Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Leve de Michelinsterren!

grotevar.jpgOverheden verwelken, regeringen vergaan. U vertrouwt niemand meer, autoriteit is stuk. Geen instituut dat nog enig gezag weet uit te stralen. Zelfs ministers en kamerleden zijn voor ons niet meer dan het zoveelste LOLtopic. Maar toch. Vandaag zijn de nieuwe Michelinsterren bekend gemaakt (pdf). En wij vertrouwen bijna blind op deze oldskool organisatie van voedselneurotische Fransen. Waarom? Nou gewoon omdat die Fransen klootzakken zijn als het om eten gaat. Het blijkt voor 99,9 procent van de restaurants na 30.000 jaar restaurantwezen nog steeds een logistieke nachtmerrie te zijn om een normaal bord vreten met een bepaalde temperatuur binnen 40 minuten op een locatie in een straal van 5 meter van de keuken te brengen. Lukt dat wel, dan smaakt het in 90 procent van de gevallen naar poep en anders is er wel weer iets mis met de drank. Die Michelinsterren garanderen in ieder geval dat de vreettent hier wél in slaagt en dat is goed. Maar trek je niets van ons aan, doe het maar af als hoogdravend gelul. Gewoon lekker naar die pizzeria annex shoarma annex grieks restaurant blijven gaan. Blij worden van aanknielende obers, analoogkaas, studenten met rouwrandjes en ludieke humor met kutwijn.

Reaguursels

Inloggen

Het valt me toch op dat velen hier afgeven op de hoeveelheid die niet in orde zou zijn in het duurdere segment. Ik vraag me af wat dan je verwachtingen zijn. Ga je voor het proeven van nieuwe smaken of je volvreten? Dat laatste kan je nl. thuis ook en voor weinig geld. Als je eens wat luxer eet dan lijkt zo'n bord eten klein, maar vergeet niet dat je meerdere gangen krijgt.

Alles bij elkaar heb ik liever 4-6 kleine dingen dan een bord friet met een stuk biefstuk + patat. Dat eet ik net zo lief thuis. De prijs is vaak hoog, maar ik vind dat je bij eetcafés (zoals de beruchte Beren) ook veel kwijt bent. Zo 22+ euro voor een entrecote en dan heb je nog niets bijzonders. Sterrenrestaurants zitten ook boven mijn budget, maar je kan voor 40 euro echt wel 4 heerlijke gangen krijgen in een restaurant wat onder het michelin gebeuren.

KapiteinClaus | 24-11-09 | 19:07

Marcus Porcius Cato | 24-11-09 | 09:13
De spandershoeve in Hilversum doet het altijd wel aardig voor een Indo'tje. Had een ster en nu een aanbeveling.

Wel redelijk ruk dat de enige Utrechtse tent in de ganse lijst bejaardencentrum Karel V is. Sjezus, hoelang blijft Utrecht nog achtergebleven gebied?

Jeen | 24-11-09 | 18:54

De meeste van de sterren restaurants zijn over het paard getild. Te stijf, te opgeblazen, teveel gepruts met eten. Uitzondering is de Librije: lekker eten en gezellig, ontspannen sfeertje! Moet maar weer eens reserveren. *plant etentje in voor 2011*

mail cheauvinist pic | 24-11-09 | 16:42

Helemaal met DenEkster en Dr. A.R. v/d Chasse eens. Die calvinistische kudthollanders willen altijd voor een dubbetlje op de eerste rang zitten. Ook waar het om voedsel gaat. Heel erg jammer, want hoewel de eetcultuur zich in +31 goed aan het ontwikkelen is (Librije, Oud Sluis, Ivy - feli met de ster!), hebben we hier nog een enorme weg te gaan. 'Uit eten' betekent hier meestal naar een Griek, all-you-can-eat-Wok of - nog erger - een Beren Eetcafé gaan. Voor vijftien euro krijg je dan een bord, sorry plank, met ranzige voorgekookte varkensribben, verdronken in iets dat op saus moet lijken. En vol dat het er zit. Onbegrijpelijk. Dat soort restaurants hebben geen chef in dienst. Er werken mensen die dingen opwarmen. Niks meer.
Wat de kritiek op de Fransen betreft. Ik ben over het algemeen ook niet zo gesteld op die arrogante kaas- en knoflookvreters, maar er valt gewoonweg niet te ontkennen dat ze culinaire gastronomie beter begrijpen dan wie dan ook. Gordon Ramsay zei daar laatst wat moois over. In Frankrijk is de goede keuken niet beperkt tot Parijs. Je kunt vrijwel elke regio in dat land herkennen aan een typisch - en fantastisch - gerecht dat er vandaan komt. Hetzelfde geldt voor hun wijnen. In Nederland kun je langs de snelweg enkel ranzige schnitzels met appelmoes eten voor veel te veel geld. In Frankrijk heb je wegrestaurants die verse Foie Gras, kreeft en hazenrug serveren.
Tuurlijk. Wij hebben chefs als Rive, Boer en Herman. Engeland heeft Blumenthal en Waering. Spanje heeft Adria, Aduriz en Arzak. Maar Frankrijk... het aantal topchefs is daar niet te tellen. Wie van goed eten houdt, houdt van Frankrijk. Zo simpel is het.

De Vrolijke Kaafir© | 24-11-09 | 16:02

Wel potdulleme!
Lekker de Bibendum-sterren uitreiken vlak voor de schapenlevers op zijn best worden uitgebeend!

Pure discriminazie!

En de suikerbeesten zijn ook niet meegenomen in de gids.

Granaatappel | 24-11-09 | 15:27

I'm with Dr. A. R. v/d Chasse...
Jan Modaal doet niet moeilijk om de Poolse Stucadoor €60,- per uur in zijn hand te drukken voor vakwerk, maar als de Chef 6 uur heeft staan zwoegen in een keuken bij 50gr op een heerlijke, eerlijke reerug, dit vervolgens door competent en attent personeel wordt geserveerd met een heerlijk bijpassend glas wijn, dan mag het allemaal niet te veel kosten... Flikker toch op, ga lekker voorverpakte boerenkool met worst van de Aldi eten... stelletje proletariërs...

