Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Hoge militair: Zo goed zijn we helemaal niet

jeltegroen100px.jpg Patriottische steun-de-troepen-roepers oren dicht. In de Televaag poept een hoge pief bij Defensie bovenop de Nederlandse militairen in Oeroezgan. Samenvatting: Wij heersen helemaal niet zo hard in Afghanistan zoals u dagelijks via alle propagandakanalen mag vernemen. Hier en hier. Luitenant-kolonel Jelte Groen somt in het defensiepersoneelblad 'Landmacht' op waarom een beetje nederigheid de Hollanders zou sieren. 24 piepjonge en morsdode militairen aan onze kant bijvoorbeeld. Ondanks alle onze hi-tech drones, nachtkijkers & voertuigen veroorzaakt door een vijand uit de middeleeuwen. Volgens Groen hadden we het tijdens de ISAF-missie "knap lastig met een tegenstander met beperkte middelen. De gemotiveerde infanterist waar we vier jaar tegenover stonden, was een Afghaan met een buks op een brommer. That’s it. Zo kun je het ook zien.” Ook lijden we volgens Groen aan zelfoverschatting: "Jan Kaas heeft vaak moeite met de gedachte dat we slechts een radertje waren in een groter geheel." Het zit de Nederlandse militairen niet mee. Vorige week werden ze al lafheid verweten door de Australiërs. Overigens weet Groen wel waarover hij praat. Hij zit namelijk aan de knoppen in het USCENTCOM te Florida, waarvan uit alle oorlogen worden bestuurd. Tevens was hij compagniescommandant van Dutchbatt III tijdens de val van Srebrenica dus dan heb je recht van spreken...

Reaguursels

Inloggen

@ strikdewepstroper01 | 30-10-10 | 17:38
Wat de ambities van Poetin betreft daar zijn de Polen ook niet erg gerust op.
Wat de werkgelegenheid betreft, ken iemand die onderwijzer was op de school voor de kinderen van de beroepsmilitairen in Zeven.
Wat hij nu doet weet ik niet, lang niet meer gezien.
Hem kennende geeft hij nu zeker geen inburgeringscursussen.

Geheimrat Schultz | 31-10-10 | 07:32

@Geheimrat Schultz

Nee, de soldaten die destijds gelegerd waren in het toenmalige West Duitsland
zijn geen veteranen omdat zij niet hebben deelgenomen aan een conflict of
gevechtsactie. Het was immers een koude oorlog, mogelijk huis en haard
verdedigen voor als de Rus zou komen. En die kwam nooit.

Nadat de Berlijnse muur was gevallen en de USSR was een legerbasis als
Seedorf ook overbodig. Helaas is deze basis ook verdwenen, en daarbij
ging jammergenoeg ook veel werkgelegenheid verloren zoals winkels, militaire
tehuizen e.d. Persoonlijk vind ik het opdoeken van Seedorf geen goed
plan gezien de ambities van meneer Poetin.

De Limburgse Jagers in Seedorf in de jaren '60.

www.youtube.com/watch?v=u8XZGozWbRU

strikdewepstroper01 | 30-10-10 | 17:38

@ azoturie | 29-10-10 | 10:45
Vergeet niet de `kuch`militairen die nu als veteraan aangemerkt willen worden omdat ze tijdens de Koude Oorlog in Duitschland gelegerd waren of ooit geoefend hebben op de Lùneburger Heide.
Uebrigens, mit Eueren Hauptman Westerling hàtten wir Stalingrad erobert.
~~
ps Umlaut Kaput !

Geheimrat Schultz | 30-10-10 | 09:40

@ madman | 29-10-10 | 23:28
.
Als je de kennis had die ik had schaamde je je ook. Niet voor jezelf, maar wel voor het optreden van jullie leidinggevenden.
En hoe je het ook wendt of keert, het feest na afloop was niet een klein beetje krankjorem, het was 'zum kotsen' en ik kan je vertellen dat ik het met de beste wil ter wereld niet uit kon leggen aan mijn NAVO collega's. Mijn dank nog voor die onzin, 'who the fuck heeft dat feest verzonnen ? ' En was er dan helemaal niemand te vinden die door had dat zoiets niet een klein beetje ongepast was ?
.
Ik zal je even kort aangeven hoe een aantal Amerikaanse collega's er over dachten. Zij waren gestationeerd in Brindisi en dan mag jij bedenken wie dat waren.
Hun opmerking was tekenend voor het verschil tussen Nederlanders en Amerikanen: 'toen de Nederlanders de opdracht kregen om de groepen te scheiden had Karremans naar voren moeten stappen en aan moeten geven: 'alleen over mijn lijk haal je die groepen uit elkaar'.
Daar ligt het verschil tussen wat is gebeurd en wat wellicht niet was gebeurd.
.
Nogmaals, als ondergeschikte kun je er weinig aan doen dat je leidinggevenden desk pilots waren, maar als militair hoor je te beseffen dat er maximaal geblunderd is en dat is niet iets om trots op te zijn, noch om het recht te praten op wat voor manier dan ook.
Wanneer het voor jou makkelijker is om het te verwerken door jezelf in te beelden dat je niets kon doen dan moet je dat vooral doen, maar zo hebben wij, als militair, ook het recht om daar anders over te denken.

mambo43 | 30-10-10 | 00:10

@mambo43:
Karremans had daar ook niks meer in te brengen en zelfs Nederland was te klein. Wij zijn daar in de steek gelaten door de VN en de NAVO. Er waren inlichtingen zat en het was bekend dat de aanval zou komen maar er gebeurde niks buiten de enclave. Het is een politiek verhaal dat veel mensen levens heeft gekost en verwoest. Ik heb me geen seconde geschaamd over wat we daar gedaan hebben omdat we daar het maximale eruit hebben gehaald met de middelen en het personeel wat toen beschikbaar was. Dat was namelijk NIKS. Het is totaal niet te vergelijken met andere missies. Dat jij je schaamd moet je zelf weten... Als je de kennis hebt die ik heb zou je je niet schamen. Je zou waardering hebben voor je militairen collega's.

madman | 29-10-10 | 23:28

Ben Zine | 29-10-10 | 09:25
You're right! Taliban-strijdertjes op brommerTs zijn niet herkenbaar als militair. In de periode van WO-II waren dit spionnen: Als je ze betrapt zet je ze meteen tegen de muur. As simple as that. De Taliban-ratten verdienen namelijk niet anders.
Verder lijkt het me sterk als de Nederlandse defensie faalt zoals sommige reaguurders schrijven. Op de werkvloer zijn het volgens mij bijzonder professioneel en weldenkende kerels en wijven, ik twijfel hier echt niet aan. De leiding, daar laat ik me niet over uit, geen idee...
Het enige waar ik me echt zorgen om maak, en dit is de Nederlandse Ziekte, is de enorme berg management en regelneverij. Dat maakt ons land kapot op ALLE vlakken!

Dysphemian | 29-10-10 | 22:35

@Locutar
simpele NUKUBU dat jij bent...

Von Swaffelstein | 29-10-10 | 21:48

@ madman | 29-10-10 | 18:26
.
Je vindt het toch niet heel erg dat ik, als oud militair, me werkelijk rotschaam voor het blamerende optreden wat Nederland in Sbrenica heeft laten zien ?
Ik neem de soldaten en het lager kader niets kwalijk, maar de leiding wel degelijk. Karremans is een groot faalnummer of zoals we dat noemen: 'het voldoet aan principe van de kurk' (door gebrek aan gewicht boven komen drijven).
Deze lapzwans had nooit en te nimmer het cdo over Dutchbat mogen krijgen, maar ja, Dutchbat was de zgn 'tick in the book' geworden, dus dan krijg je dit soort gedoe.
Overigens moet ik erbij zeggen dat ook op hoger niveau dit het geval was. Kan je oerigens meedelen dat vanaf dag 1 de hogere legerleiding tegen de enclaves was en zij vonden het dan ook niet zo erg dat deze vielen, sterker nog, het was al voorzien.
Echter, zonder slag of stoot had men ook niet verwacht.
.
Dan vraag je je af: 'wat heeft Karremans dan fout gedaan ?'
.
Antwoord: 'Hij heeft het cdo aanvaard en......... hij heeft niet zijn nek uitgestoken toen dat nodig was'.
Wanneer je aan een onmogelijke missie begint en je ziet dat niet zitten, dan moet je dus doen wat van der Vlis heeft gedaan............. opstappen, dienst uit, wegwezen.
Daarna heeft hij zich verscholen achter de hogere leiding, zoals in WO2 ook het geval was: 'befehl ist befehl'.
.

mambo43 | 29-10-10 | 19:36

@madman

Het is natuurlijk typisch Nederlands om af te geven op de krijgsmacht.
En dat het mis is gegaan tijdens de val van Sebrenica, de blauwhelmen
hebben de jaren ervoor wel de kastanjes uit het vuur moeten halen.
En dat er hierbij mannen zijn gedood of voor de rest van het leven
gehandicapt zijn wordt even vergeten.
Gemakkelijk oordelen voor de gemiddelde burger. De beste stuurlui
staan wal, zeker in Nederland.

strikdewepstroper01 | 29-10-10 | 18:47

Niemand maar dan ook niemand weet hoe het daar is gegaan als je er zelf niet bent geweest. Bedenk dat jongens zelfmoord hebben gepleegd of er onderdoor zijn gegaan. Het is makkelijk om vanuit de NL kritiek te leveren maar als je daar was weet je dat de media alleen maar rotzooi in die krant flikkert om te vullen. Karremans en de rest hebben heel erg hard gewerkt, levensgevaarlijk werk gedaan, 2 collega's verloren en veel zwaar gewonden. En dan zeggen dat wij niks gedaan hebben? Bullshit!!!!
Ik kom bijna jaarlijks in Srebrenica en die mensen daar hebben respect voor wat wij daar hebben gedaan. Dat zegt denk ik genoeg.

madman | 29-10-10 | 18:26

Iedereen die een grote bek heeft over dutchbat 3 weten niet waar ze het over hebben. Wij zijn daar door de wereld in de steek gelaten en hebben het maximale eruit gehaald. Dat zeggen de moslim nu daar ook. Jelte Groen is de beste commadant die je maar kan hebben. Die man verdient een lintje!!!!!

madman | 29-10-10 | 18:19

Dit topic en reaguursels zijn kenmerkend voor NL. Ik moet letterlijk kotsen van de hier tentoongespreide houding t.o.v. de NL krijgsmacht. Er zal een dag komen waarop we onze hard werkende soldaten weer hard nodig zullen hebben.

