achtergrond

Geenstijl

StarF*cker: ze zijn fantastisch!

Bukt u even?We keken er eerlijk gezegd een beetje van op: na een aantal extra columns afgelopen week, plofte er op het randje van het weekend alsnog een vers schrijfsel van StarF*cker in onze mailbox. Vanuit Atlanta laat hij zijn licht schijnen over de arrestatie van de voormalige Irakese dictator Saddam Hussein. "Oh, wat waren ze weer fantastisch. De bewapende Michelin-mannetjes die de afgelopen weken nog slechts als schietschijf dienden voor het Irakese verzet. De onnozele hals die heden ten dage het Witte Huis bezet houdt - George W. - wist het vanuit zijn verblijf al de wereld over te brullen. We zijn weer fantastisch!"



Wie arresteerde Saddam Hussein?

Om te beginnen: een felicitatie voor de Koerdische infiltranten die de Amerikanen en hun eigen elite-eenheden op het spoor hebben gezet van Saddam Hussein. De ex-dictator bleek niet in een ondergronds goudomrand paleis te zitten, maar gewoon in een kille kelder even buiten Tikrit. De Amerikanen in mijn hotel, van het type veel spieren en goud en een beperkte hersencapaciteit, liepen vannacht al te juichen in de gangen van het Hilton Hotel in Salt Lake City.

Oh, wat waren ze weer fantastisch. De bewapende Michelin-mannetjes die de afgelopen weken nog slechts als schietschijf dienden voor het Irakese verzet. De onnozele hals die heden ten dage het Witte Huis bezet houdt - George W. - wist het vanuit zijn verblijf al de wereld over te brullen. We zijn weer fantastisch!

Zo gaat het daar aan de overkant van de grote plas. Ruim 200 militairen van Amerikaanse komaf sneuvelden sinds mei in de hel van Bagdad. Het oorlogsscenario van Bush en zijn haviken dreigde in de Irakese woestijn te eindigen. Met eigen ogen heb ik gezien dat de Irakees-op-de-straat weinig moet hebben van Saddam H., maar de Amerikanen ook ziet als een verzameling arrogante horken die nog steeds menen dat Bagdad in Kentucky, Texas of Arkansas ligt. Daar waar bijvoorbeeld de Nederlandse mariniers allang geaccepteerd zijn in het zuiden van Irak, worden de Amerikanen gezien als een unieke collectie idioten waar je best een een granaat op mag afschieten.

Hier op het vliegveld van Atlanta ook weer. Drie keer je schoenen uit. Een grote bek van een nepofficier als het niet snel genoeg gaat. Een snauwende negerin bij de paspoortcontole die in iedere Europese toerist Bin Laden zelf meent te herkennen.We rule the world.

De afgelopen weken blies het Amerikaanse volk wat minder hoog van de toren, maar op dit moment lijkt het wel of iedereen de gevluchte Saddam in de kladden gegrepen heeft. "We did it!" klinkt het in Texas, Kentucky, Arkansas, Alabama en ga zo maar door. WE DID IT! Vrijwel geen woord over de Koerden die de afgelopen weken en maanden met gevaar voor eigen leven in Mosul en Tikrit infiltreerden en spioneerden. Zo legden ze voor de Amerikanen de rode loper uit in de richting van de ten onrechte gevreesde dictator. Mijn chauffeur en gids in Bagdad vertelde mij in augustus al dat Koerden wisten dat Saddam in Tikrit 'gewoon' ondergedoken zat en relatief gemakkelijk te arresteren was. Hij woont in Tikrit.

De Irakezen hadden de dictator namelijk al keihard laten vallen na de Amerikaanse walk-over. Dat wist iedereen, behalve blijkbaar de gleufhoeden en regenjassen van de CIA. De terroristische aanslagen in en rond Bagdad werden vooral door buitenlandse terroristen gepleegd: de Hezbollah en fundamentele moslims uit Saoedi-Arabië en Iran. De doorsnee-Irakees wil rust en een beetje welvaart.

Nu maar hopen dat Saddam niet plotseling overlijdt of verdwijnt. Hij heeft namlijk nogal wat vrienden in het westen. Lieden als de Franse president Chirac of de Russische president Poetin deden tot voor kort nog gewoon in het geniep zaken met Irak. De huidige Amerikaanse minister van defensie Rumsfeld kent Saddam persoonlijk. Kortom: een eerlijk proces? Ik denk het niet. In ieder geval dreigt nu de meest achterlijke president van de USA van na de oorlog wel weer herkozen te worden.

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.