DenEkster | 24-11-09 | 14:20

Tiocfaidh ár lá | 24-11-09 | 13:18
Ook daar sluit ik me bij aan. Het lijkt er inderdaad op dat alles wat afwijkt van de gebaande en veilige paden leidt tot hoon en afkeuring bij een majeur deel van de reaguurders. Lekker schelden vanuit vinex hutjes vanachter Dell pc'tjes en met een mok senseo bagger in de hand. Wat een lutsers.

de directeur | 24-11-09 | 14:09

-weggejorist-

Tiocfaidh ár lá | 24-11-09 | 13:18

Dr. A. R. v/d Chasse | 24-11-09 | 12:56
Helemaal juist Dr.

de directeur | 24-11-09 | 13:01

Uitleg sterretjes:
Eén ster:
Een uitstekende keuken in zijn categorie
Twee sterren:
Een verfijnde keuken die een omweg waard is
Drie Sterren:
Een uitzonderlijke keuken die een reis waard is

En je krijgt inderdaad waar voor je geld.
Dat alle Nederlanders nou het liefst voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.
En altijd de grootste, en goedkoopste portie spare-ribs moet eten.

Het eten bij dat soort restaurants is een belevenis.
volvreten doe je maar bij de patatboer.

Dr. A. R. v/d Chasse | 24-11-09 | 12:56

HC | 24-11-09 | 12:04
Heer of mevrouw HC. U kunt neem ik aan beamen dat er sprake is van een duidelijke overlapping tussen beide gidsen. Wat "top" is in de Michelin Gids is ook "top" in de Lekker 500 maar omdat deze laatste niet van Franse origine is er in uw beleving plots sprake van beter/lekkerder?

de directeur | 24-11-09 | 12:38

HOPSA heeft een dikke vette punt. Het is nergens voor nodig om ons door de Frandsen te laten wijsmaken wat lekkert is. Daar hebben we nota bene het blad LEKKER 500 voor. Als je in Frankrijk behoorlijk wil eten ben je een vermogen kwijt. In Italie en Spanje eet je beter. Wie koopt er ooit die Michelin-gids? En wie eet er nu elke dag reaguurdersvoer? (stamppot)
www.lekker.nl/ ligt gewoon bij de super.

HC | 24-11-09 | 12:04

Merlot | 24-11-09 | 11:51 Zal je wel vaak uitgenodigd worden, zo'n straf is het nou ook weer niet.

Uberheertje | 24-11-09 | 11:57

Ik kan die pretentieuze voedseltorentjes en schuimsausjes gewoon niet meer zien.

Merlot | 24-11-09 | 11:51

Achterdocht | 24-11-09 | 11:43 Zeker leuk om af en toe te doen, maar ik ben niet echt een kenner ik zou het echt niet weten als iets echt niet goed is. Ik hou het liever in het middensegment, lekker betaalbaar, goed genoeg. Gaat eigenlijk nooit fout.

Uberheertje | 24-11-09 | 11:50

de directeur | 24-11-09 | 10:52
Joe tel mie. Beetje poen neerleggen in een echt restaurant is reteleuk wat mij betreft. Fijn om dan door kenners/professinals in de goede richting gewezen te worden.

Achterdocht | 24-11-09 | 11:43

Bij mij in het dorp hebben we ook een twee sterren restaurant. Je ziet er alleen bijna nooit iemand zitten, sterker nog, het ding lijkt wel bijna altijd gesloten te zijn.
In ieder geval heeft het de reputatie dat het voor de gemiddelde dorpeling niet te betalen is. Die gaat gewoon naar de pizzeria aan de overkant van het plein.

matatwork | 24-11-09 | 11:42

Laatst bij zo iets gegeten. Erg lekker hoor de coquilles, kreeft, Tibetaanse bospaddestoelen, hertenrug en roggevleugel, maar het is me wel een partij afzien.

Zit je elke keer een uur te wachten op een gerecht dat je binnen twee happen op hebt, waarna je weer een uur kan gaan zitten wachten. Dan betaal je nog 40 euro voor elke keer dat je twee happen neemt ook.

VerenigdeNederlanden | 24-11-09 | 11:42

Hox Geweldig geformuleerd ......

* Het blijkt voor 99,9 procent van de restaurants na 30.000 jaar restaurantwezen nog steeds een logistieke nachtmerrie te zijn om een normaal bord vreten met een bepaalde temperatuur binnen 40 minuten op een locatie in een straal van 5 meter van de keuken te brengen.*

hansvanvoren | 24-11-09 | 11:31

Mijn favoriete tent staat in ieder geval in de BIB lijst. En terecht. Ik zal ze volgende keer netjes feliciteren met hun plek in de gids.

MDA | 24-11-09 | 11:29

Foie gras.

Lekker.

Sanglier | 24-11-09 | 11:08

Frau Antje | 24-11-09 | 10:19 Heerlijk land gewoon, als je onbeschoft kutvolk wil egenkomen dan moet je Denemarken eens aandoen wat een paardenlullen heb je daar rondlopen. De Fransen hebben hun reputatie van onvriendelijkheid in ieder geval niet verdiend, vind ze altijd beleefd en behulpzaam.

Uberheertje | 24-11-09 | 11:05

Eten is overrated. Ga eens wat nuttigs doen.

Disneyland | 24-11-09 | 10:56

Is het nu afgunst, calvinisme, penisnijd, simpelheid, de "doe maar gewoon dan doe je gek genoeg" mentaliteit. Waarom ruik ik bijna alleen maar spruitjeslucht? Hoe kan het dat plots het merendeel van de reaguurders op GS klaarblijkelijk liever eten wat lijkt op dat van de voedselbank of eten van een shoarma tent tot zich wenst te nemen dan eten van top chefs? Waar is die beschaving gebleven of is de gemiddelde reaguurder dan toch uiteindelijk maar een simpele geest die alleen vreet wat ie kent en liefst achter de grijze massa aan loopt?

de directeur | 24-11-09 | 10:52

Goudeerlijke stamppot met een braadworst en een toetje voor 4,95:
www.cafetariafrietvanpiet.nl/
En een lekkere meid achter de toonbank ! ! Wat wil je nog meer ? ?

drs. G. Flater | 24-11-09 | 10:37

probeer je als iets over te komen en dan gebruik je comic sans ms? laat maar zitten

Marv007 | 24-11-09 | 10:36

@ zeg maar jansen | 24-11-09 | 10:29

LOL wat u zegt mijnheer Jansen.

ecologiste | 24-11-09 | 10:34

ecologiste | 24-11-09 | 10:27 Als we dat hier doen hebben Baatstra en Mark Twain nooit meer honger.

zeg maar jansen | 24-11-09 | 10:29

De correcte vertaling is trouwens hoofdkaas.