Laten we hopen dat ze wanneer die dag komt al het venijn en gif, wat het Nederlandse volk altijd en immer weer over ze heen schijnt te moeten spuien, voor de zoveelste van hun schouders laten glijden en stelling zullen nemen tussen de vijand en dit ondankbare volk.

Remember: Met kletspraat heeft nog nooit iemand een oorlog gewonnen en er zijn veel oorlogen gevoerd om dit volk de vrijheid te geven kletspraat te bezigen.

Parel van het Zuiden | 29-10-10 | 17:51

Nederland is nooit een oorlogsnatie geweest en zal het nimmer worden.

LijstG | 29-10-10 | 16:51

@ Chris821 : hij heeft een jaar lang commando gevoerd over de Battlegroup van TFU dus hij weet wel degelijk waar hij over spreekt. Maar zoals het verhaal hier geschetst wordt klopt het van geen kanten. Typisch anti-militaristisch eigen eenheden afzeiken stukken van Brusselmans.

Dr.Bob | 29-10-10 | 15:59

Herstel foutje van mij, het is kapitein Kroon.....

strikdewepstroper01 | 29-10-10 | 15:40

Eén van de weinige zaken waar ik trots op ben in Nederland is
het Korps Commandotroepen. Bush heeft destijds zelf gevraagd
om inzet van de Hollandse groene baretten in Afghanistan.
De club van kapitein Prins heeft toch moedige acties uitgevoerd.

www.youtube.com/watch?v=fzPXvHZ2nKU

strikdewepstroper01 | 29-10-10 | 15:35

Vind het wel knap van deze overste, volgens mij is hijzelf niet eens in Afghanistan op missie geweest, weet dus wel waar hij over praat. Vaak had de naasthogere staf daar al geen goed beeld wat er nu echt op de werkvloer gebeurde in de provincie, laat staan deze meneer vanuit zijn luie stoel in the US of A...

Chris821 | 29-10-10 | 15:18

-weggejorist-

Boemba | 29-10-10 | 14:17

Ook onder militairen bevinden zich raam-ambtenaren.

Boomschade | 29-10-10 | 13:37

@ mcclone "wars"
Neen. Hij was juist diegene die met zijn compagnie tegen de Serviers wilde vechten maar door hogerhand later werd tegengehouden. Daarbij is toen helaas een soldaat boordschutter om het leven gekomen. Hij is een officier die tegen de meute ingaat en op zijn geheel eigen nuchtere Friese wijze leiding geeft. Een heel apart figuur waar de landmacht er meer van zou moeten hebben. ( zie hem nog rijden in zijn met legerverf overgespoten groene Ford Taunus :-))

benutzat | 29-10-10 | 13:22

Vorige week WERD ze lafheid verweten. Taaladvies, gratis en voor niets.

Von Münchhausen | 29-10-10 | 13:17

"Ken uzelf en ken uw vijand, en in geen 1000 veldslagen zult u nederlaag lijden." Meneer Groen kent ook zijn klassiekers niet, en is blijkbaar ook niet bekend met hoe US uit Vietnam, USSR uit Afghanistan en de elite uit China zijn gekicked. Diep, diep triest dat zo iemand op zo'n functie dit soort uitspraken doet. Geef die man een Rutger training of stop em ver, ver weg in de bureaucratie. Bah, wat een backstabbing MF. Daarr verlies je een oorlog nou door.

Dol op Post | 29-10-10 | 12:58

Ik ouwe poep, 85-3 12e painfbat, standplaats in geval van de rode invasie ergens in de buurt van Hanover had soldaat groen graag bij me willen hebben. Kon hij water gaan halen in een mijnenveld .

Sjakkie van de Hoek | 29-10-10 | 12:50

Zolang er 78 verse maagden in het hiernamaals liggen te wachten, interesseert het ze niet om dood te gaan. Zelfs een buks en een brommer zijn niet eens nodig. Die oorlog is dus niet te winnen, tenzij je net als kolonel Kurtz bereid bent net zo ver te gaan als de vijand: "If I had 10 divisions of those men, our troubles here would be over very quickly". Baby-oogjes uitschroeien en dat soort dingen. Maar zo zijn wij niet, dus wegwezen daar.

borderlijntje | 29-10-10 | 12:43

azoturie | 29-10-10 | 12:16
De Duitschen laagvlakte viel samen met het langehareneneenjonkomoetkunnen- tijdperk. No doubt in my mind dat het een vluchtten van jewelste zou zijn geworden.

ojédiaré | 29-10-10 | 12:38

Vegelijk met voetbal ook daar vinden we altijd dat we de beste zijn en overheerst een mateloze euforie. Even met de beentjes op de grond lijkt me prima. Goed dat de nederlanders zich ook realiseren dat lalle oglofuitingen van oa va de VS direkt verband houden met het feit dat ze graag willen dat (met name politieke redenen) dat andere landen blijven deelnemen in afghanistan..

denoorman | 29-10-10 | 12:25

@ojédiaré | 29-10-10 | 11:44
-
Dank u, ben er zelf ook best tevreden mee. Fris heeft gelukkig vaak een zuurtje, hetgeen mij er aan doet denken dat ik vanavond de Pinot Blanc maar eens moest open trekken bij de fazant met zuurkool.
-
De alom veronderstelde 'ware', 'gemotiveerde' motivatie is nooit op de proef gesteld; wij weten -gelukkig- niet, hoe het Nederlandse leger zich zou hebben gedragen op de Noordduitse laagvlakte ter bescherming van de Rotterdamse haven EN de kabinetten Biesheuvel en Den Uyl als ergens in de zeventiger jaren van de vorige eeuw de Russen zouden zijn binnengevallen.

azoturie | 29-10-10 | 12:16

@illuvatar | 29-10-10 | 09:08

Nederland heeft helemaal geen Leopard tanks ingezet in Uruzgan.
Alleen Canada en Denemarken hebben Leopard 2 tanks gestuurd en deze hebben uitstekend werk verricht in hun respectievelijke operationele gebieden.

Luitenant Zeikerd | 29-10-10 | 12:11

mcclone "wars" | 29-10-10 | 11:59
Tja, lintjes.
U weet toch ook dat een kok die een paar maanden op kamp Halland piepers heeft gejast, naast zijn gevarentoelage, ook een heldeninsigne toebedeeld krijgt?
De KL heeft haar mindere officieren massaal naar Afganistan gestuurd met vage opdrachten om vooral die lintjes in ontvangst te kunnen nemen. Het aantal Majoors op kamp Holland was buitensporig hoog. (ze dreigden de dienst te zullen verlaten als ze geen kijkje mochten nemen).

ojédiaré | 29-10-10 | 12:11

Is dat niet dezelfde die Dutchbat in Srebrenica de beloofde luchtsteun onthield?

Nu zit hij vanuit het "oorlog gevaarlijke" Florida opdrachtjes te geven aan veld militairen. En kritiek.
De man verdient een lintje!

mcclone "wars" | 29-10-10 | 11:59

Komt ook vooral omdat wij last hebben van ethiek en de vijand niet.

Ariel | 29-10-10 | 11:49

Nederlandse militairen worden altijd met verouderd en inadequaat materieel op pad gestuurd. Zie je ineens de poolgebied trekkertjes van de Mariniers in de woestijn rijden, wat een armoe. Soldaten moeten als ze het echt willen redden veel spullen zelf aanschaffen.

