatie.
De reden was om ons vooraf alvast te informeren, yeah right ik denk bang om in het HBO dossier van GS te komen :D
Haha, Ik ben zonder het tonen van enig bewijs (was niet nodig, ze geloofden mij op mijn woord) begonnen in het 2e jaar op Inholland in Den Haag... Ben verder nooit komen opdagen, maar dat geeft ook maar aan hoe de intake verloopt ;-)
EC's en AC's?
Opleidingen zijn* van voldoende kwaliteit gezien het om 3 opleidingen ging die deze alternatieve afstudeerroute gebruikten. Kleine correctie op Boumans | 29-04-11 | 20:35
Ballonnen oplaten uit solidariteit ... met jezelf, omdat je zo trots bent op het feit dat je een zwakke opleiding hebt gekozen die niemand meer serieus neemt. Hoe triest is dat?
lanavb.blogspot.com/2011/04/trots-op-k...
Wanneer is STENDEN aan de beurt
Gelukkig dat niet alle MEM-opleidingen van InHolland slecht zijn. Een kennis zit in de accreditatieteam, kleine vergoeding inderdaad, maar hij wordt aangespoord om eerlijk te zijn, ook over de slechte punten. Geen oefening in het "politiek-correct antwoorden". Slechts voorbereiden op mogelijke vragen, zodat de student niet overvallen wordt door een bepaalde vraag.
Wat een gezeik verder zeg, iets verder kijken dan een neus lang is, zou nog wel eens kunnen helpen om ook het positieve van deze scholen te zien! #studentoftheyear #buitenlandsuccessen #allesuccessen
Succes!
- Edit: Hoi Doekle! -
Waar kan ik accreditatiecredits kopen?
Het onderwijs in Nederland holt hard achteruit om het aantal 'geslaagde' allochtone leerlingen te bevorderen.
Om deze doelstelling te bewerkstelligen vanuit de allochtonen zelf is lastig wegens een gebrek aan instelling.
Een oplossing is dan inderdaad de criteria van de opleiding en tentamen- en exameneisen te verlagen waarmee de slagingsdrempel bevorderd wordt.
Daarmee zakt het HBO wel af naar VMBO niveau en koos INHOLLAND blijkbaar voor kwantiteit i.p.v. kwaliteit.
Doet me denken aan een padvindersclubje van een voormalig duits politicus, die hadden ook altijd gezellige onderonsjes met weekendjes weg en de baas napraten was voldoende om te slagen.
Communicatie en Media opleiding van de Hanze Hogeschool heeft inmiddels de volledige alternatieve afstudeerroute geschrapt. De opleiding zelf is verder van voldoende kwaliteit. Mag gezegd worden.
Blij dat ik alleen LBO heb gedaan, heb je geen last van al dat gezeik.
REAGEER OOK