Gijst Eigrnwijst | 24-11-09 | 10:29

Nog een goeie komedie is Dîner de cons.
Elke week organiseren enkel rijken een etentje. Iedereen brengt de meest domme persoon die hij of zij kent mee als gast. Die mag tijdens het diner uitgebreid praten over hun ideeën en opvattingen. Aan het einde van de avond wordt de grootste idioot gekozen.
Natuurlijk weer geen NL beschrijving dus dan maar in het Engels dat iedereen hier wel kan lezen.
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Dinner_Game

ecologiste | 24-11-09 | 10:27

Michelinster moeten ze uitdelen aan Kwikfit: goede korting op Michelins en een redelijk bakkie automatenkoffie, terwijl je kunt zien wat ze met je auto uitspoken.

JanRap | 24-11-09 | 10:23

@Cortes | 24-11-09 | 10:14
he... pssst... jus ruilen voor goed glas bier?

Ramses Sappie | 24-11-09 | 10:19

Uberheertje | 24-11-09 | 09:51
Excatement!
Dat is waar het om gaat.
* hebben we 'hier' toch ook?

Frau Antje | 24-11-09 | 10:19

Felicitaties aan Restaurant Mijn Keuken* in Wouw!!! Verdiend!!!

DenEkster | 24-11-09 | 10:16

@ Teun van het Tuinpad | 24-11-09 | 10:02

Kom eensch uit de hoek. Een hele aardige met Louis de Funes over eten is o.a. ‘L'aile ou la cuisse':
"De onverbiddelijke restaurantcriticus Charles Duchemin is eigenaar van het gezaghebbende Franse culinaire gids Duchemin. Hij ligt overhoop met zijn zoon omdat die liever de clown wilt uithangen dan zich in de delicate kunst der gastronomie te bekwamen. Wanneer Tricatel, koning van de kant- en klaarkeuken, echter dreigt de beste restaurants van Frankrijk over te nemen om er zijn eenheidsworst te slijten, komen vader en zoon in actie".

ecologiste | 24-11-09 | 10:16

Eigenlijk zijn er maat twee mplaatsen waar ik wel eens echt lekker gegeten heb. In Seoul hondenvlees (je weet niet wat je overkomt, alleen neuken kan lekkerder zijn) en in Trondheim walvisvlees (die blonde Noorse was ook lekker, maar dit...!).

Peter Rottevanger | 24-11-09 | 10:14

Franse cuisine is heavily overrated. Franse beoordeling is zelden politiek onbeinvloed. Fransen zijn verschrikkelijke zeikstralen als het om een andere keuken dan de Franse gaat, kortom: -oneindig en moven
*/bord lekkere dampende Hollandse stampot op tafel zetten doet met jus, en spekjes, en kaas, en rookworst...

Ramses Sappie | 24-11-09 | 10:13

Either way, tenten die een of meerdere sterren hebben zijn top. Geen discussie mogelijk!
Dat sterren tenten te duur zouden zijn is complete kul. Nergens is juist de prijs/kwaliteit verhouding beter op mekaar afgestemd. Of u moet € 20-- voor een taaie biefstuk met kleffe friet en verlepte boontjes met daarbij een flesje wat moet doorgaan voor rood a resort € 15-- een goede deal vinden. Laat staan zoiets als een broodje shoarma of een pizza. Nee, blijf maar lekker in uw Opel Astra of Ford Mondeo rijden en geniet ervan zou ik zeggen.

de directeur | 24-11-09 | 10:12

Teun van het Tuinpad | 24-11-09 | 10:04
GETverrr,
kan het niet eens afzien zonder braakneigingen te krijgen.
Maak lekker m'n eigen eten wel klaar.

Frau Antje | 24-11-09 | 10:10

Voedselgefröbel met als toppunt het zogenaamde beste restaurant ter wereld El Bulli. Een half jaar lang knutselen aan nieuwe gerechten en dan een half jaar lang met 51 koks koken voor 51 gasten per zitting. Zoiets, toch... Heeft dat nog met normaal eten te maken? Belachelijke decadente groente- en vleesverkrachting. De Librije-Boer. Dessertlollies.

Het lijkt wel op het bouwen van een goeie chopper. Vroeger ging dat nog ergens over, maar de klad kwam er in toen men bij gebrek aan echte ideëen de motoren ging be-graveren.

Fatsoenlijk normaal koken is zo dood als een pier. Moet wel bekennen dat ik een tijd geleden zeer goed bij John Halvemaan heb gegeten. Dessert: lof met chocolade was multigoed, een voorbeeld van weinig goed integrerende ingrediënten en een prima bereidingswijze; dat dan weer wel.

Herinnert iemand zich nog met welke gerechten de Nederlandse deelnemers bij de een van de Bocuse's d'Or hun opwachting maakten. Gepruts in een rietje met aardappelspul. Alleen die foto's al in Horeca Misset, een bordje met voedselporno.

Knutselen met voedsel voor de Übersnobisten. En aldaar dan nog even Bocuse zelf de grond intrappen door te zeggen dat de man maar een slap handje gaf; daarbij geen enkele rekening houden met de leeftijd van deze meesterkok. Krijg temet diarhee van deze kookwereld.