Simon Says | 29-10-10 | 11:46

azoturie | 29-10-10 | 10:45
Wow, dat is een zuur stukje van uw hand. De kern van waarheid smaakt gelukkig fris.
Veel valt en staat bij het begrip motivatie. Waarom zou een Nederlandse militair willen sterven in of voor Cambodja of een derivate olieoorlog? Links Nederland heeft als hoogste doel het belachelijk maken van de Nederlandse waarden. Er komt mogelijk een tijd dat we ook niet meer willen strijden in of voor het eigen land.
Waarschijnlijk is die sneuvelbereidheid weer wel aanwezig ten faveure van de favoriete voetbalclub. E.g. de feyenoordkleuren.
Een Stress sydroom kun je ook krijgen na het zien van een heftig verkeersongeluk of een andere traumatische gebeurtenis, dus waarom niet na de, wat u noemt, patrouillegang. Als de hersenpan van je collega uit zijn helm gekrabt moet worden laat dat nu eenmaal sporen na.
De NL-ers zijn idd niet veel gewend en worden vooral geprezen om de smaak van fricandellen en de "Oranjecamping-gezelligheid". Toch zijn er nog wel degelijk een aantal warriors, gelukkig. Helaas staan die onder bevel van de Joris Voorhoevens van deze tijd.
COMPIE redt het vege lijf ... MARS.

ojédiaré | 29-10-10 | 11:44

@Heau even | 29-10-10 | 11:21
-
Nee, dat begrijp ik niet.
-
Ik zie ook niet in, hoe haar al of niet in Nederland blijven een voor- of een nadeel zou hebben ingehouden voor het verdere verloop van de tweede wereldoorlog.
-
Ik denk dat haar al dan niet in Nederland blijven geen invloed van enige daadwerkelijke betekenis op het verdere verloop van die oorlog zou hebben gehad. Wij zouden, zo veronderstel ik, hooguit wat achteraf 'onwenselijke' plaatjes van Hitler en Seyss -Inquart die op de koffie komen om de majesteit een goede verjaardag te wensen aan zo'n avontuur hebben overgehouden.

azoturie | 29-10-10 | 11:34

Heau even | 29-10-10 | 11:06
Sorry, ik was ff weg, het kwam op het NL 1 journaal net....

Thickhead | 29-10-10 | 11:29

azoturie | 29-10-10 | 11:17
Begrijpt u ook dat dit, het niet in Nederland blijven van Wilhelmina, een voordeel was in het verloop van de oorlog? Begrijpt u ook dat het niet blijven van haar niets te maken heeft met het wel of niet hebben van heldhaftigheid?

Heau even | 29-10-10 | 11:21

@Heau even | 29-10-10 | 10:58
-
Ik heb het hier over 'aangeboren' Hollandse heldhaftigheid, niet over (mijn niet bekende) protocollen, druk van Generaal Winkelman of Engelse marineschepen die 'zomaar' vanuit IJmuiden richting Engeland varen. Ik stel - nogmaals: in het kader van die Hollandse heldhaftigheid- slechts vast, dat zij niet gebleven IS.

azoturie | 29-10-10 | 11:17

Hun noemen het lafheid, ik noem het Nederlandse nuchterheid, al die nederlanders komen uit plat nederland en zitten nu in zo'n berg gebied waar je niet bekent mee bent, dan zou ik ook wel uitkijken.

Daarbij waren wij er toch om dat land op te bouwen?

niemand specifiek | 29-10-10 | 11:14

@oscarweetmeer | 29-10-10 | 09:48
Verdienen aan wapens en oorlog is niets nieuws. Ook om gas en olie wordt oorlog gevoerd. Al meer dan 10 jaar probeert de VS met het Amerikaans bedrijf Unocal een pijpleiding te installeren om natuurlijk gas van Turkmenistan te verplaatsen naar Pakistan en India. Turkmenistan heeft een gasreserve van 8 triljoen kubieke meter.

Onderhandelingen met de Taliban vonden plaats tussen 1997 en augustus 2001, gedurende zowel de regeerperiode van Bill Clinton als George W. Bush.
Tijdens de periode van Clinton, werden in 1998 de onderhandelingen onderbroken door bomaanslagen op Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia, waavoor Osama bin Laden verantwoordelijk werd geacht. In augustus 1998 schoot de VS raketten op trainingskampen van bin Laden in Oost-Afghanistan.

De regeringen van Clinton noch die van Bush hebben echter ooit
Afghanistan geplaatst op een lijst van landen ‘die terrorisme sponseren’, ondanks de wetenschap dat Osama bin Laden een gast was van het Taliban regime. Een dergelijke labeling zou het onmogelijk maken voor een Amerikaans olie- of constructiebedrijf om een zakendeal te sluiten met Kaboel.

De regering Bush zag de Taliban als een bron van stabiliteit voor de voorgestelde pijpleiding, maar vroeg hen een overheid van nationale eenheid te vormen met de noordelijke clans.

De onderhandelingen stopten in augustus 2001, net voor de terroristische aanvallen van september. Kort daarna werd de Taliban verwijderd met hulp van deze clans. In december 2001 werd Hamid Karzai interim president van Afghanistans overgangsregering.

Er zijn rapporten die erop wijzen dat Karzai voorheen een consulent was voor Unocal, hoewel dit door beide ontkend wordt. Het ogenblik waaarop Karzai begon te regeren, gingen de plannen over de pijpleiding door.

Nico Mudde | 29-10-10 | 11:13

azoturie | 29-10-10 | 10:45
Laat ons maar lekker leven in een maatschappij waarin jonge moeders angst hebben om het welzijn van hun kinderen. Bevalt me goed!

Theodoros | 29-10-10 | 11:08

Zei ik @Lagonda? Ik bedoelde "azoturie | 29-10-10 | 10:45"

Theodoros | 29-10-10 | 11:06

Thickhead | 29-10-10 | 11:02
Klinkt bijzonder interessant. Link?

Heau even | 29-10-10 | 11:06

@Lagonda | 29-10-10 | 09:46

Bij jou klinkt het alsof onze instelling iets negatiefs is! Survival of the sane, zo zie ik het. Er is iets mis met naties die het leven van hun zoons op het spel zetten voor abstracte termen als 'democratie' en 'vrijheid'. En dan heb ik het nog niet eens over de verborgen agenda van die naties. (Je ouders zijn beslist trots dat je voor de exploitatie van olievelden je leven hebt gegeven.)

Theodoros | 29-10-10 | 11:05

OT: zelfs hulp organisaties zoals bv het rode kruis krijgt geen subsidie meer, als de directie dr eigen salaris niet gaat inperken.
Zo moet het.

Thickhead | 29-10-10 | 11:02

azoturie | 29-10-10 | 10:45
Het wegrennen van Wilhelmina was niet op eigen initiatief. Zij wilde blijven, maar in gevallen van oorlog zijn hier nu eenmaal protocollen voor. En terecht, zij was in staat om vanuit Engeland menig verzet te leiden en te inspireren.
Even uw geschiedenisfeitjes juist op een rijtje krijgen.

Heau even | 29-10-10 | 10:58

Hij heeft gelijk! Van onze jongens in Afghanistan zijn er 24 dood. Wat dat betreft was de score binnen onze gelederen na Srebrenica een stuk positiever! Heelhuids kwamen ze thuis, sterker nog: ze konden met al hun ledematen nog intact lekker hossen op 'Vlieg met me mee naar de regenboog' !

Theodoros | 29-10-10 | 10:58

@Lagonda | 29-10-10 | 09:46
-
Nooit anders geweest. Hollanders zijn nu eenmaal geen helden en vechtjassen, het zit niet in ons bloed - wij worden van de wieg tot het graf gepamperd en er is heel waarschijnlijk geen ander land ter wereld waar zo een 'luxe' visie bestaat op alles wat 'geweld ' zou zijn.
-
Al in de kronieken van de Napoleontische oorlogen in Oost Europa staat het laffe en wrede optreden van Hollandse troepen beschreven, die wegrenden voor de vijand maar achter de linies half Polen leegroofden, over ons 'krijgshaftige 'optreden in Indië zullen wij maar zeggen dat wij vochten tot de laatste Molukker (en Westerling...) , over het grootschalig verraad van het officierskorps (en het wegrennen van Willemien) tijdens de meidagen van '40 moeten wij maar heel stil zijn, er zijn rapporten van de Duitse Waffen SS leiding waarin zij niet bijzonder onder de indruk blijken te zijn van de inzetbaarheid van de Nederlandse SS vrijwilligers in Kroatië (wel van de 'Drückebergerei', daarentegen), en in Korea ging het nog nét (want: Amerikaans commando).
-
Wij vinden het al heel heldhaftig van onszelf als wij een paar compagnies mariniers naar Cambodja sturen, of een paar pantservoertuigen naar Libanon, om ... te patrouilleren. Nederland is waarschijnlijk het enige land ter wereld, waar mensen rondlopen die aan dat patrouilleren een posttraumatisch stress syndroom hebben overgehouden.
-
Waarschijnlijk ook nergens anders ter wereld staat het beroep van militair zo laag aangeschreven als in Nederland. Je kunt voor je imago nog beter als taxichauffeur bijklussende politieagent worden. Wij komen pas vechten als de belastingvrije toelage, de kantinetijden en de gedragsregels ten aanzien van vrouwelijk personeel zijn vastgelegd, met een extra clausule dat wij niet dood mogen van de vakbond.
-
Het toppunt van modern Nederlandse heldendom is het sturen van een verzorggingsschip naar een Westafrikaans land of een fregat naar de Golf van Aden. Wij reiken al 'herinneringskruizen' uit aan mensen die -bij wijze van spreken- twee weken van huis zijn.
-
Ons moderne heldendom wordt bepaald door de angsten van jonge moeders, die vinden dat er niet in bomen mag worden geklommen, geen fikkies gestookt, dat bij iedere zebra tien klaarovers moeten staan en dat kinderen eigenlijk moeten worden geboren met een fietshelmpje op.

azoturie | 29-10-10 | 10:45

Bakito | 29-10-10 | 10:33
Daar ben ik het volledig mee eens. Oorlog moet nooit geromantiseerd worden, het is verschrikkelijk. Een baby zien die net door zijn hoofd is geschoten, valt niet te romantiseren. Mensen die kapot gaan van de honger, dat valt niet te romantiseren of te dramatiseren.
Maar als het dan toch moet, zo'n oorlog, dan moeten echte heldendaden daarentegen ten alle tijden beloond worden.

