achtergrond

Geenstijl

Verbaljam is gek geworden

Zo zou Joseph het niet gewild hebbenArnoud de Jong, beter bekend als Verbal Jam, heeft vandaag aangekondigd een 'strafaanklacht' tegen GeenStijl in te gaan dienen. Meneer wil namelijk geen 'Joseph Goebbels van de 21-ste eeuw' worden genoemd. Waarvan akte. Daarnaast wil Verbal Jam dat wij het verhaal over hem weghalen en een rectificatie plaatsen waarin wij afstand nemen van de gebruikte terminologie en onjuistheden rechtzetten. "Kortom, ik laat u de ruimte om op een redelijke en sportieve manier onder een strafklacht uit te komen. Het spreekt vanzelf dat u zich van verdere denigrerende of snerende opmerkingen jegens mijn persoon of website dient te onthouden en dat deze rectificatie eenzelfde prominente plaats op uw weblog krijgt als het oorspronkelijke artikel." Wanneer wij geen gehoor geven aan zijn ultimatum - dat op maandagmorgen 09.00 uur afloopt - dan stapt hij naar de politie, district 6 van het korps Amsterdam-Amstelland. Kortom daar gaan we weer: de pliesie!


Wij hebben dus besloten het ultimatum niet af te wachten en onmiddellijk te reageren op de per e-mail binnengekomen sommatie. Want Verbal Jam (hierna VJ genoemd) moet niet denken dat alleen hij weet hoe het spelletje wordt gespeeld. Al is het wel typerend voor de mens VJ, die overtuigd is van zijn morele superioriteit. Een soort übermensch-gedachte: hij is goed, de rest is fout. VJ deelt rake klappen uit, die te scharen zijn onder laster, maar zelf een verbale dreun krijgen is hem een brug te ver. Als een ware 'Goebbels' (Let op VJ: satire!) probeert hij websites te sluiten en mensen met afwijkende meningen de mond te snoeren. Voor alle duidelijkheid: GeenStijl neemt stelling tegen rechts-extremistische denkbeelden, fascisten en holocaustontkenners. We zijn stijlloos en soms keihard, maar ons hart zit op de juiste plek.

Ronduit stuitend vinden wij het dan ook dat VJ volgens eigen zeggen inmiddels al informatie heeft ingewonnen bij de 'hulpofficier van Justitie van district 6 Regio Amsterdam-Amstelland' en deze toch al overwerkte overheidsdienaar heeft lastig gevallen met zijn relaas. Een verhaal heeft immers altijd twee kanten en niet alleen die van VJ. Voor het geval diezelfde agent nu meeleest, hierbij nog eens even alle feiten:

Dat nu juist VJ meent aangifte te moeten doen omdat hij beledigd is doordat wij hem 'Goebbels' noemden, is vreemd. In een afsluitende quote over GeenStijl beledigt hij ons in het Duits voor de zoveelste keer. Zo stelt hij ons en onze bezoekers gelijk aan het Stormfront. En dan bedoelen we niet de hedendaagse Amerikaanse website, maar de originele Duitse Stormfronters, die dood en verderf zaaiden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een misselijkmakende vergelijking, die vele malen verder gaat dan de satirisch bedoelde opmerking die wij over VJ maakten: "Die Fahne hoch, die Reihen fest geslossen". Voor de mensen zonder enig historisch besef, en dat zijn wij volgens VJ allemaal: 'die Fahne hoch' is een lied van Horst Wessel, een beruchte schrijver van vele nazi-meestampers. In het lied worden de verrichtingen van het Stormfront verheerlijkt. Kortom: VJ voelt zich beledigd, omdat we hem 'de Goebbels van de 21e' eeuw hebben genoemd, maar neemt zelf wel de vrijheid om GeenStijl en haar bezoekers te beschuldigen van Stormfrontpraktijken? Opmerkelijk. Iemand die zegt zo begaan te zijn met de joodse situatie zou beter moeten weten.