Uitdaging voor (thuis)koks onder het motto: "Ken uw oven"
1. Men neme fraaie staven schone prei. Desnoods één om het makkelijk te houden.
2. Men bevochtige goede dikke badhanddoeken
3. Men rolle de prei in de ingevochte badhanddoeken.
4. Men plaatse dit/deze paket(ten) in de oven.
5. Men stelle de temperatuur en kooktijd in.
6. Op het juiste moment haalt men het geheel uit de oven.
7. Na ontrolling blijken de prei geheel vormvast gaar te zijn.
Wie flikt hem dat?
In Memoriam Mijn Goede Vader, Evocatus

Evocatus | 24-11-09 | 10:09

@koerbagh ® | 24-11-09 | 09:24
LOL!

Westheimer 2.0 | 24-11-09 | 10:05

En laten we vooral niet vergeten dat waar en wat je ook eet, het de volgende dag gewoon in de plee ligt.

Superior Bastard | 24-11-09 | 10:05

ik eet uit principe niet bij restaurants die drie doperwten met een strik erom serveren. dat 31/32 ste van je bord gevuld is met een speldenknop vreten. Maar wel een (g)astronomische rekening. Middelvinger!

Klukkluk | 24-11-09 | 10:03

ecologiste | 24-11-09 | 09:59
Eigenlijk wel.
*met gepaste schaamte in hoek gaat staan*

Teun van het Tuinpad | 24-11-09 | 10:02

Die paar keer dat ik duur ben gaan eten (Beukenhof Oegstgeest, Elkerlyck Leiderdorp) had ik altijd het gevoel van, ik ga nog even langs de shoarma tent om de gaatjes op te vullen, soms krijg je 7 gangen, dan mag je toch aannemen dat je lekker vol zit, maar er zit bijna niets op de borden.

Karel Kruizenruiker | 24-11-09 | 10:01

Tja, altijd weer verrast wanneer we een nieuwe tent uitproberen en het personeel wel vlot en beleefd is en de chef je van een heerlijke maaltijd voorziet, datgene wat je in 1e instantie besteld had. Op dezelfde dag ook nog eens. Het is werkelijk godgeklaagd hoe slecht het kan in NL, vooral hier in het westen. Die horeca hier moet eerst een goed naar zichzelf kijken voordat ze weer eens de bek open trekken om te klagen over de omzet. Als je als ondernemer doofstomme, blinde hufters in dienst neemt, is dat een keuze. Als consument kies ik dan niet voor jouw etablissement, eikel.

Achterdocht | 24-11-09 | 10:01

koerbagh ® | 24-11-09 | 09:55

Hulde & bravo potverdomme wat heb ik toch weer last van een goed humeur. Boy Bensdorp geweldige creatuur, metafoor van de NL-eettent.

ecologiste | 24-11-09 | 10:01

Frau Antje | 24-11-09 | 09:58
verder ben ik héél aardig,
en een meegaand tiepje.
Dus:
niet schrikken!?

Frau Antje | 24-11-09 | 10:00

Porrello | 24-11-09 | 09:54
Welk restaurant is dit?
St.-Jacobsschelpen zijn altijd lekker, ganzenlever ook, hert meestal, maar truffel maakt alles lekker.
Oesters met spek, ik weet het niet, die krab zal wel te doen zijn.
Maar ik heb honger.

Dmitri Dmitrievitsj | 24-11-09 | 09:59

Teun van het Tuinpad | 24-11-09 | 09:53

Ook gelachen om Louis de Funes funest funiest of Jean Reno, Pierre Richard, Gérard Dépardieu, Fernandel, Bourvil of Jean-Paul Belmondo?

ecologiste | 24-11-09 | 09:59

Hier maak je me dus echt niet blij mee voor 100 euro:

lekker eten

Porrello | 24-11-09 | 09:54

Nou, stuur je portie maar door dan.

Von Münchhausen | 24-11-09 | 09:58

Teun van het Tuinpad | 24-11-09 | 09:57
Goed zo Teun;
mannen die in de pas lopen,
daar houd ik van;)

Frau Antje | 24-11-09 | 09:58

@henkojenko | 24-11-09 | 09:51 : leuk bedacht,maar de Mac selecteert niet de beste,maar de goedkoopste producten.

Le Bref | 24-11-09 | 09:58


Raptor | 24-11-09 | 09:25 Absolute kolder. Ik ben nog nooit met honger een sterrenzaak uitgelopen. Eerder met de vreethaak los.

Jammer dat Le Defi nog niet in het gidsje staat. Nouja, dan maar volgend jaar!

Willianus Wortelus | 24-11-09 | 09:57

Frau Antje | 24-11-09 | 09:53

Slim. Ik onderschep de post van mijn favoriete restaurant, kan er niks gebeuren.

handsomedevil | 24-11-09 | 09:57

Frau Antje | 24-11-09 | 09:55
Tuurlijk geloof ik je.
:)

Teun van het Tuinpad | 24-11-09 | 09:57

Von Münchhausen | 24-11-09 | 09:40
Moutarde de Dijon reeds in 13e eeuw zeer beroemd.
ecologiste | 24-11-09 | 09:51

Er staat bij mij nooit of te nimmer een andere pot op tafel, heer.

Von Münchhausen | 24-11-09 | 09:40 Die van jou kwam ná de maaltijd, het juiste antwoord was al gegeven leeswonder.
zeg maar jansen | 24-11-09 | 09:42

Als je er snel bij wilt wezen, zie je wel eens een reaguursel over het hoofd.

Von Münchhausen | 24-11-09 | 09:56

Teun van het Tuinpad | 24-11-09 | 09:53
Jij ge-lóóft het écht niet, hè?
Jongen, 't is toch werkelijk waar.
Ga er altijd met plezier naar toe.