Heau even | 29-10-10 | 10:40

seven | 29-10-10 | 10:30
Dat is een totaal ander punt van discussie. Maar ik wil er best even op ingaan.
Ontwikkelingssamenwerking zoals deze nu wordt uitgevoerd is volledig nutteloos. Dat heb ik jarenlang met mijn eigen ogen mogen aanschouwen, ik was echter een roepende in de woestijn. Maar eindelijk lijkt het tot de ideologen door te dringen dat het écht niet werkt om schepen met gratis geld weg te geven. Eindelijk is er een beweging naar wat Participatory Development wordt genoemd. Godzijdank. Maar nog steeds gaat 70% van het budget van grote organisaties naar "administratieve kosten". Het mooie gebouw in Genève ja, en de absurd hoge salarissen aan de top.
De grote militaire inzet kan wat mij betreft iets minder, maar militaire inzet an sich is in mijn ogen onmisbaar. Ik weet dat wij daarover verschillen van mening, en dat is prima.
CO2 trade is de grootste mondiale fraudepraktijk ooit bedacht.
Investeringen in windmolens is binnen de hele Global Warming scam de grootste onzin waar in Nederland gratis geld aan uitgegeven wordt. En ook dat weet ik vanuit mijn werkveld.

Heau even | 29-10-10 | 10:37

Wat een verhaal joh. Zeker nooit een schemerlamp gekregen.

Harry Turtle | 29-10-10 | 10:33

Heau even | 29-10-10 | 10:28
Scherp. Echter, ik walg van het dramatiseren en romantiseren van oorlogshandelingen. Dat hele heldendomgebeuren, verzonnen door machtsbeluste enge mannetjes, ligt ten grondslag aan veel ellende op deze wereld. Zonder deze indoctrinatie zou het snel afgelopen zijn met alle oorlogen.

Bakito | 29-10-10 | 10:33

Heau even | 29-10-10 | 10:21
Het wordt tijd dat Maurice de Hond internationaal gaat, Q. welke landen zijn internationaal de beste? Dan wordt duidelijk dat ondanks die 5 miljard aan ontwikkelingssamenwerking, de grote militaire inzet en de ook rond de 5 mrd aan CO2 tradegelden en 7,4 mrd investeringen in windmolens etc ons niet echt vooraan zetten maar eerder naïeve geldverstrekker.

seven | 29-10-10 | 10:30

Bakito | 29-10-10 | 10:14
Ook zonder uw cynische toevoeging is het absurd te denken dat het ze enkel draait om het nastreven van decoraties op de borst.

Heau even | 29-10-10 | 10:28

@Bakito | 29-10-10 | 10:14
Ik weet het, ik heb het van zeer nabij mogen meemaken.

illuvatar | 29-10-10 | 10:26

Enfin, deze rechtse hobby kost ons jaarlijks miljarden en levert geen moer op. Zelfs prestige is het Nederlandse leger niet gegund. Terugtrekken en afschaffen dus. Next.

Bakito | 29-10-10 | 10:23

seven | 29-10-10 | 10:14
Nuancering: De mening van één Australiër.

Heau even | 29-10-10 | 10:21

mambo43 | 29-10-10 | 10:06
Van de politiek. Die bepalen de rules of engagement, de Krijgsmacht is slechts een middel van de politiek. Binnen die RoE hebben de Nederlandse troepen het zeer goed gedaan.
Daarnaast mag het wat amateuristisch lijken, een vijand op een brommer, maar ga eens de bommen en detonatiemethoden bekijken die ze kunnen maken. Dat is alles behalve amateuristisch. Bedenkt u zich ook dat het gevecht niet zozeer tegen personen gevoerd moe(s)t worden, als wel tegen een ideologie. Een idee, wat zomaar in iemands hoofd geprent kan worden.
Een voorbeeld: De Taliban staat voor terreur, angst en verdeeldheid zaaien. 's Nachts komt er iemand aan je deur, in die cultuur ben je verplicht de deur te openen, staat er iemand die je meedeelt dat hij je oudste kind meeneemt. Tegenstribbelen betekent iedereen dood. Dus wat doe je, je geeft je oudste kind mee. Of er komt iemand om je op te dragen iets te doen. Wil je het niet, dan gaat je complete gezin dood. En dus doe je het, uit angst. Of er is iets gebeurd waarbij burgerdoden zijn gevallen, waar de Taliban slim gebruik van maakt door te zeggen "zie je wel, ze willen niet het beste voor je. Kom bij ons, wij zorgen voor je".
Ook dat gevecht is zeer goed gevoerd door dorpen (een gevoel van) veiligheid en eigenbeschikking terug te geven, zodat zij zelf konden werken aan hun ontwikkeling, en door te ontwikkelen een alternatief kregen voor de Taliban. Tegen het einde van de Nederlandse tijd daar zijn er projecten opgestart waarbij de Nederlanders niets hoefden te doen. En dat is precies het doel. Dat hebben we bereikt, daar mogen we trots op zijn.

Heau even | 29-10-10 | 10:20

Afghanistan leeft nog in de middeleeuwen, de enige manier om daar successen te boeken is dan ook de middeleeuwse. Maar de Geneefse conventie is daarin een belemmering.

Superior Bastard | 29-10-10 | 10:19

En voor de liefhebbers:
www.google.com/search?q=camp+bondsteel...
camp+bondsteel
There are 2 man made structures on the earth that you can see from the moon:
The Chinese Wall and Camp Bondsteel
In Kosovo. Direct na Srebrenica mee begonnen.
Grootste US abroad base. Lekker dicht bij Rusland.
Iets met energy corridors of zoiets.
Veel succes NL met je slaafse (abuse me for anything) 'global position'.
NL: het gekke jongentje uit de klas.
NL: het eerste domme schaap over de dam voor 'Herder' US.

Denkt Na | 29-10-10 | 10:19

Tell me about it. Het Nederlandse leger zuigt. De commando's kunnen wel iets, maar ze mogen zo weinig. En natuurlijk is die Uruzgan-missie een flop; als de Russen vertellen dat je alleen het eigen Kamp Holland kunt verdedigen, wat verwacht je dan?

En-el Hak | 29-10-10 | 10:18

benutzat | 29-10-10 | 10:08
Wilt u daarmee zeggen dat hij gezien zijn kwaliteiten en sporen in de samenleving eigenlijk ook in aanmerking moet komen voor een klap met het zwaard van de koning?

Tjemig | 29-10-10 | 10:15

We doen er gemeten naar omvang van ons land zeer veel, brengen verhoudingsgewijs veel offers in een oorlog die niet de onze is. Laten we juist stellen dat we onze inspanning terug kunnen brengen naar gemiddelde Europese proporties, we geven teveel, teveel jonge levens, inzet, getraumatiseerde levens, materieel, geld. Het idee dat we daardoor invloed hebben op het wereldtoneel naast de US en Dld en China is niet realistisch en die extra internationale benoeming of enige zeggenschap over transportleidingen is het echt niet waard. Sterker het internationale afbrandrisico juist door die extra inzet is groter, zie Srebrenica, zie de mening van de Australiërs.

seven | 29-10-10 | 10:14

illuvatar | 29-10-10 | 10:07
Ook zonder uw cynische toevoegingen is een groep volwassen mannen in een verre woestijn met piefpafpoefjes, allerlei decoratie op de borst nastrevend, al uiterst absurd.

Bakito | 29-10-10 | 10:14

Goede vent die Groen ! Was altijd al een apart type die een beetje uit de pas liep. Nooit vies van een geintje, fantastisch gevoel voor humor en een prima leider. Heeft zichzelf eigenlijk pas ná Srebrenica in snel tempo omhoog gepromoveerd omdat hij eerder niet echt in het "officierswereldje" werd toegelaten. Heeft in Srebenica als één van de weinige commandanten wel het lef gehad en de moed getoond om zich te verzetten tegen Mladic door blockingposities in te nemen en luchtsteun aan te vragen. Helaas werd hij in de steek gelaten door hogerhand. Is ook nog een tijdje lid geweest van een omstreden motorclubje met uiterst rechts georienteerde kaderleden.

benutzat | 29-10-10 | 10:08

Heeft groen-Lincqxks nog geen kritische vragen gesteld over de CO2-emissies door militaire acties, veroorzaakt om hun potentieel stemvolk te verjagen? En Marianne Thieme over de bedreiging van het levensgebied van de kameelspin?

illuvatar | 29-10-10 | 10:07

@ Heau even | 29-10-10 | 09:52
.
Dat klinkt natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar feit is en blijft dat het inderdaad slechts om een vijand op een brommer met een buks gaat.
Dat deze een guerilla oorlog voeren en dat het Westen daar geen antwoord op weet.......... wiens fout is dat dan ?

mambo43 | 29-10-10 | 10:06

Goede morgen all.
Denkt Na | 29-10-10 | 09:44
In NL gaat iedereen tegenwoordig vrijwillig het leger in, dus dan is het je eigen keuze, ook de nadelen horen daarbij.

Thickhead | 29-10-10 | 10:04

@Bakito | 29-10-10 | 09:56

Uiteraard heeft het zin een leger paraat te houden. Maar dan moet je eerst wel goed bedenken waar je dat leger voor nodig denkt te hebben.

Dat je territoriale taken uitvoert lijkt me niet meer dan logisch, iemand zal toch het eigen grondgebied moeten beschermen als er ooit stront aan de knikker komt (en ja, dat is natuurlijk ook nog maar de vraag). Dus alleen daarom al: ja!