VJ vindt WWII-verwijzingen dus niet zo erg, zolang alleen hij het maar doet, want deze zelfverklaarde god der loggers is goed thuis in de Duitse taal en heeft immers het beste voor met joden! Zolang je dat maar vaak genoeg blijft herhalen, is het natuurlijk geen probleem om zelf expliciet te verwijzen naar de jodenvervolging: in het stuk getiteld 'Het vierde rijk' vergelijkt hij Amerikanen met de nazi's. Iets waarvoor hij in de VS niet bestraft kan worden, maar in Nederland wel. Natuurlijk is het stuk weer doorspekt met sappige links-populistische quote's. Aardig detail is overigens dat hij bij diezelfde column terecht wordt gewezen door een joodse reageerder. Alweer een treffend voorbeeld van het meten met twee maten. Wie trouwens zijn site afspeurt naar populaire nazi-termen vindt nog vele andere voorbeelden van het meten met twee maten.

Daarnaast stelt VJ in zijn sommatie aan GeenStijl dat hij zich geschaad voelt in zijn 'journalistieke reputatie en belangen'. Niet vanwege de Goebbels-verwijzing, maar vanwege het negatieve artikel dat op GeenStijl verscheen. Dit terwijl meneer hier zelf ook niet vies van is. Was het niet VJ die Retecool destijds uitmaakte uitmaakte voor raspedofiel? Meten met twee maten, zo dunkt ons. Of zoals de rechter zal zeggen: "Wie met pek omgaat, wordt er zelf mee besmeurd."

Enige vorm van zelfspot is VJ vreemd. Let wel, dat is niet alleen onze opinie, maar een breed gedragen mening over de manier waarop VJ opereert. Dat mensen af en toe een loopje met hem nemen, ziet hij niet. Je kunt hem veel verwijten, maar niet dat hij gevoel voor humor heeft. Zo bedelde hij onlangs om een link naar zijn site op GeenStijl. Wanneer we hem dan vervolgens linken, wil hij ons aanklagen vanwege het feit dat we "in uiterst vijandige termen" oproepen "tot het massaal bezoeken van de website Verbaljam.nl, daarmee impliciet oproepend tot het zogeheten volspammen van het reactieforum." Wat een hypocriet! Hij vroeg er namelijk zelf om in de comments van Sargasso: "...als je nou lef hebt, dan roei je gewoon eens tegen de populistische stroom in en zet je gewoon eens VerbalJam een tijdje in je linklijstje op GeenStijl. Niet om mij de nodige hits te bezorgen, maar om te laten zien dat je serieus kennis neemt van de opinies om mijn site...dat je gewoon durft te erkennen dat ik niet zomaar wat roep zoals de meesten, maar mijn opinies zo zorgvuldig mogelijk onderbouw. Zou waarschijnlijk een heel goede bijdrage zijn aan het imago van GeenStijl ;-)"

Dat hij vervolgens gaat zeuren dat we op onze kenmerkende manier aandacht aan hem besteden en hem in ons linklijstje zetten, is natuurlijk erg flauw. Met deze actie onderstreept VJ nog maar eens de spreekwoordelijke 'Goebbels van de 21e eeuw' te zijn. GeenStijl is een van de grotere weblogs van Nederland. Dagelijks staan we bloot aan - terechte en onterechte - kritiek. Hoge bomen vangen nu immers veel wind. Maar GeenStijl is geen rechts-extremistisch platform. Daarmee doe je ons en het grootste deel van onze lezers ernstig tekort. GeenStijl is voor veel mensen de dagelijkse knipoog. Deze knipoog wordt echter niet door VJ gewaardeerd. Het is zijn waarheid of de politie. Wij wensen de digitale recherche van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) veel wijsheid toe in het nemen van een besluit. En Verbal Jam: wij kiezen dus voor optie B, de pliesie!

PS: VJ, als je zo graag wilt weten wie wij zijn, is het misschien een goed idee om het gewoon eens te vragen.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.