Frau Antje | 24-11-09 | 09:55

meester Kwel | 24-11-09 | 09:45:
Yep, uitvinder van de Piccolini

(pffff sorry, nu al moe van mezelf)

handsomedevil | 24-11-09 | 09:55

Hier maak je me dus echt niet blij mee voor 100 euro:

Twee belon oesters. Gebakken met spekpoeder en witlof
¡Ö
Alaska king krab met cr¨¨me van rode wortel, gemarineerde nek van de Baambrugse big, dragon sabayon
¡Ö
Geroosterde coquilles Saint Jacques, hazelnoorkruim, grand cru geitenkaas en gemarineerde tomaat
¡Ö
Kalfslende op lage temperatuur gegaard en kalfswang met warme gelei
¡Ö
Gebraden patrijs met morillesaus, sjalottencompote met zachte geitenkaas
¡Ö
Gebraden hertenkalfsrug met saus van rode biet en truffel
¡Ö
Gebakken ganzenlever met specerijensaus
¡Ö
Bonbon van chocolade en fleur de sel, compote van mandarijn, sorbet van kardamom

Porrello | 24-11-09 | 09:54

Ik weet een lekker eetcafé hier;
maar ga lekker niet vertellen hoe dat heet.
Anders zit half GS hier vanavond,
en heb ik geen plek.

Frau Antje | 24-11-09 | 09:53

Wat een lang bericht, om eigenlijk te zeggen: 'Nederlandse Horeca is k*t'

kapotte_stofzuiger | 24-11-09 | 09:53

Heerlijk stukje vlees van het rund, zorgvuldig geselecteerd uit de streek. Mooi vergezeld van een broodje, ogenschijnlijk eenvoudig maar uiterst smaakvol gecombineerd. Afgemaakt met een fijne kaas. Vergezeld van een bijgerecht uit de mooiste aardappels uit dit land, goed gefrituurd en opgediend in mooie smal gesneden reepjes. Een mooie tot 0 graden gekoelde verfrissing op basis van melk met aardbeien (desgewenst ook met vanille of banaan) begeleidt deze gang.

McDonalds, ik ben er GEK op

henkojenko | 24-11-09 | 09:51

Von Münchhausen | 24-11-09 | 09:40

Moutarde de Dijon reeds in 13e eeuw zeer beroemd.

ecologiste | 24-11-09 | 09:51

Frau Antje | 24-11-09 | 09:48 Ik ook, ligt echt aan jezelf. Je moet ze gewoon in hun eigen taal aanspreken. Vind het leuke mensen het klept lekker weg.

Uberheertje | 24-11-09 | 09:51

@meester Kwel | 24-11-09 | 09:45:
Moutarde après le repas.

koerbagh ® | 24-11-09 | 09:51

meester Kwel | 24-11-09 | 09:45
Gefeliciteerd, u bent de derde beller en heeft een dinerbon bij eetcafé "De Hap" gewonnen.

Superior Bastard | 24-11-09 | 09:50

Ik heb al meer dan dertig sterren gegeten maar heb nopg nooit zo'n restaurant met honger verlaten. Maar ik bestel dan ook voldoende, niet alleen een bordje sla en een stukje vlees.

meester Kwel | 24-11-09 | 09:48

Teun van het Tuinpad | 24-11-09 | 09:45
Das stimmt;
en ik heb alleen maar goede ervaringen met Fansen.
Dab wel die noeste mensen uit Normandië en Bretagne.

Frau Antje | 24-11-09 | 09:48

@ Teun van het Tuinpad | 24-11-09 | 09:42

Echt ik heb er zoveel plezier gehad jammer dat je dat niet hebt mogen meemaken want ik weet 100% zeker dat je er dan anders over zou denken. Maar het is soms ook een kwestie van toevallig op de juiste plek zijn en dan de draad te pakken krijgen en iedere keer wanneer je er komt weer swift oppakken.

ecologiste | 24-11-09 | 09:48

Waarom die foto van die 2 varkens ?

Zuitschuip | 24-11-09 | 09:48

Krachtmeester | 24-11-09 | 09:28
ROFLOL! En dan even de slangetjes verwisselen om van elkaars maaltje te proeven...

Jaap de Paap | 24-11-09 | 09:47

Is dat Michel Piccoli in La grande bouffe?

meester Kwel | 24-11-09 | 09:45

Frau Antje | 24-11-09 | 09:38
Zo heeft iedereen zo zijn of haar ervaringen, tog ?

Teun van het Tuinpad | 24-11-09 | 09:45

@CoJoNes | 24-11-09 | 09:37
Nieuw gerechtje, vers bordje, lijkt me noodzakelijk.

Ad Fundum | 24-11-09 | 09:45

Superior Bastard | 24-11-09 | 09:39
Ha ha, heeeeeel grappig. Zijn we een beetje van de droge deadpan vandaag? Was net zo in mijn nopjes met mijn vondstje.

Dmitri Dmitrievitsj | 24-11-09 | 09:45

Mr aarsch | 24-11-09 | 09:39
Ik zeg er al niets meer over: enkele posts terug realiseerde ik me dat ik te weinig ervaring heb om er met autoriteit over te spreken. *Bescheiden bui*

Dmitri Dmitrievitsj | 24-11-09 | 09:43

@ koerbagh ® | 24-11-09 | 09:32

LOL. Dat is wat ze vooral in NL doen. Een prachtige menukaart maken met de meest wonderlijk chique benamingen, vervolgens krijg je iets klefs op je bord.
Zomaar een greep:
Kalkoenfilet gegaard in kokosmelk opgediend met pruimen, appelstukjes en calvadossaus.
Zacht gegaarde varkenshaasjes met paprika’s, champignons en room
Thaise tongfilets gegaard in visbouillon, geserveerd met dillenbotersaus en muskaatdruiven.
Trilogie van deegwaren, gekookt in room met basilicumtomatensaus.
Palletje van samengestelde groenten op smaak gebracht met nootmuskaat, tuinkruiden en roomboter.

Sjefke kom er maar in:
http://www.youtube.com/watch?v=Ly6jtWW1GPw

ecologiste | 24-11-09 | 09:42

In een restaurant met een ster heb ik nog nooit gegeten. Wel in prima restaurants met een goed stukje eerlijk vlees en vriendelijke bediening, die gewoon zichzelf kunnen en mogen zijn. Goede wijn of whisky bij het eten, geserveerd door mensen die er wat van snappen, zonder hautain over zwart fruit beginnen te praten.

En ter vergelijking heb ik ook in zo'n 13 in een dozijn Griekse Vreetschuur gezeten, dat was dan weer totaal fantasieloos eten. Daar durf ik niet eens wijn te bestellen. Gelukkig hebben ze in dat soort tenten vaak Warsteiner. Maar ik hoor bij een minderheid. Veel mensen willen gewoon een bord warm eten, met veel vlees en genoeg frietten.

