achtergrond

Geenstijl

StarF*cker: helden en hufters

Bukt u even?Als alternatief jaaroverzicht presenteert weekend-columnist zijn lijstje met helden en hufters van 2003. Uiteraard komen de helden er goed vanaf, de hufters daarentegen krijgen het scherpe pennetje extra hard ingebracht. Het zal u wellicht niet verbazen, maar schaatscoach Ingrid Paul behoort tot de helden... "En ze blijft zichzelf. Gespeeld nonchalant. Zwoele blik, maar ondertussen doodgewoon succescoach. Als vrouw blijft ze in alle opzichten overeind tussen de mannelijke ego's. Tikkie stoer, maar op-en-top vrouw."



Mijn helden en hufters

Mijn goede voornemen is onder meer om niet altijd meer vanuit de heup op Jan en Alleman te schieten. Om dit allemaal krachtig luister bij te zetten presenteer ik als nieuwjaarsbijdrage mijn lijstje met 'helden en hufters'.

Heldinnen:

Ingrid Paul. De Marilyn Monroe van het internationale schaatsen. De 'kip' die domineert in het 'hanenhok'. De succescoach van Gretha Smit, die het komende jaar en op de Olympische Winterspelen in Turijn definitief afrekent met meer dan 30 jaar Duitse dominantie in het internationale vrouwenschaatsen. Van de bebaarde en met haar op de borst gesierde Karin Kania tot en met de Germaanse schoonheid Anni Frisinger: begeleid door mijn heldin rekent Gretha Smit er mee af. Ingrid Paul verlost Nederland van weer een nationale frustratie. En ze blijft zichzelf. Gespeeld nonchalant. Zwoele blik, maar ondertussen doodgewoon succescoach. Als vrouw blijft ze in alle opzichten overeind tussen de mannelijke ego's. Tikkie stoer, maar op-en-top vrouw. Je zou haar eens in haar schitterende - in een Italiaanse modezaak gekochte - zwarte leren broek moeten zien. Ingrid Paul is mijn heldin!

Helden:

Een onbekende Irakees. Het was 28 augustus. Veertig kilometer verder in Najaf explodeerde een moskee, meer dan 200 doden. In het ziekenhuis van Ad-Divanyah op 100 kilometer van Bagdad komt een jongen van een jaar of 20 naar me toe. Hij gebaart dat ik zijn vriendin moet fotograferen. Ik sta te trillen, kijk door de zoeker en zie een zwaar verbrand, mooi meisje in bed liggen. Provisorisch is er zalf op aangebracht. Stoffen en vliegen op de wonden. Het meisje is gewond geraakt bij een granaatexplosie. De jongen legt zijn hand op het hoofd van het meisje en gaat er naast zitten. Gebaart dat ik de foto moet maken. Ik druk af. De arts fluistert dat het meisje vrijwel zeker binnen twee dagen overlijdt. De jongen bedankt mij. Wil de foto als herinnering aan zijn nog prille liefde. Buiten het ziekenhuis ga ik met een goede vriend en collega op de stoep zitten. Tranen in mijn ogen. Dit is dus oorlog.

Vrouwelijk hufters:

Wilma Nanninga. Zou deze opvolgster van de door mij gewaardeerde en geprezen Henk van der Meyden zich realiseren dat een grote boezem nog geen garantie is voor tv-succes? Onder de dekmantel van journalistiek hangt dit dametje de propagandadame uit van een helaas mislukt programma als Sterrenbeurs. Terwijl Nederland massaal wegzapte als meisje Nanninga haar prammen vooruit duwde en haar tepels zag groeien, schreef ze dat de kijkcijfers prima waren. Ze had zo bij de propaganda-afdeling van Saddam Hoessein kunnen solliciteren. Schreef Jamai de hemel in. Een dag later was er voor deze Elton John-kloon slechts de hel in de Europese Idols-strijd. Les 1 voor mevrouw Nanninga: journalistiek dient immer onafhankelijk te zijn en anders zetten ze bij Endemol en SBS6 maar een advertentie. In mijn lijfkrant wil ik op redactionele pagina's journalistieke stukken lezen. Punt uit.

Mannelijke hufters:

George W. Bush. Ontketende terecht een oorlog in Irak, maar gebruikte de verkeerde argumenten. Niks chemische en andere mysterieuze wapens, maar Saddam Hoessein verdient de kogel door zijn Hitler-achtig optreden. Dat had gezegd moeten worden, maar door zijn gelieg en gedraai gingen veel mensen twijfelen aan de noodzaak van de Engels/Amerikaanse aanval.

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.