Maar het is een ander verhaal wanneer je gaat kijken naar buitenlandse missies: moeten wij de pretentie hebben om wereldwijd maar militair actief te kunnen zijn? Daar hangt namelijk een stevig prijskaartje aan en je moet maar bereid zijn om dat te betalen. Da's een politieke keuze dus, mede afhankelijk van de waan van de dag en van de macht en invloed van onze (geo)politieke vrienden en hun lobbyisten.

De "Qua patet orbis" gedachte is wat mij betreft niet opportuun, of enkel voorbehouden aan het clubje dat die kreet - niet geheel onterecht - als wapenspreuk voert. Je kunt niet overal willen zijn en je kunt zeker niet overal alle taken maar op je nemen, dat is fysiek maar vooral logistiek onmogelijk.

Of je zou het defensiebudget moeten verviervoudigen.

Reinaert | 29-10-10 | 10:04

Iemand Holbrooke zijn slip of the tongue wel eens gehoord?
Dat hij tegen de koningin had gezegd dat de US niet langer bescherming van Srebrenica ondersteunde.
Gebeurde op een of andere vage conferentie.
Is de koningin vergeten op te schrijven of vergeten door te geven.
Het meest trieste uit het ongelofelijke Srebrenica verhaal.

Vond Wim Kok op laatst sleets (gekozen voor het pluche), en Pronk een socialistische eikel, maar hun reacties waren de enigen die echt welgemeend waren op dit mega iets. De rest had boter op het hoofd. Inclusief de heer Voorhoeven.

Denkt Na | 29-10-10 | 10:03

@ Fijstoffer,

De brommert die de 45 jarige hier gaat rijden zijn anders ook lethaal hoor :-) Van je Tomos in een keer op een Hayabusa of 1000RR is ook de goden verzoeken.

Betweetert | 29-10-10 | 10:02

@Dr.Bob | 29-10-10 | 09:47, Heau Even
Okay, dat lijkt me een goed karretje. Nederland zal best veel goeds hebben gedaan inderdaad, maar dat er zoveel doden door lullige bermbommen zijn gevallen is zo jammer.

Onderbuik | 29-10-10 | 10:01

@Lagonda | 29-10-10 | 09:46
Zo is het. En talibanistisch kroost krijgt al rond 12-jarige leeftijd les in het vakkundig doorsnijden van kelen en onthoofden van volwassen mannen. Een eventueel humaan gevoel wordt aldus compleet weggebrand. En even later krijgen ze een stoere vechtbrommer, waar in dit land veel mannen pas rond hun 45e aan een motor beginnen.

Fijnstoffer | 29-10-10 | 09:58

De Amerikaanse MRAP is in tegenstelling tot de Bushmaster iets beter bestand tegen bermbommen, maar dat terzijde. Maar omdat die logistiek technisch niet goed beschikbaar kwamen, heeft men onnodig verlies geleden aldaar.

Betweetert | 29-10-10 | 09:57

@illuvatar | 29-10-10 | 09:08
-
Daar bent u precies 37 jaar te laat mee! In 1973 kwam de overste Brandon Bravo (meen ik, maar misschien was het wel een andere overste) met een plan om infanteristen op snelle terreinbommers tanks te laten bestrijden. Daar is nog een tijdje serieus over nagedacht (want: supergoedkoop materieel EN je hoeft een Hollandse jongen niet op te leiden om een brommert te besturen) en er zijn zelfs (alweer: meen ik) proeven genomen met infanteristen uit Steenwijk die met Carl Gustavs' op hun rug over Drentse heidevelden scheurden...

azoturie | 29-10-10 | 09:57

oorlog voeren is, in tegenstelling tot vroeger, niet meer ons ding
laten we er dan ook maar mee stoppen

watsinneneem | 29-10-10 | 09:57

Hi, we are the Dutch, we
Don't
Understand
The
Drill
Here.

illuvatar | 29-10-10 | 09:56

Reinaert | 29-10-10 | 09:51
Heeft het zin volgens u? Let wel, onze vriendschap is in het geding...

Bakito | 29-10-10 | 09:56

Democratie brengen:

Jongens en meisjes, zoals jullie weten begint stabiel bestuur bij corruptie.
Zonder corruptie geen stabiel bestuur.
Zo doen wij dat in NL ook, daarom doen we dat hier ook.
Kortom: wie is er doortrap en heeft geen scrupules?
Dat zijn onze mannen.

We willen helemaal niet dat daar wat opgelost wordt.
De rommel moet er juist in stand gehouden worden.
Daarom -en alleen daarom- is de US daar.
We zijn niet nadenkende volgers (hebben we van JP de regent geleerd).
Met een vleugje corruptie/opportunisme (hebben we van Jaap de NATO baan) geleerd.

Denkt Na | 29-10-10 | 09:56

@Denkt Na | 29-10-10 | 09:52

Lees nou eens goed wat ik schrijf lieverd. Ik heb het over "overwinningen" en dan doel ik op dagsuccessen. Dat ze er per saldo uitgesodemieterd zijn weet ik ook heur!

Reinaert | 29-10-10 | 09:55

@jaap1423 | 29-10-10 | 09:50
We spannen ze mooi voor ons karretje. Maar we krijgen ook nog heel wat centen aan contibutiegelden, dus ze mogen ook nog wel hard lopen voor ons.

illuvatar | 29-10-10 | 09:54

oscarweetmeer | 29-10-10 | 09:48
Hoe komt u daarbij? De wapenindustrie is van oudsher een hele integere bedrijfstak. Pacifisten vormen het echte kwaad.

Bakito | 29-10-10 | 09:53

Nederlanders en luchtsteun.
Is het karmisch? (We kregen het niet, we geven het niet?)
Of?
(De volgende tkst is van daanspeak, weet niet of betrouwbaar.)
Pamela Hemelrijk in het Algemeen Dagblad van 17 april: 'Nou, laat ik u dan vertellen dat die luchtsteun is gestaakt op uitdrukkelijk verzoek van Nederland. Het staat allemaal in het `echte' NIOD-rapport, vanaf pag. 2300: terwijl de Dutchbatters vergeefs op ondersteuning wachtten, zaten hun eigen ministers Kok, Voorhoeve en Van Mierlo vanuit de Haagse bunker koortsachtig stad en land af te bellen, om de NAVO te bewegen de close air support (die rond drie uur 's middags was begonnen) te staken. Bij de eerste aanvalsgolf waren nog bommen afgeworpen, bij de tweede al niet meer. Toen kwam in Den Haag het bericht binnen dat de gegijzelde Nederlandse militairen zouden worden gedood als er een derde aanvalsgolf zou komen. "Na enkele minuten overleg tussen de ministers was de conclusie dat de luchtsteun onmiddellijk moest worden gestopt. De bijeenkomst werd onderbroken om Voorhoeve in de gelegenheid te stellen de Unprofor-autoriteiten te bellen. In de woorden van voorlichter Bert Kreemers: 'Na enig overleg, Voorhoeve kalm, Kok stil, kwamen de bewindslieden een werkverdeling overeen: Voorhoeve zou VN-vertegenwoordiger Akashi bellen, Kok - indien nodig - NAVO-admiraal Leighton Smith. Het gezicht van Wim Kok was asgrauw'." (NIOD-rapport, pag. 2302).

Einde van de Domheid | 29-10-10 | 09:53

@ Bolkestein.

Weglopen voor de feiten is anders ook weer wat..... waar rook is, is vuur ! Alleen zal dat brandje altijd ontkent worden.... heeft weinig met aluhoedje te maken, maar meer met gezond verstand.

Betweetert | 29-10-10 | 09:53

@ Reinaert | 29-10-10 | 09:47
US won in Vietnam?
Ik vergeet nooit die beelden van hun evacuatie.
Helikopters die overboord werden gegooid etc.
Iedereen die met de US heulde was daarna in Vietnam het bokje.
Want er waren maar een paar plaatsen gereserveerd voor collaboranten.
We hadden NOOIT ons door JP en JDHS (EN KAMPS!!) in deze oorlogen moeten laten rommelen.

Denkt Na | 29-10-10 | 09:52

Onderbuik | 29-10-10 | 09:31
Dat materieel was er, en is dan ook ingezet voor patrouilles.


Ik vind overigens helemaal niet dat bescheidenheid ons siert. Altijd maar dat Nederlandse klein praten. Vooral niet je kop boven het maaiveld uitsteken want dan ligt hij eraf. Internationaal worden we geroemd wegens ons werk in Afghanistan, daar doen een Australiër die vanuit zijn viewpoint een tic omschrijft, en een overste (niet bepaald een "hoge pief", GS. Wel een hoge officier) niets aan af. Sterker nog, ik walg van iemand die de eeuwige Nederlandse bescheidenheid predikt. Als je iets goed hebt gedaan, mag je daar terecht trots op zijn en dan mag je dat ook verkondigen.
De 24 doden zijn heel erg, elke dode is er één teveel. Maar van tevoren was allang bekend dat er doden zouden gaan vallen. Nederland heeft het wel gepresteerd om aan haar kant verhoudingsgewijs de minste doden te laten vallen van alle NAVO landen die actief meewerken in het veld.
En die Afghaan met een buks op een brommer, was toevallig wel iemand die een guerrilla-oorlog voerde. Iemand die het landschap kent en zich letterlijk onder de mensen bevindt. Dan kan je heel stoer doen met dergelijke uitspraken als overste, of je kan trots zijn op de aanpak en wat er is bereikt met het besef dat een dergelijke oorlog moeilijk is omdat NAVO troepen gebonden zijn aan regels. Dat zou juist hij, als compagniescommandant tijdens Dutchbat III, moeten weten.