Het waait wel over! | 24-11-09 | 09:42

ecologiste | 24-11-09 | 09:36
Het is waar dat als je enigzins je best doet om Frans te spreken, ze inderdaad wat meer meegaand zijn.
Maar dan nog.
Ach, zo heeft iedereen zijn voorkeur.

Teun van het Tuinpad | 24-11-09 | 09:42

Von Münchhausen | 24-11-09 | 09:40 Die van jou kwam ná de maaltijd, het juiste antwoord was al gegeven leeswonder.

zeg maar jansen | 24-11-09 | 09:42

Heeft a iemand gezegd dat de sterren in Frankrijk veel makkelijker worden gegeven?

CoJoNes | 24-11-09 | 09:40

Von Münchhausen | 24-11-09 | 09:35 Mosterd.
zeg maar jansen | 24-11-09 | 09:35

Als ie maar goed scherp is, die mosterd.

Von Münchhausen | 24-11-09 | 09:40

lol@Randy McRanderson | 24-11-09 | 09:22
LA coque sukkeur is wel de moeite waard, de bediende zijn primary Apronsterrenfemales en een occasional flufster.

Ashtrey | 24-11-09 | 09:40

@zeg maar jansen | 24-11-09 | 09:34 :
Ach, in de Rue de la Huchette kun je ook een prima hap krijgen.

koerbagh ® | 24-11-09 | 09:39

Dmitri Dmitrievitsj | 24-11-09 | 09:34
Hier in Nederland valt het wel mee met de hoeveelheid Fransen...

Superior Bastard | 24-11-09 | 09:39

@dmitri

In ELK sterrenrestaurant ook in frankrijk etc.
Ik ben dan ook van het grote laven qua voedsel verorberen, en vind altijd alle porties te klein (behalve de anton hamburger in restaurant Anton te Nijeveen)

Mr aarsch | 24-11-09 | 09:39

Kook zelf de meeste koks in restaurants hebben geen smaak papillen.
En de bediening is meestal kut en onbeschoft.
Prijzen te hoog en de mensen om je heen te stom.
Kort weg valt dood met je ster prusters.

veel vaak en vet | 24-11-09 | 09:38

Teun,
je geleuft het niet:
nooit problemen mee gehad.
In tegendeel zelfs; midden in een onweer-nacht rijdend door Parijs(was even de weg kwijt) ben ik er door een taximan die voor mij reed naar de Periferique uitgeloodst.
En wel vaker pech gehad;
altijd waren ze/zijn ze behulpzaam en vriendelijk.

Frau Antje | 24-11-09 | 09:38

zeg maar jansen | 24-11-09 | 09:34 Ja ik heb er echt zin in om elke dag precies hetzelfde te eten

Uberheertje | 24-11-09 | 09:38

Dmitri Dmitrievitsj | 24-11-09 | 09:34
Zal het proberen als ik tijd heb, belooft.

Teun van het Tuinpad | 24-11-09 | 09:37

koerbagh ® | 24-11-09 | 09:32
Dat heb ik nu met de De la Faucon motels, waar je in een sfeervolle ambiance in een gastronomische extase kunt geraken.

Superior Bastard | 24-11-09 | 09:37

Als je borden opmaakt als 'schilderijtjes' en voor ieder kutgerechtje een ander servies uit de kast trekt, heb je sowieso niet helemaal begrepen.

CoJoNes | 24-11-09 | 09:37

*gaat naar chinees, vanavond*

Zo jammer! | 24-11-09 | 09:36

@ Teun van het Tuinpad | 24-11-09 | 09:32

Beste Teun wil jad aub nooit meer zeggen?
Fransen zijn meestal zeer aardige mensen maar dan moet je wel een paar woorden Frans met ze spreken. Spreek je niet de taal dan kun je er beter niet heen gaan want dan ga je niet snappen niet hoe fantastisch Frankrijk in elkaar zit.

ecologiste | 24-11-09 | 09:36

Ik kom al jaren bij cafetaria 'Boy Bensdorp' en ben er nog nooit ziek geworden

Klukkluk | 24-11-09 | 09:36

Raptor | 24-11-09 | 09:34
Misschien ben ik een kleine eter, maar ik ben nog nooit met honger een sterrenzaak uitgelopen. Al is mijn steekproef ook niet al te groot, misschien heb ik geluk gehad.

Dmitri Dmitrievitsj | 24-11-09 | 09:36

Onze plaatselijke Chinees heeft ook 2 sterren.
In zijn voorruit, dat is.

Teun van het Tuinpad | 24-11-09 | 09:36

Von Münchhausen | 24-11-09 | 09:35 Mosterd.

zeg maar jansen | 24-11-09 | 09:35

La grande bouffe

Von Münchhausen | 24-11-09 | 09:35

Uberheertje | 24-11-09 | 09:32 Als je in Parijs over de boulevard Clichy wandelt, en dat doet bijna iedereen die in Parijs komt, dan zijn daar heel acceptabele restaurants deur aan deur.

zeg maar jansen | 24-11-09 | 09:34

Teun van het Tuinpad | 24-11-09 | 09:32
Dat kan je van heel veel landen zeggen, probeer maar.

Dmitri Dmitrievitsj | 24-11-09 | 09:34

Dmitri Dmitrievitsj | 24-11-09 | 09:29
De enige tenten die ik ken waar je niet te weinig krijgt hebben geen sterren. Gewoon een goede prijs/kwaliteit verhouding voor een lekker stuk vlees op je bord.

Raptor | 24-11-09 | 09:34

Frau Antje | 24-11-09 | 09:29
Dat zal allemaal wel maar het is alleen jammer dat er zoveel Fransen in Frankrijk rondlopen.
;

Teun van het Tuinpad | 24-11-09 | 09:32

En alweer is de Febo er niet bij. Misschien moeten ze de naam veranderen.
Les fritteries de Febeaux of zo.

koerbagh ® | 24-11-09 | 09:32

zeg maar jansen | 24-11-09 | 09:27 De spullen die je in de winkel haalt ja, maar zie maar een acceptabel restaurant te vinden.

Uberheertje | 24-11-09 | 09:32

@gerrit5042 | 24-11-09 | 09:19
Jij mist dan gewoon de lauwe appelmoes met die fijne kers.

Ad Fundum | 24-11-09 | 09:31

Mr aarsch | 24-11-09 | 09:27
In welk sterrenrestaurant heeft u dat meegemaakt?

Dmitri Dmitrievitsj | 24-11-09 | 09:30

iedereen zeikt teveel omtrend eten.
Tis goed of slecht, klaar.... een broodje bal mayo kan ik net zo blij van worden

Remcork | 24-11-09 | 09:30

@ illuvatar | 24-11-09 | 09:23

Maar dan wel ergens in een klein vissershaventje of juist bergdorpje bijvoorbeeld. Dat is wat anders dan in een gemiddelde NL-stad met food from the Sligro or Hanos.

ecologiste | 24-11-09 | 09:30

Hai Teun,
Een hele goedemorgen;
't is echt zo; en die wijn en Pastis
smaken me ook opperbest!

Frau Antje | 24-11-09 | 09:29

Raptor | 24-11-09 | 09:25
Dat is een cliché uit de jaren 80 vd vorige eeuw, nouvelle cuisine geperverteerd. Tegenwoordig krijg je nooit ergens te weinig. Tenzij je druk op de pens verwacht, maar dat is ook zonde.

Dmitri Dmitrievitsj | 24-11-09 | 09:29

Pffft. Moeilijk eten is zeauwwww vorige eeuw.
Intraveneus tafelen - mede mogelijk gemaakt door Kolonel A. Klink - gaat het helemaal worden in deze eeuw, markeerstift mijn woorden.

Krachtmeester | 24-11-09 | 09:28

Uberheertje | 24-11-09 | 09:26 Dat wil niet zeggen dat je in Frankrijk niet lekker kan eten natuurlijk.

zeg maar jansen | 24-11-09 | 09:27

Leuk zo`n sterren restaurant , krijg je 6x een bordje met "iets" erop en je betaald je scheel .
Om vervolgens lekker bij de lokale vetsmelter te gaan kanen om je honger te stillen..

Mr aarsch | 24-11-09 | 09:27

@ koerbagh ® | 24-11-09 | 09:24
*doordenken doet en zich in koffie verslikken doet*

verraad van links | 24-11-09 | 09:27

Frau Antje | 24-11-09 | 09:24
Dat zal best.
Mogge!

Teun van het Tuinpad | 24-11-09 | 09:27

watsinneneem | 24-11-09 | 09:26 Op een motorfiets is twee echt voldoende hoor.

zeg maar jansen | 24-11-09 | 09:26

Le Bref | 24-11-09 | 09:23 Wat een onzin, er is helemaal niks mis met de restaurants in Nederland, over het algemeen genomen veel beter dan in Belgie en Frankrijk.

Uberheertje | 24-11-09 | 09:26

o-0?
de Mos stelt kamer vragen aan minister Kramer, wedden dat Mvr Cramer hier geen advertentie over zal ondertekenen dat zij opdracht heeft gegeven tot de diefstal van deze gegevens....

www.telegraaf.nl/binnenland/5399648/__...

repulse | 24-11-09 | 09:26

ik heb winterbanden van Michelin.
dat zijn er trouwens 4 , en geen 3
ik zou ook iedereen willen adviseren 4 michelins te nemen ipv 2 of 3 .

watsinneneem | 24-11-09 | 09:26

Die sterren garanderen één ding, veel geschreeuw en weinig wol.
Plus het feit dat je omringd wordt door patsers met opgedirkte te jonge wijven, met ouwe koppen, die na 3 glazen drank harder beginnen te praten en na twee flessen ronduit ordinair worden.

Superior Bastard | 24-11-09 | 09:25

Het is toch kuDtwijn?

martinoss | 24-11-09 | 09:25

Hoe meer Michelin sterren, hoe minder eten er op je bord ligt. Naderhand zit je alsnog ergens een kroket weg te happen.

Raptor | 24-11-09 | 09:25

ROFLOL +1 ster voor koerbagh ® | 24-11-09 | 09:24

illuvatar | 24-11-09 | 09:25

Nou, nou nou;
eet altijd heul lekker in la douce France!

Frau Antje | 24-11-09 | 09:24

De enige echte garantie van zo'n autoband-ster is dat het eten onwijs fucking duur is. En een normaal stuk eten is er meestal niet bij: het moeten tegenwoordig van die handcrafted, niet te verzinnen combinatiedingen zijn van veel gangen met bijna niets, opgediend met een air van: als je commentaar hebt, dan begrijp je er niets van. Sterren voor eetbare kunstwerken vind ik bullshit.

JanRap | 24-11-09 | 09:24

@illuvatar | 24-11-09 | 09:23 :
Fleauxe.

koerbagh ® | 24-11-09 | 09:24

Uit eten in een gemiddeld Nederlands restaurant is zonde van je geld.

Le Bref | 24-11-09 | 09:23

Hmmmm Grieks, zijn er meer reaguurders die van Grieks houden?

illuvatar | 24-11-09 | 09:23

Mooi onderwerp om op aan te slaan.
In NL is naar mijn schatting a. 95% van de restaurants en eettentjes zwaar onvoldoende en helemaal als je kijkt naat verhouding kwaliteit-prijs. Dat is omdat noordelingen iha niet weten wat eten is en men geen scrupules heeft met voedselmanipulaties. Vind je gek dat het land vol zit met varkens- en kippenconcentratiekampen?
Helaas dit is voor mij een dagelijkse waarheid en ben blij dat ik hier van de professor even mag kotsen. Dank herr Hoxha. Is in Albanië het eten niet al een stuk beter?

ecologiste | 24-11-09 | 09:22

@ Marcus Porcius Cato.
Wat nou discriminatie? Er staat ook een japanner op (Yamazoto). Of bedoel je specifiek discriminatie van de Chinezen??

wwweetikveel | 24-11-09 | 09:22

Heb ooit eens bij 1 sterretje restaurant Le Coque Sukkeur gegegeten, eens maar nooit meer.

Randy McRanderson | 24-11-09 | 09:22

@gerrit5042 | 24-11-09 | 09:19
Dus de wijn smaakt naar azijn en dan laat je de somelier niet opdraven?
Of lul je maar wat en had je eigenlijk liever een biertje bij je prakkie willen hebben?

humper | 24-11-09 | 09:21

Toen Parkheuvel eind 2006 2 van haar sterren verloor (van 3 naar 1), werd dit door de staf gezien als een uitdaging, om de deegroller ter hande te nemen en het michelin-establishment een haute-cuisinetje te laten ruiken!
Anno 2009 staat de toko op twee sterren, meneer van Loo maakt (vooralsnog) de belofte waar.
Zou er graag eens een hapje willen nuttigen, de wachttijd is (van horen zeggen) een pittige kluif.
*hotwings bij KFC bestelt om te kluiven 'while waiting' doet*

Ashtrey | 24-11-09 | 09:21

-weggejorist-

Le Bref | 24-11-09 | 09:20

Je moet je scheel betalen voor een bordje wat er uit ziet als een schilderij.
en is meestal ook nog niet tevreten.En de wijn smaakt naar azijn.
2x in sterren restaurant [geschaft}daarna nooit weer.

gerrit5042 | 24-11-09 | 09:19

@RockBock | 24-11-09 | 09:16
zie ketz | 24-11-09 | 09:15

illuvatar | 24-11-09 | 09:19

Michel in sterren.
Wat een vies mannetje is die Michel toch.

Krachtmeester | 24-11-09 | 09:18


Sinds ik die gids ooit kado kreeg eet ik eigenlijk nergens anders meer.

Ja heel soms nog bij de griek.

Willianus Wortelus | 24-11-09 | 09:18

@Marcus Porcius Cato | 24-11-09 | 09:13
Gelul!
Er zijn er wel maar misschien niet in Nederland.
In Parijs vind je iig wel chinese restaurants met michelin sterren.
Maar daar eet je dan weer geen babi-pangang (hetgeen sowieso Indonesisch is).

humper | 24-11-09 | 09:18

Ik trek wel een vette hap uit een muur ergens. Ook geen last van aanknielende obers, analoogkaas, studenten met rouwrandjes en ludieke humor met kutwijn. Want daar heb ik inderdaad een hekel aan.

SODEP | 24-11-09 | 09:17

nog niemand het juiste antwoord op de miniquiz?

RockBock | 24-11-09 | 09:16

Hoogste tijd om na de sterren nu ook de Michelin halve maan voor de beste shoarma tenten?

illuvatar | 24-11-09 | 09:16

Superior Bastard | 24-11-09 | 09:11
Da's waar, hoe kon ik die vergeten.

Teun van het Tuinpad | 24-11-09 | 09:15

La Grande Bouffe!
-edit: jij wint!=

ketz | 24-11-09 | 09:15

Btw ik kan heel goed koken.
En heb drie sterren die daar elke dag van genieten.

smallU | 24-11-09 | 09:14

Ja, o.k., maar je moet dus wel een Franse keuken hebben wil je in aanmerking komen voor een ster. Als je een Chinees bent kun je hoog of laag springen, een ster zit er dan niet voor je in... Gewoon discriminatie.

Marcus Porcius Cato | 24-11-09 | 09:13

@Wandelstok | 24-11-09 | 09:07
Je bedoelt die waar 7 verschillende soorten saad in de knoflooksaus zijn gevonden.
Ja die verdient een ster,een bruine ster.

smallU | 24-11-09 | 09:12

"Le Restaurant " in Amsterdam 1 ster (nieuw)
Dat is dan vooral vanwege de naam neem ik aan ?

Andreas B. | 24-11-09 | 09:11

LMAO

ajhoving | 24-11-09 | 09:12

Geheel mee eens. Het mogen dan klootzakken zijn, met onredelijke eisen, maar die sterren garanderen wel kwaliteit. Meerdere malen bij meneer Boer en meneer Herman (3e generatie) mogen eten. Echt beter dan zo'n half bedorven shoarma met zelfgefapte knoflooksaus.

Hannibeaul Lectuur | 24-11-09 | 09:12

Volgens mij is het gewoon een wedstrijdje "wie duwt de Michelin inspecteur de meeste centen in de zak."

Randy McRanderson | 24-11-09 | 09:11

Teun van het Tuinpad | 24-11-09 | 09:09
Friet van Piet en Broodje van Kootje zijn anders ook toppers hoor.
-
En bij Holle Bolle Gijs adverteren ze met "Schnitzels Als Deurmatten."

Superior Bastard | 24-11-09 | 09:11

"Le Restaurant " in Amsterdam 1 ster (nieuw)
Dat is dan vooral vanwege de naam neem ik aan ?

Andreas B. | 24-11-09 | 09:11

Je krijgt bijna altijd waar je voor betaald, vanaf 40 euro per persoon of zo gaat het zelden mis

Uberheertje | 24-11-09 | 09:11

Wow, Boreas - Heeze (nieuw) twee sterren vanuit het niets!
*Heeze op de kaart opzoeken gaat*

Dmitri Dmitrievitsj | 24-11-09 | 09:09

Mijn favo vettent kan er ook wel een paar krijgen. Zelfs na de wandeling naar huis brand je je bek nog zo heet...

Pikkestrijder | 24-11-09 | 09:09

Uiteraard haal ik dat patatje bij "Patat van Ad".
Die heeft ook 2 sterren.
Achter de balie welteverstaan.
Keesje en Marianne zijn toppers!

Teun van het Tuinpad | 24-11-09 | 09:09

Onvoorstelbaar dat de shoarma tent hier op de hoek er nog geeneen heeft! De kebab daar is legendarisch..

Wandelstok | 24-11-09 | 09:07

Vaak doen die sterren meer kwaad dan goed voor zo'n toko.
Doe mij maar een patatje flip, best zat.

Teun van het Tuinpad | 24-11-09 | 09:03

REAGEER OOK

bespaartips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken