achtergrond

Geenstijl

Bush, Balkenende en Madrid

Bukt u even?Zaterdagmiddag. Terwijl op dit moment de stemmen voor de FeauteauF*ck worden geteld en dus iets later dan voorspeld de uitslag bekend zal worden gemaakt, is het aan onze weekendcolumnist StarF*cker de discussie op GeenStijl gaande te houden. Zijn laatste epistel lezende zal dit geen probleem zijn. Zo blikt hij alvast vooruit op het reisje van Balkenende komende week naar collega-wereldleider George W. Bush en kijkt terug op de gruwelijke aanslag in Madrid. "Ik durf er een jerrycan sangria onder te verwedden dat de bommen zijn geplaatst door de moslimbroeders en niet door de ETA."



Balkenende zwetend naar het Witte Huis...

Het was nog even spannend, maar de strijd om de domste opmerking van het weekend gaat met neuslengte voorsprong naar Marianne Timmer. Op een vraag van mijn favoriete verslaggever Henk "Jurremie Wutterspoen" Kok of de Chinese Manli Wang de komende jaren het sprinten gaat domineren bij de vrouwen zoals in het verleden Catriona Lemay, antwoordde de Groningse: "Ach daar zijn wel wat verschillen, alleen al de ogen." Ten points voor Marianne...

Goeie tweede werd JP Balkenende, die zich weer eens onsterfelijk maakte door na zijn wekelijkse persconferentie het vaderland voor te houden dat een terroristische aanslag ook in Nederland mogelijk zou zijn. Natuurlijk Jan Peter... Nee, dan is de politiek hier in Zuid Korea een stuk nieuwswaardiger. De omstreden president Roh ging in het parlement hier in Seoul vol op de vuist met de parlementariërs, die hem even daarvoor hadden afgezet. Roh werd met alles bekogeld wat de politici in hun handen konden krijgen. Om een volksopstand de kop in te drukken, zagen we gisteravond overal oproerpolitie door de straten patrouilleren.

Helaas maken we dat in de Haagse slangenkuil niet mee. Wellicht kan die geflipte Limburger Geert Wilders alvast wat rotte tomaten inslaan om bij terugkeer van JP Balkenende uit Washington het debat te verlevendigen over de verlenging van het verblijf van de Nederlandse troepen in Zuid Irak. Balkenende mag van die geblondeerde Limburger geen toezegging hieromtrent doen de komende week bij zijn bezoek aan George W. Bush, maar ik voorspel iedereen dat hij met de pink langs de broeknaad keurig "ja" zal zeggen en dat die Geert Wilders hard zal blaffen maar –opnieuw- niet zal bijten. Politiek in de polder kent zijn eigen wetmatigheid.

Maar als JP Balkenende toch in de Oval Office zit, kan hij met de president wellicht even doorpraten over de bloedige aanslagen in Madrid. Ik durf er een jerrycan sangria onder te verwedden dat de bommen zijn geplaatst door de moslimbroeders en niet door de ETA. Nu las ik deze week een fascinerend boek dat ik iedereen kan aanraden. De titel is "de terroristenjaagster" en gaat over een gevluchte Irakese die via Israël in Amerika is terechtgekomen en daar onderzoek doet naar de Amerikaanse moslimwereld en de vertakkingen naar Bin Laden en ander terroristentuig. Haar verhaal komt er op neer dat zelfs na "11 september" CIA en FBI alles hebben gedaan om de rol van Saoedie Arabie als financier van het moslimterrorisme te maskeren ondanks keiharde bewijzen. Logisch lijkt het, want deze jurkenstaat is het belangrijkste bruggenhoofd voor de Yanks in de Golf.

Kortom: Al Qaeda kan met stille steun van de Amerikaanse bondgenoot Saoedie Arabie rustig doorgaan met zijn aanslagen. Het zet het sturen van Nederlandse militairen naar Irak in een ander licht en roept veel vragen op over het Amerikaanse Irak-beleid.

Lekker voor de nabestaanden van de slachtoffers in Spanje. Met Amerikaanse vrienden heb je geen vijanden nodig!

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.