Heau even | 29-10-10 | 09:52

@Dr.Bob | 29-10-10 | 09:47

Klopt, de Bushmaster is dan het lapmiddeltje geworden. Maar je geeft zelf ook de beperkingen van dat ding al aan. Past ook al niet bij een "opbouwmissie".

En nou kap ik met technisch geleuter, al dat gelul over specifieke wapensystemen is namelijk helemaal niet relevant, ik lul liever over zin en onzin van dit soort missies.

En over zin en onzin van het paraat houden van een leger in het algemeen ;-)

Reinaert | 29-10-10 | 09:51

oscarweetmeer | 29-10-10 | 09:48
Tja, daar schrikken mensen van als ze dat doorkrijgen en dan gaan ze aluhoedje roepen enzo. Daarom komen we niets verder.

Bos Hout | 29-10-10 | 09:51

@oscarweetmeer: zit dat lekker, zo'n aluhoedje?

Bolkestein | 29-10-10 | 09:50

Leger opdoeken en amerika een bijdrage geven zodat zij in ruil daarvoor het voor ons opknappen. Zou dat niet mooi zijn

jaap1423 | 29-10-10 | 09:50

Tis nu eenmaal moeilijk oorlog voeren als iedere millitair een pennelikker in zijn nek heeft die 24\7 op zijn vingers kijkt.

1%biker | 29-10-10 | 09:49

Het zijn al eeuwen lang dezelfde families die een godsvermogen verdienen aan oorlogen. Gelukkig word het nu duidelijk voor de massa dat zij deze oorlogen doelbewust opzetten (o.a. 9/11) om via hun belang in de wapenindustrie, banken, olieconcerns er financieel beter van te worden en de macht op deze planeet te behouden.

oscarweetmeer | 29-10-10 | 09:48

Lagonda | 29-10-10 | 09:46
Ghehe.

Bakito | 29-10-10 | 09:48

Lagonda

lol @ zelfgebreide trutvrouwen

Worstjes | 29-10-10 | 09:47

@Betweetert | 29-10-10 | 09:43

Vietnam is niet echt een schoolvoorbeeld van een guerillaoorlog natuurlijk, daar werden op een gegeven moment van Amerikaanse kant gewoon botte full-scale tactieken toegepast. Dat was precies ook het onderdeel waarop ze dan wel konden "winnen". Voorzover dien overwinningen enige waarde hadden dan.

De guerillacomponent is ook daar inderdaad altijd aanwezig geweest en niemand heeft er iets aan kunnen doen, dat klopt dan wel weer.

Reinaert | 29-10-10 | 09:47

@ Onderbuik, Reinaert : Nederland heeft Bushmasters aangekocht en daar is geen Nederlanders in omgekomen ondanks vele IED aanslagen op deze voertuigen. Je kan alleen niet maar één voertuig gebruiken. Bovendien is de Bushmaster een log en groot voertuig, biedt het gelimiteerde vuursteun en is het niet ideaal voor het verzamelen van human intel omdat je volledig afgesloten bent van de burgerbevolking.

Dr.Bob | 29-10-10 | 09:47

@Reinaert | 29-10-10 | 09:43
ja maar dan zonder "loop" en met een open dakje, de mijn ligt immers onder het voertuig, scheelt al een hoop doden.

Onderbuik | 29-10-10 | 09:46

Ja, logisch. Nederlandse mannen waren ooit Nederlandse jongetjes. Opgegroeid met Sesamstraat en Annie M.G. Schmidt, onderwezen door een bataljon aan zelfgebreide trutvrouwen, en fysiek op de proef gesteld in keurig aangeharkte speeltuintjes met ISO-gekeurde klimtoestellen, steriele rubber tegels, en een gekke rode Donald Duck-pleisters voor als 't toch mis mocht gaan --- die zijn toch geen match voor uit de rotsen gehouwen geweldenaars, geboren met een Kalashnikov en een patroonband om de luier?

Lagonda | 29-10-10 | 09:46

Ik denk (met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid) dat hij gelijk heeft. Nederland is een voetbalschoen zonder noppen.

grote haas | 29-10-10 | 09:46

@ MiaWallace | 29-10-10 | 09:34
Dat bedoel ik. We leiden geen ferme militairen op, maar watjes, ingesnoerd door allerlei regels waar de tegenstander zich niet aan hoeft te houden. En ingesnoerd door alomtegenwoordige camera's en Wikileak-freaks die huilie-huilie-voer leveren voor politiek correcte fatsoensterroristen. Onze soldaatjes zijn ook constant bang voor het thuisfront, vol met idioten die hen na gedane arbeid voor de rechter kunnen slepen.

Fijnstoffer | 29-10-10 | 09:45

Las paar maanden terug elders ook al dat het NL'se leger in Afghanidinges bekend stond als een "beggers army". Ondeugdelijk materieel en dergelijke.

Chicka | 29-10-10 | 09:45

Betweetert | 29-10-10 | 09:41
Volgens mij wordt de meeste ellende in de wereld veroorzaakt door mannen met teveel testosteron en wapens. Welke gedachte is dat?

Bakito | 29-10-10 | 09:45

Zolang de werkelijke redenen voor deze oorlog in Nederland taboe zijn voor pers en politiek heef het weinig zin om het er over te hebben.
We volgen de VS en UK in drugs- en olie-oorlogen en daar moeten we gewoon mee kappen.

Bos Hout | 29-10-10 | 09:44

Kortom: het NL leger is het zat.
Maar ja, het CDA is het nog lang niet zat.
Andere mensen hun zoons de oorlog insturen is altijd al een rechtse hobby geweest.

Denkt Na | 29-10-10 | 09:44

@Onderbuik | 29-10-10 | 09:40

Zo'n karretje is er wel heur: en.wikipedia.org/wiki/Ratel_IFV

Zou in theorie aardig bestand moeten zijn tegen landmijnen en andere meuk (daar is 'ie namelijk ook voor ontworpen). Alleen jammer genoeg hebben "wij" andere meuk in de bewapening dus daar houdt het al weer op.

Reinaert | 29-10-10 | 09:43

@ Reinaert,

Men heeft weinig geleerd van Vietnam. Een guerilla oorlog kan je moeilijk winnen, want de vijand is niet zichtbaar genoeg.

Betweetert | 29-10-10 | 09:43

Ik heb nieuws voor alle 'ik geloof wat de overheid zegt/belooft' geenstijlers.
Maxime zit aan het stuur.
Dus niet NL, maar de US bepaalt het AF beleid van NL.
En Maxime zal het realiseren op precies dezelfde manier als die het kabinet om deze reden heeft gerealiseerd.
Kortom: AF here we come.
CDA heeft een agenda boys: JSF, Afghanistan, NATO en EU.
NL komt in de CDA agenda al sinds 2002 (JP) niet meer voor: get used to it.

Denkt Na | 29-10-10 | 09:42

@woefdrammer | 29-10-10 | 09:34
Niet in de herfst.

illuvatar | 29-10-10 | 09:42

@ Zedenmeester.

Het probleem is dat ZONDER leger andere landen MET een leger, je zomaar kunnen overrompelen. Doe jij de deur van je woning ook niet op slot? Beetje een link(s)e gedachet... en niet goed doordacht.

Betweetert | 29-10-10 | 09:41

Wat gek dat wij helemaakl niet zo goed zijn door dat linschmenschendraaikonten politiek geneuzel, ze werken voor de ISAF, horen daar welke orders ze krijgen en dan de Nederlandsche Linkschmenschen politiek die even opbeld met andere orders, want zij moeten zich er ook nog even in mongen! Hoeveel commandanten heb je dan? Die linkse l*l van Den Uyl zegt al dat elke vijandelijke dode een tragedie is voor ons land en alle linksch politieke nakomelingen apen dat gewoon na....

Mr.C3121 | 29-10-10 | 09:41

@repulse | 29-10-10 | 09:36

Ach, moskeeën bouwen in een land waar moskeeën thuishoren vind ik nog niet zo'n ramp heur, daar maak je wel vriendjes mee, even afgezien van het feit of dat wel zulke leuke vriendjes zijn natuurlijk.

Het grootste probleem van een oorlog als die in Afghanistan (en Irak, etcetera) is dat het geen daadwerkelijke oorlog is maar een opgeleukte vorm van crowd control. De vijand is onzichtbaar en nauwelijks gedefinieerd en de loslopende inboorlingen zijn niet van de vijand te onderscheiden. Daarmee is het gewoon verdomd slecht pruimen eten dusch.

Reinaert | 29-10-10 | 09:40

@Reinaert | 29-10-10 | 09:35
ja dat zal het dan wel zijn, al denk ik dat het toch niet zo moeilijk moet zijn om een "karretje" te ontwikkelen dat bestand is tegen bermbommen is bestand. Ik denk dat er veel mensen zijn gedood door bermbommen in Afghanistan en in andere landen.
Maar goed we zijn er gelukkig bijna weg inderdaad.

Onderbuik | 29-10-10 | 09:40

zedenmeester | 29-10-10 | 09:37

Een soldatenkaste is heel normaal in het dierenrijk, als je niet opgepeuzeld wil worden.
Wat is je punt?

Worstjes | 29-10-10 | 09:40

zedenmeester | 29-10-10 | 09:37
Nee. Een leger is het dieptepunt van beschaving.

Bakito | 29-10-10 | 09:39

Hoe was het ook alweer; o ja, maak het leger leger.

Een zelfingenomen gevaarlijke gek die vertelt dat andere gevaarlijke gekken in feite incapabele gevaarlijke gekken zijn - what's new... Of wilde iemand beweren dat je normaal bent als je je geld wilt verdienen met 'bechermen door te doden of gedood te worden'?

zedenmeester | 29-10-10 | 09:37

Mja, maar wat doet dat af aan de waardering voor de troepen?

Carpa | 29-10-10 | 09:37

@ Betweetert : dat hele verhaal blijkt dan ook onzin te zijn. Die kerel wil een boek verkopen. Een fatsoenlijke operator gaat ook geen boek schrijven over z'n ervaringen alsof het zo'n speciale meneer is.

Dr.Bob | 29-10-10 | 09:37

MiaWallace | 29-10-10 | 09:34
Neuh, meer van: Als je ons bezet krijg je dát daar er ook bij.

Superior Bastard | 29-10-10 | 09:36

Het enige wat hij doet is haarfijn het grote probleem aangeven. Als je tegen een vijand vecht, die het leven van zichzelf en van burgers op een andere waarde inschat, heb je gewoon een probleem.
Hun vechten niet vanuit een misplaatst rechtvaardigheids gevoel, maar vanuit de wil van allah, ze kunnen daarom ook niet verliezen of ze jagen alle ongelovigen honden hun land uit of ze sterven en mogen naar allah die 72 sletjes voor hun heeft klaar staan. Lijkt me duidelijk dat dat een win-win situatie voor ze is.
.
Het enige wat je kan doen is dus voor hun kiezen welke win situatie ze mogen hebben. Maak er 1 groot slachtveld van en bekommer je niet om "burgers" en stel de grondstoffen en pijpleidingen veilig waar je voor bent gekomen of trek iedereen terug.
.
Oh trouwens moskeeën bouwen heeft over het algemeen niet echt een positief effect op het concept van vrede...

repulse | 29-10-10 | 09:36

@Sliptong | 29-10-10 | 09:24
Ctrl-Alt-Delete betekent een frisse herstart. Beter is Ctrl-A Delete.

Fijnstoffer | 29-10-10 | 09:36

@Onderbuik | 29-10-10 | 09:31

En dat "iets er tussenin" hebben we dus gewoon niet in huis. Lullig maar waar.

Dit soort oorlogvoering die eigenlijk geen oorlogvoering is past gewoon niet in het tactisch concept van welk leger dan ook, simpelweg omdat je niet alle beschikbare wapensystemen kunt inzetten.

Reinaert | 29-10-10 | 09:35

Superior Bastard | 29-10-10 | 09:33
Okee, wij geven het op, maar dan moeten jullie Limburg ook nemen, zoiets? That will work.

MiaWallace | 29-10-10 | 09:34

Nederland stelt in de wereld geen moer voor, hoe onze volksverlakkers in het kabinet ook zo hun best doen om ons anders te doen geloven. Superioriteitsgevoel dat kant noch wal raakt.

Bakito | 29-10-10 | 09:34

wel een goede naam om in het leger te zitten....... Groen.

woefdrammer | 29-10-10 | 09:34

Fijnstoffer | 29-10-10 | 09:31
Er staat mij iets van bij dat 90% van de soldaten eigenlijk ook niet eens gericht schiet...

MiaWallace | 29-10-10 | 09:34

Reinaert | 29-10-10 | 09:30
Ik denk niet dat we dat zelfs nog kunnen. Als er ooit een vreemde mogendheid de euvele moed heeft om ons land binnen te vallen is dreigen met Limburg nog de enige optie imo.

Superior Bastard | 29-10-10 | 09:33

Zelf zou ik als piloot zijnde mijn eigen verantwoordelijkheid genomen hebben. Waneer coalitietroepen zwaar onder vuur liggen, dan moet je niet wachten op toestemming van je Squadronleader, maar te hulp schieten en later eventueel verantwoording afleggen als ze vinden dat je niet goed gehandeld hebt. Een piloot (vaak kapitein of luitenant) kent de rules of engagement goed genoeg. Als die minimum vlieghoogte werkelijk was ingesteld, dan treft de piloot in deze geen blaam. Orders zijn orders. Maar zelf zou ik daar op dat moment lak aan hebben gehad. Helpen is helpen. Een Apache kan best een stootje hebben en ik vind wel weer een baan als ik eruit geknikkerd wordt omdat ik een regelt ovetreden heb. Ik denk echter dat ik er een koninklijkeonderscheiding mee zou verdienen, amar dat terzijde. Snel en kordaat handelen kenmerkt een goede soldaat. Wanneer ik dat stukje lees dan begrijp ik niet goed waar die twijfel vandaan kwam, of het moet erg subjectief geweest zijn of zelfs in een toaal verkeerde context geplaatst.

Betweetert | 29-10-10 | 09:33

Ik denk (met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid) dat hij gelijk heeft. Nederland is een voetbalschoen zonder noppen.

grote haas | 29-10-10 | 09:33

Onderbuik | 29-10-10 | 09:31
Uggs?

MiaWallace | 29-10-10 | 09:33

Worstjes | 29-10-10 | 09:29
Ik denk niet dat je zo'n gestoorde vijand kunt vernietigen. Is het niet beter om je te richten op Nederland zelf? Het is toch ook niet het ministerie van Agressie?

MiaWallace | 29-10-10 | 09:32

Redelijkheid verwachten van iemand met omgangsregels van het niveau van een kleuter is per definitie hopeloos. Die geef je als het echt niet meer lukt om ze op de trap te zetten een ferme tik op de reet of je termineert ze. Als je dat niet laat zien, krijg je ook geen nette kleuter.

Frederik Vijf | 29-10-10 | 09:31

Tegen een gemotiveerde extremistische bende als de Taliban helpt maar één middel: een meedogenloze en totale uitroeiingsoorlog door militairen met een killers-mentaliteit, en het snoeihard aanpakken en isoleren van alle schurkenstaten die deze bende helpen of huisvesten. Wie daartoe niet bereid of in staat is, en deze vrijbrief niet wil geven aan zijn militairen, kan beter thuisblijven en de eigen grenzen bewaken.

Fijnstoffer | 29-10-10 | 09:31

@Reinaert | 29-10-10 | 09:23
een tank is weer het andere uiterste, meer iets er tussenin: met in ieder geval stevige bepantsering.

Onderbuik | 29-10-10 | 09:31

@Superior Bastard | 29-10-10 | 09:28

We kunnen nog wel een oorlog voeren heur, ondanks alle bezuinigingen. Mits:

(1) die oorlog niet langer duurt dan 72 uur (en niet in het weekend valt)
(2) de tegenstander een totale sterkte van maximaal 2.500 man heeft
(3) de tegenstander Napoleontische tactieken hanteert, dus in carré enzeau

Reinaert | 29-10-10 | 09:30

de horlogeman heeft gelijk, Jan kaas is, ondanks het mooie speelgoed, niet opgewassen tegen middeleeuwerts. Je moet bereid zijn de talibanpummels te vernietigen, anders is het zinloos.

Worstjes | 29-10-10 | 09:29

Ik had die indruk ook al. Blijkt nu bevestigd te worden.
Wij Hollanders kunnen geen oorlog voeren, we zijn kapotgepolderd.

Superior Bastard | 29-10-10 | 09:28

@MiaWallace | 29-10-10 | 09:23

Ik heb net een nieuwe joh. Een derdehansje. Ja, hansje. Ik zag die lettertjes al op het etiket namelijk: "H.A.F.M.O." - en over de datum ook nog eens. Daar mot ik die Ab Klink ook nog eens over spreken trouwens. Maar dat terzijde en offtopic.

Back to the front!

Reinaert | 29-10-10 | 09:27

Sliptong | 29-10-10 | 09:24
Dat is ook weer zo. Beetje achteraf zuur gaan lopen doen. Hopen dat ze wat geleerd hebben en volgende keer niet meer als een ezel achter de big boys aanlopen.

MiaWallace | 29-10-10 | 09:26

Wanneer houdt dat geleuter over Srebrenica eens op? Natuurlijk was de rol van het Nederlandse leger daar weinig verheffend, maar ook daar was men slechts een radertje in het geheel. Net zoals de populatie van zielige moslims daar voor een belangrijk deel bestond uit nietsontziende (vaak arabische) killers die overdag de zachte handjes van de hulporganisaties voelden en 's nachts gingen jagen op de ongelovige tegenstanders (= iedereen in de rest van de wereld).

Realo | 29-10-10 | 09:25

Voor zover ik weet vallen de meeste doden door bermbommen.

Een oorlog tegen een onzichtbare vijand, namelijk een vijand die zich tussen burgers verschuilt, win je simpelweg niet. Je kunt democratie niet dwingen. We hadden er daarom nooit naartoe moeten gaan.

De Taliban, laffe honden zijn het. Iemand die ze vergelijkt met onze vrijheidsstrijders (1940:1945) verdient een nekschot. Deze mensen zijn namelijk niet uit op vrijheid, maar onderdrukking van hun eigen mensen getuige alle blauwe sluiers in Afghanistan. Heel erg triest.

Ben Zine | 29-10-10 | 09:25

@ inquisitor | 29-10-10 | 09:05

ironie en/of cynisme is aan jou werkelijk 100% verspild?

captainobvious | 29-10-10 | 09:25

Laf en een klap in het gezicht van onze jongens en meiden die een nutteloze oorlog uitvechten. Kan iemand die knoppendraaier even wegjorissen. CTRL-ALT-DELETE.

Sliptong | 29-10-10 | 09:24

@Onderbuik | 29-10-10 | 09:22

Dan had je het al helemaal niet meer kunnen verkopen als "opbouwmissie".

In een Leopard met gesloten torenluik rondknorren komt namelijk niet vriendelijk over op de lokale inboorlingen heur. Zo'n ding intimideert nogal.

Reinaert | 29-10-10 | 09:23

@MiaWallace | 29-10-10 | 09:19
Ik zie het verband niet tussen levercirrose en onze zandhazen in Afganistan. Hoewel....... woestijn, hitte, dorst.

illuvatar | 29-10-10 | 09:23

Reinaert | 29-10-10 | 09:20
Neem een nieuwe lever, je kunt ze tegenwoordig via Hyves bestellen. Misschien kun je die van Dré junior krijgen, of zal die erfelijk belast zijn?

MiaWallace | 29-10-10 | 09:23

Als hij met Jan Kaas de Mariniers bedoelt is het gewoon een zure pleun.

Fubar88 | 29-10-10 | 09:22

Ik hoop wel dat het in Florida mooi weer is. Anders kan die meneer proberen of Defensie op Hawaii nog een baantje met gevarengeld en een parasol voor hem heeft.

Mantisomantis | 29-10-10 | 09:22

@knight03 | 29-10-10 | 09:21

En dan? Veroordelen omdat 'ie de (onwelgevallige) waarheid zegt? Beetje krom hè...

Reinaert | 29-10-10 | 09:22

Wat ik niet snap is waarom de nederlanders niet gingen patrouilleren in voertuigen die bestand waren tegen bermbommen, dus met een dikkere bodem meer bepantsering. Die zullen wel duurder zijn en meer brandstof verbruiken maar ja dan heb je ook wat.

Onderbuik | 29-10-10 | 09:22

Voor de krijgsraad met zo'n landverrader............................

knight03 | 29-10-10 | 09:21

@kapotte_stofzuiger | 29-10-10 | 09:18
@MiaWallace | 29-10-10 | 09:19:

Nee. De hele week al grieperig en mijn levercirrose speelt ook weer op. Dat zuigt!

Reinaert | 29-10-10 | 09:20

Reinaert | 29-10-10 | 09:17
*maandverbandje aan Reinaert geven doet*

MiaWallace | 29-10-10 | 09:19

@Reinaert | 29-10-10 | 09:17
Niet geneukt vannacht? Verdrietig vanwege Harry? Nespresso kapot?

kapotte_stofzuiger | 29-10-10 | 09:18

@Steefzor | 29-10-10 | 09:16

Kun jij denken dan? Mooi, kom dan meteen maar met de onderbouwing....

Reinaert | 29-10-10 | 09:17

Eindelijk iemand die zegt wat ik al jaren denk.

Steefzor | 29-10-10 | 09:16

Reinaert | 29-10-10 | 09:13
Me too. *zwaai geven aan oldsk00l koffiezetapparaat doet* Ook een bakje voor Illuvatar met zijn mooie spreuken op de vroege ochtenT!

MiaWallace | 29-10-10 | 09:14

"Ondanks alle onze hi-tech drones, nachtkijkers & voertuigen veroorzaakt door een vijand uit de middeleeuwen."
Goeie zin Brusselmans! Doe nog even nalezen.

Ik begrijp dus dat we in de pan gehakt worden door de Hakbars. En dat we snel weg moeten of eigenlijk thuis moesten blijven

SpongeRob | 29-10-10 | 09:14

Dit geldt voor alle NAVO landen. Typisch GeenStijl om er een negatieve draai aan te geven. Probleem is dat de taliban lak heeft aan alle regels en en Westerse troepen zich aan allerlei regels moeten houden die het lastig maken de taliban echt uit te schakelen.

De relatie tussen onzin die een Aussie in z'n boek schrijft (Andy McNab wanabe) en wat de overste zegt ontgaat me ook volledig.

Dr.Bob | 29-10-10 | 09:14

@MiaWallace | 29-10-10 | 09:11

Op grond van een paar vage berichten word ik nog niet echt bedroefd heur. Eerst maar eens op wat meer feiten wachten en dan zien we wel verder. Positief blijven!

En overigens: ik ben niet streng, ik ben rechtvaardig. En ik mot koffie!

Reinaert | 29-10-10 | 09:13

@MiaWallace | 29-10-10 | 09:11
Only the good die young, all the evil seems to live forever.

illuvatar | 29-10-10 | 09:12

Zo is het : propaganda. Gesubsidieerde televisie. En mensen nemen het als zoete koek aan.

BroederHarry | 29-10-10 | 09:11

Reinaert | 29-10-10 | 09:10
Wat bent u streng vanmorgen. Ook bedroefd om Mulisch?

MiaWallace | 29-10-10 | 09:11

@MiaWallace | 29-10-10 | 09:09
Zodat we dapper in de grote optocht als muis tegen de olifanten kunnen zeggen: "wat een stof maken we hè?"

illuvatar | 29-10-10 | 09:11

@Marcus Porcius Cato | 29-10-10 | 09:09

Leuk geciteerd ;-)

Reinaert | 29-10-10 | 09:10

kapotte_stofzuiger | 29-10-10 | 09:09
*pil neemt op de vroege morgen*

Heb zo'n koppijn

Nacho_Vidal | 29-10-10 | 09:10

@MiaWallace | 29-10-10 | 09:09

Kappen met dat roeptoeteren dan, effectief gesproken zijn we er al weg, toch?

Môgge overigens.

Reinaert | 29-10-10 | 09:10

Hey Brusselmans !! Don't shoot the pianoplayer !!

Marcus Porcius Cato | 29-10-10 | 09:09

@Nacho_Vidal | 29-10-10 | 09:06
*Trots op Nederland is*

kapotte_stofzuiger | 29-10-10 | 09:09

Mogge allen.
Mia roeptoetert het al jaren, wtf doen we daar.

MiaWallace | 29-10-10 | 09:09

Dus in hun eigen zandbak rijden de pipamusselmannen ook al op brommers. Onze Leopards en Apaches konden het fijnstof niet aan, maar brommers hebben dat probleem blijkbaar niet. Infanterie op brommers gaat het helemaal worden in de toekomst, vraag maar aan Gouda, Rotterdam, Amsterdam....... etc etc, daar worden dagelijks als hit-and-run aanvallen door de vijand ongestraft en succesvol uitgevoerd.
*investeringsvoorstel voor landmachtbrommers richting defensie doet*

illuvatar | 29-10-10 | 09:08

Dan kun je nog zo goed en hightech bewapend zijn, als je als buitenstaander moet vechten tegen gemotiveerde mensen die weten waarvoor ze strijden dan sta je al op achterstand.
Tel daarbij op, dat iedere misstap en burgerdode van jou breed wordt uitgemeten in de wereldpers en dat jouw tegenstander daar geen last van heeft.

uninvited guest | 29-10-10 | 09:08

Reinaert | 29-10-10 | 09:07
Dat is ook zo

Nacho_Vidal | 29-10-10 | 09:08

@Nacho_Vidal | 29-10-10 | 09:06

En één van de grootste exporteurs van ontwikkelingsgelden niet te vergeten!

Reinaert | 29-10-10 | 09:07

Ergens heeft die wel gelijk 24 overleden militairen klopt eigenlijk wel en nogmaals voor de gestorven soldaten rust in vrede en sterkte voor nabestaande :-(

stoneytony | 29-10-10 | 09:07

Als compagniescommandant van Dutchbatt III tijdens de val van Srebrenica moet je voor de rest van je leven je bek houden....

Locutar | 29-10-10 | 09:07

kapotte_stofzuiger | 29-10-10 | 09:03
Nederland is de grootste exporteur van XTC

Nacho_Vidal | 29-10-10 | 09:06

@kapotte_stofzuiger | 29-10-10 | 09:03

Haha, maar wij hebben Mohammed Faizel Ali bin Mohammed Racheed bin Mohammed Karamullah bin Mohammed Enait! En daar kunnen ze in het buitenland een puntmutsje aan zuigen!

Reinaert | 29-10-10 | 09:05

Mwoah, recht van spreken als dutchbatter na de val van Srebrenica ? Valt wel mee hoor. Zo heldhaftig waren we daar niet.

inquisitor | 29-10-10 | 09:05

Dan vraag je je af waar Nederland nog wel goed in is.
Niet meer de grootste haven, niet de hoogste levensverwachting, niet de meest rechts-liberale (*kuch*) regering, niet de hoogst opgeleide bevolking, niet de meeste Nobelprijzen, niet.... etc.

kapotte_stofzuiger | 29-10-10 | 09:03

Des te meer reden om daar weg gegaan te zijn.

Nietvoordekat | 29-10-10 | 09:03

Gelukkig horen wij bij de goeien.

Nee dus! | 29-10-10 | 09:02

leiden=lijden mijnheer B.

illuvatar | 29-10-10 | 09:02

Een overste voor topmilitair uitmaken vind ik dan ook weer een beetje te zout heur.

Remember Karremans en je kent ongeveer het niveau van deze luyden. Nu is dit er wel ééntje met gouden zon (als de pica klopt) en dus een beetje meer opleiding maar toch.

Reinaert | 29-10-10 | 09:02

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl